egy jobbágy vitája a földesurával végül is Mária Terézia elé került... aki a jobbágynak adott igazat. Ellenberger akasztgatásokról nemigen tudok...
Volt idő, amikor senkiházi rablógyilkosok járták a tanyavilágot, s akasztgattak passzióból parasztokat, de az 1919-ben volt, és kunbéla haverjai voltak - a Lenin fiúk.
-----
Igen, meg ott volt Pipás Pista is, a Villa Negráról meg nem is beszélve. Egyik barátnőm nagyapja meg betyár volt.
egy jobbágy vitája a földesurával végül is Mária Terézia elé került... aki a jobbágynak adott igazat. Ellenberger akasztgatásokról nemigen tudok...
Volt idő, amikor senkiházi rablógyilkosok járták a tanyavilágot, s akasztgattak passzióból parasztokat, de az 1919-ben volt, és kunbéla haverjai voltak - a Lenin fiúk.
„En az egyenaramu nagyfeszultsegu vagy nagyfrekis dolgokra akartam a figyelmet iranyitani :)).”
Ó... Hát az egy kissé bonyolult egy átlag háztartás számára, én pusztán a „szemromboló ajánlások” alternatíváját próbáltam bemutatni. Ez barátok között is (sajnos), kimerül a halogén termékekben.
Más. (de energetika)
Nem egy verziót hallottam (főképpen a mindent „tudó”, liberálisoktól) a háztartások energiaigényét „fedező” megoldásokról.
Szerintük, az a minimum, hogy 80 méter csőkígyót lefektetsz a padlástérben, (ha van, ugyebár) plusz cseréld le a békebeli fa nyílászárókat, szutyok műanyagra. (+ a kompakt fénycsövek)
Nem akarom fényezni magam, de, én 3-4 évente veszem a fáradságot, és leveszem a nyílászárókat egy kis karbantartás erejéig. (Nem is penészedik semmi, nem úgy mint a „csodálatos” najlon szarok esetében)
Egy átlagos háztartás, (85 nm2) kijön egy hónapra, 22 rugóból (csak fűtés!) A nyári hónapok már többet visznek, a hűtés miatt (utálom a meleget) de 30-ból az is megvan.
Most eszembe jutott a 47-ezer forintos Pintér :)
Persze a jóember elfelejtette, hogy néha enni is kéne valamit, ennek ellenére előszeretettel wartburgozik „inkognítóban” adyligetre golfozni, és éli a kiváltságosok 200 pöngő fixét.
…
Tehát! A (vadzöld kanászok), minden háztartásba, napkollektort, szélturbinát, stb. ajánlanak.
Több probléma is akad ezzel kapcsolatban.
Vegyük sorba a hátráltató tényezőket:
kegyetlenül megadóztatják,
időszakos (ad hoc),
karbantartást igényel,
a fölösleg „rendszerbe” (hálózatba) juttatása, szintén problémás.
És még csak a háztartások (problémáiról) beszéltünk.
Mi van az iparral?
Józan ésszel belátható, hogy az ipari létesítmények többsége (zöme), nem nélkülözheti az atomenergiát. A teljesség igénye nélkül, említek pár ipari + más egységet:
viszkoza (lábatlan), Richter G., vágóhídak, sütödék, nyomdák, kórházak, tömegközlekedés + vasút, közvilágítás, műsorszórás, a föld alatti létesítmények ellátása, (és az oly sikkes ipari parkok (locsisztik):) stb.
Nos. Ezen egységek nélkül egy ország, megszűnik létezni. Nagy „szerencsétlenségére” (arcvesztésére), a Fukusimai (egyébként kódolt) katasztrófa után, a németek bejelentették, hogy felhagynak az atomerőművek üzemeltetésével. Eh... aztán mégsem. :) Most őszintén! Megérte teletömni az emberek hasát mindenféle badarsággal, a vadzöld kanászok miatt?
Ha lefedném, beépíteném a Német, cirka ~350 000 km2-t, „ad hoc technikával” Na, az a nagy múltú BMW autógyár energiaigényének Kb. felét fedezné.
Az atomenergiánál tisztább, nagyobb, és biztonságosabban kezelhető energiaforrás nem létezik.
Pampog az usa a co2 kibocsátás miatt Kínára, stb. Iránnak meg azt ajánlja, hogy atomenergia helyett használjon olajat az erőműveikben, (ha már annyi van belőle) ad absurdum.
