A mai finomításnál a DES 100-as vízzárja 2x megtelt. Alig csordogált a nedű és még úgy is folyamatosan telt. Lehet köze ahhoz, hogy már nem 40 fok van a kisházban, csak 20? Ekkora lenne a deflegmáció, hogy ilyen sok anyag csorogna vissza a tetőről?
A feldarabolás kevés, le is kell darálni, különben csak a felszíni sejtekhez fér hozzá a pektinbontó, ami a birsnél annyit ér, mint múmiának a pacemaker. Nyugodtan használhatsz dupla adag pektinbontót. Lehetőleg viszonylag melegebb helyen erjeszd, a pektinbontó hidegben nagyon lassan dolgozik. A szőrt is le kéne sikálni róla. A lehető legérettebb állapotban kell cefrézni. Ha egészséges, szüret után ki kell várni vele az utóérést. Ha nem egészséges, azonnal kell cefrézni, mert mire megérne, el is rohad. Ilyenkor el kell fogadni a gyengébb aromát. Csak a rohadt, vagy magházpenészes részeket dobd ki, magozni szerintem nem kell. Szüret, ha egészséges: kizárólag kézi szedés, a közhiedelemmel ellentétben az egyik legérzékenyebb gyümölcs. A legkisebb ütődés hatására is megnyomódik, ott megbarnul és rohadni kezd. Ha "bio", nyugodtan rázhatod és azonnal dolgozd fel!
5 % napfény megfelelő, alig van cukortartalma, valamint az alkohol viszi át a birsnél a párlatba az aromaanyagokat: napfény nélkül a moslékban maradna.
Lassan eljön a birsalma ideje, úgy tervezem, hogy 100kg birsalmához 5%napfényt adok, amit max 20 liter vizben oldok majd fel. Előtte pektinbontó és fajélesztő a megmosott, kimagozott, feldarabolt gyümölcshöz.
Szerintem meg kimondottan erős lesz!Számold ki:35l vízhez adott 6kg zacskóst és ezt öntötte az almához!Maga a cukor cefre 16 körüli.Az alma cefre csak gyengített rajta.
Sziasztok! Ha jól olvastam soraitok közt,az alma cefrémből nem lesz semmi,ki is önthetem akár mert öntöttem hozzá kb 40 liter vizet a 120L hordóba??!!Amúgy hullott alma volt 40 Ft_os,a beteg rossz kivágva!
Nekem a nagypapám is szokott cefrézni, hosszú éveken keresztül kellett mondogatnom neki, hogy leszoktassam a vizezésről, valamint ne keverjen a 120 litres hordóba 2-3 kgnál több napfényt. A fajélesztőtől még mindig idegenkedik, a gyümölcs mosása alap nála, még a szőlőt is kézzel bogyózza és válogatja a szemeket :-)
Érdekes, hogy fajélesztő nélkül is igen remek cefréket készít, ícetesedni nem szokott, igaz erjedés után napokon belül főzni szoktam.
Szerintem meg csupán csak a felületes olvasás ,félreértés miatt van ez a vizezés probléma, nem olvassák el végig a irományokat, itt is almáról volt szó, én is vizezem, de csak már a kész cefrét főzés előtt ha túl sűrűnek találom, a leégés megakadályozása miatt, és ezt keverik szvsz, a cefrézéssel, napfény meg csak minimál, ez is le van írva ezerszer, persze aki üzletel annak mindegy, sok legyen :)
Azt nem tudom, hogy honnan veszik, de ez az elterjedt. Ha szóba kerül ez a téma, mindig az az első kérdés felém, hogy te mennyi vizet teszel a cefrébe? Mikor mondom semmit, (vagy is csak a birshez) nagyon érdekesen néznek rám. Mosni nem szokták a gyümölcsöt. Jó esetben kerül hozzá élesztő. Majd a cukor jól átforgatja mondják. Nem szirupot főznek a cukorból, hanem a sok cukorhoz sok vizet tesznek, hogy hamarabb feloldódjon (ezért van a híg lötty). Az öregek meg megmondták, hogy hamar munka ritkán jó! Az a lényeg hogy sok legyen, hogy milyen az már mellékes. Az aromásabb gyümölcshöz 10-12 kiló cukrot is hozzátesznek. Másik tévhit hogy abból a gyümölcsből van sok pálinka ami jó leves. Valahogy ezt sem értik hogy hiába leves, ha kevés benne a cukor. De hogyan is értenék, amikor egy talicska cukrot tesznek hozzá.
Írtam mail-t neked! Szegedről megkaptam tegnap este a hivatalos értesítést,meghívót..... És te kaptál már mail-t tőlük? Szombaton majd találkozunk Szegeden:))
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Szerintem ennek a cefrének egyetlen feljavítási lehetősége, hogy sürgősen vesz az ember 2-2,5 mázsa jó minőségű léalmát (felénk 40 Ft/kg), azt ledarálja és ezzel a cefrével indítja be az erjedését. Legfeljebb egy kis pektinbontót kell belerakni pluszban
Ha adva van egy bizonyos mennyiségű gyümölcs,amibe egy bizonyos mennyiségű vizet öntünk,nem marad más,mint kiszámítjuk a cukrot hozzá.Ez ebben az esetben megtörtént,40 L vízhez,hogy az ne rontsa le ecetesedéshatárra a cefrénket,kell 10 kg cukor.És akkor az alma nem rothadt,nem penészes,éretlen,hanem tökéletesen pépesített.Nem mondom,hogy jó megoldás,de ebben az esetben ez a legjobb.
Számolj egy kicsit utána, mit tartalmaz a cefre: 70-80 kg alma
Még annyi sem. 120 literes a hordó, ebben van 40 liter víz és 20-30 liter szabad hely is kell, különben a földről kell felszedni, amikor beindul az erjedés. 50-60 kiló lehet benne az alma. A túlvizezés biztos. annyi cukrot nem bír el, hogy normális erősségű legyen a cefre, marad az, hogy ezt a híg löttyöt kell kifőzni egy hét után.
Számolj egy kicsit utána, mit tartalmaz a cefre: 70-80 kg alma, 40 l víz (az almához viszonyítva 50 %, vagy felette). Az általad javasolt cukormennyiség bődületesen sok. Abból alma nélkül is lenne vagy 8 liter cukorpárlat. Szerintem alapból túlvizezve a cefre. 10 % víz elég a darált almához pektinbontóval. Cukorból 2 % elég az alma súlyához viszonyítva, ha az alma nem szemét, hanem pl kézi szedéskor hullott.
Pont az Olasztól vettem és valami miniatűr fúvóka volt benne. Nagyon sokkal 1 mm alatti. Akkora lángja volt, amin legfeljebb teát lehetett volna főzni, pálinkát nem. Szombat délután volt, már főztem volna, amikor ez kiderült. Az itt kapott infók alapján fúrtam fel másfelesre, azóta kifogástalanul működik.
Mivel hosszabb időre akarod betárolni a cefrét, érdemes "kiegészítő" kezeléseket végezni. A bogyózott szőlőcefre igényel kevesebb birizgát. Valószínűleg jóval 20 fölötti a cukorfoka. Erjeszd ki 20-22 Celsius fokos helyiségben ( borélesztővel indítsd be). Ha teljesen kiforrt, vidd le a pincébe, töltsd szinte színültig a tárolóedényt, és légmentesen zárd le.
Az almához érdemes lenne némi kabai finomítványt adni, hogy 1 kicsit magasabb legyen az alkoholfoka. Kell bele mindenképp pektinbontó, és levinni a pH-t 3,8 alá. Ha kiforrott, ismételt pH ellenőrzés, és utánállítás után szintén pince, szintén színültig töltve, szintén légmentesen lezárva tárolható.
Legkésőbb kora tavasszal kifőzendő, különben lesz 2-300 liternyi jóféle gyümölcseceted.
Nem! Ennyi vízhez 10 kg napfény kell, és 3 hét. Legközelebb préselj almalevet , LALLZYME HC ,UVAFERM 228 ( segédanyagok) mehet egyszerre, és az első 5 órában minimum fél óránként keverd át. Keress neki 20 C fokos helyiséget, legalább egy hétig.
Igazad van! De lehet, hogy lepattintják. Mondván ezek fafűtésre készültek és nem gázra. Ami boltot lejjebb említettem, azért ajánlanak hozzá nagyobb reduktort, mert mikor elkezdtek ilyen zsámolyokat forgalmazni rendszeresen visszavitték, hogy nem jó. Aztán elkezdtek utána járni és kiderítették, hogy nagyobb reduktorral teljesen jól működik. Valakit érdekel a cégének jó híre!
Nagyon bosszantónak találom, hogy valaki valamit forgalmaz és nem működik tökéletesen. Megetetik a vásárlót és gondja a baja.
alaposan le daráltam,vizet azért gondoltam,mert nehezen akart levesedni,a cukorra öntöttem.remélem nem szurtam el,de pektinbontót tehetek még bele??tegnap előtt daráltam?
Köszönöm mindenkinek a válaszokat, tippeket, és elnézést, hogy napok óta ezzel tartom fel a fórumot.
Megnéztem a fúvókát, szerintem ez kb 1mm-es, max 1,2mm.
A főzőt és a hozzá tartozó zsámolyt egy bizonyos pálinkafőzőkazánok oldalról vásároltam (remélem nem dobnak ki reklám miatt), ott látható kép a zsámolyról és a csővel szerelt reduktorról is.
Amennyiben szükséges valamelyik nap fotózni is tudok.
Elolvasva a zsámoly műszaki leírását ezt találtam: Gáznyomás: 28mbar - 67 mbar. A reduktor pedig 29 mbar. Nem értek hozzá, lehet semmi köze ehhez, de nem itt keresendő a probléma oka?
Hétvégén tervben van a használata, kifújatom kompresszorral hátha segít. Amennyiben nem lehet megpróbálok egy állítható reduktort még, ha az sem akkor passz....
Ha nem akkor tessék ilyent venni. Ha nem pálinkás oldalról veszed, akkor olyan 2200 Ft körül van az ára. Ahova én járok gazdaboltba ott megmondják, hogy a 30 mbar-os csökkentővel nem fog jól működni az égő. Ahol meg szerintem te vetted ott meg azt mondják, hogy a nagyobbal keresztülfúj. Ne furkálj, ne vágj semmit azon a házon! Azzal az égővel meglehet olvasztani az egészet.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Hát izgalmas mindenképp :)) Azt már tudom hogy nagyon sok jó szerb benevezett tétel nyert,igen jó eredményekkel....sajnos nekünk "Magyaroknak"van mit behoznunk...:)) (Most aztán nem is tudom hogy írjam a napokban lezajlott feszegetések miatt..:)) Pálinka??-v. Párlat?? :)) Nekem akkor is a (Kisüsti) Pálinka marad a számon bármilyen jogszabályi irányvonalak,mellékesek,számomra....én így látom és vagyok annyira "konok" hogy magammal,barátaimmal szemben ezt be is tartom:)) itt meg maximum nem írom ki és hangoztatom hogy Kisüsti Pálinkát főztem-főzök ki,ebből-abból a gyümölcsből mielőtt még kioktatnának hogy nem úgy van az!! :))
A szervezès során sokszor beszèltünk, először csak azèrt mert a gondos csomagolás ellenère egy palack eldurrant. Ezt követően Nèmeth úr szinte naponta hivott. :) Pótoltam egy újabb üveggel, ez már cèlba èrt. 50 nevező 239 nevezett tètel. Izgalmasnak tűnik. :)
Szèp estét nektek! Sikerült nèmi hullott almâra szert tennem.elsô alma cefrèzèsem120literes hordóval lett,40lityi vizet tettem hozzá nèmi napfèny kisèretèvel,alma apritèk van felül,kicsit lejjebb a lè,kèrdèsem jó lesz ez így?,
Meg nem,de mivel "tulkon ulok" nagy volt a csend is en bizony felhivtam mar telefonon a foszervezo urat....:)) megy e-mail is hamarosan mindenkinek,mivel megcsusztak a sok feldolgozni valo eredmenyekel..:))
Kísérletezz vele,de bent az üstházban!Teljesen másként viselkedik zárt térben,mint a szabadban.Nyisd ki teljesen a levegő szabályzót!A lángot akkor tudja elfújni a szél,ha befúj az ajtón,de ahhoz elég erős szél kell!
Újonnan vettem a zsámolyt a főzővel együtt, ezt ajánlották, és tényleg jól néz ki. Viszont a problémám az elejétől fogva fennállt.
Megpróbálok még esetleg egy takarítást rajta, de ezt is csináltam már, nem jelentett megoldást.
Egyébként ha rendbe jönne minden a lapkát a száron teljesen ki kell nyitni? Teljesen szabad legyen a levegő útja a szárban? Kint főzök általában szabadtéren, nem fogja így egy szellő elfújni? Úgy gondoltam, hogy kb félig kell takarni a lapkával a rést, és úgy égjen szép kék lánggal akkor megfelelő.
Mert jelen állás szerint akárhogy állítom erőteljesen vörös lánggal ég és kormolja az üstöt rendesen. Idegesítő...
Én is nagyon remélem, hogy nem így van, mert ahhoz azért még eléggé "fiatal"...DD...
Azért az gyanús nekem is, hogy írtam neki arra címre ami publikus, de az már nem létezik.
Az a baj, hogy nem találom azokat a leveleket, amit 3-4 éve váltottunk privátba, amikor először komolyan megsértődött és vagy fél évig nem szólt a fórumhoz.
Egy biztos, hogy a "textil alapú kapilláris párologtató", aminek a páracsőre tekert "vizes mosogatórongyot" nevezte, hatalmas duma volt a részéről. De sok jópofa dolga volt.
Egy másik biztos dolog volt nála, hogy neki soha sem volt "kozmás-olaja"...:):))))...és emiatt Őneki sosem volt opálos a pálinkája még 20%-ig hígítva sem.
