Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2007.02.08 0 0 20499
Igen, átlátszó alapon van.
Nekem magyar nyelvű Photoshop-om van, a flatten az a rétegek összeolvasztása vagy belesimítása? Nem tudom, melyik lehet, próbáltam a rétegek összeolvasztását, erre csinál neki egy fehér hátteret. Kezdek megőrülni a dologtól, pedig biztos nagyon egyszerű a dolog nyitja...
Előzmény: petigabi (20490)
Barátocska :) Creative Commons License 2007.02.08 0 0 20498
Én nem használom képként a grafikonokat. Mindig megcsináljuk újra, illusztrátorban.

Egyáltalán semmiféle formátumot nem használok sem wordbôl, sem powerpointból, kizárólag a képeket, de azt is a photoshopon keresztülvezetve. A szöveget mcw vagy rtf formátumban, karakterként áthozom. Ez alól kivételt képeznek a powerpointos ábrák, amiket az illusztrátor részlegesen vektorrá tud alakítani. (Persze nem tökéletesen, gyakorlatilag újracsináljuk).

Egyébként nem tudom elképzelni, hogy hogyan lehet 300 dpi-s képet csinálni egy olyan fájlból, amit a photoshop 72 dpi-snek mutat. Ezzel most jól megleptél.

Előzmény: kukacka999 (20497)
kukacka999 Creative Commons License 2007.02.08 0 0 20497

Én Word dokumentumokat szoktam szétszedni PS írás, PDF konvertálás, PSD készítés, Crop variációval, a szöveg pedig megtisztítva képektől és grafikonoktól megy rtf-be. Így a grafikonokon levő szövegek még aránylag elfogadható minőségűek lesznek (300 dpi). Kipróbáltam amit írtál copypaste módszerrel, csak 72 dpi-s lett a kép vagy grafikon.

Kérdésem: ha Wordből nyomtatok lézernyomtatóra (alapértelmezett) akkor jó a tördelés, viszont ha átváltok levilágító meghajtóra, vagy PDF írásra akkor áttördelődik az anyag. Figyelembe veszi a nyomtató nemnyomtatható területét (margóját). Hogyan lehet ezt kikerülni. Open Office is ezt csinálja. Az általam használt, semmilyen más progi nem foglalkozik a nyomtató margójával.

Előzmény: Barátocska :) (20496)
Barátocska :) Creative Commons License 2007.02.08 0 0 20496
Én copy-paste-tel szedem ki a pp-bôl a képeket. Copy: pp, paste: photoshop. A kép akkora méretü lesz, amekkorában a pp-be illesztve lett. Ennél jobb minôséget nem tudsz a powerpointból kihozni, semmilyen módon.
Előzmény: tcstitty (20493)
Törölt nick Creative Commons License 2007.02.08 0 0 20495
Üdv!

(Remélmem senki nem fogja a fejemet követelni.:-) )
Én anno, amikor pdf-eket barkácsoltam, akkor az Enfocus PitStop nevű progijával tettem. Elég sok mindent meg lehet vele csinálni, bár őszintén szólva már nem emlékszem, hogy több oldalon egyszerre lehet-e vele kijelölni. Átszínezni nagy valószínűséggel igen. Ha tudja az elsőt is nyertél. Ha nem, akkor bocsi. :-)

Más.
Egy utolsó próba árajánlat ügyben – ha nem jön be, ígérem befejeztem. :-)
Annyival lettem okosabb, hogy konkrétan 32 oldal, ~a/5, oldalanként kb 1-2 kép, tervezéssel, hozott szöveg és képek, természetesen gyorsba. :-)
Ha ez is kevés, akkor majd mondok valami kapuszámot (vagy valóban a gépórás megoldás marad), és vagy tetszik nekik vagy nem...

Minden esetre köszönöm és bocsi, ha valakit zavart!
Előzmény: matador85 (20487)
DJG Creative Commons License 2007.02.07 0 0 20494
Gyorsan letöltöd az Openn Office-t (www.openoffice.org). Annak a PP-ekvivalensébe, az Impressbe beolvasod a fájlt, és onnan kopipaszta alapon átrakod a saját Draw programjába. Az már tud EPS-t is exportálni, és újra tudod hasznosítani az anyagot.

Egyébként még az is lehet, hogy ugyanazt el lehet vele játszani, mint a DOC fájlokkal, PPT-vel még nem próbáltam. Mentsd le a saját formátumában, azt nevezd át .zip végûre, valójában egy ZIP archívum, és a tartalma gyönyörû könyvtárszerkezetben ott van belül. Lehet, hogy az összes grafika és egyéb minden további nélkül kimásolható belôle minden konverzió nélkül.

