A hibajelenséggel nem vagy egyedül. Nekem az ESP műveli ezt, ha induláskor nem érem el egy darabig a 10 km /óra sebességet (nem tudja az üzemi nyomást előállítani). Ha normálisan indulok az autóval (10-20 másodpercen belül felkapcsolok 2-esbe) nem szokott ez a probléma jelentkezni. Nálam kb. 2-3 havonta fordul elő, különösebben nem emelem emiatt a vérnyomásom (valahol félreállok, újraindítok, és kész)...
A Dusterem tavaly márciusi. Amikor átvettem, mindjárt az első hónapokban kétszer is produkálta ezt. Azóta mind a mai napig nem. Ma viszont sikerült lefényképeznem, ahogyan együtt világít a három visszajelző. (Újraindításkor eltünt a jelenség.) Sikerült már valakinek kiderítenie, hogy ez milyen hiba, és hogyan orvosolható?
Jó visszalapoztál, de említettem akkor, hogy az egyes fel és lefele azaz ereszkedésnél is hasznos és sík úton különösebb terhelhelés nélkül felesleges az induláshoz használni. A LOCK egyesben lefelé az valóban kimaradt, az egyetlen csoda itt az, hogy az ABS sebesség limitje ilyenkor magasabb mint normál esetben. Jó dolog ez, amikor 10-20km/h között között fékezve blokkol a kerék és így maga előtt tolva a havat vagy sarat sokkal jobban lassul, mint ha működne az ABS.
Mindig tudtam , hogy éppen melyik fokozatban van a váltó, de a Duster kivétel, ennél félév után sem tudom megmondani, hogy éppen melyik sebességben haladok és már meg sem próbálom megtanulni, mert simán adja magát, problémamentesen lehet használni. Ezt az egyest meg Lock nélkül is élvezem, mikor emelkedőn, lámpánál öt személlyel kis gázzal stresszmentesen el tudok indulni..., de alapból mindig a kettest használom indulásnál és ez benzines, a dízelnél meg pláne!:-)
Mar C : a japán autót be is állítottam mindig! :-)
Régebben említette valaki, hogy bele lehet mászni a dusika szervizmenüjébe. Át szeretném állítani a biztonsági öv csipogóját, hogy 20 helyett 30 km/h után jelezzen.
A fordulat számot soha nem néztem, de bizonyára 1000 alatt van. Amikor ereszkedik az ember egy tök síkos leejtőn, keskeny aszfalt úton, esetleg valami bátor
szembejövő autóval , akkor bizonyára a zabszemmel van elfoglalva.
Viszont olyan lassan megy az autó, hogy néha még gázt is adok neki - na nem sokat. Hasonló módon volt a Fronteram felezőjével is. Ezzel az autóval átéltem több nagy meg-
csúszást a gumi egy négyévszakos General Grabber volt, profilmélysége 15 mm.
A telet a Dusteren BF Goodrich téli gumival vészeltem át. Ezzel nem volt megcsúszás, elakadás.
A 4x4 hatfokozata valóban elsőre egy kicsit bonyolultnak látszik, de meglehet szokni. Az elején néha nem tudtam, hogy hányasba vagyok , de most néhány km. után már érzésből váltok.De valami kimaradt a konzultációból.
Mégpedig a 4x4 Lock állás 1 -es felező funkciója, ami jeges, havas leejtőn való ereszkedéskor nem engedi a motort felpörögni. Az 1-es sebességben a motor leszabályoz és a max sebesség 5,79 km./óra. Ezzel a képességével szinte leelőz sok SUV-ot, meg öregebb, olcsóbb terepjárókat.
Az elmúlt télen, ami nem volt nagy volt szerencsém kipróbálni. Igaz, hogy csak két alkalommal, de hasonló biztonsággal működött a Duster , mint az előző terepjáróm egy Opel Frontera.
Azt írod, hogy a Duster semmit nem tud tökéletesen. Mire gondolsz.
A PSA (Francia autók) csoporthoz kapcsolódó szervizes multammal azt mondanám, hogy ne bízd a kocsidat arra a lámpára. Dátum+ szennyezésmérő szenzor van - lehet a kocsiban (olajban) 3-4 éve még elég zavarosan működött. Persze lehet, hogy azóta sokat finomítottak a rendszeren, viszont nem gondolnám, hogy a költség hatékony márkaként aposztrofált Dacia modellekbe a legújabb fejlesztések építik be. Persze lehet, hogy csap szkeptikus vagyok..... Az idő majd megmutatja. Minden esetre én 10 ezrenként kidobom az olajat meg a szűrőt a kocsiból mert sokat használom városban.
Ha ez megnyugtat, én is pont így voltam. Igazából értelmetlen spórolásnak tartom, mert helyet nem takarítottak meg vele, csak olcsóbb lett valamivel a felni. (A gumi azonos.)
Közhírré tétetik Nagy Manitu válasza: „A sápadtarcúaknak eszük már eddig is éppenhogy egy hangyafasznyi ha volt, de mostanában már elérte az abszolut nulla fokot (‒273,15%), mert hagyják, hogy maguk alá temesse őket az emberi szükségletek szempontjából teljesen felesleges eszközök – többek között a soksebességes ülésfűtés, meg a visszapillantó tükör fűtése, mert úgy tűnik, valami rejtélyes okból fűtésbuzik – exponenciális burjánzása. Egészségükre!”
Mi, bátor és okos apacsok azonban ilyen hibákat sose fogunk elkövetni. Nemhogy nyeregfűtésünk nem lesz, de még nyergünk se, mert nemes hagyományainknak megfelelően továbbra is szőrén ülljük meg vadászmezőinken vágtató lovainkat. UFF!
(Utóemlítvény: Nagy Manitu azt üzeni, hogy megpróbál közbenjárni a tekintetben, hogy két hét múlva is ilyen káprázatos időnk legyen Agárdon.)
Kedves Rézbőrű testvérem! (ugye nem baj?) Szóval nem a fehér seggünk hőmérséklete a problémás, hiszen akkor abba raktam volna be a melegítőt. Az autó a fehérember huncut találmánya, amire sajnos hatással van az általad bölcsen említett abszolút 0 fok. De mivel a mi előbb említett testrészünk nem szereti az abszolút dolgok negatív mivoltját, igyekszik agytekervényeit is latba vetve változtatni eme tényen. Nos így találták fel az ülésmelegítőt...
Büszke népem ugyan igen sokat foglalkozott a sápadtarcúak legkülönbozőbb perverzióinak szociálfenomenológiai feltárásával, ám az eddig nem volt ismeretes számunkra, hogy a seggük abszolut nulla fok (‒273,15 °C) hőmérsékletű, amit kizárólag igen költséges és bonyolult technológiát igénylő többsebességes daszter-ülésfűtéssel orvosolhatnak. Vagy netán lehetséges – épp most várom eme kardinális bökkenőt tekintve Nagy Manitu válaszát –, hogy csak simán elment az eszük? He?
RSIII elégedett tulajként ma kipróbáltam terepen egy 1.5dci-t. Olyan meredeken, ahol négykézláb "hajtással" lehett felgyalogolni, direkt csak elsőkerék hajtásban hagyva az autót, óvatos gázadagolással felmászott. A széria Conti M+S gumik voltak fent. Nem hittem volna el. A fotót egy sokkal lankásabb lejtőn csináltam. Kezd érdekelni az autó, várok az automatára és a próbájára.
Ha a pótkerék valamiben eltér a többitől, akkor "átmenetileg használható pótegységnek" számít amin rajta kell legyen a legnagyobb sebességre figyelmeztető jelölés. Úgy látszik olcsóbbnak találták a matricátzást plusz a kézikönyv kiegészítést, mint a helyükre rakni a pótkrekeket. Szerintem akkor se szedd le ha kicserélted, mert így nem büntethet meg a rendőr amiért nincs téligumi a pótkeréken is, igaz a gyakorlatban nem foglalkoznak vele.
Köszönöm, hogy megnézted. Mivel az továbbra is zavar, hogy a tanksapkafedél bármikor nyitható - és ezt a környék gyermekei is észrevették már - egy a fedélre szerelt központizár modullal megoldottam a problémát. Persze az igazán elegáns megoldás az lett volna, ha a modult a karosszérián belülre lehetett volna beszerelni. De hiába bontottuk le a csomagtartó belsejének jobb oldalát, nem találtunk akkora rést, ahol az elemet a megfelelő helyre berögzíthettük volna. Így maradt a tanksapkafedél belső oldala. A fedél és a tanksapka között olyan nagy a hely, hogy a modul kényelmesen elfér benne. De ennél a megoldásnál is fel tudtuk használni a fedélből derékszögben behajló, középen lyukas lemezt is.
Egy angol cégtől pedig olyan 2dines műszerfalbetétet rendeltem, amelyiken van kivágás a biztonságiöv visszajelző számára is. A színe pedig ugyanolyan, mint a gyárié. (Ezt a kis nyílást nem mindegyik Dusterhez gyártott 2dines betét tartalmazza.) Mivel az eredeti műszerfalbetétet hamarosan lecserélem, a korábban ebbe rakott ülésfűtéskapcsolókat is át kellett szereltetnem. Találtam a kapcsolóknak egy szerintem ideális helyet: a sebességváltókar talpának két oldalán.
Szeretnék hozzászólni a hangszóró kérdéshez is. Találtam olyan "csipogó"-párt, amelyet be lehetett sűlyeszteni az első ajtók belső felén a visszapillantó tükrök mögötti háromszögletű műanyagba. Úgy néznek ki, mintha gyári tartozékok lennének.
Tegnap megálltam a munkácsi autószalon komplexumnál és odalopakodtam egy Renault Dusterhez. Belül a szokásos egydines fejegységes műszerfal, az üzemanyagtöltő fedél nem zárható, a tanksapka kulcsos. A Renault emblémákon kívül csak egy szembeötlő különbség van, az ára. 4.000.000Ft az alapfelszereltségű B4x2, a kiállított modell ára 4.800.000Ft-nak megfelelő grivnya.
Több szem többet lát.
Nálunk anyi nyest van a környéken, esteként alig tudnunk aludni, mert járkálnak a tetön. De úgy néz ki, itt más szeretnek enni, mert az autókat békén hagynak.
Nem nyest frakció :-)
Az se tuti. Mármint a puli. Az enyém csak a macskákat hajtotta, volt nálunk egy télen át a szomszéd Zastavája; hát szegény gazdi tavasszal hiába köszörült aksimerülésig. Ami puhább volt az alunál, azt mind megette. Mármint a nyest.
Sajnálatos. A megoldás: tegyél szert mielőbb egy virtigli pulikutyára. (Sokkal olcsóbb, mint egy háromsebességes ülésfűtés.) Minimum 15 év garanciát ad arra, hogy barátságtalan rágcsáló látogatók békén hagyják az egzotikus román gyári ízeket árasztó járgányodat...
Kedves duralyt! Teljesen igazad van, csak az én agyam mosta össze a két dolgot. Motorindítási problémákra nem is emlékeztem, csak arra a kapcsolási gondokra.
Ne reménykedj. Amilyen a mi tragacsunk kopirájt: román bűze, az még a görényt is bőven elriasztaná... Egyébként biztosan örökös daszter-oszkár díjat nyerne, aki a talin tuning-extraként lazán-faszán bemutatna egy nyestet...
Ezzel együtt jócskán bogarat ültettél a fülembe, mert meglehet, hogy kertünk büszkeségét, Szilaj Szittya Sündörgőt, avagy népes családjának valamelyikét (akik itt sorakoznak a teraszon minden este Szilaj Szittya Sámán kutyakajára pályázva) lehet, hogy leutaztatom kilencedikén...:-)
Úgy is meg tudsz bizonyosodni róla, hogy a felső élét bekened valamivel amit könnyen le tudsz törölni. Lecsukod a tetőt, majd kinyitod. Ahol a tető olyan lett ott hozzáér és még a motort sem kell kimerni. ;-)
Van valakinek infója, hogy a nyest mennyire szereti a dustert? Vannak autók, aminek a motorterébe előszeretettel mászik be és rágja szét a vezetékeket.
Én azt silabizáltam ki a német instrukcióból, hogy direkt ez a szerepe. Azt hogy mindenhol eléri e a gumi (bár gyanítom a méretei miatt ), csak akkor tudnám megnézni ha kimerném a motort a helyéről, ugyanis ezek az elfuserált mérnökök nem hagytak helyet a hab testemnek. Mondjuk most belegondolva lehet ez direkt van így. Képzeld csak el mi lenne ha gondoltak volna erre is. Szép nyugodtan megy az ember a családjával nyaralni, aztán a határon meg pöszén néz, mikor a motorháztető alól egy komplett afgán család kerül elő.
Csak egy kicsit "ugatnék" bele. Milyen porbejutás kevesebb amikor hűtő felől csak a bogarak és ezeknél nagyobb dolgok maradnak kívül. Persze csak üzemi körülmények között. :)
A kérdésem az lenne, hogy a gumi teteje eléri-e mindenhol a gépháztető belső felét? Mert ilyen esetben, esetleg rezgéscsillapító szerepe lehet.
Nem titok, 2000 forintért hozza a barátom, a hossza 2,2m. Ebből kb. 4-5 cnti leesik. Lecsukott motorháztetővel a gumi tömít így kevesebb a por bejutás is. Ja ami neked talán a legfontosabb Veszprém a hely ahol személyesen átvehető. Persze itt is él az opció a Veszprém Pest útvonalra, ugyanis azon közlekedek rendszeresen. Remélem ezek az infók már elégnek bizonyulnak számodra a döntéshez és válasz Dusteresnek is.
