Nem, már sajnos nem megyünk haza, de köszi azért...
Voltam otthon, ott egyáltalán semmit nem látott a doki, legyintett arra, hogy kicsi a baba, én is kicsi vagyok, ennyivel elintézte. Tomi normál születési méretére meg azt mondta, hogy minden baba más. Hozzá egy nagyon közeli orvos ismerősünk-barátunk ajánlott be, tegnap apukám összefutott az ismerőssel, elmondta az aggodalmaim, ő meg azonnal mondta, hogy fölösleges, ő a kollégájában szakmailag annyira megbízik, hogy ha bármi gyanús jel lett volna, akkor nem legyintgetett volna a doki, hanem tüzetesen utána néz, nyugodjak meg, minden rendben lesz. Hát ezen vagyok. :)
Az én kiírásom időpontja hivatalosan november 7, de a 12. heti genetikai UH-on 11 nappal nagyobbnak mérték a babánkat, így a védőnő szerint hamarabbra is várható, kb. október 28-ra, merthogy az UH szerint megállapított kor a pontos(abb). Persze úgyis akkor jön, amikor neki jó. :)
Szia 2hounds! Az iugr -tol ne felj csak laikusoknak ijeszto. Az en iugr-es kisfiamat most vettek fel szupersuliba maximalis felvetelivel. Nala 6-8 het volt az elteres a vegere.
Probalj tovabbra is sok szenhidratot fogyasztani.
Itt nalunk orrcsontbol is nezik a downt, biztos azt neztek a 4d vel, ne aggodj.
Drukkolok!
Hu, ez nagyon ijesztoen hangzik :o( Foleg, hogy igy is bannak veled...
Elso gyerek mekkora volt?? Ha tenyleg ti is ilyen kicsik vagytok, akkor azert azt figyelembe vehetnek...
Amniocentezis tenyleg fura, hogy ilyenkor mar miert... De nem kotelezhetnek ra, nem?
Nagyon nagyon drukkolok, hogy minden rendben legyen! A mozgasa is megnyugtato gondolom, hogy ilyen elenk, az is azt erositi, hogy egeszseges kell hogy legyen! Beteg gyerek nem mozogna ennyit meg ilyen erosen...
Nem jössz haza véletlen? Tudnék ajánlani valakit, aki szerintem megnyugtathatna, úgy tudom, SOS is fogad, akár éjszaka is, legalábbis volt, aki este 11-kor jutott be hozzá. Ha érdekel, teszek be egy linket a munkásságáról, spec. területe a genetika meg a genetikai rendellenességek, ő vezette be Mo-n a chorionbiopsziát meg a tarkóredő-mérést.Engem 1 perc alatt megnyugtatott, és az ár nem a csillagos ég....
Voltam csütörtökön UH-n megint. A lényeg: továbbra is 2 hét a lemaradás, szóval tartja a dolgokat, nődögél, csak nem gyorsítított be. Továbbra sem látnak semmi rendellenességre utaló dolgot, a baba összes testrésze a helyén, jól funkcionál mindene, mozog, aktív nagyon, majd szétrúgta az UH készüléket, szinte leugrottam párszor az asztalról. Az én részeim is jók, magzatvíz elegendő, pont jó, a lepényen semmi gond nem látszik, a köldökzsinór idézem "nagyon megnyugtatóan" pulzál, stb stb. Ennek ellenére nem tűntek sem nyugodtnak, sem engem nem akartak semmivel nyugtatni. Komolyan, az volt az érzésem, hogy csalódottak, hogy nem találtak valami szaftos kis rendellenességet. Valami fejesebb doktornőt is behívtak, a végére 3x UH-ztak, agyon nézték szívét, mindenét, még 4D-re is kapcsolták egy kicsit a gépet, gondolom, hogy jobban látszódjanak dolgok, nekem mondjuk azt mondták, hogy azért, hogy láthassam az arcát. De ehhez úgy megütögette, rázogatta a hasam a nő, hogy felültem az ágyon, tök fájt, mondtam is, hogy inkább kihagyom, hogy 4D-ben lássam, ha ez az ára. A kommunikáció szörnyű, minden kérdésemet kikerülték, félig vagy nem válaszolták meg, tök nem informatívak, elhessegettek mindennel, hogy mindjárt, de aztán nem volt mindjárt, nagyon udvariasan és határozottan elbocsátottak. Írásban semmi adatot nem kaptam meg, hiába kértem, minden gépen van, a kartonomban semmi nyomtatott dolog nincs, egy A4-es lapon kívül, amiben 3 sorban leírják, hogy a baba szimmetrikus IUGR magzat. (Méhen belüli növekedési visszamaradás, ha valaki nem ismeri ezt a rövidítést, Mo-n is így rövidítik.)