Üdv,
Gábor
Előzmény: tcstitty (20493)
tcstitty Creative Commons License 2007.02.07 0 0 20493

segítség, feladom. A "szent tehén", vagyis a megrendelő óriási hozzáértéssel powerpointban adta oda a munkához a képanyagot.... nem kommentálom. Valami ötlet, hogy gyorsan és egyszerűen hogyan lehet ezekből a diákból "képeredetiket" csinálni?

Az egyik gondom, hogy egy részük dobozos-szöveges (vagyis szerintem vektoros) de színes és nekem fekete-fehérben kellenének.

A másik részük raszteros kép, ami szintén színes, tehát át kell raknom szürkeárnyalatosra.

A szöveggel meg az lenne a kérdésem, hogy ha word-ben írták és beemelem a qxp-be akkor az "ő" betük helyén miért jön kérdőjel?! A betűtípus Aral CE, és opettype.

Köszönöm a tippeket előre is!

matador85 Creative Commons License 2007.02.07 0 0 20492

van, persze, de az kevés... világosabbat szeretnék. szemmel alig vehető észre a különbség a kontraszt állításnál.
Előzmény: petigabi (20491)
petigabi Creative Commons License 2007.02.07 0 0 20491

Azért az Acrobat alapvetően nem egy kiadványszerkesztő vagy bármi ilyesmi progi. Kisebb változtatásokra használható ugyan, de nem egész könyvek átbuzgerálására. Alig hinném, hogy volna hozzá olyasmi, amivel egyszerűen megoldható az, amit akarsz. Túl azon, hogy nem nagyon értem, miért lenne jó, tényleg a Risódon kéne megnézned, hogyan lehet visszavenni a festékezésből. Mert lehet...

Előzmény: matador85 (20487)
petigabi Creative Commons License 2007.02.07 0 0 20490
Ez az átlátszó alapon van azt jelenti, hogy layer, ami körbe üres? És nem is kerül alá semmi, amit letakarna? Mert akkor csak simán fotóstopp, flatten layers, save, azt már mehet is. Ha meg volna, amit kitakar, akkor körérakni clipping patht, utána flatten, és úgy.
Előzmény: Törölt nick (20489)
Törölt nick Creative Commons License 2007.02.07 0 0 20489

Sziasztok!

Ismét egy kezdő kérdés: adott egy logo tif formátumban. Átlátszó alapon van, így szeretném beilleszteni egy Indesign dokumentumba, amit sima fehér papírra nyomtatok, egyszerű nyomtatóval. Beillesztem, exportálom pdf-be, a nyomtatási kép stimmel. Kiírja azonban, hogy "A dokumentum átlátszósági színtere nem egyezik a célfálj Adobe pdf beállítások exportálása menüben megadott színtérrel....stb."

A lényeg az, hogy nyomtatásban a végeredmény az, hogy a logo alá egy szürke mező kerül, holott ugye fehérnek kellene lennie.

Az eredeti logo egyébként szürkeárnyalatos, de átálítottam CMYK-ba, hátha ez a baj. De ez nem segített.

Kösz a türelmet.

Nóri

Szedő Tördelő Creative Commons License 2007.02.07 0 0 20488
Titty, amikor te a szakmában dolgoztál ez a kötésmód, mármint az irka nem volt használatos? Biztos, hogy dolgoztál a szakmában? Nem szégyen azt mondani, hogy nem, tényleg nem dolgoztam a szakmában.
Előzmény: tcstitty (20479)
matador85 Creative Commons License 2007.02.07 0 0 20487

Van Adobe Acrobat Pro (7.0) a gépemen... de nem értek hozzá, ezért kértem segítséget... úgy néz ki azt csinálom, h vissza teszem rtf-be... és úgy állítom szürkére... azért kösz...

(ha kiderülne h melyik kiegészítő kellhet még, azért megmondhatjátok, majdcsak beszerzem vhogy...)
Előzmény: DJG (20478)
DJG Creative Commons License 2007.02.07 0 0 20486
A monitor önmagában nem színhelyes, akkor sem, ha drága.

