Üdv kemence barátok! lenne egy kérdésem a téglából épített kerti kemence tüzterénél mit javasoltok állított vagy fektetett téglából érdemebb rakni a boltíves tűzteret? Mit mutatnak a tapasztalatok ?
Kössz az elismerő szavakat. Ennek ellenére még várnék egy kicsit illetve többek véleményét amiatt, mert mint írtam ezek CSAK tervek. Ha bárkinek van valamilyen változtatással kacsolatos elképzelése kérem írja le nyugodtan.
Hello Tu-Ja nagyon jók a terveid,én is az elsőre szavazok!A "kemencés napokat" meg remélem egyszer összehozzuk,bár én tavaly voltam a családdal egy hasonló rendezvényen és az sem volt semmi !4-5 kemencében egyszerre sütötték a kenyérlángost,a kenyeret,a pogit,a buktát,és még sok finomságot.De annyira bejött a szervezőknek,hogy délre egy darab kenyérlángost sem tudtunk venni,mert az ősszeset megvették!Pedig a pékkel beszéltem aki a lángostésztát bedagasztotta(hajnali 3 órától kézzel nyomta),és azt mondta hogy 4 db gyerekkád(műanyag)csurig volt tésztával!Ez a buli Hajdu Bihar Megyében volt és az volt a neve,hogy MORZSÓKA FESZTIVÁL . Úgy tudom minden évben most már megrendezik.(a neten biztos fennt van) Sziasztok !
Lassan elkezdeném a kemencés projektemet, cserép+agyag kombináción agyalok. Pest keleti felének (Gyömrő) környékén merre lehetne agyagot szerezni? Mekkora mennyiség szükséges durván egy közepesebb méretű sütögetőhöz?
Ha készen lesz, akkor majd jelentkezem matricáért :)
Röviden: elfogyott, nem kellett félni, hogy ma reggelre megromlik. Bövebben: 2+1 hibát követtem el. 1, Tul "kicsi" adagott sikerült csinálni, nem volt tele a tepsi. 2, Nem szóltam Tu-Ja komámnak, hogy mikor készült el. +1, Hiába volt előtte való este besózva a ponty a krumpli főzővizét is sóztuk a zöldségeket is és mégis úgyéreztük, hogy elbírt volna még némi sót. Na de mag van a magyarázata a sótlanságnak! Még ha nem is látszik, de próbálunk "egészségesen" étkezni és csökkentett nátrium tartalmú sót vettem. Nyílván több kellett volna belőle még a tengeri sóknál is több. Nagyon nem keserítette el a csapatot, mint már említettem elfogyott.
Szia Feri! Jelentem elkészült a Rácponty! Pataki tálból kilógott, nagyobb fajta rm. tepsibe se fért bele, így hát a kemencém majdcsak teljes hosszát kitöltő kis gyenge méretű (80x44cm) tepsibe raktuk bele, jó félig lett vele. Sajnos nem látszik konkrétan a többi hozzávalóktól, hogy konkrétan hal lenne a tepsibe, de remélem elhiszitek, hogy ott van közte. Menetközbe főztem egy adagocska vörösboros marhapörköltöt is és hogy teljesen ki legyen használva a kemence melege, desszertnek kevertem be egy jó adag pitét. Íme képekben:
1 órát rotyogott 230°C -on
Talán itt látszik középen a pontyocska
Nagyrédei kékfrankost a marhára! Na meg a gazdába...
Nagy vagy Jani barátom!!!! Nekem meg a középső tetszik. Valahogy jobban tükrözi a szlogent. "Nekem az jön át" hogy különböző tipusú kemencetulajdonosok barátsága és a baráti kapcsolatot a keresztbe rakott sütőlapát jelképezi.
Én olyannyira komolyan gondoltam a matricakérdést, hogy rajzoltam kétféle kemencét és össze is dobtam három féle tervezetet. Felteszem ide és kérek tőletek véleményezést.
Bármilyen formábanm bele tudok szerkeszteni és természetesen ezek szigorúan csak TERVEZETEK hiszen nem csak magamnak készítettem hanem nektek is.
Ha meglesz a végleges verzió digitálisan bárkinek elkűldöm E-mail-ben aki igényli.
Szerbusztok kemencések! Tegnap sütöttünk egy kis túrósbatyut , kenyeret sajnos képeket nem tudtam készíteni mert szokás szerint villámgyorsan elfogyott minden.A felfűtéshez egy műanyag(régi kuka) hordónyi kukorica csutkát használtam fel.6 óra alatt készült el minden.A kemencés matrica az én ötletem volt, ha komoly az igény én benne vagyok.
Hálás köszönet Feri!!! Végszóra érkezett a recept! Étterembe voltunk most este, ott nézegettem a halas ételeket és pont a rácpontyot szúrtam ki. Pont most akartam keresgetni a neten konkrétan erre, de már nem kell! Köszönöm mégegyszer!
Fõzzük meg héjában a burgonyát, majd húzzuk le a héját. Egy pataki tálat(vagy tepsüt kenjünk ki szalonnával, erre fektessük a felkarikázott burgonyát, amit sózzunk, borsozzunk ízlés szerint.
A halat enyhén sózzuk, tűzdeljünk rá baconszalonát és tegyük rá a krumplira. Erre jön a karikára vágott hagyma.Lefedjük, betesszük a kemencébe 200 fokon kb. 1 óráig sütjük.
Ezután a rácpontyra ráöntjük a liszttel elkevert tejfölt, és fedõ nélkül addig sütjük, amíg színesedni nem kezd a teteje.
Én sem viccből írtam, tényleg szívesen látunk itt nálunk!
Remélem össze is jön. Még pontosítani az időpontot van időnk bőven.
Szállást is tudok foglalni a Rácztanyán, ugyanis van oda némi kapcsolatom. A neten megnézheted milyen a környéke. A múltkor erről tettem fel egy címet.
Ez a hal nem kis méret ahogy elnézem.
Jó étvágyat hozzá ,ha meglesz a recept, én sajna ebben nem tudok segyteni!