Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
2023-ban itt a pilis környékén március legvégén indult. tavaly tényleg volt akkor is, de azért a tavalyi év extra korai volt. de referálj majd négy nap múlva! :D
Háát..tán két hete irhattam h kifogyott a hkg a fagyobol. A nagy túrót, hátulról még mindig gyün elő :D
De tegnap ismét kivégaztem egy adagot, jóidesanyámat is vendégül láttam. Nem tudom mit fog hozni ez a szezon, az biztos h ekkora mennyiséget nem gyűjtök be többször, korábban se tettem. Tavaly beüzemeltem a második számú mélyhűtöt, tele is raktam. Évek óta nem volt használva
B verzió gyakrabban kell vendéget hívni. Eddig senki sem panaszkodott a töltött kucsmámra , ösmerőseim is eléggé gombásak , szivsen fogyasztják. lgazábol ez tűnik a jobb megoldásnak :D
Nekem még a csopiroscsészén jár az eszem, remélem lesz időm visszamenni és teljes nyílásban elkapni, mielőtt a korai hernyók tarra rágják a telepeket
Pont ezen dilemmáztam én is félálomban. Szerintem két hét múlva hétvégén lesz érdemes elindulni. Az itteni megfigyeléseim szerint a pkg elég közel van a cskg-hoz. Most elsősorban az utóbbiból indultam ki. Nem hiszem, hogy a mostani hét végére már szedhető nagyságúra nőnének a már meglévő kezdemények. De még a jövő hét közepét is korainak tartom. Ennek ellenére szombaton felkeresek pár koraibb helyet a terveim szerint. Este néztem indián esőtáncot is, talán így is hat.
egyébként kíváncsi leszek az idei kucsmaszezon kezdetére (a csapadékot tegyük félre). tavaly sokkal melegebb volt a február, utána mához egy hétre már indult a pkg mindenhol. idén a "normál" ügymenet lenne a logikusabb, azaz jóval később, de van egy olyan teljesen megalapozatlan teóriám (gondolatjáték csak), hogy számít azért idén, hogy mi volt tavaly, és gyors lesz a természet.
Megjött az enyhülés, de mikor reggel kinéztem még elég zord idő volt a héten, ám biztos voltam benne idejövők a kucsmagombás kép már ott lesz. Azt viszont megtanultam az én órám pár hét késéssel kell járjon :D
Az a kullancs talán még a kakasokat is felkeltette... Ma láttam osztrák/piros csészét, az mondjuk annyira nem meglepő. De volt még elvénült laska is, valószínűleg késői lehetett. Amikor a kucsmákat ébresztgettem, szaladgáltak a pókok meg a százlábúak az avar alatt, hiába voltak egy hete még kemény fagyok. Főleg ott, ahol ma voltam. Egyébként egy kicsi, meglehetősen ingadozó hozamú cskg-s helyen (is) voltam, első markolásra már mosolygott is az egyik alany. Talán jó lesz a szezon. A talajnedvesség kitűnő.
Otthon gáz ház központi, de gyakorlatilag semmi, mert a jól szigetelt házban akkor is van 21 fok, ha le vannak zárva a radiátorok. A telken meg fa, villany fagymentesítéssel, mert a gáz alapdíja, a kondenzációs kazán és a kémény soha nem térülne meg.
Minden esetre a térkép azért tükrözi azt amit az erdőn tapasztalni. Tehát nem arról van szó hogy csend van az erdőn a térkép meg gázfűtést mutat 99%. Mondhatni nem csalódik az ember a térkép láttán. Végül is ez a lényeg benne szerintem, a gombászat nézőpontjából.
Oké, a grafikon mellett a táblázatot is érdemes értelmezve elolvasni. :D Van olyan, hogy gáz és áram, ill. gáz és fa, továbbá egyéb kategória. Igen, lehetne gáz, áram, fa, napfény is.
A grafikon alatti sort érdemes szemügyre venni. A speciális esetek torzító hatását meg ki lehet szűrni, ha csinálnak mellé egy reprezentatív nagyságú kiegészítő felmérést, megfelelő további kérdésekkel. Nem tartom valószínűnek, hogy történt volna ilyen. A multifuel ingatlanokat talán beleszámították ide is, oda is (töredékként).
Amúgy csalóka Bencuc somogyos megállapítása, ugyanis vannak a távhő dominálta helyek (amely távhő nem feltétlenül csak fűtésre van felhasználva), amik olyan erőművekből melegszenek, amelyeknél esetenként a "biomassza", "erdei melléktermék" csak bullshit (a szó átvitt értelmében), és 4m-es rönköket termelnek le a közeli hegyekről, és 1 puttonyosra, 1 platósra jut 10 rakoncás. Illetve nagy valószínűséggel a hőerőművek időben változó arányban termelik a hőt (vagy akár villamos energiát is) akár gázból is, nem csak szilárd tüzelőanyag elégetésével. Konkrét példákat nem írok, könnyen lehet találni ilyen létesítményeket, amiknek az udvarát bárki megnézheti műholdról. De ha nem találunk rönkfát, csak kupacokat, az sem jelent túl sokat. Van, ahol az erdőben aprítják a nem éppen girbe-gurba "mellékterméket". ;)
gondolom, felhasználják a népszámlálási adatokat. ott mintha lenne egy csomó kérdés az otthon felszereltségéről. arról is lehetnek adataik, hogy melyik önkormányzat mennyi szociális fát oszt ki. a nyóckerben valószínűleg kevesebbet kell.
Ahh, igen, azt hiszem, ezzel magyarázták, hogy a kártevők ellenségei annyira megsínylik a kemény időszakot, hogy pont emiatt még több is marad / lesz a kártevőkből a vegetációs időszakban.
Amikor -20 - -30 fok volt, akkor sem vesztek ki a kártevők. Az igaz, hogy akkor nem volt pl. ázsiai márványospoloska invázió, de csak azért, mert ezt (is) azóta hozta el nekünk a globalizáció.
A fagy nemcsak a kártevőket gyéríti (ha gyéríti), hanem a természetes ellenségeit is.
Nem tudom alátámasztani, de állítólag nem sokat befolyásol a kártevő rovarok mennyiségén a tél keménysége.
Viszont pont tegnap tűnődtem azon, hogy igazából most van az évszaknak megfelelő időjárás. Teljesen normális, hogy nem világítanak a termővesszők, vagy hogy alig van cskg kezdemény. Hő szempontjából ez egy viszonylag tankönyvi tél. A karácsony is fehér volt sok helyen. Annyira hozzászoktunk a jóhoz / rosszhoz, hogy már azt kezdtük normálisnak vélni. Pár éve ilyenkor már az ablaktörlőlapátokon gyűlt a mandula szirom.
Tharkus, hőösszeget le lehet valahogy úgy kérdezni, hogy pl. 2022.12.01. - 2023.03.15.? Akár úgy is jó, ha pl. valahogy magamnak kell összeadogatni. Kíváncsi lennék, vajon mi jönne ki 2024.12.01. - 2025.03(02).15. intervallumban, mekkora lenne az eltérés az előbbihez képest.
Off topik, habár aki gombászni szeret, az valszeg halászni is.
A helyi halásztavon a következő élőhalak akciósak most. A kérdésem az, hogy ezek mennyire korrekt árak? Mert én már vagy 10 éve nem vettem élő halat, így dunsztom sincs az árakról.
Kisebbségi jelentkezik a favágó állásra. Az állásinterjún kérdezi a főnök:
- Aztán referencia munkája van-e? Itt dolgozni kell!
- Van: Góbi-erdő.
- Góbi-erdő? De hát az sivatag!
- Most már az!
A termőtest süvege még sima felszínű. A fehér, szöszös szegély pedig a belseje, kicsit kipöndörödve. Pontosabban így indul, majd 2 mm-nél megjelenik egy kis sárgás pötty a közepén, ami egyre nagyobb lesz, ahogy fejlődik. Végül "be-/lepöndörödik" és a szöszös szegély ilyen értelemben eltűnik. A képen egy kb. 5 mm-es példány látható, a három közül ez volt a legnagyobb. Kb. 8 mm-es állapotukban jelenik meg az első ránc. Nagyon ritkán a simasüvegűéhez hasonlóan szinte teljesen sima marad a cseh süvege is, de közelebbről ill. tapintásra hamar nyilvánvalóvá válik, hogy melyik fajról is van szó. (Ugyanígy a ss. is ráncosodik, ritkán.) Btw. ilyenkor már 8-12 mm-esek is szoktak lenni, szerencsés esetben. De ettől még lehet jó a szezon, pl. a galagonyásokban nekem egyáltalán nem szoktak előbújni, csak a főszezonban.
Csak a szokásosat tudom erre mondani: ha esne 100 mm a következő pár hétben, majd jönne egy egyenletes felmelegedés, szél nélkül, akkor tuti szezon lenne. Jó sokáig kellett kapirgálnom, mire megtaláltam ezeket. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy azért most hidegebb volt az év vége és a január is, mint pl. '22-ben ill. '23-ban. Amikor egyébként extra csapadékos volt az év eleje, ha visszaemlékszünk rá. (Elég jó szezon lett utána.) Most meg hideg volt, csapadék sem nagyon hullott. A talaj megfelelően maszatos, de az avar teteje zörög. Az alapszituáció jó, de lehetne jobb is.
Azt akarom mondani, a történetben nem Erőss a főhős.
Kiemelkedő Hegymászó volt, de sohase a szívem csücske. Kb 12-én haltak meg mellette. Messner, talán minden idők legnagyobb hegymászója mondta, hogy 40 felett nincs keresnivaló 8000 méter felett.
