Husky610: bocs, de pont kidobtak a gépteremből mikor írni akartam a mailt. Most tényleg elküldöm.
Alips: tengely van, 2000 HUF, hétvégén Pesten vagy hétköznap este kijössz érte. Fogaskerék nincs.
Ha a kuplung nem emel ki és nem lehet olyan beállítást találni, hogy jó legyen, akkor lamella csere. "Arany középút" nincs, 2-3 mm holtjátéknál sem szabad csússzon. Nézd meg ha szétszeded, hogy az alumíniumon a futófelületek (fedél, agy) nincsenek-e megkopva. Ha igen, ügyes esztergályos felhúzza, csak pár tizedet kell elvileg levenni belőle.
P
UI.: Ezt a Doman csinálta annak idején, csak most találtam meg otthon.
üdv!
fordulatszámmérő nincs rajta, kmspirált megnézhetem, bár ha olyan állapotban van, mint a motor, akkor az sem húzza sokáig. igazából egyben szeretném eladni, nem akaom a garázsomat megtölteni vele. ha több embert is érdekelnek a cuccok, akkor dobjatok rá össze és bontsátok le. kompletten 35ért odaadom és ennyi pénznyi jó alkatrész van benne/rajta.
azért érdekelne, hogy mennyibe kerül egy blokk bele, gyújtással, vagy hozzá lehet e jutni egyáltalán. gondolom olcsóbb egy új blokk, mint felújítani egy szart
Ezt most nem bántásnak írom de olvass vmi szakirodalmat a motorok felépítéséről a sebességváltóról és nem lesznek eforma alap kérdéseid pl miért kell mozgatni néha a gépet állóhelyzetben hogy szét tudj kapcsolni vagy hogy miért indul el egyből hogyha sebességbe teszed pedig a kuplungkart behúztad.
na megér egy formás 20l-es benzintank sztetek 17e-et?
Olyan gondom lenne, hogy kéne az a tengely, amin a berúgóátvivőfogaskerék csücsül és a fogaskerék maga. Ha most jól emlékszem akkor ez azonos azzal a tengellyel aminek a végén az első kisfogaskerék van. Ja igen.. tudtok valamit Misiről?
Sztem nézesd meg szerelővel vagy ha értesz hozzá "csináld magad". A
véleményemet arra alapozom hogy azt mondtad alló helyzetben nem tudod kivenni
üresbe meg amikor beteszed sebességbe el akar indulni ez szerintem arra utal hogy nem old ki rendesen a kuplungod. Próbáld meg a kormánynál megtalálni az "aranyközéputat" hogy ne induljon a moci de ne is csússzon a kuplung. Ha nem tod akkor ha úgy állítod hogy csússzon akkor új kuplung, ha úgy hogy nem old rendesen akkor váltó is rövid időn belül.
2031-es hozzászóláshoz valaki? OFF nem kell valakinek egy Haro freestyle BMX vagy egy 3 sebességes Simson vagy egy 86-os Honda robogó vagy egy 89-es 100ccm-es DT?
ényemet arra alapozom hogy azt mondtad alló helyzetben nem tudod kivenni
Helló! Engem érdekelnének nagykanizsai címek, ahol csinálnak profi matricákat fillérekért. Néha járok arra, és ilyen lehetőséget nem szívesen hagynék ki.
üdv!
ha valakit érdekel, van egy DT 50esem bontásra, vagy felújításra. váz, kerekek, villák, tank, nyereg, műszerek, kipuff használható, karbi új rajta, fejidom repedt, oldalsók hiányoznak. indexek jók, gyújtása elvileg benne van, csak a drótok elvágva. blokk üzemképtelen, talán menthető. darabokban, vagy egyben eladó.
vagy, ha van valakinek egy jó 50es blokkja gyújtással, az is érdekelne.
06702736667
Helló! Matrica: Vannak olyan boltok ahol elég profi matricákat csinálnak fillérekér.Pl.:Nagykanizsán is van egy pár.Na viszel képet amin elég jól látható a felírat és lemásolják azt.
konkrét választ én nem tudok, csak annyit, hogy az enyém is ezt csinálja, SŐT a sógorom szinte új hondája is lefullad, ha sebességbe teszem, pedig az profibb kategória, igaz ott nincs is alapjárat. Úgyhogy szerintem csak használd...
Helló! De ha én kitekerem azt ami ott hátul van akkor csak egy anya tekeredik le és benne marad valami csavar.Akkor azt a másik tőcsavart meg tekerjem ki csavarhúzóval? A kormánynál próbáltam állítani de érzéketlen a kuplung. Nem recseg a váltó meg a sebességeket is jól veszi csak furcsa hogy beteszem és már vinni is akarja ijenkor visszaesik a fordulat kicsit de azért még pöfög nagyon szépen. Ja és az mért van hogy álló helybe nem tudom kivenni üresbe.Csak akor ha egy kicsit mozgatom a motort ha jár a motor és behúzom a kuplungot akkor se tudom álló helybe kivenni üresbe.
sziasztok ! bár a kérdésem motor-semleges, de mivel DT80-am van itt kérdezem meg : van egy ütött-kopott gépem, amit egy-két gyári jellegű matricával , felirattal fel szeretnék dobni. Van valakinek konkrét tippje, honnan lehet ilyesmit beszerezni ? Köszi !
Olajleeresztő csavar: http://yamahadt.uw.hu/dt80/079.jpg A kuplungot gondolom, hogy a karnál próbálod állítani. Amennyiben így van, akkor minden okés. Azaz ez a "jelenség" normális.
Helló! vettem egy DT80LC2-ő típusú motort és a kuplungját furcsának találom. Tudok rajta állítani kifelé is meg befelé is.Ha befelé tekerem akkor egyből vinni akarja a motort ha kifelé akkor meg már csúszik.mi a véleményetek? Ja meg ha valaki tud akkor küldjön egy képet hogy hol található az olajleeresztő csavar.
szerintetek egy nagyonformás szinte hibátlan nem nő hanem benzintank megér 17ezret? egy Suzuki DR 650 RSE tankja,20 l-es.
Hogyé adnak vesznek ilyesmit hunniában a népek?
Még annyi lenne hogy milyen fajta olaj kell bele, kimondottan teleszkópolaj vagy milyen? A 10W40 jó lenne szerinted mert nekem is egy kicsit puha, bár nem tom milyen van benne? Ja és a teleszkópszár tetején van az a dugó, az mi célt szolgál és ha benyomom hogy jön vissza? A telóolajcserénél még mit kell cserélni vagy megnézni? Ja és a legfontosabb hol kell betölteni? :))
husky610 helyett írok, mert Őt nem engedi be a fórum. (:S)
Mivel nagyon sürgős lenne Neki ennek az alkatrésznek a mérete. Azt szeretné kérni, hogy vagy egy SMS- t dobj erre a számra [30/5522-358] vagy csörgesd meg, hogy vissza tudjon hívni.
Tettem bele először egy 115- ös fúvókát, de sajnos a helyzet csak rosszabb lett. Kipróbáltam egy 105- össel is. Annyit javult a helyzet, hogy most kissé jobban motorozható a gép, de a gázt nem lehet csutkára húzni, mert "fullad".
100- as fúvókát nem kaptam a boltban, talán ezzel jobb lett volna?
köszi pepula a gyors választ én százhalombattán lakok. ami nekem kéne a blokhoz az a kuplung kinyomó tengely ugye az 3 db ból ál van az első az csak egy sima rúd utánna jön egy csapágygolyó és egy másik rúd ami rövidebb és egy tányér van a végén. na nekem az első rúd kellen vagy a pontos méretei hogy meg tudjam csináltatni. amit megjött az emil hívlak és egyeztetünk vmit. előre is köszi
Husky610: Pátyon lakom, van blokkom széthúzva, gyakorlatilag bármit össze tudunk hozni. Páty 20 km-re van Bp.-től nyugat felé, Budakeszi után. Hétköznap vagy hétvégén estefelé nyugodtan jöhetsz. Telefonszámot küldök mindjárt emailben, inkább hívj, mert mailt csak hétvégén tudok olvasni.
A BME-n is lehet slumíniumot hegeszteni, de ahhoz hogy bubis legyen, ahhoz nagyon el kell ám rontani...
MEGVAN A FŐTENGELYEM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Viszont 100-as (lehetőleg Malossi) henger továbbra is kerestetik. Meg kéne olyan szívócsonk, ami olyan, mint a 80-asé, csak nincs lefelé meghajtva. Meg persze menjen rá a 80-as hengerre. Kösz!
hello! ha vakinek van egy széthúzott dt80 as blokja az léci szóljon mert kellene gy kis segítség, a kuplung kinyomó tengely méretei kellenének, metr a kezelési könyvben nem volt benne! ha lehet minnél sürgősebben. köszike.
Üdv.. Nos MX ROLL az adat rendelkezésre áll a yamahadt.uw.hu oldalon de mivel nemrég csináltam az enyém ezért tudom hogy száranként a DT80 ba 366cm3 kell vagyis 3.5 - 3.6 deciliter / szár.... Olajtipus is meg van adval... 10W30 a papír alapján de lehet kicsit sürübb is szerintem...
ÁKOS
Hy
Ismét kérdésekkel fordulok hozzátok:
1. Milyen és mennyi olaj kell egy 89-es 80-as DT első telójába száranként?
2. Esetleg el tudná mondani valaki egy 125-ös crossgép üzemórás dolgait?
Kösz
Az RD manual-ja azt írja a légtelenítésről hogy kikötött olajpumpa mellett keveréket kell a tankba tölteni és úgy beindítani majd amikor 2000-es fordulatszám körül légmentes és folymatos a csőből kifolyó olaj akkor viszakötni.Feltételezem közben érdemes hogy légmentes is maradjon.
gabooka probáld meg azt hogy visza veszel a tűn mert lehet hogy olyan sok benzint kap hogy a légszűrőn nem tud anyi levegőt átszívni tedd a tűt közép állásba és ott probáld meg. viszont valakinek van vmi ötlete hogy lehet olajpumpát tesztelni? metr már csak az van hátra és kész a gép.
Hát azért erre az olcsóbbik ember is megfelelhet, azt hittem mondjuk honda cr alvázat akarsz hegeszteni :)).
A drágábbik ember egy yasec nevű srác, versenybicikliket gyárt is hihetetlen módon otthon van mindenféle fémtechnológiában. repedt bicikli alvázakat ~15000 forintért javít. Itt az indexen is megtalálod, pl. a drag racing topikban, carlosrcng néven!
Tartályt feltölteni légtelenítő csavart átlátszó csővel ellátni, hogy lásd a buborékokat fékkart megpumpálni, majd az utolsót bentartani légtelenítőt kilazítani, majd visszazárni a fékkar benttartása mellett kétszer-háromszor megpumpálni utolsót bentartani kilazít-elzár mindaddíg, amíg a fékkar, (vagy pedál) kemény és nincs több buborék az átlátszó csőben
...............................................................................................................................................................Hello !! ................................................................................................. No keresek továbbra is DT80 hoz oldaltakarókat ha van. Ott nincs ahol mondjátok. Keresek még benzin csapot a motorhoz. Sajna ereszt má itt is ott is. Vagy valaki tudja hogy melyik motornak a csapja illeszkedik hozzá ? ................................................................................................................................ÁKOS...
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy az első fékhez (tárcsa) jó a DOT4-es folyadék?
(a hátsónak a tartályára az van írva hogy csak DOT4 mehet bele, az elsőre viszont hogy DOT3/5, ami értelmezés szerint lehet csak DOT3 vagy csak DOT5 is...)
...illetve hogy is kell légteleníteni egy első féket? :)))
Valaki tud valami jó helyet, ahol nem nagyon lehúzó áron be tudnék szerezni cross páncélt/nadrágot/csizmát? (simán lehet használt is... :) (Pest vagy Debrecen...)
Köszi!
Panko
igazából légmentes, buborékmentes heggesztés kéne. Legtöbb helyre csak felrakni kell sok alut. A formát, méretet már én megcsinálom. A nem olcsó ember mit jelent nem olcsó szempontból? Nekem is van egy, az azért jóval közelebb van, csak ő végképp nem olcsó. Mondj 1 példát, akkor eldöntöm megéri-e. Sopron felé öreg jár, mert LKW fahrer.
Mit kell hegeszteni? Az alu (gondolom tudod) elég körülményes lehet hegesztés szempontjából, van olyan, amit ha nem megfelelő eljárással csinálnak reped, törik, stb...
Én tudok egy embert, aki olcsón dolgozik, de ő sincs tisztában az eljárásokkal. Ja és nincs közel, Szentmártonkátán van :)).
Tudok mégegyet, aki tisztában van minden létező eljárással, viszont nem olcsó és még messzebb van, Sopronban. Érdekel valamelyik?
Hello !
No kérdésre válaszolva lehet fórumot csinálni ha itt nem elég.
Érdekelne hogy DT 80 hoz oldaltakarókat honnan lehetne szerezni és mennyi pézé...
ÁKOS
Sziasztok!
Erre tud vki mondani vmit?
A motor egy OFF Aprilia ON.
Első jelenség 4000 prímán húz, majd 4000-5500 között kicsit dadogós lesz a hangja és gyengén húz, majd 5500 után megint megy mint állat.
Azért bátorkodtam felteni a kérdést mivel úgy átom elég sok szaki van itt.
Köszi
Írd meg, hogy minek az ára érdekel, aztán majd szülök rá valamit.
DT80-at tudok szerelni, de nincs msn-em, úgyhogy vagy írsz mailt: pepula@hotmail.com, vagy írsz ide.
Üdv! P
Megnéztem a motorfűrész képeket! Érdekes jelenség! A yamahadt.srv.hu oldaladon nem lehetne esetleg egy DT-s Fórumot kialakítani? Igen jó lenne egy hasonló, mint ami a dt125.de oldalon van. Főleg az tetszik, hogy sok téma közül lehet kiválasztani azt, ami éppen érdekel, így áttekinthetőbb az egész. Itt viszont napjaim mennek rá mire valamit visszaolvasással megtalálok, amit régebben olvastam. Üdv.: Bandi64
A Net-en minden motorhoz minden dokumentáció megtalálható,még egy 79-es RD-250-eshez is.Minden motornak "rajongói" tábora van,és a fan oldalakon letölthetőek a dokumentációk,de ha van 10 e Ft-od akkor meg is rendelheted.
Nem vagyok olaj témában cool, de...ha valami 10W 30 akkor tökmindegy sűrűség szempontjából hogy hajtómű vagy motorolaj. Szerinteem a magyarra fordítás nem volt 100%-os.
sziasztok új vagyok a forumon! úgyhogy lécci segítsetek! olyan problémám van hogy először is kellen 1 robbantott ábra a dt80 hoz. másodszor, aki esetleg jártasabb a szétbontásában, és van msn címe az lécci vegyen fel, mert valami nem egészen gömbölyű. kishapsi@vipmail.hu ezen a címen vagyok msn en. előre is köszi.
Más: Lenne egy problémám. A motorom (DT80) nem akar kipörögni rendesen. Viszont, ha leveszem a karbiról a levegőszűrő gumicsövét, akkor meg "rendesen" megy. Tudtok tanácsot adni ezzel kapcsolatban?
Néhány kérdéssel fordultam a Yamaha Hungária felé, s már meg is jött a válasz.
Kérdés: Tisztelt Yamaha Motor Hungária! DT 125 RE típusú motoromba SAE 10W 30 SE hajtóműolaj van előírva a magyar nyelvű kezelési útmutatóban. Az angol nyelvű kézikönyv pedig SAE 10W 30 SE motorolajat ír elő. Az egyik kérdésem az lenne, hogy most akkor hajtóműolaj, vagy motorolaj kell a váltóba? Válasz: Azt az olajat használja, amelyik jól esik.
Kérdés: A másik kérdésem pedig az, hogy 1000 km-es kötelező szervizen miért 80W 90 hajtóműolajat tesznek bele? Válasz: Mert a szervizünk ilyen olajat használ.
Mondjátok én vagyok csak béna, vagy ez a fórum szar? Hülye billentyűkiosztás, nincs sortagolás, mi van itt? Na mind1, remélem sikerül az előzőt kibogarászni.
P
Hello Urak!
Hétvégén leltároztam, és a következő alkatrészek ELADÓK Yamaha DT80LC2 típusú motorkerékpárhoz:
Motorblokk öntvények (a generátor oldalt hegeszteni kell, meg marózni, a másik hibátlan)
Kuplungfedél (a nagy fekete színű)
Vízpumpalapát tengellyel
Hengerfej vízcsatlakozó csonkja (termosztátfedél)
Vízátvezető a blokk és a henger között
Vízpumpafedél (alsó vízcsonk)
Olajpumpakihajtás
Kuplungfedél (5 lamelláshoz)
Komplett kuplung (4 lamellás, cakli-pakli)
4 lamellás kuplungrugók (a komplett kuplungon kívül, van piros meg lila is, nem mintha számítana)
Lamellák 4 lamelláshoz (egy garnitúra, csak kopók)
37A jelű henger (frissen fúrva +1,50 túlmérethez)
Generátorfedél
Lendkerék (generátor forgórész)
4 lamellás kuplungkosár (nagyon tréh, nagyon olcsón)
4 lamellás kuplungkosár-csapágy (az a fém vacak az olajvezető-horonnyal)
30W jelű főtengely (50-eshez vagy 80-ashoz, tökéletes lehet)
Továbbá: hirtelen ráeszméltem, hogy az srv.hu-n kevés lesz az a 2 mega, úgyhogy nyitottam képtárat a tar.hu-n:
kep.tar.hu/pepula
Tettem újakat is (pl. az olasz láncfűrészről), de a régi srv-s képek is kint vannak. Meg kint van az is, hogyan oldottam meg a fékcsövem elvezetését. Szerintem nem rossz.
Meg itt van pár kép, amit inkább ide tennék:
A sokat emlegetett olajak (Agip Formula Moto Cross 2T és Castrol Actevo 10W40):
[image1]
Az eladó főtengely (30W)
[image2]
Ezt a légszűrőt nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek:
[image3]
Akkor üdv!
P
Tegnap kérdeztem a pinkmotors méljén,ha nincs vagy pofátlanul kalmárok, akkor külföld posta stb.Nekem-8:pl Német,Osztrák,E-bay-en sztem(?) láttam nem is egyet amikor hegerfejet kerestem,szemrevételezni ugyan nem fogod,bízni kell az emberekben :)Magyar hírdetésben találtam műanyag benzintankot vmihez,és tudok vkit aki elméletben tud csinálni,még nemkérdeztem,de haver aztmondja az hülyeség olyan nincs,de ugye ez realitás,mér ne lenne?
A "lötyögés" mértékétől függ. Ha nagyon kicsit akkor csak a vezérlésben jelentkezik, nem egyenletes motorjárás, illetve egyre nagyobb kopás ahogy üti az edzett acél az alut. Ha nagyobb a kopás a vezérlés olyan szinten ugrálhat hogy nagyon rángatja a vez.láncot. Ha ez elfárad szakad és ha épp szelepváltás van beépíti a szelepeket a dugóba. A 250-es blokkom ilyen volt, így vettem de szerencsére adták hozzá a zsír új cuccokat.
Üdv...
No mentem pár kört a feljavított motorral. No kivettem a légszűrőből a fojtást is de úgy gondolom kéne új fúvoka is. No azt vissza is raktam megy úgy is mint a fene. No kérdésem az hogy ki tud DT 80 LC2 höz oldaltakarókat?? És mennyié ??
ÁKOS
Uccso hondázásos kérdés:) Veszek bontottat,"újat",vmit mindenképp ,oké,de ha addig használom lesz baja bárminek is?/Mert megy a gép/,pl beragad ,törik,sorja bejut a hengerbe,vagy nem nyit vmelyik szelep stb..XR-500-asé kompatibilis az XL-el?
:))Nem,semmi baja a főtengelynek vagy bárminek,a vezérműtengely és a foglalata(hengerfej) perselyezéséről és gondolom felköszörüléséről beszéltem idáig.Téma ejtve.
asszem félreértettük egymást. a 12 ruppós főtengelyfelujítás a kétütemű főtengelyekre vonatkozik. egy négyütemü főtengely teljesen más téma. ha elkezded felujítani egy széthajtott négyütemü motorját a gatyád is rámegy. nem véletlenül nem írok árakat ebben a témában, ahány helyen megkérded annyiféle árajánlatot fogsz kapni,és sok múlik rajtad is hogy milyen minőségü cuccokat veszel. ha a sajátom lenne az a vas, én szereznék inkább egy új blokkot.
Hi all!
Nekem-8: ha a pü. az privát üzenet, akkor nem értem, mert nem publikus az emailed. Ha más, akkor világíts már meg kicsit... Ja, a generátorfedél meg 2 ezer, azt nem írtam ki.
Panko: a hengerűrtartalom tényleg úgy van, ahnger térfogatából kijön a furattal, meg a lökettel. Csak a hengerfejet kell levenni...
Amúgy kicsit OFF: olasz láncfűrészblokkot szereltem délelőtt. Főtengelyen nincs tűgörgős korás, csak görgők vannak (kosár nélkül) beleszórva. a hajtókar simán lejön az egyik oldal felé, és akkor a görgők szépen széthullanak... Főtengely felemás, sonka csak az egyik oldalon van, ezt úgy próbálták orvosolni, hogy ugyanarra az oldalra raktak kiegyensúlyozótengelyt... A felömlőnek nincs fala, azt a dugattyú hivatott betölteni. Az egyik felömlőbe belenyílik a generátort rögzítő 2 csavar menetes furata, még arra se vették a fáradtságot, hogy lesorjázzák belülről. Szép munka. Képek vannak, majd teszek, csak most nincsenek nálam.
VEGYEN MINDENKI OLASZ MOTORT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :)
Yamaha forever!
Sziasztok!
P
Az alábbi oldalon típushibának írják a hengefejet,ugyan csavarokról meg tömítettségről beszélnek de hát annak következménye a kopás nem?
És kérdezi is az oldal készítője hogy aki tudja az ellenszerét hogy a tengely ne marja ki a hengerfejet az küldje el neki a megoldást,tehát tipushiba kell legyen.
A fémszórást hagyjuk,engem se győz meg az ilyesmi.
http://www.xl500.de/Umbauten/spez_nocke/NOCKWELL.JPG
Ezen a képen a tűgörgős verzió látható,a hengerfejen ott a tengelyvégeknél a csapágyak alatt az a szürkébb felület az lenne az "edzett" megerősített rész?Tegyükfel az enyémen ez a rész nem kopott ki teljesen akkor felköszörülhető és perselyezthető?Csapágyazható?És a vezérműtengelyen is hogyha nem kopott le az erősített része akkor az is felköszörülhető?
Ez így olcsóbb mint ha újat vennék 60-ért nem?
Mostmár nem akarom ezt tovább húzni,már nekem kínos,ezekszerint ti nem csináltok perselyezést,ha mégis és csak vmiért ódzkodsz pontos összeget mondani akkor hozzávetőleges költséget írjál létszi.
Amit a főtengelynek írtál 12-őt az akkor csak köszörülést jelent?(Ha a fémfelszórástól ennyire elhatárolódtál csak az marad+persely+csapágy)
Drága egy komplett hengerfej,ha vennék akkor eredeti gyári újat megerősítettet,kb 100E Ft szelepekkel,tengely nélkül asszem(ezen a lapon írták)+60 a tengely "Nekem-8" szerint,szép kis összeg.Használtan bátorág kell a bevállalásához főleg enneél a tipusnál,ki tudja mit veszel,most mérjem meg mielőtt megveszem?Neg külön akkor sem lehetne venni használt tengelyt és használt hengerfejet,azoknak össze kell kopniuk,összekopottnak kell lenniük,úgytudom,ugyanott lennénk mint most.Neked van egy használt de ép?tengellyel cakk und pack?Mennyiért adod? :)
A Hondák szerintem amúgy is szeretik az olajat enni. Nem ismerek más mocit, mert eddig főként ilyen volt, de mindegyik csipegetett kicsit. Ha már itt tartunk. XL 250 R , '86-os évjárat -ba henger+dugó+gyűrű nincs véletlenül?
Sziasztok!
Lenne két kérdésem az OFF Apriliamnal (125 rotax mocival) ON kapcsolatban, hátha tudtok segíteni.Teljesen kezdő motoros vagyok.
Alső jelenség 4000 prímán húz, majd 4000-5500 között kicsit dadogós lesz a hangja, majd 5500 után megint megy mint állat.
A másik, hogy 40 perces városi motorozgatás alatt max 60 fokig melegszik fel a moci. Ez ok?
Köszi.:Gezso
ezt a fémfelszórós dolgot annyit emlegetitek hogy musz megkérdeznem, volt már valaki akinek ez hosszutávon bevált? mert én még nem találkoztam ilyennel........ az utolsó aki befutott hozzám 1500km után komplett generálra jött........ keress szépen egy jó állapotú hengerfejet,vez.tengelyt,szelepfedelet. ha nem találsz hívj fel. mellesleg a hondákon nem szériahiba a vez.tengely kopás( a kawákon az.) vagyis tuti hogy olaj nélkül küldték a gépet..........
Ha a ház kopott jelenti a hf.-et és a szelelpfedelet is. Ha 250-esed lenne akkor most jó pénzért ajánlanék egy bontott blokkot. Az XL inkább túra, míg az XR enduró, versenyenduró. DT-be nincs vez. tengely, 2 üteműbe?..ugyanmáá. Az XL-be került annyiba. A persely lényege az olajfilm. Ha tuti a felület, olaj és a használat is megfelelő jobb mint a csapágy. CSapágyasra nem lehet, vagy nem éri meg megcsinálni. Inkább kell szerezni egy PD03-as hf. és szelepfedelet. Óvatosan meg nem lehet húzni, ez nem az a kategória. Festéshez lehet a festékboltokban kapni erre a célra szallagokat, kisebb trükkökhöz talán modelboltban kell érdeklődni maszkoló anyagok után.
Először is regisztrálnod kell magadat, ezt a főlapon bal oldalt, a Members alatt a New Account-ra kattintva tudod megtenni.
