Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2023.02.14 -2 3 76273

Azért jó ötlet volt ez a "Kéktúra 70" mozgalom, megjött (3 hónap után!) a harmadik jelvényem is, 2500 feletti sorszámmal. 

Mikor elkezdődött, még az ezer környéki teljesítői létszám is álomszerűnek tűnt, legalábbis a facebukkos beszélgetésekből ez jött le.

Még a végén meglehet a 3000 is, mert utánam is vannak még elég sokan ha jól tudom, én november közepén adtam le és még januárban is futottak be füzetek.

 

 

 

 

Okulare Creative Commons License 2023.02.14 -1 2 76272

Köszönöm szépen a segítséget. Ez így megnyugtató. Egyébként a hétvégén a zöld sávon mentünk fel a Réka-várig és valóban nyílik már az illatos hunyor.

Smith W. Creative Commons License 2023.02.13 -1 4 76271

A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 40. § (1) bekezdése pontosan úgy fogalmaz, hogy: "Fokozottan védett természeti területre történő belépéshez – a jelzett turistautak és tanösvények kivételével – a természetvédelmi hatóságnak az igazgatóság szakértői véleményének figyelembevételével kiadott engedélye szükséges."

 

Ebből következően a kérdésedre a válasz az, hogy a területre gyalogosan, a jelzett turistaúton, engedély nélkül be lehet menni.

Előzmény: Okulare (76268)
HEV Creative Commons License 2023.02.12 -1 2 76270

A tábla valóban azt jelenti, hogy ott  fokozottan védett terület található ahova a belépéshez engedély szükséges. Azért ennek a pontos helye az erdőtérképeken (nyilvános és publikus)  pontosan látható (zöld terület) és valójában a piros kereszt és a kék sáv közötti területek egy része védett, egy viszonylag keskeny sávban. Erről a térképről lehet megnézni hol van ilyen védett terület az országban. Ez a két jelzett út a határon megy, szabadon járható. A kettő között van a zöld sáv jelzés, ahol a Mecseki Zöldtúra túramozgalom is vezet, ez átszeli a védett területet, mivel jelzett út azon lehet közlekedni de nem szabad letérni. A Réka-várat ez érinti. Itt védett növények vannak ezek virágzásakor lehet természetvédelmi őr a területen aki intézkedésre jogosult. Aki volt már erre és megnézte a bánáti bazsarózsa virágzását a közelben, találkozhatott már velük, az is védett mégis rendezetten látogatható. 

Előzmény: Okulare (76268)
Törölt nick Creative Commons License 2023.02.12 -1 1 76269

Üdv!

Októberben jártam erre, végigmentem a piros + jelzésen a Réka-völgyben, egészen a Réka-kunyhóig, majd a kék négyzeten át Kisújbányára.

Kisújbányáról pedig a kéken vissza a kiindulópontra.

Nagyon szép völgyi út, olykor Burok, olykor Csarna-völgy hangulatom volt. 

Egy ponton felmegy az erdészeti aszfaltra, melyet annak a végéig követ.

Szerintem nyugodtan járható, ez egy jelzett turistaút.

 

1. a tábla

2.-3. a Réka-völgyben

 

1. adatok, háttérben az aszfaltút vége

2. bejön az Üvegesek Útja ( Pénzbánya, Réka-völgyi hutahely)

3. a Réka-kunyhó előtti réten

 

 Réka-kunyhó, majd Kisújbánya felé a kék négyzeten 

 

Előzmény: Okulare (76268)
Okulare Creative Commons License 2023.02.12 -1 1 76268

 
Egy kis bizonytalanság eloszlatásában kérném a sergítségetek. Ez a tábla Mecseknádasd és Óbánya között a piros kereszt és a kék sáv találkozásánál van. Ez azt jelenti, hogy ezen a turistaúton gyalogosan sem szabad végigmenni? Csak engedély birtokában? Azért kérdem, mert itt vannak házak (nyaralóknak tűnnek), amiket autóval is meg lehet közelíteni, mert kavicsos, autó szélességű földesút vezet oda. A linkelt térképen barna vékony vonallal jelölve látszik. Ezzel párhuzamosan halad a piros kereszt. És arra gondoltam, hogy ez a tábla csak azért került ki, hogy nehogy autóval erre az útra hajtsanak, összetévesztve azzal, ami a házakhoz vezet. Tehát a tábla tiltása gyalogosokra nem vonatkozik. Ugyanakkor az én logikám szerint, ha tényleg az autósoknak szánták, akkor ide egy "behajtani tilos" kresz táblát kellett volna rakni, mert ez a TVT tábla ez inkább a turistáknak szól. Mi a véleményetek? 
https://tervezo.heyjoe.hu/#17/46.22403/18.43498/freemap-turajel

Ha az ember kirándulást tervez, akkor honnan kellene tájékozódni, hogy egy adott turistaút engedélyköteles-e? A Szársomlyón tudom, hogy van ilyen terület és a térképen legalább jelzik, hogy Szársomlyó Természetvédelmi Terület, bár ez egy laikus számára még mindig nem jelenti azt, hogy engedélyköteles lenne az út. Viszont itt nem látok TVT-re utaló jelzést a térképen.

