Keresés

Részletes keresés

vogii Creative Commons License 2007.09.24 0 0 2403

Sziasztok!

Segítenétek nekem? Írtam a pcos.hu-ra a kérdezz-felelekbe, de a választ nem tudom, hogyan értelmezzem.

Kérdés: Két gyermekem van, szeretnénk egy harmadikat. Eddig mindegyik teherbeesés nehezen ment, szabályos ciklusom nincs, a nőgyógyászom szerint jelenleg peteérésem sincs. Mindkét terhesség alatt terhességi diabéteszem volt, a második terhesség előtt pedig egy endokrinológus inzulinrezisztenciát diagnosztizált. A szoptatás alatt nem javasoltak diétát. A szoptatás után volt vérzészavar miatt gyógykaparásom, majd ezután egy vetélésem, majd kértem az orvosomat, hogy nézze meg a hormonokat és a cukorterheléses vizsgálatot is végeztesse el. Megnézett uh-on, a petefészkeim meg vannak nagyobbodva. Tüneteim még: zsíros pattanásos bőr, szőrösödés főleg arcon, mellből tej csepegése. Továbbított egy endokrinológushoz, akitől annyi választ kaptam, hogy erre még nem ad gyógyszert, foggyak le. A diétát már elkezdtem egy hónapja (még mielőtt a laborvizsgálatok megtörténtek volna), és természetesen folytatom is. A kérdésem az lenne, hogy tényleg elég-e a diéta, vagy keressek fel másik orvost, aki esetleg megfelelő gyógyszerrel is ellát? FSH: 4,2 U/l LH: 11,1 U/l prolaktin: 110,5 mU/l (100,0-500,0) ösztradiol: 353 pmol/l progeszteron: 24 nmol/l testosteron: 1,8 nmol/l (0,2-2,9) DHEA-S: 12,4 umol/l (0,0-9,2) OGGT 0 perces vércukor: 4,1 mmol/l (3,3-5,5) inzulin: 115 pmol/l (18-173) OGGT 60 perces vércukor: 5,0 mmol/l (3,3-5,5) inzulin: 546 pmol/l (18-173) OGGT 120 perces vércukor: 5,1 mmol/l (3,3-5,5) inzulin: 204 pmol/l (18-173)

Válasz: Csak azt tudom ismételni, amit a honlapi információban is megtalál: nem elég, hogy valakinek megvanna a PCOS-ra utaló tünetei (és nyilván Önnél is ez a legvalószínűbb diagnózis), az endokrinológusnak (már aki érti is a szakmáját) ki kell zárnia a hasonló tüneteket okozó más okokat is (az Ön esetében nem láttam TSH és 17-OH-progeszteron értékeket), és akkor a diéta-testmozgás (fogyás) - metformin kezelés következne. Az Önnél nyilvánvaló hiperinzulinémia a kövérségnek automatikus velejárója, ennek kimutatásas tehát érdektelen, legfeljebb hozzásegíti a témában kevésbé tájékozottakat, hogy ez ellen talán kéne tenni is valamit. A lefogyás nagyon fontos, de önmagában nem oldja me a problémát. P.Gy.

</P>

Zsuzsanna-Cecilia Creative Commons License 2007.09.21 0 0 2402

Szia kedves Dot81 !

Valóban jó úton haladsz a doktorokkal kapcsolatban!

A Semmelweis Egyetem II.sz.Belgyógyászati Klinikáján van a Dr.Szűcs Nikolette is.

Tudomásom szerint PCOS-al is "foglalkozik'! A www.hipofizis.hu honlapon megtalálsz minden egyéb tudnivalót a doktornőről is!

A nőgyógyászon kívűl próbálj meg oda is időpontot, és beutalót szerezni!

A PCOS kizárólag ENDOKRIN  probléma! // a petefészekben, hormonzavar miatt vannak ciszták, az inzulintermelés pedig nagyon magas!!

Az idősebbik lányomnak az éhgyomri cukor 4.körül volt, a terheléses 5.2, a terheléses intzulinszint  70!!!

//tudomásom szerint max.29-lehet!!//

Előző levelemben írtam, hogy a www.hipofizis.hu honlapon mindent megtalálsz, ami a hormonokkal kapcsolatos! Meg fogsz lepődni, milyen összefüggések vannak pl: a fogászatban is a hormonokkal!!!

Sőt a honlapon bőrgyógyász szakorvos  is van, akinek emailt is lehet írni, és napokon belül válaszol is!!!!!  Én már egyszer  írtam, és megnyugtató választ is kaptam.

Fogamzásgátló szedése is TILOS!!!!!

Nagyon hibás szemlélet, ha pattanásos valaki, akkor fogamzásgátlót szedetnek vele!!!

Minél hamarabbi jobbulást kívánok, üdvözlettel:Zsuzsanna-Cecilia

Előzmény: Dot81 (2401)
Dot81 Creative Commons License 2007.09.21 0 0 2401
Szia Zsuzsanna-Cecília!

Nagyon szépen köszönöm, hogy válaszoltál, igazán jól esik, hogy valaki odafigyel rám.

