Szupi, hogy ilyen ügyesen diagnosztizáltad magad és jó kezekbe kerültél :) A 120 perces inzulinod nagyon csúnya :O Azt mondják fél, egy év is kellhet a gyógyszernek, de nem kizárt, hogy hamarabb is pozitív eredményt hoz! Ebben a ciklusban clostyztál? Drukkolok nagyon, hogy sikerüljön a baba most, de ha mégsem, akkor se keseredj el, hagyj időt a gyógyszernek és NE CLOSTYzz! Legalábbis addig ne, amíg legalább 3 hónapig nem szedted a metformint. Mennyit szedsz? Diéta+mozgás+metformin ;)
Remélem, nem bánjátok, hogy csatlakozom, de erőt szeretnék meríteni belőletek. Én egy pozitívan gondolkodó emberke vagyok (27 éves), ja és még sose fórumoztam.
Na a történetem: Elég "hamar" (az elhatározástól számítva) kiderítettem mi a bajom, a net segítségével. 8 éve vagyok együtt a férjemmel, ez év elejétőlszeretnénk babát. Az a szerencsém, hogy hallgatok a megérzéseimre és egészségügyben dolgozó révén csak úgy akartam nekivágni, hogy totál kivizsgálás mindkettőnknél. Addig 34-36 naposak voltak a ciklusaim, ahogy eldöntöttem, hogy gyereket szeretnék, nem jött meg 2 hónapig, fél év alatt csak 3szor volt esélye próbálkozni. Az UH-án nem volt ciszta, a hormonleleteim mindenki szerint(3 orvost kérdeztem meg) jók. Nem tünt fel nekik a rossz FSH/LH arány, én ezen az úton indultam el, mert mégsem normális, hogy nem jön meg. Ja és híztam 7 kg-t, pedig mindig vékony voltam, mert alig ettem, túlságosan hízékony alkatom miatt.Ráadásul itt-ott fekete szőrszálak, és szédültem éjjel-nappal (azt addig is, de nem ilyen durván). Eljutottam 1,5 hónapja a mensm-hez, a dokinak mondtam, hogy szerintem pco-m van ciszta nélkül. Nem nevetett ki, hanem elküldött vizsgálatokra: mindenem jó, csak az inzulin 120 perc után 220 volt és elájultam, és a tesztoszteron picit magas, de még határon belül. Szedem a metformint, diétázok és Avivázok és nagyon jól érzem magam, fogytam 5 kg is!.Még nagyon az elején kaptuk el. Persze nőgyógyászt váltottam, aki megspékelt egy kis Clostyval, ha már sürgős(ez szerintem felesleges volt) és immunerősítő bogyóval. Most várom az eredményt. A hőgörbém frankó,de félek reménykedni, mert megint pofára esek. De 1,5 hónap Metformintól ne várja csodát, ugye? Szeretnék egy kis bíztatást, ha épp ráértek.
A számból vetted ki a szót:) Igen, a gyerekek öröklik sajnos az anyagcserezavarokat, vagy hajlamosabbak lesznek rá. A terhességi diabétesz egy már fennálló anyagcserebetegséget mutat. És ez is sajnos. És az is egy nagy sajnos, hogy apai és anyai részről is örökölhetik.
Tegnap voltam egyénin, hatezer. Ezért kaptam egy nyomtatott anyagot, kapok egy excel file-t majd mailen ami szénhidrátot számol az egyes kajákból, és kb egy órát voltam bent tanácsadáson.
Köszönöm mindenkinek a hozzászólást és a bíztatást!
Inzulin terhelésem most nem volt (ez csak a szokásos terhességi cukorterhelés volt a 25. héten), de az inzulinom már a baba előtt rossz volt ( a terheléses volt duplája a megengedettnek) és erre kaptam volna metformint, ha nem lép közbe a baba. Tűű doki azt mondta, hogy akkor csak terhesség után szedhetem, addig felírt nekem diétát, napi 6x-i étkezést és szépen elosztva 180 g CH. Csak az volt a bökkenő, hogy ezt gyümölcsszezonban szinte lehetetlen kivitelezni. A régebbi életemhez képest szinte teljesen kiiktattam az édességet, igyekeztem teljes kiörlésű kenyeret enni és nem ittam cukros üdítőket (max. lightot), de az, hogy én ne egyek meg egy őszibarackot/dinnyét azt nem tudtam megvalósítani. Az utóbbi hónapban kicsit elszaladt velem a ló ilyen téren, kétpofára ettem a gyümölcsöket és nem számoltam a CH tartalmukat, tehát valahol magamnak köszönhetem a bajt.
