Keresés

Részletes keresés

lanina Creative Commons License 2001.10.02 0 0 29
Számomra nem hangzik brutálisan az angol jóga :)
A másik hellyel csak az a gondom, hogy ott előre le kell perkálni a havi díjat, és mi van ha nem tetszik?
Kövérség: Gondoltam a pocimtól és a vastag combomtól pár gyakorlat nem fog menni biztosan. :)
Előzmény: csipiketörp (26)
lanina Creative Commons License 2001.10.02 0 0 28
És ezek a jógák?
Ha van valakinek lehetősége telefonálgatni, egy kérdezősködést talán megér..:)
cicavirag Creative Commons License 2001.10.02 0 0 27
Úgy érzem, itt rám céloztál. Mivel más az életritmusom, mint sok más dolgozó embernek (később kezdek dolgozni és később is végzek), este 8-kor még nem hallgatok senkit se türelmetlenül. Alapvetően nem vagyok türelmetlen típus, nem is értem, miért kellene türelmetlenül hallgatnom egy tanárt? Én csak azt mondtam, hogy vannak olyan típusú, számomra túlságosan elszállt emberek, akik nekem nem jönnek be. Megértem, hogy vannak olyan emberek, akik pont ezt szeretik. Mások vagyunk mindannyian ugye. És ha jól emlékszem, senkinek sem javasoltam, hogy az ilyeneket kerülje el,mindenki olyan tanárt választ magának, amilyen az ő lelki beállítottságának leginkább megfelel. Nekem a szelídebbek jobban tetszenek, mint a számomra túl elszálltak. nem tudom, mennyire exkluzív a jóga, ezen eddig nem gondolkodtam. Egyébként szerintem a squash meg a jóga nem zárják ki egymást, bár még sose squasholtam, de nem kizárt, hogy azt is kipróbálom egyszer.
Előzmény: bogyó (18)
csipiketörp Creative Commons License 2001.10.02 0 0 26
Az angol jóga lövésem sincs milyen... de elég bizarrul hangzik, nem? :o/ Én inkább kihagynám.

A másik hely szerdája viszont szimpatikus... :o)

Duci emberek miért ne jógázhatnának? :oO

Előzmény: lanina (24)
cicavirag Creative Commons License 2001.10.02 0 0 25
Ami a svédtornát illeti, nem értem ezt az európai dolgot: én magyarként európai vagyok, és ha a fejem tetejére is állok és az egész életemet bármilyen nem európai dolognak is szentelem, akkor is európai ember maradok. Gondolom, magyarként Te is európai vagy és így is fogsz meghalni.

Én nem tornázásról beszéltem. Én a munkám mellett, amennyire az időm engedi, eljárok úszni, röplabdázni és táncolni (ne dizsire gondolj). Emellett jártam egy jó ideig jógázni szombat esténként, mert csak akkor fért bele az időmbe. Oda nem sportolásilag jártam, hanem azért, mert más típusú, komplexebb testi-szellemi tevékenységet kerestem. 3 órás volt, az eleje majd 1 óra meditáció, utána masszázs, utána ászánák és utána megint meditáció a végén. Nagyon jó volt, de ezt a típusú órát főleg azok tudták teljes mértékben élvezni, akiknek nálam sokkal több szabadidejük van és nem hetente 1x jártak.

rengeteg olyan ismerősöm van, aki heti 1-2x járt jógázni egy mesterhez, és miután elsajátította a szellemiség és a gyakorlatok alapjait, otthon a szabadidejében folytatta és azóta is rendszeresen űzi, és nagyon boldog ettől. Én is ilyesmire vágyom.

szerintem elmélyülni lehet az embernek saját ritmusában is, a hobbi-jelleg nem jelent feltétlenül komolytalanságot. Hiszen ha valaki valamilyen polgári foglalkozást űz teljes munkaidőben, akkor minden más csak hobbi lehet neki. És nem hiszem, hogy minden mást tudatlanul és felületesen űzne.

A templombajárással csak azt akartam mondani, hogy nem biztos, hogy annak van igazán hite, aki az egész életét láthatóan ennek szenteli és állandóan imádkozik és templomba jár. Lehet, hogy valaki úgy tűnik, nem szenteli ennek az életét, de mégis erős hite van. De ez valóban nem idevaló téma.

