Mérhetetlenül felháborít az orvosok hozzáálása a problémádhoz! // Természetesen tisztelet a kivételeknek!! // BEZZEG ŐK NEM CSERÉLNEK VELED!!! Akkor majd máshogy reagálnának!
Nagyon jó lenne, ha ezek ellenére is sikerülne az inzulintermelésre a laborvizsgálatot valahogy " kiverekedni"!!! A gasztros-doki valahogy nem tudna segíteni???
A MEFORAL-t a lányom kapja, // 23.éves // bár még csak ez év márciusa óta! Ennyi idő alatt sajnos nincs még látványos változás, // mivel neki kb.12-éve fennállhat ez a probléma. Az én endokrin-diabétesz szakorvosom az ő kezelő orvosa is! //
Annyi talán a javulás, a menzesz valamivel pontosabb. Mivel 150.gramm szénhidrátos, mediterrán diétát tart, valami fogyás is van! a diéta menete:
7.órakor reggeli: 25 gr.szénhidrát,
9.30 tizórai : 15 gr CH
12.15 ebéd: 50 gr.CH
14.45 uzsonna:20 gr. CH
17.30 vacsora : 30 gr.CH
20.óra utóvacsora : 10 gr.CH
A gyógyszert reggel-délben-és a 17.30-as vacsoránál veszi be!
Fizikailag könnyebben van, viszonylag könnyen elvégzi a diákmunka-idejét, ami 10.órás munkaidő! Nem alszik olyan sokat, a tanulmányi eredménye is javult. // Pázmányon, a "bölcseknél" a negyediket végezte! //
A hormon eredményei is valmicskét javultak. Az inzulinra a kontrollt csak augusztus-szeptemberben csinálják újra.
Nagyon drukkolok, hogy sikerüljön egy jó orvost találni, aki hathatósan tud segíteni!
A gyógyteákkal óvatosan kell bánni! Ami még nagyon fontos,az alkohol, a dohányzás teljes mellőzése!! a kávét is a legminimálisabbra! Ugyanis a koffein is ártalmas! A barna kenyér a jó, mert hosszú a felszívódási ideje, a cukorértéket nem "dobja" meg!
Persze néztek pajzsmirigyet, veseműködést, hormonokat mindent amit csak el tudsz képzelni. Az endokrines orvos folyamatosan szúrkál. Cukorterhelésem volt, de ez az inzulin rezidencia nem volt. A hormonok így állnak:
Az orvosokkal szemben hát valamikor erőszakot kell alkalmazni. Tavaly a bőrgyógyász kicsinálta négy doboz antibiotikummal a bélflórát, Candida gombát kapott a bélrendszerem amitől egy évig hasmenésem volt. A körzetit helyettesítő orvoshoz hiába mentem nem akart beutalót írni a gastroenterológiára, majd meg kellett fenyegetnem, hogy megyek az ANTSZ-hez hogy elnézi hogy egy éve hasmenéses tüneteim vannak. Azóta is járok gastrora szerencsére még időben elcsípték a betegségem és a mai napig gyógyszerrel kezelnek.
Na körülbelül ennyit az orvosokról. Nem elég hogy megtalálod a bajod az interneten, még úgy kell velük kardoskodni, hogy csináljak valamit. Megmondta az orvos a gyógyszergyártóknak nem érdekük a 470 ft-os Metformint kiírni PCOS betegnek, inkább szedjék csak a 6000 ft-os Gracialt, vagy bármilyen más androgén ellenes fogamzásgátlót. Elhízol tőle, tönkre megy a szíved és a petefészked, cukorbeteg leszel és akkor mégtöbb gyógyszert vásárolsz tőlük. Ha mindenkinek azt a gyógyszert írnák fel, ami a betegségére szolgál, becsukhatná a gyógyszergyártó a kapuját.
A terheléses cukor önmagában nem elég, kell csináltatni terheléses inzulint (ugyan úgy 75g glükózzal 0+60+120 percben vérvétel) és hormoneredményeket. nekem is jó lett a cukrom, na de az inzulinom...........az sajna nem:( És az LH/FSH arány is kimutathatja a PCO-t.
Kicsit ég a pofámon a bőr észt osztani, ugyanis nekem tegnap irtak fel eloszor Metformint, én is inzulin rezisztens vagyok, mint kiderült. Szóval a terheléses cukor önmagában nudli. A terhelés végén alacsonyabb volt a cukrom, mint előtte. Az inzulint is mérni kell mellette, 0 és 120 percnél. Csak pl az állami egészségügyi intézmények nagy része ezt nem tudja, meg a mi körzetink se hajlandó ilyen beutalót adni. Szóval valahogy brusztold ki. (A Premensben meg valami kecskeruta teában olyasmi a hatóanyag, mint a Metforminé, ezért a hatása is hasonló csak persze gyengébb. ). Próbáljál erőszakos lenni....
néztek nálad pajzsmirigy hormont is? annak a hiánya is okozhatja a tüneteid nagy részét.
