Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2009.03.27 0 0 14623

nem is tudtam, hogy macska vagy...

azzal beszélek esetleg, aki tartozik nekem egy számmal?

Előzmény: Törölt nick (14619)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.27 0 0 14621
hisz maga is belátta, hogy tévedett...
Előzmény: Törölt nick (14618)
gábornok Creative Commons License 2009.03.27 0 0 14620

tangentbúd..

Izvinyítye, keszkösszé this Ausdruck, prego?

Előzmény: Törölt nick (14611)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.27 0 0 14619

ha az illetők máshová mennének ökörködni

én Gábornok másik macskája vagyok, és röviden, de jól elbeszélgetek, eljátszom vele itt is...

Előzmény: Törölt nick (14613)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.27 0 0 14617

azt a közismert és népszerü  publicistát, aki azért tett már valamit az asztalra,

csak épp nem a jó asztalra tette...

Előzmény: Törölt nick (14611)
gábornok Creative Commons License 2009.03.27 0 0 14615
No, az Igó Éva se rossz most! ~tv 1nő..
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.27 0 0 14614
... ne is tagadja, Babarczy, egy brancs maguk...
Előzmény: gábornok (14610)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.27 0 0 14613
bár megtippelni sem merem, hogy a kifogásolt nickek valójában hány embert rejtenek, de szerintem többen örülnének annak, ha az illetők máshová mennének ökörködni.
gábornok Creative Commons License 2009.03.27 0 0 14610

"-A múlt nyáron felvette! Bevallotta! Internáltuk!

Na, jöjjön Pelikán, van itt magának valami Á la Carte vadasan,zsemlegombóccal.."

Előzmény: Törölt nick (14608)
gábornok Creative Commons License 2009.03.27 0 0 14609
/Na, itt most 2 személyből az összes skizofrén! :-) Álmomban nézett#gyök kettő nick voltam, és a végtelenségbe integráltam, ittam, újra iteráltam magam magam../
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.27 0 0 14608

...Babarczy Eszter meg a haza nagyobb örömére és a hívei tapsának közepette felnyalja azt a havi nagyonsokat (Isten adja meg ezt neki  örökkön...

ez az Eszter... aki nem éri be a nagyonsokkal, de a yenhitelt (CHF?) is kéri mellé...

Előzmény: Törölt nick (14603)
gábornok Creative Commons License 2009.03.27 0 0 14607
Nade az ujjgyakorlatok bevezetése előtt szükség lenne némi neutrogénás elkőművetlenítésére.., nicht wahr? :-)
Előzmény: Törölt nick (14605)
gábornok Creative Commons License 2009.03.27 0 0 14606
És Esztit helyette majd Bajszos látogatgatgatja az Alexandr-rezidencián A8-as ooooval.. :-))
Előzmény: Törölt nick (14603)
gábornok Creative Commons License 2009.03.27 0 0 14604
(E.P.: -Hahh! Skandallum, skaldallómium! Rebellió miserium!)
Előzmény: Törölt nick (14587)
gábornok Creative Commons License 2009.03.27 0 0 14602
You Rook tovarish! :-)))
Előzmény: Törölt nick (14595)
gábornok Creative Commons License 2009.03.27 0 0 14601
Építted a Kocka u. 13-at? :-)
Előzmény: Törölt nick (14595)
gábornok Creative Commons License 2009.03.27 0 0 14600
Cigája eltalálta tán szerinted a szarva közt a Tőkét?
Előzmény: Törölt nick (14599)
gábornok Creative Commons License 2009.03.27 0 0 14598
Semmiféle feudális dőzsölés? Egy sör se a haverokkal? Nem ad elég konyhapénzt?? :-D
Előzmény: Törölt nick (14591)
gábornok Creative Commons License 2009.03.27 0 0 14597
Ne te ne! Megböszmehemedtél? :-DDD
Előzmény: Törölt nick (14594)
gábornok Creative Commons License 2009.03.27 0 0 14596
Hmm! ;-))csett!
Előzmény: Törölt nick (14587)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.27 0 0 14595
Nyusa Bagarol Fuskin válasz | 2009.03.27 20:43:04 © (14594)

… te meg írhatsz akármit, azt soha senki nem fizeti meg.

Még ha mégolyan jó is.

