Keresés

Részletes keresés

Nachat Creative Commons License 2016.08.01 0 0 209

Szia! 

 

Ha arra a sárga szélű, ezüstös levelűre (Silver Hahnii Marginated a fajta neve, azt hiszem) gondolsz, abból jelenleg 1 példányra mondanám azt, hogy eladó, de csak szeptembertől. :-)

 

Szintén szeptembertől lesznek más fajtákból is vihető tövek:

Golden Hahnii (korlátozott számban, legfeljebb 2-3 db)

Robusta (5-6 db)

Banded Nelsonii (3-4 db)

Silver Laurentii (5-6 db)

 

Részleteket, árakat e-mailen megbeszélhetjük (ordogh.matekukacgmail.com).

 

Üdv,

 

Máté

Előzmény: feherflamingo (208)
feherflamingo Creative Commons License 2016.07.28 0 0 208

Szia :)

 

az elso kepen levokbol, a sarga szelu es az ezustos leveluekbol nincs elado felesleged??... :)

Előzmény: Nachat (180)
Arany láng Creative Commons License 2016.07.26 0 0 207

Szia!

 

Hozzád hasonlóan én is naplót vezetek, amibe feljegyzem hogy mikor locsolok,(bár nyáron nem nehéz megjegyezni:10. 20. 30.-a)Télen viszont én is 20 naponta locsolom a Szanzikat.

Feljegyzem továbbá, hogy mikor adok nekik tápoldatot, melyiket mikor kaptam vagy vettem, mikor lettek átültetve, melyik hoz sarjat vagy virágot.

Ha van esővizem én is azzal locsolok,ha elfogy akkor állott szoba hőmérsékletű csapvízzel.

 

Most virágzik a Moonshine-om, olyan isteni illata van, nem tudok betelni vele.(Szerintem tömény szegfűillat pláne sötétedés után.)

 

Üdv:Anita

Előzmény: Ádám(Szeged) (205)
Ádám(Szeged) Creative Commons License 2016.07.26 0 0 206

Kimaradt, hogy csak esővízzel öntözök.

Ádám(Szeged) Creative Commons License 2016.07.26 0 0 205

Sziasztok. Én télen-nyáron 20 naponta locsolom őket. A szobámban nagyon világos, délre néző ablakban vannak, illetve az erkélyen is, de ott szigorúan árnyékban. Tetszik nekik, mert idén is virágoztak. Egy füzetbe szoktam felírni, hogy mikor locsoltam meg őket.

Arany láng Creative Commons License 2016.07.17 0 0 204

Szia! 

 

Nagyon szívesen!

Én 10 naponta locsolom a Szanzikat amióta kinn vannak a kerti virágtartóban./Úgy érzem ez a 10 napos locsolás bevált náluk./ Bár azt vettem észre, hogy amelyik Szanzi agyagcserépbe van, az ültetőközege hamarabb kiszárad,porhanyóssá válik, mint a műanyag cserepeseké. Minden második locsolásnál adok nekik tápoldatot nagyon pici arányban.

A virágtartó hatalmas platánfa alatt áll, úgyhogy a nap csak 17 óra után éri őket, akkor már nem égnek meg a levelek és nem szárad ki olyan gyorsan a közegük.Szerintem a locsolás rendszerességét magadnak kell kitapasztalnod, hiszen az ablakban mások a viszonyok. Ha úgy érzed a heti egy alkalom kevés akkor locsold kétszer kisebb adagokban.Talán akkor nem ráncosodnak a levelek.

Egy régebbi hozzászólásodban írtad hogy foltosak a levelek. Szerintem nem a vízcseppek miatt van. Az enyémeket folyamatosan éri a víz amikor a többi szobanövényemet permetezem, mégsem árt nekik.

 

Whitney-vel kapcsolatban nagyon örülnék a cserének.Nekem most a sima Hahnii-ból és a Hahnii Marginated-ből (ez úgy néz ki mint a sima Hahnii de vékony sárga csík van a levél széleken)van szaporulatom. Ha érdekel privátban megbeszéljük. Email-címem:laja28@freemail.hu

 

Üdv Anita.