A labor eredményeim egész jók lettek, a vasam volt picit sok, amire a dokinő azt mondta, hogy az laborhiba, mindenkinek sok...

Node. Csinált cukorvizsgálatot, az éhgyomri 6,5, a 1,5 órás 7,9 lett. A laborban normális értékek voltak.

Dokinővel beszéltünk a metforminról, erre felhívott egy másik orvost, aki már olvasott a dologról, de még nincsenek róla tapasztalatai, viszont javasolta, hogy a SOTE II. sz nőgyógyra írjon beutalót hormonvizsgálatra. Ma kérek időpontot. Dokinő mondta, hogy eredménytől függő, hogyan tovább, de a telefonbeszélgetés alatt szó esett egy endokrinológusról is. Úgy érzem jó úton haladok. Csak türelmetlen vagyok! :)))

A fejbőrömmel, meg a kiütéseimmel ezeregy (két esetben nem is olcsó...) bőrgyógyásznál voltam, de semmi eredmény.
Viszont tutira van összefüggés a PcO-val, mert amíg a Diané-t szedtem, rendben volt a bőröm. Érdekes, hogy parfümtől kezdve mindenre allergiás vagyok, aminek illata van (a samponra is, biztosan azért ilyen gány a búrám), de a Diane alatt, ha magamra locsoltam volna egy liter parfümöt, akkor sem lett volna semmi bajom. Most meg a szagától is kiütéses leszek...

Egyelőre ennyi. Mindenkinek szép napot!
Zsuzsanna-Cecilia Creative Commons License 2007.09.21 0 0 2400

Szia kedves Szeleszte!

Ahogy a Kinga is leírta, azért lesz cukorbeteg a PCOS-s, mert az inzulintúltermelés miatt egyéntől függően, kimerül a hasnyálmirigy, és nem tud már inzulint termelni, és ennek következtében "kívülről" kell pótolni!

Nálam is ez volt, ma már tudom, mert a dokimmal "utána nyomoztunk"!

A diétát nagyon nehéz tartani, még a mai napig is, pedig a 27.év alatt megszokhattam volna!!!!

Én azóta "zabálom, és zabálnám az  édességet, amióta problémám van a cukrommal!

Gyerekkoromban mindig azt mondták, milyen az olyan gyerek, aki nem eszi az édességet, a süteményt, stb. Egy darab kenyérrel jobban tudtak "hatni" rám, mint sütivel!

Hát ez megfordult!!! Viszont a nagyon édeset nem szeretem, de sajnos megeszem, és akkor "szenvedek"! Hányinger, émelygés, magas cukor!NEM ÉRI MEG, de néha-néha sajnos, "elcsábulok"!!!! // ez szinte mindig akkor jelentkezett, és jelentkezik, amikor a ciklus volt, vagy lenne!! //

A lánykámnak csökkent a pattanás, a menzesze egy kicsit rendesebben van meg! Szerencsére az ő szervezete nagyon jól reagál a kezelésre! Ő Meforal 500-ast kap,3x1-et,  napi 140-150.gr.CH-val //azért ő is elcsábul időnként, és akkor szaporábban megy wc-re!hihi //

Annak idején a lánykámmal kipróbáltuk: 25.dkg-os csokis sütikét megevett, 2.óra múlva megnéztük a cukrát: 4.8 volt!!

Amikor a laborban megnézték az inzulint is, a cukor 4.2 volt, az inzulin 70 !!!

Ez mutatja, hogy inzulintúltermelése van!

Mindenkinél így kellene megnézni, és akkor nem lenne az a rengeteg cukorbeteg! Időben elkezdett diétával, évtizedekkel ki lehetne tolni, hogy "elfogyjon " a szervezet "inzulinkészlete"!!!

Azért hitték idáig, hogy a cukorbetegség alattomosan "támad", évtizedekig is képes "csendben lenni"!!!

Ha "beáll" a gyomrod, és a szervezeted a diétára, akkor már nem fogsz annyira "éhezni, édességre vágyakozni"!! Saját tapasztalatom.

Én itthon, géppel sütöm a kenyeret: fehér liszthez keverek barna lisztet, és több mindent, pl: magokat, sajtot, krumplipelyhet, kukoricapelyhet, stb..... Ez nekem bevált. Azonkívül tudom, mi van benne!!

A bolti barna kenyér azért barna, mert maláta-festékkel festik!!!! :-o(((

Azonkívül annyi mindenfélét tesznek bele, hogy már a rendes hozzávalók nem is férnek bele!!

CSAK ISMÉTELNI TUDOM MAGAM, MINÉL HAMARABB KÉRJÉL DIETETIKUS SEGÍTSÉGET!!!!!

A cukor diéta is olyan, hogy "egyénre kell szabni"!!!! Már írtam, a felszívódás, epe, vese, stb.... problémát is figyelembe kell venni!!!

// nekem pl: hamar kiürül a gyomrom, de a belekben "ácsorog", és nehezen megy tovább!!! Azonkívül, ételallergia, epe-vese problémák miatt is nehezebb!

