Nem jól mondtam, mert háromszor cseréltem. Egyszer kipróbáltam az emelt fényerejű Osramot, de az viszonylag hamar kiégett, és mivel annyival nem láttam jobban tőle, inkább visszatértem a hagyományosra.
Na tessék! Hát akkor még azt sem kéne féltenem. :-)
Egyébként, ahogy visszaemlékszem, az előző autómban a 7 év és 100 e km alatt talán kétszer cseréltem izzót (H4). Pedig mindig használom, a városban is.
az 5. verzióban magától (világítás kapcsoló állásától függetlenül) felkapcsol a tompított és a hátsó világítás? A sima vil.kapcsoló esetén is így műxik? (nem automata...)
Akkor csak annyi a feladat, hogy a beállított verziót átállítod másra, a táblázat szerint neked tetszőre, amit korábban mellékeltem. Vagy akár kikapcsolod ha úgy tetszik. Nekem az 5. verzió van beállítva és elégedett vagyok vele.
Nézd, szerintem meg igazam van, pont azért írtam amit írtam. :-) De azt is írtam, hogy szíve joga mindenkinek úgy fejlesztgetnie az autóját, ahogy szeretné, és ha Te nagy megelégedéssel használod az utólagosan beépített menetfényt, akkor hidd el, hogy örülök ennek, és kívánom, hogy még sok-sok évig használd ilyen elégedetten! Meg azt is írtam, hogy egyetértek a fejlődés irányával, miszerint az új autókat már eleve menetfénnyel szerelik, csak azzal nem értek egyet, hogy egy utólagosan, és jó minőségű alkatrészekkel megépített menetfény mindenképpen visszahozná az árát. Persze biztos másként gondolnám, ha félévente cserélgetnem kéne a tompított izzót, vagy xenonom lenne, és félteném, de hát nem így van.
De rendben, tegyük fel, hogy mondjuk 5 év után majd tényleg visszajönne az ára. Csakhogy nekem most kéne egyszerre egy nagyobb összeget kiadnom a menetfényre, míg az izzócserék szép apránként, "szinte észrevehetetlenül" terhelnék a pénztárcámat. A kettő azért nem ugyanaz, ráadásul a ledes fényforrások csak papíron örök életűek, a gyakorlatban viszont hullanak azok is szépen.
Ez érdekes amit írsz, nevezetesen hogy a nappali menetfény direkt nappali fényviszonyokra van kitalálva, ezért jobban látható tőle az autó, és ez akár igaz is lehet, csak szerintem ennek azért nincs akkora jelentősége. Mert azért egy tompított fény is látható rohadt messziről, és hát a nappali világítás előtt is volt élet, akkor sem mentek furtonfurt egymásnak az emberek. :-) És ha már láthatóságról beszélünk, akkor szerintem nagyobb szerepe van az autó színének, aztán mégsem festünk minden autót narancssárgára. :-)
És még egyszer: aki szeret az autójával molyolni, szereti fejlesztgetni, pimpelgetni, az természetesen tegye, csak ne akarjon meggyőzni arról, hogy ez mennyire racionális gazdasági döntés.
39Le és +100Nm nem eget verő különbség, bezzeg a +10Le az 1.9-esbenm ami nyomatékra még egy hajszállal el is marad az már a leírhatatlan übermájer különbség... :)
Attól függ, hogy hangolták a motort. Ha magasabb fordulaton leadott nagyobb teljesítményre, akkor padlógázon pörgetve fogod erősebbnek érezni. Végülis alacsony-közepes fordulaton mitől menne jobban? Tudtommal a Z17DTH-n fix geometriás a turbó, attól hogy chipelik, még nem lesz változó geometriás.
Végülis nem olyan egetverő különbség még a 39Le, mondjuk ha könnyítve lett volna pluszba a verda akkor már komolyabb megnyílvánulása lenne. Azért mondjuk jó dolog, hogy legalább gyorsításkor érezted a különbséget. Mivel volt módosítva? Az is érdekes lenne ha sikerülne egy 1.9 150Le-st vezetned.