Azért ha e sorokat olvasni tudod, jelentkezz Ferikém!!!Tudom, hogy Te pár nappal előbb születtél, mert én csak 2-án töltöm a 65-öt, de őszintén remélem, hogy ezt Te is megérted...:)...
Szívből kívánok jó egészséget...és még sok jó nedűt...(kozmásolaj nélkül)...
A fém csuszkával szabályozod a levegőt.Teljesen tedd szabaddá a levegő útját a keverőszárba!A másik probléma ami ezeknél a zsámolyoknál problémát jelenthet,hogy az idő teltével a fúvókák rozsdásodnak.Én ezt úgy oldottam meg,hogy 1.75-ös fúróval az összes furatot (fúvókát) kitakarítottam.Amennyiben ügyes vagy, csak pár darab fúrót fogsz eltörni!:)))Akkus fúróval,behajtóval próbálkozz!
Többször előfordult már,hogy a gáztűzhely pirosas lánggal égett.A módszerem az,hogy drótkeféből kiveszek egy szálat és azzal az összes fúvókát kitakarítom.lehet neked is hasonló gondod van kosz kerülhetett a fúvókába ,esetleg a zsámoly lyukait is megnézném,nincsenek-e leszűkülve.
Amennyiben arra a kis állítható (csúsztatható) kis fém lapkára gondolsz a szár elején akkor nem. Teljesen lezárva a nyílást nagyon rosszul ég, próbáltam több fajta állásban, de a vörös láng és a kormolás nem szűnik. Változni változik az égés, de komoly eredményt ezzel sem értem el.
Pl:jómagam jelen esetben külföldön dolgozom pár esztendeje.Tehát viszonylag ritkán tartózkodom otthon.
Én soha nem titkoltam,hogy magánfőző vagyok,és mindent próbálok a lehető legjobban kivitelezni.Be vagyok jelentve,ismernek is,és nem 3000-ért veszek párlat jegyet,mint egyesek,s a pálinkáimat is bármikor be merem vizsgáltatni nyugodt szívvel.
Történt 2013-ban,hogy 3 körtefámon annyi körte volt,(60 éves fák)hogy lett 1200l cefrém,20 üveg befőtt,és legalább 10 pennys szatyorral vittek el a rokonok.
Mivel időm nem volt ennyi körtét kifőzni,és nem akartam hogy elkezdjen romlani,megkerestem az egyik főzdét,hogy kifőzessem.
Finoman, El LETTEM HAJTVA.a környékről.Egy ismerősöm közbenjárásával,kicsit messzebbre víve megoldódott a dolog.
Igen,van ebben némi személyes sértettség is,de nem egyedül vagyok ilyen sérelmekkel a vidékünkön.
Nem beszélve minden utópárlatos sz@rnak elmondták mikor mutattam az enyém ilyen.Aztán létező jobb érzésű emberek unszolására beneveztettek egy-két versenyre,és értek el sikereket azok az up-s löttyök.Na,ez csak olaj a tűzre.
De én örülnék,ha minél többen megtapasztalnák azt az érzést,amikor valami kis sikert elér az ember a 30 milliós berendezésekkel rendelkező"nagyok"között,a kis kuktájával saját maga cefrézett,és eltanult módszerével.
Azt is tudom,ettől nem változik meg semmi.De valami talán mégis.A pálinka minősége,és megbizonyosodás,hogy az ember jó úton halad,így kell tovább csinálni.Részben a pálinka minőségét ezek a pozitívumok,lelkesítő gesztusok viszik előbbre.Al Caponék meg mindenhol akadnak,ez kiküszöbölhetetlen.
Na, lassan csoport terápián kezdem magam érezni!Abba is hagyom. :-) :-)
A kilencvenegy éves nagyim épp ma mesélt egy régi emberről, aki remek pálinkákat főzött annó...
Ez a ez ember egyszer gondolt egyet, s a cefre főzés első fél literjét, ami 55-60 % v/v fokos volt, kóstolás után félretette, mert nagyon ízlett neki, majd hozzáöntötte a tisztázás után létrejött kész pálinkához!
Állítólag isteni lett a végtermék...
Sokat gondolkodtam, hogy ez mégis csak alszesz, tele nemkívánatos összetevőkkel, de mi van, ha mégis jó ez így??
Nos, én az 50 liternyi bosc kobak cefre első, kristály tiszta 2 deciliterjét tettem félre.
A cefre természetesen a reggelink alapján készítve, 1 hete. :)))
Érdekes, hogy ezalatt a 3 deci alatt a szeszfok 60-ról leesett 50 fokra, majd belassult a szeszfok-csökkenése.
Így a 3 deci lötty kb. 55 fokos.
50 liter cefréből lett kb. 16 liter 25 % v/v-s alszesz.
A bérfőző ne várja el,hogy hozsannákat zengjen róla a magánfőző,hiszen tiltva volt sokáig,s most az esetleges nem a legkorrektebb szabályozásért is őket szapulják.Miért???
Mert jó üzlet van benne,és csak az uradalmak,később a kiváltságosak joga volt.Aztán így "szocializálódott"a társadalom,ez volt a természetes,s most ez mekkora probléma,hallani mindenütt.Bérfőzdék zártak be,családok mentek tönkre....!
A környékünkön 8 volt,azóta csak 12 van.Furcsa módon mindenhová időpont kell,és már most a legtöbben novemberre lenne csak.Azt elismerem,2010 előtt szeptemberi nyitású főzdékben az első héten januárig beteltek a naptárak,de most azért 4 plusz is lett.
Persze ez nem csoda,hiszen észak Nógrád igen csak a fejlett megyék között szerepel.
Szóval a sarkost is lehet még jobban sokszögesíteni,csak.......
Meg kéne fúrni az üstházat? Az elegendő lenne? Mostani felállás szerint valóban csak a gyárilag kialakított nyílásnál, ahol behelyezem a zsámolyt ott kap levegőt. Körbe és alulról is zárt.
Aki DES 30-ast használ gyári üstházzal annak nincs ilyen problémája?
A gabona egész évben, gyakorlatilag korlátlanul és állandó minőségben áll rendelkezésre. Innen az egyenletes minőség csak technológia kérdése, és erre a mennyiségre már érdemes komoly (világméretű) marketinget felépíteni.
Hiába vannak kiváló minőségű gyümölcspárlatok, nincs mögötte igazi mennyiség.
A calvadoshoz és az almaborhoz is megvannak a külön almafajták. Továbbá aki "ivó" almalevet csinál, más érettségben szedi, valószínűleg kicsit éretlenebbül, mint ahogy a jó pálinkához kéne, valószínűleg ez adja a problémát. Nehéz az összehasonlítás.
Szakmai segítségre lenne szükségem. Szeretnék idén almából cefrézni, és hallottam egy olyan megoldásról, hogy mostmár van lehetőség a termelőknél az alma lé formájában való megvásárlására.
Hallottatok már ilyenről? Tehát csak almalevet vásárolnék, és azt oltanám be élesztővel. Az ismerősöm még azt is mondta, hogy a kihozatal 100 literenként 10-11 liter. Szerintetek ez lehetséges?
Józan ésszel tudom, hogy igazad/atok van, de egy kicsit túlteng bennem a lokálpatriotizmus. Arról ábrándozok, hogy a DALLAS következő részében Jockey nem whisky-t, hanem Szatmári Szilvapálinkát, vagy Gönci Barackpálinkát iszik. :)
Ja, tudtam, csak voltam már résztvevője olyan ellenőrzésnek, amikor mást tapasztaltam.
Ha valaki, akkor én biztos nem háborgok ezen.
Egyébként az én okleveleimen a pálinka szó szerepel, és csak most jutott az eszembe, hogy ez így nem felel meg a magyar szabályozásnak. A francba, akkor ez ebben a formában nem is és semmit. Mindegy majd jó lesz gyújtósnak. :-)
Véleményem szerin a világhírhez nem csak jó reklám, hanem megfelelő mennyiségű párlat is szükséges. Gondolj csak bele, valaki a tengeren túlról bele szerelmesedik egy birs vagy netán egy kökény pálinkába és úgy dönt, hogy az amerikai piacot elárasztja birs, netán kökény pálesszal. Hát, nem tudom honnan szedné azt a sok pálinkát, mert itthonról nem hinném. Lehet, hogy Kínából.
Régebben, amikor még főzettem a pálinkát és a birs cefre lepárlása került előtérbe, a főzdéstől állandóan azt hallgattam, hogy miért nem teszek bele cukrot, mert akkor többet adna. Így neki sem éri meg. Én megértem őt is, hiszen neki a főzdében a legkedvesebb hang a szeszmérőgép klattyanása, mert az plusz egy liter pálinkát jelent, ami plusz bevétel. Hisz ő a pénzért csinálja.
Vissza nyomom a biztosítékodat. Van otthonfőző ismerősöm aki a Desztilátán már másodszor kapott jelentős minősítést és elhiszem neki hogy nem főz senkinek és nem is ad el 1 csepp pálinkát sem. Én nem általánosítok csak jelzem hogy erősen hibás a rendszer. Ezt nem ti kértétek, de a haszonélvezői vagytok és el kell viselni ha valaki akár általánosít is.
És ugye hogy megint csak a legrosszabb feltételezés.
10% regisztrált,és abból is mennyi tartja be a törvényt?Biztosan van aki nem,hol nincsenek szabályszegők??De ez nem oszt,nem szoroz.
De tudok ám olyat is,akinek kereskedelmi főzdéje van,(Kft-je van)és magánfőző is.
Szerintem ne is folytassuk,mert itt az jön le folyamatosan,hogy a magánosoknak minden meg van engedve,így a legtöbb bűnt követik el,ezzel mekkora kárt okozva a hivatásosoknak,a szent becsületű kereskedekmiseknek.
Ilyen utalások mellett, nem is lehet közös nevező,hogy a magános azért megy versenyre,hogy díjaival dicsekedve később jobban eladhassa az összekutyult valamijét,ez azért nálam kilőtte a 25 amperost!
Ez messze vezet. A fináncok ellenőrzése 70% feletti eredményességgel zárult. A falumban ipari mennyiségű cefremoslék került egy ismerősöm földjére. Ö nálam főzet. Az otthonfőzők talán 10 %-a regisztrált. De szeretném ha valaki bebizonyítaná hogy nem így van. És aki nem az is be tartja a tőrvényt? Mert aki regisztrált annak se kell.
Aki magánfőzőként ezt csinálja,az több mint ostoba,mert úgyis híre megy és előbb-utóbb lebukik.Egyébként sem lehet ezt olyan nagy tételben csinálni.
Számolj.Ha van egy 100-as üstöd,abba fölteszel,MAX90l cefrét.Ebből főzöl napi 3.at,majd ha szerencséd van le is finomítod.legyen ebből 30 liter valamid,amit eladsz.El lehet ennyit adni?Vagy mit kezd annyi pálinkával? amit fölpufferol??DE! Akkor reggeltől estig ott vagy a főződ körül.Ezt nap mint nap nem lehet csinálni,vagy mikor dolgozik az ember??Nem dolgozik?OK!Kinek ad el ennyi mennyiséget állandóan,mert a "droidok"még a boltokban,kocsmákban is hitelbe isznak.Aki meg igényesebb, megérzi ha nagyon gáz valami.Azt aláírom,hogy heti 300l cefremoslékkal elboldogul.Node napi 300l???Hová teszi???annyi gázpalack napi egy ez esetben(ára van ám),vagy fa.....Víz....Erre nagyon be kell rendezkedni.
Nem állítom,hogy nincsen 1-2 elvetemült,de az a magánfőző,aki versenyre jár,és elismerésért,az nem ezért csinálja.
"Ha valaki tud jót főzni az nem főz rosszat" m a g á n a k :)
"Ez nem mennyiségi kérdés." Sokat beszéltünk már arról, hogy mennyi sumák pálinka van a piacon. ( talán az engedélyezett otthonfőzés óta még több ) Nos szerintem nem elképzelhetetlen, hogy mondjuk a " tisztelt " magánfőző saját felhasználásra tényleg készít egy top pálinkát, amivel még versenyt is nyer. Aztán eladásra meg rámegy a mennyiségre. Meghajítja cukorral, hagy szaporodjon, esetleg a gyümölcs minőségére sem figyel annyira oda, sem az ep-up elválasztásra, stb. mert hát a parasztnak jó lesz az is. = foxrudi így már érthetőbb?
Az a baj(dehogy baj),hogy túl becsületes lehetsz,és föl nem merül benned,amit más megvalósít,és olykor el is szólja magát,hogy ő milyen dörzsölt.
Pl:kifőzhetsz 4 óra alatt is valamit,és 2 óra alatt is le lehet hajtani.A 150 alma eléggé elvegyül pl 450szilva között,egy 600-as üstben,és az van "fillérekért".....!És igen,vannak,akik így is csinálják.
Ez hosszabb mint amit szívesen írogatnák. Említetted: marketing. Miből? Nincs bevétel, nincs haszon, kis vállalkozás, kis reklám. A nagy főzdék aratnak az olcsó szeszekből, likőrökből. A pálinka főzdék nem készíthetnek olcsó alapanyagból és kimaradtak a likőr piacról. A kereskedelmi termelés szinte nem változik. És a nem legális? 2010 előtt is volt, de biztos nem ekkora mértékben.
Ha valaki otthon lefőz egy 80l cefrét,abból készülhet külön versenyre is???
Vagy netán xy elviszi a gondosan készített 350l anyagát egy bérfőzdébe,abból is lehet ilyen.
Mert egy Kereskedelmis az 5 tonna szilvájából inkább elképzelhető,hogy készít egy fölöntést kimondottan varseny célra,a többi meg hagy szóljon,még benne legyen a tűrésben.