A nagyképűségnek nincsenek határai. De tőlük mit is várhatnánk, amelyik ország visszakéri a bevetett haditechnikát, a megtámadott féltől, na... az a nagyképűség csimborasszója.
Most a tőke max. odébáll, ha a munkás sír..a földesúr néhány jólirányzott akasztással tette helyre a népeket.
A munkásOK meg akár éhen is dögölhetnek... vagy betörnek... UGYE így értetted????
A másik rész meg a legendárium... még a szűkebb pátriámban is megesett, hogy egy jobbágy vitája a földesurával végül is Mária Terézia elé került... aki a jobbágynak adott igazat. Ellenberger akasztgatásokról nemigen tudok... a kétféle színű terrorokat leszámítva... az "akasztgató földesurakról" annyit, hogy pl. II. József alatt halálbüntetés sem volt... egyáltalán nem.
Figyelj, a földesúr nem volt hülye általában, függött a jobbágyoktól... ha felakasztja őket - amit a magyar jogfejlődés nagyobbik részében meg sem tehetett, a halálbüntetés általában a vármegyei/városi bíróságok privilégiuma volt, földesúr pallosjogot csak egyedi kegyként kaphatott a királytól - ki fog kapálni??? Tudod, ez a KÖLCSÖNÖS FÜGGÉS lényege... meg a gyáros is, persze, lenyomta a béreket... addig, amíg azért ott talált munkaerőt, meg fogyasztót a termékeire... egy határon túl egyáltalán nem volt érdeke lenyomni a béreket... nem úgy, mint ma, amikor simán addig megy, ahol napi egy tál rizsért is talál embert... és te szabadon választhatsz, hogy megcsinálod itt 1 tál rizsért, vagy mész utána és ott 1 tál rizsért...
Szerintem nagyon is..... talán a "speciális helyzet" miatt, ugyanis testvér-népről szól a dráma.....
A kibic, meg NATO képében, alig várja az ürügyet, hogy nyíltan bevonuljon, és rátegye kezét Európa gázcsapjára.....no meg Ukrajna nemzeti vagyonára és természeti adottságaira.
-----------
Nagyon azok bizony. Én inkább arra hajlanék, hogy sokkal komolyabb gazdasági és politikai okai vannak ennek a testvérségnél. Különben is, milyen tezsvír az, aki ki akar irtani?
Semleges, műküdő, ütköző állam jó lenne neki is nagyon, pl.
Ez azért nem így van. Most a tőke max. odébáll, ha a munkás sír..előtte meg a földesúr néhány jólirányzott akasztással tette helyre a népeket. Bár soxor az sem kellett, mert az egyház, mint a nemesi réteg legfőbb ideológia támasza, kordában tartotta sokáig a zúgolódókat.
Történelmi tanulmányokba kezdhetnél, mert nem vagy még vitaképes. De a mánál maradva is vannak hiányosságaid. Néhány éve, Mo-on egy japán cégnél a dolgozók az embertelen, rabszolgatartó munkakörülményekre és viszonyokra panaszkodtak. Na ebből annyi lett, hogy a szakszervezeti vezetőnek valami üveg konyakot csempésztek a cuccába és alkoholfogyasztásért kirúgták, pont.
Hasonló történt a törvénysértő, ösztöndíj pénzeket lopkodó iskola hírkeverő dolgozójával, az iskolával semmi.
Bulgáriában is tudok hasonló gyár ügyről, hasonló remek eredménnyel, az egy USA cég volt.
És sorolhatnánk napestig. Te mintha valami párhuzamos valóságban léteznél.
Csak a slusszpoén kedvéért. Néhány éve Londonban rabszolgatartó ügyekről volt szó. Nem, nem cigányok. Néger kissrác, mármint a teste vagy darabjai a Temzében történetek.
Hattér-információ arról , hogy milyen állapotok uralkodnak Ukrajnában és a "hadseregben". Döbbenetes! A média árnyalni próbálja a korábbi egyoldalú tájékoztatását. Valami elkezdődött!