Minél hamarabbi "rendeződést" kívánok, üdvözlettel: Zsuzsanna-Cecilia

Előzmény: Szeleszte (2398)
kinga71 Creative Commons License 2007.09.21 0 0 2399

Szeleszte, úgy lesz az IR-ből cukorbetegség, hogy egyszercsak az inzulintúltermelés miatt kimerül a hasnyálmirigy és szevasz.

A diétához meg keress egy dietetikust. Nem minden barna kenyér papírízű, és nem minden barnakenyér igazi barnakenyér. Én azt sem tudom már, hogy milyen az íze a margarinnak :)) Az édességről ne csak próbálj leszokni, szokj is le róla. Én nem vagyok dietetikus, de amit látok, hogy össze-vissza eszel, fellángoló diétarohamokkal, azzal csak ártasz magadnak:(

Előzmény: Szeleszte (2398)
Szeleszte Creative Commons License 2007.09.20 0 0 2398
Szia Zsuzsanna Cecília

Elég világosan leírtad ezt az inzulines dolgot, csak az nem világos, hogy aki pcos- az hogy lesz cukorbeteg. Ha arról szól a dolog, hogy a pcos-nak sok inzulin termelődik, utána hogy lesz II-es típusú cukorbeteg, ahol nem termelődik az inzulin?

Hát most lehet hogy hülyeséget kérdeztem, de kavarodnak a dolgok. Nekme csináltak cukorterhelést, de az jó lett, amikor megszúrták az újjam és megnézték a cukorot az jó lett, de nem vizsgáltak inzulint. Tehát azt nem lehet tudni, hogy túltermelődik-e vagy sem.

A nőgyógyászomhoz két hét múlva szerencsésen kaptam időpontot, igazából hogy rossz lett a méhnyakrákszűrésem, és polypról meg cisztáról beszél nem tudom hogy milyen beavatkozásokat tervez. Ez miatt is ideges vagyok:S

A kódokkal meg csak annyi, hogy a körzetim mindig panaszkodik, hogy két három hetente is változtatja a kódokat, és hát elég karakán ebbe egyáltalán nem enged beleszólást, főleg nem egy betegtől, hogy mondjam neki hogy hééé figyelj már itt a kódja nem írnád ki nekem? MOndjuk vicces szitu, hgoy a beteg tudja a beutaló kódot:S

A diéta, hát most vettem flóra light margarint, állítólag jó a szívnek, vettem barna kenyeret ilyen teljes kiőrlésűt olyan mintha papírt ennék, annyira vékony és nem laktatt, de ha rakok mellé zöldséget akkor kapok egy telítettség érzést. És igyekszem leszokni az édességről, a nyaskáról meg a rágcsacsócsáról:S Körülbelül ennyi
Te hogy bírol diétázni és édesség nélkül élni? Ez annyira kemény dolog, főleg hogy a coskiban van egy fajta boldság hormon, ami csinál egyfajta jó kedvet.

Kiváncsi leszek, hogy a köv hónapban is megjön e a menszim magától, ez volt a legpozitívabb dolog, hogy magától (metformin rásegítéssel) szuperált:D
Nekem nagyon pattanásos lett az arcom:(
A lányodnak is rendeződött a menszije és a bőre?

Üdvözlettel

Szeleszte
Előzmény: Zsuzsanna-Cecilia (2395)
kinga71 Creative Commons License 2007.09.20 0 0 2397

Rebarbara,

nem feltétlenül a meforalt írják fel. (Én speciel azt kaptam), de attól is függ, hogy melyikre hogyan reagálsz. De  doki ezt megmondja majd.

Előzmény: Rebarbara10 (2394)
Zsuzsanna-Cecilia Creative Commons License 2007.09.19 0 0 2396

Szia kedves Dot81 !

Valóban, cukor-inzulint kellene nézni!!!!!!

A hipofizis-ről valóban nem röntgent csinálnak, hanem MR-t!!!

Nem tudom, hogy lehet bejutni az Amerikai úti idegsebészetre a CZIRJÁK Professzor Úrhoz!  Ő igazán nagytudásu, nagyon elismert a szakterületén.

Már nagyon sok hipofizis-es beteget kezel, kezelt, operált!!!!!

// a www.hipofizis.hu- n megtalálhatod a Professzor Úr honlapját is!! Sok egyéb értékes, és érdekes információt, segítséget is megtalálhatsz ezen a honlapon!

//pl: az MR-ről is!!! //

HA VALAMI PROBLÉMÁD VAN A HIPOFIZISEDDEL, Ő TUD SEGÍTENI!!!!

Nem azonnal operál, hanem vizsgál, gyógyszerez, és csak ha nagyon muszály, akkor operál!!!

A Metformin, Meforal, stb. inzulinszint-rendező bogyó!! Ezt csak  akkor kaphatod, ha magas az inzulin-szinted!

A lánykám is ezt kap a PCOS-ára!!

Az én szervezetem egyáltalán nem termel inzulint, ezért én inyjekciózom magam, //pótolom// napi 4x-i, összesen 50.egységet.

A fejbőrödet jó lenne megmutatni hozzáértő bőrgyógyásznak, mert lehet, hogy pikkelysömör okozza a panaszaidat! Az a hajas fejbőrön is lehet sajnos!

