Keresés

Részletes keresés

tere Creative Commons License 2002.05.14 0 1 211
"Már próbáltam "toroid" szerű tekercseléssel a kicsatolható feszültséget megtöbbszörözni de nem ment."
Akkor ez mi?! :-)
Arra gondolsz, h. minél hosszabb vezetőt teszel a változó mágneses térbe, annál nagyobb feszültséget kapsz a két végén?
JFery Creative Commons License 2002.05.13 0 0 210
A feltranszformálni helyett megfelelőbb a megnövelni, megtöbbszörözni, felsokszorozni!
Előzmény: tere (209)
tere Creative Commons License 2002.05.13 0 0 209
Ja, a leírásból az derült ki, hogy fel szeretnéd transzformálni azt a feszültséget.
Előzmény: JFery (207)
JFery Creative Commons License 2002.05.10 0 1 208
Ezt a home lapot már láttam.
Ma délután kiizzadtam egy olyan konstukciót ami már mérhető!

A szerkentyű még nagyon deszkamodell de már lehetett rajta mérni!

Hát Urak! Én nem is tudom, hogy írjam le amit mértem! Mivel nem lett a kégliből feketelyuk és el sem száltam csak valami mérési hibára gondolok.
Nem is akarok feltűnősködni sem a Depalma, Egely stb.. sorba sem akarok beállni de többször is hasonló eredményeket mértem!
Tehát azt akartam megmérni (L.191) hogy ha a villanymotorral szerkezet üresjárásban a forgásához felvesz X watt energiát. Majd terhelem a kimenetét, és a terhelt "Faraday generator"-ról leveszek Z watt energiát akkor a meghajtás, a villanymotor felvesz-e Z-vel több energiát!
Mivel 5-6 szor megmértem és hasonlóakat mértem gondolom a mérési elv sántít.

DE EZT MÉRTEM!
Üres járásban a motor felvesz 2,302 A*14,46V az az 33,28692W-ot. A generátor 0 Amper mellett 0,1048V-ot ad le.
A generátort néhány miliOhmos belsőellenállású Ampermérővel terheltem és ezt mértem:
A motor felvett 2,302A áramot 14,47V-ról ami is 33,30994 W, a generátor leadott 1,68A áramon 0,0256V-ot ami 0,043008 W. Ráadásul ez a generátorról kicsatolt energia. Ismerve a generátor belső ellenállását a generátoron kb 0,16W termelődik.
Kérlek ha hülyének is néztek azt inkább csak mérési elvbeli vagy mérésihiba beli dologként fogjátok fel, semmit nem csaltam és nem is hazudtam.
Ha érdekelnek a részletek, állok rendelkezésetekre. Az E mailom bekrepált ezért inkább csak a topicba írjatok! Várom észrevételeiteket és segítségeteket! Én is tovább dolgozom rajta, mert az lenne a legjobb ha én jönnék rá a saját hülyeségemre!

helló
JFery

Előzmény: tere (206)
JFery Creative Commons License 2002.05.10 0 1 207
Helló tere!

Nem is gondoltam az egyenáram tranzformálására! Amire számítottam az az lett volna, hogy a egyes radiálisan elhelyett vezetékek egyenfeszültségei sorbakötődnek! lásd 191
A másik topikot most olvasom mert még csak tegnap vettem észre! Nem jutottam még odáig!