Ha ez megvan, be kell lépjél a felhasználóneveddel és jelszavaddal (Members alatt Logon-ra kattintva), majd Add New Model megadod, a motorod típusát, utána Add New Photo, kiválasztod a képet, amit fel akarsz tölteni (1024kb-nál nem lehet nagyobb), majd alul a Seve-ra kattintasz. Vársz egy kicsit, míg feltölti a képet és máris kész!:)
Többször rákérdeztem és úgymondták a tengely nem kopott csak a ház.És pd02-es.
Egyébként mit jelent az XL? és az XR? Mi a különbség ezek között?Az RD tudom mi.
A DT?Veztengely60E FT???A persely bírja olyan sokáig mint egy csapágy?Nem lehetne egyből csapágyat is tenni a perselybe?(túl sok lene a megmunkálandó
elbaxható felület,nagyobb a hibaszázalék talán ezért gáz)
Na hát igen ezt most úgy ahogy felperselyeztetem,optikailag rendberakom és semmi többet nem költök rá,k..ra óvatosan fogom húzni neki és ha tönkremegy akkor kidobom vagy vmi más forintos keleti motort rakok a vázba.Úgyis csak a határba kell melóba járni.Következőleg szigorúan rendeben lévő papíros masinát veszek.vki említette hogy fest serényen,celluxot mintafestéshez kitakaráshoz nehogy használjátok,ez a kis genyó cellux úgy elengedi magát ha festék kerül rá hogy na,és 1 mm mélyen feloldja maga amatt a festéket,mintát pl "csíkot" festeni
csakis nemragadós szigetelőszalaggal szabad.2 szer szoptam meg.
Ha a ccm akarod megnézni akkor a legegyszerübb fizikailag megmérni és akkor nincs mellé beszélés és tippelés.
Leveszed a hengerfejet megméred a fúrat átmérőjét és a dugót az lsó holt pontra tekered és megnézed hogy a felső holt pontig hány mm tesz meg ezeket össze szorot
Tehát átmérő X 3.14 X lőket hossz és cmm kapsz azt átváltod ccm-be.
De nekem eggyet árulj el hogyan lehet bikepics-re képet felrakni.
Jó sok kérdésed van. Ha a blokkod PD02-es akkor a veztengely a hf.-ben egyenesen forog, ha PD03-stb. akkor már vagy perselyes, vagy tűgörgős. Lehet néhol kapni javító/átalakító készletet PD02-höz hogy tűgörgős legyen (nem 2Ft). Ha kopott a tengelyed a hf. ami alu tuti kopott. Ha jól meg akarod csinálni ki kell központosan maratni, majd megfelelő persely kell a veztengelyre és kész. Persze azt is központosítani kell. A bütykök mennyire kopottak? Mikor én kerestem vez. tengelyt 60-80E volt. Az enyém annyira el volt kopva hogy a bütykök már nem is látaszottak. De én kinntről hozattam egy szépet, a fenti ár töredékéért. Állitólag jó a fémszórás, sok helyen használják. De nem lehet mindenhova, mert túl nagy igénybevételű helyen legyűrődik.
A hengeren sajna nincs lökettérfogat feltüntetve (csak annyi van rajta hogy RAVE, illetve a hengerfejen az hogy "made in Austria", Aprilia felirat sehol...), a váz az elég nagynak tűnik, és eddig amiket láttam képeken (hirdetések), ugyan úgy néz ki (hajtás jobb oldalt, kipuf bal oldalt), csak km.óra van rajta, az 180-ig kalibrálva.
(ettől eltekintve néha engem is elog a para hogy valami 50/80-ast vettem meg 125-ösként...)
Honnan tudom esetleg belőni hogy akkor hanyas is? :)
Misiservice:
veztengely,főtengely úgytippelem egykutya tehát ha az kopott akkor 9-12eFT a javítás,vajon az új veztengely mennyi lehet az XL-be?Feltételezem a javítás vmiféle fémfelszórással jár,tehát a ház a foglalat javítása is hasonló gondolom,az szintén ez az árkategória?
Most én mint mindentudó laikus kérdem hogy ha kopva van szabályosan a veztengely "futófelülete" de még erős,akkor elég egy(két?) új passzentos persely készítése?a Honda szerelési könyvét bújtam csak, ott mintha úgylátszana hogy nincs csapágyazva a vezműtengely csak persely van,illetve talán magában a hengerfejen fekszik fel?
Tehát ha az is kopott akkor választható hogy perselyt készít a szaki vagy a tengelyt
javítja fel?Akkor a ház(foglalat) feltöltése fémmel és kimarása(?) köszörülése(?) tengelyhez/perselyhez illesztése mennyibe kerül hozzávetőlegesen?
Ha pár hét múlva beviszem a hengerfejet a tengellyel akkor 3 hét elteltével kezdenek neki?Ez nagy műhely vagy 1 személyes?Csináltál már ilyet?
Nekem-8: váltó komplett 15, a fogaskerék 1 ezres darabja, a tengely 2000/db. Mondjuk. Budapesten vagyok, ha nagyon komoly a szándék, addig elmegyek, amíg a HÉV elér. Mondjuk. DT80 adatok: fétengelycsapágy: 6204 C3 (C3 fontos, különben megragad), szimegring bal (generátor): 20x40x7, másik 28x40x7. váltótengely szimering (váltókar tengelyén) 12x20x8 (talán; a 12 biztos), a kihajtott tengelyé 20x40x7 , csapágya 6204 nem C3-as. A berúgóét nem tudom, azt nem cseréltem még. Főtengelyszimeringet rendelj a Pinktől, azok japánt küldenek, nekem bírják. Ha szereled, ne verd szét, vigyázz. A méretek fejből vannak, de általában nem felejtem el őket...
Panko: a gyűrű alatti koksz az inkább égés, és akkor átenged a gyűrűd. Ha még nincs nagyon kopva a henger, akkor jó lehet csak gyűrűcsere is. Nem ott van véletlenül a gyűrű illesztése? Mert akkor normális. Hengerűrtartalom nincs a hengerre írva? A 26-os karbi kicsi szvsz, mert egy RX50-esen láttam egyszer 28-ast...
A brigéciol nekem nem jött be, főleg amióta brigéciol 2000 nével adják, és vizes bázisú lett. De ez a privát véleményem, ettől még jó lehet.
Hepidt50: azt nem tudom hogy a tied milyen, de a 80ason az egyik irányban (a generátor felé) szoros az illesztés, és arról szoktam lehúzni a blokkoldalt célszerszámmal (a blokkban megvan a helye a generátor alatt, két 8-as csavar), de találsz róla képeket Ákos honlapján a szerelős könyvben. De ez a 80-asé!!! A szerelésnél célszerű kivenni a szimeringeket és kicsit (120-150 fok) megmelegíteni a csapágyak fészkét, úgy könnyebb betenni. Aztán összehűl és tuti. Ne kalapáld, mert ha ferde lesz, nincs a világon, hogy az jó legyen utána.
A porszórás úgy van, hogy nekem a Fémek technológiájából azt tanították, hogy az eljárás törzskönyvezett neve Láng-porszórás, ill. Plazma-porszórás. De az is van, amit Te mondtál.
Következő a helyzet .... A főtengely csapágyak nem egyfomák !!! És a szimeringek sem.
No akkó a főtengely csapágy a kuplung oldalán : 6304 /c-3 illesztésü kell ha van/ és golyós, porvédő nélkül van berakva ha valaki csak porvédőset kap. Kihajtás /lánckeréknél/ szimering : 20 / 35 vagy 38 megnézem még / 5 tehát 20 tengely 35 v 35 öt a szim. helye és 5 mm vastag de lehet 6 mm is. No de ha ki kell szedni a főtengely cuccokat akkó full szét kell szedni a blokkot. Szétszedéshez vannak képek a http://yamahadt.uw.hu oldalon... A kuplung oldalon a csapágy nagyobb külső átmérővel van ! tehát a szimering is nagyobb. A kihajtás csapágyát sanja nem tudom. De azok a szimeringek amik a motorban vannak szabványok lehet kapni hozzá simán boltban nem kell nagyon rendelni. A szimeringek méretei leolvashatóak amiúgy kivülről is. csak a főtengelyé nem. A lendkereket leveszed és ott látszik.
Tömítés készletet kompletten a blokkhoz lehet kapni. én a pinkmotors tól vettem.
Te vagy a másodiki aki a brigéciol-t ajánlja,ideje megfogadni,kösz :)
Misiszervíz:A perselyezés hozzávetőleges árát áruld még el mielőtt kimúlsz innen.
Meg a fémfeltöltéses eljárással kombináltat is.köszi.
Tudni akarom kb mennyi,nem szeretném ha máshol átvernének mint núbi motortulajt.
Hagyd a hideg zsíroldót. Vegyél brigéciolt, avval jól le tudod takarítani. Ha veszel "Kárscher"-t akkor is kelleni fog, mivel az csak nagyjából tólja le. A maradékot meg elkeni. Jó szerelgetést.
Srácok! sajna elköltözöm, így az internet a következö két hónapban nyema. Ha minden a terveim szerint alakul,mire visszaálla normál helyzet elkészül a cég honlapja is, FINUCCI-MOTOR.HU néven. itt elvileg minden szart megtalálhattok majd, a komplett motoroktól a legkissebb alkatrész-ig. addig telefonon el tudtok érni, a mühely címe: 4.ker váci .u. 51.
kösz,másikmódszernél hanem akarok gyárit venni,"tömítéspapír" ?? a neve annak amiből vágni lehet?ez szabványos a blokkhoz,és a hengerfejhez külön külön, vagy ugyanaz?
Egyenlőre a jövendő bütykölőműhelyt(motortárolót) csinálom(vízmérték nélkül :) )
Se az RD se az XL nem volt betervezve,robogót akartam(agyam motorfanatikus
szegmense enyhénszólva is gyengén volt stimulálva,azóta kifejlődött és röhög a robogókon)szóval az áruk miatt otthagyhatatlanok voltak,az Rd családi okok(szülő elvesztése)miatt volt olcsó vétel,festéssel sokat pöcsölődök(szabadidő,időjárás,2 szer újrakezdés+pénz hiány) de már a fináléban vagyok,motorikusan minimális baja van elvileg,egyenáramosító ügyben minimálisat léptem azóta sincs,és még igazán nem is próbáltam ki,miközben ajánlottak egy hengerfejes XL-t szintén kihagyhatatlan áron,vhol a mocsok és olaj alatt azért látható belőle vmi. :)
vki elvileg tud hozzá gyártani idomokat(amilyet csak elképzelek rá,van fantáziám :) )talán műanyag tankot is tud csinálni,ha igen akkora benga nagy túra tankja lesz hogy na)Ahogy az RD kigurul az előszobából (jövő hét) ugrok is neki a Hondának a műhelynek hívott vmiben ami remélhetőleg ezen a héten "belakható".Ameddig kaparom róla a xart addig egy szakzseni fúrja faragja a hengerfejet és szédszedem a motorját,kicserélek minden tömítést és szimeringet ha kell csapágyat is /persze itt minden lépésemről visszaigazolást fogok kérni :) /
Van egy fontos kérdés,lehet e még ebből egy tökéletes megbízható hosszútávú túragépet varázsolni,mondjuk így is úgyis kell egy 650-es kéthengeres de jólenne ezt is felhozni megbízható tökéletes túrázható csillivilli állapotra.Ha látnátok hogynéz ki most,hogy adták oda,sírnátok,sajnálnivaló ez a motor,de elvileg "csak" hengerfejes,szelepfedél?csavarok beletörve,kikopva a veztengelyház,semmi bovdenek,semmi lámpák,széthorpadva az egész,hiányzó idomok,gumik,karok,lábtartók,sztender,összevissza igénytelenül festve,ülés katasztrófálisan elkoptatva,keverékkel használták mostanság,minden porcikája mocskos=trágyahegy,de megy.
Szerezni kell vmi erősnyomású tisztítót mert a konyhai hidegzsírtalanító sztem elfut ha meglátja a blokkot(és az Rd letisztítása után már a szagától rosszul leszek).Kis "Kárscher" márkájút láttam aszem bevállalom,kérdés leszed e vmit is róla)
Ja eddig Simsonnal mentem csak,a 250-es 30 lóerős RD lesz az első igazi élmény,alig várom,szurkoljatok :)) aztán közvetlen utánna ez az 500-as sírásó. :)
Misiszervíz: kérdésem még aktív,hol vagy helyileg,tudsz e perselyt csinálni(csináltál e már?)és mennyiért.
ha kinyomja akkor nincsis rá szűkség megkenni összerakni csavarokat betekerni kicsit várni készrehúzni
A karbi már jól zenél csak egy kicsit kitekertem akissebbik csavart és már nem is döcög, hahem szépen húz kis fordulatom is! Viszont az olajpuma okádta az olajat szétszedtem és bele volt esve a szimering visszatettem csapágyrögzítővel és OK.
Tegnap tovább boncoltam a mocit (RX 125), a teló sajnos elég gázos benne, a legvége a felfogatásnál el volt hajolva, szétszedettem, a rugót elvittem egy kicsit húzatni egy rugókovácshoz, a teló szárát pedig megpróbálják visszaállítani az eredeti állapotba...
Bontottba lehet hozzá találni teló+rugó combót? Ezek esetleg valamilyen más tipussal is csereszabatos? (mert amiket én láttam az RX-ekben képen, az külön olajtartályos volt, ebben pedig egy sima, normál van)
A karburátor tipusa Dell'orto PHBH 26-os. Ez nem lesz kicsi a mocihoz?
(ez kicsit gázosan hangzik,de lassan már néha elfog a para, hogy egy 80-ast vettem... :)))
(már alig várom hogy összerakjam, és kipróbáljam, hogy mit változott miután kapott egy új gyertyát (+a pipa lötyögött a gyertyán, ezért néha megtorpant), ki lett égetve a kipuf., és ki lett takarítva a légszűrő)
A kompressziót még nem tudtam megméretni, de tegnap vettem észre amikor leszereltem a kerburátort, hogy a beömlő oldalon a dugó kicsit kokszos a gyűrű alatt... Ez egy gyűrűs esetben is gáz?
(bocs a lámer kérdésekért, de ez az első endúróm... :)
Nem csak a HF volt xar azon. Felujítottam és eladtam, mert kellett kocsiba a lóvé. persze azért használtam ~fél évet. A HF-be kellett új szimering, szelep, himbajavítás, új vez. tengely. A hengert is újra kellett gyártani + gyűrűk, a váltót kellett cserélni ..stb. Szóval én nem próbálkoztam, hanem meg is csináltam :o)) , most mit újítasz? Csak nem XL-t?
Ja az FBS,azt hittem ide vmi erősebb kell,csak hagyni kell állni picit amíg megkeményedik gondolom,hogy nem préselődik ez ki?Mindegy ez jó,kösz.
Misiszervíz:Most semmire sincs pénzem(csak cementre :) 10 perceket vodázni főleg nem ha van " ingyen"internet) amennyiben tudsz perselyezni most elég ha leírod mennyiért csinálod meg és hol vagy helyileg,még az egyik ismerős faterja elvileg képes lehet a műveletre,nemis olyan bonyolult ez csak pontos alapos ember kell,megméri a veztengelyt,a házban a persely külső átmérje adott(reméljük az nincs kopva,bár nemtom miért emlegettek nekem vmi folyékony fém felvitelét?,ezt nem is értem,még nem szedtem szét ezekszerint maga az öntvény is kopott?),illesztéseknek utánnajárok,aztán ha nemsikerül ígyis úgyis venni kell idővel hengerfejet,a gyári 850 márka írják,szelepekkel együtt,és az itt felhalmozódó típushibáktól(csavarok menetek) mentes erősítet vmi.(mondjuk kopott veztengelyt ebbe sem lehet belerakni,ha egyáltalán kopik az)
Király. Helyileg hol vagy elérhető? Egyenlőre csak kb.-re hogy BP, vagy Debrecen, mert nem mindegy. Az alu blokkoldal félig jó, egy-két töréssel nekem is van, de mivel ez egy új cumó lesz, szeretnék jó dolgokat bele rakni. A többi érdekel. Árak?
Misi:
Helyileg merre van a műhely? Mert leszállítanám a főtengelyt hogy az is készüljön.
Dani:
Már itt is rontod a levegőt a málna meg eperillatú KTM-eddel? :o))
ALL:
Valaki meg tudná mondani a következő adatokat: (DT 80 '86-os évj.)
Polar hívj fel,mert ez hosszú lesz. Macimoci: sajna nem tom megmondani neked a főfuvókád méretét,pláne mert a porlasztód méretét sem tudom. a távgyógyítás meg nem megy.látni,hallani kellene. 06205261029
A tömítő anyag neve FBS elég olcsó , kis tubusban is lehet kapni, és mindent tud, amit kell. Én papír helyett is ezt használom már régóta és csak jókat tudok mondani róla. Persze van drágább is szines is de szerintem az sem tud többet. Ahengerfej tömítéshez nem kell semmi kenőcs, összerakás előtt nem árt, ha tocsog az olaltól és az biztos, hogy az olajtól nem ragad meg.
Hát én is ezt mondom pötyögjetek már vmit szerencsétlen núbi jómagamnak:
például ezeket se tudom még :)
1-Ha kivan a hengerfej de veszek újat addig ha használom a régit ártok a hengernek és a dugattyúnak?Pl olaj jut az égéstérbe(4ütemű),ettől besülhet idővel?
2-Csak dugattyúgyűrűt lehet cserélni magában vagy eleve nagyobbat kell venni és a hengert is nagyobbra korrigálni?
3-Minden motorblokk,hengerfej szétszedésnél új tömítéseket(és szimeringeket) kell feltenni?
És van olyan anyag amiből ki lehet vágni ezeket(tömítéseket)?Mi a neve,hogy kell kérni?
4-Ilyen szilikonpaszta szerű tömítőanyagot is lehet használni?Csak a tömítés mellé plusszban vagy önmagában is?Ebből hő-olajálló kell gondolom,típust tud vki?
5-Összeszerelésnél minden mozgó alkatrészt ami alapból kenve van,azt olajozottan kell öszerakni?100 hogy igen de azért biztos ami biztos.Pl be kell kenni a hengert olajjal ugye?Speciális első-indítási jótanácsok?
6-Nyomatékkulcsot mennyiért lehet venni?
7-Egy perselyezés kb mennyibe kerül?(munkadíj,anyagköltség)
Kaphatóak gyári perselyek vagy csináltatni kell az ilyen apróságot?
Vajon a vezérműtengely is kophat annyira hogy új kell belőle?Új perselyhez azt nem kell utánnaalakíttatni ugye?vagy igen?
Csinált(tatott) itt bárki ilyesmit,tapasztalatok,fontos paraméterek?Pl tudja a szaki hogy miből csinálja és mekkorára?,illesztéseket stb?Megméri a veztengelyt és ahoz készíti ugye?Vagy jól felkészülve vinnem kell eredeti számokat méreteket?
Több nemjut eszembe majd még fog,nem hagyom kallódni ezt a szerencsétlen gépet,rendbe lesz rakva.
8-egy ideig keveréket etettek vele,érdemes szétszedni és kitisztítani teljesen a motorját?Vagy ameddig nincs a hengerfej rendben,nyugodtan használhatom?
nagydarab benzintank kelene,bármilyen jó lesz csak teccen formára nincs vkinek elfekvőben?
Mekkora főfúvóka kell bele? DT125R Állítólag sportkémény van rajta A végdob alu- hegesztett és szegecselt gyárinak látszik. A két csavarkával mit csináljak? Az nagyobbik, gondolom az alapjrati űtköző a kicsi, ami egy furatban van az lehet a levegő? A benzinszinttel mi a helyzet? Honnan tudhatom meg, hogy a powerszelep jókór nyit-e?
Elkezdtem az elejétől olvasni a topikot. De a "bandi2" oldalát nem találom, amire folyton hivatkoztatok. Nincs valami másik hely ahol érdemi infókat kaphatnék a gépről? Aki tud valamit a z legyen szíves pötyögjön!
Léghűtéses 50-es Yamaha DT hengere gyárilag milyen bevonattal van ellátva (úgy hallottam, van ezeken valami szar), mit lehet vele kezdeni, ha az ember túlméretes dugattyút akar bele barkácsolni? Milyen dugattyút érdemes bele venni és azt hol lehet? Most valami olasz (Polini) henger van rajta, ez asszem 70-es, ehhez honnan lehet dugattyút szerezni?
Dejó hogy megnéztem a vámpapírt,pd02=XL+hengerfej=suck..
Mintha ide is írt volna a "Nekem-8",most nemlátom az oldalt,ő túlvan már ezen a rémálmon amibe én csak belekezdek.Jólenne pár szót mondanál sikerült e hengerfejet szerezni,megcsináltatni stb.Át is vándorlok Honda topic,bocs.
na mi a helyzet mivel érdemeltem ki hogy semmi válasz,nemtudjátok?,megvan az RD-s yamaha nem adtam ám el ha esetleg ez a gond :) sőt ez az RX hasonlít a DT-tekre leginkább (jaés felül van a vezműtengely)mindegy van Honda topic is észrevettem csak halva
Ha már rámentél így a helyesírásomra, a többi hibámat is kijavíthattad volna:)) De annyi baj legyen, ha neked összesen ennyi a gondod a HSZ-sal kapcsolatban! :)
Én viszont elég régóta olvasgatom itt a HSZ-okat és elég sok hibás megfogalmazásod van, pl. legutóbbi a porszórás, amire te gondolsz az a fémszórás, a porszórás az felhevített alkatrészre történő olavdt műanyag réteg juttatás, összefüggő egyenletes bevonat céljából, dekorációs vagy egyéb védelmi szempontok miatt.
A felújítási módszer, ami gépalkatrészek kijavítására irányul az a fémszórás, amikor olvad fémszemcséket jutattnak az alapfémre!
Egyébként szerintem a hajtókarod elbírna talán egy perselyezést így újra alapméretes lenne!!
Nemtom mennyire gyári, bontásra utaló nyomokat nem találtam. 2 hete vettem vtolnán. Elég jó állapotú. Ha húzom nagyon jól megy (90 km/h), csak azért kérdeztem a tömítést is mert még trabantomon jártam hasonlóan, hogy kicsit pattogósab lett a hangja aztán kiderült, hogy kipuf. tömítés.
Gyárinak tünik a cucc, német import 92-es. Bár a száma 53V- vel kezdődik, de hengeren 37V van (talán). Repsol olaj van benne jelenleg.
A hétvégén nézem autósboltban az olajokat és 1900-2200 forintig voltak repsoltól a castrolig. Ez lehet hogy olcsó castrol?
Néha sikerül 5 és 6 közé üreset váltanom. Ez lehet hogy csak azért van mert gyengén (kis erővel váltok), vagy mert nem esik még le a fordulat.
köszi
Hepi
a szombaton a 4 éves kisláyommal 56 km-ert motoroztunk erdőben (persze csak 2-3 fokozatban).
Nekem-8: váltóm van, fogaskerekek is, komplett tengelyek is. Műanyagom is van, meg alumínium blokkfelem is, az egyetlen hibája, hogy a lánc kikapta rajta a kuplungkinyomó akármit, meg bronz kéne bele a váltótengely végébe. A behegesztést meg tudom oldani, meg talán a marást is, tehát furat lesz benne, ha akarod. Ennyivel tudok szolgálni.
Akik a telóolajjal vacakolnak, azoknak elmondanám, hogy a ZDoman "szaktekintély" hidraulikában, otthon más sincs az udvaron...
Laller80: utálom a magyar vonatkozású olajakat. Nem értenek hozzá, akkor se, ha teljes-szintetikus. De ez privát vélemény, attól még lehet jó. Ja, nekem az MZ-be a castrol R2 is kormolt, pedig ki volt égetve rendesen. Az Agippal semmi gond nincs, mindig fémtiszta a hengerfej ha szétszedem. A blokknál elöl lent vagy a kipufogó alatt gyűlik a retek? A kipufogónál csinálhatja a kondenzolaj is, az nekem is folyik, no para. Ha alul, az gáz, mert elöl-alul a karterház van, és az kicsit parásabb.
Öreg blokkhoz szvsz nem jó a csak papír megoldás, mert jobban össze vannak verve (tisztelet a kivételnek), és akkor nem tömít rendesen. Nekem Loctite 598 Black, soha nem okozott csalódást, évek óta használom.
Ja, és a ZDoman tanult valami motortuningot, meg ott a szakirodalom, és a "rosszul"-t azt rövid u-val írják. (1907)
Hepidt50: 29000-et jó olajjal a gyáriak (hangsúlyozom: a gyáriak) meg se érzik. De azt érzed majd, ha nem úgy megy, ahogy kéne. Hátsó telón elvileg lehet engedni, de az 50-es hamar fel fog úgy koppanni. A kpufogótömítés (a gyári) nem szokott kiégni, bár ha még a gyári van benne és 29000 km-es, akkor előfordulhat.
145Panko: 0,5 mm-es gyűrű nincs. De ha 1 gyűrűs, az csak jó lehet, a gyárin 2 van. Az Arrow az tuning. Agip Formula Moto Cross 2T az jó olaj. A rugót cseréld, ha tudo ,vagy húzz uzána, ha tudsz. Gyertya jó a BR8ES vagy a BR9ES (abba inkább a 9-est, főleg az Arrow-hoz) A csengő az nyomásvezérelt Power-szelep. Olasz megoldás. 1:40-be jó ha kevered.
Na és még 1 sztori: a főtengelyemmel voltam itt az egyetemen egy profnál, az elmesélte, hogy az áltlános magyar felújítós hozzáállással elég nagy baj van. Mesélte, hogy volt egy időszak, amikor elkezdték behozni a nyugati autókat, és ész nélkül újították fel őket. Aztán mindegyikben eltört a főtengely. És a hiba: a csapok köszörüléséhez használt köszörűkorongon nem volt meg a szükséges méretű lekerekítés, és a sarkos helyek akkora feszültséggyűjtők lettek, hogy csak azért nem bírták a terhelést. Azt mondta az ember, hogy képtelenek átlátni, hogy mivel milyen következmények járnak majd annak, aki azt a valamit használni fogja. És sajnos csak osztani tudom a véleményét. Természetesen a kivételt én is tisztelem, főleg hogy kevés van belőle.