Előzmény: feherflamingo (198)
Nachat Creative Commons License 2016.07.16 0 0 203

Mellékelek 2 képet. Az egyiken egy rakás Sansevieria látható (és talán itt-ott kikandikál némi Euphorbia trigona és E. tirucalli), a másodikon ritka látvány: Sansevieria-bogyók tekinthetők meg (a kép csalóka: nem S. trifasciata, hanem S. cylindrica hozott termést). Jelenleg már kezdenek narancssárgává válni, beérni. Nem kizárt, hogy hangyák segíthettek a megporzásban, mert feltűnően gyakran és sokáig időztek a virágok környékén, illetve rajtuk.

 

Nachat Creative Commons License 2016.07.16 0 0 202

Igen, néhány más növény elég jól megfér a Sansevieriákkal, bár valamennyit számíthat a hely, fekvés is. Nálam jelenleg Zamioculcas zamiifolia, Euphorbia trigona, Euphorbia tirucalli, illetve egy hibrid Euphorbia (kissé hasonlít az E. milii-re, de jóval robusztusabb) van mellettük, a kutyatejek jobban tűrik a szárazabb-forróbb-naposabb viszonyokat, a Zamioculcas inkább egy kicsit félárnyékosabb helyre javasolható, de az is nagyon jól bírja a szárazságot. Ez utóbbi növénynél az sem gond, ha az anyósnyelvek már szinte teljesen benőtték a rendelkezésre álló területet, mert a Zamioculcas a szűkebb helyeken is otthonosan érzi magát.

A fönt említett kutyatejek közül azonban a trigona és különösen a tirucalli idővel (röpke pár év alatt) hatalmasra nőhet, szó szerint a Sansevieriák fejére nőhet (és még azon is jóval túl). Az is hátrány, hogy a kutyatejek sérülés esetén mérgező, ragacsos, fehér tejnedvet eresztenek, ráadásul nem kevés faj kellemetlenül szúrós (az E. milli és hibridjei, az E. trigona is ilyen). Akinek van Euphorbia leuconeura növénye (fiatalon nagyon szép, fehéren erezett levelei vannak, magról könnyen szaporodik magától is), azt is telepítheti anyósnyelvek mellé, ez legalább nem szúr, ellenben látványos leveleivel jól kiegészítheti a Sansevieriákat. 

Fontos tudni, hogy főleg a "tüske-böki" kutyatejek levelei gyakran csak rövid ideig maradnak a növényen, hamar lehullanak (az E. trigona is ilyen, neki is csak a hajtások végén, a fiatalabb részeken láthatók levelek, lejjebb, az idősebb részeken már úgy néz ki, mintha egy átlagos kaktusz lenne). Ez természetes ezeknél a szukkulens, pozsgás jellegű kutyatejeknél, ráadásul számos fajuk pont olyan élőhelyen fordul elő (a természetben is, túlnyomórészt Afrikában), mint a Sansevieriák.

Bár a szukkulens kutyatejek nem kis hányada megszólalásig hasonlít a kaktuszokra, ez utóbbiak annyira nem biztos, hogy alkalmasak lehetnek az alapvetően egész évben meleget kedvelő anyósnyelvek mellé. A kaktuszok jó része télen valamivel hűvösebbet kíván (ez a "hűvös" 10-15 fok a Sansevieriák többsége számára már rosszul eshet, pláne, ha ez kevés fénnyel társul), ettől függetlenül elképzelhető, hogy néhány strapabíróbb kaktusz megférhet az anyósokkal (is). 

Korábban tettem kísérletet kukoricalevelekkel (Aspidistra elatior) is, ám azoknak túl meleg és napsütötte volt a nálam lévő hely. A kukoricaleveleknek ideálisabb körülmények a legtöbb Sansevierának valószínűleg már nem kedveznek (esetleg az alapfaj S. trifasciata megfelelhet).

