Amennyire én tudom teljes a kavalkád, illetve a következetlenség jelölés ügyben. Úgy a Simson, mint a Jawa esetében az egyik rajzon 1 a test, a másikon 15. Egy biztos, a gyújtótrafó közös pontját kell letestelni. Ezt méréssel állapíthatjuk meg.
A trafó három kivezetése közül az ellenállás(ohm)mérő egyik mérőpontja a nagyfesz(gyertyakábel) pont. Ehhez képest mérünk ellenállást az 1 és 15 pontokon. Amelyik ponton nagyobb ellenállást mérünk a gyertyakábelhez képest, az lesz a gerjesztés, értelemszerűen a másik a test.
Aki még tudja követni a dolgokat, annak itt egy szovjet export Jawa 05 kapcsolási rajz valamiféle egyenírányító (?) tekercsel.
Ez hasonlít az előző hozzászólásban is megjelent kép bal felső sarkában található bekötéssel. Annyi különbséggel hogy itt a gyújtáskapcsoló nem az áramforrás és a 15 között van, hanem az 1-es pontot testeli le.
Ha véletlenül nem zavarodtál még össze, akkor Jawa 05 rajz, angol nyelvű kiadványból. Simsonnal megegyező bekötéssel.
Ha a simóén tényleg fordítva van biztos hogy megy mustangos féle bekötés szerint is mert az egyik gépemen simson 6 voltos traffó van és az 1-es kivezetés van testen
A trafóbekötés volt a vita tárgya igazából. Jawa és Simson sem teljesen a rajz szerint van bekötve. Rajzodat módosítva, jobb felső a Simson bekötés (15 test). Jobb alsón meg a Jawa (1 test).
De mivel a kolega Simson trafót vásárolt és a Simsonon ugyanolyan felépítésű gyújtáson a 15-ös van testen. Ezért mondtam hogy a Simon' trafót kösse úgy hogy az 1-es legyen a megszakítón.
Ez lett volna a kérdés igazából. Hogy tényleg fordítva kell bekötni a Simson trafót? És van-e különbség a két trafó között?
Én már minden variációra láttam kapcsolási rajzot. Simson trafó 15-ös testen, Simsonban.
Már nem tudom eldönteni a kérdést. Még azt tudom elképzelni hogy a tekercses gerjesztésű trafókban a primer és a szekunder tekercs egyforma, bár annak semmi értelme nem lenne.
Viszont korábban kötöttem már be mindkét irányból a trafót, semmilyen változás nem volt. Ugyanúgy ment és a szikra is ugyanaz volt.
Igen a bosch számozás szerint 1 es a megszakító, de a jawaé ugymond fordítottt gyújtású.(megszakító elhelyezése) az autóknál és motoroknál igen meg az általános megszakító gyújtásnál a bekötése ugy néz ki hogy:
Tekercs,vagy akku---gyújtáskapcsoló---traffó 15ös kivezetés (gyújtás oldali pozitív)---traffó 1kivezetés---megszakító---test (párhuzamosan van egy kondi a megszakítóval)
Mustangnal:
tekercs---megszakító(kondi testen párhuzamosan)plusz egy vezeték megy fel a traffó15---traffó1--- test
Nekem így van a gépeimen
Ha jól tudom amugy müködik fordítva is ahogyan leírtad (vezeték felcseréléssel is)
Mustangnál nem a feltöltött traffó primer körét omoltatjuk össze hanemhírtlen nagy áramot adunk neki és így keletkezik a nagyfesz.
Amugy a feltöltött traffó öszeomlatása jobb gyújtás nem hiába kocsikon már így volt már régen. De én se variáltam meg a gépeimen, mert ugy voltam vele hogyha így találta ki a mérnök akkor maradjon így