Az elmúlt időszakban nem volt időm fórumozni, így a feltett képemre reagálni. Mező (Imre) úti csomópont volt, anno 1980-as évek vége, vagy a kilencvenes évek eleje. Konkrétan már nem emlékszem. Nem régen találtam a fényképes dobozban. Ha találok még, akkor felteszem.
A Mező utcai csomópontot már ki is zárnám, mert ott nincsenek ilyen korlátok, és most is csak 1db "kihajtó" a négysávosra van: a Guba Sándor utcából a városközpont felé, a másik oldalon nincs. A képen viszont legalább 2db ilyen "kihajtó" van.
Csak nem igazán tudom eldönteni, hogy a Mező úti csp.-nál vagy a Városi Könyvtárnál készült. Mert ha az utóbbi, akkor a busz a (régi) Kanizsai úton jön végig. Kérdés, hogy meddig jártak arra.
Maga a busz a BX 56-9x-es szériából lehet valamelyik, és - ha jól veszem ki - a Kapos Volán reklámos ("Jöjjön hozzánk gépkocsivezetőnek!" - vagy valami ilyesmi szöveg volt rajta, kék alapon.)
Másfél hete még az LKZ-858-as intouro is ment vele Röszkére az említett nagydorogi DUD-691 pedig nemrég lett kész,műszaki+külső felújítás és az nem lett volna jó a zsaruknak mert nem klímás!:)
Talán az LH12-es is "Kapos Volános" lehet, mert valamelyik nap reggel a lakóhelyemen láttam egy LH12-t Dombóvár felé menni. Még azt hittem, hogy esetleg az LRY-115-öt megy menteni, de utóbbi nemsokára jött.
Az LKC-147-re nem akarnak légkondit tenni, mert arra lenne legnagyobb esélyem, hogy megnézzem a belső kialakítást: péntekenként ez csinálja reggel a Mosdós-Kaposvár járatot. Máma reggel utaztam vele, de ezen (még?) nincs légkondi.
Felénk szokták kötelezővé tenni, ha bizonyos °C-ot elér a kinti hőmérséklet, ill. hőségriadó van - ha jól tudom. Próbáltam egyszer megkérni nyitható ablakos és/vagy tetőszellőzős buszt vezető sofőrbát, hogy légkondi helyett huzatot csináljon. Sikertelenül. Csak a válasz rémlik, de ki volt, melyik buszon, passsssz...
(az öreglányoknak kinti 25 fok, borult időben nem volt elég a tetőszellőző reggel 9-kor az off GUP-029-en, addig rinyáltak amíg klímázni kellett, én jobb egyben ülve tök jól elvoltam, pedig ott télleg nem jár a levegő...)
Na, akkor helyére került nálam a képzavar... A 879-et úgy tartottam számon, mint amin utazhatok, nincs légkondi. Erre: ezerrel búg rajta egy olyan sz*r... :/
Ma reggel 8.00 körül a siófoki telepen állt. A délutáni tanulószálítós járatán már a helyén láttam. Gondolom, délelőtt volt a visszacsere, holnaptól Fonyódra visszamegy a Credo. Addig meg talán valami tartalék Rába ment azon a fordán. Nem kell parázni, hogy kuka. Ha valaki gépjárműkeresőből másolja be tanév tartama alatt a dolgot, annak érdemes hinni. Nyárra sok busz leáll.
A függöny. De más nem tűnt föl. 2008. táján volt lehetőségem kipróbálni egy Kaposvár-Kadarkút távon. Akkor mintha a pollenmentes kamrának még meglettek volna jobban a maradványai. De azok már a borulás utáni videón sem látszódtak.
Azzal meg mi történt? Egyszerűen nem érte meg már évekkel ezelőtt sem felújítani, ezért is kerülte el? 2007 óta az első hiányzóm, ami selejt lett - csak EOR-ként van meg.
Az egykorvolt EKR-075-öt és a siófoki helyi gépeket nem számítva így tehát ez lett az egyetlen 415-ös, ami elkerülte a felújítást. Pedig de megnéztem volna még telezölden, mint a GHB-061-et. Kár, hogy ez nem jött el.
és persze mindenki mossa kezeit, ha balesetezik az olyan sofőr, aki rásegítő híján elviszi azokat is, akik a forgalmiban szereplő szállítható személyek számán felül vannak.
------------------
Szállítható személyek számán felül, egy közforgalmú autóbusz vezető, NE vigyen utast.
Érdekes, mivel már egy cég az egész, hogy nem lehet Siófokon ilyenre embert keríteni...
Az emeletes volt a balesetes?
Lellén ott coptak a népek kb 4 órán át, de a pannonnak jár a pirospont a mai napra, 3 járatpárra 1 Ares, 2 Inovell, 1 Omni (álló utas, öhm...) 1 E95 és egy C56.22, még sok is volt (a kékbálnát ugye 120+ főig lehet pakolni :) )
Az a baj, hogy kb az összes pécsi távolsági fordás autónak a forgalmijában ennél a pontnál nem szerepel semmi, pedig ez kb 10 autó, azokat kéne elsózni 5 felé, a többi vagy jár Kozármislenybe, vagy marad a helyén, és várjuk a csodát..
---
Más: egyel több nagy EAG van nálatok az indokoltnál, én kintről az útról nagyon egy GSM-306-ot akartam látni, de megerősítést várnék. :)
...és persze mindenki mossa kezeit, ha balesetezik az olyan sofőr, aki rásegítő híján elviszi azokat is, akik a forgalmiban szereplő szállítható személyek számán felül vannak... És csak azok vannak több buszra valóan, akik a távolsági végállomásig mennek, a szomszéd falu és társai szóba sem jöhetnek...
Mai jelige: "A Volán összehoz bennünket ebben a távolságtartó világban." A fesztiválozók megoldották: hárman ültek egy-egy dupla ülésre.
Már nem elérhető!Valakinek biztosan nem tettszett a sofőr szakszerű intézkedése.A lényeget elmondom,busz bekamerázva!Az épp felszálló tolvaj egy hölgy utas táskájával akart meglépni,de a sofőrnek még sikerült bent tartani a buszban.Talán a jobb karját csípte be az első ajtó.Kolléga elindult közben jobb kezében egy husánggal nyugalomra és maradásra próbálta inteni a kedves szarkát.Kapott rendesen.Ezalatt gondolom az utasok értesítették a rendőröket akik hamarosan lekapták a szarkát a buszról. A járat folytatta az útját. Nem Magyarországon történt! Talán Dél Amerikában.
Elmebeteg népek szaladgálnak szabadlábon... Székesfehérváron van olyan agresszív, közönséges banya, aki egyesével nyomkodja föl a 1174-en közlekedő sofőröket, hogy a borjú méretű kutyáját nem hajlandók szállítani, hiszen a menetrendben úgy van meghirdetve ez is és a többi pesti járat is, hogy segítő kutya kivételével élő állat nem szállítható. Üvölt, fenyegetőzik, hiába próbálja a sofőr normál hangnemben elmagyarázni, hogy nem viheti el a kutyát. A nő hajtogatja a jogait, hogy törvényi szabályozás van arra, hogy szájkosár meg póráz...
Nem lehetne valami fél méter széles és ugyanolyan hosszú, élénk színű hűtőmágnest fölnyalni ezzel kapcsolatosan a mindenkori pesti járatok oldalára úgy, hogy a kinyíló ajtószárny se takarja? Azért hűtőmágnes kéne, mert ma pl. a KIN-845 van a 1174-en...
Sziasztok. Holnap mely járaton találkozhatok ráncajtós, vagy "ránctalanított" Ikarusszal? Inkább előbbi érdekelne. Ja, és nem csúcsidőben, de napközben.