Az ilyen ingatlan álmokkal csak az a baj mikor beköltözöl a bükkösbe, aztán hirtelen az erdészet kitermeli körülötted az erdőt. És várhatod míg újranő 2 emberöltő alatt (szakmai nyelven: megújul).
erre valamennyire tudok válaszolni, mint újabban gombászó, régebben terep- és tájfutó: azért más a kettő, a zergés rókagombászás is nagyon más, mint egy mátrabérc. mindkettő nagyon szerethető.
viszont, és nem csak azért, mert épp egy gombász topikban vagyunk: igazán közel kerülni az erdőhöz, elmélyülni egy-egy erdőtársulás szépségében, "érezni" a tájat tényleg nem lehet ennyire, ha csak átnyargalsz rajta.
nem is szoktam messzire jutni egy-egy gombászás alkalmával, mert az első bükkös ponton akár órákat kolbászolok fel-alá, sőt, egy napot is el tudnék tölteni (volt, hogy el is töltöttem). ha tehetném, beleköltöznék egy ilyen savanyú bükkösbe. velemben árultak is egy ilyen telket, jó meredek volt, a felső fele mohás, köves, bükkös, asszony a megmondhatója, hogy itt remegtem napokig :)))
nagyon sajnáltam a srácot én is. zsolt biztosan tudta, hogy mire vesz bérletet, ahogy siettette az egészet a lábtörése után, úgy duplán is. alapvetően bennem is hasonló érzések kavarogtak, péternek fölösleges volt ott meghalnia :(
gomba: annyit készültem a bejárásokkal, csak nehogy száraz évünk legyen. egyelőre nem állunk túl jól.
Eszembe jut mennyit "vitatkoztam" 3 fiatal emberrel, a Mátrabérc teljesítmény túra megálmodóival, és megvalósítóival, akik ma pont olyan vének majdnem mint én, hogy mi túrónak futkossunk a gerinceken végig, időre, félvakon a szemünkbe csorgó izzadtságtól, amikor kényelmesen sétálva gombázni is lehet a hegyoldalakon le és föl, ami pont annyira megerőltető tud lenni, és még haszna is van. Például Parádsasvár-Galyatető, vagy Mátraalmás-Mátraszentlászló le-föl párszor végig rókagombázva lehet hogy megüti a Mátrabérc szinteket. :)
Azt akarom mondani, a történetben nem Erőss a főhős. Számomra nem. Ugye látod, hogy Kiss Péter gyöngyösi, mátrai gyerek, kvázi falumbéli volt akkoriban, a fiammal majdnem egyidős lenne, ugyanabban a gimiben érettségiztek.
Nem véletlen a Kiss Péter emléktúra, hiszen volt osztályfőnöke a méltán híres Mátrabérc túra ős-szervezője, talán ő fertőzte meg Pétert előszörre is a hegyekkel. Emléktábla létesítve Péternek Kékesen, nincsenek véletlenek.
(Péter a volt tanárát is felvitte egyszer mászni az Alpokba, egy igazi értelemben vett jó gyerek volt)
Nyilván én sem tudom. Csak a környezetet ismerem, ahonnan Kiss Péter jött.
fene tudja, hogy pontosan mi történt, ők tudják igazából, meg valamennyit azok, akik közelről ismerték őket. erőss túlvállalta magát. a hegy / extrém sport pedig ilyen. sokat nézek extrém sízős filmeket, azok a fiúk-lányok is hullanak, mint a legyek.
mi a kérdés? ez az az expedíció, amikor erőss zsolt meghalt. korábban egy balesetben elvesztette a fél lábát (épp egy korábban itt megénekelt kicsúszás volt, emlékeim szerint egy közös kötélen lévő társa megcsúszott, ő meg megpróbálta megállítani a zuhanást és az alsó lábszára egyszerűen eltört az erőhatástól), de szinte azonnal újra mászni kezdett. sokak szerint túl korán és túl vehemensen. a kancsendzöngát egyszerűen túltolta, nem tudott lejönni, és sajnos kiss péter visszafordult érte, eredménytelenül, így ő is meghalt.
"A dolgok értékét és megbecsülését az adja ha idöt , energiát és lelkesedést tesz bele az ember. Legyen ez horgászat, hegy, gombászat sakk..."
pontosan. a mai napig úgy érek be egy savanyú bükkösbe, mint egy szentélybe. annyit olvastam róluk, annyit nézegettem a térképeket, annyit készültem és annyit talpaltam, míg végül meglettek, hogy nekem ez mindig egy csoda.
Azok a fiúk, akiket unokámnak tartok, nekik az apjuk tagja volt annak a magyar expediciónak amelyik Manaslut megmászta a magyarok közül elöször. Konkrétan Ö és Erös Zsolt mászta meg.
nagybátyám tagja volt a régi (sikeres) cho oyu expedíciónak. meg valemelyik (sikertelen) everestnek is. ő maga talán 8200-ig volt kalibrálva. másik nagybátyám inkább 7500-ig. :) nagyon sokfele másztak mindketten.
Emlékszem mekkora élmény volt évtizedekkel ezelött amikor elöszér úgy Isten igazábol kimentünk gombászni fiatal házasként és beeszaldtunk egy özláb "erdöbe". Vittük utána gomba ellenörzésre amin természetesen átment a gomba. A következö lépésben otthon abban a konyhában amit a magunk kezével újítottunk fel el is készült a rátott özláb. ---- Hmmm. Micsoda ízek voltak.
A dolgok értékét és megbecsülését az adja ha idöt , energiát és lelkesedést tesz bele az ember. Legyen ez horgászat, hegy, gombászat sakk...
Az étel ízét is megfüszerezi ez. Most is csorog a nyálam egy kiadós özláb vacsoráért :-))
Akkor nem jön össze az időszak. Az a zöld kabátos srác nagyon ismerős, vagy csak hasonlít valakire, akivel a tágabb baráti társaságban túráztam és hegyet másztam évekig. De az olyan 10-15 évvel az előtti időszak volt, nem hiszem, hogy megmaradt volna olyan fiatalosnak.
Meg lehet, hogy ő a szembe kötélpartihoz tartozott. És nem is ismeritek.
A Mönch-öt 2013-ban másztuk (rosszabb minöségü kép). A Zumsteinspitze -t 2016-ban (ahonnan leestek egy héttel korábban).
A korábban feltett képek, a Castor 2019-ben mászása. Utána jött a Covid és sokmindent meg kellett tanulni elengedni azért, hogy más dolgokat meg tudjonunk tartani. Nem engedtük el a hegyet, de nem is eröltetjük már, hogy feltétlen felmenjünk mindre.
Szóval nem mai gyerekek a fotók, de én se. Jövö hónapban 60 leszek. Azért minden évben van egy terv. A Trugberget a múlt évben másztuk télen (az is majdnem 4000 méter magas) ebben az évben nem tudom még mi lesz.
két aktívan hegymászó nagybátyám is volt (egy még mindig van, de már nem aktív, a másikuk már nem él, de nem emiatt halt meg), szóval megint közös téma a gomba és az elp után :)))
Alapból olyan dolog ez, mint a gombászás. Ismeretek és tudás nélkül nem szabad nekikezdeni. Úgy kell ismerni a hegyet, a havat a követ, ahogy a mérgező gombától meg kell tudni különböztetni az ehetőt.
A kötélen elöl levő a legtapasztaltabb mászó. A kötelet mindig feszesen kell tartani, hogy megérezze ha valaki megártja ha megbotlik. Ekkor még vissza lehet kis rántással húzni egyensúlyba. Lényeg, hogy csúszáskor ne gyorsuljon még fel. Ugye a mozgásenergia képletében a sebesség négyzetes értéken van jelen. Ezért fontos azonnal reagálni.
Ha mégis elkezd csúszni lefelé, akkor a sebesség csökkentésére vagy megállásért az ember a hasa alá kapja a jégcsákányt és teljes súllyal hason ráfekszik. Háton maradni kész szánkózás a hátizsákon. Persze baj az ha erre nincs lehetőség. A lenti lejtőn ilyen lehetetten mert ott nem csúszik hanem zuhanás van. Ilyenkor a kötélen levőknek nagy lélekjelenléte és gyors reakcióra van szükség. Be kell ugrani a másik oldalra.
Ha kidől egy ilyen hógerinc int a beszúrt a Mönch csúcsa közelében, akkor esély sincs túlélni:
A lenti képen van a gerincen a piros dzsekis előtt van egy kis repedés. Egy héttel előtte történt azelőtt, hogy ott másztunk egy egész kötél lezuhant 4 emberrel. 1400 métert pörögtek és zuhantak lefelé. Mindenki meghalt.
Sajnos nem is olyan gazdag gombász hely, mint otthon Magyarország. Otthon (Magyarországon) ha kimentünk özláb szezonba, akkor zsá kszámra találok izletes gombát. A rizikét kaszálni lehet ha beindul. Bezzegb it az ifényben éppen csak egy 2 személyes vacsáravalót találtam.
A legnagyobb példány törzse kb 3x-osa a képen levönek. A tövét védik ezért egyemelvényen lehet közel menni hozzá.
A környék amugy nagyon lilaperszeke hely. Nem a lombhullató vörösfenyös rész hanem az örökzöld fenyök alatti talajon. Amiko beindul a lilaperszeke, akkor minidg van egy egy tele kosár.
a kaliforniai mammutfenyők között mászkálva volt hasonló, vagy még hasonlóbb érzésem. ha itt élnének a vh-ban, azok is ott lennének a faszállítón. egy kocsi = egy fa leosztásban :D :(
Ezt a fenti képet kb 4 éve csinaltam. Azóta sokkal gyatrábban néznek már ki. Mult vagy múlt elötti évben volt egy nagyon nagy vihar. A szél több mint 100 k/h szélsebességgel dúlt. Az öreg fatörzs vastagságú ágak jó része letört. NAgyon szomorú látvány.
A Pralion "legelönek" hivják a Balavaux erdöben. A lenti képen a megritkított rész az ahol nem tud már megújulni az erdö. Pár helyen kis területet elkerítettek ahova beültettek új fenyöket, de sajnos amióta nagy divat lett a free ride sielés, az összes hülyegyerek a fák közétt köszörüli a lécét. Oszt mindegy nekik mi van a vékony hótakaró alatt. Sündisznó, mormota vagy lombhullató vörösfenyö csemete. Tapossák agyon, csak menjen a léc.
Ez az, amkor rosszul definiálnak dolgokat! Mert ugye az elhasználás kontra megújulás sebességét nem veszik bele a "képletbe". persze, hogy megújul az erdö, ha hagyják.
Van a környékünkön egy lomhullató vérösfenyö "erdö". Inkább legelö, ahol 600-800 éve kivágták a fákat és párat ott hagytak. Tnyleg 600-88 éves öreg fák vannak és szemlátomást pusztulnak. A "Qurva" teheneiket azért felhajtják akik aztán mindent elkövetnek 600-800 éve, hogy egy szem új lombhullató vörösfenyö se tudjon nöni.
