Keresés

Részletes keresés

Topacsenkó Creative Commons License 2015.06.10 0 0 391

Elnézést Kömkel, most látom, hogy nem jelent meg a hozzászlásom, amiben megköszöntem a válaszod.

Pótolom: kösz szépen!!

Előzmény: KömKel (382)
Normogo1 Creative Commons License 2015.06.09 0 0 390

Üdvözlet a fórumózoknak!

Van egy nehéz dilemmám a tetőtér beépítéssel kapcsolatban.

A házunk mérete 6,6x10,5m. Szükségünk van a tetőtérre is.

A probléma az, hogy a födém vasbeton gerendás, és közte béléstestek vannak, de sajnos a felbetont lehagyták róla a „mesterek”.

A kőműves azt javasolta, hogy mielőtt megkezdjük a betonozást (vasalt betont + lépésálló szigetelést terveztünk) megnézhetné a födémet egy statikus. Ő pedig azt ajánlja, hogy most a felbeton és a vasalás pótlásával nem lenne a födém merevebb, csak jelentős plusz súlyt adna (kémény, tetőoszlop talpfa, erkély akadályozza a megfelelő merevítést), ezért könnyűszerkezetes legyen a rétegrend.

Ez pedig úgy nézne ki, hogy 15x5cm-es palló élére állítva, födémhez L vasakkal csavarozva, közé a már meglévő kőzetgyapot paplan (puha Knauf), és rá hajópadló. A pallók 50cm-enként lennének lerakva.

Ennél a kialakításnál én attól tartok, hogy a zajcsillapítása gyenge lesz, minden lépés hallható lesz lent, valamint első olvasatra nem tűnik túl stabilnak. A felület göcsörtös, a palló nem fog rá felfeküdni.

Az alternatíva, amit kigondoltam, az egy kb. 10cm vastag Thermobeton réteg lenne, de ez kb. 3 tonnával nyomná a födémet, és külön nehézség lenne a gipszkarton válaszfalak kialakítása.

Mit ajánlanátok?

A könnyűszerkezetes megoldásnál hogy lehet a hangszigetelést megoldani? A könnyűbetonra hogy lehet gipszkarton válaszfalat tenni? 

Mi a munkák sorrendje a könnyűszerkezetes, és mi a könnyűbetonos verziónál (tető nincs szigetelve, gipszkarton válaszfalak, fűtés szerelés)?

pmarlowe Creative Commons License 2015.06.06 0 0 389

Ha 35 fokos tető van engedélyzve és későbbi tetőtérbeépítésben gondolkodik az ember (új építés), vagy csak nagyobb légterű padlást szeretne akkor kell plussz falat felhőzni a födém felé  (térdfal?), és arra tenni a tetőszerkezetet. Mekkora többlettköltséggel jár ez m2-enként kb? 

KömKel Creative Commons License 2015.05.29 0 0 388

A fodem megerosites (ebbol is van jopar fele) es az uj teto az alatalam felsorolt arakban 20-25e ft/m2.

Szoval a 2.5 millio nem elrugaszkodottan alacsony ar ugyanezert.

Előzmény: mk482032 (386)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.29 0 0 387

Mi a műszaki tartalma az ajánlatnak? Tudod, lakást felújítani festéssel is lehet, meg gépészet cserével is. Mind a kettő "felújítás"...:)

Előzmény: mk482032 (386)
mk482032 Creative Commons License 2015.05.29 0 0 386

12-15 millió ????? Na ne.....én most méretem föl a házat , szintén régi , kockaház.....a födém megerősítés+új tetőre munkadíjjal kaptam kb 2.5 milliós árajánlatot . 

KömKel Creative Commons License 2015.05.28 0 0 385

12-15 millió körül.

De ez függ a meglévő födém állapotától, lépcsőhely kialakitás, stb.

A tetőtér beépités költsége 60-70e Ft/m2 körül van, de ez akkor érvényes ár, ha a tető ép, és a héjazatot sem kell cserélni, magyarul csak belső munkák vannak.