Előzmény: tere (205)
tere Creative Commons License 2002.05.10 0 0 206
Na idekatt az alábbiakban írt Faraday-generátorhoz...
tere Creative Commons License 2002.05.10 0 0 205
JFeri-> Szerintem nem érdemes a kicsatolt egyenfeszültség/áram estén transzformátorral kísérletezni, mert az csak és kizárólag változó, vagy váltakozó árammal működik.
A másik topicban linkeltek egy mozgó alkatrész nélküli generátoros kísérletet, de azt hiszem az úgy nem működőképes.
JFery Creative Commons License 2002.05.09 0 1 204
OFF Úgy látszik ma ilyen visszatekingetős irogatós napom van
ON Kedves VLászló!
Ujra olvastam a gondolatmorzsáidat:
Azért véltem állórésznek a csúszó érintkezőket mert ha nincsenek vagy ha nincsenek a mágneses térben akkor nem termelődik feszültség! Már próbáltam "toroid" szerű tekercseléssel a kicsatolható feszültséget megtöbbszörözni de nem ment. És ráadásul tegnap műhelytakarítás közben megtaláltam az egyik elszált kondi-dióda kompexum maradványait, az egyik polcomon landolt! Na azon sem mértem együtt forgatás után feszültséget, meg azokon sem a melyek nem száltak el! Ja és csak így fejből Nick írói felelőtlenségem és lustaságom teljes tudatában: mintha valaki azt irta volna a már jelzett párhuzamos topicban, hogy a feszültség kicsatolható a korong pereméről a peremhez rögzített hajlákony vezetékkel, ingamozgás meg ilyesmi...! ez sem igaz! Kipróbáltam! Csak akkor van villany ha a csúszka és a korong egymáshoz képest elmozdul!
A DC -t jól magyarázza a Lorentz erő mert ha belegondolunk jól ismerjük a DC motor működését de itt a felépítés miatt csak az egyik félciklus van jelen illetve annak csak egy kitüntetett pontja. Néha én is úgy érzem magam az eröltetett magyarázataimmal mint a Tojás Minősítő Intézet munkatársa- Mindent tudok a tojásról,.. De még egyet sem tojtam!
Egyébként tényleg baromi abszurd, és főleg szokatlan! Amikor az elérhető ismerőseimel -Azóta Ők is csendes bolondnak tartanak- beszélgettem a problémáról úgy fogalmaztam, hogy ez olyan mint az ülepítő centrifuga de ez eletronokat centrifugál! Na mostmár Ti is tarthattok csendes bolondnak!
Kedves tőled, hogy bíztatsz erőt merítek belőle, köszi!

JFery

Előzmény: V.László (200)
JFery Creative Commons License 2002.05.09 0 0 203
A 380V persze csak elírás de későn vettem észre! Az csak 380mV! naná, hogy nem MV
JFery Creative Commons License 2002.05.09 0 0 202
Tisztelt Törzsasztal!

Sajnos még mindig nincs megbízható mérési eredményem az unipoláris generátorról mert a vele termelt energiám még mindig nem összemérhető az őt meghajtó villanymotor teljesítményével!
A Budó Ágoston féle könyvet végül is a Műszaki könytárban megtaláltam. Az ottani leírás tényleg szép és érthető! Lehet, hogy a felkészültségem nem megfelelő- és ez a valószínűbb- de a fluxus változást még mindíg nem találom magyarázottnak!
Budó leírása az erre vonatkozó magyarázatot is csak az előre leírt eredmény ismeretében adja meg!
OFF -Isten ments, hogy az érettségimmel bárkit is felülbíráljak! -
ON Valamint az általam épített "Faraday korong" csak tört részét adja le a képletből következtethető feszültségnek (a szerkezetem adatai alapján 380V kellene mérnem de csak 60 mV-ot tudok kicsatolni).

A legjobb összeállításban is csak 405 mW teljesítményt tudok kivenni, a meghajtás pedig 76 W-ot igényel ráadásul az is erősen ingadozik. Ezek attól vannak mert a mágneseim anyaga nem homogén. Nagyobb fordulaton erősen rezeg még a háztető is, mert a forgó rés kb másfél kiló.
OFF Remélem a topik még él de látom másnéven Ti is kergetitek még az álmaitokat!
ON Ha valamit megoldottam majd leírom!

Na Pá

JFery Creative Commons License 2002.04.11 0 0 201
OFF
Dulifuli!
Köszönöm! Tudod még új nekem ez a kommunikációs forma, De majd bele jövök!
ON

V.László!
Még nem sikerült a Budo könyvet megszereznem, Dr Lecter szerint az megmagyarázná, és az előásott topik ( Egypólusú generátor)elméleti fejtegetése számomra csak összefüggéseiben érthető hatásaiban nagyon matekos!
Amit az előzőekben leírtam azt csak a kútfejemből gondoltam, nem biztos,hogy ez a helyes elmélet.
különben a feszültséget már tudom többszörözni több egytengelyen forgó korong összekapcsolásával bár így már marha nagy a szerkezet, már több mint 2,5 Kg a forgórész. (191)
18W-os motorral forgatva ca. 3500-as fordulaton 72,5 mW teljesítményt tudtam a csúszóérintkezőkről levenni!
A motor teljesítmény igénye sajnos eléggé ingadozik Így nem vonhatok le megbízható következtetést! Mind a terheletlen mind a terhelt tárcsán 18,522 és 18,689 W között ingadozik. A motor és a mechanika is melegszik a mérés közben ezért nincs két egyforma adatom, de azért látszik, hogy a terhelt korong többet vesz fel!
Most szereztem egy jobb motort és már építem az új mechanikát. Amint van értékelhető eredményem megírom!