Rosszul fogalmaztam biztosan, vagy félreértettél. Én nem a spiritualitástól mentes jóga híve vagyok egyáltalán: nem is tudom, ilyen van-e (tudatlan vagyok, valóban). Olyan mestert vagy jógát keresek, ahol az én egyéniségemnek megfelelő szinten, ritmusban és fokozatossággal élhetem meg a spiritualitást. Ennek bizonyosan nem felel meg az, ha valaki azt mondja, ha jógázni akarzs, akkor mától mindent felejts el és csak a jógának szenteld az életedet.

Előzmény: bogyó (17)
lanina Creative Commons License 2001.10.02 0 0 24
Köszi az infókat csipiketörp!
Nálam a szerdai jóga nem jó, mert abszolute kezdő vagyok, a csütörtöki korán van, a szombati az okés :) Az angol jóga, az az "európai változat"?

A Baross utcai oktatásból is kinéztem párat:
szerda 19-től és szintén szombat 9:30. Ezek felelnek meg időben és szintemnek.

Arról még nem beszéltünk, hogy duci emberek is járhatnak jógázni? :)

Előzmény: csipiketörp (23)
csipiketörp Creative Commons License 2001.10.02 0 0 23
Most pedig leírom a tegnap ígérteket, még ha bogyó le is tépi a fejem virtuálisan. ;o) Mert ugyebár ez mind fizetős...

A hely:
Gandhi
Szellemi központ és vegetáriánus étterem
1051 Budapest, Vigyázó Ferenc u. 4. (473-1310)

A Pesti Estben megjelent program szerinti jóga órák (csak a délutániakat, estieket ill. 7végieket írom, jó?):
Szerda: 19.00-20.30 Jóga - haladó (Nagy József)
Csütörtök: 17.00-18.30 Jóga (Vahl Mariann)
Szombat: 09-10.30 Angol jóga (Szabó Ágnes)

Ezen kívül vannak délelőttiek. Én a fenti oktatók közül egyiket sem ismerem. A Pesti Estben felsoroltak egyikéhez ugyan jártam, de az kedden délelőtt tart órát. :o(

Ezen kívül a www.joga.com/connections/orarendek/baross_orak.htm címen találtam mégegy jógázási lehetőséget. Ha elolvastátok, referáljatok, hogy kinek mi a szimpibb és akár együtt is kipróbál6juk :o)

csipiketörp Creative Commons License 2001.10.02 0 0 22
bogyó: Én értem, hogy mit akarsz kifejezni, de szerintem meg kéne értened, hogy ami számodra jó és üdvözítő, az nem okvetlen az másoknak is. Mindenkinek más az útja. Nem gondolod, hogy előfordulhat az, hogy valaki kap valami jót, pozitívat, használhatót a "fizetős jógaórákon". Miért ne lehetne különbség jóga és jóga között pont úgy, mint ember és ember között? Miért ne lehetne megközelíteni ugyanazt a témát más-más szemszögből? Szerintem elfogadható az, hogy van, aki a jógát szellemi útként választja és van, aki "csak" kiegyensúlyozni akarja magát a jóga "tornagyakorlatos" részével?
Nem hiszem, hogy az, aki pénzért oktatja pl. a jóga ászanákat az okvetlenül sarlatán és rossz ember. Sok-sok emberen már az is segít, hogy el tud ilyenkor lazulni, átadja magát a nyugalomnak és megtanul normálisan lélegezni. Nem értesz egyet velem abban, hogy azért pozitív oldala is van annak, ha valaki akár csak "torna" szinten elkezd foglalkozni a témával? Ha úgy érzi, hogy ez kevés neki, még bőven fordíthat energiát arra, hogy közelebb kerüljön a jóga szellemiségéhez. Vagy nem?
csipiketörp Creative Commons License 2001.10.02 0 0 21
Mennnnnnyünk Bostonba jógázni! ;oP Akkor még nyaralással - teleléssel? - is egybeköthetjük! Már csak szponzorokat kell fellelnünk az ügy érdekében! :oD