// a laboreredmények jók lettek??//

Remélem, tudtam segíteni, és nem írtam "zöldségeket"!!??

üdvözlettel:Zsuzsanna-Cecilia

Előzmény: Dot81 (2393)
Zsuzsanna-Cecilia Creative Commons License 2007.09.19 0 0 2395

Szia kedves Szeleszte!

Nemigazán tudom megérteni a házidokidat, és az endokrinosodat sem!

A lánykámnak az endokrinos doki írja ki a laborvizsgálatot, E 2210  Ő már diagnosztizált PCOS beteg.

A fiatalabb lánykámnak szintén az endokrinos doki írta ki a laborvizsgálatot: E 2820

őt még ezután vizsgálják, van-e PCOS-a vagy valami egyéb!?

Az én diagnózisom pedig: E 1490

A cukor-kontrollra a házidokinak kell beutalót írnia nekem! Azonkívűl, mindig bejelöltet az asszistensével "állapotfelmérő" vizsgálatokat is, " ha már megszúrnak, legyen miért"ilyen a hozzáálása !! Ilyen rendes! Ezt minden 3.hónapban megcsinálja!!!

A "sima" diabéteszkontrollt nem lehet összekeverni a cukor-inzulin vizsgálattal, mert azt sajnos valóban csak az endokrindoki írhatja ki!

Ha rossz a cukor-inzulin vizsgálat eredménye, az nem diabétesz, hanem PCOS!!

// azért kell ilyenkor is diétázni, hogy ne termeljen a szervezet sok inzulint!!

A PCOS-ban pedig túltermelődés van "saját" inzulinból!

A diabétesz az, amikor már nem termel a hasnyálmirigy inzulint!

Itt pedig azért kell diétázni, mert már nem termel a szervezet inzulint, és minél kevesebbet kelljen pótolni!!!

Remélem, már belejöttél a diétázásba!?

További kitartást, jobbulást kívánok, üdvözlettel:

Zsuzsanna-Cecilia

Előzmény: Szeleszte (2392)
Rebarbara10 Creative Commons License 2007.09.18 0 0 2394

sziasztok

pcosra a metformin melyik változatát szokták felírni? Vagy ez egyéntől függ? Mert most néztem, hogy van meforal meg még egy jó pár fajtája... Most hogy megy ez, az inzulinrezisztenciától függ?

Dot81 Creative Commons License 2007.09.18 0 0 2393
Sziasztok!

Sajnos ritkán jut időm, hogy írjak nektek (eddig 1x sikerült), köszönöm a választ kedves Zsuzsanna-Cecília.

Voltam házidokinál, aki kért egy eléggé sokmindenre kiterjedő labort. Tegnap voltam megcsináltatni, ma lesz eredmény. Sajnos cukrot csak éhgyomrit kért, pénteken ő csinál majd terhelésest (1,5 órásat) a rendelőben. Jól gondolom, hogy az én esetemben az inzulint is kéne nézni, nem csak a cukrot?
Ja, és megkérdeztem a metforminról, azt mondta, ha nem igazolt a cukorbetegség, akkor nem írhatja fel. Éljen.

Elküldött még hypoghizis röntgenre, amit már akkor sem értettem, mert szerintem ahhoz CT-t szoktak csinálni, vagy rosszul tudom?

Rá is írták a röntgenben a leletre, hogy a hypophizisről felvétel nem készíthető. Kösz szépen...

Van közületek olyan, akinél a PCOS nem aknés bőrt, hanem ekcémásat okoz?
Az én fejem megint tiszta folt, amióta 3 hete abbahagytam a Dianet.

Szeleszte Creative Commons License 2007.09.17 0 0 2392
Szia mushroom5, Inotech Zsuzsanna-cecília

Köszönöm a számítási módszereket, most már értem ezt , hogy miért kell ráülnöm a konyhamérlegre. Most ahogy így leírtátok jobb lesz ha a munkahelyemre is itthonról viszem az élelmet és leméricskélem, vagy eleven olyat veszek ami diabetikus és arra rá van írva.
Mostanába ilyen egészséges korpás barna kenyeret fogyasztok, bár biztos hogy ez a tele eszem magam, utána nem eszek nem egészséges:S

A körzetitől próbáltam kérni beutalót, de azt mondta hogy nem vagyok cukorbeteg, így nem tud kódot írni a beutalóra, meg szerinte nincs szükségem rá. Az endokrines adott diabetikusoknak való kalória táblázatot, csak azzal számolni nem tudtam. De most már értem, hogy írtátok le.

Munkahelyen ez a többszöri étekezés körülményes. Reggel van időm, utána csak rohanok és folyadékot iszok (natúr tea minden ízesítés nélkül). MOst váltottam munkahelyet, és az új helyen is szerződéssel vagyok, ha nem lesz meg a nyelvvizsgám le is út fel is, szóval az még kicsit stresszesebb lesz. Ez csak azért számít, mert ha rámjön a stresz rámjön ez a rágcsálhatnék, én nem dohányzok, hanem rágcsálnom kell valamit, olyankor mindegy hogy mogyoró, mazsola csoki, csak valami mégis kell:S

A nőgyógyászomat nem bírom levadászni, pedig rossz lett a rákszűrésem, vagy polypom van, vagy cisztám, de valami atypíáról is írt ami további vizsgálatok szükségesek.