 

 

 

 

Előzmény: feherflamingo (199)
feherflamingo Creative Commons License 2016.07.15 0 0 201

Nagyon szepek,tetszenek!!! itt is ugy latom,a Moonshine masabb!.. a harmadik kepen levo meg valami csodaszep!!!!!

Előzmény: Bettoka (179)
feherflamingo Creative Commons License 2016.07.15 0 0 200

Ami fura, hogy az utolso kepen levo viragzo Moonshine-od,nem olyan mint az enyem....mar ugy ertem,akkor valamelyk  nem az,nem? az enyem se meretre,se szinben nem olyan,alapbol is nyurgabb volt,es oldalt csikozata sem volt,ugy emlekszem. Mivel most eros ezustos az uj levelzet,talan (persze csak talan) a Silver Queen-re tudom hasonlitani,kepek alapjan,amit a google-n talalok. Meg meg van egy szanzid amire ra akartam kerdezni, sarga szelu, black.... nem tudok kiolvasni :) van egy hasonlom,viszont annak hiaba sotet a belso resze,kivul vannak csikjai..majd megproballom lefotozni.

Előzmény: Arany láng (191)
feherflamingo Creative Commons License 2016.07.15 0 0 199

Szepen belehuztak nalad is!! egyszer irtad,hogy ossze szoktad ultetni mas novenyekkel is,azok hogy birjak? tudom,hogy hasonlo igenyuekkel,de a szanzik tenyleg extrem tulelok :) nallam meg a pozsgasok se birjak ugy az ablakban mint ok. :)

Előzmény: Nachat (195)
feherflamingo Creative Commons License 2016.07.15 0 0 198

Sziasztok,

 

elnezest,hogy csak most valaszolok.   Koszi Anita a segitseget,azt tudtam,hogy a 'birds nest'' feszket jelent,de epp ezert gondoltam,hogy ez a neve,merthat olyan kis feszek szeruek :) aztan lassan leeset,hogy ez is egy gyujto nev,mint ahogy Bea is irta, pont mint az "anyos nyelv" :P :)   Whitneyvel kapcsolatban,amikor te gondolod,kuldok szivesen,es ha te is benne vagy,inkabb csereljunk, ha lesz majd szaporulatod abbol ami nekem nincs.Csak irnod kell,kuldom. :) jut eszembe,itt van kulon privat uzeneteknek fiok,vagy dirrekt email cimet kell megadni?? mostmar eleg erosek a fiokak,dobsz egy cimet,es kuldom.

 

Bea,te egy Profi vagy! koszonom,hogy egybol raismertel a szanzimra,nagyon orultem a beazonositasnak. Nem tudod,a S.roxburghiana az ugyanaz? valaki egy masik csoportbol elozoleg ezt irta,aztan amikor kijavitottam,azt irta,szinonima....

 

 

Locsolas? most,hogy ilyen meleg van mennyi idonkent ontoztok? en kb hetente,de nekem ablakban vannak,full napsutes meg mindig es neha latom,hogy a levelek rancosodnak ( fura,de egesi serules nulla) ...surithetem kb 4-5 napra?nagyon nem szeretnem tul ontozni :D

Előzmény: Arany láng (194)
forescate Creative Commons License 2016.07.10 0 0 197

Szia!

 

A második képen (ha jól látom) egy Sansevieria javanica látható. Ezt is Sansevieria kirkii-ként szokták árulni a kertészetek.. (persze nem sok köze van a kirkii-khez.) Majd keress rá a neten erre a fajra, és hasonlítsd össze a saját növényeddel. A fotók néha csalókák, de ha többet megnézel és látod a saját növényed élőben, akkor könnyebben be tudod azonosítani. Ha tényleg javanica, akkor picit magasabb lesz majd, de valóban közepes termetű (kb. 50 cm)

 

Nagyon szép lett a "Moonshine"-od. Ennyit számítanak az optimális fényviszonyok!