Nálam azt előbb fedezték fel mint a pco-t, igaz annyira durva tüneteim nem voltak mint Neked. Szóval érdemes megnézetni azt is, háziorvos is tud rá beutalót adni.
Ezen a honlapon utána olvastam a PreMensről: http://www.hazipatika.com/drugs/prod?pid=2599
Hát a problémám tárgya még mindig az, hogy nem menstruálok, igazából a leírás alapján nekem az derült ki hogy a menstruáció előtti idegességi tüneteket csökkenti, a mellfeszülést és az egyéb ilyen tüneket. Gyakorlatilag ezt a tablettát hiába is szedném, ha egyszerűen nem menstruálok. sztem ez azoknak a nőknek jók, akiknek van havi vérzésük, amit jelenleg nekem fogamzásgátlókkal idéznek elő. A fogamzásgátlóval is az a gondom, hogy bár csökkenti a bőr és szőr problémákat,de a testsúlynak odatesz rendesen. (65 kg----82 kg, két nap alatt képes vagyok hízni 1 kg-ot is) Igazából olyan gyógyszerre lenne szükségem ami egyszerre kezeli a szőrt, a bőr, a havi ciklust, és a testsúlyproblémáimat és a cukorszintemet.
A testmozgás meg van, heti háromszor járok intenzív zsírégető aerobicra, bevezettem koplaló kúrákat, az összes fogyókúrás módszer amit kipróbáltam kudarccal végződött. Annyira rosszul állnak a hormonjaim, hogy egy dekát nem vagyok képes fogyni. Egész nap hiába mozgok, hiába nem eszek, a végeredmény semmi.
Szegeden én folyamatosan tavaly szeptember óta járok Endokrin orvoshoz, csak nem a Zsuzsannához, hanem a Csajbok Évához. Cukorterhelést elvégeztette nálam, megitattak velem egy pohár cukros vizet aztán folyamatosan óránként szúrtak. Ebből megállapították hogy nem vagyok cukorbeteg és ezért nem írja fel nekem a Metformint. Bár a cukrom folyamatosan rossz, stresz hatására úgy leesik, hogy képes vagyok összeesni, Decemberbe be is következett, felálltam a székről aztán sutty hanyat estem. A házi orvos még merevebb, ő szinte szakorvos ajánlása nélkül nem csinál semmit, kiadja a beutalókat menj el szakorvoshoz és majd ő eldönti, hogy mit ír fel. Ezen a héten azért megpróbálom körbe udvarolni hátha a leleteim alapján felírná nekem. Megnéztem az endokrines hormoneredményeket, nagoyn sok a megadott értéktartományon felül van.
Neked vagy a lányodnak hatott a Metformin? A szőr bőr és menstruációs problémák helyre álltak tőle? Olvastam több fórumon is hogy évekig is eltarthat ennek a gyógyszernek a szedése, ahhoz hogy valami eredmény látszódjon.
Amíg eljutsz a Zsuzsanna által javasolt orvoshoz, addig is vehetnél Premens kapszulát (vény nélkül is kapható, 2000 Ft/doboz), meg ha lehet, tartsál alacsony glikémiás indexes diétát (teljes kiőrlésű gabona stb). Na meg mozgás, torna, lazítás, ezt a Metformin mellé is javasolták a rokonomnak.
Van ennek eredménye? Ha van, csak akkor lehet bármilyen "diagnózist" felállítan!!
Én nem orvos vagyok, hanem "csak" 27.éve diabéteszes, ami mára 52.egység, 4x-i inzulininjekció adásra "fejlődtem"ki!! A lányomat pedig /23.éves / PCOS-al kezelik, inzulin-rezisztencia /túl magas az inzulin-termelése!/ 3x1.MEFORAL-t kap, 140-150.gr.szénhidráttal!!
A www.pcos.hu honlapon találtam az "orvosajánló"-ban!
Dr.Valkusz Zsuzsanna endokrinológus
SzTE endokrinológiai Klinika
SZEGED, Korányi fasor 8. tel: 62-545-216
Őszintén drukkolok, hogy sikerrel járjál! Talán a háziorvost kellene "meggyőzni", hogy adjon beutalót, de előtte időpontot kellene kérni, mert sajnos nagyon sok a várakozási idő, mivel nagyon sok a beteg, és a szakorvosokból pedig nagyon kevés van!