Asszem, ma is. Most reggel 8.20 körül sem volt ott, kb. 20 perce sem. Láttam a HLF-378-at. Még szerencse, hogy az FLX-115 zölden tért vissza a felújítóból, ez a fehér ocsmány. :/ Mi, Siófok+Tab környékiek elég jól megúsztuk még, de Kaposvár és ez a Nagyatád/Csurgó környéke... Borzalmas a kihipózott Rábákkal és sápadt Credokkal. Ettől még a Mátra-zöld is fantáziadúsabb...
Hm, milyen jó, hogy én még februárban rászántam a KT-re egy egész napot. BRS-301, GHP-498 és KOY-605 még így se lettek meg mondjuk, szerintem kint se voltak aznap. Végül is 7 hiányzóm maradt összesen, annyira nem rossz arány, tekintvén, hogy nagy részük egy napon lett összeszedve.
Tegnap Kaposváron jártam, kb. két órám volt a helyi járatokra, ezalatt végigfotóztam a tárolót, felmentem a 6-ossal a végállomásig, átgyaligoltam a 15-ös fordulójáig, majd vissza az állomásra. Végül a 8-assal mentem a toponári vasútállomásig. Érdekes hogy sem a Béla király úton, sem a Lonkahegyen nincs kiépített forduló, és tolatni kell... Sajnos Ikarusszal nem sikerült utazni, csak Nabival és Mercivel. Eléggé meglepett, hogy a Nabikban 16 db alacsonypadlós ülőhely van, ennél sokkal újabb buszokban meg csak 6-8 db van!
Rendszám: HCR-104 Gyártmány: IKARUS Típus: 260.32 Szin: VILÁGOSZÖLD A jármű körözés alatt áll? NEM A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás adatai: A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) állásfoglalása alapján adat nem adható ki. Forgalmi adatok: - Egyéb: A lekérdezett jármű nincs forgalomban
A gépjármű nyilvántartásban lévő adata:
Rendszám: CCP-077 Gyártmány: IKARUS Típus: 250.59 Szin: VILÁGOS-KÉKESZÖLD A jármű körözés alatt áll? NEM A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás adatai: A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) állásfoglalása alapján adat nem adható ki. Forgalmi adatok: - Egyéb: A lekérdezett jármű forgalomban van
Az első kérdést meghagyom a helyieknek. Amennyit én mostanában Kaposváron voltam, az ehhez kevés.
Helyis kocsikat napszaktól függően a körforgalom valamelyik széléről érdemes fotózni. De ha kérsz engedélyt, és időpontot is egyeztetsz, valószínűleg kívül-belül megmutogatnak mindent. Mondjuk, mikor a svájci emberke jött HESS-nézőbe, kiemelt VIP-vendégként fogadták. :)
A MYR/NBF szériának köszönhetően kiszórták volna ezeket, ha nem Komlón kötöttek volna ki. Az AIJ Atádon volt tartalék már régóta, a BPE és az FKB pedig a legutolsó fordás 260-asok közé tartoztak, kaposváriak voltak.
Ügyes. Én egy Balatonos Irizaron fotóztam két vezeték nélküli csengőt, mint leszállásjelzőt - egyiken "NEM JÓ" felirattal. Egy Albás E95-ösön meg a tetőszellőzőre ragasztott nyomtatott A/4-es papírt fényképeztem, amin hatalmas betűkkel: "ROSSZ, NE NYISD KI !". Kreatívnak kell lenni, na.
"Társaságunk kapta a megbízást a Kaposvári Polgármesteri Hivataltól, hogy két darab autóbuszt lefényezzünk, megkönnyítendő a polgárok döntését az új autóbuszok színéről."
Ezek szerint fényezték a két buszt, és nem fóliázták(?). Ha a zöld szín nyer, akkor a NABI Siriust átfényezik zöldre?
Csak azért kérdeztem,mert a mieinket nem nagyon láttam mostanában a helyükön(és nagyon fura távolsági kavarások vannak,amik egyáltalán nem megszokottak) és gondoltam lehet,hogy ez összefüggésben van a Di-Cam csődjével(de az is lehet,hogy nyárra a Balaton felé irányították őket).
Az MZB-929-en is még a hónap elején nem megszokott sofőr volt. Vasárnap "Di-Cam-os" sofőr jött a HFL-398-cal a lassú Kvár-Bp járaton. Azon meg még mindig töprengek, hogy a KIN-nel "Di-Cam-os" sofőrbá volt-e a szenvedő alanya a balatonszundnak múlt héten egyik nap. Néhány esetben összefolyik az most, hogy külön figyelni próbálom, kaposvári vagy "Di-Cam-os" sofőr jön-e. Főleg azoknál, akik a sulipéntekes/sulivasárnapos járatokon rendszeresen jönnek Siófokra. A Kvár-Bp-Kvár + győri járatokon folyamatosan kutyulva szoktak jönni sofőrbák, hogy az óraszámok hasonlóak legyenek mindenkinél.
Erről már tavaly is szó volt, hogy a bank vitte az Areseket (de lehet, hogy a többit is, csak ugye azok maradtak a helyükön). Máskülönben hogyan nyalták volna rá pl. a KKC-028-ra a Pannon Volán feliratot... A banktól bérli vagy lízingeli vagy kölcsönkérte vagy tudomisén micsinálja a DDKK ezeket a dögöket.
Na igen, a képek alapján az IGR így vállalhatatlan szvsz.
(Szerintem még az is fokozza ezt, hogy ez a felfelé kunkorodó design elfogadható a Siriuson [passzol hozzá valamennyire], de egy szögletesebb buszon elég hülyén néz ki. Apropó, a felfelé kunkorodás is nagyobb lett.)
Ezen képek alapján mindenki a bordóra fog szavazni.
Hát a buszok átmatricázásának/átfestésének természetesen semmi értelme nem volt, de ez a három alternatíva is elég sovány amiből választani lehet, nekem igazából egyik se tetszik (mindegyik egy kaptafára készült).
A legolcsóbb és legigazságosabb szerintem az lett volna, ha kiírnak egy pályázatot, amin bárki indulhat, aztán egy előszűrés után azokra lehetett volna szavazni.
Vagy B verzióként egyből odabízzák valami profira, de így elnézve ezeket a terveket, szerintem kb. 5 percet foglalkozott vele a titkárnő.
Én mondjuk csak ezt nem értem, hogy miért ezt a "felkunkorodós" megoldást erőltetik mindegyiken? Szerintem nem is túl szép, viszont egy esetleges baleset után vakarhatja majd a fejét a fényező a helyreállításnál.
Az addig OK, hogy szavazásra bocsájtják az arculati kérdést, de ettől azért valami komolyabb ötletbörzét is tarthatnának, ha már...
"A kaposváriak jövő hét péntekig - 2015. július 17-ig - szavazhatnak a nekik tetsző arculatra..." (gondolom, már csak a kiküldött levelek visszaküldésével).
Nem. Az Orangeways volt eddig, már hónapok óta. Meg eleve: a Kapos Volán tenderkiírásában az szerepelt, hogy a cég arculatának megfelelő festése legyen a buszoknak.
Közben tegnap láttam a...
... győrit: KIN-846
... "szombathelyit": KXE-308
... Tab felé közlekedő pestit: KXE-305
Elképzelhető, hogy a buszokat legalább ideiglenes jelleggel üzemeltetésre átveszi a "Kapos" (?).
Ja és még valami: hogyan is történtek az IVR > FJF átszámozások?
Azt összeraktam, hogy a 152...154 és 156 szeptember legvégi, októberben pedig már FJF-ek voltak, így mondjuk őket októberre. Viszont elméletben a 151, 158, 160 csak novemberben érkeztek, sőt, az októberi 159 még novemberben is fehér volt...