Hát ezzel most nem tudtam meg többet a dologról. Nekem ne dobj emilt, ha lehetne itt megbeszélni a dolgot szívesen venném, ha meg titok, akkor nem érdekel. :-)
Hát ezt az eladó adta, gondolom ő is a gépből szedte elő. Már közelítek a 20 ezerhez és még messze az évforduló, tehát az olajcserére figyelmeztető lámpának ki kell gyulladnia ha tényleg akkor van az ideje.
Mi az ábra Bibécskével Porzós uram? Hogy telnek a mézeshetek? A sunnyogásodból inkább arra tippelek (amint azt jó előre meg is jósoltam), hogy frigidnek bizonyult. Vagy netán te is csak buherálod-birizgálod vég nélkül (ami, mint jól tudod, körünkben gyógyíthatatlan fertőző betegség, csak mi, apacsok vagyunk az ilyesmire immunisak), ahelyett, hogy tisztességesen meghágnád?!
A papír nem biztos, kérdezd meg alvázszám alapján a márkaszervizt. De ha bemész olajat cseréltetni, úgyis az lesz az első, amit beírnak a gépbe, legkésőbb akkor kiderül.
Így igaz. A country pack 80.000.- volt: vonóhorog,gyári gumiszőnyegek, sárvédők elől-hátul.A vonóhoz pedig EU műbizonylat, ezt rakja ki LEGO-ból akármelyik tagállam rendőre....
Olaj: 4x4 dCi+FAP, nem vicc az olaj és 2300.-km-nél lecseréltetem, ne ússzon a spénben a motor még 17000 km-t. Turbo dieselek lelke az olaj, pláne, ha részecskeszűrős. ELF Solaris 5W-30 dpf (nem pedig pdf, az más.....).2.200 körül a weben, csak a gyártási idő és az RN szám legyen rajta, vihetem, nem 6.500.-be kerül mint a szervízé....azért ez sem 20 %-os árrés ha jól tévedek. 4.4 liternél nem közömbös.
Egy szóval sem hoztam összefüggésbe az összkerék kapcsolását az akksi problémával, sem a töltéssel, de azzal igen, hogy télen nehezen indulnak a motorok, mivel, nem képes kellően megforgatni az önindító.
Köszi mindenkinek! A dízellel kapcsolatban nincs előítéletem, csak a pénzügyi korlátok ugye... Valamint ha annyit mennék vele, mint amennyit eddig autóztam, akkor biztos, hogy soha nem térülne meg. (A havi törlesztőrészlet fix, az üzemanyag pedig nem, vagyis ha spórolni akarok, és kevesebbet megyek, akkor kevesebbet költök, a magasabb törlesztőrészleten meg nem tudnék spórolni...)
Az 5 éves garihoz kapcsolódó kötelező szervíz témához: (magam is ezt választottam) Szóval elviszem 2 és 4 éves korában, oszt annyi. Ugye így már nem is olyan vészes? Az aksis témához: A Meganomnak nagyobb aksija volt, kicsit néztem is a Dusikáét eleinte. Azért ha már jár az a motor, van töltés, nem hinném hogy az összkerék kapcsolása aksi probléma lenne. Érdekes amit duralyt írt, hihető is, de akkor is ezt gondolom.
Ehhez a Dacia kontra KIA Sportage (és Nissan Qashqai, Toyota RAV4, Hyundai LX35 stb) kérdéshez annyit, hogy a 4X4-es, turbódízel még mindig olcsóbb dusiban, mint a felsoroltak bármelyike 2 kerék benzinesben.
Igazából itt az a kérdés, mi ér többet, a márkanév, vagy a dízel-összkerék kombináció...
Köszi, valóban lélekemelő táblázat, de kis szépséghiba benne, hogy a gyártó állítja ezeket a saját termékeiről. Amúgy egyetértek, hogy elég jó kompromisszum ez az LX de télen kevésnek találtam. Jövő télen már a nagyfaluban fog szolgálni, oda talán jó lesz és nem kell drága pénzen télit vennem.
Kicsit furcsa nekem, hogy az CrossContact AT-t a traktorgumi mintázatával kevésbé ajánlják homokra és hóra.
- én azok közé a nyulak közé tartozom akik pénzt adtak ki a + garanciáért, volt két renaultom korábban.....
Amennyiben nem ragaszkodsz a márkaszervizek drága olajcseréihez és a sűrű szervizlátogatásokhoz és van vér ahol kell lennie, akkor nem muszáj ezt a pénzt kifizetned!
- mindenki lehúzza a benzines verzíót és nemcsak a dusternél, ez divat! Ha a körülöttem ténfergő, csetlő-botló autóstársakat nézem a városban, akkor egyáltalán nem tűnik lomhának a Dusi, autópályán meg mindig meglátom a mögöttem jövő hátsóját is, de a dízelessel ugyanígy volnék.... :-) A kettesben indulás mindkét verzíó 4x4-essel természetes, hiszen alig hosszabb a kettesük mint a normál autók egyese, a 4x2-esnél ez másképpen van!
- keveset mentem még vele, de aligha hiszem, hogy különösebb különbség lenne egy hasonlóan motorizált alsó középkategóriás autó fenntartási költségeihez képest, a 4x4-esek sűrűbb szervízelését / a garanciaidőben/ és a gumit kivéve.
- nem volt és nem is lesz vonóhorgom, ebben nem tudok segíteni.
Szerintem pöpec a benzines, ereje megvan, menni is megy, persze ha X6-ból ültem volna át ebbe, akkor nem ezt mondanám. :-)
A dízel még pöpecebb, nyomatékban majd' duplája és jobban is megy. :-) Ha nincsenek előítéleteid a dízellel, akkor az jobb szerintem.
Én viszont úgy okoskodtam a vásárlásnál, hogy az éves futás nem indokolja a dízelt, autóályára ha tehetem nem megyek stb..
És volt még egy nagy problémám a dízellel. Akkoriban közelebb volt az 5 millához, mint a 4-hez, ha mindent belerakattam volna. Azért a pénzért viszont már - elnézést mindenkitől - nem vettem volna Daciát, hanem inkább benzines Kia Sportaget ...
Visszaemlékezve egy általatok említett téli problémára ( „nehezen indul a Dusi, mert, dermedt az olaj „ ), az alábbi jelentős problémával szembesültem.
Amiről szó van, az dci motorokra vonatkozik!!!
Feltűnt, hogy indításnál, az indító motor, nagyon lehúzza az akkumulátort.
Méréseim alapján + szakműhely mérései alapján is, az önindító, 390A vesz fel indításnál.
Ez az érték túl magas az átlaghoz ( 180-200A ). Ez az akkumulátor, nem diesel motorokhoz való!!!
( Megjegyzem, minden renaultban, ez a kapacitású és indítóáramú akksi van beszerelve, legyen az benzines, vagy diesel.)
Ezen túl, a töltőfeszültséget is mérve, hidegen 14,2V, melegen pedig 13,9V, illetve, terheléssel még kevesebb. Indítózásnál, a feszültség 8,5V-ra esett, ami igen durva érték!!!
A fenti akkumulátor teljes feltöltéséhez, nem elegendő 13,9V vagy ennél kevesebb töltőfeszültség. A generátor töltőfeszültségének 14,4V-nak kellene lennie és az akkumulátor indítóáramának legalább 800A-nak.
Ha most, 25-28 fokos melegben ez történik, akkor talán már érthető, hogy téli viszonyok között miért indul nehezen.
A szakműhely tanácsa:
- feszültségszabályzót lecserélni 14,4V-ra
- nagyobb indítóáramú és nagyobb kapacitású akkumulátort beszerelni
ezzel, megoldódik a téli hidegindítás problémája.
Csak arra leszek kíváncsi, hogy e fent leírtakra, hogy reagál majd a szerviz „szakembere”?
Én benzines 4*2-es verziót rendeltem, orvosi rendelő színben (ez most lényegtelen). Nekem a hitel mellé a +2 éves garancia plusz, havi 690Ft-ba kerül a törlesztőbe építve. A hitel 4 éves futamidejű. Én nem az akciós, reklámozott finanszírozást választottam, mert elcseszettül magasak a kamatai, ez egy szokványos Renault credit konstrukció. Szerintem érdemes ennyit költeni a meghosszabbított garira, mert mégiscsak francia technikán csücsül az ember fia, és két Renault után elmondhatom, hogy azért bármikor történhetnek váratlan dolgok. A kereskedéstől kérd el a garanciaszabályzatot, abban benne van minden mire vonatkozik a hosszabbítás ez alapján döntsd el, hogy Neked megéri -e. Én is másoltattam belőle. Pl.: Utastéri kapcsolókra (bajusz és ablakemelő) nem vonatkozik, de a mechanikára igen. Nem rosszak a feltételei egyébként. 2 éves olajcsere periódussal számolva akkor se vészes szerintem ha márkaszervizben csináltatja az ember.
Szerintem megéri Dustert venni akkor is ha ritkán mész nehéz terepre, mert magas építésű, robosztus és van megjelenése. Könnyebb terepre elég a kétkerék hajtás is bőven, én se akartam megfizetni a felárát, mert igazán nehéz terepre nem járok, viszont kell az emelt hasmagasság. Normál útviszonyok között az elsőkerekes jobban is fogyaszt.
Már megint helyre lettem téve...nagyon helyes. :) Nekem Conti gumiaim vannak és abban tudtommal nincsen szilika. Ónóseső után úgy piruettezet mint egy prima ballerina, ugyanakkor a téligumis benzintemetőm nagyságrendekkel kezesebb volt.
Garit tudtommal senki nem vett közülünk mert számításaink szerint az ára és a márkaszervizben történő olajcsere költségei messze magasabbak mint ami az autó 5 éves koráig várhatóan előfordulhat. Persze még fiatal a típus ezért az idő fogja eldönteni, hogy okosak voltunk vagy sem.
Csak az ugyanolyan felszereltséggel 600 ezerrel többe kerülő 110 lóerős dízel változat ér fel minden tekintetben a benzinessel. Számold ki, hogy 2.5 liter fogyasztáskülönbséggel és az éves futásteljesítményeddel hány év múlva térül meg ez az árkülönbség és add hozzá a magasabb hitelösszeg kamatait. Nekem 5 év jött ki. A 90 pacis dízelnél se sokkal jobb a helyzet és ott több kompromisszumot kell kötni.
A benzines lomha (bocsánat, "nem lomha, hanem a külső megjelenésének megfelelően halad"), de a legerősebb dízeles se sokkal fürgébb. Azt még írták róla, hogy zajosabb, hát kinek mihez szokott a füle. Ignisnél halkabb az biztos.
Én a benzinest használom, tehát elfogult vagyok. Előtte 1.5 dci Renault-m volt, az se rossz. Evvel az átlagfogyasztás 8.5 l/100km 15.000 km alatt. Eddig semmi hiba. Elég lomha, terepen viszont nagyon otthon van. Ha nem szükséges a terepjáró képesség, akkor szerintem ne ezt vedd, vannak nagyobbak olcsóbban, pl. Logan MCV, Lodgy.
Üdv mindnekinek! Erőteljesen vizsgálom azt a kérdést, hogy váljak-e én is Duster tulajdonossá, ezért érdekelne szakavatott vélemény néhány dologgal kapcsolatban:
- például érdemes-e +Dacia +garanciát is venni az autóhoz?
- a tc nagyon lehúzta a benzines verziót (itt http://totalcar.hu/tesztek/2010/08/19/aki_teheti_ne_ezt_vegye/) ennek mennyi a létjogosultsága? (Mondjuk annak az újságírónak a szava, aki olyan nagy szakember, hogy nem kell elolvasnia az user manualban azt, hogy terheletlen esetben el lehet indulni 2-esből az már eleve kissé gyanús, valamint miért is akar valaki fittipaldizni egy terepjáróval?)
- illetve az üzemanyagköltségen kívüli fenntartási költségei milyenek az autónak? (Az tudom, hogy a gumi drága rá, de hogy van-e valami extrém dolog, ami szükséges a normális autózáshoz az üzemanyagon kívül?)
köszönetem és hálám annak, aki válaszol!
(A gyári vonóhorog drágának számít a maga +130eFt-os árával beszereléssel vizsgával mittoménmivel együtt, vagy pedig elfogadható?)
No, ugye?! Már kezdtétek megingatni a bizalmam a mislenemben. (Marci, van még esetleg egy-két ellentromfod a témában?)
Jegen pedig csakis az imádság segít. Vagy a jól megélezett korcsolya. (Nekem aztán elhihetitek, mert zsenge ijfú koromban későbbi hokivilágbajnokokkal jáctam egy csapatban...:-)
"A Michelin Latitude Tour HP egy szilika alapú gumiabroncs, amely jól használható havas-jeges útviszonyok között, szélessége okán a mély havat kivéve."
Hát igen, a négyévszakos gumi gyakorlatilag egy téliesített mintázattal ellátott lágyabb nyári. Mély hóban elmegy, még száraz úton is, de ha jeges akkor jajj neked mert szilika nincs benne.
