Egy új, általad vásárolt motornál elegendő annyi karbantartást elvégezni, ami a felhasználói kézikönyvben le van írva. De azt akkurátusan el kell végezni! Ha nem teszed, akkor is elmegy 5-10 évig, a nyűgök majd később jönnek.
Tipikus példa, kihagyod a zsírzást az előírt helyeken. Egy-két évig semmit nem veszel észre, minden finoman siklik. Viszont, a harmadik éven már nem fogja tudni az új zsír teljesen kinyomni a régit. Persze, zsírzáskor valahol majd kibuggyan, úgy gondolod minden rendben, de ott, ahol a megkövült régi zsír bennmaradt, megindul a berágódás.
10-15 éves korára meglesz a lötyögős-szorulós, kicsit lefulladós, néha egyhengerezős öregmotor érzés. Aztán a második, harmadik tulaj el sem tudja már képzelni, milyennek is kellene lennie egy jó motornak.
A régi motorok nem az üzemszerű elhasználódás miatt szarok, megbízhatatlanok, hanem az elhanyagoltság miatt.
Nincs a lónak túl oldala, ha elég nagy a csomagtartód. :)))
Én ugyan nem hordom magammal, de a csónak motorjához azonnalban bármit leveszek itthon a polcról. Ez a biztos. Az egy hete cserélt jeladóból is úton van a pótlás.
Ahogyan azok után a 10 óra karbantartások után majdnem megfőzte a motort a hibás termosztát miatt, ahogyan az AC membrán megadta magát mert elöregedett...
Jó reggelt! Érdeklődnék hogy Ti hogyan tartjátok vízmentesen a hajólevelet? Összehajtva, lelaminálva, másolatot csak? Enyhén szólva macerás egy A4 lap tárolása egy nyitott hajón. :(
Baal ismeri az autóm. Ebben egy 30 !!! éves befecskendezös Szuzuki motor van és a felvétel tavaj összel készült, de már voltam vele az idén is autos találkozon. Köszöni, semmi baja, olajcserén kivül még semmit sem kellett benne cserélni, km-ben cca 300e van benne.
ha az is hulyeseg lenne... kis ido utan az osszes csavar, ricni, patent, bolha megadja magat, kieszi az 'anyjat'... lesz belole egy nyoszorgo, zizego, recsego, ropogo ize a vas korul.
áááá az semmi, nálam a kocsiban diag mellett egy vadiúj pót AC, egy nagynyomású szivattyú, egy hozam szabályozó és egy rail nyomásmérő szelep is utazik. Hajóban dettó, osztófej, ac, trafó, karbi tömítésszett nélkül egy métert sem :) Ez ilyen paranoia, de nincs is tréleres ismerősöm. Szóval maximálisan megértem Bujazliz kollégát. Ha átlátja a motor működését és a diagot egy eszközként használja akkor alap hogy egy injektoros motorhoz kell és kész. Menyivel egyszerűbb megállapítani egy elszállt pl egy főtengely jeladó mint elcibálni ismeretlen külföldi szervizbe, ahol lehúzzák mint a szart ezer más koholt hibával ....Ennyi pénzért jól tette.
Ha tartassz az elektronikától, a hasonló, de karburátoros Tohatsuban nem gondolkoztál?
Egyébként, én olyan nagyon nem paráznák. Nem ez az első befecskendezős suzuki! Az elektronikától való félelem felesleges. Autókban már húsz éve van tömegesen ECU meg ABS. A legritkább esetben van ezekkel probléma.
Az is tény, hogy az új motorod pár évig jóval megbízhatóbb lessz, mint az elhanyagoltságtól, nem megfelelő karbantartástól reszketeg öreg vasad. Aztán majd eljön az idő, amikor ez is lecsúszik oda...
Nem téged hibáztatlak, hogy ilyet vettél...... gondolom újban nincs nagyon más lehetőség. Kívánom, sose juss tovább a katalógus olvasással, mint ahol most tartasz.
Tavaly hirdettek egy 15-ös force motort. Abban még a sebességben rántást sem reteszelik. Kb egyetlen + alkatrész nincs benne, mint ami feltétlen szükséges a működéséhez. Na, azt átmatricáztam volna!
Ha lenne a boltban új suzuki, ami a szikrát, és a töltést kivéve semmi villanyost, meg fölöslegest nem használ...... mondjuk 300-ért?