Hát, ha egy cég eleve azzal foglalkozik, hogy pálinkákat vásárol és ebből előnyös keverékeket forgalmaz, akkor egyszerűen beküldi a legjobbat, ami nála van. Azért csak tudnak vásárolni valahonnan egy pár liter aranyérmes pálinkát, talán még azzal se buknának le, ha külföldről. Mondjuk nem mintha egy főzdemárka nagyon lebukhatna azzal, hogy nem a saját főzetét küldte be.
Esélyt látok, azért ez nem lehet nagy költség. Én is szoktam polcellenőrizni, örülök, hogy még nem pereltek be érte ;) De ahhoz tényleg törvénymódosítás kéne, hogy ne lehessen minden szar (igen, szar) pálinka. Mert vannak olyan ótvar tételek is, amilyet semmilyen más párlatfajtából nem ittam még. Állítólag a grappa minőségvédelme olyan jól működik, magyar szakmabeliek emlegették is már, hogy az kéne a pálinkának is, bár nem tudom, hogy működik. Azért ha apróra előírnák az átvétel, feldolgozás, erjesztés, lepárlás részleteit (mint a helyi eredetvédettségű pálinkáknál), akkor egy igazán trágya pálinkánál egyértelmű volna, hogy hát nem úgy készült, ahogy kéne. Ilyen esetben érne valamit a polcellenőrzés, pl. 2014-ben volt olyan gönci barackpálinkánk, ami szakmai zsűri szerint csak sejlik a barack, jól kivehető elő- és utópárlat (10 pont alatt). De hát amíg a mezei pálinkának lényegében annyi a minőségi követelménye, hogy nem gyümölcssűrítményből készült, addig ugye..
Én mindig is azt vallottam, hogy ha annak idején nem a vasfüggöny mögött lettünk volna, akkor most a sokak által Istenített whisky a fasorban sem lenne, mert mindenhol magyar pálinkát innának.
A franciáknál, cseheknél (és nyilván nemcsak náluk) általánosságban baromi jó gyümölcspárlatok készülnek, és nem is borzasztóan drágán. Gyakran jobbak, mint adott árkategóriában kapható whiskyk, pedig azt kell mondanom, hogy a legtöbb árkategóriában lehet nagyon is jó whiskyket kapni, ha az ember tudja, mit vegyen. A francia gyümölcspárlatok aránylag ismertek is a világban, ennek ellenére nem mindenkit érdekelnek, nem lett belőlük irgalmatlan világsiker. Pedig egész Franciaországban azért nyilván terem annyi szilva (stb.), ha volna rá igény. Mégis sokkal keresettebb nála az a kis helyen készült cognac, meg az armagnac is. Szóval nagyon meredek kijelentésnek tartom, hogy elérhettük volna a pálinkával azt, amit a francia főzdék nem tudtak.
Hivatalos részről más irányú a buzgalom. Itt volt például a Pálinka Országkóstoló, ahová mindenki beküldhette a legjobb pálinkáját, és végül megjelent a kiválóságok könyve, csak hát polcról levéve nem mind jó, ami "kiváló". (Felbuzgott, mint a buzgár világos szó a pálinkáról)
Én is vettem olyan, blender márkától származó Destillata aranyérmes szilvapálinkát, hogy ha jóindulató vagyok, akkor esetleg beleférhet a bronzérembe. De nyilván ugye a főzdemárkáknak is lehet olyanja, ami versenyre készült...
Tényleg meredek ötlet volt harmadik félnek kezdeményezni a jó pálinkát... vagy a hatóság, vagy a főzdék tudnak ezen változtatni. Igazad van, félreértik a talpon maradást. Amennyire én látom, kis főzdék nem tehetik meg, hogy középszerű pálinkát gyártanak. Ha nem tudnak tényleges prémium színvonalat tudnak csinálni (ami megfelel a 10-12e Ft/literes árnak), akkor nem tudják olyan olcsón adni a pálinkájukat, amennyit megér. Korrekten árazott alsó- és középkategória nem nagyon létezik nagy lepárlókapacitás nélkül (hacsak nem törkölynél). Magyarországon sok (akár pénzes) vásárlónak nincs fogalma róla, hogy mit várhat el ezért a pénzért, ezért valamennyire a közepest is el lehet adni, de hosszabb távon szerintem ezt csak azok tudják csinálni, akik komolyan költenek a marketingre. És még köztük is jellemző, hogy azért valamivel jobb pálinkát árulnak, mint pár éve.
Egyébként mit takar az, hogy a jelenlegi pálinka- és jövedéki törvény nem kedvez a kereskedelmi főzdéknek?
Azt hallottam forrásokból,azt szeretnék elérni,hogy a kereskedelmi főzdék pálinkáit spontán is lehessen bírálni.
Tehát egy bizottság levesz bizonyos boltok polcairól bizonyos fajta pálinkákat,és érzékszervi bírálatnak is alávetnék,így használhatná csak joggal ezüstérmes,...és az egyéb címeket.
Mennyire lesz ebből valami kérdéses,de hogy ez is így volna korrekt az biztos.
Mert valljuk be nem mindig az van a boltok polcain ám,ami a neves versenyeken valamifajta díjat kapott!:-)
Ez így van. És én úgy látom, hogy csak mi, Magyarországon rugózunk ezen. A vajdaságiakat pl. nem érdekli a magyar szabályozás. Sőt az erdélyieket sem -pedig ők aztán tényleg minden vacakra használják a pálinka jelzőt -
Ők permanensen továbbra is pálinkának fogják nevezni a párlatukat.
Ebben a kontextusban viszont engem sem érdekel, mit mond a törvény betűje.
Öregapám, apám pálinkát főzött.
Én is azt főzök.
Ennyi.
:)
Ps: az meg, hogy a kereskedelemben aranyáron kapható " valódi " pálinkák adott esetben meg sem közelítik a fórumozók párlatát, az nem a mi szégyenünk. Én mindig is azt vallottam, hogy ha annak idején nem a vasfüggöny mögött lettünk volna, akkor most a sokak által Istenített whisky a fasorban sem lenne, mert mindenhol magyar pálinkát innának.
Azért a 3-5% cukor nem olyan jelentéktelen ha azt nézzük, hogy végtermék kihozatalában akár 30 % is abból van. Mondhatnánk 30%-ot is ( ha nem alapanyagra számolnánk ), csak az rosszul hangzana.
Mert én nem. Tegyük fel, hogy a minősíteni kívánt pálinka mindenben megfelel a laborban mérhető határértéknek, de ahogy Te fogalmaztál még is trágya íze van. Na ezt ki fogja eldönteni/felvállalni? És vajon megvehető lesz-e az illető ízérzékelése? :)
"A piacon a főzdék között élesedik a konkurenciaharc. 2005-ben 38 kereskedelmi főzde volt az országban addig ma már 135. Ezzel szemben a hivatalosan előállított pálinka mennyisége állandónak mondható."
A jelenlegi pálinka, jövedéki törvény nem kedvez a kereskedelmi főzdéknek. A rosszul értelmezett talpon maradás pedig a minőségnek nem kedvez.
Azért tegyük a szívünket a kezünkre. A minőség költségfüggő. Nem csak, de jelentősen. Ki tud többet áldozni az alapanyagra? Ittam olyan barackot kezdő kereskedelmitől hogy már az alapanyag is rossz lehetett. Tudom, miért vette meg, de ha már megvette el kell neki adni mert ekkora veszteséget nem tud lenyelni. (Ezt gondolom rosszul értelmezett talpon maradásnak.)
A Wessling labor tett egy hamvába hult kísérletet hogy bizonyítványt ad a pálinkáról. A szakember szerint nagy bukta volt ha nem is anyagilag. Ki akar fizetni azért hogy megmondják neki ez sz..., rossz. Nem is volt jelentkező.
Egyes pálinkaházak a boltok polcaira a középkategóriában is felejthető párlatokat tesznek ki, nincs beleszólásunk. De abban, hogy nem hagyunk magunkon támadási felületet, bizony sokak tudunk tenni. Elég sok bérfőzőnek csípi a szemét a pálinka törvény, gondolom, sok helyen panaszkodnak, lobbiznak a döntéshozóknál az otthonfőzés szigorításával kapcsolatban. Nem szerencsés, hogy mi magunk rajzoljuk a mellünkre a céltáblát. Gondolom én.
,Nemrég olvastam itt a fórumon,talán millitől,az a legnagyobb elismerés amikor a haverok,család,jóízűen isszák azt amit csinálunk mi otthonfőzők. Tök mindegy ki minek nevezné,nekünk pálinka .Nekem az éppen elég elismerés ha elfogy.🙂
Literenként 10-12 e Ft-os tételekről beszélek, ez már minimum felső-középkategória. Ez már bőven nem csak a pálinkaház hírnevéről szól, hanem a minőségi pálinka lejáratásáról. Általánosságban aki találomra megvesz 1-2 drága, de felejthető/rossz üveget (amire nagyon jó esélye van, ha szupermarketben választ), az utána nem vesz többet, és másoknak is elmondja, hogy a bolti pálinka (vagy a pálinka általában) rossz.
Ehhez képest igen jelentéktelen problémának látom (sőt, nem is látom igazán problémának) a minőség felé azt, hogy egyesek a fórumon birsnek nevezik az alma-birs vegyesüket (amit ebben a kontextusban semmi nem tilt), vagy hogy jellemzően a minőség szempontjából jelentéktelen mennyiségű cukrot adnak hozzá, még ha ez nem is legális. Még egy embertől sem hallottam, hogy a pálinka azért szar ital, mert az indexfórumosok szerint szabad egy kicsit cukrozni, olyat viszont többtől is, hogy ő már több neves és drága pálinkát is kóstolt, és egyik se volt jó, szóval ne mondjam, hogy van jó pálinka. Az évekig hangoztatott pálinkapárlat ellentét ráadásul kimondottan lenézővé teszi ezt a párlatozást az érmezett házipálinka készítőjével szemben. Mert a magánfőzés előtt viszont azt sujkolták, hogy a párlat az valami ki tudja miből és hogyan készült szart jelöl, amit nem szabad összetéveszteni a pálinkával. Szóval amúgy az is érthető, ha valakinek nemcsak a hiúságát sérti.
Régi mániám, hogy egy céget az alap pálinkákról lehet megismerni. Aki még nem evett berkenyét, kökényt, galagonyát, stb. honnét tudná hogy abból milyen a jó pálinka. De még akkor sem ha ette.
Aki barackból, szilvából nem tud finomat főzni ott nem kell a különlegeseket keresni.
Hőbörögni, háborogni lehet csak az nem megoldás. A megoldás, véleményem szerint: lobbizni, lobbizni, lobbizni.
A kisördög belém bújt és előszedtem azt az egyetlen egy oklevelet amelyet ezidáig kaptam a egyetlen versenyre benevezett páleszomra. Elolvastam és azon nyomban "elkeseredtem", mert az oklevélen sem a pálinka, sem a párlat megjelölés nem szerepel. Ezidáig örömmel gondoltam a versenyen elért eredményemre, és ezután is örömmel fogok visszagondolni a díjátadó ceremóniára, annak ellenére is hogy az oklevélen a főzetemet nem nevezik pálinkának. Igaz párlatnak sem!
Az,akinek az oklevelére ha van netán, csak párlat név van föltüntetve,s ezért szót emel,vagy azok,akik kiharcolták ezt?Hisz még 2014-ben a pálinka szó volt a magánfőzőknek is föltüntetve az okleveleken.
Minőséget,és elismerést a névnek nem ilyen módon lehet szerezni.
Teljesen egyet értek veled! A pálinka név használata az okleveleken csak hiúsági kérdés.
Az, hogy a boltok polcain, neves pálinkaházak címkévével ellátott párlatok erős jóindulattal nevezhetők csak pálinkának, legyen a pálinkaház problémája. Bizonyára a prémium vonalaik sokkal kimagaslóbbak mint az árérzékeny párlataik. Magam is többször kóstoltam nagynevű pálinkaházak párlatait, amelyek számomra nagy csalódás jelentettek.
De, ha azt szeretnénk, hogy a pálinka szó mindenhol a magas minőséget jelentse, mindenkinek, erejéhez és tehetségéhez mérten hozzá kell tennie valamit. Ki ezt, ki azt.
A pálinkafőzés is, mint az élet minden területe, egy játék. A játéknak vannak szabályai, mely szabályokat azoknak akik a játékban részt kívánnak venni be kell, be illik tartaniuk. Ha valakinek nem tetszenek ezek a megkötések, nem kötelező ezt a játékot játszania, hisz oly sok játszótér van még az életben. És hát , azért célszerű, hogy a játékszabályok betartását először magunktól követeljük meg, s csak utána másoktól, mert ez tornázza egyre magasabbra a pálinka minőségét.
És, ha mindenki így gondolkozna, nem csak a pálinkafőzés hanem az élet minden területén, akkor nem csak a pálinka hírneve szárnyalna fennen, hanem lehet, hogy országunk is mások számár irigyelni való lenne.
Ha volna polcellenőrzés, mennyire kellene rossznak lennie egy pálinkának ahhoz, hogy bevonják? Ha minden előírt határértéknek megfelel (illóanyag-tartalom, metanol, cián, mittomén), akkor akármilyen trágya íze is lehet, nem? (Kivéve persze a helyi eredetvédettségűeknél, ahol apróra elő van írva az egész gyártási folyamat.)
A pálinka szó kereskedelmi céllal főzött alkoholtermék. Nem a jó minőséget jelenti.
2008. évi LXXIII. törvény
A törvény alkalmazási köre
1. § (1) Ez a törvény szabályozza a pálinka megnevezés használatát, rendelkezik továbbá a pálinka előállítása során alkalmazott különleges eljárásokról, a pálinka forgalomba hozataláról, valamint a Pálinka Nemzeti Tanácsról.
