tűű doki, mindenki azt javasolta. én egy endokrinológust sem ismeresk... és a szt.imre, ahol rendel, elég messze van a lakhelyemtől, de ha muszáj, megyek, csak azt nem tudom hányszor kell visszamneni, hányféle vizsgálatra küld, mennyi időt vesz igénybe, mert a gyerekemet nem biztos, hogy rá tuodm bízni valakire...de addig még megszervezzük ;-)
aha. én azt hittem 7,8 alatt normálnak számít cukorterhelés után. a doki is azt mondta. és nem is tudtam, hgoy a vércukor és az inzulintermelődés nincs egymással összhangban. el fogok menni, bár még november messze van, akkorra van időpontom.
Azért ez nem annyira normál érték szerintem, mert a két órásnak vissza kellett volna mennie az éhgyomri értékre. Nekem 4,8 volt az éhgyomri és 7 valamennyi a 2 órás. Erre megkaptam a metformint. Van akinek a cukra rendben van egyébként, sőt, van akinek nagyon leesik, de az inzlinjuk az egekbe szökik. Mindenképpen menjél el endokrinologushoz! Egyébként más betegség is okozhat policisztás petefészket, úgyhogy azokat is érdemes kizárni.
Persze, hogy érdemes, sőt, kellene is, mert a jó cukorterheléses értékedtől még az inzulinod lehet(ne) rossz, azt gondolom most nem nézték. És metformint ettől a cukorterheléstől függetlenül még felírhatnak, ez még nem jelent semmit, ha a többi "tüneted" alapján van PCOS-d.
sziasztok! ha a cukorterhelésen normál értékeim voltam, éhgyomri 4,6 cukor után két órával 6,4 viszont az uh számos apró tüszőt mutatott, és azt mondták pcos-om van, akkor is érdemes elmenni endokrinológushoz? viszont így metformint nem kaphatok, gondolom...
nekem ha nem eszek szénhidrátot egyszerűen nincs tejem...
(ma jól belencséztem, remélem ez elég szénhidrát lesz a tejhez... )
Megjegyzem, sajna a tejfokozó sütiben is van cukor, a szoptatós teában is van... úgyhogy necces a diéta szoptatás alatt... (ráadásul a legtöbb baba nem is viseli el a "jó" szénhidrátok forrásait - pl. a hüvelyeseket, a tejtermékekről meg pl. engem kapásból letiltott a gyerekdoki... szóval aki szoptatás alatt lényegében csak pirítóson élhet annak szerintem elég nehéz kiviteleznie a diétát... sajna... almán meg nem élhet az ember, mert bizonyos mennyiségű szénhidrátra sajna szüksége van a szervezetnek - és ha az embernek nincs ideje főzni és utánajárni akkor gáz van sajna... Ja, nekem a hajdina jött be nagyon, arra nem érzékenyek a babák és talán a legjobb szénhidrátforrás)
Szia Valdi!Üdv közöttünk. Ajánlom figyelmedbe a www.pcos.hu oldalt. Szerintem ott minden kérdésedre-kétségedre választ kapsz! Egy kivizsgálást én is mindenképp kisirnék a helyedben.Nekem személy szerint 10 évem ment rá,mire rájöttek mi is okozza igazából a tüneteimet.Addigra már 143 kg voltam.Ennek egy éve.Az inzulin rezisztenciám idén májusban derült ki,sok felesleges kör után.Szóval ne vesztegesd az idöt,már csak a magad megnyuktatása végett sem.
