Keresés

Részletes keresés

diospyros Creative Commons License 2021.02.08 0 0 1205
Előzmény: dani64 (1203)
Ali-bá Creative Commons License 2021.02.04 0 0 1204

Nagyon jó ismertető és a Google fordító szinte tökéletes fordítást ad.

Előzmény: dani64 (1203)
dani64 Creative Commons License 2021.02.04 0 0 1203
Zéró. Creative Commons License 2021.01.18 0 1 1202

A telken volt -15 fok (Kiskunság) a met.hu szerint.
Most nincs kint hőmérőm.
De ennyi most nem árt.
Sőt, jó is. Így legalább jó pár hétig nem gondolkoznak a kihajtáson.

Egyébként lehetett vona komoly gond (-20), ha eljön a szibériai légtömeg és nem tolja vissza a nyugati meleg.

"("BÁNDON MÍNUSZ 20,4 FOKIG CSÖKKENT A HŐMÉRSÉKLET VASÁRNAP KÉSŐ ESTÉRE."

Ide ne ültessenek d. kaki-t :) :("

Kákit ne is, de hibrid hurmát vagy virgi fajtát nyugodtan. 
Persze virgi alanyon.

Előzmény: diospyros (1201)
diospyros Creative Commons License 2021.01.18 0 1 1201

Jégtömbbé vált reggelre az ország, éjjel mínusz 20 fok alatt is mértek

https://index.hu/belfold/2021/01/18/idojaras_idokep_hideg_fagy_tel/

Amúgy nem volt ennyire vészes, mint a klikkvadász cikkek sugalltak.

Kevés helyen volt -12 vagy -15 fok...

És még az sem vészes, mert még csak január közepe van.

Persze más lenne a helyzet, ha február vége lenne... akkor már ez is végzetes lehet...

főleg, ha előtte héten +15 fokos "nyár" van. (plusz tudom: lotus alanyon... :)

("BÁNDON MÍNUSZ 20,4 FOKIG CSÖKKENT A HŐMÉRSÉKLET VASÁRNAP KÉSŐ ESTÉRE."

Ide ne ültessenek d. kaki-t :) :(

Zéró. Creative Commons License 2021.01.18 0 1 1200

A magoncok termőre fordulását fel lehet gyorsítani, ha a fiatal magonc vesszőjét átoltod egy nagyobb fára.

A lótusz és a virginiai is képes partheocarp (mag nélküli) termésképzésre.

Nálam a lótuszban leggyakrabban 1 db mag volt (ha volt egyáltalán), max 3 db termésenkét.
De nincs is nagy porzós fa a közelben.

Előzmény: diospyros (1199)
diospyros Creative Commons License 2021.01.18 0 0 1199

jó lenne nemesítgeni kákit, de ehhez már lehet, hogy túl öreg vagyok,

bár még határeset :) :(

de a 20-as, 30-as (40) éveikben járók megpróbálhatják...

---

infó megporzásról:

én találtam Rojo-ban is magot, igaz, elvétve. több Rojo kell hozzá,

így kiskerti körülmények közöt (1-2 db Rojo fa) lehet pont nem jön létre természetes úton

a magképződés. az is igaz, hogy Tipo sokkal "fogékonyabb", abban gyakoribbak a magok.

ez azért is érdekes, mert a Rojo nagyon közel áll a Tipo-hoz, hiszen annak rügymutációja,

de ezek szerint ebben kicsit messzebb esett az "alma (káki :) a fájától."

nekem Cioccolatino porozta be.

az, hogy Rojoban ritkábban lett mag, lehet csak annak köszönhető, hogy messzebb voltak a beporzóhoz képest :)

"érdemes" lenne kísérleteket csinálni mesterséges beporzással...

csakhogy 6-8 év, mire a magonc terem (lelkes magvetők ezt nem szokták belekalkulálni),

plusz semmi sem garantálja a jó gyümölcsminőséget, termékenységet, ellenállóságot stb.

sok magot kell elvetni... és ehhez hely is kell... meg évekig nyomni bele a munkát és a pénzt...

utána ha ki is jön egy jó fajta, még mindig ellophatják a munka "gyümölcsét", még ha védett is...

úgyhogy rossz esetben csak az elismerés-vállonvertegetés marad... :) :(

---

akkor már "egyszerűbb" mutációt létrehozni... pl. sugárkezeléssel vagy más beavatkozással :)

(lásd Rojo születése... bár az természetes [vagy nem? :] úton jött létre, csak a mutációra utaltam.)

---

érdekes dolgok vannak.

például idén felfigyeltem egy nagy gyümölcsű, édesebb, és koraibb lotus-ra...

persze ez sok mindentől lehet, de mindenesetre meg fogom figyelni az "illetőt", addig nem oltom át...

