Keresés

Részletes keresés

emyl Creative Commons License 2014.08.25 0 0 58740

baszki komolyan mondom, elkezdek levelezőn épületgépésznek tanulni...

ha kiégek szoftverbaszkurálásilag, elmegyek uszodákat tervezni, abban is kiba. nagy pénz van...

(uszodatechnikai egyesületnél van egy jóbarátom, nem győzi a melót...)

Előzmény: nyman (58739)
nyman Creative Commons License 2014.08.25 0 0 58739

Ez nem erdekel senkit? Napi 200-250 euro nem olyan nagyon sz.r .

 

Van meg egy masik, szinten angolul beszelo epuletgepeszt keresnek, muszaki ellenori vegzettseggel, jovo ev vegeig heti kb. 2-3 nap, penzt nem tudok. Van egy masik muszaki ellenorzesi melo, Erd magassaban van a project, ez heti 0,5-1 nap, esetleg a jovo ev masodik feleben heti ketto. Itt gyenge a penz, napi 35 e, de a munka sem olyan veszes. 

Előzmény: nyman (58722)
nyman Creative Commons License 2014.08.23 0 0 58738

lehet azer segitett, mert mar harom ember helyett dolgozott es nem akarta, hogy valamelyik kollegaja szubjektiv szurojen elbukjal es meg tovabb csusszon az uj kollega felvetele :)

 

Nekem a foiskolai kolesz szobatarsam ment oda meg ca. masfel evtizede, az indulaskor, mint mezei telefonos ugyfelszolgalatos, miutan szakmaban nem akart dolgozni, elotte meg Londoban huzta pincerkent, igy mikor hazajott itthon gyakorlatilag nullarol indult, az egyetlen elonye az aktiv angol nyelvtudasa volt.

 

Majd viszonylag gyorsan lepett felfele a rangletran, 2-3 ev mulva meg egy komplett osztalyt vezetett. Ugye egy indulo, novekvo cegnel nem olyan nehez felfele lepni, mert aki regebb ota van ott, emellett letett vmit az asztalra, az jo esellyel felfele bukik. Majd egy evtized utan lepett tovabb.

 

 

 

 

Előzmény: xtl (58737)
xtl Creative Commons License 2014.08.22 0 0 58737

Én jelentkeztem a pályám elején valamilyen szoftveres pozícióra, de akkor még nem volt ilyen portál. A legérdekesebb tapasztalatom az volt, hogy a sokrésztvevős interjú előtt valamelyik menedzserrel volt 5 perc magánbeszélgetésem, amikor is felkészített, hogy az önéletrajzom bizonyos félreértésre okot adó elemeit hogyan mutassam be, illetve mit mondjak, mit ne mondjak velük kapcsolatosan. Mivel ott találkoztunk először, és egyébként sem volt semmi hátszelem, a történetnek ezt a részét a mai napig nem értem.

 

Ezen kívül azon is meglepődtem, hogy az aznap megismert csapat kb. 90%-a látványosan meleg volt, ami ellen nekem ugyan semmi kifogásom, de a 90-es évek végén ez azért nagy sokk volt :)

Előzmény: KissMe (58733)
KissMe Creative Commons License 2014.08.22 0 0 58736

Ja, a másik kedvencem, meg kellett adni egy választásos listából, hogy hol találtad az álláshirdetést? Én ugyebár a Profession-ön. De ilyen még véletlenül sem volt a legördülő menüben.

Előzmény: KissMe (58735)
KissMe Creative Commons License 2014.08.22 0 0 58735

Is-is. :)

Nem véleményt írok, csak tényeket.

A Profession oldalon találtam az álláshirdetést, de nem lehetett a saját rendszerén keresztül jelentkezni rajta, és e-mail cím sem volt megadva, a Vodefone karrier-oldalra mutató linket tartalmazta a hirdetés szövege.

Erre kattintva elértem a Vodafone honlapját, ahol egy account-ot kellett volna létrehozni a karrier-oldalon belül. Még szerencse, hogy elfogadott kész google-fiókkal való bejelentkezést, így ezt választottam, nem kellett külön e-mail címet megadni, jelszón törni a fejem, és visszaigazoló e-mail-ekkel bajlódni. Figyelmeztetett a rendszer, hogy dolgom végeztével a Vodafone oldalán lépjek ki az account-ból, hogy más ne tudjon visszaélni a google-fiókommal (ja, ez már angolul volt).

