Hártha esetleg érint valakit. Művelődési céllal ellátogattam a Tahe Marine weboldalára, de a kajakok adatlapjának betöltésekor az ESET vírust jelzett és blokkolta az oldalt. Úgy sikerült megkerülnöm, hogy a német oldalra mentem, az már elérhető volt, utána pedig a Google Translate-tel fordítottam át angolra. Fura, mert egyébként ugyanaz az oldal, ugyanaz a webmotor, csak a nyelv más.
Valószínűleg népszerűtlen leszek, de azt tanácsolom csak a próbáid alapján próbálj hajót választani. Az átlag sporttársak (beleértve magamat is) 1 vagy 2 hajót használnak egész kajakos életük során. Legtöbbünk a saját hajóját tartja a legjobbnak és legkényelmesebbnek, miközben leszámítva pár perces vagy pár kilométeres próbákat nem is hajtottunk igazán másokat. Ugyanaz a hajó 15-20 kg-os többletterheléssel egészen máshogy viselkedhet, ahogy ugyanakkora testtömeg 8-10 cm-es magasság különbségnél már kényelmetlen lehet. Most szezon van, akár itt próbálj az előzetesen preferált hajótulajokat keresni próba túrára. Ha megtapasztaltál több hajót, Te is tudsz majd választani.
Én egy Kape Hunter 510 próbát tudok felajánlani az RSD-n egyeztetett időpontban.
Ha műanyag hullámlemez szerkezete van, akkor abban üvegpaplan van nem szövet! Majdnem 100 százalék, hogy észter gyanta. Ha epoxi lenne akkor is hasonlókat kellene csinálnod csak a talkumot epoxiba keverni. Az észter nagyon szúrósan büdös anyag. Van hol csinálnod? Én a pincémben dolgoztam vele és 1 hétig az egész házba beköltözött a gyantaszag.
Köszönöm a választ. Igen, igazad van ez a felpikkelyesedett réteg valóban már nem az eredeti festése a hajónak. Az epoxi/észter gyanta kérdésben viszont megfogtál. Ha lecsiszolom róla a festéket, akkor az alapfelület hatása olyan, mint azoknak az átlátszó tekercsben kapható hullámlemezeknek, amiket kisebb tetőkre szoktak tenni. Ha esetleg mégis epoxi gyantából lenne a hajó, akkor az általad leírtak nem alkalmazhatók?
Én is csak műkedvelő vagyok a gyantázásban, de megpróbálok válaszolni. Ha felpikkelyesedett a hajó, akkor az már egyszer újrafestett. Eredetileg a gyártószerszámba top coat-tal kezdik a rétegrendet és az a külső felület. Az nem pikkelyesedik. Esetleg reped, pókhálósodik, kitörik. Ezt a meglazult réteget mindenképpen csiszold le teljesen! Utána acetonnal zsírtalanítsd a felületet. Valószinüsítem ez nem epoxi hanem észter gyanta hajó. Én házilag észter gyantába kevert talkummal (hintőpor) glettelném ki az egyenetlenségeket. utána csiszolás és újra acetonos tisztítás. Lehet kapni 2K hajófestékeket kimondottan gyanta felületre. Ha van lehetőséged fújd, ha nincs hengerrel is felviheted. Ne várj így csodás felületet! Ha szépet akarsz, akkor utána finomcsiszolni és polírozni kell!
Tahe Marine Playspirit nagyon jó választás lehet. Tavaly vettem az enyémet, nem bántam meg. Szkeg, kormány van, de kormány nélkül is remekül manőverezhető, nekem szinte állandóa felső helyzetben van. Stabil meg az én 100 kilómmal és 186 centimmel is. Sajnos a csomagtere kicsi. Elöl rövid, hátul lapos. Hosszabb túrára vízhatlan zsák is kell.
És igen jól írtad. Meg vagyok elégedve vele, nem adom el. :-)
A rövid Liker nagyon billegős. Mások is panaszkodtak rá.
Az lenne a tiszteletteljes kérdésem hozzátok, hogy fényezett-e már valaki házilag újra üvegszálas kajakot?
Szeretnék rendbe hozni egy eléggé elhanyagolt darabot, amit a fiamnak vettem. Elég sok helyen fel van pikkelyesedve már az eredeti festék, ezért arra gondoltam, hogy először azt rezgőcsiszolóval teljesen eltávolítom. Persze a problémák már itt elkezdődnek, mivel vannak benne olyan kis gödrök, amikben jobban megül a festék, és itt csak kézzel lehetne kicsiszolni teljesen. Tegyük fel, hogy ez megvan. Ezt követően mi lenne a teendő? A kisebb egyenlőtlenségeket valamilyen kitt-el ki lehet húzni? Ha igen pontosan milyen anyag jó ehhez? Ezután gondolom ismét csiszolás következne, majd esetleg valamilyen alapozás végül a festés. Ez utóbbi anyagok is kérdésesek számomra...Mivel lehetne szépen megcsinálni? És milyen techológiával...spray/ecset/kis henger? Vagy felejtsem el és vigyem szakemberhez? Tudtok esetleg ajánlani valakit? Előre is köszönöm.
Szia! Gondolom néhányat ezekből nálam láttál, ezért írok.
A Trek nagy lesz neked, széles, magas a beülője. Túrázni ideális, stabil. Hatalmas tárolórekeszek, jól pakolható. Bővebben a www.alaptabor.hu alatt ír róla Morvai Gábor.
A Lifestyle 500 síkvízi hajó, alacsony építésű, jóval gyorsabb. Nincs térdtámasz, kormányos.
Playspirit megfelelhet az alkatodhoz, kényelmes, stabil hajó, de nem tudom, hogy kinek van még eladó.
Tiwok kellemes, könnyebb a felsoroltaknál, megfelelhet neked a mérete, viszont árban "erősebb" a többinél.
Sziasztok! Új vagyok itt a fórumon, viszont igyekeztem olvasgatni a korábbi hozzászólásokat.
Pár év kenu /kajak bérelgetés után most kajak vásárlása előtt állok, az alábbiakat nézegetem, ezek talán árban is ingerküszöb alatt vannak most:
-Aquarius Trek
-Dag Tiwok
-Tahe Marine Lifestyle 500
-Tahe Marine Playspirit
Használt példányt nem találok egyikből sem, gondolom mindenki elégedett a sajátjával. 😊
Komoly priuszom nincs, de Tiwok-ban, Prijon kajakokban jól éreztem magam korábbi evezések alkalmával, portyában 'megvoltam'. Viszont egyszer ültem Liker Expedition-ben, azt nem szerettem, instabilnak éreztem.
Van esetleg közületek, aki akár több általam felsorolt hajót is ismer, és el tudna látni tanáccsal? (egy helyen biztosan nem tudom a felsorolt modelleket kipróbálni)
Nem kimondottan sport célra keresek hajót, jellemzően 1 napos kényelmes túrákra kéne az eszköz. Rába, Balaton, Fertő-tó, Szigetköz lenne a fő felhasználási terület.
Jómagam 175 magas, 75-78kg súlyú vékonyabb felépítésű vagyok, ezekhez a paraméterekhez keresem a megfelelő hajót.
RTM makao lett a befutó, a beülősöket meghagyom a profiknak, nekem szórakozni ez kiváló. Jó a kerék hátul,öntött fogantyúk, kis tároló rekesz, nekem megfelel.
Nekem volt ilyen hajóm, úgy emlékszem csak kb 5mm vastag puha anyag volt felragasztva a deck-hez. Nem vagyok nagy darab, de nem éreztem szükségét annak, hogy ki kellene egészíteni, pedig eszkimófordulókat is csináltam vele, nem volt rossz a hajó kontakt.
Köszönöm a tippet. Egy 5-6 centi vastag poliuretán hab tömbből fogom kifaragni az alakot, a felszínt pedig egy vékony polifoammal burkolom. Remélem a pálmatex ragad az epoxihoz, a poliuretán habhoz és a polifoamhoz is.
Nelo Inukomban nincs combtámasz, úgy tudok jobb kontaktot teremteni a hajóval, ha térdemet a deckhez szorítom. Gondolkodom rajta, hogy kipárnázom polyfoammal a területet. Ettől nem lesz sokkal jobb a kontakt, de legalább nem dörzsöli le a bőrt a térdemről. Használtan vettem, de gyári megoldásnak tűnik a combtámasz hiánya és a párnázatlan deck plafon. Van tapasztalata, vagy haladó megoldása valakinek?
A múltkor nem tudtam szemléltetni a leírt élményeket, sajnos videót ide nem tudok tölteni, de néhány pillanatkép bemutatja ezt a hihetetlen adrenalingyárat. A vízen minden nagyon gyorsan történik, az ott ható erőket érzem, de magam is meglepődtem a képeken látott méreteteken. Meglepő, hogy volt olyan pillanat, amikor nem figyeltem a légvételre és a nyitott számom annyi vizet nyeltem, hogy szinte fuldokoltam tőle. Ezek most pénteken készültek. Most a hullámok nagyobbak voltak. És ennek megfelelően az élmény is.
Bízom benne, hogy nem dicsekvésnek veszitek az ilyenfajta leírást és képeket. Magam úgy gondolom, aki kajakozik, annak ezeket látni kell, hisz nem mindenki tudja, akarja, meri megszerezni ezeket az élményeket. Viszont szívesen látja. :)
En is Sit On Toppal kezdtem, es tengeri kajakra valtotam, de sok celra szerintem a raulos kajak jobb. A regi kis kajakommal pl. jobban lehetett manoverezni a szuk Zatonyi-Dunan, igaz, hogy lassabb is volt, de azzal aztan lehetett esni-kelni, abbol nem kellett vizet pumpalni, stabil is volt.
Penzugyi okokbol nem engedhetem meg magamnak, hogy 2 kajakban alljon a penz, ezert adtam el a masikat.
Lehet talalni a neten jo kis beulos horgaszkajakokat, igaz egyik-masik eleg draga, de azok mar tenyleg kenyelmesek, es nagyobb sulyu embernek is kivalok. Hosszu tavu evezesre, sodrassal szemben viszont nem alkalmasak mar.
Nem rajongok a ráülős hajókért. Elsőre jónak tűnik, de a nyitottsága nagyban lekorlátozza a használhatóság periódusát. Ezen a fórumon sokan kezdték ráülőssel, de idővel azt hiszem mindenki beleülősre váltott. Hasznos lehet kihagyni ezt a felesleges lépést. Amit keresel inkább strandjáték. Sokan vannak itt 100+-ban, sok normál kajak szóba jöhetne ami már bizonyított ekkora tömegnél.
Sit on top kajak vásárlás előtt állok.Hobbi célra, alkalmi hasznalatra szeretnék stabil, biztonságos kajakot, ami tetőtartón könnyen szállítható.RTM mambóról jókat olvastam, ami nem tetszik benne, hogy nem öntöttek a fogantyúi.Van erre tapaszralat, nem szakadnak ki a csavarok? Ilyen szempontból sokkal jobbnak tűnik az RTM makaó, de nem olcsó.Vagy a Kolibri onwave 300, ami szerintem a Feelfree nomád koppintása.Felhasználás Balaton, esetleg Adria, neha Duna. 100 kg feletti emberke vagyok.Vélemény? Esetleg tudtok ötletet, lehet valahol SZÉP kartyára kajakot vásárolni?
A jövő héten Velencébe mentünk volna kajakozni, de erről le kellett mondanunk. Kárpótlasul szerdán indulunk Neshmélyből, és megyünk lefelé, amíg tart a szabadság. Ha az időjárás nem szól közbe, az útiterv szerint penteken megyünk át Budapesten. Ha valaki esetleg akar a társaságunkban evezni...
No igen, nekem szerencsém volt. Szép, napos, tavaszi időben, közel a parthoz fordultam beke a vízbe. A sodrás irgalmatlan volt, ezert szakadtam el az evezőmtől, de végül az is meglett. Közben még arra is volt időm gondolni, hogy egy héttel voktunk a Hableány katasztrófája után, nehogy valami pánikoló szemtanú rámhívja a vízirendőröket.
Pár éve még rendszeresek voltak az önszerveződő, ön és társmentést gyakorló napok a Pyrus csapatban.
Én is sokat köszönhetek ezeknek a gyakorlásának. A nagyobb tudásúak átadták tapasztalataikat, megmutatták a különféle technikákat. Én egyedül ugyan ritkán lapátolok, de vissza tudok mászni a hajóba egyedül és hajóban ülve többféle technikával tudok segíteni egy beborult sporttársnak. Borulás után, hajóval, lapáttal partra úszásban gondolkodni szvsz. túlzott optimizmus!
Eszembe se jutott, úgy víztelenítsek, hogy benne ülök. Ha én borulok, akkor borulok... ;) Csak a kiúszás utáni, parton szapolyozásra gondoltam. De tényleg, emlékszem, hogy tavaly az Adrián a vìzen visszaraktatok egy embert a kajakba.
Enyhe hullámzásban, szándékosan borulva, félig megtöltöttem a kajakot az Adrián párszor, gyakorlásképp, benn a mély vízben Elég munkás és nehézkes a hullámzásban, nyakig a vízben meregetni a vizet kifelé. Emiatt már többször eldöntöttem, hogy kell egy pumpa... de mindig elmarad. Most már tényleg kell vennem egyet, hátha mégiscsak lehet majd menni a tengerre ... :)
Az mondjuk igaz, hogy csak szivacs volt nálam és azért annyival nem rövidebb az enyém se- 505 hosszú-hogy ne férne el benne egy szapoly. Gondolat ébresztő volt ez a majdnem hidegvizi borulás. Az unokám csak nyáron jön velem, neki egy 360-as gyerek kajakja van nincs benne légzsák és elő elő fordul, hogy merjük, de akkor mindig van nálam ilyen szerelék.
Igen ezt kell tennem, továbbá be kell szereznem egy kézi vízpumpát, meg valami vízhatlan holmit vagy neoprént, mert egész télen kajakoztam és továbbra sem kívánom feladni ezt a szokásomat, de belegondoltam, ha most így jártam máskor is belefeküdhetek a vízbe, és a vitorlás dzseki szép meg jó de csak addig ameddig bent vagyok a kajakba.
Használj vízhatlan tokot a telefonnak! A borulás mindenkinek benne van a paklijában. Tavaly én is fürödtem, pedig azt hittem, kinőttem ezt a tevékenységet, mert 30 éve nem borultam. Aztán mégis... szerencsére az összes holmim épen jött fel a mélyből, pedig a sodrás még egy vízbe merülő hajóhíd alá is begörgette a kajakot.
Szombat délután kezdődött ez a vihar északi széllel. Én is bementem rá. 10 km mentem parttal és a hullámokkal párhuzamosan, erős oldalszélben. Nagyon jó volt. Egy 8m széles nád nyiladékban szállok ki be. Olyan 200m-ről befordúltam a nyiladék irányába, és élveztem hogy tólnak a hullámok kifele. Éppen beértem a nádba amikor elkezdett a kajak keresztbe állni nem számítottam rá hogy annyira kint fordít be, ezért későn reagáltam, de egyenesbe akartam hozni az helyett, hogy megtámaszkodtam volna. Beborúltam a 80cm-es vízbe. A víz jó volt, a telefonom amivel mérni szoktam az viszont rossz lett. Hát tányleg föl lehet borúlni. Nekem drága volt a próba 50000 ért.
Nekem is volt porckorong sérvem a lumbális szakaszon. Folyamatosan kínlódtam vele, nem tudtam úgy hajólni ülni feküdni igazából hogy az jó legyen. A csavaró törzsfordító mozgást különösen nem bírtam. Akkor könnyebűltem csak meg mikor alkalmam volt sokat úszni. A Balatont simán átúsztam vele. Egyszer aztán kiszakadt a sérv és meg kellett műteni. Jobb lett nem fárad a kajakban sem a derekam. Az én tapasztalatom az, hogy valódi gyógytornászt kell keresni akinek komoly gyakorlata van. Ne menj csontkovácshoz és csodadoktorokhoz.
Elég szűkösek a lehetőségek az egyesületi csónakházban. Az egyen-lapátokon kívül más lapátom csak úgy lehetne, ha magammal hordanám - biciklivel járok (jártam). Háttámasz egyáltalán nincs a PK1-ben.
Vannak ugyan tengerinek nevezett monstrumok, de abból egyszer is elég volt egyet átcipelni a gáton. Még a portya visszacipelése is éppen elég egy hosszú nap végén.
Ha lenne hol tárolnom, már régóta saját, könnyű hajóm lenne - akár pálcika lapáttal. Ha valaha összejön, megfogadom szíves tanácsaitokat. Köszönöm.
Az euro/wing lapátoktól eltérő technika másképp terheli a gerincet és az izmokat, egy (jól méretezett) pálcika akár jó is lehet.
Fontosabb azonban a jó és jól beállított háttámasz. Meg előtte még fontosabb egy szakosodott gyógytornász, aki megmondja/mutatja, hogy mithogyanmettőlmeddig.
Köszönöm. Ha rendbe jön egészségügyünk a vírushelyzet után, megpróbálok időpontot kérni szakorvosnál, vagy, valami magánrendelésen. Ha nem sikerül, akkor maradnak ezek a kb. 10 órás túrák, legfeljebb nem igazán szabályosan tolom hátra a vizet.
Bárcsak a rossz stílusú evezés lenne a baj. Most semmilyen nincs a kis, koronás piszkok miatt.
