Keresés

Részletes keresés

fintorgó Creative Commons License 2002.11.17 0 0 59
Szia ona!
Kispesti Munkás Otthon keddenként fél hattól hétig 400 ft./ alk.
Etka anyó régi tanítványa vezeti: Tóth Lívia máshol is szokott tartani órákat, ő népszerűsíti itthon az Aviva módszert is.
Előzmény: ona (58)
ona Creative Commons License 2002.11.15 0 0 58
szia fintorgo:)

hova jársz etka jógára? már hallottam róluk. velem is hasonló a helyzet ülômunka stb...

ui. jó, hogy utánam jöttél:)))

Előzmény: fintorgó (57)
fintorgó Creative Commons License 2002.11.14 0 0 57
Szia ona!
Utánad jöttem a konyhástopikból.
Etka jóga tornára járok több mint öt éve heti egyszer és itthon naponta több kevesebb időt szintén végzem a gyakorlatokat.

A spirituális része a dolognak nem érdekel, én csupán a mozgás, égészségmegőrzés miatt választottam ezt. Az egészséges gerinctartás, légzés, táplálkozás is része a foglalkozásoknak. Ülőmunkát végzek, a gerincem, hátam, nyakam látja előnyét ennek a fajta mozgásnak.

Előzmény: ona (56)
ona Creative Commons License 2002.11.14 0 0 56
Sziasztok,
végig olvastam a topicot és lenne pár kérdésem.
Jártok-e már jógázni?
Melyik hely jött be?

Én találta egy helyet a Békásmegyeri Közházban. hallottatok már róla, hogy milyen? Még nem voltam sosem jóga órán így azt sem tudom mit szokás vinni, illetve milyen ruhában célszerű lenni?

Köszi:

ona

Loveboy Creative Commons License 2002.08.08 0 0 55
Szia bogyo

Hol tartassz most az elméályülésmen? :)

Üdv Loveboy

nemisbéka Creative Commons License 2001.10.09 0 0 54
Egyetértek.

Kopaszgyík hozzászólásához annyiban csatlakoznék, hogy a Weninger könyv nagyon jó, mindenkinek ajánlható, akit érdekel ez a témakör.

Bogyó, szerintem ez a magyarázós hozzászólásod kellően építő jellegű volt. Talán ilyeneket kellene még írnod. Meg tényleg biztos többeket érdekel, hogy milyen volt a Te utad idáig. Mesélsz?

Előzmény: Chainsaw Picasso (53)
Chainsaw Picasso Creative Commons License 2001.10.09 0 0 53
Ha jol latom a problema egy resze a joga szo eltero ertelmezesebol adodik. A temahoz hozzaszolok nagy resze a joga alatt azt erti amit te "tornaoranak" hivsz. Te viszont egy nagyobb elmelyedest igenylo dologra gondolsz. Amikor azt mondod, hogy vagy ne csinaljanak jogat vagy csinaljak nagyon-nagyon komolyan akkor a sajat szoertelmezesed szerint igazad van. Ugyanakkor mivel ok mast ertenek rajta eltanacsolod oket valamitol ami a hasznukra lehet. Erre gondoltam amikor azt mondam, hogy nem konstruktiv amit mondasz, mert a tanacsod kovetese megfoszt embereket olyasmitol ami segithet nekik ("tornaora").

Szerintem csinaljak a "tornaorat", legyen belole annyi hasznuk amennyi csak lehet. Aztan aki tobbet vagy mast is igenyel az elmelyedhet.

Előzmény: bogyó (52)
bogyó Creative Commons License 2001.10.08 0 0 52
Visszafelé kezdeném a válaszokat, ha nem haragszol.

Tehát: azt mondod, hogy javítja a közérzetet a spiritualitás megélése nélkül is. Ebben természetesen igazad van, és valószínüleg én fogalmaztam rosszul: a mondat helyes értelmezése az, hogy csak akkor van létjogosultsága az ellazulásnak, ha már a spiritualitást megértettük, és magunkévá tettük. Persze valószínüleg akkor már nem is fontos az "ellazulás".

Második kérdéskör: elvakultság + jótanács + építö jelleg. Van ugye a jóga nevu komplex dolog, amely Indiából származik, és alapvetöen egy spirituális út volt az azon járók számára, egy "meditációs" módszer. A meditáció alapvetoen Isten (vagy azzal analóg fogalom, pl. Brahma) megtapasztalásának gyakorlata. Ezek, azt hiszem, alapvetö tények, nem is szeretnék rajta vitatkozni.