Utóbbi években mióta rezsicsökkentés csökkentése volt felpörgött a fakitermelés, mert veszi a nép a fát mint a cukrot. Ez a fával fűtjük az erőművet 2002 körül kezdődött, annak is meglátszott a hatása, de 2020 óta rosszabb sokkal a helyzet. Volt akkor egy nagyon erős szintet lépés.
Nekem a szomszédom is aki régóta vegyestüzelésen van utóbbi években a pár köbméter helyet már komplett 4-6 méteres rönköket rendel kamionostól. És nem is ők az egyetlenek az utcában. Tüzeli ám a nép is jószerivel a fát. Most volt az ATV-n valami nyilatkozó, 1,2 millió fával tüzelőt emlegetett az országban. Hát az azért elég drasztikus szám. De nem állhat messze a valóságtól, mert falvakban a lakosság jórésze fával fűt. Kivéve azokat a helyeket ahol a "módos gazdák' élnek.
Ez azért merész nekiállni Magyarország részéről a RePower EU korszaknak, hogy akkor majd mi a fával vesszük ki ebből a részünk. Ennek végső soron az lesz az eredménye ami a hozzánk legközelebbi erdészetben is, hogy a terület 10%-a már csak öreg erdő, az anyag ami kijön ezután, a jórésze már csak ritkított fiatalos, gyakorlatilag ágfa. Törzs már csak hébe hóba.
pedig a magyar erdészet egy emberként védené a hegyvidéki bükkösöket, csak az a szemét púnió! ne má'...
Popenka: csak idén 4 általam ismert mészkerülő bükköst vágtak végig, abból kettő konkrétan így néz ki. igazad van, hogy el sem tudod képzelni, én sem tudnám, ha nem látnám. úgy voltam vele, hogy ide tuti nem jönnek vágni, zérósemmi értelme. hát, jöttek.
Igen, a berentei erőművet állították át fatüzelésre. Beszéltünk róla korábban, uniós előírás a megújulók aránya, függetlenül a fizikai lehetőségektől. Nincsenek nagyesésú, bővizű folyóink, sem állandóan szeles tengerpartunk. Így ilyenekkel kell pótolni, akkor is, ha agyrém és gazdaságilag sem éri meg.
„megy az erőműbe: egy falat pirítósom nem sül meg ennyi elektromos energiától”
Ezért „tetszett” anno a „fa, mint megújuló energia” maszlag, a Sajó völgyében (talán Berenténél?) tarra vágtak egy egész hegyet az erőmű kedvért. Ja, megújul. Amit fél óra alatt eltüzelnek, 30 év kell, hogy újra megnőjön.
Igen, látom milyen bükkökről beszélsz, de azt csak nem vágják ki. Nincs értelme, gazdaságilag nulla, semmi kvóta nincs benne.
Amit Bencuc ír, hogy megy az erőműbe: egy falat pirítósom nem sül meg ennyi elektromos energiától, butaság elégetni is. Szerintem nem éri meg lehordani.
Hacsak parancsba nem kapják a hivatalok, erdészetek és munkások.... hány éve is láttuk ezt a termelési módot?
két év (három ősz) után a mai nappal végeztem a vh feltérképezésével. nem állítom, hogy minden bérc minden részén biztosan álltam, de jórészt igen. meglepetések már nem igazán lehetnek.
Csak a szálfát. Fényképezzek a Mátrában? Mekkora a pusztítás? Még ott fekszenek a hibátlan bükk szálak, és nem azért, mert nem lett volna megközelíthető és szállítható. Kihozták a szórt utas és aszfaltos helyekre, de még mindig ott fekszenek, gondolom gazdasági elszámolás miatt.
Ahhoz mondjuk van eszük, hogy az embert csesztessék, hogy kimegy kismotorral az erdőbe gombászni, de ezt hogy vágáskor kimenjenek hogy megnézzék mit dobáltak szét, meg folyattak ki a csotrogányokból, na azt nem. Nemzeti park, de a védett területen megy szépen végig az olajcsík fel a hegyre. Az nem baj. De a kismotor az baj. Igaz a hangját már az első kanyar után nem hallani, bezzeg a fűrészek, zeng tőlük télen az erdő. De szegény állatok azok megijednek ám a motortól. Azt a nép meg még be is veszi a süket dumát: turisták szemetelnek, jajj jajjj, micsoda katasztrófa kismotorral az erdőbe, úúúr isten.
Ugye ennek a pofonegyszerű megoldása, hogy két szarvaskolbász megzabálása és pálinka legurítása közben felemeli az ülepét a kedves erdészkolléga, kimegy a terepjárójával a helyszínre, és kiállít egy szép vaskos összegről befizetendő csekket személyenként a favágó kollégáknak büntetés gyanánt. Garantált többet nem lesz szemetelés. Hát igen, nehéz is erre rájönni az űrkorszakban, hogy kéne.
A sok rakatnak az is lehet az oka, hogy nem volt igazi tél, a talaj nincs átfagyva és a laza sáros talajon a kiszállítást késleltetik. Érdekes, egy erdész nekem - még az augusztusi !!! favágást - a téli szállítási nehézségekkel magyarázta.
Viszont az utolsó képen látható fatorzó elkövetőinek a kezét eltörném, a 'szakszerű' favágás érdekében.
Nana, mult rendszerben az erdők nem voltak a lakossági energiatermelés fő forrásai. 89-ben még az volt a földrajztankönyvben, hogy fával már csak a 3. világban. Aztán....
őszintén remélem, hogy mindenki, aki ehhez szocialista tervgazdaságilag (vagy éppen vadkapitalizmusilag, ízlés szerint lehet választani) aszisztált, a vh-t kezelő erdészet alatt bükkfaként születik újjá :(
mellesleg sosem láttam még a korábbi években ennyi legyakott fát, mint idén.
Egyébként az erdészek fiatalabb generációja többnyire ökológiai szemléletű, de hát persze ott sem csak az erdészek irányítanak. Az egyik probléma az, hogy az effektív erdészeti munkákat jellemzően nem az erdészet munkatársai, hanem külsősök végzik. Az erdészek szoktak is panaszkodni rájuk. Beszéltem olyannal, aki azt mondta, hogy kényes helyekre nem is engedik oda őket, hanem maguk az erdészek végzik ott a munkát. Az viszont biztos, hogy az üres olajos palackokat nem a gombászok vagy a turisták dobálják el.
Én szomorú vagyok. Azt nem látom említve, hogy az erdőgazdaság fokozottan ellenőrzi majd a fakitermelőket szemetelés szempontjából. Pedig van ahol ez súlyosabb probléma mint a lakossági szemetelés.
Ez valóban egy késői ébredés. Az ország más erdészeteiben, Nemzeti Parkjaiban ezek az ellenőrzések és célok már több évtizede működnek. Igaz, több-kevesebb eredménnyel. A drón bevetése az egyetlen újdonság. De nagy a kísértés, hogy arra gondoljak, ez elsősorban az agancsgyűjtésre koncentrálódik. Minden más csak melléktermék. Például az illegális erdei termék gyűjtés ellenőrzése nem is szerepel a célok között.
A föld alatti gombák gyűjtése nem olyan, mint a föld felettieké. Vizsgázott gyűjtő, vizsgázott kutya, a terület tulajdonosának engedélye, gyűjtési napló és törvényben meghatározott gyűjtési időszak. (Tudom, lopni is lehet, meg betörni és embert ölni...)
Ezt nem vitatom, hogy lehet ilyen, arra akartam inkább utalni, hogy ezek azért nem olyan gyakoriak mint a hírük. Inkább a kivágottat szokták lopkodni. Az praktikusabb.
Akkora nekem bőven elég lenne, tényleg csak kóstolás céljából. Szegedi vagyok, gondolom a Mars téri piacon kéne nézelődni, de sosem láttam még. Mondjuk nem is kerestem eddig.
És venni hol lehet szarvasgombát? Illetve mennyibe kerül? Nekem egészen kevés elég lenne, csak szeretném megkóstolni életemben egyszer. Eddig valahogy kimaradt:)
ez mar sok eve tortent. uldogelek a konyvtarban, egszercsak bejon az egyil olvaso, hogy a qtyajanak eldobott egy labdat a bokrokba. Ez igy kb 100m-el a hazunk felett tortent. erre a qtya kihozott a labda helyett egy izletes kucsmat :) sajnos azota erosen beepitettek a kornyeket, pedig mi voltunk a falu utolso utcaja.
tehat a keso oszi iv-ket a nyirsegi savanyu homokos tolgyesegbol hozzak, addig a szigeten meszes homok van. idealis a szarvasgombaknak, kucsmagombaknak. nem veletlen a borzsonyi kaldera osszekottetese a visegradi hegyseggel, illetve a kornyek azoos jellege egeszen dorogig.
Itt szerintem legfeljebb homoki. Vadászaton (Jászságban) most is láttam a "cigánytábor" nyomait. Szezonban végig ott vannak, olyankor semmi sem marad meg az erdőben.
karaszon azert kutya nelkul is talaltunk sokat. nyilvan, ez szerencse volt. nalatok amugy, ha jol ertelmezem a talajosszetetelt, pont jo lenne kiserletileg.
ha nekem lenne telkem, es a talaj megfelelne a specifikacionak, akkor erdekessegkepp ultetnek egy ilyen beoltott fat, de sok remenyt nem szulnek hozza.
ez mukodik, hiszen tobb helyen is hasznaljak nagyobb teruleten. annyi csak, hogy a vazolt felteteleket biztositani kell. nos, szeretnel 4 mogyorobokrot ultetni, es varni 6-8 evet? szerintem nem. nem lesz ertelmezheto mennyisegu termesed. ez nem krumpli. illetve mit csinasz 30-50dkg termessel? neked sok, eladni nem tudod.
Amikor a 90-es években Peták István (ő volt a sorozat rendezője) végigjárta az Országos Kék túrát, megmutatván, m8i változott 1979 óta, ő is bemutatta a „világ legdrágább hársfateáját”: Bódvaszilas környékén fejszével gyűjtötte a helyi populáció a hársfavirágot :-(
visznek mindent, mint kamaz az utkeresztezodesben. egyik evben a bukkben gombasztam ismerosokkel. nezem, hogy ilyen derektajt vannak elvagva a combvastagsagu tolgyek. kerdem, hogy ez meg mi? elvileg ez nem bunteteendo, hanem csak valami korlatozott tiltas vonatkozik ra.
kalcinálás az érceknek vagy sóknak olyan pörkölése, melyhez a levegő hozzájárulása nem szükséges. A kalcinálás vagy égetés célja az, hogy az érc, illetve só vizét vagy más illó alkotó részét kiűzhessük. Így a kalcinált szóda vagy hamuzsír olyan szóda, illetve hamuzsír, amelyből izzítással a víztartalmát eltávolították.