Én is új motort veszek most már mindig, mert szereltem anno eleget a Dunán, ahelyett, hogy horgásztam volna. Nem kell ezt túlparázni, nagyon jók ezek a motorok, még ha "túlbonyolították" is kicsit.:-)
Nagyon szeretem a Suzukit, idén is első rántásra indult a téli pihenő után a punnyadt benzinnel.:-))
Más kategóriába sorolok egy 10-20 lovas szezonális gépet, máshova egy 200 lovas szezonálist, máshova egy napi használatú 100-200 lovas autót, és megint máshova egy 500 lovas munkamotort.
Géza kategóriájában már van jogosultsága a 4 ütemnek. De 10-20-30 stb lónál vicc.
Egy 10-20-30 lovas 25-50Kg-os motort, ami átlagosan évi 50-100 órát dolgozik, így telerakni szirszar kütyüvel, az egy hülyeség. Drága lesz tőle, bonyolult, és környezetterhelő. Igaz, divatos is......
Statisztika szerint - amiről én tudok - az új Suzukik meghibásodási aránya nem nagyobb a többi típustól. Nagyon örülök az új motornak, de ilyen elektronikával zsúfolt motorral a hátam mögött tudat alatt azért van egy kis félsz - én nem szégyellem bevallani nem úgy mint oly sokan mások -. Persze ez a félsz sokkal kisebb, mint az öreg kétüteművel a hátam mögött, aminek az alkatrészei akár akarjuk akár nem öregszenek, és nő a meghibásodási kockázat.
A tavalyi közel 1 km-es evezés a tengeren egy nyösszedt AC membrán szakadás miatt, nekem elég volt egy életre. Akkor döntöttem el, hogy ÚJ MOTOR!
Csak azt ne mond, hogy ez egy normális dolog. Mert nem az. Két dugattyúval /már a 4 szelep is hülyeség ebben a kategóriában/, egy porlasztóval, meg némi szikrával ugyan ezt tudja egy motor, és pont annyival füstöl többet, mint amennyit ennek a sok szarnak a legyártása füstölt. Csak legfeljebb máshol, máskor.
Ez arra jó, hogy ha valami nem stimmel egy kicsit (Béci72 "köhögő" motorja), akkor vissza lehet nézni, hol volt/van a hiba, mire lehet számítani (fúvókacsere, vagy érzékelő csere, stb.) a javításnál.
Ha később nem 100 üzemóránál cserélem az olajat, hanem 80-nál, akkor le lehet nullázni, vagyis nem fog 20 óra múlva olajért sikítozni a motor. Mint kiderült - ha igaz - a moci elektronikája nagyon hosszú ideig tárolja a fordulatszám/időtartam tartományokat. (Vissza lehet keresni a "túlpörgetést").
Még nem jött meg a szett, csak a 119 oldalas leírást tanulmányozgattam eddig.
A szoftvert már megkaptam, 2016 év végi verzió.
Az egymillás motor árához képest a 23 eFt-os szett EU-ból nem is aránytalanul drága. ("Dobtam" már ki többet is sajnos gagyi alkatrész miatt.)
Az autómban is van szélvédőre kivetített OBD display, és már tudom,hogy a hűtővíz érzékelőm kontakhibás (a az autós műszerfalon a rövid jelhiba még nem jelenik meg) , ami sajnos típushiba.
Remélem hosszú évekig csak statisztikai céllal fogod használni ezt a kütyüt,pusztán érdekességként,hogy legyen mit tanulmányozni unalmas téli estéiden.Jó,hogy veszel,így lenne kihez fordulni,ha esetleg mégis előfordulna valami apró probléma:-)
Ha én egyedül autóra rakható alu csónakot kerestem volna korábban, és a romantikákkal csak az lett volna a bajom, hogy százhúszért csak 2 + orr a hosszuk, akkor most ezt a kettőt megvenném:
Hát ennyi, ha nem tudsz ide passzoló, vagy értelmes választ írni :D
Az olyan vertikális csalit tudod nem vertikálként is használni, aminek nem csak a hátába hanem az orrába is van beakasztó szem de azt már multivertikálnak hivják. Űbernagy pergető lehecc, amojan divatpergetős aki a netes tapasztalatokat ossza és nem a sajátot. :D 2,7-es botnál nem használok hosszabbat mer nem akarok vazenagyot dobni, inkáb közelebb megyek a ladikkal és baklavát sem húzok a fejemre álcának és a hal az mégis jön! :)
Rákerestem angolul erre a platformra. Mit ne mondjak... Van mit tanulnunk. :-) Szobafestő, vagy ács-álványozó szerintem csak ilyenen érzi jól magát peca közben.