Elsô lépés, hogy jó lenne olyan helyen vásárolni, ahol ki is tudod próbálni pont azt a darabot, amit megveszel. Van nálam egy kis segédprogram, http://www.tramontana.co.hu/index_en.php jobb alul a monitor kalibrálásához. A színekkel itt még nem kellene törôdnöd, de a kép élességével, stabilitásával és fôleg a konvergenciáva igen. Én amúgy használtam vettem ilyen monitort, kiváló lett így is és nagyon olcsó, és ott minden további nélkül megengedték, hogy notebookkal beállítsak, rákössem a monitort, és vacakoljak a monitor kezelôszerveivel, amyg olyat nem találtam, amelyiknek tökéletes volt a konvergenciája (persze, egy gyári újnál nem illik, hogy ezzel baj legyen).

Aztán, ha megvan, akkor lefuttathatod megint a programot, most már minden egyes lépésen végighaladva. De ezzel még csak a monitor kezelôszerveit állítottad be. Így sem lesz nagyon rossz, de ahhoz, hogy az egész munkafolyamat a szkenneléstôl a monitoron keresztül egészen a nyomtatásig (a saját nyomtatódon és majd a nyomdában egyaránt) színhelyes legyen, valódi színkalibrálásra van szükség, drága eszközökkel. Ha ezeket nem fogjátok megvenni, akkor olyan céget kell keresni, aki elvégzi ezt a munkát nektek. Minden szóbajöhetô eszközhöz lesz egy színprofilotok, és ha azt használjátok, akkor lesz valóban rendben a dolog.

Üdv,
Gábor
Előzmény: Jóstikácska (20485)
Jóstikácska Creative Commons License 2007.02.07 0 0 20485
Sziasztok!

Tudom hogy már kiveséztétek ezt a témát, de sajnos nem igazán van időm elolvasni a régi beírásokat. És lehet hogy azóta a technika is rengeteget fejlődött :)
A cég ahol dolgozom vásárolna 19-21"-os crt monitort. Grafikai munkára, kiadványszerkesztésre. Nagyon jó lenne ha színhelyes lenne ill. könnyű lenne belőni a színhelyességet (sőt ha lenne olyan magyar nyelvű program, leírás ami segítene ezt megtenni azt is örömmel fogadnám). Na vibráljon stb. . Az ár végülis nem olyan lényeges, de ne legyen csillagászati (cirka 130.000-150.000 Ft lenne rá szánva)
Ha tudnátok írni típusokat amik szerintetek jók lennének ill. leírni mi szól az adott monitor mellett ill. ellene. Illetve ha van olyan monitor amiben nagyot csalódtatok az is érdekelne.

És ha még lehet egy kis reklám is akkor örömmel jelentem be hogy cégünk vásárolt még tavaly októberben egy Océ CPS 800 Platinum típusú digitális "nyomdagépet"
Azért idézőjelbe mert nem ez a hivatalos megnevezése :)

Itt egy kis leírás http://www.oce.hu/products/pdf/CPS800Plat_spec_4pA4_hung_W.pdf

Kis példányszámú könyvek, szóróanyagok, cégbemutatók stb. nyomtatása. Tudd kreatív papírra nyomni 300 gr-ig.
Ha felkeltettem volna bárki kíváncsiságát, akkor a www.fotogruppe.hu weboldalon érdeklődhet.
Bocs az önreklámért, de magyarországon ez a típuus nem igazán elterjedt és hátha Titeket is érdekel.
Ha bárkit is zavarna megkérném a moderátort hogy az OCÉ-s részt törölje.

Segítségeteket pedig előre is köszönöm.
petigabi Creative Commons License 2007.02.07 0 0 20484
Úgy rémlik, színre nem lehet keresni, meg szöveges keresés/cserénél színt megadni. Vagyis soronként kéne kijelölgetni, színezni. Olyasmit nem lehet csinálni, hogy Export to ps, aztán ott a Black nevű színt átdefiniálni?
Előzmény: DJG (20478)
petigabi Creative Commons License 2007.02.07 0 0 20483

PM-ben is plugin kellett hozzá, Build Booklet..., csak adták a gyári csomagban. Sajnos, bonyolultabbakat nem tudott, úgyhogy én írtam rá egy scriptet is pluszban. Kilövést csinálni nem bonyolult, csak roppant unalmas, monoton, és épp ezért könnyű eltéveszteni.

Egyébként még egy szempont: ennyi oldalnál már igencsak számít a papírvastagság, ha nem vágják-ragasztják, hanem tényleg irkázzák, vagyis hajtják és tűzik az íveket. Jobb imposing-ek ezt tudják, és be lehet állítani, mennyire tolja az oldalakat...