Van ismerősöm a bányában, szerintem a nyers kaolint tapadás fokozóval és vízzel keverve működhet a dolog és szros fél kilóért nem kell túlárazott ezreket fizetni.
Csak az a baj az eső miatt amint említettem macerás, de én idénre azt találtam ki, hogy a fára valami erős tapadószerrel fogom felvinni a virágzás után, pontosabban a rovarkár előtt. Emellett szinte csak paradicsomom van, annál rézzel kevertem eddig, de inkább úgy csinálom, hogy kiültetéstől fogva csak réz, és nálunk augusztus elején jön a poloska, akkor akarom majd csak augusztusban ezt rá kiszórni folyamatos fedéssel egész hónapban.
Csak ez kalcinált kaolin. Nem sima nyers kaolin. De amúgy ilyen is kaphatsz, árulnak. Csak pl. 5%-a a Surround-nak nem kaolin. Lehet persze az a kaolinban levő szennyeződés, de akár valami kötőanyag is ami a tapadást segíti. Nem tudom, de végül is kipróbálhatod, hogy veszel kalcinált kaolint, meg mellé valami tapadásfokozót a boltban. És végül is elviekben ugyan ott vagy.
Már az ókori kínában is használták rovarok ellen. Jelenleg Amerikában ipari termelésben az egyik népszerű bio "szer". És jól sejted, a hatása abban rejlik, hogy finomsága miatt könnyen rátapad a rovarokra, amiket ezáltal idegesít, tisztálkodásra ösztönöz, ezáltal a belükbe jut, ott pedig elzáródást okoz. Tehát nem azonnal hat mint mondjuk egy kematox ha lefújod vele a bogarat.
Annyi van ráírva, hogy esteledés előtt kell használni, mikor a méhek már nem szállnak. Paradicsomnál is lehet használni, ami ugye virágzik folyamatosan, szóval elvileg ha kikerült, én úgy értem a tájékoztatóból, hogy utána már nem veszélyes a méhekre, de ebben nem vagyok biztos. Mert a méh a virágba bemászik. Szóval ezt meg kell kérdezni a forgalamzótól, de én a körzeti forgalamzót már kérdeztem idehaza telefonon és elég készségesen válaszolt, biztos ezt is megválaszolja. Minden esetre a paradicsomot én mindig fújom vele. Ám a technológia némely növénynél problémás, de Youtube-on van több videó a használatáról, meg kell nézni. Pl, érdes termésről, mint a málna lemosni nem olyan egyszerű. Arra nem fújnám. De simára mint a paradicsom az nem gond. A krumpli meg egyenesen a legjobb, mert ott a termés nem is lesz befújva.
Nehéz elhinni, hogy a kaolinnak lenne számottevő rovarölő hatása. Legfeljebb, ha zsákkal ráteszik. Én nem sajnálom, hogy nem sivatagos(abb) az éghajlatunk.
Amerikában most a kaolin a népszerű rovarirtásra. Surround WP néven lehet kapni. Csak hátránya idehaza, hogy ha eső van lemossa. Odakinn Kaliforniában meg Arizónában jobban beváik mert kevés a csapadék. Folyamatosan borítva kell lennie a növénynek. Le kell fújni, ha lemossa az eső újra kell fújni. Én is használom a kertben. De jobb olyan növényekre aminél elég rövid ideig védekezni, és akkor tényleg mindig újrafújni ha kell. Sajnos a magyar éghajlat nem tökéletes ehhez a szerhez. De ha valaki kitartó, szorgalmas, akkor használhatja.
Csak én nem szívesen fújok ki rovarölőt, szeretem, hogy vannak tőrös darazsak, poszméhek, imádkozó sáskák, stb. Ezért szeretnék valamilyen "jut is, marad is" biológiai, vagy fizikai módszert találni. Ez a gombakészítmény is azért szimpatikus.
Az ellen a Mospilant ajánlom, ami emellett még a tetvekre és a kukac ellen is jó, csak más-más időpontban kell fújni.
Szilvadarázs ellen a virágzás végén, sziromhulláskor. Szilvamoly okozta kukac ellen május elejétől augusztus elejéig kb. havonta egyszer. Levéltetvek ellen nem kell külön, mert a szilvamoly elleni permetezés lerendezi a tetveket is.
Hogy pontosan mi mindenre jó, és mennyire, nem tudom, de szeretném kipróbálni, elsősorban szilvadarázs ellen. Hallottam egy régi népi módszerről is, mégpedig arról, hogy virágzás előtt megfüstölték a gyümölcsfákat. Nem tudom, hogy tényleg hat-e, és rovarkártevők ellen használták-e, de elképzelhető, hogy a megfüstölt virágokra nem petéznek valamiért.
A biztos módszer a Mospilan, csak az egyrészt drága, másrészt vegszer is. A fóliázás a fertőzöttebb területeken nem sokat ér, mert a kert többi részéből és a szomszédoktól is átjön rengeteg légy. Hogy az üröm mennyit ér, fogalmam sincs, de mivel szinte ingyen van és nincs mellékhatása, egy próbát megér. 4 fajta üröm magot is árul valaki a városomban, ha mind megveszem, 2 ezerből kijön az egész. Tavasszal elvetem, aztán lehet őket váltogatni vagy keverni.
A tea készítéséről majd megkérdezem a cikk íróját a Facebookon, ha fennt van.
Igen, ezt csinálják a dióburokfúró légy ellen is. Macerásnak tűnik, de ha mindenki megcsinálja (pl. egy kertesházas területen) akkor még eredményes is lehet.
en valahol azt olvastam, hogy a legjobb modszer lefoliazni a cseresznyefak aljat. mar, ha csak nehanyrol van szo. igy a kikelo legyek nem tudnak kijutni a folia alol.
Csak abból kiindulva, hogy a legismertebb üröm a hazaiak közül, és állítólag a házi légy ellenében is repellens, leginkább a fehér üröm (Artemisia absinthium) lehet alkalmas a háromból. Egyébként a hazai ürömfajok száma 11. Számomra kérdéses, milyen formában (száraz herbaként, pépesítve, porítva, ázalékként, forrázatként, főzetként, stb.) kerülne ez bevetésre?
Egyébként feltételezhető, hogy az összes Artemisia "alkalmas" bizonyos" rovarriasztásra, mivel mind tartalmaz illóolajos hatóanyagokat. Az istenfa /cserjés üröm =Artemisia abrotanum/ szárított ágait házi legyek, szúnyogok és molyok riasztására aggatják fel a megfelelő helyeken.
Kérdés, hogy mindezek önmagukban mennyire lehetnek hatásosak egy cseresznyelégy rajzás esetén.
Off topik, de ti természetjárók hátha tudtok segíteni.
A rovarriasztó (cseresznyelégy stb.) elleni bio permetszerhez használatos üröm alatt pontosan melyik növényt kell érteni? Van Fehér, Fekete és Édes/Egynyári üröm is.
ez esetben inkabb "dohanyzo szobarol" van szo (mint a Csekonics palotaban). Akkor meg lehetett cigizni a kijelolt helyeken, gondolom ma mar szigoruan tilos. Ez erosen csokkenthet a kaszino jellegen.
Felenk leginkabb vaddiszno van, meg roka. A kutya este mar ugy ul a hatso kerites elott (a hatso szomszedhoz jarnak be a vaddisznok), mint aki az esti mozit varja.
kár. marad a gombahatározó csoport, ami képes meghatározásokban erős, meg "hol mi indult épp"-ben is, másban meg nulla. meg lehet menni a sok-sok gombaismereti tanfolyamra. engem a tudományos hasgombászat :) (kb. meteorológia-erdőtársulás-gomba összefüggések) sokkal jobban érdekel, jól jött az archívum.
egy nagyobb bejárás van még vasárnapra, és "kész" vagyok a vh-val. kisebb meglepetések még talán bújhatnak itt-ott, nagyobbak nem. jó mulatság volt, jöhet az eső! :))
Folyamatosan csökken a forgalom, egyre kevesebben használják. A "nyugisságról" meg NP "rajongója" gondoskodik, a moderáció gyakorlatilag tehetetlen vele.
Ebben a témában a "könyvtár" a kocsma szinonimája a klasszikus vicc alapján. ;)
Az öreg székelyhez egy újságíró látogat le falura, hogy riportot készítsen kisiskolások részére. - Kérem mondja el egy napját! - Hát édes fiam, reggel felkelek, megeszek egy fél oldal szalonnát. Megiszok rá 4-5 pálinkát... - Na de bátyám, ezt így nem lehet, mondja inkább hogy könyvet olvas. - Jól van fiam. Tehát felkelek reggel, megeszek egy fél oldal szalonnát. Elolvasok 4-5 könyvet, aztán addig dolgozok kinn a szántón, amíg olyannyira megnő a tudásszomjam, hogy 5-6 könyvet ismét el kell olvasnom. Bele is szédülök a sok olvasásba, ezért lefekszem, pihenek egyet. Mikor felébredek, megeszek egy jó nagy darab csülköt 1 vekni kenyérrel. Ebéd után elmegyek a könyvtárba. A Pista már rendszerint ott vár. Együtt elolvasunk vagy 12-t, egészen addig, amíg a könyvtár bezár. Utána meg átmegyünk a Józsihoz, mert neki meg nyomdája van!
jópárszor találkoztam már velük, időnként 15-20 rohan szigorúan libasorban, most is kb. annyian voltak. felétek is láttam már. ez most dobogókő környékén volt (az inverzió fölött).
konyvtar - egyetemi eveim kaszinoja volt, es ezt hallom mas korombeliektol is. (Az OSZK-ban neha jott is veszekedni az alagsori folyoson cigizokhoz valami orbacsi, hogy nem itt kell kaszinozni, tessek visszamenni olvasni.) Konyvtarban dolgozo ismeroseimtol hallom, hogy ez mar a mult, nyoma sincs, nem jarnak a mostani egyetemistak (neten ugye szinte minden hozzaferheto - de anno nem ez volt a lenyeg).
minden kisvállalkozás halála a bonyolult jogi környezet. amit a nagy cégek imádnak, mert kis túlzással ugyanakkora jogi osztály kell egy egy fős cégnek és egy ezer fősnek is.. :(
A kocsmázás még az online pénztárgép előtt volt nagy biznisz. Nekem is a kedvenc kocsmám akkor húzta le a rolót mikor bejött az online pénztárgép. A tulaj megmondta kerek perec, hogy nem kínlódik vele. Most meg már a rezsi is olyan sok hogy nem erőltetik.
