Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2019.09.10 0 0 20003

Szerintem M=miles

miles equites

miles pedites

A székely társadalom két rendje.

Előzmény: genealogi (19998)
Törölt nick Creative Commons License 2019.09.10 0 0 20002
Előzmény: Quicksilver26 (20001)
Quicksilver26 Creative Commons License 2019.09.10 0 0 20001

Több helyen látom a fórumban, hogy MACSE tagoktól kérnek/kapnak segítséget fórumozók. Lehet hogy türelmetlen, vagy figyelmetlen voltam, de egyszerűen nem tudom kibogarászni a MACSE weboldaláról azt az alapvető lényegi információt, hogy pontosan milyen extra adatbázisok nyílnak meg előttem a tagsággal. Lényegében filléres tagdíjról van szó, de azért jobban szeretném tudni, amennyiben valaki tud ebben segíteni.

rferi Creative Commons License 2019.09.10 0 0 20000

Az jó, mert ott kell lenniük. :)

Dédanyám és a felmenői csépaiak.

Előzmény: Csernus Noémi (19999)
Csernus Noémi Creative Commons License 2019.09.10 0 0 19999

Szia!Szolnoki levéltárban voltam szept.5.-én,az általad említett neveket a csépai születési adatok közt láttam.

Előzmény: Prelleg (19977)
genealogi Creative Commons License 2019.09.09 0 0 19998

Hah, nagyon erdekes, koszonom a gyors valaszokat! Nem, elvben sima szuletesi anyakonyv de 1840-es evek es Csik megye. 20 evvel kesobb a gyerek mar gazdalkodokent van feltuntetve a sajat hazassagi kivonatan. 

Itt az egesz oldal listaja, hatha a tovabbi lehetseges megnevezesek segitenek, hogy mi lehet az "M." 

Előzmény: Higroszkópos Sándor (19997)
Higroszkópos Sándor Creative Commons License 2019.09.09 0 0 19997

Ez valami katonai anyakönyv? Ha igen, lehetne "lovas katona".

Előzmény: vörösvári (19996)
vörösvári Creative Commons License 2019.09.09 0 0 19996

Az nem Egri, egy latin szó rövidítése Equ.

Előzmény: genealogi (19995)
genealogi Creative Commons License 2019.09.09 0 0 19995

Remelem most lathato, az elobb nem tudtam feltolteni. "M. Egry(?)" a keresett szo. 

Előzmény: genealogi (19994)
genealogi Creative Commons License 2019.09.09 0 0 19994

Sziasztok, segitseget szeretnek kerni. Ez egy szuletesi jegyzekbol van, a conditio alatt mit jelentenek a bejegyzesek? Konkretan a legalso, az "M. Ergy(?)" erdekelne. Koszonom.

JPmiaou Creative Commons License 2019.09.09 0 0 19993

A MyHeritage alapértelmezésben "adathalmozó" szolgáltatást árul: a saját felhasználói által felrakott adatokat összeveti más (többnyire ingyenes!) családfakutató oldalakon található adatokkal, és az egyezéseket felajánlja -- pénzért. Az adatfelrakás természetesen ingyenes, de amint valamit akar vele az ember csinálni -- keresni, összehasonlítani, kapcsolatba lépni -- az MH nyomban felteszi a fizetőfalat. (Ez az amerikai Ancestry oldalon is hasonlóan történik; a különbség, hogy a "Nagy A" saját adatforrást is kínál, nem csak máshol ingyenesen elérhetőt.)

Gondolom, hogy valamikor a múltban beléptél a MyHeritage-re, az ingyenesen kínált alapfokú fiókkal, és beraktad a nagyszüleid nevét és évszámait. Aztán valamit próbáltál csinálni, ami a fizetőfal mögött volt, és amikor a bankszámlát kérte, otthagytad. Ettől még az ingyenes fiók ott maradt, nagyszüleid adataival és az email címeddel. Az adathalmozó robot állandóan dolgozik a háttérben, és úgy látszik, a közelmúltban kapott új adagot a temető-adatbázistól, amiben megtalálta a nagyszüleidet.

A Find A Grave temető-adatbázis amúgy ingyenes (bár azt hiszem, most már az Ancestry tulajdona), és felhasználók által önkéntesen felrakott képekből és adatokból áll. (A képek szerzői joga névlegesen a feltöltőnél marad, de ezt nagyon sokan figyelmen kívül hagyják.) A BillionGraves a másik nagy temető-adatbázis. Szintén ingyenesként indult, és önkéntes munkán alapul, de most már lépten-nyomon pénzt is kér. Úgy tudom, hogy a MyHeritage a Find A Grave adatbázisát használja.