Előzmény: srf (20481)
petigabi Creative Commons License 2007.02.07 0 0 20482
Mit kell ezen magyarázni? Ennél egyszerűbben nem lehet. Bembo is ezt írta le, csak azt felejtette odatenni, hogy a páratlan oldal mindig jobbra kerül...
Előzmény: srf (20480)
srf Creative Commons License 2007.02.06 0 0 20481
Meg vannak pluginek Acrobathoz, InDesign-hoz, Quarkhoz is (2-up, 4-up, 8-up)
Meg, ha jól emlékszem a PageMaker meg tudta csinálni asszem plugin nélkül is, mintha...
Előzmény: srf (20480)
srf Creative Commons License 2007.02.06 0 0 20480
Akkor ezt most nagyon lassan és részletesen magyarázd el tcstittynek... :)
Amúgy makettet nem kell 1:1 méretarányban csinálni, lehet egészen piciben is.
Előzmény: petigabi (20461)
tcstitty Creative Commons License 2007.02.06 0 0 20479
fúúú ködzi, tök ciki de ezt nem tudtam.igaz annak idején amikor én még a szakmában voltam ez a fűzési módszer (kötés) nem volt használatos. nagyon köszönöm.
Előzmény: bembo (20472)
DJG Creative Commons License 2007.02.06 0 0 20478
De, lehet, viszont ha meglenne a hozzávaló programod, akkor nem kérdeznéd, mert tudnád magadtól is. Ebbôl következôleg nincs hozzávaló programod, és akkor ezért az egy munkáért nem fogsz venni, mert ahhoz igen drága. A komplett Acrobat csomag kell (nem az ingyenes Reader) és ahhoz kiegészítések, akkor mindennek meg tudod változtatni a színét, persze, ettôl még sok kézi munka lesz (hacsak nem tud keres-kicserél alapon ilyet csinálni, azt nem tudom).

Üdv,
Gábor
Előzmény: matador85 (20471)
petigabi Creative Commons License 2007.02.06 0 0 20477
A Risón, úgy rémlik, lehet állítani a festékezést, hogy ne legyen olyan vastag...
Előzmény: matador85 (20476)
matador85 Creative Commons License 2007.02.06 0 0 20476

az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy nem akarok én halvány szürkét, hanem annyit szeretnék, h ne olyan erős fekete legyen h átlátszon a papíron, mert most átlátszik. (normál 80g-os papír.)
Szóval nem ez a kérdés, csináltam már szürkét Riso-n :) amúgy igaz, h a világos "színeket" raszterezi, hanem h a pdf-el mit tudok csinálni???

"matador"
Előzmény: petigabi (20475)
petigabi Creative Commons License 2007.02.06 0 0 20475
Hát, izé, fekete festékkel nem lehet raszter nélkül szürkét nyomni Risón... Kisebb fokozatoknál, vékony betűknél, ékezeteknél, főleg világos szürkével elég zavaró tud lenni.
Előzmény: matador85 (20474)
matador85 Creative Commons License 2007.02.06 0 0 20474

Szép szokott lenni a nyomat, amikor (nem pdf nél) szürke szöveget nyomok... semmi gond nincs vele, nem raszteres.
Előzmény: zakka (20473)
zakka Creative Commons License 2007.02.06 0 0 20473
Azt vedd észre, hogy ha szép nyomatot akarsz, akkor olcsón nem úszod meg!
Előzmény: matador85 (20471)
bembo Creative Commons License 2007.02.06 0 0 20472

Ezt hívják irkafűzésnek, irkakilövésnek. Makett nélkül úgy csinálhatod meg, hogy egy üres lapra elkezded egymás alá leírni az oldalszámokat és írod a füzet összes lapjának a feléig. (jelen esetben 50-ig.) Az 51-est az 50-es mellé kell írni, majd a többi oldalt felfelé - mindig - egy sorba a lefelé írt számokkal. A 100. oldal kerül az egyes mellé.

(pl. kicsiben)

1     16

2     15

3     14

4     13

5     12

6     11

7     10

8       9

Az egymás mellett lévő oldalok az oldalpárok.

Ellenőrzés: minden oldalpárnak azonos az összege (ha a két számot összeadod), és eggyel több, mint a füzet oldalának a száma.

Előzmény: tcstitty (20459)
matador85 Creative Commons License 2007.02.06 0 0 20471

Nem raszteres a szöveg, csak a kép (de most az nincs)
A szürke festékhez kellene új dob is, ami plsu 200E lenne... :)
a PDF-el ennyire nem lehet mit kezdeni?
Előzmény: petigabi (20470)
petigabi Creative Commons License 2007.02.06 0 0 20470
Meg egyébként is, 300 oldalnyi szöveget raszterből nyomni egy 600 dpi-s nyomigán nem igazán "olvasóbarát" megoldás...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!