Hát,hogy a tejelválasztást mi befolyásolja azt sajnos nem tudom.Nekem nem volt tejem eggyik gyereknél sem.Meg sem jött.Mint késöbb kiderült ezt is a pco okozta. A mediterrán tipusu diéta,föleg zöldségekbölgyümölcsökböl,fehér husokbol és fehérjékböl(tejtermékek)tevödik össze.Lényege a gi diéta(alacsony glikémiás index) Szénhidrátok kerülendök,föleg a gyorsan felszivodó szénhidrátok! Szénhidrátbol csak komplex szénhidrát ajánlott. Én nem gondolom hogy ez negativan befolyásolná a tejelválasztást,végül is egészségesen étkezel.
milyen az a mediterrán típusú diéta? terhesség alatt 180gr-os ch diétán voltam, az simán megy, de a tej miatt nem tudom, ezt is jó ötlet-e most folytatni
mozgás: nincs olyan sok tejem, mivel Luca lányom nem szopik, hanem fejem neki, így nem tudom a mozgás mennyire befolyásolná az apadását vagy megmaradását. De jó lenne még legalább 2-3 hónapig tejet adni neki....
Sziasztok! egy pár napja találtam rá a fórumotokra, amikor egy endokrinológus (dr Petrányi) levélben írt panaszaimra azt írta vissza, hogy valószínűleg pcos (nem vészes, de a normálisnál erőteljesebb szőrösödés, evés után 1-2 órával rettenetes éhség, falási rohamok - de néha az is előfordul, hogy egy zűrös napon alig eszek, és észre sem veszem- az utóbbi pár évben rövid idő alatt 10-15 kg súlyfelesleg - pedig előtte 55 kg, 165 cm, lassan múló sebek, amik nyomokat hagynak maguk után). 1998-tól szedtem fogamzásgátlót, 2006. decben hagytam abba (mensi oké volt), jöttek a ragyák (biztos tisztul a szervezet, gondoltam), majd február végén terhes lettem (nagy öröm, még több ragya), majd áprilisban missed ab lett a vége az ikerterhességnek indult terhességnek...nagyon szomorú voltam, de gondoltam, augusztusban újra próbáljuk. Több mint 2 hónap telt el a műtét óta, mensi sehol. 3 hete voltam dokinál (éreztem a peteérést), azt mondta, 2 hét és megjön...Nem jött...Újra elmentem dokihoz, hüvelyi uh, szép tankönyvi 19 mm-es tüsző a bal oldalon, majd megreped és 2 hét múlva megjön...Mondom a többi panaszomat (főleg az evés utáni hipoglikémiát), azt mondja, ha pcos lenne, sok cisztát látna. de csak egy tüsző van. Ne izguljak.
Kerestem egy új háziorvost (4 éve veszprémben dolgozok, eddig itt nem volt háziorvosom), ő elsőre azt mondta: labor vizsgálat, dg.: Hypopituitarismus (néznek tsh-t, éhgyomri cukrot, Hga1c-t). Kérdeztem, hogy nem néznénk-e terheléses vércukrot+inzulint, mert az éhgyomrival semmi gondom, mindig jó, erre azt mondta, ha jó az éhgyomri, akkor a labor nem csinálja meg a terhelésest, mert ahhoz alapos indok kell...Prolaktin szintet sem kért (bevallom, azt én utólag behúztam magamnak, mert a kézzel x-elős laboratóriumi vizsgálatkérőn kérte a vizsgálatokat...remélem, nem nyakaznak le érte, de ha kell, kifizetem)...
Nem akarok hipochondernek tűnni, de érzem, hogy valami nem stimmel. kíváncsi lennék a terheléses vércukorra is, de ha jó az éhgyomrim, akkor nem csinálják meg.
Szerintetek hipochonder vagyok, vagy ez tényleg lehet pcos?
Gyors voltál!!!Én is 6 hónapot vártam rá,sajna ez van.Egy héten csak 2x rendel a beteg meg sok.Ráérsz majd csak novemberben kérni beutalót,ne legyen 1 hónapnál régebbi. Vigyél minden orvosi papirt magaddal,amid csak van. Addig is tudsz az állapotodon javitani,mediterrán tipusú diétával.Figyelj arra,h. 5x egyél egy nap keveset,és mozogj a megszokottnál kicsit többet.