Ésmég vmi Esztergom-BP környékében motor bontó van é,tudtok e.
Kellene bármilyen baromnagy benzintank rá,kicsit túrásítani akarom,saját idomok is lesznek gyártva hozzá,szerintetek egy ilyen perselyzés után lehet még hosszútávon megbízható motor belőle vagy tényleg hagyjam meg másdodrangú gépezetnek és nézzek vmi alighasznált szép cross-os túraendurót ha túrázni vágyom véle?
Nekem is néhány kérdésem volá.
Lett egy 500-as vadállat 4 ütemű Honda cross-endúróm(is).XR-es,elég ritkaság a Goggle magyar találataiból ítélve.Azért pofátlankodok vele ide mert sok sok szakértőt és profi iparost sejtek a sorok között.:)És úgy néhanap szoktatok is válaszolni.Állítólag a vezérműtengely háza(perselye?) van elkopva.
Egyenlőre keresek hozzá minden fellelhető infot,leírást stb,azt se tudom hol a vezérműtengelye,oskolában normál autó,traktor motorokat oktattak,tudom mennyiféle vezérlés van,ezek(a gép tulaja) úgy mondták hogy komplett hengerfejcserével orvosolható a probléma,ezekszerint a hengerfejben lenne?,van ilyesmi?és a meghajtása milyen,kúpfogaskerekes tengely megy fel?vagy mi?de nem ez a kérdés ezt fél nap alatt meg fogom tudni csak hamár itt értetek hozzá miért ne tudakolózzak,hanem az érdekelne hogy van e közetetek aki már többször perselyezett ilyen nagy igénybevételnek kitett alkatrészeket mint vezérműtengely?Ja és sikerűlt is neki :) mert amennyiben lesz rá lóvém de nem találok bontott hengerfejet akkor mennyibe kerül kb-ra egy ilyen perselyezés feltéve ha vmelyikőtök műhelye közel lenne távolságban.
elösször a falusi mesterembereket(simsontuning-ról híresek)kérdezem meg,csak olyannak akarom a kezébe adni aki többször csinálta már.
Jaés ilyenkor a vezérműtengelyt szintén felköszörülik gondolom,azt mondták az nem kopott(de sztem ez képtelenség ha egyik kopik akkor a másik is) (20 éves moci)
Mástéma:Lenetebb kollega elejtette hogy új dugó új gyűrű régi hengerbe,mintha úgy tanultuk volna hogy ilyenkor a hengert is korrigálni(felfúrni) kell mert nagyobb kárt tehet benne az új dugó+gyűrű kombináció mint a "hozzákopott" régi.
Még soha nem foglalkoztam ilyesmivel,tudom hogy felújító szetteket árulnak,de ugye a hengert feltétlenül nagyobbra kell fúrni a szetthez?
...illetve még egy olyan kérdésem lenne, hogy a hengeren, a kipufogó nyílás felett van egy olyan alakú valami mint a régi csengők, és annyit ki tudtam nyomozni, hogy a henger belső része felől van egy rész, ami ta megnyomok, akkor ez a csengő alakú valami alatt nyit egy nagy, lapos szelep. Ennek mi a szerepe? Eddigi alap 2T korszakom alatt még nem találkoztam ilyennel...
1: Rendes légszűrő olaj kell bele. Nem olcsó,de sokáig elég egy liter. Bármelyik motoros boltban kapsz. Amúgy szerintem eddig is az volt benn, mivel a jó fajta erősen emlékeztet a ragasztóra /beleragad a por, az olaj a szivacsba -> nem folyik ki és a gép is nehezebben szívja be a rendszerbe/.
2: Szerintem jó bele az NGK BR8ES. Álltalában ezt használják '25-ös endúrókba.
4: Lehet, hogy egy gyűrűs ezt a szervízben tudják megmondani, vagy keress műszaki leírást. Ha a gyűrü akkora mint a neki való vájat, akkor jó. De ha nem akkor szerintem csere. Szerintem nem akarod hallani mi mindent tehet tönkre...
5: Az olajnál mindenki másra esküszik /én CASTROL R2T/, de a lényeg: Full Synth és valami pörgős nagy teljesítményü MINŐSÉGI 2T. Drága, de megéri. Benzinkeverék meg a szerint hol és hogyan használod.
...illetve még egy olyan kérdésem lenne, hogy a központi teló rugója szerintem túl gyenge (a lengéscsillapító része az ok, az még nem folyik, "lassan" jön fel), nem tudom, a rugót lehet cserélni, erősebbre edzeni?
DT-ket kerestem, de a hétvégén beleakadtam teljesen véletlenül az ország másik felén egy '95-ös Aprilia RX 125-be, és mivel elég korrekt áron volt, megvettem. Most szétszedegettem, így fel is vetődött pár kérdés... remélem lesz köztetek aki tud segíteni...
1. a légszűrőházban a légszűrőt (kb. egy 18*18*1 cm-es szivacslap valami zöldes szinte ragasztó szerű anyaggal volt átitatva, de szerintem már nem sok levegő ment át rajta) kimostam, a kérdésem az lenne, hogy mivel itassam át, valami speciális olajjal, vagy mivel?
2. Milyen gyertya kell ebbe a motorba?
3. A hengerre az van ráírva hogy RAVE, ez gyári henger, vagy már le van cserélve?
4. A rezonátor (Arrow, nem tudom hogy ez gyári-e rajta) elszűkülő vége már elég kokszos volt, ezt most elvitettem kiégettetni, ekkor néztem a dugót (már amit láttam a kipuf nyíláson), és egy gyűrűs dugó van benne, a gyűrű pedig kb. 0.5 mm magas, ez így ok?
5. Szerintem a külön olajzás ki van belőle kötve (a kupplung előtt van egy kis fedéllel ellátott rész, az alatt van egy olyan rész amit valamikor szerintem bowden húzott, illetve ide valamikor valami sző is ment be), a kérdésem, hogy milyen 2T olajat vegyek bele, és milyen arányban adagoljam a benzinhez?
6. Milyen motorolajat vegyek bele? (mert szállítás közben fektetve volt, és a blokk tetején van egy kis nyilás, na ott azán kifolyt szinte az összes...)
Segítségeteket előre is megköszönöm, már alig várom hogy összerakjam, és irány a terep... :)))
macimoci: amit leírtál,az sz.tem porlasztóproblémára utal.probáld beállítani. BPM 1976:annyira azért ne aggódj,amíg nem jönnek a vas-ból rigahangok addig nagy gáz nincs. Doman: a telószáron lévő kis teflon perselyek,a csizma belselye, a müa. gyürük, az o gyürü a szár belselyében....... ez mind kopik és mivel bazinagy nyomás van a telóban,minél vékonyabb az olaj annál könnyebben szivárog át ott ahol nem kellene.sajna ez van.
1. Dt80-asomba 29000 km van. Nem kellene dugót+gyűrüt cserélni?
2. A hátsó teló keménységén lehet állítani (lágyítani)?
3. A 4 liter /100km vegyes használatban (60 km homok/sár és 40 közút) jó-e?
4. Tegnap erős szélben kis lejtőn 90 Km/h, vagy kicsit fölé mentem. Ez jónak számít?
5. A kipufogó tömítéssel csatlakozik a hengerhez? Ez kiéghet-e? Kicsit pattogósnak hallom a hangját.
Régebben kérdezett valaki a kötelező várható változásáról. Csak annyit tudok, hogy ahogyan meg szerették volna változtatni a rendszert már idén az nem jött össze, ezért jövőre újra próbálkoznak. Egy két szervezet nagyon szeretne rendszámot látni a kismocikon. Vannak akik még műszakit is akarnak. A parlament meg nem sok értelmes politikust tartalmaz. Ráadásul kilóra vehetők, így gondolom jövőre minden roszat megszavaznak nekünk.
ZDomain: Hát sajnos a két blokkfél között ereszt, de szerintem azért mert még a gyári papírtömítés van benne,még nem volt a blokkja szétszedve. De nem csöpög belöle, egy csepp se jön ki,csak épp nedvezik. Asszem,hagyom akkor, nem törödök vele,de majd rakok oda vmi sziloplaszt félét, ha lehet.
Valamelyik nap voltam a Mo-fa-ker nevű üzletben (itt van Csepelen), valami teljesen isemeretlen márkájú olajat árulnak, van belőle málnaillatú is, a magyar nyelvű tájékoztatója szerinr fullszint, és csak 1900 Ft 1 liter! Sajnos nekem már nincs mibe beletölteni, csak gondoltam hátha érdekel valakit...
Attól még nem nagy szentségtörés, ha te ragasztással oldod meg, pl. a hengeres alakú szvacs tömítések nagyrésze is 2 darabból tevődik össze, pl a henger egy darabból van és a tetején a kupak ragasztva, vagy csak beletolva! Nyugodtan ragszthatod te is, csaka megfelelő ragsztót használd!
ZDoman
"asszem leszedem a hengert és kicsit gyakorolok rajta"
Én mint nem topiktag csak tanácsolom, h. ha nem tudod mit csinálsz, vagy h. egyáltalán mitől mi változik, akkor neki se állj, fél perc alatt képes vagy átalakítani egy hengert 3 ft-os értékű papírnehezékké, vagy csak simán létrehozol egy dupla annyit fogyasztó azonos teljesítményű rossz karakterisztikájú motort, ha valamit rosszúl csiálsz!!
Vagy ha van felesleges hengerd végülis játszhatsz vele, de akkoris valami koncepció alapján tervezd meg, h. mit akarsz, csak optimalizálást, vezérlésmódosítást, vagy teljesítménysáv szélesítést stb..
Ne papírtömítést használjatok,létezik kifejezetten tömítésnek való anyag ugyanolyan mint a gyári ,asszem autóaalkatrész boltban könnyen beszerezhető létezik különböző vastagságban és akkor nem kell hozzá semmiféle paszta! Ui:nem a spanyolviaszt akartam feltalálni eme szösszenetemmel:)) Zdomam,nem ragasztva van az az istenverése hanem már így egyben született,én sem tudom hogyan.
Mostan akkor azt kéne tudni, hogy van-e a blokknál papír tömítés én már régóta nem használok ilyesmit, mert annál ez természetes. Mindenhol kapható elérhető áron F.B.S Vagy valami más szilikon alapu tömitőgél, aminél ez nem fordúlhat elő. Csak arra kell figyelni, hogy olaj és benzinálló legyen és 200 fokot bírjon.
Az olajról Valamikor lehet még az időszámítás elött tanultam az olajokról is többek között. Az biztos, hogy csak a fékolaj a hidraulika, és a lengéscsillapító olaj van arra kitalálva, hogy változó körülmények között, (hőmérséklet, nyomás) nagyjából azonos hidraulikus tulajdonságokkal bírjon. Motor olajat, vagy hajtómű-váltó olajat ezért nem ajánlatos a telókba tenni-szerintem. Én minden esetre, holnap kipróbálom sima hirokomollal és ha nem jött be, akkor legalább át lessz öblítve a rendszer- úgy is elég dzsuvás volt a régi olajom talán attól i,hogy az előző tulaj porvédő gumiharmónika nélkül használta!?
Hol ereszt? a két blokkfél között? a kipufogó alatt? Mennyire kicsi az a kicsi? reggelre van alatta tócsa?
Ha a két blokkfél közül csöpög, akkor igen macerás lesz szétszedni, de ha csak a kipufogó alól (ez a valószínűbb) akkor azt érdemes azonnal orvosolni egy tömítéscserével.
Nem tom milyen alakú légszűrő van a TDR-ben, de azokból a szivacslapokból amit nemtomki linkelt olyan alakút csinálsz magadnak amilyet akarsz. Megvan a gyári légszűrőd?? Azt is ilyen lapokból vágták ki 'mintára' és összeragasztották. Szétvágod a ragasztás mentén, kijön egy minta azt rámásolod a lapra, kivágod és összeragasztod palma tex-szel. Én csináltam már ilyet, a palma tex nálam bírta a benzint és az olajat is.
Ezt nem is tudtam (gondoltam volna) hogy kopik. Mi kopik benne? Ki lehet azt cserélni? Azok a műanyag dugattyúgyűrű szerű "izék"?? Vagy a vas?
Egyébként krosszpályára nem járok vele, 70% aszfalt, ugye ez supermoto :) és mostanában elég ritkán használom (idén összesen kb 400km-t mentem vele) így nem kell olyan sűrűn cserélni a villaolajat szerintem.
Ma jön a Dremelem (magasfordulatú kéziköszörű) asszem leszedem a hengert és kicsit gyakorolok rajta. Vettem hozzá alu maró fejeket meg flexibilis szárat is. Ha beválik a sajátomon, lehet hozzám hozni tuningra a gépeket. :DDDD
Hello mindenkinek! Lenne 2 kérdésem. A blokkom elöl kicsit szivárogtatja az olajat, de nem vészes ugy veszem észre hogy odaragad a por. Az lenne a kérdésem,hogy nagy munka lenne e megcsinálni, gondolom tömítést kellene cserélni vagy valami ilyesmit? Vagy hagyjam a fenébe, mert mondom, épp, hogy egy picit olajos csak.
A másik,hogy ti mindig írjátok,hogy ilyen meg olyan versenyolajokat raktok a gépetekbe (Pl: Repsol ,Castrol) Én meg Ömv-t veszek bele.Az is szintetikus kb2800 Ft litere ,nem olyan olcso, Az is jó bele nem?Vagy mi a véleményetek róla?
OK, leizzadtam a keresztvizet, meg rajtam a para, ugyanis kb. 1 hónapja vettem a gépet, és cuzamme 100km-t mentem idáig vele. Most tanulok motorozni a robogó után...
Aggódjak hogy szétesik alattam a gép, vagy hogy a bezúzatására kell komolyabb összeget költenem?
szevasztok. kicsit besürüsödtem ezért sajna jóval ritkábban tudok itt jelentkezni.bocsesz. a teló olaj témával kapcsolatban: ZDoman kicsit extrém körülmények között használja a gépét neki ezért kell ilyen vastag olaj,mellesleg Doman azért nem ártana havonta lecserélned mert a váltóolaj nehezen viseli a crosspályát ha telóban van.:) utcára a következöt szoktam tenni: új korában minden teló pöpec lesz a normál "híg" telóolajjal is. csakhogy a teló is kopik mint állat ezért 6-8 éves kor után( Vagy 1 szezon Doman-nál) szart se csinál a normál olaj. szétszedem,kicserélem a simmeringet,összerakom, felülröl feltölöm10w40 motorolajjal(addig tölteni míg abbahagyja a szörcsögést és nem tovább!) megnézem milyen keményen csillapít,ha nem jó,olaj ki,20w40 be. és kész. Nekem8: a főtengely nem gond. Pepula:gyere be kapsz egy főtegelyt ami fel van ujítva csak a meneteket cseszték szét rajta. Macimoci: amit leírtál az inkább porlasztó hibának tünik. Bpm1976: kezdhetsz aggódni............
Csatlakozni szeretnék "macimoci"-hoz, nálam is a tényállás hasonlatos, karburátorbeállításhoz szeretnék infot, szakembert, varázslatot, csodát...stb.
Illetőleg egy olyan probléma is fellépett, hogy ~9000 - 9500 as fordulat között elkezd kihagyni a gyújtás, akadozik, rángat, nem lehet tovább huzatni, váltani kell...
Nem is ajánlatos, és a fordulatszámmérőn a "13.000" az vicc, vagy mostmivan?
Karburátortakarításnak neki merjek állni? mennyire trükkös a dolog?
a hidraulika olaj olyan sae 46os viszkozitású szokik lenni legalábbis nálunk ez van írva a hordóra. próbáltam, "gyenge".
az ásványi alapú váltóolaj sae 80W90-es nekem az van a telóban és még így is puha. gyárilag sae 10 vagy 15 -öt ír elő telóolajnak, de még soha nem vettem meg, mert ha a viszkozitásból indulunk ki, akkor az semmi a váltóolajhoz képest. szoval szerintem váltóolaj. (aztán ha nem való bele akkor majd valaki kijavít de én lassan 5éve használom. gond nélkül.)
Waszeitung! Akkor te mégnem láttál hidraulika olajat! Az amit írtál 80-90 az a hajtómű olaj. A hidraulika, az a 10-20-30-as sűrűségű. Olyan nem tud tanácsot adni, aki ért is hozzá?
A hidrulika olaj mocskos sűrű (80W-90) a telóolaj pedig híg mint a bikaf..s,szval ha nem akarsz telóolajat belerakni ami ált,10,20,30 as viszkozitásúban van akkor tolj bele automata váltóolajat (ATF)de nem egy óriási összeg 1 liter villaolaj kb 1-2e Ft,ne ezen spórolj mert egy olyan mocival tekeregni ami sz..rul csillapít nem egy orgia!
Kössz a tanácsot, jobb híján magam is így gondoltam, de nem igaz, hogy nincs egy k..va leírása valakinek! Például az is érdekelne, hogy a powerszelepet hogyan kell beállítani, mert egyre jobban arra gyanakszom, mivel kb 60 Km-en beszívott egy tankot és alacsony fordulaton , főleg hidegen dadogva halad. Bezzeg ha húzom neki elég megkapaszkodni rajta. Meg aztán az is furcsa, hogy az állítócsavarok (a bowdenen) Teljesen végállásba vannak tekerve. Egyébbként a szelep szépen játszik, ha változik a fordulat. Ja, a telóba jó a sima hidaulika olaj? Lessz majd még több kérdésem is, ha még nem unjátok!
Thx a linket de a TDR en(gondolom a DT-n is)nem csak egy síma "tábla" van hanem egy leginkább csonkolt,téglalap alapú gúlára hasonlító légszűrő van amit nemtok megformázni egy síklapból mert nincs tartása.........
Tegnap szétdobtam a másik blokkot. Abban van olyan amiet te is keresel, ez a 2RA-s. Szerencsére az jó állapotban van, az kerül a 110-es alá. De előtte még ki akarom mérni nincs-e benne valami vetemedés.
Esetleg nincs valakinek:
- Váltóban az egyik tengelyen lévő 2 csoportfogaskerék. Majd csinálok képet hogy melyikre gondolok, - Gyújtás felöli műanyag dekni, és az egyel beljebb lévő alu. Magyarul a főtengely bal oldalára jövő. Ezekből keresnék jó állapotút. - Esetlegesen egy váltótengely - 26-os karbi, esetleg Malossi ami szerintem nem fog összejönni.
Az a hajtókar szerintem 50-esé, és az nekem is van, de azt a 80-as henger is szétverné 5000 alatt. De azért kösz. Ja, meg 53V-s is van egy, és azon nem kell csak pár tizedet köszörülni. Csapot meg simán csinálok hőkezelésestül-mindenestül, az se gond.
A telóba úgy jó olajat tenni, hogy kiveszed a tetejét, beülteted tökig, és akkor annyit öntesz bele, hogy a szintnél annyival legyen kevesebb, mint amilyen mélyen van a dugó, amit a tetejébe teszel. Úgy elkerülöd, hogy az olajtól ne tudjon teljesen összeülni. A 80-asé 38 mm-es, a 125R-é (csak az R-é) 41,5-es.
Mindjárt egy kérdéssel kezdeném: hol találok DT - 125R-hez leírást (műszaki adatok üzemanyagok kenőanyagok minősége, menyisége stb) Most az első teeszkóp olajára lennék kiváncsi . A honlapon lévő adatok csak a 80-as DT-re vonatkoznak ami szerintem teleszkóp tekintetében nem egyezik a 125-tel mivel átmérőben is más értéket ad meg. Az én telóm 41 mm-es mennyi olajat tegyek bele és milyet?
Szerintem sok a 6-7 liter ilyen használatnál, mint amit írtál. Az én 84-esem, ami teljesen nyitott volt, az 5 fölé nem nagyon ment. Brutális hajtásnál esetleg elérte a 6-ot. Aggódnod azért nem kell, valószinű csak beállítás kérdése. Fordulj bizalommal Misiservice-hez! Olajcseréről találsz hozzászólásokat a topicban.
Nem hiszem hogy "elkapkodtuk" volna előlle, ha igen elnézést. Bár nekem már 1 hete mondta egy haver hogy ő akarja megvenni, csak szólt hogy mégse és ha akarjuk akkor hozzuk el. Szóval ez nem 1-2 nap volt. Neked esetleg valami jó karbid nincs? (vagy valaki)
Pepula:
Néztem a kart. Hát sajnos odavan, kell rajta reszelni. A csapszeg állapota jó, azt nem kell bántani. Átmérő 15mm. A csapszeg és főtengely csap tengelytáv 83,5mm. Főtengely csap átmérő 24mm. Na evvel az utolsóval van némi probléma. A kar felöli oldala erősen kopott, eléggé fel kell köszörülni. Olyan 25-25,5-ös méretnél már jó, csak megfelelő görgőket kell nézni. Esetleg használható számodra?
Én is Agipot használok, 2T cross vagy 2T speed és ha jól rémlik 2500-2800 között szoktam venni. Az R2 illata jobb, de ettől se kokszolódik a dugattyúm úgyhogy nem veszek csak ezért castrolt. Szerintem az a lényeg, hogy teljes szintetikus legyen.
Viszont 2003-ban a kaposvári versenyen kaptam Igol 2T race olajat, na az nemtommilyen, de azzal kajak érezhetően jobban ment a gép! Még a hangja is más volt (lehet kopott tőle a dugó mint állat, nemtudom :) ) Eddig annak volt a legjobb illata is :)
Meg nemrég kaptam Gencsydanitól fél liter Ipone eperillatút, de ebből max keverni fogok a benzinbe, csak az illat miatt :DD , mert ez csak félszintetikus..
Ne érts félre, nem sajnálom a géptől a jó olajat, csak nem mindegy hogy azt mennyiért tudja az ember beszerezni. Castrol TTS-t használok. Először 4.800-ért vettem Yamaha márkakereskedésben, aztán találtam máshol 4.400-ért, most meg nyitottak egy Castrol üzletet, ahol csak 3000 Ft az ára egy liternek. Na ebből kifolyólag merült fel bennem a kérdés (1863) és kizárólag jószándékból.
Saját tapasztalat: Én Agip Racing 2T-t használok,3200 körül lehet üzletben én ingyé kaptam 5 lityit,de most fel fog menni az ára asszem 1500 körül lesz,hát röviden ennyi:)) Jh és használtam fullszintben Valvolinét,Castrol R2-t,de nem érzek különbséget..az hogy pedig 1000km alatt nyel be 1 litert az elég jóra jön ki,hiába sokallod az árát inkább most költs olajra mint motorgenerálra:( Állítólag a szabadtéri lépkefigyelés jóval olcsóbb......
Az lenne a kérdésem hogy a 2001-es Dt 125R-emen szeretnék első lánckereket cserélni és ilyenkor a lánckereket tartó csavart csak kitekerem és kész? Mert úgy néz ki mintha tartaná valami. Szóval csak kilazítom és csere??
Ok, a méreteket megnézem. Ha szám is van benne akkor tuti jó. Ha tudom le is fotózom. A főtengelyt azért akarjuk jól megcsinálni, mert nem egésszen ekkora erőre tervezték és nem kéne gatyára vágni a cuccost. Amúgy igen, Tarjánból hoztuk. Máskor neked szólok, akkor olcsóbb lesz :o) Esetleg hozzávaló karbit nem tudsz? Amúgy itt is igen, mert 26-ost ír hozzá. Igaz van karbi fúvóka a gyári átalakításához, de azért sokkal jobb lenne ha találnánk használható hozzávalót.
Misi:
Be tudod vállalni a főtengelyt? kb. menniy az újítás a leírtak alapján?
Kösz a reakciót. Mondom: a furat tengelytávja 90 mm, az alsó furat 26 mm, a hajtókar szélessége alul 16 mm, és egyedülálló jellegzetessége, hogy kívül is körbe van köszörülve (máshogy nem fér a blokkba). Ja, meg a bűvös három betű: 2RA.
A 110-es henger hamar szét tudja küldeni a főtengelyt, ha stikkes. Az enyémnek is görbe a gyűjtásoldala, de csak csütörtökön fogom kiórázni. Henger honnan van? A tarjáni emberke adta 35-ért? Mert annál volt pont egy hibátlan, és a méreg, hogy ő meg a vértestolnai emberkétől vette 25-ért, és én is megkaptam volna annyiért. Szar ügy, mi? A ZDoman nem műhelyes, szerintem a Misivel beszélj inkább. A karbinak bármi jó, de a 28-ashoz (Dellorto volt már fent) illik új közdarabot csinálni, mert szűk is, meg el se fér a blokktól. Nekem is csak úgy ment be, hogy kivettem az alsó túlfolyócsonkot... De a 26-ost mindenképp meg kell ennie a 110-es hengernek.
Ákos: a ahjtókart nek keményforrasztani szokták, mert az rézzel történik, hanem porszórásnak hívják az eljárást, hibája, hogy utána ugyanúgy köszörülni kell, meg hogy drága dolog, főleg ha ilyen kis furatokat kell felrakni, mert oda alig fér be a cucc (emberes méretű lánghegesztő pisztolyt képzelj el, festékszóróhoz hasonlatos méretű tartálykával). És ha csinálnál, miből csinálnál? Legalább 1000 MPa folyás kellene (biztonsági tényezővel), nemesíthetőnek, és nitridálhatónak. Drága, és az NC nem elég pontos, meg ezeket kovácsolják, amitől szilárd is lesz kellőképpen, és csak kérgesíteni kell utána. Sejted, hogy nem fogok kovácsszerszámot csináltatni egy ilyen kis szarnak...
Nem tudom segít-e de nekem most 3 blokk van 1 motorhoz. Abból 1 megy, egy másikat most építünk tuningra (később) és egy bontott, szétesett főtengellyel. Nem az enyém a vas, de a szétesett tengely hajtókara lehet neked jó lenne? ha igen megnézem az állapotát, írd meg milyen méreteknek kell megfelelnie és mennyit szánsz rá, én meg megszámfejtem a sráccal.
