Én már 3 éve tervezgetem a kerti tűzhelyet, de nem tudok dönteni: az egyszerű nyársalótól az összetett grillező-kemence-füstölő kombóig vegyes a kép. Olyat szeretnék, ami egyrészt univerzálisan sok mindenre használható, másrészt dísze a kertnek, harmadrészt pedig praktikusan és kényelmesen használható-takarítható. Namármost ez a 3 kritérium sokszor üti egymást. Lehet, hogy kellene egy egyszerű szalonnasütő, amit körül lehet ülni, mint egy tábortüzet és kellene egy grillező amin kémény is van, (esetleg zárható ajtóval kemencévé alakítható). Arról nem is beszélve, hogy ahány ismerőssel beszélek, mindegyik mást tart jó ötletnek. Nem könnyű ez... :)
olvasd vissza a topicot, valaki hőszigetelte a kemencéjét... Ha jól emléxem kőzetgyapot, vagy üveggyapot volt, semmiképp sem hungarocell vagy más műanyag. És utána kívülről tett még rá burkolatot, de arra nem emléxem, hogy miből készítette.
Örülök, hogy tetszik a bográcsolóm! Már nemsokáig lesz meg. Építek helyette egy másikat. Kicsinylem az egészet úgy ahogy van. Ha összejövünk tizenakárhányan nem férünk köré. Igazad van, grillezésre alacsony, nem használom arra, a kemencém mellé építettem egy nagy grillezőt, ami nagyon kényelmes. Sajnos nincs kéznél olyan képem amin látszik konkrétan a grilltűzhely, az alábbi képen csak kívülről látszik jobb oldalt. Rozsdamentes lemezzel van belül kibélelve, könnyű takarítani a kifröcskölődő zsíradékot.
Az új bográcsoló extra lesz, mint majdnem minden amit csinálni szoktam. 78cm magas lesz a műkő fedlap külső ármérője 145cm a tűztér nyillása 55cm átmérőjű lesz, de maga a tűztér csak 45cm körül lesz, hogy ne érje közvetlenül a felforrósodot vaslemez a műkövet és a beton testet. Az üllőkét pedig úgy fogom megoldani, hogy körbedeszkázom 6szög alakba a betontuskókat, hogy többen körbe tudjuk ülni, ne csak hatan. Mielőtt megkérdezné valaki, hogy nem lesz e kényelmetlen bográcsozni ez a nagy átmérőjő tűzhely, nem kell e nagyon begebeszkedni főzéskor, máris mondom, hogy nem, mivel 360°-ban forgatható a bográcsállvány és egy mozdulattal kifordítható ha kavarni kell, vagy bármi mást csinálni a bográccsal.
Pont ilyesmi nyársaló-bográcsozó-grillező egységet akarok építeni, mint amelyik a képen van, ahol a bort öntöd. A kérdésem, nem kényelémetlen, amikor grillezel, nem túl alacsony? Mert a bogrács azt pont kényelmes magasságban lóg, azt látom. Viszont nyársaláshoz (szalonnasütés) alacsony tűztér kell, grillezéshez meg magasabb, hogy a derekam ne álljon be. Vagy nem? Tapasztalat?? Előre is köszönöm a választ.
Úúúhhhh Feri!!! Ez nem gyenge! Akarom mondani nagyon gyönyörűségesek amiket felpakoltál! Néhány kilóméterre lakunk egymáshoz, de sajnos nem hallottam még erről a sonkapácolási eljárásról. Van két kötözött sonkácskám, szöget ütöttél a fejembe, hogy ezzel az eljárással készítsem el hétvégén. Köszönet a felrakott képekért! Kár lett volna kihagynod ezt a képfeltöltést! Üdv.: Daca.
Az egész kemencés "becsípődésem"Nagyszüleimnek köszönhetem.Nekik még a mai napig van bubijuk.Ma már szinte csak Húsvétkor és Karácsonykor használják.Érthető is hiszen tul vannak a 80.évükön.Én pedig nem tudom elképzelni a Húsvétot kemencében sült pászka nélkül.Ezért célom ,hogy tető alá hozzam a saját kemencémet
Hajdúdorogon a Húsvéti sonkát nem főzik,hanem kemencében pácolják
Ennek menete a következő: Sertés vágás után a "paraszt sonkát" sóban érlelik majd pácolás előtt füstölik. Ezután tepsibe rakják alufóliával lefedik majd egy kevés vizet öntenek alá. Egy másik tepsivel is lefedik így teszik be a kemencébe.