22-én a KXE-306 mögé beálló KXE-307-re szálltam föl a már nem Bocskai útnál Bp-n.
Mondjuk, a narancsos sztori nekem is új volt, de megbízható ember mondta. Meg - végülis - logikus is, ha már vitte a bank a Di-Cam-tól a buszokat... A narancsék elfelejtettek rendesen fizetni és bejelenteni az embereket. A győrin ma az MZB-929-et láttam, igaz, meglepett, hogy még viszonylag időben beért Siófokra Győrből jövet, mert a 71-es csúnyán be tud állni (ahogyan a 7/M7 is) egy-egy strandolós vasárnapon is, nem csak a Balaton-átúszókor...
Tegnap találkoztam a LUM-mal. Ez a bíbor-ezüst festés még jobban áll neki, mint az eredeti színe. Legyen már az összes új busz ilyen színű! Zöldből van már elég, ez a festés sokkal szebb és egyedibb.
A jelen közbeszerzési eljárás tárgya a Kapos Volán Zrt. tevékenységi körébe tartozó, közforgalmú menetrendszerinti autóbuszvonal járatainak alvállalkozási konstrukcióban való üzemeltetése, a vonalon jelentkező utasforgalom megfelelő színvonalon történő kiszolgálása, a járatokon az autóbuszos jegyértékesítési tevékenység végzése, valamint az utazási jogosultság ellenőrzése, az alábbi útvonalakon: 1. a Kaposvár-Sz.fehérvár-Budapest (1174) viszonylatban-évi mintegy 130 000 km +30 %. 2. a Kaposvár-Tab-Budapest (1176) viszonylatban-évi mintegy 125 000 km +30 %. 3. a Barcs-N.atád-Budapest (1177) viszonylatban-évi mintegy 180 000 km +30 %. 4. a Kaposvár-Győr (1592) viszonylatban-évi mintegy 140 000 km +30 %. 5. a Kaposvár-Szombathely (1596) viszonylatban-évi mintegy 125 000 km +30 %. azaz összesen 700 000 km +30 %
A szerződés időtartama vagy a befejezés határideje
Juhé. D Pár hete még a Di-Camos Irizar csinálta a Pécs-Szombathelyt.Akkor az már narancsos lett?Narancsék mit követtek el,hogy ilyen hamar ki lettek rakva? :)
Ha jól számolom, a Dél-Dunántúl alvállalkozó-mentes övezet lett. A Di-Cam-ot szép csöndben az Orangeways váltotta pár hónapja. Mostanra borult a bili, csak várhatóan nem lesz akkora visszhangja, mint Baja helyinek. "Di-Cam-os" Irizart ne keressen senki.
Lehet, hogy valamelyik IGR-t fóliázzák be (mert a "papagáj-NABI-t tegnap vagy tegnapelőtt még forgalomban láttam). Egy másik IGR-t pedig megcsinálhatnának sárgára is.
Íme az új design! Hogy ez nyert-e azt nem tudom, de ez most így néz ki. Alapvetően nem rossz, legalábbis ezen a buszon nem (olyan "amerikais") De nekem a kék flottaszínnel sem volt semmi bajom.
Köszönöm. Hétfőn majd megnézem magamnak várhatóan. Az, hogy miért pont bordó, jó kérdés. Mert ha mondjuk a három Mercit öltöztették volna be a választható színekbe a szavazás alatt, még megérteném...
Nagyeszű újságírónk ha járna néha a vasútállomás felé ,látná sorakozni a vonatpótló buszokat.Talán rögtön rájönne miért is pártoltak el néhány hete a vonatközlekedéstől az utasok.Vonatpótlás idején midig is így volt.
Megerősíteném, hogy a Sirius teljes egészében megkapta a szürke-bordó fóliát (vagy fényt, nem tudom). Először engem is megtévesztett, azt hitte, valami tesztbusz érkezett, hátulján MAN logo, stb... Aztán mikor láttam elölről akkor esett le a tantusz, hogy ez Sirius, csak átöltöztetve. De miért pont bordó-szürke kombós?!
Én már többször álltam végig a Marcali - Bp távot.
Egyaránt VB-s és Kapos Volános (DiCam) járaton is.
Egyik ok, hogy Bp felé nincs jegy elővétel.
Ezt azzal magyarázták, hogy az M7-ről letérve minden faluban megállhat, ezért nem megoldható a helybiztosítás.
Konkrét járatra is kíváncsi lennék. Meg arra, hogy milyen viszonylatot kellett végigállni. Kétlem, hogy végállomástól végállomásig. De gyanítom, hogy valamilyen mértékben befolyásolja az utasszámot az is, hogy a MÁV pótjegyesítette még a személyvonatokat is a déli parton... A VB-os Bp-Nagyatád oda-vissza boglári másodrésszel közlekedik a hét minden napján már jó ideje. Először a vonatpótlás, majd a szezon miatt.
Ez már lezárult. Lehet, hogy valami korábbi adás ismétlését láttad. Vagy benéztek valamit. Mondjuk, a szavazáshoz odaírhatták volna az oldal készítői, meddig lehet szavazni. Kíváncsiságból regeltem egy másik emilcímmel, de úgy is csak a végeredményt mutatja. Nyert a zöld. Én örülök. ^^
Nem lehet, hogy az a villanásnyi idő, amit láttál a Siriusból az nem volt elegendő arra, hogy dekódolj valami reklámot? A KKL-146 -on épp pirosas-bordós összhatása van egy teljes oldal- és hátfallemezes ketchup-reklámnak. Ritka ocsmány az az amúgy sem szép kotla.
Az még nem zárult le: épp máma mondták a Kapos TV-ben, hogy lehet még szavazni. Én arra gondolok, hogy talán próbaképpen fóliázták le a NABI-t. Lehet, hogy pár hét múlva sárga-szürkére, utána meg zöldre fóliázzák át(?).
Elképzelhető, hogy a helyi NABI Siriust átfóliázták bordó-metálszürke színűre? Máma 16:40 körül láttam hirtelen egy ilyen színezésű buszt a Guba S. utcába a benzinkútnál Kaposvárról kifelé menni. Nem volt időm meggyőződni róla, hogy a LUM-129-e, mert a befelé menő 8o járaton ültem.
Jaaaa... Így már ismerős. Kaposvári kocsi, hogy megvan-e még, azt talán nálam okosabbak jobban tudják. Nekem egy kaposvári, kerítésen belüli képem van róla 2010/11 környékéről. Kimondottan valakinek készült a kép, aki nem sokkal korábban tanult rajta buszt vezetni.
Hol? Azon szeretnék tanulni! Moströgtönazonnal! :)
Na, a viccet félretéve: a FokiSulinak egy Setrája van (volt?), azon kívül egyáltalán kimondottan oktatásra használt buszt sem tudok, nemhogy Ikarust, pláne Steyr ajtós 256-ost. Netán valami régebbi képet láttál róla vagy valami más helyen bukkantál nyomára? Szinte minden siófoki maszek kocsi Setra.
Szolgálati közlemény: a jahú halott és élvezi. :( Ha sürgős, próbálj meg megtalálni facebook-on, dobj rám üzenetet. Nem a jahús címmel regeltem, ha tudod a nevem, szerencséd.
A többi járgányon is kezdik az érintőképernyős készülékkel adni a jegyet: a KAY-485-ön tegnap már ott volt a nyomtató, de még a(z odébb tett) régi géppel adta a jegyet a sofőr, de máma a GGT-422-n már az új rendszerrel kaptam a jegyet (reggel az LRY-115-ön nem figyeltem, hogy ott volt-e a nyomtató). Sajnos elég kicsi és halvány az utas felé néző árjelző, csak nehezen látom rajt az árat...
