Üdv. Mindenkinek. Iskolai feladatként kaptuk (az Ybl-ön), hogy a tanár álltal felsorolt különleges épületszerkezetek valamelyikéről tanulmányt kell készítenem. Az én választásom a kültéri (sütő) kemence. Elég sok képet anyagot gyűjtöttem már hozzá, de még nem akartam belevágni amíg számomra a legfontosabb rész hiányzik, a tervek, (méretezett...)rajzok. Arra szeretném kérni az ide látogatókat, amennyiben rendelkeznek ilyennel, és megosztanák velem kérem küldjék el a ladisz@gmail.com e-mailcímemre. (Leginkább a komplett , kiépített grillező v. vmely. egyéb + funkciót is kiszolgáló kemencék érdekelnek, de bármi apróságnak is örülnék.) Előre köszönöm!
Aztaaa nemjóját!!! 15 perce jöttem haza Szoboszlóról! Na mindegy. Ha máskorra is él ez az invitálás akkor nagyon megköszönöm. Viszonylag gyakran járok arra, egyeztetünk majd egy későbbi időpontot. Sajnálom, hogy tegnap este nem ültem gép elé!
EZEK GYÖNYÖRŰEK!!! Utoljára gyerekkoromba láttam hasonlót, mikor nagyanyám csinált kalácsot. Közeleg a nevem napja, amint jobb lesz az idő, a haverokkal meg is üljük, sült malac, sült csirke, kakaspörkölt túrós csuszával és desszertnek fonott kalács, kapros túrós bélest tervezek készíteni. Na de majd úgyis meglátjátok...........Addig is gyönyörködjünk Feriék pászkájába és túrós béleseibe.
olvastam a topicot! :-) Külsőre nagyon tetszek ezek a kályhák, de itt megáll a tudományom. Meg az általam ismert maestróké is. :-)
Amúgy meg elég zegzugos az otthonunk, szerintem a tömegkályha olyan helyre való, ahol egy nagy, összefüggő teret kell fűteni. Nálunk vagy központi fűtés a megoldás, vagy beletörődöm, hogy három helyen kell fűtenem.
Sajnos valóban kevesen, de azért vannak még rajtad kívűl néhányan, akik lakást fűtenek vele. Aki a hagyományok híve és megteheti, az áldoz erre. Talán az a visszatartója a kemence lakásbavaló használatának, hogy némi kosszal jár. Tervezgettem, hogy a nappalink sarkába építek egy kemencét amit kívülről fűtök, csak sajnálom még a néhány éve átalakított lakást megint szétverni e miatt. Talán majd pár év mulva rászámom magam.
Háhááááá!!! Sejtesz valami! Most állnak összefelé a fejembe a tervek a pincéről. Ugyanolyan putniki téglából lesz kirakva, mint a kemence kéménye. De sejnos az idén nembiztos, hogy megvalósúl. Addig is fektetve tárolom a boros palackjaimat a spájzban.
Köszi! :-) Tulajdonképpen arra gondoltam, hogy esetleg a maestro orrol meg, hogy itt mindenféle fórumokban mutogatom a munkáját, de remélem, hogy nem így lesz.
Nekünk is van búbosunk - már mutattam - tehát az alapokkal tisztában vagyok, csak mivel kívülről fűtjük, nem tudom pl. hogy beltérre milyen ajtó dukálna, és ilyesmi. Meg sokan készítenek járatos kemencét, samottal bélelve, ezekről sem tudok túl sokat. Végülis nagyon sokmindent elolvastam már a neten, de a használat közben szerzett tapasztalatokat hiányolom. Lehet, hogy senki nem fűt manapság már kemencével??? :-o
Egyébként pont a hőtároló képességére játszanék, szóval, az lenne a lényeg, hogy akár a cserépkályha, jól fel legyen fűtve, majd órákig sugározza a meleget. Természetesen mester fogja elkészíteni, de előbb szeretném magam felvértezni mindenféle elgondolásokkal, nehogy aztán megbánás legyen a vége.
