Keresés

Részletes keresés

Zsuzsanna-Cecilia Creative Commons License 2007.07.11 0 0 1995

Szia kedves Szeleszte!

Bocsika, de megint kihagytam egy fontosat!

A lányomnak a terheléses  inzulineredménye : 70. volt, a cukorértéke pedig 5.9 !!!!ez volt a legmagasabb érték!!!

Ebből is látszik, mennyire fontos, hogy a cukorterheléssel együtt az inzulintermelést is nézzék!!!

üdv: Zsuzsanna-Cecilia

Zsuzsanna-Cecilia Creative Commons License 2007.07.11 0 0 1994

Szia kedves Szeleszte!

Mérhetetlenül felháborít az orvosok hozzáálása a problémádhoz! // Természetesen tisztelet a kivételeknek!! // BEZZEG ŐK NEM CSERÉLNEK VELED!!! Akkor majd máshogy reagálnának!

Nagyon jó lenne, ha ezek ellenére is sikerülne az inzulintermelésre a laborvizsgálatot valahogy " kiverekedni"!!! A gasztros-doki valahogy nem tudna segíteni???

A MEFORAL-t a lányom kapja, // 23.éves // bár még csak ez év márciusa óta! Ennyi idő alatt sajnos nincs még látványos változás, // mivel neki kb.12-éve fennállhat ez a probléma. Az én endokrin-diabétesz szakorvosom az ő kezelő orvosa is! //

Annyi talán a javulás, a menzesz valamivel pontosabb. Mivel 150.gramm szénhidrátos, mediterrán  diétát tart, valami fogyás is van!   a diéta menete:  

7.órakor reggeli: 25 gr.szénhidrát, 

9.30     tizórai  : 15 gr CH

12.15   ebéd:    50  gr.CH

14.45  uzsonna:20 gr. CH

17.30   vacsora : 30 gr.CH

20.óra  utóvacsora : 10 gr.CH 

A gyógyszert reggel-délben-és a 17.30-as vacsoránál veszi be!

Fizikailag könnyebben van, viszonylag könnyen elvégzi a diákmunka-idejét, ami 10.órás munkaidő! Nem alszik olyan sokat, a tanulmányi eredménye is javult.  // Pázmányon, a "bölcseknél" a negyediket végezte! // 

A hormon eredményei is valmicskét javultak. Az inzulinra  a kontrollt csak augusztus-szeptemberben csinálják újra.

Nagyon drukkolok, hogy sikerüljön egy jó orvost találni, aki hathatósan tud segíteni!

A gyógyteákkal óvatosan kell bánni! Ami még nagyon fontos,az alkohol, a dohányzás teljes mellőzése!! a kávét is a legminimálisabbra! Ugyanis a koffein is ártalmas! A barna kenyér a jó, mert hosszú a felszívódási ideje, a cukorértéket nem "dobja" meg!

Remélem, valamicskét tudtam segíteni!???

üdvözlettel: Zsuzsanna-Cecilia

Szeleszte Creative Commons License 2007.07.11 0 0 1993
Szia

Persze néztek pajzsmirigyet, veseműködést, hormonokat mindent amit csak el tudsz képzelni. Az endokrines orvos folyamatosan szúrkál. Cukorterhelésem volt, de ez az inzulin rezidencia nem volt. A hormonok így állnak:

Eredmények:
17-OH-Progeszteron 1,1 Normál érték: 1,2-4,2
DHEA Szulfát 8,4 Normál érték: 0,2-6,4
LH 31,2 Normál érték: 0,7-9,9
Tesztoszteron 2,3 Normál érték: 0,9-2,8
SHBG 24 NOrmál érték: 25,0-65,0
Tesztoszteron/SHBG 9,6 Normál érték: 2,0-7,0

Az orvosokkal szemben hát valamikor erőszakot kell alkalmazni. Tavaly a bőrgyógyász kicsinálta négy doboz antibiotikummal a bélflórát, Candida gombát kapott a bélrendszerem amitől egy évig hasmenésem volt. A körzetit helyettesítő orvoshoz hiába mentem nem akart beutalót írni a gastroenterológiára, majd meg kellett fenyegetnem, hogy megyek az ANTSZ-hez hogy elnézi hogy egy éve hasmenéses tüneteim vannak.
Azóta is járok gastrora szerencsére még időben elcsípték a betegségem és a mai napig gyógyszerrel kezelnek.