---

a legidősebb -kb. 8 éves- lotusomon is lett érdekesség:

- volt olyan gyümölcs, amiben nem volt mag,

tehát partenokarp is lehet (de nem volt gyakori, kb 5-10%),

ezt nem tudtam, vagyis nem gobdolkodtam róla, mert nem volt fontos.

ami még érdekes, hogy főleg páros magszám található benne:

4, 6, vagy nagyobb gyümölcsben 8 db... ez "statisztikailag" is kimutatható,

bár olyan extrém sok lotust nem majszolgattam el, illetve nem számoltam meg,

hoyg szignifikáns legyen az eredmény... ;)

diospyros Creative Commons License 2021.01.18 0 0 1198

igen, kiskertnél lehet egyesével védeni pár fát.

amúgy részben viccnek írtam, az "ültessünk minden évben"-t.

ha már több fa van, akkor viszont sajnos realitás lehet a minden évben pótlás (ültetés).

vagy lemondani az ázsiaiakról... :)

Előzmény: TK421 (1183)
Zéró. Creative Commons License 2021.01.17 0 0 1197

Köszi, ez érdekes.

Előzmény: barkócza (1195)
papa 50 Creative Commons License 2021.01.17 0 0 1196

Porzós Virginiai szilva oltóágat keresek, esetleg Goverlát is.

Tudnák adni pár fajta káki vagy pár fajta indiánbanán esetleg cserikajszi oltóágat.Van még pár cseresznye nagyságúra növő óriásgalagonya magom is.

Üdv:György.

barkócza Creative Commons License 2021.01.17 0 0 1195

Nem. A poliploid apomiktikus berkenyéknél az embriózsák valamiért mind poliploid sejtekből áll, beleértve a petesejtet is, úgyhogy a petesejt nem termékenyül meg, csak a középsejt. Ezért tudja magát maggal klónozni. Néha a petesejt is megtermékenyül, de ezek az ivaros zigóták láthatóan nem csíraképesek, vagy még magonc korban elpusztulnak. 

Előzmény: Zéró. (1194)
Zéró. Creative Commons License 2021.01.16 0 0 1194

Még nem hallottam róla (, de attól még simán lehet).

Hogy működik ez a berkenyéknél?
A tetraploid szülő "csinál magától" diploid utódot?

Előzmény: barkócza (1193)
barkócza Creative Commons License 2021.01.16 0 0 1193

A Diospyrosoknál is létezik apomixis, mint a poliploid berkenyéknél?

Előzmény: Zéró. (1190)
Zéró. Creative Commons License 2021.01.14 0 0 1192

Na jó, van egy rövidebb és elérhetőbb verzió is.

Kell hozzá egy Rosseyanka. Ez több második generációs hibridnek is a kiinduló szülője.
És kell egy porzós D. kaki.

Ez esetben szükségtelen az izoláció.
-Hacsak nincs a közelben egy hexaploid (90n) virginiana porzós.-

Ha magvasodik a Rosseyanka, akkor lehet vetni, nevelgetni 8 évig és szelektálni .

Előzmény: zotya papa (1191)
zotya papa Creative Commons License 2021.01.14 0 0 1191

Köszönöm vártam,hogy így fogsz reagálni ezért is említettelek meg.Maradunk akkor a kevésbé fagytűrő Mercatellinél.A többit meg bízzuk a kísérletezökre:)

Előzmény: Zéró. (1190)
Zéró. Creative Commons License 2021.01.14 0 0 1190

Egy keveset tudok írni a keresztesről.

A D. virginiana fajnak van 60 és 90 kromoszómájú változata is.
/tetraploid, hexapoid génállománnyal rendelkező poliploidok/
A D. kakinak 90.

Ha jól sejtem, akkor a kaki csak a 90-es virginiana-val fog csíraképes magot összehozni.
Hogy 60-as vagy 90-es, azt szerintem csak a származási hely szerint lehet saccolni (térkép a linkelt oldalon).
Vagy, ha van virgi fajtánk, és rajta van a listán, akkor tudjuk, hogy hány kromoszómája van.

https://journals.ashs.org/hortsci/view/journals/hortsci/55/1/article-p4.xml 

Pl a Szukus /Szukis/ fajta hexaploid (90 kromoszómás) virgi fajta, van porzós virága és nekem van is ilyen fajtám, akkor azzal lehetne porozni a Rojót.
Ami meg nekem pont nincs, mert az első télen kifagyott.

De Jirot, Vanigliát stb meg lehet vele porozni, hátha sikerül.

Vagy porzós kakival pl Kavkaz megporozni a hexaploid virgi fajtát.

