Hali!
Új vagyok itt, és hát azt hiszem, be kell, hogy jelentsem, hogy tegnap este (24.én) fél órával a jegybolt zárása előtt, MEGVETTEM A JEGYEM AZ LGT FESZTIVÁLRA! Egy hét múlva ilyenkor már rég ott fogok állni a nagyszínpad első sorában. (kezdek felpörögni a bulira ) Remélem örültök az örömömnek :)
Z
Ui: mi is ez a levlista? (info, vagy feliratkozási lehetőség?
Mondjuk azon nem lepődök meg, hogy kozakz nyert:)
De azt ne felejtsd el tisztelt nyertes úr, hogy márcsak 4500 hozzászólás és meg kell válnod egy Barta lemeztől;)))
A www.showder.com-on találtam egy igen ritka LGT-képet. 1976 végén készült Romániában, bal szélen Szekeres Gábor, az Atlasz dobosa, aki akkor Lauxot helyettesítette.
1. Mikor volt az első Tabán (év), és az utolsó (év, hó, nap)?
Az első 1972 áprilisában, az utolsó 1987. május 2-án. Az első időpontja benne volt a Mai Napban, az utolsóé meg a site-on.
2. Mikor indult az LGT a tokiói World Popular Song Festival-on (azaz a Yamaha-fesztiválon), és milyen dalokkal?
1971-ben a Touch Me, Love Me, Rock Me-val (Érints meg), majd 1975-ben (Pici nélkül) a Lady Of The Night-tal (Álomarcú lány). Az 71-es fellépés asszem közismert, de a 75-ösről hajlamosak vagyunk elfeledkezni. Azért a kérdés megfogalmazása és a Mai Nap segíthetett.
3. Ki mondja az első "Halló!"-t a Moszkva-dalban?
Jánoska, vagyis Solti János.
4. Mi volt Pici első polifonikus szintijének márkája és típusa?
Roland Jupiter 4. Az első kezdetleges szintetizátort még a második lemezen használta, úgy van ráírva, hogy "hanggenerátor". Lesz is róla egy kép a Mai Napban. Korai Kraftwerk- vagy Emerson-feeling: telefonközpont hatezer banándugóval. Picinek a hetvenes években közmondásos averziói voltak a szintikkel szemben, aztán 77-ben mégis beszerzett egy ARP AXXE-ot, de az még monofon volt, és főleg basszusokra használta (Engedj el, Boogie a zongorán). Az 1979-es Zorán III. lemezen használt már egy polifon Korgot, de az nem az övé volt, hanem egy Kékesi János nevű zenészé (akárcsak a Korg vocoder). Talán ez szól a dupla kislemezen is, a Pokolba már-ban, de ebben nem vagyok biztos. Úgy 1980 elején vehette a Jupiter 4-est, mindenesetre a Tabánban már használta. Utána jött a Roland Juno 60, majd a Rhodes Chroma, a Yamaha DX7 és a többi csoda. Persze nem is a hangszerek csodák, hanem ahogy Pici használja őket. Máig odavagyok attól, ahogy a Jupiter 4 szól a keze alatt a Loksi-n meg a Titkaim-on, pedig az mai füllel egy kis tudású kütyü.
5. Mi az a Lyricon?
Fúvósszintetizátor, mondhatjuk úgy is, hogy elektronikus szaxofon. Somló használta 1983-85-ben. Olyasmi, mint pár évvel később a Yamaha WX7 vagy EWI, csak nem midis, hanem saját analóg szintiagya van. Nagyjából úgy néz ki, mint egy szopránszaxi vagy egy klarinét. Bővebben:
http://www.obsolete.com/120_years/machines/lyricon
http://www.xs4all.nl/~jrrt/thelyricon.html
6. Milyen színű és márkájú gitáron játszott James az LGT-ben egészen 1984-ig?
Meggyvörös (bordó) Gibsonon (SG). 80-ban Pici talált neki Rostockban egy kis boltban egy csoda Framust, kiegészítő hangszerként használta úgy 83-tól, például az óriás kislemezen. 1983-ban készült el megrendelése a csontszínű, Gibson-style gitárja, amin a Búcsúkoncerten is játszik (és mindmáig), de csak 84-85 táján tért át igazán arra. A 70-es, 80-as években ezt a három elektromos gitárt használta, meg persze akusztikus gitáron is játszott.
7. Milyen színű és márkájú dobokon játszott Jánoska a Loksi lemezen?
Fehér Gretsch-en. Egy fekete dobbal került be az LGT-be, nem tudom a márkáját. 1977-78 körül cserélte le a fehér Gretsch-re, majd 1981-ben jött a bordó Gretsch, aztán a 80-as évek második felétől a többi, Sonorok, Yamahák.
8. Az Első magyar óriás kislemezen négy dal lett volna, de egyet letiltottak, mondván, "kész lázítás". Mi a címe ennek dalnak? Mi a címe az angol változatának?
Dalaktika. I Want To Be There. Többek között a "Vár a polifon rendszer" soron rághatott be az illetékes elvtárs. Ugye akkor még Csernyenko volt a sztár, bocsánat, a cár.
9. Mikor turnézott az LGT a Szovjetunióban?
1979-ben, 1981-ben és 1984-ben, mindháromszor május-júniusban. 4-6 nagyvárosban, általában egy-egy hetet játszottak.
10. A Loksin közreműködött Bo Garressper, Mtomo Lassa, Oja Tilsson és Jason Synackroa. Kik ők?
Presser Gábor, Somló Tamás, Solti János és Karácsony János. A neveik anagrammái.