És azért, mert DDKK-s, be kell hányni több topikba is, nagy lóbetűkkel. ;) Nekem már nem fért a pénztárcámba, annyi van, csak nem tudtam betenni ide frisset. Az a lényeg, hogy a megszokott EMKE-jegyhez képest hogyan néz ki az új. Egy átlag utasnak a feliratból annyi a lényeg, hogy stimmeljen a honnan hová és mennyiért.
Ez nem olyan kocsi, hogy oda megy, ahová a gazdáját éppen küldik. Az ilyenek általában buszállomáson/műszaki telepen éjszakáznak. Az MZB-928 pedig vidéki telephelyes, a vidékieket nehezebb kutyulni. Azokat max. a szomszéd faluban telephelyezővel kavarják meg, ha szükség van rá.
Az nem lehet,hogy forgatják a buszokat a fordákon(vagy szabadnapos/szabadságos a sofőr/ök,és akkor más nem mehet vele)?
Pécsre is a felújított HRE most viszonylag állandó lett(bár el-eltűnik 1-1napra,de nem hiszem,hogy ennyit javítani kellene),de pl előtte szinte minden nap más járgány jött.
Érdekes, hogy csak ez az egy ázik be mindig, a többi nem?
Én már arra gondoltam, hogy mehetne a levesbe a KIN-844-gyel együtt... Mert ahelyett is szinte többször van más járgány, mint amennyit az megy... Csak nehogy "agyoncsapjon" engem az MZB-928 egyik sofőrje, mert ilyet írtam a járgányáról...:-))) Pedig ezt leszámítva tetszik nekem a busz - különösen az utastér színvilága.
Nálunk dolgoznak böcsülettel. :D Egyedül az egyik hiányzott hosszabb ideig a februári havazás után,lehet megsérült benne...Én magában a buszokban nem látok komoly kivetnivalót,max a lábtér lehetne picit nagyobb,meg az olvasólámpa+állítható klíma hiányzik nekem.Meg ha a sofőr "elfelejti" bekapcsolni a klímát a melegben,a fűtése viszont fasza. :)
Az MZB-928-ról (elvileg napi szinten másik nem jár Igal környéki falvakba) azt az infót hallottam, hogy a hétvégén került vissza, valami két hét után végre nem tartalékbusszal kellett zötykölődnie egyik igali ismerősömnek. Erre tegnap beázott, ma újra tartalékbusz jött. Múlkor is esett az eső, mielőtt eltűnt az "új busz", most is, marha nagy logika kell hozzá, hogy meglássa még az egységsugarú utas is az összefüggést... Ezt ennyire nehéz megkendácsolni vagy jól esik kísérletezni/töketlenkedni vele? Vagy nem lehetne szakszervízbe vinni? Vagy kilőni a Holdra vagy fölgyújtani vagy valami???!!
Ma a lassú pesti kb. 1,5-2 órás késéssel ért Pestről Siófokra. Legalábbis ezzel az előzetes infóval hívta föl egyik ismerősömet a rokona, hogy akkora késés várható. Találgattak, hogy Pesten volt-e gond vagy valahol máshol. Passz.
Az eredetileg becsült nettó 4 milliárd forint helyett nettó 3 milliárd 553 millió forinttal a MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. nyerte a kaposvári busztendert - az eredmény a hétfői Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.
A nyertes 25 földgázmotoros szóló- és 15 ugyanilyen motorral szerelt csuklós buszt köteles leszállítani.
A Kapos Holding Közszolgáltató Zrt. által kiírt nyílt közbeszerzésre két ajánlat érkezett. Ezek közül az összességében legelőnyösebb nyert, az értékelendő kritériumok között túlsúlyos volt az ár.
Üdv! Olyan kérdésem lenne felétek, hogy siófoki helyi járati díjszabást hol találok? Csak 2012-est találtam egy régi oldalon az új KK-s ratyiság pedig semmi érdemi infót nem tartalmaz.
Tegnapelőtt reggel jött velem szembe Kőröshegyen a KT-s Sirius, tegnap hasonló időfekvésben az ex-DZL-120-szal találkoztam Pusztaszemesen. Gondolom, a Siriust nem fogják ilyen messzire elküldeni, ha a két magasabb komfortfokozatú kocsi megjön...
0. Vannak szokások, amiken nem igazán érdemes változtatni. Pont Te hoztál föl érvet mellette.
1. Nyilván megolható, hiszen van máshol is ilyen. De meg is van az eredménye: nézd meg, mi lett a 1652-ből, hogy azzal együtt létrehozták az 5977-et.
2. Jogos érv. Kérdés, mennyi utas lenne a Pécs-Kaposvár szakaszról, aki egészen Sopronig utazna. Lehet, hogy egyszerűbb egy csatlakozást biztosító járat a mostani járathoz, azt' annyi. Mint ahogyan a vasárnapi győri járat esetében is: nem Szigetvárról/Barcsról/Alsóbogátról/Balatonendrédről indul, hanem a csatlakozás biztosított.
3. Ha átutazik Dombóváron, akkor lehet, hogy pont azért veszi két részletben, mert olcsobb úgy. Anno a Sasadi-Pusztaszemes táv olcsóbb volt egy siófoki "megszakítással", mikor még 100 km-es jegybe belefért a Sasadi-Siófok táv.
4. A jegyellenőrzés: a 1171-en utaztam így legutóbb, kétféle reakció volt. Egyik sofőr ismer annyira, hogy tudja kötni az arcomat már ahhoz, hogy mettől meddig szoktam utazni, Siófokon is előre köszön, de semmi több. Nem szoktunk beszélgetni. Átszálláskor mutatom a jegyem: menjek csak, van-e még rajtam kívül átszálló... Idegen sofőr elkéri, nézegeti, kb. olyan alapossággal, mint egy ellenőr.
Azt elismerem azonban, hogy az átszállítás jóval gyorsabb. Ugye a sofőrcsere egyrészt eleve időt vesz el, másrészt Kaposváron korábban el lehet kezdeni a beszállítást a 2. buszon. (Utóbbinak persze megvan az a veszélye, hogy az 1. buszról átszállított utas állni kényszerül Kaposvártól, annak ellenére, hogy Pécsen még volt ülőhelye.)
0) Tudom, hogy errefelé ez a szokás, de ha mindig a szokásokhoz ragaszkodnánk, akkor nem változna semmi. (A Szeged-Pécs vonalon az is nagyon "forradalmi" volt, amikor kitalálták, hogy két különböző volán járata mehet párhuzamosan egymás mellett, és mégis jobb lett így.) És egyébként nem is tetszik ez az átszállítós rendszer.
1) Ha a Bács Volánnál meg tudják csinálni (meg máshol is), akkor csak nem kell hozzá pilótavizsga...
2) Én alapvetően az utas szemszögéből nézem a dolgokat, mert nem vagyok volán alkalmazott. De ha a saját munkahelyemen mindig azt csinálnám, ami nekem a legkényelmesebb, akkor sok embernek okoznék álmatlan éjszakát, úgy gondolom. (Pedig megtehetném.)
3) Egyszerűen át kell szállni, a vonal- és járatszám hivatalosan marad, az első szakaszon közlekedő buszon vígan megveheted a jegyed akár végig is.
Nos. Én többször utaztam vasárnap a 16:00 Kaposvár-Szekszárd járattal, ami félbe van vágva Dombóváron. Elmondom, hogy ez működött ott. Gyakran van olyan utas, aki átutazik Dombóváron, és mégis két részletben veszi a jegyet, holott vehetné egybe is (az ilyen utas nyilván tudja már, hogy félbe van vágva a járat, tehát nem először utazik). Az átlagutas lehet, hogy azt sem tudja, hogy a fizetendő összeg szempontjából nem mindegy a dolog. Az meg egy másik kérdés, hogy a 2. buszon mennyire szokták ellenőrizni a jegyeket felszálláskor az átszállóknál...
