Keresés

Részletes keresés

majdmegse Creative Commons License 2019.04.25 0 0 46897

Maradt pár tojásom.A kiskakas biztosan tette a dolgát- mert mindig nagyon ígyekezett - vajon van-e esélye akár 5-10%

hogy a kb 20db tojás amiből 4db 2 napos kikeljenek ha keltetőgépbe teszem.

- de hűtőbe tettem őket és ez lehet ezzel 0 az esélyem?

Csak mert hátha lenne 1-2 kis kakas ami apja kakasa lenne...

Ladybee Creative Commons License 2019.04.24 0 0 46896

A nyest kizárható. Róka, vagy kutya lehetett a tettes.

Előzmény: majdmegse (46895)
majdmegse Creative Commons License 2019.04.24 0 0 46895

Még nem tudom. Most hiányoznak, pl ma is maradt egy kis zöldség a levesből, így is folyamatosan eszünkbe jutnak - Vidd ki a tyúkoknak.

Meg rossz hátrafelé menni... csönd van és sok helyen toll. Hiába söpörtem össze a fűben ott vannak.

Szerintem egy bábolnainak sikerült kijutnia vagy elmenekülnie, de később megtalálhatta a farakás mögött, mert látszik, hogy azzal ott bánt el.
A "kiskakas"-nak pedig tollát se látni, csak ha kimegyek az utcára ott látom, hogy bizony az meg az övé.

Előzmény: Omosimama (46894)
Omosimama Creative Commons License 2019.04.24 0 0 46894

Nagyon sajnálom, ami veletek történt! Remélem, azért nem adod fel a tyúkozást? 

Előzmény: majdmegse (46893)
majdmegse Creative Commons License 2019.04.24 0 0 46893

Sziasztok!

Ma reggelre az összes tyúkomat és a kakasomat is elvitte valószínűleg a nyest.Nem csuktam/tuk be az ajtót.

Nem tudok hozzá mit fűzni, csak hogy nagyon szomorúak vagyunk.A kis kakasunkat mi neveltük fel.

Nagyon megrendített a reggeli látvány.A tyúkanyó teste maradt csak meg...

claas patrol Creative Commons License 2019.04.19 0 0 46892

Előzmény: Victor1988 (46890)
claas patrol Creative Commons License 2019.04.19 0 0 46891

Szerintem az emberi magaságok mértéke , hogy a kimagasló ünnepnapokon szóba ne kerülne ilyesmi . A Húsvét márpedig ilyen ...

Hogyan is lehetne Húsvéti tojás tollas hátak nélkül ?    ,-) .... "Lehetetlen, hogy botrányok ne forduljanak elő, de jaj a botránkoztatónak " ... (Vigyázzatok magatokra! Ha vétkezik ellened testvéred, fedd meg, de ha megbánja, bocsáss meg neki. )

A R.Kat. felekezet tagjai és hitéletüket gyakorlók 46 napig nagy böjtölnek Húsvét elött ,alatt , és ez vonatkozik a protestánsokra is vasárnap déli haragszóig .

A külömbség a Lutheránus Evangélikus testvéreknél ,csak és csupán annyi , hogy a vasárnapi Úrvacsorát tartják (minden vasárnap) ,és így ,levonódik a hat nap a 46-ból . (40 nap lesz). Teológiai értelemben az élő Jézus és a Megváltó Krisztus minden vasárnap ott van a Liturgián . ( A váramdós anyukák és kisgyermekek ,valamint idősek és gyengélkedőkre nem vonatkozik a szigorú böjt , szerintem )

Áldott Húsvétot kívánok minden fórum társamnak . Szív. üdv. 

A tojó tyúkjaink sem böjtölnek , hiszen teszik ezt ,amikor elkottlanak és utána ruházatot váltanak ...   ,-))

Victor1988 Creative Commons License 2019.04.19 0 0 46890

Köszönjük szépen kedves Jimmy és viszont kívánunk neked és kedves családodnak áldott húsvéti ünnepeket!