Zoli: (ZDoman)
Kellene egyk is HELP. Vettünk tegnap egy LC2-höz tutning szettet. Malossi 110 ccm -es. Viszont az építendő blokk főtengelyét kéne okosítani. Van halvány tűgörgő kopás. Illetve ami neccesebb, hogy a gyujtás felöli oldalon, a lendkerék csavarnál görbe a vége és üt mint a fene. Centírozni kéne. Vállasz ilyen újítást? Persze némi forintért cserébe. Hálásak lennénk plusszba ha nem Pest valamelyik sufnituning műhelyében kötnénk ki, mert a másikat is 2x kellett visszavinni mire elfogadható lett. Továbbá létezik ehhez a szetthez kaprbi is. Nekünk (még) nincs, de keresünk, esetleg tudsz segíteni?
Főtengely ::: szar ügy , ha tudol próbálj meg kemény keményforrasztással javítani valamit. Tudom a nagy hő miatt lehet elmegy a hajtókar keménysége meg nem lesz lehet egyenes se. Másik megoldás csináltok új hajtókart. Ott a minta mindent bele. CNC megcsinálja oszt nemesítés , nitrizálás vagy valami kéreg edzés. Vagy szerezni kell használt főtengely + kart...
Benzin tank :::: Épp ma láttam 550 FT pézé olaj és benzinálló festékel 3 féle szinben ha valakit zavar hogy piros belül és nem fehér.......
Én is festek mint állat a tankot de kivülről és a vázat és a többit....
Aztán. Az én tankom se festett. A hagyományos festékeket megeszi a benzin, és tényleg olyan nyúlós takony lesz belőle. Sőt, az MZ-m tankja se volt belülről festett. Sőt, a ZDoman DT125-jén se festett belülről a tank. Szóval lehet, hogy az az egy ellenpélda létezik, de én még nem láttam belülről festett tankot. A takarítás működik kvarchomok+benzinnel, nem kell kavics, csak utána jól mosd ki és tégy fel benzinszűrőt.
Más. Kifeküdt a főtengelyem. Szombaton szétnyomtuk, szúrok képet a csapról. Magyar maszek. Most mértem meg, a futófelület, aminek kb. 55 HRC (rockwell) keménynem kellene lenni, az kemény 40-et mutatott. Vadul el van kopva, azt mondták, hogy csúszott rajta a csapágy, attól néz ki így. Csak annyi baj van vele, hogy a 26-os méretű hajtókarfurat most valami 26,7 körül van, és ennyit nem lehet tolni a KOYO csapágyon, mert az annyival vastagabb csap bele se megy. Pedig akkor marhára egyszerű volna, mert csak egy csapot kellene csinálni hozzá. Az meg nem téma, itt van minden gép az egyetemen. A hajtókar meg nem biztos hogy elbírná, ha 28-ra felvinném a furatot, az se biztos, hogy ott még kemény az anyag, meg lehet, hogy el is szakadna. Merthogy 28-as lenne a méretsorban a következő méretű csapágy. Szar ügy, mi? Okuljatok, főtengelyt csak olyan újítson fel, aki ért is hozzá. Meggyőződésem, hogy nem kellett volna ennyire felvinni a furatot a hajtókarban, pár századnál többet nem kopik el. És ez a csap is... Persze így teljesen kiette a görgőt is. Na itt a kép.
Az elsőn látható matt rész kb. fél mm mély, és olyan, mintha beledarált volna valami homokszerűt. Az a rész volt felül. A másikon az ellenkező oldal látszik, a keskeny mélyedésnél beleért a gőrgőskosár is, az koptatta ki (ez eddig felért egy X-aktával, ma jöttünk rá). Szóval no comment. Ér röhögni is.
A segítségeteket szeretném kérni. Oroszlány, v. Tatabánya környékén megbízható (!) szakembert keresek, aki hozzáértő módon tudna pl. karburátort beállítani, és a váltóban olajat cserélni. (Yamaha DT125R)
Összehasonlítási alapom sajnos nincs, egy ismerősömnek kölcsönadva a gépet, kicsit visszafogottnak találta. Szerintem meg fogalmam sincs, de fogyasztani azt tud, sacc 6-7 liter, ezt sem tudom, hogy jónak, vagy soknak mondható-e. Azért a POWER-t nyitogatom rendesen... :), de vegyes üzemben, melóba járásra használom...
Már sokan írtunk arról, hogy ki milyen 2T olajat használ. Van aki a Repsolt, van aki a Motult és van aki a Castrolt szereti jobban. Én az utóbbit használom, de abból elég sokat. 1000 km-enként elnyel a tartályom egy litert. Ebben a szezonban az 5. (!) flakon kerül hamarosan betöltésre. Kérdésem lenne mindenkihez: Ki hol mennyiért tudja beszerzni a 2T full syntetikus olajat?
Ha kicsit visszaolvasol, akkor találsz bontós telszámokat, ahol érdemes kipuf. után érdeklődni. A bontott ára lehet 5-15-ig, állapottól és kereskedőtől függően. Motor ár tekintetében nem tudom, hogy lehet e mondani bármit is látatlanba. Azt tudni kell, hogy az alkatrész nem olcsó. Ha hosszú távra tervezed a gépet, akkor viszont érdemes szinte mindenből eredetit venni, néhány kivételével.
Ha csökkented az úszóházban a benzínszintet, attól még nem fog kevesebb benzint kapni. A benzinszint magasságának az a szerepe, hogy legyen elegendő mennyiségű benzin az úszóházban. Ha túl alacsony, akkor előbb kifogy a benzin, mint mielőtt a tűszelep nyitna. Ha magas a benzinszint, akkor túlfolyik, a túlfolyó csövön. A motorba jutó benzin mennyiségét legfőképp a főfuvóka mérete határozza meg. Amit egy 34-es karbi adagol, azt egy 125-ös motor csak nagyon magas fordulaton tudja eldolgozni.
Most éppen ezt a cserélgetős megoldást csinálom. De gondoltam ha használtan tudnék szerezni tárcsát akkor az egyszerűbb lenne. köszi Pilot de szerintem hanyagoljuk ezt a tárcsát mert annyi lóvét nem akarok kiadni rá. Köszi hogy segítettél volna.
Inkább benzinre költöm azt a lóvét.
Más:
Van olyan problémám hogy nagyon füstöl a motor és csöpög az olaj a végdobból.
Annyit tudok hogy a karburátor a probléma. Ugye kicseréltem 34-esre és túl sok benyát kap. Namost az úszót merre kell állítani hogy a teknőbe kevesebb cucc férjen és a szintnél legyen a benzin???
ADA : Nos lehet csinálni tárcsát csak elsőre meg kéne tudni hogy mekkora a féktárcsa átmérőben. Ha akkora mint a DT80 as elöl akkor az 190 mm / 4 mm vastag / átmérőben ami elfér a köszörügépen. Hátsó meg gondolom kisebb szóval meg lehet oldani.
Anyagminőségben azét kell rá szánni pénzt, fos anyagból veszélyes lenne. Szóval nem lesz modjuk olcsó így sem ha egyediben csináljuk. Nem találtál sehol használtat ? Most hasra ütve árat nem tudok, de olcsóbb talán mint 16 ezer....
Köszi a reagálást. Szal az a hrlyzet hogy vettem még egy szett kereket a 125-ös DT-mhez amire felteszem a brutál bütykös cross gumijaimat. Azért vettem mert azzal a gumival nem lehet aszfalton menni. Így lecserélem a kereket és lehet is csapatni. Egyszerűbb mint gumit cserélni. Szóval ehhez az új első és hátsó kerekemhez kellene tárcsa. ugyan olyan mint ami a DT 125R-en van. Újat tudnék venni de spúr vagyok kiadni 16ezret darabjáért a tárcsának. Gondolom érthető. Ezért gondoltam használtra vagy maszek készítésre. Pilot te tudnál csinálni nekem?
Még a 35 éves keleti motorom tankja is festett belülről gyárilag. (Made In Bulgaria) Érdekesség: nem tudom hogy csinálták, de a láckerekeket nem lehet elkoptatni rajta, meg a rozsda nem fogja sehol, még ott sem ahol 15 éve lepattant a festék róla. A küllők is rozsdamentesek rajta, de a féléves Yamahámon már nem. :-(
Nekem van egy haverom, aki azzal szívott, hogy vett egy régi 350-es J-t, amit az előző tulaj paré módon festett le, az még hagyján, de a tankba is belefújt, valami
zöld cuccal amit frankón feloldott a nafta ez meg olyan ragacs lett, hogy mindent
beragasztott,amit nem kellett volna... Nem vagyok festék spéci, de az tuti hogy a benzinálló festékek nem éppen "általánosak". Megérné valami lakírozót megkérdezni ez ügyben, mert nagyon ki tudsz így bökni magaddal.
Mi 20 éve még nem festettek belülről?Ha szétlötykölök benne jó sűrű festéket az megfelelő festésimódszer ugye?Remélem semmi spéci festék nem kell az ilyesmihez.
Xar lenne ha feloldódna a benzinben.
,,A benzin és a benzingőz aszondják korróziógátló,tehát ideális esetben esély sincs rozsdásodásra,, Ez csak az elmélet! Sok tank olyannyira tud rozsdásodni, hogy még át is lukadnak. Még akkor is, ha mindig volt benne benzin. Minden tank festve van belülről. Ha nem nagyon rozsdás, akkor ne bántsd, inkább tegyél fel benzinszűrőt, aztán cseréld ha szükséges.
Nos féktárcsának kell 1 minta és kész. MErt gondolom elrepedt /ami furcsa lenne / vagy már nagyon megkopott illeteve csíkosra kopott a cucc. Nekem szerencsére még szép a tárcsám nincs agyonkopva.
Kérdés csak az hogy mekkora a féktárcsa mert pl nálunk van max asszem /nem biztos/ 30 cm átmérős anyag fér fel. Ha nagyobb akkor is megoldható csak nem nálunk hanem ismerősnél annak lehet nagyobb a gépe.
köszi ez lesz a tuti úgyérzem
Jaméf vmi,azt olvastam szakoldalon hogy a régi motorokban tönkrevágja a tömítéseket az "új" szintetikus olaj,namost ezt tényleg komolyan kell venni vagy nyugodtan tölthetek beléje szintetikusat ,nem akarok még tömítéseket cserélni.
Simán üzemmelegen kifolyatom és kész,vagy az ilyen gyökeres olajváltásnál ki is mossam utánna?Ez lesz az első olajcserém,minden tapasztalatot szívesen veszek.
Nemhinném hogy belül homokfújanak,akkor másodpercenként borogathatnák a homokot és semmi sem látnának belőle.
Épp hogy apró foltos.
Én úgytudom hogy belül semmilyen tank nincs lefestve,vagy ezekszerint igen?
A benzin és a benzingőz aszondják korróziógátló,tehát ideális esetben esély sincs rozsdásodásra,csak ez a paripa sokat állt.
Kavics ötlet ki lesz próbálva jól hangzik(nemcsak fárasztó de jó hangosan hangzik,szomszédnak átdobok füldugót :) )
Evipass (rozsdaeltávolító) van 5 literes kannás kiszerelésben is, nem drága és akár TESCo-ban is bezserezhető.. beletöltöd a tankba, plusz egy kis durva homokot, vagy sódert, kicsit rázogatod meg hagyod állni, és szépen leszedni.
Hozzá lehet férni a tank teljes belső felületéhez homokfúvással? Tényleg ez lenne a legjobb megoldás, ha kivitelezhető. Mi a nagyon rozsdás tankokat kavicscsal szoktuk kipucolni. Bele néhány marék apró kavics, aztán addig rázni, míg fémtiszta nem lesz az egész belseje. Jó nagy meló, de eredményes.
Szerintem a legegyszerűbb és leggyorsabb módszer a rozsda eltávolítására a homokfúvás. Így az egész belsejét fémtisztára takaríthatod és megelőzheted máshol a rozsdásodást, ami még nem látszik. Utánna peddig az egészet le kell fújni festékkel. Lehetőleg fehérrel /jobban látszik a rozsda, kosz.../, több rétegben, valami nagyon ellenálló festékkel.
Ha már nagyon rozsdás lenne, akkor tudnék javasolni egy jó megoldás, de így hogy éppen kicsit rozsdás, nem biztos hogy megéri azt a fáradtságot, amit a módszer igényel. A tank belül festett ugye? (Az kell hogy legyen!) Hát az nem biztos, hogy fogja szeretni a rozsdamarót! Ha sikerül is fémtisztára tenni, festeni akkor is kell majd, elkerülvén ezzel a további rozsdásodást.
Belül ippen hogy rozsdásodó tankkal mit csináljak?
Kezem nem fér be smirgli kizárva,rozsdamaróval töltsem fel(picit nagy mennyiséget kellene venni,vagy fordítsam a tankot több irányba?)
Egyéb módszer?Benzinnel töltsem tele és az majd lemarja?
Vmi biztos kipróbált módszer?szer?
Hát féktárcsát akár csináltatni is lehet. Megfelelő anyagból lehet csinálni. Tesómnak is csináltunk. Eszterga + anyag. Aztán lukakat fúrtunk bele ahogy az eredetin vót. Megedzettük oszt köszörülés hogy jó legyen...
Emberek még nem tudom hogy kaptam vóna választ arra hogy DT80 as LC2 be való porlasztó mennyi péz ....
Hát őszintén szólva az enduró mára elég tág fogalom lett. Sok olyan utcai motort is ide sorolnak, amit azért én nem neveznék endurónak, de még túra endurónak sem. (Africa Twin, Suzuki DL, stb...) Szvsz az enduró (felépítéséből és szerkezeti megoldásaiból adódóan) inkább való terepre mint aszfaltra, míg a felsoroltakról ez nem igazán mondható el.
Olasz motorokról nem tudok érdemben nyilatkozni, nincs róluk személyes tapasztalatom. Nekem a Japán technika még nem okozott csalódást, ezért maradok ezeknél.
minden AD/java kikapcs ellenére sem jön be a html rész,a mondandóm összecsúszik sorry.
köszi,de tudod az érdekelt volna hogy a kényelmen túl szerkezetileg motorikusan vmiben több vmiben speciálisabb e egy túraendúró a simánál.
Ja 600-as kell minimum.
Az olasz motorokkal mi is a probléma?
Sok helyen látom a Tuareg-et,igaz 125-ös asszem úgyhogy szóba sem jöhet de olyan teccetős ,és még a nevében is van fantázia,és olasz,Aprilia,sok apró gond van velük?vagy miért nem ajánlják őket?
Egyszerűen nem találok olyan oldalt ezen a kib interneten ahol átfogó képet kaphatnék egyes gyárak eddig legyártott típusaiból,hihetetlen.
Már keresni sincs ötletem.
Nagyobb távolságra szerintem kényelmesebb egy túraenduró. Abból is inkább 600 ccm feletti, ami leginkább alkalmas erre a célra. Azt már jól meg is tudod pakolni, anélkül, hogy a menetteljesítmények romlanának. Mert ugye azért egy nagyobb túrára kell egy-két apróság. Nekem is ilyen gondom van egyébként. A DT-n nekem éppen elég napi 2-300 km-et kibírni. Hosszabb útra én is nagyobbat tervezek beszerezni. Hogy milyen lesz, még nem tudom. Csak jövőre lesz aktuális, addig van időm keresgélni.
Az enduro mint kategória használható nagy távolságú túrákhoz
vagy kimondottan túraendúrót szerezzek be?
Konkréátan arra gondolok hogy maga a motor bírja e a hosszútávú tartós igénybevételt tehát maga az erőforrás,az oké hogy nagyobb tankot kell tenni rájuk és kényelmes ülést + apróságok de a túraendúrók motorikusan +kiegészítő rendszerek speciálisan tartós igénybevételre vannak e kihegyezve,elviselik a szélsőségeket?,fogyasztásilag eltérnek?vagy a sima endurókkal is kivitelezhető ugyanez?
Végülis ez elég hülye kérdés egy motornak bírnia kell mindent,de mégis,pusztán kényelmi és mennyiségi szempontok miatt több egy túraendúró mint egy sima vagy lényeges különbség van köztük?
tudtok olyan oldalt ahol egyes motorgyárak komplett típusválasztékát,teljes kronológiájukat fényképpel adatokkal megnézhetném?
Már eldöntöttem nagyjából mit akarok,de jólenne az ideális paripát kiválsztani.
Egy hiányos yamaha oldalt találtam,el sem hiszem hogy a hivatalos oldalakon nincs visszamenőleg ott az összes típus.
A segítségeteket szeretném kérni. Nemrégiben tettem szert egy Yamaha DT125R-re, csak sajnos könyvet nem adtak hozzá. :)) Nincs is semmi probléma, megy a gép "mintállat", de úgy látom a váltóban az olajszint kicsit leredukálódott. Milyen tipusú, fajta olajat kell belerakni?
Kiemelést én nem tennék DT125-be, mert nagyon csúnya lesz tőle (privát vélemény), de vagy küld neked a vértestolnai emberke (06209104524), vagy a tarjáni emberke (06204271314). Előre is tőlük kérj, de én nem bíznék benne. Többet kap az a villa...
Köszi a segítséget. Tegnap szétszedtem az olajszintjelzőt. Csak kiemeltem a helyéről pár másodpercre kicsöpögtettem, aztán visszatettem, és működött. Utánna kicsit motoroztam vele. Később újra világitott, de már nem foglalkoztat. Ha ráérek letöltöm a teljes kézikönyvet és kimérem.
Olaj asszem Repsol márkájú van benne.
Az olajpumpa oldalát amit 2 csavar fog fel, azt levehetem bűntelenül? Látszik-e ott az hogy nyomja az olajat?
Biztosítás: Tegnap telcsiztem egy haverommal, aki kis biztosítótársaság szoftverét írja. Bár ezt a részt nem ő fejleszti, de a másik fejlesztő szerint a motorszámra is be tudják azonosítai a gépet. Más kérdés az, hogy nem foglalkoznak vele.
De meddig? Amilyen változásokat terveznek a mocik kötelező biztosításában ezekből kinézem, hogy később piszkálhatnak miatta.
Szó volt úniós jogharmonizációról, meg rendszámtábláról is.
Egy haverom pont most keres DT 50-est! Egyetlen bibi van, hogy nem kell neki felújított, csak eredeti állapotú, bontatlan érdekli. Az se lenne baj, ha esetleg motorikusan felújításra szoruló állapotban van, de bontatlan legyen.
3. Nekem is van egy ilyenem és nem kötöttek bele a biztosítónál. Amúgy is gondolj bele ha 80-as a mocid és 53V-vel kezdődik a motorszám mi az összefüggés? Semmi! Épp ezért lehetne 50-es is.
2. Az tuti, hogy nem azért csinálja, mert sok benn az olaj. Szerintem csak érintkezési probléma. Amúgyis asszem a DT-m is leengedi az olajat ha sok van benn. Bár ebben nem vagyok biztos (Lehet, hogy csak a KMX-em csinálja). Ja és milyen olaj van benn? Én a helyedben lecserélném Castrol R2T-re. Biztos ami biztos.
Ja más:
Van egy Yamaha DT50 vízhűtéses, frissen fúrva, új dugó, új csapágyak, új tömittések... Fehér, lila-rózsaszín üléssel. Teljesen jó enduró gumikkal. Eladó. 1Km mentem vele a felújítás óta. Annyi hibája van, hogy a kipuffot és a hátsó lengőkart le kéne festeni és az egyik telón elszakadt a harmónika.
Én pont most esztergáltam új bronzot oda a fogaskerék alá, oda kell arra figyelni, hogy a tengely is elkopik és a seeger előtti rész (a tengely legvége) vastagabb lesz, mint a futófelület, úgyhogy annak is alá kell esztergálni, meg a gyűrű hornyát is beljebb kell szúrni pár tizeddel (a lapkás kés viszi). És a furatot késelni kell, nem dörzsölni, mert akkora dörzsár tuti nincs. Vagy tévedek, de késsel pontosabb furatot lehet csinálni.
A dt80 olajszintkapcsolója úszó rendszerű, vagyis akkor kell neki kapcsolni, ha belemerül valamibe, és benne egy kis valamit felemel az olaj. Javaslom, hogy ha bátor vagy, szedd szét és nézd meg, ezek szerint veszíteni nem tudsz vele. Ha túltöltöd az olajat, akkor is ki kell neki aludni, legfeljebb ha elsőkerekezel, akkor kifolyik a drága olaj a túlfolyón. Én félnél tovább nem töltöm soha.
Régóta olvasom a fórumot, friss dt 80 tulaj vagyok én is.
Pár apró kérdésem lenne.
1. A berugókar nem áll nálam függőlegesen, hanem kicsit hátrébb, emiatt elég nehéz indítani a motort lábbal. A rajz szerint függőlegesen kellene állnia, ott ahol van neki egy kis bemélyedés a blokkon. Átállíthatom függőlegesre, úgy hogy leveszem és a tengelyen pár fokkal arrébb teszem.
2. az olajszintjelzőm folyamatosan ég, még ha beteszem sebességbe akkor is. Eddig 8 km-ert mentem vele, ahol vettem azt mondták ne foglalkozzak vele jó. Hol kezdjem keresni a hibát. Maximum fölé van töltve az olaj, lehet ez is gond?
3. Mivel úgy kezdődik a motorszám hogy 53V- , ha kismoci biztosítást akarok kötni ezzel nem vakernak a biztosítósok?
Persze nem csak azon múlik 1 motor. De a teljesítményről kezdtünk beszélgetni és nem arról hogy miben jobb egy DT más motornál. Felőlem lehet vajkönnyű és kezes egy motor, ha az ereje vetekszik egy Babettával, én nem a "kezest" fogom választani.
A teljesítményen kívül azért még van egy csomó dolog, amit érdemes figyelembe venni. Alkatrész árak, fenntartási költség, megbízhatóság, tartósság, szervízháttér stb... Volt itt a városban Aprilia márkaképviselet, de nem sokáig, mert kereslet hiányában hamar meg is szüntették. Hasonlóképpen járt itt a KTM is. Szerintem nem véletlen, hogy ebben a kategóriában a DT-k terjedtek el legjobban.
Egy régebbi Motorrevüben tesztelnek egy-egy 125-ös Yamaha és Aprilia modellt. Ott is jól látni, és írják is hogy a Yamahának szokásosan karcsúbb a a teljesítménye. Viszont kezelhetőbb. Ha beleakadok a cikkbe berakom. De lehet Neked is megvan.
Az a gondom, hogy kéne egy dt 50-es roncs, vagy totálkár, vagy alváz és motorszám, ami nincs forgalomban, mert van egy 125-ös détém és hivatalosítani kellene 50-re, hogy tudjak vele az utcára menni.
szóval ha valaki tud ilyenről és ír, azt nagyon megköszönném. vagy küldenék neki szájbergyerek extrákat
Köszi a tippet, kipróbálom. És bocsi, hogy anno nem kerestelek meg a JET gyújtás miatt, de ahogy már írtam nyakamba borult a bili, a vizsgaidőszak után megkereslek, begyszó :-)))
bezony,bezony... ott csak egy mezei bronzpersely van. az a trükk hogy van neki hézagoló alátétje is. ha ezt elfelejtik visszarakni, billegni kezd a kis csibész és semmi perc alatt bedobja a törölközőt. vidd el egy gépmühelybe és fillérekért csinálnak bele perselyt(vidd a tengelyt is mert hozzá kell dörzsárazni a cuccot)
Hát igen a berugókar közvetítő kerék sajna úgy van megcsinálval hogy a lánckerék tengelyen van. Nos az meg ugye forog rendesen. A fogaskerék meg forog rajta váltózó külöbséggel , a sebessgéfokozattól függően. Merthát a berugó fogaskerék az forog mindigy mert a kuplung mögött kapcsolódig és az nem oldódik le . Ez van gyárilag úgy van hogy egy bronzpersely van ottan. Gondolom az még jobb ha teflon bevonatú a persely. Szóval gyárilag sincs itt tűgőrgő. Azé mondom mert nekem is má lötyögött oszt bronzpersely csere és évekig jónak kell lennie. Gondolom ezt azért mert a persely akkó kopik nagyon ha terhelés alatt van. Ha nincs terhelve / nem visz át erőt / akkor kevésbé kopig . Jó persze kopik de azé tovább bírja. No meg ha lehet a perselybe jó ha be van vágva egy olaj áteresztő rés. Oszt akkó sokkal jobb a kenése.
Amúgy mán össze van rakval a henger új dugóval gyürüvel és most nagyon durva hangja van még fúróval forgatva is.
Valóban a DT-nek alacsony a kompresszióviszonya, de erre nem túl jó kifejezés az, hogy ,,alulmarad,,. Ha nem lenne így jó, akkor arra már biztosan rájöttek volna a tervező mérnökök, hogy ezen is meg kell növelni a kompressziót, úgy mint más típusoknál. De nem teszik, mert ez úgy jó, ahogy van, már több mint két évtizede. A DT különben is szériamotor, nem versenyzésre tervezték. Ebben a kategóriában nem hiszem, hogy lehet ennél jobbat találni, a minőség, tartósság, megbízhatóság tekintetében. Ha neked más a tapasztalatod, szívesen fogadom, ha megosztod velem.
Elég rég írtam a fórumba, de lefoglalt és kikészített a suli, aztán nem maradt energia semmire, még a motorra sem (ÚRISTEN!!!), na mind egy. viszont most két vizsga közt "sztrájk"-ként nekikezdtem a géppel foglalkozni és hát nem túl boldog a helyzet, mely a következő: "szalajt" a berúgókar. Belenéztünk haverral és igencsak úgy néz ki, hogy a berúgóközvetítő kerék(vagy mi) tűgörgője megadta magát így
hát nincs a helyén a cucc és nem fog rendesen. Próbálkoztunk mindenféle anyagú
perselyjel,de nyema siker, a ford. miatt kopik mindegyik... ezért kéne az ergó tűgörgő, ha valaki tud ilyet kérem jelentkezzen!! Misi nálad van ilyen?