Törölt nick Creative Commons License 2023.02.12 -2 1 76267

Sokáig negatív véleményem volt a Csókakői vár felújításáról, a tégla most sem tetszik, viszont a vár fekvése, összképe, hangulata alapján nekem ezúttal megtetszett.

Egy rövid kitérőt mindenképpen megér, nincs olyan magasan mint amilyennek látszik. :-)

 

 

Bónusz: The Meltdown... :)

 

Előzmény: Törölt nick (76264)
jzp2107 Creative Commons License 2023.02.11 -2 2 76266

ezt olvastátok?

 

https://telex.hu/belfold/2023/02/09/elhagyott-csempeszautokat-beleznek-a-vedett-hansagban-az-osztrak-zoldhatarnal

 

azt mondja:

 

"hónapok óta fél tucat elhagyott, vélhetően embercsempész autót számolt meg olvasónk, méghozzá a nemrégiben felújított andaui gyalogoshíd környékén"

 

nem tudom mit jelent a "környékén", nekem mint olvasónak ez azt sugallja hogy látótávolságban, de év végén mikor arra jártam egyet sem láttam

 

"Egy másik helyismerettel rendelkező olvasónk pedig fotókat is küldött"

"Ez a szlovák rendszámú autó napokig a Hanság-főcsatornában állt"

és ott egy kép egy kb 1.5m széles árokról

 

 

a Hanság-főcsatorna ennél azért komolyabb..

 

 

 

 

talán a Kis-Répce lehetett..

 

 

 

szétdobált hátizsák hálózsák meg ruhanemű az viszont volt dögivel :-(

 

jzp2107 Creative Commons License 2023.02.11 0 0 76265

február vagy sem, hunyor már van, százszorszép még van..

Előzmény: olahtamas (76263)
Törölt nick Creative Commons License 2023.02.11 -1 1 76264

Na, jó. :-)

Gumicukor-eszegetős, olvasgatós, Vár-völgyi-madárcsicsergés-hallgatós, régi kék jelzés keresgélős... :-)

 

Előzmény: olahtamas (76263)
olahtamas Creative Commons License 2023.02.10 -1 2 76263

"virágszagolgatós" ez így február elején érdekes hasonlat :)

Vagy viszel a hátizsákodban virágot? :D

 

Előzmény: Törölt nick (76262)
Törölt nick Creative Commons License 2023.02.10 -1 1 76262

Nincs minden fent ezeken az oldalakon, sőt az erdészeti honlapokon sem.

Éppen ma tapasztaltam!

 

A mai napon mentem egy szuper Csókakő-Gánt túrát, előtte viszont Gánton (még kocsival)átengedtem az úton magam előtt két vadászt.

Aztán jött az ihlet... :-)

 

Leparkoltam melléjük, köszöntem és megkérdeztem hogy lesz-e vadászat a területen, a Vérteserdő honlapján nem láttam hogy lenne.

Azt mondták hogy igen, jelenleg is van vadászat, nem társas, így nincsen fent a honlapon. Most mennek ki éppen.

Aztán kérdeztem hogy akkor inkább másfelé menjek?

Kérdezték hogy mikor akarok menni, mondtam hogy busz átvisz kb fél 11-re Csókakőre, utána még az én virágszagolgatós stílusomban is kb 15:00-ra Gánton leszek újra.

 

Gondolkoztak, majd aszonták, rendben, menjek az úgy jó. Beszélgettünk még pár szót (szimpatikusak voltak egyébként, nem az az egybites fajta) majd elköszöntünk.

 

Na, szóval ennyit erről.