A PCOS honlapon szétnéztem és sok hasznos érdekességet olvastam. Sajnos én Szegeden élek és dolgozok, nincs lehetőségem másik városba elutazni, hogy felírják nekem a gyógyszert. Szegeden próbálkoztam már a körzeti orvosnál, az endokrines orvosnál, és a nőgyógyásznál is, de mindenhol ugyan azt a választ kaptam, maga nem cukorbeteg így nem jogosult metforminra:S MOst a problémám tárgyát az okozza, hogy a Gracial sem hozta meg a menszit, egyik orvost sem tudom utolérni, és még abban sem vagyok biztos hogy nem vagyok terhes. Bár ennek kicsi az esélye, de néha az őrület határára visz ez a bizonytalanság:S A munkahelyem eléggé strapás, sőt az egész életem is, ezt a zavart sokszor betudják a stressz számlájára is, bár elég nehéz így nyugodtan élni, amikor az egészségemmel nincs semmi sem rendben.
Még ezt a másik honlapot megnézem, de múszáj lesz valahonnan Metformint kerítenem. Nem tudom mennyire ártana a szívbetegségemnek, de a keringésem a Gracialtól is beállt és lezsibbadt mind a két kezem.
Köszönöm lányok a segítséget, ha előrébb jutok írok nektek mit sikerült elérnem.
Ne hagyd magad "lerázni"! Már ajánlottam "hajnalihold"nak is, Neked is tudom ajánlani, a www.pcos.hu-t, és a www.mensmentis.hu-t. Itt megtalálsz mindent, ami a problémád rendezéséhez, a gyógykezelésedhez szükséges! A TÜÜ doktor valóban nagy tudásu, hozzáértő úgy endokrin-területen, mint diabétesz-területen! Engem diabétesszel már több, mint három éve kezel!
Remélem, tudok segíteni! A www.pcos.hu-n, és a www.mensmentis.hu-n találsz pontos és fontos információkat! Szerintem, ha alaposan "átböngészed", megtalálod a Neked megfelelőt!
A pcos.hu honlapon vannak olyan orvosok megjelölve, akik felírják. Tűű dr a Szent Imrében és magánban is rendel , pl. a hozzátartozómnak a magánrendelésén felírta.
Két éve menstruációs problémákkal küzdök, egész pontosan nem menstruálok. Folyamatosan menstruáció megindításra Proverát használtak, valamint beállításra Gracial hormont. A 65 kilomról már 80-82 kilot nyomok jelenleg. Folyamatosan járok nőgyógyászhoz és endokrin orvoshoz. A hormonjaim csapnivalóak, állítólag nem termeli a szervezetem a progreszteront. Ezek mellett borzalmasan zsíros a bőröm, szőrösödök főleg a alhas és mellbimbó tájékán, és tiszta pattanás a hátam. Az interneten utána néztem a tüneteimnek, és megtaláltam a PCOS szindromát. Elvittem a cikket az endokrines orvoshoz, aki azt mondta hogy valóban ebben szenvedek. Mondom nagyszerű akkor itt vannak az ajánlott gyógyszerek amivel lehetne csökkenteni a súlyomat, helyre állna a szőröm bőröm és a menstruációm. A válasz így hangzott: Nem tudom önnek felírni a Metformint, mert a gyógyszergyárók csak cukorbetegeknek kérték még ez engedély, és mivel magas a cukrom de nem vagyok cukorbeteg így nem vagyok jogosult az e fajta kezelésre, így marad tovább a Gracial, ami valamit tesz a menstruációnak, de továbbra is hízok. Szóval ilyen a rendszer. Engem igazából az érdekelne, aki ilyen betegségben szenved, és nem cukorbeteg, hogy tudta elérni hogy Metformines kezelésben részesüljön?
Borzalmas rossz látnom magamon a kilokat, a szőrt a pattanásokat, tele vagyok gátlással és hiába találok megoldást, nem írják fel ezt a gyógyszert. Valahogy más úton is hozzá lehet jutni a gyógyszerhez?
Hmm, lehet, hogy van egy kis türelmi idő? Mondjuk itt az index-en is van. Nem baj, kivárjuk :) Szerintem magánban inkább többet foglalkozik a betegekkel minden orvos, legalábbis én így tapasztalom. Tűű-ről nem tudok nyilatkozni, de akiknél én jártam magánban, mindig éreztem, hogy törődnek velem. Anyagilag viszont jobban jársz, és az biztos, hogy ugyanazokat a vizsgálatokat fogja kérni így is, úgy is.
én azért jelentkeztem a kh-i rendelésére, mert egyrészt olcsóbb, másrészt azt hallottam vagy itt olvastam, már nem is tudom, hogy magánban nem foglalkozik annyira a betegeivel (mondjuk ez nekem nem logikus)
Amúgy nekem semmi leletem nincs csak egy uh, meg cukorterhelés...de semmi hormonvizsgálat, inzulin ilyesmi...