lanina Creative Commons License 2001.10.01 0 0 20
Bocs, de azt azért nem nyelem le, hogy divatból megyek el jógázni. Nem érdekel, hogy a haverok körében mi a divatos, az érdekel, hogy nekem mitől lesz jobb a közérzetem. Attól mert csak tegyünk fel hetente 2-szer tudok elmenni egy klubba, attól még otthon elmélyülhetek egyedül is. Azt hiszem. Lehet, hogy te úgy érzed tiporjuk a jóga szellemiségét azzal, hogy ki akarjuk próbálni páran, meg akarjuk ismerni, de azt azért ne mondd, hogy te kezdettől fogva mindent tudtál a jógáról és a hozzá tartozó filozófiát is rögtön felfogtad és elfogadtad, magadévá tetted. Add meg az esélyt másoknak is arra, hogy megismerjenek valami újat. Ne rekessz ki.

ui:
Hát...Boston kicsi messze van :)

Előzmény: bogyó (18)
rigojanos Creative Commons License 2001.10.01 0 0 19
Azt meg hozzateszem azok szamara, akik csak most kezdik, hogy nagyon kemeny fizikai munkarol van szo, foleg az elejen. Nekem az elso ora utan meg a kezemben is izomlazam volt. Nagyon sok poziciohoz meg messzirol sem voltam formaban. Van a csoportban egy ferfi, aki triatlonozik mar evek ota, es szinte alig tudta csinalni az elejen. Egy teljesen masfajta eronlet kell hozza, illetve egy teljesen masfajta eronletet es format ad, mint barmi mas testmozgas. Egy ballettancos lanynak szinten voltak nehezsegei az elejen, pedig o aztan hajlekonyabb, mint barki a csoportban, de ahhoz, hogy valaki kepes legyen magabiztossaggal kovetni es tartani a poziciokat, kell hajlekonysag, ero, stabilitas, egyensuly, koncentralo kepesseg, illetve ezek kombinacioja. De a fejlodes lathato, szinte hetrol hetre, sot erezheto.

Soha nem ereztem magam meg ilyen jol, mint amiota jogazom.

bogyó Creative Commons License 2001.10.01 0 0 18
Bocs, én pont azt mondtam, hogy első a jóga szellemisége, ezt a legfontosabb megismerni. De ha elmegy valaki este 8-tól jógázni egy órát kedden és pénteken, és ott is türelmetlenül hallgatja az "elszállt" tanárát, majd itt a topikban azt tanácsolja, hogy jobb az ilyen elszálltakat kerülni: nos ez az ember kurvára nem ért semmit az egészből, és ez ne is jógázzon. Van egy csomó uszoda, meg squash-pálya, az is van annyira exklúzív, mint a jóga, sőt. A haverok tuti jobban értékelik.
Előzmény: lanina (12)
bogyó Creative Commons License 2001.10.01 0 0 17
Nem, nem, nem. A jóga nem torna, a jóga az egyik legtisztább spirituális út. Nem ellazulásra szolgál. Miért nem svédtornázol inkább? Azt az európaiak találták ki, európaiaknak.

A hobbijógázás olyan, mint amikor az amerikai ismerősömék úgy ebédeltek, hogy felvágták a húst kockákra az elején, az egészet, és onnan kezdve csak villát használtak. Végül is késsel-villával ettek, nem?

Ki szeretném emelni továbbá a "kirekesztő" és "fanatikus" szavakat, és szembeállítanám őket a "tudatlanság" és "felületesség" fogalmakkal: melyik a jobb? A jóga egyértelműen az elmélyülésről szól, és mindenfajta hobbi-jelleg ez ellen irányul. Arról, hogy mi az igazi vallásosság, ne nyissunk vitát, vagy ha igen, ne itt, mindenesetre valóban nem a templombajárások számától függ, hanem a spirituális kapcsolatról. De nem tudom, hogy mit akartál ezzel mondani, ugyanis ha jól értem, te a spiritualitástól mentes jóga "híve" vagy.

Egyábként a jóga kapcsolódást jelent, és nagyon sok jóga-fajta van, nem csak a "tornázós" (hatha) van, hanem pl. a tantra jóga, stb.