 

Előzmény: KFeri_2+4 (76261)
KFeri_2+4 Creative Commons License 2023.02.10 -1 1 76261

Még mindig, vagy inkább már megint vadászat. Holnap ismét túrázni indulok és nem szeretnék úgy járni, mint legutóbb. Ezért a https://heyjoe.hu/index.php?oldal=faq#vadgazdalkodasra_jogosultak oldalon kikerestem az érintett területek azonosítóját és az oldal alján található e-mail címre írtam egy levelet, a következő kéréssel:

 

Azt szeretném megtudni, hogy van-e erdőlátogatási korlátozással járó bejelentett vadászat a következő vadgazdálkodási tájegységeken: (ffelsorolás)

 

A következő választ kaptam:

 

A Vas Vármegyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Földművelésügyi Osztály(továbbiakban:Vadászati Hatóság) nevében eljárva tájékoztatom, hogy hatóságom ilyen jellegű információkat nem adhat ki a vadászatra jogosultak beleegyezése nélkül.

 

Mivel a kektura.hu és a heyjoe.hu oldalakon nincs fent korlátozásról szóló információ, ezért holnap hajnalban útra kelek.

Előzmény: annyi baj legyen (76150)
pozo Creative Commons License 2023.02.10 -1 1 76260

Szia,

Köszi. Én arra vagyok kíváncsi, hogy akik nem szerepelnek a nyilvános adatbázisban, azoknak adatai meg vannak az MTSZ-nél?

Előzmény: rönofan02 (76259)
rönofan02 Creative Commons License 2023.02.10 -1 3 76259

Szia,

Amennyire tudom (!!!!), csak azok nevei kerülnek be a nyilvános adatbázisba, akik aláírnak (illetve aláírás után visszajuttatnak) egy nyilatkozatot, hogy hozzájárulnak ehhez. Tudod, GDPR és társai.....

De majd rákérdezek.

Barátsággal

Tóni

Előzmény: pozo (76257)
HEV Creative Commons License 2023.02.09 -1 3 76258

A LOKOS teljesítések is benne vannak  a nyilvántartásban. Korábban ünnepélyesen adták át a jelvényeket így a dátumok csak az évet tartalmazzák amikor átadták, de az nem a valós befejezés napja. Az 56-os évi teljesítéseket 57-ben adták át, aztán évekig nem volt jelvény átadás csak akkor lett újra amikor az MTSZ gyártatta az első adagot. 

Az MTSZ is vezeti a kezdetektől  (lap alján ) viszont aki nem járult hozzá azok neve nem szerepel a honlapjukon. Mivel az OKT teljesítés sorszámozott így a nyilvántartás természetesen szükséges és meg is van.  Lásd hiányzó sorszámok. 

 

Mindhárom kéktúrára igaz ez a nyilvántartás.

 

Az RP-DDK-t még én töltöttem fel sok éve az mtsz honlapra. Akkoriban az természetes volt, hogy be lehetett segíteni nekik, természetesen ingyenesen. Ebben tudtommal nincsenek hiányok, miután beszüntették a bedolgozást ezt az alkalmazottak  vezették tovább becsülettel. Az új kéktúrás oldal már hiányosabb az utóbbi években. 

Ma már aki ír valamit az oldalukra az is pénzért dolgozik. (többnyire)

Előzmény: pozo (76257)
pozo Creative Commons License 2023.02.09 -1 1 76257

Szia,

Kérdésem: Amióta MTSZ-hez tartozik a Kék Túra, minden teljesítő nyilván van tartva?

Előzmény: rönofan02 (76238)
Törölt nick Creative Commons License 2023.02.09 -2 1 76256

Nekem is sikerült már vele beszélnem régebben párszor, meglepően sok zagyvaságot hallottam tőle, sajnos.

 

Ebben az esetben az MTSz által vezetett nyilvántartásban eleve Völgyi Flórián az első teljesítő, aki benne van a Másfélmillió bükki részében is, a kéktúrás jelvényével együtt, plusz a kéktúra általa készített szintábrájával.

 

A vasutasok közül viszont az első teljesítő 1952-ben Horváth József volt, ez is köztudott dolog.

1953-ban hozzájött még 8 teljesítő, egyiknek sincs ott a neve az MTSz-es listán. Horváth Józsefé talán, de ő ha jól tudom kétszer is végig járta.

 

Egyszerűbb a Dr Vízkelety könyvet elővenni, ha hiteles információt szeretne az ember.

Ott vannak a kezdetek éves bontásban.

Előzmény: HEV (76242)
olahtamas Creative Commons License 2023.02.08 -2 2 76255

Nekem is a Bakonyhoz kötődik egy ilyen kéktúra szakasz, amikor a tervezett 19 km-es szakasz legalább fele térdig érő szűzhóban vezetett.