Vasárnap délelőtt. 9 után. Állok a parton Fonyódligeten, és átfut az agyamon. Normális ez?? Mármint én. Érzem magamon és hallom is a széllökéseket. Látom a kövér hullámokat. A sójánál, már ott álla hajó, még kerekeken, de vigyáznom kell, mert mozgatja nagyon a belekapó szél. Elkezdek készülődni, szép lassan csepeg belém az adrenalin. Azt érzem, amit ilyenkor mindig, licsi izgalom, de mint a vadászkutya, mennék a zsákmányért. nem könnyű a vízre szállás, Be kell tolnom a hajót, mert a hullámok odacsapnák a betonra. Csak néhány percet állok a vízben, de azért ez még hideg. Tudom, akár borulhatok is, de közel a part ez megnyugtat. Próbálom elrendezni magamat, de a hullám, mindig kihoz a kövekhez, így ez nem megy könnyen.
Egy csónakos pecás bácsi nézi a vergődésemet, aki épp a vizet meri a ladikjából. Nem figyelek rá, de megszólít. bátor mutatvány lesz ez nem? kérdezi. Nem válaszolok, csak hümmögök valamit. Nem hagyja annyiban. viharjelzés van ám világosít fel. Tudom, de csak ilyenkor van szél és hullámok. világosítom fel én is, miközben csóválja a fejét.
Közben már elkészültem és elevezek mellette. Igaza van, és izgulok is egy kicsit, de az agyam szinte sóvárogja már az élményt.
Kievezek, áttörve a sekély víz miatti sorozatos hullámokon. Kicsit szoktatom magam, ellenőrzöm a felszerelést, a tároló fedeleket, pár próbatámasz aztán irány befelé. Teljes északi szél van, így egy kicsit megyek szemebe, hogy kikerüljek a sekély zónából, majd befordulok keletnek. Már vigyorgok és ez megmarad még másfél órán keresztül. Megyek a hullámokkal párhuzamosan, így legalább haladok is. Akkorák a hullámvölgyek, hogy a nagyobbakból éppen hogy kilátok oldalra. És folyamatosan jönnek balról. Kicsit északkeletre váltok, hogy ne teljesen oldalról kapjon el, mert azoknál nincs mit tenni, támasz és várod, míg kifut alólad. Hihetetlenül élvezem. Vagy egy kilométert megyek, majd befordulok teljesen északra. Bemelegedtem, felvettem a ritmust, lássuk hogyan sikerül a szörfözgetés. Jó dolog ez, még a Balatonon is, de keményen meg kell küzdeni hogy elég mélyre bemenjél, hogy legyen értelme a kisiklásnak.Aztán befordulsz a part felé. Ehhez itt türelem kell, megvárni a nagyokat, üldögélsz a vízen, mit a deszkások a tengeren. Van, hogy 2-3 perc is, míg jönnek ezek a nagyobb fajta hullámok. Ha sikerül elkapni, de sajna nem mindig, akkor az nagy élmény. Elkezd sisteregni a hajó alatt a víz. Ez jó jel, kicsit rágyorsítasz, felveszed a sebességet. A hajód belendül, ár csak azon ügyködsz, hogy minél tovább irányba tudd tartani, mert annál hosszabb az élvezet.
A végén rádőlsz a lapátra és kifuttatod valamelyik irányba, és telhetetlenkedsz. Sajnálod, hogy vége.
Más játék is van. Ha szembe mész a hullámmal, akkor direkt keresni szoktam a nagyokat. Ez biztonságos, mert stabil marad a hajó. De az szintén szuper, mikor lecsapódsz az elsőről, bele a hullámvölgybe. Ha elég nagy, akkor a másodikba belefúródsz, az végigfut a hajódon telibe kapja a mellényedet, egy pillanatra rászítatja a mellkasodra, ha van levegőd, azt kiszorítja, ha nincs akkor nem tudsz venni. Érzed a víz nyomását, és tudat alatt kocsit izgulsz, hogy a spricód bírja, mert ha nem akkor egy szempillantás alatt elsüllyedsz.
Az is jó, amikor direkt kerülöd a hullámot, ha jól figyelsz akkor lehet utakat találni, és elcsusszanni a hullámok végénél. Mondjuk ez fárasztó kicsit.
A legalattomosabb az azonban az, amikor mész szép párhuzamosan a hullámokkal, hulámhegy, hullámvölgy fel-le, de közben haladsz is. Ezerrel figyelsz, hogy mire számíthatsz a következő másodpercben. És egyszer csak a semmiből éppen melletted képzett tarajt egy termetes dög.
Észreveszed, csak már nincs időd semmire, megpróbálsz rádőlni, de már betámasztott a hónod alá. A hajód elejét már csak sejted, mert az egész víz alatt van. Érzed, hogy elindultál oldalra a hullámmal együtt. Támasztasz, de vigyázni kell, nehogy túl mélyre nyúljál a hullámod völgy oldalán. Ez persze csak egy pillanat, a hajód valószínű elfordult közben, de ezt megúsztad, és jön a következő. Itt már király vagy, mert ha a nagy megvolt, akkor ez már tudatos élvezet lesz.
Elmentek, ilyenkor van egy szusszanásnyi csendesebb víz. Azt veszed észre, hogy nagyon vigyorogsz. Kicsit ijesztő, de sokért nem adnád, ha lenne még pár ilyen.
Szóval, én ezekért szeretek a hullámos, morajló Balatonon evezni. Veszélyes? Igen, és nem! Jó felszerelés kell hozzá, az biztos, itt a partközelben, viharban sisakot is veszek, mert ha odacsapna az aljzathoz, hát az nem lenne nagy élmény. Egyébként grönlandi evezővel szoktam menni, de most direkt kipróbáltam egy Kajner túrát. Azt állapítottam meg, hogy vékony a nyele és ilyenkor, amikor erősen kell fogni, elfárad a markom, és a szél minduntalan belekapott, erre még külön figyelnem kellett. Marad a vastagnyelű pálcika.
A szél egyébként folyamatosan erősödött, aminek örültem. Elröppent a másfél óra. A koncentrációtól inkább az agyam fáradt el, mit a testem, az evezéstől. Ezt is szeretem, mert az adrenalin teljesen átmossa a fejemet. Fáradt, de relaxált állapotba kerülök. Egy kár, hogy a kamera nem volt feltöltve. :(
Mondanak olyat, hogy jót tesz a mozgás porckorongsérvvel, de ha rám halhatsz erről inkább olyan sportorvost kérdezz, aki tájékozott az állapotodról, ne random ismeretleneket a neten, akik ha valami csoda folytán akár értenének is hozzá, a te személyes orvosi adataidat nem ismerik.
Az törzsből evezés azért nem egy szertorna, relatív kis mértékben fordul a törzs, és helyes üléspozícióval kíméletes a hátnak, de ettől függetlenül erről mindenképpen hozzáértő orvossal érdemes konzultálnod.
Bocs, hogy botcsinálta síkvízi evezősként kérdezlek! A törzsből evezés mennyire ajánlható porckorongsérv öngyógyulása után?
Nekem az volt, de, mire néhány hónap alatt eljutottam szakorvoshoz (drága egészségügyünk!), már csak annyit mondott a doki, hogy kifelé tartok belőle, azaz valamilyen helyreállító/pótló megoldással állt elő a szervezetem.
Pár évre rá ültem kajakba és nagyon hamar jelzett a csigolyaköz. Igaz, akkor ormótlan túrakajakot tologattam, lehet, az nem tetszett neki. Több éve csak portyával járok, de a karból evezés - mintegy önvédelemként - megmaradt. Gondolom, ezért van egy-egy szigetcsúcs, vagy szigetkerülés után, hogy vállból akarnak kiszakadni karjaim.
Lehet egyáltalán úgy törzsből evezni, hogy a csigolyákat kíméletesen vegye igénybe?
Eddig bárkinek tanítottam az evezést, az alap volt, hogy törzsből evezünk. Megfelelő hosszan, kellően előrenyúlva, nem kanalazva szabadításkor. Az, hogy valaki jól evez, vagy szarul nem függ az evezőtől. Csak picit más a helyes technika wingel. Tény, hogy többen eveznek rosszul hagyományos lapáttal, de ezért nem a lapátforma a hibás. Sokkal többféle technika kivitelezhető normál lapáttollal.
A vízfogás csökkenésével persze csökken a sebesség, a gyorsításhoz növelni kell a csapásszámot. Ez van akinek kényelmetlen, mivel sokan izomból akarják tolni. Kicsit olyan, mint hegyi bringán leváltani. Pörgetsz, alig haladsz, de nem terheled az izmaidat, ízületeket.
A kajak-evező együttes ami lényeges szerintem. PE-be wing, az lehet, hogy picit gyorsít a kajakon, de mivel a hajó nem nagyon akar menni, feleslegesen terhel. Hasonló értelmetlen kombináció a keskeny lapát + versenyhajó. Pörgetsz, aztán mégse megy, erőt meg nem is lehet kifejteni. A versenykajak, viszont nagyon más témakör.
Jujj! :D A fizika nem ért veled egyet. Tudod, erő-ellenerő...
Jobban haladsz wingel, de sokkal jobban le is terhel. Jó kis szembe szélben, hullámokon kéne kipróbálnod egyszer, milyen remekül szétcseszi az ízületeket a folyamatos rángatás.
Én az euro lapátokat használom, tapasztalatom azokkal van. Van szimmetrikus és aszimmetrikus lapátom is. Szimmetrikussal kezdtem egy idő után az egyik fiamtól kaptam egy asszimmetrikus lapátot és tapasztaltam, hogy ez nekem jóval kényelmesebb, nem csavarja a csuklómat és már csak azt használom. A hatékonyság vagy a kényelem növelése érdekében kisérletezik az ember, bár kétségtelen, nem véletlen, hogy az általad említett formákat forralták ki az idők.
Köszönöm a választ. Beszerzek egy ilyen lapátot. Legalább az unokaöcsém többet látja a hátam, míg rá nem jön, hogy az evező miatt van és nem vesz az is magának egyet :)
A Kajner 4L wing lapát, ami annyival tud többet egy (euro) túralapáthoz képest, hogy jobban harap.
Ezt a sport hívta életre. Az ívben visszahajlított perem miatt nagyobb mennyiségű vizet tud megtartani és mozgatni.
Az euro lapátokról "leszalad" a vízmennyiség egy része.
A wing más mozgást, tartást is igényel. Már, ha helyesen akarod használni.
Ez azért fontos, mert a nagyobb vízmennyiség megmozgatásához nagyobb erőkifejtés kell és ehhez viszont fontos a megfelelő mozgás(sor): karok, törzs, láb.
Ha sikerül valamiféle optimális mozgást begyakorolni, akkor ugyanakkora erőkifejtéssel gyorsabban lehet haladni.
Én a Balatonon a déli parton kajakozok Aquarius emotion 505-el azért ez hosszabb és keskenyebb mint a tiéd és így könnyebb is az általad említett sebességet elérni vele. Alkalmanként 10km-es távokat megyek a parttal párhuzamosan ezt a 7,6-7,8 km/h átlagot tudom hozni jó időbe, de azért ehhez igen igen húzni kell. Egyszer csináltam 8,1 -et, de azt tükör vízen és nagyon kellett akarni. Ma nagy hullámokon érős szélben 6,8-at tudtam összehozni, pedig voltak olyan szakaszok ahol 9 fölött sőt egyszer 10-el toltak a hullámok, de szembe csak elképesztően nehezen tudtam haladni. Azért is szeretem ezt a hajót mert jól beállított szkeggel még ilyen körűlmények között is kiválóan tartja az irányt.
Enyém a Tahe Fit 147-es amit sajnos azért hirdetek mert túl macerás az elhelyezése otthon .Ha csak 20 centivel lenne rövidebb akkor már jó lenne nekem .Ez sajnos így alakult de hozzá kell tennem a kajak még 9hónapos sincs .Ezalatt párszor voltam vele a Dunán meg Velencén. Nagyon megszerettem. Ha nem vennék meg akkor megoldom az elhelyezését.Nekem nem kéne 5méteres kajak soha . Keskenyebb mint 60cm még oké de hosszabb semmiképp még ha tudnám is hol tárolni akkor sem. Az ok egyszerű. Nekem több negatívumot adna mint pozitívumot.
Nekem Trekkem van. Szeretem. Tényleg stabil, talán túl stabil is. Ha csak arra kell, hogy a vízen biztonságban, nyugodtan lapátolj, akkor arra tökéletes. Az utolsó 10km-es RSD lapátolásom átlag sebessége 7,7km/h, ebben volt pár evezési szünet amikor ittam. Döntsd el, hogy ez sok vagy kevés, de ez legalább konkrét adat.
Csak gyorsan ránézve a fácsés Kajak-kenu vásárra. Egymás felelt van egy Tahe Marine Fit kajak 245-ért, alatta 10-el drágábban egy Aquarius Trek. A kettőből a Tahe jövőre is ér ennyit, pláne ha alkudozol picit. A Trek új, tehát az csak lefele megy.
Ez ez a kategória, amit tengeri tehénnek hívok. 60+ szélesség, <450 hossz. Borzalom. Mindegy mit veszel, csak használtan vedd, ha lehet, mert pár év és eladod. Vagy megutálod a kajakozást közben, vagy kipróbálsz pár rendes hajót, és átnyergelsz.
Sokszor azzal védik ezt a kategóriát, hogy gyereknek jó stabil. Ez igaz, csakhogy gyereknek stabil egy 52 cm széles lélekvesztő is, ellenben azt még tudja is evezni. (Eléri a kajak szélét, és nincs akkora ellenállása se.) Kicsi gyereket szerintem kettesbe, nagyobbat pedig valami mérethelyes(ebb) régi kompozit kajakba érdemes szoktatni. (((Esetleg csinálni neki fából passzentost, de az már más témakör.)))
Minőségre a lentiekből talán a Dag nyerne, bár tekintve, hogy az nem "budget" márka, árban meg vesztene. Mindenesetre, amíg nagyon nem döntöttél, érdemes minden fellelhető márkát megfontolni. Riot, Boreal, Prijon, Tahe, Point65, (RTM) kajakok váltak be eddig a legtöbb fórumozónál. Mostanában jó üzlet vegyes minőségű kínai kajakokat árulni, használtan viszont lehet, hogy nehezebb lesz eladnod, mint egy normális márkát.
Tudom, sose akarod majd eladni, mert jó lesz az a családban... Fórumozunk itt egy pár éve, hogy tudjuk, nincs olyan kezdő kajak, amit ne nőtt volna ki a tulajdonosa, és senki nem maradt meg sokáig egy ilyen tehénben. Eddig. Gyerekeket szívatni meg drága.
Miért lenne erős a "promóciós gépezet" Ezt használom, ismerem, bevál,t nagy beülő bizonyos kor felett nem is rossz, az Ysakról nem tudnék írni, mert igaz hogy láttam de nem ültem benne!
A Trek egy kellemes túrahajó. 420/62 cm, de ezt már az Alaptábor-ban elolvastad. 3 tárolórekesz, tágas beülő, kormány, stabil. Van belőle. www.evezek.hu
sokat olvasgattam a fórumot, és egyre több kérdés fogalmazódott meg bennem.
néhány éve úgy alakult a helyzet, hogy elkezdtem pecázni egy 70 hektáros tavon.
a pecából szerelem lett, közben összekalapáltam egy 3x3-as stéget, így már van bázisom is.
a tavon persze kajakoznak, (szakosztály is), és elindult a hangya, kell egy kajak.
180cm/92kg lennék, 49 éves, túrakajakban gondolkodom, és persze van két gyerkőc, őket is szeretném megfertőzni e tevékenységgel.
Az egész ott kezdődött. hogy véletlenül belebotlottam a facebookon egy írásba, mely egy elvezetett egy oldalra, ahol egy Aquarius Trek hajóval ment a túrázás.
Az oldalon nagyon sok szép fotó is van, meg persze a hozzáértés, csak úgy ittam a szavakat.
Egyre jobban úgy éreztem, kell nekem egy ilyen kajak.
A pénz része kezd összeállni, és elkezdtem egyre jobban beleásni magam a témába.
Ekkor Jöttek az újabb márkák:
Seabird Discovery, vagy a Dag kajakok.
Ti mit javasolnátok ebben a kategóriában?
alapvetően túrázásra használnám, és ha belejövök, illetve lesz még1 a családban, szeretnénk más tavakon is használni, akár többnapos kiruccanásokra.
Üdv. Tudnál mondani némi infót a képen látható evezőről? Szerintem nekem is ilyen van. Egyik kajakhoz kaptam és azóta ezt használom. Semmi felirat nincs rajta. Karbon rúd műanyag tollak. Köszi.
Tudom, ez nem hirdetési oldal, de ez a hajó viszonylag ritka. És inkább adnám közületek valakinek. Boltban csak úgy ilyet nem lehet venni.
Eladó egy Boreal Design Baffin P1 es polietilén kajak. 2019 11. hó során hozták be az országba. Kicsomagolás után 2 alkalommal került vízre, tehát új. A kipróbálás során kiderült, hogy sajnos valamivel kisebb, mint amire szükség lenne.
Kiváló, napvédelemmel ellátott anyagból, magas minőségben készült. A hajó gyors, és fordulékony. 506 cm hossz, 54,6 széles, kényelmes beülő szkeg, grönlandi forma, combtámasz, és hihetetlenül kényelmes ülés. A P1 méret a széria legkisebb tagja. Kisebb-közepes kajakosnak 75 kg-ig életre szóló kajak.