Egy percig elgondolkodtam, írjak-e ide passzoló, vagy értelmes választ, de kétszer is elolvasva amit és ahogy írtál, jobb is ha így gondolkodsz... :) HA esetleg pergetsz, a vertikál csalikat továbbra is csak függőlegesen használd, és dobálj 3 méter feletti botokkal! Több hal marad a vízben! :)
a honda sose gyártott kétüteműt, csak négyüteműt, kiforrott, jó technológia, csendes, kis fogyasztású-és ha kevesebb a pénzed, akkor a hondából találsz idősebb motorokat emberibb árakon
"amit a "víz szintjén állva" nagyobb távolságba nem tudna jól, eredményesen használni fenéken vagy a vízréteg alsó régióiban (egyes vertikálcsalik, gumik stb."
Te se viccelj, mert ez nagyon nagy blődség volt amit írtál! Csalivezetéshez megfelelően hosszú és merevebb pálca kell, nem pedig hegyet mászni! :DDD Vertikál azt jelenti hogy függőlegesen emelgeted a csalit, ehhöz sem kell dúcra mászni! :D
Azt mondta a fickó, jobb szerette volna karosnak, de így vizsgáztatták, hát majd megszokja. Itt mintha olyanokat írtak volna hozzáértők, hogy a 40 ló már csak kormánnyal vizsgázik........ ha jól emlékszem.
Pecamódszertől függ, de gyakran jól jön, ha van egységes nagy felület a csónak többi részén a horgászathoz. A kormány állás pedig rabolja a helyet, talán ezért tolják hátra.
Én ezt a mahagóni fa anyagot nem értem, manapság mi előnye van a modern kompozit testek mellett? Tudom csendesebb, de ennyi. Cserébe viszont nehezebb, pláne ezt húrcolni is kell, drágább, kényes, gondozásigényes, stb. Olyan mintha manapság csinálnának fából autókasznit, mint azt 50-60 évvel ezelőtt tették.
az ilyen kormányállást sose tudtam megérteni. Ha a zember ott ül közvetlen a motor előtt, akkor minek. Szerintem pont az a jó bennem hogy a motor hangjától, rezgésétől kicsit távolabb ül az ember, és jobban belátja a "terepet" előre.
(Mi, az) elszánt pergetőhorgászok sokszor egy 45°dőlésszögű, másfél talpalatnyi helyen is elegyensúlyozunk a sötétben, egy duzzasztó közvetlen alvizén, lámpát nem kapcsolva, ha onnan jönnek a halak! :) Ehhez képest ez a felület nagy és stabil! :)
És persze, egyértelműen nem menet közben használják, hanem leszúrva (pl. egy vagy két ilyennel ) - és jellemzően az amcsi nagy tavakon, ahol van pl. 2-3 méteres víz, ameddig a szem ellát... és hogy magasan van, az nem a hal láthatósága miatt jó, hanem mert nagyobb szögben tudja vezetni a csalit. Így sok olyan csali, technika is használható, amit a "víz szintjén állva" nagyobb távolságba nem tudna jól, eredményesen használni fenéken vagy a vízréteg alsó régióiban (egyes vertikálcsalik, gumik stb.). illetve van olyan ami ilyen szögből sokszor eredményesebb, mert jobb vezethetőséget ad! :) :) :)
Az a két karfa a kényelemért pont annyit ér. Nekem kempingszékem van,ami nem használt állapotban összecsukva várja a "bevetést". Az is 4,5 pénz vót. És használom a karfáját.:)
Távkar bowdenek hosszabbításár felejtsd el. 4 kilences a bukta valószínűsége.
Vegyél megfelelő hosszúságú és fajtájú bowdent. Magából a bowdenból nincs sok fajta Például C8, C12,C5 stb. Ezeknek a vége más. Ezenkivűl a bowdenekhez vannak csatlakozó szettek, amik viszont már kifejezetten motor és bowden spicifikusak
Nem ismerem azt a távkar típust amit Neked van. Előfordulhat az is hogy nem létezik olyan bowden ami ehhez a távkarhoz és a Yamahához is illeszkedik.