Szerbusztok JFery

V.László Creative Commons License 2002.04.10 0 1 200
Szia JFery!

Még néhány gondolatmorzsa ezzel kapcsolatban. Azt írod, hogy a szerkentyű állórésze maga a csúszóérintkező. Számomra azonban teljesen ködös, hogyan alakul ki valamiféle terheléstől függő forgást akadályozó ellennyomaték, mint pl. a hagyományos generátorokban. Erről a másik topicban is írtam már, talán van róla valami elképzelésed.
Az, hogy a működését talán már kezdjük megérteni nem jelenti azt, hogy ez az egész így ránézésre is ne lenne abszurdum, hogy egyáltalán működik. Ami még borzolja az idegeimet, az a DC áram, amit előállít. A mágneses gerjesztések, indukciók jól megszokott világában teljesen természetes volt eddig, hogy egy generátor mindig váltakozó áramot (nullába visszatérőt) állít elő, hiszen valahol mindig ott volt a két pólus váltakozása, és a generálási körfolyamat ciklikussága, akár generátor, akár transzformátorról volt is szó.
Megjegyzem, hogy az egyenáramú dinamók sem kivételek, ott is csak a kommutátor szeletek forgatják egyirányúvá az áramot. Szóval ez az egyenáram szerintem legalábbis szokatlan az elektromágneses indukciók világában, még ha érteni véljük is a létrejöttét. És ez izgalmas, még ha nem is rejtélyes. Jó lenne megtöbbszörözni a feszültséget valamiféle ötletes tekercseléssel, de semmi elképzelésem sincs, hogyan lehetne. Egyébként szépen passzolt a Silan által vázolt elvhez a gyakorlati megvalósításod! Gratula, és jó kísérletezést!

Előzmény: JFery (192)
Dulifuli Creative Commons License 2002.04.10 0 0 199
OFF:

Azért írogatjuk, mert elvileg a topicnak arról kéne szólni, ami a témája. Néha azonban születnek olyan hozzászólások, mint ez is, amelyeknek nincs közük a témához. Ezeket az offtopic hozzászólásokat szokás megjelölni, amire én a fenti jelölést használom. Ha vége az offolásnak, azt meg az ON-nal szoktam jelezni.

Előzmény: JFery (193)
JFery Creative Commons License 2002.04.09 0 0 198
Kedves V.László!
Megkerestem a régi topikot,és átolvastam!
Tök kielégitő az elméleti eszme futtatásotok! Érdekes és persze, hogy pont ezt a szerkentyűt vesézitek! Én sem vártam s dologtól csodát, de ahogy Ti is írjátok ez a "gép" tényleg szokatlan módon működik, még ha a fizika logikáját nem is sérti!
De ahogy olvasom csak elméletileg foglalkoztatok vele, hát én már lassan a mérhetőség határáig jutottam a bütyköléssel, így hát nem vette kedvem a "megtalált" elmélet. Legalább értem az elvét és nem csak állok elötte mint boci... Már csak mulatságból is befejezem és megmérem, hogy DePalma miket hazudott!Jaj bocsánat tééévedett!
Dr.Lecter neked is köszönöm a segítségedet! A régi topik is utal a könyvre!

Továbbra is figyelem a topikot és ha végeztem a mérésekkel megírom már ha valakit érdekel. HA nem írok akkor Ti tévedtetek és elrepültem vele!!! PÁ köszi mégegyszer!