Ez, egy minőségi, drágább kategóriájú hajó. 1500 EUR volt a múlt évben. Az ár csak minimálisan alkuképes.
Mi tegnap nyulak voltunk, nem mertünk elindulni. (Nekem Dunaharasztiban lakik a kajakom a csónakházban.) A Sportszigetről úgy tudom, hogy az a helyiek kedvenc kirándulóhelye, emiatt azt saccoltam, hogy vagy tele lesz, vagy lezárják. Jó hír, hogy egyik se.
Egyébként mi két lentebbi vízreszállást néztünk ki: a szigetcsépi, vagy a tassi szabadstrandot. Mindkettő a falun kívül van, abszolút elhagyatott.
Dunaharasztiról indulva egy hete a soroksári szigetet kerültem, ma a taksonyi hókonyban bolyongtam a kajakkal. (Illetve közben biciklivel is voltam egy Pesterzsébeten körön végig a dunaparton - már ahol lehetett.)
Dunaharasztin a csónakház stégjéről kényelmesen vízre lehet szállni, illetve onnan 200 méterre északara most alakítottak ki egy parkot, ott is van két szabad stég. (A csónakház rajta van a Google térképen.) Úgy láttam, hogy Csepelen és Pesterzsébeten is van több hely, ami autóval is megközelíthető és vízre lehet szállni. Bár ott már gyakoribb a lezárt stég és a horgász is sok, de mindig találni szabad lehetőséget. Esetleg még Soroksár Millennium telepen van egy bezárt Duna parti étterem (Zöld Béka névre kell rákeresni), ott elvileg parkolni is lehet, de ott általában sok autót is látok (ott sem szálltam még vízre csak láttam). Taksonyt nem javaslom, mert bár ott is le lehet jutni a vízhez, de nagyon keresni kell. Lezárással csak ma találkoztam: a Szigetszentmiklósi Úszóláp Tanösvény volt lezárva zárva a kirándulók elől, de ez igazából minket, evezősöket nem érint, ugyanúgy körbe tudtam ma is evezni, mint egyébként.
Evezősök egyébként vannak (kajak, kenu és sup is), sok a csónakos horgász és a motorcsónakos is. Vízirendőrrel is találkoztam ma, illedelmesen lassított - hogy ne zavarjon be a hulláma biccentettünk egymásnak és mindenki folytatta tovább. Szóval nem zargatják az embert.
Ma voltam egyet evezni, Mosonmagyarovarrol felmentem Halasziig, 2 kenussal, es 2 fiatal versenykajakos gyerekkel talalkoztam, meg egy csomo horgasszal. Nem problemaztak rajta, a steget, ahol letettem a kajakot nem zartak le, de mas nyilvanos steg se volt lezarva.
Persze ez nyaron meg valtozhat...:S Foleg, hogy a korona java meg csak most jon...:/
Kajakozni szeretnek menni a Mosoni Dunan, Mosonmagyarovar kornyeken, a Futura mogotti stegnel szeretnem letenni a hajot, EGYEDUL. Tud valaki infot, milyen egyedi eloirasok vonatkoznak errefele?
Viszonylag kicsi (380 cm), több napos túrára szerintem kevés benne a hely. Ismerősöm próbálta, szerinte labilis és nem igazán jó az iránytartása. Pár órás, pár kilométeres kis kiruccanásra jó lehet.
Egyébként ránézésre elég masszívnak tűnik, szinte elpusztíthatatlannak, jó ez drop-stitch kajak irány. Csak kéne belőle egy méterrel hosszabb, máris érdekes lenne.
Az ORU-nál és ég és föld a Coast és a Bay között a különbség a hossz miatt. A coast 20x jobb a vízen, és sokkal jobban pakolható.
Mikor először megláttam a Decathlonban, teljesen megtetszett. Lényegesen megkönnyítené a logisztikát, vihetném a hátizsákjában, nem kellene gondolkozni, hogy hogyan jutok vissza a kocsimhoz.
Figyeltem is az árát, de szezon után sem ment 200 alá.
Aztán amikor belegondoltam, hogy a meglévő hajóimat sem használom, nem foglalkoztatott tovább a gondolat, de szívesen kipróbálnám egy pár napos túrán.
Ha a YouTube keresőjébe beütöd, hogy x500 kayak, ad egy pár videot.
"gyalogos közlekedés külterületen" Itt ezzel volt a gond.. Azzal, hogy gyalogos közlekedés engedélyezett. A vízhez le kell jutni, és nekem pl ez 6km autózás, tehét nem gyalogos közlekedés.
Ne haragudjatok, láttam egy videót felfújható kajakról, ami "drop stitch" technológiával készült. És borulás utáni újra indulásról. vízből bemászásról szólt. A magasnyomású technológia (0,6 bar) majdnem merev kajak lehetőségeket kelt. Na ennek a videónak nem találom a linkjét. Ha valaki találkozik vele, szóljon. Eredetileg yacht tenderekhez, kemény felfújható padlónak találták a technológiát ki.
A kijárási korlátozásról szóló 71/2020. (III. 27.) Korm. rendelet 5. §-ban foglaltak alapján mindenki bátran kajakozhat bizonyos egyszerű szabályok betartásával, ugyanis a fenti joghely alapján: Egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés külterületen, valamint a települések belterületén - lehetőség szerint a zöldterületeken - egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen folytatható azzal, hogy másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartani.
A jogszabály tehát nem tilalmazza önmagában a kajakkal űzött sportolást, ha az nem jár együtt a sporttevékenységet megelőző, illetve azt követő bandázással, közös sörözéssel a parton.
A kormányrendelet gyakorlati végrehajtása szempontjából jelen pillanatban a horgászat is sportnak minősül. Tegnapelőtt is egy csomó ökör horgászt láttam a parton hármas-négyes bokrokban összebújva, ahogy elnéztem kicsi az esélye, hogy közös háztartásban élők lennének. Ez a kis mutatvány helyszíni bírság esetén simán lehet fejenként 50.000 Ft, amit jobb célokra is el lehetne költeni. Persze vannak olyanok, akik mindent jobban tudnak, és úgy érzik, hogy nagy okosság megtagadni a helyszíni bírság kifizetését. Ez ott első körben jó ötletnek tűnik, ekkor keletkezik a szabálysértési feljelentés, amelynél a maximum az 500.000 Ft. Higgyétek el, hogy aki nagyon kívánja, ezt sikerül is kivívnia.
Mi pedig pont a komptól északra eveztünk, és ott is végig tele volt a víz és a part is. Mondjuk pecázni pont nem igazán lehetne a rendelet alapján. Mindenesetre jövő hétre is jó időt ígérnek, szóval menjetek bátran vízre!
Szabadon lehet mozogni, kajakozni, csak másik emberrel tarts távolságot. Mi is mentünk az RSD-re Dunaharasztinál, nem volt gond, a vízen is voltak többen.
Ma délelőtt Szegeden eveztem 10+ km. Az utakon kocsik jártak, a rakparton futók és napozók 2-3 főnél többet nem láttam együtt. Úgy tűnt, kevesebben tartózkodtak a szabadban. A rendőrkocsi a rakparti parkolóban dekkolt, de semmi intézkedés. A vízen senkivel sem találkoztam, egy-két nyaralótulajdonos pakolászott, javítgatta a mólóját. A máskor nyüzsgő vizitelep üres volt, nem láttam a mólón papucsokat. Na, de azért mégis edzettek, jóval feljebb Tápé fölött láttam kajakos edzést. A víz szuper volt, verőfényes napsütés és vasalt víz.
Vizen azert eleg ritkan szoktam osszefutni emberekkel. Viszont a Zatonyi dunara a strandrol jo lenne lemenni, meg elotte uszni egyet nyaron. Nem artana, ha vege lenne ennek a tebolynak addigra. (Ha minden igaz, legkesobb juniusig eleri a csucsat...)
Szabad. Nyilván nem elvárás, hogy csak ott kirándulj ahol laksz, sőt ajánlás, hogy zöldterületen tedd lehetőleg. Vízhez is leviheted a kajakot, és vízre szállhatsz, ahol akarsz.
Annyi, hogy mondjuk a szezonnyitót nem tudnánk most megtartani.
Igen. Ezt a mondatot próbálom én is valahogy értelmezni az egész rendelettel együtt.
A konkrét példa (most éppen nem kajak):
Vasárnapra terveztem egy gyalogtúrát a Kőszegi-hegységbe egyedül. Viszont oda el kell jutnom kocsival Szombathelyről. Ezt szabad-e vagy nem? Ezen dilemmázom.
No bevezették, de tulajdonképpen kajakozás szempontjából csak a szervezett túrák lesznek problémásnak. Egyedül vagy egy háztartásban élővel lehet vízre szállni, de akár andalogni is lazán sétálgatva.
Ahogyan én tudom: egyelőre nincs szó a kijárási tilalom bevezetéseről, mert a magyarok nagy része fegyelmezett. Ha így marad, akkor felesleges a szigorítás, de a rendszer már felkészült a zárásra. Én már megkaptam az engedélyemet, miszerint nemzetgazdasági szempontból kiemelt munkakőröm miatt szabadon mozoghatok MUNKAVÉGZÉS CÉLJÁBÓL. Tehát a vízirendőröknek hiába lobogtatom.
Azért nem kell magányosan SEM kajakozni, mert bármi megtörténhet. Vízbe esel, megfázol, elbotlasz. Segít neked valaki vagy kimentenek a vízirendőrők, az is pont eggyel több talàlkozás, érintkezés az emberek között.
Egyébként meg ez (ha esetleg elrendelik) nem háborús kijárási tilalom. A boltok nyitvatartási idejében senkit nem fognak zaklatni a környéken, meg elhiszik bemondásra, hogy munkába mész gyalog. Az viszont biztos, hogy lazán sétálgatva vagy andalogva számíthatsz hazaküldésre.
Egyedul szoktam evezni. Felmenni a Mosoni-Dunan, Lajtan. Vagy epp a Zatonyi-Dunan, de ez szerintem iden kukazva lesz. Viszont a cseresznyet le kene szuretelni, az meg kint van unokatesomeknal.
Szlovéniában a szabályok péntektől tovább szigorodtak, csak egyedül lehet sportolni, kutyát sétáltatni és a szabadban tartózkodni. Ha itt is lesz ilyen, a kajakozás, ha egyedül vagy, magányos sport. :-(
Vajon, ha kijarasi tilalom lesz, el tudom huzni a kajakomat az innen a garazsomtol 500m-re levo Mosoni Dunaig, es vissza? Egyedul eveznek, nem kotnek ki sehol.
Szia! Tahe Marine, Zegul, Aquarius kajakok több típusa közül tudsz választani, mindenben segítek. Néhány hajót és az elérhetőségemet megtalálod a honlapomon. http://evezek.hu/
Helló! Én nem tudom a tutit DE az Aqvarius Trek és a Tahe Marine LifeStyl 500 megfelel minden kívánalmadnak!
Árban megfizethetők egyedül pakolhatók a kocsi csomagtartójára egy plusz vas segítségével, tárolókapacitásuk hatalmas és nagyon stabilak! én ezeket ültem és beváltak. Ajánlanám még a Necky Narpát is de azt már csak használtan lehet kapni de én sem akarok megválni tőle!
Sziasztok, a nagyérdemű segítségét kérném túrakajak vásárláshoz.
Előélet: valamennyit lapátolgatok nyaranta, de mindíg kölcsön hajókkal.
Tervezett felhasználás: néha Duna, főleg Tisza, Tisza tó, nagy ritkán esetleg Adria. Túrázás, fotózás, talán peca is (fontos a stabilitás).
Egyszemélyes, könnyen szállítható, pakolható, stb.
Tudom, tudom. Beleülni, kipróbálni. Amiket nézegettem Sea Bird, Kape, Tahe Marine, szóval elveszek a választékban, kellene egy kis iránymutatás hogy merre kapirgáljak. (Jahh, a hobbira nem sajnálom a pénzt, de nem az én számaimat húzták ki mostanában...)
Télen is evezek, és partról beszállásnál sajnáltam volna össze karcolni az alját. Masszív hajó volt, nálam nem sérült, a tetőcsomagtartóra is le lehetett rendesen húzni.
Szia. Köszönöm. A KAPE portyádnak mi a pontos tipus neve? Van esetleg ezzel a hajóval (nagy)Dunai tapasztalatod? Kíváncsi lennék, hogy egy ilyen 48-50 cm körüli portya jellegű kajakot mekkora kihívás megülni egy 55 cm széles tengeri után, mondjuk úgy ha elmegy az ember mellett egy szállodahajó. :-)
Először a vízitúrás fórumba írtam az alábbiakat, de ott jóformán én vagyok az egyetlen hozzászóló :(
Az a fórum sajnos halott.
A kérdésem nem is tengerre vonatkozik, meg nem is biztos, hogy a tengeri kajakommal mennék. De bízom abban, hogy ezen a fórumon is akad valaki, aki tud válaszolni kérdéseimre.
A horvátországi Zrmanja folyón való túrázás érdekelne.
Tud valamelyikőtök felvilágosítást adni, hogy mely szakaszai evezhetőek?
Kell-e hozzá engedély vagy elég ha csak oda megyek?
Köszönöm mindenkinek a választ! Most TM PlaySpirittel evezek, sajnos annak nagyon kicsi a csomagtere, ezért gondoltam egy hosszabb hajóra. A Wind Solo viszont keskenyebb. Néha szeretem leállva élvezni a csendet, és csak üldögélni a vízen, ehhez stabil hajó kell. A hullámokat is élvezem, de nem a túlélésért akarok küzdeni. Ha idegesebb a WS, akkor nekem nem éri meg a kicsivel hosszabb raktér. Legfeljebb kötök rá vízhatlan zsákot. Igazán hosszú útra úgyis a kétszemélyes hajóval megyünk, abba meg belefér az egész háztartás.
Szóval köszi, hasznos kör volt. Ha van még vélemény, várom.
a wind solo egy picit idegesebb, de azzal sincs sose baj, nekünk folyamatosan csereberélve mindkettő van, járunk vele itthon is, tengerre is. és igen, az egyenesfutása sokkal jobb, mint az ysak-é
Az Ysak-ot csak az öntési hibás Wind Solo-val tudom összevetni (nekem volt hozzá szerencsém..), amivel kb. 6 km-t mentem: a kis dőlést leszámítva nem tűnt instabilabbnak.
Viszont munkásabb hajó, jobban kell neki húzni. Az egyenes futása azonban jobb az Ysaknál (mindkettő kormányos változat). Alapvetően a rövid táv és a gyári TM WS hiba miatt nem biztos, hogy mérvadó a véleményem..
A Wind Solo-val szemben komoly összehasonlítási alapom nincs, de ennél stabilabb kajak csak akkor kell, ha kifejezetten horgászni vagy fotózni is akar az ember, mondjuk nem egy vízálló kamerával. Én még sosem borultam be vele, pedig elég sok balatoni hullámon és dunai örvényen bukdácsoltam már benne. De nekem van egy TM Reval Midi is (kicsit szűk a méretemhez, de a lányok nagyon kedvelik), na az érzetre még stabilabb, és vízen lényegesen nem megy rosszabbul, sőt talán ugyanolyan gyors. Szóval a stabilitás és a sebesség között nyilván van egy fordított arányosság, de azért ez adott esetben nem egyértelmű.
Hát Ysakban kb. 12-13 éve ültem 1x, de a kis beülője miatt (ki-be szállás nehézkesebb) nem is érdekelt a továbbiakban.
Play Spirit-ben még nem ültem.
A WindSolo-t tengerre még nem vittem, oda vagy a Puffin, vagy az Aloha jön velünk, de az RSD-n is tud szél, lenni, meg hullámok is (csónakok, hajók, szél), stabil kajak, és gyors... meg ami bekem még nagyon fontos, hogy kényelmes, passzolnak egymáshoz a méreteink :)
Köszönöm a tippet a POLA Kajakról. Az 52 cm szélesség miatt a "no sport" követelménnyel bajok lennének. A WK 500 ülése valóban fapadosnak tűnik és nem is illik az egyébként túra paraméterű hajóhoz. Tullnban szétnézek, lesz egy pavilon a vízitúrának, remélem medence is lesz és lehet hajót próbálni.
Néztem a WK 500 fotókat, amit Egyplusz osztott meg... hát, az az ülés sem úgy néz ki, ami tetszene nekem :)
Igazából üvegszálas hajóban eddig még csak akkor találkoztam számomra kényelmes üléssel, amikor a KajakSport ülés volt beletéve, ami a Tahe Marine WindSolomban is van :)
Szeretnék egy ötméter hosszú, 56-60 cm széles, fiberglass tengeri kajakot, kis hosszanti ívvel (rockerrel). A world of kayaks WK 500 Touringja jó is lenne, csak különösen nagy vagyoni hátrányt okoz az ára.
Kajakpoló edzésről tud valaki Budapesten?...net sajnos hallgat...
