Ebbe a topikba többségében betegek és hozzátartozóik írnak. Sajnos előfordul, hogy a betegeket gátlástalanul kihasználni akaró fórumtagok (csalók) privát levélben különböző hatástalan csodaszereket ajánlanak a topikban megjelenő új betegeknek.
És egy kicsit más, mivel én is a gyertyázás híve vagyok, rendszeresen szoktam használni, már több fajtát kipróbáltam. Az Auris és Táltos nevűek jöttek be, a többit kicsit drágállottam. (Tádé és Maya, 600-1000 Ft között volt egy pár ami sztem sok). Aztán találtam egy hölgyet, és az ő családi manufaktúrájából rendelek, megbízható, 2 nap múlva itt a csomag, és szokott kedvezményt is adni, pedig nem rendelek sokat. Ha valakit érdekel:
A neten böngészve találtam erre a cikkre, érdekes lehet, bár majdnem minden héten lehet valami újdonságról hallani a rákkutatás területén, átfogó megoldás mégsem születik évtizedek óta. No, remélem azért ez utóbbi érdekes olvasmány lehet...
Efegy! Már megint csak a saját esetemből tudok kiindulni: Nálam sem volt egyértelmű a biopszia, szó szerint ezt mondta a lelet. Ezek után nem szívesen gondoltam, mondtam, hogy van ott valami "rosszaság", inkább arra akartam gondolni - és az orvosok is -, hogy biztos jóindulatú elváltozás van. Végül is nem ismételt biopszia lett a dologból, hanem műtét, mert "akkor inkább vegyük ki azt a csomócskát, úgysem oda való, mégha jóindulatú is, de legalább biztosan tudjuk majd, hogy mi volt..." (idézet az orvostól). Szerintem az exed sem akarja az ördögöt a falra, legalábbis a bizonyosságig. Erre utaltam az előző hozzászólással. Ami a várakozást illeti, az bizony 2 hét.:((
Tegnap voltam a dokinőmnél beutalókért. Kaptam is mammográfiára februárra...
Mondta, hogy a csontvizsgálatra -ami márciusban esedékes - már most kérjük meg az időpontot, akkor biztos lesz hely. A többi okoságot sikerül lezavarni decemberben. Csináltattam egy tüdőröntgent, mert attól paráztam (eccerűen nem megy ez a leszokás a cigiről, normális vagyok én?!!!!:(()Negatív. Kisebb kŐomlás a megkönnyebbüléstől.
Orsi! Menjünk együtt reklamálni. Az én hajam is kiegyenesedik, már csak a vége kunkori, a csecse hullámokat kinyújtja a hajam súlya (már derékig ér, ollé). Azér' extra kunkorító kemót ne kérjünk!:))))
Kis időre megint eltűnök. Nem számüzetés, kiküldetés. Addig is vigyázzatok magatokra!
Igen nagy igazságot írtál!! Nem is gondoltam eddig bele, és tényleg a sírás és a nevetés mennyire közel áll egymáshoz! Én is a saját kínomon röhögtem, ha már elfogyott a könnyem, utána csak a nevetés maradt. Ez az egyetlen megoldás!!!
Örülök, hogy vidámak a szobatársak, annak meg főleg, hogy úgy érzed, törődő, gondos kezekben tudhatod az Anyudat. Ez nagyon sokat jelent...mindkettőtöknek.
Márti!
Mennyi kell még a Proleukinból ? (jó kérdés..)
A napi dupla adag......hát?
Igen is, "SZEMKÖZT KELL RÖHÖGNI".
Mi is ezt tettük. Párom a műtét másnapján, az intenzív osztályon mondta, fél tüdő, egy vese? Már csak egy dolgot tud felajánlani, amiből kettő van..:-))) Ő a csövekkel a testében "röhögött" velem és gyerekeinkkel együtt, kérte, hogy hagyjuk abba, mert nem bírja, a műtétet túlélte, de a "röhögésbe belehal." Megkíméltük, kimentünk a szobából. :-)) Tovább röhögtünk, de ez inkább amolyan katarzis volt....., hogy túlélte... (sírtunk, nevettünk...)
(Tudod, hogy a sírás és nevetés milyen közel áll egymáshoz)
Na csak azt akartam érzékeltetni, hogy a beteg embereknek sokszor jobb a humora, mint nekünk, az "egészségeseknek".
Tsókollak: N.
Ha közben írtál maj' olvasom.
(Remélem nem bántottam meg senkit a fenti írásommal)
köszi.... akkor most ez jó? - hülye kérdés, mert eleve nem lehet jó, ha vmi van ott. De csak odaírnák, hogy "tu", vagy vmi hasonló... mert amikor küldték a ct-re, a beutalón ott volt, hogy "tu(mor)-keresés céljából"
Szia Márti! CT megvan. Orvos persze már el, mire felértem, majd holnap igyekszem elérni. Baloldali trachea bifurcatio magasságában 18 mm-es solid terime látszik, amely a hilustól elkülönül. A solid tán sűrű, de hogy mi a fene az a terime.....Hm?
Anya ma "bedugva" a kórházba. Nagyon vidám volt, ma még nem kapott kezeléseket, csak jófej szobatársakat. Kedvencemet is, Margitkát. Margitka ránézésre 17 éves, de szerintem (a hozzá járó barátnők alapján) max. 15. Nagyon édeske, az amerikai zászló kendőjében:))) (haja nincs. most.) (szívszakadás...)
Sajnos minket is mindenki ismer már...
Szeretem az ott dolgozókat. Nagyon helyesek, lelkesek és jóindulatóak, meg ami (nekem) a legfontosabb, vidámak. Nagggyon vidámak. Valaki mindig nevet valamin, és muszáj vele rötyögni.:)))) A lexarabb kemót is kinevetik.:))) Szó szerint: SZEMKÖZT RÖHÖGIK A HALÁLT!!!! És megérdemi az a szemét!!!
Holnaptól kezdődik a kezelés:(((( Értsd: Proleukin napi kétszer...
anya most hivott fel, par perce, meglett a vereredmenye, 3,1 a fvs-e, es 17-en kapja a kemot, aztan januarban a kovetkezot. azt mondta a doki, hogy egyen mindent, amit csak megkivan, mert attol fog emelkedni a feherversejt szama:)
sziasztok, megjottek az eredmenyeim, minden szep es minden jo, 3 honap mulva kontroll:))))))))))))))))))
anya mindennap megiszik felliter tejet
a tej elet, ero, egeszseg
de csak mertekell, rengeteg Ca van benne, kulonbozo vitaminok... es ezek ezerszer jobbak, mint amiket tablettaba beveszunk
az elet maga rakkelto, barmit csinalunk, barmit eszunk, iszunk, barhol elunk... mindenrol be lehet bizonyitani, hogy daganatos megbetegedest okoz... sajnos
ha minden igaz, Karacsonyra letudjuk a kemokat is, es minden jo lesz...
es kepzeljetek micsoda szornyuseg tortent: kiegyenesedett a hajam! mar csak alig hullamos... megyek reklamalok:)
Napi két pohárnál több tej elfogyasztása már érzékelhetően növeli a petefészekrák kialakulásának kockázatát - figyelmeztetnek svéd kutatók. A férfiak sincsenek biztonságban: a tejtermékek fogyasztása kimutatható összefüggésben áll a prosztatarákkal is.
A tekintélyes Karolinska Intézet munkatársai 13 éven át kísérték figyelemmel több mint 60 ezer 38-76 év közötti nő sorsának alakulását. Arra a megállapításra jutottak, hogy két pohárnyi tejtermék már jelentős kockázati tényezőt jelent - írta a Journal of Clinical Nutrition című amerikai szaklap a svéd tudósok eredményeit idézve.
A vizsgáltak közel fele
A vizsgálat 13 éve alatt a résztvevők közül 266 nő esetében diagnosztizáltak az orvosok petefészekrákot, és 125-nél fejlődött ki a petefészekrák legagresszívabb formája. Étkezési szokásaikat és egészségügyi adataikat elemezve, a Karolinska Intézet munkatársai arra a következtetésre jutottak, hogy a legagresszívabb rákfajta jóval nagyobb arányban alakult ki olyanok esetében, akik napi négy pohár tejet, vagy ennél többet fogyasztottak, mint azoknál, akik két pohár tejnél kevesebbel is beérték.
A tejtermékekről már korábbi vizsgálatok megállapították, hogy fogyasztásuk összefüggést mutat bizonyos rákfajták, elsősorban a mell-és prosztatarák kialakulásával.
A mostani vizsgálat nyomán azonban kiderült, hogy a legszorosabb összefüggés a tejfogyasztás és a petefészekrák között mutatható ki: napi két pohár tej fogyasztása duplájára növeli a kockázatot azokhoz képest, akik ennél kevesebb tejet isznak, vagy esetleg teljes mértékben tartózkodnak a tejfogyasztástól.
A zsírdús tej még veszélyesebb
A tej kockázatnövelő hatásának okáról a kutatók egyelőre csak találgatni tudnak. Elképzelhetőnek tartják, hogy a tejben található tejcukor, azaz a laktóz a kelleténél erőteljesebben serkenti bizonyos hormonok termelését, amelyek stimulálóan hatnak a tumornövekedésre.
További vizsgálatot igényel annak megállapítása - hangsúlyozta a svéd eredményeket kommentálva Kate Law brit rákkutató -, hogy más tápanyagoknak, illetve a testzsír eloszlásának milyen összefüggése van a tumorok fejlődésére. A vizsgálatok ugyanis arra engednek következtetni, hogy még a tejkedvelők között is különbség van a kockázatok szempontjából: a zsírdús tejet kedvelők nagyobb veszélyben vannak, mint azok, akik az alacsony zsírtartalmú, vagy teljesen zsírmentes tejet választják.
Mindaddig - hangsúlyozzák a kutatók - amíg a további vizsgálatok nyomán egyértelmű következtetések kialakulnak, legjobb, ha a nők alapvetően zöldségekből és gyümölcsökből álló, kiegyensúlyozott étrendet követnek.
Aranyvirág! Nem szívesen sértem meg az itt kószáló PR géniusokat és PR-s karriermágusokat, de a helyzet az, hogy szvsz ha írtál egy pöpec 5-s dolgozatot PR-ból, akkor már a ZH-id is afelé konvergálnak, mert szerintem a PR, mint tudomány még nem bírt összeírni 100 oldal anyagot, amely érdemi információt is tartalmazott volna (kivéve, persze, amit összelopott a pszichológiából és marketingből és egyebekből, de az nem számít).
De úgy tűnik, hogy nem egy iskolába jártunk, mert az én tapasztalataim nagyon különböznek a tieidtől PR tekintetben. :-)
Mindenesetre nem hiszem el, hogy ne kapnál 5-st (+ felmentés), ha átolvasod 2szer az előadásanyagot (vagy jegyzetet, ha nálatok az van).
Nem, nem csodálkozom. Megértem. Én csak segíteni szeretnék. Ez volt a baj. Mert mindig segíteni szerettem volna. Ahogy felmerült egy probléma, rohantam megoldani...Vmi küldetéstudatféle.
Barát felesége megpattant, otthagyva 2 nagy fijút, elvíve 1 kicsi lányt. Ezért lehettem én az új kedves. Aztán eccercsak elhagyott, mondván "az a sok odaadás, törődés, amit tőlem kapott, neki túl sok volt". Megértem őt. Túlszerettem. Most csak kívűlről aggódom. És lelki életet élek a nagyobbik fijúval, aki most kezdi felfogni, mi lehet ebből...
Anyu CT-je megvolt, telcsin beszéltünk, mert ugye 7-ig bentrohadtam a suliban. Csak vmi foltot emlegetett. De holnap megyek a kórházba. 3-ig tanítok, mire felérek oda az isten háta mögé, már egyetlen orvos nem lesz bent az ügyeletesen kívül, de majd megkaparintom a ct leletet és konzultálok vkivel.
Lehet ezt még követni? Eccerre két emberért szenvedek....
amíg a kedvesem volt, megbízott. Aszonta, kevés ilyen ember van (már akiben megbízik). Mivel a fia a sulinkba jár és tudja, hogy úgyis mindent megbeszélünk, ezért nem hiszem, hogy nem mondana igazat.
"Tehát nem köntörfalazott a doki, valszeg tényleg nem tudta 100 %-osan az eredményt a biopsziából, találgatni meg nem szabad, nem érdemes."
- valszeg én fogalmaztam rosszul... nem arra gondoltam, h a doki köntörfalazott, hanem arra , hogy az exkedves köntörfalaz. Eccerűen nem mondja meg az eredményt. Ma újra volt biposzián. Én, a naív agyammal úgy vélem, ha vkinek tök negatív a biopsziája, nem fogják mégeccer megcsinálni. Most 2 hét várakozás - legalábbis aszonta, akkor lesz eredmény. (Ilyen hosszú ideig tart???)
Engedélyem nincs már néhány éve, az egyesületi tagságomat újítgatom lelkesen, hátha...
Ezért:
Csak NAGYON VAD vízen, vagy magán tavon. Ez utóbbi nagyon mű, ezért ritkán... Van egy tó, amit nagyon-nagyon szeretek, szép dévérek élnek benne, kevesen (senki) horgásszák. Döröske. Az enyém, a lelkem, a vizem. Oda járok hajnalonta úszni (nyáron), meg estelente is. Ott szoktam feküdni a parton éjjeken át, hanyatt, és bámulni a csillagokat... Annyira szeretném!!!! Az idén ez teljesen kimaradt. Lásd: anya baja.:((( A másik love a Rába. Itt folyik a kertek alatt. Vad-kanyargós részét kedvelem. Szeretem a vízrehajló fákat, a vidrákat, a gurgyalagokat, a homokos naaagy kanyarokat, a szakadó magas partokat... Mellette-benne nőttem fel. Így lettem "sellő". Víz nélkül nem élhetek... Tanya is van, szintén e víz mellett.
Menyhal. Menyus, a drága. Apám volt bajnoka... Annó sorra jelentek meg írásai az egyetlen, országos szaklapban. Én csak egyszer próbáltam. Szakadó hóban, rettentő hidegben... Azóta sem. "Mély" nyomot vágott elevenembe. (Fagyási sérülések itt-ott.)
Mostanság inkább csak kísérem az "uram", olvasok a parton, vagy csak bámulok...
Ha barátokkal megyünk, akkor meg visítozom és rohangálok, a férfiak meg morognak, aztán ők is beszállnak... tüzet rakunk a füst miatt... tudod, a szúnyogok. Aztán sütünk is valamit, hempergünk a magas fűben és ránkszáll az este...
A Scripps Kutatóintézet munkatársai eddig még sosem használt módszert próbáltak ki a daganatok áttétképzésének megakadályozására. A ráksejtek útjának "eltorlaszolásával" elvileg megoldható, hogy ne képződjenek áttétes tumorok.
A rák akkor alakul ki, amikor a sejtek normális működését és osztódását biztosító folyamatokba hiba csúszik. A rákos sejtek (ún. tumorsejtek) szakadatlanul osztódnak, és olyan új sejteket hoznak létre, melyekre a szervezetnek semmi szüksége. Az így képződő szövethalmazt tumornak vagy daganatnak nevezik. Az elsődleges daganat területéről aztán a tumorsejtek betörhetnek a környező szövetekbe és szervekbe, majd bejuthatnak a vér- és a nyirokkeringésbe, ahol távoli szervekhez is eljuthatnak. E szervekben megtapadhatnak, s osztódásukkal megindulhat a távoli áttétek (metasztázisok) kialakulása. Ebben a stádiumban a betegek gyógyításának esélyei már jóval szerényebbek.
Az érfalak védelme
Miután a tumorsejtek elhagyták azt a daganatot, amelyből elsődlegesen származnak, bekerülnek a vérkeringésbe. Itt találniuk kell egy "kijáratot" annak érdekében, hogy egy vagy több távolabbi szervben is létrehozhassák az újabb tumorkezdeményeket. Az erek fala az egyik utolsó olyan akadály, amelyen a rákos sejteknek át kell jutniuk. A tumorsejtek ingerlik az erek falának sejtjeit, mivel ha egy rövid időre sikerül megnyitniuk a sejt-sejt kapcsolatokat, akkor képessé válnak rá, hogy bejussanak egy új szervbe, és ott osztódni kezdjenek.
A napokban bejelentett lehetséges kezelési eljárás az áttétképződésnek erre az utolsó lépésére koncentrál. Az állatkísérletek során a kutatók az érfalak védelmi funkciójára helyezték a hangsúlyt - az erek megerősítésével ugyanis meggátolható lenne a rákos sejtek bejutása az új szervekbe.
David A. Cheresh immunológia-professzor és kollégája, Sara Weis (Scripps Kutatóintézet) a Journal of Cell Biology szaklapban számoltak be eredményeikről. Áttétes daganatos betegség modellszervezeteként szolgáló egereken próbáltak ki egy bizonyos vegyületcsoportot, amelyek egy enzim (Src-kináz) termelődését gátolták. Már korábban kimutatták, hogy azok az egerek, amelyek hibás Src-génnel rendelkeznek, ellenállóak maradnak a rákos sejtek áttétképzésével szemben. Most az is kiderült, hogy normális - vagyis működő Src-kinázzal rendelkező - egerekben az Src-gén blokkolásával rendkívül hatékonyan meg lehetett óvni az egereket az áttételes tumorok elterjedésétől. A tumorsejtek nem tudtak átjutni az érfalon, a véráramban pedig elpusztították őket az immunrendszer sejtjei.
"Egy hosszabb kezelés az Src-kináz termelődését gátló molekulákkal talán segíthetne az embereknek megbirkózni a rák alattomosabb fajtáival is" - mondja Cheresh. "Ha közvetlenül a daganatsejteket támadjuk, a legtöbbször az a probléma, hogy a genetikailag nagyon változékony ráksejtek hamar ellenállóvá válnak az általunk alkalmazott gyógyszerekkel szemben. Mi folyamatosan változtatjuk a gyógyszerek kombinációját, az érfal sejtjei pedig felveszik a beadott anyagot és zárva maradnak a ráksejtek előtt."
Eltorlaszolni a kijáratot
Az új módszer élő szervezetben való kipróbálását sokéves sejtbiológiai alapkutatás előzte meg. A sejtkapcsolatok kutatása alapvető jelentőségű a téma szempontjából, hiszen azt vizsgálja, hogy a különböző sejttípusok hogyan kapcsolódnak egymáshoz, és miként alkotnak eltérő funkciójú szöveteket és szerveket. A vérereket belülről speciális hámsejtek, az ún. endotélsejtek határolják, szorosan egymáshoz illeszkedve. Cheresh és kollégái az utóbbi évtizedekben azonosítottak néhány olyan molekulát, amelyek azért felelősek, hogy összetartsák az endotélsejteket (ún. adhéziós molekulák). Azonosították azokat a jelátviteli folyamatokat is, amelyek tönkreteszik ezeket a sejtkapcsoló struktúrákat, és "ráveszik" az endotélsejteket arra, hogy például az érfal növekedése során egymásra csússzanak, megkönnyítve ezzel a tumorok kialakulását.
A tumorsejtek képesek egy olyan fehérjetermészetű növekedési faktort (VEGF, Vascular Endothelial Growth Factor) termelni, amely elősegíti az endotélsejtek osztódását, illetve növeli az érfal áteresztőképességét. Ez úgy valósul meg, hogy a VEGF serkenti az Src-kináz enzimet, az Src-kináz pedig a kadherineknek nevezett fehérjék egymástól való elválásáért felelős. A kadherinek (kalciumot kötő adhéziós fehérjék) "összekötő anyagként" szerepelnek az endotélsejtek között, vagyis ezek a fehérjék biztosítják az érfal integritását. Amikor tehát a tumorsejt kiválasztja a növekedési faktort a vérbe, akkor az Src-kináz enzimek azzal válaszolnak, hogy az érfal sejtjeiben szétválasztják a kadherineket, ezzel lehetővé téve, hogy a rákos sejt kijusson a véráramból.
Gyakran előfordul, hogy a véráramban keringő rákos sejtek megakadnak a kisebb vérerekben. Egészen eddig nem volt teljesen világos, hogy valójában hogyan jutnak ki ezekből az erekből, és hogyan hoznak létre új daganatokat. Az új eredmények erre is választ jelenthetnek: a kiválasztott növekedési faktor ezekben az esetekben is nagyban megkönnyíti számukra a szövetekbe való bejutást.