Na körülbelül ennyit az orvosokról. Nem elég hogy megtalálod a bajod az interneten, még úgy kell velük kardoskodni, hogy csináljak valamit. Megmondta az orvos a gyógyszergyártóknak nem érdekük a 470 ft-os Metformint kiírni PCOS betegnek, inkább szedjék csak a 6000 ft-os Gracialt, vagy bármilyen más androgén ellenes fogamzásgátlót. Elhízol tőle, tönkre megy a szíved és a petefészked, cukorbeteg leszel és akkor mégtöbb gyógyszert vásárolsz tőlük. Ha mindenkinek azt a gyógyszert írnák fel, ami a betegségére szolgál, becsukhatná a gyógyszergyártó a kapuját.

Előzmény: star-flower (1990)
Éloin Creative Commons License 2007.07.11 0 0 1992

Szia Szeleszte!

A terheléses cukor önmagában nem elég, kell csináltatni terheléses inzulint (ugyan úgy 75g glükózzal 0+60+120 percben vérvétel) és hormoneredményeket. nekem is jó lett a cukrom, na de az inzulinom...........az sajna nem:( És az LH/FSH arány is kimutathatja a PCO-t.

Előzmény: Szeleszte (1988)
almirena Creative Commons License 2007.07.11 0 0 1991
Kicsit ég a pofámon a bőr észt osztani, ugyanis nekem tegnap irtak fel eloszor Metformint, én is inzulin rezisztens vagyok, mint kiderült. Szóval a terheléses cukor önmagában nudli. A terhelés végén alacsonyabb volt a cukrom, mint előtte. Az inzulint is mérni kell mellette, 0 és 120 percnél. Csak pl az állami egészségügyi intézmények nagy része ezt nem tudja, meg a mi körzetink se hajlandó ilyen beutalót adni. Szóval valahogy brusztold ki. (A Premensben meg valami kecskeruta teában olyasmi a hatóanyag, mint a Metforminé, ezért a hatása is hasonló csak persze gyengébb. ). Próbáljál erőszakos lenni....
Előzmény: Szeleszte (1989)
star-flower Creative Commons License 2007.07.11 0 0 1990

Szia,

néztek nálad pajzsmirigy hormont is? annak a hiánya is okozhatja a tüneteid nagy részét.

Nálam azt előbb fedezték fel mint a pco-t, igaz annyira durva tüneteim nem voltak mint Neked. Szóval érdemes megnézetni azt is, háziorvos is tud rá beutalót adni.

Előzmény: Szeleszte (1989)
Szeleszte Creative Commons License 2007.07.11 0 0 1989
szia

Ezen a honlapon utána olvastam a PreMensről:
http://www.hazipatika.com/drugs/prod?pid=2599

Hát a problémám tárgya még mindig az, hogy nem menstruálok, igazából a leírás alapján nekem az derült ki hogy a menstruáció előtti idegességi tüneteket csökkenti, a mellfeszülést és az egyéb ilyen tüneket. Gyakorlatilag ezt a tablettát hiába is szedném, ha egyszerűen nem menstruálok. sztem ez azoknak a nőknek jók, akiknek van havi vérzésük, amit jelenleg nekem fogamzásgátlókkal idéznek elő. A fogamzásgátlóval is az a gondom, hogy bár csökkenti a bőr és szőr problémákat,de a testsúlynak odatesz rendesen. (65 kg----82 kg, két nap alatt képes vagyok hízni 1 kg-ot is)
Igazából olyan gyógyszerre lenne szükségem ami egyszerre kezeli a szőrt, a bőr, a havi ciklust, és a testsúlyproblémáimat és a cukorszintemet.