Motor adatok: Dt80 LCII 1994(?) 56V-040178 37A00 (Ezeket találtam a blokkon)
Nekem Zoli mesélte hogy a Yamaha kopresszió alulmarad más kategóriás motortól. Vagyis a többi gyártó motorjai nagyobb kompresszióval dolgoznak. Persze jobbak is. Tömören ilyesmi az indok.
Van egyik barátomnak egy RD80-asa nem tudom,hogy tudnátok e segíteni de gyári gyújtás beállítás leírás kellene hozzá,a karburátorhoz gyári beállítás és esetleg ha van valakinek teljes elektronikai rajza elküldhetné e-mailben.
Persze nem jó ha sok van leszedve, de szerintem nem a szikrától ég ki.
Mennyi az a mérték amit még le lehet szedni. Ha jól tudom a Yamaha olyan 8:1-es kompresszióval dolgozik, más jobb motor meg 11-12-essel. Ezt az értéket szeretném elérni, csak a mértékét nem tudom menniyt kell leszedni.
sajnos ezek a tények srácok.ha túl sokat szedsz le a hengerfejből kiég a dugattyú teteje......... és gyönyörüen látszik rajta hogy ott szikrázott az a k. gyertya. ez van. sajna nem birok képet felrakni,de ha van mélcím szivesen küldök néhány elrettentő példát.
Először is szerintem vidd el valami motorszerelőhöz. Ott nézesd meg raj a kompressziót. Ha ez rendben, akkor kipuff leszerel megnéz, hogy nincs-e tele korommal, mivel ez rontja a teljesítményt. Ha sok benne a cucc akkor ki kell égetni hegesztővel. Amúgy a legegyszerűbb tuning minden 2 ütemű 50cc mocin a kipuff. Gondolom a tiéden is eléggé le van fojtva a tompítóban, ezért azt kellene lecserélned először.
Szóval egy 93'-as Dt 50-s mocim van . Sajnos már egyszer teljes motorfelújításon volt kb. 3 éve hivatalos yamaha szervízbe . A motor elötte kb. 65 km/h ment max.
Utána (kb.4-500km bejáratás) még szarabb lett mint volt kb. 60km max. Na még ez sem agasztott annyira , de sajnos a helyzet egyre romlott ... Most már csak kb. 50km/h a max. Erő meg semmi. Egy robogó , sőt már egy babetta is lealáz :(
A lényeg hogy most nemtom hogy lehetne "feltuningolni" , vagy már megint mindent cserélhetek le ??? és ha igen akkor mit vegyek??
eddig ezt találtam hozzá :
Polini Tuningzylinder für Modell Yamaha DT50/RD 50/ M/MX/ MXS/ R/T
Nos a szikra témában inkább a gyertya fog szikrázni. Má csak azé is mert a dugó ugyebár koszosabb is meg a gyujtóban lévő fém közelebb van... És még arról sem kell elfelejtkezni hogy a gyujás a holtpont elött van ha jól mükszik. ha nem akkó érdekes...
Tehát nem valószínü a dugóval való szikraképzés. De viszon számolni kell a hőtágulással is meg talán avval is hogy meddig tekered be a gyertyádat vagy ha kicseréled akkó ugyanolyan hosszú /hőérték/ kell bele. Ja és még ott van a hengerfej tömítés is ami 0.5 mm lehet kb.
A nyereg, betét és tárcsa ugyanaz mint a 21-es keréken. A cserét követően nem hiszem hogy 2 nap alatt tökremegy.
Akkor csak keveset szedek a HF.-ből le és bemérem. Ha a távolság a gyertya és dugó közt nagyobb mint 0,7 akor már nem a dugó kapja a szikrát. Viszont nem értem miért a dugó szikrázna. A gyertya belső fele kap áramot és a külső házra adja le. A külsű ház nyúlványa a dugó felett van. Szerintem nem tud a dugó szikrázni.
A HF-et elnézve a sűrités egy kis üregben történik, addig ne mis lehet leszedni az alut, hogy a dugó beleérjen. De ezt még részletesen meg kell néznem, eddig csak elméleti fejtegetés volt.
egészen addig leszedheted amíg a dugattyú el nem éri a gyertyádat.csak az a baj hogy a gyertya át fog húzni a dugattyú tetejére(ott lesz a szikra) és a dugó tetején lesz egy szép nagy lyuk.ne csináld ezt a mociddal, inkább növeld a köbcentit. azt a kereket meg tényleg meg kellene nézni közelebbről mert valami nagyon nem stimmel.
Nem fognak véletlenül a fékbetétek akkó is amikó nem húzod? Mert ha igen akkó simán elkopnak ,égnek. És a lila szin má igen csak 400 fok felett van csak az acélon. Ha fonak a betétek akkó a betét visszahúzó lemezeken kell állítani. Azok nyomják vissza a betétet a munkahengernek neki. Nekem is el volt ferdülve és új pofák mivel vastagabbak a kopottaknál fogott. És éreztem is hogy fognak... hát elég meleg is vót... Na de azóta má megoldva a dolog. Egy fékbetét gondolom 2 évig is jó ha nem állandóan fognak...
Nem akarok vitatkozni, de akkor nekem miért lila az első tárcsa és miért visít? Pedig enduró, szóval a tervezők számoltak az aszfaltal is. Szerintem aszfalton negyobb az igénybevétel.Sima 21 kerékkel, enduró gumival nem volt bajom. Feltettem a 17-est és 2 nap után leégett a betét. Pedig előttem a tulaj Pesten használta, én meg fél évig, szóval aszfaltot látott eleget. Mégis csak a 17 kerék tett be neki. Nem vok fizikus, de ezt tapasztaltam.
Most jövök a kinematika és dinamika vizsgámról, úgyhogy a következőt mondanám az első féken vitatkozóknak: tökéletesen mindegy, hogy mennyit forog a kerék, csak a szöggyorsulása számít, ha számolsz vele. Meg ha belegondolsz, "parasztul" is kijön, hogy az erő az valami tömeg meg gyorsulás... Azért tesznek nagy féket, mert jobban hűl, meg az aszfalt kicsit jobban enged fékezni, mint a homok... Erre még senki nem gondolt?
Végre! Valaki más is megírta, hogy mi lesz a kompressziónöveléstől. Csak megerősíteni tudom. Tapasztaltam már... Az emelt kompressziónak utána tudsz számolni: sűrítés=(holttér)/(holttér+lökettérfogat).
lövésem nincs hogy csinálja a fickó akihez hordom a cuccot,de megcsinálja.nem is ragadt meg még egyik sem. ha megnövelitek a kompressziót,alul erősebb lessz a gép gyorsabban eléri a max fordszámot,de a maximális fordulat alacsonyabbra kerül.
Ha friss a fúrás, akkor új a dugó és gondolom a gyűrűk is. Az igaz hogy 2űteműnél külön van a ház. De minden szétszedés után szerintem más az illesztés. Lehet nem indokolt a csere, de ha cseréled és nagyon telen van forgáccsal, akkor benn valami nincs jó helyen. Ez nálam ellenörzési pont, nem kötelező. De én nyugodtabban megyek vele ha tudom hogy minden OK.
Kuplungnál el vannak forgatva hogy a tengelyen minden 90 fokonként adja át a forgást ne 1 helyen. No de azé le van rajzolva http://yamahadt.uw.hu oldalon 75- 76 oldalon...
Igen számít! El vannak forgatva egymástól egyforma szögben úgy, hogy az utolsó 360 fokos szöget zár be az elsőhöz képest. Erről már írtak itt valahol, (ha jól emlékszem ZDoman).
Ezen nincs ilyen "ablak". Ez valami régi kiadás. Még jobb oldalt megy a kipuff.
Wasz.:
Én úgy járatom, hogy bő keverék, max. fölött picivel az olajszint, nem pörgetve. Szoros illesztésnél indítom, 1-2 percig jár, utánna leállít.Megvárom míg kicsit meghűlik, utánna megint. Ezt 2x-3x. utánna már lehet járatni, később menni vele, terhelni, de csak 100-200 km után óvatosan pörgetni. 500 km után üzemmeleg motornál olajat le és csere. Aztán utánna már lehet ismerkedni jobban. Én így csinálom.
Nos hát,moci frissen fúrva új Vertex dugóval a kérdés a köv: Kb. mennyi km-t kell belehajtani a bejáratásnál,mekkora ford számmal és milyen keverékkel...stb (Yamaha 125 )
Értem! A blokk oldalán nincsen egy kis ablak, amin az olajszint ellenőrizhető? Eddig ami DT-t láttam mindegyiken volt. A fékpedál mögött kellene hogy legyen.
Előzménye, a motor üzemen kívűl lett véve, szétcseszett főtengely, henger..stb. A gépet öcsém rakta össze. Ő nyitotta-e Topicot. Majd valamelyest menetkész állapotban eladta. De már akkor is állandóan sok volt az olaj, rettenetesen füstölt. A gép egy ismerőshöz került időközben aki nem ért igazán hozzá. Megkért rakjam össze hogy lehessen vele menni. Mivel időközben berugó nem volt, kupplung tropa, nem indult, nincs villany...stb. Azóta a berugó javítva, kupplung tegnap lett kész, egész jó lett és hidegen is egy pöccre indul. Szóval ha a füstölést sikerülne megszüntetni, már csak világítást kell helyretenni és használható a vas. Mivel nincs nívópálca a gépen gyárileg, így gyártok rá egy olyan sapkát. Meghajtjuk 20-30 km-et és meglátjuk fogy-e a blokkból az olaj. Ha igen, akkor lehet nem csak az a rossz, de azt mindenképpen orvosolni kell.
Zoli:
Gondolkodtam Dr. Genyával folytatott eszmefuttatásatokon. Lehet kisebb a kerék, kisebb az erőkar és a fék megfelelőbb, de azt is fegyelembe vettétek, hogy a kisebb kerék nagyobb fordulatot eredményez? Ha itt jó lenne a fék, akor szerintem a Supermoto átalakításnál nem kéne féket cserélnem. Pedig kell, mert nekem az elsők visítanak veszettűl. Persze kibírja, de nem lesz jobb, hanem szerintem valamelyest rosszabb. Más: ugye a Yamaha sűrítése karcsú. ha megnöveljük ezt, mennyivel lesz jobb a gép, mi változik meg? Fordulaton jobbat lép? Csak mert van egy tartalék hf. azt feláldoznánk kísérletnek.
Egyszerű lenne a dolog, ha az ember ismerné az előzményeket. Hogyan kezdődött az olaj csöpögése? Ha csak úgy jött magától, akkor karburátor főfuvóka kérdése kizárható. (Igen, ez lóg bele az úszóházba a súbertű alatt!) Milyen olajat használnak? Ha nem szintetikust tettek bele, az is okozhatja a jelenséget. Ha jól meghajtod, attól a kipuff még nem fog kitisztulni, esetleg a benne lévő olaj elkezd kokszosodni.
Ha csak 1 jelenség okozza a dolgot, akkor már van esély a kiszűrésre, ha több akkor már neccesebb a dolog. A fuvóka az ami belelóg az uszóházba és a tű nyitja,szabályozza,zárja (?) Azon gyárilag szokott szám lenni. Mivel van könyv, lehet benne van a pontos méret. Az a helyzet a kipuff a hengerre csak részben lett tömítéssel felrakva, leszedtem. De míg így használták csöpögött ott is ki olaj, és most is mikor még leszedés előtt próbáltam. Szóval kapja az olajat rendesen valahonnan. De ha jó lesz a kupplung meg kell kergetni, hogy legalább a forgattyúsházból kifoggyon a cucc. A rezó az gyári festés, ha kiégetem leég róla a cucc. Csak úgy égetem ki, hogy 30-40 km, üvegen. Szerintem ez hosszadalmas lesz, mire sikerül rájönni.Ilyenkor lenne jó kis szerencse, hogy 5 perc alatt megoldódjon a dolog.
Misiservice:
Légyszi áruld el hogy fúrnak egyenletesen kúposra.
Nem hentereg otthon valamelyikőtöknél egy első lámpa? Betyár módon fölhólyagosodott a fényvisszaverő réteg, és a műszakin - mely nagyon közeleg - már nem biztos, hogy átengedik ezzel...
Csak az a gond, hogyha már nagyon tele van a kipuffogó dobja olajos trutyival, még akkor is csöpögni fog egy jó darabig, ha már minden más rendben lesz. Megérdemelne egy tisztítást, kiégetést az is.
Olajcsöpögés: Szerintem három dolog lehetséges 1., Vagy tényleg sok olajat nyom a pumpa (ezt tartom legkevésbé valósnak) 2., Vagy túl sok benzint kap, mert nagyobb benne a főfuvóka. (A súbertű helyzete kevésbé okozója a jelenségnek) 3., Vagy elment a váltófelöli főtengelyszimering és onnan is szív olajat. Én a karburátorral kezdeném (fuvókaméret, benzinszint ellenőrzés), aztán megnézném, hogy a váltóból nem e fogy az olaj, közben nézném azt is, hogy az olajtartályból mennyi olaj fogy, a megtett km-ek arányában.
ha 3-4 századra illeszted a hengeredet folyton meg fog szorulni ,ez kissé idegesítő amikor próbálgatja az ember a frissen elkészült vasat. legalább5-6 százados illesztéssel csináljátok. egyébként a hengert is kúposra kellene fúrni nagyjából hasonló eltéréssel mint a dugót. kivétel ha nikasil-os a hengered.
Thx. Megtaláltam és én is a vonalkázáson gondolkodtam. De bennem felötlött egy kérdés még. Lehet hogy sok olajat eszik ha alacsony fordulaton megy vele az ember. Így lehet hogy csak egy részében kopott a cucc. Ne mtudom biztosan, mert még nem szedtem szét, de ha így van és állít rajta az ember, akkor pörgetve a végén kukára kerülhet az egész. Sajnos csak 1 karbim van, nam tudom hogy mennyire jó a fúvóka. De megpróbálom maxra visszavenni az anyagot. Nem tudom az indulásból lehet-e következtetni a dús keverékre. De hidegen szivató kihúz, berug és azonnal szivató vissza és nem fullad le. Lehet lapban olyan sok anyagot kap hogy hidegen nem fullad. Lehet a tűt maxra visszarakom.
Zoli:
Én úgy tudom a dugó azért tágul jobban mert egyrészt amit írsz hogy több az anyag, másrészt az a felület végzi a hasznosütemet, nagyobb a hőterhelés. A kerék lehet aktuális lesz. Mik a gumiméreteid? Mennyire lehet látványosan azért balonos gumit rátenni egy ilyen kis gépre? Nem akarok Camping bicót gyártani, aszfaltot kettévágni :o) Neked 17-es ráfok vannak nem?
Pilot:
Nem vagyok gépműhelyes, dolgoztam már ilyesmi munkákkal, de én úgy értelmezem a 49 + 2-s méretet, hogy a dugó a 51,00-es hengerbe való.
Nos erre én is gondoltam csak kicsit soknak tűnik nekem 2-3 tizedes eltérés !
Van tudásom a gépészetben , elektonikában, aerodinamikában, informatikában, de a motoros speciális dolgokat inkább megkérdezem mint elbaszok 1 hengert ami nem olcsó !!!! Van marógép , eszterga , preciziós köszörünk is szóval megoldok mindent !
Nos ez az első dugó cserém még nem csináltam. most má tudok sokat is róla. Igaz hogy már sok illesztést csináltam pl csapágyak meg perselyek ahol néha 5-6 ezred mm pontosság kell, de ez más pálya kicsit. Faterom 30 éve gépész és má sokat tud és pont azé kérdezek itt hogy mit csináljak mert az lesz amit akarunk csak nem vagyunk motor témában otthó. Szóval akkó az lesz hogy a legnagyobb méret + 3 -- 4 század lesz a hangerméret ami így 51,01 --- 51,02 lesz.
A mostani henger méretem ami megvan 50,52 mm ! ez lesz 51.02 majdan....
ZDoman! Létezik olyan gyújtáselektronoka DT-hez, ami a Powert is vezérli? (DynoJet? Daytona?) Egyébként eredetileg a power szervomotorja a gyújtáselektronikáról kapja a vezérlést?
A múltkor Dr Genyával megbeszéltük (elmagyarázta nekem) hogy ha csökkented a kerékátmérőt attól csak jobb lesz a fékhatás. Szal ha nagykerékkel elég, akkor kisebbel csak jobb lesz. Ilyen motorral ugyse fognak lábtartót karcolni 100nál, tehát bőven elég bele annyi, hogy előre is 18-as kereket szerelnek(tek) be. Véletlenül van egy 18-as ráfom :)) nagyon olcsón számítom, már két éve a szekrény tetején porosodik... Csak küllőket kell hozzá csináltatni.
NOS van a dugattyú amit a pinktől hozattam azon 2.00 van vagyis 49 től nagyobb 2 mm rel vagyis 51 mm elvileg. Nos megmértük .... a dugó alsó része /szoknya/ 50,998 mm. Vagyis az jó mert 51 mm nél csak 2 századdal kisebb.
DE a tetejénél a gyürü közelében és azok felett már nincs ennyi.... 50,650 mm vagyis felül már 0,35 mm rel kissebb durván mint alul.
Tehát kúpos a dugó. Nos akkó ez direkt van így? Vagy ez hiba? Ha meg nem hiba akkó jó de akkó a hengert hogyan köszörüljem fel ? Azt is kúposra vagy párhozamosra köszörüljem ??? Alulra illesszem vagy felülre?????
Olajpumpa működésének ellenőrzéséről a 152. hozzászólásomban olvashatsz. HOL FOLYIK AZ OLAJ? Kipuffogó végén? Ott akkor is folyik, ha nem jól van beállítva a karbi, vagy túl nagy benne főfuvóka. A napokban jártam így! :-(
Supermoto: Keress vissza, ZDoman (ha jól emlékszem már kifejtette véleményét, pont az ilyen típusú átalakításról.
Zoli tudom hogy közlekedik. 1 kör alatt nekem 2-őt adott, szóval az ő esetét hagyjuk, ő egy gyilkos :o) Van egy tartalékban egy bontott blokkon. Azt fogom szétszedni. Utánna a kezelési utmutatóval fogok barátkozni, mi minek is van pontosan. Amúgy eddig gyári dob volt rajta, most üreset kapott. Szépen szól, de szó szerint csöpög az olaj. A moci nem az enyém én csak szerelem, így nem tudom hogy közlekednek vele. De ugye abban igazam van hogy evvel nem szabad csak lassan menni mint "Tablettával" mert telerakódik? Szerintem ez is lehet. Lehet csak jól meg kell hajtani 20-30 km-et és kiég addigra. Most még kuplung javítás van. CSúszott, bovden javítás volt, frankónak nézett ki, mégis nem az igazi. Csőgázon fel lehet váltani 6-ig és alig megy. Ennyire nem lehet a 4 ütemhez szokva. Úgyhogy most szétszedtem és becsiszoltam őket, olajat frisset kap és majd meglátjuk.
All:
Marha merész kérdés. 8x-es évjárat, elől-hátul dob fék. utcaira "Supermoto"-sítani szeretné a tulaj a gépet. Ötletek? Lehet lennének gyári plussz kerekek. Ráfot csak-csak. Fő kérdés, hogy rá szabad engedni ezt dobfékre? Vagy érdemes első villát cserélni? Vagy halott dolog és kell egy újabb gép...
Nekem egy RD 80 LC II es mocim van. Jelenleg motorproblémával küzdök. Valószínű főtengely perselyek kimentek vagy a tűgörgők. Ehhez keresek szerelési rajzokat és leírásokat lehetőleg német nyelven esetleg angolul. Évjárat 86.
Én a 80-asét szereltem már. Az adagolást tudod variálni úgy is, ha a végénél levő tárcsa előtt/után lévő hullavékony rézlemezkéket pakolgatod át. Ha szétszedted, értsd meg, hogy működik, és akkor nem lesz gond a beállítással. Amúgy legutóbb nekem is elég sokat adott (gyári rezóval), de mikor megmutattam neki a tuningdobot, akkor egyből porszáraz volt a hangtompító... Szóval azért lehet még rajta állítgatni. Meg figyeld meg, hogy kb. félgáztól felfelé már fullon van a pumpa és csak a fordulat vezérli tovább. Legalábbis a 80-ason így van. Tényleg, hogy használod? Forgatod, kicsit húzod, néha hajtod... Melyik?
Kössz a választ. Sajna hiányos a gép, nincs km spirál, se fordmérő. De valami literhez mért fogyasztást nézünk. Csak nem akarok abba a hibába esni hogy sokat fogyaszt, visszatekerjük az a dagolást és kiderül hogy csak alacsony fordulaton kopott és ad sokat, felül jó, és véletlenül egy nagy pörgetésnél hullik szét.
Ja, meg az olaj túladagolása túlzott koromlerakódáshoz vezethet, ami azért okozhat még némi kellemetlenséget. (gyűrűk, csapágyak, szimeringek, tűgörgők idő elötti tönkremenetele) Ha nagyon szereted pörgetni, 1:40-es keverék (4 liter benzin+1 deci olaj) akkor is elég a szintetikusból. Ha kíméletesen hajtod, nem pörgeted 7-8 ezer fölé, akkor elég az 1:50-es is, természetesen ez szintetikousból. Még biztosan fognak erre mások is reagálni, azért azt is megvárhatod. Üdv.: Bandi64
Nekem 1000 km-ként fogy el 1 liter olajam. (DT 125 RE) Az átlagfogyasztásom 4,5 liter/100 km. Tehát 45 liter benzinhez zabál 1 liter olajat, átlagban, de az olajfogyasztást nagy mértékben befojásolja a használt fordulatszám. Amit írsz, hogy 5 liter benzinhez 2 deci olaj, az 1:25 keveréknek felel meg. Szerintem az nagyon sok! Kenésed az lesz bőven, de gyakran kell majd kipuffot, meg powert koromtalanítanod. Üdv: Bandi64
Szedett már szét valaki olajpumpát? Fő kérdés, hogy ha képes kopni, a kopás okozhat-e olyan hibát hogy jó helyzeti beállításnál többet kapjon? Illetve ha rosszul van összerakva akkor. Mert lehet már valaki bütykölte és valami nem kerek benne, emiatt ömlik az olaj a motorba.
Amúgy milyen keverési aránnyal kell menni? én olyan 1:15-1:20 gondolok. Vagyis 5 liter benyához 2 deci olaj. Ez így OK?
Szar ügy. Bp., Páva utca (üllőiről nyílik), Paulus csapágybolt (06-1/2179871). Árul Koyo-t, ha nem kérsz számlát, nekem 1400 huf volt a két darab. És az japán. Kérj ilyet: 6204 C3 fémkosaras, nem zárt. Ha nincs, mondd, hogy hozzon! Műanyagost szerintem ne vegyél bele! Szimeringet meg rendelj a Pinktől, azok adnak japánt (06-34/312047), nekem is az van benne.
Az OFF Gilerás arcnak: a Stadiontól nem messze van egy Aprilia szerviz, ahol jól dolgoznak. Bár csak ott fúrt hengert láttam eddig, az alapján nem lehetnek túl igénytelenek. A pontos címet megtudom hamar, aztán kiírom.
Bélasáska: a kipufogót is megtudom hamar, mostmár kicsit lazábban vagyok, leadtam a munkahengeremet is (pénteken kettőkor volt a félévzárás, és fél háromkor vették be... kicsit nagy volt a hajtás)
Na hát csak megint meglepetés ért a motorblokkban !
Szétszedtem a blokkot és látom ám hogy jó kis bajban vannak a főtengely csapágyak. Hát az egyik má zörög a másik meg elvesztette a golyókosárból a darabot. Ez van no meg gondolom akkó szimering csere is lesz..... :=(
No hát fotókat most nem rakok gondolom láttatok má elég csapágyat.
Segítsetek!!!!!! Már több fórumon próbálkoztam ezzel a kérdéssel, de semmi választ nem kaptam.Az OFF gilera-mat ON szeretném szervízeltetni. Egy megbízható szerelőt, szervízt keresek.
Olyan szarban voltam, hogy kinéztem egy motort és félretetettem. Nos, fizetnem kellet! :) De minden ok, mert elment a hétvégén a DT-m. Viszlát terepezés, viszlát erdő, viszlát 2ütem. :( Áttérek az 4ü. túramotorok táborába. A választottam egy Suzuki SG350 Goose. Az egyhengeres DR350-es blokkja van benne. Nagyon nyomatékos, nagyon jó!!! :) Köszi a segítséget mindenkitől.
Hi! Nem akarlak birizgálni, nekem is viszket már a p****m a motor miatt, de a pink tipusú dugattyú gyűrűi nekem 3000 km-t mentek el... Most van a végei között vagy 3mm hézag. Szóval nem a dugóval van baj, hanem a gyűrűvel, de gyűrűt nem kapsz ám hozzá (normálisat) akárhol, mert a magyarok nem tudnak 1,2-es gyűrűket csinálni. Nekem a Tábori fel akarta szúrni a hornyokat 1,5-re, hogy tudjon bele tenni "tuti krómgyűrűket" (4000-ért darabját). Ráadásul a fúrást is elb***ta, úgy lóg a dugóm mint biró seggében a lóf***. Veszek 100-as hengert, mert az tényleg tuti.
Szvsz kérdezd meg a yamahánál, hogy 51-es dugóhoz gyári gyűrű (jaj de szépen hangzik :) ) mennyiért van érdemes megfontolni, mégsem 20-25 ezerbe lesz a mutatvány.
A dugattyú képei tanulságosak, Agip formula moto Cross (vagy speed) 2T-t kell használni, majd én is lefotózom az enyémet, hogy az mennyire kormos. De a gyűrűk már szépen átengedtek rajta... Az is tuti.
A teleszkópod tetejét kicsit csiszolgasd meg csavarhúzóval, aztán függőlegesbe állítva fújj bele csavarlazítót, majd ha az leszivárgott még vagy 3X. Ha ez megvolt valami dórnit tegyél bele és üsd meg jó erősen. Annak a dugónak be kell szaladni. Ha beszaladt utána lesz körbe egy kis zéger, azt kis csavarhúzóval ki tudod pattintani és utána kijön a dugó is felfelé.