Ígéretes eredmények
Cheresh és kollégái szerint mindez megelőzhető az endotélsejtek növekedési faktorának (VEGF) vagy az Src-kináznak a blokkolásával, ami gyakorlatilag a rákos sejtek útjának eltorlaszolását jelenti a vérerekben. Ez pozitív hatással lehetne az áttétes rákban szenvedő betegekre, mivel az emberi immunrendszer könnyebben boldogul a tumorsejtekkel, ha azok a vérkeringésben vannak. "A rákos sejtek nem sokáig maradnak a vérkeringésben" - magyarázza Cheresh. "Ellenben ha megnöveljük a rákos sejtek tartózkodási idejét a vérben azzal, hogy csökkentjük a kijutásra való képességüket, akkor ezzel nő az immunrendszer esélye arra, hogy sikerrel vegye fel a harcot velük szemben."
Cheresh és kollégái először olyan genetikailag módosított egereken tesztelték hipotézisüket, amelyek nem képesek az Src-kináz enzim előállítására. Ezek az állatok nagyfokú ellenálló-képességet mutattak az áttétképző tumorokkal szemben, mivel sokkal kevésbé volt áteresztő az érfaluk. Ezután többféle kísérletben is bizonyítást nyert, hogy az Src-kináz termelődését gátló anyagokkal kezelt normális egerek szintén nagyfokú rezisztenciára tettek szert az áttétes ráksejtekkel szemben.
Ezek az eredmények az emberek kezelésében is új utakat nyithatnak. Mivel az eljárás az általánosan szereplő Src-kináz enzim gátlásán keresztül fejti ki hatását, lehetőség van arra, hogy többféle ráktípus kezelésében is felhasználható legyen. A tesztek során kiderült, hogy ez valóban így van: az eljárás többféle, áttéteket létrehozó ráktípus esetében is sikeres volt. Természetesen még évekbe telik majd, amíg klinikai körülmények között is elvégzik a megfelelő vizsgálatokat, és bizonyossá válhat, hogy az eljárás embereken is kockázatmentesen alkalmazható.
A rákkutatásban egyre inkább elterjedőben van az a gondolat, hogy érdemes az endotélsejtek növekedési faktorát (VEGF) és az Src-kináz enzimet célba venni. Az amerikai Élelmezési és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) 2004 februárjában először hagyott jóvá egy olyan készítményt (bevacizumab), amely a VEGF-hez való kötődésével és annak gátlásával az elsődleges tumorok vérellátását biztosító új erek kialakulását blokkolja (ún. angiogenezis-gátló szer). A hatóanyagot hagyományos kemoterápiás kezeléssel együtt alkalmazzák, és áttétes végbél- és vastagbélrákos betegeken tesztelik.
Nyelvtudás el nem vész, csak átalakul (passzív tudássá). Tapasztalatból mondom, egy jó tanár előássa belőled 2 hét alatt.
Körbekérdezem neked a PR dolgot (nekünk csak egy alibi vizsgánk volt belőle anno), csak az a baj, hogy ismerem a mostani főiskolások és egyetemisták leadott munkájának színvonalát, hát nem biztos, hogy annak alapján felmentést adnak neked bármire is. :-(
Protokoll alól felmentés pöpec dolog. Volt benne 1-2 apróság, ami kimondottan érdekelt, de általában véve böhöm nagy baromság és szerintem képtelenség megjegyezni a hüjjjje ülésrendeket.
Nekem nem sikerült, bár én csak profitáltam a protokollból, mert a párom (akkor még csak egy másik kolilakó a szintről) kérdezgette ki az anyagot éjjel kettőig a folyosón, vizsgázni karácsony előtti utolsó alkalomkor mentem, így átengedtek a semmire, újév után meg az első dolgunk volt a mostani párommal jól összejönni, össze is költöztünk izibe, ha már olyan könnyen adják a koliszobákat. :-)
Ja, olvastam, szörnyű lehetett.. :( Nem tudok mit mondani / írni, csak érzem....úgy is tudod, hogy értem.
Voltunk csukázni a Mosoni Dunán: bedőlt fa mögötti lassú részben úszóztunk jó kis eltett keszegekkel, még kapásunk sem volt. Sebaj, a héten megpróbáljuk a menyhalakat előcsalogatni a kövek közül. Kíváncsi leszek.
Milyen tavakra jársz?? Egyesületi saját tó? Nemrég volt telepítés nálunk, 15mázsa kétnyaras pontyot raktak a 2 tóba, meg pár zsák csukát és süllőt is. azokat is meg kellene abajgatnom. de hát no time....
Köszönöm az érdeklődést, itt vagyok, "read only üzemmódban" eddig, de napi szinten követtem az itteni eseményeket. Mostanában igazándiból azért nem írtam, mert annyira felpörögtek az események körülöttem, hogy nem volt időm elmenni a kontrollvizsgálatra, ezt mégsem reklámozhatom itt, mert egyáltalán nem követendő magatartás:))) De most csináltam rá időt, így tán az elkövetkezendő 2 hétben sikerül kideríteni, hogy egészséges vagyok, majd jövök ujjongani:)
Nagyon dolgozom, és Úrnőhöz hasonlóan én is küzdök a sulival, házidolik, és vizsgák, a tanulás persze az utolsó napra hagyva, ahogy az illendő, egyszóval nem hagyok teret rákucinak, egyszerűen nem fér bele az életembe, hogy újra beteg legyek - remélem ezt a dög is tudja:)) Azt hiszem én most kezdek meggyógyulni, bár a kezelések tavaly januárban befejeződtek, de a betegség nem csak a fizikumomat rombolta, és ezt igazándiból így visszanézve látom, mert akkoriban nem engedhettem meg magamnak, hogy a lelki sebeimet nyalogassam, túlságosan elfoglalt a céltudatos gyógyulás. Most jól vagyok, egészséges mértékű szorongás mindössze, és szárnyalás az élet minden területén. Hát nem egy sikerstory?!:))))
Túlvagyok a topicszakadás okozta dühön, bántódáson, és értetlenkedésen is, azon, hogy nem merek írni, nehogy félreértelmezzék. Ezért titeket - azóta is aktívan írókat - illet köszönet.:))))
Valaki - efegy - kérdezett a biopsziáról. Az sajnos nem mindig egyértelmű, ezért szokták megismételni, bár gyakran műtétet javasolnak inkább, mert az szokott végleges eredményt hozni a diagnzis szempontjából. Tehát nem köntörfalazott a doki, valszeg tényleg nem tudta 100 %-osan az eredményt a biopsziából, találgatni meg nem szabad, nem érdemes.
Csak olvashattad: A hétvége hulla para. Amikor meg nem, akkor meg sebnyalogatás, lecke, meg tenmagam összekanalazása.
Majd írok külön is... addig ide. Ez a tuti.
OFF:
Állítólag befagyott a kedvenc tavam. (az egyik)
Úgyhogy nincs kishalas csali...
Pedigdejóvolna...
Kultúrkörnyék meg nem vonz.
Anya holnap vissza kórház. Hazafelé lehet, hogy megállok dobálni. (Kedvem volna...) Attól függ, mikor lesz a haza... Istenem, megvan még a rakósbotom? Ezer éve nem láttam, zsínórcsere is megérett...
Dobtam neked egy email-t remélem nem csesztem el a címet (amilyen a pénteki napom volt, nem lepődnék meg semmin) no mindegy ha nem kaptad meg csak jelezz és átnyomom még1szer..
Most vár a munka, de a háttérből figyellek bennetek!! :)))
Nyirokrákra lett kitalálva, különben általános rákosodást gátló hatású minden amiben körömvirág!!! van. A ragadós galaj azonkívül hogy ragad, szintén mirigyes nyavajákra jótékony hatású, különösen a nyak környékén (pl: pajzsmirigy)
Nekünk is hátul nő a kertben a körömvirág, csalán is akad. A többi a drogériából jön, már 10% kedvezményem van, szerintem én tartom el a Mama Drog BT-t..:)))
Parlagfüvet írtani tessék!! Elég allergiás van így is:)))
Jó reggelt! Köszi a válaszaitokat. Hát akkor most várom a CT-t... Ja és még vmi: anyu szép nagy darab, 85 kg volt október közepén az ominózus csípőprot. műtét előtt. Most 70. Eddig soha semmi baja nem volt, tulképp most azért került be a kórházba, mert a műtét után otthon többször rendetlenkedett a szive és ezt akarják kivizsgálni.
1 hete van benn, a rosszullétek megszüntek, szóval semmit nem érez, hogy esetleg fájna vmije.
Ma csak este 8 után leszek, értekezlethegyek, fogadóóra, szülői ért. Fúj.
A CT egyértelműen kimutatja, hogy valami van-e ott, s mekkora. Azt, hogy konkrétan mi az, azt majd a szövettani mondja meg. Ehhez kell valami egyéb vizsgálat. Nem kell mindjárt "hasfelmetszésre" gondolni. Van biopszia meg valami tüdő esetében valami kópiázás is, ha jól emlékszem. (Apósomnak csinálták, sokszor.)
A metastasis nem feltétlenül tumor. (Yamin! Jól mondom??? Vagy Vackoor! segíccsetek!) Az anyám combcsontjában is met. volt/van. De nem tumor. Csak kiette.
De nem nőtt oda valami felesleges izé...
Általában van primer daganat, attól van a met. Hogy hol, azt további vizsgálatokkal keresik meg. ENnek megfelelően fogják a terápiát megállapítani. De egyenlőre ne szaladj ennyire előre...
Nemisbiztos:)))
Nashirának igaza van, én is félcédulákkal járok az orvosokhoz.
A CT rétegfelvételt készít, ahol már kis elváltozásokat is ki tudnak mutatni. Általában röntgennel kezdik, ha gyanú merül fel, utána jön a Ct.
Szerintem várd meg meg a CT eredményét. Tudom, hogy aggódsz, de kérdezd meg az orvost/okat, ha valamit nem tudsz.
Én itthon felírtam a kérdéseimet, vittem a papírt és abból kérdeztem. Azért csináltam, mert az elején a nagy idejedelemben mindíg a felét elfelejtettem. Az orvosok maguktól sokszor csak a legszűkebb infót adják, de a legtöbb válaszol, ha kérdezel.
Szia efegy. Az anyukam is rakban halt meg. A tudejeben fedeztek fel az attetet - es nem tudtak hogy honnan jon - legalabbis nem biztosan. Ahhoz tobb vizsgalat kellett volna - de nem lett volna ertelme, mert az attet mar akkora volt, hogy nem lehetett segiteni rajta.
Az o nyugalma erdekeben nem lett tovabbi kivizsgalas - mert csak tovabbi szenvedest okozott voln aneki.
Köszi. Figyi, a CT egyértelműen kimutatja, ha gáz van? Vmi olyasmit olvastam a röntgen leletben (ja, ez most az anyué), hogy az a bigyó, ami láccik met-re utal. Tudom, ez a metastasis rövidítése... Áttét. De ha még csak utal, az még talán.... De mért met-et írnak? Mér nem tumort? Biztos tök hülye vagyok, de ahhoz , hogy áttét legyen, vhol kell lenni tumornak, nem? Nézd el kérlek a tudatlanságom.
Jó, hogy itt vagy. Itt kisírhatod magad, kipanaszkodhatod és szidhatod a világot.
Többen tesszük ugyanezt. Velem az élen.
Itt az a jó, hogy amikor azt hiszed vége, nincs tovább, mindig van egy kéz, ami átnyúl az éteren és megráz...
A gyomordöggel (mert AZ itt csak dög) kapcsolatosan én személyszerint nem tudok mit kezdeni... Talán akad majd valaki.
Amit - szerintem - Te tenni tudsz:
Meghallgatod őket és bíztatod. Adj nekik helyet "magad mellett", helyet, ahova mindig odahúzódhatnak. Már, ha olyan a viszonyotok, és igénylik. Ha beszéltek róla naponta, akkor ez nagyon valószínű. Sokszor nem kell többet tenni, csak meghallgatni, megölelni vagy egyszerűen csak ránézni.
A többi jön magától. A részletekről, ha valamit tudsz, írj!
Anyukád miatt pedig - egyenlőre ne aggódj, inkább beszélj az orvosával! Te. Személyesen. Hidd el a dokik ezt nagyraértékelik. Ha kérdezel, válaszolnak. Lehet, hogy maguktól nem mondják, mert ők is emberből vannak, félhetnek... Bizonytalankodhatnak... de ha látják az együttműködési szándékot, hidd el, felédfordulnak. (Nekem legalábbis bejött...)
Szija Úrnő! (s persze mindenki)....
Hát akkor itt vagyok, amint azt írtad a másikban, inkább itt... Anyámról még inkább ne, hisz még hálistennek csak "utaló jel" - majd a CT.
Van viszont egy másik probléma. Az exszerelmem. 38 éves. Állítólag gyomorrák. Az egészet nem értem, megpróbálom röviden vázolni: kb fél éve panaszkodik a gyomrára. Nyáron több héten át hasmenés. Egész életében baromi sokat - és összevissza - evett, ha étterembe mentünk , végigette az étlapot (még tavasszal). Persze mindent "megtett" azért, h beteg legyen, napi 2 doboz cigi, stressz, helytelen táplálkozás stb. Mivel már csak ex, ezért csak hiányos infóim vannak, nagyfiával napi kapcsolatban vagyok, együtt próbáljuk meg összerakni a képet az apjáról. Az UH kimutatta, hogy a gyomra tele van daganattal. Néhány hete csináltak biopsziát, az eredmény érdekes módon mindig "csak holnapután lesz meg". Végül a holnapután is eljött, s most azt mondta, meg kell ismételni a biopsziát. (Több dolgot nem értek: nem hiszem el, hogy egy orvos 2 héten át azt mondja, holnapután lesz eredmény - kvázi úgy gondolom, nagyon is tisztában volt ő az eredménnyel, csak félt közölni; másrészt arra, h mért kell megismételni a biopsziát, nem adott egyértelmű választ. Én azt hámoztam ki, hogy azért, hogy 100%-ig biztosak legyenek az eredményben.) Tulképp azt se tudom, mit szeretnék kérdezni... Hogy műthető-e.... Erre ő maga azt mondta, hogy a gyomrának kb egy tizede ép...mit műtsenek ezen.... Hogy mégis akkor mire lehet számítani... Mennyi időre... Hogy van-e vmi megoldás... Segítség... Nem tudom, miért kérdem... Tán nem is miatta, hanem a fia miatt (18, a kisebbik 16) - aki erre rá fog menni...
Tudok én vmit segíteni????
Tulajdonképpen a felnőttek fejlesztését jelenti. Az antropagógia az egész ember életen át történő "fejlesztése". Ennek része a pedagógia (18 éves korig, ill. a felnőtté válásig), az andragógia (a nagykorúságtól a nyugdíjaskor kezdetéig) és a gerontagógia (a nyugdíjas kortól az élet végéig = "ezüstkor").
Az andragógia együttesen jelenti a felnőttek oktatását, képzését, nevelését, a velük való bánásmódot, az életkori sajátosságoknak megfelelő alapfolyamatok (szocializáció, nevelés, művelődés) irányítását. Multidiszciplináris tudomány. És interdiszciplináris is. Egyik tudományága a kriminálandragógia. (Például.) Ami az elítéltek reszocializációját, újrabeilleszkedését tűzte ki célul. De van szociálpedagógiai, piacorientált, reformista, biográfiai irányzata is. (Többek között.)
Ezek közül talán a piacorientált a leginkább közismert. (Átképzések, tanfolyamok, stb.)
Az andragógia a "lifelong learning" elvű nevelés része.
Nagyjából. Fejből.
Nekem is a tanszékvezetőnő (Mankó M.) tartja. Durva. Mániája a Kriminálandragógia. (Börtönlátogatással spékelve. ÚÚÚÚtálom.)
Maróti továbbra is a topon, Zrinszkyvel kiegészítve...
Szia Kandírozott Meduza! Fogalmam sincs mitől ilyen gyenge. Az urológus szerint a betegségtől nem lehet. A belgyógyászaton sem mondanak semmit, hogy mitől lehet. Karja és lába vékonyodik és nem nagyon tud fennt lenni. Ezért félek, hogy a chemót nem birná ki. Tudsz esetleg valamit, hogy milyen kezelések jöhetnek szóba, amivel jól gyógyitható? Köszi
Andragógia magyarul felnőttnevelést jelent /legalábbis ezer éve egyetemista koromban ezt jelentette:)/
Óóóó,te szegény!!!!
Amúgy is a legrettenetesebb tantárgy volt, nekem ráadásul a tanszékvezetőm okította, és az saját jegyzetét kérte számon.
Kár, hogy minden ilyenem a padláson van valahol dobozokban, Maróti Andorra gondolom már senki sem emlékszik, és elő lehetne kapni erősen átfogalmazva:))
Szia Márti!
Hát elég cifra, izgalmakkal teli napotok volt, drukkolok, hogy az éjszaka nyugalmasabb legyen.
Dolgozat (pf referátum) ügyben ne legyél finnyás, ha akad valaki aki némi ellenszolgáltatásért besegít, fogadd el sőt nézz utána.
Mellkas Ct. = öt klf. átmérőjű tüdődög. Metastasis. Öt. Most (igaz, hogy csak röntgen, de) nulla. Jó-jó! Nem ugrálok még ki a bőrömből, mert MAJD A CT, de akkor is. (meg nem feledkezhetem el a veséről, a májról, a nyirokcsomókról, a csigolyákról (többről) meg a combcsontról. Többről nem tudok. Nem is akarok.)
A lét figyelem. Még nem nagyon mozgolódik.
(Pedig a lé(t) határozza meg a tudatot. De, ha oda a lé??? Oda a tudatom...)
(Régi, de jó!)
Anya alszik. Nagyobb gyermek aggódva figyeli álmát...
... modjátok: a hétvégére mindig esik egy paranap????
Az éjszakai események után (lásd lejjebb) reggel 7.15-kor (mit reggel, hajnal!) szólt fülem mellett a Márti-hívó... Félálom, kiugrás, lefutás hanyatt-homlok (csak az érthetőség kedvéért: anya lent, Márti fent)... Mi baj? "Nem tudok pisilni, pedig úgy kell..."
Szemöldököm rögtön összefutott a homlokom közepére: "MIIIIIII?????"
Gondolatok cikáztak fejemben: "Most akkó mi van? Katéter bent, lé jön... Mi a zist...?"
Bemosakodás: cucc szétszerel, átöblít. Semmi. Megint szétszerel, átöblít, megint semmi. Telefon a szaknőnek. Még jó, hogy szombat van, és otthon találom, nem dolgozik. (A kórházban.) Szaknő mondja: várjunk. Vártunk. Fél tízig. Szaknőért el.
Jön. Kivesz. Másikat betesz. Nem jön. Kivesz. Újabbat betesz. Nem jön. Jó helyen van? Zseblámpa. Újabb kísérlet. Be. Továbbra sem. Anya bőg, Márti hullasápadt: "Mi lesz?" Telefon. Kórház. Mázli. Barátnő az ügyeletes orvos. Be kéne vinni. MIIII????
Hogyan? Mentők. Szaknő udvarol. Mentő jön. Kutya bezár. Harc. Vákuumágy. Mentős beszól: Nem volna jobb az urológia??? Anya pánikban. Márti szintúgy. Szaknő ijedten nézeget... Mentő megy. Márti külön megy. Hátha... Kórház. Ambulancia. A bel.-en van valaki. Mindegy. Jó a sebészeti is. Be oda. Átrakják? Nem rakják. Miért? Hátha mégis Zala. Most már mindenki para. Anya lázas. Hidegrázás. Borogatás. Injekció. A frrrrrrancccba! Barátdoktornő újra megkatéterez. Megállapít. Cisztitisz. Misztitisz? Húgyúti fertőzés. Le kéne oltani? Hogyan? Pisi nincs. ELzáródott. Mentős toporog. Anya pityereg: "Úgy félek". Márti nyugtatja: "Nem szarunk be egy kis pisitől!" Humorom fanyar. Bőgnék én is. De ez nem segít. Inkább. Szidása isteneknek. EZ bejöt. Megindult. Kő lehull. Homlok letöröl. Még egy mellkasröntgen. A zihálás miatt. Modom: ez csak a láz miatt. Nem hagyják magukat. (Hál' Istennek...) Röntgenbe át. Felvételek. Jók. Semmi. Tényleg semmi? Tényleg. Komoly? Isten bizony. Nem hiszem. Nézd meg! Tényleg! Mehetünk haza. Mentő. Márti külön. Kulcs a mentősnél. Márti 4 percet rávert a mentőre. Kapuban áll. Kulcs nincs. Anya ágyába. Megnyugodva. Elfáradva. Fél három.
