Hellló!
Qqberci, a pacsirta még nem dalol, de már van új tető a házunkon. A padlás annyira szép, -bár nincs beépítve- hogy érdemes lenne valami amatőr adóvevőt beszereznem...
cucu
QQ!
OFF:
Az anyagbeszerzési fázisban tartok. Megvan a tubrófeltöltő, az állvány. Most kellene megcsinálni a tüzelőteret, és az olajszivattyút.
Ha kész vagyok, és kell a ford. szám mérő, szólok. Miylen volt a rothadó kapitalizmus? Láttál valami érdekeset?
fred
Vettünk kint mindenféle újságokat is, és a Practical Electronics augusztusi számában van egy "Compact shortwave loop aerial", ami természetesen csak vevőantenna, de igen érdekes. Felépítését tekintve anéhai keretantennákra hasonlít, de hangolt, és rá van építve egy Q-sokszorozó (FET-es). A tekercselt keretrész dugaszolható és cserélhető, így 4 darab kerettel 1-től 30 MHz-ig fogja át a sávot. A keretek átmérője 10" (kb 25 cm), ami egy barátságosan kis érték.
A cikk lehozza a kapcsolási rajzot, anyagjegyzéket, NYÁK-tervet, a keret műhelyrajzát, a beállítási utasítást és sok fotót a kész szerkezetről nyitott és összeszerelt állapotban.
No, hát megsétáltattam a Sangeant a dudások földjén, és arra kellett (ismét) rájönnöm, hogy hacsak nem egy frekvenciatáblázattal a kezében meghatározott (és az adott időben biztosan adó) állomásokra vadászik az ember, a hagyományos, analóg hangolású készülékek jobbak. Az is kiderülni látszik, hogy a Sangean azért olyan zajszegény, mert AM vételnél is van egy zajzár-szerű valami, lehet, hogy csak az AGC-feszültség alacsony szintjénél a demodulálási küszöböt emeli meg, de mindenesetre ha sikerül mellé tenni egy nagyfrekis zajforrást, pl egy notebookot, akkor a csendből előjön a sajátzaj és előjönnek egészen gyenge, szinte alig hallható DX állomások is. A szintézer hangolásakor raszterpontváltásnál bejön egy kb negyedmásodperces süketítés, ami viszont keresésnél rendkívül idegesítő. Úgy tűnik tehát, hogy lesz még egy rádióm a fiók mélyén, amit nem túlzottan használok és meg fogok próbálni szerezni valami 20-25 éves Grundig táskarádiót, amiben sok RH sáv van (bár az meg sok-sok kiló).
Jó, jövő péntekig még itt leszek és fülelet, utána viszont három hétig helyszini ellenőrzést tartok különböző skót distillerykben (de majd tudósítok a kedvenc edinburghi Internet Café-mból.
Szia Qq! Köszönöm az infót. A könyv azt hiszem megvan, az RT-ket is megnézem. Ha esetleg valamelyik nincs meg, megkérlek hogy segíts. (Mint mát annyiszor)
fred
Három említésre méltó dolgot találtam Neked:
A RT 1989/2 számában opto-érzékelős fordulatszámmérő Diesel-motorhoz, analóg, 2 kommersz IC + 2 tranzisztor, NYÁK-tervvel.
A RT 1990/2-bendigitális frekvenciamérő 1 db ICM 7226 IC-ve, LED kijelzővel, NYÁK-tervvel,
Rózsa Sándor (de nem a szegedi): Amatőr mérőkészülékek építése, Elektronika sorozat, 1985-ös kiadás, digit. frekimérő ICM 7207-7208 IC-párossal (NYÁK-terv nincs). Ebben a könyvben egyébként vagy tízféle frekimérő van, analóg is, meg digitális is, és mind egyszerű konstrukció, tehát utánépíthető.
Igen, egy '93-as RT-ben én is láttam egyet, valami 2716 vagy milyen IC-vel. Csak az a baj, hogy ott nem írta a kijelző típusát (LED, talán közös anódos). Az 10 megáig ment előosztó nélkül.
Ha esetleg ráakadsz valamilyen infóra (kapcs. rajz vagy beszerzési hely, meghálálnám). A bartell tárgyát már tudod.
fred
Ahogy itt nézegetem a katalógusaimat, léteznek LCD-s, 4-5-6 digites komplett frekimérő modulok, amik 5V tápfeszt és TTL bemenőjelet igényelnek. Ezeknek az ára is 1-2k körül van, és mivel a fototranzisztor mögé úgyis kell valami erősítés/jelformálás/komparálás/impedanciaillesztés, az már akár TTL szintre is mehet.
Ez egy 100x100x45 mm méretű doboz, az eleje (100x45 mm) a skála, tehát fekvő profilműszer. Mutatós, és mágnescsapágyas, a tápfeszről táplált két elektromágnes lebegteti az egyész mérőművet. Anno 120 DDR márka volt, ami kb 600 Ft.
Viszont ha a Rádiótechnikákat megnézed, tele vannak fordulatszámmérőkkel, ha érdekel, nekieresztem a 8 collosomat a régi adattáraimnak, volt egy Hetényi-féle, amiről azt biztosan lehet tudni, hogy működik és hogy hitelesíthető.
A hőmérsékletre akkor most nincs tippem, de még agyalok rajta, viszont a fordulatszámra van: nézz körül bontóban, 1-2k-ért biztos lehet kapni autóba való elektronikus fordulatszámmérőt, vagy Trabant utólag beépíthetőset. Ez elé lehet tenni egy osztót (7490) és már oson is.
Kölcsönbe tudok adni egy EMG strobospókot játszani.
köszönöm.
de közben eszembe jutott hogy itt:
http://www.szuper.net/
található sok minden mással egyetembem pl:szkóp a gépedből,freki analizátor stb.....
nézzétek meg csak ajánlani tudom.
Kedves Qqberci! Gázturbinát építek, és annak kellene a ford. számát és a kiáramló gáz hőmérsékletét mérni. Vannak kapcsolásaim, ahol egy IR-LED és egy fototranyó segítségével mérik a fordulatszámot. Az IR-LED a tengelyen lévő anyára van irányítva, a kapott freki a ford. szám egytizede. (Az anya hatlapú) A hőmérsékletet Ni-CrNi hőpárossal lehet mérni. Ilyet lehet kapni, itt is a mérés a kérdés. Közben találtam otthon egy hőírót, ami ilyen hőpároshoz való, csak az a baj, hoy kb. 15 kiló.
fred
Na szóval nem "Mosre-billentyű", hanem Morse-billentyű...
a PTT meg általában egy képállású kapcsolón szok lenni, aminek a másik állása VOX, amikoris csak az első szótagot nem fogja hallani az ellenállomás, utána már a megszólalásra automatikusan bekapcsol az adó :-))