A kisáruszállító gumiknak nagyobb a teherbírásuk de alacsonyabb sebességre tervezik őket. Ha épp jobb áron van mint a normál gumi akkor használható, csak arra kell vigyázni, hogy legalább Q sebességindexe legyen. Terepjárógumi szerintem fölösleges 4x2-re mert a szélesebb bordázat miatt többet fogyaszt.
Nemtom, milyen bérceken lévő utcákon mászkáltál (és mennyivel), de nekem télen is igen jól szerepelt a négyévszakos mislenem. (A talin majd mutatok róla mozgóképet, hogy milyen mély, alul-felül fagyos hóból másztam ki vele. Bár a nyomok utólagos videózásából nem derül ki igazán, hogy mennyire necces volt a helyzet.) A gumisomnak is ugyanez a véleménye: télen is bőven lehet rá számítani, ha lapos helyen gurulsz, és nem mászol vele hegyet. Szóval elég erősnek érzem a totális tiltást a tót atyafiak részéről...
Ezen mondjuk nem csodálkozom. Nekem nagy volt a szám annak idején itt a fórumon, hogy simán elmegy a négyévszakos télen, csak ésszel, óvatosan kell menni. Ezzel szemben a tapasztalat meg azt mutatta, hoyg nem sikerült mindig abba az utcába befordulnom ahova szerettem volna, mert egyszerűen túlcsúsztam, az ABS pedig hiába rúgdosta a talpamat.
Oké biztos láma is vagyok, de idén már téligumin nyomom..egyébként tudja valaki mi a különbség a személyautós, kisáruszállítós és a terepjárós gumik között? Nekem elég a személyautós....vagy mindenképpen a terepjárós kell, mert annak esetleg erősített oldala van ...?
Ha már büntetés-folklór a téma a határon túl: Tótországban télen nem kívánatos a négyévszakos gumi. Egy-kétszáz euróba fáj, ha lebuktok. (Egy ottani daszteres matador szíves közlése, aki személyesen szívta meg.)
Mar C-nek igaza van! Amennyiben menetes Tehát csavarral rögzíthető akkor bizony le kell venni. A konzul témát meg sűrgősen felejtsd el. Megnéznélek egy horvát alagút előtt amint nekiálsz vitatkozni a helyi géppityus erőkkel, hogy közben a mögéd kapcsolt vontatón egy vadidegen ügyfél új hajója figyel a ponyva alatt. A konzul szót ki sem bírnád mondani, már a K-nál csavarra szednének téged meg a hajót is. Aztán magyarázkodhatnál a tulajnak. Ezt csak dióhéjban írtam, meg az egész vonóhorgos sztorit is csak azért, nehogy valakinek ezzel rontsák el a nyaralását. Hidd el a jó szándék vezérelt, de nem jobb a helyzet olaszban ,spanyolban sem. Az osztrák tírpákokról külön fejezeteim vannak nem kevés, de ez nem ide tartozik. Zárásul annyit, a renaultnál megkérdeztem és ők is osztották a véleményem, tehát szerintük is le kell venni ,noha csavaros is, de , hogy mást nem mondjak, ott a rendelet tényleg elég érdekes.
Szerintem az anyás megoldás nem számít rögzítésnek, de egy zizzentés heggesztővel a menetre megoldja ezt a kérdést.
A konzul pont le fogja tojni, hogy milyen vitás ügyed van a rendőrrel, addig a füle botját se mozdítja amíg nem vagy rács mögött. Max hív egy tolmácsot vagy megmondja mennyi egy helyi rendőr szokásos tarifája.
Nos, meg is van a hatályos magyar jogszabály az uniós megfeleléssel együtt. Egyetértek az előzővel tehát., de a kékkel emelt szöveg elég érdekes....:
6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet
a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről Vontatásra vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek 21. § (1) Arra nézve, hogy a jármű vontathat-e és ha igen, hány darab és milyen pótkocsit, a hatósági engedélyben foglaltak az irányadók. (2) A pótkocsi (pótkocsik) össztömege nem haladhatja meg a vontatásra használt a) személygépkocsi össztömegét, b) autóbusz össztömegének a felét, c) tehergépkocsi össztömegének az 1,4-szeresét, d) vontató, mezőgazdasági vontató és lassú jármű össztömegének a négyszeresét, e bekezdés rendelkezései a félpótkocsira nem vonatkoznak. (3) Üzemi fék nélküli könnyű pótkocsi gépjárművel, mezőgazdasági vontatóval és lassú járművel abban az esetben vontatható, ha a pótkocsi össztömege nem haladja meg a vonó jármű 68 kilogrammal növelt saját tömegének a felét. (4) Ráfutó fékkel felszerelt pótkocsi abban az esetben vontatható, ha a pótkocsi össztömege nem haladja meg a vonó jármű össztömegének a háromnegyedét. A vontatásra vonatkozó további műszaki feltételek 22. § (1) Az 5-8., 17., 18., 21., 33. és 34. §-okban említett adatok, a gyártó által közölt és a forgalomba helyezés engedélyezése során megállapított adatok, valamint a pótkocsi csatlakozásához szükséges szerelvények meglétének, illetőleg felszerelhetőségének a figyelembevételével kell meghatározni, hogy a jármű vontathat-e pótkocsit, illetőleg hány pótkocsit vontathat és azt a jármű hatósági engedélyében fel kell tüntetni. (2) Európai típusbizonyítvánnyal rendelkező járművek esetén a vontatható pótkocsi össztömeget az európai típusjóváhagyás során meghatározott értékkel megegyezően - a 21. § (4) bekezdésében meghatározott feltétel figyelmen kívül hagyásával - kell megállapítani.
Vonóberendezésre vonatkozó további műszaki feltételek 24. § (1) Gépkocsin - a terepjáró, valamint a különleges célú gépkocsit kivéve - horgos rendszerű vonóberendezés nem alkalmazható. E rendelkezést csak az 1991. évi július hó 1. napja után engedélyezett járműtípusokra kell alkalmazni. (2) A pótkocsi vonószerkezetének olyannak kell lennie, hogy az össze- illetőleg szétkapcsoláshoz szükséges kézi erő a 250 N-t ne haladja meg. 121. § Ez a rendelet a következő uniós jogi aktusok végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapítja meg: j) a Bizottság 1005/2010/EU rendelete (2010. november 8.) a gépjárművek elvontató berendezéseire vonatkozó típus-jóváhagyási előírásokról, továbbá a gépjárművek, az ezekhez tervezett pótkocsik és rendszerek, alkatrészek, valamint önálló műszaki egységek általános biztonságára vonatkozó típus-jóváhagyási előírásokról szóló 661/2009/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet végrehajtásáról;
A vonohorog ha leszerelhető tehát nem RÖGZITETT akkor le kell venni igy a csavarral szerelt tehát nem menetes vonohorog fent maradhat !!
Ha viszont belellog a rendszámtáblába akkor is le kell venni de a rögzitetteket ugy szerelik fel hogy nem log bele !!
A dusternak a gyáéri vonohorga fix azaz csavarral szerelt igy nem KELL !!!! levenni !!
A kivágás nem tom mit láttál ki van könnyitve ahol vágni kell igy semmi sem látszik bár lehet hogy egy pár feles után nekem sem menne szépen :)
Ugy hogy ha gyári van fent nyugodtan menj vele ha a rendőr bár hol még Horvátban is reklamál hát akkor marad a magyar konzul ! De igazad lesz és nem fog semmit tenni !
Ne haragudj de horvát rendőr az európai unió jogához kb. annyit ért, mint cipész a harangöntéshez.Még a csatlakozás után 5 évvel is csak kapizsgálni fogja, mint a mieink. Majd azért utánanézek én ennek az "EU-dolognak" és közérdekből jelentkezem. Az enyém is vonyós és levizsgáztatva vettem át EU forgalmival......
Így igaz, bár ha maszekhoz mész simán rádsózza "mer az az olcsó főnök". Nekem amúgy auto-hak g62v van. A lehető legjobb választás szerintem annak aki sokat futózik, de tény, hogy nem olcsó. Létezik egyébként olcsóbb verzió is, még két darab ugyan ettől a gyártótól. Azok bármelyike megfelel mivel egyiknél sem kell lököst vágni, de a le és felszerelésük körülményeseb.
Engem is rá akartak beszélni a szalonban, de nem hagytam magam. Elmondás alapján a Dusterek kb: 80%-ra raknak horgot. Mondtam, hogy nincs rá szűkségem, aztán nem piszkáltak. :)
Azért kértem két extrát remélem meg tudnak bírkózni vele.
Már én is gondoltam rá, hogy ha visszakeveredek a nagyfaluba akkor a farkincának jobb helye lesz a csomagtartóban. De milyen az ami neked van? Úgy hallottam fix horgot már nem engednek felszerelni egy ideje.
Szerintem ez napokon belül kiderül , amennyiben kell neked hét végén beszélünk itt és felhozom neked vasárnap egy megbeszélt helyre és időben. Ezzel lekörözzük a régóta szervezett találkozósokat, igaz ez csak egy kétszemélyes és igen rövid buli lesz.
A gyári vonóhoroggal szerintem a következő a probléma: Kishazánkban sajnos hamar lábakél, de nem azért mert valakinek kell hanem mert súlya van így 1 de legalább kettő kannás kijön belőle. Az autó lökhárítóját (és szerintem ez elfogadhatatlan) szét kell vágni a felszerelése miatt. Láttam gyári "megoldást" , mit mondjak nem tetszett és akkor még finom vagyok. A csatlakozóaljzat elhelyezéséről nem is beszélve. Mondhatnám hogy az élet megtanít , de ez nem ilyen fórum meg amúgy is közhelyes szerintem. Ami viszont tény hogy ismerősömnek pár hete a horvát rendőr 2000 igen 2 ezer kunáért elárulta, az euban ezévtől élő jogszabályt , miszerint ha nem vontatsz nem lehet fent a horog. A RENAULT persze tudja ezt és neked "szerelhető" horgot ad el csak nem gondolom , hogy nyaralni 2db 22-es villáskulcsal a zsebedben jársz. Meg amúgy is macera ott térdelni és le fel csavarozni. Ez az én egyéni véleményem és érveim, lehet cáfolni vagy vitatkozni.
Bárhol átvehető Pesten is csak előre kell időontot meg helyszínt egyeztetnünk, amúgy a cucc most Veszprémben van, de mint írtam ha csak azért kell hogy legyen inkább engedd át olyannak akinek tényleg kell.
„Az ember esténként műszaki adatlapokat olvasgat, rajzol, tervez, számol...”
Lássátok Feleim: ezért ilyen siralmas a népszaporulat. Az én időmben esténként (de akár egész „álló” nap) egészen más jellegű tevékenységre koncentráltunk...:-) Már bánom is, hogy annak idején véres verítékkel kiköveztem/tük számotokra a szexuális forradalmat, jó erős alapjainak lerakása révén. De vajon mijalóér' hajtottunk annyit, ha esténként műszaki adatlapoztok? He?
ELADÓ 4db. HEKO márkájú légterelő! Az elsők 1 napot voltak fenn, a hátsók is agyonhasznált szarok, mert azok 2-őt. Az eladás oka egyszerű, formás, mutatós darabok, de pont arra nem alkalmasak amire vásároltam (menetszelet terelni). Inkább azok jelentkezését várom akik dizájn szempontjából szeretnék. Amennyiben valakinek tényleg fontos a termék funktcionalitása is, annak ezt nem javaslom, viszont van egy másik márka amit bátran és ez tapasztalat. Kikiáltási ár: egy jó erős felebaráti kézfogás. A termék csak személyesen vehető át a Veszprém és Budapest útvonalon előre megbeszélt időpontban. Postára nem szaladgálok nem vagyok titkárnő. Tehát boldogan odaadom bárkinek aki szükségét érzi (ne kelljen kidobni), de örülnék ha olyan jelentkezne érte akinek tényleg kell, nem csak egy újabb az autóra ingyen felaggatott vacakot lát benne. A teljesség kedvéért meg kell említeni, hogy a két első terelő levételkor megsérült (2 mm hosszban elrepedt). Azonban ez sem a "működését" sem pedig az esztétikáját nem zavarja , ugyanis felhelyezés után a kédergumi a sérüléseket elrejti.
Más: Amennyiben valaki úgy dönt, hogy a szervíz álltal felkínált (szerintem gagyi) vonóhorog helyett másikat szeretne és mondjuk saját maga próbálkozik meg a felszerelésével, forduljon hozzám bizalommal. Én már ezen túl vagyok, szóval megint csak tapasztalatból beszélek. Tudok segíteni a csatlakozóaljzat elhelyezésében és a kábel elvezetésében is, valamint a kétkörös visszajelző bekötését is el tudom magyarázni. Igény esetén képeket töltök fel az enyémről.
Lehet nem vagyok normális, de sokkal boldogabb lennék, ha konténerben kapnám a ház elé. Aztán aprólékosan saját magam összeraknám. Így menet közben egyszerűbb lene minde +-t belerakni.
Biztos azért van ez, mert a gyerekkoromban még nem volt volt lego. ;-)
Ha már barkács. Egyre jobban idegesít, hogy nincs semmiféle takarás ... (na ezt most hogy mondjam el ) ... szóval a szélvédő és a motorháztető között. Ott van a hatalmas a rés, látni hova van ragasztva a szélvédő. Látott már valaki esetleg egy utólagosan beszerezhető takaró okosságot oda?