Előzmény: Diótörő (19989)
rferi Creative Commons License 2019.09.09 0 0 19992

A miért az egyszerű: a profi verzióhoz már pénzt kérnek. Alapesetben ingyenes, de a komolyabb dolgoknál fizetős.

Aztán minél több az user, annál nagyobb értékű a weboldal maga, tehát érdemes toborozni aktívan is. Aztán a sok tag sok adatot tol fel, összefüggéseket hoz létre, ezek adathalászata - törvényesen is - nagy érték, kutatási alapanyag lehet.

Előzmény: Diótörő (19989)
rferi Creative Commons License 2019.09.09 0 0 19991

Egyetértek!

Csak sokan vannak mimóza lélekkel, és jobb ha előre figyelmeztetjük őket! :)))))))))))

Mélyen vallásos emberek,aztán kiderül, hogy a szépszüleim évtizedeken keresztül valami vadházasságban tolták a gyerekeket... azok meg szívszélhűdést kapnak, hogy micsoda fertő! :))))))))))

Előzmény: freyya (19986)
Diótörő Creative Commons License 2019.09.09 0 0 19990

Neked is kösz szépen.

Előzmény: almirena (19988)
Diótörő Creative Commons License 2019.09.09 0 0 19989

Kösz szépen. Egyszer beléptem egy hasonló oldalra, de amikor bankszámot kért, abbahagytam. Lehet, hogy ezek voltak.

De hogy honnan jelentkeztek, honnan tudták az imélemet és mindjárt párosították a szüleim sírjával és főleg miért, azt nem értem.

Kösz az infot.

Előzmény: rferi (19985)
almirena Creative Commons License 2019.09.09 0 0 19988

a Myheritage együttműködik a Findagrave.com-mal, onnan jöhetett a sír képe.

Előzmény: Diótörő (19984)
upupa67 Creative Commons License 2019.09.09 0 0 19987

Köszönöm!

Előzmény: almirena (19975)
freyya Creative Commons License 2019.09.09 0 1 19986

Számomra pont az ilyen csontvázaktól érdekes az egész. Ezektől lesz történet, és nem csak születési és halálozási adatok halmaza. 

Előzmény: rferi (19980)
rferi Creative Commons License 2019.09.09 0 0 19985

Nem lehetnek ők?

https://www.myheritage.hu/

Ez elvileg egy ingyenes oldal, ahol a családfakutatással kapcsolatos infókat lehet gyűjteni, felépíteni a sajátot, és elvileg közösség is.

Előzmény: Diótörő (19984)
Diótörő Creative Commons License 2019.09.09 0 0 19984

Sziasztok !

Segíjjetek mán legyetek szívesek.

Kaptam egy ímélt egy " Myheritage rekord matches " nevű valahonnan. Nem tudom, hogy honnan tudják a emilemet, de főleg honnan veszik a szüleim sírjának a fotóját?

Rosszul beszélik a magyart, vagy csak gugli fordítás, de akkor is, kik lehetnek ezek ?: My heritage csapat.

Ha tudtok róluk valamit, előre is köszönöm. Üdv: D.

rferi Creative Commons License 2019.09.09 0 0 19983

MA hajnalban találtam meg az első labancot a családfában! :)))

Még a labancok is bennem vannak már 1791-től visszafelé! :))))))))))))))))

Pottenhoffer Katalin... micsoda név!

Előzmény: drRamaty (19982)
drRamaty Creative Commons License 2019.09.09 0 0 19982

"csak akkor csináld, ha nem fog zavarni, bármilyen csontváz ugrik elő a papírokból!

Mert szinte mindenhol ugrik elő valami.

Törvénytelen gyerekek, vagy pereskedő rokonok, satöbbi"

Van ilyen bőven, törvénytelen gyerek, oroszok által lelőtt férj, akinek terhes özvegyét elvette az öccse. Név változtatás felnőtt korba, mert elismerte az apa a gyereket. 2. vh-ban eltünt nagyapa, öngyilkos kábszeres orvos, szóval van itt minden. De nagyon sokra jutottam már, élvezem én is.