Előzmény: cigányok ideje (14593)

Ha már ennyire szóba kerültek a lucskos anyagiak, meg kell vallanom most az igaz valót: én már a komonizmusban is, bármikor, ha mindkét malteros kezemet a seggembe dugtam, egyetlen hétvégén több pénzt kerestem, mint amennyit Kovács Zoltán (anno Bata) fizetni bírt egész életében Esterházy Péternek.

Hát igen. Egyszerűen nem találok gyönge pontot magamon semmilyen vonatkozásban. Ilyen az eltúlzott tökély. Már-már magam is röstellem ezt egy picikét!

Állományjavító Creative Commons License 2009.03.27 0 0 14593

Kedves Állományjavító!

Tekintve, hogy napok óta propagálod az adósság-átütemezést, lassan nem ártana valami meggyőzőbb érv a többszörösen összetett mondatszerkezetnél. Mondjuk, számok. [...] sokak számára sokkal meggyőzőbb a százalékszámítás, mint a "modellszámításaink szerint" kitétel beágyazása egy hárokmsoros mondatba. Kérhetem, hogy legalább egy, csak egyetlenegy tudományos igényű tanulmányt linkelj be, ami alátámasztja a mondandód? Ha nem, hát nem. Csak, gondoltam, mégis jobb lenne ha lenne miről beszélni.

Kedves 33nev,

megalapozottnak ítélvén a felvetésedet, utánanéztem.

Utánanéztem, bár azt valójában azt gondoltam volna egy eleven vitához illőnek, ha nem háttértanulmányok felkutatására és idézésére kérsz, hanem az általam előadottakkal te magad szegezel szembe valamilyen érvet, akár számszakit, akár a kifejtés esetleges hibáival kapcsolatosat.

A vitafórum és a műfaj természetével ugyanis a véleményem szerint az kongeniális, hogy az egymás felvetéseit, narratíváit, következtetéssorait, szövegeit  egymás közvetlen és személyes ítélete alá bocsátjuk, s nem hivatkozások sorával küzdünk meg igazunkért vagy a másik igaza ellen. Nyilvánvaló ugyanis, hogy az itt közölt vélemények egyrészt nincsenek közvetlen hatással a gazdasági vagy társadalmi viszonyokra, tehát nem feltétlenül kell elvezetniük elégsgesen megalapozott következtetésekig, másrészt viszont a hivatkozások felsorolása semmilyen valódi alátámasztást nem jelent a kiértékelésük szakmai megalapozottsága nélkül.

Mert az egyik hivatkozásra érkezhet egy ellentétes tartalmú hivatkozás, s ekkor éppen ott vagyunk, ahol a hivatkozások bevonása előtt voltunk, ugyanis ezen a ponton azt kellene megmagyaráznunk, hogy miért az egyik, s miért nem a másik irányzatnak adtunk inkább hitelt...

S ennek nyomán igen gyorsan el lehet jutni, ahogy az itt is gyakran megtörténik, ahhoz az intellektuálisan rendkívül gyenge konklúzióhoz, hogy "a tiéd is egy vélemény, az enyém is egy vélemény, maradjunk ennyiben...."

De mivel a felvetésed arra irányult, hogy egyetlen tanulmányt idézzek, ezt a kérést mégiscsak ésszerűnek kellett ítélnem, ugyanis, ha egyetlen olyan tanulmányt sem tudok idézni, amely az én véleményemet támasztja alá, az nemcsak a gondolkodásom szuverén kreativitásáról tanúskodik, hanem valóban jogosan keltheti fel a megalapozatlanság gyanúját...

S hogy a rizsáról a lényegre térjek, a vizsgálódásom eredménye az, hogy valóban nem találtam egyetlen elfogadható szellemi műhelyből származó és hitelesnek tűnő tanulmányt sem, amely az én végkövetkeztetéseimmel azonos eredményre jutna.

Azonban....

Azonban ezek a vizsgálódások azt sem támasztották alá, hogy akár a jobb szerzők is érdemben megvizsgálták  volna azt a szempontot, amely az én projekcióm alapja, azaz hogy a  megszorítások a mi speciális helyzetünkben és az adott konjunkturális körülmények között öngerjesztő spirálként csökkentik az adóalapot, azaz az állami bevételeket, aminek révén az adósságszolgálat lehetetlenné válhat.