Becsapott magyar családapák a keleti fronton
Egyelőre kizárólag hivatásos katonákat és önkénteseket vetettek be ukrán részről a szeparatisták ellen vívott fegyveres akcióban – tudhatjuk meg a hírekből. A Beregszászi járásból is csak önkéntesek és hivatásos katonák kerültek a veszélyes zónába a járás hadkiegészítő parancsnokának sajtónyilatkozatai szerint. Régóta foglalkoztat a kérdés, miért jelentkezik valaki magyarként frontszolgálatra ma ebben a helyzetben. A három hónap után tíz napra családjához hazaengedett, Guton élő Király Istvánnal beszélgettünk.
István áprilisban múlt 30 éves, feleségével, Renátával két kislányt nevelnek. Rendes katonai szolgálatát már tíz évvel ezelőtt letöltötte. A beregszászi Flextronix gyárban dolgozott korábban, de a Gutra közlekedő munkásbuszjárat megszüntetése miatt visszament korábbi munkahelyére, a guti varrodába dolgozni. Arról, hogy hogyan lett újra katona, a következőket mesélte.
– Pont szabadságon voltam otthon, azt terveztem, hogy felújítjuk a házat, kimeszelek. Elvittem a nagyobbik lányomat, Rékát óvodába, visszafelé a boltnál találkoztam a községháza takarítónőjével, aki beküldött a polgármesterhez. Mindketten azt mondták, hogy be kell mennem Beregszászba a „vojenkomátra” (hadkiegészítő parancsnokságra), ahol csak valamilyen ellenőrzés lesz, semmilyen írásos behívót nem adtak. Azt mondták, hogy nem egyedül megyek, jön velem a faluból egy másik fiú is, aki velem ellentétben továbbszolgáló katona. De ő nem jött, állítólag azóta is külföldön van. Nyolcan mentünk be az egész járásból meg a városból, onnan a klinikára irányítottak, ahol kivizsgálás helyett gyorsan aláírattuk az orvosokkal a „papírunkat”, még vért sem vettek. Én szívbeteg vagyok, de azt mondták, hogy az most nem baj. Az úgymond „orvosi vizsgálat” után azt közölték, hogy másnap reggel 6-ra megint menjünk vissza a „vojenkomátra”. Visszamentem, és többet már nem mehettem haza. Július 10-én lesz három hónapja, hogy katona lettem hét társammal együtt, hárman voltunk magyarok. Mi máig semmit nem írtunk alá, nem lehetünk önkéntesek.
– Hová vitték önöket Beregszászból?
– Előbb Rivnébe vittek, ahol 25 napot töltöttünk a gyakorlótéren. Kaptunk egy velem egyidős önjáró löveget, de semmi újat nem mutattak. Tíz évvel ezelőtt Volodimir Volinszkban tüzérként szolgáltam egy pontosan olyan önjáró lövegen, mint a mostani. A tisztjeim közül kettő ugyanaz, aki akkor, igaz, az egyik már nem „kapitány” , hanem „polkovnik”, de a másik még mindig ugyanúgy „sztársina”.
Rivnéből több helyen megállva a Dnyipropetrovszki terület Donyecki területtel szomszédos részére vittek tovább, majd előre mentünk Novoukrajinkáig, ami állítólag már nincs messze Donyecktől. Nem volt előttünk elővéd, annak ellenére, hogy megígérték. Pedig ha az én önjáró lövegem felrobban, az egy kisebb falut is elpusztíthat, 3,5 tonna robbanóanyag van benne. Normális viszonyok között az ilyen lövegnek mindig hátul kell maradnia, mert én húsz kilométerről el tudok találni vele bármit. Ottani férfiakat egyet sem látni a városokban, csak nőket. Mi, a Nyugat-Ukrajnából odavitt katonák állunk és várjuk a szeparatisták támadását. Idáig szerencsére nem kellett harcolnunk, mert nem támadtak meg minket. De két esetben érte találat az ellenőrző posztjainkat. Egyszer a helyiek kimentek az ellenőrző posztra Novaukrajinka közelében, megvendégelték a katonáinkat. Amíg azok ettek, ittak, addig az út túloldalán az ellenség elfoglalta a pozícióját. Később vállról indítható rakétával tüzet nyitottak rájuk, tizenhárman voltak a poszton, mind meghaltak. Egyszóval vigyázni kell a helyi lakossággal, és mindenki mással is. Ha valami veszélyt szimatolnak a tisztjeink, egy hétre is eltűnnek.Egyébként ott a tisztek mindig hazudnak, soha nem mondanak igazat. Veszélyesek a katonatársaink is, akik gyakran és sokat isznak, majd részegen összevissza lövöldöznek. Van egy, aki kézigránáttal és kalasnyikovval a kezében sorakoztat éjjel mindenkit, pedig ugyanolyan katona az illető, mint mi. Akad olyan, valószínűleg tényleg önkéntes, aki legalább hatvanévesnek néz ki.