Miután sikerült ily módon belépni az oldalra, az első meglepetés az volt, hogy ha bár a pozícióhoz csak alapfokú angol nyelvtudás az előny, az egész karrier-oldal önmagában angolul van. Persze, tudom a Vodafone egy nemzetközi cég, dehát mégis... na mindegy, tudok angolul. Először csatoltam egy kész önéletrajzot .doc formátumban, figyelmeztetett a rendszer, hogy ebből néhány adatot átemel a kitöltőprogram, de nem mindet. Sikerült is, az e-mail címet, a nevet és a telefonszámot. A hagyományos állás-oldalakon ismert rendszerben fel kellett tölteni az adatokat, minden mező angolul volt, viszont én magyarul töltöttem ki pl. a korábbi munkakör és pozíció mezőit, mert ezeknek az angol megfelelőjét a választási listában nem találtam. Voltak más választásos mezők is, ezeket nem részletezem, de természetesen minden angolul.

Az oldalon belül komplett, 7 vagy 8 kérdésből álló kérdőív volt, amely az adott pozícióhoz kapcsolódó helyzetgyakorlat-szerű kérdésekből állt. Elég hosszú kérdések, darabonként 4 választható felelettel, ilyesmi pl. hogy egy ügyfél nem boldogul a készülékével, és reklamál, hogy ezt mások is bonyolultnak találták, mi a teendő? És ki kellett választani a szerintem megfelelőt. Saját kútfőből hozzáírni nem lehetett semmit.

A kedvencem pedig: "Please select your gender" "Male - Female - Prefer not to say"

Hát igen, nyman mondaná, hogy a névből úgyis kiderül. Magyarországon esetleg, de mit kezdesz egy ízig-vérig amerikai névvel?

Előzmény: Törölt nick (58734)
KissMe Creative Commons License 2014.08.21 0 0 58733

Nem tudom, közületek bárki jelentkezett-e már a Vodafone-hoz bármilyen állásra, én most fejeztem be a karrier-oldaluk kitöltését. Egy élmény volt! Komolyan!

KissMe Creative Commons License 2014.08.21 0 0 58732

Elméletileg kiderül, gyakorlatilag a papír mindent elbír, azt írok az önéletrajzba, amit akarok...

Előzmény: nyman (58731)
nyman Creative Commons License 2014.08.19 0 0 58731

az eletrajzbol kiderul, nem?

 

En eddig nem irtam bele a kiserolevelbe, vilagos volt. 2009-ben miutan visszajottem a Karib tersegbol egy evig nem dolgoztam. Illetve ez sem teljesen igaz, mert alkalmi heti 1-2 napos, idoben 3-4 honapos projekt elfoglaltsagok voltak, de nem irtam bele az eletrajzomba. Mikor munkat kerestem az interjun felraktak a kotelezo kerdest, miert nem. En meg oszinten valaszoltam, hogy sok ertelmet nem lattam annak, hogy elvalaljak olyan munkat, amivel nem vagyok megelegedve, csak hogy legyen allasom, es utana ugrodeszkanak hasznaljam. Most is benne van ez az egy eves lyuk, es ugyanezt valaszolom.

 

Persze munkaadok nem gondolkoznak egyforman.

 

  

Előzmény: KissMe (58729)
KissMe Creative Commons License 2014.08.19 0 0 58730

Én mondjuk semmi extrára nem gondoltam, átlagos végzettség és tapasztalat, de a példák abszolút érthetők

 Köszi! :)

Előzmény: xtl (58727)
KissMe Creative Commons License 2014.08.19 0 0 58729

A kérdést egy kicsit konkrétabban és másképpen feltéve: önéletrajzba, motivációs levélbe szabad beírni, hogy x idő óta nem dolgozom, vagy nincs jelentősége, illetve tilos?