Ha abszolut kezdő vagy, vagy fordulj szakemberhez, vagy menj el egy hajós szaküzletbe kezedben a távkarral, a motor pontos tipusával. Ott biztos segítenek, mert szeretnek eladni. Én ezt javaslom.
Az is kérdés hogy maga a motor fel van-e készítve távkarhoz. Ezt a Yamahások megtudják mondani, de itt is van bizonyára valaki aki tudja. Én sajnos nem tudom.
A Z kar csatlakozásához tényleg egy fület szoktak használni. Ez a lemezt általában két csavarral fogják fel a motorfogantyújához. (alulról) Ezt lehet barkácsolni, nem nagy ügy.
Csinálj egyet egy rétegelt lemezből és ha megfelelőek a méretek neki állhatsz a végleges darabnak
Magyarázat lehet erre a toronyra, hogy magasról nagyobb területen belát a víz alá és látja hol a hal. Mert különben sok értelmét nem látom. Viszont jó nagyot lehet onnan tanyázni.
Hülye magyar meg vesz aprópénzért, uraságtól levetett, kényelmes forgószéket Pesten a Déri Miksa u 10-ben és abból perget. Szinte röstellem, hogy állítható rajta az ülőlap és a háttámla magassága, egymáshoz viszonyított helyzete, dölésszöge, a hátradölés rugóereje, a karfák magassága és vízszintes poziciója - mindez 5.500,-ért.
Nagyon kezdőként szeretnék kérdezni távkarral illetve kormányzással kapcsolatban.
Adott egy yamaha f9.9 AEM 6G8 as motor aminek a vezérlését és irányítását szeretném megoldani. Hozzá jutottam egy MetControl távkarhoz aminek a bowdenje rövid és alapvetően Mercury motorok vezérlésére szolgál.
Kérdés: csak bowden cserével meg tudom e oldani a vezérlést? esetleg a bowden (30 cm rövidebb) hosszabbítóval megoldható e.
Kormányzás:
A csónakhoz kaptam kormányszerkezetet és mindent ami kell a tolórudas kormányzáshoz kivéve a z-kart. Azonban akárhogy nézem a motoron nem találom a z kart hová is tudnám beszerelni. A csónak korábbi tulajdonosa azt mondta neki volt egy "fül" a motoron és abba szerelte. Azt szeretném megkérdezni, hogy ez utólag beszerelhető?
Szervusz! Nem gondolom, hogy oda felállnak pergetni, dobálni. Ahhoz túl kicsi a tető területe és túl sok a hambin gyarapodott amcsi pecás! :) Valami más funkciója lehet annak. Egyik videón látszik hogy áll rajta az ember és rúddal tolja a csónakot, a motor pedig kitrimmelve. Talán erre való, a sekélyes hínaras vizeken.
B+ én szeretnék olyan "boldog együgyűség"-ben élni, ahol megélek a fizetésemből, félre is tudok tenni, és a mindenkori kormány a kegyeimet lesi, hogy legközelebb is rá szavazzak! Ahol a belső fogyasztásra van felépítve a gazdaság, és még mindig meg tudja venni a paraszt a legújabb 5.000 köbcentis terepjárót, ha arra támad kedve!
Nekem onnét van sógornőm. Abban a környezetben ilyen lesz az ember. A boldog együgyűség, és az összeesküvés elméletek furcsa keveréke alakul ki a nem kellőképp dolgoztatott agyban.
tíz éve vettem egy ilyet, igen hasonló konstrukció, és ugyanilyen ötös (csak mariner feliratú) motorral szintén 18 km/h-t ment azzal a csónakkal két probléma volt: az egyik hogy a gyártó igen spórolt az anyaggal, a másik hogy pár év után a padlója megszívta magát vízzel és akkor az ötös motor már aligalig siklatta meg...