Előzmény: rferi (19980)
rferi Creative Commons License 2019.09.08 0 0 19981

Ez a papír nagyon sok infó kezdetnek, ebből lesz valami! :)

Ismerősöm tátotta a száját, mikor meséltem mit akarok, hogy hát minek ezt kutatni, nem elég csak felcsapni a családi bibliát, és elolvasni a beírt neveket????

Hát igen, neki az ötszáz éves családjában ez könnyű volt, majd mindenki pap volt, nemesek is, és megmaradtak az iratok.
Nálunk sok minden elveszett a kitelepítéskor :(

Előzmény: drRamaty (19979)
rferi Creative Commons License 2019.09.08 0 0 19980

Adnék egy fontos jótanácsot:

csak akkor csináld, ha nem fog zavarni, bármilyen csontváz ugrik elő a papírokból!

Mert szinte mindenhol ugrik elő valami.

Törvénytelen gyerekek, vagy pereskedő rokonok, satöbbi.

Ha zavarna ilyesmi, ne csináld! :)))))))))

Amúgy sok sikert kívánok, remélem sok mindenkit megtalálsz.

Én most a nyár végén mentem le  Kunszentmártonba, anyám családjával kapcsolatban helyszínen kutatni, és nagyon élveztem. Egy csomó mindenkit megtaláltam, akik eddig rejtőztek.

Előzmény: drRamaty (19979)
drRamaty Creative Commons License 2019.09.08 0 0 19979

Szia Feri, én is mostanában kezdtem el kutatni a család után, arra felé vezetnek a szálak nekem is. Konkrétan a dédapám Szécsényi József 1867. március 13-án Szegváron, a dédanyám Bíró Franciska 1876 július 6-án Szentesen született. Ebből a kézzel írt papírból indultam ki, rengeteg adatom van már.

Előzmény: rferi (19957)
rferi Creative Commons License 2019.09.08 0 0 19978

A Hamar Antaltól való bejegyzéseket sem találtam meg, ezért nem volt tiszta.

Köszönöm az iránymutatást, elindulok ezen a vonalon, megpróbálom feltérképezni a helyzetet.

Még asszem el kéne jutni az Országos Levéltárba, és ott visszafelé elindítani a keresést arról a királyi rendeletről, amiben az öt gyereket polgárilag törvényesítik. Nagyon összevágnak dátumok az és a törvénytelen ükanyám lányának esküvője között. A lánya - a dédanyám - pedig egy frissen kinevezett ügyvédhez - Doba Istvánhoz - ment hozzá a rendelet utáni hetekben. Szerintem a dédapám ügyvédkedhetett ezen a törvényesítésen.... De persze még semmi bizonyítékom nincs erre.

Előzmény: Prelleg (19977)
Prelleg Creative Commons License 2019.09.08 0 0 19977

A házassági bejegyzés szerint mindketten özvegyek voltak, de Szira Eszter biztosan, mert 1818-tól négy gyermeke is született Hamar Antaltól. Valószínűleg azért nem esküdtek meg, csak 1852-ben, mert meg kellett várniuk, míg az előző férj és feleség meghal. Ekkoriban, főleg a katolikusoknál, nem nagyon lehetett válni. Át kellene nézned a halotti anyakönyvet, hogy Hamar Antal és (ha volt) Tzútz András felesége mikor halt meg. (Hamar Antal és Szira Eszter 1817-ben házasodtak össze. 1850-ben pedig 47 évesen elhunyt egy bizonyos Tzútz Andrásné Kanyó Veronika.) Az esküvői bejegyzésben azt is írják, hogy távolabbi rokonok, de nem hiszem, hogy emiatt nem köthettek házasságot korábban

Előzmény: rferi (19974)
almirena Creative Commons License 2019.09.08 0 0 19976

illetve bocsánat, eltemettetett.

Előzmény: almirena (19975)
almirena Creative Commons License 2019.09.08 0 0 19975

ha és amennyiben jól látom, akkor február 12-én (?) meghalt János fia 14 naposan, míg decemberben nevet nem kapott fia 2 naposan.

Előzmény: upupa67 (19973)
rferi Creative Commons License 2019.09.08 0 0 19974

Óóóó!
Ezt nagyon köszönöm, nekem nem sikerült megtalálni.
Akkor ez a magyarázat! Előbb összehoztak egy halom gyereket, s aztán házasodtak!
Hogy ezt akkor és ott hogyan???, miért???

Előzmény: Prelleg (19972)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!