Nagyon szépen összefoglaltad a Nagypéntek lényegét. Az úgynevezett csonkamisében a kereszt hódolatának szoktuk nevezni a hívek ahhoz való járulását a szertartás alkalmával. Ezt viszont eddig nem is tudtam, hogy napra pontosan április 3-án történt Jézus kereszthalála.

Előzmény: Szurujjas (46889)
Szurujjas Creative Commons License 2019.04.19 0 0 46889

.... Ide figyelj Nyuszi pajtás, jöjj be hozzánk egy kicsit,

nyújtsd ide a tapsi füled, súgok bele valamit!

Közeledik húsvét napja, de el ne felejtsd kedvesem, 

hogy a festett, színes tojást nagyon-nagyon szeretem...

Legyen Mindannyiótoknak vidám az idei évben is - Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok! 

(Mielőtt megbotránkozást váltana ki - a mai napon feltett kívánságom, egy kis keresztény történelem/liturgia, avagy miért is van ma a gyász napja, ha Húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe valójában?

Azért azt tudjuk sokan, hogy a kereszténység legnagyobb ünnepe - a köztudatban berögzültek ellenére - nem a karácsony, hanem a húsvét. Húsvétkor ugyanis Jézus halálának és feltámadásának, ezáltal pedig emberiség megváltását ünneplik a hívek.

Tényszerűnek tűnik, hogy a keresztre feszítés egy pénteki napon történt meg (a tudomány és ismereteinek szerint I.sz. 33 április 03-án), a feltámadás pedig a harmadik napra, azaz vasárnapra esett. Ebből eredően Jézus kereszthalálára Nagypénteken emlékezünk.

Nagypéntek tehát ezért a gyász napja, amikor illene önvizsgálatot tartani, csendben emlékezni. (Érdekesség talán, hogy a nagypéntek az egyetlen böjti nap a protestáns egyházban.) A római katolikus egyházban ma, nagypénteken nincs szentmise, mert ezen a napon maga Jézus mutatja be az áldozatot.

Egyébként, mint oly sokszor, a római katolikus világ szín szimbolikája (csakúgy, mint az adventi koszorúban például) Húsvét alkalmával is megjelenik, hiszen  piros ruhát öltenek a szertartásokhoz  papok, hiszen a rk. liturgiában a piros a vértanúság színe. (Azaz nem csak a kardinális hord piros /elnézést: karmazsin/ színt, amely egyes, cca. több. mint 500 éves feltevések alapján azon kötelezettségüket is jelképezi, miszerint a bíborosoknak saját vérük ontása árán is védelmezniük kell Jézus egyházát. ) Egyebekben e napon szokás az igeliturgia körében felolvasni /vagy énekelni/ a passiót, amely nem más, mint Jézus szenvedés története (János ev.18.-tól). A papság és a segítők teljes csendben vonulnak be a templomba, s az üres oltárszekrény (tabernákulum) előtt arcra borulnak. A könyörgést követően pedig szokás a kvázi körmenetben behozni a keresztet, mely előtt a hívek kifejezhetik hálájukat, imádatukat... - tiszteletüket mondanám magam- Jézus előtt. Érdekessége ezen szertartásoknak, hogy azt egyszerű könyörgés zárja le, -e napon pedig nincs áldás és nincs elbocsátás sem.) 

Remélem, senkit nem untattam a fenti szösszenettel.

Szurujjas Creative Commons License 2019.04.19 0 0 46888

Szerintem jó írás és nem a biosz könyvek szárazságával - tök baró genetikai alapok rész, bár a több variáns valóban szemléletesebb lenne, ha a felskiccelnéd a betűket... és hát, koránt sem teljes a dolog még, így folytatni is lehetne az írást, ha van kedved hozzá. (javaslat persze).

Előzmény: claas patrol (46883)
Omosimama Creative Commons License 2019.04.16 0 0 46887

Köszönöm!

