Arra már sejtem, miért nem ment Win11 alatt neked a NAS elérés (régi SMB verzió nincs alapból megengedve, vagy Win11-ben kell megengedni (nem jó ötlet!!), vagy a NAS admin oldalon (így körülbelül) kell belőni hogy újabb SMB-kérést (SMB2 vagy 3) iselfogadjon), de ha jól értem ez már nem téma. (nem téma? vagy visszaálltál a laptopon Win10-re)
Figy, írtam neked emailt, mert ezt itt csak sok kérdés árán lehet megoldani, erre a fórum nem hatékony. Ha valaki másnak nem volt ugyanilyen problémája, és nem tudja rá a megoldást, akkor beszéljünk, akár a konfigurátor kollégával közösen is, már ha ő is tud magyarul. Ha nem, majd közvetítesz :-)
Ja , még annyi: akármennyi fájl van az Iroda könyvtárban, a legegyszerűbb backup ha azon a gépen, ami jelenleg az etalon a könyvtár tartalma szempontjából, csinálsz egy egyszerű lokális mentést (van annyi hely?). Jobb klikk az Iroda mappán -> Copy, csinálsz egy Backup nevű mappát valahol, jobb klikk -> Paste. Nem az igazi, de van egy másolatod ami ha vmi gebasz van az NAS (újra)konfigurálásánál, elővehető. De jobb lenne ezt egy külső drive-ra (is) megtenni. Az most mindegy hogy sok az adat. Nagyobb lesz a sírás ha véletlenül semmi nem lesz.
Nahs ill Nash az a NAS akar lenni, igaz? Ami nem más mint maga a Synology által gyártott eszközöd.
Önmagában a W11-re frissítés nyilván nem ronthatta el a NAS konfigurációt. Illetve: ha a többi user ill a grafikai géped nem kapta meg a Win11-et, és ugyanúgy "nem megy" a NAS, akkor tuti vmi NAS konfig történt, ami nem úgy van most, mint régen.
Volt régen NAS-om nekem is, és pont Synology, de nem team foldereztem.
Keresel a környéken valakit, aki ért hozzá. Nem, a szomszéd "számítógépes" pistike nem lesz jó, mármint ha az adataidat biztonságban akarod tudni (értsd: pénzbe fog kerülni)
Innentől két út van:
- Megoldja.
- Leírja nekünk, hogy mi a baj, és segítünk.
Sajnos a leírásod alapján kb kávézaccból a jövő jóslást lehet eljátszani, legjobb esetben is :(
Van egy elég nagy problémánk egy Nahs-es, amin egy Synelogy nevű drive-al fut.
Három user van rajta.
Amikor telepítették és ránéztem a netten a drivre, láttam egy My-drive-ot és alatta a Team foldert, a 3 userrel, én és még 2 user.
A Team folderbe fel volt töltve egy Iroda nevű könytár is, ami a pontos mása volt az én gépeimre (grafikai egység, laptop, telefon) található Iroda könytárnak, ez meg volt osztva a Team folderbe a 2 userrel. Two-way syncro: Látták, amit én csináltam, láttam amit ők csinálnak.
Fél éve, egy hibás mozdulattal feltelepítettem a win 11-et a laptomra. A Nash utánna nem ment, se a laptopom se a grafikai gépemen, de másik 2 usernek sem.
Lehet, hogy valamihez hozzányúltam a Nash konfigurációs felületén, amihez nem kellett volna.
Újra tepítették a Nash-t (és talán nem konfigurálták jól- online-ba ), most a My-drive mappát csak én látom és ott van az Iroda- de Team folderbe kb. fél éve a másik két user a fél éves Irodát látja. Nem emlékszem, hogy mi volt előtte a My-drive mappába (csak annyit tudok, hogy én vagyok betéve adminnak). A kollega, aki újra telepitette, nem érti, hogy mi lehet a gond- vagy nem mer hozzányúlni, mert első körben kéne egy back-up az én gépemen levő Iroda könytárról. Csak az nagyon sok filet tartamaz.
Nekem más a megközelítésem. Azt gondolom, hogy a komoly fejlesztő háttér az analitikus, rendszerező gondolkozásával nagyon alkalmas a problémamegoldásra, a megvalósításra.