A mensnetisbe nekem körülményes lenne menni, mert az pesti én meg szegedi vagyok és örülök ha a munkahelyemről hazaérek.

MÉgegyszer köszönöm a jó tanácsokat, aztán ha valamiben elakadok majd kérdezek:D

Üdvözlettel:

Szeleszte
Zsuzsanna-Cecilia Creative Commons License 2007.09.17 0 0 2391

Szia kedves Szeleszte!

Én úgy csinálom: itthon kimérem a kenyereket! //itthoni, SAJÁT SÜTÉSŰ!!// 

Mindegyiknél egy kis darab papírra ráírom, mennyi CH !

l.dgk. kenyér 5.gr.CH     1.dl tej= 5.gr CH  1.dl.kefír-yoghurt= 5.gr.CH.

a tízóraim, és az uzsonnám :  15.gr.CH= 3.dkg.kenyér  kenek rá valamit,

a vacsorám pedig 6.dgk.kenyér = 30 gr.CH arra is kenyek valamit, hozzá szalámi, paprika paradicsom, uborka, retek, vöröshagyma, stb...... persze ezt nem mind  egyszerre, hanem egymás után! tudod, mindenből 1-2.falatkát!  :-o)) 

Az ebédem általában főtt étel, amit szintén viszek magammal! Van egy hátibatyum, abban "szállítom" a túlélő csomagjaimat"!!

9-17-ig dolgozom, tehát az evészetem nagy része a munkahelyen "zajlik"!!!

Nekem annyiból neccesebb, hogy az inzulint is "adagolom"! Tehát szigorúbb időbeosztásom van ezért!

Szerencsémre, azért ezt tolerálják a munkahelyemen!

Azért nem szabad egyszerre "sokat " enni, mert  megterheled vele a  hasnyálmirigyedet, és az egész emésztőrendszert!

Neked sok inzulint termel még egyenlőre a szervezeted, az enyém MÁR NEM TERMEL INZULINT!!! Azért kell diétázni!!!!

MINDENKÉPPEN DIETETIKUS SEGÍTSÉGÉT KELLENE KÉRNED!!! Hátha még egyéni probléma is van, amiben ő tud segíteni!!!

//Nekem pl: epe, vese, és nagyon lassú az emésztésem, hiába operáltak meg!Azonkívűl, tojás, állati-fehérje allergia is "tarkítja" a repertoáromat! Csak a csirkét, pulykát tudom probléma nélkül fogyasztani! //

A háziorvosnak pedig kötelessége beutalót írni szakrendelésre!!! Ezt már többször is írtam! Ezt nem ő dönti el, erre EÜ.törvény van!!!!!!

Utána néztem, a pcos.hu-n a frissitésekben lehet olvasni, ki írhatja fel a metformint....stb....

Minél hamarabbi gyógyulást, jobbulást kívánok, üdvözlettel:

Zsuzsanna-Cecilia

Előzmény: Szeleszte (2384)
mushroom5 Creative Commons License 2007.09.17 0 0 2390
:) Te meg érthetőbb :)
Előzmény: inotech (2387)
mushroom5 Creative Commons License 2007.09.17 0 0 2389

Na, egy kicsit bonyolultra sikeredett, megpróbálom érthetőbben még egyszer. :)

A táblázatban szerepel egy adott étel Ch tartalma 100 gr-ra vetítve.

Tehát maradjunk a szelet kenyérnél. Leméred. Tegyük fel, hogy 70 gr a szelet kenyér. Mivel a táblázatból csak azt tudod meg, hogy 100 gr kenyér mennyi Ch-t tartalmaz, ezért kell számolni. A 70 gr kenyérét pedig úgy tudod kiszámolni, hogy megnézed, 1gr kenyérben mennyi van, ezért a táblázatban szereplő ch értéket elosztod 100-zal. Ekkor már tudod, hogy 1 gr kenyér mennyi szénhidrát, de nekünk ugye az kell jelen esetben, hogy konkrétan 70 gr-ban mennyi van, ezért kell a kapott értéket megszorozni 70-nel. És így megkapod, hogy a 70 gr súlyú szelet kenyeredben mennyi CH van.

És ugyanígy szépen mindent mérni, osztani, szorozni. :) Először kicsit munkás, de hamar bele lehet jönni.

Előzmény: mushroom5 (2386)
inotech Creative Commons License 2007.09.17 0 0 2388
Úgy látom Mushroom5 gyorsabb volt nálam! :))
Előzmény: inotech (2387)
inotech Creative Commons License 2007.09.17 0 0 2387

Hello Szelesz!

Nem vagy rá jogosult? Hát azért Én a helyedben futnék egy kört a háziorvosnál. Mármint, hogy ad-e beutalót diabetológiára. Hívd fel, és kérdezd meg tőle! Egy telefonért nem kell vizitdíjat sem fizetni:))

Szerintem ha valakinek súlyproblémái vannak elmehet dietetikushoz attól függetlenül, hogy beteg-e vagy sem!

