Nem voltam most én sem pár napíg,mindennapra jutott egy orvosi vizsgálat :(
Nekem vagy 5 éve már a nőgyogyóm említette,h szerinte Pcos-s vagyok,de a régi házidokim nem volt hajlandó elküldeni erre irányuló vizsgálatra. Mindíg azt mondta,egyszerűen csak kövér vagyok,és fogyjak le :o
A menzeszem sosem volt normális (28napos ciklus nem volt sose) De csak az elmúlt 2 évben lett ilyen hihetetlen módon ritka (évi 2-3 alkalom)
Mivel én már nem szeretnék babát (van egy 5 éves kisfiam,aki 13év után spontán fogant) nagyon nem izgatott,hogy nincsenek "havi gondjaim" .
Tavaly volt egy gerinc-műtétem is,emiatt is megváltozott az életem. Háziorvost váltottam áprilisban,és az új doki (hálisten) egyből küldött mindenféle vizsgálatokra.
Szűcs dr.-nél hétfőn voltam,de nem tudtam,hogy kell terheléles cukor-leletet vinni,ráadásul egy hormontartalmú vízhajtó-segítő gyógyszer szedése miatt csak 6 hét múlva tudnak hormonvizsgálatot csinálni,így a drnő nov. végére rendelt vissza,akkor lesz meg az összes lelet,amiből (remélhetőleg) kiderül mi is a baj nálam.
A tesztoszterin-szintem duplája a normális felső határának,ez nem tudom mire utal leginkább?!
Örülök viszont,hogy Szűcs drnő támogatja ezek szerint annak a gyógyszernek a felírását . Kiváncsi vagyok milyen lesz a terhelésem,majd beírom az értékeket,mert én nem értek (még) hozzá .
Találtam egy fórumot, ahol a terhesség alatti cukrokat mértek. Többen is hozzászóltak ha utána akarsz olvasni, írd le az ittenieket hátha tudnak valami okosat mondani, aki már kitaposta ezt az útat.
Itt a fórum: http://velvet.hu/poronty/2007/07/12/terhesnaplo_a_meret_a_lenyeg
A polypról azt mondták, hogy jéggel, késsel, lézerrel el lehet távolítani, az atypiara valami laphámsejt elváltozást írtak, a müller ciszta meg szerintem az lehet ami maga a pcos. Hát ezek vannak körvonalban, de lassan levadászom a nőgyógyászomat sajnos bezárták ahol eddig rendelt és a helyet keresi, de remélem utána okosabb leszek.
Volt neked ilyen jellegű műtéti beavatkozásod? Mennyi ideig tart a gyógyulás?
Az az igazság, hogy most váltottam munkahelyet és a két munkáltatóm ismeri egymást. MOndanom sem kell, hogy az előző munkáltatóm már eleve elásztatott az újnál ráadásul csak szerződéssel vagyok ahol próbaidőt kötöttek ki, szóval a lényeg a lényeg hogy semmi szín alatt nem akarok táppénzre kerülni:S
Tényleg nem is kérdeztem, hogy sikerült a kisebbik lányod endokrines vizsgálata? Kiderült hogy mi okozza nála a menstruációs rendellenességet?
12.-ére kapott a párom időpontot a Tűű-höz. Azért kellett most előtte menni a terheléses tesztre, hogy addigra kész legyen a lelet. Hát sajnálnám ha nem Ő lenne ott. :(((
Ez a legrosszabb, hogy az ember több dokihoz is kerül, és sajnos sokszor mind másst mond. Na legyél okos :(((
nekem Szűcs doktornő simán a terhelésésesből megerősítette a PCOSt (persze az UH elég egyértelmű volt) azt magyarázta, hogy a "kiugrásból", amit az 1 órás terheléséses vérvétel mutatott, (0,1,2 órás volt) számára egyértelmű, hogy rezisztencia van, nálam se kért rezisztencia vérvételt, viszont felirta kb 40 perces anamnézis felvétel után a metet. (nekem pajzsmirigy alulműködésem is van, volt nálam egy halom laborlelet, lehet hogy ezért is volt neki elég a sima terheléses nálam)
A párom már a 13. hétben van a babáinkkal. A bajom az,hogy Ő is inzulin rezisztenciás. Az éhgyomri értékei tök jók voltak, viszont a terheléses lelete elég gáz lett. A cukor max 5.8 helytt 7.1, az inzulin max 29 helyett 76. És valami hormon sem jó. Az pedig nagyon kevés. min 1 helyett 0,05. (ha jól emlékszem)
A kérdésem a következő lenne: olyan topikot vagy honlapot keresek, ahol erről informálódhatnék. A terhességi cukorbetegség -be bele olvastam, de ott inkább olyanok írnak, akik inzulinfüggő cukorbetegek.
ha valami egyéb egészségi problémád van, akkor inkább ajánlott dietetikussal konzultálni!!!!!!