De nekem mindegy, ha ennyire nem megvalósítható a sofőrcsere, akkor részemről inkább sztornó az ötletet, 2015-ben már ne bohóckodjunk ilyenekkel, hogy egy távolsági járaton átszállítunk ~30 embert.
Lehetne mellőzni ezeket a sofőrcserés ötleteket? Ha sofőrcsere, akkor buszcsere is, ez a megoldás van errefelé. 5966, 6018, 6081, csak hogy pár példát említsek. Egyszerűen át kell szállni, a vonal- és járatszám hivatalosan marad, az első szakaszon közlekedő buszon vígan megveheted a jegyed akár végig is. De a 1171-en is van olyan nap, amikor ezt a módszert játsszák.
Anno a budaörsi teszkósjáraton, mikor az FKB-772 + FKB-773 párossal (280-asok voltak) a Volánbusz járt még, volt olyan, hogy 3 sofőr járt a 2 busszal. Mindhárman dolgoztak mindkettővel. Sokáig nem élt a dolog, mert bonyolult volt a menetlevelek/tachográfkorongok kibogozása az elszámoláskor. Gondolhatod, ha a javítókönyvbe se képesek a busz rendszámát helyesen beírni egyesek, hogy néztek ki azok a papírok, amik alapján a fizetésüket kellett volna kiszámolni...
Jó, persze, létezik sofőrcserés megoldás. De muszáj erőltetni ezt a természetellenes megoldást? Akkor inkább az átszállásos félbevágott járat...
Továbbgondoltam ezt a dolgot, már úgyis régen ötleteltem.
A Kaposvár-Sopron másodrészt át kellene vennie a Kaposnak, és a szóban forgó Pécs-Kaposvár mentesítővel össze kellene kötni (kaposvári sofőrcserével, természetesen). Így újra lenne Pécs-Sopron gyorsjárat vasárnap, plusz a Somló gyorsjárattal lenne lementesítve Keszthelyig. Utána rezsiben vagy valahogy visszajönne a kaposos busz Kaposvárra (szerintem a Kisalföld is rezsiben jön le). De akár még meg is lehetne hirdetni visszafelé: Későn érne Kaposvárra (éjfél után valamivel), de még mindig barátibb lenne, mint a győri visszaérkezése.
Látod,képesek inkább állni 1-órát mint átgyalogolni a másik oldalra egy üres buszhoz.Igaz ott fúj a szél süt a nap vagy esik az eső mert nincs fedél a peronon.Inkább állnak.Célszerűbb lenne a megszokott 14-es indulóhelyről küldeni a Kaposvárit 10 perccel az Ajkai előtt.
Ma nem semmi különítmény volt tőletek Pécsen:KAY-485+2 Rába is+fura festésű IAW(mindig elfelejtem a számát) különjárat
Ennek a 13:00-ás Ajkainak a Kaposvárig történő másodrészezése tök marhaság:múltkor is csak egy-ketten voltak a Crosswayen(akkor viszont láttam az alapjáratot is,azon meg a közepéig álltak),ma a Rábán meg csak 3-an(1 gyerek,1 nyugdíjas és egy diák).
Úgy kellett volna, ahogy pár éve Pécsen akarták: mindenki beküldi az elképzelését, aztán a legjobbak között lehetne szavazni, vagy azok figyelembe vételével megalkotni a véglegest. Szerintem fantáziadúsabb alkotások érkeztek volna, és tényleg nem lennének ilyen szűk határok közé szorítva a lehetőségek.
Ezen most pont felesleges fanyalogni. Megkérdezni sem lett volna kötelező... Nem nagyon szoktak 3-4 alternatívánál többet felkínálni a hasonló netes szavazásoknál, a szegedi PESA-színtervnél is csak 3 opció volt, ha jól emlékszem. (Persze minél több opció van, annál jobb. De lehetnek egyéb szempontjai is a városnak.)
ui.: Remélem zömmel azért kaposváriak szavaznak. Nehogy már kívülálló topictársak erőltessék ránk a bordót (ami az én monitoromon egyértelműen lila volt). :-P Nekem is a harmadik verzió jön be ezek közül egyébként.
Én is a bordóra szavaztam, bár arra számítottam, hogy több lehetőség lesz. Személy szerint nekem a drapp szín tetszene a legjobban, mint ami a Körös volános buszoknak van, ezt lehetett volna kékkel vagy bordóval kombinálni, úgy nagyon elegáns lett volna.
Nekem a c változat jön be.
Kicsit emlékeztet a Kapos Volán színvilágára.
Mondjuk a feltöltött képek elég primitívek, nem tudom mennyire fedik le a valós színeket:-(
+ a kiindulási alap sem szerencsés, egy szóló és egy csuklós buszt kellett volna alapul venni
Nekem nem tetszik a bordó. És unom, hogy mindig majmolunk valakit: a szovjeteket, az amcsikat, a nyugatot.
Örülök, hogy van lehetőség választani, milyen színűek legyenek a kaposvári buszok. Mondjuk, örültem volna, ha valami egyedi minta is társult volna hozzá, mint pl. Siófokon még az E94/415 flottán volt.
Én is a bordóra szavaztam, mert az lenne a legegyedibb a háromból. A sárga a Volánbuszt idézi egy kis szürkével kiegészítve, a zöld pedig mintha egy Ausztriából ismerős színterv lenne kicsit módosítva.
A bordóra szavaztam, az nagyon ütne. Amúgy épp mostanság akartam kérdezni, hogy vajon lesz-e valami ötlet a flottaszínre... éreztem, hogy nem a kék marad.
Nem biztos, a Facebookra az és azt ír ki, amit akar. Az ilyen jellegű hiteles információkat a gépjárműkereső szolgáltatja - az is igaz, hogy az ideiglenes kivonást is selejtnek írja.
Na, már megérte körbelövetned velem akkor a BPE-900-ast. ;)
Nem igazán rémlik még ilyen festésű kocsi.
"Egy fb-s kiírás szerint BPE-900 a héten selejt lett."
Ez biztos? Mert máma reggel jött Kaposvárra a Corso bevásárlóközpont felől egy ilyen - a lökhárító fölé érő sötétzöld festésű - hátfalú 260-as, és minden ablaka elhúzható volt:
Siófok kirakat-üzemegység volt már a Kaposos végidőkben is, ez azóta sem változott. Ami kaposvári kocsival utaztam múlt hét óta, úgy kattantam rá az EMKE-jegyre, mint kb. 10 éve a Volánbuszos Almexre... :/ Megy a fújjolás az új gépekre, majd érdekes lesz a bérletváltós időszak, mikor tömegesen kell ÁFÁ-s számlát adni. Ezzel állítólag nem lehet, írhatják kézzel.
De legyen egy kis jó is - a helyszín ontopik, a busz valószínűleg nem:
Siófok, Hotel Hungária, 1970:
https://fbcdn-photos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpt1/v/t1.0-0/11011453_857361704339235_1580258400979190670_n.jpg?efg=eyJpIjoiYiJ9&oh=bc96492c6c3b1b567c8040ef9e6427ae&oe=55FF1B42&__gda__=1443205958_1d3da95bf3d56bf20914beec37267c1b
Ez egy jó ötlet. Egy A/0-s papírt ki a szélvédőre öles betűkkel, hogy pótjegyes. A kijelző hátránya, hogy csak egy színt tud, míg tábla volt ugye kétféle színnel...
Sok esélyt nem látok rá, hogy kifehéredjenek a 260-asok, hamarabb lesz az utolsó is kuka.
"...a fehér=pótjegyes beidegződés miatt pedig még egy fehér 260-asra sem mernének fölszállni azok, akik anyagilag nem engedhetik meg maguknak a pótjegyes járatokat."