A termékfejlesztés viszont egyrészt kreativitást igényel, másrészt emberekről szól, embereknek készül. Ami egy mérnöknek logikus, az a felhasználónak egyáltalán nem biztos hogy az.
Csak egy példa a hétről:
- van egy feature, mondjuk azt, hogy a mások által veled megosztott fileokat látod benne az adott szoftverben.
- az userek nagyrészével lehet megosztani fileokat
- az userek kisrésze oszthat meg fileokat
- hiába lehet sok mindenkivel megosztani, az emberek többségével soha senki nem oszt meg senmmit.
Megrendelő:
- ha nincs velem megosztva semmi, akkor látsszon a menü, sem az ikon ami alatt a megosztott cuccok vannak, mert úgysincs ott semmi.
- az emberek nagyrészének ez csak foglalja a helyet, haszontalan
- frusztrálja az usert hogy ott a feature, de számára hasznontalan
Mérnök:
- nem fogja érteni az user hova tűnt a menü
- bugot fognak nyitni, hogy a padtársának van menüje neki meg nincs, pedig egy teamben vannak, azonosak a jogosultságaik
- nagyon frusztráló ha a menük eltűnnek/megjelennek csak úgy, nem látni át hogy mi történik. Hiszen ha eltűnik nem tudom hogy azért-e mert visszavették a fileokat, hiszen már nincs UI ahol látnám hogy nincs velem megosztva semmi.
Egészen addig nem túl valószínű pl az oktatási (vagy bármilyen) más társadalmi rendszer pozitív irányú megváltoztatása, amíg az adott társadalom ki nem követeli. Belátom, hogy ez esetben sok esélye ilyesminek nincs. De attól még így van...
Nem. A front end developer "csak" egy programozó, alapvetően programozói képességekkel, teljesen zsákbamacska, hogy mit kotyvaszt össze.
Amit VargaRoland írt, az a lényeg, hiányzik a köztes közeg. Talán a UX designer a legközelebb álló, ténylegesen létező szakma ahhoz, amit írtam. Illetve régebben a rendszerszervező (software designer), ami nálunk anno a megvetendő kategóriába tartozott az iskolában. :) Programozni alig tanultak a nyomorultak, azt is Cobolban, nem pedig a teljesen felsőbbrendű PL/1-ben. :D
Halálosztó:
"Ez a sor itt fent nem informatika, és pláne nem programozás."
Hát, pedig de. Ahhoz, hogy megérts egy rendszert, egy folyamatot, átlásd a kulcspontokat, javíts, ha kell/lehet valóban nem kell programozónak lenni, de ahhoz, hogy tudd, ebből mit és hogyan kell/lehet leprogramozni, az már kimondottan informatika és programozói tudás. Nekem volt olyan projektem, ahol több programozóval dolgoztam együtt, és én főleg a tervezési részt vittem. Aztán volt, amikor mondták, hogy ezt-meg-azt nem lehet megoldani, de amikor 10 perc múlva átküldtem az SQL-lekérdezést, hogy "de", flottul kezdtek menni a dolgok. És a végén azt mondták, soha ilyen jó projektben nem dolgoztak még, mert nem nekik kellett kitalálni a nagyját, hanem csak leprogramozni, amit én részletesen leírtam nekik.
Valamiért GPS jutott eszembe erről (meg a bútorlapról és a menetesszárról is). Nagyon ritkán szalasztott el alkalmat, hogy nővel vonjon párhuzamot egy adott témát illetően :)
Lehet vele nem egyetérteni, csak felesleges, mert a versenyen ilyen feladatok vannak.
Egyesek jobban működnek nyomás alatt, mint másik
A versenynek valahol az a "feladata", hogy megtalálja a "legjobbat".
de ennek a matematikai képességekhez köze nincs.
Igen, ez zavar engem is kissé...
Ma délutáni gyakorlófeladat:
Ez mennyire életszerű 12 éves, 5. osztályos gyereknél? Monnyuk az enyémnek már "természetes", mert beavattam kicsit a kombinatorika rejtelmeibe :), de ennek kb. semmi köze az iskolai tananyaghoz.
Organizations which design systems (in the broad sense used here) are constrained to produce designs which are copies of the communication structures of these organizations.