Ott a végére már alaposan ránk sötétedett, pedig nem az volt a terv :)

Előzmény: Zolcsi67 (76253)
Zolcsi67 Creative Commons License 2023.02.08 -1 2 76254

Ugyan már, én 101 évesen a Kárpát koszorút akarom teljesíteni, egyben Dévénytől Orsováig :-DDD

Előzmény: nagypapi (76249)
Zolcsi67 Creative Commons License 2023.02.08 -1 2 76253

Ugyanez a Bakonyban, jó sok évvel ezelőtt, novemberi első (jó bőséges) hóban, kulcsosházban átmulatott éjszaka után...Károlyháza–Vinye–Cuha-völgy–Károlyháza volt az útvonal, nem hosszú, de ötször akkorának tűnt, rendesen kinyúltam a végére. A hó SEM játék.

Előzmény: Törölt nick (76252)
Törölt nick Creative Commons License 2023.02.08 -2 1 76252

Neki lehet indulni, sőt érdemes is, csak nagyjából felét kell tervezni távban egy átlagos hómentes túrának.

Iszonyúan visszafog a szűz hó, hangsúlyozom az érintetlen, a kissé letaposott már valamivel könnyebb.

Soha nem éreztem még olyat -azóta sem- mint ezen a Kohász-túrán, mikor Istenmezejétől Salgótarjánig akartam menni, túrtam magam előtt a havat, aztán Bárna előtt szinte ájultan rogytam le, csiklandozott a mellkasom, remegtek a lábaim a kb 13 km friss hó taposás után. 

 

https://www.turistamagazin.hu/blog-bejegyzes-1/a-ho-fogsagaban-a-medves-videken

 

 

1.2. távolban a Mátra, észak felől

 3. Nógrád és Gömör határán

Előzmény: Smith W. (76250)
Smith W. Creative Commons License 2023.02.08 0 2 76251

Gondolom az a dátum lesz, amikor a füzetet elbírálják, vagy amikor a bírálat után még kiállítják az oklevelet vagy nem tudom. Igazából szerintem az égvilágon semmi jelentősége nincs. Főleg úgy, hogy szerintem tényleg sokan úgy vagyunk ezzel, hogy arra jobban emlékszünk, hogy mikor fejeztük be ténylegesen a terepen a túrát. Aztán lehet idővel ez az emlék is megkopik majd. (Ahogy jönnek az újabb túrák...)

Előzmény: HEV (76241)
Smith W. Creative Commons License 2023.02.08 0 3 76250

Én is kedvelem a Börzsönyt, és nekem is inkább azt kell keresnem, hogy melyik úton nem jártam már. A legszebb emlékeim mégis azok, amikor télen, esetenként térdig érő friss hóban gázolva megyek fel a Csóványosra; síelek vagy éppen sífutok. Voltam már mínusz 10 fokban is, nem gondolnám, hogy sokkal veszélyesebb, mint mondjuk nyáron.

Tiszteletben tartom a döntésed, hogy te ilyen körülmények között nem indulsz el. Nem értem, de elfogadom.

 

Ez a mostani eset pedig tanulságos, mindenki levonhatja a saját következtetését.

 

Probléma, baleset bármikor előfordulhat, mindenki szorulhat segítségre. Persze más dolog, ha valaki a saját felkészületlensége (fizikai, felszerelésbeli) miatt kerül bajba. A lényeg, hogy van lehetőség tanulni belőle.

Előzmény: klogg (76248)
nagypapi Creative Commons License 2023.02.08 0 4 76249

Innentől kezdve már csak idő kérdése, mikor jelenik meg a hír, hogy 101 éves dédi is teljesítette a kéktúrát...

Előzmény: Törölt nick (76228)
klogg Creative Commons License 2023.02.08 -1 1 76248

Nagyon szeretem a Börzsönyt, rengeteg részét bejártam már, kevés olyan turistaútja van, ami eddig még kimaradt, de mivel tudom, hogy nem viccel, ezért télen, hóban, mínuszban neki sem indulok.

Előzmény: jzp2107 (76245)
HEV Creative Commons License 2023.02.08 0 1 76247
Előzmény: klogg (76243)
V43 1279 Creative Commons License 2023.02.06 0 1 76246

Ezúton is köszöni! :)

Előzmény: Wittgen11 (76237)
jzp2107 Creative Commons License 2023.02.06 0 2 76245

mert nem olvassák ezt a fórumot

 

különben tudnák: a Börzsöny nem viccel..

 

Előzmény: klogg (76243)
HEV Creative Commons License 2023.02.06 0 1 76244

Mentő szánkó és benne izolációs fóliával betakarva a lány. Kilátszik a feje a sapkában. 

 

Előzmény: klogg (76243)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!