Ez szépen hangzana, de azért ennél árnyaltabb. Hoztak egy olyan törvényt, ami a legkevésbé sem garantál semmiféle minőséget. Gyakorlatilag ugyanaz, mint a mezítlábas EU-gyümölcspárlat szabályozása, kiegészítve 1-2 jól hangzó, de kb. lényegtelen szigorítással. Pálinka lehet minden alsópolcos okádék, amíg 100% magyar gyümölcsből desztillálták. Nem egy olyan pálinka van a boltokban, ami a legalapvetőbb fapados szintet sem üti meg és nagyon kevés kereskedelmi párlatra mondtam eddig ilyet, pedig száznál több tételt ismerek. És ha nem lenne elég baj, hogy milyenek a legolcsóbb pálinkák, akkor legnevesebb márkák közül többnek is vannak olyan tételei, amik viccet csinálnak a prémium pálinka fogalmából. (Őket biztosan nagyon-nagyon zavarja az aranyérmes házipálinka.)
Szóval ha azt vizsgáljuk, hogy ki szabotálja a pálinka világhírét, akkor asszem nem erre a fórumra kell mutogatni. (Mondom ezt úgy, hogy én nem főzök/főzetek.) Amúgy ironikus, hogy minőségi kételyek címén vonják meg a díjazott pálinkák okleveléről a pálinka nevet:) Most akkor jó vagy nem jó az a díjazott házipálinka? Ha nem jó, akkor úgysem kap oklevelet és nem lesz semmiféle pálinka felirat. Persze ez az egész probléma amúgy nem szól többről, mint hogy mi van az oklevélre írva, mert amúgy mindenki annak nevezi a pálinkáját, aminek akarja.
Néhányan a fejükbe vették, hogy a pálinkát fölemelik az őt megillető helyre, a nemzeti italok közé. A gondolatot tett követett, s megszületett a pálinka szabályozásáról szóló törvény, mely egyértelműen kimondja, hogy mit nevezhetünk pálinkának.
Közben mi itt a fórumon arról csevegünk, hogy ki mennyi cukrot tesz a cefrébe, mi az a mennyiség ami nem mutatható ki a késztermékből. A pálinka szabályozása egyértelműen tiltja a cukrozást.
Hallom, hogy van aki hamis birs pálinkát főz. Mi az, hogy hamis birs? Ha hamis akkor, szájkosarat kell rá tenni. Ja, hogy almát tesz bele a mennyiség növelése céljából. Na, de az akkor nem birs, hanem vegyes.
És ezek után meg vagyunk sértődve, ha a pálinkaversenyen kapott okleveleken a pálinka helyett a párlat megnevezés szerepel. Persze, én megértem, a bérfőző lobbi, meg miegymás, de nem lehet, hogy egy parányit mi is tehetünk a párlat oklevélen szerepeltetéséről?
Olasz honban is nagy munka volt a grappát -ami törköly pálinka- nemzetközi szinten elfogadtatni és megszerettetni. A taljánoknál a grappa régen lenézett italnak számított. Majd nehéz munkával, sok kitartással és természetesen szigorú szabályozással elérték hogy a pórnép italából, nemzetközi téren megismert, elfogadott és megszeretett ital lett. Világhírű lett a grappa. Tudom, tudom, a pálinka is világhírű! De, csak itthon.
Mennyi ideig forrt,mikor főzted,milyen hőmérsékleten volt a cefre,mennyi volt,és be lett-e állítva a PH-ja......,esetleg mit főztél előtte,ha sokat állt a főző,ki lett-e takarítva főzés előtt.....?Mindig van előzmény!!
..."Legközelebb mit tegyek,hogy ne follyon ,hanem csepegjen"...
Ahogy a Miklós1 is írja, nagyon fontos, hogy a finomításkor, idejében vegyük vissza a fűtést, hogy amikor megindulnak az első cseppek, akkor tényleg csak csöpögjön és ne pisiljen...:):)...
Jozef Pischl Párlatok készítése című könyvében le is rajzolja, hogyan kell indulnia az első cseppeknek.
Először csak ritkásan, aztán sűrűbben és csak egy kis idő múlva kell beállnia az összefüggő vékony csurgásnak. Szerinte a cefrefőzéskor is érdemes visszavenni az induláskor.
Persze tudom, ezt nem könnyű megcsinálni, főleg duplafalúval (pláne, ha sok az olaj), de ezt már mindenkinek saját magának kell kitapasztalnia a saját főzőjével és az induláskor már nem döngetni...
Eleinte tettem hőmérőt a páracső legmagasabb végére is, de nem igazán lett jó, legjobb a tapogatás...
Akinek van a sisakban hőmérője, annak kicsit könnyebb a helyzete, mert már kitapasztalta, hogy egy jó cefrénél, nála mikor indul és mikortól kell tapizni...
Ezért jó eleinte írogatni az adatokat is (idő-hőfok-szeszfok), mert abból már nagyjából tudja és nem kell állandóan figyelni.
Még ha tudjuk is, hogy csal a hőmérő (de mindig annyit csal), ha idő van, én bizony megfogdosom a páracsövet és ha a közepén már kezd nagyon meleg lenni, akkor azonnal leveszem egészen kicsire a lángot, mert ha középen már a kezünk nem állja, akkor már hamarosan csurogni fog.
A nagy olajtérnek nagyobb a hőtehetetlensége is, ezáltal nehezebb ezt az időt eltalálni. Akik kazánégőket használnak, azoknak érdemes az őrláng funkciót megtartani, mert így pl. egy golyós csappal, egy mozdulattal el lehet zárni az egész égőt, de utána az őrláng rögtön utángyújt, ha rányitunk.
Korábban kell elkezdened visszavenni a fűtést, az olajban lévő hőtartalék egy részét is fel kell emésztened a megindulásig, nem elég az utolsó pillanatban visszavenned a gázt.
Hűtőre nézz rá, ha pangás van benne, akkor sem tud csepegve indulni. Folyass bele vizet, várd meg míg kifolyik-csepeg, fújj bele fent, ha böffent egyet, akkor az nem az igazi.
Szilva 48l,25%~higgitva.0,4%rézeleje 5 pohárba víz,2-be úszik valami.Sajna még mindig gyorsan indul,tekertem rá vizes törölközőt,láng éppen csak pislákol. Legközelebb mit tegyek,hogy ne follyon ,hanem csepegjen.
Én a faeperrel jártam így. Csak nekem a kiforrás után nem várt 2 napot, hanem azonnal elindult ecetesedni. Pedig a cefrézés során mindent a reggelink alapján csináltam. Ami érdekes volt, a pH. Na az az egekben volt. Egy csomó savat öntöttem bele ( étkezési foszforsavat és akkusavat vegyesen ) , hogy beállítsam a kívánt szintre.
Erre gondoltam én is,de mivel semmi ep-ízt nem éreztem a második,harmadik pohárban,ezek szerint ennyi!Ma reggel is rákóstoltam a készre és egyre jobban tetszik!:))
Új fejlemény:alul-felül kristálytiszta rétegek,az összerázás következtében a középső,opálos réteg helyzete változott,lesüllyedt,már csak10 ml víz van alul,valószínű,hhogy a rázogatás közben a hiányzó mennyiség felkerült az alkoholba,hígítva azt.
Nem poharakba engedtem,hanem egy 100 ml-es mérőhengerbe,az aljába 20 ml víz,ferdén a kifolyó alá tartva a henger falára csepegtettem az előpárlatot,de elvileg nem is lehetett volna ep,mert egyszer már elvettem,ez csak egy kisérlet volt.Gondolom,a középső réteg vastagsága változik,ha több az ep.Ha ez így igaz,akkor egy pohár kell,csak az legyen elég nagy.
Nem nevezném tanulságnak,de mivel többen is azt tapasztaltátok,hogy másnapra nő a bátorság,ki fogom próbálni a módszert.Más:én is kipróbáltam Miklós1 módszerét,nekem megvan a hármas rétegeződés,fotót nem teszek fel,mert nem adja vissza,amit látok,de megpróbálom leírni:alsó réteg enyhén opálos,felső:kristálytiszta,remálhetőleg alkohol,közte van egy 1-2 mm-es felhőszerű valami,ami,ha megmozgatom a mérőhengert,ide-oda lötyög,de nem oszlik el.Hozzátenném,hogy ez egy utópárlat újrapárlásakor lett elvéve,tehát elvileg nem is lehetne előpárlat.Most megpróbáltam összerázni,egy idő után újra kialakulnak a rétegek.
DES 30-as főző, a forgalmazó által árult és megvásárolt 5kW-os gázzsámoly és reduktor (29mbar 1,5kg/h) , de akármit csinálok vörösen ég a láng, nem kéken, tiszta korom az üst alja. Merre induljak el? Állítható reduktor? Ötletek?
És Te milyen tanulságot vontál le a kérdésedre kapott válaszokból?
Aki azt mondja,hogy érdemes az előpárlat elválasztás mintáit akár napokkal később újra kóstolni,mit tapasztalt:másnap az is jó lesz,ami a főzés napján már kuka volt,vagy fordítva?
Dehamár mindenáron ragaszkodtok a szupertiszta hígítóvízhez, minek megvenni bármilyen "errószűrőt", meg ásványvizeket? Ott a jó kis desztillálóberendezés, oszt tessék vizet párolni!
Garantálom nektek, semmilyen csodaszűrő nem tud olyan tiszta desztillált vizet, mint egy jó pálinkafőző berendezés. Legfeljebb a platina bevonatú kétlépcsős desztillálók.
természetesen a jogászkodó, analizáló stb. írásokat is olvasom, csak nem túl nagy érdeklődéssel
Pedig lehet belőle tanulni, nem is keveset. Pl.: magánfőzőként vonatkozik-e rád szállításkor a kereskedelmi mennyiség?
Kérdezd meg Green Cornert, hogy a mai tudásával kiöntené-e a főútra a fiának vitt 2L pálinkát? Mert szerintem már nem tudnának ráijeszteni a NAV-osok ebben a kérdésben (sem).
A vodka, sör készítéséhez jelentős mennyiségű vizet használnak. Ebből csak a desztillalt és a higitashoz használt kerül a végtermékbe. A pálinka készítéséhez nagyságrenddel kevesebb kell.
a vodka minőségét a jó minőségű víz határozza meg ezt ilyen formában azért találták ki, mert ezt érti a vásárló. Az sokkal kevésbé működik, ha magyarázni kezdik, mi a különbség finomszesz és finomszesz között :) Persze amúgy fontos a vízminőség, de egyik italmárka sem attól jobb a másiknál, hogy az egyiknek van csodavize, a másiknak meg nincs. Az italokkal kapcsolatos hétköznapi ismeretterjesztés alapvetően nem a szakirodalmon alapszik, hanem a jól bevált marketingdogmákon.
Ha a Mi magyarok pálinkát iszunk de mit isznak a többiek? c. cikkben olvastad, akkor annak pl. majdnem minden italnál vannak tárgyi tévedései.
..."hogy a vodka minőségét a jó minőségű víz határozza meg"...
Hát persze, hogy ezt mondják, mint ahogy a prémium sörök is attól a víztől olyan jók, amit te meg én, nem tudunk beszerezni. Marketing fogás...DD...az viszont igaz, hogy ha szar a víz, abból nem lesz jó ital...:):)...de hát erről már beszéltünk...
Miklós szerint csak az etil acetát, acetaldehid képes elegyet képezni a vízzel.Az alkohol nem.Gondolom az említett anyagoktól lesz zavaros a víz.Nálam ez úgy nézett ki,mintha gomolyfelhők süllyednének lassan lefelé,majd teljesen megszűnt a felhősödés,viszont az alsó vízréteg enyhén beopálosodott majd egy vékony réteggé állt össze az alkohol alatt.
Ha jól értettem a bizonyíték az EP-re a köztes réteg kialakulása, ha a víz réteg lesz zavaros, az lehet egy kevés csőben lerakódott szennyeződéstől is.
Nálunk jó ízű a víz. Nálam 17, bátyámnál 27 a keménysége. Kútról történő autómosás után csapvizes öblítés, mert különben fehér foltos az egész. Fürdőben nagy előszeretettel használom a vízkőoldót. De azt olvastam a témával foglalkozó oldalon ahol a nemzetek italait taglalták, hogy a vodka minőségét a jó minőségű víz határozza meg. Már mindent ezzel hígítok és jelentős különbség van a kettő között.
Fasza nagyon. Örülök, hogy időnként gyakorlatban is használható, felettébb hasznos, fejlődésemet elősegítendő írásokat is olvashatok a fórumozóktól. Ez pl. ilyen volt. Kösz még1x Miklósnak ill. neked a megerősítésért. Az almánál lesz kipróbálva.
ui.: természetesen a jogászkodó, analizáló stb. írásokat is olvasom, csak nem túl nagy érdeklődéssel :)
Nem jártam utána, igazad lehet, de a lényegen sokat nem változtat.
Házi pálinka főzö, pálinka kóstolók, pálinka főzés otthon, minden pálinka csak a zárjegy igénylesnél parlat.Ami ugye nem kerül gyakran előtérbe. De az érzéseken nem lehet vitatkozni.
Így értelmeztem én is!De mint írtam csak a víz opálosodik!Az opálosat kidobtam,a másodikban harmadikban összekevertem vízzel az alkoholt,ráraktam az üstre,hogy melegedjen fel és így kóstoltam rá!Simán hozzárakhattam volna a másodikat is,de nem mertem.Az is ment félre!Így összességében 8 cent ep-t vettem el az említett mennyiségből.Átengedtem már gyantán,vissza hígítottam 46-ra,én semmi idegen,rossz ízt nem találok benne!Sok ep-t eldobáltam én is már,szóvá is volt téve,hogy sok az elvételem.
A pálinka :2008. évi LXXIII. törvénya pálinkáról, a törkölypálinkáról és a Pálinka Nemzeti Tanácsról lett meghatározni.A magánfőzést nem akkor engedélyezték!
Én meg (mint ahogy hozzám hasonlóan sokan), csak kinyitom a vízcsapot...DDD...