Esetleg föltűnőbben kellene jelezni a buszokon, ha pótjegyesek...
Gondolod, hogy lesznek fehér 260-asok is (zöldből)?
Mellesleg azt hittem, hogy a JUP-949 is kifehéredik (igaz, ez nem 260-as, hanem 280-as), mert elég hosszú ideig az LPZ-170 járt helyette. Máma késő délután már a JUP ment, de nem láttam rajt föltűnő változást.
...
Már az MZB-928-on is működik az elektronikus viszonylatjelző: ezt is máma késő délután láttam.
Ez egy másik nézőpont. Valahol érthető is. De a hülyék az utasok igen nagy hányadát kiteszik. Zamárdiban a zöld buszokat kevésbé támadják be, hogy "vonatpótló???", de néhányan a zöldet is.
Ez a fehér buszosdi mire jó...
Ma, Balatonföldvár, MNY-905 (Siófok-Igal-Kaposvár) érkezik a megállóba, és van, aki megvárja a bálványosit Kőröshegyig, mert az "zöld"*, nem pótjegyes, igaz, hogy háromnegyed óra múlva jön...
*: "zöld"-nek számolják a kistérségis autósanyit is
Átlag utasnak az él az elméjében, hogy fehér=pótjegyes, mert a társ-Volánok távolsági járatai, ill. a vonatpótló buszok is (alig van pótjegytelen) szinte mind pótjegyesek.
Kell ezek után erőltetni azt a nyamvadt fehérítést országosan?! Somogyban a buszok zöldek. Ezt megszokták az emberek, a fehér=pótjegyes beidegződés miatt pedig még egy fehér 260-asra sem mernének fölszállni azok, akik anyagilag nem engedhetik meg maguknak a pótjegyes járatokat.
Ha csak abban a kb. 30-40 faluban nincs, ahol eddig nem jártam... A sérsekszőlősinek az ÚMVP-s buszmegálló adta meg a kegyelemdöfést. 2011-ben még megvolt, egy kedves topiktárs mutatta, mikor betekeregtünk a faluba Jabapusztára menet.
Rendszám: NCH-257 Gyártmány: SCANIA Típus: L94UB-IKARUS Szin: FEHÉR A jármű körözés alatt áll? NEM A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás adatai: A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) állásfoglalása alapján adat nem adható ki. Forgalmi adatok: - Egyéb: A lekérdezett jármű forgalomban van
Kár, azért köszi :( A lajoskomáromit már ismertem. Esetleg a megye más részén nincs valami hasonló maradvány? Egyébként Pécs mellett is van még egy Szilágyp.-n.
Köszi a linket! A mostani flotta további sorsának a latolgatása a cikk végén érdekes, hogy az Exceleket külföldre képzelik el. A 200-asokkal kapcsolatban mást nem nagyon vártam. Esetleg német veteránnak valamelyik 260-ast, a többi pedig kuka. :( A maradék sorsa érdekelne igazán, hogy E94, 415 fronton mi lesz a helyzet...
Miért változna, hiszen leírták, hogy "Az új 25 db szóló és 15 db csuklós jármű mindegyike megfelel a legmagasabb európai környezetvédelmi és esélyegyenlőségi előírásoknak."?
Nem ez az első - és nyilván nem az utolsó - gépjármű, amit ennyire megevett a rozsda, mégis az utakat rója. Nyilván nem akarnak rá költeni, mert tervben van a teljes flotta lecserélése.
Délutánra is jutott egy kis JZE-240-esezés. Asszem kezdem unni a Credokat (MNY, MYR, amikben az ülésháttámlák szabad életet élnek), mert ez a fapados NABI-zás jól esett. Világos utastér, nem az a nyomasztó szürke...
Viszont az érdekes volt (másik busz, nem a JZE jutott - de gondolom, programhiba, szóval az 5916-on közlekedő minden buszt érdemes megnézni, illetve ellenőrizni a betérésben lévő megállók km-adatait):
Tab, aut.áll - Balatonföldvár, kp.aut.vt: 24,0 km
Tab, Kossuth L. u. - Balatonföldvár, kp.aut.vt: 25,1 km
az új gép szerint. Miközben a buszállomás van messzebb Földvártól, ráadásul ott stimmel a km-övezet. A Kossuth L. utcánál szálltam föl, egy lerontott Kossuth L. utcai jegy után végül a buszállomástól kaptam jegyet. Sofőrbá korrektségét ezúton is köszönöm.
Jó helyen. :) Nyilván,ha most Veszprémbe jár,akkor ezt nem teszik ki(amíg le volt állítva,addig a helyettesében is ki volt rakva).Jó régi ez a tábla,mert úgy rémlik, hogy már a HBD-017-ben is ez volt kirakva. :)
Hm... JZE-240 @ Siófok-Tab-Igal-Kaposvár. És már nem EMKE van, hanem az érintőképernyős kütyüvel ad jegyet. Kinézetre olyan, mint a GSM-307-es jegyem tegnapról. Ezért már megérte otthon hagyni a motrot...
De nem ám. Reggel Dombóvár felé megy fel, délután Lelle felé megy haza, az Irizar meg fordítva. Húsvétkor történt a csere a KCK-028-ra, így most az jár Győrbe.
Ketten körbelőttük, nekem pont a másik két oldala látszik, csak nem tudom csatolni telefonról. A szélvédőn belül a "földszinten", a vezető feje fölött középen valami tekerősGyem-szerű (a Fok-Gyem szóból, a régi vászon alapú tekerővel állítható felirat) található, azon van a felirat.
Látszik ezen a képen is, még más szöveggel:
http://users.ininet.hu/somogybusz/pannon/e99/gsm307.jpg
Ha már Somogy... El bírnám viselni, ha az autósanyi helyére kerülne. Lééééccciiiiii boltoljuk meg a cserét!!! :) A 1742-t meg alakíssuk vissza eredeti formájára. Legalábbis a Siófok-Veszprém-Siófok szakaszát mindenképp.
Ma nekem is volt szerencsém látni, csak bal oldalról tudtam lefényképezni, itt van:
Valami pannonos felirat volt rajta (az elején vagy jobb oldalon), mert egyből tudtam, hogy oda tartozik. Nagyon szép darab, ilyen fehéren is. Most találkoztam vele először, kár, hogy eredeti színeiben nem láthattam. :(
"Veszprém-Siófok-Balatonlelle-Kaposvá" járaton (a belső kijelző ennyit tudott)
Naa, örülnél neki, ha csak addig járna, de nem adjuk :))
A belső kijelzők valahogy nem értékelik a futtatott szöveget, az 1707-en is kikerült Szekszárd a felsorolásból, így nem kell futtatni. (Érdekes mód, az E95-ön, amikor azzal mentem kifért az egész...)
Hááátttttöööööö... az annyira tele volt, hogy álltak az alsó és a felső szinten is. Dudorodott az oldala... ;) A "Veszprém-Siófok-Balatonlelle-Kaposvá" járaton (a belső kijelző ennyit tudott) utaztam vele. Veszprém felé menet csak messziről láttam, beérkezni Siófokra - de legalább megvolt az ösztönzés, hogy időre legyek kész a munkámmal... :) Hogy mennyien voltak akkor rajta, nem tudtam megfigyelni.
A bal oldalát nem néztem. Múlt héten felhősajtósból lőttem, ahogy elment mellettem, ma meg fölszálltam, lecsücsültem fönt, elöl, azt' majdnem elfelejtettem leszállni. :) Egyébként időben jött, nem úgy, mint az Igalt érintő járatok, amik a csatornázás miatt elég csúnyán el tudnak verődni...