Előzmény: nyman (58726)
chempelophe Creative Commons License 2014.08.19 0 0 58728

én aztán tudom mennyire korlátolt tuskó volt, mesélhetnék....

sztem is normális, bár én nem töltök ki sehol önéletrajz adatlapot, csak a linkedin profilom van - de az állásértesítőket sosem kapcsolom ki, max nem olvasom rendszeresen ha épp tökjóminden

Előzmény: nyman (58724)
xtl Creative Commons License 2014.08.18 0 0 58727

Szerintem ez attól függ, hogy ki a munkaadó, és milyen munkáról van szó.

 

Magasabb presztízsű munkánál, senior szintű embernél, mondjuk egy jó egyetemen, jó gyakorlati helyeken végzett mérnöknél, tíz év tapasztalattal, minősítésekkel, vizsgákkal, nemzetközi projektekkel a háta mögött kisebb a jelentősége, hogy pontosan hány forint a fizetés. A tervnél jelentősen magasabb bért is kifizetnek, ha megéri befektetni a jelentkezőbe.

 

A sarki zöldséges, aki nem lát tovább a jövő hétnél financiálisan, még a félállásban, feketén dolgozó ládapakolgató ember esetében is minden szalmaszálba belekapaszkodik, hogy pár ezressel kevesebbet kelljen kiadnia.

Előzmény: KissMe (58725)
nyman Creative Commons License 2014.08.18 0 0 58726

ez tobb tenyezos lehet.

 

Ha gyorsan kell uj ember, nem kell kivarni mig a masik helyen lezarja a dolgait, es mas szempontokbol is megfelelo, elony lehet.

 

De ugyanigy felmerulhet a kerdes, miert van az illeto munka nelkul, esetleg az is, amit irsz, hogy olcsobban meg lehet kapni. Azert valoszinuleg ha vkinek hosszabb ideje nincs munkaja, akkor kevesebbert is elmehet. De ott van a kockazat, ha tul keveset kinalnak neki, akkor ugrodeszkanak hasznalhatja a ceget.  

 

Arrol mar korabban is beszelgettunk, hogy ha van munkad, akkor bizonyos ertelemben konnyebb. Nem kell izgulni, batran kerhetsz tobbet, stb. max, nem kapod meg. Termeszetesen interju idopontot nehezebb egyeztetni, neked esetleg szabadsagot kell ra kivenni, munkaidoben nem mindig tudod felvenni a telefont, stb.

Előzmény: KissMe (58725)
KissMe Creative Commons License 2014.08.18 0 0 58725

Szerintetek, ha valakinek nincs munkája, az mennyiben hátrányos tárgyalási pozíció egy állásinterjún? Úgy értem, a munkaadó alacsonyabb bért, rosszabb feltételeket kínálhat, ha azt gondolja, a munkanélküli bármit elvállal, csak dolgozhasson. És mondjuk ugyanazért a melóért másnak többet fizetne, csak hogy átsábítsa a meglévő munkahelyéről.

nyman Creative Commons License 2014.08.17 0 0 58724

Akkor valoszinuleg neki igy jobb is volt, mert ritka egy korlatolt tusko lehetett a fonoke.

 

Ha ugyanis a jelenlegi cege nem volt benne a munkahelyei kozott, az azt jelenti - szamomra - hogy nem frissitette az eletrajzat, tehat nem aktiv kereso. De adott esetben a szemelyzetis is megereszthetett volna egy telefont. Az, meg, hogy az ember az allaskereso portalokon nem inaktivalja az eletrajzat, szerintem nem jelent semmit. En akkor is frissitem, ha nem keresek munkat. Ha ebbol vki azt a kovetkeztetest vonja le, hogy igen, mielott megkerdezne engem, akkor az egy hulye.

Az meg legyen mar normalis ebben a vilagban, hogy az ember nyitott legyen egy jobb lehetosegre. Ez nem felteltlenul csak anyagit jelent, hanem szakmait, vagy foldrajzit, vagy akar munkaidoben kedvezobb, rugalmasabb stb. stb.

 

Engem nem fejvadasz ajanlott, hanem a szakmaban korbekerdeztek :) 

 

Mondjuk en aktivan kerestem az utolso 2-3 honapban, mert tele lett a tokom, de most ugy nez ki, jonnek vissza az emberek a szabadsagrol, meg a valasztasok miatti kivarasoknak is vege es be is erett par kereses. Holnap jelzem egy masik cegnek, hogy nem tudom vallani a felajanlott munkat, illetve lehet meg egy szerzodest is fel fogom bontani. En alkalmi (projekt)munkakbol elek mar jo ideje, ezert van ugy, hogy 2-3-4 cegnek is dolgozom idonkent. 