úrnő!
"andragógia."
Ez valami úrnői hobbi? Mi az, lécccciiiiiiiii, megöl a kiváncsiság mi fog tönkretenni?
Müveletlen, tanulatlan vagyok belátom, kérlek azért mondd meg, jó?
kfzsu, kedves!
A fekvés jó a hátamnak, medencémnek, ha oldalt fekszem, de az nem jó a csipőizületnek. Állás nem jó a hátamnak, séta nem jó a szivemnek (elégtelen) ülés nem jó fenéknek. Semmi nem jó nekem. :-))))
Talinak nagyon örülnék, beszélgetni nagyon jó lenne. Az biztos jó lenne nekem!
Majd változtatom a testhelyzeteket, jó?
TCSUBAKKA!
Mire jó a teakeverék? És a ragadós galaj? Akkor majd jövő tavasszal begyüjtöm és száritom, mert az én kertemben abból és csalánból rengeteg van ám!
De van benne keskenylevelű útifű, árvacsalán meg pásztortáska is. Amig meg nem bontjuk ezt a növényállományt, ami kb 8-10 éve nem volt igazából feltúrva. Nálunk mindenhol az nő, ami csak akar. Sajnos a parlagfű is és egyre több lesz. :-((((((
TCSUBAKKA!
A barátod a hibás, miért nem szólt már elöbb, ha tudta, na?
A TB-t meg ne sajnáld, fosztogasd! Sokáig!!!!!!! :-))
(Ez meg egy titkos jelmondat - rákosoknak! :-))))
Ne mondd meg senkinek!)
(Ugyan kissé lehangolt vagyok, a mai napom leginkább önmagam "fenéken billentésével" telt el, meg a "gödörből" való kimászással. Már a szélén vagyok:-)
Jól kiszúrtam magammal, most dolgozhatok éccaka, ami elhatározottat nem csináltam meg nappal. Na mindegy, úgyis bagoly vagyok.)
Még benézek később.
Ölellek: N.
tania
Volt konzílium? Úgy emlékszem a hétre írtad.
Aked,
Hol bujkálsz?
Yamin, Tresk, Asmet, és mindenki, aki régen járt erre.................írjatok.
Jud33 (jól írom?) már letelt az "önkéntes számüzetés" ideje, hol/hogy vagy?
Az egómnak feltétlenül jót tesz. Főleg Mártinak lenni.
Lejjebb adtam. Evickélni szeretnék... Át... Most. Kivéve Pr. Azt jól meg kellene csinálni, és akkor kapnék felmentést protokollból. Jaj-jaj-jaj...
(El tudjátok képzelni, hogy xaros referátumon két hete üljek, amikor kisujjból írok 17 oldalt a kockás asztalterítőről????!!!! Hát nem kell elképzelni! Ezt teszem. In vitam.)
Egyébként szigorlati vizsgatételek. Komplex. Komm.elm+szociológia+andragógia. Ez utóbbi felemészt...
Egyébként feladtam az olaszt. Nyelvvizsga előtt kicsivel. Anyuért. Az is szintén hobbi volt. És baromira hiányzik... (de az már tényleg nem férne bele.)
Én a jógát, a thai chi-t vagy chi-qongot tudnám ajánlani egészségmegőrzés céljából meg a reformtáplálkozást. (Táplálkozási szempontból sajnos elméletben sokkal jobb vagyok mint gyakorlatban)
Fokozatosan próbáld bevezetni a változásokat. Jó hatásuak lehetnek a különböző centrifugázott zöldség és gyümölcskevek, meg a csírák is. Én cékla-alma-répa lé keveréket szoktam inni időnként.
Gyógyteából a Mate teát, meg a májvédő teakeveréket meg a csalán teát ajánlják.
Rengeteg jó hatású teakeverék létezhet, időnként váltogatni kell őket. Fontos, hogy ne igyatok klórozott csapvizet és legalább napi kb. 1,5 -2 liter vizet meg kell inni.
A szerekből a legelfogadotabbak a Béres csepp mellett az Avemar ( de az nem biztos, hogy a nyirokmirigyre is jó egyeztetni kell a gyártó Biromedicina Kft.-vel) meg a Culevit itt is egyéni tanácsot ad a gyártó Immunal Kft. és ha tölük közvetlenül veszed olcsóbb is mint a gyógyszertárban.
Most ennyi jutott eszembe, de ezt lehetne a végtelenségig folytatni.
Ha valami részletesebben érdekel szívesen válaszolok.
Gyermek projekthez szurkolok.
Akkor nem jó, ha sokat ülsz;, állás, séta, fekvés jó?
Zol lady-val beszéltünk éppen rákostopictaliról, és Yamint emlegette / mint szervezőt /, de eszembe jutott, hogy most kezdődik a vizsgaidőszak.
Jövőre meg már nekem is több időm lesz.
Unokázol? Azért jó lenne beszélni egy nagyot!
Tashly!
Haj fiúnak kb. két hónap alatt egész jó lehet. Én is éppen növesztem, ha fiú lennék már divatozhatnék. Nekem három hónapja volt az utolsó kemo, és most pont úgy néz ki, ahogy a fiúk most hordják,a gyerekeim meg is gyanúsítottak, hogy ilyenre
fésülöm. Pedig magától ilyen, mint vmikor a kisbabáknak!
Sportot tudom ajánlani nektek, egy az hogy egészséges, nem hagyja el magát az ember fia-lánya, jó stresszoldó is egyben. Hobbi és tanulás is segít a jó gondolatokat helyes irányba terelni.
Kávé az maradhat, ezt én sok helyről megkérdeztem, a főorv. azt mondta, hogy igyak nyugodtan.
Jó példával járj elől! Ahogy úttörő korunkban mondtuk. Még annyi, hogy ez a keverék, ilyen nyirokcsomó nyavajákra lett kitalálva és rákosodást gátló hatású. Én kabalából iszom azóta is
Szeretném hallani a tippjeiteket Béres csepp kiváltására valami mással. Az Ember semmi mást nem szedett ezen kívül + C-vitamin+ Actival. Én próbálkoztam minden szuper ötlettel, de az orvos lebeszélt minket, az Ember meg elsősorban az orvosnak hisz.
Szóval az van, hogy a Béres csepptől ugyebár hízik az ember, az én Emberem meg konkréten olyan szépen meggömbölyödött mostanra, hogy már kerekebb, mint újkorában, szóval én sem fogom erőltetni, ha találunk valami mást, ami jó. Gyógyteakeverékkel bepróbálkozom, de nem számítok elsöprő sikerre. Jó esetben napi 1 bögre talán lecsúszik.
Flavintól is hízni kell?
Ti milyen szerben bíztok? Ti hogyan változtattatok életmódot a gyógyulás után?
Mi megpróbáljuk rávenni magunkat a sportra (két penészvirág bölcsészt képzeljetek el, akiknél a "kimozdulás" kimerült a mozival, kb.), tömöm gyümölccsel, estére zöldségvacsora van (ez elsősorban miattam, de szerencsére az Ember is nagyon szereti), cigit szerencsére abbahagyta. Kávé maradt. Sok brokkoli.
Érdekes módon megszerette a tejet. Meg most már megeszi a nyers sárgarépát, ha én rágcsálom, ő is kér (korábban ki nem állhatta). :-)
Szóval vannak örömteli változások, de én nyugodtabb lennék, ha lenne valami, amit mindennap szedhetne.
Hát, az sajnos bizonyos, hogy jó/rossz állapot egyaránt rosszabbodik a kemótól. Ezt a tényt el kell fogadni, de ugyanakkor a test csodákra képes, ha élni akar. Vannak, akik egész jól bírják.
Bizakodjatok, erősítsétek meg a lelketeket, ha édesapád az élet mellett döntött és emellett kitart a kezelés alatt is, akkor a legfontosabbat már megtette.
A betegséggel kapcsolatban konkrét ismereteim nincsenek.
Szia! Persze, hogy elküldöm a receptet, de milyen email-re? Leírom azért ide a fórumba is. Nem kell ám böngészni a rétet hozzá, elég a sarki drogéria..:))
3rész körömvirág, 1rész mezei zsúrló, 1rész cickafarkfű, 1rész csalán, 1rész ragadós galaj, még ki szoktam pótolni 1rész kamillával is, hogy jobb íze legyen.
No ezeket jól összerázzuk egy nagy dobozban, és kb. 1,5liter vízhez 4teáskanál keveréket teszünk. Leforrázzuk a vízzel a keveréket és hagyjuk állni legalább 20percet, leszűrjük és elkortyolgatjuk a nap folyamán.
Az Édesapámnál aki 73 éves 3 hete húgyhólyag daganatot állapítottak meg, abból is a rosszabbikat. Hétfőtől kemoterápiát kellene kapnia, de félek, hogy az amúgy is rossz állapota még rosszabb lesz. Ha valakinek van hasonló betegséggel kapcsolatban tapasztalata kérem írjon. Köszi.
Titkos Táltos! Ez tetszik, kár hogy nem tudatosult bennem elöbb, mert akkor nem is kellett volna annyiszor a kés alá feküdnöm! Csak jártam volna egy sámántáncot, és extázisban danoltam volna valamit a "rontás" ellen. Lelkiismeret furdalás gyötör most, hogy mennyit is költött a TB a kemómra.... :)))
Nem is tragédiaként emlékszem erre az egészre, hanem próbatételként, amit ügyesen csináltunk végig közösen. Meg önbizalmat ad az (elvált szülők gyermeke vagyok rémesen eltorzított kamaszkorral), hogy egy ekkora megpróbáltatásból ilyen jól jöttünk ki.
Gyerek miatt kérek minden hívőt, hogy imádkozzon értünk és minden nemhívőt, hogy szorítson értünk, mert nem lesz sima menet, de hát ide nekünk az akadályokat! Híres nőgyógyász mondás: "A nők két dologért hajlandók bármit megtenni: hogy legyen gyerekük vagy hogy ne legyen gyerekük." Tényleg így van, akármiylen szomorú is belegondolni.
Biztos vagyok benne, hogy ideköszönök néhanap, gondolom kontrollok előtt és kontrollok után, de ahogy úrnő is írta, valóban figyelek a háttérben suttyomba. Legközelebbi örömhír az lesz, ha kinő az ember haja, nagyon várja már. Szerintetek két hónap alatt kinő? Mert lesz egy szereplése januárban és nagyon hiú. :-)
Szigorlati Vizsga, vagy Szigorlati Vizsgatétel? Nem mindegy! :-)
Megértelek, nagyon közelről ismerem ezeket a gondolatokat, ettől függetlenül az a véleményem, hogy megnehezíted a saját dolgodat.
Nagyon, nagyon szeretném remélni, hogy nem csak fáraszt, hanem jót is tesz. (Mondjuk Mártinak lenni, vagy jónak-legjobbnak lenni.)
Kitartás és előre a harcok mezején. Nem baj, ha nem lesz minden ötös ebben a félévben. Bár gondolom, anyukád még jobban dagadna büszkeségében egy vörösdiplomától! ;-)
Örülök én is! Net rendben. A fenekem nincs rendben, nem lehet rajta sokat ülni egyvégtében. Igazán, egyrészt a ülőcsontok, másrészt a lumbalis szakasz terhelhetetlensége miatt.
De megyek a napi rutin szerint, legalább azt meg tudjam nézni.
De hát ez akkor remek. Igy végülis, ha lassabban is kikerült onnan a dög.
Ez halál komoly! Nekem se volt még ilyen, bárolyat hallottam már hogy Jim Sanders lyukas fogakat forrasztott be, de én ilyen csodákban nemhiszek. Az a lényeg, hogy erős fluoridos fogkrém hatására a kezdeti kariesz eltűnhet, de nekem lyukas volt, és csak a jól habzó Kolynost használom évek óta.
Barátom szerint táltos vagyok! Nem hinném, mert nem burokban születtem, és nincs 6 uj a kezemen. No mindegy az a lényeg, hogy volt lyuk nincs lyuk!
Majd, ha lesz egy szusszanatnyi időm, szeretnék Neked írni. Topicon kívül. Ha megengeded. Megköszönöm.
Fogorvosgyerek.
Ooolyaaan helyes fiú volt. És én meg szép. Akkor még. Csak bámultuk egymást. Mindig éppen akkor volt dolga apuci rendelőjében, mikor ott voltam. Egy évvel idősebb nálam. Már nem annyira helyes. De jó visszagondolni Rá:))))
... és tényleg nem szeretném, ha a szuvas fogammal nézne szemközt. Illúzióromboló volna. Akkor inkább maradjon meg benne a foxabályzós vigyor. Mindörökké...
Kell. Én akartam. Én akarom. Érdekel, szeretem. Nekem való. Jó.
Persze, most fáraszt egy kicsit és dekoncentrált is vagyok.
Szerettem volna halasztani egy évet. Minden papírom készen állt, hogy beadjam.
Anyám mindenkit felcukkolt, hogy ne hagyják, mert ott akar lenni a diplomaosztón (megint). Erre mit lehet lépni? Hát folytatom.
Szeretem a főiskolát. Szeretem a csoporttársaimat. Vannak ott is sokan, akik tudják bajom, segítenek is sokat, nagyon. Kidolgozott tételeket kapok, Jegyzeteket küldenek, érdeklődnek, vagy egyszerűen csak megölelnek. És ez jó nekem. nagyon jó. Ott én vagyok. Én, én, én. Nem a "beteganyásnő", hanem én Márti, a "csoportelső". (Ez nem vicc!!!!) Eddig én gyámolítottam sokakat, most kapok vissza belőle. Pl. Ma felhívott valaki, hogy milyen Sz.V.-t akarok következő félévre? Nem is tudtam, miről beszél. Elmondta. Kiválasztottam. Ő meg elintézett nekem mindent.
Hogy tudnám "elhagyni" őket, és másokkal "kezdeni"????
Korábban morfondíroztam sokat, hogy mit tegyek. Itt is írtam, kaptam is tanácsot sokat. Végül a szívemre hallgattam úgy, hogy agyamat is használtam közben. Az eredményt láthatod: hazahoztam. Itt a helye. Itt van otthon. Itt vagyunk vele. Amíg kell. Talán erőnk is lesz, amíg kell.
Az erőről:
Nekem sokat belőle e topic, Ti valamennyien. Tudom, hogy soxor vagyok idegesítő, meg szószátyár, de ez mind én vagyok (egy részem - a rosszabbik). Nekem kell a szó. Kell, hogy mondjam. A tér és az idő - e kettő amit megválasztok. Itt a tér. Az idő meg amikor...
Régen nem jártam erre és most nincs erőm visszaolvasni. Akikkel még nem találkoztam itt, azokat külön köszöntöm. Akikkel meg régen is találkoztunk azokat meg pláne köszöntöm!
Remélem mindenki jól van, a körülményekhez képest.
Bocs, hogy megkérdezem, kfzs miért inoperábilis? Ha nem akarod, ne válaszolj.
Örülök, hogy a taxánt jól birtad, valamiért én nagyon féltem tőle. :-((((
Leginkább szerintem úgy, hogy az orvosoknak lenne idejük válaszolni az ember kérdéseire, és partnerként tekintenék a beteget. Ha már valaki érintett, akkor a kezelőorvos kellene hogy legyen az 1. számú tájékoztató.
Sajnos én is abból tanultam annakidején a legtöbbet, de ezt most munkám miatt kérdezem. Talán tehetünk valamit az érintettek alaposabb tájékoztatása érdekében...
Orsi, tudom, hogy tele a hócipőd az orvosokkal, de azonnal nyomás az ideggondozóba!!!!! 2 hét múlva (ha sikerül elsőre eltalálni a gyógyszeradagolást) elfelejtheted az egész pánikolást!! Én 4 éve szedek Rexetint (szerotonin), és azóta nem volt pánikrohamom!!!
Anyae jol, en tovabb kuzdok a remalmaimmal, meg az egyedullettel, azt hiszem panikbetegsegem van... egy enyhebb fajtaja, meg vannak a rosszulletek, az izzadas, a nagyon eros mellkasi fajdalom es a halalfelelem, valamitol, ami nem is letezik plusz az almok... csipem magam, ha nincs gondom, majd csinalok:)
Anya hetfon megkapta az utolso sugarat, most jon ujra a kemo, aztan majd a Hera-program...
Nekem meg tobb honapos berletem van a fogorvosnal... felvettem a diakhitelt, mert mashogy nem tudtam volna finanszirozni, valszeg a kemo miatt totalisan tonkre ment a fogallomanyom. (6 fogamhoz nem kell hozzanyulni, ertsd: az osszes tobbihez igen...)
Túléltem a fogorvos, el sem ájultam, pedig volt rá már példa. Inkább egy csontvelő vétel, mint egy fogtömés. Képzeld fél évvel ezelött mondta, hogy van kezdődő szuvasodás a fogamom, és mostanra ELTŰNT a lyuk!! Mondtam ilyen nincs!! Így csak egy sima fogkő leszedéssel megúsztam, fizetni sem kellett.
Más: őszintén csodálom a lelki erődet, és a harcod!! Nem sokan vannak ilyenek!!
Megint más: Kocsival én ütöttem el már: kutyát, macskát, rókát, galambot, verebet, patkányt, stb.
Tinikori intim viszony a fogorvos gyerekkel? Csak akkor gáz, ha te dobtad ki akkoriban, és megakarja bosszulni:)))
Nagyon örülök, hogy minden OK lett veletek. Ja a kontrolok elött lesz egy kis para mindig, de arra kell gondolni, hogy neheze már megvolt. Csak pozitívan állni az élethet, semmi negatív gondolat. Sok sikert a családalapításhoz!!
Örülök, örölünk nektek, az ilyen dolgok adnak igazán erőt azoknak akik még benne vannak a "sűrűjében" !!!
Ha valaki hererákkal kapcsolatban kiált segítségért, nyugodtan adjátok meg neki az e-mail címemet, örömmel segítek minden elbizonytalanodottnak, nekem is jól esett annak idején.
Igazából azért ugrottam be, hogy elújságoljam, hogy a párom befejezte a kemót, hétfőn már vissza is ment dolgozni.
Olyan óvatosan "lépkedünk", mintha tojásokon, annyira nehéz elhinni, hogy innentől egészséges. (Persze a havi kontroll biztos para lesz, de abba belegondolni, hogy esetleg kiújulhat ez a dög, tiszta őrület lenne, még mindig képes vagyok elbőgni magam egy ilyen fantazmagórián). Szóval biztosra veszem, hogy nálunk nem újulhat ki a betegség, egyébként hogyan kezdenénk el a közös életünket?
Májusban esküvő, 9 hónapra rá, remélem, baba (bár az még bonyolódhat, de csak nem...). Összekötjük az életünket, gyerekeket akarunk, többet is, remélem, megadja nekünk az Isten, mert úgy érzem, hogy nagyonis tudom, hogy mire akarom felnevelni őket.
Ahogy a pszichológus megfogalmazta: ajándékba kaptuk egymást. Pont, mikor kezdett volna posványosodni a kapcsolatunk, kaptunk egy nyaklevest ugyanattóla kéztől. Én kaptam kulcsot a lekéhez, korábbi zárkózottsága ellenére, ő kapott engem, akiről most már tudja, hogy bármikor számíthat rám. Melegség költözött az otthonunkba, vágyjuk egymás társaságát, ha külön szobában vagyunk is, nyitva az ajtó... Megtapasztaltuk, amit egyébként is tudtunk, csak soha korábban ennyire nem éreztünk a bőrünkön: az én családomnál nincs jobb a világon.