Amúgy az mindebben a sok hűhóban a baj, hogy ezek miatt egy csomó vállalkozókedvű egyén kedvetlenedik el, amivel adót veszít maga az állam is. Hogyha lenne egy egyszerűsített adóforma egy egyszerű eljárással: mondjuk fizess be 20%-ot kisvállalkozóként és annyi, akkor sokkal többen vállalkoznának, és pörögne a gazdaság is. Így a sok bonyolult meg költséges dolgokkal megfolytanak mindent. Pedig amerikában is ezért jobb, mert ott pl. nincs TB, eldöntöd, hogy mit akarsz, vállakozol azt fizeted az adót, ha akarsz egészségpénztárazol mellette, ha nem, akkor meg beteg leszel meghalsz, te dolgod. De amíg jól vagy vállalkozol meg adózol, ahelyett hogy nem vállalkozol és ülsz otthon azt lesel. A kevés adó kis vállalkozással még mindig jobb mint a semmi adó otthonüléssel. Ettől még lehetne TB meg a kötelező havidíj, de befizeted magadnak, ha nem akkor meg nem látnak el úgysem azt kész. De nem az van, hogy vagyonokat kell illetéknek befizetni. Minek az az sok illeték, ha valaki úgyse tudja befizetni, de kisadózóként ha lehetne, amúgy vállalkozna.
Ez a sztori is a pénzről szól mint annyi minden. Manapság ha csak magad vagy a kocsmáros akkor is minden hónap mínusz 302 ezer csak a bérre amiből 177 a tiéd. Kifizeted a könyvelődet, a rezsidet bankszámládat kártyaolvasó terminál telefon net számítógép pénztárgép és a bérleti díjat és több mint 500 pénz amiben van a bolt havonta. Ba..ogatnak a hatóságok, néha a vendégek, egy csomó drága pénzen vett eszközöd amortizálódik. Ha van egy alkalmazottad is akkor kb havi 1 guriga amiért "kocsmád" lehet. Ha 20% az árrésed akkor havi 5 gurigát kell forgalmaznod ami napi 200 ezer mert szünnapod is lesz. - Szerinted ? havi 1 guriga bevételen marad neked kb 200 jattal együtt :) - nem véletlen húzzák le a rolót a kisboltok kocsmák betérők stb.
ja, hát nekem a net a munkám, én abszolút újvilági gyerek vagyok (pontosabban az újújvilágban már abszolút boomer). a vh-t is egyedül járom, atom anti pólóban :)
Soha nem voltam kocsmába járó, de nem értem ezt a trendfordulást. Régen úgy tartották, kocsma csak akkor megy tönkre, ha a kocsmáros megissza a hasznot. Most meg sorra zárnak be...
A hutai kocsmát sűrűn gyászolom. Annak is "kakukk". Aki ismerős errefelé, érti a kakukk szót. Sok évtized fogyasztás után borultam gyászba 2-3 éve, amikor végleg bezárt, és arra a pár órára se nyitott ki. Nem is az ital volt a lényeg. Nem az alkohol.
Például: Emlékszem még régen volt kitűzve díj az első májusi vargányára, aki beviszi...
A közösség. Az hiányzik.
Ez nem a "mi kis falunk" TV-s kocsmája volt a Tecával.
Hasonló ugyan, de itt volt egy polgári tagozat is. Összetartás. Vége. Mert ez volt a tér. Valós tér. Nem a f.szbuk. :(
így van. szép lassan olyanná válunk, mint neo a mátrixban: már nem fákat, bérceket, völgyeket látunk, hanem egyben az egész (visegrádi-)hegység forráskódját és benne egyetlen nézetben kivilágítva az összes k7-et.
Kardemumma t. fülőkés leves recepje nincs meg valakinek? Nem találom. Vagy lesz egy beetee féle is... 😎
Érdekesség, a tegnapi laskák nagy része hibátlan volt, bár volt amelyik fázósan extra nagy tönköt nevelt, de volt pár csokor, amiben tenyésztek nyüvek. Ilyenkor....
Tegnap beszélgettem egy karácsonyfa árussal az Őrségből. Kérdem, mennyi gomba volt idén? Mondja, volt ősszel bőven, az asszony gombaszakértő, ő meg csak akkor megy el vele, ha egyedül nem bírja el. Kérdem: vargánya is volt? Válasz: nálunk az a gomba :)
állítólag a trombitagomba kb. mindenhez is rakható, szóval csak megszórtam volna azt a zegi levest egy kevéskével... :D
az idei ősz nálam szinte kizárólag a potenciálisan ív/vbv-képes helyek leigazolásáról szólt, külön trombitáért csak egyszer mentem, de mellé még így is rekord termés volt belőle. fura, hogy a rókák szinte teljesen elmaradtak, viszont ezt leszámítva nagyon erős szezonzárónk volt!
urak, felismerhető-e a fagyott (majd kiengedett, majd fagyott, majd kiengedett stb.) trombitagomba?
adatbáziskarbantartás közben :D, találtam egy kisebb ifányi mennyiséget belőle, de nehéz elhinnem, hogy ne fagytak volna meg az elmúlt bő egy hétben egyszer sem.
Parádi Kisvendéglő volt az. Régi műintézmény manapság új koncepcióval.
Nem rossz, botladozó, kicsit túltolják, meg a Borbás Marcsi, de 5-ből 3-mat adok. Drága. Vállalható.
Más nincs, csak alsó menza szintű kaja. Például a Kocsimúzeum után lefelé menet a nagy parkolóban a No1. Balra. Legalább friss alapanyaggal is dolgoznak. Jobbra viszont csak a bódésor van, büfé, de esetleg a Póni hamizó, ha nyitva van, akkor menzázni, azonnali éhséget csillapítani az se rossz. Kérjél sült hekket. Ez nem mondható el az említett Hegyipatak panzióról, ahol a rántott hús még csak nem is magyar, hanem német import fagyasztott, mert azt olcsóbb beszerezni. Csinálnak tartalmasabb leveseket, az valamennyire friss, de se második fogást, se desszertet nem, csak fagyasztottból.
Én fasírtban vagyok velük. Állandóan meg akartak hívni, nem fogadtam el, de cserébe olyat kértek, amit mi nem fogunk bevállalni. A Mátrát feldúló motoros bandákra épül a vállalkozás.
Azóta meg nem szólunk egymáshoz se.
A Szent Hubertus nevű hely a Kastélyszállóval szemben, megbújva, nem tudom működik-e. Nem látok forgalmat.
Litkaiék is bepróbáltak valamit az új ingatlanban, üveggyárral szemben, Túraközpont vagy mifene, de oda ember nem megy, tán még madár se. Nem indult be.
A szállodákra nem látok rá, meg, hogy kívülről fogadnak-e vendéget. Erzsébet szálló, Kastélyszálló, de szinte biztos, hogy nem. Bár az Erzsébet szálló tavaly szilveszteri előétele zsíroskenyér volt lilahagymával, képzelhető milyen áron. A konyhai kisegítőktől tudom. Ők mesélték röhögve. :)
Lehet nem szép dolog, de egy előnye van ennek az eseteknek: ritkítja azokat az eseteket mikor te mész gombászni, és ideges vagy mert a gombászni kedvet kapók leszedték. Minden rosszban van valami jó.
Úgy hallottam pletyka szintjén, hogy maga gyűjtötte a várostól északra. De ez lehet, hogy menekülő szöveg az ellenőrizetlen áru például fekete beszerzésére, hogy ne legyen még NAV bírság is, és inkább a te verziód az igaz.
"Benkő Lajos kollégám tollából: Zárt szakmai oldalakon többször volt róla szó, én is írtam róla. A gombás ételeket áruló éttermek néha , vesznek számla végett gyűjtött erdei gombát élelmiszer nagykerektől. Gyakran - szinte mindig - Somogyban az út mellett árusító vagy álltaluk már ismert gyűjtőktől vásárolnak bevizsgálási igazolás nélkül. A piacokon vásárolt bevizsgált gombát is -tovább felhasználásra - tehát szárításra vagy éttermi felhasználásra újra be kellene vizsgáltatni az erre szolgált nyomtatvány kitöltése mellett, ugyanis ezzel igazolhatná a bevizsgálás tényét. A piaci árusnál lévő bevizsgálási igazolás ugyanis nem használható éttermi igazolás végett, azt a piaci árusnak árusítás végén vissza kell szolgáltatni a kiállító szakellenőrnek, azt nem viheti el, nem adhatja tovább. Szinte minden étteremben kapható gombás étel gyüjtött erdei gomba felhasználásával, de mivel a másodlagos felhasználású igazolást nem ingyen állítom ki ezt rendszeresen megspórolják az éttermek és igazolás és bevizsgálás nélkül használnak gombát - tisztelet annak az egy vendéglátó helynek a környékemen aki rendszeresen bevizsgáltatja a vásárolt gombáit. Mivel néha 15- 20, de volt hogy 40 kg gombát néztem át étteremnek, vagy szárításra, nyilvánvaló ezt nem ingyen teszem. Az éttremi árakba bele is férne a vizsgálat ára. Ez esetben is ez történt, hogy "jóárasított" gombát használtak. Lehetett volna komolyabb baj is. A másodlagos bevizsgálás meglétének az ellenőrzése hatósági feladat."
Nem hinném, hogy egy szakellenőrt ilyen miatt elő lehetne cincálni. Biztosan az a tétel volt az, ami arra a konyhára került, ami az asztalán átment? Vagy volt 1,5 kg-ról igazolás (ha volt...), de 5,5 kg került a kondérba?
Fura hogy a csarnokban a gombavizsgáló ezeket kiengedi.