Végre megléptem, amit már régóta tervezek. Omegaplast Sharkot lecseréltem Rikárd 455 Open-re. Peca közben nem csobognak a hullámok, mint a Shark elején és oldalán, valamint soha többet nek kell az esővízzel törődnöm, mert ebből kifolyik. 5 lovas motorom is szépen viszi. :-)
Soha nem használtam lejárt szavatosságú ragasztót, így nem tudom. Csinálj egy 5 cm2 felületű próbaragasztást,(1-3 mm vastagságút). Ha 3-4 nap kötés után szerszám nélkül szét tudod választani akkor valszeg nem OK. Ha nem nyugodtan használd.
Egy laminátumból készült hajónak csak az egyik oldalának a felülete szép. A kárpitozás a legolcsóbb, és leggyorsabb módja egy normálisan kinéző felület kialakításának. Az amcsik mindig is elég praktikusan gondolkoztak. Így nincs csiszolás, nincs por, nincs glettelés, nem kell top-coat stb. Fújható ragasztó, műszálas, nem nedvszívó kárpit, egy éles olló és szike. A szegéshez meg hőlégfúvó. Szerszámigény 6000 Ft, és nem 120 000 Ft. Egy használható csiszolónak ugyanis ennyi az ára.
Kinti csónakos videókat nézvegetve, felmerült bennem, hogy az amcsik miért kárpitozzák ki a csónakokat kívül-belül? Pláne az úgynevezett Bass boat horgászcsónakokat. A csúszás miatt kívül még értem, de hogy mindenhol, belül is, annak mi értelme?
csak jelzem, hogy a vizirendőrnek nem lehet vízzel kapcsolatos vállalkozása, mivel az idézem
A Hszt.65. § (5) bekezdése meghatározza, hogy milyen esetekben tagadható meg az engedély:
a szolgálat kötelességszerű, pártatlan és befolyástól mentes ellátását veszélyezteti.
hogy várható el tőle, hogy szolgálatban pártatlanul és befolyástól mentesen intézkedjen a kölcsönző esetleges vizirendészeti ügyeiben, ha tulajdonos is....
Ha rosszindulatú lennék azt mondanám a vállalkozónak van zséje, a vizisünnek meg némi befolyása a Pmarót környéki vízi életre, A zsétől nem esek hanyatt, ha nem párosul ésszel, akkor rövid életű lesz a dolog. A vízisün más tészta. Kívánom neki, ne legyen ellensége az őrsön, mert ha van akkor 2019-ben már nem lesz vízi, csak sün. Nem gondolta át milyen veszélyes játékba kezdett. Ha nem bukik meg akkor irigyei lesznek a munkahelyén, ha meg megbukik a vállalkozásuk akkor meg hülyének nézik majd. És elég egy baleset, nem csak kártérítést fizet, hanem állása sem lesz.
Mindegy, ettől a verseny még lehet tisztességes is, majd meglátjuk.
Attól félek idén se.Tavaly megcsináltam a kishajókölcsönzést Pmaróton idén rám nyitott egy kishajókölcsönzőt egy ötletgazdag építőipari vállalkozó egy vizisünnel karöltve. Ebből még lehet némi pif-puf. Főleg ha úgy érzem hogy a vizisünök basztatják az én hajóimat. Nem szeretném ha nem lenne tisztességes a verseny.
Szóval ücsörgök majd a parton vagy a mentőhajónak kinevezett hajócskámba kezemben a fényképezőgéppel. De ha béke lesz, akkor sem hiszem hogy hosszabb túrára is eljutok.
Nézd meg ott ahol a tolóbowden csavarja rá megy a motoron lévő menetes hüvelyre. Előfordul hogy ott van egy 2-3 mm felesleges mozgási lehetőség. Vagy a csavar meghúzása vagy alátét segíthet rajta
Nem vészes ez a holtjáték, de kicsit sok. Z kar nem lötyög sehol?
Most rikkantott át a szomszéd, hogy kapott két 3 éves kakast. Meg főzöm-e holnap este. /hát persze!/
Ha én a két összevágott /letollazott, kibelezett, mielőtt valaki hiányolná/ kakast belevágom egy 8 literes fazékba, mellédarabolok 4 fej hagymát, rádobok 3 kanál paprikát, meg némi sót, felöntöm 5 liter vízzel, és addíg főzöm, míg a hús le nem esik a csontról, akkor a végeredmény mérlege, hogy a kakaspaprikás egy szar kaja? Ugye nem.