JFery

Előzmény: V.László (197)
V.László Creative Commons License 2002.04.09 0 1 197
Jé, ez olyan mint egy egypólusú generátor, nem tévedek? Kiástam egy régi topicot, talán érdekelhet (Egypólusú generátor).
Előzmény: JFery (192)
Dr. Lecter Creative Commons License 2002.04.09 0 1 196
A Budó Kísérleti fizika 2. kötetének 245. oldalán szépen le van írva az unipoláris indukció.
Előzmény: JFery (195)
JFery Creative Commons License 2002.04.09 0 0 195
Kedves Neurhlp!
Érdekel a magyarázat, még ha nem is nullpontis!Nekem még mindíg az vele a bajom, hogy DC , és, hogy folyik, nem tudom mi gerjeszti az elektron folyamot, csak azt tudom miktől függ!
Kösz a koromat de ez most tényleg nem számít.
Szeretek bütykölni, kísérletezni, ezért Érdekelnek a kísérleteid!
Kellene nekem valaki fizikus, vagy hozzáértő aki a hiányos ismereteimet kisegíti.
Dcsabas, Pompom 150 környékén látom kísérletekkel foglalkoztok. Ha nem túl kellemetlen, a személyes megszólításom kérlek segítsetek, mert nagyon zavar a tudatlanságom!

Köszi JFery

Előzmény: neurhlp (194)
neurhlp Creative Commons License 2002.04.08 0 0 194
Semmi nullponti energigia nincs abban amit leírtál. Olvastam valahol a magyarázatát, ami elég rövid de kicsit nehéz felfogni, de mivel nem volt benne nullpontienergia ezért nem jegyeztem meg.
A kísérleteid egyébként nagyon jók és ha nem vagy túl öreg (azthiszemnem de én 16 vagyok) akkor felvehetnéd velem a kapcsolatot nekem is van pár nagyon érdekes kísérletem(nem mind mosd ellen a fizikának :) )
Írhatsz az e-mail címemre: neurhlp@freemail.hu
Egyébként a kísérletezgetés csak hobbi, komolyan a Mesterséges Intelligenciával foglalkozok.
Ha kellene kísérletek akkor tudok neked adni szép számmal hogy kell megcsinálni ha szeretsz szerelgetni.
(Van jelenleg egy speciális vízbontó áramköröm amit ki kellene próbálni)
Neurhlp
Előzmény: JFery (192)
JFery Creative Commons License 2002.04.08 0 0 193
Mi ez az OFF ON izé? EZT miért irogatjátok?
JFery Creative Commons License 2002.04.08 0 1 192
Helló Dulifuli!
Eszemben sincs senkit sem minősíteni. Sem így , sem úgy!
Örülök, hogy valaki érdeklődik jelentkezésemre, és ha túl bonyolultan vagy nehézkesen fogalmazok az csak a gyakorlatlanságomból adódó lányos zavaromtól van!

Ami a témához kapcsolódik:
Tehát építettem egy Faraday korongot ami is leírva a következő:(aki ismeri annak csak úgy)
Egy vezető fémből, bronzból ( CU-SN )korongot készítettem, ennek közepébe furatot fúrtam,D=6 , a furatba sárgaréz( CU-ZN ) tengelyt tettem és a korongot erre rögzítettem. A tengely tulajdonképen egy menetes szál. Erre a tengelyre teramid műanyagból( ez egyfajta NYLON )a bronzkorong két oldalára koncentrikus és szimmetrikus hengereket készítettem és szereltem fel. Ezekre a hengerekre kerültek a mágnesgyűrük. ezeket kiszuperált hangszórókból szereltem ki (durva módon.)Így alakult ki a forgó fegyverzet melyben a mágnesek és a korong így helyezkednek el:
É-D korong É-D