Ezzel két okból nem értek egyet. Az egyik, hogy van arra (szövegértés) másik tantárgy.
A másik, hogy az emberi agyműködés ugyan képes integrációra, de alapvető képességünk, hogy összpontosítani (benne van a szóban is a lényeg) nem igazán tudunk egyszerre több dologra. Ui nem vagyunk képesek olyan distinkciókra, hogy valami hosszabb-e, mint zöld.
Vagyis ebben az esetben a "tanuló" részére az elbaszott feladat egyszerűen egy plusz stressz faktor (magán a feladat matematikai részén kívül). Egyesek jobban működnek nyomás alatt, mint másik, de ennek a matematikai képességekhez köze nincs.
Arra viszont tökéletesek ezek a feladatok, hogy "hülye vagy, fiam, ülj le!" érzést keltsenek a tanulók jelentős részében és hát így már helyben is vagyunk, mert társadalmunk egyik alapja ez itt.
Sőt, fokozzuk a rettegést azzal, hogy a rossz válaszért pontlevonás jár, vagyis DUPLA bünti. Stressz +1. Kétségtelen, a tanulók egy része megugorja ezt is... de attól még nem jó.
Aztán egy idő után, ahogy jönnek a generációk, az ilyesmi már fel se tűnik, hanem arra emlékszünk, hogy ilyesmi nálunk is volt és próbáljuk a gyereket valamiféle adaptációra ösztönözni. Az eszünkbe se jut, hogy nem jó ez így.
Az oktatási rendszernek az ilyesfajta alapállás nagyobb baja, mint az, hogy mi van a tantervben.
/A szerző két évig volt földrajz tanár gimnáziumban, igaz, hogy 25 éve, de attól még minden oldalról látott iskolát.../
Szerintem ebben benne van az AI, meg a Google translate, mert újabban egyre gyakrabban fordít baromságokat egyszerű mondatokból is. Ráadásul már rég nem a hozzáértő kivitelezőket alkalmazzák, hanem a sógor koma jóbarát hármast ..
Mondok egy konkrét példát. Én komolyan mondom, aki valaha is számítógép közelébe került, az véletlenül sem talál ki olyanokat, mint ami amit a január 1-től bevezettek a Magyar Államkincstár új rendszerébe. Ez a fejlesztés 15milliárd (!!!) Ft-unkba került, és úgy rettenetes, ahogy van.
A táppénzigény benyújtása eddig úgy ment, hogy a bérprogramokba felvitt adatokból készült egy fájl, amit az általános nyomtatványkitöltőn keresztül fel lehetett tölteni, és kész. Januártól az a rendszer, hogy egy webes felületen be kell lépni, és az adatokat ott helyben egyesével be kell pötyögni. Nem kell ecsetelni, ez hány sebből vérzik így 2024-ben.
Az már csak apróság, hogy hiába lépek be egy cég nevében eljárva, akkor is be kell írni a cég minden adatát, címmel, adószámmal, és utána a táppénzt igényló munkavállaló összes adatát, valamint a táppénz minden adatát is. Alsó hangon negyed óra pötyögés, ha nem rontod el, és nem száll el a net vagy más. Dátumokat egyéb számokat nem tudsz beírni a rubrikákba, le kell görgetni, és kiválasztani az évet, hónapot, napot.
"Természetesen" olyan belső hibák is vannak a rendszerben, amik azt eredményezik, hogy egy hónapot is csúszhat a táppénzek kifizetése, ami különösen jól esik egy betegnek, aki a fizetése helyett csökkentett összeghez tud jutni.
Valószínűleg ezt sem az informatikusok cseszték el, hanem az, aki ilyen rendszert rendelt meg, és az, aki nem rúgta ki azonnal az ilyen inkompetens (finom vagyok) embert. Tényleg nincs az államigazgatás rendszerében olyan, aki ilyenkor röhögve felvisít, és elmeséli az illetékesnek, mekkora ökörség ez? :(
Annyira negatívak vagytok, nézzétek a dolog jó oldalát. Nem baj, ha szar és érthetetlen az összes állami IT rendszer, mert legalább kurvadrága. Csomó yacht van az adrián ebből a pénzből, ők örülnek, mosolyognak.