Ha a tábla a lényeg, nem a helyszín, tavaly nyár végén találtunk egyet Lajoskomárom +/- 1-2 faluban egy autós buszfotós túrán - "Albás" 256.44 is állt mellette (gondolom, tartalékként).
Flx-115 kész lett, siófok felé robogott,gondolom kaposvárról civilbe. Vadiúj fényezéssel frissen e műhelyből. De nem lett fehér és ugy látszik visszakerül siófokra.
Győrbe nincs túl sok tartalék, néhány Rába meg E94 néha megy néha védik a betont az esőtől, úgyhogy akár a szarabbak legozáshoz a jobbak meg forgalomba simán jók lennének, bár jobban örülnének neki ha az elejükre rajzolnátok három cseppet :)
A 415-ösökre meg a többire a nográd/hatvan KK-nál biztos vevők lennének, de oda inkább távolsági autó kéne, hogy ne localokkal meg volvokkal mászkáljanak.
(ha már itt tartunk, az off győri használt tenderrel mivan?)
Költői kérdés következik részemről: Van még valahol a megyében üzemelő Kapos Volános 260-as Ikarus? Áprilisban jártam sokfelé (Tab, Nagyatád, Barcs) de sehol sem láttam már.
A DDKK nem vesz Scania-s cuccot már. Ráálltak az Iveco-s gépészetes dolgokra, mert állítólag összerúgta a Kapos a Scaniával a port még évekkel ezelőtt.
A HESS-ek jó hírét ismerik elég jól a Füredi út 180-ban, nem fognak kérni belőle sem Somogyba, sem Tolnába, sem sehová. Meg azért nem, mert lásd az előző bekezdést. Ha nem veszi meg a román, akkor a szerb vagy bánom is én, kicsoda.
Győrre gondoltam én is, de szóló téren nem gondoltam volna, hogy kellene oda bármi is, mert közel 10 éve is már csak mutatóba volt 260-asuk. De végülis, ha ott elférnének, örülnék neki.
Azt nem hinném, hogy a telepen átgurulna a "Kapos" térfelére, pedig örülnék neki.
Pedig ez a legkézenfekvőbb.
Ha a KK-sítás után még a Kunság össze tudná guberálni, azt látnám esélyesnek.
Kecskeméten már nem dőlnek el ilyen kérdések.
A HESS-ek mehetnének a lengyelekhez a másik három mellé - vagy a románokhoz, azok vesznek meg minden svájci szemetet.
De nem Magyarországról, hanem Svájcból. Szerintem az is DDKK, és mennek majd át a tolnai részre.
Hol van olyan csereérett helyi flotta idehaza, ahol a Mercedes motoros NABI-k nem lógnának ki a sorból?
Győr.
Lehet, hogy hülyén hangzik, de a VB-nál Érden ott a rakat Citaro, a néhány 260-as és a két E94-es (ezer éve buszoztam arrafelé, legalábbis akkor még így volt). Helyibe betolni a 3ajtósokat, a 2758, Bp, Campona - Budakeszi járatra a kétajtóst.
Felejtsd el, a Volánbusz nem az a cég, hogy a vidékiek szemetére legyen rászorulva.
A 415-ösöket Salgótarján/Hatvan helyibe elpasszolni, a 200-asok közül egy része kuka, a CCK-291-et eladni a németeknek nosztalgiázni. Belülről még csak festeni se kéne, a német feliratok, matricák is megvoltak még 2010. novemberében, szerintem sok változás azóta se történt...
Az E94-esek kérdőjel. Ki venne használt helyi EAG-ot, mikor az alacsonypadló a divat...
Megtaláltam az említett kommentet a fb-on. Vagy az újságíró vagy a sajtót tájékoztató elírta a dolgot.
Elképzelhetőnek tartom, hogy tartalék szerepet kapnak. Viszont azt furcsállom, hogy ha ezt a négy kocsit megtartják, akkor több busza lesz a cégnek, mint amennyi jelenleg van, vagy volt még a HESS-ek előtt.
A KKL-t pont néztem szombaton, hogy vajon azzal mi lesz, megy vagy marad. Ha a kommentben a darabszám a pontos, nem a típusok, még van lehetőség reménykedni. Azt nem hinném, hogy a telepen átgurulna a "Kapos" térfelére, pedig örülnék neki. Ha a KK-sítás után még a Kunság össze tudná guberálni, azt látnám esélyesnek.
A HESS-ek mehetnének a lengyelekhez a másik három mellé - vagy a románokhoz, azok vesznek meg minden svájci szemetet. A NABI-k passz. Hol van olyan csereérett helyi flotta idehaza, ahol a Mercedes motoros NABI-k nem lógnának ki a sorból? Bár, ha Ajkából indulunk ki, tök mindegy a gépészet...
Lehet, hogy hülyén hangzik, de a VB-nál Érden ott a rakat Citaro, a néhány 260-as és a két E94-es (ezer éve buszoztam arrafelé, legalábbis akkor még így volt). Helyibe betolni a 3ajtósokat, a 2758, Bp, Campona - Budakeszi járatra a kétajtóst. Az E94-eseket vagy áttenni máshová vagy kuka a 260-asokkal.
Ha "Urak", akkor nem is nekem szól a kérdés, de ha nem gond, válaszolok rá. ;)
A 6042 a KVT-668-é, az 5905 a DUD-795-é (volt, mielőtt megszórták a céget a sok MNY, MYR, NBF Credoval). A KVT tuti, a forda más járatával a múlt héten is találkoztam.
NBF-123, 124, 125 nem tudom, hová került. Tippre Marcali-Nagyatád környékén landolhattak. Kevés kocsi telephelyezik Marcaliban ahhoz képest, hogy mennyi jár be a városba.
Marcali pedig "zöld birodalom" - legalábbis múlt vasárnap az volt. Átutazóban jártam ott délelőtt és késő délután: Credo EC12-esek, 1db EN9,5-ös, Rábák, a KIH-271 és talán a GHB-057 voltak ott. Marcaliba került egyáltalán új busz?
...
Öreglakon már nem a tavaly látott zöld-fehér EU-s rendszámos 415-ös pihent, hanem egy FGM. Baloldalt a leghátsó ablaka fémszínű volt, de nem a 291-es volt, mert a gyárinak megfelelő volt a hátsó lámpaegységek sorrendje.
Az nem baj, hadd vigyék a tisztaságát tekintve délutánra/estére kukásautóra hajazó EN12-eseket az agyonszékezett Irizarokkal együtt... ;)
De ha már Siófok HJY... Öööö... Helyi... A vasútépítésnek hála mostanság a sóstói (2-es) vonalon Sóstó-Szabadi teljesen el van vágva a helyi járattól. A környéken lakó kb. 30 családnak nincs lehetősége átkelni a vasútépítésen. A 7-es úton pedig egyetlen járatpárt csinál a Kapos, azt is csak sulinapokon, Aligára meg vissza. Maradnak a Balatonos és a Zzzzalbás járatok.
Van még egy javaslatom nekem is:Rykker úgy is hiányolja a siófoki EN-eken a 3.ajtót,így a BN12-eseinket el lehetne oda vinni,és mondjuk cserébe jöhetnének
a Zirizarok.Pécs-Győrön jól mutatna az egyik 3 tengelyes. :)))
A DDKK fórumában is nagyon jó felvetések vannak(legalábbis engem érdekelnek),viszont válasz nincs egyikre sem.Ezt most csak a nagy világ nem láthatja (privátban válaszoltak a felvetőknek) vagy válaszolni sem válaszoltak?
A fogyasztásra:sztem a 280-asok eszik a legkevesebbet,aztán a Conectok és végül a Hessek.
DDKK-s hírlevélben írják, hogy kicsit megpörkölődött a HJL-583 motortere. A sofőr leszállította az utasokat, eloltotta poroltóval a lángokat, majd telefonált a forgalmi szolgálatnak az eseményről. Példaértékűen cselekedett.