Erre rárakodik esetedben:

- bontás kb 2000 Ft/m2

- térdfal magasitás 5-8e Ft/m2 (10-12e Ft/fm, ezt visszaosztva alapterületre)

- új tetőszerkezet cserepezéssel 12-14e Ft/m2

- külső nyilászárók 10e Ft/m2 (szintén visszaosztva)

- födém megerősités 7-10e Ft/m2

- tető elbontás miatt villany és kéménykiállások újraengedélyezése, újraépitése 3-5e Ft/m2 (költsége visszaosztva)

- lépcsőhely kialakitás+lépcső 5-10e Ft/m2 (költség visszaosztva m2-re)

Előzmény: ismail85 (384)
ismail85 Creative Commons License 2015.05.28 0 0 384

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni, hogy az alábbi munkára kb. mi lehet a reális árajánlat(anyag+munkadíj).

-Régi sátortető elbontása

-Térdfal(?) húzása 0,9 m magasságig

-teljesen új tetőszerkezet felépítése új faanyagból és új cserepekből

-tetőszerkezet szigetelése és gipszkartonozása

-tetőablakok(2 szoba, nappali, fürdő, szerintem max. 8-10 ablak elegendő)

kb bruttó 90-100m2 az alapterület.

Vagy kérdezhetném úgy is, hogy mennyi a m2 ára a tetőtér kialakításának?

A festést, a belső térelválasztó falakat "családon belül" elintézzük, parkettázást, csempézést szintén.

Ami esetleg segítség lehet, az a fűtési rendszer kialakítása, víz és villany szerelés, ezeket nem bízom a családra.

Köszi előre is.

KömKel Creative Commons License 2015.05.22 0 0 383

Én épitészként foglalkozom tervezéssel, és van pár kivitelező, akit merek ajánlani.

Előzmény: Toloka (381)
KömKel Creative Commons License 2015.05.22 0 0 382

A salak most egy hőtároló tömegként viselkedik, tehát nem feltétlenül muszáj eltávolitanod. Az, hogy nincs befülledve a fa azt jelenti, hogy a betonkéreg ellenére is át tud valamennyire szellőzni.

Mehet rá a hőszigetelés simán, minden alátétfólia nélkül (sőt ez kifejezetten tilos is). De a vizesblokkok felett én a 2 cm betonkérget leszedném, mert ott nagyobb a páranyomás.

Előzmény: Topacsenkó (380)
Toloka Creative Commons License 2015.05.21 0 0 381

Szia Kömkel!

Köszönöm a gyors választ. Én is 10-12 milliós költséggel számoltam.

Esetleg tudsz egy megbízható szakembert, aki ilyen jellegű munkák tervezésével/kivitelezésével foglalkozik?

Köszi!

Előzmény: KömKel (379)
Topacsenkó Creative Commons License 2015.05.20 0 0 380

Szia Kömkel.

Borított fagerendás födém van a házunkon, rajta szokásos salak, majd ezen egy vékony betonréteg, úgy 2cm.

Leterítenék 2*10cm paplant, de nem tudom, hogy érdemes lenne-e eltávolítani a salakot. Ha a beton nem lenne rajta, nem gondolkoznék, de így jóval munkaigényesebb.

Szerinted, így is jobb leszedni?

Egy válaszfal kibontása miatt, meg kellett bontanunk a padlást felülről, hogy lássuk a gerendákat. Szerencsére a gerendák jó állapotúak, nem korhad, de furcsálom hogy a beton alatt, hogy-hogy nem fülledt be a fa?

A ház kb 50 éves kádár-kocka.

Üdv: Topacsenkó

KömKel Creative Commons License 2015.05.19 0 0 379

Max 10 milla a reális kb.

17 milliós költséget én egy olyan házra kaptam most, ahol van földszinti jelentős átalakitás, térdfalemelés, új tető, új oromfalak, komplett hőszigetelés, komplett nyilászáró csere, komplett fűtéscsere.

Előzmény: Toloka (378)
Toloka Creative Commons License 2015.05.19 0 0 378

Sziasztok!