Előtte még közölték, hogy hát jó, akkor 3 hét múlva jöjjek, akkor esetleg nem ártana egy amniocentézist csinálni. Majdnem leestem az asztalról, 32 hetesen??? Mi az anyámnak? Mikor rákérdeztem, hogy szükséges-e ez, és hogy én nem szeretnék ilyet, akkor mondták, hogy majd megbeszéljük megint, de hogy ezzel "egy rizikót" ki tudnának mutatni. Hát igen, ki nem mondták volna, hogy kromoszóma rendellenességre gondolnak, "egy valamit" mondtak burkoltan. Én meg halálra váltam persze, mert bakker most derül ki, hogy esetleg Down gyanús a gyerekem?? Amúgy semmi egyéb nem utal rá, amit UH-n meg lehet látni, gondolom emiatt is akarják az amniót, de szerintem meg tökre fölösleges. Ha elvégzik, és 1-2 hét múlva 33-34 hetesen megtudom, hogy beteg a gyerekem, akkor mi lesz? Max annyi, hogy 6 héttel előbb keseredek el és állok neki bőgni, az biztos isteni jót tenne a terhességemnek... Elvetetni kicsit késő lenne (amúgy itt tilos is az abortusz minden körülmények közt), ha tényleg beteg, akkor sem tudok mit tenni, így jártunk, ha meg nem, akkor meg mit kockáztassunk. (Amúgy a vizsgálat "nem kockázatos egyáltalán", 200-ból 1 eset vezet vetéléshez. ??? Köszi, nekem ezt abszolút nem egy megnyugtató adat.)
Szerdán megyek a nőgyógyászomhoz, aki a háziorvosom, itt kicsit furán vannak ezek a dolgok, vele megbeszélek mindent. Eléggé el vagyok kenődve, próbálok nem félni meg idegeskedni, és továbbra is bízni benne, hogy annyi az egész, hogy én kicsi vagyok, a párom meg öröklötten gebe meg alultáplált, és ő se egy óriás, a baba egyszerűen picike és kész.
Bejelentkezek mostmar en is, ugy ket hete olvasgatlak titeket. En shopping basket-el vagyok nagyjabol egyidos terhes, nov. 5-7 koruli datummal. Nekem 24-en volt a 12 hetes UH, ott 60 mm volt a CRL, es doki 12+1-et mondott. 4 hettel azelott meg 8+2-ot szamolt. Szerintem meg 14-en jott ossze, es akkor meg nov. 7 lenne, de persze, ugyis akkor jon, amikor akar :o)
Van egy 2010 jul. vegi lanyunk, aki 2hounds-ekhoz hasonloan nagyon az o babajakent emlegeti a tesot, es meseli, hogy hogy fogja majd az oleben ringatni, meg lovacskaztatni, stb stb. Amugyis nagyon karakan fehernep, ugyhogy lesz majd jo par meccsunk... :o) Es imadja a babakat, csak mindig baj van azzal, hogy o mit hogyan akar (es ezt tuzon vizen at veghez is viszi), es mit hogyan kellene. Ezert is vartunk eddig, nem mertem meg beadni a derekam...