Előzmény: chempelophe (58723)
chempelophe Creative Commons License 2014.08.16 0 0 58723

egy ügyfelemet azért rúgták ki a cégétől 1 év után, mert nem függesztette fel az adatlapját és a fejvadász őt ajánlotta a cégnek

Előzmény: nyman (58722)
nyman Creative Commons License 2014.08.15 0 0 58722

Volt mar a topikban pelda arra, egyszer mar az egyik kollegammal is megtortent, hogy anonim hirdetesre bekuldte a palyazatat a sajat cegehez. Most velem az tortent, hogy ket hete felmondtam az egyik szerzodesem, es elkezdett a ceg keresni. A megadott parameterek utan engem ajanlottak :)

 

Ha valakit erdekel a lehetoseg, akkor szivesen tovabb passzolom. Napi 200-250 Euro+AFA-t lehet beszamlazni, bar ha meg keresnek egy ideig, akkor lehet hogy lehet felfele is alkudni, jovo ev kozepeig folyamatos melo. Bp hataratol autopalyan ca. 60 km, hogy melyiktol vegetol szandekosan nem irom. Ami kell hozza, angol muszaki targyalokepes nyelvtudas, tapasztalat szereloiparban, rozsdamentes hegesztesi technologiak, varratvizsgalatok (feluletes) ismerete, "ME-EN - Energetikai, szénhidrogén-ipari építmények építésének műszaki ellenőrzése" kamarai jogosultsag. Ahogy nezem a nevjegyzeket, ez jelenleg 150 embernek van meg, de ha megvan a megfelelo vegzettseg, a szukseges par ev tapasztalat, muszaki ellenori szakkori igazolas, akkor csak formai dolog megkerni a kamaratol. 30 e Ft+erkolcsi, meg a szokasos sallang iratok.

A fenti nagysagrendbe bele kell, hogy ferjen - de bele is fer - az utazassal, telefonnal kapcsolatos koltsegeknek. En ha otthon voltam es telefonalgatni kellett parszor, meg nehany emailt kuldeni, fel napot kiszamlaztam, ha meg nyujtot muszak, esetleg hajnal kettokor be kellett menni, vagy hetvegen, akkor egy 1,5-os szorzot meg radobtam. Egyszer jegyeztek meg, hogy kicsit pofatlansag, de leszartam.

 

Az arnyoldal: Ami miatt en eljottem, a nagyfoku dilletantizmus, amit egyesek, jellemzoen kulfoldi fonokok ordibalassal lepleznek. Mar gyozkodtek a heten, hogy maradjak, de bekaphatjak. 

KissMe Creative Commons License 2014.08.13 0 0 58721

Itt a pont. És miután olvastam alább, hogy "teljesítményarányos", már nekem is beugrott, hogy ezt szoktam olvasni.

Előzmény: beauvois (58719)
KissMe Creative Commons License 2014.08.13 0 0 58720

Igen, ez is teljesen jogos felvetés, hiszen a darabbér is teljesítményarányos, én viszont első körben valóban arra voltam kíváncsi, amit xtl olvtárs is említett, hogy a hirdetések szövegéből ez hogyan derül ki? Mert ugyebár ha egy gyári összeszerelő munkánál írják a teljesítményarányos bérezést, az azért teljesen más, mintha egy területi képviselő pozíciónál szerepel ugyanez.

Előzmény: chempelophe (58717)
beauvois Creative Commons License 2014.08.13 0 0 58719

De (főleg az ügynököket keresők) a jutalékosat is gyakran a teljesítményarányos szóval hirdetik meg, hátha többen jelentkeznek rá.

Előzmény: chempelophe (58717)
xtl Creative Commons License 2014.08.13 0 0 58718

Szerintem az volt a kérdés, hogyan ismerni fel a hirdetés szövegéből, hogy jutalékos állásról van szó. Én legalábbis erre válaszoltam.