Mert legalább is Budapesten (de szerencsére azért az ország legnagyobb részén is) olyan szerencsések vagyunk, hogy a csapból is olyan jó víz folyik, hogy azzal simán lehet a pálinkánkat (párlatot) hígítani.
Nyugodtan elhihetitek, hogy ha nem jó egy pálesz, annak oka csak a legritkább esetben a hígítóvíz.
Úgyhogy a drága vizekkel, meg szűrőkkel, nem lesz jobb a pálinka, de rosszabb sem...:):)...
Elméletileg amelyik szép tiszta, mindenféle egyéb kóstolás és szaglás nélkül elfogadható és csak az opálos zavaros a kiöntendő ? Miklós írása így értelmezhető, szerintem. Én sem vagyok magabiztos szaglásilag és ízlelésileg, így nagy segítség lehet ez a módszer. sajnos én is makacsul ragaszkodok sokszor a %-os előírt mennyiség kidobásához, még ha nem érzem azt egyáltalán kellemetlennek. Igyekszek odafigyelni a cefrére és rögtön főzöm, soha nem áll feleslegesen. Az 1-1.5%-kal valószínűleg hasznos dolgokat dobáltam el. Eddig csak, mert ezután másképp lesz. Köszönöm.
Régebben olvastam erről ,csináltam is már és valóban működik.Sajna az olajos aljúval valahogy nem tudom lassan elindítani a csepegést ,kevés a lepárlandó mennyiség .
Kipróbáltam!Későn jutott az eszembe,ezért csak 3 db decis pohár volt kint a "laborban",de működik!Ez kb.egy órája volt,de még most is lebeg elkülönülve a víz tetején az alkohol.Az első pohárban egy gyenge opálosodás,zavarosság van,a 2. 3.pohár tetején ott az alkohol zavarosság nélkül,mintha olaj volna.A víz mennyiség a pohárban 4cl lehetett,erre engedtem rá ugyancsak 4cl alkoholt.Félre van rakva mind a 3 pohár,de mivel nem bízok magamban (módszerben?) raktam félre 2x1dl-t kancsókba még külön.Majd e feleségem orrára,ízlelésére bízom!Nekem az első pohár kivételével mind tetszik.Aletta szőlő volt kb.65liter 25-re visszahígítva.
De az állandó nyertes-vesztes felemlegetése is hiszti.
Az viszont tény,hogy azóta is ahol csak tudnak,próbálnak fogást találni a magánfőzőkön, az arra hivatottak.
Ezt, a pálinka név használatának szabályozását az ő lobbijuknak köszönhetjük,a magánfőzés intézményét viszont nem mi sírtuk ki,ugyanakkor köszönjük szépen.
Azt látom,ebben a dologban mindig is más nézeteket vallunk,még jó,hogy csak ebben.Másban azért,(pl-a szakmában) érdemes megfogadni a tanácsaidat.Lehet kamatoztatni.
Mi nevezhető pálinkának pontosan le van írva. Ezt az a kormány írta le aki engedélyezte az otthonfőzést. Számon kérni ott kellene. De ismétlem nem tök mind egy hogy hivatalosan mi a titulus? A kereskedelmi főzdék nem elítélhető módon ebből hasznot akarnak teremteni. Ők ennek a szabadságharcnak a vesztesei és az adózó főzetők, vállalkozók.
Te vagy a nyertese és mégsem vagy elégedett. Ez a hiszti.
Van előpárlatotok csak nem tudjátok kimutatni és ezért nem veszitek el. A "fórumos" cefrézés és azonnali lefőzés miatt kevés előpárlat keletkezik (<0,5%), amit így tudtok elvenni:
- a fűtést olyan ügyesen kell visszavenni a csöpögés megindulása előtt, hogy a csöpögés nagyon lassan induljon el és lassú is maradjon 5-10 percig amíg az előpárlatot elvesszük
- a lassú fűtéssel azt érjük el, hogy a gőztérben jórészt csak a legkönnyebben párolgó részek vannak (etil acetát, acetaldehid)
- a lassan csöpögő előpárlatot víz felszínére kell folyatni, mert a fenti anyagok fehéres elegyet képeznek a vízzel, az alkohol nem
- stampedlibe 10ml hideg csapvizet teszünk és a stampedli szélét a kifolyócsőhöz érintve a stampedli falán folyatjuk a vízre az előpárlatot
- az óvatos folyatás következtében rétegződés látható majd a stampedliben, alul víz, felül alkohol
- az elsőben a két réteg között fehéres homály lesz, a másodikban már nem (ha mégis akkor kidobjuk)
Nekem 4 stampedlim van, kettővel szoktam kidobni, de mindig csak az elsőben van homályos réteg
Az állam igen,de a nem az állam,ellenzi a mai napig.Nekem nem mindegy,mert úgy gondolom mi is pálinkát főzünk,és próbálunk minél jobban odafigyelni a minőségre.Ha részedről "hiszti"a véleményem.elfogadom,de vajon mi volt a szándék,ok,hogy csak a kereskedelmi főzdéknek lehet pálinkának nevezni az italait?Vissza kérdezve,ha nem mindegy minek hívjuk,akkor mi szükség is volt erre a változtatásra??A pálinka név nem attól az ami,hogy adóznak-e utána vagy sem.Te amit kiforralsz a főzetődnek azt is csak párlatnak lehet már nevezni,pedig ott aztán meg van fizetve becsülettel minden.
Itt ez nem az adózás kérdése az egy másik fejezet.
Én mindig várok vele jó pár órát. Gyakran tapasztalok javulást, szignifikánsat. Olyat, hogy pihentetés után rosszabb lenne, nem. De hát ez szinte természetes is.
Akkor elképzelhető, hogy a bűvös 0.4% rézeleje elvétele után már nem is nagyon kell elvenni ep-t? Vagy tényleg csak minimálisat. ( persze mindez azt feltételezi, hogy a cefre készítésénél minden szabályt betartottunk, és kiváló cefrét készítettünk )
Holnap megyek egy nagyobb mennyiség zöld velteliniért.. a kérdésem az lenne, hogy kb hány kg fér bele egy 120L hordóba?
Másik kérdés: Van itthon egy 4 szűrős EKO-FP4 víztisztítóm. Az ezzel megszűrt víz alkalmas a párlat hígítására?
Harmadik kérdés(ha már itt vagyok :D ): Mivel ajánlatos a főzőrendszer réz részeit tisztítani, átmosni? A barackomban hígítás után pár nappal kis kék darabocskák (rézoxid???) úszkáltak.. Arra gondoltam, hogy nem volt megfelelően tisztítva a rendszer, és ez okozhatja a jelenséget.. (Az előpárlatként általában az ajánlott mennyiség kétszeresét veszem el,tehát nem gondolom, hogy azzal lett volna gond.)
Én hajlok arra, hogy az alacsony forráspontú kellemetlen dolgok olyan könnyen párolognak, hogy egy határeseten lévő mintából könnyen lehet jó másnapra, ezt tapasztaltam. Azt, hogy a jóból rossz lesz, azt nem. Kéne még pár év, hogy ez megalapozott tapasztalat legyen, egyenlőre csak "úgy tűnik".
Aki azt mondja,hogy érdemes az előpárlat elválasztás mintáit akár napokkal később újra kóstolni,mit tapasztalt:másnap az is jó lesz,ami a főzés napján már kuka volt,vagy fordítva?
Nem én főzöm sajna, de úgy is legfőképp az alapanyagon múlik a dolog. H*lyén szoktak rám nézni a falusiak amikor látnak cefre alapanyagot csinálni. (pl megmosom a gyümit mindig, kivágom a penészes részt stb) Mert ugy is kiforr (szokták mondani) De hát falun élek és én vagyok a hülye :)
Az idei év gyümölcs szempontból szívás volt felénk (meggy cseresznye kivétel). Nekem is alig van birs meg dió. Nóra borának még nem hallottam :) Nekem a "fő csapás vonalam" pont a mirabolan. Ahogy írták lehet főzni. De ha akarsz magadnak több mirabolan páleszt akkor menj ki a természetbe, elhagyatott utak mentén , és keress magadnak ilyet. Felénk szerencsére elég sok van, de már nem sok van a fákon mert ugye már csak a késeiek vannak. Nekem van egy olyan fosoka fám ami beérve is savanyú
Ha az elhatározás mellett egy kicsit olvasgattál is, akkor nem lesz az rossz.
A napfényt ráérsz akkor beletenni, amikor lement a zajos (fő) erjedés és az élesztő bacik már megették az összes gyümi-cukrot és lassan már nincs mit csinálniuk. Így az elején nem forr olyan veszettül.
Csak olvasgass tovább és nemsokára egész jó páleszokat fogsz főzni. Na persze, ha hallgatsz Snapszira.
Sok helyen nézelődtem már. De nem találom a választ, mert a neten is meg az emberektől is más és más vélemény jön le. A kérdésem az hogy a napfényt mikor érdemes belerakni? Az elején? Szakaszonként? vagy az utóerjedésnél amikor már alig van bunda? Most elköteleztem magam hogy nagyon jó cefrét csinálok. Most először használtam élesztőt hozzá, Szőlő leszemezve fele-fele arányban van a fehér muskotályos és az otelló (tudom az otelló még nincs beérve teljesen , de el kellett hoznom) Sajnos nem lett annyi amennyit gondoltam ezért kapott 2 vödör almát kimagvazva ledarálva. Nem vagyok nagy pálinkás sajna de ennél reménykedem hogy majd ízleni fog, csak különleges valamelyest a szőlő pálesz.
...ezek mellett szerintem ha egy ilyen versenyről (még ha "csak" párlat is) egy fórumos magán főző, elhoz 3-aranyat, két ezüstöt, meg egy bronzot, akkor Snapszinak érdemes volt annyit nyüstölni bennünket...DDD...mert lám-lám, volt aki megfogadta...:):)...gyerekek, igazi főző van köztünk...
A szomszédom, aki az állami gazdaság növényvédelmi ágazatvezetője volt, mondta el, hogy az almatermésűek a legmacerásabbak növényvédelmi szempontból. Évi 10-12 permetezés kell az almáskertnek, hogy egyáltalán valami értékelhető termés legyen.
Persze kisebb kertekben, ahol nem mono a kultúra, kevesebb is elég. De az évi 6-8 mindenképp kell az almatermésűeknek.
Most már azért KELL növényvédeni, hogy a jövő évi termés jó legyen. Szerintem 1-2 bordói leves "spricni" mindenképp kellene.
A Mirobalan szilva igen jó pálesz-alapanyag. Nevezik még mórabórának, felétek nóra bóra, fosószilva (mert jó évben szakadásig van terméssel - fossa a szilvát), cseresznyeszilva, satöbbi.
Sajnos nálam is ez a helyzet. Tavasztól május végéig rendszeresen permetezek. Én a tavaszi fagyokra fogtam. Dió pl. egy szem sincs az idén. Szilva is lehulott mielőtt beérett volna. Szerencsére cseresznye volt idén bőséggel. Már az üvegekben figyel.
Sziasztok! Lehet hogy rossz gazda vagyok? Az almám jókora diónyi méretben mind le húlt. A birsen csak néhány szem vigyorog , az is rohad. Pedig 4 szer permeteztem. Hát így nem sok pálinkám lesz. Még most is kellene permetezni? A szilvát elszúrtam, ( a gyerekeknél voltam egy hétig) közben mind le húlt. Van még egy fa nóra-bórám (kék) abból lehet főzni? Eléggé kesernyés a héja? Amúgy jó ízű. Üdv ksanyi.
A magyar köznyelvben a szesz mindig pálinka volt. Jó lehetőségnek gondolom hogy minőséget jelöljön. Pálinka csak az lehessen ha akreditált versenyen legalább bronz minősítést kapott.
A céget se fogom párlatháznak hívni, de nekem megvan az akreditációm. :-)
Az állam teljes erejével támogatja az otthonfozest. Ki tud nyomni mit? Ez a hiszti, nem veszed észre?
Gratulálok minden díjazottna, csak ne hogy valaki dicsekvesnek vegye a jogos örömöt.
Nem mind egy minek hívod a termekedet? Van aki leadozza, van aki csak félig és van aki semennyit. Valami kis különbséget kellene tenni ha csak a hivatalos megnevezésben is.
Így van.Ahogyan neked is,amikor a pincédben,vagy akárhol a haverok elismerően nyilatkoznak a sajátodról.
Úgy gondolom,olykor meg kell mérettetni szakmai közönség előtt is az embernek magát,mert ha netán szerez egy-két érmet,a "nagyok"között is magánfőzőként az joggal növeli az egót.Szerintem ez nem baj!!
Azt olvasom ki az írásodból,hogy tulajdonképpen nincs is szükség a versenyekre,csak a "hivatásosoknak"van értelme megmérettetni magukat.
Még jó,hogy nem mindenki egyformán látja a világot.
Egyébként ezek az érmek,díjak is erősítik a magánfőzők létjogosultságát,és úgy gondolom ezek az apró sikerek is folyamatosan hozzájárultak ahhoz,hogy még a magánfőzés intézménye eddig is fönnmaradhatott,az óriási nyomás ellenére.
Magánfőzőként miért is olyan fontos nekünk a díj, az elismerés?
Mert ez növeli ( növeli?? ) az egónkat.
De mit is teszünk otthon a díjnyertes pálinkánkkal? Eldicsekszünk vele a barátoknak, majd megisszuk. És azokkal amikkel nem nyertünk semmit? Azt is megisszuk.
A hivatásosokkal más a helyzet. Nekik minél több, és csillogóbb érmet kell szerezniük, amit majd elhelyezhetnek az üveg címkéin. És már is " jogosan " hivatkozhatnak arra, hogy azért kerül Xezerbe a pálinkájuk, mert megnyert egy csomó versenyt. Ez bizony kőkemény marketing ha csak az árú népszerűsítését, a fogyasztó befolyásolását, vagy az áralakító hatását nézzük.