Előzmény: claas patrol (46885)
claas patrol Creative Commons License 2019.04.15 0 0 46886

:-)) Pihentetőnek   xDD :-))

claas patrol Creative Commons License 2019.04.15 0 0 46885

,-)) A fehér lesz a dominánsabb  ..., ugy kb. ... sacc... xDD . (Ez ,most a szin mennyiség összességét nézve .) 

Előzmény: Omosimama (46884)
Omosimama Creative Commons License 2019.04.15 0 0 46884

Sziasztok!

Azt hiszem, én hoztam föl, hogy vajon milyen utódai lesznek a fekete ausztrál és a fehér leghorn baromfiknak? Netán sakktábla mintásak? No ezzel a többé-kevésbé tréfának szánt kérdéssel szépen bevittelek titeket a csalitosba. Bocs!

claas patrol elemzése nagyon érdekes, de (többszöri olvasás után) úgy érzem, nekem még sokat kéne tanulnom, hogy teljesen értsem is. Szégyen - nem szégyen, bár a szakszavak jelentését külön-külön nagyjából ismerem, de ez így túl tömény. Viszont fölkeltette az érdeklődésemet, és ezért köszönet.

Viszont a pipikék nagyon jól vannak, egyenlőre úgy tűnik erősek, mint a vasék. Bár még nem merem kitelepíteni a zord idő miatt, de a leghornok szépen tollasodnak, az ausztrálok nem olyan tollasok, de nagyobb testűek. Még egy hétig legalább “szobapipik” lesznek. 

Az öröklődésre vonatkozó elemzést még sokszor el fogom olvasni, hátha világosodik az elmém.

Előzmény: claas patrol (46883)
claas patrol Creative Commons License 2019.04.14 0 0 46883

Továbbtartás szempontjából figyelembe kell venni megitélésem szerint az öröklés alapjait is , tehát nem csak a külemi megjelenést .

Ha és amennyiben abból indulunk ki ,miszerint "öröklés" a szülői örökletes vonások továbbadása az utódoknak . Életünk minden magasabb formájában , minden egyes személynek két változata van egy génnek , vagyis két allélnek , miszerint : egy az apától és az egyiktől az anyai vonaltól . Az egyetlen kivétel a nemi kromoszóma . A csírasejtekben azonban , ha a kromoszómák kettős készletét egyszerűvé teszik , mindegyik génnek csak egy kiviteli alakja van jelen ,ezálltal a másik a csírasejtek fúziójához járul hozzá a reproduktív partnerhez .

A DNS  = (dezoxiribonukleinsav , szintén DNS)... mint a genetikai információ hordozója , ezt úgy képzeljük el ,hogy egy fonalas molekula , ... amely az egyes sejtek magjában helyezkedik el . Ez viszont több különálló részre oszlikmeg , amelyek mindegyike öröklött , ez azt jelenti ,hogy az adott funkció kialakításához szükséges információk .

Mielött egy szakirodalmat elkezdenénk lapozgatni ,böngészgettni ,ahol pl. "mengeli" törvényekre hivatkoznak , öröklés ,örökletesség szempontokból akkor ezt a előzetes tályékoztatást mondanám hozzá .

Öröklési törvények alapismerete Gregor Mendel kutatási éveinek  köszönhető . Egy Agusztiánus szerzetesek nevében elnevezett  "mendeli szabályok" még mindig az öröklési alapstruktúrát alkotják .

Az első Mendel öröklési szabályt jó ok miatt nevezik =  Egységességi Szabálynak . Ugyan is megállapítja , hogy egy faj egyének átlépésekor , amelyek csak egy jellemzőben különböznek (monohibrid), a homozigóta szülők minden utódja  (homozigóta = homozigóta , két azonos allél egy adott lókuszban a szóban forgó jellemző esetében ) azonos , azaz egységes .

Ennyi a szak szavakból ...  :-))  Bár nehéz dolog kihagyni ...

Egy kedves fórum társam többek között szóba hozott (megemlített) két szinváltozatu tyúk fajtát is .Egy  jobb megértés érdekében a következő példát is vehetünk így figyelembe  figyelembe ...

