"Szvsz valamit elnézhettél, mert ott nem vátozott a jelzők helye,"
Ami azt illeti nem nézte félre, ugyanis volt olyan építési fázis a vonal és a váltókörzet átépítése során, hogy bizonyos jelzők hátrébb lettek helyezve, hogy meglegyen az 50m-es megcsúszási távolság. Mondjuk visza is alakították a régi állapotra ezután. Úgyhogy a tisztelt topictárs jól látta a jelzőtalpakat.
Mivel változtak a vágánykapcsolatok, készült új vonalas függőségi terv is.
A D70-es fővizsgák hoszza az utóbbi időben új elméleti alapokra került, így lényegesen rövidült a szükséges időtartam és lényegesen kevesebbet kell kooperálni a forgalmi személyzettel (bővebben lásd: Vezetékek Világa, talán 2013/2). - de ezt sztem te is tudod.
Akkor miért került le több "jelzőalap" is a peronokhoz közelebbi váltókörzetben? Ráadásul mindegyik "kijjebb",mint az elődje volt. (Nem egy-két méterről van szó,a 3a-4a-5a-6a felújításakor szinte mindegyik "Kxa" jelzőnél új alaptestet láttam letéve,új kábelezéssel,a régi helyüktől majd tíz méterrel a végpont felé...) De ha valóban csak álmodtam és tényleg nem költözött egy jelző sem(pedig egy angolváltó is bekerült pluszban a hárosi irányba),akkor inkább úgy szól a - szerintem jogos - kérdés,hogy: Ha már felújították-átrendezték a környéket,akkor miért nem gondoltak erre és tették arrébb azt a pár jelzőt? (Pont olyan,mint amennyi értelme volt a metrótelep vágánykapcsolatához azt a gyakorlatilag használhatatlan felsővezeték-szakaszocskát kiépíteni.) Nem jellemző akkora szerelvények közlekedése,hogy ne férjenek el,a szükséges távolság is meglenne és talán nem kellene feleslegesen percekkel többet ácsingózni a be/kijáraton...
" A V6 és a 19a váltó biztonsági határjelzője között nincs meg a min. 50m-es megcsúszási távolság, így oldalvédelmi célkizárás miatt nem lehet vonatvágányutat állítani a V6-os jelzőhöz, ha a 19a váltó balra vágányútban le van zárva. Lásd: Kelenföld állomás függőségi terv. "
Ez már csak azért is érdekes,mert jónéhány jelzőt átpakoltak az átépítéskor. Akkor miért pont ezeket nem helyezték át a megfelelő helyre? A végén még kiderül,hogy tervezési hiba miatt néztek farkasszemet a vonatok...
Köszönöm a tanácsokat. A pult működik, minden eleme eredeti, így utólagosan LED-es csere kizárt. Másrészt az egyedi ba7s foglalatú ledek beszerzése eléggé költséges.
A plexinél én is számoltam a hőtágulással, ezért minden nyomógombnál van hézag. Oktatói pultról van szó, ezért nem állandó az üzemelése, így a hőtágulás esélye is alacsony.
A plexi valójában nem kopás miatt kerül rá, hanem a felhasználótól való védelem miatt (rakjuk át ezt ide, zárjuk össze ezt-azt stb.).
Tapasztalat alapján adnék néhány tanácsot a plexizéssel kapcsolatban.
Érdemes lenne az izzókat LED-esre kicserélni! (Megszünik a hőleadás)
Ellenkező esetben (ha maradnak az izzók) a hőterheléstől a kockák deformálódnak, sőt szinte el is porladhatnak (sajnos spiáterből készülnek). Valamint a plexinek elég nagy a hőtágulási együtthatója. Egy nagyobb pultnál a izzók melegétől képes mm-eket megnyúlni. Tehát ha mégis maradnak az izzók, nem érdemes túl passzosra készíteni.
Annak idején csináltuk úgy is hogy csak a pult alsó részét plexiztük le ahol a nyomógombok nagy része van, úgy is ez a rész van a kopásnak legjobban kitéve.
Köszönöm a válaszokat, a 3 mm akkor jó lesz. Lemértem, a 4 mm már sok, mert a zárszerkezetet már nem lehetne elfordítani miatta.
A fúrkálást rábízom a gyártó cégre. Egyrészt a plexi könnyen elpattan, másrészt nincsenek megfelelő szerszámom és tapasztalatom hozzá. Az új pultoknál a véletlen benyomásos gombok 40 mm átmérőjű furatot kapnak, ahhoz meg végképp nincs anyagom.
A V6 és a 19a váltó biztonsági határjelzője között nincs meg a min. 50m-es megcsúszási távolság, így oldalvédelmi célkizárás miatt nem lehet vonatvágányutat állítani a V6-os jelzőhöz, ha a 19a váltó balra vágányútban le van zárva. Lásd: Kelenföld állomás függőségi terv.