Ha viszont valakinek csak dietetikus kell (Sote 1-en dolgozik, számlát ad) akkor szóljon, az enyém 3000Ft/alkalomért ad tanácsot és nagyon profi a GI diétában! (és nem nézi az óráját... nálam pl. 1,5 órás lett végül a tanácsadás és nem kért érte több pénzt)... nekem is egy csomó mindent elmagyarázott... (mondjuk nekem azért kellett, mert nem vagyok valami nagy húsevő és terhesen folyton azzal riogattak, hogy emiatt baja lesz a gyereknek - ő meg elmagyarázta, hogy mit mivel kell kombinálni, hogy ne legyen... mindezt a GI indexet is figyelembe véve persze)
Bocsi Lányok,hogy eltüntem és nem válaszoltam eddig,de irásbeliztem a héten. Nem értem rá a gép közelébe jönni. Szóval nekem elösször 10 évvel ezelött diagnosztizálták a pco-t.Csinálni nem csináltak semmit. Idén májusra kaptam időpontot a Tűű dokinál,mivel a kórházi diétáztatás sem hozott eredményt.Ő állapitotta meg az inzulin rezisztenciát.Azt mondta valószinű hosszú évek óta van ez nálam. Meforal 850-et kell szednem,3x1-et.Majd októberben kell visszamennem kontrolra. Gyógyszer-diéta-mozgás!!!Nekem is ezt mondta.Két és fél hét alatt fogytam 5 kg-ot! Azt igérte ha elérem az ideális testsullyom(ami még igen odébb van)megszünnek a tüneteim:szőrősödés,hizás,mestruációs zavarok... Az inzulin szintet a napi 5x i étkezéssel tudod szinten tartani,a gyógyszer a vérzsir csökkentésében segit,és az anyagcsere zavarban. Nekem azt mondta a Doki ebböl meg lehet gyógyulni.A pco minden Nőben megvan,csak bizonyos életkörülmények hozzák felszinre.Mint ahogy a rák is mindenkiben benne van, de ettöl még nem biztos h. elö is jön. Életmód válltással vissza lehet szoritani.Azt nem igazán tudom hogy meddig kell majd szedni a gyógyszert,azt mondta az orvos erre majd a késöbbi leleteim után visszatérünk. És IGEN!Sajnos ha a pcot-t nem kezelik,nagyon sullyos következményei lehetnek.
Egyépként az unokanövéremnek ugyan ilyen tünetei voltak.Miután nálam kiderült mi van,Ő is bejelentkezett a Tűű magánrendelésére.Nála is ez a gond! Valószinü nálunk apai ágon örökletes a dolog! 45000ft egy komplett pco kezelés a magánrendelésén.
hmmmm... ilyen keményítő-teszt nekem is kellene... (bár nekem semmi gondom kaja után hála a jó égnek)... csak ebben a káoszban nincs energiám elmenni a diabetológiára és napokon át csak várni és várni...
szívem szerint magánrendelésre mennék de az meg drága...
Evés után sokszor puffadtam és bal oldalon gyomormagasságban görcsöltem, olyan hidegrázásosan. Doki csinált egy keményítő- és cukorterhelést és a keményítő-terhelés kihozta, h a hasnyálmirigyem egyáltalán nem bontja le a keményítőt (és a doki szerint a zsírt és egyéb tápanyagokat sem megfelelően, de csak a keményítőre létezik teszt).
Ezzel egyidőben lett a cukorterhelésem is difis. Éhgyomrim mindig jó, sőőt :-)
Én kaja után 2 órával mérem, de van, h 1 óra után is megnézem, éppen milyen kedvem van.
Nekem az a gáz, h a hasnyálmirigyemmel is gond van, nemcsak a PCO, tehát valahol várható volt, h romlani fog, csak nem gondoltam, h 1 évvel az első jel után már rámsütik a bélyeget.