Van Budapesten egy 7x14m-es házam, aminek a tetőterét szeretnénk beépíteni. A tetőszerkezet jó és használható. Amit csinálnánk:

- tető fóliázás, tetőlécezés, új cserép tetőablakok beépítése.

- a födémet egy szoba felett meg kell erősíteni (borított gerendás, statikus szerint sűríteni kell a gerendákat).

- a földszinten csak minimális változtatásokkal számolunk (csempézés, parkettázás 1-2 helységben)

Milyen nagyságrendű költségeket tarthatunk még reálisnak?

Az első ajánlat kb 16M + áfa, amit én nagyon lehúzósnak tartok.

Előlre is köszönöm!

Kisfiatal Creative Commons License 2015.05.19 0 0 377

Üdv !

Nyaraló vásárláson agyalunk, nagyon nézegetünk egy olcsó kis házikót, még nem néztük meg, csak kívülről, egyelőre csak agyalás van, vannak még jelöltek :) Csak próbálnák egy legalább nagyjából kalkulációt csinálni. Szóval a ház:

A hirdetés szerint a tetőtér beépíthető. Fűtés sztem nincs a házban, egyébként meglehetősen olcsónak találom. Ja, 26m2 a területe. 

Szóval a kérdésem, kb mennyiből jönne ki a tetőtér beépítése ? Sztem tetőablakot is raknánk rá.

KömKel Creative Commons License 2015.05.10 0 0 376

A viz és villany viszonylag olcsón almérősithető. De ha hivatalosan is külön lakásként akarod beépiteni a tetőteret, akkor a használatbavételihez kell vinned közműszolgáltatói papirt, és sok esetben ekkor külön bekötésként kezelik az egészet, ami több százezres tétel.

Gáznál a gáztervező tudja neked megmondani, hogy lehet-e ikresiteni, és a helyi gázművek megmondja, mennyiért. Ez szinte biztosan több százezres tétel, és meg kell kérdezni, mert könnyen lehet, hogy a lenti rész teljes gázvezetékrendszerét is a mostani szabványokhoz megfelelően át kell alakitani. (mivel hozzányúlsz a gázrendszerhez)

Egy rendesen hőszigetelt tetőtérbe egyébként a villanyfűtés is lehet jó megoldás, vagy akár levegős klimás fűtés.

Egy ilyen háznak a tetőtérbeépités tervezése pedig ~300e Ft (engedélyezési terv: épitészet, statika, energetika). Ennél több nemigen, illetve az már tényleg lehúzás kategória.

(2003-ban 30-40e Ft-ért én egy garázst terveztem meg maximum, nemhogy egy családi házat :D. Szóval az igen olcsójános volt akkor)

Előzmény: recoil (375)
recoil Creative Commons License 2015.05.10 0 0 375

Köszönöm a választ!

Arra van valami számadat, hogy milyen közművek mennyibe kerülnek rácsatlakozással, külön kiépítéssel?

Víz-gáz-villany?

A bemenő vízcsövet amúgy is cserélni kell, így párhuzamos kiépítéssel ez mehet fel a tetőtérbe és a vízóraaknában már eleve 2 db óra lehetne.

A gáz is megoldható, külön gáztervvel rácsatlakozással, van 3 kémény kiállás, ebből 1 szabad, így abba mehetne a cirkó.

Egyedül a villannyal vagyok bajban, hogy hova lehetne tenni.

Illetve mely közműveknél lehet almérőket beszereltetni?

Csak a békesség miatt, mivel nagyszülők laknak lent és Mi csak este érünk haza, így problémás lenne a fűtés elosztás/kifizetése, ha valaki mindig fázik (öregség, rossz vérkeringés illetve alkoholizmus miatt - belső fűtés)

Tervező mennyiért dolgozik - tetőtér terv átlagban, eddig 3-400 ezres ajánlatot kaptam, kicsit soknak találom

Igaz 2003ban ez az összeg komplett házra 30-40 ezer volt.

Köszi recoil

Előzmény: KömKel (374)
KömKel Creative Commons License 2015.05.09 0 0 374

Nyeregtető?

Ha ez 45 fokos, akkor a tetőfelületed kb 170 m2 lesz (fél méteres eresztúlnyúlással).