Nagyon intenzívek voltak az elmúlt hónapok tapasztalatai, de olyan, mintha kihullottak volna az életünkből. Ha nem idézem fel (mint most), akkor nem fáj, nem nyugtalanít, úgy van megalkotva az ember, hogy kilökje magából a rosszat. A megtapasztalások, a megértett dolgok beépültek az életünkbe és remélem, hogy jobbá tesznek minket. Remélem, hogy ÍGY nem fogunk felejteni, egyébként meg nem akarok emlékezni semmire.
Most ott tartunk, hogy a család visszaépült az életünkbe, nyitni kéne végre a barátok felé is. A páromnak persze sokkal nehezebb, mint nekem, eltűnt, eltitkolta, kopaszon még nem mer előállni, mert el kéne mondania.
Sok minden a helyére került. Munkafegylelem, otthon-fészekrakás, hangsúlyos, hangsúlytalan. Gondtalan emberek nyafogása néha azért még felbőszít, akár napokra is. De nem akarok robbanni.
Hát így.
Csókollak mindannyiótokat, nagy támasz volt nekem ez a fórum.
Egészséget kívánok nektek, erőt és hogy a szeretet melegsége vegyen körül benneteket mindenkor.
Azt hiszem egy augusztusi keddi napon volt a tali, azért nem tudtam elmenni, mert szabi már nagyon kevés volt. Ha lesz még szeretnék ott lenni, remélem összejön majd!
Ismerem a jelenséget, amikor bejelentjük hogy vmi program van, férjuramnak megnyúlik a képe....
Viszont én most szingli vagyok, így hát ráérek....
Most kérdeztem meg én is a tumormarker eredményt, azt mondták jók az értékek.
Tudod hogy ez milyen értékek között lehet? Kérdeztem, de nem mondtak intervallumot, csak hogy belül vagyok. Csak kíváncsi lennék rá.
Ez a tanulás nem lenne halasztható? Engem csak a munka mellett is nagyon megviselt a tanulás, nincs az embernek rá energiája és agykapacitása.
Ha megszabadulsz (mert megteheted) egy szorongató faktortól, akkor sokat javulna a helyzet. Egy félév elvégzése halasztható, egy diploma leadása halasztható, kérvényekkel bármit el lehet intézni (mondjuk, hogy a befizetett pénzed ne ússzon el). Nagyon jól jönne neked most az a kis idő is, meg az is, ha nem kellene ezzel törődnöd most, amikor legszívesebben az anyukáddal törődsz.
továbbá tudom ajánlani a segítőkész évfolyamtársakat is, mással is megesett már, hogy dolgozatot vagy diplomát vett. Én dolgozatot csak egyszer, diplomát írtam más helyett kettőt, de nagy könnyebbség volt mindenkinek. :-)
az éjszakáidhoz továbbra is sok erőt kívánok! /van még tartalékod, bírni fogod!/
pellust alá, de a korábban emlitett genotex(?) alátétet feltétlen!
a szorongást oldja,-merthogy babakórból kinőve mindannyian féltjük az ágyat,problémát nem akarunk okozni, és az állandó félelem-amire halványan utal(sz): ugye nem kell elhagynia a (családi)fészket.
nem elemzek tovább, értesz, mert megéled, átérzed a félelmeit!
na ez megint olyan, h elolvasom ... elkepzelem .. elkepedek ... gyomorgorcs ... es bambulok a monitorba.
(erted, h nem mindig lehet (tudok/tudunk) valamit irni?)
Hát ma ilyen napom van... Az elmúlt éjszaka miatt.
A férj dolgozott, én meg egyedül rohangáltam a priznices törölközőkkel föl-alá, és közben nyugtattam anyámat, hogy isten bizony nem teszem ki a fa alá, a ház elé a hidegbe, ebek harmincadjára...
Egyszer tizenegyig, majd negyed kettőtől. (Leányálom. Hol?)
Negyed négykor (hajnalban) még ezt csináltam. Utána feküdtem le, akkor láztalan volt. Fél hatkor megint kiabált, segítségért nyüszített. Megint el akarta valami (?) vinni. Lázmérés: 39,7. Priznichegyek újra. Nem mertem itthagyni, megvártam a kedves nővért, majd negyed tízkörül beestem dolgozni. (Nagyon megértőek).
Most tanulni kellene, erőm nincs, helyette itt topic(sk)olok...
(A többi a látszat fenntartására való kényszeres törekvés)
Tölgy!
A fent leírt rémálmokat ajánlom figyelmedbe, elemzésre, a beteg lelkének látásához. ... bár ezt még én is értem:(((((
Délután a nagy linkség közepette - gondoltam nézelődök, esetenként írok is valamit.
El is kezdtem. (Lásd alább) A férj azonban hazarendelt, mert anyámnak ágytál kellett izibe, Ő meg nem tudja, melyik az ágytál föle...
Mer' hülye voltam a szaknőkkel egyetemben. Nem tettünk alá pelust, hogy hadd gyógyuljon a sebe...
Na mázlim volt, mert autóval voltam, így európa csúcsot döntögetve siettem haza. Mivel nem kaptam se piroslámpát, se sorompót, se "sari" macskát, se kóbor kutyát magam elé, ezért 3,6 perc alatt megérkeztem. Időben:)))
A fogorvos nem bánt. Talán az egyetlen orvos, akitől nem félek. 15 éven keresztül volt foxabályzóm. Ma is ugyanahhoz a bácsihoz járok, akinél öt évesen kezdtem.
Nem is merek arra gondolni, hogy mi lesz, ha nem lesz??? (Mindkét fia praktizál, de - kérem - az ember szájában ne kotorásszon az, akivel tinikorban "intim" viszonyba keveredett. Nemde?!
Ha orvos, hát orvos... De tényleg nagyon jó vele beszélgetni, már sikerült apránként kiszedni belőle a műtét menetét. Nem sokat mesélt nekem, de már rájöttem hogy kérdezni kell, anélkül nem nagyon mond semmit. De ha néhány kérdést felteszek, akkor részletesen elmagyaráz mindent.
Szóval én hátrányos helyzetű vagyok valamennyire. Vidéken lakom, a szabimat már elpazaroltam kemóra stb. Úgy hogy itt járok vizsgálatokra, és a leleteket viszem magammal, egyébként több napra kellene mennem.
Namármost itt nem igazán értenek a diagnosztizáláshoz, legalábbis ehhez. Nagyon rendesek, elvégeznek minden vizsgálatot, / esetleg többször is / és aggódnak is rendesen. De kiértékelni nem igazán tudják.
Aztán igyekszem úgy intézni, hogy pénteken mehessek kontrollra, így csak egy nap.
/ Utána persze ott maradok Pesten hétvégére. /
Na most ha ott látnak valamit, persze hogy megmondják rögtön. Már az elején tisztáztuk, hogy mindenről tudni akarok, de enélkül is elmondanák.
Ha valami probléma van, biopsziát is ott a Klinikán csinálnak. Ilyen is volt már kétszer is. Egyszer pozitív, egyszer negatív.
Ha rendben van, akkor ott már nem vizsgálnak. Műszeresen, mert persze egyébként igen.
Na szóval nálam így mennek ezek a dolgok / kellett nekem huszonegynéhány évvel ezelőtt eljönnöm Pestről /.
Amúgy meg szerintem jól választottam orvost, mert nem csak szép, de nagyon jó és ügyes / orvosilag / is.
/ Annak idején rögtön közölte velem, hogy malignus, és a kezembe is nyomta a patológus leletét, azóta is őrzöm. /
De most igazán jól érzem magam. És Veled mi a helyzet, mostanában nem sokat írsz!
szóval a docetaxel, placitaxel is taxán származék.
Nézzétek meg mi van az üvegre írva, vagy meg kell kérdezni, de most jut eszembe a zárójel.-ben pontosan leírják hogy mit kapunk, úgy könnyebb utánanézni. Akkoriban én is sok cikket elolvastam erről, és nagyon biztatóak voltak!
Szóval volt egy kis ijedtség, mell UH-ra visszarendeltek okt.-ben / előtte egy hónapja voltam /, nagy bátran elmentem, és úgy látták hogy kiújulás történt.
Az egészben az volt a legrosszabb, hogy úgy néztek rám--> röntgenorvos, mintha már temetni készülne. Az összes mammográf stb. felvételt ideadta, hogy vigyem el kontrollra.
Na elutaztam, az onkológián is volt egy UH, ott kiderült, hogy rendben vagyok, erre már jún.-ban csináltak egy biopsziát, az negatív volt. Ez látszott most is, csak itt meg azt a felvételt nem látták. Azóta voltam sebészeti kontrollon is, a doki nagyon megdícsért hogy ilyen jól vagyok.
Mintha az én érdemem lenne.
Tényleg, Te hány helyre jársz kontrollra? Mert én járok az onkológushoz, és a sebészdokihoz is.
Már gondolkodtam, hogy nem sok ez egy kicsit? De a "szép" orvosomat nem szeretném kihagyni, onkológushoz meg muszáj menni.
Tavaly tavasszal kezdődően kaptam hat széria taxán származékot, én inoperábilis mellrák miatt, hogy csökkenjen a tumor mérete, és operálható legyen.
Ez egy aránylag újabb fajta félszintetikus gyógyszer. A tiszafa kérgéből állítják elő.
Taxán származékok a taxol, taxotere, ezekkel a kulcsszavakkal keress rá, lehet hogy ismered, de ide teszem a kereső címét: http://www.google.co.hu
Én nagyon jól bírtam a kezeléseket, ehhez szteroidot kellett szedni kezelésenként három napig, medrolt 100 mg-ot.
Valószínű a medrol segített, de semmi mellékhatása nem volt, a vérkép végig igen jó volt, tökéletesen jól éreztem magam. Hajhullás az volt, de nem annyira mint a később kapott másfajta kemótól.
És ami a lényeg, a tumor nagyon jól reagált erre a kemoterápiás gyógyszerre.
A megnagyobbodott nyirokcsomók is cm-ekről mm-re csökkentek.
Írd meg ha van még kérdésed, ha tudok válaszolok. Édesanyádnak mi volt a primer
tumor, és milyen kezelést kapott? Milyen az általános állapota? Ha gondolod írj egy kicsit bővebben aaról, ami eddig volt.
Hogy immáron ismert sztár lettem, nem szállt ám a fejembe a dícsőség, nem feledkezem el fórumos társaimról, ezért mindenkinek küldök virtuális autogrammot!:) Neked Márti a legszívhezszólóbbat küldöm:
"Örökké a Tiéd szívem egy darabja, sok ölelés : Tcsubakka" Sőt! Elötted felfedem a valódi nevem! Tcsubakka alias Csaba. (erre biztos senki nem jött rá)
Most biztos elolvadnak a barátnőid. Szerelmes leveleket kéretik a postafiókomba küldeni, mert nagyon szeretek ám levelet kapni!! :))
Ja bizony, egész család rákapott a gyertyázásra, én meg különösen, mivel egy piromániás veszett el bennem, és minden ilyen vonz.:)) Én nem csak a TÁDÉ céget gazdagítom, hanem az ÉDENT is, ez különben sokkal több trutyit kiszed az emberből, mint a TÁDÉ-s cucc.
Azt, hogy frankón vagyok csak a szerencsének köszönhetem, meg annak, hogy idejében elmentem orvoshoz. Meg egy makacs természet vagyok, nem hagytam el magam soha sem. Pl: kemó után 2nappal már horgásztam (hányni a tóparton is lehetett, és a szteroidtól dagadt kopasz fejem a halakat meg nem zavarta)
De valami szívhezszólót ám!!! Valami olyasmit, hogy "Örökké Tiéd: a Te TCSUBAKKÁd...", hogy a lyányoknak jó pénzért mutogathassam! Ó, annyira szeretném! Lécci-lécci-lécci!!!! :)))) (itt már majdnem sírok a nyaflitól...)
Örülök, hogy a barátnő jó fajta "füstölnivalóval" űzi a devlát a famíliából.
Annak meg pláne örülök, hogy ilyen frankón vagy, immár három éve.
Próbáltam tájékozódni a témában, az alapdolgokig jutottam, -nem egyszerű...
Annyit értek, hogy a reumafaktor értéke, -ami Neked magas- jelzi az izületi problémákat. (ANA-t, C3-at nem sikerült megfejtenem, még nem olvastam eleget.)
Lányomnak pm. gyulladás után alulműködik, gyógyszert szed. Az év elején derült ki.
(az orvos szerint a hosszabb ideig tartó stressz is okozhatta. Abban pedig volt része, részünk bőven.) Már optimisták vagyunk:-))
Majd írjál, hogy mit mondanak a mostani laboreredmény után.
Segítséget szeretnék kérni megint Tőletek. Édesanyámnak, májáttét-e (metasztázis) van. Holnaptól, Taxán-t fog kapni. Aki tud hasonló esetekről kérem írjon. Hol olvashatok ezzel kapcsolatban?
Átolvasgattam a 7végén az anyagot, tök jó, most nagyon érdekel a téma. Nem kísérletezgetek, megígérem.
Különben ezt az egész gyertyázósdit a barátnőm kezdte, hogy neki honnan jutott eszébe azt nem tudom, de azóta az egész família fülét meg kellett kezelni. Jó sok gyertyát felvásároltunk! :) Gazdagodjon a TÁDÉ!
Hát szerintem is az lesz, persze, hogy beszaladhatok hozzá bármikor. Nagyon jóban vagyunk, velem szokott példálózni, ha valaki el van kenődve. Múltkor még a városi tévében is benne voltunk (a főorvos asszony meg én) Nekem szólt, hogy jönnek hozzá tévések és lennék e a filmes-páciens. Lehet, hogy felfedez Hollywood??
Majd tavasszal megkérdezem, hogy nekem ajánlott e a gyertyázás nyirokcsomókra, ha megtudom közzé teszem, hátha mást is érdekel.
Addig maradok a jól bevált gyertyázható testnyílásoknál! :))))))
Küldtem Neked fejezetet a "soha ki nem adandó" műből.
A kézművesben van két ordas nagy hiba. Ha észreveszed, megtalálod, visszakapod az "árát". Annyit elárulok, hogy az illusztrációk között vannak a hibák és egyik sem nyomdai. (Hanem?)
ON:
Régen volt ilyen jó napunk!!!
Nyugi volt, lázmentesen, frankón.
Volt rokonság, csekély, jól beosztott mértékben.
Volt hihetetlen meglepetés is. Az anyu bátyját elhozta az unokatestvérem. Ez csak azért nagy cucc, mert 14 éve nem beszéltek egymással. Ő (a nagybácsi) heredögös, három évvel ezelőtt két hónapot adtak neki. (Ez bíztatás, emberek: BÍZTATÁS)
A szívem szakadt meg, amikor a J. bácsi odafeküdt az anyám mellé, és fogta a kezét és bőgött mind a kettő. Kibékültek. És ez olyan nagyon jó...
Nashira, igen ismerem a cikket, már sokmindent összeolvastam. Nekem nagyon magas a reumafaktorom / közel 200 x-os ! / ezenkivül az ANA gyengén pozitiv, a C3 csökkent . Nyáron az epegyulladásom közben lett egy purpurám, ezért küldtek el laborvizsgálatra. Most minimálisan kezdenek a kézizületeim vacakolni.
Mióta vannak pajzsmirigy problémái a lányodnak? Tünetei vannak?
Most olvastam bele a guglin, hogy a másik az milyen betegség lehet.
"az autoimmun betegségek diagnosztizálása némely esetben problematikus, az egyes kórképek kezelése nagyon különböző lehet". Gondolom Te már kiolvastál mindent ezzel kapcsolatban.
Nálad milyen tünetek alapján merült fel? Azért is érdekel, mert a lányomnak pajzsminigy problémái vannak. Na majd "tanulmányozom" a cikkeket.
Szerdán voltam onkológusnál, rendkivül keves volt :-) Viszont bejelentette, h van egy autoimmun betegségem ! A leleteim rosszabbodnak, de olyanok, amik nincsenek kapcsolatban a döggel. Dögileg rendben vagyok szerinte.
Holnap irány az immunlabor,ismét vérvétel. Most az új lelet ismeretében tegnapelőtt felhivtam a profot , aki múltkor leirta , hogy nincs az a 2 autoimmun betesgém amivel gyanusitottak . Beolvastam neki pontosan mit is irt, mire ő: Ez azt jelenti, hogy nem tudom mi a baja. Hát nem is igen tudom, hogyan tovább. Azt tudom,hogy elinditom a leszázalékolásomat.
Kandirozott M ! Már kétségbe voltam esve, kb 10 napja érdeklődtem felőled, azt hiszem Pirine irta, h jól vagy és már fővárosból irsz nekünk. Örülök :-)
Jó béna vagyok, azt hittem, hogy rosszul tettem Asmetnak a jelet.Tudom, hogy nem vagy igazán vidám, de nagyon példamutató ahogy megoldod a helyzeteket a lázzal, a katéterrel meg többi dologgal kapcsolatban.
Mondandóm mindössze annyi, hogy rihegek-röhögök ugyan, de majd' belepusztulok az aggodalomba. Örülök, hogy ma van este, várom, hogy holnap legyen reggel. Ma még örülhetek, de holnap lesz-e minek?
SZóltam? Figyelmeztetően? Be? Hogyan? Mit?
Kérlek, ne haragudj, nem bántanálak soha!
Vagy mégsem? Válaszolj, mert itt pusztulok a bizonytalanságba...
Jaj, Márti!!!:))) És még nekem mondták, hogy humorral tudom viselni a dolgokat!!! Az én humorom és stílusom kutyafasza hozzád képest...:) - már bocsánat a vulgáris hasonlatért!
A mai napon is keresztülestünk, mint ecceri ember a talicskáján. Délután három körül kezdett el jóanyám élénkülni, addig volt K.O. Én meg agonizáltam felette, hogy "mostakkó hívjak orvost, vagy ne hívjak?" - végül addig "húztam", míg kijöttünk a gödörből.
Viszont más eksön is volt ma. Szintén anyámmal. Kicsúszott a katétere. Leengedett a "lufi", és sutty kicsúszott. A nap hátralevő idejében ültem az ágya mellett és néztem, hogy a csőben hogyan nem mozdul a folyadék. Átmostam az egész kütyüt, semmi. Megint szétszedtem, semmi. Kétségbeesetten hívtam egyik ismerősömet, hogy most mi a bánat van? Telefonos szaktanácsadás... Én meg totál para. Mi jön már megint? Mi JÖHET még? Aztán rájöttem. Kicsúszott a kis szemét. Holnap reggelig azon imádkozom, hogy tudjon pipilni, mert baj lesz, ha szétfeszíti a hólyagot. Tuti ami tuti: pelus bekészítve... Reggel megyek a szaknőért, meg a sterilcuccért és újra becsövezzük a lelkemet...
Röviden ennyi. Tulajdonképpen nem is történt semmi, mégis milyen hosszan bírtam csak leírni...
Azt szeretném elmesélni, hogy a második kezelésen ( kórházban töltött 4 napon) túl vagyok. A körülményekhez képest egész jól viselem.
Sajnos a porta-chat körül némi kis gennyesedés van, a sebész megnézte, de nem vette észre. A kezelőorvos adott valami tablettát, a betegtájékoztatón még az Achilles -in szakadása is szerepel. Gyengébb idegzetű betegek a tájékoztató elolvasása után már rosszul lesznek. A szer hatásos, már nem fáj annyira. A recepteket odaadtam a férjemnek, aki kihozott a kórházból. Nagyon hisztis lett, hogy még a patikába is el kell mennie, pedig ő egy dolgozó ember. Azért elvitte a recepteket. Amit kapott azt felhozta, de a Kytrilt, ami fontos, rendelni kellett a patikának több más gyógyszerrel együtt, mondták másnap jöjjön ismét. Férjecske másnap meglátogatott, de a patikába elfelejtett elmenni. Minden neki sem juthat eszébe, nem? Most beosztással élek, mert legközelebb hétfőn juthatok csak a hányingercsillapitókhoz.Ebből is látszik, hogy én vagyok számára a legfontosabb a világon.
Igazából nincs nagy baj, csak fáradt vagyok, de az nagyon. Hát most nincs hová sietni, igy pihenkélek.
Azt nem tudtam - vagy nem figyeltem eléggé - hogy még Proleukint is kap!:( Sajnos, ez a variáció is ismerős, de nálunk ezt a kórházban csinálták kúraszerűen, havonta 1 hétig, és akkor be kellett feküdni.