Kicsit izgulok a teltol, hogy hogy lesz majd a pici babaval kodos, szitalos, szutykos, hideg idoben, s a nagy milyen betegsegeket fog majd folyton hazahozni az ovibol, de masok is tuleltek mar :o)
Ja, es szivbol gratulalok mindenkinek :o)
2hounds, remelem tovabbra is minden rendben lesz a babaval!
Kiderült azóta, hogy a kiírás dátumát csak akkor változtatják meg, ha az eltérés a két időpont között meghaladja a 15 napot. Mivel nálunk 11, így valószínűleg marad a november 7, de lehet számolni az október 28-cal, szóval a valós kor az UH alapján megállapított. Nem gondoltam volna.
Nálunk meg lehet, épp az ellenkezője lesz a gond, nem a féltékenység, ugye továbbra is az "ő babája"-ként utal rá mindig, és kb. úgy beszél róla, mintha tényleg az övé lenne majd, hogy Ő mit fog majd csinálni, stb, nem MI. :) Kicsit el van kenődve, hogy eleinte nem egy szobában lesznek, meg hogy majd eleinte vigyázni kell, nem cipelheti ide-oda, stb. Szóval eléggé ki szeretné sajátítani. :)
Nahát, én meg már azt hittem,hogy van nevetek, aztán látom, hogy mégse...kíváncsi vagyok a végeredményre.:)
(Valahogy nálunk a nevek mindig évekkel előbb jöttek, mint maga a baba)
2hounds, E. enyhül, valahogy mióta megtudta, hogy Bori, egészen rendben van ez a dolog. Pedig nagyon hangsúlyozta, hogy neki mindegy fiú lesz vagy kislány.:)
Üdv, kockás, és gratulálok a kislányodhoz! Neked ugye két fiad van eddig? :)
Nálunk megvolt ma a 12. heti genetikai UH. Hála istennek minden a legnagyobb rendben, az értékeink tankönyviek, és a baba a méretei alapán 13+5 napos (én eddig 12+1-nek tudtam). Feje búbjától a popsijáig már 76 mm.
A doki, aki a vizsgálatot végezte, nagyon szimpatikus volt. A végén - miután kiderült, hogy minden rendben - a baba apukája is bejöhetett, neki is végigmutogatta mindenét.
A kombinált tesztet végülis nem csináltatjuk meg, mert ma lett volna az utolsó nap, amikor még lehet, de ez már nem az optimális idő egyébként, így fölösleges idegeskedésnek inkább nem tesszük ki magunkat.
Lenne egy kérdésem is. Ilyenkor, amikor a CRL alapján tök más terhességi kor jön ki (és ugye azt mondják, hogy ez a tuti), mint ahogy az utolsó menstruáció alapján lennie kéne, mi történik? mÓdosítják a szülés várható idejét is?
Én benézek minden nap, de tényleg nagyon keveset írogatunk. :(
Ma voltam a körzeti orvosomnál, ez hasonló lehet, mint otthon a védőnői látogatások. (Vizelet, vérnyomás, hastapogatás, hallgatózás, stb.) Mindent rendben talált, a baba egyenesen megtámadta, mikor megtapizta a hasamat. :) Szívverést is hallottunk, erősen, szépen vert neki. Elbeszélgettünk a kis méretről, szerinte is jó, hogy 2 hetente megnéznek, próbáljak nem aggódni, ennyi, mást nem nagyon tehetek. Figyeljek bármi rendellenes dolgot - pl. említettem neki, hogy a kis agresszor babám nagyon mozgékony, rengeteget ficereg, olyan erővel, ahogy az ő kezét is megrugdalta. Ha esetleg ez csökkenne, lanyhulna, érdemes megnézetni. Egyetértett velem, ha a baba nem jutna elég tápanyaghoz, oxigénhez, stb., nem lenne ekkora energiája, szerinte ez az aktivitás megnyugtató. Ezen kívül mást tenni nagyon nem lehet, majd 2 hetente új véleményt mondanak a kórházban.