Amúgy én is hűségesküt tennék a fórum mellett.Kezdő tengerikajakosként nagyon sokat segitett.Aztán az ember átrágja magát azokon a másoknak rutinkérdéseken,ami szembejön...és elfogynak(mindig,minden kérdésemre kimeritő választ kaptam.../Utána meg úgyis csak az élet számit,minél többet,minél többfele vizen lenni.Ezt a fórumot inkább ilyen gyüjtöhálónak tekinteném,amiben szerencsére én is fennakadtam.Több életreszóló barátot kaptam innen.és nagyon motiválóak a társasági találkozások...örületes mennyiségű tudás ,tapasztalat halmozódott fel a tagokban az évek során,na meg mindig jó buli/Az más kérdés,hogy idővel nincs miről irni a forumban....vizen lenni jó,és valjuk be ezek nem atomóra bonyolultságú kérdések,amik felmerülnek...könnyű körbejárni őket....annak meg semi értelmét nem látom,hogy hetenként kiposztoljam merre járok,erre ha amugy lenne motiváciom,arra tényleg vannak más erre alkalmasabb fórumok.
sztem nem ismered saintust személyesen, ugye? keressünk alkalmat, hogy összefussunk valahol szárazon vagy vízen, akkor jobban meg tudjuk tippelni, hogy hol van irónia + kiderül, hogy ki hol mennyit szokott evezni, mennyire mérvadó a véleménye egy-egy témában
valóban igaz, amit fourty írt a hozzászólásod felett eggyel, hogy azok, akik nagyrészt itt a fórumon ismerkedtek össze, személyesen évek óta ismerik egymást, számtalan közös evezésen vannak túl, ezért nincs szükségünk arra, hogy a továbbiakban ezen a fórumon tartsuk a kapcsolatot. azért igyekszünk a később érkezőket is bátorítani, hogy csatlakozzanak a közös hobbinkhoz, a tengeri kajakban való (lehetőleg tengeren történő) evezéshez. erről a befogadásról szólt hozzá pl. alpakánó, akit csak néhány éve van szerencsénk ismerni, de nagyon örülünk neki, amikor együtt tudunk vele is evezni
elég korán közösen elhatároztuk, hogy igyekszünk ezen a körön kívül hagyni az 'odakint' zajló folyamatos konfrontációt és ellenségkeresést, ne kezdjünk hozzá 10+ év után kérlek
egyébként nem saintus mondta, hogy ez az egyetlen pörgős tengeri kajakos hely a neten
nekem egy Werner Shuna Bent van vagy 8 éve, még százezer ft alatt vettem. most majdnem a duplája. a hajlitott nyél fantasztikus, itthon azzal evezek, tengeren ha sima a víz KAJENR keskenytura ha dolgos a tenger a Werner-t használom. Már itthon is rendelhető.
Egy Werner Ikelos nekem is kéne :) Egyszer eveztem vele. Fura dolog ez a hidrodinamika, szemre semmi különös nincs a formában, de nekem az volt a legjobb lapát, ami valaha a kezemben volt. Nem olcsó, egyszer majd rászánom magam és rendelek egyet, de jelenleg - az előttem szólóhoz hasonlóan - a többivel is meg vagyik elégedve.
Amikor én először megjelentem itt azzal, hogy "Hurrá vettem kajakot!", nemsokára mentem is egy itt szerveződő túrára. Az volt az első tenger. Az Adria. Már túl vagyok a 8.-on, pedig még olyanok is kimaradtak, mint az Jón tenger, vagy a Tirén. Szóval a 10 sincs messze.
...ja igen, a szétszedhetőbe bejut a víz dologhoz: Ha víz alá kerül a nyél közepe, ami eszkimózáskor történik meg vele. 5-10 burásonként ki kell folyatni, különben 10 dekával nehezebb lesz.
A Brácsáknál, Kajnereknél ez tényleg mindig probléma volt. A tíz éve 15 ezerért vásárolt, üvegszálas tollú és nyelű Galasportjainknál, amik azért láttak hideget-meleget soha nem volt ilyen gond. Azt se mondanám, hogy idővel fárad a cső, és porózussá válik, mert ezeknél már a tollak festése feketéből barnára fakult, rengeteg rángatáson, feszegetésen mentek át és semmi. Három darab van, egyik szétszedhető. Utóbbiba középen, a szétszedési ponton bejut víz, de az kb. 10-10 cm-re a középpontól le van dugózva, így nem folyik jobbra-balra evezésnél, valamint 10 mp kiönteni. (Ha a dugón átjutna, akkor persze nem lehetne kiönteni, de még nem jutott át.)
Ezt a témát is kiveséztük már egyébként korábban. Jbmerv hozzászólásaiban van a megoldás, ha jól emlékszem: Megpróbált szétszedni egy olcsón vett balos Galasport lapátot, és arra jutott, hogy epoxival van összerakva, így a tollakat nem lehet kivenni, átfordítani. más gyártók a javíthatóság érdekében hőre lágyuló ragasztót szoktak használni.
Arra lennék kíváncsi, hogy nagyobb külföldi evezőgyártók termékeivel mi a tapasztalat. Igen rég fenem a fogam egy Wernerre, de amíg a jelenlegi Galákkal ennyire semmi gond, nehezen szánom rá magam.
Van kétrészes Kajner wing lapátom semmi gond vele.
Pár éve vettem egy kétrészes Braca Hurrican-t is a Kajak.hu-nál. Ők vágták méretre a nyelet és ragasztották a tollakba. Na ennél már befolyik a víz a ragasztásnál. Két éve tettem rá én is zsugorcsövet, valamivel jobb lett, de nem tökéletes. Kis sziloplaszt vékonyan megoldaná a dolgot.
Jó a téma. Gondoltam, veszek modern, üvegszálas lapátot, de ezt olvasva újabb érvem van a régi megtartása mellett. 16 éves korom óta ugyanazt a lapátot használom. Alumínium nyél, fa tollakkal. Jut a csőbe víz, de azonnal kifolyik belőle. A végeit már cseréltem, szóval tulajdonképpen csak a nyél ugyanaz 36 éve.
Na jó srácok, akkor bedobnék egy témát a békesség kedvéért, hátha Moris721 nem olt le vállveregető stílusban. Beázós lapátnyél? Ki ismeri a jelenséget, és ki tudott rá megoldást találni? Nekem a régebbi (20-25 évvel ezelőtti) időkben sajnos evidens volt, hogy az alu nyelű, műanyag tollú lapátok szárába előbb-utóbb bejutott egy kis víz, ami evezés közben ide-oda folyt természtesen lötykölődő hangot adva, kiszáradni pedig nem akart. A tollakat melegítéssel levettük, újraragasztottuk, szigetelőszalagoztuk az érintkező részt. Ez egy ideig jó volt, majd újra beázott. Pár éve vettem egy Kajner túralapátot, aminek üvegszál nyele volt. Ez is beázott egy szezon végére, és mivel az üvegszál nyél tekercseléssel készült, volt egy kis érdessége belül. Emiatt a lötyögő víz egy végtelenül idegesítő, surrogó hangot adott, amire még a tíz méterrel arrébb evezők is odafordították a fejüket. Kajner Gyurival beszéltem, azt mondta, hogy a meleg napokon nagyon nagy a hőmérséklet különbség a víz és a levegő között, emiatt a toll folyton tágul/összemegy, és ez rést képez a ragasztáson. Epoxyval odaragaszthatja a tollat, ha akarom, de akkor többet roncsolás nélkül nem lehet levenni. És végül megtaláltam a megoldást!!! Nagy átmérőjű zsugorcső! A villanyszerelő boltokban lehet kapni, kb 2000 ft egy méteres darab. Rámelegítettem a nyélre kb. öt cm átfedéssel, illetve följebb kb. nyegyven centit nyúlik, ez lett a fogás helyén is, kellemesen tapad. (Persze az egyrészes nyélre a toll levételével tudtam felhúzni rámelegítés előtt) A zsugorcső alá a hüvelykujj fölé beraktam körben egy darab zsinórt, ez rámelegítés után egy kis hurkát képez a nyélen, nem kell keresgetni a fogás helyét. Van olyan zsugorcső, aminek enyvezett a belseje, ezt kissé vastagnak találtam, és az enyv nélküli is 100% eredményt hozott.
Másik megoldás: kétrészes lapátot használni, és a vizet kiöntögetni
Harmadik megoldás: a fenti kettő kombinációja, én most ezt használom, kétrészes Braca IX. rámelegített zsugorcsővel.
Ha az urakat érdekli, töltök fel képeket is a lapátról, illetve érdekelnének a többiek megoldásai is.
Amikor évente néhányszor összefutunk a közös találkozásokon (30-40 kajak), néha szóba kerül ez a fórum és sokon csodálkoznak, hogy még működik ez a topic.
Én speciel ennek köszönhetem, hogy ide is eljuthattam:
Remélem még sokáig fog élni ez a fórum, rengeteg a jól felhasználható információ , tavaly végig olvastam. Ezt még OLVASNI kell, viszonylag kevesebb a képanyag de ez így jó és maradjon is így! Bízom benn hogy néhányotokkal személyesen is tudok találkozni!
Nem keveredik a "tengeren" meg a "tengeri", de a legtöbbünk évente egyszer jut el a tengerre, ezért sok a hazai vizekről beszélgetés. Nekem ez a fórum hozott egy új hajót 2019-ben, ezért részemről elégedett vagyok ezzel a hellyel.
De az meg van hogy honnan indult ez a beszélgetés ugye? :) "ez az egyetlen élő kajakos fórum a neten" :) Nos, ahogy írjátok, meg ahogy kinéz, pont hogy nem. Ez persze nem baj. Csak innen indult az egész.
Ezen a fórumon szerveződött laza társaság már megszámlálhatatlan közös evezésen van túl. A legtöbben ismerik egymást, kapcsolatban állnak telefonon, személyes beszélgetéseken, különféle programokon. Az "öregeknek" akik ezt a fórumot pörgették 6-8 éve már nem kell ez a felület ha valamit megosztanának egymással. Megoldják közvetlen kapcsolatfelvétellel. Nekem semmi bajom azzal, ha itt hetente csak 1-1 bejegyzés van! Ez nem egy magazin, ahol az olvasókat ki kell szolgálni. :)
Egyébként most azon tűnődöm, hogy néha keveredik a szezon a fazonnal. Konkrétan a tengeri kajakkal való közlekedés, és a tengeren, kajakkal való közlekedés.......
Igen, sajnos köztudottan maradi, az internetet és úgy általában az infó világot megvető, és kerülő jellem vagyok. Ezzel kell éljek, de felfedhetnél előtem pár olyan facebookos csoportot, amik tengeri kajakozásról szólnak, nem kell napi 100 kenus, vadvizes posztot átgörgetni, és mivel nyelveket is csak fotón láttam, legyen magyarul.
Na egye fene, lehet angol is, a macskám amcsi, Main Coon, az majd tolmácsol. Csak szóljon olyan témákról, ami nekem is elérhető. EU-ban beszerezhető cuccok, és olyan helyek, ahova el tudom vinni a kajakomat.
Sajnos ez a fórum eléggé legyengült, sokan azért nem is írogatunk már, mert nincs más mint az újra meg újra feltűnő, miliószor megválaszolt "sit-on-toppal Balaton, hány kettesből lesz négy egyes, meg dejót eveztem a Dunán" témakörök. Ha van olyan csoport a fészen, ami hasonlít arra, amilyen ez a fórum volt 5-10 éve én megyek. Amit én látok abból az oldalból, az a kontrolálatlan emberi sötétség megnyílvánulása minden ízében. Arra meg nem nyitott nem vagyok, nem érdekel.
Érdekes módon informatikai témák, programozás, film és fotótechnika de még olyan 15 éves játékok is mint a WoW még igen jól futó hagyományos fórumokat tud megtölteni. De az ugye nem az én világom... :(
De repeszt ez a téma, csak nem itt, napi egy bejegyzéssel,meg van amikor egy két hétig semmi. Pont erről beszélek. Közben meg szalad a világ, más szelek fújdogálnak. Ennek a fajta fórumozásnak, már pár éve leáldozott. Nézd csak végig a posztokat. Meg nézz be egy Fb. csoportba, ahol napi több komment, képek linkek, adok-veszek. Nem tagolódik ez el, csak te maradtál le, talán nem vagy nyitott a világra, az újra.
A fácsén már kötelezővé tették az ánuszkamera implantot a belépéshez? Vagy azt csak jövőre tervezik? Szerintem épp elég baj, hogy minden értelmes téma is áthúzódik abba a suttyóbarlangba. Nem mintha ez a tengeri kajakos téma olyan nagyon repesztene idehaza, de ha még szét is tagolódik a közössége...
Kedves Péter! Bennem azért ébredt kétely a hajóval kapcsolatban, mert mindenhol máshol (és most már nálatok is) 280.000 forint vagy a felett volt az ára, míg nálatok ha jól emlékszem 200.000-ért lehetett megvenni. Ez nagyon jelentős különbség, ami az ismeretett hibával - ezek szerint tévesen - összefüggőnek látszott. Bocs.
Varsányi Péter vagyok a DECK.HU Hajósbolt üzletvezetője. Szeretnék pár szóban hozzászólni az ominózus TAHE MARINE WIND SOLO bejegyzéshez. A hajót nem azért adtuk kedvező áron mert tudott volt a hiba! Sajnos előfordult már öntési vagy sablon hiba, amit a gyártó természetesen cserél. A Kajak.store.hu -val, Hetyesi Gáborral szorosan együttműködve igyekszünk Budapesten is bemutatni az általa forgalmazott márkákat. Nem volt célunk megtéveszteni senkit a hibás termékkel. Miután jelezte a vásárló felénk a hibát, mi felajánlottunk egy cserét ami viszont az ünnepek közelsége miatt nem érkezett volna meg csak januárba. Ezt nem fogadták el és kérték a visszafizetést, aminek maradéktalanul eleget tettünk. Jeleztünk, hogy a termékből januárban elérhető még két darab ha még is emellett döntene. A kedvező ár a készleten lévő kajakokra és kenukra, nem pedig a hibás termékekre vonatkoznak. Semmi érdekünk nem fűződik ahhoz, hogy eladjuk egy hibás terméket, nem mellesleg a hibás termékeket a gyártó korrekt módon cserélni. Köszönöm, hogy elolvastátok a hozzászólásom! Mindenkit szeretettel várunk üzletünkben. Üdv. Péter
Azt azonban érdemes megfontolni, hogy ezért az összegért kajakos szárazruhát is lehet venni. A kite álló testhelyzetű sport, és a karok mozgása is teljesen más irányú és intenzitású. A kite ruhán a kampós beülőhöz és a kite mellényhez van kialakítva a szabás. A kajakos mellény sokkal rövidebb az ülő testhelyzet miatt. Ha kiteozni is akarsz vedd meg, ha nem, akkor inkább keress kajakozáshoz valót, mert gyorsan el akarod majd adni.
Nehéz kérdés. Igazából egy alkalommal kellene nagyon, mikor beleborulsz. :) De ha életszerűen nézzük a kérdésedet. Ha 10-12 alkalommal kajakozol télen, akkor azt gondolom neked megéri. Én voltam tavaly egyet februárban meg decemberben. Én nem is gondolkodom ilyenben, a kajakom is nagyon stabil, soha nem borultam. Szélsőséges időben sem megyek vízre. A másik, hogy ha van rá pénzed, akkor vedd meg mindenképpen.(szerintem!)
Inkább kite -os , de kajakozni is jó lenne . Ismeri valaki a márkát és/vagy a boltot ?
A másik dilemmám az ár . Aki vett ár szárazruhát az évi hány alkalommal használja ? Vagy csak azért vette , hogy ha télen is rájön az "evezhetnék" akkor legyen miben biztonságosan menni ?
Itthon igazán október végétől március végéig lenne rá szükség szerintem , ez mondjuk 10-12 alkalom. Vajon megéri ?
Úgyis megbeszéltük, hogy ha akarjuk, ketten is bármikor megcsináljuk. Szállást, fuvart amúgy is intézünk magunknak, és még nem is vagyunk kötve senkihez.
Erről szó sincs, csak beírtam egy túralehetőséget .
Én sajnos eddig nem indúltam rajta, és továbra is Spártai ,embert próbáló túrának tartom.
A sikert a széljárás, vízsodrás és időjárás is nagyban segíti.
Én személy szerint, már évek óta harcolok azért, hogy felejtsék végre el a Regatát és az egyik legsikeresebb, legtöbb résztvevőt megmozgató túrájukat (Tavaszi Hernád) tegyék Pünkösdre ,3 napossá.
1.nap Mala Lodina-Kassa
2.nap Kassa-Hernádszúrdok
3.nap Hernádszurdok-Vizsoly
2-3 éjszaka ugyan azon a szálláson.
Ui: Az Új tirpakturista honlapon sajnos csak egy hír olvasható :
Köszi hogy szóltál. Tavaly Trikével szerettünk volna menni, igaz nem előneveztünk. Májusban kérdeztem rá EKG-re, aki kiderítette, hogy elmarad (nem volt elegendő számú elmebeteg, aki két nap alatt le akar evezni 200 km-t :-))
Az előző évit csak a Tirpáktúrista honlapon találtam meg, az ideiről tudsz valamit?
"de ez az egyetlen élő kajakos fórum a neten." Ez azért erős túlzás. Nem szeretnék tapintatlan lenni, de ez pont az egyik leglassabban csordogáló fórum a témában.Facebookon vannak frissebb, ingergazdagabb, korszerűbb naponta frissülő fórumok. Képekkel videókkal infókkal.
Van valakinek tapasztalata régi NDK-s kettes túrakajakkal? Tudom, nem tengeri, és nem is a tengeren használnám, hanem a Tisza-tavon, de ez az egyetlen élő kajakos fórum a neten.
Én Lidl-eset használok. Nekem bevált. "Okos" töltő.
Nem kell párban tölteni, lehet páratlanul is, ami nagy előny, mert sok helyre egy vagy három elem kell. Meg hát az elemeknek is jobb, ha nem egy másikkal együtt töltik.
