Datolyaszilva vagy diospyros kaki vagy sharonfruit, hurma, kákó, esetleg persimon .../?!/. Akárki, akármilyen néven ismeri ezt a hazánkban is egyre terjedő nem akármilyen gyümölcsöt, ideje, hogy saját topikja legyen!
A telken volt -15 fok (Kiskunság) a met.hu szerint. Most nincs kint hőmérőm. De ennyi most nem árt. Sőt, jó is. Így legalább jó pár hétig nem gondolkoznak a kihajtáson.
Egyébként lehetett vona komoly gond (-20), ha eljön a szibériai légtömeg és nem tolja vissza a nyugati meleg.
"("BÁNDON MÍNUSZ 20,4 FOKIG CSÖKKENT A HŐMÉRSÉKLET VASÁRNAP KÉSŐ ESTÉRE."
Ide ne ültessenek d. kaki-t :) :("
Kákit ne is, de hibrid hurmát vagy virgi fajtát nyugodtan. Persze virgi alanyon.
Nem. A poliploid apomiktikus berkenyéknél az embriózsák valamiért mind poliploid sejtekből áll, beleértve a petesejtet is, úgyhogy a petesejt nem termékenyül meg, csak a középsejt. Ezért tudja magát maggal klónozni. Néha a petesejt is megtermékenyül, de ezek az ivaros zigóták láthatóan nem csíraképesek, vagy még magonc korban elpusztulnak.
A D. virginiana fajnak van 60 és 90 kromoszómájú változata is. /tetraploid, hexapoid génállománnyal rendelkező poliploidok/ A D. kakinak 90.
Ha jól sejtem, akkor a kaki csak a 90-es virginiana-val fog csíraképes magot összehozni. Hogy 60-as vagy 90-es, azt szerintem csak a származási hely szerint lehet saccolni (térkép a linkelt oldalon). Vagy, ha van virgi fajtánk, és rajta van a listán, akkor tudjuk, hogy hány kromoszómája van.
Pl a Szukus /Szukis/ fajta hexaploid (90 kromoszómás) virgi fajta, van porzós virága és nekem van is ilyen fajtám, akkor azzal lehetne porozni a Rojót. Ami meg nekem pont nincs, mert az első télen kifagyott.
De Jirot, Vanigliát stb meg lehet vele porozni, hátha sikerül.
Vagy porzós kakival pl Kavkaz megporozni a hexaploid virgi fajtát.
Kézzel is lehet porozni, csak tudni kell, hogy mikor termékenyítőképes a bibe. És a mesterséges megporzás előtt-után izolálni kell a méhektől(pl tüllhálóval)a virágot.
Ja a megporzásnak is sikerülni kell, a csíráztatásnak és utána még kell vagy 7-8 év, hogy teremjen is.
Eddig nem foglalkoztam ilyenekkel. (Szüleim régen hibrid paprika magot csináltak hasonlóképpen.)
Nem olyan egyszerű keresztezni a hibrid fajtákat.Vannak olyan datolyaszilvák amelyek önállóan is nevelnek magot külső beporzás nélkül,vannak olyanok is melyek külső beporzásra magot nevelnek illetve átválnak keményen édesre.Vannak fajták amelyek egyáltalán nem vagy csak igen ritkán nevelnek magot. Ezek közé tartozik a Rojo is.Sem a lótusz sem a Virginiana sem a nálunk ismert Mercatelli, Choccolatino és a Kavkaz hímnemű virágai nem porozzák be,hogy magot neveljen így az említett fajta nem vált át keményen édessé, keresztezésre nem nagyon alkalmas.Számításba jöhet a nálunk ismert Tipo, Vaniglia amely külső beporzásra magot nevel.Ez mindig a beporzó növény tulajdonságait fogja örökölni. A Choccolatino fagyérzékeny ,Mercatelli fagytűrése nem bizonyított. Szóba jöhet Kavkaz erről Zéró topik társunk többet tudna írni.Én ezt azért írtam mert itt a fagytűrésről volt szó.Én küldtem nagyon sok személynek ajándékba Vaniglia és Mercatelli magokat ez a két növény egymást porozta tehát létrejött a keresztezés .Kíváncsi lettem volna az eredményre de válasz nem érkezett.Azóta eltelt 5-6 év vagy még több.Én helyhiány miatt nem tudtam vele kísérletezni.Egyetértek Diospyrossal és igen jól megfogalmazta nagyon találó az orosz rulett:)
Ahogy nézegettem a kínálatot, hát japán, amerikai hibrid és a saját hibridjeiket kínálják eladásra az ukránok. A Tipo fajtáról még semmilyen említést nem találtam orosz vagy ukrán nyelven. Ebből következtettem hogy valószínüleg valamelyik japán fajta lehetett a hibridjeik őse.