A testmozgás meg van, heti háromszor járok intenzív zsírégető aerobicra, bevezettem koplaló kúrákat, az összes fogyókúrás módszer amit kipróbáltam kudarccal végződött. Annyira rosszul állnak a hormonjaim, hogy egy dekát nem vagyok képes fogyni. Egész nap hiába mozgok, hiába nem eszek, a végeredmény semmi.
Előzmény: almirena (1987)
Szeleszte Creative Commons License 2007.07.11 0 0 1988
szia

Szegeden én folyamatosan tavaly szeptember óta járok Endokrin orvoshoz, csak nem a Zsuzsannához, hanem a Csajbok Évához.
Cukorterhelést elvégeztette nálam, megitattak velem egy pohár cukros vizet aztán folyamatosan óránként szúrtak. Ebből megállapították hogy nem vagyok cukorbeteg és ezért nem írja fel nekem a Metformint.
Bár a cukrom folyamatosan rossz, stresz hatására úgy leesik, hogy képes vagyok összeesni, Decemberbe be is következett, felálltam a székről aztán sutty hanyat estem.
A házi orvos még merevebb, ő szinte szakorvos ajánlása nélkül nem csinál semmit, kiadja a beutalókat menj el szakorvoshoz és majd ő eldönti, hogy mit ír fel.
Ezen a héten azért megpróbálom körbe udvarolni hátha a leleteim alapján felírná nekem. Megnéztem az endokrines hormoneredményeket, nagoyn sok a megadott értéktartományon felül van.

Neked vagy a lányodnak hatott a Metformin? A szőr bőr és menstruációs problémák helyre álltak tőle? Olvastam több fórumon is hogy évekig is eltarthat ennek a gyógyszernek a szedése, ahhoz hogy valami eredmény látszódjon.

Előzmény: Zsuzsanna-Cecilia (1986)
almirena Creative Commons License 2007.07.10 0 0 1987
Amíg eljutsz a Zsuzsanna által javasolt orvoshoz, addig is vehetnél Premens kapszulát (vény nélkül is kapható, 2000 Ft/doboz), meg ha lehet, tartsál alacsony glikémiás indexes diétát (teljes kiőrlésű gabona stb). Na meg mozgás, torna, lazítás, ezt a Metformin mellé is javasolták a rokonomnak.
Előzmény: Szeleszte (1984)
Zsuzsanna-Cecilia Creative Commons License 2007.07.10 0 0 1986

Szia kedves Szeleszte!

Bocsika, de lemaradt az előző levelemből!

Milyen vizsgálat alapján állítják, hogy nem vagy cukorbeteg? Talán csináltak már cukorterhelést- inzulin státusszal? /tehát, éhgyomri cukor-inzulin,

szőlőcukoroldattal terhelten: 1 ó, 2 ó, 3.óra mulva vérvétel??

Van ennek eredménye? Ha van, csak akkor lehet bármilyen "diagnózist" felállítan!!

Én nem orvos vagyok, hanem "csak" 27.éve diabéteszes, ami mára 52.egység, 4x-i inzulininjekció adásra "fejlődtem"ki!!  A lányomat pedig  /23.éves / PCOS-al kezelik, inzulin-rezisztencia /túl magas az inzulin-termelése!/  3x1.MEFORAL-t kap, 140-150.gr.szénhidráttal!!

Remélem, tudtam segíteni!  üdv:Zsuzsanna-Cecilia

Zsuzsanna-Cecilia Creative Commons License 2007.07.10 0 0 1985

Szia kedves Szeleszte!

A www.pcos.hu honlapon találtam az "orvosajánló"-ban! 

Dr.Valkusz Zsuzsanna endokrinológus

SzTE endokrinológiai Klinika

SZEGED, Korányi fasor 8.   tel: 62-545-216

Őszintén drukkolok, hogy sikerrel járjál!  Talán a háziorvost kellene "meggyőzni", hogy adjon beutalót, de előtte időpontot kellene kérni, mert sajnos nagyon sok a várakozási idő, mivel nagyon sok a beteg, és a szakorvosokból pedig nagyon kevés van!     