Ne hallgass a tomahawk hajigálóra, én totál megértelek! :)
(Az ember esténként műszaki adatlapokat olvasgat, rajzol, tervez, számol, előre begyűjti a szükséges cuccokat, hogy minél előbb belekerülhessen a drágaszágba minden cucc... :))
Te is fiam, GToni... Szóval te is gazdagítani fogod a körünkben szép számban jelen lévő „daszterbuzerláló sufnimatadorok” dicső táborát. Csak azt nem értem, hogy mijalónak rakják nektek össze a gyárban a járgányt, ha nyomban szétcincáljátok?! Ilyen erővel elhozhatnátok akár darabokban is, oszt indulhatna a legózás kedvetekre. Nemiga'?
Hát, ez pech. Majd egy perces néma felállással fogunk rád emlékezni, mint prominens hiányzóra...
A megjött tragacsodhoz viszont drakulálok! (Annak ellenére, hogy már abba se vagyok biztos, hogy lesz-e mindösszesen annyi fogunk, amennyi mobil fogorvosi rendelő hirtelen elburjánzott körünkben...:-)
Hát..., ahogy közelről elnéztem, nemhogy SZSZSZD-ból, de a csörlőből se maradt volna ott egy hangyafasznyi darab se... (Pedig úgy 4-5 éve még ugyanoda bemerészkedtem a felakadós eszkortommal is. Azóta ennyit durvult a helyzet. Vadul a természet keményen elfele...)
Azt viszont már jó ideje meg szeretném pedzeni, hogy miért nem látunk a találkozó résztvevői között? (Az egyébként valaki által már megint szétbarmolt excell táblában.) Szerintem ott lenne a helyed, mert nélküled vajon hol pofáznánk a dicső tragacsainkról?
Nem rossz, de a korábbi motázsaid jobban sikerültek. Tudod, amikor még sarat is tettél az autóra. Ezt meg ha jobban megnézed látszik, ahogy tükröződik az autó fényezésésn a tesco homlokzata.
Muszáj volt vigyáznom, hogy ki ne csorbuljon a tomahawkom. Szükség lesz az élességére, mert ha nem fogtok jól viselkedni a talin, igen barátságtalan lenne a részemről, ha életlen szerszámmal skalpolnálak meg titeket...:-)
Hékások! Amíg ti agyonkoptattátok a madarasteszkó parkolókat, SZSZSZD-óm errerfelé járt:
1. Itt utoljára honfoglaló őseink csámborogtak:
2. Végállomás. Innen kellett volna még 400 métert bozótharcolni. De az ott szalonnázó amazóniai erdőírtók szóltak, hogy inkább ne, mert ezt a terepet ők is megszívták...
3. Szorult helyzetben (1)
4. Szorult helyzetben (2)
A legfőbb szívfájdalmam, hogy száraz idő lévén nem tudtam (pedig igen akartam) feje búbjáig összesarazni SZSZSZD-t. Pedig nem ártott volna bemutatni nektek, hogy mire is való egy ilyen járgány. Úgyhogy ilyen patyolattisztán lehet, nem is megyek a talira...
Fejlettebb műszaki kultúrájú országokban (pl. Németország, Cseh/Szlovákia stb.) a gyári gumiméret a forgalmiban is szerepel, a műszaki vizsgán vagy közúti ellenőrzéskor bukta.
A korszerű személyautókon a kormánylegördülési sugár általában negatív. Ez azt eredményezi, hogy durrdefektkor ellenkormányzási erő keletkezik.
Egy jobb első durrdefekt a kormányt enyhén balra(!) fogja húzni, a kocsi így magától egyenesben marad.
Ugyanez a hatás, ha pl. félig jégen ráfékezünk, a kormányon ébredő erő a megpördülés ellen hat.
A régi autók pozitív kormánylegördülési sugara ilyenkor szinte kitépte a kormányt az ember kezéből, és a rossz irányba forgatta.
Ez nem új találmány, elsők között alkalmazták például a VW 1303-ason (a domború szélvédős Bogár).
Szerintem csak az első-hátsó tengelyek közti fordulatszám/átmérő különbségekre érzékeny, ezért kér körbe 2.0 bart a gépkönyv, de ha minden kerék nagyobb az nem zavarja.
Viszont. Meg kell nézni, hogy minden terhelésnél, kitekert kormánynál is elfér-e a nagyobb kerék?
A nagyobb kerék megváltoztatja az első futómű kormánylegördülési sugarát, ennek utána kell menni kisebb ET-számú felnivel.
Tehát nem csak arról van szó, hogy elfér-e, bár az tény, hogy hatalmasak a kerékjáratok.
Semmi különösebb nem történik. Arra kell ügyelni, hogy a jobb-balos fordulóknál ne érjen be az abroncs a kerékdobba, a műszaki vizsgán pedig kiszúrhatják. Azért az általad kinézett kerékméretre kiváncsi lennék, mert a mostani is már elég ballonos...
Szerintem nem olyan vészes a márkaszervizes rezsióradíjakat ismerve.
A karabantartási ütemterv szerint az alábbiakat kell ellenőrizni az átvizsgálás során: Korrózióvédelem, kipufogó, folyadékszintek, szervó, hűtőrendszer, tömítések, gumi tartóelemek, gömbfejek, lengéscsillapítók, autógumik, kerékszelepsapkák, tárcsák és fékbetétek, világítóberendezések, üvegek, ablaktörlők, légzsák és motortéri cimkék, műszerfal kijelzők, dokumentáció és karbantartási cimkék elhelyezése.
Ha nem írtak semmit a szervizkönyvbe akkor jól őrizd meg a számlát.
Ígértem beszámolót az első éves szervízről. 4x2 Benzines a járgány 10700 km van benne és Miskolcra vittem szervízbe. Nagyon rendesek voltak, minden kérdésre kedvesen válaszoltak, amit jeleztem azt megnézték. Igazából nincsen arra előírás hogy mit kell ilyenkor megnézniük, hanem amit én mondok panaszokat azt megnézik. Se számítógépre nem dugták, se futóművet nem vizsgáltak. Megemelték alánéztek, de különösképpen nem csináltak semmit. Töltöttek bele egy kis hűtőfolyadékot, megnézték az olajszintet, amit rendben találtak, illetve a keréknyomáson állítottak. JA ha már itt járok, ez egy érdekes téma, hiszen mikor elhoztuk a szalonból 2,8-3 bar volt a kerekekben, holott a gyári adatok szerint kettőnek kellene lennie. Viszont tapasztalatból mondom, hogy ha kettő van csak benen akkor laposnak tűnik és gurulása sincs az autónak. Ezen csodálkoztak a szerelők, de kiegyeztünk az egységes 2,2-ben.
Problémaként a következőket vetettem fel: A hátsó ajtókon nagyobb tempónál befújt a szél, a váltónak fémes hangja van, a hátsó hangszórók nem úgy szóltak, mint az első pár. Az ajtókon állítottak, észrevehetően beljebb zárnak. A hangszórónak semmi baja nem volt, kiderült csak beállítás kérdése volt az egész a rádión. A balance az első párra volt állítva. A váltóval pedig nem tudtak mit csinálni, mert egyrészt hozzá sem lehet férni, másrészt megnéztük egy másik új autóban is és ott is ugyanolyan volt, tehát ez gyárilag ilyen, de igazából ez nem hiba. Ja és a fékpedál oldalirányú lötyögését is megnéztük, ami szintén gyárilag ilyen mert másik két Dusterben is hasonló jelenség volt tapasztalható, amivel még egy métert sem mentek. Mindezekért 9000 Ft-ot kértek. Kicsit lehúzásnak tartjuk, mert gyakorlatilag alig csináltak valamit, a szervízkönyvbe nem írtak semmit, mert azt mondták ezt nem kell, majd csak a két évest vagy 30 ezrest. De ha meg nem viszem el akkor elvesztem a garanciát. Mindegy az a lényeg hogy semmi baja, teljesen meg vagyunk vele elégedve, az 5 fős család kényelmesen elfér benne.
Valószínűleg nincs ESP/ASR-ed. Nekem sincs. Ilyenkor gyakran kipörögnek az átellenes oldalon levő első és hátsó kerekek. Egyszerre csinálják, úgyhogy egynek hallod. De a kipörgés nyomait hátul is meg fogod találni. Ezen én is átmentem.
Ha auto állásban van a kapcsoló, akkor csak akkor lesznek hajtott kerekek a hátsók, ha az elsők kipörögnek. 4WD-ben nem pörögnek ki az elsők az általad említett útszakaszon, de nagyobb dagonyában, havon, vizes agyagon bármikor bármelyik kipöröghet.
Mégegyszer menj ugyanazon az úton 2WD-ben és akkor láthatod, ill. érezheted a különbséget!
Most nézegettem a régebbi írásokat a fórumon, és láttam, hogy a verda átvételekor csak 80000-et fizettél üzembehelyezési költségként. Én kb 1 hónap múlva fogom átvenni a Dustert, de a kereskedésben 130000 körüli összeggel kínálgatnak. Neked mi volt ebben a 80-ban? A vagyonszerzési illetéket ott fizetted, vagy külön az apehnak, önkorm.-nak, akárkinek.... Ahogy olvastam a bejegyzésed van egy olyan érzésem, hogy át akarnak b.ni.
Régebben 70-80 között volt a forg.-ba helyezés, a kereskedő a vagyonszerzési illeték növekedésével magyarázta az árak elszállását.
A 4x4-es tulajdonosokat kérdezném, hogyan lehet tudni /kipróbálni/, hogy működik-e négykerék hajtás? Nekem gyanús, hogy valami gond van, mert egy nem is túl meredek nyomvájús útban pörögtek a kerekek és úgy éreztem, hogy csak az elsők.
Bár az enyém is felhajtható, de gondolom, te sem hajtod fel/le mindenegyes biztonsági öv becsatoláskor. (Arról nem is beszélve, hogy ilyenkor mi történik a tároló rekeszben lévő tárgyakkal...:))
A felsorolt két hátrányán kívül van egy harmadik is a kartámasznak: a kézifék behúzása is kényelmetlenebb... :(
Nem tudom mi van benne, csak gyanús, hogy nem hidrotőke. A régebbi Citroenekben volt valami megoldás, hogy bő kétszázezer kilométerig nem kellett a szelepekhez nyúlni. Talán valami lapka, amit nagy futásteljesítménynél vastagabbra cseréltek, vagy excenter, nem tudom, de mechanikusan oldották meg a dolgot, az biztos.
A Fabián hidrotőke volt, de ott mindig hallatszott beindításkor pár kósza csattanás. Meg a Mercimen is. Itt semmi.
A franciáknál nem divat a hidrotőke szerintem, csak a szőlő. Valami más megoldást alkalmazhattak a szelephézag állandó értéken tartására, mert nem hallom, hogy hidegen csattognának a hidrotőkék. De tény, hogy ezen sem kell szelepet állítani.
A cégnél 3db 4D dusi van, az első havi fogyasztási átlagok (3-4000 km futásteljesítmény után): 6,6 6,7 és 7,0 l/100km. Gondolom, tudjátok melyik kocsi az enyém... :)
A másik, beszereltem egy kartámaszt is, elsődlegesen a rakodóhelyek bővítése érdekében. Hát...aki a beszerelést tervezi, szerintem jól gondolkodja meg. Az ülésállítás nehezítése még hagyján, de hogy a biztonsági övet csak akrobatikus mozdulatokkal lehet minduntalan becsatolni, az eléggé zavaró...és ez független a kartámasz típusától. Nem véletlen, hogy a tervezők kihagyták ezt a tartozékot.
Ellenben akkor is plusz költséggel jár ha ingyen adják mert tölteni kell bele az olajat. Létezik valami speckó gáz amit a tartályba kell tölteni és az gondoskodik a plusz kenésről. Gondolom az a hátránya, hogy így kevesebb LPG fér a tankba. Valahogy nem fogy el a gázzal ezért több tankolást is kibír utántöltés nálkül. Többet nem tudok róla, egy Suzukis barátomnak oldották így meg a kenést.
A Dusterem üzemanyagbetöltő nyílásának ajtaján belül egy középen lyukas fül van. Szerintem ez arra való lenne, hogy a központi zár reteszelni tudja egy szervomotorral ezt az "ajtót" is. Így, ha az autó zárva van, nem lehet nyitogatni ezt sem. Tudtok olyan felszereltségi szintéről a Dusternak valahol a világban, ahol a központi zár ezt is zárja?
Ha a 4x4-nek is normál pótkereke van, akkor ez nem lehet ok a különbözőségre. Inkább az lehet probléma, hogy annak belül van, így a tartály csöveit ki kell vezetni a csomagtérből.
Én egy kicsit pironkodok is, hogy ezt a távot jellemzően vidéki, alföldi országúton tettem meg és nem ártérben, úttalan utakon, szügyig érő hóban. Tegnap azért rodeóztam egyet az Eger környéki hegyekben, baromira élvezem, hogy nem kell attól félnem odacsapom az alját az első fűcsomóhoz. Valamint a múltkor elismeréssel övezték, mikor a hidegkúti turistaházhoz egy vízmosásszerű úton leereszkedett gond nélkül. (Felfele taktikusan kerültem, 4x2 lévén)
Oké, erről Luberól még nem is hallottam, nem is került szóba. Arról ugyan beszélt a fazon, hogy bizonyos japán autók szelepei nem bírják a gázt, de hogy ez rám nem vonatkozik.