Kézzel is lehet porozni, csak tudni kell, hogy mikor termékenyítőképes a bibe.
És a mesterséges megporzás előtt-után izolálni kell a méhektől(pl tüllhálóval)a virágot.

Ja a megporzásnak is sikerülni kell, a csíráztatásnak és utána még kell vagy 7-8 év, hogy teremjen is.

Eddig nem foglalkoztam ilyenekkel. (Szüleim régen hibrid paprika magot csináltak hasonlóképpen.)

Előzmény: zotya papa (1189)
zotya papa Creative Commons License 2021.01.14 0 0 1189

Nem olyan egyszerű keresztezni a hibrid fajtákat.Vannak olyan datolyaszilvák amelyek önállóan is nevelnek magot külső beporzás nélkül,vannak olyanok is melyek külső beporzásra magot nevelnek illetve átválnak keményen édesre.Vannak fajták amelyek egyáltalán nem vagy csak igen ritkán nevelnek magot. Ezek közé tartozik a Rojo is.Sem a lótusz sem a Virginiana sem a nálunk ismert Mercatelli, Choccolatino és a Kavkaz hímnemű virágai nem porozzák be,hogy magot neveljen így az említett fajta nem vált át keményen édessé, keresztezésre nem nagyon alkalmas.Számításba jöhet a nálunk ismert Tipo, Vaniglia amely külső beporzásra magot nevel.Ez mindig a beporzó növény tulajdonságait fogja örökölni. A Choccolatino fagyérzékeny ,Mercatelli fagytűrése nem bizonyított. Szóba jöhet Kavkaz erről Zéró topik társunk többet tudna írni.Én ezt azért írtam mert itt a fagytűrésről volt szó.Én küldtem nagyon sok személynek ajándékba Vaniglia és Mercatelli magokat ez a két növény egymást porozta tehát létrejött a keresztezés .Kíváncsi lettem volna az eredményre de válasz nem érkezett.Azóta eltelt 5-6 év vagy még több.Én helyhiány miatt nem tudtam vele kísérletezni.Egyetértek Diospyrossal és igen jól megfogalmazta nagyon találó az orosz rulett:)

Előzmény: Törölt nick (1182)
TK421 Creative Commons License 2021.01.13 0 0 1188

ez igaz

Előzmény: Törölt nick (1187)
Törölt nick Creative Commons License 2021.01.13 0 0 1187

Köszönöm!

Ahogy nézegettem a kínálatot, hát japán, amerikai hibrid és a saját hibridjeiket kínálják eladásra az ukránok. A Tipo fajtáról még semmilyen említést nem találtam orosz vagy ukrán nyelven. Ebből következtettem hogy valószínüleg valamelyik japán fajta lehetett a hibridjeik őse.

Amúgy tisztában vagyok vele hogy az olasz és a japán fajták is egy csoportba tartoznak, vagyis nemsok különbség van köztük

A mi klímánkon elvégzett hibridizáci viszont akkor sem felesleges munka, mert a magoncok között akadhat olyan egyed ami nálunk jobban megél.

Előzmény: TK421 (1186)
TK421 Creative Commons License 2021.01.13 0 0 1186

Nem Rojo hanem valamelyik másik ázsiai volt a szülő...csak arra céloztam hogy ilyen hibridjeink már vannak. Lehet éppen Rojo-val is, nem biztos hogy jobb lesz mint ezek. De lehet persze

Előzmény: Törölt nick (1185)
Törölt nick Creative Commons License 2021.01.12 0 0 1185

Hol olvastad, hogy pont a Rojo Brillante fajtát használták a keresztezéshez?

Én eddig csak azt olvastam hogy keleti x virginia a Roszijanka és a Nyikotszkaja szülei.

Előzmény: TK421 (1184)
TK421 Creative Commons License 2021.01.12 0 0 1184

"Jó lenne keresztezni a Rojot virginiával....A hibrid magokat felnevelve lenne magyar datolyaszilva fajtánk. "

Azt hiszem ezt már megtették helyettünk az oroszok/ukránok. Ilyen ötletből lett a rosszijánka, a nyikita, stb hibrid. nekem is van mindkettő, bár még nem teremtek

Előzmény: Törölt nick (1182)
TK421 Creative Commons License 2021.01.12 0 0 1183

"ha a megtérülés nem gond, akkor a javaslat az, hogy minden évben ültessünk, és így biztos beletrafálunk az ideálisba!"

Esetleg ha nem ültetvényünk van hanem kiskertünk, akkor nem megoldás az első pár évben a komoly levéllel/szalmával, stb takarás?