Tehát egy mondatban: van "Isten", ennek megismerésének módja a jóga, mint meditációs módszer, és ennek a konkrét eszköze pl. az adott ászana, vagy más, a konkrét megvalósításra (tantra, hatha, stb.) jellemzo gyakorlat. Amely mellesleg, mint fontos ezközt, az ellazulást is tartalmazza.

Ehhez képest az átlag jóga-"tanfolyam" (képzavar) szinte kizárólag a dolog testi oldalával foglalkozik, ami _gyökeresen_ ellentmond a jóga szellemiségének, hiszen az a testi és szellemi kötöttségektöl való elszakadást célozza meg, mint Isten megismerésének egyik nagyon fontos lépését. Másképpen rávilágítva a dologra: egy elsörendü Ok okozatának okozatának okozata a mai átlag budapesti jóga-felfogás.

Ehhez képest, amikor megpróbálok rávilágitani a dolog nagyságára és komplexitására, akkor azt mondod nekem, hogy keressek más tanárt. Nem mondom, hogy mindent átlátok, de azt bizton állíthatom, hogy az átlag jógázónál sokkal _többet_ tudok a jógáról, céljáról, lényegéröl. Ezért mondtam, hogy aki ellazulásra vágyik, menjen uszodába, szaunába, mert a jóga _nem_erröl_szól_ ! Nem kötelezö jógázni, de aki jógázik, tisztelje meg az egészet egy kis alázattal.

És a legutolsó dologra is reagálva: az a konstruktív, amely kevesebböl a többe visz. Úgy gondolom, az én álláspontom a több felé mutat.

És a tied?

Előzmény: Chainsaw Picasso (51)
Chainsaw Picasso Creative Commons License 2001.10.08 0 0 51
bogyo, ne haragudj de a hozzaszolasaid nem epito jelleguek. Az elvakultsag nem hasznal sem a joganak, sem a tobbi embernek ugy altalaban. Nem tudom, hol es ki tanitotta neked ezt a hozzaallast a jogahoz, de ha elfogadsz egy tanacsot surgosen nezz korul mas tanarnal is.

"Persze az is igaz, hogy a jóga kellemes közérzetet biztosít, de csak azután, hogy elfogadtad, felfogtad és bizonyosságként megélted a jóga spirituális szintjeit."

A kozerzetet javitja "spiritualis szintek" nelkul is. Mindenkinek csak tanacsolni tudom, hogy menjen probalja ki meg akkor is ha csak heti egy-ket alkalom fer bele az idejebe.

bogyó Creative Commons License 2001.10.08 0 0 50
A jóga útja számomra nem járható. Ugyanúgy, ahogy mondjuk zorasztriánusnak vagy szúfinak is pocsék lennék.Annyit viszont tudok a dologról, hogy az itt elhangzottakat felvállaljam és elmondjam.

Az un. "jóga-szellemiséget" meg felejtsd el, az a nyugati, érzelem-motivált látásmód terméke, nincs jóga-szellemiség, jóga-cél van, ha már mindenképpen ilyen kánonokban gondolkodol. Cikizni lehet, csak éppen nem visz sehova, ellentétben egy építő jellegű hozzáállással.

Előzmény: attoparsec (48)
kopaszgyik Creative Commons License 2001.10.08 0 0 49
Hali!
Még mielőtt vmi idétlen sportnak néznéd a jógát, kerítsd elő vhonnan Dr. Weninger Antal "Az idő partján" (Minerva '86) c. könyvét (v. bármelyik könyvét), olvasd el, aztán gondolkozz el azon, tényleg el kell-e menned vmelyik idióta jógaklubba!

gyik

attoparsec Creative Commons License 2001.10.08 0 0 48
bogyo:
és eleve nagyképűen és felsőbrendűen állsz hozzá,
ezt te irtad, de azt hiszem inkabb rad vonatkozik :)
egyebkent Te hogyan kezdted ? hogy talalt rad a Yoga ? tanulmanyoztad elotte a sutrakat ? :)
bocsi a cikizesert de nem nagyon latszik a hozzaszolasaidon a Yoga szellemiseg :)

ap.

lanina Creative Commons License 2001.10.08 0 0 47
Igen, tudom, ezért is érdekel <-
Még mindig nem gyanús...
Előzmény: bogyó (46)
bogyó Creative Commons License 2001.10.08 0 0 46
Figyelj, a Tantra jógában _egyáltalán_ nincs torna...