 

Igen, a "bird's nest" valóban madárfészket jelent, viszont több angol nyelvű oldalon láttam már, hogy a törpe szanzikat "illetik" ezzel a névvel. Tehát az összes törpe trifasciata változatot (Golden hahnii, Silver hahnii, Jade, stb.), nem csak az alapfajt (Sansevieria trifasciata hahnii)!!! Gondolom termete és tőlevélrózsás megjelenése miatt egy madárfészekre asszociálnak. Míg a magas fajták/fajok esetében a "Mother in law's tongue"-t használják inkább.:-) No comment...:-)

Üdv.

Előzmény: feherflamingo (193)
forescate Creative Commons License 2016.07.10 0 0 196

Látod?:-) Amíg egy pici élő részük is van, addig semmi sincs veszve. Igazi túlélők a szanzavérák!:-)

Előzmény: feherflamingo (188)
Nachat Creative Commons License 2016.07.09 0 0 195

Köszönöm! 

 

Beindultak a nyelvek, sarjadzanak rendesen.

Sorrendben: Silver Laurentii, alapfaj, Banded Nelsonii, Laurentii, Silver Hahnii Marginated, Silver Hahnii.

 

Előzmény: forescate (187)
Arany láng Creative Commons License 2016.07.08 0 0 194

Szia Erika!

 

Növény névvel sajna nem tudok szolgálni, nem tudom beazonosítani!

 

A "bird nest" angol szó, magyarul=madár fészek, úgyhogy szerintem az nem a Szanzid neve.

Bocsi ha tévednék!

 

Nagyon szépséges a Moonshine-od!!!Cuki a Gold baby!

A Whitney-re egyenesen ÍRÍGY vagyok, szólj ha van még belőle eladó!

 

Üdv Anita

 

Előzmény: feherflamingo (193)
feherflamingo Creative Commons License 2016.07.08 0 0 193

Sziasztok,szia Berni :) koszi szepen! nagyon rendes vagy,hogy rakerestel ;) meg aktualis,nem talaltam kozeli boltban.

 

Hoztam en is par kepet,bar nem tul jok,gyorsan fotoztam :) Az elson a Moonshine,ami most hogy a napon van olyan gyonyoru ezust szinu,hogy nem birok betelni vele :) kicsit sotet zoldes a szele,imadom! majd ha dusul meg,tuti meg szebb is lesz :) fura,hogy evekig semmi-zold szinu volt.

 

Masodik kepen levo szanzival kapcsolatban segitseget kernek,nem volt neve feltuntetve mikor vettem.Szep,kozep meret,olyan 20-25 cm magas.

 

Harmadik a Whitney,van par csereppel,kicsit banom, hogy igy szet ultettem,szebb lett volna egybe,dusan.

 

KOvetkezo a Gold baby! :) ekkora.....es orulok!!!  :)

 

A kovetkezok ici picik,zoldek,nev nelkuliek,par centisek,nem nonek nagyra. Nem tudom,nem-e ez a "bird nest",mert kb olyanok :)

 

Utolso kepen pedig a Moonshine-om level fiokai..... atvaltoztak :)

Előzmény: Bettoka (192)
Bettoka Creative Commons License 2016.07.08 0 0 192

Kedves feherflamingo,

 

ezen az oldalon meg tudod rendelni a keresett növényt. (persze, ha még aktuális...)

 

 

http://www.sieberz.hu/termek/narancsvulkan/

 

 

Üdv,

 

 

Bernadett (^^,)

Előzmény: feherflamingo (168)
Arany láng Creative Commons License 2016.07.07 0 0 191

Mindenütt új hajtások:

és virágok:

Arany láng Creative Commons License 2016.07.07 0 0 190

Sziasztok Fórumozók!

 

Mutatnék nektek pár képet!

Ezt a Szanzi levélkét pont 60 napja csentem egy orvosi rendelőből.Kicsit ki volt fordulva a cserépből. Hazahoztam, és 4 részre vágtam. Eldugványoztam homok-perlit-virágföld keverékébe./ Már nem bírtam magammal úgyhogy megnéztem mit rejteget a föld alatt./ Hurrá mind a 4 meggyökeresedett!