Remélem, tudtam segíteni!  üdvözlettel:Zsuzsanna-Cecilia

Szeleszte Creative Commons License 2007.07.10 0 0 1984
Sziasztok

A PCOS honlapon szétnéztem és sok hasznos érdekességet olvastam. Sajnos én Szegeden élek és dolgozok, nincs lehetőségem másik városba elutazni, hogy felírják nekem a gyógyszert. Szegeden próbálkoztam már a körzeti orvosnál, az endokrines orvosnál, és a nőgyógyásznál is, de mindenhol ugyan azt a választ kaptam, maga nem cukorbeteg így nem jogosult metforminra:S
MOst a problémám tárgyát az okozza, hogy a Gracial sem hozta meg a menszit, egyik orvost sem tudom utolérni, és még abban sem vagyok biztos hogy nem vagyok terhes. Bár ennek kicsi az esélye, de néha az őrület határára visz ez a bizonytalanság:S
A munkahelyem eléggé strapás, sőt az egész életem is, ezt a zavart sokszor betudják a stressz számlájára is, bár elég nehéz így nyugodtan élni, amikor az egészségemmel nincs semmi sem rendben.

Még ezt a másik honlapot megnézem, de múszáj lesz valahonnan Metformint kerítenem. Nem tudom mennyire ártana a szívbetegségemnek, de a keringésem a Gracialtól is beállt és lezsibbadt mind a két kezem.

Köszönöm lányok a segítséget, ha előrébb jutok írok nektek mit sikerült elérnem.
Zsuzsanna-Cecilia Creative Commons License 2007.07.09 0 0 1983

Szia kedves Mindenki!

A www.hipofizis.hu-n is van sok "ismeretanyag" a PCOS-ról, sőt a többi hormon eredetű betegségekről!

üdvözlettel:Zsuzsanna-Cecilia

Zsuzsanna-Cecilia Creative Commons License 2007.07.09 0 0 1982

Szia kedves Szeleszte!

Ne hagyd magad "lerázni"! Már ajánlottam "hajnalihold"nak is, Neked is tudom ajánlani, a www.pcos.hu-t, és a www.mensmentis.hu-t. Itt megtalálsz mindent, ami a problémád rendezéséhez, a gyógykezelésedhez szükséges!  A TÜÜ doktor valóban nagy tudásu, hozzáértő úgy endokrin-területen, mint diabétesz-területen! Engem diabétesszel már több, mint három éve kezel!

üdvözlettel:Zsuzsanna-Cecilia

Előzmény: Szeleszte (1978)
Zsuzsanna-Cecilia Creative Commons License 2007.07.09 0 0 1981

Szia kedves hajnalihold!

Remélem, tudok segíteni!  A www.pcos.hu-n, és a www.mensmentis.hu-n  találsz pontos és fontos információkat! Szerintem, ha alaposan "átböngészed", megtalálod a Neked megfelelőt!

üdvözlettel: Zsuzsanna-Cecila

Előzmény: hajnalihold (1977)
almirena Creative Commons License 2007.07.09 0 0 1980
még hozzáteszem, hogy inzulinrezisztenciát találtak terheléses cukor és inzulin mérés alapján és erre írták fel.
almirena Creative Commons License 2007.07.09 0 0 1979

A pcos.hu honlapon vannak olyan orvosok megjelölve, akik felírják.  Tűű dr a Szent Imrében és magánban is rendel , pl. a hozzátartozómnak a magánrendelésén felírta.

A MensMentisnél is biztos.

Szeleszte Creative Commons License 2007.07.09 0 0 1978
Sziasztok

Két éve menstruációs problémákkal küzdök, egész pontosan nem menstruálok. Folyamatosan menstruáció megindításra Proverát használtak, valamint beállításra Gracial hormont. A 65 kilomról már 80-82 kilot nyomok jelenleg. Folyamatosan járok nőgyógyászhoz és endokrin orvoshoz. A hormonjaim csapnivalóak, állítólag nem termeli a szervezetem a progreszteront. Ezek mellett borzalmasan zsíros a bőröm, szőrösödök főleg a alhas és mellbimbó tájékán, és tiszta pattanás a hátam. Az interneten utána néztem a tüneteimnek, és megtaláltam a PCOS szindromát. Elvittem a cikket az endokrines orvoshoz, aki azt mondta hogy valóban ebben szenvedek. Mondom nagyszerű akkor itt vannak az ajánlott gyógyszerek amivel lehetne csökkenteni a súlyomat, helyre állna a szőröm bőröm és a menstruációm. A válasz így hangzott:
Nem tudom önnek felírni a Metformint, mert a gyógyszergyárók csak cukorbetegeknek kérték még ez engedély, és mivel magas a cukrom de nem vagyok cukorbeteg így nem vagyok jogosult az e fajta kezelésre, így marad tovább a Gracial, ami valamit tesz a menstruációnak, de továbbra is hízok.
Szóval ilyen a rendszer. Engem igazából az érdekelne, aki ilyen betegségben szenved, és nem cukorbeteg, hogy tudta elérni hogy Metformines kezelésben részesüljön?