És amikor Bokros, szlogenszerűen azt mondja, a New York Timesban, ha jól emlékszem,  hogy "vagy az államcsőd, vagy a válság még súlyosabb elmélyülése között választhatunk", akkor arról beszél, amire én gondolok, azzal, hogy az érzésem szerint nem folytatja és nem fejezi be a gondolatot, azaz hogy a válság elmélyülése, azaz a gyógyír következménye maga is  államcsődhöz vezethet.

És amikor Borbély László András a mai Magyar Narancsban azt mondja, hogy "a nagy kiigazítás magával rántja a GDP-t", akkor megint úgy érzem, hogy érdemes lenne folytatni azt a gondolatmenetet, hogy ha a nagy kiigazítással tovább nő a meglévő és az IMF-hitel adósságszolgálatával hamarosan megnövekvő kötelezettségeink aránya a GDP-hez, akkor ez bizony elvezethet éppen ahhoz, azaz a kötelezetségeink teljesíthetetlenségéhez, amit a kiigazítással el próbáltunk kerülni... 

Egyébként ő  ebben a cikkben lényegében egyszerűen rossz számolással, tudatlansággal vádolja  azokat a kiigazításpárti szakértőket, azaz azt a kört, akit elsősorban hitelt érdemlőnek tekintünk, s  éppen a fenti, az enyémmel rokon gondolatmenet alapján velük szöges ellentétben, azt álítja, hogy nem szsbad erős   kiigazításokat alkalmazni... hát ez sem fokozta éppenséggel a biztonságérzetemet és nem győzött meg arról, hogy az általam felvázolt projekció, persze nyilván olyan szakmai és számszaki alapon, amit tőlem  nem lehet elvárni e tárgyban, ne lenne esetleg alaposabban megvizsgálandó, annak ellenére, hogy nagynevű tanulmányszerzők munkáiban nem találkoztam vele...

Előzmény: 33nev (14302)
borzimorzi Creative Commons License 2009.03.27 0 0 14592
Juj! A többinek egyáltalán nics feje? Vagy mi van? :-)

Nézd, én igen nagyra tartom Bokrost, de nem azért, amit a koponyáján kívül hord.

Csót:
b
Előzmény: Törölt nick (14585)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.27 0 0 14591
a magánéletben egyébként kisstilűen fukari. Képzeld, ha elkezdhetne ezermilliárdokat megtakarítani...
Előzmény: gábornok (14588)
carl solomon Creative Commons License 2009.03.27 0 0 14590
A makroadatok az én álláspontomat támasztják alá
De hát hol vitattam én a te álláspontodat? A makroadat amúgy egy okozat, én az okra kérdeztem rá. Teli jóindulattal, hiszen mint írtam így mást már nem is kéne csinálni, csak azokat a bölcs és okos húzásokat megismételni, amelyeket az Orbán kormány anno elkövetett és amelyek hatására olyanok lettek a makroadatok, amilyenek.
Na, tehát én csak annyit kértem, hogy röviden soroljad már ezeket az okos húzásokat, lehetőleg konkrétan, mert azzal, hogy "akartak, mertek kormányozni", cafrang nélkül, ésatöbbi mit kezdeni nem nagyon tudok. Lózungok, mint azt már írtam az előzőben is.
Előzmény: Soproni Kékfrankos (14336)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.27 0 0 14589
az nekem is jobban tetszik:)
Előzmény: gábornok (14588)
gábornok Creative Commons License 2009.03.27 0 0 14588
Hát nekem sehogyse tetszik ennek az ipsének a logokratikus pofája.. a Megan Foxtrottot nézem inkább! :-))
Előzmény: Törölt nick (14585)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.27 0 0 14587
B. Anikó válasz | 2009.03.27 14:51:46 © (14578)

(Nálam ilyen például az Esterházyra reflektáló írása: próbálkozott erősen, de nem talált igazán fogást rajta.)

Előzmény: Heden (14555)

Azt hiszem, ettől van, hogy nehezen viselhető a közélet. Mindenki „fogást keres” a másikon, vagy pediglen nyalja a másikat, gyakorta nyalva keresi a fogást, mindenesetre a nép (B. Anikó) fogáskeresést orront szinte mindenütt, ott is, ahol nincsen fogáskeresés.

Vagyis az igazi beszélgetés, az igazi vita egyáltalán nem praktikus, nem célorientált. Hanem alanyi. Mondhatnám: nárcisztikus. Esterházy tulajdonképpen jó helyen matat, amikor Babarczy könyve kapcsán ezt írja:

„Hogyan képzelem el Babarczy Esztert? Így: kisdarab, mosolygós nő áll a tanszékek közti nagy üvegajtóban (Duchamp), és könnyedén nekidőlve az ajtófélfának.