Én is nézegetem már egy éve a gázos infókat, hallok mindenfélét. Meg is tudja keseríteni az ember életét, ha sz@rul működik, de ez a Váci tényleg profi. Lehet a 4x4-be nem fér 60L tartály. Nem tudom...Meg a Flash Lube is egy komoly opció. Tízezreket kérnek érte máshol, a motornak meg vitamin.
Nekem megér 300-at, és együtt szervízeltetem az autóval, nem tudnak kire mutogatni, ha gond van stb...
Az enyémben is pontosan 67400 km van(Dci4x4)... látom mások is tolják neki és nem vasárnapi "misérejárásra" vették! Én eddig tökéletesen meg vagyok elégedve vele!!!
De valami különbség lehet a 4x2 és a 4x4 között, mert előbb megkérdezte, hogy az enyém milyen, majd megkönnyebbülve hozzátette, hogy: "- Akkor jó, az 238 e Ft." Mondjuk én már ezt is sokallom, de ha "ez a legjobb gázszett", akkor legyen.
Végre lehet gázos-frakció is! Mert eddig unatkoztam... :)
Május 13-án volt az autó egy éves, 18-án lesz az első szülinapja a gázszettnek. Most vagyok 67.000 km-nél. Lassan befejezzük az ismerkedést, jöhetnek a szürke hétköznapok. Eddig szuper minden, de még nagyon az elején vagyunk közös életünknek. (Na jó, terveim szerint egyharmadánál)
Az biztos, hogy minden tankolás vidámság lesz!
A pótkerékben ne menj bele kompromisszumokba, ami kikerül a kocsi aljáról, az a csomagtartóban állítva, oldalra helyezve nem foglal jelentős helyet és egy terepjárónál (SUV-nál, mifenénél) nagyobb eséllyel számíthatsz gumisérülésre. Olyankor a javítószett nem sokat ér szerintem.
Nekem a benzines 4x4-esre mondtak ennyit, miután jeleztem, hogy 215-ért van ajánlatom, igaz, szintjelző nélkül. De tök mindegy, mert 300-ért NEM fogom gázosítani. Szerintem neked azért mondtak többet, mert két hónap távlatában nem lehet a forint árfolyamát megjósolni. Még rövidebbre se, de ezt hagyjuk.
Hát kinek mi a szép. Kedvenc autókerekeim: Citroen Kacsa, Citroen DS, VW Bogár, LADA Niva... oldalról ezek mutatnak a legjobban. Kiver a víz a peres gumiktól, de a nagy átmérőt szeretem. És hidd el, hogy az ilyeneket jó vezetni! Nem pattognak alattad és nem kószálnak el a nyomvályúkban. A kormányzás könnyű. Megcsúszás előtt jó előre figyelmeztetnek a nyikorgásukkal, míg a széles gumik nagy cetripetális erőnél, túl hirtelen veszítik el a tapadásukat. Én abban bízom, hogy egy 195-ös gumi nem fog ijesztően hatni.
A tartály a pótkerék helyére megy. Lesz defektjavító, meg már beszerzés alatt van egy szükségpótkerék, Suzuki SX4 felbővítve pont jó lesz. Majd valahogyan beépítem.
Szerzet!
Sajnos 300 KHUF a Váci gázszett. Elég jól megkérdeztem. Nem lesz hiteles az autó. Kérdezz rá még egyszer, és ha tényleg neked 230-at mondtak szólj nekem is!
Gondolom, hitelre veszed, mert amúgy 238. Én is oda készülök. A 60 literes tartályba amúgy 52-54 liter fér, mert a nyomásszabályzó nem engedi tele tenni. Egyébként én is ott akartam megvenni, de nekem is túl keveset kínáltak a Scénicért. Egy cipőben vagyunk. Tarts ki júliusig.
De már a régi Fabigyó is létezett 115 lóerős benzines és 130 lóerős dízellel, a mostanit nem tudom.
A Porzóra én keresni fogok keskenyebb (lemez) felnit, nézek rá valami váltóméretet magasabb oldalfallal, durva téli mintázattal, az remek lesz terepre meg ezekre a katasztrofális pesti utakra. Nem szeretem a peres gumikat, mert ráznak. Ebből a szempontból a gyári /65 átlagos, én magasabbat szeretnék.
Most végre jelentkezem a csapatba. Ma megrendeltem. Medvebarna benzines 2x2 „Szepvéj” :)
Július 13-ra ígérték az átadást amit mindjárt javítottak is 17.re, már ha babonás lennék a 13-as szám miatt.
Budakalászon rendeltem meg, majd másfélszer annyiért számították be az Ignisemet, mint bárhol máshol, és még kedvezményt is kaptam. Vácon akartam, de hát az Ignis…
Tesztvezettem a dízelt és a benzinest is, a dízel egy álom, a benzines, hááát…
Ahogy megérkezik azonnal megy Vácra, és megy bele a gáz. Ma jól meglátogattam a váci szalont, és tanulmányoztam a gázszettet. Naggyon profi dolog. Az árba beletartozik a Flash Lube rendszer is, ami egy plusz adalékos kenést ad a motornak. De mi motorunk nagyon jól bírja a gázt nélküle is, a károsodás veszélye kizárt. Ezt mondták. Teljesen meggyőző, és a Daszter hatalmas tankajtaja alá befér a teljes értékű gázcsonk is, erről is megbizonyosodtam. Ugyanazt a gázszettet szerelik, amit a gyárban is, csak a gyáriba 35 literes tartály lesz Vácon meg 60 (!) literes. A garancia is megmarad, és nem sokára az egész országban fogják szervizezni a gázos dasztereket, mert idén jön a gyári gázos is.
Mindent egybevetve nekem megéri a 300 Ft beszerelési költség, és így teljesen hivatalos is a dolog. Ajánlom mindenkinek Vácot is, meg Budakalászt is!
Ezeket tudtam meg, és most nehéz várakozás következik. :)
.." mert kötekedős kedvemben vagyok..." Melyik szerzetesrend tagjai kötekednek ilyen keményen ?:-)
Igazad van persze. De én azokhoz szóltam, akik "csúzlimotoros virsligumis " fábiások . S ha ők cserélik az autót Dusterra, így vagy úgy, ezért vagy azért, de növekedni fognak a kiadásaik valamelyest, nem árt erre gondolni előre .
Egyébként valami el van itt szúrva kérem nagyon. Bemegyek a pc boltba mondom kéne vincseszter olyan mint amit tavaly vettem, 15 rugóért 500 gigás . Van, csak most 28 000 ft , mert ázsiában cunami volt meg tudjafeneminemvolt. A gumi szintén ázsiától drágul..
Így is van . Alap fábia csúzli motorral és milófütyi kerekekkel. :-) Most komolyan, szerinted létezett másfajta fabia is?
Tudod, elég kevés olyan daszteresről hallottam, aki az X6-ot vagy a Q7-et cserélte le a Daciára és a jövőben sem ők fogják jelenteni a törzsvásárlói kört. Szerzet, barátkozz meg a gondolattal, a duster olcsóbb, mint a fabia . :-)
Csörlővel kicsapatom, míg a rézbőrű asszisztál, eredeti navaho kankígyó hájával nyálkohártya kezelést kapsz. Én viszek a Tüdő és Nemibeteggondozó köpőcsészéjéből egy kis szájvizet. Tuti therapy..
Akkor neked alap Fabiád volt virsli gumival, csúzli motorral. Egyébként, ha egyszer elkopik, én erre is majd virslit teszek, szeretem. Meg a párizsit is, de ez off.
Nagy igazságok ezek, de én kiegészíteném pár dologgal mert kötekedős kedvemben vagyok. A benzines Duster teljesítménye megegyezik az 1.2TSI motorokkal szerelt Skodákéval a Fabiát is beleértve, ergo ebben az esetben ugyanannyi az adó. Ugyanígy a 75 és 90 pacis dízel Duster kontra Fábiánnal. Mondjuk inkább úgy, hogy ugyanazért az adóért Skodával alacsonyabb fogyasztást és fürgébb járgányt kapunk. :-)
A gumiárakat tavaly két dolog nagyon durván megdobta. Az egyik a gyenge forint ami normalizálódni látszik most, hogy honatyáink kevesebb baromságot méltóztatnak nyilatkozni ország-világ előtt. A másik pedig a koreai gyárak hihetetlen marketingérzéke amikor úgy gondolták, hogy a válság miatt mindenki elhalasztja a téligumi vásárlást, így ők elhalasztják a gyártást. Bízom benne, hogy mire újra gumivásárlásra kerül a sor addigra észhez térnek ők is és nem lesz ekkora árkülönbség a hiány miatt. Továbbá a 4x2-es verzió előnye, hogy nem olyan érzékeny a kérékátmérőre ezért a vállalkozó kedvűek komoly költségcsökkenést érhetnek el Sandero kerekekkel.
Jól értem, hogy be akarsz venni társnak a mobilrendelődbe? Az bizony nem lesz olcsó mulatság. Mert nem szívesen égetném se magam, se SZSZSZD-mat a közeledben...:-) Ha azonban az összegszerűséget tekintve mégis megfelelő lenne az ajánlatod, jó lesz előre tisztázni, hogy körforgós, vagy támolygós villantót vigyek. (Sejtem, hogy számodra a támolygós élből szimpatikusabb, de előre elárulom, hogy az bizony nem a tudatmósodító szerek bevitelétől támolyog...:-)
2 dolgot megemlítenék, elsősorban azon fabia tulajok számára, akik dusterra cserélnék a vasukat. A fabiára egy garnitúra gumi, szereléssel együtt volt 45 rugó. A daciára ennyiből már egy darab egész jó gumit lehet kapni.A legakciósabb, legnévtelenebb szetthez is dupla áron juthatunk hozzá, mint a fabiára. A másik dolog a súlyadó. A fabigyó tizenegykétezer volt, a dusterra most kaptam meg, 26ezerpárszáz lesz. Igaz, ezért a pénzért sokkal jobb minőségű utakat is kapok, hiszen lágyan átringatózok a tankcsapdákon, nem akad fel az autó alja, nem hallani ahogy a lengéscsillapító felütődik. :-) Ezek nem nagy tételek, de azért nem árt tisztában lenni velük. Cserébe nem kapunk nagyobb csomagtartót, sőt igazából szinte minden paramétere megegyezik egy fabia kombiéval, kivéve a hasmagasságot. Mégis a Duster - gondolom a 'SUVsága' miatt - nagyon jó választás volt. ( lassan 4 hónapos, de még mindig élmény vezetni)
Ez a Dentist Edition. Adnak hozzá színrefújt akkusfúrót, pedállal állítható anyósülést és egy röntgenállomás utánfutót, csak az már nem fért volna a képre. Továbbá rendelhető hozzá extraként egy gumicső (vagy guminő?) amivel a páciens öblögethet a benzintankból, meg egy másik ami maszkban végződik és érzésteleníteni lehet vele kipufogógázzal.
Kedves Tőled. A syám fülig ér, és kábulatba esek ha csak a Bibére gondolok. Viccet félre, pazar ez a román ringyóó! Várom Gárdonyt és ott majd kitolom a szemeteket!
Tudtam, hogy ez lesz a vége. Annyira tudtam. Jó volt hülyéskedni itt, hogy milyen jó ez a román ócskavas, de ez már nem játék gyerekek. Szegény Porzós ezek szerint tényleg vett dácsiát.
Nyugi, megvagyok. Épp zajlik a MCLXXXIII. Árpádsávos Apacs Vének Tanácsa, ahol elnöklök. De holnap pitymallatt előtt irány a „Nincs kegyelem a sáros terepen 3.” oszkár-díj várományos akciófilm forgatása. A csörlőd legyen csúcskészültségben!
Mivel ez az oldal román nyelvű és az áraik is lejben vannak megjelölve, írásban kértem tőlük eurós árajánlatot. 290 Euro + 22 Euro postaköltséget írtak MAgyarországra.
Jótanács uraim: - ezeket a kínai szarokat nem szabad megvenni, a napot is el fogjátok átkozni velük. Én egy ilyet tettem a másik autómba, most már a CD-mű és a GPS sem működik rendesen, a rádió elszalad, nem tudnak vele itthon semmit kezdeni.
Ha újra kezdhetném, a powertuningnál szereltetnék be egy garisat, frissítési lehetőségekkel. És nem 500 EUR, hanem kevesebb, ha azt számolod, hogy jótállást is kapsz....
Szia, sziasztok! Mintha magamat látnám.. No itthon háznál 370 volt tegnap. Ha érdekel holnap este leírom tapasztalatom mert tettem bele 1000 km-t. Csak jókat tok majd írni. 2 tesó is volt, addig villogtam rájuk míg nem válaszoltak. Még 1 órát fent vagyok nem megy tovább olyan vagyok min a kivert fasz. Szerinted a zindiánok recskáznak? Ma kapott Bibe a B és C oszlopra fekete fóliát. C ez qva jó a fehér színhez!
Bocsika navis a frakciótól! Mar C! A 40 cm-es gázlómélységet mi alapján mondod? Csak azért kérdem, mert annak idelyén én is szerettem volna megtudni, de sehol nem találtam erre vonatkozó adatot...