Fontos, hogy a korong néhány miliméterrel nagyobb átmérőjű mint a mágnesek amik kb. egyformák és ha nem csalódok Ba-Fe összetevőjüek és műgyanta kötésűek.
Na most ha az egészet a tengelyében megforgatjuk mondjuk 2000/perc szintű fordulattal (esztergapadban)a tengely és a korong pereme közt a forgásiránytól függő egyenfeszültséget vehetünk le csúszóérintkezőkkel!
Igaz hogy csak néhány tíz milivoltot de a viszonylag alacsony belső ellenállás miatt több száz miliampert.
Na, Hát engem nagyon meglepett az hogy DC jön le. Meg is néztem szkóppal. Tök DC mint a laposelem!
Az is meglepő, hogy agyáltalán folyik az áram mert ha jól emlékszem úgy tanultam a fizikából, hoy az indukcióhoz fluxus változás vagy legalább is erővonal metszés kell.(ezt kérem valaki cáfolja, vagy igazolja!) Ezmeg itt együtt forog!
Egymáshoz képest a korong és a mágnesek nem mozdulnak el! A csúszó érintkezőkön megjelenő feszültség függ a kerületi sebeségtől, és a mágnesek erősségétől. Egy mágnessel is megy de kettővel nagyobb a villany.
Marha cseles a dolog mert ha a mágnes áll és csak a korong forog akkor is van villany, de ha a korong áll és csak a mágnes forog az energia termelés negszünik.
Hát lehet,hogy csak az én szerény tudásommal de ez nagyon érdekesnek tünt. A föld mágnességre godoltam de ha külső álló mágnesekkel (baromi erős Sa-Co) is csak kissé tudtam változtatni a feszültséget ami külömben is DC.
A fellelt leírásokban a szerzők lila köddel kifejtik,
Hogy a szerkezet a nullponti energiát alakítja át(ezt szeretném megmérni) és hogy csökketi befolyásolja a gravitációt,,( most egy mázsás géppel forgatom így nehéz lenne mérnem )
hogy ennek a Faraday disk nevű szerkentyűnek nincs álló része.
Na ezt is kipróbáltam. Ha nincs akkor meg lehet spórolni a csúszó érintkezőket ami a súrlódást adják és így igen kicsi energiával lehet forgatni(forgás test)egy DC motorral aminek mérem a fogyasztását ami ca. 1-2W és a terheletlen szerkenytű és a terhelt szerkenytű közti fogyasztás változásal lehetne mit mérni, számolni, következtetni.
Kicsit szeptikus vagyok , de a kezdeti tapasztalatok inspirálnak.
A Nem létező állórész sajnos nem igaz!
A szerkentyű álló része maga a csúszó érintkező!
A forgó korongra szerelt fogyasztón semmi energia nem folyik!
A szerkezet kicsatolási feszültségét tekercseléssel kívántam növelni, mivel a korongban radiális irányba folyi az áram É-D mágneses irányban kifele, D-É mágneses irányban befele ézért két szerkezetet azanos( taszító ) polusokkal közös tengelyre szereltem É-D -korong-É-D 5cm szünet D-É-korong-É-D.
Itt mind két csúszó érintkező a korongok peremén volt, és a feszültség kb. meg kétszereződött.
Happy!!!
Most már csak meg kell tekecselni és kész a jól mérhető teljesítmény a sok volttal.
A tekercset toroid tekercselés szerűen készítettem el.
Egy rohadt milivolt sem jött belőle!!!
Sokszor próbáltam de csak 20-30 mV -ot tudtam a 110 menetből kicsalni pedig voltokra lehetett számítani.
Vissza szereltem a szerkenytűt a tárcsákkal és úra volt 50 mV-om .
Meg akartam mérni a tárcsák feszültségét úgy, hogy a műszert is forgatom.
A kétség nem tünt logikusnak de már nem tudtam mire gondolni!De hogyan. 50 mv nem hajt meg semmilyen ízzót hogy láthatnám a fényét, nem égeti ki a kis áramű üvegcsöves biztit sem mert azok ellenállása 10 Ohm-os.
Vettem egy 470uF 16V elkót egyik lábát felforrasztottam (+) a csúszóérintkezőre a másik lábát egy SHOTTKY diódán át a másik csúszóérinkezőre (-)A dióda kb. 5-10mV kinyit. Elindítottam a gépet és az fel is töltötte a kondit 45 mV ra amit az tartott. A Kondit kisütöttem. A kondi -dióda komplexumot felforrasztottam a tárcsákra, rögzítettem,bekepcsoltam a gépet, majd kikapcsolás után mértem a kondi kapocsfeszültségét...
0mV. Nagy büdös nulla!Többször is. de mindig 0mV.
A korong széle kilóg a mágnesek közül kb 5 mm-rel.
Ezek után nem csodálkoztam mikor is a csúszóérinkezőt a korongmágnesekkel érintkezőoldala és a korong széle között radiálisan csúsztattam a feszültség kifelé haladva csökkent.Több mV-ot.
Hát nem tudom, hogy mit vontok le belőle én játszadozom tovább. Jól esik. Remélem amit leírtam érthető ( ha nem kérdezzetek) és érdekes is de ha minderre vannak válaszaitok, akkor írjatok mert nem a spanyol viaszt akarom kitalálni csak tanulni szeretné ezekből!

Köszi JFery

Előzmény: Dulifuli (191)
Dulifuli Creative Commons License 2002.04.08 0 0 191
OFF:

Kedves JFery!