A pácolás ideje 2-3 nap, a sonks nagyságától függően. -A sonkák 6-12 kg-osak
Álltalában naponta 2 szer fűtik fel a kemencét, de a parazsat nem hagyják bent a pácolás idejére.
Ez az eredmény. Az ízéről nem tudok elfogulatlanul beszélni. Ez tényleg a szádban olvad nem a kezedben.
Bakonszegről csináltam 1-2 fotót még a nyáron,remélem mindenkinek felkeltette a figyelmét azok a kis kemencés cipók!( amit a helybeli nénik hajnalban kézzel dagasztottak be)Nem "csak szépek" voltak a cipók hanem igencsak finomak is!De az egyik képen látható kenyérlángos sem volt kutya!(úgy néz ki mint 1 terítő).Ezt úgy csinálták,hogy a kenyértésztát kinyújtva még nyers állapotában megkenték tejföllel ,megsózták,és úgy rakták be a kemencébe!( és nem fordították meg)Jó nagy hólyagok keletkeztek rajta ,de ezt egyszerűen kiszúrkálták késsel,és még egy kicsit vissza rakták pirulni!Ez volt a legkelendőbb a bulin!Másoknak is jó sütögetést kívánok !Sziasztok kemencések!
Köszi! Menetközbe én is utánanéztem. Lakik ott ismerősöm, az idén informálni fog a fejleményekről. Egyébként majd megütött a guta mikor megtudtam, hogy tavaly mikor volt, mert jártunk oda a Remete-tó -hoz hétvégenként és nem tudtam, hogy van ilyen. Az idén nem hagyom ki!
Kedves DacaGaby a kemencés buli BAKONSZEGEN volt ,a műv. ház udvarán,a kemencék egész évben fellelhetők ott(de azt nem tudom mikor gyujtanak beléjük,lehet hogy más rendezvényen is!)A google-n megnézheted !
A natúr cserép edényt (Pataky tál) mindenképp be kell áztatni legalább 1 órára, de én momentán mázas cserépedényről beszéltem (igaz nem írtam le) mint amiknek a képeit felraktam ide a fórumba korábban az 1113-as kommentben Sütögető pedig a 1124-es kommentjében. Én csülköt sütöttem már benne zöldség ágyon, kézzel ki lehetett belőle húzni a csontot és szép piros lett a bőre. Főzésre is kitűnő igaz még csak töltött káposzta főtt benne (de az már sokszor!) legközelebb sóletett szeretnék csinálni, csak a libacomb helyet pulykacomb lesz benne.
Egy kevéske vizet szokott tenni alá, sokat nem, mert végig lefedve süti cserépedénybe, ami csodákat művel. Nem engedi kiszáradni a benn lévő húst, de pégis pirosra sül benne.
Ha jól értem akkor a véknyabb falú tüzteret csinálok és kivülröl jól le höszigetelem akkor egy gyorsabban és kevesebb tüzelővel felfűthetö kemencét kapok és persze megúszom jóval kevesebb téglából
Pffúúúhhhh! Kacsa? Légyszi örökítsd meg feltétlen!!! Egy szép közeli képet csinálj már róla, had tegyem fel az IWIW -re. Tepsibe, vagy cserépedénybe készíted? Egy ismerősöm úgy szokta, hogy kora reggel befűt, cserépedényekbe belepakolja a kacsákat + köretnek apró burgonyát, betolja a kemencébe, elmennek melózni és délbe mikor hazaérnek várja őket a kész kacsasült. Sajnos nem volt még benne részem,hogy megkóstoljam, de azt mondja, hogy nagyon finom szaftos és omlós a húsa és krumpli is nagyon finomra megsül a zsíradékjába. Nincs kacsa a hűtőnkbe! Máskülönben már rég fent lenne a fotója a fórumba. Az idén élelmesebb leszek beszerzek néhány récét!
Sziasztok kemencések! Sajnos csak most kerültem gépközelbe, a matrica mintáknál a 2. tetszik,de ez csak az én szerény véleményem.A következő hétvégén nagy kemencepartit rendezek, tud valaki valami jó receptet?
a vastagabb kemencefal lassabban melegszik fel, de tovább tartja a hőt... Attól függ, hogy milyen célra akarod használni a kemencét, illetve, hogy hőszigetelést raksz-e rá kívülről, illetve mennyi tüzelőt szánsz a fűtésre...
Annak idjén, mikor még cserépkályhánk volt a nappali és a hálószoba közt, apám nedvesen (de nem foszlósan) összegyűrt újságpapírt tömködött a résbe, majd azt bevakolta. A kályha mellett mindig repedezett volt a vakolat, de azzal senki sem foglalkozott :-)