Helló emilii! Egy fazaekas barátomtól kaptam agyagot, amivel semmi különös dolgom nem akadt, csupán hozzá kellett keverni a kirostált folyami homokot és a töreket. Mezei sárgaföld, agyag -ki hogy nevezi- is tökéletes, csak azt áztatni és szürni kell. Véleményem szerint neked nem kell olyan vastag falat készítened mint az enyém, hiszen a környezet fűtése a célod, ami nem azt jelenti, hogy akkor sütésre alkalmatlan. Csupán nem fogja nagyon sokáig tartani a hőt. Valamit valamiért. Igaz nem én készítettem sajátkezűleg a kemencémet, csupán "segédmunkás" voltam, de elméletben tudok segíteni. Nem tudom konkrétan milyen tanácsra gondoltál, kérdezz bátran, ha tudok segítek. Dehogy baj a fotó, sőt! Köszönjük!
Megnéztem, hát, csúcs! :-) Mivel tapasztottátok? Nem úgy fest, mint az agyag... bocs, ha már leírtad, kicsit zsong a fejem már a sok infótól.
Én fűtésre szeretnék egy hatalmas kemencét, de senki nem lát el engem jótanácsokkal. :-( Találtam egy csomó fotót, és elméletben kivitelezhető a dolog, de nem tudom, mire kellene odafigyelni, hogy jó legyen. Remélem, nem gond, ha beszúrok néhány fotót egy kemencés mester honlapjáról, ezek nagyon tetszenek. A lényeg, hogy a nappaliban lenne a kemece szája, és a hálót és a gyerekszobát fűtené.
Már leírtam ezeket itt a fórumon, de hátha elkerülte valaki figyelmét, aki mondana nekem sok okosságot. ;-P
Üdv. Egyéves Önkéntes! Találtam az archivumomba egy olyan képet amit megszerettem volna mutatni a napokban a grillező belsejéről. Hát íme:
A készülő bográcsolóm, szalonnasütőm pedig hasonló lesz mit az alábbi képen lévő félkész, csak jóval nagyobb lesz és a műkő tetején apró vörös kövek lesznek beleöntve és felcsiszolva, maga a test pedig sűrűbben lesz burkolva, nem lesz ilyen nagy fugája.
Üdvözöllek macokk a fórumban! Nincs szigetelve semmivel, búboskemence az enyém. Szováti cserép háromfele van vágva, ez képezi a falvastagságot + a tapsztás kívül belül. Az a lábbi linkre kattintva megnézheted az építés folyamatát ha érdekel: http://www.kemencebence.hu/foto/thumbnails.php?album=10
Bocsánat, hogy beleszólok, eredetileg nem akartam, mivel én a búboshoz "értek". Csupán javaslatként akarom hozzáfűzni, hogy addig semmikép ne szigeteld le, míg ki nem szárítottad teljesen a kemencédet csont szárazra. Takarosan fűtsél be többször, mindig több-több tüzelővel. Miután teljesen kiszáradt én válaszfalba való, legalább 6cm vastag táblás ásványi kőzetgyapottal szigetelném le mindenképpen amit fém szeges és fémtányéros szigetelőrögzítővel rögzítenék és továbbá úgy kezelném, mint bármilyen más hőszigetelt falat: üvegszövetháló, tapaszolás és arra mehet bármilyen díszburkolat, színezővakolat. Jó munkát az építéshez és ne feledd megörökíteni a munkafolymatokat, amiket kötelező felraknod ide, hogy minél több érdekességeket lássunk. Üdv.: DacaGaby
találtam két módszert is van aki homokot rakott rá és van aki közetgyapotot szerintem a homok az lassan melegszik át akkor ugyan olyan mintha élére állított téglát használnék A tetővel nem lessz gond édesapám ács :)
Valaki az elúlt napokban "pataki" tálról is érdeklődött, de lehet, hogy mást is érint a dolog. Budapesten a VIII. ker. Rákóczi téren - a bekerített külszinibánya mellett - a Rákóczi üzletházban most 2.100,- és 2.300,- Ft. közötti áron különböző "pataki" tálak kaphatók.
Ejnye no, ne szerénkedjen mán kend Ferenc! Mennyivel szegényebbek lennék, ha nem osztod meg velünk ezeket a gyönyörűségeket, no meg a receptet! KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!