Bevallom, én nem nagyon foglalkozom azzal, hogy jelvényt vagy kitűzőt kapok (még mindig nem sikerült rendesen megjegyeznem a különbséget, bár félévente előkerül a téma itt a topikon), de jól nézzen ki. Legszebb a tűzzománc, aztán a fém, aztán a lefóliázott papír a fémlapon (nem túl szabatosan fogalmazva...). Nomeg az sem mindegy, miért is kapom...
Persze a Túra a lényege az egésznek, de gondolom nem én vagyok az egyetlen (főleg itt a topikon), aki azért a jutalmat is becsüli :-)
Mivel nem volt kedvem hajnalban kelni, ebből az irányból jártuk be a távot. Kapoly elág. buszmegállónál állva (ami a tabi főúton van a faluban) az érkező buszon Balatonlelle felirat van, ezen annyira meglepődünk, hogy későn kapunk észbe. Szerencsére kivételesen 10 perc múlva jön a másik, ennek is jó útvonala van, Tapolca – Veszprém – Siófok – Tabon keresztül nem szed össze késést:), igaz, Andocson is megáll pihenni.
A templomban kezdünk, még éppen besurranunk a mise előtt. Utána jobbra kanyarodunk az épület mellett és végül hátul, a szabadtéri oltár, pihenőhely és egyebek mellett a szerényen meghúzódó kutat is megtaláljuk. Visszatérve a kolostor (a hivatalos pecsételőhely) bejáratához tanakodunk, hogy mi legyen, amikor egy nő jön, aki beenged minket. Kapunk TKM pecsétet és megnézhetjük a Mária ruhák múzeumát. A szemben lévő kocsmában kicsit nehezen szerzek rendes bélyegzést, a pultosnő szerint én vagyok az első, aki ilyet kért.
Elindulva a karádi műúton hamarosan kis kitérőt tettünk a kálváriához, szép a kilátás és egy geoláda is lapul a bozótban. A falu végén jól jelzett jobbra letérés egy szekérútra, innét elég sok okunk lesz a jelzések tekintetében a panaszra. A lényeg, hogy akkor is tartani kell a nagyjából egyenes északi irányt, ha éppen nincs jel, később majd lesz. Egy magaslesnél jobbra kell fordulni (a jelzés nem a leglogikusabb helyen, a lesen van), tovább nem visz normális út. Jutalom a Tojári-tó látványa, ennek partján haladunk tovább északra egy kukoricásban vezető szekérúton.
Egy házilagosan, de jól kiépített pihenőhely-stég komplexumig tart az út, itt jó a kilátás a tóra. Innét próbálkozhattunk volna tovább a kukoricás mentén, de kb. 10 méterre az erdőszéltől van a korábbi felhagyóban lévő szekérút folytatása, mi ezen haladtunk. Egy becsatlakozó földút levisz, az erdő és a kukoricás között füves szekérútként folytatódik. Elhagyunk két magaslest, majd egy erős földúton kell jobbra kanyarodni, a kukoricatáblák közötti út átvisz a patakon, ahol jobbra, visszafelé kanyarodunk. Az első útelágazásban balra, felfelé kell indulni a szántóföldek között a dombra, jelzés semmi, pedig lenne mire festeni.
Miután lecsurogtunk a dombról, egy mellékérhez jutunk, előtte magasles. Térkép szerint át kell kelni a patakon, de út nem vezet északra a másik oldalán, így ezen kell maradni, jelzés nincs a kanyarodásnál, csak picit később. Innét hosszan újhól északi az irány, előbb egy erdőben, dagonyás földúton, később egyik oldalról kukoricás, másikon a patak. Végül erős földút vezet át jobbra a patakon (itt jelzés is van), megkezdjük a kapaszkodást az újabb dombra. A földút egy idő után visszakanyarodik az erdőbe, valószínűleg egyenesen, egy nem járt úton kellett volna továbbmenni. A feladat némi nagypistázással a földúton emelkedve, majd a T elágazásban balra fordulva oldható meg. Innét már közel van a Szántód-Kaposvár műút melletti Mária képes fa, melynek környéke sajnos nagyon szemetes.
A forgalmas úton északra fordulva a második földútnál érdemes letérni, így kevesebb szeméten kell átgázolni. Innét keletre fordulunk, először egy körbekerített diófaültetvény mellett a mai nap legrosszabb, de még nem veszélyes szakasza következik a felhagyott réti szekérútnak köszönhetően. Az ültetvényt elhagyva a földút az erdő déli szélén halad, szép kilátással, majd elérve a zicsi műutat már csak le kellett csurognunk rajta Kapolyig.
Mit nem adnék egy ilyenért. Megcsináltuk még a suliban a Zselici meg a Szekszárdi részt, a Mecsek hibádzott, és betegség miatt nem mentem nyáron a mecseki túrára...