Még mindig nem gyanús?

Előzmény: lanina (45)
lanina Creative Commons License 2001.10.08 0 0 45
Nem a világ vége, de nem is itt van a szomszédban. Mire kitömegközlekedem odáig, addigra kellő képpen felhergelem magam és nem tudok jógázni. :) Vagy bealszom és akkor már nem kell jóga :)
Adtak nekem másik címet is, talán ezt is meg kellene próbálni: 1088 Puska utca, Tantra jóga, /62-438-710/
Remélem Magdi is megjelenik itt a fórumon, az nagyon jó lenne ám! Megvitatnánk, hogy hova menjünk.

Nah akkor megyünk majd együtt??

Előzmény: jógi (44)
jógi Creative Commons License 2001.10.08 0 0 44
Hidegkúton a Széphalom bevásárlóközpont közelében, a Községház utcán kell felmeni, az Ökomenikul Általános Iskola 504. terme, keddenként fél6-tól. Én sem voltam még, csak telefonon beszéltem Magdival (Bolla Magdolna, lentebb írtam róla), és ő mondta ezeket. Ha valakinek ez túl messze van (persze remélem, hogy van akinek a II/a kerület nem számít a világ végének), azt csak bátorítani tudom, hogy hívja fel a jógaközpontot, mert többféle időpont és helyszín közül lehet választani (tel:334 08 18)
mont Creative Commons License 2001.10.05 0 0 43
Én is, én is. Legalább egy utca nevet, hogy tudjam messze van vagy közel.
Előzmény: lanina (42)
lanina Creative Commons License 2001.10.05 0 0 42
Dícséretre méltó a szorgalmad! :)
De hol van Hidegkút? Vagy ez nem helység, hanem egy hely? :P
Miféle csoport indult?
Infókat akarok! :)
Előzmény: jógi (41)
jógi Creative Commons License 2001.10.05 0 0 41
Sziasztok!
Sikerült felhívnom a Magyaroszági Jógaközpontot. Sokféle időpontot és többféle helyszint is tudtak ajánlani. A nekem leginkább megfelelő csoport még csak most alakul (elkezdték az órákat, de eddig túl kevesen vannak ... gyertek!),ehhez toborzok jelentkezőket. A helyszín: Hidegkút. Akit bővebben érdekel hívja Bolla Magdolnát a 0630 402 46 57 -es telefonszámon.
Magdi tőlem tudta meg, hogy elindult ez a fórum ... Szia Magdi, írj valami hasznosat nekünk! :-)
mont Creative Commons License 2001.10.04 0 0 40
Lásd 32-es hozzászólásom. Ott link is van ahol olvasni lehet róla.
Előzmény: jógi (39)
jógi Creative Commons License 2001.10.04 0 0 39
sziasztok!
jártatok már a www.joga.com - on? most talátam, nézzétek meg ti is.
Magyarországi jógaközpont: VIII. ker. Baross utca 121. Tel: 334 08 18 (nekem nem sikerül elérnem őket, de sok sikert)
Én ahol járok érdeklődöm, hátha tud ajánlani valaki helyet, ahol el lehetne kezdeni ismerkedni a jógával, de eddig sikertelen vagyok. Mindenki ott tart ahol én (mi)- érdekli, de nem tudja kihez forduljon infókért.
bogyó Creative Commons License 2001.10.04 0 0 38
Szerintem, ha megértetted, mit mondtam, elmehetsz a legbutább jóga-tanfolyamra is :-) Na jó, nem teljesen, de majdnem.

Elsősorban a Bhagavad Gita hatodik fejezetét kellene megismerni. Persze ez nem egyszerű. Ha tudsz angolul, idekopizok egy idézetet belőle, hirtelen csak ezt találtam a neten, egészen célratörő:

When his mind, intellect and self (ahamkara) are under control, freed from restless desire, so that they rest in the spirit within, a man becomes a Yukta -- one in communion with God. A lamp does not flicker in a place where no winds blow; so it is with a yogi, who controls his mind, intellect and self, being absorbed in the spirit within him. When the restlessness of the mind, intellect and self is stilled through the practice of Yoga, the yogi by the grace of the Spirit within himself finds fulfilment. Then he knows the joy eternal which is beyond the pale of the senses which his reason cannot grasp. He abides in this reality and moves not therefrom. He has found the treasure above all others. There is nothing higher than this. He who has achieved it, shall not be moved by the greatest sorrow. This is the real meaning of Yoga -- a deliverance from contact with pain and sorrow.'