A szénhidrátok kiszámoláshoz:

A CH kiszámolása nem bonyolult. Mi vettünk egy 5000g-ig mérő digitális mérleget a Media Markt-ban 5000 ft-ért.

A dietetikus elmondta a páromnak, hogy a húsféleségekre nem kell számolni ch-ot. A sajt, túró, és a zöldségek esetében ha 10 dkg-nál nem eszik többet, akkor szintén nem számolunk ch-ot. ha többet eszik, akkor csak a felettes részre számolunk.

Vettünk teljes kiőrlésű kenyeret, és diabetikus kenyeret is. Zacskós kenyeret, amire rá van írva, hogy mennyi ch-ot, és mennyi kalóriát tartalmaz. Innentől kezdve matematika az egész. Azért jók a diabetikus termékek, mert azokra tuti, hogy rá van írja, hogy miből mennyit tartalmaz.

Ha pl a kenyér 26g ch-t tartalmaz 100 gramonként, akkor értelemszerűen az 500g-os kenyér 130g. Ha tíz szeletre vágod, akkor szeletenként lesz 13g ch-d. A feltétekre ha jól tudom szintén nem kell számolni. A reggelit így már ki is számoltad!:)

Ami nagyon fontos, hogy napi 6 étkezés 3 óránként!!!

A párom csinált töltött káposztát. kiszámolta, hogy a hozzávalók mennyi szénhidrátot tartalmaznak. Ha megvan a lista, hogy melyik alapanyag miből mennyit tartalmaz (ch, zsír, kalória, fehérje) akkor bármit ki tudsz számolni.  

Üdv i

mushroom5 Creative Commons License 2007.09.17 0 0 2386

Szeleszte!

"Bár vannak táblázataim, kalória, szénhidrát, fehérje zsír minden benne van amit akarsz még sem tudom kiszámolni mennyi étel mennyi kalória mennyi szénhidrát."

Ez nem olyan nehéz, ehhez kell a konyhamérleg, amit Kinga71 említett. Szépen le méred, hogy teszem azt a szelet kenyér hány gramm. És a táblázat alapján, amiben szerepel, hogy 100 g kenyérben X gr szénhidrát van.  Na már most, ha szelet kenyered mondjuk 70 gr, akkor úgy tudod kiszámolni, hogy (X:100)x70. Azaz X:100 megmutatja, hogy 1 gr kenyérben hány gr szénhidrát van, de mivel a te szelet kenyered 70 gr, ezért a kapott értékedet beszorzod 70-nel. Szimpla alsós matek. :)

Tehát mindent mérni az elején, ha főzöl, akkor is. Aztán meg szépen felírni magadnak, és a végén már fejből megy minden. :)

kinga71 Creative Commons License 2007.09.17 0 0 2385

Szeleszte,

a Mensmentisben van csoportos diétás "oktatás" :) Azt hiszem, hogy 4000 forint körül van, de megéri:)

Szeleszte Creative Commons License 2007.09.17 0 0 2384
Szia Kedves Zsuzsanna-Cecília

Egész jól leírtad, akkor biztos az a gond, hogy kevésszer eszek, és akkor is olyanokat ami nem igazán a legjobb:S
A napi hat étkezést munkahelyen kivitelezni, hát elég necces. Örülök ha egyszer reggel "teleeszem" magam, és utána az itteni rágcsa le van tudva.

Kedves Kinga és Inotech

Valószínű, hogy egy diabetikus fogja megoldani nekem ezeket a gondokat. Bár vannak táblázataim, kalória, szénhidrát, fehérje zsír minden benne van amit akarsz még sem tudom kiszámolni mennyi étel mennyi kalória mennyi szénhidrát.
Körülbelül maszek áron mennyibe kerül egy diabetikus tanácsadása?
Mivel engem nem raktak a cukorbetegek kategóriába, így még véletlen sem vagyok jogosult az sztk-s kezelésre:S

A feleségednek is vigyáznia kell magára, főleg hogy így kialakult nála. Remélem minden rendben lesz, és rendszeresen ellenőrzőtt étrenddel nem lesz semmi gondja.

Köszönöm nektek a válaszotokat és a segítségeteket, ha sikerül levadásznom egy ilyen orvos mindenféleképpen megírom nektek.

Üdvözlettel

Szeleszte
Előzmény: Zsuzsanna-Cecilia (2381)
inotech Creative Commons License 2007.09.17 0 0 2383

Hello Szeleszte!

A feleségemnél már most előjött a terhességi cukorbetegség! Elkülték a diabetológiára, és ott kapott un. 150grammos CH diétát.

3 óránként kell Neki enni! (7, 10,13,16,19,22) és sajnos ki kell grammozni a szénhidrátokat.  Több fajta diéta van, és az sem mindegy, hogy mikor mit eszik, mert vannak gyorsan, és vannak lassan felszívódó szénhidrátok is. 

Mindenféleképpen menj el dietetikushoz!!! Ő majd ad Neked diétás tanácsokat szinte személyre szabottan!! Ráadásul ezeken a tanácsadásokon sok okosságot is meg lehet tudni.