Fogad AA, AAA, C, 6LR61 (9V) elemeket. 5.000,-ből kijön, de lehet, kevesebből is.
Így néz ki. Nekem egy korábbi típus van. Évek óta használom. Ha nem sürgős, akkor érdemes kivárni egy Lidl vagy Aldi akciót.
Egyébként én is Trek-et használok. Duna, Tisza, Velencei-tó, Körösök, Tisza-tó, csatornák, RSD, Zagyva, jó az mindenhová nekem. :) 2020-as terv: Szamos,Balaton és a Kék kör felfedezése, megkezdése, illetve folytatása hiszen a hazai Duna szakasz az már meg van.
Az igaz, hogy majdnem egy cég, de csak majdnem. ;) Tulajdonképpen nem egy cég. :) Hetyesy Gábort Nagykanizsán viszont személyesen is ismerem nagyon sok segítséget kaptam tőle én is, és még sok ismerős aki ott vásárolt kajakot, vagy kiegészítőt. Akár vásárláskor, akár a később felmerülő problémák, igények során.
A két cég majdnem egy, de az biztos hogy a kanizsai hozzáállás nagyon korrekt! Az első kajakomat ott vettem és meg is vagyok elégedve vele! Aqvarius Trek a Rábára és a Mosoni-Dunára kitűnő!
Keresd meg a Kajak.Store-t. Maximálisan korrektek, biztosan nem fognak rád sózni semmit ami nem neked való. https://kajak.store/ És segíteni is fognak a választásban!
Szia. Nem vagyok szakértője a témának, de ha a gyártó 2 méter és 110 kg feletti(!) kajakosnak ajánlja az adott típust, akkor 178 cm-rel és 70 kg-mal nem tudom elhinni, hogy jól fogod benne érezni magad. Persze még mindig az a jobb, ha lötyög az ember lábán a cipő, mintha szorít...na de akkor is. :-)
Szia. Sajnálom, hogy nem lett jó a hajó. Az eladó korrektségét azonban megkérdőjelezném...ugyanis gyanúsan olcsó volt ez a hajó. Nincs azzal semmi baj, ha megpróbálnak eladni egy hibás példányt, de akkor mondják meg előre, hogy azért ennyi mert ez és ez a hibája. így most szerintem újra megtalálja majd egy jóhiszemű vásárló, aki lehet hogy majd nem szúrja ki a hibáját, mint te. Vagy még valaki fog több száz kilométert oda-vissza autókázni, hogy rájöjjön selejtes hajót adtak el neki. Ettől eltekintve viszont meglep, hogy lassabbnak érezted az Ysaknál...minden paramétere azt sugallja, hogy gyorsabbnak kellene lennie. Mérted a sebességét, vagy csak érzetre tűnt lassabbnak?
Voltam a deck.hu-ban és nézegettem az Aquarius Sea Cruiser 530-at, ez kompozit hajó. A leírás alapján 2 méter magas 110 kilós kajakosnak is kényelmes. Én viszont 178 magas vagyok és 70 kg-ot nyomok, ettől már csak kevesebb leszek. Érdekes módon jónak tűnt a hajóval a kontaktom, a combtámasz jól jött ki. Zavart viszont, hogy van egy hosszanti ív az aljában Ha az én súlyommal beleülök az üres hajóba, akkor félő, hogy az első és utolsó másfél méter nem éri a vizet. Nyilván bele kellene ülni vízen és ki kellene próbálni, de ez a megoldás nem járható. Ezért fordulok a kollektív bölcsességhez, hogy mit mond az, akinek van vele tapasztalata, esetleg ilyen hajója van.
A Tahe Marine Wind Soloval kapcsolatban a személyes benyomásaim: Az ülése nekem (176/73) kényelmes, elsőre (rövid távon) kényelmesebb, mint az Ysak. A háttámla mondjuk nem volt olyan stabil, kissé lecsúszott gondolom ez erősebb rögzítéssel megoldható. Helykínálat tekintetében abszolút megfelelő, ugyanakkor megvan a kellő testkontakt is.
Az egyenes futása még szkeg nélkül is igen jó, azzal meg pláne. Cserébe fordulni kormány nélkül kissé nehezebben sikerült, kormánnyal viszont igen jól - ez az én hiányosságaimat mutatja..:)
Tempózni lehet vele, bár szerintem kicsit nehezen indul meg, és érezhetően erősebben kell lapátolni, hogy úgy menjen, mint az Ysak. Végsebességre természetesen lassabb annál.
A stabilitása szerintem teljesen jó, nem ideges hajó, lehet élezni, stb. Mondjuk az 5-6 C fokos Dunán nem bátorkodtam túlságosan
Az anyaga kellően merev, nem nyiklett-nyaklott, nem horpadozott, de a DAG-nál puhább. Voltak rajta kisebb-nagyobb öntési egyenetlenségek és hibák, ragasztópisztollyal rögzített (és már elengedett) bowdenvezető cső, bizonytalan háttámla, apró kiálló bütykök a hajó belső felületén, egy kiszakadt és átmenő csavarral rögzített kötélzettartó.
Mindezt összevetve az akciós árral ár/érték arányban szerintem egy jó hajó.
Meg is békéltem volna vele, azonban volt egy fájó pont: vízre téve billent balra. Nem kicsit, nagyon: 8 fokot, ami több kg eltérés a két oldala között. Öntési hiba.
Ahogy hívtam a boltot (deck.hu), és mondtam, mit tapasztalok, azonnal felajánlották a csere lehetőségét, vagy a pénz visszafizetését. Teljesen korrektek voltak, ami a mai világban nem mindig egyértelmű. Mivel nem volt több ilyen hajó ott most, visszavittem és visszaadták a pénzt. Hangsúlyozom, hogy bocsánatot is kértek, pedig nem ők gyártották Szóval korrektséget tapasztaltam, meg kifogtam az állítólag igen kevés selejtes példány egyikét.
Fentiek miatt a próba lehetőségét nem tudom biztosítani :), de remélem tavaszra lesz helyette más, ami miatt kiszorulok az Ysakból! :)
Én is azt tudom mondani hogy a WindSolo kiválóan bevált most már majd kb 2 év után.
- Alcsonyabb embereknek, pld mint kb 170cm, egészen biztos hogy nagyon stabil annak ellenére, hogy öt méteres tengeri-kajakban ez a keskenyebbek közül való: ugye 505cm hossz-hoz, 54cm széles.
Ez a "magasított" kicsit amolyan torpedóra hasonlító kialakítása, valamint az alsó sekély "V"- kialakítás felülről való "ellensúlyozása" a design-ban, miatt van. Szerintem e-miatt magasabb embereknek (akiknek adott esetben a súlypontjuk is feljebb lehet) is naygon stabil lesz. A másodlagos stabilitása eleve tökéletes. Az elsődleges stabilitás-t könnyű megszokni, mert az is igen stabil - de nem atomstabil, ami jó, mert ettől lesz szerintem élvezhető mint egy sportosabb kajak. Én órákig tudok benne ücsörögni, "álló" helyzetben hosszú percekig kis hullámzás melett a nézelődés, mélázás sem okoz problémát.
- Most szerdán, a téli "tavasz"-ban (dec. 18) is eveztem vele a dunán 14 km-t. 7km Hartá-tól fel Bölcskéig és vissza.
Kb 2 óra volt a round-trip, a bölcskei nyugis, nagyobbik öbölben nézgelődéssel együtt. /felfelé a 7 km kicsit kevesebb mint 1.5 óra, vissza kicsit több mint fél óra.
Én ilyen úton kb 5..6 szor a dunát is keresztezem. pld most 3-szor felfelé, közel teljesen kersztül. Visszafelé ugyan ennyiszer, de nem teljesen mindíg, hiszen lefelé kevésbé kell kihúzódni a part felé. Ilyen kis vízállásnál egyébként felefelé sem gond ha a szokásosnál beljebb megy az ember: pld kis kanyarok előtt a belsőívhez tartva, vagy akár erős kanyarnál a külső ívez kicsit közelebb, ill szűkület alatt. No meg nálunk Dunaföldvártól lefelé lasabb a folyó is.
- Egynappal korábban is voltam a hullámok is nagyobbak voltak, azt is kiválóan szereti az ember a WindSolóban. pld spric-deck akár félméteres hullámoknál sem kell, dunai szélben sem. /persze erősebb szélben jobb ha van, amolyan napos idős szélre gondolok amikor kerékpározni már nem annyira jó de még nem maradsz otthon.../ ez a magasított beülő miatt is van. Persze durván összevissza csapkodó hullámoknál plusz hidegvíz kell a sprickó erre is!
Igazán nincs mit :) Tartozásod leróhatod majd egy próba alkalmával :D Nekem sajnos a maximum tárolási hossz a 4,5m de nem is baj mert nincs szükségem ilyen hosszú kajakra.Viszont nagyon tetszett a formája.Szívesen kipróbálnám majd.
Huh, elnézést, megkövetem magamat. Nem gondoltam volna, hogy ennyi embernek ilyen durván indul az éve.
Akkor viszont döntenünk kellene. A Stock által felkínált hely szuper, de úgy emlékszem, hogy 40 embernek már szűkös. A január második hétvégéje meg sok embernek nem jó. Hmm?
Értem én a viccet... :) Mindez azért, mert egyszer-kétszer óvatosan, halkan, csendben, meghúzódva megkérdeztem, hogy az Évadzáró melyik hétvégén is lesz... Évek óta ki se merem nyitni már szám, mert az (IS) bizony kőbe van vésve :) punktum! :)
Mint ahogy a 27-i "Lecsurgás" is :)
És akkor itt jön egy burkolt "reklám": "2019.12.28. Dec. 28-ra csúsztatott 27-i Budapest átevezés"
Ha van érdeklődő, akkor lesznek részletek is valamilyen formában.
Gratulálok az új hajóhoz! Majd írd meg a próbaút tapasztalatát! Nekem Playspiritem van, kíváncsi vagyok, mennyire érzed stabilnak a keskenyebb kajakot.
Azért nagyon ne rohanjatok, mert igaz, hogy a honlapon "raktáron" felirattal van, de ha - szintén ott - bejelölöd, hogy a raktárkészleten lévőket listázza, akkor már nem hozza.
Telefonos érdeklődésre a hölgy a 288e Ft-os árat mondta kapásból, majd rendszerhibára hivatkozva visszahívást ígért...:)
Ma voltam bent a Törökbálinti üzletben és ez fogadott.A szívem szakad meg érte hogy nem tudok ekkora kajakot tárolni :( Vegyétek meg ennyiért ajándék újonnan.
A képek alapján egy rétegű külhéjnak tűnik. Kétszemélyes kajaknál ez értető a súlycsökkentés miatt, de egyszemélyesnél vajon milyen lehet? Ráadasul a linken 24 kg, mashol 34 kg a névleges súly. Oldalnézeti képet nem talaltam rola a neten, ezért a rakterét megbecsülni se tudom.
A ragasztóban nem voltam biztos, végül maradt a Steinel. Így felhasználva rugalmasnak látszik.
A filmhez képest annyit módosítottnuk, hogy a nyél belsejébe is kentünk fogkefével egy kis felmelegített ragasztót. A filmen srác nagyon profi, de házilag jobb ketten csinálni. Az én ragasztóm 10 másodperc kötési idejű, nem úgy mint a Braca. Két kéz kevés lett volna egyszerre hőlégfúvózni, hőntartani, forgatni és ragasztózni mind a két darabot. Szerencsére Kukac besegített (amúgy is ő hozta a ragasztópisztolyt :-)))
Amit még pluszban megcsináltam: szigszalaggal a ragasztástól fél centire lemaszkoltam a nyelet és a tollat is, így semmit nem kentem össze.
nem vagyok ügynökük, csak egyszer béreltem tőlük hajót és azóta rajta vagyok a hírlevélen: most a black friday alkalmából minden point65 hajóra és cuccra 50% kedvezmény van, a titkos kupon kód black50
Hali, az első kajakom vásárlásakor lapátot is vettem Kabaitól. Abban az időben még társak voltak Kajnerral. A lapátot mértetre szabta, beállítottuk a szöget, majd az átlátszó ragasztó rudat a gázrezsón felmelegítve a lapátnyélre csorgatva belecsúsztatta a nyelet a lapátba. Kicsit megforgatva beállítva ismét a megfelelő szöget, a ragasztó kihült, és kész lett a lapát. Azt tanácsolta Kabai mester, ha nem jó a szög, melegítsem meg a lapátot és fordítsam a megfelelő pozícióba. Szerintem ezt azóta is így csinálják.
Karbon lapát nyél és toll összeragasztáshoz valami fekete ragasztó rudat használnak. Megpróbáltam felkutatni, hogy mi ez, nem sikerült. Amit a neten találtam, és jó lehet, az Bosch UltraPower. Ez fekete is, tehát a látvány alapján még ez is lehet.
Ilyet nem kaptam, viszont sikerült vennem az átlátszó Steinel ultrapower rudat. Ami megnehezítette a keresést az, hogy 7 mm-es ragasztópisztolyom van.
Tudja-e valaki, hogy milyen az eredetileg használt ragasztó?
Off: a szifonos történetet én is érdeklődve olvastam :-)
Akkor rántja ki a vizet a szifonból, ha a szennyvízrendszer legmagasabb pontján nincs kiszellőztetés. Rosszul van megcsinálva a rendszered. Ehhez nem kell még szivattyús átemelő-rendszer sem. Elég, ha pl. egy emeleti WC-t lehúznak, és ha nem tud kiegyenlítődni a nyomás a szennyvíz rendszerben a nemlétező kiszellőztetőn keresztül, akkor ott fog beszívni levegőt, ahol tud: a szifonon keresztül. Ezen nem segít, ha a rendszer végén (pl. az udvaron) furkálod meg a rendszert. (ha már idekerült ez a kis szösszenet, remélem segítettem)
Víz visszafolyás ügyben többen segítettetek, sajnos kevés sikerrel. Ezért most leírom a tapasztalatomat, hátha másnak is ezt dobja ki a rendszer. :) Mindenki dugulást emlegetett, habár leírtam hogy átnéztem az egész rendszert, és tiszta.A jelenség meg ugye az volt, hogy nem minden esetben volt visszafolyás. Ebből is lehetett következtetni hogy nem dugulás, hiszen egyszer visszafolyik a víz máskor meg nem. Ráadásul a program végéhez képest más és más időben. Van amikor hamar, van amikor egy óra múlva. Ez sem dugulás jele. És ugye nem is Pumukli. ;) Szóval az történik, hogy a gép kiszivattyúzza a vizet. A gép és a bűzelzárónál lévő bekötés között, magyarul a kifolyócsőben, benne marad a víz, mert a szivattyú nem nyomja már ki a csőben lévő vizet, a bűzelzáróban lévő víz pedig nem engedi visszafolyni. Mint a kerti locsoló tömlő. Ha nem vesszük le a csapról, akkor benne marad a víz. Csakhogy....nálunk szivattyús a szennyvíz rendszer. Kb. mióta van a visszafolyás a gépbe, azóta figyeltem meg, hogy olyan erővel szívatják meg a rendszert, hogy a bűzelzárókból kikapja a rendszer a vizet.De a wc-nél is le fel ingázik a víz, majdnem azt is kikapja. (ezért furkálnak lyukakat a szennyvíz szellőző kupakjába) Nos, ilyenkor a mosogató alatti bűzelzáróból is eltávozik a víz, és mivel levegőt kap a mosogatógép kifolyócsöve, szépen vissza tud áramlani a víz a súlyánál fogva a gépbe. A megoldás az, hogy nagyobb, több lyukat kell fúrni az udvaron lévő szellőztető kupakjára, hogy kisebb legyen a szívóerő a benti rendszerben.Mondtátok, hogy egy golyós szelep a megoldás, de igazából az sem, mert nem csak a mosogatógép víz visszafolyás a probléma, hanem mert büdös lesz az egész lakásban.Hát ennyi a történet. :)
Most látom, hogy 3/2-es. Vagyis a mellkason, háton 3mm, a többi helyen 2mm vastag. Ezeket a szörfösök csak nyáron használják a hidegfrontokban, amikor a víz meleg, a levegő meleg, de a windchill miatt nem akarnak megfázni. Hidegben az első izzadást követően egyből vacogni fogsz.
Őszre, télre, tavaszra nem jó. Neo zokni, vagy neo cipő, neo nadrág (főleg aláöltözővel) lehet jó, felül mindenképpen réteges öltözetet javaslok. Technikai pólók, polárdzseki, széldzseki stb. A Decathlonos neoprén csuklójú- és nyakú kajakos széldzseki sokkal jobb és nem drágább. (kajakozáshoz)
Szörfözésen, kájtozáson túl kis-katamarános vitorlázásáshoz lehet jó nyáron, ahol szintén folyamatosan csobbansz és sokat kell akrobatikáznod a fedélzeten.
Raftingra még esetleg vinném, és kanyoningra is. SUP-ra ősszel-télen a kajakozással azonosan öltöznék, vagyis semmiképpen nem "egyréteges" ruházatba.
Azt nem írtam, hogy egy ilyen öltözetben, ha rendes tempóban evezel, alaposan beizzadsz, szóval egy etaphoz ajánlott. Utána teljes ruhacsere, akár az autó mellett, -5-ben is. :-) Egész napos téli túrákhoz kell a komolyabb öltözet, illetve nyílt vagy veszélyes tengeri evezéshez is abszolút. Nálunk a folyók partjára pár száz métert kell küzdeni, ahhoz hőtartás szempontjából az általam leírt kombó elég.