én nem akartam időpont nélkül menni, csak általában voltam már kórházi rendelésen időpont nélkül. amúgy tök érthető, hogy ip.-ra kell menni, ha ilyen sok páciense van.
Remélem jönnek nálam hozzáértőbbek, de azért valamit én is megpróbálok segíteni. Az LH:FSH arányod PCOS - ra utal, mert PCOS-oknál az LH magasabb. Mondjuk szerintem a tiéd nem vészes, de mégis magasabb. A cukor szerintem jó, az inzulin viszont már magas, bár nem találtam semmi erre vonatkozót, hogy terhelés után mennyi a jó érték. Azért jó lett volna a 120-as érték. Ajánlom a Nők Lapja Cafe-n a PCOS fórumot, az kicsit jobban pörög, hozzáértő lányok vannak, biztos segítenek, ha bepötyögöd az értékeidet.
Sziasztok! Múlt héten már írtam a fórumba, azóta megvannak a leletek, de dokihoz csak jövő hétre kaptam időpontot, addig is kíváncsi lennék a véleményetekre:
(Annyit, hogy a hormonszintek szerintem nem megbízhatóak most, mert a vérvétel után egy napra - 68 nappal a műszeres befejezés után - megjött, de ma vettek megint vért), ahol van tartomány, odaírom:
FSH:2.4 U/l
LH:3.3 U/l
DHEA-S:10.34 umol/l(2.68-9.20)
Prolactin: 272.5 mU/l (25.4-634.5)
Progesteron: 1.2 nmol/l
SHBG: 49.58 nmol/l (18-114)
tesztoszteron: 3 nmol/l (0.5-3.7)
A cukor+ inzulin a következő (annyi, hogy 0 és 90 perceset néztek, nem tudtuk megvárni a 120 percest, mert 90 percnél már nagyon éhes voltam, meg elszédültem, hogy levették akkor):
Sziasztok Lányok! Az unoka növérem most volt a Tüü doki magánrendelésén(kedden). Elfogadta a régi hormon leleteit,amit vitt magával.Komplett PCO vizsgálatra jelentkezett be,ami 44000 ft lett volna.Mivel a leleteit elfogadta,mondta neki hogy inzulin terhelésre pedig kérjen beutalót a háziorvostol,az ingyen van, Igy csak 10500 ft kellet neki fizetni.Du. 3-ra volt idöpontja,és akkor be is hivták!!! Nem várt semmit. Eggyátalán nem pénzéhes....nagyon ari volt.Azt mondta az unokatesómnak,hogy telefonáljon be ha megvannak a leletek.Amúgy nála is inzulin rezisztencia van:-( A magánrendelője a Móricz Zsigmond körtér elött van a régi Bartók mozival szemben.
Ehhez a dokihoz mindig kell időpont. Nagyon sokan vannak, örülhetsz, ha 3 hónap átfutási idővel találnak neked helyet.
Nem tudom, de valahol igaza volt a dokinak. Elmondta a csajnak, hogy megnézi a leletét, ha a rendes időpontra jön, de most nem tud vele foglalkozni, mert nagyon sokan várnak rá. A csaj erőszakos volt, mert a leletei alapján magas volt az inzulin értéke és a családjukban is sokan cukorbetegek voltak, szeretett volna minél hamarabb gyógyszert kapni. Attól akadt ki, hogy ott volt a magánrendelésen, de ott nem nagyon foglalkoztak vele az elmondása szerint. Végül is a csajszi soron kívül pont előttem ment be az erőszakossága miatt. Igaz, vele volt a kisfia - olyan két év körül -, meg a csaj tesója. Kicsit ideges voltam, mert engem is egy két éves várt otthon, és az apja a munkahelyéről kéretszkedett el, hogy amíg én dokinál vagyok vigyázzon rá. Szóval én is siettem volna, meg a soromat is rendesen kivártam, és a csajt is meg tudtam érteni. De ez a csaj azzal szúrt ki, aki betartotta a rendes utat.
Tűű doki nagyon rendes, és nagyon jó szakember, de egyedül nem tudja megváltani a világot, nagyon sok betege van és csak akkor működik hatákonyan a rendelés, ha nincsenek a csajhoz hasonló esetek. Ha mindenki csak odarohangál hozzá, akkor kezelhetetlenné válik a rendszer. Persze lehet, hogy épp szerencséd lesz és időpont nélkül is bejutsz.
Most írta egy csaj a nlc, hogy most volt Tűű doki magánrendelésén és 10500-at fizetett a vizsgálatért, plusz a labor kb. 4000 körül lesz. Szóval azért nem olyan horror az ár. Én még mondjuk senkitől sem hallottam olyat, hogy kiabált volna vele. Persze biztos másképp viselkedik a magánrendelésén, mint a kórházba, de eléggé le van terhelve, rengeteg betege van.