Pl: hogy ugye a rántotthús a panír miatt nagyon gáz, de pl ha csak egyszerűen beleforgatod szezámmagba, és úgy sütöd, ki, akkor eheted Te is ha diétázol. Tegnap kipróbáltuk, és kifejezetten finom:)

Üdv I

Előzmény: Szeleszte (2380)
kinga71 Creative Commons License 2007.09.16 0 0 2382

Szeleszte,

menj el egy diétás tanácsadásra!  És utána tartsd be, amit ott előírtak. Olyan nincs, hogyha szigorú diétára fogják az embert, akkor azt ellazázza, végtére is a te egészségedről van szó. Persze, van mindenhol családi buli, születésnap, esküvő, akármi, olyankor kileng az ember, attól még nem történik tragédia, de a rákövetkező napokban ha visszatér a diétájához, akkor helyrebillen az egyensúly. Ha nem megy másként a munkahelyeden, rendeld meg a diétás ebédedet, otthon ráér az ember a digitális mérleggel összenőni a konyhában:) Minél később fogsz hozzá, annál nehezebben jössz majd rendbe,  és itt most nem csak a jelenről van szó, hanem, bármilyen messzinek is látszik, az időskori éveid minőségéről is.

Zsuzsanna-Cecilia Creative Commons License 2007.09.15 0 0 2381

Szia kedves Szeleszte!

Valóban, nagyon rosszul csinálod a diétát! Tudom, semmi jogom beleszólni, és nem is vagyok orvos. :-o((

Csak segíteni szeretnék!

A diéta, napi 6x-i étkezésből kellene álljon. Reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora, és utóvacsora.

A reggeli 07.ó=  kb.25-30 szénhidrát // CH //

tízórai 9.30 ó= : 15 CH

ebéd 12.15 ó=     45-50 CH

uzsonna 14.45 ó = 15 CH

vacsora 17.15 ó =   30 CH

utóvacsora:19.45 ó = 10-15 CH.

ennél többet nem ajánlott enni ahhoz, hogy tudjál fogyni!

Viszont a túl sok szénhidrát- megvonás is ártalmas!!!

Ha tudnál dietetikussal konzultálni, az nagyon jó lenne, nagy segítségedre lehetne!

minél hamarabbi jobbulást kívánok, üdvözlettel:Zsuzsanna-Cecilia

Szeleszte Creative Commons License 2007.09.15 0 0 2380
Cijja Zsuzsanna-Cecília

Az a gond, hogy a nem igazán tudom belőni a szénhidrát tartalmat. Igyekszem a tésztát, a cukrot, és a lisztből készült dolgokat kerülni. Egy nap össze vissza eszek, reggel sokat eszek, utána délután egy ebédet, valamint este egy pár falatot a metformin miatt, mert estére szedem, az hirtelen lerántja a cukrom és ne legyek rosszul tőle.

Egy éve folyamatosan szurkál az endokrines, a Cushing kor miatt azonnal a mellékvesét nézte de az rendben volt, és a pajzsmirigyem is sőt a pajzsmirigyet szabályzó hormon is rendben volt.

A diétával kapcsolatban lehet hogy valamit rosszul csinálok, valamint még a bokám miatt nem sikerült a rendszeres mozgást beiktatni.

Hát nem irigyellek, én allergia vizsgálatra októberben megyek, hasonló tünetek miatt. De én képes vagyok annyira náthás lenni, hogy lázasodok is tőle. Azt mondta a doki hogy októberben meg tudja nézni. Drukkolok neked hogy nagy bajod ne legyen. Majd írd meg hogy mi lett az eredmény.

Üdvözlettel:

Szeleszte
Előzmény: Zsuzsanna-Cecilia (2379)
Zsuzsanna-Cecilia Creative Commons License 2007.09.14 0 0 2379

Szia kedves Szeleszte!

Nagyon sajnálom, hogy kezdesz visszahízni! :-o((

A diétát jól csinálod???? Mennyi a napi szénhidrátod, és hányszor eszel?

A pajzsmirigyeidet, a mellékveséidet is "átnézték"???

Ezek is okozhatnak hízást!

Magyon drukkolok, hogy sikerüljön mégis fogyni!

Én hétfőn  17-én megyek arc-koponya CT-re. Az allergiámra fogtam, hogy náthás és köhögős vagyok, de sajnos, ezenkívűl talált valamit a dokinő, a gigász, és ennek fog utánanézni!

Jobbulást kívánok Neked!

Előzmény: Szeleszte (2378)
Szeleszte Creative Commons License 2007.09.10 0 0 2378
Szia Kedves Zsuzsanna Cecília

A fiatalabbik lányod eredményeit majd megírod hogyan sikerült. Az idősebbik lányod jól bírja. Én sajnos híztam már megint, elindultam 80-82 kg-ról és már 86 kg-ot mutat a mérleg nyelve. Valószínű az is közre játszik, hogy bokaszalag szakadásom volt és nem tudtam mozogni szinte semmi sokat:S

A pattanásaim az arcomon rendesen kicsattogtak, viszont megjött a menszi és ennek nagyon örülök.