Igaz ezzel komoly verést, esetleges száműzetést kockáztatnék. :)))
igazad van. mindent meg lehet jol es rosszul csinalni. arra celoztam, hogy egy bowdenes-t nagyjabol 'barki' meg tud csinalni es ha lehetne hasznalni, akkor meg is probalnak. egy tolorudast sokkal kisebb valoszinuseggel all neki a mekkmester otthon osszehozni. ill. arra, h. a bowdenesnel tobb olyan pont van a rendszerben, ahol vmi basz elofordulhat a vizen, es ha elofordulhat, akkor elo is fog. sztem ezt akarjak elkerulni. ha mar telik egy olyan hajora, ami 40feleti pacit ohajt, ne azon a nehany tizesen muljon a biztonsag
Sziasztok ,most építem rá a motort a hajómra és a kormánymű bekötése után a holtjáték kb 1/8-ad fordulat a kormányon. Ez mennyire elfogadható? Mi lehet az oka?(tolóbovdenes használt kormány ultraflex -m66 bovden +71rc kormánymű) a motor egy 4 ütemű 60-as mercury .
Szerintem a tolóbowdenes minden esetben kevésbé balesetveszélyes, Én egyetértek ezzel a rendelkezéssel, Annyi szart kötelest láttam (sőt egy-kettőt csináltam is), hogy az öt lovasokra is tolóbowdenes kormányt szerelek. De ez nem jelenti azt hogy ne lehetne jó köteles kormányt csinálni. Alacsonyabb az anyagköltség, de a kuncsaft vastagon kifizeti a különbséget a munkadíjnál
Normális esetben a tolóbowdenesnél van egy gyári kormánymű, (27000 Ft) egy gyári tolóbowden (30000 Ft hosszfüggő) és az csatlakozik a motoron kialakított hűvelybe, majd egy Z kar (15000 Ft, ezen lehet spórólni) Ebben az esetben nincs mit variálnii, egyszerűen össze kell szerelni.
Ha jól szereli össze mükszik, ha nem jól akkor kezdheti előlről. Nincs meghibásodási lehetőség, miunimális karbantartási igény (némi zsír) és 30 év múlva is ugyanúgy mükszik. Legrosszabb esetben zörögni fog a faszinak.
A kötelesnél általános hiba, a nem megfelelő kötélvezetés, a nem megfelelő vezető csigák használata, a vezető csigák nem megfelelő rögzítése. a kormányagy nem megfelelő áttétele, rossz kötél (bowden) rögzítés stb. Bármelyik meghibásodik a hajó kormányozhatatlanná válik. kész a baj.
A verseny motorcsónak kormányzása más dolog. Legelőször is olyanok csinálják akik értenek hozzá, igen fontos a súly, és igen fontos a kis kormánymozdulatokkal való kormányzás, Az átlag tolóbowdenes kormány 3.5 fordulat (vagy 7 fordulat, istenemre nem emlékszem és most nincs is a környékemen hajó, valaki megnézhetné) után mozdul ki egyik végállásból a másikba. Versenynél nincs idő ennyit tekergetni.
Mutassak? Tolóbovden gyártást, meg javítást, meg beépítést, meg működést?
Egyetlen elfogadható érved, az előírás. A többi duma. Jól megcsinált bármi, az jó. A szarul megcsinált, meg szar. Nem kell egy szarul megcsinált kötelest, egy jól megcsinált tolóshoz hasonlítani. /az eléggé gyártott statisztika szagú/
Egy jól elkészített köteles, sokkal biztonságosabb, mint egy alulméretezett, összetákolt, félmunkás tolóbovdenes.
Szinte bármit lehet tákolni, eszkábálni, viszont minél bonyolultabb, annál veszélyesebb lesz a tákolmány. Gondolom, ha szarul csinálják me/szerelik be, akkor a tolóbowdenes is veszélyes lehet.
sztem meg az h. a tolorudas uzembiztosabb. nem ugrik le bowden, nem lazul meg, gyari eloirasoknak megfelel. nem a vizsgaztato felelossege eldonteni a 'josagat'... a masikat sufniban összetakoljak a mindenhez ertö jo szakik kidobott/fellelhető ócskaságból, ami vagy kibirja a vizen vagy nem
Szerintem semmi szinte az összes verseny motorcsónak köteles kormanyzasu . Általában két szarv van a motorra szereve es arra van bekötve a bwden .üdv doktor4