Előzmény: cicavirag (14)
rigojanos Creative Commons License 2001.10.01 0 0 16
En Bostonban elek, ugyhogy nem hiszem, hogy segitene, ha megmondanam, hogy hova jarok..:)
Előzmény: lanina (15)
lanina Creative Commons License 2001.10.01 0 0 15
És azt meg lehet tudakolni, hogy hova jársz?

Egyébként tudtok olyan könyvet és zenét javasolni amivel otthon is lehet próbálkozni majd? Persze elsősorban a technikát szeretném elsajátítani, szóval előbb tanfolyam.

Előzmény: rigojanos (13)
cicavirag Creative Commons License 2001.10.01 0 0 14
Én nem hiszem, hogy aki nem áldozza az életét a jógának, az el se kezdje. Tisztában kell azzal lenni, hogy milyen társadalomban élünk és mivel foglalkozunk általában (pl. dolgozunk, akár sokáig is este) és a modern ember életformájába bele kell, hogy férjen az, hogy nyisson kicsit más felé is anélkül, hogy teljesen feladná az életét.

Hidd el, attól senki és semmilyen szellemiség nem fog szenvedni, hogy az emberek egy héten 1x vagy 2x járnak el jógázni és különben csak otthon gyakorolgatnak, anélkül, hogy erre áldoznák az életüket. hülyeség szerintem ez a lábbal tiprás, olyan kirekesztő, fanatikus. csak az az igazán vallásos, aki minden áldott nap templomba jár, vagy az is, aki csak vasárnaponként, ellenben minden este imádkozik és a hitének megfelelően él?

Előzmény: bogyó (10)
rigojanos Creative Commons License 2001.10.01 0 0 13
Mindenkeppen kezdjen el jogazni, aki meg nem tette meg. Fizikailag a leheto legjobb letezo edzesforma. Megerosit, rugalmasabba tesz, ellazit, es megnyugtatja az idegeidet. En mar 5 honapja csinalom, es nagyon szeretem.

Hetente legalabb 3-4-szer egy orat kell, de az optimalis az a mindennapi jogazas.

Nem erdekes, hogy a tanar elborult agyu-e vagy sem, csak ertse a jogat. Ne csak az alapmozdulatokat ismerje, tisztaban legyen a poziciokhoz tartozo legzessel, illetve azzal, hogy bizonyos egeszsegugyi problemakkal milyen gyakorlatokat lehet/nem lehet vegezni.

Ha talalsz egy jo tanart, jarj el hozza 2-3 honapig, akkor is, ha csak hetente egyszer tart orat. Vedd fel diktafonra az orait, kerdezz, stb. Aztan otthon csinald. Nagyon fontos, hogy tanuld meg a legzest, illetve, hogy hogy kell lelegezni bizonyos mozdulatoknal.

Egy ket dolog, amire odafigyelhetsz, illetve megfigyalheted, hogy a tanar odafigyel-e ra. Minden mozdulatnak van egy "ellen-mozdulata". Azaz a kobra utan mindig kell jonnie egy gyerek poznak elore kinyujtott karral. Minden joga ora 4-5 perc csendes (csukott szemmel) hanyattfekvessel zarul. A karok felforditott tenyerrel kinyujtva a testedtol 5-10 centire; a labaid kinyujtva egymastol kb 10 centire. Csak az orrodon lelegzel! Ezt helyettesitheti 4-5 perc lotusz/torok-ulesben, csukott szemmel.

lanina Creative Commons License 2001.10.01 0 0 12
Honnan tudjam, hogy tetszene-e a jóga szellemisége, ha esélyt sem adsz arra, hogy megismerjem? Nehogy azt mond, hogy egy könyvből választ kapok...
Előzmény: bogyó (10)
bogyó Creative Commons License 2001.10.01 0 0 11
Szerintem felejtsd el, járjál inkább úszni, vagy gyere kosarazni, de hagyd a jógát.
Előzmény: jógi (9)
bogyó Creative Commons License 2001.10.01 0 0 10
Én azt gondolom a jóga este 8-tól való műveléséről, hogy:

1. Az igazi jógi nem tart pénzért vagy ingyen "tanfolyamot". Aki ilyet tesz, az csaló. A jóga útja belülről kell fakadjon, és a guru maga választja ki (vagy sem) a tanítványait azok közül, akik érdemesek rá. Tehát ez a demokratikus, önkéntességi alapon működő valaminek semmi köze a jógához.