Ami a munkáltatót illeti, az előző tönkre tett, a mostanival meg egyenlőre nincs gond, csak nem akarok úgy nyitni nála, hogy ide meg oda el kell mennem, mert az nem vett rám jó fényt. A mai világban örülhet az ember, ha egyáltalán munkája van:( Sajnos így beszélnek az emberrel. Ne akarjál beteg lenni, ne akarjál lakást, ne akarjál gyereket stb. Régebben azért könnyebb volt, ahogy anyuékat sokszor hallgatom, mostanság nehezebb és nagy a munkanélküliség.

Neked is gyógyulást, vigyázz magadra amennyire csak tudsz.

Üdvözlettel:

Szeleszte
Előzmény: Zsuzsanna-Cecilia (2377)
Zsuzsanna-Cecilia Creative Commons License 2007.09.09 0 0 2377

Szia kedves Szeleszte!

Szerencsére, nekem nem voltak ilyesmi problémáim, és beavatkozások sem.

A fiatalabb lánykámnak még nem volt meg a vérvétel, csak október végén mehet.A dokihoz pedig nov.21-én, ha jól emlékszem.

Az idősebb lánykám már a 10.kg fogyásnál tart! A pattanások is erős csökkenésnek indultak!

A munkáltatód pedig "lehúzhatja" magát ott..........!

Gusztustalan, amit ma megengednek maguknak a munkáltatók! Tisztelet az egy-két kivételnek!

További, minél hamarabbi gyógyulást kívánok!

Előzmény: Szeleszte (2374)
Gyingy Creative Commons License 2007.09.07 0 0 2376

Sziasztok újra ! :)

Nem voltam most én sem pár napíg,mindennapra jutott egy orvosi vizsgálat :(

Nekem vagy 5 éve már a nőgyogyóm említette,h szerinte Pcos-s vagyok,de a régi házidokim nem volt hajlandó elküldeni erre irányuló vizsgálatra. Mindíg azt mondta,egyszerűen csak kövér vagyok,és fogyjak le :o

A menzeszem sosem volt normális (28napos ciklus nem volt sose) De csak az elmúlt 2 évben lett ilyen hihetetlen módon ritka (évi 2-3 alkalom)

Mivel én már nem szeretnék babát (van egy 5 éves kisfiam,aki 13év után spontán fogant) nagyon nem izgatott,hogy nincsenek "havi gondjaim" .

Tavaly volt egy gerinc-műtétem is,emiatt is megváltozott az életem. Háziorvost váltottam áprilisban,és az új doki (hálisten) egyből küldött mindenféle vizsgálatokra.

Szűcs dr.-nél hétfőn voltam,de nem tudtam,hogy kell terheléles cukor-leletet vinni,ráadásul egy hormontartalmú vízhajtó-segítő gyógyszer szedése miatt csak 6 hét múlva tudnak hormonvizsgálatot csinálni,így a drnő nov. végére rendelt vissza,akkor lesz meg az összes lelet,amiből (remélhetőleg) kiderül mi is a baj nálam.

A tesztoszterin-szintem duplája a normális felső határának,ez nem tudom mire utal leginkább?!

Örülök viszont,hogy Szűcs drnő támogatja ezek szerint annak a gyógyszernek a felírását . Kiváncsi vagyok milyen lesz a terhelésem,majd beírom az értékeket,mert én nem értek (még) hozzá .

Szeleszte Creative Commons License 2007.09.06 0 0 2375
Szia Inotech

Találtam egy fórumot, ahol a terhesség alatti cukrokat mértek. Többen is hozzászóltak ha utána akarsz olvasni, írd le az ittenieket hátha tudnak valami okosat mondani, aki már kitaposta ezt az útat.

Itt a fórum: http://velvet.hu/poronty/2007/07/12/terhesnaplo_a_meret_a_lenyeg

Üdvözlettel:

szeleszte
Előzmény: inotech (2367)
Szeleszte Creative Commons License 2007.09.06 0 0 2374
Szia Zsuzsanna-Cecília

A polypról azt mondták, hogy jéggel, késsel, lézerrel el lehet távolítani, az atypiara valami laphámsejt elváltozást írtak, a müller ciszta meg szerintem az lehet ami maga a pcos. Hát ezek vannak körvonalban, de lassan levadászom a nőgyógyászomat sajnos bezárták ahol eddig rendelt és a helyet keresi, de remélem utána okosabb leszek.

Volt neked ilyen jellegű műtéti beavatkozásod? Mennyi ideig tart a gyógyulás?

Az az igazság, hogy most váltottam munkahelyet és a két munkáltatóm ismeri egymást. MOndanom sem kell, hogy az előző munkáltatóm már eleve elásztatott az újnál ráadásul csak szerződéssel vagyok ahol próbaidőt kötöttek ki, szóval a lényeg a lényeg hogy semmi szín alatt nem akarok táppénzre kerülni:S

Tényleg nem is kérdeztem, hogy sikerült a kisebbik lányod endokrines vizsgálata? Kiderült hogy mi okozza nála a menstruációs rendellenességet?

Üdv

Szeleszte
Előzmény: Zsuzsanna-Cecilia (2366)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!