Sütőtök párlat???Az sem gyümölcs!!Azért párlat,nem pálinka!párlatot bármiből lehet készíteni,aminek van cukortartalma,és erjeszthető.
Ez a katyvasz azóta van,mióta a kereskedelmi főzdések kisírták,hogy csak amit ők készítenek,azt lehessen pálinkának nevezni!!
Mert úgy gondolják az a tuti!
No de akkor őket meg csak úgy lehessen értékelni,hogy bármelyik bolt polcáról levesznek egy flaskát bírálatra a szakma nagyjai,és ha az kap érmet,elismerést,akkor ok!Mert ugye egy fölöntést elkészíteni patentre más mint 50-et.
Köszi, ez biztos ? Akkor kérem a topik címét megváltoztatni, párlatra. Már az gyanús volt, mikor párlatjegyet bevezették. Valóban tragikus, ezek után már csak házipárlatot kell innom.
. bérfőzető: az a 18. életévét betöltött gyümölcstermesztő személy, aki saját tulajdonú gyümölcsből (gyümölcsből származó alapanyagból) állíttat elő bérfőzött párlatot;
gyümölcstermesztő személy: az a természetes személy, aki gyümölcstermő területtel rendelkezik. sör ?
Én igazából csak azon csodálkozom, most hogy végignéztem a legjobbakat, hogy van ott egy fórumtársunk, aki erről a versenyről 6-darab éremmel jött el és abból 3 igencsak aranyosan csillog.
Már dicsekedni sem merünk? Pedig úgy érzem, hogy méltán lehetnénk büszkék is rá, mert ő is a fórum kebelén nőtt fel...DDD...dehát Ő tudja, a szerénység is egy erény... de a nagy-nagy gratula akkor is jogos...
Megdöbbentő! A párlattal is ugyanazokat az eredményeket lehet elérni mint a pálinkával. Ahogy, nézem sok bérfőzető kétszer fizeti ki a főzetést és a jöv. adót.
Nem,csak 4,vagy 5 magánfőző nevezett összesen,és ebből talán mind érmezett lett,nem is akár milyen eredményekkel.
pl az eredményhirdetés után,azok a kóstolható minták fogytak el leghamarabb.Már nekem speciel nem is jutott,egyik magánfőzött páleszból sem.ígykénytelen voltam szederrel beérni.:-)
Van szakmai,és közönség díj.Szerintem mint a kettő fontos.Az meg hogy ki mennyire anyagias,vagy mennyire mit engedhet meg magának,megint csak egy oldala a dolgoknak.
Azért mégiscsak jobb lenne, ha előbb elolvasnád, és utána mondanál véleményt. Röviden, az NMR, ugye, szelektíven látja a különböző kötésben lévő izotópokat. A bornál négy helyen nézik a deutérium arányát (CH2D-CH2-OH, CH3-CHD-OH, CH3-CH2-OD, HDO), ebből a hozzáadott víz csak a víz és az alkohol OH csoportjának D/H arányát változtatja meg, a másik öt, szénhez kötött hidrogén vízben nemigen tud lecserélődni. Így két paraméter a pálinka alkoholtartalmában is rendelkezésre áll.
Nyilván bornál is csak durva hamisítást tudnak kiszűrni.
Fölösleges nem maradt, de oda adom az enyém szívesen aztán majd rendelek egyek. Most a hónapban van elég dolgom a házon, majd ha végeztem minden felújtással akkor tudok csak foglalkozni a főző összerakásával.
És volt olyan bérfőzető aki 10 mintát adott le. :)
Hát nem tudom. Nekem nem ér meg 30.000 Ft-ot, hogy tudjam mennyire jó az a pálinka amit a pincémben megiszunk a barátokkal. Majd ők minősítik ( ingyen ).
Szerintem nagyon ne merülj bele ebbe... Helyedben lennék felfűtésnél amíg max gázon kell akkor használod ezt, ha pedig megindult akkor egy potméter és egy szilárdtest relével a legfinomabban állítható elektromos fűtőbetét. Amperod van, olcsóbb mint a gáz, nem kell vele annyit pöcsölni, és tiszta. Neked nem nagy dolog egy 5/4"-es réz karmantyút a fenékbe forrásztani, abba meg beletekered a fűtőszálat.
Nyertek azért,de valóban kevesebben neveztek mint egyébként előtte.
Köszönhető ez annak,hogy elég későn lett meghirdetve,és nem lett elég propagandája az egésznek..Viszont csak olyanok bíráltak,akik az országos névjegyzékben szerepelnek,és megkapta a Palóc Pálinkabarátok Köre, az Erdei,és Vadon termő gyümölcsök országos versenye lebonyolításának a kizárólagos jogát!!
Nagyon érdekes! "Átnyálaztam"...és számomra igen feltűnő hogy kimondottan kevés magánfőző kapott érdemi helyezést! Vajon miért? Nem volt kevés összeg (3 E ft/minta !!!) a nevezési díj,ez igaz! Nehezen tudom elhinni hogy nem tudnának azon a vidéken jó pálinkákat főzni az otthoni regisztrált magánfőzők,vagy hogy kevesen lennének...Valahol máshol van elbújva az igazság...:))
5-10 sec egy mérés (pipettával felszív, rácsöppent, lezár, belenéz, letöröl). Annyira egyszerű, hogy a múltkor a -nagyon kiskorú- unokám mérte végig a tisztázást. :-)
"Gyári" szeszekkel és tisztaszesz-víz eleggyel vissza mérve is kellően pontos, ráadásul hőkompenzált.
Volt már 1 fokolóm , de gyanítottam , hogy csal mert mindenki erősnek érezte az 50 fokos pálinkát, aztán most vettem ezt, amit ez 46osnak mér a régi 40esnek, amit ez 51nek a régi 48-nak mért, szóval becsapott, remélem ez közelebb áll a valósághoz, majd összevetem valahogy egy hitelesítettel. Vagy egy főzdés pálinkával.
:)) Tudom en magamat hova tenni...ennyire azert nem kalandoztak el a gondolataim...persze jo lenne olyat is elerni...:)) (Kulfoldi menus telefonom nem ismeri fel az ekezeteket,de orulok hogy te mar felre ertettel meg ironikusan is....:)) )
És abból mi lesz? (Szükség esetén csapvízzel hígítom az alszeszt 25 százalékosra és a pálinkát fogyasztási töménységre. Aki ezek után bármit megállapít a deutérium arányából, annak én a főtéren, fényes nappal, zeneszó mellett...)
Pálinkát szeretnék borospincében, üvegpalackban elrakni hosszú időre (15-20 év). Hogy zárjam le az üveget, hogy a pálinka minőségét megtartsa ilyen hosszú ideig? Arra gondoltam, esetleg le is ásom a földbe, hátha még ez is segít a dolgon...
Régóta figyelgetem, főleg az üstházas hozzászólásokban, hogy egészen az üst fenekéig akarjátok emelgetni az égőket. Nem vagyok kifejezetten kazános szakértő (habár csináltam már egy párat), de szerintem tökre felesleges egy ilyen nagy teljesítményű égőt olyan közel emelni. Szerencsénkre a hő felfelé száll és szerintem csak az egészséges lángképet rontjátok azzal, hogy az égőt 3-4-centire teszitek az üst aljától.
A 10-20KW-os gázégők akár 10-20-centi távolságból is kellő hatásfokkal (talán még jobban is) melegítik az üst alját, mintha szinte ráteszitek. Meg kell nézni a nagykonyhai zsámolyokat, és ahhoz arányosítani.
Ott sincsen ráragasztva a gázrózsára a fazék alja. És ez nem véletlen.
Nemrég én is sokat gondolkodtam, hogy át kéne alakítani a fűtésem. Megemelni a C24-es égőt, lezárni a hátsó csövet stb.
Azután úgy döntöttem, hogy még mielőtt nekiállok, ( és esetleg még az üstházat is szétfurkálom ) előbb kiszámolom, hogy mennyiből jön ki 1L pálinka. Szóval idén nyáron minden főzést mértem, és az jött ki, hogy tisztázással együtt 1L pálinka gázfelhasználása 65-72 Ft. között megáll. Ezt 130 Ft-os gázárral számoltam, és nem tartom soknak. Ezért lehet, hogy nem eszközölök semmilyen átalakítást a fűtési rendszeren.
Szia! Tisztában vagyok vele, hogy a tiéd három csöves! Hisz az én kérésemre raktad fel a képet. Még egyszer is köszönöm! De mivel az én két csövesemet még sajnos még nem tudom prezentálni, utólagos engedelmeddel feltettem a tiédet.
Sajnos nekem ez a "spórolás" nem műkszik, mert nincs vezetékes gáz. De megtaláltam a régebbi képedet és látom, hogy te meghagytad az eredeti kombinált szelepet. Azért is zár le a biztosító.
Én valószínűleg azt kihagyom és másképpen oldom meg. Ha kérhetlek írj rám privátba, és telóval folytassuk, ne offoljuk a fórumot.
Előfordul, hogy kiold a "relé" de olyankor egy kicsit nagyobbra veszem a lángot és kiveszem a kéményből a dugót, így több hő távozik az üstházból. Kicsit trükközni kell, de sokat lehet spórolni a földgázon!
Köszi a jelentkezést, lehet, hogy ezt láttam, mert a zártszelvény (meg a hegesztés) ismerősnek tűnik.
Nekem egy kétcsövest hoznak holnap és ahhoz is megvan minden cucc, de én is egyszerűsíteni szeretném, ha lehet. Ez a legkisebb 20-as Honeywell égő, remélem azért letudom majd egészen kicsire (takarékra) is venni a lángot egy csappal anélkül, hogy a biztosító kikapcsolná az égőt.
Egyébként én kínlódnék egy kétcsövessel, ha készen lenne. Csak három hónapja készül. Ígérettel, köszönömmel meg tele a padlás.
Ha kész felteszem. Egy egyenes betoldás, könyök, 300 mm nyél. Termo elem, égésbiztosító, kínai gázzsámoly csap, fúvóka kidobva, reduktor. Valami ilyen lesz.
Egyébként a 28-as cső tágításra is meg van a megoldás.
Egy kis segítségre volna szükségem. Pár hónapja talán, valaki rakott fel fel képeket egy kazán kettős csőégőről, amit ő átalakított főző alá. Nem találom, pedig a részletes keresőbe is beírtam.
Ha netán valaki emlékszik rá, nagyon megköszönném, mert nekem is sikerült egy ilyet szereznem.
3 q muskotályos szőlő pektinbontózva, fajélesztőzve, élesztőtápozva forrásnak indítva. 19 fokos volt a must. Az idei év igen jónak mondható. Rendkívül illatos volt a szőlő, rég ittam ilyen jó mustot.
:)) Köszi! Nekem már egy mellékelt (mintákként) írásbeli szakmai véleményezés is tökéletesen megfelel majd.Ha sz@r szerintük az elküldött pálinka mintáim,akkor azt is elfogadom... ha meg nem és esetleg,tán-tán még jó is, és iható,élvezhető,ízre,zamatra,illatra,tisztaságra...akkor meg főleg elfogadom a kiértékelést.Szerintem ezzel mindegyikünk így lenne :))
A 2014-ig bezárólag lévő okleveleken,még pálinka van feltüntetve,a mostaniakon már csak párlat,mivel magánfőző,és bérfőzetőnek már csak ez dukál!Ez a kerisek hisztije miatt van,(nem tudták elérni IDÁIG hogy betiltsák a magánfőzést,valamit ki kellett lobbizni)egy vicc az egész,és szánalomra méltó!
Részemről azért várom a Szegedi eseményt mert 6 mintát küldtem el,majd így,vagy úgy, de csak kiderül azért valahogy hol is tartok Kisüsti pálinkafőzés terén :))
Ha tudom hogy a párlat és pálinka berendezésbeli különbséget takar nincs félreértés, de azt olvasni hogy ott pálinkát főznek, bírálnak mi meg párlatokat az nem esett jól.
Köszi a választ! Ezért kérdeztem,mert a forgalmazók szerint azzal teltebb az íz,és aromásabb a pálinka. Annyi félét olvastam,hogy elbizonytalanított. Ezért tettem fel a kérdésem itt. Addigra már visszaolvastam, s még olvasgatok is. Igazad van,kóstolgatni kellene de erre itt lehetőségem nincs.
A legtöbb eredetvédett ital fogalma természetes úton alakult ki, legalábbis amiket én ismerek. Nem tudok más olyan italról, aminek a neve eredetvédelemkor vett volna fel eltérő jelentést. Az ismertebb, nagy neveknél ráadásul egy kész, befutott ital védelméről szólt a dolog, nem pedig kezdőlöket volt a minőség és világhír felé, mint a pálinka esetén. Egyébként más országokban is megvan az a tendencia, hogy az égetett szesz hagyományos neve a köznyelvben főleg gyümölcsszeszre utal, de csak mi léptük meg azt, hogy hivatalosan leszűkítettük a szó jelentését, és levédettük gyümölcspárlatként. Amennyire én tudom, a köznyelvben a román rachiul, a szerb rakija, a francia eau-de-vie vagy gyakran a német schnaps jelentése is ugyanúgy bármilyen szesz, de önmagában főleg gyümölcs, mint korábban nálunk a pálinka. 10 másik országnak is vannak védett gyümölcspárlatai, de ilyen az egész országban, bármilyen helyi gyümölcsből kategóriát csak mi (és ennek nyomán a románok) védettünk le. A többinél kötött a gyümölcsfajta, és többnyire a régió is.
Az eredetvédelem először csak arról szólt (és a legtöbb italnál most is arról szól), hogy a földrajzi neveket védetté lehessen tenni, mert az 1800-as években gyakran típusjelzőkként használták őket, főleg röviditaloknál. A francia égettbor, a svájci abszint és hasonlók ekkoriban jellemzően nem a gyártás helyére utaltak, hanem stílusbeli vagy minőségi kategóriák voltak. Erre ma már nagyon kevés példa van, pl. a london gin, ami szabályozott ginfajta, de bárhol készülhet.
