Egy kevéske vizet szokott tenni alá, sokat nem, mert végig lefedve süti cserépedénybe, ami csodákat művel. Nem engedi kiszáradni a benn lévő húst, de pégis pirosra sül benne.
Ha jól értem akkor a véknyabb falú tüzteret csinálok és kivülröl jól le höszigetelem akkor egy gyorsabban és kevesebb tüzelővel felfűthetö kemencét kapok és persze megúszom jóval kevesebb téglából
Pffúúúhhhh! Kacsa? Légyszi örökítsd meg feltétlen!!! Egy szép közeli képet csinálj már róla, had tegyem fel az IWIW -re. Tepsibe, vagy cserépedénybe készíted? Egy ismerősöm úgy szokta, hogy kora reggel befűt, cserépedényekbe belepakolja a kacsákat + köretnek apró burgonyát, betolja a kemencébe, elmennek melózni és délbe mikor hazaérnek várja őket a kész kacsasült. Sajnos nem volt még benne részem,hogy megkóstoljam, de azt mondja, hogy nagyon finom szaftos és omlós a húsa és krumpli is nagyon finomra megsül a zsíradékjába. Nincs kacsa a hűtőnkbe! Máskülönben már rég fent lenne a fotója a fórumba. Az idén élelmesebb leszek beszerzek néhány récét!
Sziasztok kemencések! Sajnos csak most kerültem gépközelbe, a matrica mintáknál a 2. tetszik,de ez csak az én szerény véleményem.A következő hétvégén nagy kemencepartit rendezek, tud valaki valami jó receptet?
a vastagabb kemencefal lassabban melegszik fel, de tovább tartja a hőt... Attól függ, hogy milyen célra akarod használni a kemencét, illetve, hogy hőszigetelést raksz-e rá kívülről, illetve mennyi tüzelőt szánsz a fűtésre...
Annak idjén, mikor még cserépkályhánk volt a nappali és a hálószoba közt, apám nedvesen (de nem foszlósan) összegyűrt újságpapírt tömködött a résbe, majd azt bevakolta. A kályha mellett mindig repedezett volt a vakolat, de azzal senki sem foglalkozott :-)
Köszi! :-) Kicsit vadnak érzem mostanra ezt a mélykék falszínt, szóval, mihelyt falfestésre szánom magam, visszasárgítom!
Amúgy nagyon praktikus így körbe téglázni, mert - bár nálunk kényszermegoldásnak indult a repedések kozmetikázása céljából - átveszi a hőt, és a téglák is melegítenek.
Megpróbáltam lerajzolni az elképzelésemet, remélem, értelmezhető. Szerintetek nagyon elvetemült gondolat egy nagyobb kemencével - lehet, hogy nem búbossal, hanem inkább járatossal kellene - felfűteni két szobát valami hasonló módon? És mivel a nappaliban már van egy cserépkályha, és ott úgyis koszolok, ezért gondoltam, onnan meg lehetne oldani a kemence fűtését is - így a gyerkőc szobája és a hálószoba tiszta maradna, csak egy-egy cikkelye lógna be a kemencének. Természetesen a falon maradna légrés, amit valami hőálló, rugalmas anyaggal kellene kitömni, majd azt is burkolni téglákkal, mint a konyhában.... Vélemény?
Nem, természetesen nem a padkát! Pillanatnyilag a padkát betelepítettük a számítógéppel, de már tervezem neki az új helyet, szóval, talán jövőre már visszakapom és ücsöröghetek rajta. :-)
No, így fest, és kicsit túl nagy és homogén az a fehér felület, nem? Valamivel egy kicsit meg kellene bolondítani. ;-)
Az épülő kemence nagyon bíztatónak tűnik! Várjuk a további fotókat róla!
Nemigazán tiszta számomra, hogy mit nevezel párkánynak. Esetleg a padkát? Ha meszes réteget letakarítod róla akkor semmi akadálya, hogy rátapasz.