Amúgy tisztában vagyok vele hogy az olasz és a japán fajták is egy csoportba tartoznak, vagyis nemsok különbség van köztük
A mi klímánkon elvégzett hibridizáci viszont akkor sem felesleges munka, mert a magoncok között akadhat olyan egyed ami nálunk jobban megél.
Nem Rojo hanem valamelyik másik ázsiai volt a szülő...csak arra céloztam hogy ilyen hibridjeink már vannak. Lehet éppen Rojo-val is, nem biztos hogy jobb lesz mint ezek. De lehet persze
"Jó lenne keresztezni a Rojot virginiával....A hibrid magokat felnevelve lenne magyar datolyaszilva fajtánk. "
Azt hiszem ezt már megtették helyettünk az oroszok/ukránok. Ilyen ötletből lett a rosszijánka, a nyikita, stb hibrid. nekem is van mindkettő, bár még nem teremtek
Nagylégterű fóliasátorban felnevelni a Rojo Brillantot és beleoltani egy hímvirág virginiát vagy kézileg beporozni vagy egyszerűen csak a fólisátrat megnyitni virágzáskor és a kívül szabadon élő virginiától megtermékenyülne.
A hibrid magokat felnevelve lenne magyar datolyaszilva fajtánk. Ha rossz minőséget adnak az F1 fajták akkor vissza lehetne keresztezni Rojoval.
Endre ültetvényétől nem messze (1 km-en belül, az is dombon) van egy kisebb.
ott brutális kárt okozott fagy,
tele van "szép" lótusszal, vagy törzsrepedt fával.
az igaz, hogy a fenti 2 feltétel nagyon fontos, de kell egy harmadik is :)
tehát:
1. fagylefolyás (déli domboldal)
2. magyarország délebbi része, vagy mikroklimatikusan olyan helyen legyen
(délebbi rész: az utóbbi évek skandináviai szállított fagyjai odáig nem jutnak le olyan intenzitással...)
3. "orosz rulett": ezt a szép "fogalmat" én vezettem be :)
azt értem alatta, hogy szerencse is kell, mikor ültessünk.
ha sikerül eltalálni az ültetés évét, mert utána 5 évig nincs nagy tavaszi fagy, akkor megerősödnek a fák, és "fagyállóak" lesznek. olyan ez mint a lakásvásárlás: ha az ármélyponton vásárolsz, sokat nyersz.
Endre eltalálta a telepítés éveit: 2013 (18-as durva fagyban 6 éves fák voltak) valamint 2018-ban,
közvetlen a március 1-i armageddon után... kérdés, mikor jön a következő világvége? remélhetőleg pont jó választás volt a 2018 is.
sajnos, az ázsiai datolyaszilva (Rojo, stb.) orosz rulettszerű ültetése nem értelmezhető gazdaságilag kiszámítható, tervszerű ültetvény esetében...
ha a megtérülés nem gond, akkor a javaslat az, hogy minden évben ültessünk, és így biztos beletrafálunk az ideálisba! :)
Ez a mínusz 20 a szokásos clickbait riogatás. A nagyobb városokra mínusz 10-12-t jelez az ECMWF valószínűségi előrejelzés, ahogy néztem Debrecen talán a legalacsonyabb, de az sem megy 12-13 alá:
Szerintem ez a mínusz 20 legfeljebb Zabarban a völgy mélypontján lehet (ott mérik állandóan ezeket a bizarr hidegeket még májusban is, valami nagyon szerencsétlen mikroklíma van ott), de talán ott sem...
(szerintem, ha így is lesz, akkor kevés helyen. máshol nem okozhat gondot, ha a káki törzse meszelt, papírral vagy hálóval védett a hőingadozás miatt. januárban ez nem vészes, főleg, h sztem legtöbb helyen csak -12 / -15 lesz a minimum. csak március 1-én ne legyen ilyen hideg! :) :(
Próbáld meg felhívni a https://kiskert.com/ tulajdonosát telefonon. Azzal ne foglalkozz, mi van hirdetve az oldalán. Az eladó segítőkész volt, amikor én kerestem nehezen beszerezhető dolgot.
Egyenlőre semmilyen. Egy Goverla növöget a kertemben 3 éve, idén megmutatja magát, remélem. Egy RomanKosht most fogok ültetni tavasszal, egy Rogerset pedig most oltok majd...