Szép. Remélem nem lesz ilyen bajunk ha kicsit megszögeljük az olajpumpát. Nem vagyok szaki, de 0,05 belegondolva szerintem nem sok. Hőtágulással számolj, mert belefeszül a dugó.
ALL:
Na. Mivel nemigen találtam eredményt így ide tenném bajomat.
Keresek Yamaha 80 DT-be gyujtó trafót. Megegyezik a robogókban használtal is, jelenleg is az van benne, csak ugye így a robi nem üzemel. Érdekelne nem-e tud valaki helyet ahol lehet kapni, robogó bontó is jöhet. RMC, Pink kilőve.
Nos kénytelen vagyok ide rakni képeket mert nem sokan járnak srv.hu felé.....
Itt láthatók a dugóm szép színei... Hát szép kis állapot !! Megmértem .... HÁt helyből van 2-3 tized a dugó és a hneger között. Át is látni szépem közötte !! Jó mocsok állatpotban van... A hengernben látszik hogy valalmi letört egy pici darabot az egyik ablak széléből. Nos 51 mm lesz az új mérete mert a henger most 50,5 mm. A dugó meg 50,15 től 50,25 ig méreted. Vagyis jól el van kopva ! És nekem meg valaki azt mondta hogy nem baj ha lötyög csak a gyürük jók legyenek.... Ilyen baromságot ! Hát max 0,04 mm lehet a lötyögés ha kopott itt meg van 0,3- 0,5 mm is . Ha már több mint 0,05 az má nem a legjobb ! Bár még így ahogy volt is ment rendesen képzelem milyen lesz új dogóval...
4-5 ezerér hozatok a PINK től dugószettet. Remélem megjön hamarosan....
Az utolsó képen látaható az első teleszkópom felsó vége. Látott már ilyet valaki ? Mert a könyvben ilyen nincs is...
Még mindig a kipufogókkal nyűszt mindenki? Ha szétvágod, picit hangosabb lesz meg 500 fordulat + meg nagyobbat tol. Ennyi. Nem fog üvölteni, főleg ha viszonylag hosszú hangompitót csinálsz rá (nem úgy, mint én...)
Vertex dugó lesz a mociban,a Wiseco is elérhető emberi árban (23e re mondták a dugót)csak várni kellene rá kb másfél hetet és vmi spéci van az enyémben mert nem volt 1szerű beazonosítani,ha vkinek kell akkor:mo-i Wiseco képviselet www.jb-tech.hu
állandó mágneses,ja. alaplapom van ugyan 125lc-hez de vajon a gilerán milyen elektronika van.......? a robogó trafót nyugodtan rajtahagyhatjátok,tök ugyanaz
Vettem a 125-ös DTmhez egy 34-es Dellortot komplett bowdenekkel !!!!(12000Ft)!!!! . Jó ár nem?? Feltettem rá ideiglenesen hogy egyáltalán tetszik-e a gépnek. Hát mondhatom örült neki mint majom a farkának. Nagyon vad lett tőle!! Király. Szóval a probléma az hogy a gyári légszűrő csonk és a membrán oldali gumicsonk kicsi rá. Tudna valaki segíteni hogy mivel lehetne megcsinálni?? Most bicikli belsőt húztunk a csonkra meg a karbira és azt bilincseztük rá. Nekem valami nyúlékony hőálló benzinálló gumi kellen hogy összehozzam a karbit a csonkokkal. Tudna valaki szerezni ilyet?? Vagy mi lehet jó rá ami esetleg van itthon??
Nekem is mint MX-Rol-nak olyan folytott kipufogonk van.Bele van írva, hogy max 80KM/H. Én is leszedtem a dobot róla, és a hangja nagy lett,de nem ment a motor.
Kb 6000ig pörgött üresben is.Ez miért lehet? Most akarom kiszedni majd a folytást a légszűröböl is, megint megprobálom,hogy ugy milyen lesz.Egyszer kiszedtem belöle, a hangja marha jó lett, de szintúgy nem pörgött 6000 fölé,de akkor nem állítottam a levegőn.Most majd azt szeretném megcsinálni,csak esik az a k..... eső!Na majd holnap!
Már hosszú ideje nem írtam ide, csak olvastam, mivel lecseréltem a kis 80-as Yamahámat egy 125-ös Kawasaki KMX-re na mind 1.
A lényeg az hogy van egy cimborám aki vett egy 125-ös Garelli Tiger... endurót. Szétszedte, lefestette, megcsinálta/előző tulaj MZ dugót rakott bele/, összerakta, ment egy kört és meghalt a moci. A gyújtás szált el. Állítólag a régi 125 LC gyújtás jó bele, már eddig is ennek a lendkereke dolgozott benne. Kérdésem: Tud-e valaki gyújtást hozzá kompletten és mennyiért?
Erre még visszatérünk, mert érdekelne alaphelyzetben milyen beállítás kell. tuti el van állítva, mert tegnap lebontottam a kéményt és kiöntöttem belőle az olajat.
ALL:
Trafó kéne, mert a mostani szétoxidálódott. Egy Yamaha robogóét raktuk fel. Ugyanaz kinézetre csak a gyujtókábel már bele van építve. Hol és mennyi egy ilyen tranyó? Esetleg Zsemberinél lehet kapni?
1 : A multkor láttam valaki festéket homokkal szedette le... És hol ? Én Fehérváron lakom és itt idáig csak sörétest találtam. 5000 -6000 forintért csinálnák meg.
2 : DT 80 LC2 be dugó és gyürű szett mennyibe van általában ? Nekem 12 re ajánlottak. De hogy milyet nem tudom....
Nem nagyon találtam kompreszíót a hengerben kézzel át lehet simán tekerni a cuccot a generátort fogva.
Ha van valakinek jobb ára vagy hely ahol lehet kapni csak írjok !!!
az olajzás mindíg előbb kezd dolgozni mint a porlasztó hiszen alapjáraton is kell olaj a vasnak. ha kiakasztod az olajszivattyúd bowdenjét azt fogod látni hogy a vezérlőtárcsa kb 1fél fordulattal előrébb van mint az alaphelyzet.
a wiseco brutálisan jó cucc.mostanában előkerült még egy kovácsolós cég,de elfelejtettem a nevét(öregszem wazze). zsiványul néz ki a hengered az biztos.körül nézek. karbi tetőt sz.tem nem nagyon fogtok külön kapni,kifúr-új menet. TDR fesszabályzóm van 5ropi.
A kovácsoltnak én is utánanéztem és beszéltem a Wisecos sráccal elméletileg ma mondja meg hogy van-e és mennyiért....a DT dugóknál többféle varáció van?Mert gondolom TDR hez nem fog találni,rákérdeznék akkor a DT dugóra.... A Pinknél Prox van és Vertex ezek közül min1 melyik?Mert ha a Wiseco csúnyán drága v. hetek alatt tudják szállítani akkor asszem Pink lesz...
én először az ebay-en láttam, aztán említettem a "szerelőmnek" és mondta, hogy ő is látott már ilyet, de ritka mint a fehér holló és legalább annyira jó is...
Én megvettem e pinktől a proxxot. Nem kockáztattam, hogy bejön e a tájföldi... Viszont ezek nem kovácsoltak, egyik sem!
Amikor a tartalék hengeremet furattam akkor vettem volna bele kovácsolt dugót, ha akkor tudom, hogy létezik, de nem találtunk.. Misi ez Wiseco? vagy milyen márka??
Ez elég jól hangzik,bár úgy tűnik olyan mint a Jóisten mki beszél róla,de senki nem látta:)) Dugóról nem tudsz vmi használható infót?(milyet,merre,mennyiért?)
A kompresszióviszony a DT-knek 6,6:1 ennek meg vagy 12,5:1...
Számokban annyi, hogy míg egy jobb fajta a DT-nek 8-9 ezer körül van a teljesítménycsúcs ennek kb. 11 ezernél. De semmit nem tudok róla, nézegettem google-ban is ott sincs értelmes, csak ezt ajánlották, hogy szerezzem be ha jót akarok. :))
Ja és Pilot78: Nézz körül a nagyvas.hu -n ott lehet kapni 80-asba kiemelőt. De szerintem csak egyben első és hátsót is. 5000ft+posta költség/első,hátsó.
De a hátsót ha ügyi vagy meg tudod csinálni(flex+fúró+hegesztő). Nekem meg van a rajza,de nincs scannerem. Majd megpróbálom paintba lerajzolni és még a hétvégéig felteszem a fórumra.
Pilot: Nemtom hogy megkaptad e a mailemet,mert szarakodik a rohadt WinXP!
Hétvégén beletettük a DT-be a kiemelőket előre hátra.A haver vette a 80-asba,csak most generálon van neki. Pósta költséggel együtt 6500/első,hátsó. SZerintetek olcsobban kijönne ha esztergályos csinálná az elsőket? A hátsót megcsinálom én is.
Most 1 hangolható dobot akarok mókulni a szekérre.Csavarral lehet majd állítani a fojtás mértékét.Szerintetek hülyeség?
Jelenleg 1 átalakított simó dob van rajta, amivel üresben 13-at pörög és nem sokkal marad le egy 400-as kawa ZZR-től 400m-en.Végsebessége nem kiemelkedő kb.125. De 1-2-3 ban egykerék, 4-ben csak picit emeli fel,ha 15-ös első 53-a hátsó lánckerék van fent.Amúgy 36800km van benne és gyári, de már ráférne min. egy gyűrű,csapszeg,tűgörgő csere.
Akárhogy állítom a powert 9000-nél mindenképpen elfogy az ereje.Lehet hogy a gyújtásban van valami folytás és attól?
Egy kis segítségre lenne szükségem. Az OFF motorom állandó megneses dinamóval/generátorral rendelkezik, ehhez keresek 3 fázisú fesszabályzót. Tudnátok segíteni, hogy hol tudok ilyet venni? Azt hiszem TDR125-ben ilyen van.
Nekem úgy fogyott el az olaj hogy különolajozás volt és most hogy megtörtént a baj gondoltam hogy kap új dugót + fúrást és ezután olajszivattyú nélkül fog menni keverékolajjal! Pinkmotorsnál a 6500ös vmi távol-keleti(Misi erre mondod hogy nincs vele baj????)és 22000 a Prox és a Vertex (ami ha jól tudom kovácsolt)ez jár vmi előnnyel és más variáció esetleg? Fúrás után mennyi km-t illik járatni különben? Zdoman én most hogy láttam a hengerem belülről ez a spéci henger egész jól néz ki,mennyivel tudhat többet?
80-as és régi 125ös DTnél ugy lehet kiemelni, hogy kb. 60*40 zártszelvényt teszel a teló felső részére és elforgatod 90fokkal. a cuccot ott fúrd ki és vágd el, ahol ugy gondolod elég lesz a magasság... Ha nem volt elég egyértelmű majd pepula lefényképeli, neki van ilyenje, de nyakam rá, hogy már ez is volt linkelve ide.......
125 R-en meg a kutyacsontot kell hosszabbat csináltatni alul a lengórésznél.
ja és az olajozó témához inkább nem szólok hozzá, majd Misi kolléga véleményét megvárnám, mert még soha nem nyúltam hozzá, és mint olvasható lentebb, waszeitung kolléga is rosszul járt, mikor megbabrálta...
Én meg az agyság a témában... hagyjuk :))) idén még csak kétszer nyúltam motorhoz....
Első nekifutásra bontót hívnék és próbálnék venni egy használható karbi tetejét. Ha ez nem nyerő akkor valami ügyes esztergályossal picit nagyobb menet és belevaló állítócsavar csináltatása. Ha ez is bonyolult akkor próbálkozni a simsonos megoldásokkal.
Valamelyik csak bejön :))
Misi neked nincs ilyen cuccod?
Ja és Misi még egyszer!
Ilyen henger kellene nekem hengerfejjel:
Nem tudom ismered e, állítólag elég ritka fajta, valami speckó TZR 125-re való, SP1 van beleütve, és mint látszik segédkipufogónyílás és egyéb nyalánkságok.... meg talán még nikasilos is... Ha egy ilyet tudnál szerezni valahonnan ép emberi áron (vagy akár kicsivel felette is) vevő lennék rá! Ugy döntöttem mégis fejleszteném a motort egy kicsit...
Szögeljük haver régi 80-asát. Azon a karbi felső fedele amit úgy kell rátekerni (amiből a bowden is jön ki és fel van fűzve a rugó, súber...), nos a bowden kivezetésnél az állító eléggé lötyög ahol belemegy ebbe az alu cuccba. Itt sejtésem szerint zabálja a fals levegőt. Ezt jól tömíteni kéne, de úgy hogy forogjon, mert ugye ha letekeri az ember a fedelet, tekeredik a bowden is. Erre van valami okos megoldás? Onnan jutottunk ide, hogy lemostuk, majd másnap szétszedtük a karbit és felül a suberon tele volt vízzel. Gondoltkodtam Simson fedélen+bowden+csavar, csak nem tudom jó-e rá.
Másik kérdés. Alapban a suber és különolajzó mechanika egyszerre kell hogy elkezdjen emelkedni ha meghúzom a gázkart, vagy előszőr az olajzó és csak 1-2 mm után emelkedik a suber?
Nos DT50 hez van 1 kapcsolásom de nem tudom pont olyan e mint neked van. Mert ha léghütéses akkó má jó régi lehet.....De sok külömbség nincs a 80 hoz se. De ha elégtek akkó meg ott a kábel szine ami megadja hova megy....
Kellene egy kis segítség, hoztak hozzám átvezetékelni egy Yamaha Dt 50-es endúrót .Talán 91-es évjáratú , léghűtéses. Sajnos a vezetékek egy része elégett így néhánynak a helye kérdőjeles.
Akkor azért is nem volt semmi változás amikor leszedtem a hangtompítót! A kiégetéssel még lehet hogy megpróbálkozom. DT 80-hoz lehet kapni valami tuning cuccot pl: polini vagy azok nagyon borsosak?
Nah megtörtént a baj,megragadt a vas:((szval jöhet az új dugó és fúrás...kérdésem a köv: -milyen dugót,mennyiért és hol?Misi neked ilyesmid? TDR125 v. ugyanaz mint DT.(Pinkmotorsnál van 6500ért!!de bóvlit nem akarok)esetleg tuninghenger létezik DT hez és az milyen?
Az első dobot (rezót) ha szétvágod és kiüríted (az én tapasztalataim szerint) nem lesz sokkal jobb (vagy inkább semmivel) maxmium a hangja lesz nagyobb, ha az azbeszthálót is lefejted belülről. Ellenben, ha van benne sok kokszlerakódás és azt kiüríted, akkor sokkal jobb is lehet.
Ha a hangtompítód Giannelli, akkor az ugy ahogy van tuning. Azzal is max. annyit érdemes csinálni, hogy a csöveit megnézni, hogy nincs e lerakódás...
Visszatettem ma a légszűrőbe a folytást és jobb lett. Hozzáhangoltam a karbit amikor le volt szedve és most is. Így hogy benne van jobb lett de nem tom hogy miért. Amikor nem volt benne alulról nagyon gyenge volt aztán olyan 5,5 ezertől kb 6 ezerig alig ment aztán pedig szépen húzott. Most hogy benne van alulról is jobban megy nincs az a ,,rés" és felül is jól húz.
Le akarom kötni a különolajozást a TDR-n megelőzve azt hogy "esetleg" ne kapjon kenést,kérdéseim ezzel kapcsolatban: -Ezt hogy legcélszerűbb +valósatani(elég pl. vmelyik hajtó fogaskereket kiszedni)? -milyen keverési arányt lenne célszerű használni?(Agip Racing 2T fullsynt)? -milyentapasztalatok vannak a lekötött rendszerrel,kell-e esetleg újrakarburálni,és a keverékes téma miatt esetleg nem veszi majd "rosszabbul a gázt"?
HI! Nekem is TDR-m van,kérdezz nyugodtan,akár mailen is! Milyet vettél alu v. fűzött kerék?acél v. aluvázas mikor,mennyiért,írj már róla légyszi pár szót + kép is érdekelne....
Annyira nem volt marha drága a küllő, asszem 200huf/db, a gyári kb a duplája és csak szetben adják.. Viszont nem találtam meg a telefonszámát sehol a csókának, akit érdekel keressen vissza, már egyszer tuti beírtam ebbe a topikba...
Leszedtem ma a hangtompító és gondoltam megosztom a tapasztalataimat és estleg kérdeznék is valamit. Tehát. Amikor leszedtem a hangtompítót nagyon vad hangja lett a gépnek. Jobban húzott felső fordulaton de azért a karomat nem tépte ki és migis csak 8 ezret forgott. (ja és ekkor vettem ki a legszűrőből a fojtást)
Amikor visszatettem akkor is elég jó már elmegy 9 ezerig is de alulról eléggé gyenge lett viszont 7-8 ezer között megy mint állat.
A kérdésem az lenne hogy érdemes-e szétvágni azért a hangtompítót hogy jobban menjen?
Az első dobra ez van írva: Yamaha 53v-14610 80km/h a hangtompítóra pedig ez Giannelli Ref. 1711 TPSI 4063 ezek jelentenek valamit esetleg a hangtompító tuning rajta?
Hát má a kormány csapágy dolgot megoldottam. Vettem 42 es csapágyat. oszt leszedem 41 re és persellyel belel a 43 as helyre.... 600 forint....nem több ezer. Vazze egy komplett kormány csapágy készlet ami alsó és felső csapágy 12 ezer FT. Legalább is ezt mondták a bótban. 17 első lánckerék lesz rajta ha összerakom. had legyen kevesebb a fogyasztás....
Na ki mivel szedte le a festést a vázról ? Kromofág a legjobb??
Pilot: Ja, 7tengelyes 20ezres fordulatú maróval. Asszem 7 tengely van az emberi karon, úgyhogy 7 tengelyes volt... Ilyen kis bizbasz kézimaróval csináltam, a végén meg sniccerrel kellett megigazítani, mert a marótól mindenhova folyt az anyag, csak oda nem, ahová én akartam. A telódban az olajat egyszerű megnézni: az alján a száraknak van két 6-os csavar (10-es kulcs kell hozzá) kitekered, kicsit megnyomod a telót, ha nyomja az olajat, akkor van benne. Videóról érdekes lesz. A hátsó rugóstagon lehet húzni. Azt hiszem 36-os kulcs kell hozzá (kettő, mert ellenanyás). Az enyémet meg ne vedd alapnak, mert kiemelésem van. Küllők miatt írj a ZDomannak (emailt, mert a fórumot vagy olvassa, vagy nem), az csináltatott nagyon állat küllőket az övébe, csak marha drágán. Miért írsz mindent vastag betűvel?
Sajnos nincs 160 rugóm egy svájci DT-re, pedig ha lenne, biztos megvenném. Ez jó ár érte. Már ha igaz, amit leírtál.
Az enyém pont ilyen volt! Az is 84-es volt, szintén svájci, de az teljesen hibátlan volt. (gumik kivételével) Még az utolsó nap raktam bele egy új akksit is, mert ami benne volt az gyengélkedett. Egy rossz pillanatomban 80 ezerért adtam oda egy ismerősnek. :-(((
Szarban vagyok és el kéne adnom a mocimat. 1984-es DT125LC. Első tárcsa,YPVS, vízhűtés, egyszóval minden ami egy 125-ösbe kell, van rajta. A motort generállal vettem dugócsere, stb. 1300km-t tettem bele. Mivel állat módjára ecsettel volt feketére festve, ezért átfestettem. Csavarra szétszedtem mindent rendbe raktam és hiba nélkül összeraktam. Váltóolajt, vizet, fékolajt cseréltem. Kb 2 hónapja van nálam már a moci. Teljesen felújítottam. 3 hibája maradt. - a jobb oldali teloszimering ereszt - a kartert záró lemezek elöregedtek, így egy kicsit gyenge. (125km/h a vége csak...) - a vízpumpa szimeringet cserélni kéne, de mióta szétszedtem és az egyik rugón húztam egy kicsit azóta nem tapasztaltam összefolyást. Azért csere! A fogyasztása Misinek hála 4l alatt van. 1 liter motorolajt kb. 1200km alatt eszik meg. A kipuff üres, a gumik kb. 60%-ak. Hátul terep elöl vegyes gumi. Lánc és lánckerekek szerintem még jók. 34000km van benne. A tank egy picit horpadt. A váló jó! Ha nagyon finom vagy vele 4-5 között előfordulhat üres. Itt lehet megnézni http://yamahadt.srv.hu/ . A képek óta új a komplett kuplungkar a fékkar és újjak a tükrök. Szinte az egész kormány...
160e Ft az ára. Se, több se kevesebb! Ja nem rendszámos. Vámpapírok, svájci forgalmi viszont van. (nem lopott!) csaszi04@enternet.hu 06 20 328 3783
Jó a cucc én láttam. Mivel vágtad ki a sárvédőt ? Kézzel vagy CNC géppel.
Hát hogy tudom megnézni hogy jó az első teleszkóp ? És azt hogy van benne olaj vagy nincs. Csinálok 1 videót hogy milyen oszt majd megmondjátok jó vagy nem.
Ha a hátsó rugó nem fárad el és nem nyomódik össze akkó mé volt lent a segge a motornak ? Képeken láttam kinek milyen de nekem kb 5-7 cm lejjebb van a segge alapból. Má ha ráülök akkó meg még 5-8 megint lejjebb megy. Küllöket menyiért vegyek ?
Misservice:
Van valami infód is ezekről a cuccokról ? KÉP vagy valami.
Ha japán, akkor japán. Pesten a Páva utcában (Üllőiről nyílik, SKF bolt van a srakon, de ne oda menj) a másidok sarkon van egy zöld kirakatos Paulus csapágybolt, ott kapsz Koyo-t is elég olcsóért, meg számla nélkül is, szerintem ott semmiképp nem lesz 10 rugó.
A gátló gázos-olajos, az országban egy helyen javítják, a rugó nem gyengül el. Ha nagyon gátolhatnékod van, vegyél komplettet, de az öregekből mindből elfolyik az olaj.
A csillapítás nem azért van az elejében, hogy ne hirtelen jöjjön fel, hanem azért, hogy ne hintázzon. Ha túl nem jó így, tegyél bele sűrűbb olajat. Akár elmehetsz a 80W90-ig is, nekem az MZ-ben az volt, egyetlen hibája, hogy hidegben nincs az az isten, aki összenyomja, annyira beáll... Vagy ha szét tudod szedni, a nyomórúdon le lehet dugózni egy-két áteresztőfuratot, attól is jobban tart majd. De jó a csillapításod, ha a kirugózás után nem megy magától újra befelé.
De erről még mindig nem írt senki:
Szóval hogy tetszik?
És a 3D-s főtengely képe? Az srv-s képtárról van szó.
ypvs:a fojtásod a rezoncsőben van(ha van..) és az elektronikában. az olaj sz.tem tökmindegy csak fullszinti legyen(ez elvileg nem ég el...?!?) a verdád többi részét inkább ne babráld,hacsak nem a felső 10.000-ből származol,mert bazi drága az új alkatrész. ;)
Pilot:hátsó telóm van,ha megtalálom ebben a kupiban akkor csapágyam is.a kettő együtt 12 ruppó. az első telódban kevés az olaj,vagy nincs is.....
Ezt nem modjátok komolyan hogy 10 ezer 1 k***a csapágy. Ha ennyi inkább csinálok hozzá. Nos még kérdésem van....
Hátsó rugó + csillapító. Széjjel lehet szedni a rugót a csillapítótól ugye ??? Honnan tudom meg hogyha a rugó elgyengült ? És a csillapító mennyi bele ????
Yamaha DT80 motor !
Első teleszkópban kéne lenni valami csillapításnak nem ??? Betolom gyorsan / ráugrok / és után elelngedem. Hipp hopp feljön. Merre kell neki csillapítani és mennyit?????
Dt80 hoz kéne kormány csapágy a felső.... Na persze nem kapni mert egyedi van benne hogy kapnák be a japánok. Nos ki tudna mondani árat eredeti csapágyra ?? Gondolom valami jó drága.... Mert hanagyon drága inkább csinálok bele valahogy...
Újra itt vagyok. Nagynehzen vége lett az érettséginek. Nagy szopás volt. Na mind1.
Az lenne a kérdésem hogy tudna-e valaki szerezni nekem komplett első hátsó kereket a DT-hez?? Teljesen komplett kellene(felni,agy,lánkerék,tárcsa). Szal minden. Gumi nélkül. Akarok rá cross gumit tenni és így cserélgetni az utcai kerekeket meg ezt. Mennyi lenne az ára??
Új tag vagyok,Sárbogárdról. Sokan vagyunk Dt-sek (kb.8an). Van honlapunk is de elég gagyi ( www.smc.atw.hu ). nekem 125LC2 -m van. Lenne 1pár kérdésem:
-misiservice :ki ő? -ugy vettem észre h. elég megbecsült tagja a fórumnak,és h.vágja a témát.
-Van-e valaki aki Sárbogárd környéki?
-Érdemes-e a karbit felesztergáltatni, ha igen mekkorára?
-Van-e a 89-es lc2-kben fojtás?(hol?)
-Érdemes e felcserélni a power bowdeneit(most a motor eleje felé levő bowden zárja a szelepet) és ha rosszul van beállítva akkor csökken a motor élettartama?
-a membránt lehhet-e valahol állítani/tunningolni?
-milyen márkájú olajat ajánlotok a kül. olajzóba,most Q8 at használok de azt olvastam h. nem valami jó.(Terepen használom a gépet.) Köszi
Itt a suliban mindneki tudja, hogy létezek ilyenek, de hogy hol lehet kapni, arról mindenki mélyen hallgat... Mintha valami titok lenne... Én találtam 0,1-es szalagot a csepeli fémműben, egyetlen hibája, hogy csak egy métert tutam kunyizni, mert legalább 50 kilót le kell vasaltatni, hogy egyáltalán nekiálljanak, meg hogy biliacélból van, nehéz kivágni, és nem edzhető (kevés benne a szén meg előbb elég, minthogy felmelegedne...). Szóval nehéz a bányászok élete.
öregem,ha találsz egy helyet ahol ilyesmiket lehet kapni szóljál............ 15 éve gyüjtögetem a váltóhézagolókat és a szelephézagoló pogikat. és soha nincs elég belöle. wazze..............