A rokonok "köllenek". Figyelemelterelésnek. Előtte hosszan konspirálok, hogy lehet róla beszélni, tud mindent (agyilag tök rendben), de ne jajongjanak. Hagyják, hogy arról beszéljen, amiról akar. Ha a betegségről, akkor arról, ha másról, akkor meg ne hozzák elő... Most már elég jól megtanulta mindenki. Kell a rokon, barát, szomszéd, akárki, hogy egy kicsit legyen társaság, egy kicsit tudjon valamit a világról, egy kicsit elterelődjön a figyelme.
Azt nem próbáltad még, hogy a Roferonnal beadsz rögtön egy (vagy 2) lázcsillapítót is?? Ne haragudj, hogy belekotyogok, de én 1 évig szurkáltam a férjemet Roferonnal és vannak tapasztalataim.
Roferon benyomva!!!! 37,2-nél. Most várom a hatást. Minden kéznél, én pedig térdelőrajtban. Kettőig lesem kb., majd kicsit szendergek (nem állítom, hogy közben nem...) ha addig oké, akkor négykor fel, talpra, mert a hőmérő hajlatba kívánkozik. S ha magas (márpedig az lesz, bizton állíthatom), akkor kezdődik megint a tortúra...
Holnap egész nap dögség, szem nem kinyitva kóválygás, lopott percek szundikálásra, majd talán este egy kis nyugi. Ja ez akkor áll, ha a rokonság + egyéb invázió nem lepi el a házat... Ha ellepi, akkor léleknyugodt pofa, mert nem lehet ám ijesztegetni senkit... Főleg az anyámat nem azzal, hogy sopánkodnak felette, s "jajistenemet" suttognak...
Ma - embertelen számítás szerint - nagyon sokáig lógok a közelben, mert anyum iszonyúan lázas, megint félrebeszél. Most próbálom lehúzni a hőt: paracet + priznic.
... és még a höje Roferon hátra van. De ahhoz láztalannak kellene lenni. Hogy utána bátran lázasíthassunk...
Hát éppen ez az, nem tudom, mert lehet, hogy éppen ártanék vele. Kezelőorvosomat már csak félévente látom szerencsére a kontrolokon. Maradok a fülgyertyánál, és a nyirokcsomókat békén hagyom, most úgy is jóban vagyok velük:)) Mondjuk van természetgyógyász ismerősöm, érdeklődésképp megkérdezem majd.
A könyvcímeket megjegyeztem, hátha belefutok valamelyikbe.
Szia Csaba !
Két könyvet láttam Pesten, de nem tudtam benne elmélyedni mert rohannom kellett
az egyik Lévai Erzsébet A jövő gyógyszere az öngyógyítás 2016Ft.
a másik Ruga Istvánné Zsóka a Dávid fülgyertya sikere és sikertelensége (ennek nem írtam fel az árát. Úgy láttam, hogy az első részletesebb.
A nyirokcsomóiddal nem árt az óvatosság, feltétlenül kérdezz meg orvost vagy neves természetgyógyászt, de legjobb lenne a kezelőorvosodat, hogy a te esetedben nem ellenjavallt-e a gyertyázás.
Nézte ám a főnökasszony bután, hogy mi is az, biztos furcsa volt neki hogy magyarul volt, mert itt fricc-szöveghez vagyunk ám szokva! :) Jobb volt így faxon, köszi! Otthon majd átrágom magam rajta.
Különben tényleg nem vagyunk messze egymástól annyira földrajzilag. Én Mosonszolnokon dolgozom, amúgy pedig Mosonmagyaróvár mellett lakom.
Ha kell, vagy érdekel valami csak szólj én is mindig szívesen segítek.
Megpróbálom küldeni. Előbb mélben, mert elég vacak a kék alapon fekete betű, nem tudommi lenne belőle faxon. Néhány oldalát szkenneltem, azokat,amiket én fontosnak tartok. Ha kell a többi, írj egy sort, amely a címedet tartalmazza és küldöm fénymásolatban.
A körzetszám alapján nem vagy tőlem messze.:)
Üdv:
Márti
Fülgyertya: Korábban felszúrt, vagy sérült dobjártyánál, illetve gyerekek esetén a fülcimpa mögé kell helyezni!!!
Van valami könyv is e témában. "Aranyeres" barátnő már nyomoz ez ügyben. Ha bővebbet tudok, írom.
Örülök, hogy minden rendben van veletek otthon, úgylátszik tényleg vannak rendes emberek. Gondolom most már beállt a napi rutin, és mindenki tud mindent.
Él az email címem, de faxolhatsz is, ha van rá lehetőséged. Leírom azért faxszámomat :96/575-300 ha esetleg faxolnál, írd rá, hogy Csaba részére vagy valami hasonlót, mert többen is haszáljuk.
Én a tenyérgyertyázásról még nem is hallottam, de a barátnőd sztorija után már semmin sem lepődök meg :))))
Jön a hó!!! MIndenki bolond, fáj a fejem, még vezetni is alig tudtam, még jó hogy péntek van!
Mindenkinek jó 7végét, és vigyázzatok magatokra, és egymásra!
Nekem csak egy rövid brosúrám van (8 oldal) és egy kétoldalas leírásom a tenyérgyázásról. Ha érdekel, beszkennelem, és valahogy eljuttatom. Emiled innen él? (Bocs, nem tudtam megnézni, mert olyan rohadt lassú ez a fórum...)
Mindegy, reggel megcsinálom és megpróbálom.
Mi itthon elvagyunk anyukámmal. Ha nem lázas, nincs vele sok probléma a napi rutinon kívül. Rendkívül sokat jelent a szakápolói segítség. A gyógytornász is jön másnaponta, SZTK-ra!!!!! Sikerült ezt is elintézni. Pontosabban Ő maga ajánlotta, hogy intézi. Mi tök maszekben hívtuk házhoz...
Mondjátok: nekem van ekkora mázlim vagy tényleg ilyen normálisak az emberek?
A TÁDÉ gyertyáról nekem csak pozitív tapasztalataim vannak!Nekem nagyon segít a
mandulagyulladáson,és főleg a fogfájáson.A gyertyát elégetheted a füledben(mind a két fülben egy egy gyertyát) és elégetheted a füled mögötti kis bemélyedésben.Serkenti a nyirokcsomók működését.Egyébként gyógynővény boltokban lehet kapni-én ott vettem-könyvet is a gyertya használatáról.Egy kicsit borsos az ára,de sok hasznos dolog van benne.Gyerekeknek is hasznos a fül vagy köldökgyertyázás évente egyszer,remekül méregtelenít.Persze csak négy éven felül,mert ő már tud kb húsz percig nyugodtan feküdni,és élvezi is.
Egyre jobban érdekel ez a téma! Nincs valami infód ahol többet lehetne erről olvasni, mint a gyertyákon levő használat utasítás.?? Konkrétan az érdekelne, hogy beindult nyirokcsomókra lehet e alkalmazni?
Még valami! Mi lett a barátosnéd aranyerével??? :)))) Én is megmosolyogtam, mert nagyon vizuális típus vagyok...:) nem semmi!!! 10perc egy égő fáklyácskával a hátsójában...
Az én gyertyáim is TÁDÉ márkájúak! :) Én attól féltem mindig hogy belecsöpög a fülembe a viasz, és akkor még süket is leszek. Barátnőm megnyugtatott, hogy túlélem a "tüzet" és jobb lesz nekem, de én azért paráztam egy sort, azóta is használjuk. Bejött! :)
Az enyémeket speciel TÁDÉ-nak hívják. (Nem a Mazsola miatt. Jé, ez még vicces is! "hehe") A gyártó (?) után. Olyan viasszal bemártott textilhengerek, amelyek egyik végük felé keskenyednek. Ezt kell a megfelelő helyre illeszteni, meggyújtani a végét (bocs, a sorrend fordított: előbb gyújtani, aztán illeszteni), és a cső, mint egy kémény "kiszívja" belőled a trutyit. Szerintem hatásos. A testgyertya vastagabb, mint a fülgyertya.
1. Asmet! Most néztem csak meg (ezt) a mélcímemet, megkaptam... (mielőtt elfelejtem)
2. Kuruzslók! Bevetve a következő csodaszerek: C-vitamin 2x1500 mg, Citromolajos-kakukkfüves párologtatás, Fül- és testgyertya. (Csabi, én ezt nem mertem magamtól bevállalni. Féltem a máglyahaláltól.:))) Max. respect.!!!!!) A megfelelő helyeken, úgymint: fülek, a lyuk a gigám alatt, illetve - ez a lexebb - a harmadik szemnél. Ja és biztos, ami biztos: algopyrin hegyek. Most már jobb...
3. Éjszaka.
Ámokfutásomnak többen tanúi vagytok, ti járogattok itt a netneccen. ...hát túl vagyunk rajta. Iszonyatos magas láz, rémálom, félrebeszélés. A lejjebb megtekinthető időpontban. Ezt követően hajnalig bizonygattam, hogy rossz álom volt, nyugi, itt vagyok, nincs semmi baj. Közben majd behaltam én is...
4. Nappal.
Egész jól alakul minden. Voltak a szakápolók bemutatkozó viziten. Részletesen beavattam őket a titkokba. Még naplót kell kerítenem, a feljegyzésekhez, illetve a levelezésekhez (telefonos elérhetőségeimet is mind megadtam).
A szakleányt "Valamilyenné Másmilyen" Bernadettnek hívják. El is neveztük rögtön Berni pásztornak.:))))))))) Nagyon helyes, szimpatikus asszonyka. Jó reményeket fűzök hozzá. (asszem ez értelmetlen volt, bocs.)
Végre-végre minden itthon van a környék összes patikájából, a háziorvosi rendelőből és a helyi kórházból. (Ez utóbbi alatt egy tuti megbízható, higanyos vérnyomásmérőt értek.) Két napig rohangáltam, míg mindent összeszedtem...
A "dolog" pszichológiájával nincs különösebb problémám a családban mindenki rákban halt meg, csak más ha az anyukádról van szó.
Márti amit csinál tavaly ugyanezt végigcsináltuk a "tábornokkal" (nagyapát hívtuk igy) csak mellette Ancinak is ponta az időtájt volt az előző kúra chemója.
Nálunk nagyon-nagyon jó a család ez az ami ennyire megnehízíti a dolgot.
Egyik pillanatról a másikra tudunk váltani ha arról van szó.
(étrend, időbeosztás, életvitel) csak legyen eredménye.
Szerencsések vagyunk nagyon jók a barátaink is, segítenek mindenben.
A pszichológusnak nem vagyok híve kiskorunk óta mindent mi oldottunk önerőből.
Mindenkinek úgyanezt kívánom legyen rengeteg erőtök
Háááát szépen vagyunk az éjszaka közepén. Anyám lázas, valószínűleg -biztos- az esti Roferon alattomoskodik. Fél óra műlva kb. visszamérünk, addig itatom. Paracet benyomva, duola adag.
Én is szédelgek mér.. de ki kell tartanom még legalább háromnegyed órát.
A kesze-kuszárt -elnézést, le vagyok szedálva, plusz elhagytam valahol a szemüvegenet.
Mindjárt elalszom. Énekelnem kellene, de félek altatódal volna most bármi,
na ha mar elmentunk kuruzslasba ...
torokfajasra a csodaszer; sok hagymat felkarikazni es jol megcukrozni, allni hagyni es a levet kanalankent enni. nagyon finom! es tenyleg csodaszer.
egyebkent meg minden "ilyen" nyavalyara; egy jo nagyot aludni!, ez az igazi (mar ha vki tud nagyot aludni)
Köszi, hasznosítani fogom. Asszem C-vitamin mindenképpen lesz, plusz valami illóolaj is. A fokhagyma erős disszonanciát vált ki a környezetem és köztem:), most elvetve...
A kakukkfűnek fertőtlenítő, meg immunstimuláló hatása is van.
Nekem a C vitamin 2x1000 mg, E vitamin 200 mg. és az A vitamin jut eszembe Egy pár napig) , meg hagymatea, meg megfázás elleni teakeverék. Sok folyadék , könnyű ételek, nyers fokhagyma, vagy fokhagymaolaj kapszula. Citrom, méz. Toroköblögetés sós vízzel, ha fáj a torkod.
Remélem nem tör ki rajtad semmi. Jobbulást kívánok.
kakukkfű illóolajából /gyógyszertári vagy igazi naturbolti-nem művit!- ebből 2 csepp kockacukorra, vagy teáéskanál mézbe, vagy kristlycukorra
durva! de:
azonnal tisztit >orr-garat-tüdőt!
/nekem!!!, és a lányaim szerint azért mert én hiszek benne-
régen náluk is alkalmaztam, ma már ellenállnak, és reklámozott gytári vackokkal kinlódnak hetekig-enyém-nekem másnapra fertőtlenitve, tisztán, könnyen lélegezve, nyelve, orr fujható
szóval max 3 nap mulva elfelejtve. nekem.
/levegőt is pl fenyőilloolajjal párologtatóba cseppentve, szintén jó hatásu szvsz!, ártani nem árt mint az erdőben séta sem/:-)
örülök, hogy Anyud örül az otthonlétnek!!
szoritok továbbra is , de látom jön a segítség!
Gratula neked! Ezek szerint az első ütközetben a hazavitelben és az otthoni feltételek kialakításában nyertél. Az a lényeg, hogy édesanyád örül az otthoni létnek.
Nem tudok mit kezdeni azzal, hogy kerüget a devla. Eddig azt gondoltam, hogy cigányul vagy istent vagy ördögöt jelent.
A tevefehérje helyet meg írhattak volna nyugodtan tevesz@rt is. Kehet, hogy tényleg komoly kutatatásról van szó, de még nagyon kezdeti stádiumban lehet.
Az újságírók hibája, hogy ebből a rusnya betegségből akarnak mindenáron szenzációsat írni.
Nem is olyan vészes. Még. (Ugye nem jön még a feketeleves?)
Anyum viszonylag "jól" van. Nem lázas, nem akadozik a lélegzete. Az injekciók mellékhatása sem aggasztó. Leszámítva egy valamit: A jobb felkar totálisan "bedurrant", hólyagos-vörös duzzadt. Kapott antibiotikumot és jegeljük-kenegetjük.
A hangulata nagyon jó, evett is rendesen.
Holnap jönnek a szakápolók, most szerkesztgetek nekik csinos kis táblázatot, hogy mikor milyen injekció milyen vérnyomás és hőmérséklet adatok mellett. Én nagyon ki lettem erre képezve, most megosztom velük is a TUDÁSt.
Más:
Emberek! Kerülget a devla! Ajánljatok valami gyorsan ölő mérget neki! (Most nem hagyhatom a parazitát...)
Szia Adrika!
Jó hogy jelentkezel, sokat gondoltam rátok (gondolom a többiek is)
Sajnálom, hogy rosszabbodott édesanyád állapota.
Sajnos a ti esetetekben nem az orvosokkal meg a rendszerrel van a fő baj, hanem azzal, hogy a dög szétterjedt a szervezetben.
A barátnőmet, akinek szintén áttétjei voltak az Uzsokiban ápolták nagy szeretettel az orvosok és az ápolónők.
Azt, hogy édesanyádnak mennyi ideje van, senki nem tudhatja, amit az orvos mondott annyit jelent, hogy súlyos az állapota és kevés esélyt lát a gyógyulásra.
Jó lenne, ha minél előbb kapcsolatba lépnél dr. Riskó Ágnessel az onkopszichológussal, vagy a többiekkel akiket a 7928. hozzászólásban ajánlottam nagyon rádférne a szakszerű pszichológiai segítség.
igen, ezt akartam én is /látod, nem megy a szavakkal-de menni fog Nektek a cselekedetekkel-a rosszak nem végsőnek emlitettem, a jelen félelmeit-az ismeretlentől !
de a drnő elmondja Neked mik várhatók, mit kell tenni , és ha még a telefonon való kérdésfeltevést is megengedné-természetesen csak végsősoron használva, de biztonságérzést adna a tudat! van értő segitő szó! tehát ezt kérdezd meg tőle!-veszteni nem lehet vele, de nyerni nagyot!
és a panikba eséstől se félj! meg fogod jól oldani.
anyud óvatosan mozgatása-törés ne legyen, kapaszkodókat gyógyászati segédeszközös boltokban beszerezni, ezeknek szükségességét, melyek megléte lenne hasznos, kérdezz rá-na és felirni is jó lenne egyből!
felfekvéelleni matrac van már olvastam, de pl tena alátét is jó lenne, ez is felfekvést gátló, egyben nedvszivó is, 70x80-as ha jól emléxem, alul viznemáteresztó, keresztlepedő helyett, mosható évente 3 adható, pelenkából nem a tépőzárast ajánlanám, hanem a neccnadrággal használatosat, praktikusabb, könnyebben kezelhető.
ágyról leesést is vigyázni kellene-álmába se!
számolj be mindenről! nagyon szorítok Nektek!
~~~~~~~~~()
/mint külső szemlélő-de idősek belső érzéseinek "kutatója"-ugy gondolom :
fél, de mégis szeretne a sajátjai közelében élni, a remény, hogy ez megvalósulhat még simogatja a lelkét, erőt ad a pillanatnyi rosszak elviselésében, bár elemzi, hogy mennyi rossz érhez de ez nem önmaga miatt aggasztja, csak azért, hogy ne legyen terhére szeretteinek.
lenni észrevétlenül, gondnélkül, látni még közelről normális életterében a lányát.
amitől fél, hogy bajt, gondot okozhat a betegsége kapcsán.
mégis:közel lenni!
aki tudja-adja meg ezt a lehetőséget.
aki nem tudja az se lelkifurdaljon, mert amire képes azt biztos mindenki kiaknázza önmagából a szerette életének nehéz időszakának enyhitése érdekében./
nem lesz olyan fodulat amitől előre szoronsz.
/végső pesze sajnos lesz, de felkészültetek rá, az adódó időt értékesen tudjátok használni-hiszem!/
Köszönöm a jókivánságodat. Megható a figyelmességed, Neked is csak minden jót tudok kívánni, és teljes gyógyulást. Mindannyiunk nevében köszönöm, hogy sok hasznos információt adsz nekünk. Én soha nem adom fel! Szerettel ölellek: Nashira
Méledre kezdtem el írni, de kitöröltem, mert nem akartalak így a hétvégén zavarni.
Azután érdeklődtem, hogy mi van Veled és Anyuddal. Kicsit a saját bajomat is ecseteltem, de aztán jobbnak láttam törölni az egészet. Jól tettem.
Utána írtam be, hogy a párom ma 9 hónapos.
Mártikám! Ne félj a hétfőtől, se a keddtől.... Tudom, hogy nem vagy ápolónő, de bízzál magadban, hidd el, nem fogod elszúrni. (én sem szúrtam el, pedig nálunk sokszor perceken múlott, és mégis sikerült .)
Ne félj a hétfőtől, képes leszel rá, meglátod, bízzál magadban. Mivel tudnálak még bíztatni?
Tulajdonképpen "csak" minden negyedik nap zűrös, a többin a férj itthon van. Megpróbálok egyezkedni a főnökömmel, hogy ezeken a napokon soxor hazajöhessek, vagy itthon dolgozhassak...
Esetenként biztosan tudok szerezni valakit, de állandóra nem.
Anyum ma nem volt jól. Lázas. Nem tetszik nekem, nehezen lélegzik. Ő állítja, hogy csak a láztól van...
Félek a hétfőtől. Olyan jó volna, ha egy kicsit itthon tudna lenni, legalább úgy, olyan állapotban, ahogyan az elmúlt napokban volt.
Félek a hétfőtől. Reggel elmegyek Pózvára, a férj itthon marad, hátha közben hazahozza a mentő. Nekem el KELL mennem, mert van egy csomó dolog, amit meg szeretnék beszélni a doktornővel. Azt mondta ugyan, hogy részletesen le fog írni mindent, de mégis...
Félek a hétfőtől. Én (mi) nem vagyok szakképzett ápoló. Orvos meg pláne nem. Mi lesz, ha valamit elszúrok?
Félek a hétfőtől. A háziápolási szolgálat "csak" max napi 3 órát tud vállalni, azt sem egyvégtében, hanem mondjuk kettő vagy három részletben. (A kettő volna nekünk jobb) Mi lesz, ha mi dolgozunk, az ápoló meg éppen nincs itt?