Könnyedén nekidőlve az ajtófélfának: sétál. Kart karba ölt. Vidám nő, de legalábbis jó kedélyű, mindenesetre derűs, elegáns, régimódi. Az angol klubok pörlekednének érte. Dír szőr, susognák neki. Virginia Woolf titokban beleszeretne, nyilvánosan molesztálná, majd hivatalosan neki ajándékozná a szivardobozát.

A séta természeténél fogva nem célra tartott, nem is céltalan (természetesen), célja maga a séta, ezredszerre citálva ifjabb Pliniust: Ez nem kitérés, ez maga a mű, valamint célunk majd megtalál minket (Weöres). Irodalom, filozófia, képzőművészet, kritika: ahogy mászkál az ember (ez az ember), eléje kerül ez-az. »Titokban persze azt reméli, hogy ez a békés sodródás igazi út, valahonnét valahová vezető…« Van, aki szerint gyanús ez a sokféleség, vagy zavarbeejtő. Egyáltalán nem hiszem, hogy sokat akarna a szarka, de nem bírja a farka. Nem, mert nem kell az akarásra gondolnom, baj is volna, ha kéne, oda volna a sétálás, s volna helyébe menés és caplatás. Legjobb esetben osztálykirándulás, kötelező élménybeszámolóval. Semmi ilyesmi: bír, amennyit bír, majd elválik; sokat bír.”

Nagyjából erre gondolok élvezetileg, csak hát meglehetősen egybeélveződött itt egy rakás minden. Pedig a túlélvezés sem üdvözítő. Esetleg akkor, ha flekkre sarjad a kéj.

Egyébként Esterházy pontosan tudja, hogy süketel, mondták néki, s ő önként dalolva idézi egyik kritikusát (ugyanott):

„Nemrégiben kicsit, tényleg kicsit, és nem is azért említem, hanem mert igaz, a szememre lobbantották, hogy az efféle írásaim »néha mellé beszélnek tárgyuknak, előfordul, hogy mindössze szellemes fecsegéssel, ügyes szövegszerkesztéssel kenyerezik le (egyébként első olvasásra sikerrel) a tárgyról valamiféle komolyabb állításokat remélő olvasót, néhány rosszabb esetben meg csupán rámutatnak egy fontosnak vélt dologra, személyre, műre, eseményre ahelyett, hogy arról különösebben érdemlegeset állítanának«.

A számból vette ki, uram. Akár mottó is lehetne itt. Engem zavar, ha látok valami jót, és annak nincs örülve. Ez engem kellemetlenül érint, főfájást kapok, enyhe szédülést, akárha holdórám jőne, belevaló magyar kan. Úgyhogy valóban előfordul, hogy csak a heves mutogatás marad – 1 könyv –, miközben az érdemlegesség: a rövidebbet húzza.”

Esterházynak tehát a szájából vették ki Marton Frigyest. És vissza se rakták oda. Marton ugyanis ezt mondta az akkoriban még szintén arisztokratikus Verebesnek: „nem lebaszni kell a közönséget, hanem megbaszni”.

Na most mutatis mutandis: nem az a kérdés, hogy főfájása van-e a szerzőnek az öröm hiányától, hanem hogy az olvasó a tárgyat kapja-e (ha a tárgy iránt érdeklődik), vagy a szerzőjét kapja be. Esterházy nem tud recenziót írni. Ezért örömének ad hangot ügyesen (kapják be!), sőt meg is ideologizálja privát örülvését. Mert, ha nincsen örülve, az őt kellemetlenül érinti. Igen?! És?! Ki nem kakilja le, hogy szerzőnek mi az, ami kellemetlen főfájásilag?

Szerző lát valami jót az életben, induljunk ki ebből! Szerző nemigen tudja elmondani, hogy a jó miért jó, mennyiben jó, csupán ennen örömét bírja közölni – „kenyerezéssel”.

Ám ifj. Pilnius nem erről beszél. És ami az igazán vicces, Esterházy sem erről beszél. Esterházy nem érti Esterházyt. „A séta természeténél fogva nem célra tartott, nem is céltalan (természetesen), célja maga a séta, ezredszerre citálva ifjabb Pliniust: Ez nem kitérés, ez maga a mű, valamint célunk majd megtalál minket (Weöres).”