2. Aki nem folytat komoly szellemi-spirituális előtanulmányokat, és nem áldozza az életét a jógának, az el se kezdje. Lehet, hogy _fizikailag_ jobban fogja érezni magát, de egy olyan szellemiséget tapos két lábbal, amely ezt nem érdemli meg. Nagyon fontos tudni, hogy a (hatha)jóga csak egy spirituális út földi kivetülése, mondhatni: a jóga mély vallásosság. Ebből kiragadni a "torna-elemeket" olyan, mint a katolikus templomba a térdhajlítások okazta felfrissülés vagy nyáron a hűvös levegő okán járni. Ne tegyétek, légyszíves.

jógi Creative Commons License 2001.10.01 0 0 9
Sziasztok!
Kicsit aggódtam, hogy nem találok topik társakat, de most, hogy látom mennyi hozzászólás lett délelőtt óta, megnyugodtam. :-)
Én olyan jóga tanárra vágyom, aki profi, de nem fanatikus, "elborult", hogy a világ a jóga, hanem aki arra tanít meg, hogy a "normális" hétköznapokat hogyan tehetném kellemesebbé.
lanina Creative Commons License 2001.10.01 0 0 8
Nah jó :)
Előzmény: csipiketörp (7)
csipiketörp Creative Commons License 2001.10.01 0 0 7
Holnap részletezem, jó? :o)
Előzmény: lanina (6)
lanina Creative Commons License 2001.10.01 0 0 6
Erről tudnál bővebben írni? Ránéztem az est.hu-ra, de ott nem leltem semmit. Füzetem meg nincsen. Hol van ez az étterem? A nevéről már hallottam. Mennyibe kerül egy óra? Mennyien vannak? MIkor? stb.. :)
Előzmény: csipiketörp (3)
cicavirag Creative Commons License 2001.10.01 0 0 5
Engem is érdekelne, ha valaki tudna ajánlani olyan helyet, ahol hétvégén vagy hétköznap este 8 után vannak órák, ugyanis elég húzós a munkaidőm. Én voltam a Belvárosi Művházban jóga órán, klassz volt szombat este 7-10-ig, de egy picit túl elvarázsolt volt nekem az oktató. Jobban szeretem a saját ritmusomban és mélységben átvenni a szellemiséget.
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2001.10.01 0 0 4
Én most kezdtem el jógázni, és nagyon tetszik! Helyet - vidéki lévén - ajánlani nem tudok nektek. Ahová járok, egy nagyon kedves házaspár tartja a foglalkozásokat. Hetente egyszer járok két órás foglalkozásra, és éppen tegnap voltam egy hat órás programon. Úgy érzem, hogy nagyon jót tesz, bár inkább egyelőre csak a fizikai vonatkozásait érzem, a lelki oldala, a gondolkodásmód elsajátítása - gondolom - hosszabb folyamat lesz.

Egyszóval csak ajánlani tudom, próbáljátok ki mindenképpen!

csipiketörp Creative Commons License 2001.10.01 0 0 3
Egyelőre még nem teszteltem a helyet, de készülök rá: a Gandhi vegetáriánus étteremnek nyílt egy olyan része, ahol különböző programokat is szerveznek. A Pesti Estben részletezik is... többfajta jóga is megtalálható. Szerintem talán érdemes mindet kipróbálni és kinek mi jön be, annál érdemes maradni. Mit szóltok hozzá?
Előzmény: lanina (2)
lanina Creative Commons License 2001.10.01 0 0 2
Nem leszek építő, de engem is érdekel ez a topic :)
Valaki írjon már egy jó jógás helyet!
jógi Creative Commons License 2001.10.01 0 0 1
köszi a segítséget, de ennél konkrétabbra gondoltam
Előzmény: döbrögi (0)
döbrögi Creative Commons License 2001.10.01 0 0 0
Én csak arra kérlek, 0 alkúra ne üld magad...
Előzmény: jógi (-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!