Félek a hétfőtől. Képes vagyok rá? Azt hiszem muszáj, de a felelősség nyomaszt.
Orvos-beteg viszony, kommunikáció, sokat lehetne erről is írni pro és kontra.
Elégedett vagy amúgy az orvosoddal? Elvárod, hogy egyenlő partnerként kezeljen? Szót tudtok érteni egymással? A betegségeddel, a terápiával kapcsolatos kérdéseidre mindíg kielégítő választ ad/adott? Eddig elégedett voltál vele? Jó "kezekben" érzed magad?
Ha igen a válaszod, akkor tudd be annak, hogy esetleg neki is lehet nehezebb napja, ő is ember, tedd túl rajta magad.
Minegyikőnkkel előfordul, hogy türelmetlenebb, mert csak egy kérdés lenne, miért kell órákig várni, stb. Vedd úgy, hogy ő is az volt, aztán fátylat rá.
Jó, hogy leírtad ami bánt, de ugye mosolyogsz már?:-))
Tényleg merész húzás volt másik beteggel együtt bemenni...
Azonban azt gondolom mégis, hogy - bár írásban nem "hallom" az intonációt - az orvos hangneme is hagy némi kívánni valót maga után... Ő is emberből van, nem? Én szoktam arra gondolni, miközben beszélek valakihez, hogy "én is lehetnék ő". (Nem tudom, hogy ez mennyire érthető...)
Más:
Itt minden o.k. amúgy. (Kegyes vagyok, és kíméletes. Veletek. :-))))))
Jujjj... engem már az is halálra bosszant ha a közértben az elárusítónő engem szolgál ki és közben mással beszél. Orvosra meg ráborítanám a berendezést.:-(((
Tanakodtam irjam-e meg nektek vagy sem mi nyomja a lelkemet, de végül az igen mellett döntöttem, a végén megindokolom.
Múlthéten voltam vérvételen majd megtudtam, h az onkológusom kivételesen aznap is rendelt az ambulancián. Mivel elöző héten, amikor nála jártam még nem tudta megmondani , h az esedékes injekciómat be tudja -e majd adni, megkértem a következő beteget hadd menjek be vele egy kérdés erejéig , igy bementünk együtt. Legnagyobb megrökönyödésemre kifakadt : " Megengedi, h egyszerre csak egy beteggel foglalkozzak ?? Mi lenne, ha még 5 másik beteg jönne igy be ?! "
Nem irom le mit éreztem és érzek azóta is :-( , azért osztottam meg veletek ezt az " élményemet" , hogy próbáljuk figyelmeztetni egymást bizonyos olyan meggondolatlan cselekedetkre, melyek másként sül/het/nek el.
3 lyuk és egy kis vágás. Egy szavam sem lehet, ma mesélte egy ismerősöm, h egy barátja pár nappal a hasonló műtétje után hasnyálmirigy gyulladást kapott és azóta volt még vagy 6 műtéte!
Hát igen, összejöttek a dolgok. A napokban arra gondoltam, hogy beoltatom magam influenza ellen, de az onkológus is, a családorvos is lebeszélt róla / a produkált sok furcsaság miatt /. A legújabban a kereszcsont tájékán hirtelen iszinyatos lüktető fájdalmat érzek, szerencsére pár másodpercig csupán. Nem tudod mi ez?
ne haragudj. Tudod öreg fejem olyan már mint a szita. De azért örülök a jó hírnek és biztos minden rendben lesz. Az epeműtét olyan 3 lukas volt? Azután gyorsan szoktak felépűlni a betegek. Persze lehet, hogy te egy kicsit belefáradtál az utóbbi idők bajaiba, de remélem hamarosan rendbe jössz. Ez a hajamnál fogva ismerős, de sajnos az egyre sötétebb november-decemberi napok, nem a legjobb időszak erre a hadműveletre.
Asmet! Asmet?! Asmeeeet, mi van veled? Nagyon aggódom miattad-miattatok. Hogy vagy? Bírod még? Tarts ki!
Nagyon sokat gondolok rád, sorsomat látom sorsodban. Így itt talán még többet is...
Kérlek írj!
(Szerettem volna mélt küldeni Neked, de címed nem publikus :-((((
2.
Anyukám NAGYON JÓL BÍRJA a kezelést!!!!!! (Rengeteg, csomó, sok szmájli :-)))))))))
Meglepődtem, hogy a tegnapelőttihez képest mennyivel jobban van. A jobb kezét is ügyesebben használja. Az ágy rácsára varrtunk kis textilzacskót, amibe bele tudja tenni a félliteres, sportkupakos flaskát. Tegnapelőtt még-már nem tudta kivenni-beletenni. Ma pedig megint sikerült. És nem is a korábbi 0,7 deciliterrel, hanem majdnem kettővel. Ennek nagyon örülök. A doktornő személyesen vitt neki pici, piros labdát, hogy szorongassa. Úgy fogja, szorítja, mint egy kisgyerek...
Ő maga mondja és látom én is, hogy tényleg jobban van. Erősebbnek is tartja magát, és úgy tűnik, jobban forgolódik az ágyban. Nagyon megdícsértem, mondtam neki, hogy stramm nő, és, hogy nagyon büszke vagyok rá.
Beszámoltam arról is, hogy mit intéztem ma (lásd korábban), szemmel láthatóan megkönnyebbült attól, hogy lesz segítség otthon is. A férj is velem volt, megmostuk a haját is és meg is szárítottam. (Aki próbált már fekvő betegnek hajat mosni ágyban, az tudja, miről beszélek...)
A fenekén az égés szépen gyógyul, már csak egy kb 1 forintosnyi helyen nedvedzik. Alakul. Annyira bízik abban, hogy csak ez a két hét van már, amikor ilyen magatehetetlen, hogy nem merem Neki megmondani: ez korántsem biztos. Sőt.
3.
Úgy látszik nem jött össze a "gonosz erőknek" a mai szívás a tegnapi sok vihánc miatt... Hálámat itt (is) rebegem.
Igen megirtam: nem mutatható ki egyik betegség sem viszont vannak eltérések melyeket nem tudott értelmezni a prof, meg kell ismételni egyszer. Szerencsés helyzetben ez csupán a gennyes epehólyagomtól volt.Reménykedjünk.
Kedves úrnő, nemcsak arról van szó, hogy mit csinálsz, hanem hogy hogyan !
"...s ha én "robbanok egyszer le", akad valaki, aki poharat nyújt felém, s benne éltető vizet..." Igen, akad Aked :-) Azt javaslom, ne várjuk ezt meg, ha erre jársz ismét öntök neked éltető ...vörösborocskát :-)
Meghatódtam, hogy te még emlékszel az én epeműtétemre miközben már azt hittem, hogy itt még a nicknevem is a mély feledésbe merült...
Igyekszem magamhoztérni, de ez valahogy nagyon-nagyon nehezen akarodzik. Két évvel ezelőtt az emlőműtét varratja még bennem volt amikor én már dolgoztam, most meg már 4 hete hazajöttem és csak tengek-lengek. Adok magamnak még pár napot aztán a hajamnál fogva...:-)
Én pedig szeretném kinyilvánítani - mindannyiunk nevében: jó, hogy vagy. Mindennek utánajársz és a kézzelfoghatóan leghasznosabb információkkal látsz el valamennyiünket. (Ezt most írásba adtam.)
Más:
Voltam a család összes háziorvosánál. Az enyémnél: influelleni védőoltásért és lelki támaszért. Annyira rendes nő, nagyon sokat segít nekem táppénzekkel, jó szóval, satöbbivel. Ma is elmondta vagy ötször, hogy csak szóljak, ha bármiben tud segíteni, ne szégyelljek, kérjek. (még bögtem is emiatt)
Anyu orvosa: Más, mint az enyém, de legalább annyira empatikus. Segítségéről, együttműködéséről biztosított. Fél órán belül volt segítség az otthoni ápoláshoz. Napi 3 órát tudnak jönni, 200,- Ft óránként. Ennek nagyon örülök. Írt fel ingyen pelust, holnap egy furgon házhoz fogja szállítani. Kiváltottam a felfekvés elleni matracot is. Javasolt mindenféle törlőkendőket, egyéb extrákat, amiket Ő nem írhat fel ugyan, de a figyelmemet felhívta rájuk. Mindenki olyan rendes...
Most iga van. Vagy gálya. Mindegy. Este megnézem, hogy mi a csudi történhetett. Azt azonban megígérem, nem maradsz le semmi zaftosról, mert ha kell, átküldöm mégegyszer :-)))))
Későn leszek csak netközelben, mert munka után kórház, aztán a férj, és Ti. (Ja és kedvenc kollégám is kihajt a tegnapi részletkért. Valahová őt is be kell iktatnom... Lehet, hogy Neki is mélt kell küldenem? A szomszéd asztalhoz?)
ma mondta a doki, hogy a szilikonos mellimplantatum kifejezetten rakkelto, es nem egy eset van akinek bizonyithato kozvetlen kiindito oka a mellraknak
valamint a az osszes b vitamin, nem csak a B12 hat jol a rakossejtekosztodasra, ergo marad a napi szukseglet bevitele, es semmi plusz b-vitamint tartalmazo keszitmeny
Tényleg! Remélem átment a levél a freemail-es címedre, amilyen szétszort vagyok azon se csodálkoznék ha nem küldtem volna el.
Képzeld, ki akarnak csinálni (minket vámügyintézőket) a munkahelyen, de nem idegesítem fel magam megfogadtam. Csak ha kirúgnak hova megyek dolgozni, így.......
Ó, Téged is nagyon-nagyon (kérlek, ezt próbáld meg "lelki füleiddel" érzékelni, mert dalolok, mint a madár a fán = fals szoprán, enyhén emelkedő tónusban, amely a végén vonyításba csap át...)
Teljesen fel vagyok pörögve, kérlek béreljetek mesterlövészt, aki majd levegővételnél lepuffant :-))))))))
Szóval ma elutaztam a székesfővárosba - hivatalos ügyben.
Mellette azonban sikerült nem hivatalos találkozásokat is beszerveznem, amitől teljesen jól vagyok. :-)))))) (A hivatalos dolog 1 órát sem vett igénybe, a többi mind-mind SZABADSÁG volt.)
Találkoztam egy nővel. Ő várt a vonatnál, ami késett, mert Velencéből jön (Italy) és kiszámíthatatlan. Mégis megvárt. Vele "kóboroltunk" egy kicsit, majd egy kies helyen lévő köztéri padon nagyon jót beszélgettünk. Sorsunk közös (bocsásd ezt meg nékem, Nashira), de a nem közösek is azonos hullámhosszon vannak. Így könnyedén fogtam jeleit, s úgy érzem, ő is az enyémeket. Hamar elrepült az idő, még bele sem melegedhettünk a traccsba... Nagyon remélem, lesz folytatása!
Aztán jött a hivatalos ügy intézése.
Ezt követően egy férfival találkoztam. Ez egy különös történet, nem írom le a részleteket. A lényeg a férfi egy "ünnepelt sztár" - zenész. A Nemzeti Múzeum büféjében (N! Nagyon jó hely, legközelebb...) beszélgettünk csaknam két órán keresztül. Nagyon közvetlen, emberi pasi (hozzám nagyon fiatalka:))))), és ami a lényeg: szerintem penge agya van. Remélem, vele is lesz folytatás...
Majd rohanás a vonatra és irány haza. Útközben kisebb tűz ütött ki a vonaton (esküszöm, nem én okoztam) és ezen apropóból beszédbe elegyedtem egy újabb nővel. Vele is jót beszélgettem. Azonos kisvárosban élünk, de soha nem találkoztunk korábban. Egy csomó közös témánk volt...
Hazaértem - megkésve bár, de törve nem - és teljesen fel vagyok töltődve szellemileg, illetve ettől fizikailag is. A férj örült nekem, meg annak is, hogy végre kicsit kimozdultam (szerinte nagyon rám fért már), és jól érzem magam.
Lehet, hogy ez a sorsszerűség, a nem véletlenek sora? Mert nélkületek ez mind nincs. Szerettem volna még valakivel (valakikkel) találkozni, velük most nem sikerült. Ezt viszont sajnálom. Őszintén.
Tudom, könnyű mondani: nyugodj meg! Én aztán tényleg tudom. Mégis azt mondom, tarts ki! Írj-írj-írj, hidd el, sokat segít. Ezt is tényleg tudom. Ja, és nyugodtan haragudj bárkire vagy bármire. Megteheted. Te igen. ... ha ez könnyebbé teszi...
Köszönöm a bíztatást, azonban én nem érzem úgy, hogy rendkívüli dolgokat cselekszem... Teszem, ami a dolgom, ami a kötelességem. Teszem azért, mert azt remélem, a cselekedeteim például állnak majd mások előtt, s ha én "robbanok egyszer le", akad valaki, aki poharat nyújt felém, s benne éltető vizet...
Ma nagyon-nagyon-nagyon-nagyon-nagyon még annál is jobb napom volt!!!!!!!!!
Sajnos itt nem számolhatok be róla, mert OFF = kitagadtok.
Személyesen ugyan nem győződtem meg róla, de a telefonban hallható hangja alapján, illetve a nagyobbik "gyermekem" elmondása szerint az anyukám jól bírja a kezelést, nem lázas, még úgy sem, hogy a másik lázasítós injekciót is megkapta.
A vérnyomása kicsit alacsonyka (megvan az oka), de infúzióval kompenzálták.
(Az elmúlt sok hónap alatt ma volt a harmadik napom, hogy nem voltam nála-vele. Eleinte nagyon furdalt a lelkem ismerete, de be kell vallanom, annyira jól esett ma máshol lenni, mást csinálni. És nagyon jó volt, hogy ma két olyan fantasztikus embert is megismerhettem, akik - azt hiszem - a későbbiekben is részesei lehetnek az életemnek. Ha szegény anyám nem volna ott, ahol van, teljesen elégedett is lennék a sorsommal...)
úrnő, olvaslak én is és mindig mondogatom magamban, h le a kalappal ez a nő előtt, én ezt nem tudnám igy csinálni. De biztos vagyok abban , h mindenben ilyen odaadó vagy. Irjál csak mindig, sokan olvasunk és tanulunk tőled...
Csak belekiabálom az örömömet a világba: az esedékes kontrolon ismét semmit sem találtak nálam, immár 3éve!!! Most már csak félévente kell mennem. Örülök örülök örülök!!!
HA lehet olyet mondani mostmár tényleg tele a :aszom!!!!
Most már mindent utálok a rendszert az embereket mindent!
Egyre gyengébbek vagyunk pedig pont most kellene a hatalmas ERŐ, de ez a hullámvasút amire ez az ocsmány rohadt .........................rák kényszerít minket szinte elviselhetetlen nem tudod kiszámolni mi lesz miben reménykedhetsz márha van remény.....
Egyik nap jól van a másik nap infúzió infúzió hátán magánál van, nincs magánál.
Akarva akaratlanul kattog az agyad a szarabb napokon méginkább.
en pl rendszeresen olvaslak, de ami "csak ugy" spontan kiszalad a szamon azt nem irom le inkabb ...
igaza van tolgynek ... nagyon nehez ugy megfogalmazni, ahogy igazan szeretnem.
de drukkolok nagyon, sokat gondolok Rad, (a tobbiekre is) es amikor csak lehet olvasom, h mi tortent eppen.
Igyekszem különválasztani a magánéletemet a munkámtól. Nem mindig megy. A főnököm nagyon affin, kötetlen munkaidőt biztosít, de a többieket sem "szívathatom" állandóan. Meg aztán: az én munkám az én nyűgöm és az én felelősségem.
Elég strapás egy aggyal több helyen lenni. (Mert még ott a diplomázás is mellette. Megint.) A barátaimra mindig számíthatok, igaz, nem szeretném az "imázsomat" rombolni és a "problémás nő" skatulyát megkapni. A családom - bár nem túl nagy - mellettünk van. Azonban itt is sűrűsödnek a problémák, mert "gyermekeim" nagypapája (aki nekem nem tudom, kim) agyvérzést kapott három napja. Fél oldala lebénult, egyenlőre kétségbe van esve mindenki, és nem eszmélt a sokkból.
A kölkökben tartom a lelket, hogy a papa is és remélhetőleg a mama is rendbe fog jönni, ne görcsöljenek annyira. Apjuk is békafeneke alá süllyedt, őt is fel kellene húzni onnan. (Félek, gyenge vagyok mindehhez...)
Megoldás: a topic. Vagy a konyak. Vagy a drog. Utóbbi kettő elvetve. Marad a topic. Csak ne lenne mindenki besérülve! (Tisztelet a kivételnek!)
Yaminka okoskodjál már egy kicsit! Zol Lady hol a szkepticizmusod? És a többiek?????
Szia Úrnő !
Kösz a beszámolót. Mind a ketten nagyon klassz nők vagytok Anyuddal. A kölcsönös szeretet csodákra képes. Jó hallani, hogy rendesek az orvosok és hogy nem fogadtak el pénzt. Ilyenkor különben is annyi kiadás van.
Örülök, hogy Nashirával találkozol , ő is nagyon szimpatikus a hozzászólásai alapján és neki se könnyű mostanában.
Egy tanács bár lehet hogy nyitott kapukat döngetek a baráti és a hivatali környezeteddel is próbáld megosztani a gondjaidat és próbálj minél több segítséget igénybe venni.
Ma kezdték el anyumnak a Proleukinos kezelést. Nagyon sokat izgultam egész álló nap, gondolatban mindig ott voltam vele és küldtem telepatikus úton a sok-sok erőt. Késő délután tudtam csak eljutni hozzá (tudod napközben az iga, meg még ez a sűrű, nagypelyhű hó is...) és hál' Istennek "jó karban" találtam. Nem volt láza egyáltalán és a vérnyomása sem esett le látványosan. A 110 körüli érték kitűnőnek mondható e kezelés mellett, mert állítólag 70-60 körülieket tud produkálni. Az esti vérnyomáscsökkentőket elhagytuk, s tíz órakor lesz a következő szuri. Ha minden jól megy és a protokoll szerinti előírást sikerül tartani, akkor egy traumatológiai kontroll és egy lábröntgen után kedden hazahozzuk. Nagyon várja már. Én is várom haza, csinosítgatom szobáját, ropogósra vasalom ágyneműjét. Kicsit félek is, persze, mert nem tudom, hogyan fogom megoldani az egésznapos felügyeletet, az odafigyelést.
Injekciózni már tudom, megtanultam. A többi sem okozna egyenlőre gondot, csak hát a munka meg a helye is feladatokat ró ki ránk.
Talán sikerül mindent helyesen megoldanunk...
Csütörtökön felkeresem a háziorvost ezzel kapcsolatosan.
Kedves Naplóm!
Képzeld, holnap találkozni fogok Nashirával. Személyesen! (Remélem!) Várom ám, nagyon. Remélem, nem hagy cserben a beszélőkém!
Még valamit, kedves naplóm:
A paraszolvenciát megint nem sikerült eszközölnöm. Vannak még ilyen orvosok is.
Gondolkodnunk kellene, hogyan tudnám meghálálni más módon a sok jót és odafigyelést...
Bizonyára tudjátok, hogy a daganatos betegségek megelőzésében nagyon nagy szerepük van az antioxidánsoknak (emellett még a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében, az immunrendszer és az általános ellenállóképesség erősítésében is óriási a szerepük). Egy 100%-ban csak természetes anyagokból készülő, tartósítószert nem tartalmazó, magas antioxidáns tartalmú étrend-keigészítőt szeretnék a figyelmetekbe ajánlani. Lehet, hogy már hallottatok róla, de ha nem, akkor nézzétek meg ezt az oldalt: http://www.elmlm.hu/flavonmax/?ref=94
Waratah, írnék neked, de nem publikus a címed. Megtennéd, hogy elküldöd az anyajegyes doktornő elérhetőségét, fő paramétereit a mozeszs@freemail.hu címre? Köszi,
sóhajod hallom , és irj, ne agyalj azon, ki miért is nem ir éppen, ha egy icipicit is könnyit akkor pötyögtesd a billentyüket, hiszen olvasni olvasunk, számolatlanul azok is akik pont attól félnek a megszólalásukat az tartja vissza, hogy félreérthető, sajnálkozásnak tünő lehet a sorainak érzékelése
szóval tudjuk a Kisherceg óta, hogy a beszéd félreértések forrása
égis azt is tudjuk, hogy szükségünk van a kimondásra!
tedd ezután is!