Ha teheted, küldd vissza ezt a ruhát. Nem lesz igazán jó benne evezni, mert a vállövet nem hagyja szabadon mozogni.
Létezik neoprén Long John a decathlonban olcsóbban, az használható. Fölülre kell húzni egy zárható aljú és ujjú orkánkabátot, ilyet is árulnak ugyanott (szezonban). Ezek kajakozáshoz is ajánlottak, bár nem nyújtják azt komfortot és hosszas vízben lebegés lehetőségét, amit egy rendes szárazruha. Igaz, 10-ed annyiba kerülnek.
Én pár órás túrákhoz a fentieket használom, neoprén csizmával. Használok aláöltözőt, és ha hideg van a kabát alá polárpullóvert is. A neoprén csizmába nem szokott belefolyni a víz amikor beszállok a sóderes parton.
Azt nem értem, hogy beszálláskor kell ez neked, miért, úszva szállsz be? Ez azért kell, hogy ha mégis beleborulsz a hideg vízbe, legyen esélyed túlélni. Ehhez legalább olyan fontos feltétel, hogy a kezed se hűljön ki, mert akkor elég nehéz fogni vele. A kesztyű is nehéz ügy.
Vitorlázáshoz? Persze. :-) De nem mindegy melyik "fajtához".
A testhezálló (szörf-, katamarán-) neoprén és a kifejezetten tengerikajakozashoz gyártott vízhatlan ruházat alapvetően más koncepció mentén működik.
A neoprén abban jó, hogy amikor víz megy alá, azt a réteget mozgás KÖZBEN testhőmérsékletre melegíted és abban dinszteled magad. Intenzív és teljes testre kiterjedő mozgást feltételez a használata. Amikor csak ücsörögsz benne, akkor rövid időn belől ÁTHÜL! A szörfösök, kájtosok amikor kimennek pihenni a partra, akkor vagy azonnal levetik és átöltöznek, vagy ráöltöznek (pl. neoprén kabátot vesznek fölé)
A neo szörfruhák alapvetően egyenes testartásra szabottak, illetve fenékben sincsenek megerősítve (spec. vitorlázó neoprén ruha esetleg lehet).
Lehet kajakozni bennük, de hónaljban egy idő után kínos lehet a gumi, kis- és nagydolog "projekt" nehézkes, mert le kell vetkőzni, illetve a rétegezés hiánya miatt folyamatosan mozogni kell, és lehet hogy mellkasban meleg, de combnál, vesénél hideg lesz. Hideg vízben és hideg időben, rövid kalandra (max fél nap) elmegy de nem ideális választás.
A spec. kajakos ruházat réteges öltözködésre készült. Tehát technikai aláöltöző, polárpulcsi stb. és úgy a vízzáró külső réteg. Vannak zsebek, van nyílás a férfias ponton szükség esetére. Sokkal tágabb hőmérsékleti tartományban és sokkal kényelmesebben használható. Hosszú túrára mindenképpen csak ezt javaslom.
Persze mindkettőt ki lehet váltani térdes mackónadrággal, kockás pamutinggel és csehszlovák kapucnis orkánkabáttal. Az első izzadásig. :-)
Elismerésre meltó utazás. Szívesen beszélgetnék vele, főleg a zsilipekről. Az biztos, hogy én annyi cuccal túrázom, hogy Prijon Grizly lenne a minimum a hajó választásakor.
Jó kajak a Zegul Arrow play :-) A gyártó ajánlása szerint kiváló kajak egynapos kirándulásokhoz és hosszabb éjszakai túrákhoz. Varga Richárd túrája kicsit hosszabbra sikerült. Minden elismerésem!
Inkább várd meg a tavaszt és keresd föl őket.https://www.chilioutdoors.com/blog/ Menj el velük egy rövid túrára és közben kiderül, hogy tényleg szeretnél-e kajakozni. Hidd el olcsóbb, mint mindenféle tapasztalat nélkül venni egy kajakot.
Éjszaka tényleg nem lát meg senki. Ja... volt is belőle halálfélelem. Egyszer kimentünk egy laza délutáni evezésre a Tiszára. Elmértük a távolságot, mire visszafordultunk, már sötétedett. Nalunk meg se lámpa, se semmi. Újhold volt, teljesen koromsötét éggel. Jözhek-mentek a tízlóerős horgaszladikok, mi pedig éreztük a sajár, tökéletes láthatatlanságunkat. Középen nem mertünk maradni, mert féltünk az ütközéstől, parközelben meg a stégek miatt nem mertünk menni, mert azok meg nekünk voltak láthatatlanok. Azóta mindig van a kajakban egy-két világítórúd. Ha pedig tervezetten megyünk az éjszakába, nem maradhat el a lámpa.
Sziasztok. A közelmúltban arra ébredtem, hogy kéne kajakozni :-) Nyáron a Balatonnál volt is lehetőség, a szálláshely felszerelésének részét képezte egy kajak. Azonban olyan szinten volt instabil alattam, hogy gyakorlatilag nem is tudtam elindulni vele. Ez olyan fajta volt, amibe derékig eltűnsz, mint egy hálózsákba. Van rá esély, hogy létezik lényegesen stabilabb kajak? Konkrétan ebben bízok:
Szerintem szánnék rá ennyit, ha előtte ki tudnék próbálni egyet, hogy valóban el is tudom vele hagyni a partot :-) A Tiszán és a Tisza-tavon használnám, ha ez számíthat valamit.
A HSZ szerint csónaknak kötelező felszerelés: szapoly, 5 méter kötél, mentőgyűrű vagy mentőmellény, fehér fényű lámpa, elsősegély-felszerelés. Ha ezek megvannak, akkor csónaknak minősül a kajak, és használhatod éjszaka. Ezek hiányában vízi sporteszköz, tehát éjszaka vagy 1000 méternél kisebb látótávolság alatt használni tilos.
Nálam minden kajakomban benne van a kötelező, hogy ne kelljen versenyt evezni a naplementével. Bár a HSZ előír még csáklyát és mentőgyűrűt is, de ettől talán eltekint a vízirendőr, ha a 16. melléklet 2. pont utolsó bekezdésére hivatkozok: "A csónak felszerelését, a használati célnak megfelelően a hajózási hatóság eltérően is megállapíthatja."
Pontosan azt kapod, ami a méret táblázatban meg van adva. MB méretűeket használok, és aláöltözettel együtt is kényelmes, pedig a felső határon vagyok kitömve :-))
A glideskin mandzsettával nem lesz problémád, a latex lehet szoros, amíg új, nekem 6-8 órán keresztül sem volt zavaró.
(A PS330-as javasolnám ár-érték aránya miatt, de nem tudom mennyire tartós a pu zippzár; a 220-asban még fémből volt, amely már csak Mutisport4-nél van)
Ezek a Typhoon szárazruhák mennyire méretpontosak?
Rendeltem innen korábban egy szörfös neoprén felsőt a mérettáblázat alapján, de a kézfejem nem fért át a mandzsettán. Kb. 2 mérettel volt kisebb, mint a számított. Más márka volt.
A 3 rétegű Point 65-ös rendkívül merev, és masszív kajakok. Az egy rétegűek picit gyűrődősek, de strapabíróak. Nem tudom mi lehet elavult a polietilénen, nem sokat fejlődött a molekula az évek során szerintem.
A likerek, amiket próbáltam nem csak instabilak voltak. Olyan érzés bennük evezni, mint egy kivágott öblítősflaskában. Lágy, az ülés ide-oda nyeklik, nyikorog. A szerelvények vacakok, a szélek sorjásak, kidolgozatlanok a részletek. Tipikus kínai koppintás, amit láthatóan olyan cég készít, ami nem ért a kajakokhoz.
A Point65 valami elavult polietilén alapanyag? Mindig ez kerül szóba.
A Likerrel én elégedett vagyok. Igaz, csak egy réteg, de tömör, az ülesek nem feszülnek. Az első fedél ala kellett tenni tömítést, azota az is cseppmentes. A légzaró falakkal nincs baj. Az tudom, hogy az egyszemélyes Likerek nem túl stabilak, ezekre a kayakshop azt írja, hogy "ideges, haladóknak való" hajó. A középső csomagteres Easty D 5.5 viszont atomstabil, és meglepően merev. Erről már írtam. Az viszont az itteni hozzászólásoknak köszönhető, hogy magányos evezésekhez elvetettem a Likert és inkább megvártam a minőségi használt ajánlatot.
Egy kormány kitörést láttam, de az szerintem még egy korábbi konstrukció volt. A Point65-ökhöz hasonló, csak felülről nyitott cső volt a kormánytartó, és a körül egy kör tört ki a kajakból. Úgy rémlik, hogy már átmenő furat tartja a kormányt. Emellett a fórumon jó pár Tahe van, és nincs gond velük. Az öntéshibák leginkább a Rainbowokra voltak jellemzőek, legalábbis a hazai piacra kerülő darabokon. Leginkább a rekeszfedelek alatt az öntés szélek voltak rondák, de a beülők belső peremén is akadtak hézagok. Még esetleg a háromrétegű kajakoknál volt pár buborékos él (pl Point 65 Seacruiser), de nem igazán jellemző hiba.
Az összeszerelési hibákról pedig pont kedves kajakshop.hu-s emberünk tudna mesélni a korai izsákok kapcsán, amiket részint ő tákolt át az olcsón vett gyári öntvényekből. Esetleg felróható még pár selejtes Dag, ami egyébként minőségi márka szerintem, onnan vásárolva mégis beáztak. És akkor a Liker kajakokról ne is beszéljünk. Amikor azt hiszed az izsáknál már nem ülhetsz rosszabb kajakba, jön ez... :) ((Persze ahhol 3 méteres hajóval indul a "Tengeri" kategória...))
sok alapvető gond volt a kínai Point65 anyagminőségével, mennyire sok öntéshiba tapasztalható az elvileg lengyel Aquarius kajakokkal, mennyire gyakori a kormány kitörés a Tahe Marine kajakoknál akik szintén kínai Point65 anyagból dolgoznak, mennyi beázás és kormánytörés volt a Riotnál, vagy mennyire sok összeszerelési és szigetelési és kifakulási probléma van a Seabirdnél
Az érdekes, hogy csupa olyan típust említ, melyeket nem forgalmaz (a Seabird gyerekkajak kivételével). Már döntöttem a Tahe Marine mellett, de azért érdekelne, hogy tényleg van-e valakinek kitört kormánya? Bár amennyit én használom a kormányt, túl sok igénybevételnek nem lesz kitéve.
Igazad lehet. A "kakuktojás" hirdetést én is láttam. Egész nyáron kis lépésekben esett az ára, majd számomra érthetetlen okból szeptemberben visszaemelkedett ha jól emlékszem 225.000-re, most pedig ár nélkül hirdetik. Hihetetlen, hogy valaki képes álhirdetések gyártására időt és energiát fordítani, ahelyett, hogy engedne még 10-20 ezer forintot, hogy elkeljen a több hónapja hirdetett hajója.
Bocsánat, hogy ismét felhozom a témát (az eladó Tiwokok), de időközben a hirdetési oldal ügyfélszolgálatán keresztül kiderült, hogy valaki nagyon szeretné jó áron eladni a sajátját, ezért lengyel és ausztrál, stb. hirdetések képeivel tűzdelt ajánlatokat tett közzé - túlárazva.
Szóval óvatosan ezzel a nagyszerű hajóval - meg az eladójával! :)
Üdv! Megvan még, megmutatni leghamarabb pénteken tudnám (a munkabeosztásom miatt) vagy a hétvégén. Ha jó rád, evezni is elviheted, ráérsz aztán dönteni, hogy megfelel-e neked :)
el szeretnék adni újszerű állapotú, piros színű Tahe Marine Playspirit kajakomat.
Hosszúság 467 cm Szélesség 59 cm Beülő mérete 90 x 49 cm Súly 25 kg Első rekesz kör alakú 24 cm Hátsó rekesz ovális 44 x 26 cm Napi rekesz kör alakú 15 cm Spricc deckni 94 x 54,5 cm Szkeggel és Kormánylapáttal szerelve
Ára 199eFt
Gárdonyban megtekinthető, budapesti vagy környéki szállításban tudok segíteni.
Eladóvá vált néhány felszerelésem, szeretném nektek felkínálni őket.
- Kajner széles túralapát, szétszedhető nyéllel, sokan ismerik. Hossza 202-212 cm, a csúszásmenteség miatt zsugorcső van rámelegítve, eltávolítható. A toll végéből egy hajóépítő srác lecsiszolt kb 1 cm-t, mert számomra túl nagy volt. Kevés karc van rajta,ára 35000 Ft.
- Karbon crank shaft (Galasport gyártmány), hajlított nyél, az előbbi lapátban volt benne, maga Kajner Gyuri tette be és vette ki később, mivel rájöttem, hogy az egyenes nyél jobban tetszik. Elforgatottsága kb. 40 fok, hossza a tollak tövéig 110 cm. Ára 5000 Ft.
- lábtartó kormányos hajókhoz, de kormány nélkülihez is jó (a kormányzó részt ez esetben le lehet csavarozni). A bal oldalin van három-négy fúróval fúrt lyuk pluszban (a felhelyezéskor csináltam őket) ez a további felhelyezést nem zavarja. A kormányzó részt egy rugó feszíti, így a kötélzetet feszesen tartja. 5000 ft.
- Kajakos dzseki, YAK márkájú. XL-es, rám pont jó (derék 100, mell 115, magasság 178, 92 kg), nálam nagyobb emberre már nem. Lélegző anyagból, dupla derékkal (száraznadrággal kombinálható), latex nyak- és kézmandzsettákkal. A nyakmandzsetta a puhább fajta, jobb viselni, és nekem csuklyával hordva 100 % vízhatlan volt. Sérülésmentes, szép állapotban, kb. 15-ször használtam. Igen jól néz ki, de én sajnos nem lettem nagy téli evezős. 20000 ft
- Mentőmellény kistestű kutyák számára. Újszerű állapotban, a kutya sajnos nem szokta meg a vizet. 5000 ft
Volt franko spricom, csak elszallt az auto tetejerol, (rosszul volt lespanizva) :-S %Đen idiota....:Smindez egy 500m hosszu utvonalon; persze nem lett meg... A mostani spricom sajnos eleg laza, es nem lehet rogziteni az RTM nyilas elejen sem, csak egy gumiperem van rajta...
Az eszkimozas engem is erdekel, habar csak nyaron, mernem megprobalni. Tengeri kajakkal hogyan? Mennyire megy tele vizzel, gondolom, kell hozza kezi vizpumpa is, hogy kiszedjem belole a vizet?
Ennek a Decathlonosnak is karbon a nyele, igazából csak a tollaival van problémám. Bár ez a probléma is lehet, hogy csak látszólagos. Úgy tudom, van aki direkt a rugalmasabb vízfogású lapátokat kedveli, mert a merevebb jobban terheli az ízületeket (?). Igazából tényleg a próba adna választ ezekre a kérdésekre.
Én is decathlonos lapátal kezdtem. Lehet vele evezni, túrázgatni, de ha egyszer kezedbe veszel egy rendes karbon evezőt, nem fogod visszasírni a decá-st.
FB-n van kajak-kenu adok veszek csoport, talán több is, be kell lépni, folyamatosan adják-veszik a lapátokat. Persze főleg Wing tollú lapátok vannak, de azok éppen hogy tökéletesek a hazai vizekre. A kis méretek kellenek, én olcsón vettem Brácsa Kid, Children típusokat. Nálam a lányok ezekkel evezik a tengeri kajakokat, és tökéletes nekik. Vannak persze más típusok is, de mindenesetre a kisebb tollméretek a jók túrakajakhoz. A lapátválasztás is egy tudomány, érdemes elmerülni benne, esetleg kpróbálni 1-2-t.
Én sem vagyok nagy ember sem havas ifjú, így a Szentendrei-sziget körbe evezésekor nagyon örültem, hogy nem nagyobb a lapátom felülete (a szóban forgó Dechatlonossal eveztem). Egyébként ehhez kapcsolódóan egyszer már itt a fórumban kerestem egy "sorvezetőt", amire emlékeztem, hogy iránymutatást ad a lapát méret választásban. Időközben sikerült megtalálnom: a 40451-es hozzászólást olvassa el, akit érdekel...bár az ott megadott link sajnos már nem él, de a lényeg benne van. Egyébként lapát ügyben a Dechatlonost csak a régi kétrészes Pouch faevezőhöz tudom viszonyítani, úgyhogy az én véleményem nem igazán mérvadó. Annyit azért még hozzátennék, hogy a Dechatlonos evezőnek a nyele nagyon jó (könnyű, merev, jó fogású), de a tollak nekem kissé túl hajlékonynak tűnnek. Kíváncsi lennék, hogy cserélhetőek-e, mert ha igen, akkor lehet egyszer beruháznék egy ilyen jellegű fejlesztésbe. Valakinek van esetleg ilyen jellegű tapasztalata?
Mindkettő igaz, egymás mellett élő szempontok. Az evezőlapát kiválasztása olyan, mint bringán - vagy autón - a megfelelő áttétel kiválasztása. Kell az is, hogy legyen erő, amely mozgatja a hajót, de fontos az is, hogy a kajakosban a táv egészén - ami lehet 10-12 óra is - legyen erő a lapát használatához. A feleségem például egész napos evezéseknél gyorsabb egy keskeny lapáttal - mert azt a nap végéig tudja ugyanolyan tempóban pörgetni.