Előzmény: chempelophe (58717)
chempelophe Creative Commons License 2014.08.13 0 0 58717

sztem ez benne van a nevében... jutalékot kapsz abból a pénzből amit szerzel a cégnek főleg kereskedőket fizetnek így
a teljesítményarányos az nem feltétlenül jutalék, lehet darabbér vagy más számolható mennyiség, az elvégzett munka alapján kapod a fizut

Előzmény: KissMe (58715)
xtl Creative Commons License 2014.08.12 0 0 58716

Teljesítményarányos bérezés, akár x ezer forint jövedelem.

Előzmény: KissMe (58715)
KissMe Creative Commons License 2014.08.12 0 0 58715

És akkor mi a jutalékos??? De komolyan! Mert ilyet leírva szó szerint még nem nagyon láttam.

Előzmény: chempelophe (58712)
KissMe Creative Commons License 2014.08.12 0 0 58714

Így már értem, köszönöm a magyarázatot! :)

 

OFF

Csak azért így jött le nekem, mert van egy ismerősöm, aki kocsmát üzemeltet, és amikor a pénztárgépeket kellett cserélni, erről a témáról beszélgetve szóba került, hogy ő nem tudja igénybe venni az 50.000 Ft-os kedvezményt, és emiatt méltatlankodott. Én kissé értetlenül kérdeztem, hogy vajon miért, amikor az én munkahelyemen is kell pénztárgép, és mi csont nélkül megkaptuk a támogatást. Akkor derült ki, hogy van ám egy kis tartozása a NAV felé (ami nekünk nincs), és olyankor persze nem jár.

ON

Előzmény: padisah (58711)
chempelophe Creative Commons License 2014.08.12 0 0 58713

Ez sajnos így van.
Ha majd öregasszony leszek, unalmamban megírom a memoárjaimat. A hatóságokkal való harcaimnak külön kötetet szánok...

Előzmény: padisah (58711)
chempelophe Creative Commons License 2014.08.12 0 0 58712

Nem, a "versenyképes fizetés", sosem jelentette a jutalékos fizetést arra más szófordulatokat használnak.
A "vonzó juttatási csomag" az én olvasatomban azt jelenti, hogy van választhatok. Ha már nem úszom meg a bónokat eldönthetem, milyen arányban milyen béren kívüli juttatásokat kapok. Persze ezt nem minden munkáltató gondolja így, van aki tudni véli mi a jó mindenkinek, így nyilván nekem is...

Előzmény: KissMe (58691)
padisah Creative Commons License 2014.08.12 0 0 58711

ez az adótartozás vállalkozóként keletkezett, megkaptam papíron, kinyomtatva lepecsételve az egészet, az látszik rajta, hogy a költségek keletkeztetését rendre a befizetés elé hozták ki 1-2 nappal, erre rászámoltak egy késedelmi kamatot, és most az a tartozás

annak idején senki nem szólt hogy ez így nem jó, a vállalkozást záró ügyintézés során sem kerül sor ebből fakadóan hiány megállapítására, és a könyvelő sem figyelmeztetett

 

ha hanyag vagyok, és nem fizetem be amit kell, és amiatt van hátralékom, akkor én vagyok a sáros, kifizetem, mivel piszlicsáré dologról van szó, én se rokkanok bele a 2000 forintba

viszont a nav részéről a dolog arra pont kiválóan alkalmas, hogy a 40 ezer forintos adóvisszatérítést elblicceljék, és közben húzzák az időmet, meg a saját hibájukról, amivel előzőleg elszámolták, és kb. 9 hónapnyi tb befizetést jogtalanul előírtak, no arról elterelik a figyelmet

 

(a vállalkozóit 2009.ben visszaadtam)

Előzmény: xtl (58709)
chempelophe Creative Commons License 2014.08.12 0 0 58710

praktikusan soha ne küldj többet mint amit kér


- ha nem kér fényképet ne küldj - mindegy hogy nézel ki, vagy nem képzeli hogy egy önéletrajz fotója alapján meg lehet állapítani mennyire alkalmas valaki
- ha nem kér referenciát, portfóliót ne küldj - próbamunkát akar adni, vagy más módon akar meggyőződni róla mit tudsz, mennyire vagy megbízható

- ha nem kér motivációs levelet ne küldj - a motivációs levél olyanok nünükéje, akik nem tudják értelmezni, vagy nem akarják végig bogarászni az önéletrajzokat

Előzmény: KissMe (58707)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!