és ha mondhatok ilyet-nagyon csodálatra/tiszteletreméltó ahogyan anyukáddal "viszitek" a napokat, terheket, ahogy együtt rezdültök, közelebb kerültök.
Valószínűleg az én "vevőkészülékemben" van a hiba, mivel azokat a jeleket, amelyeket "együttérzésként" küldnek felém, hajlamos vagyok azonosítani a sajnálattal, rosszabb esetben a szánalommal. Persze ez lehet attól is, hogy a kibocsátott jeleket a környezetem zajai torzítják :-((
Más:
Változatlanul érdekel, hogy mi van a többiekkel, kérlek, írjatok: éltek-e? haltok-e?
A korábban említetteken kívül érdekelne még, hogy mi lehet vajh' Treskkel, Nettomazsolával és a többiekkel.
Sokat gondolkodom ezen az egész topikos "életen", és sokfelé hangoztatom, hogy milyen óriási segítséget nyújtatok nekem naponta, sok idő óta... Nem szeretném, ha ezt bármelyikőtök "alfélnyalásnak" tekintené, de fontosnak tartom elmondani, hogy mit jelentetek nekem... s nem győzöm ezt elégszer tenni. Sok, talán túl sok olyan pillanatom volt, amikor csak itt "sírhattam" ki magamat, s mindig akadt váll, amire - még, ha csak virtuálisan is, de - ráhajthattam fejemet. S mindig akadt egy kéz, amely megsimogatott...
Remélem, csak azért nem írtok, Ti, akiket hiányolok, és azok is persze, akiket - nem szándékosan ugyan, de - kifelejtettem, mert jól megy sorotok, s nincs panaszra okotok...
Szia Úrnő!
Egyszerre írtuk a hozzászólásunkat én még ne láttam a tiedet, amikor az enyém elment.
Nem akartam senkit bántani az együttérzéssel, én azt gondolom, ha valaki nagyon beteg, azzal helyénvaló az együttérzés, de persze így látatlanba senkiről nem tudjuk mire érzékeny.
Szóval fogadjuk el egymást a valódi, vagy vélt hibáinkkal együtt.
Szia ,
Sajnálom, hogy romlott édesanyád állapota:
Ha budapestek vagytok oróbáld meg a Szent Rita Otthonápolási Szolgálatot
1139. Budapest, Frangepán u. 16.
Tel: 06 1 350 8663; Mobil: 06 20 950 6395
Ők TB terhére is tudnak segíteni, napi 1x. A többit nektek kell finanszírozni. Óradíjuk 950-650 Ft./óra között mozog attól függően, hogy napi hány órát vesztek igénybe.
Nézegesd át a következő lapot: www.betegapolas.lap.hu
Ezen az oldalon különböző Hospice szervezetek elérhetőségei vannak, akik a súlyos betegek otthoni ápolását segítik:
http://www.hospice.hu/hosp13.htm Próbálj tőlük akár telefonon, akár e-mailben segítséget kérni.
Most hol kezelik édesanyádat ? A kezelőorvos nem ismer megbízható otthonáplási szolgálatot? Beszélj a háziorvossal is, az ő javaslata kell ahhoz, hogy az otthonápolást TB-re igénybevehesd, meg hátha ő is tud valami megbízható megoldást.
Együttérzéssel gondolok rátok, biztos mások is elmondják gondolataikat.
Ha meg megy, akkor meg az az érzésem, rólam szól ez a topik...
Nem akarom én kisajátítani, bár kétségtelen: jól esik kipanaszkodnom magamat, és ami a legjobb, érezni az együttműködést, a segítőszándékot. (Szándékosan nem írtam együttérzést...)
Hol van Zol Lady? Hol van Yaminka? Hol van Tölgy? Hol vannak a többiek. Csersznye is hiányzik. 4csin is...
Nemtudom emlékeztek-e még rám az öcsi a fater és én.
Anci a mellrák az átétt nyirokmirigyre most meg agyhártyára
Szombaton vittük be mentővel a 2, neuróra kiderült, hogy csomó átét van agyhártyára szerdáig magához se tért egyszer beszéltünk vele tisztán mostmeg teljesen össze-vissza beszél halucinál meg ehhez hasonló pokoli dolgok. napjai max hetei vannak ha csodát akarunk akkor 1 hónap, de...
mivel mozog keze lába vasárnap 2 lehetőségünk van kiskovácsi vagy velünk marad amig lehet, de hogyan, tudtok valamit az otthonápolásról, van aki segít nekünk????
A mai jóhíreknek nagyon örülök. A gyógytornász segítsége is nagyon fontos, főleg, hogy Anyud kevesebbet tud mozogni. Az utóbbi műtét nyomai begyógyultak?
A Proleukin a hannoveri, amiről korábban is írtál? Bízzunk benne, hogy a "TGyula" nem fogja megkörnyékezni Anyukádat. Fontos, hogy jó kezekben tudod Őt, és bízol az orvosában. Az onkopszichológus a hozzátartozóknak is tud segíteni, ha úgy érzed, fordulj hozzá is bizalommal.
Más: Az "uraságtól levetett" öreg sz.gépem napok óta vacakol, a fiam próbálja kezelni. Ezt csak azért írom, ha esetleg nem válaszolok, emiatt van. Remélem azonban, hogy még egy ideig kihúzom vele.
Márti! A jövő héten -hétfő-kedd kivételével- bármilyen időpont jó nekem, örülnék ha tudnánk találkozni. Mélcímemre is írhatsz vagy hívjál fel és megbeszéljük.
Szia Úrnő!
Örülök, hogy jó lett a röntgen eredménye és szorítok, hogy jól viseljétek a kezeléseket.
Azért írj, ha hozzájutsz és van kedved. Ha padlón vagy akkor meg pláne írjál, talán megkönnyebbülsz, ha megoszthatod a gondjaidat.
Végre ma megröntgenezték anyumat. A felvételek alapján szinte biztosan kizárható, hogy a nyaki daganat beindult volna. Úgy tűnik, a váll-, lapocka- és karcsontok épek, felritkulásnak nyoma nincs. Ma volt gyógytornász is. Azt mondja, ügyeskedik anyum. Ma Roferonos nap van, és mivel a sebészeten nem kapta, elszokott tőle, így megint magas lázunk van = "Tüdő Gyula" lesben áll... Jövő kedden kezdik el a Proleukin kúrát, kérdéses, hogy mennyire fogja bírni és hogyan tudják adagolni? SZóba került az onkopszichológus is, gondolkodnak rajta, egyenlőre talonban tartják. A doktor nénink nagyon segítőkész, együttműködő, megígérte, hogy segít kitalálni valamit az anyu agytekervényeinek karbanratására. A jövő hetünk nagyon húzós lesz a láz, gyegülés stb miatt, szoríts, szorítsatok nekünk. Addig még írok.
Más:
Jövő héten Bp-re kell utaznom, munkából kifolyólag. Ha úgy alakul, és a két lekötött találkozómat tudom úgy szervezni, találkozhatunk? Egészen biztos, hogy nem lesz sok időm, de öt perccel is elégedett lennék... (Ez nem tőlem függ, hanem a két másik féltől.)
Dr. Ruzsa Ágnes a zalaegerszegi (pózvai) onkológia oszt.vez. főorvosa. Tegnap is Vele beszéltem. Így egy kicsit más a megvilágítás - köszönöm. Igyekszem ma is megtalálni, és a személyes tanácsát is kikérni. Onkopszichológus ügyben is.
Szerintem a helyesírás a kisebb baj, mert azt meg tudod oldani, biztosan találsz valakit, aki átnézi a hekyesírásodat. Én inkább tartalmi problémákat látok.
Az egyik fő gond, hogy a honlap nem tartalmaz újdonságokat pl. a daganatok.hu oldalhoz képest. Egy ütőképes honlaphoz szakmai ismeretek, vagy nagyon egyéni hangvétel kellene.
Ha a honlapot hírdetésekből szeretnéd fenntartani, nagy a felelősség, hogy valóban hasznos szereket, módszereket hírdetsz-e, ezt, mivel nem vagy szakember nehezen tudod megítélni.
A jó szándékodban nem kételkedem és megbántani sem akartalak, de kérlek, ezeken gondolkodj el.
Szia Úrnő!
Még ezt a doktornőt is próbáld megkeresni. Ismernie kell a helyi körülményeket, lehetőségeket , meg gyakorlati tanácsokat is adhatna.
.
Szombathelyi Hospice Alapítvány
Dr. Ruzsa Ágnes kuratóriumi elnök
9700 Szombathely, Bartók Béla krt. 8.
(Zala Megyei Kórház Onkológiai Osztály
8900 Zalaegerszeg, Külsőház, Pózva)
tel/fax: (94) 339-993
mobil: 06-20-982-6854
e-mail: h.a.ruzsa@axelero.hu
www.hospice-szombathely.hu
Még ezt is találtam:
A Magyar Hospice Alapítvány ingyenesen, hívható telefonszáma: Életvonal :06 80 204 084.
A háziorvossal is beszélj előre, Boszorka aggodalmai sajnos nem alaptalanok, de lehet, hogy el tudja vállalni és az islehet, hogy tud valamilyen helyi lehetőségről
Abban reménykedem, hogy van még időm gondolkodni, mitévő legyek... Ha meg nincs, akkor is. Úgyis hazahozom. Azt AKAROM, hogy HAZAjöjjön, az OTTHONÁBA, azok közé, akik szeretik. A többit az idő megoldja. Remélem. Ha úgy alakul, keresünk megoldást, remélem, találunk is. Most ez a sorsunk. Ezt kell csinálni. Addig, amíg tudjuk. Azt hiszem, ha valamit nem a legjobb tudásom szerint tennék, később ölne meg a lelkiismeretem.
Más:
Kár, hogy messze vagytok. Szívesen látnálak Titeket. A szemeimmel is. Nemcsak a lelkemmel...
Vackoor leírta már a leglényegesebb dolgokat, nagyon egyetértek vele. Annyival egészítem ki, hogy a döntés előtt beszélj az onkopszichológussal, mondd el a dilemmádat, jó lenne, ha Édesanyáddal is beszélne. Egy hozzáértő sokat tudna segíteni mindkettőtöknek.
Ölellek és szívből kívánok Édesanyádnak jobbulást. Nashira
Hát a háziorvosi ellátásban erősen kétkedem. Én el tudtam intézni, hogy az abszolut privát és maszek háziorvosom az utolsó itthoni héten minden nap idejött és megvárta amíg a másfél liter folyadék lement az infuzióval. De nagy nehézségekbe került neki mint háziorvosnak a folyadékot beszerezni, mert azt csak kórházaknak adják a kanült is privát összeköttetéseivel szerezte, mert az se kapható csak úgy valahol pénzért. Na és akkor még nem volt szükség morfiumra meg ilyesmi. Szóval szerintem ezek a dolgok messze túlnőnek a háziorvos lehetőségein.
Márti , a férjemmel és az Emberemmel is abban állapodtunk meg, hogy addig maradnak itthon amíg akarnak, illetve tudnak. Végül mindkettő kérte, hogy vigyem be őket kórházba. Ott valahogy nagyobb biztonságban érezték magukat. Azzal együtt, hogy mindkettőnél világos volt, hogy nem fognak többé hazajönni, nekem nagy megkönnyebbülés volt. Pedig, az vessen meg ezért aki akar, a Férjem többet jelentett számomra mint az anyám. Viszont fizikailag képtelenség lett volna nekem egyedül ellátni őket mikor már szinte magatehetetlenek voltak.
Szia Úrnő!
Én is igyekszem a lényegre szorítkozni:
ami a röntgent ileti a hülyeségnek nincs határa. REméljük, hogy jó lesz az eredmény.
Anyukádnak az otthoni környezet lenne a legjobb, meg neked is, feltéve, ha tudsz valami segítséget szerezni otthonra az ápolásra.
Szerintem Anyukád azért mondja, hogy valamilyen intézetben lenne szívesebben, mert Téged akar kímélni. Ha nem tudsz megfelelő segítséget szerezni az otthoni ápoláshoz, ne legyen llkiismeretfurdalásod az intézet miatt. Furcsa, hogy ők nem ajánlottak megfelelőt.
Az orvosi ellátást a háziorvosnak biztosítani kellene úgy tudom. Ha az orvos tőled várta a döntét, akkor valószínűleg otthon ápolható édesanyád.
Bárcsak többet tudnék segíteni.!
Köszönöm szépen, ez óriási segítség, holnap megpróbálok utánajárni személyesen...
Anyukám nagyon padlón van (velem együtt). Ma sokat beszélgettünk a korábban leírtak, intézet-nem intézet miatt. Nem lett jobb a kedvünk. De legalább el tudtam mondani Neki, hogy mit jelent nekem. Tök xar, hogy még mindig Ő vigasztal engem. Miért vagyok én ilyen gyenge????
(Felhívtam az idegesorvosomat, csütörtökön szerettem volna felkeresni. Nem tud fogadni, mert holnap elutazik, de több, mint fél órát beszélgetett velem...)
Igyekszem korlátok közé szorítani a mondandómat. Nem szeretném, ha megint "agymenésem" lenne. Vagy "agyömlésem". :-)
1. Köszi mindenkinek a gyorssegélyt. Mégiscsak onkológus lett a barátnéni mellealjából. :-( Valami mirigy indult be. Állítólag.
2. Sok minden történt velünk.
... hogy csak néhányat említsek:
Átvitték anyumat az onkológiára. Nem fogjátok elhinni! NEM RÖNTGENEZTÉK MEG! "Kihallgatást" kértem a főorvosasszonytól. Nem győztem hangsúlyozni, hogy én kértem, könyörögtem, toporzékoltam. Hiába. Teljesen ledöbbentem, mert azt hittem, megcsinálják a felvételeket és csak utána viszik át. Úgyhogy holnap: röntgen. A főorvosnő is attól fél, amitől én: mégpedig, hogy a nyaki daganat indult be újra...
Az eredménytől függően átkerülünk (nem biztos) SZombathelyre, sugárkezelésre.
(Nem tudom, mi a habosfrancnyavalya jöhet még??????)
Nekem szegezték a kérdést: Mi a szándékom anyámmal? Csak néztem, nem értettem a kérdést... Haza viszem? Meg tudom oldani az otthoni ápolást vagy valami intézetet keresek???? Még mindig csak nézek magam elé.... Haza AKAROM hozni! Ő (mármint az anyám) viszont azt mondja, lehet, hogy jobb volna neki valami olyan intézetben, ami a közelben van, szakszerűen ápolják, hétvégekre, ünnepekre, hosszabb-rövidebb időre hazahozhatnánk... Nem tudom. Furdal a lelkiismeretem, nem tudok okos lenni. Akárhogyan sakkozom, mindig vesztésre állok...
FÜR honlapját megnéztem, hiszen a véleményünket kérte.
Senkit nem akarok megbántani, ezért csak egy tanácsot szeretnék neki adni, tanuljon meg magyarul fogalmazni és helyesen írni. ( és akkor még a latin szakkifejezésekről nem szóltam )
Kedves Úrnő!
Megnéztem a Zalaegerszegi kórházban is dolgozik onkopszichológus:
Onkopszichológia (rendelõintézet) hétfõtõl péntekig 8-14.00 Dr. Buksa Ildikó
Ezen az oldalon találtam:
http://www.medinfo.hu/weblap/betegt/zala.htm
Próbál kapcsolatba lépni vele sokat segíthet neked . Dühítő, hogy maguktól nem mondtak semmit erről a kezelőorvosok.
Vannak hozzáértő orvosok, akik tudják, hogy hogyan lehet csökkenteni a sugár mellékhatásait. Ők olyanok, akik a kiegészítő gyógymódokban is jártasak. Itt az elérhetőségük:
Dr. Borodi Judit: 321-5771
Dr. Kuklis Eszter: 367-5133, 367-5144
Mindkettejükhöz be kell jelentkezni. Utóbbi egy alapítvány telefonszáma, ahol szívesen segítenek, bármi kérdésetek van.
Szió!
Köszi az érdeklődést, látom azért volt dolgod itt (is) az elmúlt napokban.
Túl vagyok rajta, csütörtökön műtöttek, az altatástól még mindig szédelgek. Várom a szövettan eredményét.
Egyelőre úgy látom (érzem), hogy nem kanyarítottak ki túl sokat belőlem. :-)
Továbbra is minden jót Nektek!
Kedves úrnő!
Talán a Bőrklinika ???
Bp. VIII. Mária u. 41.
Ha ma menne a barátnőd édesanyja, akkor ügyeletben még fogadnák; ha holnap, akkor csak a kerületi bőrgyógyászati szakrendelés beutalójával.
Ha valami allergia (az okozhat ilyen tüneteket!), akkor is a Bőrklinika foglalkozna vele... és ott van immunológiai osztály is...
(csak annyiban vagyok ott "ismerős", hogy autoimmun betegség miatt járok oda kontrollra)
Most jövök rá, hogy nem is tudom, hogy Pesten lakik-e a barátnőd édesanyja...?
A legjobbakat kívánom neki!
A melle alatt a mellkason van? Ha igen, szerintem is bőrgyógyászat, oda nem kell beutaló a háziorvostól. Ha a mellre is ráhúzódik, talán nőgyógy.-onkológus. Valami hideg rá, az nem tesz jót?
Nehéz kérdés. Cak tippelni tudok egy pár letséges variációra.
- Ha van a környéken onkológiai gondozó esetleg oda
- Bőrgyógyász
-Kórházi járóbetegrendelés, ahol többfée orvos is van
- mégis a háziorvos, talán nem olyan ijesztő vele kezdeni, mint az onkológussal és vannak használható tiippjei, hogy kihez érdemes fordulni
- szerintem a sebésznk is kellett volna legalább tanácsot adni, ha már nem tudta miről van szó.
Veled mi van? Hogy telt a mai napod?
Sokat gondoltam Rátok.
A rák örökölhetőségét még szerintem nem tudják pontosan, azt mondják főleg a hajlam örökölhető, de ez nem jelenti, hogy be is következik a betegség.
Drukkolok, hogy zökkenőmentes legyen édesanyád röntgenvizsgálata és átszállítása a másik helyre. Jó lenne, ha a röntgent elvégeznék az átszállítás előtt.
Próbáld meg elintézni, ha tudod
Rengeteg buksisimogatást küldök.
Nem lehet, hogy övsömör??? Én már hallottam ilyesmiről. Azt spéci a kardiologus fedezte fel, miközben a delikvens azt hitte, hogy infarktusa van. Szvsz biztos nem onkologushoz tartozik. Bőrgyógyász???
Kivételesen nem a magam nevében írok, és nagyon rövid leszek. /:-)/
A barátnőm édesanyjának tegnapra begyulladt a melle alatt. Vörös, duzzadt, nem lehet hozzáérni. Elment az ügyeletre, ahol az orvos, történetesen sebész, széttárta karjait, és azt mondta, fogalma nincs, mi ez. Biztos, ami biztos írt fel valami nagyon erős antibiotikumot (nevét nem tudom). Mostanra a helyzet rosszabbodott. Lányai veszekednek vele, hogy holnap menjen el orvoshoz. Kihez? Háziorvoshoz? (Nem bízik benne.) Nőgyógyászhoz? Melles-onkológushoz? ...
SOS! SOS! Láttatok-hallottatok már ilyent? Mit javasoltok?
Az jó, ha tudtok beszélgetni, de szabad gyengének is látszani néha. Mert egy anyát nem lehet "átverni", ő szavak nélkül is veszi az adást. Csak ránézek a gyerekeimre és tudom, hogy azt mondják-e amit gondolnak, éreznek, vagy terelnek. Ezért szavazok az őszinteségre. Persze azt is tudom, hogy nem vagyunk egyformák, minden emberhez más kulcsot kell megtalálni.
Jól tetted, hogy írtál a kollegádnak. Bizalomra bizalom a válasz. Ez az élet minden területére igaz. Ezt a munkadolgot nem értem, csak nem egy titkos ügynökkel levezek? :-)) Na de nem is kell mindent értenem, hiszen ahhoz ismernem kellene téged.