Nem tudom, mit értesz azon, hogy "itt". Ha az Internetet, akkor igazad van: itt bizony a tegeződés a divat. Ez egy ilyen, peer-to-peer környezet. Már csak azért is, mert nem látod a másikat, tehát bárki lehet - legfeljebb a stílusából lehet következtetni.
Remélem, az enyémből nem fogod azt leszűrni, hogy büdös bunkó vagyok! :-))
Egyébként üdvözöllek az Index Fórumban!

Még valamit: ha el akarsz árulni valamit magadról, akkor beírhatod az adataidba, majd úgyis rákeres, aki kíváncsi!

ON:

A tapasztalataidat nyugadtan beírhatod, biztos lesz, akit érdekel! Például engem is.

Dulifuli

Előzmény: JFery (189)
loborin Creative Commons License 2002.04.07 0 0 190
wizenergia.freeweb.hu
JFery Creative Commons License 2002.04.07 0 0 189
Sziasztok!
Olyan korú vagyok, hogy bárki tegezhet, de úgy látom itt ez amúgyis megy!

Mivel az ismert fizikából amit értek az már nem érdekel, ami érdekel azt nem értem, ezért elkezdtem a nem tisztázott részek felé sodródni, merő kíváncsiságból. Végignyaltam GOOGLE-vel a netet és sok mindent találtam. Érdekeset ás ellentmondót is. Úgy látom semki sem szereti az elektromos szolgáltatóját és mindenki a megváltó nullponti energia csapját keresi. Mr Searl mágneses UFO-t épített, ( a leírásai zavarosak és ellent mondóak, főleg ha mint én az olvasó sem tud angolul, tehát a kisérlet megismétlése nem sikerült -nekem-- van-e akinek igen és még nem szált el- )Bruce DePalma N-gépet épített, stb, ...
Ami ezeknek az elektromos-mágneses szerkentyűknek úgytűnik az alapja az Faraday úr 1831-es kisérlete amit több helyen több féleképen is láttam leírva.
Ezt az eredeti Faraday féle mágneses korongot meg is építettem és most játszom vele.
Ha valakit érdekelnek a tapasztalataim szívesen megosztom. De tele vagyok kérdésekkel is amikre -lehet hogy csak én - még nem tudom a választ!

Reagáljatok!
Köszi JFery

Dulifuli Creative Commons License 2002.02.05 0 0 188
Ja, bocs! Azt hittem, Te tudod, miről beszélsz, és el is tudod magyarázni!
Előzmény: Dr. Lecter (187)
Dr. Lecter Creative Commons License 2002.02.05 0 0 187
Először tanuld meg az alapjait annak, amiről beszélsz, utána nevezd marhaságnak.
Előzmény: Dulifuli (186)
Dulifuli Creative Commons License 2002.02.05 0 0 186
A túrót nem! Hát nem Ő etette a népet olyan baromságokkal, mint a relativisztikus tömeg és az egyidejűség relativitása?
Egyébként amit Te írtál, az is marhaság. Mitől lenne más a hossz mérőszáma, ha maga a hossz nem változik?
Előzmény: Dr. Lecter (185)
Dr. Lecter Creative Commons License 2002.02.04 0 0 185
Azt, hogy a tárgyak igazából megrövidülnek, a Lorentz-elmélet mondja. Einstein papa éppen azt állítja, hogy nem a tárgyak mérete változik, a hosszuk mérôszáma más-más rendszerben mérve más és más. Szóval nem vert ô át senkit.
Előzmény: Dulifuli (184)
Dulifuli Creative Commons License 2002.02.04 0 0 184
Akkor mi a fenéről szól a speciális relativitás-elmélet? Szóval, mit is mondott az öreg?
Előzmény: Dr. Lecter (183)
Dr. Lecter Creative Commons License 2002.02.04 0 0 183
Einstein papa semmi ilyet nem mondott.
Előzmény: Dulifuli (182)
Dulifuli Creative Commons License 2002.02.04 0 0 182
A mozgási energia nem biztos, hogy jó ötlet, mert az csak akkor lehet, ha tömeg is van. A vákuumnak aligha lehet mozgási energiája.
Egyébként ez az egész rövidülés szerintem hülyeség. Nem rövidül meg semmi, legfeljebb rövidebbnek látszik. Einstein papa jól átverte a világot.
Előzmény: Translator (181)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!