Gratulálok én is. De most akkor mi van a hosszú Rába helyén? Nyilván kell egy kis idő, mire rendbe rakják...
A 280-asok a HESS-hez képest kevesebbet, a Merciket nem tudom fejből, ha majd egyszer nem csak aludni esek haza, hanem lesz időm főznimosnitakarítani, ééés utána még a gépet is bekapcsolni, előtúrok valami táblázatot, amiben a fogyasztás benne van.
Különösebben nem ismerem ezeket a KT-s Merciket. Borsod Volános, Volánbuszos helyköziekkel és PK-s helyiekkel utaztam. Egy Miskolc-Kazincbarcika vagy Bp-Sóskút távra nagyon fapadosak voltak, Pécsen túl sok időt nem utaztam.
Abból, amit ezek megesznek egyenként, vígan meg lehet tankolni két EC12-est és egy EN9,5-öst. Jó, persze, a HESS az helyi, én meg helyközi Credokhoz hasonlítgatok.
A conectokkal nehezen barátkoztam meg, de így utólag az elmúlt 15 év egyik legjobb döntése volt a beszerzésük, igénytelenségben majdnem a 400-asok szintjén vannak, ami ugye a V7000/7700-okhoz képest komoly előny...
Ez most olyan "Köszönjük, Emese" kategóriás hsz lett, bocsi.
A Kovács Busz, mint új tulaj a Kapostól fölvásárolt kocsik esetében már fölmerült. Az túl is lett már tárgyalva. A BHX jelenlegi tulajdonosa érdekelt volna.
A maradók közül a sztem a JLZ-939 tetszene Neked. :) A selejtek közül meg szabad a vásár:ott különösen a 266-osokra hívnám fel a figyelmed,meg a JLZ-949 is eléggé retro járgány(volt). :D
Akkor ezek az EAG-k(mármint amiket eredetileg kérdeztem) tartalékok/rásegítő járatokat csinálók lehetnek?
A C56-osok azért nem kellenek, hogy maradjon Nektek is valami. Inkább valami Nagyrábás cucc kellene. De az minden mennyiségben, intravénásan is. "Laprugó előnyben" jeligére a kapu elé kérném. :) De most ez komoly: Tegnap egy Balatonaliga-Siófok szakaszra kifogtam egy ex-NDK-s ex-Balatonos szépvasat (sulipéntekes Veszprém-Füred-Almádi-Siófok járat). Helyközi kocsik csinálják a járatot. A Nagyrábára lekucorodva arra döbbentem rá, hogy ez az, ami már teljesen kiveszett Siófok környékéről. Idén ez volt az első 260-asozásom. :( És ehhez a szomszéd KK-nak a busza jutott...
A kérdésedre: az FLX-115-öt tudom konkrétan, hogy felújul, az EAG-ok Siófokon és környékén megvannak, Kaposvárról a héten a HRE-938 és a GGT-423 járt errefelé akkor, amikor én is láttam. A többiről nincs infóm.
Kicsit komolyabb vizekre evezve:van valamilyen busz felújításon tőletek?Mert különös,hogy eltűnt(vagyis ilyen hétvégi hosszú járatokat/távolsági pótlásokat csinálók közül) mostanában pár busz. PL HFL-398 vagy a Csurgó-Pécsen sokszor helyettesítő HRE(szóval ezek 2000 és utáni E95-k érdekelnének).
A Sirius meg főleg nem eladó. :) De ha a Sirius, mint égitest... Akkor állhat az üzlet. Szóltok, mennyi űrhajó kell, hogy az összes Credót ki lehessen lőni oda. Pannonost, Gemencest, Kaposost együttesen. És még egy-egy bögre kakaóra is a vendégeim vagytok. :)
Hmmm... A 4 E94-est megköszönöm az emeletesek, az E98-asok és a 395/E95-ösök mellé. :) Cserébe az összes Credo a Tiétek. :) Van 12 db frissen kicsomagolt is köztük, illetve vannak olyan példányok is, amik már jópár éve naponta bizonyítják megbízhatóságukat (vagy nem, de eme apró szépséghibáról ennyi szép EAG-ért cserébe szívesen hallgatok). :D
Én szeretem az EAG-ket,így legfeljebb a 4 E94-et ajánlanám fel,mert abból Nektek úgy is sok van.De Hory a kereskedő,majd ő véleményezi az ajánlatod. :D
Valószínű, mert ma utaztam is rajta. Múlt héten még a HFL-399 volt a fordán, valamikor a múlt hét végén kapták meg, hétfőn már az új foschtalitschka jött.
De. Sőt, még pukkadjak is meg, mert nem megyek bele a bótba. :) Nem áll a biznyicc. :P Az emeletes EAG-okat kérem cserébe, de azösszeset. Az E98-asokért pedig darabonként adnék 5-5 Credot. ;) Na, áll az üzlet? :)
Egyetértek.Nálunk talán most majd sikerül elérni azt,hogy nem lesz fordás 200-as.
Egyébként legyen egy pozitív példa is:azt hiszem a múlt héten volt,hogy Pécs-Kaposváron a GBG-519 tette tiszteletét(ezelőtt régen lehetett már Kaposváron). :)
Lehet hogy érdemes lenne a 2 gdk-t meg az exm-et lekeresözni! Lehet ők is kiesnek. Bár az érdekes hogy nincs még selejt, nem volt eddig ez jellemző, ahogy jött valami máris kidobtak valamit.
Mivel már egy cég, nem ciki a másik megyébe, a másik Volánhoz a selejtsor mélyéről összeguberált kohószökevényeket küldeni. Kezd elrománosodni a helyzet. Siófok egy kirakatüzem, nálunk 3 DUD az össz 200-as, Rábák is csak tartalékok már, azt' helló. Credo szinte mindenütt. De ahogy haladunk egyre délebbre, egyre közeledünk a Balkánhoz. Színvonalban is, nemcsak földrajzilag. És ezzel nem a társaságot akarom megbántani, hanem a DDKK járműkiadását jobbító szándékkal megkritizálni.
Elvileg úgy volt, hogy Pannonnak 35, Gemencnek 13, nekünk 12, azaz 60 összesen.
Köszi az infót! A KAY-485-ön kívül ki milyen nem-DUD-os 200-assal találkozott mostanában? Lassan neki kéne állni keresőzni, de amit nem lenne muszáj, nem keresőznék le fölöslegesen.
Talán akkor tudnak majd Pécsre is beállítani állandó buszt.(kb minden nap más jön)
Egyébként kezd beigazolódni,amitől féltem(távolságiból visszahelyköziesített vonalszámokon):állandó kocsik viszonylag ok,de ha pótolni kell,akkor most már a legutolsó selejtet is beteszik ezekre,holott korábban nem volt jellemző.Néhány példa illusztrációnak:
Pécs-Kaposvár:tőlünk ment 260-as is(ilyen már 10-15 éve sem mehetett),tőletek meg Rábák zöme,sőt múltkor SL Man is volt
Tamásiból is jó ideje 200-as jár Pécsre,de Szekszárd-Pécs között is korábban mindig távolsági kocsival volt pótlás is,most ott is bármit betesznek(C56,415 és 200-asok)
Ugye nem rég volt Csurgó-Pécsen Nabi,de a szigetváriak is mostanában jó párszor ilyennel pótoltak
Ezek szerint 12 új busz került a Kapos Volánhoz a 60db-ból? (Én 15-re emlékeztem.)
...
Pont a napokban szerettem volna megkérdezni, hogy a KAY-485 forgalomban van-e a rendszámkereső szerint, de tegnap - 2 vagy 3(?) hét után - már visszakaptuk a 16:50-es Kaposvár-Kaposkeresztúr járatra.