Lehet. A megszokás nagy úr, nem vitatom. Nekem mindig nagy hajóm volt, nagy evezőm. Ahhoz szoktam, hogy megtámasztom, belekapaszkodok és elindul. Ne az evező menjen hátra, hanem a hajó előre. :-)
A kölcsönhajónál viszont hatarozottan éreztem, hogy "csúszik" a lapát egyenletes tempónál. Tehat továbbra is vallom, hogy nagy nehéz kajakhoz nagy lapát való.
lehetőleg én is kérek mail-t az eseményekről: Somogyi Levente, Budapest, RTM/DAG Ysak, bármilyen vízre szívesen megyek, kocsi van. Mail cím: levente.somogyi@bpscenes.com.
Ha nehéz a hajód (ha túrázol, akkor a teher miatt eleve nem lehet könnyű), akkor mindenképp a széles lapátot válaszd! Nekem mindig nehéz hajóim voltak (vannak), csak a nagy evező vált be. Egyszer kölcsönöztem egy Boreal Atlantist, keskeny evezőt kaptam hozzá. A kölcsönadó megnyugtatott, hogy annak nagyon trükkös a formája, mert ilyen megtört él, meg olyan perem, majd meglátom, hogy kapaszkodik a vízbe, majd meglátom! A fenét! A fizikát nem lehet legyőzni, én úgy éreztem, hogy öt kilométeren hatot evezek.
Lehet, hogy a széles lapátba jobban kell kapaszkodni induláskor, de ha ráállsz a tempódra, már csak séta vele az evezés. És kormányozni is jobb vele.
Akkor ez az evező nem jöhet szóba. Most éppen nem is elérhető az áruház honlapján.
Megnéztem a Kajner-féle lapátot a honlapjukon, szimpatikusnak tűnik. Lehet, hogy ez irányba indulok el. Melyikről mit illik tudni? Gondolok itt a keskeny- illetve a széles túralapátra. A honlapon ennyit írnak: "A különbség a keskeny verzióhoz képest, hogy vízfogáskor jobban megakad, és így nagyobb erőt kell kifejteni a húzás elején." Ez minden?
Más kérdés:
Ha valahol ott kell hagynod a kenudat / kajakodat a parton, akkor hogyan védekeztek illetéktelen behatolás ellen? Milyen módszereket alkalmaztok?
Gondoltam már olyanra, hogy kerékpáros riasztót szerelek rá, ekkor talán a csomagokat is bent lehet hagyni a csomagtartójában vagy a felfordított hajó alatt.
Nekem is ilyen van. Csakugyan kissé laposított a jobb oldalon. Tényleg kényelmes a jobb kezes fogásnak.
/vagyis jobbal markolok, forgatok és a bal marokban könnyen forog a körszelvényű lapát/
Ugyan jobb kezes vagyok, de kipróbáltam a balos állítással is:
- ekkor a jobb marok a laza - hát igen! Kissé akad az enyhe laposítás miatt. Zavaró lehet. Ezzel a laposítással igazából elvették/csökkentették.. a "balos" állítás lehetőségét.
Csak azért vannak balos szögek is mivel körbe lehet tekerni, ill ha valaki kölcsönadja egy bal kezesnek azért tudja használni. De nem ajánlanám venni annak aki balkézzel akarja markolni és a jobban lazán forogjon, mert akadni fog kissé.
Gimnazista koromban "egyenes" lapátot használtam. Volt forgatós, de nekem ez jobban tetszett, hiába mondták, hogy szélben jobb a másik.
Pár évtizeddel később, újrakezdéskor úgy fogtam a forgatós lapátot, ahogy a kezeimbe került. Egy jótékony lélek szólt rám evezés közben, hogy váltsak a fogáson. Nem tudom, hogy gyorsabb lettem-e ettől, de azóta figyelek erre is.
Két éve sógoromnak adtam tovább ezt az ismeretet, mert ő is rosszul ragadta meg az evezőt.
Gondolom, bármilyen lapáttal lehet haladni, csak a hatékonyság más:).
Szerintem ne vegyél bal kezes lapátot. Vígan meg lehet tanulni jobbkezessel is evezni egy balkezesnek (lásd Erika). Ráadásul, ha kölcsön lapátra szorulsz bármikor, mert kölcsönzőből veszel ki kajakot, esetleg túrán eltörik, elveszik a sajátod, és nincs nálad balos tartalék. (Esetleg az is elveszik.)
A lapát forgatása nem egy olyan összetett finom mozgás, amit egy balkezes ne tudna megtanulni főleg, mivel a balkezesek általában ügyesebbek a jobbjukkal, mint a jobbkezesek a baljukkal.
Szerintetek mi lehet az oka annak, hogy mostanaban sokan szabadulnának a DAG Tiwok kajakjuktól? Az egyik ismert hirdetesi oldalon van most három is (enyhén túlárazva), illetve a közelmúltban is volt másik három (más településen, más hirdetőtől).
sziasztok, mivel az érintett kinőtte, szívesen kölcsönadom a képeken látható grönlandi stílusú skin-on-frame gyerekkajakot a következő 5-8 évre, amíg a következő generáció belenő. elsősorban azokra gondoltam, akikkel már eveztem együtt, de más fórumozók is szóba jöhetnek.
a paraméterek: valami könnyű faanyagból van (már nem emlékszem pontosan milyenből), a váz csak kötözve van, csavar nincs benne. a héja a skinboats.orgfiúktól vásárolt ballistic nylon, ugyanonnan vásárolt kétkomponenses poliuretánnal van bevonva.
a hajó 407 cm hosszú, 48 cm széles, 10 kg. a beülő belső méretei 41x55 cm, a láb felé 19 cm magas. egy 180 cm magas felnőtt nagyon cuppanósan belefér, de a 42-es lábbal már kínlódás benne ülni. az ülése nincs kidolgozva, egy polifoam ülőke + egy darab polifoam csőhéj a háttámlának a legegyszerűbb megoldás. lábtartó sincs benne, mi különféle méretű labdákkal oldottuk meg a dolgot, ahogy nőtt a gyerek. mivel a hajó eléggé kacsázik, valami minimális szkeget kellene szerkeszteni az aljára (most van egy, de nincs normálisan megoldva a rögzítése). vízkiszorításnak a képen látható úszássegítő polifoam-okat tudom javasolni. adok hozzá egy cédrusból készült eszkimó lapátot is, ez 207 cm hosszú, 90 dkg.
tudom, hogy most szezon vége van, ha úgy jobb, akkor tavasszal is visszatérhetünk a témára. szélhámosok és viszonteladók kíméljenek, komolyan gondolom, hogy a hajó pár év múlva visszakerül hozzám :)
Első evezőnek azért vettem két részest, hogy ki tudjam próbálni mind a kettőt.
Persze (miért is ne) csak jobbosra lehetett összerakni, úgyhogy kellett egy kis lakatosmunkát végezni, hogy jobbos-balos legyen. Így viszont én is kényelmesen evezek vele és jobb kezes barátaim is.
Szia! A jobb kéznél valóban oválosított a nyél, így balos forgatásra szerintem nem igazán alkalmas. Esetleg a tollak cseréjével, de azt nem tudom, hogy a ragasztás mennyire oldható.
Bal kezes vagyok, de annak ellenére, hogy a videón látszik, hogy át lehet forgatni bal kezesre is, a leírásban szereplő "Oválosodott rúdja fokozott kényelmet biztosít a jobb kéznél" mondat kétségessé teszi számomra azt, hogy bal kezesként is korlátozások nélkül tudjam használni.
Talán ha a tollát is át lehetne tenni az ellenkező oldalra, de ezt kétlem.
Sajnos a helyi áruházban csak rendelésre van, így nem tudom megnézni.
A programszevező a magát Pyrus Tengerikajakos Baráti Társaságként definiáló, laza közösség zárt, csak meghívás után elérhető oldala. Ott egyeztetjük konkrétan a túrák, közös evezések részleteit.
Ha résztveszel pár közös kajakozáson és megismerünk, Te is kaphatsz elérést az oldalhoz.
Általánosságban itt mindíg jelezzük a következő közös evezésünket. Ha szeretnél résztvenni valamelyiken, adj egy emailcímet és annak az evezésnek a részleteit valaki megírja neked.
A könyvespolcomon van egy útleírás: Gumikajakkal két tengerre. Két egyetemista kalandjai, 1971-ben jelent meg. A Pálma gumigyár külön az ő igényeik szerint épített egy gumikajakot. Nagyon dicsérik, ami nem is csoda, hiszen az akkori körülmények között tényleg használható lehetett. Kajakoztak vele a Drinán, Neretván, aztán a javított változatával megjárták a Rhone-t is Franciaországban.
Minden járműben van valami kompromisszum. Az ő eretükben a sérülés-állóság volt az elsődleges szempont. Akkor még nem léteztek PE hajók. Volt üvegszál, meg favázra feszített vászon. Esetleg rétegelt falemez. Egy koccanás velük, és vége a túrának. A gumikajak viszont sokkal olcsóbb volt, és egy tapasszal mindent meg tudtak javítani. Ez volt a fő szempont, és ezért kompromisszumként hátrébb sorolták a terhelhetőséget, a stabilitást, a sebességet. Gyerekkoromból emlékszem, hogy szinte minden sportüzletben volt Pálma gumikajak. Még a Pogány madonna autós üldözésében is leesik egy az egyik Lada tetőcsomagtartójáról (53. percben).
Azóta sokkal jobb hajók vannak. Gyorsabbak, erősebbek, ütésállók. Lehet vágyni a gumikajakra, de az olyan dolog, mint veterán autóval végig csinálni egy európai utat. Régen is utaztunk Ladával, Moszkviccsal, Skodával, de elfogadtuk, hogy szerelni kell. Még a nyugati autókhoz is hozzá kellett nyúlni az út mentén. Nos, ma már a gumikajak is ilyen. Eljárt felette az idő. Legalábbis utazási célra már vannak jobbak. Sokkal, de sokkal jobbak.
Nono! A sit-on-top csak annak öntökönszúrás, aki nem arra veszi, amire való. Ezerszer kiveséztük, mi mindenre jó, amit a tengeri kajak nem tud. (társas - gyerekes - háziállatos bícselés, páros napozás, sznorkelezéshez depózás az Adrián, pecázás stabil tutajról, villantás a strandon, peckes séta a lángosos előtt vonszolva stb. :-)
A gumikajakra nem létezik épeszű magyarázat. Pedig a Taurus is gyártotta a vietnámi baráti hadsereg részére. Talán a az ukrán-határszéli cigarettalogisztikusok tudják még előnyösen használni, de csak a terepszínűeket.
Mindegy, aki a saját kárán akar tanulni.... Ezt az utat többen bejárták már a fórumon. (Én sem nagyon oszthatom az észt, én is megvettem abbak idején a sitontopot :-))))))
Lassú. Szűk. A háromszemélyesbe nem fér három ember. Persze, be lehet préselni, de akkor röhögés és borulás lesz a vége. Többen írták itt, én is: strandjáték. Esetleg gyors vízre, vadvízre. Minden vizes lesz benne, mert áttört alja van. Balatonra alkalmatlan rendes kajakozásra. Velencei Decathlonban elviheti egy órára kipróbálni.
Egy kedves barátom érdeklődött nálam a felfújható kajakokról. Próbáltam lebeszélni de nem vagyok elég ékesszóló, tudnátok gyorsan nyolc-tíz ellenérvvel segíteni?
Balatonra kellene neki, partmenti csavargásra... Ráadásul többszemélyest (2-3?)szeretne.
Szia! Előre bocsátom, hogy nem vagyok egy tapasztalt kajakos, de a Balatonon már nem egyszer fordult elő velem, hogy induláskor tükörsima volt a víz, fél órával később pedig tarajos hullámok kaptak a hátukra. A tengeri kajakkal ez nem jelent problémát, még élvezi is az ember. Szerintem tényleg csak oda nem való, ahol nem fér el. Az ágyúval verébre hasonlat helyett inkább olyan, mint SUV-val menni bevásárolni: kényelemben, biztonságban utazhatsz és tuti elfér benne minden. Cserébe nehezebb leparkolni mint egy Matizt.
Köszönöm a hozzászólásokat! A napokban többekkel beszélgettem, és történt egy pálfordulás is. Párom jelezte szándékát, hogy velem tartana ezeken a túrákon, így kétszemélyes kajakot keresek, de olyat, amit egyedül is kényelmes használni.
Amit kinéztem először, (Seayak) eléggé ágyúval verébre kategória, a tengeri kajakozás az Adria olyan részén történne, amely inkább Balatonként viselkedik (Privlaka partjai), így felesleges ezt a kategóriát belőni.
jelenleg az Aquarius Pro Tour 470 amit ajánlottak, nekem pedig még az RTM Ocean Quattro Seaspray tetszik, bár ez a sit-on-top valamiért nem tűnik biztonságosnak. Mik a tapasztalatok?
Prijon Seayak 520 HV jo valasztas lehet es nezzed meg a Seabird Victory HV-t is.
Mindketto baratsagos (bar mas jellegu) hajo, ami kielegiti az igenyeidet.
Volt alkalmam mindkettovel menni en a Prijon Seayakot jobban kedvelem, de elismerem a masik gyorsabb ill. jobban reagal az elezesre. A Prijon viszont kenyelmesebb..
A Seayak tökéletes választás. A hazai ipar támogatása értékelendő, de sajnos az itthoni kajakok üvegszálasak (ha tévednék, valaki javítson ki!), a Rába sziklás, zúgós, sekély medréhez pedig jobb a strapabíró, fröccsöntött hajó. Oka van annak, hogy a vadvízi evezésből kikoptak az üvegszálas hajók. A Priyonba meglepően sok csomag fér, szóval a rövid túrákhoz bőven elég lesz.
Sziasztok! Tudom, tudom, olvassak vissza... Olvastam, de mégsem lettem okosabb :)
Szeretnék kajakot venni. Rába-parton lakom, ezért itt használnám legtöbbször, de szeretnék lemenni vele a Balatonra, Dunára és tengerre is. Alkalomszerű, inkább sportolós evezésekre, nem egész napos túrákra.
Na most, 195 cm magas vagyok, 95 kg, átlagos, inkább sportos testalkattal. Nem széles a csípőm, 33/34-es derekú farmert hordok (ha ez több infó volt a kelleténél, bocsánat :)
A cucc amit bepakolnék, 10 kg-nál nem lenne több.
Kinéztem egy modellt, a Prijon Seayak, csak nem tudom elég lenne-e.
Illetve érdekelne magyar gyártó kajakja is, hamár az is megfelelő minőségű, inkább itthon költeném el a pénzem.
Egyszer egy Balaton-átevezésen több mint féltávig fej-fej mellett mentünk egy portyával, egész amíg meg nem jött az északi szél, jó közepes hullámokkal. Na akkor hozta ki a tengeri az előnyét. Rég kikötöttem, felkötöztem a hajót, mire a srác kiért. Pedig szerintem jobb evezős volt nálam.
Ha még az elején vagy a bejárásának, akkor lehet, hogy inkább én tudnék neked nyomvonalakkal szolgálni. :)
Kezdetben mindig a Kiliti - Denkpáli hallépcső kört jártuk évekig az egyesületi társakkal, aztán egyszer csak meguntam és elkezdtem másfelé szervezkedni. Ezért is keresek útvonalakat.
Szombat - vasárnapra is tervezek egy kétnapos túrát, ha összejön. Valószínűleg Ásványráró kiinduló hellyel.
De szeretem azt is tudni, hogy más merre járt. Mennyi idő alatt tette meg. Látom a nyomvonalon, hogy melyik zúgón vagy híd alatt ment le, melyiknél emelt át. Esetleg hol vert tábort. Stb.
Mintha ma történt volna :-). Kenuk nem valók nagy hullámokra, de a Tisza tavon is többször találkoztunk süllyedő kenuval. Igaz, ott a gyakorlatlan, kölcsönzős csapatokkal szoktunk találkozni.
Én vettem egy viharvert példányt, és sokat szórakoztam dolgoztam rajta, míg felújítottam.
Ha nem akarsz sokat dolgozni, azt nézd, hogy ne legyen törött, Ha karcos, az nem baj.
Kenu a Balatonra. Csendes víznél, part mellett jó. Nézd meg hogy elbírod-e, vízre tudod-e tenni. (Az enyém Rába-álló, de olyan nehéz, hogy az asszonnyal ketten nem bírjuk el :-)
Hullámos víznél már korlátozott a kenu alkalmazhatósága. Légzsák mindenképp legyen benne.
Imi talán emlékszik, hogy a második Balaton-maratonon hullámos víznél egy kettes kenu ráfordult a Szigligeti öbölre, ami hullámos volt, a második hullámnál a két srác a vízfelszínen ült, a kenu elsüllyedt.
Nos, ez már egy másik kérdés. A 'milyen kajakot vegyek' téma rendszeresen végig szokott söpörni ezen a fórumon, érdemes visszaolvasgatni. Rövid válasz nincs, maximum csak olyan szinten, hogy próbálgatni, próbálgatni és próbálgatni. Mondjuk a termeted miatt valószínű, hogy egy Prijon Kodiak kajakban kényelmesen fogod magad érezni, de már nagy kajakból is van többféle. (Azért sem könnyű ilyen méretnél látatlanban bármit is mondani, mert nem mindegy, hogy 2 méteres magasság tartozik a súlyhoz, vagy 150 centi, nem mindegy a csípővastagság (a beülő szélessége), a combvastagság (a beülő típusa) és akkor a kényelemről még nem is beszéltem.)