Tehát a sétánk (mint cél) majd megtalál minket. Megtalál minket a sétánk.

Elképzelhető. Miközben a séta nem cél. Soha nem is volt cél. A séta séta. Ezt úgy mondja a művelt francia, hogy l’art pour l’art. A franciánál is műveltebb magyar pedig így mondja: „Nem szükséges, hogy én irjak verset, de ugy látszik, szükséges, hogy vers irassék, különben meggörbülne a világ gyémánttengelye”.

Nem szükséges, hogy én sétáljak, de úgy látszik, szükséges, hogy sétálassék, különben meggörbülne a világ gyémánttengelye”.

Minden legalább közepes stílérzékkel megnyúzott ember tudja, hogy még a gyémánttengely egyenesben tartása sem par excellence cél. Merthogy nincsen művészi cél. Erről beszélnek ifjabb Pilniusék is.

És ezt nem érti itt B. Anikó fórumtárs: a fülem rojtja keressen fogást Esterházy Péteren! És bizony, pont ezért találok rajta fogást. Merthogy nem keresem azt.

Az ember úgy ír, hogy élvezi már az első mondatát is. Ennen mondatát élvezi. Majd tovább élvez görögve és még tovább… Mindvégig sajátmagát élvezi az ember, nincs ezen röstellnivaló, Esterházy is így cselekszik, csak a morális hozzáállásban van a különbség. Én nem írok tárgyi flekkeket az ÉS-nek (magyarán: nem verem át az olvasót), hanem csak itten szórakozgatom. Szórakozhatnám. Vagy éppen másutt.

Ha tudnék tárgyi flekket írni l’art pour l’art élvezettel, tárgyi flekket is írnék l’art pour l’art élvezettel. Míg Esterházy úgy ír tárgyi flekket, hogy nem tud írni tárgyi flekket. Ámde megfizetik.

L’art pour l’art. Ez a dolog céltalanságának lényege. Az öncél nem cél. Aki ezt érti, képes arra, hogy jól írjon. Én is ezért írok jól. És ezért érzi Babarczy Eszter, hogy üldözöm őt. Azért érzi így, merthogy nem üldözöm őt. Másként: azért üldözöm objektíve, mert nem üldözöm szubjektíve. Ha üldözni akarnám, nem üldözném, merthogy az esetben nem tudnám üldözni. Csak erőlködni tudnék. Vergődni. Vicsorogni. Átkozódni, fogást keresgélni…

Hogyan is van? „Ez nem kitérés, ez maga a mű, valamint célunk majd megtalál minket”.

Engem már megtalált a célom. Babarczy Eszter, mint sétám célja, megtalált. Sőt megtalálta a farkamat is. Ident nicken. Megállapította, hogy nékem „nem áll föl”. Ident nicken állapította meg. Majd azt írta, hogy ezért is én vagyok a hibás, mert olyasmit közöltem (egyébként nem közöltem), amelyre ő muszáj volt rápattannia. Ident nicken nagyon muszáj volt rápattannia. Merthogy én miért írtam olyasmit?! Könyörgöm! Felnőtt emberek vagyunk! Ha ugorj a kútba…? (ráadásul nem is mondtam, hogy ugorjon a kútba, senkinek sem mondtam, míg Babarczy Eszter eszembe se jutott – ő Básti Juliról sohasem jutna eszembe).

Nos, erről beszélek. Ez a l’art pour l’art. A séta, mint öncél. A séta, mint nem cél. Az ember élvezéssel ír le egy mondatot egészen másról, és általa – váratlanul – fogás találtatik Babarczy Eszteren.

Semmit nem kell tenned érte. Csak pilniusilag élvezni, majd kajánul vigyorogni. Mint minden ügyes élvezés után. Ha még van hozzá erőd.

Előzmény: Törölt nick (14578)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.27 0 0 14586

"

Lehetséges, hogy abba a hibába estem, hogy tehetségesnek mondtam pusztán azért, mert érveket és érvényes gondolatordkat találtam benne, vagy netán azért, mert alapvetően _egyetértettem vele_"

Szentséges ég!:)

Előzmény: Törölt nick (14578)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.27 0 0 14585

Don Luis valószínűleg az eddigi legvonzóbb külsejű magyar férfi politikus.

Előzmény: gábornok (14584)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!