Más: említettem már, hogy a barátom a sajátján kívűl készít most még egy kemencét csikóstűzhellyel a Dávid lovastanyán. Félkész állapotában van, még padka is lesz köré építve. Íme:
Lassan az összes fűtéssel kapcsolatos topicot bejárom. :-)
Van köztetek olyan, aki a kemencét fűtésre is használja? Most olvastam, hogy az épített tüzelőberendezések között a búboskemencének a legnagyobb a hatásfoka... gondolom, ha kellően elsajátítjuk a fortélyait... ;-)
A kérdésem tulajdonképpen az lenne, hogy szerintetek rontanék valamit a kemencémen, ha a tapasztását újra csináltatnám? Mármint kívülről. Meglehetősen puritán formájú, és olyan sok helyen láttam, hogy párkány van rajta, fűtési szezonon kívül jobbat mutatna, ha tele tudnám pakolni, nem csak a nagy fehér hasát kellene bámulni...
Ja, és a tapasztás vastagságára vajon van szabály? Mert nyilván a párkány új alakul ki - utólag - hogy az alsó részét vastagabban kellene tapasztani. Vagy akkor nagyon megrepedezne? Köszi!
A másodikra szavazok.De így egybe is jó!Én is használom ha lehet.Környékünkön Komáromban van visszatérő feszt.Jól néz ki a potyka,rokonom horgász ,küldtem fogni én meg sütni,hogy mi lesz nem tudni, horgászszerencsében bízni!Jó sütögetést!
Bocs igy elolvasva kicsit értelmetlen a kérdésem :) tehát én arra gondoltam hogy állított téglánál a falvastagság a teljes tégla hossz a fektetetnél a tégla szélessége lessz a falvastagság kb:15 cm
Üdv kemence barátok! lenne egy kérdésem a téglából épített kerti kemence tüzterénél mit javasoltok állított vagy fektetett téglából érdemebb rakni a boltíves tűzteret? Mit mutatnak a tapasztalatok ?
Kössz az elismerő szavakat. Ennek ellenére még várnék egy kicsit illetve többek véleményét amiatt, mert mint írtam ezek CSAK tervek. Ha bárkinek van valamilyen változtatással kacsolatos elképzelése kérem írja le nyugodtan.
Hello Tu-Ja nagyon jók a terveid,én is az elsőre szavazok!A "kemencés napokat" meg remélem egyszer összehozzuk,bár én tavaly voltam a családdal egy hasonló rendezvényen és az sem volt semmi !4-5 kemencében egyszerre sütötték a kenyérlángost,a kenyeret,a pogit,a buktát,és még sok finomságot.De annyira bejött a szervezőknek,hogy délre egy darab kenyérlángost sem tudtunk venni,mert az ősszeset megvették!Pedig a pékkel beszéltem aki a lángostésztát bedagasztotta(hajnali 3 órától kézzel nyomta),és azt mondta hogy 4 db gyerekkád(műanyag)csurig volt tésztával!Ez a buli Hajdu Bihar Megyében volt és az volt a neve,hogy MORZSÓKA FESZTIVÁL . Úgy tudom minden évben most már megrendezik.(a neten biztos fennt van) Sziasztok !
Lassan elkezdeném a kemencés projektemet, cserép+agyag kombináción agyalok. Pest keleti felének (Gyömrő) környékén merre lehetne agyagot szerezni? Mekkora mennyiség szükséges durván egy közepesebb méretű sütögetőhöz?
Ha készen lesz, akkor majd jelentkezem matricáért :)
Röviden: elfogyott, nem kellett félni, hogy ma reggelre megromlik. Bövebben: 2+1 hibát követtem el. 1, Tul "kicsi" adagott sikerült csinálni, nem volt tele a tepsi. 2, Nem szóltam Tu-Ja komámnak, hogy mikor készült el. +1, Hiába volt előtte való este besózva a ponty a krumpli főzővizét is sóztuk a zöldségeket is és mégis úgyéreztük, hogy elbírt volna még némi sót. Na de mag van a magyarázata a sótlanságnak! Még ha nem is látszik, de próbálunk "egészségesen" étkezni és csökkentett nátrium tartalmú sót vettem. Nyílván több kellett volna belőle még a tengeri sóknál is több. Nagyon nem keserítette el a csapatot, mint már említettem elfogyott.