Arany láng Creative Commons License 2016.07.07 0 0 189

Szia!

 

Köszönöm szépen! Igyekezni fogok.

 

Üdv Anita.

Előzmény: feherflamingo (185)
feherflamingo Creative Commons License 2016.07.04 0 0 188

Juhuuuu,csiga lassusaggal,de buuuujiiiiik kifele a kicsi Golden flame!!!!!

forescate Creative Commons License 2016.06.25 0 0 187

Nagyon szépek!!

Előzmény: Nachat (180)
forescate Creative Commons License 2016.06.25 0 0 186

Valóban csodásak a növénykéid! Remélem kapunk majd fotót a "Moonshine" kinyílt virágzatáról is! :-) Nálam a Balck Coral fog ismét virágozni... Akkor vettem csak észre, amikor szedegettem szét őket.

Sok örömet kívánok az új szerzeményeidhez! Nálad biztosan jó helyen lesznek. :-) Remélhetőleg a Banded Nelsonii is hamar kirúgja magát... :-)

Üdv.

Előzmény: Arany láng (183)
feherflamingo Creative Commons License 2016.06.23 0 0 185

Nagyon szepek!!! egeszseggel nevelgesd oket ;) Az elso kepen levo szepsege ha van valakinek pluszba,irjon ram,vennek en is :) Amugy en is pont tegnapelott postaztam egy Whitneyt,most varom mar a visszajelzest,hogy epsegben megerkezett-e :) osszegyurt ujsagpapirt tettem koreje,es persze fold nelkul.

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Arany láng (183)
Arany láng Creative Commons License 2016.06.23 0 0 184

Bocsi!S.Hahnii Silver Marginated.

Előzmény: Arany láng (183)
Arany láng Creative Commons License 2016.06.23 0 0 183

Sziasztok!

 

Hoztam nektek pár képet az új szerzeményeimről:S.Hahnii Golden Marginated, S.Futura Superba, S.Banded Nelsonii.

 

Olyan szépek, úgy örültem mikor megérkeztek!!!A Hahnii-nak 4 új hajtása fejlődik. Hurrá!Elképzelni sem tudtam, hogy ilyen szép egészséges növényeket kapok!!! Utólag is KÖSZÖNÖM az érintettnek!!!

Ezt pedig ma vettem észre.Hát nem csodásak:

feherflamingo Creative Commons License 2016.06.21 0 0 182

Bocsi, akadalyozza :)

Előzmény: feherflamingo (181)
feherflamingo Creative Commons License 2016.06.21 0 0 181

Sziasztok!

 

Jaj,nagyon szep kepeket hoztatok,tudnek valogatni! :D  Nagyon jo az a kerti virag tarto is,szuperul

megoldottatok!

 

Az enyemek sajna csak az ablakbol  "nezhetnek" ki,de szepen hozzak a sarjaikat,ezert gondolom,hogy eleg jol megvannak.Bar a Gold flame-em mar csak egy levelkevel rendelkezik,ma levagtam azt amin a folt volt,mert  ugy lattam,hogy tul rancos es eloregedett ,es nem akartam,hogy a tobbi reszet akadajozza a fejlodesben.Ja,es multheten megint kiemeltem a foldbol,mert az is bant,hogy a kozepeben semmi elet nincs...aztan gyorsan visszatettem,mert MINTHA oldal hajtasra gyurna......ugyhogy most remenykedem :) Ha kipusztul,asszem irok egy "koszono" emailt annak akitol vettem... :(

 

Jut eszembe,barna folt a levelen mit jelent? viz ment ra?mert ezt olvastam neten,proballtam utanna nezni,mast nem talaltam errol. Gombasnak nem latom....

Nachat Creative Commons License 2016.06.19 0 0 180

Kitettem pár nyelvet a szabadba, kapjanak egy kis levegőt + több fényt.

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!