Nagyon régi történet, még egyetemista koromban sokat jártam a Nagycsarnokba. Árultak nagyon drágán termesztett barna csiperkét "réti csiperke"" néven és kökényt áfonya néven. Olyan "típusú" eladók, akik családosan szeretnek lincselni, szóval az ember nem szívesen vitatkozik velük. :(
Igen. Ezt elég problémásnak látom én is. Piacon gyakran megfordulok, sokszor látom miket megvesznek a 'tudatlanok'. Ez a vásárcsarnoki gombás viszont katasztrófa. A túlárazást megértem a helyszín, meg a turisták miatt. A minőség viszont mindig kritikán aluli. Frissen szedett gombát szinte nem is láttam még ott. De a termesztett laska is olyan sokszor mint egy alien farm :)
Sokan akik nem értenek a gombához nem tudják, hogy az az állapot milyen stádium, azt megveszik. Pl. fenyőtinóruból is ami képeket ősszel raktak fel csoportokba, elaggott aszalódott példányok, de mondjuk örült neki meg megette.
szal 15-20 ezer. soxor láttam száraz öreg gévákat: 10ezer /kg, kb lábon száradt szegfűt 12ezer. Fura hogy a csarnokban a gombavizsgáló ezeket kiengedi.
tavasszal 18.000 volt a hegyes kucsma. olyan állapotban hogy a nébih elsírta volna magát :D De nyáron is 15-10 ezer között ment a róka/vargánya, szintén borzasztó állapotban.
Teljesen laikusként kérdezem, hogy mettől meddig tart a gombaszedési szezon?
Úgy tudom novemberben ér véget, de mikor kezdődik? Konkrétan a délmagyarországi területre vonatkozik a kérdésem, Szeged környéke. Sajnos itt a nyár nagy részében aszály van, előfordul, hogy 4-6 hétig nem esik eső.
hja. nehez ugy ez. amikor belgiumban a flamand es a gall csapat focicik. csapatot valasztanak, erre a lengyel bevandorlo megkerdi, hogy a belgak hova alljanak?
Nagyítóval keresem a svájciakat az országban. Nem tudom, hogy hova bújtak. A 40 fös osztályon én a magyar meg egy indiai fiú rendelkezik svájci állampolgársággal :-DDD A többiek még azzal se! Hahaha.
csatlakozom, a "már megettem, de kissé hipochonder vagyok és egyébként tényleg mintha érezném az első tüneteket" állapoton jót derültem :D
nyilván egy amatoxin mérgezés a való életben nem vicces kicsit sem, de a népnek a gyilkos galóca mond valamit, egy enyhe muszkarin mérgezés meg nem, szóval így ült az egész.
Inkább nevessél! Nem olyan rossz ez. Ezek a poénok éppen a tudatlanságra vannak felépítve, és fele sem igaz annak, amit ezek a standuposok magukról mesélnek. ;) Na, a poén halála a hozzáfűzött magyarázat.
Ahányszor belefitottam (már ebbenaz évben is), mindig ott hagytam. Valahogy nem volt benne bizalmam. Nem nagyon szedik nálunk. Nem találkoztam még senkivel se aki evett volna.
Én egyszer éreztem így magam, mikor fagyasztott panírozott őzlábgombát ettem. Fájt a hasam mint a fene. De attól azóta is mindig rosszul vagyok ha megeszem. A frisstől nem.
Sityut mi sem ismerjük. A gombát viszont igen. Talán ugyanezen év (2021) késő őszén a péceli Ráday kastély kertjében, egy kivágott fa helyén a talajon nagy mennyiségben jött elő. Sajnos a látogatók (vagy gyerkőceik) szétrugdosták a termőtestet. Mivel érdekesnek találtam, de nem tudtam azonosítani, készítettem pár fotót és elhoztam az egyik káposzta fej maradványt. Pár nap múlva megmutattam Zsanettnek, de Ő is bizonytalan volt. Elküldte a képet Dima Bálintnak, aki Daleomyces phillipsii-nek azonosította. Kért és megkapta a mintát.
amikor a külső termőréteg már nem szürke, hanem elkezd sárgásodni, akkor tapasztalatom szerint már nem finom, így a képen lévőket én sem vittem volna haza. zsemlegombát szintén sokfelé láttam, de frisseket régebben (>3 hét).
Netgombászok! 2021-ben talán Sityu talált egy káposztaszerű gombát, melyet a most már nem működő fórumra töltött fel és Podaxis itt azonosított. Esetleg valaki elmentette a hozzászólást vagy fényképe van a találatról? Kedves gombásztársam a budapesti utcán talált a napokban egy példányt és volt szíves el is hozni nekem, így le tudtam fotózni. Kicsit turkálva a hazai irodalomban, Moesz Gusztáv már 1913-ban közölt egy izsáki találatot, melyet Bánhegyi prof. két gyűjtése követett a Hármashatárhegyről, másodszorra öt példány is felbukkant. Köszönettel Heyderia
Nem, bár az alsóbb részeken megfagytak. Azért ezeket már nem enném meg, mert ki tudja hányszor fagytak már meg és olvadtak ki:
Trombita szép számban volt, meg valami fehér nyirokgomba (?) is, de ami igazán szembetűnő így levélhullás és hóolvadás után, hogy a zsemlegomba mennyire gyakori a bükkösben. Azt sem tudtam, hogy a sárga korallgomba ennyire hidegkedvelő, mert belőle voltak egész fiatal (a héten előjött?) példányok is.
Ó a laskás helyre elfelejtettem átmenni...sebaj, így télen ez is szép.
természetesen itteni magasságban, nem a kékes-tetőn. de nem figyeltem különösképpen, október közepén egy teli kosárral letudtam a szükséges mennyiséget, előtte-utána annyit szedtem, ami menet közben elém ugrott. sok volt idén és két éve ősszel is, tavaly meg nyáron a mátrában.
(Ma egy kutyasetaltato kartars mutogatta lelkesen a telefonjan, hogy egy hete meg talalt trombitat a VH-ban. Majd meghaltam az irigysegtol. Arra nem mertem rakerdezni, hogy hol.)
a terveimmel ellentétben ma nem csak, hogy erdőben kötöttem ki, de jóval tovább is maradtam, mint szerettem volna. 20+ km-es kör, bükk is volt, a nap első felében vulkanikus, a másodikban meszes talajon, foltokban egész sok magas kőris társaságában.. ;)
egy komoly téli fülőke terep került az utamba, köszöntem neki, de maradt a helyén.
A saját fotóimmal díszített falinaptár álló A3-as formátumú, fenti spirálkötéses, akasztós. A naptár a névnapokat, munkaszüneti napokat, extra pihenőnapokat és áthelyezett munkanapokat (ledolgozós szombatokat) is tartalmazza. A gombáknál a magyar és latin név mellett szerepel a fogyaszthatóságra vonatkozó információ is. Ára: 3950 Ft + szállítási és csomagolási költség Előre egyeztetéssel Budapesten akár személyesen is átvehető. Rendeléshez ide írj: fungaria [pont] storman [kukac] gmail [pont] com (a levélben jelezd, ha személyesen szeretnéd átvenni). A kiszállítás / átvétel december legelején indul (részletek emailben).
azért a lényeg a részletekben van. ha tényleg csak annyi történik, hogy máshol landol a szemét és a környezetpusztítás, úgy nem fog menni. de az is biztos, hogy ha rángatjuk a vállunkat, hogy bármiféle elgondolás csak sötétzöld önfelmentés, az sem segít.
én ilyen mikroszemüvegen keresztül nézem a dolgokat: már az is szuper lenne, ha itt a helyi erdőket nem kitermelendő veteményesként értelmeznék. ettől még globálisan mindmeghalunk, de addig is én például boldogabb lennék :)
Uhh, elég nagy az érzéketlenségem a témában, de ez nekem sötétzöld bullshit. A szó sz[o|a]ros értelmében. Lényegében - szándék szerint - kiszervezik a marhákkal kapcsolatos termelést (hús, tejtermék) más országokba. Globálisan attól még nem lesz jobb. A klímaváltozás meg minden, csak nem lokális(-an megoldható).
Ez a decemberi vareszgyűjtes egész különlegesen hangzik..főleg ha pár centis horeteg alól bukkanak ki, bizonyára megvan a varázsa . Talán esszer maj sikerül, még sose próbáltam rá
( itt nyílt ki az utónévkönyv, bár nem tom melyik országé :D )
Sajnos igen, amit az erdészet nem, azt a klimaváltozás fogja elvinni. A városi szolitereken már egy ideje láthatjuk ahogy a legyengült fák szállitószövetét szitává rágja a fenyőszú.. :( Amit ismerek ív s lucos az szerencsére egyelőre jól van, nem zabálják és nem is jelölik
hát igen. most megint lehet imádkozni a csapadékosabb télért, hogy töltődjön fel a talaj mindenhol. 21/22-ben volt az a száraz tél? rettenetes volt, brrrr.
ettől még elkeserítő az itteni szárazság, nem tudom mi lesz a vége, de nem jó... nincs már átlagos csapadékos nap, mert egyszer lezúdul, az beindítja itt-ott a helyeket, de sokkal több a száraz nap
tényleg? no, ezt nem tudtam. nyár eleje és az őszi hullám itt nálunk iszonyat erős volt, a kettő között viszont zérósemmi. akkor úgy ítéltem, hogy é-mátra sem lenne jobb, ezexerint de.
itt egyébként a hegység legmagasabb pontjain szinte alig volt fagy az elmúlt hétig. bár jobban belegondolva az alsóbb részeken sem volt jellemző. a mátra idén extra peches volt szerintem egész évben, legalábbis az általam némileg ismert északi oldala.
Igen, mondtam, és van is alacsonyan, nem fenyvesben olyan helyem, ahol még Katalin napján, azaz holnap, található ízletes. Viszont Tharkusnak is teljesen igaza van. Amikor ezek a helyek működnek, akkor csapadékos ősz van, lucskos minden, legalább a november az. Előtte nincs ez a szárazság, ami itt volt. Valamint nincs fagy!
Most száraz időre jött a fagy. Nagyon sokáig hetekig minden éjjel száraz fagy. Magasan is, én nem hiszek idén az inverter hegyekben.
A pillanatnyi helyzet, Szegedről hazaérve: 6-7 cm összefüggő hó várt. Ha a szomszédok valamelyike, még jövök neki egy sörrel, nem lapátol el nekem egy helyet, csak az utca közepén tudtam volna parkolni.