Az OKT esetében egy meglévő utvonalat jártak be, a DDK akkoriban már létezett Kaposvártól Szekszárdig , A Velem Kaposvár közötti szakaszt találták ki Rokiék , és ezt az útvonalat végül is teljesen ujra ki kellett találni mivel nagyon közel mentek a határsávhoz. Ha néhány évvel később jelöljük ki az utvonalat akkor jobban lehetett volna tartani az eredeti elképzelést de most ez van.
Rokiék anno az Őrségben is jóval hosszabb utat jártak be, mint a mostani DDK. Úgy emléxem, a DDK-ról készült film sokkal több kitérővel készült, a maitól jelentősen eltérő útvonalon, a régebbi OKT-s másfél millió lépés viszont szinte ugyanazt az útvonalat tartalmazza, mint a mostani OKT.
Már pár éve beírtam ide az útvonalat, de ha valaki óhajtja, akkor megismételhetem.
Amúgy én ezt tekintem az EREDETI DDK-nak, hiszen Rocky ezt "találta fel". Az egy másik dolog, hogy dél-szláv válság miatt végül nem merték ezt az útvonalat berakni.
Lassan húsz éve, hogy befejezték az egy millió lépést.
Ezúton gratulálok a Kék(ek)et az utóbbi időszakban teljesített sporttársaknak!
Az őszi szünetben az ELTE-s túracsoportommal (bővülve az új elsősökkel) mi is folytatjuk az OKT szakaszos végigjárását. Az úticél ezúttal a Bakony lesz: a terv az, hogy október 30. - november 2. (hétfőtől csütörtökig) teljesítsük a Fehérvárcsurgó - Városlőd szakaszt kisgyóni, nagyesztergári és bakonybéli napi megszakításokkal.
Akit esetleg érdekel a túra (akár részben is) jelezze felém!
Szombatra Dobogókő-Rozália OKT-t tervezem jó idő esetére. Ha valakinek van kedve csatlakozni, jelezze itt vagy e-mailben. Indulás a 7:45-ös busszal Árpád-hídtól.
"Nem Lábodtól délre ment el 1986-ban a +1milka lépés?"
De, de nem éppen a közelében. Szulok községen (dohányos falu) át mentek Somogyhárságyra. Legalábbis ezek a falunevek maradtak meg bennem. De tudtommal már a hivatalos DDK útvonal kijelölésekor sem erre vezették a kéket.
Nekem is a legnehezebb dolog az volt, hogy Szfvartol Velenceig nyitva tartsam a szemem. Meg hogy hazafele indulva Tokajba erve ravegyem magam hogy felebredjek. Ha mar gyalogol az ember, meg ha almos is az nem olyan rossz. De autopalyan vezetni.. brrrr...
Több nap után csak most olvastam vissza a beírásokat. Gratulálok a az RP-DDK, az AK és az OKT egy alkalommal történő befejezéséhez!
Az már csak egy szerény megjegyzés, hogy Hollóházán egy élelmes vállalkozó akár kölyökpezsgő-lerakatot is létrehozhatna valahol a buszforduló környékén az OKT-t befejező túrázók kiszolgálására!
Azt viszont sem a Te, sem asciimo beszámolójában nem találtam, hogy mi volt a fárasztóbb: az utazás, vagy a menés?
Tetszik az útvonal és az ötlet en bloc, úgy látom a gyülekezési hajlandóságból, hogy több olyan fórum- és túratárssal ismerkedhetnék meg, akiket virtuálisan már régóta ismerek, vagy esetleg barlangászsisakokból kifolyólag :-))
De ezek szerint az a gyanú, hogy készül ilyen túrakiírás...
A ti mozgalmatokat holnap megkezdem (persze gyakorlatban már rég megkezdtem, 1-2 kérdésre emlékezetből is tudok válaszolni, csak épp más mozgalmak keretében, vagy "csak úgy" túrázva, az élmény kedvéért) a Nagybörzsöny 20-ason, a Nagy-Galla és a Nagy-Koppány csúcsát érintve, ha a ttúra útvonala nem érintené a csúcsokat, akkor teszek egy kitérőt. Remélem, a Galla kúpján több kilátásban lesz részem, mint februárban, mikor a hóvihar miatt még a hegy aljáig sem láttunk.
Korábban már kérdeztem is: a Magas-Tax csúcsához fel lehet menni? Mert oda ugye nem visz fel a P-, ugyanakkor "Fokozott természetvédelmi terület, belépés csak engedéllyel" tábla választ el.
A BKT pöttyöket illetően nem mi vagyunk az elkövetők, találkoztam én is ilyen felfestésekkel, de mi nem szervezünk túramozgalmat a Börzsönyi kékre, "csak" teljesítménytúrát, ahol teljesen normális hús-vér pontőrök lesznek.
Van egy tippem, hogy ki lehet a szervező, de nem szeretnék pletykálni. :)