Ma volt alkalmam kipróbálni egy 140Le-re húzott 1.7-est. Valóban padló gázon gyorsítva érezhetően jobban húz mint az én alap változatom, de azért nem mondanám hogy ég és föld lenne a különbség.
Nekem nem kell ilyen led fény. Néztem a ledes fényszórókat, de némi gondolkozás után rájöttem, hogy jó a gyári abba nem tudnak belekötni ha megfeszülnek se. Viszont mindenképp a fekete betétes gyári fényszóró az ami nálam szóba jöhet egy aprócska módosítással amitől írtó király lesz.
A hűtőrácsból szintén a gyári változat jel nélkül, a vonalakat így nincs mi megtörje a szem végig szaladhat rajta anélkül, hogy megakadna bármiben.
Azt a ledfényt amit másodiknak linkeltél lökhárító rácsba valót az viszont tetszik, csak én lökhárítót is cserélnék abban meg nem olyan betét van ahova lehetne tenni olyan ledet.
Azért nem kell egyből bele ugrani. Én azért megmérném, hogy megvan-e 600 mm a két DRL lámpa belső fele között. Amúgy nekem nem tetszik a jel nélküli rács, jobb az, ha ott van az Opel jel. Amúgy a ködlámpa rácsos ugyanennyibe kerül, és az még jól is néz ki.
A hátsó helyzetjelzőt nappali fényviszonyok között nem is látni, hogy világít-e vagy sem. Az csak azért világít, mert a tompítottal együtt annak is világítania kell.
Egy ilyet tényleg elég esztétikusan be lehet építeni az autóba a gyári ködlámpa helyére. A kinézeten szinte semmit nem változtat. De hát az ára... na. https://www.vilagitas.eu/osram-ledriving-fog-nappali-menetfeny-led-kodlampa
Egyébként érdekes dolog ez, hogy azért kell, hogy az autó jobban látsszon. Arra gondolok, hogy szemből valóban jobban látszik, de a menetfényes autókon hátul a legtöbb esetben semmilyen világítás nincs. Jó, nem megyek neki, mert látom hogy ott van, de néha furcsa a szemnek országúton vagy autópályán egy olyan autót látni, amin látszólag semmilyen világítás nincs.
Szerintem több okból sincs igazad. Egyrészt a tompított fényszóró nem nappali fényviszonyokra van kitalálva, hanem éjjelire. Nagyjából a fényének 1 %-a látja el azt a célt nappal, amiért nappal is működtetni kell: a láttatást. A nappali menetfény meg nappali fényviszonyokra van kitalálva (most tekintsünk el a 2000 Ft-os kínai vackoktól), így jobban látható vele az autó, azaz biztonságosabb. Most tekintsünk el attól, hogy valóban így van-e, minden esetre azért kell használni a tompítottat nappal lakott területen kívül, hogy biztonságosabb legyen a közlekedés, akkor használjunk már olyan eszközt, ami tényleg ér is valamit. Az energia fogyasztás sem utolsó szempont szerintem. Nem utolsósorban pedig, kíméled vele a tompított fényszórót. A xenonosnál a xenont, ha emelt fényű izzód van, akkor meg azt. Több régebbi autóban csak emelt fényű izzóval lehet normálisan látni éjszaka. Egy ilyen izzó pár 5000 Ft körül van, adott esetben pár év alatt visszajön az ára. Én ezért használom.
Abban viszont egyet értek, hogy nehéz úgy beépíteni, hogy ne rontsa a kocsi észtétikumát. De pl sokféle autóhoz van gyárias megoldás, pl Astra H-hoz is, a ködlámpa takaróba épített menetfény. Ez pl semmit sem ront a kocsi összképén, sőt, szerintem javít.
Azért maradjunk objektívek :) Szerintem a H Astra belterétől nem kell hanyatt esni. Bucsus műanyagokból van összerakva a műszerfal, kemény, kopogós, a B zafirával egyetemben. Egy B Vectrában igényesebb anyagokból van a műszerfal. Az Astra a J típusnál alkalmazott először minőségi anyagokat a beltérben, műszerfalon.