Borzalmas rossz látnom magamon a kilokat, a szőrt a pattanásokat, tele vagyok gátlással és hiába találok megoldást, nem írják fel ezt a gyógyszert. Valahogy más úton is hozzá lehet jutni a gyógyszerhez?

Várom válaszaitokat

Üdv

Szele
hajnalihold Creative Commons License 2007.07.05 0 0 1977

Sziasztok!

Most regisztráltam, mert segítséget szeretnék kérni Tőletek.

Győr környékén tudtok nekem ajánlani egy jó orvost, aki PCOS dologban járatos? Fontos lenne, hogy hajlandó legyen felírni a Metformint.

Köszönöm előre is a válaszokat.

Szabina100 Creative Commons License 2007.07.02 0 0 1976
Hmm, lehet, hogy van egy kis türelmi idő? Mondjuk itt az index-en is van. Nem baj, kivárjuk :)
Szerintem magánban inkább többet foglalkozik a betegekkel minden orvos, legalábbis én így tapasztalom. Tűű-ről nem tudok nyilatkozni, de akiknél én jártam magánban, mindig éreztem, hogy törődnek velem.
Anyagilag viszont jobban jársz, és az biztos, hogy ugyanazokat a vizsgálatokat fogja kérni így is, úgy is.
Előzmény: Rebarbara10 (1975)
Rebarbara10 Creative Commons License 2007.07.02 0 0 1975
megpróbáltam én is átmenni az nlc-re, remélem sikerülni fog, mert még nincs jogom hozzászólni.. :(
Előzmény: Szabina100 (1971)
Rebarbara10 Creative Commons License 2007.07.02 0 0 1974

én azért jelentkeztem a kh-i rendelésére, mert egyrészt olcsóbb, másrészt azt hallottam vagy itt olvastam, már nem is tudom, hogy magánban nem foglalkozik annyira a betegeivel (mondjuk ez nekem nem logikus)

Amúgy nekem semmi leletem nincs csak egy uh, meg cukorterhelés...de semmi hormonvizsgálat, inzulin ilyesmi...

Előzmény: anyabanya74 (1968)
Rebarbara10 Creative Commons License 2007.07.02 0 0 1973
én nem akartam időpont nélkül menni, csak általában voltam már kórházi rendelésen időpont nélkül. amúgy tök érthető, hogy ip.-ra kell menni, ha ilyen sok páciense van.
Előzmény: kollina (1967)
yaldi Creative Commons License 2007.06.29 0 0 1972
Köszönöm szépen a segítséget, írtam az nlc-re is, ahogy tanácsoltad.
Előzmény: Szabina100 (1971)
Szabina100 Creative Commons License 2007.06.29 0 0 1971
Szia!

Remélem jönnek nálam hozzáértőbbek, de azért valamit én is megpróbálok segíteni. Az LH:FSH arányod PCOS - ra utal, mert PCOS-oknál az LH magasabb. Mondjuk szerintem a tiéd nem vészes, de mégis magasabb. A cukor szerintem jó, az inzulin viszont már magas, bár nem találtam semmi erre vonatkozót, hogy terhelés után mennyi a jó érték. Azért jó lett volna a 120-as érték.
Ajánlom a Nők Lapja Cafe-n a PCOS fórumot, az kicsit jobban pörög, hozzáértő lányok vannak, biztos segítenek, ha bepötyögöd az értékeidet.
Előzmény: yaldi (1970)
yaldi Creative Commons License 2007.06.29 0 0 1970

Sziasztok! Múlt héten már írtam a fórumba, azóta megvannak a leletek, de dokihoz csak jövő hétre kaptam időpontot, addig is kíváncsi lennék a véleményetekre:

(Annyit, hogy a hormonszintek szerintem nem megbízhatóak most, mert a vérvétel után egy napra - 68 nappal a műszeres befejezés után - megjött, de ma vettek megint vért), ahol van tartomány, odaírom:

FSH:2.4 U/l

LH:3.3 U/l

DHEA-S:10.34 umol/l(2.68-9.20)

Prolactin: 272.5 mU/l (25.4-634.5)

Progesteron: 1.2 nmol/l

SHBG: 49.58 nmol/l (18-114)

tesztoszteron: 3 nmol/l (0.5-3.7)

A cukor+ inzulin a következő (annyi, hogy 0 és 90 perceset néztek, nem tudtuk megvárni a 120 percest, mert 90 percnél már nagyon éhes voltam, meg elszédültem, hogy levették akkor):

0 perces cukor: 4.8 mmol/l

0 perces inzulin: 11.6 mU/l

90 perces cukor: 5.6 mmol/l

90 perces inzulin: 38.5 mU/l

Szerintetek?

Köszi!

anyabanya74 Creative Commons License 2007.06.28 0 0 1969
Ja! azt elfelejtettem mondani,hogy telefonon jelentkezett be,és egy hét mulvára kapott is időpontot.Ez a nem mindegy!
anyabanya74 Creative Commons License 2007.06.28 0 0 1968
Sziasztok Lányok!
Az unoka növérem most volt a Tüü doki magánrendelésén(kedden).
Elfogadta a régi hormon leleteit,amit vitt magával.Komplett PCO vizsgálatra jelentkezett be,ami 44000 ft lett volna.Mivel a leleteit elfogadta,mondta neki hogy
inzulin terhelésre pedig kérjen beutalót a háziorvostol,az ingyen van,
Igy csak 10500 ft kellet neki fizetni.Du. 3-ra volt idöpontja,és akkor be is hivták!!!
Nem várt semmit.
Eggyátalán nem pénzéhes....nagyon ari volt.Azt mondta az unokatesómnak,hogy telefonáljon be ha megvannak a leletek.Amúgy nála is inzulin rezisztencia van:-(
A magánrendelője a Móricz Zsigmond körtér elött van a régi Bartók mozival szemben.
kollina Creative Commons License 2007.06.27 0 0 1967
Ehhez a dokihoz mindig kell időpont. Nagyon sokan vannak, örülhetsz, ha 3 hónap átfutási idővel találnak neked helyet.

Nem tudom, de valahol igaza volt a dokinak. Elmondta a csajnak, hogy megnézi a leletét, ha a rendes időpontra jön, de most nem tud vele foglalkozni, mert nagyon sokan várnak rá. A csaj erőszakos volt, mert a leletei alapján magas volt az inzulin értéke és a családjukban is sokan cukorbetegek voltak, szeretett volna minél hamarabb gyógyszert kapni. Attól akadt ki, hogy ott volt a magánrendelésen, de ott nem nagyon foglalkoztak vele az elmondása szerint. Végül is a csajszi soron kívül pont előttem ment be az erőszakossága miatt. Igaz, vele volt a kisfia - olyan két év körül -, meg a csaj tesója. Kicsit ideges voltam, mert engem is egy két éves várt otthon, és az apja a munkahelyéről kéretszkedett el, hogy amíg én dokinál vagyok vigyázzon rá. Szóval én is siettem volna, meg a soromat is rendesen kivártam, és a csajt is meg tudtam érteni. De ez a csaj azzal szúrt ki, aki betartotta a rendes utat.

Tűű doki nagyon rendes, és nagyon jó szakember, de egyedül nem tudja megváltani a világot, nagyon sok betege van és csak akkor működik hatákonyan a rendelés, ha nincsenek a csajhoz hasonló esetek. Ha mindenki csak odarohangál hozzá, akkor kezelhetetlenné válik a rendszer. Persze lehet, hogy épp szerencséd lesz és időpont nélkül is bejutsz.

Előzmény: Rebarbara10 (1965)
Szabina100 Creative Commons License 2007.06.27 0 0 1966
Most írta egy csaj a nlc, hogy most volt Tűű doki magánrendelésén és 10500-at fizetett a vizsgálatért, plusz a labor kb. 4000 körül lesz. Szóval azért nem olyan horror az ár.
Én még mondjuk senkitől sem hallottam olyat, hogy kiabált volna vele. Persze biztos másképp viselkedik a magánrendelésén, mint a kórházba, de eléggé le van terhelve, rengeteg betege van.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!