Pl. veszünk egy fekete kakas , a genetikai információs  ss  (mindegyik az allél) , egy magyar nemesített fehér, vagy pl. leghorn tyúttal párosul . A tyúk genetikai információja a tollazat színéhez  WW ez a vájsz rövidités dupla W = (W fehér).  A domináns alléleket nagy betűvel jelöltük , egy kis betűvel recesszív . A Leghorn fehér a kakas fekete felett van .

ss = Kakas fekete ugye ?  ,vele szemben WW Tyúk fehér , ....

Felrajzolni is lehetne ,... a könyebb áttekintés miatt ,miszerint ez a keveredés hogyan is funkcionál . De ugye jön a kék szin is... :-))

Tehát , egy így keletkezett generáció most kevert "öszvér) (heterozigóta), a szülő generációval ellentétben két különböző allél van egy gén lokuszon . Az allélok dominanciája miatt az ebből a párzásból származó minden utód fehér , mivel ez dominál a kakas fekete felett . Emiatt itt beszélünk egy domináns recesszív örökségről . Ha jól figyeltünk a nagybetűs WW (fehér és kisbetűs fekete SS jelölésre ,persze .  ,-))

Ezzel ellentétben van egy másik , a közbenső öröklés , amely akkor fordul elő, amikor is ... a szülők alléljai úgy szólnak , hogy ugyanolyan erősek .

Legyen egy jó példa erre a tyúkfajtánk pl. Messzi fórumtárs gyönyörű Australorp kékje . De ha valaki ,vagy  valakik  átvizsgálják  az Andalúz fehér állatokat (más néven splash) fekete egyénekkel keresztezve  , a párzás utódai sem feketék , sem pedig fehérek , hanem középső pozíciót foglalnak el kék színnel . Ez hatással van az első ág generációjának  (F1)  teljes utódjára , így ugyanolyan egyenletesek maradnak zömmel .

Még egy gondolat a nemi öröklödés terén , ki ne emlékezne a DR. Zeiser Endre műsorokra a tv-ben ... ??  ,-))

Úgy ismerjük hogy , a legtöbb faj nemi kromoszómái eloszlanak éspedig úgy , hogy a hím XY kombinációja , a XX . Tehát , az emlősökkel és így az emberekkel is természetesen . A madarakban így Tyúkokban is fordítva müxik . Így a hím csak egy X  kromoszómájú spermát termel , és a nőstény mindkét tojássejtet egy " X- és Y"-kromoszómával termel . A hím utódok így  X  kromoszómát kapnak az apától és az  az anyától . A nő ivarú az apától és az Y kromoszómától kizárólag az anyától nőivartól kapja .

Ez a tudás érdekes , ha a nemi öröklésről van szó . Ha a figyelembe veendő gének az X  kromoszómán helyezkednek el , a hím ivarú  állatok átadják ezeket a géneket a fiaiknak és a lányaiknak , a tyúkjaink csak a fiaiknak , kis kakasaiknak fogját ovábbadni .

Egy ilyen nemi öröklés jól ismert példája a Kendermagos ,pontosabban a sávozott tényező , amely a fekete  (E) alapján történik . 

Ezt is rajzólni kellene pl. betűjelekkel ... de amit szerettem volna mondani a fekete és kendermagos esetére , (most nem betűzöm fel még egyszer).. , hogy a fontossági sorrend itt a kendermagos apai Kakas vonal jobb mint fordítva .

Na , most aztán nagyon bele méllyedtem ,... 1000 bocsi ha valakit untattna ...   üdv.

claas patrol Creative Commons License 2019.04.14 0 1 46882

Minden Kedves Tibor ,Tiborc névnapi részére ....  :-))

A tél hosszú volt , oly zord s' oly kegyetlen
A rét , az erdő még most is kietlen
Virágok napja, jer , lehelj a földre
Bús szürke foltjait varázsold zöldre

anakodik a gondolat , keresi a tollamat
llene e naphoz sok jó szó és hangulat
oldogan köszöntöm viselőjét e névnek
O ntom rá áldásom, érezd érző szeretetemet
ímelő soraimtól mosolyogj mindig jókedvet ....

