Nálam is csak egy 2-3 centis malterkenés van a válaszfal tetején, és sok helyen igy csinálják, tökéletesen megfelelő.
Az álmennyezetet mindenképpen helyiségenként kell különszabdalni, mert egyben feltéve átviszi a hangokat (a nagy egyben felület jobban továbbitja).
Az álmennyezetet annyira lógatod le, amennyire neked jólesik. Vannak a pálcás függesztők és a direktfüggesztők. Utóbbi lesz asszem 10 centire a megfelelőbb és olcsóbb.
Hú, de jó, hogy rákérdeztél az álmennyzetre. Az lesz. És így már nem is kell 10 centi. A fa födémgerendák vannak a válaszfal jelenlegi tetejénél 10cm-el magasabban. A válaszfal felett pont nincs gerenda, így nem is tudnám mihez kiékelni a falat, hacsak nem az álmennyezethez, de ezt laikusként nem találtam jó ötletnek.
Az álmennyezet függesztett kivitel lesz, amit végül is biztos nem gond akár arra a 10 centire lelógatni és akkor, ahogy a topiktársak is említették purhabbal az esetleges egyenetlenségi hézagokat kifújni.
A fal tetejére húzott vékony betoncsíkra azért gondoltam, hogy valami szerkezeti erősítést adjak a válaszfalnak plusszban. A drótozás rendben benne van a falban, csak valahogy hiányérzetem van a tetejét illetően és mivel olvastam több helyen, hogy statikai okból a válaszfalakat felül ékelni szokták, tehát mintegy beszorítani az aljzat és a födém közé, ezért is gondoltam, hogy valami kéne nekem is oda, de mivel ékelni nem tudom semmi erős, masszív dologhoz, így jutott eszembe egy kis koszorú. Ha nem lennének olyan drágák az áthidalók, lehet, hogy kirakattam volna azokkal a fal tetejét, de talán az pazarlás lett volna.
Az álmennyzetet mennyire szokták minimum lógatni a födémgerendáktól? Csak, hogy tudjam, hogy kéne beosztanom azt a 10 centinyi helyet. A helyiség amúgy kb 5x8 méteres, amit a válaszfal oszt egy 3x5m-es és egy 5x5m-es részre. Az álmennyezet tartószerkezetének remélem nem lesz túl nagy a 8m fesztáv.
Van egy szedett-vedett kőfalam amit be kellene vakolni. Arra gondoltam, hogy nemes egyszerűséggel gipszkartonnal megoldom. Nade! Mivel lehet felragasztani? Jobb lenne csavarozni? Hogyan szokták ezt csinálni? A kőfal igazi 100 éves darab, agyaghabarcsba rakott kövek amire kellene kb. 5cm vakolat, ezért gondoltam erre a megoldásra.
egy palack purhabbal egy kisebb családi ház összes közfalának tetejét "kiékelem", kb kétezer forintért, öt perc alatt. ugyanez "procnizással" két-három óra.
Én pl. anno mindig un. tégla törmelékkel ékeltem, mert ékelni kell. Annek a tégla darabkának volt is egy jó neve , mi 'procni 'nak hívtuk.
De csak tényleg az utólsó 2 -3 cm lehet így megcsinálni. A 10 cm -hez sajnos vágni kell bármilyen falazó elemet.
Jó még ide a tetőcserépdarabka is.
Ez a procnizós technológia egyébként minden nagyobb üreg kitöltésénél egy bevált fogás. Magába az üregbe bele a malter, majd megtűzdelni/benyomkodni tégla darabkákkal, ami a vízet kiszívja a malterból - régi kőmíves szaki fogás !!