Nem a hó a probléma, hanem előtte a fagy.
Itt jön Nagypapi tapasztalata. Ha mégis volt fagymentes csúcs, és még rásegít ez a csapadék, még ha hó is.... eh, ne álmodozzunk. Öreg barátom, isten nyugosztalja, megélte, hogy hó alól szedték a vargányát itt, nekem hó alól még nem sikerült. (ment érte a fene...)
Keresztszüleidet üdvözöltem, de nem válaszoltak, miért pont a Cazador88 nevet kaptad a keresztségben. :)))
Az út szélén túrogatott, nem félt se autótól se embertől. A csizmám meg alkalmatlannak bizonyult a hegymászásra, annyira csúszott, így estem-keltem. Szerencsére senki sem látta, amint egy őrült egy meredek bükkös-oldalban egy faággal kapargatja el a havat, aztán csúszik lefelé... tanulság: többet ilyet nem.
oké, és persze a legjobbabb tényleg egy inverziós köd fölötti lucos lehet, ahol még hőszigetelés is van a talajon. idén viszont nem is volt inverzió sokáig, olyan száraz volt a légkör. mire megjött, kb. mindenhol lefutott a termőhullám.
no, hát ugyanez a gondom a bükkösökkel, pláne a mészkerülő bükkösökkel. amíg békén hagyják, remekül meg tud újulni és nem néznek ki rosszul. aztán elvisz belőle 10%-ot a mindig optimálisan, okosan és fenntarthatóan működő erdőgazdálkodás, és elindul a lassú pusztulás, átalakulás útján. :(
sajnos a lucosok tenyleg halnak ki, illetve vagjak oket. de nem is birjak ezt a klimat. amig egyseges, tomor az allaga, addig jol birjak. ha valahol megkezdik, akkor az megrontja az egyseget. tobb lucost ismerek, amit az eros pozitiv visszacsatolas tesz tonkre. minnel jobban vagjak, annal jobban szarad.
Jahh nem tervezek en már felvonulni. Popenka irt tavaly nov egy erősen szabdalt, saját mikroklimával rendelkező, asszem 450 tszf területről, ahol talalt is iv t. A Mátrában egyelőre csak elméleti síkon érdekelnek az ilyen csodatévő helyek. Semmilyen helyismeretem nincs, nem valószínű h elsőre beletalálnék az extrába... Jövőre A vh térképezését fogom folytatni , aztán pár év múlva jöhetnek a távolabbi helyek
Lucosokat illetöen a börzsönyiek telleg nem állnak a helyzet magaslatán, -legalábbis én nem ismerek kimagaslót -bár van amelyik adja az ív t. Sajnos Tharkussal egyet kell értsek, az idei késő ősz nem kedvezett a magaslati k7 eknek. Biztos vagyok benne h ugyanazokra az erdőkre gondolunk mint kései jó helyek. Jócskán visszanézegettem már a fórumot, a koratavasz , késő őszi időszakok érdekeltek, láttam egy olyan tájfotodat amit egyértelműen felismertem . A két héttel ezelőtti szezonzáro első két napján fel is másztam böcsülettel, az általam keleti blokként emlegetett k7 komplexumrol egy vareszt se tudtam lehozni , a jégvilágbol egy szép ív vel távoztam. Harmadik nap már nem láttam értelmét felmenni. A falu legközelebbi k7 eseit jóval színesebb gombavilág jellemezte, itt lehetett érezni a reményt, szal egy darabot kivéve az összes többi találatom lentről jött
Ami még buzgerálja a csőrömet az ugye az h vajon a harmadik napra tervezett oldalak is üresen álltak-e.. dehat mi a bánatér lett volna pont ott..:D
No mostmar mindegy..vmelyik nap álmomban már egy füves nyárfás hegyoldalon kucsmásztam..
Én úgy értem, hogy van egy hőforrás, a talaj. Ami a másik esetben a nap(fény). És van egy választó vonal, ami a hópaplan, a másik esetben meg a köd határ.
Homerx is írja, pontosabban, amit ír, az egy összetevője lehet a talajmenti inverziónak is. A hópaplan a másik. :) Bár én eddig csak ltp-nél figyeltem meg ilyet.
inverz k7 = a tipikus őszi inverziós ködpárna fölé magasodó k7-es, gondolom..
ahhoz nem kell a mátráig menni, a börzsönyben is vannak, cazador nem is ismeri az összesen felül a többit szerintem. :) a visegrádi-dombság :) már nehezebb ügy, nem elég magas. viszont idén továbbra sem olyan volt az ősz, hogy most ez számítson, minden elindult október elején és érzésre alszik már a mátra is. talán tényleg lucos lehet még, ami játszik, de abból azért eleve kevés a kellően erős ezekben a hegységekben, asszem.
Konkrétumot nem fogok írni, bár elég könnyen alá tudnám támasztani tényekkel, így jó hírnév megsértése sérelméről nem lehetne beszélni, de egyszerűen nem tudom felfogni, hogy hogy van az, hogy egy önkormányzat piaca tud foglalkoztatni 3-5 szakellenőrt is (nem csak gombavizsgálati feladatok ellátására), szimultán akár 3-an is jelen vannak, míg egy másik helység esetében összesen 1 személyt (takarítót stb. nem számolom), heti 2 x 2 óra gombavizsgálattal. A piac / csarnok mérete fordítottan arányos egyébként. Az önkormányzat pénzügyi mérlege is a one-man-show-s piac esetében kedvezőbb. (Ja, értem már. Emiatt.)
A kísérleti vareszomat mindenképp ellenőrizni fogom előbb utóbb. Mondjuk ha tudom h ilyen hétvége következik, vastagabb takarót kapott volna...vagy fúrok bele likat, asztan felöntöm pálinkával :D Aligha lesz folytatás
Még a börzsönybe is terveztem mászást , persze lehet menni bármikor, nem tiltja semmi..
Kicsit tevékenykedtem ma odalenn, elkapott a koratavaszi hangulat ahogy csurgott a hólé a sufnyitetőről..:)
most ástam ki őket a hűtőből, rántottával ment le az utolsó (friss) adag. azért jó kis gomba ez! sajnos most már tényleg vége, még cazador88-ban bízhat a topik, hogy két hét múlva talál friss ízleteseket a disneyland tölgyesben :D, de nekünk halandóknak most szörnyű hónapok jönnek, minimum négy (maximum nincs, mert simán létezik száraz tél utáni száraz tavasz is)
azért én négy hónap alatt felgyúrom a pkg-zó izmaimat, biztos ami sicher :D
ahogy nézem, kb. nálunk esett a legtöbb :), de már itt is csak a fele van meg. legkésőbb vasárnap semmi sem marad belőle, akkor előbújnak majd a megmaradt gombák :)
lenne nehany kiegeszitesem az irashoz. a bacsina volgy - nagy-orosz berc kozti resz nagyon nehezen maszhato. meredek. a tatralatobol szepen latni a tatrat, vannak fotoim. a leggyorsabb feljutas a csovanyosra az diosjeno felol az etelhordok utja, majd a z. a rakottyas volybe pedig nem szabad leereszkedni. amiota vagy tizeneve volt a nagy jegkar, gyakorlatilag jarhatatlan. en is megkuzdok vele.
erre innen nem tudok válaszolni, csak a szokásosat: érdemes, mert jobban megismered a hely működését a látottak alapján. ha csont száraz vagy extra fagyzugos hely, akkor nem hiszem, ha jó kis nedvességtartó, akkor simán.
A formája lehet nem alakul ilyenre állományban, de a törzsátmérő az meglehet. A Bükkben Szarvaskő és Mónosbél közti részen a volt Tardos Hotel előtt a patak mentén megvan a régi erdő maradványa, hasonlóan óráisi egyedekkel mint amit Homerx mutat. A törzsük ilyen terebélyes. Egyszer már írtam is miatta a farekordokat listázóknak, hogy védelembe vehetnék, mert a Bükkben állományban nincs is már olyan nagy tölgy mint amik ott vannak. Ha azokat veszi az ember alapul, és elképzeli hogy az erdő többi része is megmaradt volna, akkor bizony egy más képet kap eredményül az ember mint ami ma fogadja a túrázókat az erdőben. Ha jártál már az bükki ősbükkösben, akkor hasonló faméret csak tölgyben.
Figyelembe véve a rétegek eltolódását, az 1859-es kataszteri térképen szerintem jelölték ezt a fát (a kőkúti fasorral együtt).
Tehát... a szabadságharcot követően, 1859-ben már akkora volt, hogy érdemesnek tartották külön jelölni. Kiegyezés. Jött két világháború. Nélkülözés. Őszönként a leveleivel évtizedekig siratta a mellette felszeletelt testvéreit. Nagy túlélő, az biztos. :)
Ez már kicsit szerteágazóbb. Ha a sokat emlegetett "Belső-Somogyba" megy valaki - véletlenül tényleg :D -, akkor érdemes beugrani ide is: 46°09'44.8"N 17°36'10.4"E
Credo Econell 12 for scale.
A fától ÉK-re található egy (szerencsére védett) fasor is, ami ilyen egyedekből áll. Kb. 1 km hosszan szegélyeznek egy földutat. Oda (46°10'02.7"N 17°36'33.5"E) sajnos nem ment be a kamera, csak vékonyabb példányok láthatóak a még aszfaltos szakaszon.
Azok szépen megnyúlnak. Tudok egy kb. 170 centi átmérőjűt, ami akkora, mint egy tízemeletes. Nem túl vastag, de ezt kb. 8 m-ig tudja, ott kezd el szétágazni. De van egy szó szerint legendás erdő is, mára már csak nevében természetesen. Ott ősfák voltak valamikor 100-150 éve, amelyek a leírások szerint inkább alacsonyabb növésűek, hamarabb elágazók voltak, de azért nem túlzottan. A jól dokumentált legenda szerint néhány méter magasra felmászva le lehetett ereszkedni a belsejükben lévő odúba, amit a betyárok ki is használtak (oké, sok ilyen erdő ill. fa volt). A múlt század elején, amikor kivágták őket, az egyik ilyen fa az éjszaka folyamán leégett az alatta hagyott tábortűznek köszönhetően. Reggelre a hamuban pedig furcsa olvadékot találtak. Az egykor elrejtett zsákmány folyt szét. Az erdő tulajdonosa, persze, felismerte, hogy értékes dologról van szó.