Isten Éltesse valamennyit .

claas patrol Creative Commons License 2019.04.14 0 1 46881

Szia , mielött gyanuba keverednék ('ész-osztogatás' vagy nagyokat mondás szinten (??) , mert azt nem szeretném) , csupán az elképzelésemet szeretném megosztani a kérdéseddel kapcsolatosan . Nem mindenki tanult és gyakorlott bfi. tenyésztő itt . 

Én sem tartom magam kiválló szakinak . Tanulatam ,de az már igen régen volt 1970 -ben más oktatási és gyakorlati verziók voltak ,mint pl.napjainkban . Az öröklödés és azon alapuló tenyésztés , nem ördögtöl való , bár igen nagy kihívás . 

Két szakmai nyelvterületen szoktam időnként (némi rendszereségel olvasgatni ,tanulmányozni) , szóval figyelemmel kisérni az aktualítást ,eredményeket . Ez a magyar és német . Az angolok és azon nyelvterületek kimagaslóak természetesen ,de miben nem ?  ,-)) ... Számomra , (és meggyőződésem is) , miszerint Bábolnával , úgymond nagyhatalmak vagyunk és voltunk is "pipíka terén" is ..  :-))

A párhuzam alatt értem azt is , hogy a Baranyai fajta elérését kis tenyésztők és tartok szívügy ként kezelik . Példásan . A Svéd 'virág" tyúkokat pedig német ,zömében fiatal német tartók ,tenyésztök fogják felvirágoztattni meglátásom szerint .

A DNS egy fontos elleme ennek . Őshonosnak mondott (magyar nemesített fajtáink) tágabb értelemben is fel vannak "térképezve", ez egyedülálló és kimagasló teljesítmény .

Bővebben erröl is lehetne , néhány szót megengedni .

üdv. 

Előzmény: Szurujjas (46879)
meszi67 Creative Commons License 2019.04.14 0 0 46880

No jó, akkor ezt most jól letisztáztuk, senki senkire nem haragszik  :))

A láb összekötése nem ördögtől való, én is szoktam csinálni, az esetek jó részében használ is és valóban 2-3 nap után teljesen rendbe jön. Az a tapasztalatom, hogy általában akkor javul meg a dolog, ha szimmetrikusan vannak szétcsúszva a lábak. Ha csak az egyik áll kacskán akkor általában nem szokott sikerülni. Aztán persze van olyan eset amikor tisztán látszik, hogy nem esélyes az összekötés, mert olyan szintű a deformitás.  Abban teljesen igazad van, hogy ha nem sikerül napos korban ezt "megjavítani" akkor valóban jobb egyből likvidálni, mert később egyre nehezebb lesz meghozni ezt a döntést.

Az is követendő eljárás, hogy a  naposcsibe alá forgácsot, rongyot,padlószőnyeget vagy egyéb olyan almot kell rakni amiben könnyen megtud kapaszkodni, hogy ne csússzon szét az akkor még  gyengébb izületű lába. Semmiképpen sem ajánlott az első napokban az újság, hullámpapír vagy más "csúszós" anyag. 

A génvizsgálat poén volt!

Előzmény: Szurujjas (46879)
Szurujjas Creative Commons License 2019.04.13 0 0 46879

Szia!

Dehogy is - félre ne értsd te sem! 

Csak nem mindenben jó híreket kaptam - a másik 30 tojásról. Érdekes - bár a pontos adatot nem tudom, de ahogy a részinfókat összeadom, ott 23 csibe kelt a 30-ból. 

Viszont feltennék egy kérdést hozzájuk kapcsolódóan:

Azt jelezte vissza a gazdasszony, hogy az utolsó két-három igen gyenge, egyiküknek szétcsúszott a lába....