Balatoni túrákra tökéletes, pont az ott jellemző hullámokra lett kifejlesztve. A hosszabb túráknál viszont gond a korlátozott pakolhatóság. Olyan 110 kilóig stabil, azaz egy 90 kilós kajakosnál már matekozni kell.
Nekem is és a feleségemnek is ez van, idén nekifutottunk egy egyhetes balatoni evezésnek, de pont a pakolhatóság miatt végül én a Kodiakomat vittem. (Oké, nehezek vagyunk.)
Ma a tartós keleties szél miatt szép nagy kelet-nyugati hullámok voltak . szemben is jó volt menni, de úgy 4 km után meguntam.
Vissza ugyanez, csak hátulról! Amikor megemel a böhöm nagy, - aBalatonon viszonylag ritka keleti- , az első átmegy alattad, a hajó hátulja már a völgyben, az eleje az ég felé. De már érzed a másodikat, kezdi megemelni a hátulját, a víz nagyjából el is lepte a dekket. Eleje a völgyben, pont fordítva, mint az előbb. Elkezdesz még erősebben tekerni, hogy felvedd a sebességet, begyorsulsz, beleszúrsz a hajó orrával az első hullámba, ez kissé instabillá teszi a hajód, de már susog a víz alattad, siklik a hajód, és mikor úgy 20- 30 m múlva vége, csak azt veszed észre, hogy még mindig vigyorogsz .. J Ez ma délelőtt volt.
A képek azok tegnapiak, jó kis pillanatok voltak azok is . :)
Megkérdeztem az eladót, hogy mi lett vele. Átment rajta egy vitorlás a Balatonon. Gondolom begyűrte maga alá, majd a tőkesúly a víz alatt kettétörte a surfski testét. Durva lehetett.
19. 20 BUSTYAHÁZA 70- NAGYSZŐLŐS 28-km TISZABECS./ WW-I! /744. fkm 21 - 27. TISZABECS - TOKAJ /könnyű ZW B, A, kezdők is jöhetnek/. 544. fkm A hazai szakaszon előzetes nevezés nélkül is lehet csatlakozni, kerékpárral is.
Segítséget kérnék. Az a tervem, hogy veszek egy surfski-t. Azonban előtte ki szeretném próbálni, hogy nekem való-e. (A kajak.hu-nál már próbáltam. Ők csak a vásárlás előtti próbát engedik meg, sajnos. Bérbe sem adnak.)
A kérdésem / kérésem:
a., Tudtok-e olyan helyet ahol surfski bérelhető?
b., Tudtok-e olyan helyet ahol vásárlás nélkül is kipróbálható?
c., Esetleg magánszemély megengedné-e a sajátja kipróbálását? Értelemszerűen a próbáért fizetnék, és annak ideje alatt felelősséget is vállalnék a hajóért.
Túrakajakos gyakorlatom van, felszerelésem van. Dunára, Velencei-tóra, Balatonra szoktam járni, úgyhogy, ha ezen vizeken tudnátok ajánlani valamit a fenti lehetőségek közül, azt megköszönném!
Erre is nézz rá , egy időben a decathlon is árulta . Cserélhető hogy egyes vagy 2 es beülövel használod . Dupla légkamrás , ha az egyik leereszt a másik még fenntart .
Mondjuk ezt én a dunán éltem át , de rendesen betojtam . Utána cseréltem merev hajóra.
FIGYELEM: nem vagyok a cégek promóterte és arra is kérlek hogy te gondold meg hogy tényleg ez kell e neked és hogyan fogjátok használni stb.. nekem nem tűnik drágának és van merev kajakom is, de én már elköteleztem magam ezzel a hobbival és az extra pénz is belefért/belefér - mindenkinek magának kell ezeket a dolgokat megfontolni /csak a segítés volt szándékom
Nekem most van elado, Tahe Marine Leo. Igaz, az egyszemelyes, Sit on Top. Tarolni egyszeru, mert nincs 3 m hosszu sem. Egy tetocsomagtartora 2 spaniferrel felteheto, talan ha 20-25kg ha van. Meg panelben egy biciklitaroloba is beviheto, ha nem felsz, hogy ellopjak. 100Ert arulom, ha valakinek van kedve ilyesmire. Nem olyan gyors, mint egy tengeri kajak, de a gumikajakoknal mindenkebb gyorsabb, fordulekonyabb, sekely vizben, bedolt fakat kerulgetve a legjobb. Pecabottarto, kis kerek (spaniferrel rogzitheto a kajakra, ha vizen vagy, a tetejen, ha at kell emelni, tobbet kell gyalogolni az aljara, es akkor gurul, nem kell a foldon vonszolni...) evezo, beulo is van hozza. +6000ert tudok hozza adni kis vitorlat is. (A vitorlat nem tudom a tengeri kajakra feltenni, mert mikor a vizbe er, megmerul, es nem lehet kiszedni; szeles kajakra, mint a Sit on Top, viszont kivalo, azzal mentem is, sot, 3 szemelyes Sit on Topot is meghajtottam mar vele.)
Sajnos mindenképpen a felfújható/szétszedhető vonalon tudok csak keresgélni, mert először is egyszerűbb ezeket utaztatni több száz, esetleg ezer km-t, másodszor otthon sem tudnék hol tárolni egy merevtestű kajakot, amikor nem használom.
A KX Slider kajakokat kis hazánkban is be lehet szerezni vagy csak külföldről? (Amazon-on sem találtam.)
/Fourty válaszára reagálva -vele egyet értve, de egy plusz megközelítéssel, gondolkodás segítési szándékkal:
Tengerre és általában én is a merevtestű és egyes kajakot javaslom ill használom mint a legtöbbet nyújtó hajót.
pld extra előny: hullámkötényt lehet rátenni, így erősebb hullámos vizeken használható - balaton, tengerek.
A kettes kajakra is szerelhető hullámkötény, ám a kettes kajak annyira nem élmény az erősebb hullámokban, szerintem.
A felfújható (KX slider410 ill hosszabb) hajót is ad extra élményt: ha nincsenek nagyobb hullámok könnyű kezelni, kiszálni beszálni. Egyedül vagy ketten könnyű használni, mivel az ülések ki ill beszerelhetők különböző pozíciókra. Kenus módon is evezhető. Török ülésben is ülhetsz:) - ill a többi extra, hogy könnyebben szállítható. Vagy, olyan családtaggal, baráttal is könnyen evezhető aki a rendes (merev) kajaktól "félne", egy gyerekkel a gyereknek nem is kell evezni, vagy a nagyit (anyóst ill a kutyát) is viheted egy körre vele.
Ezen a könnyen szállítható, felfújós vagy szétszedhető kérdésen majdnem mindannyian átmentünk. Volt, aki próbálkozott vele, volt aki egyből megfogadta a tanácsokat és rögtön merevtestűt vett.
Túlzottan sok kompromisszumot kellene kötnöd a felfújhatóssal és erősen behatárolt a felhasználhatósága.
Lassú, szélérzékeny, brutál széles!
Strandolni, gyerekeknek játszani jó, másra nem igazán.
Idén alig látok felfújható kajakot a tengeren (Adria)... tavaly, meg régebben sok volt belőlük, meg rengeteg apróhirdetés is szezon végén. Most SUP van rengeteg... szezon végén majd figyelem a SUP apróhirdetéseket :)
Szerintem merevtestű kajakot vegyél... még ha sitontop az se baj...
Két fős felfújható kajakot keresnék tengerpart közeli, öböl felderítős, egy napos evezéshez. Tudtok ajánlani erre alkalmasat?
Vagy nem nagyon valók ilyen felhasználásra a felfújható kajakok? (Néztem még SUP-okat is, abból 2 db-ot, azok jobban viselkednének tengeri körülmények között?)
Fontos lenne, hogy felfújható legyen a szállítás miatt. Néztem a szétszedhetős kajakokat is, de azok elég horror áron vannak.
A déli sziklás oldalát minden évben végigevezzük a gyerekekkel oda-vissza, azt még nem unták meg. A másik felére sose eveztünk át, nem tünt túl izgalmasnak.
.az megvan, hogy evezel a hullámok kötött, jön egy nagy (sem előtte sem utána típúsú) a hajó eleje hullámvölgyből próbálna kitörni, de a következő az rád csap. Mintha víz alá kerülnél, a hullám teste a mellkasodnak nyomódik, a taraja miatt nincs levegő. Erőt kell kifejteni, hogy ne fektessen hanyatt a hajón. A következő másodpercben felágaskodik a hajó eleje, mert az előbbi víztömeg a hajód hátsó részét terheli. Még egy másodperc, vagy a töredéke, és látsz, van levegőd, az adrenalin csepeg az agyadban és vigyorogsz .
.másik, hátulról jön egy hullám, alád megy, megemeli a hajót, azt várod, hogy ebből szuper siklás lesz, de nem, mert van valami csavar a vízben, és nem 90, hanem legalább 120-30 fokot elfordít, bármit is teszel. Gyakorlatilag nézel visszafele, támasztasz az evezővel, és miután elment ez a dög, megpróbálsz visszafordulni .
ezekből a meglepetés hullámokból, csak egy-egy volt .
nem voltam netközelben és most olvasom a hozzászólásokat.
nem zizeg mert az a huzat amiből ülőkévé alakítod a matracot az rajtamarad ha alszol is. az alja vékony korduraszerű anyag ( valamennyire véd a kövektől ), a teteje a fejrésznél puha düftinszerű anyag, a fekvőfelulet burkolata is kényelmes.
a Neoair csak vékony de speciális anyagból van nincs benne szivacs ezért nem fajja fel magát félig se , a fele a normál matrachoz képest összehajtva kb mint egy 0,5 literes palack, viszont 8 cm vastag ezért jó a pumpa mert naponta kétszer felfujni egy többnapos túrán elég fárasztó.
A Decatlon mint tudjuk ellopja a negy cégektől a technológiát, böven visszavesz a minőségböl és tizedáron árulja a kopintást.
Amit én használok: a matrac Thermarest NEOAIR 4 évszakos, a huzat amiböl egy kényelmes fotelt tudsz varázsolni ( kajaktura végén az öbölben csak ilyennel tudod pihentetni a derekadat :foto:) és a pumpa ( merta neoairban nincs szivacs ettől olyan kicsi és könnyű és drága ) amivel naponta kétszer felfujod a matracot
nem egy gagyi Decatlonos termék: matrac 55 ezer, huzat 15 ezer, pumpa 15 ezer
Nekünk is ilyen van. Azért nem írtam be, mert eleve kizártad: nem önfelfújó és nem téglalap. Meg azt is írtad, hogy a méret nem számít. (Pedig szenzációsan kicsi.)
Tavalyelőtt a Duna 100-on Trike felvetette, hogy egy nap alatt le kellene evezni Esztergomból Dunaújvárosba.
Mivel a pünkösdi Tisza 200-ról azt hallottuk hogy érdeklődés hiányában elmarad, erre a hétvégére tettünk a Nagy Terv megvalósítását.
Az esős napok (hetek) után a meteorológia viszonylag napos időt jósolt, így péntek éjfél után nemsokkal elindultunk. Napkelte előtt már Esztergomban voltunk a Duna-parton. Gyönyörű tiszta idő volt. Kb. 3 percig. Először a híd tünt el, majd a túlsó part is, igen durva köd ereszkedett le.
Napkelte előtt mégis elindultunk, 20 méter volt a látótávolság, a part mellett haladtunk, 20 méterről láttuk a bokrokat, de 25-ről már semmit.
Esztergom alatt egyszer a ködből kinőtt előttünk egy rohadt nagy uszály. A szlovákok alapgázzal haladtak lépésben olyan lassan hogy orrhullámuk sem volt, így viszont mi sem hallottuk őket, mivel örültek hogy nem tapostak el minket, barátságosan integettek.
A köd egész Visegrádig elkísért minket, így nem tudtuk megnézni a zátonyokat, és a hajótemetőt.
A sziget-csúcson akartunk reggelizni, de ott ahol tavaly ősszel még majdnem a meder közepén szivaroztunk, most a fák közt áramlott a víz.
Lefelé a hajózó út szélét figyelve kerestük a sodrást. Erősebb sodrásra számítottunk, olyan 3-4 között folyt a Duna, pedig az áradás csúcsa volt. Végig kellemes napos időben eveztünk Pestig.
Végül a Szentendrei-sziget alsó csúcsánál a vízműnél kötöttünk ki egy rövid pihenőre. Itt találkoztunk két tengeri kajakossal, akik a Rómairól indultak, és figyelmeztettek bennünket hogy a pesti áthaladásnél lehet hogy gond lesz a rendőrökkel, illetve hogy ott nagy hullámzás van, ezért ne vessük le a spricót.
Mivel már belekezdtünk, tovább indultunk, és a meleg miatt napspricóra is váltottunk.
Nagyszerű volt a magas víznél a városon átevezni, a pesti rakpartból 3 lépcső látszott, a dugókban álló kocsik kerekét akár meg is foghattuk volna.
Végig a jobb oldalhoz tapadtunk, így kikerültük a hajózási zárlatot a Margit-hídnál. Mentőmellényben eveztünk, kirakott kötélgyűrűkkel. Többször mentek el mellettünk vízirendőrök, egyáltalán nem foglalkoztak velünk - van más gondjuk is.
Az állandó hajóforgalom miatt Pesten végig lötyögős volt a víz, de egyáltalán nem volt zavaró. Lágymányosi híd alatt a forgalmat minha elvágták volna. A víz kisimult, és be is gyorsult.
Innen a Duna meglehetősen ingerszegény. Hogy jól haladjunk, a sodorvonalat kerestük, már nem centiztük a hajóutat. Dunaújvárosig talán ha összesen hat uszállyal találkoztunk.
A megtett távolság végül 139 kilométer lett. (A régiek által talán emlékezett Bazsa-szorzó sokat levon a sportértékből :-)))
Való igaz, hogy a sodrás lehet hogy hozzátett egy jó 50-est, de a másik nettó 80-at azért hozzá kellett lapátolni.
Az az evezéssel töltött 12 óra 37 perc hosszú volt.
Sziasztok ! Wavesport/Perception Horizon kajakkal volt valakinek személyes tapasztalata?Nyilván nem egy "ezűst nyil",de most nem a sebesség,hanem a gerinckimélet lenne a főcél,viszont tengeren,nem csak part mentén.....köszönet minden infomorzsáért.
megpróbálok csinálni hozzá első körben. Kb minden méret érdekelne :-) Magasság, szélesség, lemez vastagsága. egy A4es papirra körberajzolt sablon is sokat segítene ha ráfrne.
Szia JéEs! Köszönöm az ötletet, rákerestem. Igazad lehet, nagyon hasonlít egy downriver kajakra. Viszont akkor pont olyan körülmények között nem lesz nálunk használva soha, amire kitalálták. Ez egy picit elszomorít, de kárpótol cserébe az egyedisége. Remélem a fiam megszereti majd. A kipróbálásnak szerintem méretbeli problémái lennének...én 68 kg-mal alig fértem bele. Köszi még egyszer. :-)
A hajót én egy úgynevezett "downriver" kayaknak nézem, guglizz rá. Valamelyik "This is the sea" filmben láttam róla riportot emlékeim szerint, folyón lefelé irányuló, hosszútávú versenyeken használják, ezek szerint nagyon gyors lehet. Nyilván ezért instabil, a kettő ritkán, illetve csak részben szokott együtt járni. De ha a K1-et meg lehet ülni, akkor ezt is meg fogja a fiad, csak ne menjen el a kedve a sok borulgatáskor az elején. Nyilván hullámos vízre, benőtt holtágra, többnapos túrákra nem igazán alkalmas. Viszont egyszer szívesen kipróbálnám, mondjuk én sajnos 93 kiló vagyok most.
A rajzolást nem vállalom, de ha megmondod konkrétan melyik méretre vagy kíváncsi, szívesen lemérem.
Maga az uszony rész mérete például szerintem nem túl mérvadó, mivel azoknak a merülési mélységét elvileg úgyis a szélviszonyoknak megfelelően változtatni kell, illetve pl. más tipusú faltbootokon (Klepper) eleve hosszabbak és szögletesebbek.
Sziasztok! Tegnap nagyon olcsón sikerült hozzájutnom egy kajakhoz, amiről nem igazán tudok semmit. Tapasztalatom egy Riot Brittanyval van, amivel nincsenek stabilitási problémáim, ezzel viszont a próba során majdnem beborultam, és végig nagyon instabilnak éreztem. Igazából a fiamnak vettem (8 éves), hogy majd a Balcsin jó lesz vele egy kicsit hülyéskedni, és ha nagyon nem megy neki a dolog, akkor legfeljebb majd eladom. A hirdetésben az volt, hogy "serdülő" kajak, ennek ellenére én is elférek benne, habár kis termetű vagyok. A kérdésem az, hogy tud valaki valamit erről a típusról? Alkalmas lehet arra, hogy a gyerek megtanuljon vele kajakozni?
Sziasztok! Nem igazán tengeri bár járt már az Adrián, szóval egy faltboot-ról lenne szó. Szétszedhető régi NDK-ás.Bizonyára sokan ismeritek. Alkatrészt keresnék hozzá de nem nagyon találok itthon specifikus csoportot. Régen volt egy kontaktom talán a csepeli MTK csónakháznál dolgozó idősebb úrhoz ahol volt egy halom ilyen kajak de elkevertem sajna.