Megvolt az első védőnő látogatás. Szerencsére élőben nagyon kellemeset csalódtam benne, azt hiszem, rendben leszünk. :)
Kaptam kiskönyvet, mért súlyt, vérnyomást, vizsgált vizeletet. Elmondta, hogy irány a 12. heti UH, aztán időpontkérés után a központi terhesgondozó, ahol majd adják a különböző beutalókat a vérvételre meg a belgyógyászati vizsgálatra. Javasolta, hogy érdemes elmenni fogorvoshoz is. Aztán 2 hét múlva eljön hozzánk családlátogatásra, egy hónap múlva meg nekem kell majd megint mennem hozzá. Ennyi volt.
Örülök, hogy jól alakulnak a dolgok a leendő topik-babáknál.
Nálunk is volt egy kis izgalom, de most megnyugodtam, olyan orvos mondott egy mindenrendbent, akiben muszáj megbíznom, mert kiben, ha nem benne...Úgyhogy minden rendben kor ide vagy oda! :)
Az én párom nem szeretné tudni a babánk nemét, ami - bevallom, izgalmasan hangzik - de én lehet, hogy jobban örülnék, ha tudnám. Mondjuk van még időnk ezt eldönteni, mert ma vagyok 11 hetes.
Megvolt tegnap az UH, orvossal is kellett beszélnem. (Itt szülésznő/szonográfus nézi jobban a babát, a doki csak ritkán jön a képbe, még a szüléskor is csak akkor, ha baj van, vagy csak egy rövidke odapillantásra, jóváhagyásra.)
Hát.... még mindig kicsike! Most épp 24+3 hetesnek mérték 26+6 helyett. Nem láttak semmi más aggasztót, arányos, mozgékony, mindene megvan, elég magzatvize van, a köldökzsinór tökéletesen működik, szóval azon kívül, hogy kicsi, semmi gond vele. De továbbra is 2 hetente meg akarják nézni, ezt nem bánom.
Megint a feje fölött tartotta a lábait. :) Ki tudja, lehet, hogy születőben a jövő világklasszis akrobata tornásza, egyelőre a méretei is jók a sporthoz, meg hajlékony is. :)
A szülésznő, aki csinálta az utlrahangot, még annyit mondott, mintegy megnyugtatásképp, hogy mivel hiába is keres, szerencsére semmi rendelleneset nem lát, lehet, hogy Offtopicgyerekem volt a családban a kakukktojás, a mi méreteinkhez képest elég nagy baba volt a 3,41 kilójával, Kistesó pedig szimplán egy nekem megfelelőbb méretű baba. Hát remélem. :)
Csupán türelmetlenek voltunk (meg volt kuponom és akkor így elhasználtuk 2 kötelező UH között), de ugyanakkor nagyon megnyugtató volt, hogy minden rendben.
bejelentkezek. 3 hétig otthon voltunk Mo-n, nagyon jó volt. Otthon is megnézték a pici babát, tényleg pici, a magyar orvos (már csak???) 10 nap különbséget mért, szerinte ez nem ad okot aggodalomra, főleg nem akkor, ha a 30. hét előtt mérik ezt az eltérést, és nem pedig a 30. hét után alakul ki amiatt, hogy a baba nem növekszik rendesen. Szerinte is figyelni kell, de ha a különbség nem nő, vagy csökken, akkor ez teljesen normális, ennyi, csodát úgyse lehet tenni, a baba nő, ahogy tud. Holnap megyek itt megint kontrollra, kíváncsi leszek, mit mondanak.
Időközben amúgy 27 hetes leszek már csütörtökön, és megvan a nevünk is: Aaron!
Veletlenul, nem volt idom :) kiskonyvem sem volt. Szuleskor a korhaz kiallitott egy igazolast hogy jartam oda terhesgondozasra es kesz. Hizzateszem minden kotelezot megcsinaltak (afo, cukor, stb)