Én magamtól a kiszelektálást mondanám, de kíváncsi vagyok mit mondsz - vagy mondanak az "öregek", akik olvassák ezeket a sorokat. 

A szétcsúszásra halott a néni egy olyan infót, hogy össze kell  kötni a csibe lábát (????? Milyen böszmeség ez????) - és két nap múlva minden rendben.

Valakinek van épkézláb ötlete a szétcsúszó (azaz igen gyenge) lábakon álló lábú napos csibére, vagy magad / magatok is azt gondoljátok, hogy jobb előbb megszabadítani mindenkit a későbbi bonyodalmaktól???

Köszönöm előre is! 

A génvizsgálat alatt mit kell érteni?? És ha nem vagyok indiszkrét, honnan értesz hozzá? (Nem tudom, mi a szakmád, elnézést kérek, ha így kicsit bumfordi a kérdésfeltétel...)

Üdv:

jimmy

Előzmény: meszi67 (46878)
meszi67 Creative Commons License 2019.04.13 0 0 46878

Szia! De nehogy valamiféle kritikának véld, mert nem az!

Hiszen egyáltalán nem  biztos, hogy jól gondolom, mert az meg éppen hogy ellentmond a beltenyészet gyanújának, hogy a szemesség meg abszolút tökéletes volt! Márpedig az ismereteim szerint a beltenyészet egyik tünete a termékenység erőteljes csökkenése! Ha lesz egy kis időm végzek génvizsgálatot, mert csak az  a tuti :))

Egyébként meg tökéletesen vitálisak,  gyorsabban növekednek mint a sajátjaim /mondjuk a leírások szerint előbb is érik el az ivarérett kort/ 

Előzmény: Szurujjas (46876)
claas patrol Creative Commons License 2019.04.13 0 0 46877

:-)) :-)) Gondoltam ,talán felismeri valaki a finom falatokat .   ,-))

Előzmény: Szurujjas (46875)
Szurujjas Creative Commons License 2019.04.13 0 0 46876

Igen, igen, szólok időben!!!

Azért a kelési arány meglehetősen jó volt - viszont a vonal "beltenyészeti" részét nem tudom felmérni. Azért remélem, sok örömöd leled majd bennük is :-) Egy bő héttel később vitt valaki még tojást, arányokat még nem tudok, de ott 14 kekt ki az első napon. (És 10 selymecskéből 10 ...) Az mindenképp leírható, hogy Huba és Pipó teszik a dolgukat :-)))

Előzmény: meszi67 (46873)
Szurujjas Creative Commons License 2019.04.13 0 0 46875

A szalagos fánk (pampuska) nálunk hagyományosan február végén sógornőm születésnapja és egyben télbúcsúztatás alkalmával készül ipari mennyiségben :-) De jó is az :-))) Mint amilyen "jóízű" a csatolt fotó !!!

Előzmény: claas patrol (46872)
claas patrol Creative Commons License 2019.04.12 0 0 46874

Az arra vonatkozó elképzelések , hogy mikor és hogyan kezdődhetett a bankivatyúk háziasítása , nagyon ellentmondásosak . Ezt olvasom éppen . A csirkecsont - leletek sokáig ritkaságnak számítottak .  Darwin nagyapja , Erasmus vetette fel elsőként , hogy a bankivatyúk lehet a házityúk őse . Unokája a hasonlóságot megfigyelésekkel támasztotta alá , s' úgy vélte , hogy a tyúkot Indiában háziasították , majd onnan terjedt el . Ugyanakkor azt Darwin is elismerte , hogy az ő idejében nem léteztek megfelelő módszerek ennek igazolására .