Ezt 10-12e Ft/m2 áron lehet megcsinálni mindenestől, tehát 2 millió Ft.

-

Nem tudom kiket kérdeztél, de a tetőtérbeépitésnél:

- nincs alapozás

- alap közművek már bent vannak az épületben

- nem kell födém, hiszen a tetőszerkezet adja a határoló teret

- sokkal kevesebb hőszigetelendő és szinezendő falad van, mert a tető adja a határoló teret

- ha csak sima tetőtérbeépités, akkor a fűtés részről a legdrágább dolog (kazán+kémény) már megvannak a földszinten, csak a fűtési körre kell rácsatlakozni

180e Ft/m2-ból zöldmezős kiindulásból (közművek a telken belül) fel lehet épiteni egy földszintes házat, ahol van alapozás, födém, és tető is.

Előzmény: recoil (373)
recoil Creative Commons License 2015.05.08 0 0 373

Szia!

És azt meg lehet saccolni, hogy 10x10-es kockaházra maga az új tető sacc/kb mennyi lenne?

Tehát új gerendák, léc és cserepezés? Csak maga a tető.

Eddig akikkel beszéltünk, kivétel nélkül 150-180e nm2 árat mondtak.... a tetőtér beépítésre

Előzmény: KömKel (362)
Ormoslivi Creative Commons License 2015.05.03 0 0 372

Köszönöm szépen!

KömKel Creative Commons License 2015.05.03 0 0 371

1. Tisztázni kell, hogy mit bir el a fal és az alapozás.

2. Kellene tudni, hogy milyen fesztávaid vannak, mert attól (is) függ a födém ára.

- ha vasbeton gerendás+béléstestes födémben gondolkozol, akkor 15-18e Ft/m2, és ez csak a födém

- emelt térdfal kb 10-12e Ft/fm (nem m2!)

- tetőszerkezet 12-14e Ft/m2 (alapterületre vetitve+eresztúlnyúlás)

Általánosságban kb 120-140e Ft/m2 költséggel számolhatsz, de 10 millió alatt semmiképpen nem jössz ki a tetőtérbeépitéssel födém- és tetőcserével, térdfalmagasitással.

Most csináltam egy 80 m2-es épületre ilyet, és a földszint korszerűsitésével (hőszigetelés, nyilászárócserék, fűtéscsere, földszinti átalakitás) együtt 17 millió lett a költség.

Előzmény: Ormoslivi (369)
joevagyok68 Creative Commons License 2015.05.03 0 0 370

En meg 'regi'....es  meg igy is, ha egy uj temat/topikot nezek, elobb visszaolvasok/keresek ! 

Csak a 7 elotted levo hozzaszolast kelett volna visszanezni/olvasni !

Kb 3 perc.....most, hogy nincsenek nyitva a bótok vasarnap,  meg tán bele is fer/het/ne....

Előzmény: Ormoslivi (369)
Ormoslivi Creative Commons License 2015.05.03 0 0 369

Sziasztok!

Én új vagyok itt! :) 

Lenne egy pár kérdésem, hátha tudtok segíteni!

Vagy egy 100nm-es régi házikóm, és szeretném beépíteni a tetőteret.

A födémet mindenféleképpen cserélni kelleni.

Kb 1 m-rel szeretném a falat megemelni. A tetőt teljesen cserélni kell, semmit nem lehet felhasználni.

Szeretném megkérdezni, hogy kb mennyi lenne az összköltségem?

Remélem értelmesem írtam le mindent.

Minden válasznak örülök!

Ja, és mindez Budapesten van.

Köszönöm szépen!

KömKel Creative Commons License 2015.05.03 0 0 368

Árban kb 12-14e Ft/m2-el számolj. Ez a ház alapterülete+ereszkinyúlás.

Mert egyébként a tető kb 10e Ft/tetőfelületm2-ből jön ki (szarufa, fólia, léc+ellenléc, cserép)

Előzmény: Mrteo (366)
KömKel Creative Commons License 2015.05.03 0 0 367

Sorrendben tisztázandók:

1. Kell-e településképi véleményezés azon a településen/kerületben az ilyen jellegű átalakitásokra?

Ha igen, akkor irány a főépitész, és IRÁSBAN nyilatkoztatni arról, hogy mehet-e a nyeregtető.