Jó, hogy annyi mindent szeretne még látni Édesanyád. Az eltávozott hozzátartozókról a megemlékezés ideje most. Talán örömet szereznél neki, ha bevinnél egy kis mécsest és így emlékeznétek rájuk.
Jó éjt és egy kis lelki nyugalmat kívánok: Nashira
Tegnap, mikor ott voltunk az anyunál (a nagyobbik unoka és én), bejött egy gyönyörű lány, fehér ruhában, de civilben, mosolygósan. Odajött az anyu ágyához és mosolyogva így szólt:
- Jó estét, Vörös néni! Erre jártam, gondoltam, megnézem, hogy van. Mi újság? Hogy érzi magát?
... és ez a fehérruhás "angyal" nem volt más, mint az egyik ápolónő, aki éppen nem dolgozott, csak arra járt és bejött az anyámhoz.
"Két évet" gyógyultunk...
A nővért Eszternek hívják és gyönyörű a mosolya. Gyógyító.
(Most már többet tényleg nem írok, mert lassan kisajátítom a topikot. Biztos van más is, aki szeretne szólni, csak beléfolytom a szót...)
Pózva = Zalaegerszeg. Távolságra. (Lehet, hogy + 5-6 km, de az lényegtelen. Nekem.)
Beszélgetés. Kell. Neki is, nekem is. Beszélgetünk is. Sokat. Ez néha nehéz nekem, mert nem tudom, mit is mondhatnék. Életem fonalai (????) (!!!!) párhuzamosan futnak.
pl: nem hozom haza a munkahelyi nyavalyákat és nem viszem oda az itthoniakat.
Ez rossz, mert egyik-másik "életemmel" nincsenek tisztában a környezetemben. Igaz, rájöttem, hogy ez nem szerencsés, ezért írtam egy hosszú-hosszú ímélt a kedvenc kollégámnak az éjszaka. (Valószínűleg váratlanul érte, de azt gondolom, megértette a szándékot, mert kaptam egy gyönyörű panorámaképet Velencéről:-) ) (Ő is nagyon zárkózott.) A munkámról nem szoktam beszélni, szinte sehol, csak nagyon ritkán.
Dicsekedni persze szoktam a sikereimmel, de csak szűk körben. (Olyan ez talán, mint az orvosi titoktartás. Ha volna nőgyógyász ismerősöm, valószínűleg nem beszélgetnék vele a tripperemről vacsora közben, édesen.) (Jó, hülye példa, de valami ilyesmi...)
Miről beszélgettünk ma? A mindenszentekről, a temetőkről, virágokról, az elmúlásról. Üdítő téma, igaz? Szegénykémet nagyon bántja, hogy nem tud elmenni a nővéremhez és az apukámhoz. Őt másfél éve temettük.
Beszélgettünk még arról is, hogy mit szeretne.
Szeretne: cseresznyét enni a fáról, látni, ahogy virágzanak a tulipánok, sétálni a RÁba-partján, érezni a nedves füvet a talpa alatt, a nap felé fordítani az arcát... Olyan nagy kívánság ez? - Mit válaszoljak erre? Persze - bíztatom - meglesz. Majd elmegyek kezet mosni, vagy Wc-re, hogy ne előtte sírjak-zokogjak....
Más:
Olvasni-írni minden körülmények között - szeretek. A mennyiség nem riaszt, sőt. 4 éves koromtól olvasok. Mindent. Könyvet, reklámcédulát, betűt. Írásban "hosszú a levem". (Láthatod:-) )
Kedves, igen, még csak most igazán. Hogy miért? Mert megtanultunk a jelenben élni, annak örülni ami ma van. És erős a hitem a gyógyulásában és a páromnak még céljai vannak :-) persze nem dugom homokba a fejemet.
Igen szabad, sőt kell. :-) (mi már egyszer voltunk nagyon nehéz helyzetben, talán mint Te most, de akkor is láttuk a sötétben a pici fényt, muszáj volt, anélkül nem tudtam volna segíteni, főleg lelkileg támogatni egymást.)
Elovastam a következő írásodat is.
A jövőképedben próbálj arra gondolni ott "belül", hogy Te leszel a kivétel és meglátod, az leszel.
Hol is kezdjem? Próbálok sorbamenni a leírt gondolataidon.
A fülbevaló dolgon csak mosolygok- persze magamon-, mert eszembe jutott, hogy amikor a párom kórházban volt, minden héten tettem egy szál rózsát a szobájába, majd megszárítottam, gyűltek a szálak azóta megvannak, mert még mindíg nem merem kidobni. A többi "babonámat" most nem írom ide. Szóval kellenek a "babonák", de ezek inkább kis kapaszkadók, vagy mindegy minek nevezzük.
Hidd el, hogy a párod őszintén mondta, amit mondott, ő ritkábban látja Édesanyádat.
Ha a szállítást nem lehet elkerülni, akkor gondolj arra, hogy a vákumágy a kíméletes szállítást szolgálja. Biztosan nem lesz baj.
Kérdezd meg őket Pózván, hogy van-e gyógytornász. Ez a hely hozzád közelebb lesz? Vagy mégtöbbet kell autóznod?
Ami a legnehezebb lehet most neked, az a tehetlenség érzése. A gondolatait talán azért nem meri megosztani veled, mert ő meg téged félt és érzi, hogy belegondolni sem mersz. Ez csak feltételezés részemről. nálunk kezdettől fogva teljes az őszinteség. Picit nézd vissza beírásokat, megtalálod dr. Riskó Ágnes mélcímét, kérjél tőle tanácsot, mert egy szakember jobban meg tudja ítélni, hogy a ti esetetekben mi a célravezető megoldás.
A szédülésnek ezer oka lehet, hiszen keveset tud csak mozogni, a többire meg légyszi ne gondolj, főleg, hogy megvizsgálták ilyen irányban is.
Beszélgessetek minél többet egymással és ne csak a betegségről, kórházról, hátha mindkettőtöknek jót tesz.
Ne félj felhívni, nem harap a néni :-)) vagy mélt is küldhetsz.
A másik írásodra is válaszolok röviden, ezt most elküldöm, mert nem győzöd elolvasni.
Tudom, hogy mellesleg melles vagy... A nagynénim dettó. Igaz, ő 76 éves, három éve derült ki nála, pedig azt mondják 65 felett nem szokott ilyen probléma lenni, ezért nem "kell" a mammográfia sem e korban. Csütörtökön jött haza a kórházból, ahol a-tól z-ig megvizsgálták. Úgy tűnik nincs áttétje, csak a sugár "sorvasztotta" a tüdejét (Ő mondta), ezért köhög borzasztó csúnyán.
Ez volt a jó hír.
A nagynéni egyébként Bp-i. Telefonon tartjuk a kapcsolatot, naponta beszélünk. Aggódik a húgáért, és értem is...
Ő készített fel engem arra, hogy mik az esélyeim.
A jövőképem szomorú:
(az anyai ágamat vázolom)
Nagyapám hasnyálmirigy rákban halt meg. Két húga volt, mindkettőt ez a kór vitte el. (Pontos ismereteim nincsenek, erről nem szól a családi fáma, csak annyit tudok, hogy nagyon hirtelen néhány hónap különbséggel mentek el.) Anyukámék öten voltak testvérek. Egy - a legidősebb - már elhunyt, neki ajakrákja volt, de a sugárkezelések hatására kigyógyult belőle, halálát időskori végelgyengülés okozta 83 évesen. A még élő négy testvérből három rákos. Egy hólyagrákos, egy mellrákos és az anyám. A nővérem leukémiás volt.
Rám mi vár?
Mit tudok tenni, hogy ne az várjon??????
(a lelkiismeretfurdalásomat igyekszem legyőzni, de nem nagyon megy. Felelősnek érzem magam sok mindenért, tudom, ha én nem teszek bizonyos dolgokat, más nem fogja, hiába várom...)
"Eltettem" a számot, hátha jól jön még :-) (Ahhoz, hogy éljek is vele, bátortalan vagyok.) A tudat, azonban, hogy birtokolhatom, biztonságot ad.
Babonás vagyok, igen.
Ma visszatettem a fülbevalómat is, hátha az segít... (Kérlek-kérlek, ne röhögj hangosan!)
A férj is eljött velem ma meglátogatni az anyámat. Ő azt mondja, hogy jobban néz ki, mint másfél hete, amikor utoljára látta... Én viszont rosszabbnak látom. Azt hiszem, Ő csak vígasztalni akar... Jól esik, de attól még görcsben van a gyomrom.
A mai ügyeletes orvos nem engedte a röntgenvizsgálatot elvégezni, mert hétvége-ünnep van, kevés az ember (aki dolgozik) és csak sürgős esetben lehetne megcsinálni.
Ez ellen nincs is kifogásom, csak attól szeretném megkímélni jóanyámat, hogy ide-oda rángassák. Értem alatta a következőt: Kedden átadják az onkológiára, Pózvára. Ez Zalaegerszeg külső kórháza, kb 10 km-re a várostól. Kedden kiviszik (mentő, vákkumágy, stb.), szerdán visszahozzák röntgenre (mentő, stb), utána vissza Pózva, majd ha a röntgen eredménye olyan lesz, akkor ismét Egerszeg (mentő, stb.) ?????
Igaz, ugyanez az orvos azt is mondta, hogy szerinte nem olyan jellegű a panasz, mint a bal kar, vagy akár a comb esetében. Szerinte "egyszerűen" csak letapadt az izom. Hááát, remélem. Akkor viszont gyógytornász kéne. Pózván van vajon???
Annyira szánalmas, ahogy csak fekszik egész nap (az ágyban fekve egészen jól mozog) és gondolkodik. Nem tud mást csinálni. Nem tud olvasni, mert nem tudja tartani az olvasnivalót. Nem tud rádiót hallgatni, mert nem tudja a fejhallgatót feltenni és egyébként is idegesíti. TV nincs, de azt sem tudná nézni, mert nem "hajlik" úgy a nyaka. Szellemileg viszint tökéletesen friss. Bele sem merek gondolni, hogy hogyan éli meg mindezt. Néha beszélünk erről, de nem nagyon akarja velem megosztani ezeket a dolgait - gondolom, mert félt engem...
Vizsgálatok nem igazolják ugyan, de szerintem van az agyban is valami áttét, mert minden felülésnél-lefekvésnél megszédül, amikor leér a feje az ágyra. (Lehet, hogy csak beképzelem?????) Valamint gyakorta van valami keringési zavar, ami verejtékezéssel és "lefehéredéssel" párosul.
Annyira szomorú vagyok, és olyan nagyon bizonytalan!
Szeretném, ha már vége lenne! Nem miattam, miatta... Nem bírom nézni, ahogy kínlódik (igaz, fájdalma nincs), ahogy nyomja az ágyat. Fel tud még kelni valaha? Lábra tud majd állni? Megválaszolhatatlan kérdések. Túl sok van belőlük... Végtelen sok...
"Huston üzeni" Nem azért van baj, mert te hét hónapból két napot kihagytál! ne csinálj magadnak még több lelkiismeret- furdalást! 1/370/8742, "Itt Huston", ha az segít, hívjál, akár most is, vagy bármikor.
Hóbórtosok és kóklerek mindig készen álltak arra, hogy "csodaszereket" sózzanak ránk, de az interneten ez sokkal könnyebb. Dr. Stephen Barrett 30 éve harcol a sarlatánok ellen. Szerinte ezek a gyanús jelek:
- azok az állítások, amelyek szerint a legtöbb betegséget a rossz étrend okozza, és táplálékkiegészítőkkel leküzdhető.
- az álorvosi tolvajnyelv, amely például a szervezet "detoxikálását" vagy "balanszírozását" kínálja
- az olyan kijelentések, hogy az orvosok, a gyógyszertárak vagy az állami szervek el akarják fojtani a csodadoktorok felfedezéseit.
- a "titkos kúrák" a szélhámosok azért tartják ezeket titokban, nehogy mások bebizonyítsák a hatástalanságukat
- a legkülönfélébb nyavaják ellen hatásosnak kikiálltott szerek
- azok a felszolitasok, hogy dobja sutba a bevett tudomanyos felfogast, "gondolkozzon a sajat fejevel"
ennyi es ez a Reader's Digestben jelent meg 2004 oktobereben (nem a sajat velemenyem!!!)
Szia Ijedős!
Nektek külön ajánlom a november 3-i előadást, amiről az előző hozzászólásomban írtam. Jó lenne ha el tudnátok menni. Ott is feltehetitek a kérdéseiteket az orvosoknak és biztosan lesznek ott érintettek is akiknek személyes tapasztalataik vannak Esetleg a szerezőt is megkérhetitek, hogy ismertessen össze benneteket.
Szerintem, ha azt mondták, hogy jó esély van a teljes gyógyulásra azt elhihetitek.
Sőt hinni bízni KELL benne. Az orvosok általában nagyon óvatosak, ha rosszak lennének a kilátások nem mondanának ilyet.
Szia Tashley !
A Rákbetegek Országos Szövetsége szervezte főleg a kórházi betegeknek, de mivel az előadóterem a büfé mellett volt , a szervező engem is megkérdezett, hogy érdekel-e. Azt mondták szerveznek még előadást Riskó Ágnessel.
Kb. 20-25-en lehettek. Felírták a nevemet, címemet és a telefonszámomat és értesíteni fognak.
Ha felhívod telefonon őket biztos nektek is küldenek tájékoztatót.
A következő rendezvényeiket most láttam a www.daganatok.hu oldalon:
2004. november 3. (szerda), 17 óra.
Előadók és témák:
Dr. Szánthó András egyetemi docens - Nőgyógyászati daganatok kezelése
Döbrentei Lajos: Nőgyógyászati daganatok szűrése
A rendezvény helyszíne: Parlament Café, Budapest, V. ker. Kossuth tér 9/A.
A szervezők szeretettel várnak a betegségben érintetteken és hozzátartozóikon kívül minden érdeklődőt is. A részvétel ingyenes.
További információ: M. Bodor Mária, Rákbetegek Országos Szövetsége; telefon: (1) 225-7767, (1) 225-7768.
2004. november 9. (kedd), 14 óra
ŐSZINTÉN AZ EMLŐRÁKRÓL
Előadó: dr. Nagykálnai Tamás főorvos (Fővárosi Önkormányzat Uzsoki utcai Kórház)
Az előadás helyszíne: Budapest, Kossuth Klub, VIII. Múzeum u. 7.
A belépés díjtalan. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők!
Érdeklődni lehet: Fekete Katalinnál
Telefon: 06-(1)-266-1023
E-mail: fekete.katalin@biromedicina.hu
Jómagam nem vagyok járatos/érintve a nőgyógyászati daganatokban, most röviden csak annyit:
Az mindenképpen jó, ha műtéttel eltávolítható a daganat, meg az is, ha az Uh nem mutatott ki egyéb, a kismedencében való elváltozást. Az meg pláne jó, ha az orvosok is bizakodóak, mert "a daganat szépen egyben van".
A többi kérdésedre (sugárkezelés , MRI, vörösbor... avemar) nem tudok konkrét infót adni, de biztosan ír majd valaki, aki többet tud ezekről, aki vagy maga, vagy a hozzátartozója révén érintett és átesett már ilyen kezelésen.
anyukámnak szeptember végén rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak a méhnyakán. (méhnyakrák) ezt a szövettani vizsgálat is megerősítette. Idáig 2 nőgyógyász is megvizsgálta és túl vagyunk egy sugárkezelésen is. A nőgyógyász (egy teljes konzíliummal karöltve a szövettani vizsgálat eredménye után) és az onkológus közösen a következő mellett döntött: 3 sugárkezelés (hetente egy), majd nagy nőgyógyászati műtét: méhtest, méhnyak, petefészkek eltávolítása) és utána esetleg ismét sugár kezelés.
Idáig a szövettani vizsgálat mellett volt hüvelyi ultrahangon, hasi ultrahangon, ahol nem mutattak ki további kóros elváltozást. A kismedencében nem találtak kóros elváltozást. Jövő szombaton kell mennünk kismedencei MR vizsgálatra is. Az onkológus először jól megijesztett minket, hogy lehet hogy nem műthető, aztán az első sugár kezelésnél szintén megvizsgálta, utána azt mondta, hogy visszavonja ezt a megjegyzését, mert a daganat "szépen egyben van" műtéttel eltávolítható. Kérem aki tud többet a méhnyakrákról az írjon. Köszönöm. Elég a kismedencei MR???? A nőgyógyász és az onkológus is azt mondta, hogy jó esélyünk van a teljes gyógyulásra, remélem így is lesz!
Még valami: anyut az első sugár eléggé megviselte, mit lehet tenni a mellékhatások enyhítésére? Hallottam olyat is, hogy előtte nap este 2-3 korty vörösbor...... Szed avemart, nonit,olajfát, stb.
Abban a pillanatban, amikor eldöntöd, hogy oda se nézel, nem lesz jeletősége és újra őszintén írhatsz. Miért érdekel? Ha letetted a voksodat emellett a topic mellett, akkor légy itt jelen teljesen és adj 100%-t.
Virtuális paranoia. :-)
Megköszönném, mert nagyon szívesen elmennék egy iylenre, és azt hiszem, hogy egy előadástól, ahol anonym maradhat és nem kell színt vallania, a párom sem idegenkedne.
Hallelujah! Nagyon örülök neki és mégegyszer mondom, hogy szerintem felelősségteljes, jó döntést hozott, remélem, hogy a teste bevégzi azt, amit az orvostudomány még nem tud. Szerintem erre minden esély megvan.
a regi leletek, meszesedesbol kialakulhat egy rosszindulatu folyamat, de nem mindig, olyan mint pl a gyomor meg vastagbel polip.
rossz a sugaras gep, mar 4 kezeles kimaradt anyanak, lehet elolrol kezdik neki az egeszet...
Jazminrol fogok kitenni kepet amint ossze tudom kotni a gepem a telommal:)
Mas, valami teljesen mas:
Anya tegnap volt 55 eves. Karamellas eper tortat kapott, a szelen suru marcipan diszitessel, a kozepen a kis kekviragmintas porcelan ekszertarto, benne az aranygyuruvel, amit a nyari fizetesembol vettem (az egeszbol a gyurut meg a bakancsot vettem:).
Majd errol is teszek ki kepet. En persze szokasomhoz kepest sirva fakadtam, anya meg jol leteremtett, hogy o nem tud sirni egy gyogyszer miatt, amit nem tudom mire kapott. Ugyhogy probaltam visszafogni magam. Enekeltem neki, V ajandeka egy nagyon finom vorosbor volt. Csodalatos volt.
Megigertem anyanak, hogy a noveremnek nem mondom el, hogy most van a szulinapja. A szivem szakadozott, amikor a baratnojenek a szulinapi bulijat szervezte, lufis szulinapi jokivansagokkal, stb. Hat azt hiszem ismertek mar. Elmondtam a ferjenek, hogy ma anyanak is szulinapja van:). Anya olyan de olyan boldog volt, amikor megkerdeztek, hogy penteken vagy szombaton van a szulinapja, mert ok szombatra keszultek:)
Annyira jo latni anyat mosolyogni.
Megkerhetnelek benneteket hogy hagyjuk beken a masik topikot? ok sem irnak ide, mi se oda es kesz, mi maradunk maguknak es ok is maguknak.
Annyi minden történt tegnap és ma, hogy nem bírom "kiírni magamból". Ezek között voltak tök jó dolgok is (tegnap csak jók történtek velem). (Ha ezt leírnám OFF volna és kitagadnátok...)
És voltak borzasztóak is (ma). (Ez utóbbi az ON kategóriába tartozna ugyan...)
Jelenleg ott tartok, hogy valószínűleg drámai alkat vagyok, és nincs is akkora probléma, mint ahogyan gondolom. Azonban a körülmények nem erről győzködnek...
Holnap, ha valamit sikerült intéznem - mondjuk egy orvost előpenderíteni, hétvége-"ünnnep"zajlás közepette - és többet, okosabbat tudok, majd megírom.
Addig is köszi az érezhető aggodalmat!
(Asszem, most lefexem dettó, mert éjjel kettőkor még pörögtem, reggel-délután konzultáció, majd kórházasdi.)
Tudod, hogy Veled vagyunk, de most görcsben van a kezem /meg a gyomrom/, (mert primitívség ugyan, de) minden szónál arra gondolok, hogy a "másikba " melyik félmondatomat fogják idézgetni:(