Egyébként szinte mindenki azt mondta nekem ott, akivel beszélgettem erről, hogy ő nem önkéntes, őt is behívták.
– Milyen az élelem? Van tisztálkodási lehetőség?
– Az ennivaló nem embernek való. Reggelizni nem járunk mostanában már, inkább főzünk magunknak egy kávét, az ebédet nem mindig tudjuk megenni. Tizenöt literes vedérben főzünk magunknak vacsorát, és le van tudva az egész nap. 2000 és 2200 hrivnyás zsoldot kapunk beosztástól függően, amiből főleg élelmet és minden mást veszünk, ami szükséges. Állítólag az amerikaiak küldtek nekünk golyóálló mellényeket, meg szárazélelem-csomagokat. Mi abból még semmit nem láttunk. Ötezer hrivnyáért vehetünk magunknak olyan golyóálló mellényt, amely 50 méterről átlőhető kalasnyikovval, nem ér semmit.Az amerikai szárazélelem-csomagokat 220 hrivnyáért lehet megvenni a boltokban. A körülmények embertelenek, nincs tisztálkodási lehetőség. Csak ebédkor lehet az étkezdénél vizet szerezni a lajtoskocsiból, ami inni is kevés, nem megmosdani. Van ott egy folyó, de csak ritkán engednek le fürödni. Hónapok óta vagyunk életveszélyben és embertelen körülmények között. Közben egyszer voltunk a mikolajivi gyakorlótéren is, na ott volt meleg víz, volt fürdési lehetőség. Lassan az egyenruha is elrongyolódott rajtam. A katonakönyvünkbe csak azután pecsételték be, hogy hol vagyunk, miután emiatt fellázadtunk.
Nincs villanyáram, a mobiltelefonjainkat csak generátorról tudjuk tölteni, de ahhoz csak ritkán kapunk benzint.
Az ország vezetőinek ígérete ellenére rendszeresen kapom a harctéren az értesítő SMS-eket a banktól, hogy fizessem be a részleteket, mert különben…Nem fizetjük, lesz ami lesz. Úgy tapasztalom, hogy ebben az országban mindenki hazudik, minden szinten rendetlenség van, és aki teheti, az lop.
– Hányan vannak együtt magyarok?
– Hárman mentünk Beregszászból, de csak ketten kerültünk egy helyre egy beregszászi sráccal, illetve van velünk az Ungvári járásból egy fiú, Tiszaásványból. Június 26-án, csütörtökön hármunkat egy hónapi könyörgés után engedtek tíz napra haza. De vasárnap már telefonáltak, hogy menjünk vissza, mert megy az alakulatunk más helyre. Úgy döntöttünk, hogy nem megyünk, csak pénteken, ahogy az okmányon szerepel. Egyébként az ukránokat jobban elengedik, mint minket, jobban ki tudják magukat magyarázni.
– Mit tenne, ha ma szólítaná meg a községháza takarítónője?
– Akinek esze volt, az nem ment. Hiába mondták a községházán, hogy ez csak adatpontosítás, nem visznek sehova.
Az egyik kislányom most megy iskolába, a másik hároméves. Nem tudom, mit csináljak most. Azt mondják a faluban, hogy ne menjek vissza, de ott azzal fenyegettek, hogy az öttől tíz évig terjedő börtön, mert dezertálásnak számít. Lehet, hogy ott meg lelőnek. Melyik a jobb? Én csak a lányaimat, meg a feleségemet sajnálom, nem szeretnék nekik problémát okozni. Egyébként nem mennék vissza, mert ami ott van, az nem embernek való.
A két másik magyar fiú is visszamegy, úgy döntöttem, pénteken megyek velük én is. Bízom benne, hogy a Jóisten nem akarja, hogy meghaljak. Valaki azt is mondta, hogy pénzzel el lehet intézni, hogy ne kelljen visszamennem. Pontosabban az egyik embert, akit velünk együtt vittek el Beregszászból, már Rivnéből hazaengedték, állítólag itthon a családja elintézte. Nekünk banki hiteleink vannak, nincs annyi pénzünk.