Most azt hiszem keresek egy dietetikust, akire nem kell hónapokat várni, akár magánban is. Mennék én a Mensmentisbe is de ha jól tudom az egyéni tanácsadás 10.000 Ft és hát az elég sok.
Éloin, nagyon sajnálom :( Amíg nem tudsz a dokival beszélni, addig is tartsd a diétát, szigorúan. Másik doki nem helyettesíti a tiédet?
Nekem anno 8,7 lett a terheléses (inzulint nem néztek), és 150 grammos CH diétával abszolváltam a terhességet és a szülés utáni első hat hetet. De megéri, hidd el :)
Mindenkinél más-más terápia szükséges! Nem lehet általánosítani, mint ahogy az inzulin fajtája sem ugyanaz mindenkinél!! Én már akkor, amikor várandós lettem a lánykámmal, II-es diabéteszem volt! Azt mondta több orvos is, nyugodtan szülhetek, nem lesz semmi baja a gyereknek!!!
Én annak idején hiába diétáztam, 120 gr. CH, és 145.gr CH, inzulinoztam,// terhességek alatt összesen 4xhípoztam,ami nagyon jó eredmény volt az akkori "felfogás", tudás szerint // sajnos mind a két lánykámnak problémája van. Az idősebbiknek PCOS-a, inzulinrezisztenciával,hyperprolaktémiával, a fiatalabbikat ezután fogják kivizsgálni pontosan mitől vannak a panaszai. // 23, és 20.évesek //
nekem 9.2 volt a cukrom a 28. héten (a 24. heti határeset cukorérték után) és nem lett inzulin. Minek kellett volna... Lehet, hogy a kaja utáni 1 órásaim néha a határon voltak (a Sote 1-en csak azt nézik, az alapján döntenek az inzulinról), de a 90 perceseim mind gyönyörűen lezuhantak... egyszerűen lassabban esett le de leesett a cukor. Ha rányomták volna az inzulint, akkor hipóztam volna...
(engem is az inzulinnal ijesztgettek folyamatosan én meg saját felelősségre otthagytam őket a francba... ott volt a cukormérőm, tudtam milyen diéta kell, ment a dolog... aztán persze a nőgyógyim kérésére elmentem egy másik diabetológushoz aki megerősítette, hogy jól látom, valszeg tényleg hipóznék inzulinnal és az többet ártana a babának, maradjunk a 90 perces értékeknél + szigorú GI+CH számolós diéta...)
Szóval szerintem is kell a kontroll de mielőtt inzulinra rakják az embert konzultáljon egy-két másik dokival is...
Engedj meg,légyszi, egy kis hozzászólást, egy "öreg" diabéteszestől!
Amennyiben babát vársz, minél hamarabb kezd el a diétázást!
Ha nem, akkor sem árt, mert mint írtad, a dokidhoz nagyon sokára tudsz menni. Addig is legyen jobb a közérzeted!
Az inzulin státusz milyen lett? Mert az is nagyon sokat számít a PCOS-ban, vagy a terhességi diabéteszben! Ugyanis, ha csak "sima" terhelést csináltak, az nem elég! // éhgyomri cukor- inzulin,
terheléses cukor- inzulin, ez ad megfelelő képet az állapotodról!
// cukoreredmény, ha 7 fölött van, akkor már bevezetik az inzulint, ha babát vár az anyuka! A baba egészsége miatt! De ezt majd a dokid elmondja pontosan! //
Nekem két lányom van, az elsőt a 32.héttől, a másodikat a 6.héttől 2 féle, és 2x-i inzulinnal hordtam ki!
nekem annak idején az éhgyomri 4,3 a 120 perces 8,2 volt - diétáznom kellett 180gr-os. Szerintem neked is madj valami diétát írnak elő. viszont 3 hetente szúrkáltak, voltam 7pontos, 3pontos vérvételeken a 16 héttől a 40.ig.de megérte :))
A PCOS-ról, és egyéb hormonális problémákról a www.hipofizis.hu honlapon is olvashattok, tájékozódhattok! Ami még "nyerő", ha van kérdésetek, hozzáértő szakorvosok válaszolnak is a kérdéseitekre, néhány napon belül!