Én valami ilyen megoldáson gondolkodom. De ha jobban megnézed a rádióhoz szállítandó műszerfalbetétet, kiderül, hogy a 2dines betétben hiányzik a biztonsági övek becsatolására figyelmeztető visszajelzők ablaka. Viszont egy angol forgalmazó olyan betétet árul kb 50 fontért, ami ezt is tartalmazza. A multimédiás készülék pedig már kb. 270 euróért (+szállítás) is megvásárolható egy román internetes boltból. Igaz itt nem adnak hozzá olyan cd-t, amelytől megjelenik a rádió bekacsolásakor a Dacia logó.
Ez a navi box kelet-európai térképeket nem tartalmaz. A szoftvere pedig nem igo-s, és valószínűleg nem windows alapú. Ezért a viszonylag olcsó ára ellenére nem tűnik jó vételnek, mert valószínűleg a térkép fronton nem lesz lehetőség a frissítésekre.
Mivel egy teljesen új rendszeren gondolkozom, együtt szeretném eladni a monitortükröt és a naviboxot. A box windows-os és SD-kártyafoglalata van, ezért könnyedén frissíthető a szoftver is és a térképek is. Úgy gondolom, hogy az ebay-es box ára nem tartalmazza a szoftvereket.
A terepező tartozékok közé szeretnék javasolni egy újabb kiegészítőt és ez a térdig érő gumicsizma volna némi tuninggal. Be kell rajta jelölni a 40 centit (becses járművünk gázlómélysége), így könnyen megbizonyosodhatunk felőle, hogy az áthidalni kívánt patak, folyó, oceán nem jelent majd akadályt. Sajnálatos módon a gumicsizma-frakció vezetői posztját nem tudom elvállalni mert a csörlő-frakció minden időmet leköti.
Egyik se ajánlott. Kérd el az autó adatait a szalontól és kösd meg Netrisken. Amíg megjön a kötvény meg a csekk addig nyomtathatsz az oldalukon egy igazolást.
Nem túl szerencsés biztosítás nélkül közlekedni, de szerintem a forgalomba helyezést sem lehet megtenni nélküle. Viszont olyat tehetsz, hogy mielőtt forgalomba helyeznék, kötsz rá egy biztosítást tetszőleges biztosítónál, azzal mész a kereskedőhöz (én pl. Netrisk-en kötök mindent, fedezetigazolást is ad egyből).
Köteles vagyok a kötelező biztosítást a szalonba megkötni, vagy elhozhatom onnan a kocsimat és megyek vele rögtön az általam választott olcsóbb biztosítóhoz?
Ezt az android is csinálja. Azt hittem ilyenkor csak körülnéz, hogy milyen adótornyok vannak a közelben és abból kiszámítja hogy kb hol van. Bár most, hogy mondod lehet neten kéri le az adott torony pozícióját. Végülis mindegy mert ha okostelefonja van az embernek akkor elengedhetetlen a mobilnet előfizetés.
"Pedig, ha jól értelmezem letöltött és telepített térképpel igazából nicns semmiféle kiadás." - elvileg, a gyakorlatban alapból úgy van beállítva pl az 5230-as, hogy a bekapcsolás utáni pozíció meghatározásánál igénybeveszi a szolgáltató segítségét, ami netes kapcsolatot jelent. Ezt a beállítást érdemes módosítani ami után csak a GPS műholdak segítségével lehet a kezdőpozíciót meghatározni, de ez viszonylag sok időt, perceket vesz igénybe, viszont ingyen van! :-)
Tudsz mondani gyártót, márkát meg ilyeneket, hogy megnézzem a neten miről is van szó? Aki foglalkozik ezzel a témával annak biztosan elég ennyi , hogy igo-s Navi box, de nekem ez kevés . :-)
Köszi Szerzet. Sajnos el vagyok maradva mobilokkal. Nekem valami ősrégi féltéglám van, amit évente egyszer feltöltök és valahová elteszek.... egy ideje már mindenki leszokott arról, hogy mobilon keressen . :-) Páromnak van egy céges nokia 5230 - as kütyüje, de
nem mer ilyesmit rátenni, mert nem akarja csődbe vinni a céget. Pedig, ha jól értelmezem letöltött és telepített térképpel igazából nicns semmiféle kiadás.
Ez egy olyan, a meglévőre pattintható széles visszapillantó tükör, amelyiknek kb. az egyharmada egy monitor, amikor be van kapcsolva. Egyébként teljes értékű panorámatükörként viselkedik.
Most érkezett meg hozzám egy olyan műszerfalbetét, amelyikbe már bele lehet tenni egy 2dines navis fejegységet. Mivel a Dusteremet ebbe az irányba akarom fejleszteni, a kb.fél évvel ezelőtt megvásárolt (még garis) igo-s Navi boxomat, a hozzá tartozó
monitoros visszapillantótükörrel együtt szeretném eladni. Ha érdekel Téged, vagy valakit a fórumon, kérem írjatok akár privát emailt is.
Vasárnap csak akkor tudok a segítségedre sietni ha egyesítjük erőinket a doktor úrral mert az asszony lelép a verdával a nagyfaluba, nekem meg marad a vén benzintemető ami többnyire maga is mentésre szorul.
Akik pedig most az adatforgalmi díjak miatt fognak aggódni, azoknak elmondom, hogy:
Egész hónapban telefonon netezek, a számítógépet nem kapcsolom be. Otthon persze wifin.
A kocsiban Google Maps-szel navigálok, telefonon ímélezek.
A telefonszámlám fix 5000 HUF, ebben benne van:
- 500 MB adatforgalom, (300-ból kijövök)
- 50 db SMS
- 10 óra Mobil TV
- az 5000 HUF havidíj teljes mértékben lebeszélhető.
Ha valamelyik korlátot átlépem, akkor a normál díjakkal megy tovább a szolgáltatás, de erre az elmúlt években alig volt példa. Ja, és a legdrágább szolgáltatónál vagyok, a tele/voda tudtommal olcsóbb.
A csörlődre a szemed világánál is jobban vigyázz! Mert hiába leszek látó-, illetve füstjeltávolságon belül, egyéb elfoglaltság miatt nem foglak tudni kihuzigálni a slamasztikából... Annál is inkább tartsd szárazon dicső csörlődet, mert kedvenc árterem kebelén SZSZSZD-mnak esetleg becsúszhat a gatyamadzag (olyan helyre készülök, ahol már 68-ban is megszálló orosz csapatoknak veszett nyomuk tankostul), oszt máris csörrenni fog a mobil kézikészüléked...:-)
Ja, a Nokia ingyenes navija is szuper, a honlapjukon minden országra van ingyen letōlthető térkép, ennek hiányában a netről maga tölti le folyamatosan, mérsékelt adatforgalommal jár. Külföldön az adatroaming horror, tehát az elöre telepített térkép játszik.
Jömagam belföldön a szintén ingyenes Google Maps for Mobilet használom, ez is netröl veszi a mindig friss térképet, tehát külföldön felejtös. Elōnye még a müholdas nézet, amivel isten háta mögötti földutak, dűlők, csapások is látszanak, terepezéskor nincs párja. A hangos navigációja egyelőre csak angol nyelvű. Nagyon jó, hogy a többi használó mozgása alapján mindig aktuális forgalmi információk alapján dolgozik, piros, sárga, zöld színnel jelöli az utak pillanatnyi forgalmi terhelését. Eőre látod a dugókat, hol kezdődnek, meddig tartanak.
A családban többen is használjuk, megjelöltük egymást, így a nap 24 órájában tudjuk, hogy hol a másik. Látjuk a térképen, nem kell telefonálgatni, hogy te hol vagy,én hol vagyok, a gyerek hol van. Szuper.
Külföldön még túl drága az adatforgalom, ilyenkor előveszem az iGO-t én is egy külön PDA-n, de erre sajnos évek óta nem került sor.
Útdíj meg kompmentes tervezés mindegyikben van.
Ja, a Google Maps minden okostelefonra ingyen letölthető és telepíthető két perc alatt, evvel már jól el lehet közlekedni, de az igazi, hangos Google Navigáció csak az Androidosokon fut.
Hát ezt sajnálattal veszem tudomásul, könnyeimmel küszködök és félek berozsdásodik a csörlőm. Mármint azt hogy nem jössz, a tótok őshonosságán már túltettem magam azzal, hogy ezer év múlva ők is ezer évesek lesznek.
Akkor az autóhifi-fejtágító utolsó részét olvassátok... :)
Szóval, kész a kocsi, 70-80 munkaóra, rengeteg kébel, MDF lemez, filc, ragasztó és a korábban már ismertetett komponensek felhasználásával.
Szerintem ez az eddigi legjobban sikerült installációm (ha jól számolom, a 7 kocsi, amit "kicsit" átgyúrtam).
A fejegység a gyárilag adott Pioner KEH 1400-as, az erősítő egy PhaseLinear PB four, az első szettek Focal PS 130-asok, de ezekről már írtam.
Ami újdonság, az a legizgalmasabb (és a leghatásosabb...) rész szerintem: a mélynyomó . Korábban egy nagy Kenwoodot használtam, mert megvolt már régóta, csak betettem, és kész, de óriási helyet foglalt, illetve a hangja is olyan tolakodó volt, szerintem kicsi volt neki a dusi. A választás egy Rockford Fosgate P2D2-10-re esett. A céget gondolom, nem kell bemutatni, vitán felül a csúcson vannak, különösen erősítőik, mélynyomóik híresek. Ez a hangszóró zárt dobozba helyezve 14-24l körüli térfogatot igényel. Most jön az ötlet, hogy a pótkerék belseje pont ekkora... A neten van fönn több hasonló beépítés, de ott többnyire üvegszálas idomot (dobozt) öntenek a kerék belsejébe, és abba szerelik a hangszórót. A 4X4-es Dusternél viszont a pótkerék egy viszonylag sík lemezen fekszik, így az alsó tömítés könnyen megoldható, felül pedig egy, a pótkerékre légmentesen felülő lemez képezi a kerék belsejével együtt a zárt dobozt.
Első lépésként kiszedtem a pótkereket és az alatta lévő filcet. A fenéklemezt némi bitumenes lemezzel rezgéscsillapítottam, beborítottam egy 12mm polifoam lemezzel, arra egy kerékméretre kivágott 3 mm-es préselt lemez került, majd a pótkerék. Ez a "szendvics" szerkezet tökletesen bevált, légmentesen zár, és a hangszóró nem ad át káros rezgéseket a kasztninak. A pótkerék aljába tettem némi therwoolin csillapító anyagot. Felül kivettem a gyári csomagtartó tálcát, és sokkal erősebb, merevebb anyagra, 16 mm-es MDF-re cseréltem. 3 részből áll: a hátsó téglalapból (hasonlóan a gyári tálcához, ahol ez külön lemez), a nagyobb téglalapból, ami továbbra is fel le hajtható, és a fixre szerelt kör alakú részből, amibe a hangszóró van süllyesztve. Ezt a felső lemezt T alakú mentes szárak rögzítik díszanyákkal a pótkerék "küllőihez". A végén mindent szépen bovontam antracit színű filccel, és úgy gondolom, esztétikus lett a végeredmény.
A hangja pedig... hihetetlen feszes, kontrollált mélyek - eléggé vissza is kellett vennem belőlük, bár járó motor esetén 3-6 dB (2-4-szeres teljesítmény) többlet kell, nem beszélve arról, ha még a csomagtartó is tele van. Magyarul: kell az a tartalék. A mélynyomó 30-35 Hz-en már hangos, szerencsére egyetlen rezonanciát gerjeszt csak a kocsiban, és ez is csak kívül hallható: a csomagtérajtó belsejében rezonál valami, vagy maga a műanyag burkolat, talán egyszer szétszedem. A zárt dobozokra jellemző, hogy nagyon jó a tranziens (gyors beütések) átvitelük, széles a műfaji hangzásviláguk, bár kicsit gyengébb a hatásfokuk a reflexdobozokénál. Mindenesetre ez a kis 25-ös hangszóró átmozgatja az ember hátát, gyomrát, kicsit megzörgeti a fogsort is. Persze, normál hangerőn is lehet hallgatni, ahol a Focalokkal együtt valami hihetetlen koherens, egységes, integrált hangzásvilágot produkálnak, egyes számok (pl. Kelly Family- Angel, vagy más, akusztikus hangszerre és sok vokálra épülő számok) hátborzongatóak... Az Usher-Yeah vagy a Bricklake & Levi Da Cruz - Big Band viszont "ütős" - szó szerint...
Elméletileg ott leszek Agárdon, és meghallgathatjátok. :)
Csak Porzós fogja összebibézni a kárpátaljai szent ukrán vadászmezőket. Én másfelé lépem át a határt. A Bodrogközben úgyszintén őshonosnál őshonosabb tót atyafiak földje felé... Az azonban tény, hogy légvonalban elég közel leendünk majd egymáshoz.
Sejtettem ám előre, hogy érthető logisztikai gubancok miatt nem fog összejönni ez a randi, mert 9-fél 10 előtt nem tudok indulni, neked meg Óvárról ez meglehetősen késői óra lenne. Úgyhogy majd csak szagolgatom Bibécske szűzies – khm, khm... – kisugárzását...:-) Jó utat, oszt, nehogy valahol dugót csinálj nekem, mert időre megyek. Szóval az ukrán maffiózókat csak szépen engedd magad elé...