A technológia fejlődésével lehetővé vált , hogy ne csak a külső jegyek alapján próbálják meg leszármaztatni a fajokat , hanem genetikai bizonyítékokkal támasszák alá  a rokonságot . Anyai vonalon öröklődő , mitokondriális DNS-alapú (mtDNS) vizsgálatok során több kutatócsoport eleinte arra az eredményre jutott , hogy a baromfit valószínűleg egy pontban , Thaiföldön háziasították . Ugyanakkor egy 2006-os , több rokon fajra kiterjedő kínai kutatás eredményei azt mutatják , hogy több leszármazási vonal is volt : Dél-Kínában , Délkelet - Ázsiában és az indiai szubkontinensen . Szintén a többszörös háziasítást támasztja alá egy nemrég megjelent tanulmány a Heredity című tudományos lapban , ahol a vizsgálat alapját a sejtmagi DNS képezte , így nem korlátozódott csak az anyai vonalra , mint a mtDNS esetében .

Egy biztos : a genetikai bizonyítékok arra utalnak , hogy más , a Gallusz nembe tartozó faj is szerepet játszott a modern házityúk tenyésztése során . 2008-ban Greger Larson , a Durham - i egyetem archeológusa , valamint Leif Andersson , az uppsalai egyetem genetikusa közölte az első meggyőző eredményeket a házityúk hibrid eredetéről . A sejtmagi DNS pontmutációit (SNP-k) vizsgálva ugyanis bizonyosá vált , hogy a házityúk bőrének sárga színéért egy olyan génváltozat felel , amely a szürke dzsungeltyúktól származik .

Nem is a húsa , hanem a viadalok miatt háziasították ?

Olivier Hanotte , a nottinghami egyetem genetikusa szerint még az is lehet , hogy a kakasviadal volt a háziasítás elsődleges célja . A bankivatyúk a mai napig kicsi , de tüzes harcosként ismert Ázsia déli részén , Vietnamban például a tiltás ellenére is gyakran csapdázzák a vadon élő tyúkok kakasait , és egy kakason akár 100 dollárt is kereshet az eladó . Az egyre szaporodó genetikai bizonyítékok pedig kis populációra utalnak a domesztikáció kezdetén , és ennek alapján elképzelhető , hogy nem a tojás és a hús , hanem a szórakoztatás volt a háziasítás fő okai .

A tyúk ősének keresését nehezíti , hogy könnyen lehet , már nem is él igazi , vad bankivatyúk Ázsiában . A szabadon tartott házityúk ugyanis hibridizálódhat a bankivatyúkkal (tehát képesek szaporodóképes utódot létrehozni) . Erre számos jel utal . A bankivatyúk a Himalája nyugati lejtőitől Szumátráig fordul elő . Az eredeti kakasoknak a hátuk közepéről induló hosszú fekete farktollaik vannak , míg a tojóknak nincs tarajuk . A hibridizáció miatt ez megváltozott : a fekete farktoll az indiai kakasoknál az 1960-as évekre eltűnt , ugyanakkor az állatkertekben tartott tojóknál gyakran lehet tarajt megfigyelni .

Az ősök feltérképezésén és megóvásán a házityúk jövője múlhat . A különböző tyúkfajtákhoz képest ugyanis a vadon élő ős változatosabb genetikai állománnyal  rendelkezik . Az eredeti állományból származó gének pedig segíthetnek ellenállóvá tenni a tyúkot a különböző betegségek , például a madárinfluenza ellen .

Érdekes téma , gondoltam megosztom . üdv.

meszi67 Creative Commons License 2019.04.10 0 0 46873

Szia!

Igen, már kb. hetesek,  24 db. van. Ennél többen keltek, de néhány kelés gyengét  likvidálni kellett. Valószínűleg kissé beltenyészet lett már ez a vonal, ahogy itt már írta is valaki --talán Omosimama. De a többi él és virul, jobban tollasodnak mint az australorpok. Majd láthatod te is ha jössz láthatásra :)

Majd légyszíves időben jelezd az australorp igényed, mert előtte kotlósokat is kell "hajlamosítanom" mert valószínűleg már nem géppel keltetek, mert kezd megülni az igény.

Előzmény: Szurujjas (46870)
claas patrol Creative Commons License 2019.04.10 0 0 46872

Fánkot sütött nagyanyó
Szalagos a széle 
Porcukros a teteje
Jó puha a béle .