A honlap szerkesztője is tud segíteni!
Ő nagyon segítőkész, ha valamiben elakadtok, készségesen segít eligazodni a kérdések-tudnivalók rengetegében!
Nekem is sokat segített! :-o)))
// még csak annyit: én 27.éve vagyok diabéteszes, és a betegek kálváriáját megjártam már! Kb.2.évig vizsgálgattak, mire pontosan kiderült a diabéteszem!
Enyhe diéta, natív-cukormentes, szigorú-szénhidrátszámolós, tablettás, és végül 9.éve inzulinos vagyok,ami mára már 4xi 52 E inzulinra "fejlődött ki" !
Amikor először mentem vissza a dokimhoz a panaszaimmal, UTOLSÓ SZÜLÉS UTÁN 5.évvel, azt mondta, így van megírva a nagykönyvben is! Pedig a terhességeim alatt mindig azt mondták, CSAK TERHESSÉGI DIABÉTESZEM VAN!
Ami viszont áldott szerencsém, a kövérség, és az izületproblémákon kívül a mai napig nincs diabétesz okozta szövődményem! A szemüvegem dioptriája 30.éve ugyan az! Egyedüli eltérés, hogy olvasáshoz ma már más dioptriáju szemüveget kaptam 2.éve. A hormonjaimmal van bőven problémám, de azt mostanában vizsgálják! Lehet, hogy csak banyaláz!! 53.éves voltam decemberben. //
Rebarbara, olvass utána itt: www.pcos.hu , én mint egykori bölcsész csak szenvedője, de nem tudója vagyok a dolgoknak:)
Egy a lényeg, hogy ez nem kizárólag nőgyógyászati betegség. Én ezt emésztgettem a legtovább, hogy teljes váltás kell, mert a gyerekemet nem volt elég megszülni, fel is kell nevelni.
Mindkét oldalról öröklődhet, anyagcsere betegségről van szó, az jöhet innen is, onnan is, sajnos.
De tényleg az a legfélelmetesebb, hogyha nem derül ki, akkor eléldegél vele az ember lánya, aztán később lesznek ronda bajai, és akkor meg csodálkozik, hogy mitől is:(
ja, fogigátlót én sem szedek soha többé. Nekem sem volt előtte soha mensiprobélámám, mindig pontosan megjött. Fogamzásgátló abbahagyása után maradozott ki... :(((
én is abban bízom, hogy vége a terhességnek, és eltűnnek a dolgaim, nem leszek pcos (egyébként, ha azonnal sikerül a baba, én a mai napig nem tudok erről a betegségről, és nem tudom, hogy ez van nekem). Soha nem hipoztam, meg egyáltalán soha semmi bajom nem volt.
a terhesség alatt nem kellett inzulin, elég volt a diéta, hát azért reményedem, hogy 5-10 év múlva még nemleszek (illetve soha) cukorbeteg (még csak 27 vagyok). Nekem doki azt mondta, terhesség után elmúlik, és ennyi. szóval a távoli jövőről nem volt szó. alkoholt nem szoktam inni, édességet viszont szeretem. bár mostanában nem ettem.
Persze, mozgás is megy(eget), amíg van tejem addig nem annyira intenzíven.
én azért optimista vagyok... szedem majd a metformint, a D vitamint aztán meglátjuk...
Én igazából abban bízom, hogy ha lelki háttere is van a dolognak (szerintem mindennek van) akkor talán a szülés után megáll a folyamat és nem romlik... :)
Én tényleg nem akarok huhogni, de nekem a szülés után 19 hónappal derült ki, hogy még szarabb a pcos-om, mint volt. A cukrom isteni, az inzulinszintem isteni, csak éppan az lh-fsh arányom lett szarabb, meg a petefészkeim néznek ki istentelenül, de továbbra sem szőrösödöm, pattanásosodom, van rendes ciklusom, csak éppen szénhidrátra még gondolni sem merek. És még így is romlott. Mondjuk, legalább karban lehet tartani, és ez engem (időlegesen :)), mindig megnyugtat.