Eddig nekem Európában az iGo tökéletesen megfelelt. (Kárpátok eldugott útjai, Horvátország, Ausztria, Olaszország) Windows-os kütyükön fut, gyakorlatilag ilyet kapsz minden multinál. GPS készülék 15-20eFt, a program talán 25 (utána kellene nézni). Program költségét megúszhatod, de akkor ugrott frissítés, támogatás, valamint az tilos is.
GPS-es Nokiákra van ingyenes navi, azok is meglepően jók.
Nagy melléfogást nem tudsz csinálni, megveheted a neked tetszőt.
Egy új frakció létrehozásán fáradozom a fórum keretein belűl. Történik ugyanis, hogy az idők szavára hallgatva, szeretnék venni egy
navigációs cuccot. Olvasgatva néhány oldalt e témában, már ez sem tűnik túl egyszerűnek. Ha esetleg van valaki aki használ ilyen GPS kütyüt és szerinte megbízható és nem is drága és tervezésnél ki lehet kerülni a fizetős utak használatát, ne habozzon ossza meg velem tudását. :-)
Reggel 4-fél5kor indulok óvárról,negyed8 körül hagyom el Pöstet. Csak Mrs Hitler állandóan vizel mert a kozmetikusa aszonta neki napi 3 liter vizet kell innia.Vizet. Érted??!? Vasárnap du 4 kor indulok vissza Bátorból, mint egy tanker..
Eljönnétek ukrániába és nekem még csak nem is szóltok, b átokmeg?! Tessék csak idecsörrenteni amikor naménynél vagytok és onnan számolva háromnegyed óra múlva már a seggetekbe van a töltőpisztoly. Excellbe írok számot. A csörlő törne a sunyi fajtátokba :-)
Hékás! A múltkor aszittem hülyéskedsz. De az a vicc, hogy holnap délelőtt én is az m3-ason leszek kelet felé. Esetleg bevárhatnánk egymást valamelyik kútnál, és dumálhatnánk egy negyedórát. Ha érdekel, priviben beszéljük meg. (Az excell táblás ímélcímemet használd, ne ezt.)
Köszönöm szépen, hétfőn megpróbálom. Vasárnap Nyíregyházi családlátogatás, Ukrajna benzin, oszt haza Óvár. Nyomhatom a Bibének, vagy mit tanácsoltok? 4x4 1.5 D. Csak úgy közhírré teszem MDF-987 fehér. Mindenkinek jó hétvégét!
Tegnap írtuk meg, az excell táblában, véres verítékkel. Csörlő-szépségverseny, Daszter csúnyaságverseny stb. és volt még szép számmal izgalmas programpont. Úgy látszik, körünkben is lapul valahol legalább egy komancs, mert kitörölte. Megyek is rögvest a hadiösvényre, csak előbb tankolnom kell...:-)
Hékások! Valakinek – alighanem egy nyűves komancsnak – igen megtetszhetett a részletes programajánlónk, mert ellopta (ahogy egy komancs mán csak szok). Úgy látom, mégis elő kell szednem a naftalinból a kínzócölöpöt...
Én Opera Minit használok Androidos telefonon, mert villámgyors és adattakarékos, de avval én sem tudok képet betenni. Ilyenkor megnyitom nagynéha az Opera Mobilet, meg az indavideohoz is az kell. Többet tud, de lassabb, az adatforgalma is nagyobb. A Minivel meg kijövök havi 300 MB-ból (!) pedig egésznap a neten lógok.
Mobil eszközökön a gyári böngészőket sohasem használom, annyi adatforgalmat csinálnak, mint egy PC. Anyagi csőd.
ON: A talira szívesen mennék, de egyelőre ez minden, amit tudok. Majd ahogy az élet kiadja...
Fre D, arra ügyelj, hogy a daszter műveltségi vetékedő kérdései között kiemelt helyen szerepeljen a következő: „Ön szerint talon68 tragacsából mostanra hány marék alkatrész maradt? Opciók: egy teljes marék, fél marék, nulla”.
A vetélkedő jónak tűnik, de az összeállításnál vedd figyelembe, hogy a lótolvaj apacsok csak annyit tudnak a dusterről, hogy ez egy ritka lófajta, amolyan gurulló:-)
Hát lehet hogy személyesen csalódás fogok okozni.. Ha asszonyt mekkérded majd, hogy mit jelen nekem ez e kocsi a maga vonalával, a benne rejlő sufnituningolási lehetőségeivel ami már fejben megvan csak még nem írtam le nektek bölcsen(kínzócölöp, 3óra tűző napon bekapcsolt ülésfűtéssel egy fekete bezárt Dusiban stb..) elsírod magad, és hetekig azon vergődsz álmatlan éjszakáidon hogy kitalálja egy a pedofilnál erősebb jelzőt rám! UFF
Sápadtbőrű kutyák! Még egy dehonesztáló megjegyzés büszke és kultúrhérosz népemről, az apacsokról, és rögvest kiásom a csatabárdot! Mi egyébként a bölénytakarókon szoktunk – még véletlenül se gumirozott! – világszép nőstényeinkkel párbajozva nemzeni...:-)
Aztán ezzel a hosszúra nyújtott pettinggeléssel nehogy örökre frigiddé tedd Bibécskédet...:-) Egyébként belőled még ki is néztem volna (de belátom, tévedtem), hogy netán belépsz a „Daszterpedofil” klubba, ahol egyelőre csak én vagyok tag. Mert annak idején még nem jártál errefelé, megmutatom (csak itt! csak neked!), amit a többiek már láttak. Márminthogy pontosan így nézett ki a csecsemő Szilaj Szittya Szabadulóművész Dákóm háromnapos korában, egy honfoglaláskort idéző ártérről való megmenekülés után (ahonnan ráadásul még súlyos csukakoma szállítmányt is haza kellett cipelnie):
Ahogy az ősi dakota közmondás is tartja: Jobb párbajban vérezni, mint vérbajban párzani. De ezt csak halkan mondom mert az apacsok nem szeretik a dakotákat. Szerintem onnan ered az ellenszenv, hogy sokat kell várakozniuk az urulógián miután asszonyt raboltak tőlük. A fogakhoz sajnos nem értek, egyelőre mind a helyén van és úgy nagyon nehéz csörlőhöz erősíteni.
Marci! Jól tudom hogy a rézbőrűek között régen a vérbaj tizedelte a törzseket, manapság meg egy banális takonykór halálos? Azsebcsörlőt laza, de hosszadalmas fohúzásra használhatjuk ála Pálmajor? Lefoglaltam a szállást, szombat este rendelés. Érzéstelenítés gigán keresztül, utána vérfürdő a medansziében.
Hát kedves barátom csak a virtuális békeszerződés mi leleddzik közöttünk gátolt meg abban hogy a pettingen túllépjek Bibével szemben. Már 100 km-t gyalogoltunk az udvaron belül,kéz a kézben. De holnap belenézek a bugyijába, megnézem az alvázvédelmét, lazán alányúlok. Sajnos a harci bárd mi nálad kultikus népviselet, az én kezemben csak véres smsekre lenne jó, és a topik létszáma is lassan fogyna.. No vasárnap nyomok egy Óvár- Nyíregy - Ukrajna- Óvár etepot, oszt beszámolok. Zsebcsörlőt viszek.. Komolyan:9-10 nekem jó, és én igénylem a Daszter Frekciót, a maga szellemi tőkéjével együtt! UFF
Támogatom az indítvány, illetve indítom a támogatást. Na de csak ne tempomatosozzuk a csörlőst, én se komancsozom az apacsot, de még csak nem is csörlőzöm a hifit. :)
Ellenvetés az nincs, legalábbis részemről, de ottalvás sem.... Nagyon szeretnék ebből a remek autóból legalább egy tucatot egyszerre látni és persze érdekelnének a tulajok is! Nagy valószínűséggel kerülünk arra az asszonypajtással a telekre menet, ha nem bánjátok... :-)Még azt sem tudom szombat vagy vasárnap lesz a befutó, mert az új lakás sok munkát ad és komoly logisztikát kíván a - mindenre legyen idő, legolcsóbban - elv. Addig is lesem a topikot a végleges időpont, helyszín és a napi programok miatt. Szeretném ha az ebéd időpontja is szóba kerülne, mert úgy szervezném az életem azon a napon, hogy az is beleférjen, ha lehetséges beesőként valamit akkor és ott rendelni...
Tudomásom szerint szombaton és vasárnap (9-10). Persze bárki érkezhet napokkal előbb, és maradni is szabad orrvérzésig...:-) Annak megfontolásában azonban van ráció, hogy szombaton lehetőleg minél előbb érjünk le/fel, és úgy fél tíz-tíz körül indulhatna is a petting. (Még Marcinak se lehet probléma, ha mondjuk ötkor elindul, szinte végig sztrádán – tempomattal meg pláne...:-) A tunningvirtuozitások megtekintése úgy ebédig le is bonyolódhatna, utána mehetne egy kör a környéken konvojban (a helybéli matador, Kerkuska lenne a vezérürü), majd kikötnénk a paripáinkat, magunkhoz vennénk egy kis tápot, némi tudatmódosító löttyökkel egyetemben, és indulhatna is a szabadprogram. Frakciózás, csörlőzés, miegymás...
Ez ügyes volt. Kerkuska ezért majd csörlőzhet egy jóízűt, és még az én koraközépkori vallásos népi énekgyűjteményembe is belehallgathat, ami igen nagy kitüntetésszámba megy...:-) Már túl is vagyok a foglaláson (30/411 5142). A (nem tudni, gumi-e, vagy nem gumi) hölgyemény várja a ti jelentkezéseteket is. Egyébént mázlink van, mert ez az egyetlen üres hétvégéjük.
Beszéltem a pálmajori tulajdonos hölggyel, aki mint említettem volt falumbéli. 20 főtől 10% kedvezményt tudnak adni, az áraik a www.palmajor.com oldalon megtalálhatóak és érvényesek is. A medencéjük 25-26 fok körüli és már üzemel, bográcsozni tudunk, de sajnos sátorozási lehetőség nincs!Kaja étlapról vagy menüből választható igényeink szerint. Ha mellettük döntünk, akkor mindenki jelezze, hogy a Dusteres társaság tagja, 4db 2 ágyas szoba és 5 fős apartmanok vannak.A környezete , parkja igényes, de ez látszik is az árakból. Mielőbbi választ vár Gyöngyi asszony, a tulaj tőlünk.
Na tessék... Egy újabb félkegyelműt üdvözölhetünk a körünkben, aki egy újabb totálisan felesleges (luxus)kütyüvel szarakodik, holott hagyományos módon sokkal többre menne. (Az mondjuk Porzós pacus dicséretére válik, hogy még nem szedte ízekre Bibécskét... Ezek szerint (egyelőre) mégis van elég esze, mert nem olvassa talon68 ezirányú jótanácsait...:-) Ha azonban az eddig meglévők mellé még egy ipad-frakció is alakul, vállról indítható springer rakétákkal lövöm szét a seggeteken a találkozón!
Én kullogok a csapat után még a Grand Canyonba is ( a Indián biztos erre pályázik és hólyagosra dörzsölte már kérges tenyerét) csak az időpont ne változzon lécci lécci macikám! Elalszom én a kocsi alatt is.
Segítsetek!! iPad készülékkel készítettem fényképeke a Bibéről, és képtelen vagyok az oldalra feltenni a képeket. Ha valaki tudna tanácsot adni hogy tudnám megosztani Veletek a képeket emilbe küldje el a számát és este felhívnám. Vagy ez nem egy társkereső oldal???
Gratulálok! Szép! Ország mely részén szaggatod majd? Ülésfűtés kapcsán keresd a zindiánt, vannak tanácsai.. Csőrlő kapcsán Mar C vagy feleségét, biztos az asszony is vágja már a témát..
Azt amúgy se mert a későbbi beszólások elkerülése végett a minimálszettet hoztam volna. Csörlő nélkül a közértbe se megyek mert mi van ha elakadok a bevásárlókocsival.
Ez a hír teljesen lesújtott. Ezek szerint nem csodálhatjuk meg az önfelfújódós csodamasinériádat? Ha netán a csörlődet se hozod, én biza el se megyek...:-)
Gondoltam garázdálkodok egy kicsit a szervezés megkönnyítése érdekében. Továbbá értesülvén a társaság igényes mivoltáról Mar Cné is bejelentette részvételi szándékát aki minden várakozással szemben nem gumiból van. Így hát beadom a derekamat és +2 fővel növelem a szervező előtt álló kihívást.
14 főnél tartunk, plusz 3 autó csak látogatóba jön.
Egyébként csendesen megjegyezném, én nézegetem ezt a dacias talit is, de vesszek meg, egy nyomi infóhoz nem jutok hozzá a weblapon. Biztos én vagyok láma, vagy regisztrált tagnak kell lenni.
Szerintem várjuk meg, hogy Kerkuska mit intéz a Pálmajorban... A 10-12 fős létszám pedig csak a sofőrökre vonatkozik, pedig az eddigi jelentkezők szinte mindahányan megjelöltek még +1 főt is.
Azért B-tervet is kellene készíteni. Én úgy számolom, hogy 14 fős szállást kellene találni. Ha olyan jellegű a hely gondolom Mar C inkább sátorban hálna meg, akkor elég a 12 is . Talán egy közeli inkviziós kínzókamrára felcserélné a sátrat. :-)
Úgy értettem, hogy van egy félreeső betonplacc ahol a madár se jár. Ot fel lehet sorakoztatni a verdákat, kirakni padot, akadálypályát stb. De mindegy mert nagyon prosztó hely, a társaság meg igényes. Fene a gusztusotokat!