A cognac pl. ugyanolyan földrajzi név, mint nálunk a tokaji, de az 1800-as években áldozatul esett a fenti jelenségnek, és szinte minden országban cognacnak kezdték nevezni az érlelt borpárlatot, jellemzően francia betűzéssel. A franciák elég régen intézik már a védelmét, de az EU (és elődei) nélkül ugye elég bonyolult volt a nemzetközi eredetvédelem, mert minden országnak külön-külön kellett egyezményeket kötni egymással, pl. a békeszerződések jó alkalmak voltak az ilyesmi kierőszakolására. Trianonig Magyarországon is cognac volt az érlelt borpárlat törvényes neve, ennek megtilása után jött a magyar konyak és a borpárlat.
Pont erről van szó lejjebb. Sokak szerint az egylépcsős terméke nem azonos azzal, amit hagyományosan pálinkának szokás nevezni. Izében jóval vékonyabb, egy pillanatig tart, illata intenzívebb. Ahhoz, hogy eldöntsd, meg kellene kóstolnod egy hagyományosan kifőzött minőségi pálinkát és egyet, ami a kiszemelten készült, valószínűleg nagyságrendi különbséget fogsz tapasztalni az élményben.
Üdv mindenkinek! Minden évben képződne cefrének való gyümölcs a kertben,ezért elgondolkodtam,hogy érdemes lenne kifőznöm. Nézegettem berendezéseket,s olvasgattam a fórumot. Most Gyöngyöshalászon találtam egy készítőt,aki 30l-es egylépcsős főzőt árul száz e Ft-ért. Érdeklődnék van-e tapasztalata valakinek erről,vagy van-e ellenérv az egylépcsőssel szemben. Az én elképzelésem szerint praktikusabb,olcsóbb,kevesebb idő egyszer főzni. Ezt a száz körüli összeget még össze tudom spórolni. Kösz a válaszokat,tanácsokat előre is!
Köszönöm, hogy kisegítettél. Legalább 1 ember értette, hogy mit akartam írni.
pálinka vs. párlat?
Akik meg félreértették, azoktól azt kérem, hogy ne a jogi kifejezésen lovagoljatok. Ha jól emlékszem, akkor nagyon sokáig mi is " csak " pálinkának mondtuk a pálinkát. Aztán a törvényi szabályozás után rászoktunk(?) a párlat kifejezés használatára is.
Az tudnotok kell, hogy a vajdaságiak - már amelyik magánfőző adott magára - azok előttünk járnak a pálinka készítésben, mivel ott elég régóta szabad volt otthon is főzni. A DES típusú főzőket is a régi Jugoszláviában találták ki, sok kísérletezgetés után. Most pl. pont ilyeneket gyártanak Horvátországban és Szlovéniában is.
Szóval szerintem tök mindegy, hogy hol van az az ital előállítva, ha gyümölcsből készült, akkor az nekem pálinka.
Ahogy Green Corneris írta, - a kissé negatív előjellel - a " párlat " jelzőt bizonyos típusú főzésre értették az általam említett bírálók. És ebből viszont tényleg több van Magyarországon, mint Szerbiában. Gondolok itt pl. a nagyáruházakban árusított fura alakú berendezésekre is. Említettek még valami olyat is, hogy ezeknél nem érzik a szájukba, hogy elterül, és kiteljesedik, meg az orrukon jön ki, meg stb....
( de ezek már meghaladták az én felfogó- és ízlelő képességemet )
"Szerintem meg nagyon szomorú hogy a fent említett területek párlatnak minősítik a mi termékeinket csak mert mi is annak nevezzük"
Kedves snapszmestert! Először is köszönöm a gratulációd. Mint már írtam, ha tényleg megérdemeltem, akkor az a Ti érdemetek is! A fentiek alapján meg nyugodj meg, nem fikáznak bennünket, csak egy bizonyos dolgot nem tudnak elfogadni( vagy csak nehezen )
ps: Azért jó lenne, ha egyszer találkoznátok, és véleményeket, tudást cserélnétek. Biztos jó dolgok születnének belőle. Ahogy elnéztem kb. egykorúak is lehettek.
Hagy szóljak már én is bele!A vajdaságiak pálinkának a kétlépcsős kisüstis főzésből készült pálinkát nevezik!Az egylépcsős az őnáluk párlat!Ezért húzzák le nálunk az oszlopos főzők "párlatait".Az ő felfogásuk szerint háznál ne legyen egylépcsős főző.Amiben nagyon egyetértek velük!
Annyi igazságuk azért van, hogy a magyar pálinka szónak ez hagyományos jelentése (égetett szesz). 2002-ben a hasunkra ütöttünk és kitaláltuk (bár nem minden előzmény nélkül), hogy na akkor mostanól a pálinka csak az az égetett szesz, ami gyümölcsből/törkölyből készült és Magyarországon. Ez itthon nagyrészt elfogadásra is talált, de azon már lehetne vitatkozni, hogy a székelynek meg kell-e hajolnia ez előtt (a kereskedelmi címkézésen kívül persze), mármint hogy a magyar kormány (és az EU) szerint egy magyar szó hirtelen mást jelent, mint amit jelent. Egyébként a magyar értelmező szótárba máig sem vezették be ezt az új jelentést, ott továbbra is az égetett szesz szinonimája, és most is pálinkaként definiálja a whiskyt, vodkát, stb.
Mondjuk az áfonyalikőr ezen logika szerint sem egészen pálinka, de a házi likőrök lepálinkázásának itthon is megvan a hagyománya (diópálinka).
Amúgy természetseen van célszerűbb és kevésbé célszerű használata a pálinka szónak a mai viszonyok közt, de arról nem igazán lehet szilárd alapokon érvelni (a kereskedelmi megnevezésen túl), hogy mi pálinka és mi nem. Az meg vicc, ha valaki szubjektív minőségi alapon dönti ezt el. Ezek szerint rossz pálinka nincs is, mert az már nem pálinka.
A párlat szintén az égetett szesz szinonimája (még ha kissé szerencsétlen ködös kifejezés is ez így önmagában), az más kérdés, hogy a jövedéki törvényben alkalmilag ezzel illetik a házi/bérfőzött gyümölcsszeszt. A törvény hatálya itt sem nem terjed ki arra, hogy mit jelent a magyar párlat szó (hála a jó égnek), hanem egyszerűen csak e törvény vonatkozásában 100% gyümölcsszeszként kell értelmezni. Mondjuk ami igazán szerencsétlen benne, az az erőltetett pálinkapárlat ellentét, amit még a központi marketing talált ki annak idején, de erről már szónokoltam :)
Ma már, ha kell, azt is ki tudják mutatni, hogy melyik tájegységben szedték a cefréhez való gyümölcsöt. A Wessling 2011 óta szisztematikusan vizsgálja a pálinkákat gázkromatográffal és érzékszervi úton. Naggyörgy László ennek a projektnek a feje.
Párlat, mert nem utólag van kotyvasztva, hanem együtt erjesztve és lepárolva. (Ha nem vallom be a 3% napfényt, soha, senki nem jön rá. Ahhoz elég durván kell cukrozni, hogy ki lehessen mutatni.)
Ez teljesen igaz, de azért a pálinkát miért ne hívhatnák pálinkának?
Vö. a legtöbben itt cukrozzák a cefréjüket, és mégis pálinkának hívják. Pedig hivatalosan az nem hogy nem pálinka, de még párlat sem, csak szeszesital.
A pálinkatörvény az egy tipikus kereskedelmi törvény. Így azokra a párlatokra, amik nem kerülnek kereskedelmi forgalomba, nem vonatkozik. Vagyis a kereskedelmi forgalomba nem került párlatokra simán használható a pálinka kifejezés, akkor is, ha az nem felelne meg a pálinkatörvény egyes formális előírásainak.
Másrészt a "pálinka" nevet az Európai Únión belül védettük le, Szerbia pedig egyelőre nem az Únió tagja. Ott még a kereskedelmi tételekre is használható a "pálinka" név, igaz, pálinkaként az EU-ba nem exportálhatnak.
Amúgy szerintem nagyon szomorú, ha elvitatjuk a jogot az erdélyi, vajdasági, felvidéki magyaroktól, hogy pálinkának hívhassák a pálinkájukat.
Őszintén gratulálok. Három arany minősítést elhozni bármilyen bírálaton nagy teljesítmény.
"Pontosan úgy fogalmaztak, hogy náluk általában pálinkákat bírálnak, Magyarországon meg nagyon sok párlatot."
De mivel kiemelted meg kell jegyeznem a pálinka jogi, kereskedelmi kategória.
Mivel a határon túl nem jogszerű a "pálinka" kifejezés érdekesen hangzik hogy nálunk sok párlatot bírálnak. Jogszerűen náluk meg kevés pálinkát bírálhattak.
Ez nem csökkenti az érdemeidet, de mivel jogi beállítottságú vagy ezt neked nem kellett volna ennyire hangsúlyozni.
Azért elválasztás kapcsán az alapvető dolgot tisztázni kell: Ha jól készül a cefre, nem jut levegőhöz, stb., akkor nemhogy az ötödik pohárban, de az első pohárban sincs technokol szag. Az alap mindig a helyes cefrézés, az ecetesedés márpedig cefrehiba.
Akkor még nem kóstoltál Izabellát frissen. Nagyon gáz! Olyan terpentines beütése van. Gondoltam majd egy-két sort ültetek, mert rendkívül igénytelen direkt termő de inkább ezt kihagyom.
Az ötpoharas módszernél célszerű nem azonnal bírálat alá venni a poharak tartalmát. Hagyd nyugodtan pihenni őket fedetlenül. Hadd szellőzzön. Én ötkor kezdem a finomítást, hatkor már csepeg. Párom kilenc körül ébred a telken, akkor szokta kóstolgatni, és eldönteni, hogy melyik kuka, melyik hivatott növelni a mennyiséget és az ízeket.
Legutóbbi meggy finomításánál mind az öt pohár kiállta a próbát. Igazából még a "rézelejével" sem volt gond, de azt azért már mégsem....
Akik sokat segítettek DES kérdésben. Green Corner, mili70, Jolida, DrJackson nagyon köszönöm! Ha kedvetek támadna vadbarackkal bíbelődni szóljatok! Jövőre tudok magot küldeni. Van egy zöldhúsú nagyon finom és egy fehérhúsú nagyon illatos fajtám. Idén is raktam el magot csak így már nem tudom megmondani melyik másik. Nagyon keveset kell permetezni, szinte semmit. De törődést meghálálják! Rendszeresen és sokat teremnek. Egy gond van velük, hogy elég elnyújtottan érnek. Kellő fagyasztóláda kapacitás esetén . Én azt hiszem lomizok valahonnan egy nagy fagyasztót és tele ültetem az egész kertet!
Ez is azt bizonyítja, hogy a kiváló gyümölcs, fórumosan cefrézve, kiváló eredményt hozhat. Ha még a cucc is jó, az már csak hab a tortán. Persze ehhez kellett a gondos főzés és a pontos elválasztás is, amit mindenki hiánytalanul elsajátíthat, aki kellő odafigyeléssel olvassa az itt leírtakat.
Tehát: olvasni-olvasni-olvasni...(mindenkinek). még egyszer nagy gratula...
Tudom, hogy a párlatok elválasztásához tapasztalat és érzés kell, de a következő lenne a kérdésem:
A poharas módszernél az utolsó két pohár még tartalmaz némi technokolos szagot, viszont újbegyről az íze nagyon zamatos és gyümölcsös. Itt van az, hogy a túl sok elvétele épp olyan káros lehet, mint a túl kevés? Nem öntöttem ki, nem tudom mit csináljak vele.
Pénteken délelőtt vittem el. És az az érdekes, hogy amikor átadtam, és töltötték ki az adatlapot és sorszámozták az üvegeket, akkor megkérdezték, hogy milyen évjáratot írjanak rá, mennyi idős. Akkor azt mondtam, hogy nulla napos, mert aznap reggel állítottam be mindhármat. Úgy néztek rám mint egy ufóra.
Egyébként az abszolút győztes egy 2015-ös kiffer körte lett, ami már egy nagy nemzetközi -nem a vajdaságban rendezett - verseny abszolút díját is elhozta. Ott természetesen egészen más bírák voltak, tehát még is csak lehet valami ebben a bírálati dologban :)
Jogos, ha most szedik a muskotályos szőlőt, akkor az jó eséllyel minimum 20-as mustfokú. Abból azért jelentős mennyiségű pálinka lesz. Viszont én az irsaihoz azért szoktam 3-5% cukrot rakni, hogy egy kicsit gyengítsem az ízeket. Lehet, hogy hülyén hangzik, de ez a fajta nekem túl muskotályos , és egy kicsit émelyítő az íze. Éppen ezen ok miatt -mint ahogy már írtam néhány előző hozzászólásomban- a cserszegit jobban kedvelem.