Azért a 100 ropi elég soknak hangzik, bár én magam szerelem a gépet... Hengert kapsz kb. 15-ért, prox dugó (elég jó fajta) meg van 25-ért, de asszem valaki írta, hogy tud olcsón (talán Misi?). Csak hanger meg dugó kell? Ja, meg tömítések, apróságok stb. kb. 5000. Számolj! Abszolút nem tudsz szerelni?
Nem tudom ,hogy mennyiért vetted ,de ha egy Jó gépnél 100000Ft tal ólcsóbban, csak akkor ajánlok bele költést.
Mert: új henger 60000Ft
Dúgó 15000Ft
Ha szervizben csináltatod meg akkor 5000Ft /óra és benne lessz a szerviz könyvbe
Ha nem akkor haveri áron 1000Ft/óra De nincs vezetve szerviz könyv(eladáskor érték különbség)
Ez kb 5 órás munka + cucc
Azért durván 100e Ft és késsz a gép ha csak ez volt a hibája.
De én azt ajánlom ha nem 100e Ft-tal ólcsóban vetted akkor most szabadulj meg töle minnél gyorsabban annyiért amennyiért veted, mert megkeseriti az életed (NAGYBUKTA) és drága
Ez az én véleményem ,de kérdezz meg másokat is!
Ha nem igy van akkor indokoljátok meg ,hogy tanulja én is .
Sziasztok!
Még új vagyok, szeretném a segítségeteket kérni. Ajánlottak nekem egy Yamaha TDR 125-öst megvételre döglött motorral. Fúrni már nem lehet, ezért kéne nekem hozzá blokk.
Az volna a kérdésem, hogy milyen blokk jó hozzá, és tud-e valaki ilyet, esetleg szerelőt aki össze is rakja.
Az eladó azt mondta, hogy a TZR blokk jó hozzá, mi erről a véleményetek.
Ja és még olyan kérdés, hogy mibe kerülne a felújítás új hengerrel, dugóval, múnkadíjjal. Kb???????
Előre is köszönöm.
Sibu
ata: van. hívj fel. doman: sajna nem jó, a TDR jeladója full más rendszerü de talán össze tudom faragni. probáld megjelölni valahogyan hogy menet közben mit csinál,azután kapd le a kiput és sasold meg hogy áll a szelep. beleszaladtam már így néhány meglepi-be.......
Majd tudósits légyszi, hogy jó lett e az elektronika..
Leszedtem a power kis burkolatát a hengerről, megnéztem, úgy működik ahogy mondtam, hogy gyújtás ráadása után - alapállapot - teljesen nyitott pozicio. Szoval elvileg rendesen be volt állitva, de kicsit tekertem rajta csak ugy kipuf leszedés nélkül, szemre és mintha valamivel jobb lenne...bár lehet, hogy csak nagyobbat "ránt".
Amig nincs km-orám, vagy fsz-mérőm addig nem tudok biztos összehasonlitást csinálni...
Új vagyok a motorkérdésben de munkába menet sokszor felidegesítem magam a dugókban ezért gondoltam valami kétkerekűre. Eleinte robogóra gondoltam de rájöttem, hogy hasonló pénzért az enduro már sokkal inkább strapabíróbb és gyorsabb motor a budapesti utakon. Olvasva a topicot két dolog merült fel bennem: - milyet lenne érdemes venni amivel a lehető legkevesebb gond van (nem a minél nagyobb végsebesség számít nekem hanem a megbízhatóság)? - vannak-e egyáltalán olyan eladó motorok melyek nincsenek össze-vissza tuningolva, széthajtva?
Misiservice: ,,...ha mezei hajtómü olajat raktok bele(80w-90) besz.rik a kuplung és gyengébb lesz a gép is.egyszerüen túl sűrű.,,
Kár, hogy ezt pont ott nem tudják, ahol a leginkább illene tisztában lenni a kérdéssel. Különben van hely, (személyes élmény) ahol minden szívfájdalom nélkül beleteszik a kötelező szervizes DT-kbe.
nem tuning. elhagytam a mühelyben egy elektronikát......... wazze............ mennyit kérsz érte? Olaj téma: A 2t gear oil feliratos cuccok tökéletesen megfelelnek hiszen erre fejlesztették ki mindenféle agyoniskolázott kerekfejü vakegerek. én általában nem szoktam a 2-3-4 ezer forintos "speciális" kétütemü hajtómű olajjal vacakolni,egyszerüen veszek egy 4T fullsyn 10-40 es tökmindegy márkájú olajat,(1500) mert ha a 900rr-be jó akkor a DT is elbirja. ha mezei hajtómü olajat raktok bele(80w-90) besz.rik a kuplung és gyengébb lesz a gép is.egyszerüen túl sűrű.
Köszönöm, megnézem! Bár most már megvárom míg megérkezik a Giannelli rezo + dob, aztán majd mindent egyszerre. Hogy nem lehet átfordíttani a powert, az elég nagy szívás, de majd azt is megnézem, hogy mit találtak ki átfordítás ellen. Tudtok róla valamit?
Most már jó lenne véglegesen tisztázni az olajkérdést, mert számomra is sok még a bizonytalanság ezzel kapcsolatban, annak ellenére, hogy már sokan írtak erről. Eredeti gépkönyv szerinti előírás: SAE 10W 30 SE motorolaj(!!!) Tehát nem hajtóműolaj! Yamaha szervizben 80W 90 hajtóműolajat akartak tenni a gépembe az ezres szervizen, de ezt már tudtam előre és vittem magammal MOTUL 10W 30 hajtóműolajat. Motul 10W 30 Transoil 2T: ,,Tökéletesen megfelel, amikor a konstruktőrök SAE 10W30-as motorolajat vagy SAE 80-as váltóolajat írnak elő.,, (forrás: motul.hu) Tehát akkor most motorolaj, vagy hajtóműolaj kell bele, mert ez az ami nem világos még nekem.
Én az előírt, 10W30-at veszem bele Repsol márkájút (vagy talán Motul is gyártja) , elég nehéz beszerezni mert kevés helyen árulják, de annak a dobozára rá van írva hogy 2T gear oil (vagy néha Castrol ACTEVO-t veszek...)!
Namost a sima, autós motorolaj nem igazán jó bele mert bexarik egy idő után a kupplung (nem törvényszerű, de nem próbálom ki inkább..). A motoros olajakban (a legtöbben) van adalék kupplunghoz. Szoval semmiképp nem 80W90 mert annak se a viszkozitása, se az összetétele nem való...
Én Castrol Actevo 10W40 4T motorolajat raktam a váltóba, kicsit érdekes, melegen jobban fogott a kuplung vele.
Lamellám meg rugóim vannak, de lehet, hogy neked is meg vannak kopva az agyon meg a fedélen a futófelületek, azért csúszik. De ha érdekel a lami, elboltoljuk. Hol laksz? Nekem Pest OK.
Kidekoráltam az első sárvédőmet. Majd teszek fel képeket róla.
Köszönöm Misiservice! Boltban csak úgy tudnék venni, ha előbb szétszedném és vinném magammal a fuvókát a méretek egyeztetéséhez. Ezt szerettem volna elkerülni, de ha nincs más megoldás, akkor marad ez a verzió. Esetleg ha lehetne tudni, hogy valamelyik szoci motoréval megegyeznek a méretei, az nagy segítség lenne.
Más: Képzeljétek elvittem egy szakihoz a gépemet (Dt125R) és beállított rajta mindent. Én még otthon kivettem a disznóorr gumit a légszűrőházból,meg szétvágtam a végdobot és kibeleztem. Rohadtul megy a GÉP!! Király hangja lett meg mostmár kifekszik az órám (140km/h) és még pörög tovább. A lánckereket 17-esre cseréltem. Állat lett a gép. Most vettem még egy 34-es Dellortot Kiváncsi leszek mit művel vele!!! Szerintetek mit fog okozni egy 34-es karbi?? Csáó
Waszeitung: Az eredeti angol nyelvű gépkönyvben SAE 10W 30 motorolaj van előírva. Kötelező szervizen 80W 90 hajtóműolajat tesznek bele cserénél. Én is Motul SAE 10W 30 hajtóműolajat (Transoil) használok. (www.motul.hu) Ha terepen túlfűtöm a gépet, akkor a váltás nem olyan finom, mint normál körülmények között. A következő olajcserénél kipróbálom a 10W 40 motorolajat.
Misiservice: Ki kellene cserélnem az eredeti 210-es főfuvókámat 250-esre. Hol tudok ilyent beszerezni, vagy esetleg mivel lehet helyettesíteni?
Waszeitung: Én 15W40 4ütemű motorolajat hajítottam bele csak az volt otthon szombat délután. Azóta 800km mentem vele és baráti. Nem tapasztaltam semmi hibát. Sőt! Azóta nem változik a kuplungolási pontom. Amúgy 15W30 2ü szintetikus való bele de azt nehezebb beszerezni és ugyan olyan jó (ha nem jobb) a 15W40-es. Legfeljebb a szaharában 70C-nál sem lesz a váltóolajoddal gond... :)
4.ker váci.u 51. a lamellákat bebuktad,Pepula lenyúlta az uccsó garniturát. végdob,vagy rezoncső kellene? nincs valakinek egy 4FU elektronikája TDR-hez?
10w30-at javasolnak bele. Én Motult vettem, állítólag azt szereti. 1 liter volt 2300 Ft. Szerintem autóét nem érdemes beletenni, mert a kuplung lehet hogy megsínylené.
Meg tudná mondani valaki hogy egy 125-ös vagy 80-as YZ-nek mekkora a karburátor torokátmérője? Szerintetek éremes lenne egy ilyen karbit föltenni? Ja és a felfogatás hogyan lenne megoldható?
Tudnátok mondani pár oldalt ahol DT tuning kipuffok vannak! Nem tom ami most nekem van fönt kipuff hogy nem-e tuning de majd a hétvégén még írok és leírom hogy mi van rajta.
motorom: Yamaha DT 80 100 ccm-es Polini hengerrel
Ja és vannak valakinek eladó kuplunglamellái, rugók stb. mert csúszik a kuplung.
Misiservice a te műhelyed merre van, mert lehet elnéznék feléd tunung ügyben!
Bowdent hol javítanak Bp.-n,vagy komplet bowdent hol kapni ugyanis ma elszakadt a kuplung bowden azért valahogy sikerült kuplung nélkül hazaérni,csak az elindulás volt érdekes.
Vki meg tudja mondani DT125 váltójába mi a jó olaj 15W40 v. 75W90 v. 80W90?Szintetikus v. ásványi?Jó bele a szgk motor v. váltóolaj v. nem ? Előre is thx! Panko estére remail megy!
Ugyan eddig nem szereltem soha tárcsát,de olvastam szakemberek tanácsait aszem a motorrevü oldalán,volt vmi ilyen gondja vkinek,és ő is csak tippelt arra hogy meg kell tisztítani a pofát kinyomó mechanikát (hidraulikahengert és társait),mert nem tud visszacsúszni hanem "kint" maradt.
http://www.aranykezu.hu/oroszmotor/ (a zene sem utolsó,simán elképzelek rá egy vigyorgó szoc párocskát a nyári koraesti nap fényében suhanó nyírfák alatt egy IZS nyergében) :))
Kár hogy nálunk nem kapni ezeket az igénytelen agyoncsaphatatlan paripákat Muszáj a japánokat venni :(
Honnan lehet megállpítani hogy az adott gép milyen évjáratú? önindító, más idom,stb...
...mert ma voltam megnézni egy elviekben 96-os 125-öst, de a végére csak kiderült hogy nem 96-os hanem 89-es... (évjárat a fékcsöveken + keményen le volt lakva...)
(Csak nem akarnám minden telefonhívásnál úgy kezdeni hogy mi van a fékcsőre írva...)
megyek megyek a mocival és egyszer csak má azt veszem észre hogy fog az első fél. Na hát ... Mire haza értem má jó meleg vót .... Na ez mé van ? Beszorultak a pofák ? Be van rozsdásodva ? Levegős a cső vagy a hengere és a levegő ahogy melegszik tágítja magát és jobban fog ? na szóval várom az ötleteket !
Na ilyenből egy 500-ast elviselnék.Vmi ehez hasonló de öregebb jószágot fogok beszerezni,van vmi varázsa a rendberakásnak és a bütykölgetésnek is,nemkell a vadiúj technika :) (+ahoz bankot kéne rabolnom ;) )
Nah,végre megjött az eszed:))) Nekem épp van 1 TDR m,amit el szeretnék adni,de nem mindenáron,az állapota azt hiszem sokat elárul,elég hasonló a DT-hez ami lényeges különbség:320mm első féktárcsa (gyári),önindító,140km/h képek: Teljesen legális,friss műszaki ha érdekel a címem tudud! És egy kérdés ami mkihez szólna,a váltóba mi az ajánlott olaj?ásványi v. szintetikus? 15W40 v. 75W90 ? Thx előre is!
Itt a gond hogy ez nem 1db dióda,ez egy egység amiben asszem több dióda honol,esélyem sincs magamtól felszerelni a dobozt ha se a diódák számát se azt hogy hányféle se az adataikat se a a dobozon belüli kötést nem tudom,még várok máshol pár biztos választ a kompatibilis egységekről,ideiglenesen venni is fogok bele,de előbb utóbb ki lesz váltva ezzel a vadi új komplett CDI szettel,új kábelek,minden egyben,és csak fel kell szerelni,gyújtásállítás,gyertyabeköpés elfelejtve.
Csak nem erre a motorra szeretnék költeni ennyit,tervbe van véve vmi bivaly túramotor(ez nem volt tervbe véve de megtartom mert nagyonteccik) inkább azt pénzelném mint ezt.
Tudtok olyan oldalt ahol kategóriánként vannak a motorok tesztelve? és túragépek is(én ezalatt a szöcsketermetű nagy benzintartályú magas erős, terepen is jól mozgó crossmotorkinézetű példányokat értem)
vhol azt írták pedig hogy egy ilyen "öreg" RD-s yamahával is majdnem váltás nélkül át lehet kelni az Alpokon :) annyira kajak,kétszer olyan erős mint egy 350-es Jawa pedig csak 250-es.De ahová én a későbbiekben tervezem az "expedícióimat" :) oda egy keveset fogyasztó nagy teherbírású nagyonmegbízható, körülményekre ,üzemanyagra igénytelen túramotort akarok ólajtó nagy benzintankkal,mert több a szamár mint a benzinkút arrafelé úgysejtem,tehát saját 100kg-ot+üzemanyagtartályokat+komplett saját alkatrészműhelyt is el kel bírnia.
Mekkora köbcenti cipeli ezt el erölködés nélkül?Hegyeken föl le.
Megkérdeztem pár ismerőst akik már motoroznak egy ideje, szerintük is robi után elég lesz a 125 DT, illetve ami még nagyon mellette szól, hogy mindent lehet hozzá kapni, én nem horror áron...és azonnal...
Tehát most egy jó állapotú, '92-'99 közötti darabot keresek.
Esetleg ennél a tipusnál is vannak "tipushibák" amiket feltétlenül meg kell nézni a próbánál?
Esetleg valaki tudja hogy ebben az időszakban milyen tipusok jöttek, ki milyen teljesítménnyel, mit változott a külső?
"tuninggal" mindegyik tipusból(kiadásból) ugyan azt a teljesítményt lehet kihozni?
Ha jól tudom ezeknél még mindegyiknél manuális vezérlésű a power szelep. Jól tudom?
Na szóval a diódákat mindig a lehető legnagyagyobb fesz re és áramra kell venni. esetünkben 500 V legyen és 30 A . Szerintem. Biztos ami biztos. Vannak kész gyári egyenírányító hidak. Azon meg persze rajta a drótok helye. Bótban csak annyit kell mondani kell egyenirányító 500 ra és jó nagy áramra. Vagy 300 volt ra.
Nekem is vannak nagy egyen. írányítóim itthó. Akkóra mint 1 mobiltelefon fele.
Polar: Én nem szütíörögnék az egyenirányítóddal, a gyantát még soha nem sikerült úgy leszednem, hogy ne vágjak bele valamibe. Meg aztán semmi garancia, hogy meglátod a típusszámot, mert a késsel előbb levakarod... Esetleg hőlégfúvó, ha úgysem jó másra az egyenirányító. A graetz-híd olyan egyenirányító híd, ami 4 diódából áll, és tulajdonképpen a váltóáram negatív félperiódusait fordítja meg, ezáltal amolyan "melleket" kapsz (poz. periódusok sorozata), amit kondenzátorral szoktak simítani. A kötést megtalálod bármilyen elektronikai könyvben, annyira alap. A generátor teljesítménye független az őt hajtó motor lökettérfogatától és/vagy teljesítményétől. Tehát simán jó lehet bele a 400-asé is. Nem igaz, hogy bontóban nem találsz... Az olajszivattyút légtelenítsd. Erre egy csavar szolgál a ház oldalán, amit kitekersz, alóla jön a levegő, aztán egyszercsak az olaj. Ha már nem jön több levegő, akkor tekerd vissza. Jótanács: tegyél fel az elmenő oldalra átlátszó csövet, hogy lásd, ha levegős az olajáram. Ja, és az olajtartály túlfolyó csöve ne legyen ledugózva, mert ha jól zár az olajtartály fedele, akkor nincs levegő utánpótlás, és bubis lesz az olaj. Nekem is volt ilyen, tényleg így van! A CDI gyújtásnál egy kondenzátort töltenek fel viszonylag magas (kb. 400 V) feszültségre, a gyújtóimpulzus által pedig soros rezgőkört hoznak létre, ami a kondenzátorból és a gyújtótrafó primerköréből áll, és mivel a kondenzátor ilyenkor veszedelmesen meglövi a trafót, annak szekunder oldalán indukálódik az irdatlan 25kV-os feszültség, amivel aztán gyújt a motor. Azért jobb, mint a hagyományos, mert annál a trafó primerköre folyamatosan áram alatt van, a szikra attól lesz, hogy ez az áram megszakad (a megszakító által), és egy segédkondenzátorral jön létre a rezgőkör, satöbbi... A CDI különben Capacitance Discharge Ignition. Tudsz angolul kicsit? Valami gépjármű-elektronikai könyvben utána tudsz nézni. A tirisztor amúgy benne van, de csak kapcsolóelem, tirisztort tettek már a megszakítós gyújtásba is. A CDI-nek az elve más.
Panko: Az RX-ről azt mondják, hogy akkor jó, ha megveszed, és se szó, se beszéd, kicseréled a hajtókart, meg a dugattyút, magadnak igényesen bejáratod, és akkor sokat elmegy, meg majdnem úgy tud menni, mint egy krosszmotor. Amúgy szép, meg minden, de én már láttam embert nagyon szívni vele. Addig nagyon jó, amíg jó, de tényleg nem 310-ért. Annyiért már motort is kapsz. Robogó után meg úgyis egyenesekben használod majd fullgázon, akkor meg nem megy el annyit úgyse. A versenyenduronak a futóműve is más, meg kicsit más rajtuk a motorkarakterisztika. Na meg a lámpa. Az endurónak hosszú meneteket kell kibírni. "to endure": elszenved, elvisel, fennmarad, kibír, kitart, kiáll... Mostmár sejted?
Misi: nem mindegy, mert a fordított polaritású impulzus nem fogja megnyitni a tirisztort...
misiservice kösz,azt írtrák róla érzékeny precíz szerkezet,ebből gondoltam,szét nem szedtem (még),jah ez az első ismerkedésem a motorokkal (mármint a motorkerékpárral,magukat a motorokat 5 évig verték a fejembe,hiába ha nem foglalkozik velük belámul az ember hamar :) )
Még utoljára kérdezek tőletek vmit a végén aztán nem szenvedek már tovább,a következő hozzászólást egy fórumon találtam:
"a second hand original yamaha rd350 rectifier will cost you less than 1000 easily (mebber b/w 700 to 900) a brand new honda activa rectifier will cost u 450 i think"
Most itt 1000 dollárokról beszélnek???Na ne, ná né, ez cseppet sokkoló Nemhiszem de úgyhangzik nem?
-yamaha amerikai oldalán van eredeti a 79-es 400F típushoz ,mivel egy 76-os szervízkönyvben a 250/400 C típus egyben van taglalva szétválasztás nélkül,úgy feltételezem hogy az összes alkatrészükben és paraméterükben megeggyeznek(79-es 250-es az enyém) ,kivétel a lökettérfogatot,szerintetek?Megérné az USA-ból rendelni egy 400F hez valót?(persze utánnajárva az árának, mivel azt nemírták oda,ez amolyan kívánságlista csak,biztos tájékoztatnak róla amikor felveszik a redelést)
-A fenti hozzászólás úgy folytatódik hogy érdemes áttérnie a delikvensnek CDI gyújtásra...hömm......? Ez az a bizonyos tirisztoros gyújtás?Állítólag kit-ekben árulják,gondolom motorspecifikusan alapbeálítással,vagy univerzálisan,tudtok erről vmit,nálunk kapni ezeket?És nehéz problémás a felszerelése beállítása egy kezdő számára?
Ezért az RX ért a 310e kiba...ott sok,semmi papírja ilyet kapsz kis szerencsével 60-80e -el olcsóbban.Ha robogó után ülsz rá 125re nem lesz kevés a DT :)),főleg ha jó állapotút veszel v. raksz rá akár 1 tuninghengert! Az Aprilia elég szervízigényes + nikasilos hengere van,ha gixxer van akkor az sokba fáj,míg a DT-é fúrható!A Dt hez jobb az alkatrészellátás és olcsóbb is mint az RX hez,és azonos feltételek közöt sztema Yamahát kell kevesebbszer szerelned. Az hogy kibír másfél évet attól függ hogy használod és mennyire törődsz vele,ha mondjuk csak évi 3000km-t mégy vele akkor jópár év a kihordása....szval sztem Yamaha...csak nézd meg hogy még fojtott-e mert ezzel sokat szophatsz,olvasgasd el az egész fórumot pár óra az egész és sok minden kiderül:))
A robogómat eladtam, mert elég kis vérszegény volt, az idén szeretném kipróbálni az endurózást, de mivel jogsim nincs motorra, így marad a 125-ös... (lepapirozva 50-nek)
A kérdésem az lenne, hogy az Aprilia RX 125-el van valakinek tapasztalata? Megjelenésre/kisugárzásra ez amelyik leginkább bejön, de nem tudom hogy mennyire szervízigényesek.
Ma beszéltem egy sráccal aki hirdet egyet, állítása szerint normális használat mellett 1-1,5 évet kibír egy gyűrű/dugó combo. Ezen kívül milyen időközönként kell láncot, lánckereket cserélni, és pl. egy Apriliához mennyire beszerezhető/költséges?
Alapvetően szeretnék valami erősebbet, de nem full cross motort, mert az üzemórás számlálás egy kicsit elriaszt...
Alapvetően mi a különbség a verseny endúró és a cross között? (csak a lámpa?)
Ezen a modellen kívül mi az ami esetleg még szóba jöhet? (DT-t csak azért nem igazán szeretnék venni, mert állítólag elég gyengus a motorjuk...de strapabíró...)
Kösz mindenkinek,nemsoká nagyonaktuális lesz a beszerzése,ezen a héten öszerakom a gépezetet.
Az egyenirányító egység olyan mintha vmi anyaggal lenne kiöntve,vmi műkő vagy műanyagszármazék lehet,sztetek aha szétbontom (vésem?) akkor valszeg a diódák közelébe érek és szabad szemmel is felfedezhetem a hibásat kiégettet?
A "graetz" micsoda?Pont úgy festetted le mint ahogy elképzelem ennek a belsejét,ill az univerzális egyenirányítót,csak a megfelelő diódákkal kell megvenni és a drótokat jól összehozni a kapcsolási rajz szerint?
Az még menni fog,az RD 400-as generátora 5000-ren 18 Ampert ad le,mivel tökugyanaz a motor mint a 250-esé szerintem ez is ugyanannyit.
Pilot78:
Tehát egy egészséges tűréssel kell vásárolni a diódákat ha jólértem amit mondasz.
Az összes diódának egyformának kell lennie belül?
Hogyha a szaküzletben nem tudnak segíteni akkor amit még nem próbáltam hogy keresek bontott eredetit külföldről,és semmi további tökölődés :)
Misi: nem tudod véletlen, hogy a jeladón a melegpont (piros-fehér vezeték) felülre vagy oldalra kerül-e? Leforrasztottam a drótokat és nem igazán írtam fel... Ja, meg rájöttem hogy mi az a kötözgetés, amit az alaplaphoz mondtál! Szóval az az LC és az LC2 közötti különbség. Ugyanaz a két tekercs van feltekerve, csak az LC-n ott van közösítve, ahol neked kell (az a kettő középen), az LC2-n meg úgy van, ahogy én odaadtam. És neked a régi 125-höz az LC-jé kellett ugyebár... És annak semmi köze a gyújtáshoz, az legfeljebb a véletlen műve lehetett, azóta 50-szer néztem meg a rajzot róla...
Van minden elektronikai boltban szerelt Graetz-híd, kis fekete doboz, benne a 4 dióda, olyan kapsz, amilyet kérsz. El se lehet rontani, rá van írva, hogy melyik lábára mit kell kötni. És kb. 500 forintból megvan. Szerintem ennél egyszerűbbet ha akarsz se találsz...
A Te fekete masszív izédhez nem értek, de a DT80 könyvében vannak ilyen mindenféle diagramok, hogy a szabályzónak meg a gyújtáselektronikának milyen ellenállás értékeket kell adnia, ha így meg úgy mérsz rajta, a tiedhez is kellene hogy legyen valami ilyesmi.
Az olaj piros lámpája meg csak azt jelzi, ha a tartályból kifogy a cucc, azt nem, ha a pumpa nem ad olajat. Csak hogy ne ess tévedésekbe...
Na szóval a diódáknál az áram is fontos de a fesz is.