Arra gondolok: epe, vese, máj, gyomor, stb....
Az is nagyon sokat számít, milyen a felszívódásod, mennyire gyors az anyagcseréd, stb.....
A gyümölcsöknek, gyümölcsleveknek a szénhidráttartalmát is figyelembe kell venni!!!!
Azért a finom husokról sem kell teljesen lemondani, mert a halat, csirke-és pulykahúst lehet módjával enni!
// hogy ne legyen nagyon unalmas a zöldség, én nagyon "vékony habarással" sűrített főzeléknek is szoktam készíteni, sovány tejföllel !//
Cukor helyett nem használok semmit!!! Max. gyümölcscukrot!! A kávét, teát naturon isszuk a lányaimmal együtt.
A mesterséges édesítőszerek hosszútávon rákkeltő hatásuak lehetnek!
Legalábbis én így tanultam. Én 27.éve diabéteszes vagyok, és 8.éve folyamatosan kapom az inzulint, ami mára már 48-52.egységre "nőtte" ki magát. Napi 4x- adom be!
Almira gyorsabb volt és válaszolt. Tegnap nem tudtam internetközelbe lenni és ezért nem jutottam el odáig hogy válaszoljak. Én metformint szedek pco-ra. Egy két cikk alapján és az itteni fórum által jutottam el odáig hogy ezt kell szednem, később az endokrines is megerősített ebben de felírni senki sem akarta. Én szegedi vagyok, ennek a gyógyszernek a felíratása Pesten könnyebben megy.
Július augusztusban graciallal lett meghozatva a menszim, most kb egy hónapja szedem a metforint, este egy fél szemet és ma spontán megjött a menszim:)
Ami aggaszt az az, hogy megjött a nőgyógyászati méhnyak rákszűrésem és az eredményem nem lett negatív. A következő diagnózisok vannak feltüntetve kérdőjelesen és egyben beutalót is kaptam további vizsgálatokra: -P-3 ASC-US AGC reservsejt atypia -polyp müller cysta
Egyben beutalót is kaptam további vizsgálatokra. Kicsit aggódok, hogy mik ezek és csak remélem hogy nem veszélyesek. A fentiek közül van valakinek valamilyen tapasztalata?
26 éves vagyok és új itt nálatok, bár már több mint egy éve tudom, hogy PCOS-m van. Ezt sajnos csak a nőgyógyászom mondta meg, de semmilyen egyéb vizsgálatot nem csinált (hüvelyi uh -n kívül), hanem felírta a Diane35-öt, ami nagyon szuperul be is jött, mert előtte fél évig nem volt mensim, és 12 kg-t híztam, de amint elkezdtem szedni, simán leadtam 8-10 kg-ot. Most viszont úgy döntöttem, hogy babát szeretnék, és felhívtam, hogy mi a teendő. Annyit mondott, hogy hagyjam abba a gyógyszert, három hónap múlva, ha úgy gondolom, hogy ideje babázni, menjek be hozzá. Olvasgattam a neten (pco.hu), és az a kérdésem lenne felétek, hogy a háziorvossal is írathatok beutalót egy terheléses cukorvizsgálatra, vagy ha nem, hová forduljak. Ja, és 2 hete hagytam abba a Dianet, ez nem fog bezavarni? (Mert gondolom egy hormonvizsgálatba bele tud). És mégegy kérdés: a metformin elkezdése előtt meg kell várni, míg a diane kiürül a szervezetből?
Természetesen nem haragszunk, sőt örülünk neki, ha valakinek tudunk segíteni, hogy megkönnyítsük a helyzetét!
Most csak röviden annyit: a lipid: zsírszegény
a mediterrán: zöldségben gazdag, szénhidrátban szegény!!!!!!!!
A munkavégzés és a jobb közérzet miatt napi 140-150 szénhidrátnál kevesebbet nemigazán ajánlott!!!
A másik: én a diabétesz és a több társbetegségeimre kapott gyógyszerek miatt egyáltalán nem ihatok semmiféle alkoholt!! Viszont, a diétában a kulturált vörösbor fogyasztást ajánlják!
Ha www.google.hu "beírod" mediterrán diéta, sok segítséget kahatsz!
Köszi, köszi,köszi. De tényleg! Ha nem jelent neked terhet, akkor szívesen venném, ha tudnál nekem is postázni. CSak hogyan oldjuk meg, elküldjem a telszámomat, hogy megbeszéljük, vagy az email címemre is írhatsz priviben. Nem tudom ezt,hogy szoktátok megoldani. Köszi előre is!