Egy friss élményemet szeretném veletek megosztani. Elöljáróban meg kell jegyeznem, hogy nem kedvelem azokat a megmérettetéseket, ahol nem objektív vélemény/ek döntenek. Most azonban a feleségem noszogatására úgy döntöttem, hogy kivételt teszek. Ezért beneveztem 4 párlatom egy pálinkaversenyre a Vajdaságba. Kb. 100 üveg pálinkával neveztek az emberek. Természetesen nagy részük vajdasági, de volt jó pár magyar versenyző is ( még Sopronból is, pedig az nem itt van ) Tegnap volt a bírálat és az eredményhirdetés is. A bírálók között volt egyetemi professzor, hivatásos pálinkafőző, sőt olyan is, aki oktatja a pálinkakészítés tudományát. Az oklevelek átadása után volt szerencsém az Urakkal beszélgetni, és tanácsokat kérni. Igazából sok újdonságot nem tudtam meg, mint amit snapszi itt tanított nekünk, illetve ami a reggelinkben olvasható. A legérdekesebb számomra az volt, amikor megkérdeztem, hogy járnak-e Magyarországra is bírálni? Hárman válaszolták azt, hogy igen. És itt jött a meglepetés. Egyöntetűen azt nyilatkozták azt, hogy az itthoniak 2011 óta kicsit átestek a ló másik oldalára. Már boldog-boldogtalan főz, mindenféle izével, mindenféle technikával. Pontosan úgy fogalmaztak, hogy náluk általában pálinkákat bírálnak, Magyarországon meg nagyon sok párlatot. És itt elég jól lehúzták pl. az egylépcsősöket. Engem is kikérdeztek, hogy milyen főzőm van, hogy cefrézek, hogy veszem el az ep-t, up-t? És a bírálati lap megjegyzés rovatába pillantva adtak is néhány tanácsot. Elmondásuk szerint a magyar versenyeken rendszeresen/általában kevesebb pontot adnak mind a magyar ítészek, akik ezt nehezen is viselik. De térjünk egy kicsit vissza a bírálata és az eredményhirdetésre. A pálinkabírálati lapon a max, adható összpontszám 20 volt, és ha jól emlékszem 5 féle szempontot osztályoztak. Az eredményhirdetés a " részt vett" oklevelek átadásával kezdődött, majd a bronz, ezüst, és végül az arany minősítés átadására került sor. És itt ért még egy meglepetés. A főszervező, aki civilben katolikus pap, és mesterszakács - szerepeltmárjópárszoramagyartv-benis, főlegfőzősműsorokban - meg pedagógus, meg zenész, meg stb.... Úgy kezdte az arany oklevelek átadását, hogy Ő eddig nem sokra becsülte a Magyarországon, magyarok által készített pálinkákat, de most megváltozott a véleménye, mert egy magyar versenyző - egyedüliként az indulók közül - három aranyat is nyert, majd bemondta a nevem. Az eredményhirdetés után kaptam még tőle egy dedikált könyvet is, és meghívott a családommal egy vacsorára. És azt is elmondta, hogy az abszolút győztestől fél ponttal maradtam le.
Még mindig vannak fenntartásaim az ilyen versenyekkel kapcsolatban, de ha tényleg megérdemelten kaptam az okleveleket, akkor azt elsősorban ennekazoldalnakésNektek köszönhetem.
Azért, mert a következő adag eleje sárgás-barnás színű lesz,már két nap múlva is!Én a hígítatlan pálinkát engedem át rajta,majd azzal a vízzel amivel be akarom állítani az alkoholfokot átmosatom.Így nem marad benne semmi alkohol.A következő pálinka átengedés előtt megint vízzel kimosom a sárgaságot belőle!De ez van leírva a reggeli ajánlásban is.:)))
De ne a ki higitot pálinkát engedjétek at a gyantán !
Én mindíg a kőzéppárlatot szűröm aműgyantán 65- 70 % os igy célszerűb és akkor sem lesz gond ha vizesen tartod a gyantát ! bár nem értem miért nem pálinkán ?
Tegnap lepréseltük az összeset 120-140liter lett a lepréselt mennyiség ,vagy 30-40 vödörrel szedtünk meg mire ennyi lett :) lepréselés után pár órával már forrt is :) 4-5kg cukrot teszek bele,majd jelentkezem hogy milyen lett.
Szép nagyon. Én is kb 10 vödörrel szedtem ( bár az nem gyalogbodza volt és nem ilyen gyönyörű ) és aprólékosan lebogyóztam. Marad kb 3 vödör tiszta bogyó. Ahhoz meg szerintem elég lesz 3 kg cukor és néhány liter víz, mivel ha zúzod bőven lesz leve is.
Értem, átfolyattam rajta végül a sóoldatot, majd tiszta víz, most pálinkát folyatom át, de beopálosodik tőle, nem értem miért, régebben probáltam már egy másik gyantával, ugyan ez volt a gond, azért is nem használtam.
Ellentmondásosak az információk. Nekem az eladó azt mondta, hogy az élelmiszer minősítésűt sehogy, mert használatra kész. Később 15%-os sóoldattal átmosni a regeneráláshoz. Én átfolyattam rajta kezdésnek 3litert (15%-ost), az biztos nem árt.
Borsodi vagyok, hát itt van azért mit szedni :) későn kezdtük el szedni ha 1-2 héttel hamarabb elkezdtük volna már lenne vagy 300 liter ami mér azért jónak mondható,kérhetek valami elérhetőségedet ? email vagy facebook? nem igazán vagyok sokat fórumon sajna.
Azt mondják a helybéliek. Meg azt is, hogy "áááááá, abbbú nem lehet pájinkát főzni" :-)
Viccet félretéve, nem tudom. És azt sem, hogy tényleg ez-e a neve. Az tuti, hogy iszonyatosan gyorsan romlik. Belülről, a magháza felől. Vastag, sárga héjú. Kb. 50-60 éves gigászi méretű a fa.
Ma is voltunk szedni, már van vagy 150liter ledarálva reggel gyorsan kipréselem, elvileg ha kipréselem így másnap reggel akkor nem kell semmit szárazni se elvileg,valami élesztőt vagy valamit tegyek bele?, vagy fölösleges? cukor és kész? először bornak csináljuk meg aztán pedig majd kifőzésre kerül a dolog.
Az elmúlt hét mérlege: 150 liter sárvári körte cefre, ebből 40 liter 25%-os alszesz, melyből 13 liter "x" fokos pálinka. Azért nem tudom, mert még egyelőre 3 db. 5 literes üvegballonban laknak. Hígítás majd később. Fehér gyilkost 3%-ot tettem bele.
Tisztázáskor a rövid fokoló úgy bújt elő az eprüvettából, hogy nemhogy a skálapapír, de maga a fokoló sem látszott ki. Pedig ekkor már elvettem az előpárlatot.
Én vizet nem szoktam hozzá tenni, cukrot pedig kb 3 kg-ot 100 liter cefrére vetítve.
6 diszperzites vödör ernyőből lett 30 liter cefre.
Cukrot 3 nap után tettem bele, mikor kezdett alábbhagyni erjedés.
Présbe én mertem berakni, mert féltem a kiváló gumitól. Nem tudom, hogy szárból, magból vagy miből válik ki és azt sem, hogy milyen körülmények közt. Présem meg elég új és szép.
Ha préseled, akkor lehet, hogy nem kell nagyon kiszárazni.?
Mi szedtünk már vagy 10 vödörrel ma akarom ledarálni,azt mondták szedjem ki a szárát és préseljem le, de gondolom cukor azért kell bele, a kérdés az lenne hogy akkor mennyi cukor/víz?
Idén én is csináltam bodzából. Két zsák virág+cukor alszeszét kevertem most augusztusban szedett 3 vödör bogyó+cukor alszeszével és így finomítottam. Most pihen az 5 liternyi 44 fokos anyag, ami nagyrésze persze cukor, mivel a bodza magában nem sokat adna.
Én a hagyományos vadbodzával dolgoztam, nem mertem gyalogbodzázni, bár állítólag a méreganyag elillan főzéskor. Az biztos, hogy a gyalog nagyon szép volt mindenfelé, míg a másikkal szenvedős volt a gyűjtés, éretlen-túlérett-kiszáradt stb volt nagyrésze.
Itt korábban olvastam a 3-4 q eladó nemesbodzáról, el is hoztam volna ha nem 200km-re van.
Néhányszor előfordul, hogy nem fért az üstbe az egész cefre. Ekkor figyeltem a lefolyt alszesz mennyiségét, mikor láttam, hogy belefér hozzáöntöttem a maradék cefrét a félig le főtthöz.
Én szüretelő ollóval vágom le ernyőket lehető legkevesebb szárral. Leveleket azonnal kiszedem. Oldal ernyők sokszor éretlenek, azokat ritkán rakom bele. Nagyon fest,kesztyűben dolgozz.
Habarcskeverővel pépesítem, Az begyűjti szárakat, sokáig tart, míg mindet kiszedem ( pépesítés után kézzel is ki lehet szedni szárakat és kézzel kinyomkodni. Olyan edényben csináld, amit nem sajnálsz, rágógumi szerű anyag válhat ki, amit nem tudsz kipucolni. 30 liter már kiszárazott cefréhez adok 1 kg cukrot.
Szerintem egyik legjobb alapanyag, de ezzel a véleményemmel eléggé magamban vagyok :-)
Ma főzök őszibarackot először. Mennyire jellemző rá a habosodás főzés közben? mivel kb 110 liter cefrém van 80 at szeretnék az üstbe raknö a maradék megy vegyesnek...
Igen, felvetette itt egy hozzászóló hogy az illetékes hatóságok nézik ezeket az oldalakat. Persze hogy nézik :) Az ördög ügyvédjét is nézik :) Nem gondoltam hogy ebben kételkedik valaki :) Én azért merem ilyen helyeken is megkérdezni azt amire kíváncsi vagyok, mert nekem nem az a célom hogy hogyan kerüljem meg a hatóságokat, hanem az, hogy ha hozok egy döntést, hogyan ne kerüljek bajba, és hogy az ne legyen törvénybe ütköző. Alapvetően azért jelentettem be a főzőmet és azért kértem engedélyt az építésére mert nem akarok bajt magamnak. Az eladási szándékkal is ugyanez a helyzet. Nyilván adás-vételi nélkül nem adom el, viszont úgy meg olyan ember aki nem akarja hivatalossá tenni a főzőcskézést otthon, az nem fogja megvásárolni :)
Igazad van tenyleg odatartozo (ordog ugyvedje) feszegetes.De...probat tobbszor is tettem ezen mar tul vagyok.Es csak egy erdekesseg-csavar van meg egy a dologban..... es itt reszemrol le is zarnam ezt a NAV-os temat. Minden otthonfozo a helyileg illetekes NAV-nal tartozik a parlatjegy igenyleseivel valakihez...en is..Akihez en tartozom az az utolso egyeztetett parlatjegy igenylesemhez (mert en telefonon IS komunikalok vele a gyorsabb ugyintezes miatt) hozzafuzte hogy szoktem-e olvasgatni ezt a "topikot"mert hogy eleg hasznos megosztasok vannak itt "marmint konkretan itt nalunk" .....kopni nyelni nem tudtam es csak azt hiszem valamit valaszoltam is....hogy majd mehnezem-megkeresem....!! :)) Szoval kepben vannak...hidd el csak...Es itt en most ezt a felvetest-temat le is zartam reszemrol.:))
Szóval, szoktam fináncokkal együtt dolgozni. Természetesen nagyon készségesen válaszolnak minden civil kérdésre. Főleg olyanra amire egy " kattintás " után tudnak válaszolni. De az nem kihívás, ha megnézik a rendszerben, hogy regisztrált otthonfőző vagy-e, igényeltél-e párlatjegyet, hol laksz, mi az adószámod, stb....
Viszont pár kérdéssel megfogtam őket.
Pl:
1. Az otthonfőzőkre vonatkozik-e a JÖT. által említett kereskedelmi mennyiség ( 10L ) Magyarán szólva, ha az autómban van 20 L, akkor mire számíthatok?
2. Harmadik országból, számlásan hozhatok-e be 2-3 darabban - hogy ne lépjem túl a 300 euros vámmentes keretet - egy pálinkafőző berendezést.?
Pedig így van. És ez nem csak a pálinkafőzéssel kapcsolatos lakossági kérdésekre vonatkozik. Ha nem hiszed, tegyél próbát. És tényleg az Ördög ügyvédjében kellene ezekről tárgyalni, de hát az itt feltett hozzászólásra furcsa volna oda válaszolni.
Az erdekes lenne. Mivel a NAV jovedeki osztaly kezeli az otthoni maganfozoberendezeseket a parlatjegyekkel...szerintem meg nagyon is kepben vannak.Az hogy az idei evtol az onkormanyzatoke a bejelentes es az ellenorzesek mivoltja is egyben az egy dolog....de a NAV-nal sem tudatlanok ulnek! Egy kattintas az elottuk levo monitoron...es mindent tudnak...ha akarnak es keszsegesen valaszolnak is,en ezt tapasztaltam meg a legelejen mikor kerdeseimet telefonon feltettem naluk.
Akkor közelítsük meg másképpen a dolgokat. Mi van akkor, ha én (mondjuk még azt sem tudom hogy hol kell lejelenteni) azt mondom hogy nem akarok otthon tovább főzni? Írok az illetékes hatóságnak, vagy bejelentem ezt az önkormányzatnál, vagy éppen ahol kell, és akkor mit kell még tenni? A főzőt megsemmisíteni, vagy leadni a NAV-nál?
Üdv Urak! Van nekem egy bejelentett saját készítésű páleszfőző berendezésem, melynek építésére engedély lett kérve a NAV-tól. Adódna most egy olyan lehetőségem, hogy egyik ismerősöm megvásárolná ezt a berendezést tőlem. Nem tudom hogy lehetséges-e ez. Ha igen, milyen módon? Eladom, megtartom a papírokat? Viszont akkor ha jönnek egyszer ellenőrizni, és nincs meg a főző, mit mondok? Eladom, adom vele a papírokat? De akkor van-e olyan kötelezettségem hogy ezt is le kell jelentenem? Vagy el sem adhatom, hanem jelenteni kell hogy nem szándékozok többet főzni, és mondjuk le kell adni a NAV-nál a komplett főzőberendezést? Vagy hogyan működik ez? Valaki segítsen!!!!
Mérlegen nem mérem, viszont megnéztem a főzési jegyzeteimet. 27 liter cefrét főztem eddig, most kb. 33 liter van a vödrökben (se cukor, se víz nem megy hozzá). Ez tehát 60 liter. Ez első hullámban érőket mind megettük, plusz most, a második hullámból is elég sokat, szerintem úgy 10 kilót. Tehát eddig nagyjából 70 kilót adhatott a bokor (ha a litert 1:1-ben számolom át kg-ra).