Na me az áramot átengedi és melegszik mert teljesítmény van rajta. Szóval az lényeges mer elégne amúgy ! Na a feszültség meg azért mert ha záróirányba kapja a cuccot és kapja is me ugye váltó áram megy rá a generátorról akkó meg lényeges mekkora feszt bír még ki anélkül hogy áthúzzon vagyis rövidzárt csináljon. mert pl nincs terhelés a generátoron akkó megugrik a feszültsége 200 voltra is akár.
Vagyis kb 10-15 amperes dióda kell tutti és 500 voltos. Ezt csak úgy hasraütve.
há nemigaz teljesen más egy korábbi hiányos üzenetet jelenített meg ez a shit index a tesztablakban onnan másoltam ki mivel baxott elküldeni normál ablakból,ez egy akkora xar fórumváz hogy nemigaz,cooookie cookie hátán,mi a lóxarnak??????
egyszer be vagyok jelewntkezve de nem lép tovább vagy kiírja hogy nem rendelkezem a szükséges jogosultsággal,ja persze!!!!bontsam le a teljes tűzfalat mi te k..rva?
Ha a főszereplője lennék az "összeesküvés elmélet" c filmnek,lenne témám az ilyen népesség öszegyűjtő oldalakról mint ez.
A generátor 14V-os 12 amperes
Egy egyenirányítónál melyik az a paraméter ami fontos,csak az amperszáma?
5 lábú (5 drótos)
NEt-en nemigazán jutottam a közelébe az adatainak,majd ma.
Aksi nem töltődik,és kiemelték hogy a dióda a rossz,de a feszszabályozóra mutattak közben. ;) Ezért mivel letesztelni nemtom és elvileg pár-e-Ft-os kütyük,legyen új mind a kettő,legalább tartalékba lesz fesz szabályzó is. Veszek újat nem kell ilyen garázs sarkából előkotort "asszem még jó" állapotú csoda,de azért kösz. Most atomjaira van szedve a gép,műszerem nincs,venni kell kész nincs mese,de ha tudsz biztos módszert hogy egy ilyen többkábeles zárt masszív fekete izét hogyan tesztelhetek le másképp itthon,azt szívesen várom (pl hajtsak biciglivel dinamót 220-al lejtőn meg hasonló ötletek jöhetnek :) ) És még van 1-2 visszajelző amik aszonták nem világítanak,ó az szép móka lesz,a kapcsolási rajz olyan mint New York csatornatérképe,nulla éssszerűség nulla törekvés arra hogy vizuálisabb érthetőbb legyen.Röntgenszemű Josimotók biztos nagyon értik a dolgukat,valszeg a csíkszemükkel pont egy kábelt fognak be és szépen tudják követni a labirintusban. :) áh... De megcsinálom addig éljek,mert ugye ez az autolube rendszer ha kipurcan és nem világít a piros akkor hamar vége a mókának.
biztos hogy elszállt mind a kettő? mert a dióda nem nagyon bír tönkremenni. sz.tem előbb próbáld ki hogy müködik é. fesszabályzóm van,sz.tem diódát is találok ha jobban körülnézek a mühelyben.
ő... hát 1 régebbi 77-es tipus könyvéből tuti hogy legalább az alkatrészeket jól azonosítottam,azért ehez nem kell sok ész,belinkeltem a lapot,tökugyanaz tökugyanott vannak ahonnan ezeket leszedtem.
Szóval azt mondjátok mérjem ki a generátort és egy olyan egyenirányító kell ami bírja az amperját?
hát én ehez gyökér vagyok,se mérőm se gyakorlatom benne,illetve meg kell tanulni,van egy cimbora majd ráuszítom ha errejár.
Mindegy meg fogom tudni pontosan a paramétereiket és úgy fogom kérni.
vhol olvastam hogy az RD-knek sok alkatrésze az MZ-jével potolható.
Hogy mire értették sejtelmem sincs,talán épp ezekre.
Acsabad: kb. 300 fok lehet ott, az NBR70-es talán elmegy oda, de majd megmondják. Nem tudom, honnan vetted, hogy a DT-k kényelmes utazóban mennek 100-at. Ilyen igényekkel vegyél valami nagyobbat... A gyári fúvóka 240-es, tehát 1,2mm-nél valamivel nagyobb, nem tudom, mi szerint számozzák, mert a DT80-ban 110-es van, és az se nem 1,1 se nem 0,55 valahol 0,9 körül lehet, a 0,8-as fúró még lötyizett benne, de az 1-es már nem ment bele. A régi motort én is bejáratnám, lásd a lentebbi beszólásomat.
Logon321: alapjárati csavar az a szép nagy a karbi bal oldalán, ha elmászik sűrűn, meg magas egy darabig, aztán leesik, akkor sok levegőt kap. Próbálkozz, de trükk nincs. Elvégre ez is egy tudomány, nem mágia...
Misiére: Tábori is mondta egyszer, hogy a nikaszil olyan, hogy ha csak egy századot kell rajta köszörülni, akkor gyémánttal azért egy óra alatt fel lehet húzni, de ha valami komoly meló van, akkor egy napig megy a köszörű... Kemény cucc ez a nikaszil... Nikkel-Karbid-Szilikon, tudtátok?
Polar: egyáltalán váltóáramot ad a géped, és tuti, hogy az egyenirányító? Csak mert a japók elég régen kitalálták az egyenáramú generátort... A DT80-akon csak fesszabályzó van. Mérj rá a generátorra, hogy egyen, vagy váltóáramon kapsz-e értelmes értéket. Fesszabályzóból jó szerintem bármi, csak az áramot bírja ki.
polar0101 A diódának két lába van és egyenirányításra alkalmas, de nem éri el a hatásfoka az 50%. Ha viszont graetz akkor tuti, hogy annak négy lába van. Ha már megnézted, hogy hány lába van, akkor már csak egy dolgod van. Valahogy kitalálni hány amper csurdogál át rajta. A fesz ugyanis jelen esetünkben mindegy. Általában az áramerősséggel növelik a fesz értéket is. Az 1A már 40-50V-t is kibír. A Lomex nevű elektroboltban nagyon értenek hozzá az urak, így ha elviszed a cuccot, akkor biztos segítenek Neked. Lehel utcában vannak kb.500m-re a lehel tértől kifele jobbra az utca sarkán. Mondjuk attól, hogy annak a vacaknak két vagy négy lába van attól még nem biztos, hogy az csak egy szimpla dióda vagy graetz!
Hát ez az hogy az egyenirányítón semmiféle paraméter,felirat,nincsen,gondoltam hátha vki már lecserélte ezeket és tudja pontosan milye van most benne,milyen paraméterei vannak,le akartam egyszerűsíteni a dolgot, mostmár tényleg utánnajárok és megkeresem a NET-en a jellemzőit,azért kösz.
Esetleg ha van vkinek magyar(?) vagy angol szervízkönyve RD250F vagy E léghűtéses típushoz és lekattintaná nekem digi fényképezővel laponként azt megvenném 4000-ért,ha eladja a teljes könyvet azért 8-at is adok.
Amennyiben beállításaiban a 400-as vagy a 350-es nem tér el akkor az is jólenne.D,E,F bármelyik.
Ebay-on néha van,csakhát külföldről a csomag...?Ha más nincs,az marad.
nem kell hogy a csaj értsen a motorokhoz,ellenőrizd hogy tud e olvasni,és ha igen akkor kérj tőle egy ugyanilyen teljesítményű "Egyenirányító diódát". A bejáratós témához annyit fűznék hozzá hogy: amikor a nikasil-t kitalálták az exapósom aki gépmühelyben dolgozott kisírt szemmel jött haza,mert egész nap hónolt egy hengert és csak a szerszám olvadt meg a hengerrel nem történt semmi......... erre kiköszörülte belőle az állatja,és csodálkozott hogy a cimbije fünyírójának aluból van a henger fala és nem értette miért nem vitte a hónoló....... konklúzió: mindenütt vannak ostoba gépmühelyesek,keressetek olyat aki ért ahoz amit csinál és akkor minimális járatás kell csak a gépnek. a gyári új blokkok járatás után épülnek be a vasakba.
Cső Lali! Olvastam hogy kicseréltétek a Zolival a dobot. Mikor veszel te Tolnáról? Majd most hétvégén mennyünk ki a Csémi-hegyre állatkodni. Pénteken hozom el a gépet a szerelőtől. Azt mondták állat lett. Megvan a műszaki is. Először kivágták mert nem volt rajta két tükör. (köcsögök). Péntekre jön meg a 17-es lánckerék azt beledobják aztán hozom. Majd felhívlak. Szólunk a Beheknek is. CSőő
Kérdezni szeretnék vmi szakértőtől,bár lehet hogy ez egy totálisan általános alkatrész és semmi speciális paraméterre nem kell figyelni náluk,nemtom,nemértek az elektronikához, szóval van egy öreg RD 250-esem most újjítgatom,feszültségszabályzó és egyenáramosító kellene,(melyiket hívják diódának?)ezek simán kérhetőek üzeletben szakértelemmel híjján megáldott eladótól vagy azért tudnom kell hogy mellyik egyéb típussal akarom kiváltani és konkrétan kérni ezt és ezt ennyi voltosat annyi ampereset stb stb.. hm?
Gondoltam mielőtt betéblábolok vmi üzletbe(ahol egy csajt láttam aki nem túl "motorikus")jólenne tudnom mit is kérjek.
elvileg az egyenáramosító a rossz,de nem 100,ja és mibe kerülnek ezek?
Láttam pár hozzászólásban a karburátorról volt szó erről szeretnék én kérdezni is.Nemigazán tudok a dt men alapjáratot beállítani van valami különleges trükkje?
Köszi! Győrből vagyok, alighanem majd valami csapágyboltban vagy szimmeringboltban kérdezem meg. Hány fok lehet a szelepnél? Mer biztos érdekelni fogja az eladót...
Szóval egy olyan motort szeretnék, ami bírja utazóban a 100-at, de azért marad egy kis erő előzésre vagy a szerpentinre, és terepen se fullad meg... Tehát nem versenyezni akarok vele, csak visszaállítani az alapállapotát, mert mint mondtam, leginkább a fogyasztás volt a fontos a régi gazdájának. Amúgy volt már pár motorom, és szereltem is - sajnos - nem keveset, úgyhogy nem félek tőle, csak hatékonyabb úgy nekiállni, hogy kicsit ismerem a lekivilágát. Érdekelne például, hogy mekkora a gyári fuvóka, mert asziszem ebben kissebet fogok találni. Esetleg hogy milyen értékhatárok között érdemes próbálkozni...
A bejáratásról az a véleményem, hogy az újrafúrt motorokat tutira fokozatosan érdemes csak terhelni, azon meg mielőbb szeretnék jobban elgondolkozni, hogy az új motoromat hogyan járassam be... Azért én megnézném egy új motorból az 1000. kilóméter után kifolyó olajat, és az olajszűrőt is... Lehet, hogy a méh telepen nem gazdagodnék meg belőle, de találnék ott kis fémport. Asziszem... Soha nem volt még új motorom, sem autóm, de szerintem az első szervizkor néha biztosan előfordul, hogy valamit állítani kell, esetleg cserélni. Namost nagyobb terheléskor lehet, hogy hatványozva jönnek elő a bajok. Az, hogy előjönnek a hibák nem baj, mert az a dolga a szerviznek, hogy ezeket helyrehozza, de ha megreccsen alattad valami, az a motor egész élettartamát befolyásolhatja. Azért meg nem fog senki kárpótolni. Szóval alighanem én betartanám a régi típusú bejáratást.
Köszi mindenkinek a infókat, mindent tudok hasznosítani!
Bocs, erre elfelejtettem reagálni. A honlap hol megy, hol nem, de vagy dt80.here.de vagy www.dt80lc2.de és a tuningnál megtalálod. Valami olyasmit írtak ja, csak a DT-k nem tiltanak, mint említettem az 1542-ben, ezt stroboszkóppal már többen kimérték. De ez csak egy elmélet tőlem. Az emberemre rászólok, hogy mi lesz a fordítással, már jó lenne, ha történne valami...
Power szelephez gumigyűrűt kapsz O-gyűrű boltban (minő meglepetés), Pesten tudom ajánlani az O-Ring kft-t (Szinyei Merse Pál utca a Kodály köröndnél balra, www.oring.hu), de nem tudom, honnan vagy. Olyan keress, ami barja kicsit azért a meleget.
Ha gumit veszel, szerintem érdemes megfontolni a Pirelli MT90 Scorpion, vagy a Michelin Sirac-ot, elég drágák, főleg az utóbbi, de előre nagyon megéri, iszonyat, mit tud.
A karbira nem lehet általános receptet adni, azt mindig egy bizonyos igéányhez (kis fogyasztás vagy nagyobb teljesítmény...) kell állítani, és mindig van egy optimum, és egyáltalán nem biztos, hogy az középső tűállásnál van... Szerintem bízd szakira, itt idáig egyetlen módszert írt ki valaki még régen, de senkinél nem vált be (legalábbis nem tudok róla).
Az igaz, de gondold csak el, hogy vajon kis országunkban hol áll a technika, hogy hány háború előtti gépet használnak a műhelyekben hengerfúrásra meg hónolásra, meg hogy hány olyan elvetemült lesz ezek után, akik az ilyen módon fúrt hengereknél is alkalmazzák ezt a fajta bejáratást, főleg kétüteműre... Jött egy haverom, még eléggé nincs otthon a témában, hogy ezt olvasta a neten, és nem bírtam neki elmagyarázni, hogy azok a hengerek nem azok, amiket mi is járatunk... Mert akik elhiszik, hogy nem kell bele a szintetikus olaj, meg hogy a fúrás tényleg tuti, annak bizony nagyon meg fog ragadni a motorja. Ha tudsz, vess össze egy mai (tényleg mai) hengert egy olyannal, amit valahol az országban fúrtak meg. A mai gyárin a felületi érdesség lehet vagy 0,2 mikron (nem tévedés, 2 tízezred milliméter), ha nem kevesebb, a magyar műhelyből szabadult jó, ha az 1-et eléri. Ez azért nagy különbség! Mert így nem reszelőként fog működni a henger, hanem darálóként. És vajon a dara hova tűnik? Szerintem ezeken érdemes elgondolkodni. Ja, meg azon, hogy ma már talán nem is gyártanak hüvelyes hengert, mi meg ugye csak azzal járunk. A nikaszilt csak köszörülni lehet, az meg alapból jobb felületet csinál, mint a hagyományos forgácsolás (amit általában mindenhol csinálnak), azzal valószínűleg én sem vacakolnék...
De az új motorokról én is elhiszem, hogy nem kell bejáratni.
Laller: Eddíg mindekitől azt halottam, hogy a rezo folytása az utolsó alsó könyök után van a hegesztésnél ahol már a rezo miatt a kipuff már szélesedik, tágul.
acsabad: Gumigyűrűben sajna nem tudok segíteni. Nekem is csak annyi van amennyi a motoromon van... :) A power hangolása igen, a bowdenállítócsavarokkal történik. Természetesen ne legyen túl szoros és túl laza se. Karbi. Én misiservice-re bíztam, de ahogy láttam sok alapjárati levegőt adott és kevés benyát. A tűnek középen kell lennie. Szerintem ez az optimális és ettől felesleges eltérni. Nekem is így van... Ha viszont egy kicsit hajlandó vagy kiváncsiskodni, akkor szedd ki a karbit, és nézd meg a karter záró lemezeket. Ha nem zárnak tökéletesen akkor ahelyet, hogy a dugó kapná meg a sok benyát a légszűrőn át távozik a benzined. Mivel az enyém még folytott így csak hallásból tudok neked válaszolni. 1 és 2-ben egykerék, kb.140 végsebesség gyári áttétellel, gyorsan kopó gumi és lánc.... :) Gumi, Én terepgumit használok hátúl és vegyeset elöl. Had szaladjon....
pepula: Én hiszek abban, hogy a mai motorokat nem kell bejáratni. Én még azt is hallottam, hogy a bejáratás, tehát pár órás üzem után olaj és olajszűrő csere is megtörténik a gyárban.
A gyárit hiába vágod szét ha olyat akarsz elérni mint a Gianelli, a gyári középtartományra van méretezve (nézd a hosszukat!). De ha szét akarod vágni, flexszel köszörüld el a varrat élét, meg vágd körbe a hegesztést az első darab két végén, és emeld le a fedelet. Utána könnyű visszatenni. Ha egyszer rászánod magad, végy ki mindent belőle!!!
Helló!
Kokszos volt. Nagyon. Végülis asszem több már nem rakódhatott volna le rá, mert a retyó kitöltötte a power-szelep és a háza közti egész teret… Ha netán ilyennel találkoztok, akkor a szelep jobb oldalában van egy hosszú csavar, amit ha kijjebb csavartok, és szép finoman egy alumínium darab segítségével megkocogtattok, akkor a szelep másik oldala lassan kijön. Ezután a jobb oldali darabot a keletkezett lukon keresztül egyszerűen ki lehet ütni.
Miután kijött megpucoltam, de sajna csak a bal oldali szimeringen találtam gumigyűrűket. Nincs valakinek fölös két darhab? Vagy nem tudjátok mivel lehetne kipótolni? Mer nem szívesen adnék érte sokezret, sok hét múlva… Természetesen nektek szívesebben fizetnék érte… ;)
A múltkor azt írtam, hogy nem forgott 7 ezer fölé, mikor még nem működött a power. Na ez hülyeség volt. Kipróbáltam, mielőtt szétszedtem, üresben pörgött kb 9500-at. 6.-ban kb 85-t ment max, ekkor pörgött 6000-t. Amúgy a hátsó dob tök üres, a rezót valszeg kiégethették, mert hogy le van fújva szép hőálló ezüsttel (ölég ramaty), mert az eredeti festés leéghetett…
Szóval úgy néz ki, hogy a szelep vezérlő elektronikám az jó. A hiányzó bovden pótlásával sokat szórakoztam, de végülis összejött. A finomhangoláson a szelepházon lévő két bovden feszesség állító csavar tekergetését értitek?
Üresben így sem pörög többet 10000-nél, de sokkal jobban gyorsul és megy 100-at. Hogy itt mennyit pörög nem tudom, mert nem műxik a fordulatszámmérő világításom, és fél 10-re végeztem vele tegnap este. Szóval jobban megy, de alighanem tudna ennél többet is. Fönt valahogy elveszik az erő… Úgy érzem, hogy a karbit kéne hozzáállítanom, mert lehet, hogy nem kap elég benyát magasabb fordulatnál, de tegnap már nem volt kedvem hozzá… Nektek hogy van beállítva a karbitok? (Súbertű, levegőcsavar, stb?) Hátha nem kell annyit szaroznom vele…
Amúgy alapban egy ilyen 90-es évjáratú DT-nek mit kell tudnia? (1000 kilométerrel ezelőtt tettek bele új dugót, stb, tehát a kopást ne számoljuk bele.) Nem szeretném keresni a hibát, ha már nincs is, de jó lenne kihozni belőle az optimálisat.
Amúgy nem tudtok véletlen két olcsó enduro gumit? Májusban megy műszakira, és ezek már elég kopottak. Aszfalton és könnyebb terepen is használom, tehát nem krossz gumi kell, hanem valami vegyeshasználatú. Ha terepre megyek, oda van gumim, de nem szeretném folyton cserélgetni, úgyhogy ha tudtok első-hátsó tárcsafékeshez felnit akkor szóljatok légyszi. Amúgy mit kóstálnak a felnik?
Összegzem a kérdéseim, mert már én se látom át:
1. Power-szelepre való gumigyűrű kéne…2. Finomhangolás a bovden feszítő csavarokkal történik-e?3. Karbibeállítások...4. Mi a futásteljesítménye egy alap folytatlan DT-nek?5. Gumi, felni…
Én csütörtökön elhúztam Misiservice-hez és egy a szemem kiesett a 600 és 1000 gépek láttán, de a lényeg az, hogy 20 perc alatt megmondta, hogy mi a baja a mocimnak. 1 a karbim szarul volt beállítva, a karter beömlőnél azok a szar visszazáró lemezkék mind de tényleg mind a 4 elfáradt, így nem zár és persze a kipuff is folytott. Nahát ott helyben a karbimon állított így stabil 900 az alapjáratom az eddigi 1100-2000 közötti helyett és 110 helyett 120-at megy a mocim folytott kipuffal!!! 5000Ft-ot kér a rezo kibelezéséért és mivel láttam, hogy miket tud a kipuffal is csinálni azt hiszem hozzá viszem el a kicsimet... :) Képzeljétek el a karbin 26-os! Egy 125cm3 motoron...
Én a kipufogoval kapcsolatosan szeretnék írni,mert most az utolsó commentekben arról van szó. Az enyémen egy gyári kipufogo van amire rá van írva, hogy: MAX 80 KM/H !!!
Nos, ezért nem is igen megy többet kb 80-90, és kb 4800-6000-ig húz. Utána mintha ketté vágták volna az egészet.Ez elég bosszantó, és 6.-ban nem pörög 6800-7000 fölé, mint egyes 50-es olasz motorok.Na de mindegy. A haveromnak ugyan olyan Dt-je van mint nekem DT LC2 80. Mikor megvette és kiprobáltam,akkor nem hittem el, hogy mennyivel jobban megy mint az enyém!Az ő motrán egy dologgal volt több mint az enyémen. Az mi is lehetett? HÁT AZ A KIB***OTT KIPUFOGÓ!
Az övé 105-öt ment 15-ös gyári lánckerékkel és neki 6.-ban is kiforogta a 10000-et!
Egy helyről vettük Vtolnárol és az eladó is mondta,hogy csak a kipuffban különbözik a motorunk.Ezért alig vártam már hogy kicseréljük a kipufogót.Leszedtük az enyémről és felraktuk az övét.Már mikor elindultam egyböl éreztem hogy nem olyan mint volt.Míg az eredeti kipuffal 4800-tol huzott, a sporttal ami szerintünk (Gianelli) azzal 7000- ig semmi erő sem volt benne, utána aztán megindult mint az állat :-)
Tehát ennyit számított az egész, és az enyém is kipörögte a 10-et, alacsonyabb fokozatokban meg többet is.
Pepula írt arról is,hogy a CDI gyújtásban is van valami ami gátolja a magasabb fordulatot, szerintem az enyémben nem gátol semmit, pedig nem volt hozzányúlva még. Lehet az is számít hogy hol gyártották. Enyémet a BRASIL LTD. csinálta.
Szeretnék én is segítséget kérni,hogy ha kivágom a gyári rezót, azt hol kéne megműteni?
A gyári 15-ös lánckerekemet most cseréltem le 17-esre, épp hogy belefér.Szerintem jo ötlet volt, annyira nem is igen veszített az erejéből , bár én inkább aszfalton használom. Olyan így mintha egy 7.-ik sebességet raktak volna bele. Így is megy annyit amennyit ment,80-at megy 6500-ös fordulaton.
Így legalább simán lehet vele annyival utazni.
Üdv mindenkinek, előre is köszönöm a segítséget! Vigyázzatok az utakon!!!
Hi! Mi csak a rezót szoktuk, inkább csinálunk nyitott dobot a végére. A rezonátort mondjuk elég gáz kiégetni rendesen ha benne vannak a gyári terelők, majd lefényképezem a rezómat (DT80) aztán belerajzolom, hogy mi van benne gyárilag, aztán megérti mindenki mért nem lehet. De ha üres, tényleg sokat dob, mert akkor tényleg kiég. Akárhol csinálják, ahol van lánchegesztő berendezés. Bele kell tenni 4-es vagy 5-ös pisztolt, a kormot be kell gyújtani mindkét irányból, aztán mikor az egész dobban izzik a koksz (látod majd, ahol leég a festék kívül, ott már ég a korom), akkor tiszta oxigénnel kell lángra gyújtani és nem kell a másik végébe belenézni, mert akkor a kéményseprők kérik majd a receptet.
Mostanában visszaolvasok a régi oldalakra és ott néztem hogy nagyot dobott a gépeken ha kiégetik a kipufogót. Ilyenkor csak a végdobot vagy a rezót is kiégetik?
Komárom környékén hol csinálnak ilyet? Köszi
Ui.: egy 2001-es eddig teljesen folytott gépet egyáltalán érdemes kiégettetni?
Pepula: Ha jól emlékszem arra a cikkre, akkor ott arról volt, szó, hogy áthidalt(rövidre zárt) két pontot így kiiktatván valamit, ez arra volt jó, hogy megszüntesse a letiltást. Létezik még ez a honlap? Mi a címe?
Pilot78 Ténylen nem Nálad volt a gebasz. A második regisztrálásom az "azonnal" megjött, de az első az másfél napot csúszot. A második után pár órával jött meg az első. Gagyi a chello szerver...
Waszeitung Én kipuf nélkül állítottam a powert. Ott néztem mindíg be. Nem is néztem, hogy van ilyen pozicionálási dolog a bowdentárcsán. :) Addig nyitottam a powert, míg meg nem jelent egy kis fémtiszta "csík" a kipuffogótorok felső részén. Addig játszottam, míg pont el nem tünt. Minden állításom után, természetesen gyujtás le és fel, hogy még pontosabb legyen ügyködésem. Érthető voltam? Néha olyan jól tudok magyarázni... :) Szerintam örülj mint majom a farkának, hogy ilyen jó a géped és szerintem ne piszkáld. Bár tuti, hogy rontani nem fogsz.
TamasM Waszeitung tapasztalatát olvasva én még mindíg a poweredre gyanakszom. Mi másért pörögnél ilyen "kevesett"? Miért vagy ilyen "gyenge" a végén? Én nálad és majd nálam is az várnám ami Waszeitung tapasztalata. Egy vacak MZ 125-ös is megy 110-120at. Ettől a mi vasunk sokkal jobb. Én nem elégszem meg ezzel a teljesítménnyel!!!
Amúgy tényleg nem a végsebesség a lényeg, de ne álljon meg egy japán 125-ös 110-nél!!!! Szerintem...
Mindenkinek aki regisztrált a képes oldalon !!!!!!
A regisztráció után kb 1 percet kell várni mire odaér a levélke ! És tessék firssíteni a levelező program oldalát me lehet má megkaptad csak nem firssült az oldal és nem írja ki..... pl Freemail asszem 4 percenkén frissít asszem....