11. A Köszönöm a rakétát (Repülős ének) című dalt nem szerette a cenzúra, teljesen más szöveget kellet írni rá. Melyik dal lett belőle?
Éjszakai vonatozás. Bent lesz a szöveg a Mai Nap-különszámban.
12. Nemes, Rozoga, Pék, Lobo, Bálna, Pötyi, Tepsi. Ők kicsodák?
LGT-roadok, vagyis -technikusok, nagyjából időrendben. Nemes László, Weisz Tibor, Horváth Tibor, Farkas László, Vona Ferenc, Pötös László és Tóth László.
13. A 424 lemez melyik dalának munkacíme lehetett a Jó dal?
A 424-es csatahajóé. Azt hittem, ez könnyű lesz, hiszen minden sor végén ott nyomja a kórus, hogy "Jó, jó!"
13+1. Az LGT 1981-ben három angol nyelvű demofelvételt készített az Abbey Road Studióban. Melyik magyarul korábban már megjelent dalokból készültek ezek a demók?
Primadonna, Titkos szobák szerelme, A dal a miénk. (Prima Donna, Memory, Ready For Love.) Elég kis vacakok különben, volt elég bajuk a söragyú producerrel. De a Memory csodálatos; először az angol szövegíró, Colin Horton-Jennings énekelte fel, az is nagyon klassz, de aztán James megmutatta, hogy kell ezt igazából.
--------------
Mindössze hét vállalkozó volt - nagy kalpaglengetés jár nekik, valóban nem volt könnyű.
Az élen igen szoros verseny alakult ki:
1. Kozák Zoltán 12,17
2. Perger László 11,33
3. Mártonfi Attila 10,83
Ezek megdöbbentően jó eredmények, mély elismerésem mindenkinek!
De, én megvettem. Aztán néztem nagyot, amikor a sóder-reklámot megláttam a tévében, hogy honnan ismerem ezt a társaságot így. Kicsivel később leesett. Mindenesetre úgy tűnt, hogy az idő egy pillanatra kizökkent rendes menetéből...
/aranyszájam, szépen néznénk ki, ha a Kata mindenkitől kapna 1 sört :)))))
A másik: szinte mindenki családdal, meg szűk haveri körrel igényelte a jegyet, van, aki vidéki és hát én voltam a hülye a hosszú hétvége előtti péntekre kitalálni valamit, no. Nem ez a lényeg, hanem az, hogy már csak 13-szor kell lefeküdni aludni!!! - azért lehet, hogy még egyzser megpróbálom, a múltkori stexezés nagyon ott volt -
Jegytéma és egyebek lezárva, koncertre koncentráljunk innentől./
Én pölö szeretném megtippelni, melyik számmal kezdik a bulájt. Baromi nagy lenne, ha halkan elkezdenék, szépen, egyik Zenész bejön, másik Zenész bejön, stbstb, elkezdik, nem tudjuk, mi lesz ebből, és aztán piszok hirtelen azt, hogy "Mindenki"... :)))) Nagyonnagyon felturbózná a hangulatot, én tuti ott nyomban elájulnék...
Úgy tudom nem jött össze a mai buli, pedig asszem mindenkinek illene Katának egy sört fizetni a szívességéért, erre senki be se nyög annyit sem, hogy ráér-e vagy sem. Ezek után lehet, hogy felesleges közös buli szervezéséről tervezgetni...
24 oldalas különszámot jelentet meg a Mai Nap az LGT-fesztiválra, amely csak ott lesz kapható, nem a Mai Nap mellékleteként, hanem önálló kiadványként. Ebből a 24 oldalból nyolc lesz belefűzve mellékletként a Mai Nap most szombati, 18-i számába, újabb nyolc pedig a jövő vasárnapi, 26-i számba.
A várható tartalom: kronológia, kis sztorikkal színesítve, interjú a négy LGT-taggal, összeállítás lemezkülönlegességekből, illetve a Tabánról. Illusztrációként sosem látott, ritka fotók, érdekes dokumentumok, betiltott vagy más okból lemezre nem került dalszövegváltozatok. Reméljük, jó lesz.
Üdv. Nem tudtok valahol egy LGT fesztivál programismertetőt?
Egy akkor majdan négy hónapos aprólékkal nagyon ki kellene találnunk, mit és mikor akarunk meghallgatni... A neten eddig semmi pontosabbat nem találtam. :(
Szia!
Nekem is a 3. variáció a legszimpatikusabb, de csütörtök-hétfő között nem leszek Pesten, így erről le kell, hogy mondjak. Majd valamit kitalálok...
Dotis, mit szólnál, ha megmondanád a megfejtést és megnyernénk a jegyeket? :)))
Na viccet félretéve. Holnap veszem meg a rúzsoka...... őőőőőőőőőőő....... jegyeket..... szóval az a kérésem, dobjatok meg egy Emillel, vagy csörögjetek, hogy ki hogy tudná átvenni.
Amit fel tudok ajánlani:
1. a szokásos munkahelyemre történő bebumlizás, amikor ott vagyok, gondolom, ez nem túl nyerő, de megoldható teljesen
2. városban való összeröffenés - ki merre tanyázik, én általában naponta elmegyek a Széna tér - Nyugati - Körút - útvonalon
3. pár helyes pohár sörőke elfogyasztás ELŐTT, hogy még tudjunk számolni, mondjuk most pénteken?
4. én javaslom a 3. verziót, ha van energia Bennetek, röffenjünk össze, ha gázos, akkor szóljatok szépen és megbeszélünk valamit.