Remélem nem baj, ha én is válaszolok, bár linket nem tudok beszúrni, de ha bemásolod ezt a címhez, ez a wellnesscafe oldalán található mediterrán diéta:
Láttam az inszemes topikban, hogy szeretnél LH tesztet. Nekem útba esik a vitani, pont tegnap gondoltam rá, hogy venni kéne kipróbálásra. Bár arra nincs időm, hogy begyűjtögessem az emberkéket, de gondoltam, ha megveszem majd körbekérdezem a fórumokat. Szívesen postázok neked belőle! Mondjuk azt sem tudom mennyit adnak egy csomagba, csak azt tudom, hogy nagy tételben árulják.
Szia! Remélem nem veszitek rossz néven tőlem, hogy bekukucskálok ide hozzátok, én az inszemes topicban vagyok főként. Nekem is Pco van, enyhe tünetekkel, nem tipikus Pco. Metformint szedek, ezt a kaális dokim írta fel. Nem diétáztam eddig, ami gondolom nagy hiba, és azt szeretném tudni, hogy milyen az a mediterrán lipid diéta. Ezt nálad olvastam, ha esetleg tudnál segíteni, hogy hol találok erről részletesebben valami leírást, azt nagyon megköszönném.
ahol ezekre a kérdésekre jobb választ találsz, mintha én próbálnék firkantani. A lényeg az, hogy a sejtek nem tudják felvenni a vérből a glükózt, ezért a hasnyálmirigy sokkal több inzulint termel. A magas inzulin eltolja a hormonok egyensúlyát, ez okozhatja a változatos tünetek zömét. A hasnyálmirigy viszont ettől egy idő után kimerül, és akkor jön a 2. tipusú cukorbetegség.
a pajzsmirigyeseknek is van a pcos.hu-n linkje, ahol viszont a Cushingra találsz.
Mindent érdemes a honlapon vgégigzézni, az orvosajánlót is.
A háziorvosnak kell szólni,hogy kérjen egy ilyen inzulin-vizsgálatot is ?
Mert az endokrinológus csak a terhelésest írta a lapomra tegnap. SOTE II Bel.-en a Szűcs doktornőnél voltam,tegnap valahol itt olvastam is róla,de egyenlőre még nem tettem rendbe az agyam, a túl sok információ szanaszét hever bennem. Cushing/PCOS nálam mindkét szindrómának a tünetei fellelhetők....
Állítólag a hugom (is) Cushing-szindrómás,a nőgyogyóm pár éve mndja,h szerinte PCOS vagyok,de a (régi) háziorvosom ugye nem volt hajlandó elküldeni semmilyen vizsgálatra. Nehezíti az életemet,hogy tavaly ráadásul volt egy gerincműtétem is,és bizony sokszor menni is alíg tudok,nemhogy tornázni ( ugye a súlyfelesleg miatt nagyon szükség volna rá).
Bocsi,h ennyi mindent ideömlesztek,de gyötörnek a kétségek,és beleolvasgatván a topikba , úgy vettem észre,itt nagyon segítőkész emberkék vannak :)
Az endokrinológus elküldött most hüvelyultrahangra is,meg kell majd csináltatnom egy terheléles vércukor-mérést is. A fogalmakkal egyenlőre még csak most ismerkedem,és elég nehéz,mert nemrég váltottam háziorvost , (a régi enyhén szólva nem foglalkozott velem,azóta kiderült,hogy Reflux-betegségem is van,+ nyelőcsőfekélyem :/ ) és sorban vizsgáltatja ki a panaszaimat,így mostanában a net elött ülök,orvosi fórumokat,szótárakat keresvén...
Köszi,h ilyen gyorsan reagáltál,majd írok a feljeményekről :)
A terheléses vércukor - vizsgálat miért fontos a PCOS-oknál ?
Nálam nem rég diagnosztizálták a pco-t de a felsorolt tűnetek mellett nekem hajhullás és pattanás is van. Ha a nőgyógyászodnál jársz mindenféleképpen csináltass hüvelyultrahangot, ha lát cisztákat a petefészkedben, akkor biztos hogy pco-d van.
Én csak egyszer olvastam a Cushing korról, hát komolyan mondom a sírógörcs jött rám:S A mellékvese túlműködése az egyik alapja neki. Itt bővebben olvashatsz róla: http://hipofizis.hu/cushing.php
MIndenféleképpen meg kell csináltatnod a vérképet, abból rengeteg minden ki fog derülni, de az biztos hogy nincs rendben a szervezeted.