Feltornyozva ül a fánk
Egy szép kerek tálon
Sokat sütött nagyanyó
Van vagy  tizenhárom .

Én megeszek kilencet
Neked marad négy fánk
Habos , cukros tetején
Szétkenem a lekvárt ...

:-))  :-))

Előzmény: Szurujjas (46869)
claas patrol Creative Commons License 2019.04.10 0 0 46871

,-))

Előzmény: Szurujjas (46869)
Szurujjas Creative Commons License 2019.04.09 0 0 46870

Üdv Meszi!

Eltűnődtél ... pedig nagyon kíváncsi vagyok, hogyan sikerült a keltetésed, hiszen számításaim szerint cca heteseknek kell(ene) lennie a hófehérkééknek. VAGY nem annyira sikeres volt a keltetés... Nos? 

Üdv: jimmy

Szurujjas Creative Commons License 2019.04.09 0 0 46869

Üdv CPatrol!

Ez a recept is szimpatikus - ki is próbálom, köszönöm/jük a megosztást!

Neked is hasonlót kívánva, jimmy

Előzmény: claas patrol (46868)
claas patrol Creative Commons License 2019.04.06 0 1 46868

A tavaszi féregtelenítésröl volt szó egy másik fórumon . Felmerült a kérdés ,hogy benzint adjanak a szárnyasoknak , ha nem szeretnének patikai készítményt alkalmazni és a várakozási időt is ugye (?) ilyen esetben be is kell tartani...stb. Régen valóban használtak még a humán medicinások u.n. sebbenzint . Ma már nehéz a beszerzése ,és bizony ...szerintem van sokkalta jobb és bevált receptúra .

🐓Talán a pipíkáink érdekében egy recept ,ami féregűző és használják is sokan (mellékhatás mentes módszerrel) módszere miatt is .Nagyon nagyon régóta . A tömjén a borsmenta ,és kamilla de a fekete üröm is Artemisia vulgaris (!)Továbbiakban minden várakozás idő mentes ,ha és amennyiben 1 egész fej fokhagymát megpucolunk és szétnyomjuk és egy nagy fej vöröshagymát is hasonlóan aprítunk .Ezt egy (1L) liter almaecehez adjuk és 3 napig szoba hőmérsékleten több ízben felrázva ázorogni hagyjuk ,majd leszűrjük . (szinte filléres dolgok ).Egy liter ivóvízhez lehet adni 3 bőséges evőkanállal a szírupból . Ezt így itatjuk 3 napon át . Egy fél liter ivóvizük az adalékunkal elegendő pl. 5 Baranyainak , Orpinak , szóval cirka jó 3 és fél kilós tyúknak . Évente legalább 2 ízben érdemes elvégezni a kúrát (ilyenkor tavasszal fontos is) . Egy komolyabb kúra esetén , lehet a borsmenta vagy tömjén esetleg kamilla tea kúrát készíteni szerintem .(Felmerült a gyanú ,hogy férgesek lehetnek, vagy új jövevényeket hoztunk stb.. Akkor 1 liter forrásban lévő vízben , jó 5 percet főhet másfél kávéskanálnyi tea (szárított) .Majd leszűrve ezt a teát úgy ítatjuk ,hogy a liter teánkhot három és fél deci (3,5dl) fennti foghagyma almaecet szírupot adunk hozzá .Ha nincs más lehetőségük vízfelvételre a szárnyasainknak akkor , biztosan féregmentesek lesznek . Semi féle várakozási idő nincs ... és nem robban fel a kedvenc 🐓-unk sem . ,-)) :-)) Egyébként emberi fogyasztásra is használják a vermut teát a Wermut (Artemisia absinthium)-ot , házi megoldásként . Régebbi füveskönyvekben bizonnyára felfedezhető ez is  ... hmm . üdv. és féregmentes szárnyasokat minden fórumtársamnak .🐓  

Patrol-os szív. üdv.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!