Így legalább az első 2-3 évre védve vagyunk

Előzmény: diospyros (1181)
Törölt nick Creative Commons License 2021.01.12 0 0 1182

Jó lenne keresztezni a Rojot virginiával.

Nagylégterű fóliasátorban felnevelni a Rojo Brillantot és beleoltani egy hímvirág virginiát vagy kézileg beporozni vagy egyszerűen csak a fólisátrat megnyitni virágzáskor és a  kívül szabadon élő virginiától megtermékenyülne.

A hibrid magokat felnevelve lenne magyar datolyaszilva fajtánk. Ha rossz minőséget adnak az F1 fajták akkor vissza lehetne keresztezni Rojoval.

Előzmény: diospyros (1181)
diospyros Creative Commons License 2021.01.12 0 0 1181

Ott megél a Rojo:

a fagylefolyás és dél-zala kevés.

Endre ültetvényétől nem messze (1 km-en belül, az is dombon) van egy kisebb.

ott brutális kárt okozott  fagy,

tele van "szép" lótusszal, vagy törzsrepedt fával.

az igaz, hogy a fenti 2 feltétel nagyon fontos, de kell egy harmadik is :)

tehát:

1. fagylefolyás (déli domboldal)

2. magyarország délebbi része, vagy mikroklimatikusan olyan helyen legyen

(délebbi rész: az utóbbi évek skandináviai szállított fagyjai odáig nem jutnak le olyan intenzitással...)

3. "orosz rulett": ezt a szép "fogalmat" én vezettem be :)

azt értem alatta, hogy szerencse is kell, mikor ültessünk.

ha sikerül eltalálni az ültetés évét, mert utána 5 évig nincs nagy tavaszi fagy, akkor megerősödnek a fák, és "fagyállóak" lesznek. olyan ez mint a lakásvásárlás: ha az ármélyponton vásárolsz, sokat nyersz.

Endre eltalálta a telepítés éveit: 2013 (18-as durva fagyban 6 éves fák voltak) valamint 2018-ban, 

közvetlen a március 1-i armageddon után... kérdés, mikor jön a következő világvége? remélhetőleg pont jó választás volt a 2018 is.

sajnos, az ázsiai datolyaszilva (Rojo, stb.) orosz rulettszerű ültetése nem értelmezhető gazdaságilag kiszámítható, tervszerű ültetvény esetében...

ha a megtérülés nem gond, akkor a javaslat az, hogy minden évben ültessünk, és így biztos beletrafálunk az ideálisba! :)

Előzmény: Törölt nick (1156)
TK421 Creative Commons License 2021.01.11 0 1 1180

Ez a mínusz 20 a szokásos clickbait riogatás. A nagyobb városokra mínusz 10-12-t jelez az ECMWF valószínűségi előrejelzés, ahogy néztem Debrecen talán a legalacsonyabb, de az sem megy 12-13 alá:

https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/valoszinusegi/

Szerintem ez a mínusz 20 legfeljebb Zabarban a völgy mélypontján lehet (ott mérik állandóan ezeket a bizarr hidegeket még májusban is, valami nagyon szerencsétlen mikroklíma van ott), de talán ott sem...

Előzmény: diospyros (1179)
diospyros Creative Commons License 2021.01.10 0 0 1179

-20 fok lehet hétvégén

https://www.idokep.hu/hirek/-20-fokos-fagy-is-elofordulhat-hetvegen

(szerintem, ha így is lesz, akkor kevés helyen. máshol nem okozhat gondot, ha a káki törzse meszelt, papírral vagy hálóval védett a hőingadozás miatt. januárban ez nem vészes, főleg, h sztem legtöbb helyen csak -12 / -15 lesz a minimum. csak március 1-én ne legyen ilyen hideg! :) :(

Deni96 Creative Commons License 2021.01.09 0 0 1178

Próbáld meg felhívni a https://kiskert.com/ tulajdonosát telefonon. Azzal ne foglalkozz, mi van hirdetve az oldalán. Az eladó segítőkész volt, amikor én kerestem nehezen beszerezhető dolgot.

Előzmény: kaboca70 (1169)
Törölt nick Creative Commons License 2021.01.08 0 0 1177

Az ősszel rendeltem 3 db Koroljok csemetét. Hihetetlenül vékonykák, kb mint egy szabad gyökerű paprika palánta akkorák. Állítólag azerbajdzsáni.

Te hol vetted?

Előzmény: baby-lon (1176)
baby-lon Creative Commons License 2021.01.08 0 0 1176

Egyenlőre semmilyen. Egy Goverla növöget a kertemben 3 éve, idén megmutatja magát, remélem. Egy RomanKosht most fogok ültetni tavasszal, egy Rogerset pedig most oltok majd...

Előzmény: Törölt nick (1175)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!