Találkoztam később Király István beregszászi katonatársával is, aki szintén nem hivatásos katona, családos ember, egy gyermek édesapja. Elmondta, hogy ő sem önként jelentkezett katonának, hasonlóan járt, mint István. De ő nem adja a nevét az interjúhoz. Azt ígérte, szívesen nyilatkozik, ha egyszer végleg hazajöhet.
Ez azért nem így van. Most a tőke max. odébáll, ha a munkás sír..előtte meg a földesúr néhány jólirányzott akasztással tette helyre a népeket. Bár soxor az sem kellett, mert az egyház, mint a nemesi réteg legfőbb ideológia támasza, kordában tartotta sokáig a zúgolódókat.
Működnek az uniók csak nem ezek a túlbürokratizált szarok. Autonómia, szubszidiaritás a jelszó.
A bürokrácia nem a kulcsprobléma itt szerintem. A többi közel van. Az unió és az unifikáció közti különbség a lényeg.
Az előbbi feltételezi az önkéntesség, s így a szükségesség, hasznosság elvét, s mint olyan a társadalom lételemének, a kölcsönösségnek a meglétét. Az utóbbi kényszerített, s így nem feltétlen és sokszor nem tartalmazza azt, amit az előbbi igen.
Hé Uram, az miféle egyensúly, hogy a jobbágynak évszázadokon át kuss?
Tudod, erről a gengszterváltáskor népszerű vicc jutott eszembe, miszerint lehet, hogy most üres a tányér, de legalább ugathatsz cserébe...
Persze ez ettől még a legendárium körébe tartozik...
Tudod, az egyensúly meg az volt, hogy volt a földesúr majd később a tőkés, a másik oldalon a jobbágy, majd később a bérmunkás, és ezek KÖLCSÖNÖSEN függtek egymástól, és mindkettejük dolgait szabályrendszerbe fogta a nemzetállam joga.
Mára ez a függés egyoldalúvá silányult, az aranybornyú megveszett... a tőke kiszabadult a joghatósági kontroll alól, az egyensúly megborult... ma már nincs a tőkén semmiféle MEGEGYEZÉSI KÉNYSZER, simán odébb áll, ahova akar... nincs az, hogy a bérmunkás IS függ a tőkéstől, meg a tőkés IS a bérmunkástól... nem véletlen, hogy a sztrájkok megszűnőben a szakszervezetek felszámolódóban, ugyanis az az egyensúly szűnt meg, ami a munkás-érdekérvényesítés alapja volt... akkor meg minek az eszköz...
Tudod egyszerű ez, a kölcsönös függés rendben van, az egyoldalú függés az, ami mindig megnyitja a poklok kapuját... MINDIG. Akkor is, ha egy házasságról beszélünk, akkor is, ha egy munkaviszonyról, akkor is, ha nemzetek egymás közötti viszonyáról... na és szoros ontopicra váltva EZÉRT milliószor veszélyesebb az USA Európára, mint Oroszország... hisz az utóbbival KÖLCSÖNÖSEM függünk egymástól, az USA viszont egyoldalú függőségben akar tartani.
Lehet, hogy nincs, viszont nagyon jó esélyed van egy élhető életre. Míg a jobbágynak csak az a fos volt, amiben a nagyapja is élt és jó eséllyel az unokája is élni fog (vagy fogott:) )
Ez egy kommenista-revolucionista baromság, propaganda, már ne haragudj. Egy történelem értelmezés, maximum, jó indulattal.
Sajnos, teljesen tényszerűtlen. Mo-on például, abban a 'rohadt' középkorban, a paraszt jobban élt, mint a mai átlagpolgár. Kádár kora szintén így hasonlít, tények szerint.
Nem. A történelem szép stúdium, nézz utána. Vendeenel is kaparták a fejüket danteek hogy ezek a fránya parasztok miért vonzódnak a királyhoz annyira...utána persze vérbe fojtották a dolgot, a szabadság-testvériség jegyében
Szerinted egy borsodi, vietnámi, kazah, nigériai, perui gyereknek milyen választási lehetőségei vannak...pedig most már aztán tényleg megvan az ideológia állítólag, na meg a tudás és a pénz is...az egyenlőtlenség ennek ellenére nő....és amint meg akarják fogni a gazdagot, sír és kimenti a vagyonát andorrára....undorító.