Persze az is igaz, hogy a jóga kellemes közérzetet biztosít, de csak azután, hogy elfogadtad, felfogtad és bizonyosságként megélted a jóga spirituális szintjeit.

üdv és jó megsimerést,
b

Előzmény: lanina (37)
lanina Creative Commons License 2001.10.04 0 0 37
Azt hiszem kezdem érteni, hogy mit szeretnél mondani. Te mit javasolsz, mivel kezdjük el a jóga megismerését? Egész konkrét tanácsokra gondolok itt. Köszi
Előzmény: bogyó (35)
bogyó Creative Commons License 2001.10.03 0 0 36
Én csak azt mondtam, hogy vannak olyan típusú, számomra túlságosan elszállt emberek, akik nekem nem jönnek be.

Pontosan ez a bajom: foglalkozni kezdesz egy dologgal, és eleve nagyképűen és felsőbrendűen állsz hozzá, meg sem próbálod felfgoni, miről van szó. Ha ezt tennéd ugyanis, akkor rájönnél, hogy a "legelszálltabb" "oktatók" közelítenek valamennyire az igazi jógához. Nem érv a "mások vagyunk, ugye" pökhendi duma sem, mert a jóga egyféle, és egy pici alázat szükségeltetik a megértéséhez. A jóga nem exklúzív, egyszerűen csak arról van szó, hogy nem az úri közönség kénye-kedve szerint formálható valami.

Na mindegy, jó tornát.

Előzmény: cicavirag (27)
bogyó Creative Commons License 2001.10.03 0 0 35
Bocs, de azt azért nem nyelem le, hogy divatból megyek el jógázni. Nem érdekel, hogy a haverok körében mi a divatos, az érdekel, hogy nekem mitől lesz jobb a közérzetem.

Az egy fokkal jobb, ha nem divatból mész el:-) Mindenesetre a jóga nem a jóérzésről szól.

(...)de azt azért ne mondd, hogy te kezdettől fogva mindent tudtál a jógáról és a hozzá tartozó filozófiát is rögtön felfogtad és elfogadtad, magadévá tetted. Add meg az esélyt másoknak is arra, hogy megismerjenek valami újat. Ne rekessz ki.

A legnagyobb bajom a jóga ilyenfajta megismerésével, hogy helytelen. Mielőtt ászanákat kezdesz csinálni, évek hosszú során keresztül kell tanulnod (legalábbis az autentikus és tradiconális szemlélet szerint), hogy megértsd, miért is csinálod. Jobbanmondva egy cél érdekében tanulsz, és ugyanezen cél érdekében ászanákat és pránájámákat is "végzel". Az a legnagyobb baj, ha valaki odamegy és rögtön tornázni akar: nem erről szól a dolog. Ezt a kirekesztés dolgot meg felejtsd már el, nem erről van szó.

Előzmény: lanina (20)
mont Creative Commons License 2001.10.03 0 0 34
?Bővebben?
Előzmény: Papx (33)
Papx Creative Commons License 2001.10.03 0 0 33
ajjaj
mont Creative Commons License 2001.10.03 0 0 32
Sziasztok!
Tegnap a kezembe nyomtak egy szorólapot:
Sahaja Jóga Meditáció
Fedezd fel a belső békét!
Nyitó program:
BP. VII. Akácfa u. 32. II. Em. jobbra
(Bihari Népi Együttes terme)
2001.október 6. - szombat, 17:00
További programok:
péntekenként 18:00 órától
Minden programunk ingyenes!!!
http://xbow.matav.net/sahaja/
www.sahajayoga.org
lanina Creative Commons License 2001.10.02 0 0 31
Persze hogy jó így :) Nem hajt a tatár.
Előzmény: csipiketörp (30)
csipiketörp Creative Commons License 2001.10.02 0 0 30
lanina... holnap utánatelefonálok, ma már nincs rája lehetőségem. Jó így? (ha nem jó, akkor se tudom másképp :oD)

cicavirág: Szerintem bogyó csak úgy általánosságban célozgat. Ne vedd Magadra!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!