Rebarbara, a HgA1C az elmúlt 2-3 hónap átlagos vércukor-értékére ad egy jól közelítő értéket.
fú de durva :( Én azért mindenképp konzultálnék mással is a helyedben még mielőtt egyértelműen rádsütik a cukorbetegséget... (döbbenet mekkora különbségek vannak orvosok között...)... a 11-12-t mennyi idővel kaja után méred? (nálam pl. terhesen az volt az érdekes, hogy az 1 órás csúcs magas volt, az 1,5 órás viszont már tökéletes... az egyik kórházban csak az 1 órást nézték, az alapján már inzulinnal ijesztgettek, a másikban meg az 1,5 órás alapján ledöbbentek azon, hogy mit műveltek az 1 órásban... és a 2. kórháznak volt igaza, mert ha inzulint kaptam volna, 90 perc múlva 100%, hogy hypóztam volna ami ezerszer többet ártott volna a babának mint a magasabb 60 perces...)
Persze, ha a tendenciát nézik akkor OK a cukorterhelés - nálam pl. a terhesség elején 5,5 volt a kaja utánim (fehér zsömle + tej), a 24. héten 7,6 volt ha jól emlékszem, a 28. héten meg 9.2 lett... Igaz, a 9.2-t már egy 2 hetes diéta után produkáltam...
én kedden voltam cukorterhelésen, szülés után 6 héttel, ma meglesz az eredmény. de nekem életemben nem néztek még semmiféle HgA1c-t...., hogy őszinte legyek, azt sem tudom ez micsoda. Szóval, ha most is magasabb a cukrom, akkor mi történik? Diéta és kész? Vagy elemegyek mondjuk ehhez a Tűű dokihoz, és metformin? Annyira káosz nekem ez a PCO, nekem csak tüneteim vannak/voltak, cisztás petefészek, némi súlyfölösleg (bár nem számottevő és oka szerintem a zabálás, nem egyéb) össze-vissza menstruáció (volt hogy 3 hónapig is kimaradt),és nehezebben jött létre a terhesség (kb. 1 év próbálkozás után), na meg a lábam szerintem szőrösebb, mint az átlag, de gyantával azért kordában lehet tartani :(
Pedig a terheléses cukorvizsgálat nagyon informatív. A cukorbetegségnek is van egy tendenciája és ha időben elkezded a diétát, nem mindig alakul ki maga a cukorbetegség. Ahogy a betegség fejlődik, úgy lesz egyre szarabb a terheléses cukorvizsgálat eredménye.
A HgA1C-t én sem igazán értem, nekem étkezés után mostmár 11-12-es eredményeim szoktak lenni, a HgA1C eredménye pedig 5 körüli... Ettől függetlenül a dokim szerint kialakult a cukorbetegség, de majd 28-án kiderül.
És nekem sem a cukorral volt gond, annak az eredményei tökéletesek lettek, na de az inzulin....:(
Már voltam 10 hetesen cukorterhelésen, és a 120 perces 7,3 lett, ami még belefér (ha jól tudom 7,8-tól kell a diéta), de kíváncsi leszek a 24 hetesre.......................
Mondjuk a te 9,2-ed tényleg magas volt, remélem már rendeződött.
nekem mondjuk magas ez a cukorterheléses dolog... mert attól, hogy diétázol még extrém módon reagál a szervezet a cukorra... nem? (mondjuk metformin mellett nálam tök jó lett a terheléses... pont emiatt metformin mellett szvsz hót felesleges megcsináltatni... szerintem Petrányi is aszongya, hogy ezeket a vizsgálatokat csak néhány hét metforminmentesség után érdemes megejteni)
(csak azért mondom, mert nekem pl. terhesen 9.2 volt a terhelésesem mialatt a hgba1c-m (vagymim) 5,6 körül lehetett... utána kemény diéta jött... és a következő hgba1c-m is kb. ugyanannyi lett... tehát nálam mintha semmit sem változtatott volna a diéta... ami persze nem jelenti azt, hogy nem ért semmit, mert nem lettek akkora kiugrások, de én iszonyú szkeptikus vagyok a terheléses cukorvizsgálattal kapcsolatban... )