Kb. egy km-en belül egy hatalmas, igencsak elkorhadt tuskó egyik gyökere mellett egy kis dobozkát vettünk észre. Az alja üvegből volt, a teteje valószínűleg valamilyen ezüstözött fémből (az ezüst tipikus feketés korróziója látható rajta). A belsejében pedig egy english coin purse volt, üresen. Ez valószínűleg már a betyár-érát követően került oda, szintén rejtekhely lehetett. Csak éppen a fa kivágásakor még nem lógott ki. Csak sok-sok évvel később, ahogyan erodálódott a tuskó. Egyszer beadom a helytörténeti múzeumba, mindig elfelejtem.
Jól sejted, másik fajrol van szó. Hát bármi is legyen a mechanizmus, ha telleg azért vette fel a környező kőzet színét h elrejtőzzön, akkor zseniális megoldás
ma adtam egy kis esélyt magamnak és szezonzártam. nagyon úgy éreztem, hogy karnyújtásnyira van a november végi varesz, de ezúttal az én karom bizonyult rövidnek. harsonák még mindig komoly mennyiségben, ha észreveszi az ember. miután némelyik 5-10 cm-es gramofonná nőtt, észrevettem, ám ma csak annyit szedtem, amennyit frissen megeszünk.
Én nem mondok erre semmit mert amit akartam itt már elmondtam: aki értette értette, akinek meg a lelkét stresszeli beismerni hogy középkori módon gondolkodik idehaza a szakma vagy a politikai vezetés ez ügyben, az úgyis azt fogja gondolni hogy ezt csak így jó csinálni.
Viszont a multkor még eszembe jutott egy érdekesség a téma kapcsán, ami 100 éves sztori, és hihetetlen, de mintha ma is aktuális lenne. Van egy cikk az utolsó nagy erdőségek letermeléséről idehaza, van benne pár figyelemre méltó momentum:
'Az 1867-es osztrák-magyar kiegyezést követően a terület ismét Magyarország része lett, magyar közigazgatás alá került, ami utat nyitott a tömeges fakitermelésnek."
Az erdészek becsületére legyen mondva, akkor még úgy tűnik volt pár meg nem hallott hang aki máshogy gondolta:
"1906-ban Boór Károly erdőmérnök a szlavón tölgyesek védetté nyilvánítását javasolta:Csak rövid három esztendő választ el bennünket attól, hogy ezen 300 éves szávamenti tölgyóriásokat a kérlelhetetlen ember a föld színéről eltüntesse. Századok viharát átélt tölgyekkel lévén dolgunk, azok teljes kiirtásában szinte kegyelethiányt látok,"
Nade, a ma is releváns lényeg:
"A szlavón tölgy hírére jellemző, hogy a magyar millenáris kiállításon egy olyan óriási rönköt állítottak ki, amelynek szállítására több vasúti kocsi kellett, sőt, az 1900-as párizsi világkiállításra is került egy 64 m3 térfogatú, 260 cm mellmagassági átmérőjű rönk."
Vannak emlékeim róla, hogy voltak régen ezek az ipari forradalmi világkiállítások, és ilyenek rémlenek hogy például angolok bemutattak olyan óriási gőzkalapácsot ami egy tojást is fel bírt törni. A kristálypalotát nem is kell említeni ami ennek otthont adott. Nameg az Eiffel-torony, az is ugye a világkiállításra készült. Idehaza meg? A részünkről a tojást feltörő gőzkalapács mellé kiállítottunk egy nagy rönköt. Ez igen. Ebben voltunk akkor jók, nem ez van ma is? Akkuipart még ki se építettük már hanyatlik, Dunaferr épp most húzza le a rolót, a kommunisták ugyan elvették a földet de az agrárágazat a maival összevethetetlen, multkor bezárt az orosházi(?) üveggyár, konzervgyártás meg volt lőve mert nem volt befőttesüveg. De a lényeg: Európa egyik erdőkben legszegényebb országában az erdészet köszöni szépen jól van sőt! Még mindig van bőr amit le lehet az erdőkről húzni. Lassan ez lesz a húzóágazat. Vaskohászat nem lesz, de gyönyörű nagy rönk az udvarra bár mikor dísznek.
örvendetes, hogy picit felkapta a témát a sajtó, hátha 600 év alatt lesz valamiféle szélesebb társadalmi igény is rá, hogy másképp kezeljük az erdőinket. ami még érdekes, hogy a cikk alapján abszolút van erdőgazdálkodás a fokvéd részeken is (összhangban azzal, amit tapasztalok). szóval, te a jelzett turistaútról sem térhetsz le, egy faágat sem vihetsz haza, ámdeviszont a gép bemehet tarolni. :/
a teljes hozzászólás láncot kellett volna olvasni. :-) Ez még mindig a rokon ismerőse. És nagy valószínűséggel nem a hegység, hanem valahol Sárvár környéke.
kedvelem és gyűjtöm is, de egyelőre gyorsabban hízik a készlet, mint fogy :), az elmúlt három évben mindig sok volt (tavaly a mátrában, előtte-utána itt)
Én is EÜ okokból (sem) voltam erdőben. Azért ne légy könnyelmű, már ha szereted. A trombita kiválóan szárítható, jól tárolva mindenféle romlás nélkül évekig eláll, puskaporként rengeteg ételen tud csavarni egy zseniálisat.
Ha jól sejtem, ez nem ugyanaz a kockásliliom, ami nálunk is van (kockás kotuliliom, mocsári kockásliliom). Illetve a kínai rejtőmintás inverz "szelekció" révén alakulhatott ki a természetben (nem vették észre a normál színűvel ellentétben és nem szedték le)?
Egy kis eszmefuttatás: a leírtak alighanem a véletlen művei, de naon érdekes belegondolni mivan ha telleg trükközni próbálnak a vareszok :)
Múlt hétvégi börzsönyi szezonzárás első nap :
Gyakran használt útvonalon vonultam fel, az első komolyabb emelkedő után az utbaeső k7esen szoktam pihenni egy kicsit, kb szintet tartva mászkálok 5- 10 percet , aztán megyek tovább. Szept végétől induloan nemegyszer támadtam innen, minden alkalommal üres volt a hely . ( esetleg teljesen nyomtalanul leszedték, nem sűrűn fordul elő ilyen). Nov 8án fölfelé nem álltam meg, visszauton maradt negyed oràm, a szokott részre benéztem. Többségében elöregedett ív k,( egy hét késés) az első hullámra jellemző mennyiségben álltak . Mintha a micélium azt mondta volna h oké lement a sáskajárás, mostmár senki nem számít rá...indulás
Tegnapi nap, mesevilág . Három jelentős ív foltot ismerek a területen , ebből egy néma volt idén ősszel. Kétszer néztem rá, üres volt, szedésnyomot nem láttam itt sem. Tegnap a kicsit és az albinot itt találtam , ez persze nem egy első körös mennyiség, kíváncsi vagyok h indulnak e még esetleg többen
Az albino trükkje: a három foltbol ez az egy van, ahol keserű pereszke is terem, jelentős mennyiségben. Ha nem tudtam volna korábbról h itt élhet tiszta fehér példány, nem biztos h utánanézek annak a kis színárnyalatbeli eltérésnek..
Utóbbirol egy gyógynövényként használt kockásliliom a fritillaria delavay jut eszembe. Akit érdekel nézzen utána milyen álcát használ h elkerülje a gyűjtők figyelmét :) sok kép van róla a neten )
abból kiindulva, amit ma láttam, az általam ismert tényleg trombitás helyen szerintem még mindig bármennyi szedhető (egy hónapja már leszedtem azt a bármennyit ott :))
...viszont az távban nekem sok még, hétvégén családi program, úgyhogy attól tartok, hogy ki kell hagynom, bármennyire is challengofil vagyok :)
ma én is azért mentem arra, mert annyit meg mertem kockáztatni távban. aztán az is bizonytalan volt, hogy le bírok-e hajolgatni a gombikért, de a műtött oldalt egyenesen tartva és a másik lábammal fellépve ki tudtam alakítani egy működőképes pózt. :D kissé mulatságosan festhettem, de végülis nem várt módon jót gombásztam egy egészségügyi sétának szánt körből. :)
Azér szép november közepi bükkös kollekció ez! Egész sok trombituszt nevelt idén ősszel a vh, börzsönytájt is többfelé láttam ugyan de mindenhol csak kisebb csokrok fejlődtek. A 2022 es invázió közel sem alakult ki
na, már az előző kommentednél is akartam írni: nebularis mester anno nagyon szépen leírta a késő őszi vargányázás alaptételeit, de az egy bizonyos - igaz, elég gyakori - időjárási helyzetre jellemző. arra, amikor a talaj állapota megfelelő (hiszen novemberben többnyire "sár van"), viszont a hőösszeg már nagyon necces (hiszen novemberben többnyire hideg van, egy-egy hidegbetörés leállítja a fagyzugos völgyeket stb.), a tipikus napi rutin pedig az inverziós ködpárna, és az abból kiemelkedő magasabb részek, amik így egyedüliként kapnak napot, ami ráadásul párologtat a lejjebbi részeken ülő ködből, így még a párás levegő is adott feljebb.
na, hát idén nem ez a menü.
ennek megfelelően szerintem nincs is igazán értelme a "nincs késő őszi helyem" kitételnek, úgy, hogy amúgy meg ismersz ív-termő foltokat. szeptember 10-ével jött meg az eső (nota bene: többen írtátok, hogy ilyen aszály után az a 80 mm semmi... biztos vagyok benne, hogy a fele is megcsinálta volna már az utána következő hullámot, mindenesetre mintaszerű termőhullám lett mindenhol), az van, hogy egyszerűen két hónapig nem bírta szuflával a micélium, főleg, mert azóta egy csepp sem esett. leállt mostanra.
cazador mester tölgyese egy x-atka, ufó, photoshop, a vh-ban meg amúgy sincs ilyen erős tölgyes. a képein látható alapkőzet is hiányzik...
mindig az időjárási körülmények és a hely együttese adja ki az eredményt, míg a legtöbb ember csak a "jó helyben" gondolkodik. a jó hely is rossz hely, ha rosszkor megy az ember. :)