Ha ez megvan, akkor 90%, hogy engedélyezhető a dolog.

2. Helyi épitési szabályzatban megnézni a minimális hajlásszöget, épitménymagasságot, cserép szin/tipus előirást, stb.

3. Ellenőrizni milyen a falazat, illetve az alapozás. Mert ha ezek gyengék, akkor nem rakhatsz rá csak úgy egy vasbeton födémet.

(Ha most palafedésű az épület, akkor a bontás is drágább lesz)

Ha megvetted:

1. Épitési engedélyt kell kérni.

2. Engedély után e-naplós kivitelezés

3. Használatbavételi.

Miért akarsz vasbeton födémet egyébként? Ha nem lesz beépitve a tetőtere (márpedig 660-ra térdfalemelés nélkül rakott tetőnek kicsi a padlástere ehhez), akkor sokkal olcsóbban megúsznád fafödémmel az egészet.

Még a 6,60-at is át lehet vinni függesztett fafödémes megoldással, ami a legolcsóbb lenne.

Előzmény: Mrteo (366)
Mrteo Creative Commons License 2015.04.29 0 0 366

Sziasztok!

Van egy lehetséges megvásárolandó ház, aminél födém és tető csere szükséges (most fa födém van fent).

Szeretném közelítőleg látni, HA megveszem mennyibe jönne ki a felújítás.

Az alapterület 9,3m x 6,6m.

Ezen most egy lapos sátortető jellegű valami van, ehelyett tennénk nyeregtetőt.

Az egyértelmű, hogy engedély köteles. Az elvi építési engedélyhez is kellenek már a tervek, vagy az lazább folyamat? Nem szeretném ha a megvásárlás után derülne ki, hogy nem is lehet másfajta tető rá. ( a kerületi max. magasság alatt maradnánk)

Egyrészt abban kérnék segítséget, hogy milyen födémmel lehetne egyben átfogni a 6,6 métert (nem akarok az alsó szintre tartófalakat), úgy hogy a tetőtér beépített legyen.

A másik kérdés, hogy ha nem akarok emelt térdfalat, akkor a nyeregtető elkészítése mennyiből jönne ki?

Egy új koszorú szerintem mindenképpen kell majd.

Az ács szerkezet lenne a lényeg, a cserép és egyéb költségeket elvileg nm alapon ki tudom számolni.

köszi:teo

KömKel Creative Commons License 2015.04.28 0 0 365

Igen, plusz a kulso feljaro kialakitas, mert azt megbecsulni sem lehet konkret terv nelkul.

Egyik hazamnal csak a kulso lepcso volt 1 milla

Előzmény: recoil (363)
Törölt nick Creative Commons License 2015.04.28 0 0 364

Szerintem a bruttó beépítéssel számolj.

Előzmény: recoil (363)
recoil Creative Commons License 2015.04.28 0 0 363

Akkor itt 65x140 E HuF-al kell számolni?

Előzmény: KömKel (362)
KömKel Creative Commons License 2015.04.27 0 0 362

10x10-es háznál sosem lesz nettó 85 m2-es a tetőtered... Nettónak azt nevezzük, ami 190 cm belmagasság feletti terület.

A mostani sátortetővel jó ha van 40 m2-es nettód, ami egy 90 cm-es térdfal emeléssel felemelhető ~60-65 m2-re. Ha nyeregtető kerül rá térdfal emeléssel, akkor kicsit több, 70-75 m2 is kihozható.

De ezek mind függenek attól, hogy a HÉSZben mi van megadva max épitménymagasságnak, minimális tetőhajlásszögnek, mit mond a főépitész/tervtanács, stb, stb.

Épithető-e egyáltalán külön bejáratú lakás föntre a szabályozás szerint?

A reális beépitési költség térdfal emeléssel, új tetővel 120-140e Ft/m2 lehet kb.

Előzmény: recoil (361)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!