Persze mehetünk kempingbe is. Én imádom a történelmet és szeretném átélni azokat a borzalmakat, amiket a deportálások, fogolytáborok jelenthettek a múlt században.
Ez sem hangzik rosszul. A bungaló már majdnem wigwam... Azt honnan szoptad, hogy rengeteg a szabad hely? A Velencei-tónál egy kempingben a nyaralási időszakban?! Hát... szerintem ne nagyon pályázz a DKP jövendőmondói státusára...:-)
Még leginkább ez a pálmajor jöhetne szóba, mert csak itt férnénk el mindannyian, a többi panzióban nem. A nyomokban ártéri jelleg is mellette szól...:-) Viszont, ahogy látom, nincs étterme. Vagy titkolják.
Sasolok csak,és szétb.sz az ideg!Én a tulajjal beszéltem és akkor még minden rendben volt!!!Jó volna tudni a pontos létszámot,hogy új helyet tudjak keresni!!! Holnap futok egy kört, de az időpontot szerintem is hagyni kéne! A tömegtől nekem is iszonyom van, legyen ez csak Dusteres találkozó családias, ismerkedős verzióban. Nekem van egy kis vendégházam, de max csak 6-8 főt tudok elszállásolni 3 szobában...guminőstől, feleségestől!Tényleg, lányok, asszonyok is lesznek, vagy azt is szervezzek???
Nem, az a kihangosító mikrofonja. Amúgy a rádió BRUTÁL és akkor még nem is túlzok. Csomó mindent tud bár még nem nyagattam annyira, annyi bizonyos akinek ez kerül bele, értékelni fogja az tuti.
A velencei Liget kempingben régebben minden évben volt tali az Ignis Klub szervezésében, csak mára már elkényelmesedtek az urak. Elég fapados hely, vannak bungalók de csak mosdó van a szobában és vonatfütty ébreszt reggel hatkor. Viszont jó olcsó és rengeteg a szabad hely.
Pont ezt próbáltam ma este. Hogy ha náluk nem megy, mondjon opciókat. Erre jött, hogy a Józsiéknál van két hely, három Pistáéknál, ilyenek. Szóval kilométerekre lennénk egymástól, és maximum füst- és dobjelekkel tudnánk kommunikálni...
Mi lenne, ha maradna a helyszín, csak szállást néznénk mást? Rengeteg lehetőség van arrafelé. Kiveszünk két kérót és már meg is van oldva az egész szállás kérdés.
Úgy emlékszem, erre az ajánlatodra nem nagyon volt körünkben kereslet. A többiek helyett nem beszélhetek, de nekem épp az a bajom vele, amit te erényeként emlegetsz. A tömeg. Egyetlen porcikám se kívánja ekkora tumultusban keresgélni a mi meghitt, embeszabású méretű körünknek a tagjait naphosszat. Szóval én ebből biztosan kimaradok. Nektek azonban igen jó találkozást kívánok 19-edikén.
Közhírré tétetik: fasza van a menyasszonynak. Nincs szállás a csárdában, ráadásul – ahogy hetekkel ezelőtt jól ráéreztem – lagzi is lesz. (Hogy ezt délelőtt hogy a sunyiba nem tudták?!) Csak szanaszét tudnánk aludni, de ez se biztos. Még előbb, vagy utóbb egy héttel sincs hely. Ti jöttök. Új helyszín, új időpont estébé...
Ne csesszetek ki velem. Hiszen ott se lenne szabad lennem, mert a következő másfél hónapban legkevesebb fél évnyi melót kell összegályáznom. A mobilom éppen be lehet majd kapcsolva. De mi van, ha én is a detoxikálóban leszek? He?
Ha beszélsz a fogadósnéval légyszi kérdezz rá, hogy mi a helyzet a háziállatokkal.
Konkrétan: emilben érkezett kérdés, hogy tacskót lehet-e vinni.
Nem ártana kinevezni egy összekötőt, akinél a tali ideje alatt mobilon lehetne érdeklődni melyik detoxikálóban van a derékhad. Ez azok számára lenne fontos, akik később csatlakoznának. Mivel olyan ember kell aki tutira ott lesz a talin, a DKP rendkívüli gyűlésén rád eset a választás. Természetesen külön öröm, hogy mindezt önkéntes felajánlásra teszed.:-)
Olvastam, hogy faragják már az új oltárkövet. Ki kell cserélni, mert a tűz miatt a régi széle széttöredezett. 2.5 t lesz. A festéket is lecsiszolják a többi részről. Nyárra kész lesz állítólag. Kiváncsi leszek meddig bírják ki.
Közhírré tétetik: beszéltem a fogadósasszonysággal (tudott kerkuskáról), aki 1/ a panzióárakat este fogja nekem elárulni füstjelekkel; 2/ korlátlan sátrazási lehetőségről biztosította ismeretlenül is hucul csörlővirtuózunkat (a guminő prezentálásától sem zárkózott el, de ez esetben felárat kell fizetni eurohrivnyában); 3/ bográcsozás, szalonnasütés stb. úgyszintén lehetséges; 4/ megeskettem Nagy Manitura, hogy 9-10-edikén egyéb embercsordát nem enged a közelbe.
A menetrend: amint este tisztázom vele és megosztom veletek a részleteket, indulhatnak az egyéni partizánakciók rendelésileg.
Most meg én indulok gályázni, úgyhogy kussoljatok!
A tudományom jelenlegi állása szerint Sukorón található egy bizonyos Ballon-Sport Kemping, de valami szupertitkos katonai objektum lehet mert nagyon titkolják az internetezők előtt, hogy hol is helyezkedik el pontosan. Ellenben a gugli térkép tanusága szerint a panzió közelében van egy hangulatos kis erdőcske, csak helyismeret híjján nem akarok rá hagyatkozni mert nem szeretném ha az erdész fatolvajnak nézne, a fatolvaj meg erdésznek.
Ne vezesd félre spectech barátunkat. Az átadáskor a tankba 5 liter lét nyomnak. Ez valami kőbe vésett szabály. Ettől persze még nem ússza meg, hogy előbb-utóbb egy ropogós húszezressel megálljon egy kútnál, és drukkoljon veszettül, hogy elég legyen egy teli tankra...:-)
Nyugi, mi, apacsok az organikus létformát követjük. Csak az ágyban alvást tanultuk el a sápadtarcúaktól, mert az állandó sátrazástól a törzs fele lumbágós, meg porckorongsérves lett...
Kedves Collegák, Tengelytársaim! A szállást magunk szervezzük, vagy kérhetem valaki segítségét?!? Rézbőrű tezsvérünk esetleg tudna intézni pecót? (meglepném egy két ízletes guppival..) előre is köszi a válaszokat. Beszéltem hogh!
Rossz az, aki rosszra gondol... Természetesen szó sincs közös foglalásról, mert abból gubanc lehet. Majd Marci is eldönti hamarosan, hogy ágyhoz, vagy sátorhoz csörlőzi-e oda magát. Abban fogunk neki segíteni, hogy megérdeklődjük a tájjellegű lehetőségeket. (És persze sürgősen fel kell hajtanunk neki egy virtuóz önfelfújódós guminőt, hogy komfort- és luxusérzete megfelelő legyen az uraságnak...)
Szedjük össze magunkat skacok, ezt komancsok is olvassák az X5-ös topikból és nem mutathatunk gyengeséget!
Ha jól olvasom mégannyi sajnálattal, Prozós Dr. nem a mi szemünket fogja nézni hanem mások száját. Akkor én ezennel el is kezdem szervezni a vackomat mert a végén még szégyenszemre le kell kaparnom a 4WD matricám.
"Már kilencen vagyunk. Holnap intézem a szállást." Figyu apacs lótolvaj, ez megint félreérthető volt. :-)Arról beszéltünk, hogy mindenki magának foglal szállást. Ez pedig úgy jött le, mintha te foglalnál mindenkinek.
Az a 9 meg már régóta 10, csak a doki annyira örül a dákójának, hogy nem nyom egy "x"-et a táblázatba. Kerkuska pedig alapvetésnek számított. Szerzet neve is megjelent újként,az már talán 11. Nem kell agyonszervezni, de azért néhány dolgot tisztázni kellene és akkor Mar C is időben tud magának gondoskodni egy erdőről tisztással , ahol elsátrazgat.:-) (mivel tőle tudjuk:az ágy 4x2 tualjoknak való):-)
Sárga lap tudomásul véve. Ez még mindíg jobb mint egy kínzócölöp, vagy" anyád nyelt volna le akkor" stb.. Hány személyes a napelemes wigwamod? Na már csak MarC miatt, mer' én őrségben leszek míg ama ominózus alapító okiratot lefektetitek. Pamela nem lenne jobb?
Isteni érzés lesz! Jobb mint egy éjszakai magömlés Szent Pollúciusz nevében!! Én még mindíg az udvaron alszom 2 napja Bibe mellett, de még csak pettingelünk.. Kell az idő a ringyónak. Mrs Hitler nem beszél velem,kaja nincs, Cafat pulikutyám táljából tudok esténkén lopni 1-2 jutalomfalatot. Rio Sukoróig van 3 láda söröm-kibírom. Gratula,balesetmentes villantósos autózást!
A világért se akarok problémázni, de csak most nézem hol is lesz ez a pow-wow. Van itt sátorhely vagy valami félreeső hely ahova bevackolhatom magam? Máskülönben nem verem itt a nyálam mint a nomád faszagyerek oszt leszel szíves nekem is foglalni egy odut ha már szobáztatsz. :)
Hű amindenit, a veséd már nem prozik azt látom. Vagy szivárog a rendelőben a nevetőgáz? :) "Mifelénk" egy huculok lakta település, a nagy özönvíz előtt Csörlőfalvának hívták. Meg nem mondanám mi számít indiánéknál egyszerűnek amikor a tomahawkba is lukat fúrnak hogy pipálhassanak vele. Mindenesetre Vinetut nem komancsoznám le mert hamar elfogja a harctéri idegesség. :D
Folyadékszinteket nézd meg, mert szárazon szállítják az autókat és a szalonban töltik fel...vagy nem. Pótkerék ugyanolyan mintázatú legyen mint ami az autón van. Nekem felár nélkül adtak háromszöget, mellényt, elsősegély csomagot és emelőt.
Merre van az a "mifelénk"?? Arra van desztillált csörlő is? Én nógrádi paraszt terek vagyok, és otthon a csörlő a kerekeskút.. Szerinted a indiánéknál (apacs, ipacs, komancs, v sziú) mi az egyszerű gép? Fűtőszálas skalpológép vagy halszemes békapipa?!? Én úgy tudom a zindiánok irtóznak a víztől.. Uffni sem tudnak.. És a tüzes víz megöli, és impotensek lesznek tőle. Nő meglátjuk. Kikérdezem NoStsit. Én csak 4-5 között érkezem Mrs Hitlerrel.. De a azé szemetek megnézem, gyűjtök csipát.. Már most lüktet a májam.. Awe
„A látszat ellenére a pálinka imádata nem alapfeltétel.” Hát ezt meg melyik újjadból szoptad? He? Mutatnál netán erről egy DKP-i (Dákó Központi Bizottság) határozatot? Szóval ne hallgassatok talonra (jönni persze azért gyertek minél tömöttebb sorokban), akinek már csak azt kell eltöntenie, hogy a szétbuherált tragacsából megmaradt két maréknyi alkatrész közül melyiket hozza...:-)
Átadásnál mire kell ügyelni? Mik a kötelező tartozékok? pl. elakadásjelző háromszög, pótkerék, emelő, stb.
A forgalomba helyezési díjba mi van benne? Halottam már olyat, hogy a forgalomba helyezési díjnál csak a feléről adtak számlát, a másik felét lenyúlta az értékesítő, de sajna későn vette észre a tulaj.
Érdemes festékréteg vastagság mérővel átfutni rajta, ha esetleg előtte szállításnál megsérűlt és cselesen kijavították?
Gépjármű vagyonszerzési illeték benne van vagy az átadási díjba vagy azt később fizetem?
No ne féljetek nem vagyok szemorvos, és nem is a szemetek fenekére vok kiváncsi. Csak megtudom állapítani egy pillantásból ki mit, és mennyit ivott. A szerencsés..
Az enyémbe azért majd ne próbálkozz nagyon. (Persze hacsak nem vagy bombázó, vörös, mellyes-faros, marci csörlős bónuszkészletéből megmaradt guminő...:-)
A bibebeporzáshoz meg legyen veled az ERŐ(nk)... Gyííííííjjjaaaa!!!
Esetleg jön vki Gy-M-S megyéből Sukoróra? Én rendelek 13hig oszt utána indulok bibeporzásra . Sert és nógrádi (saját) pálesszal tunnám emelni a tali hangulatát, mit nagyon várok! Szeretnék méllyen belenézni szemetekbe..
Ejjj már megint nem dolgozol? Lemaradsz a pipafaragásban indián.:-) Tudtam én, hogy amint széttuningolod az autót (üléshuzat...) nem lehet majd bírni veled.:-)
Én a miskolci kereskedésben kapásból 120 ezer engedményt kaptam a hivatalos listaárból, és ennek semmi köze a reklámokban szereplő 300 ezres Renault Credites hitelhez kapcsolódó átbaszós kedvezményhez.
Bárhol javíttathatod az autódat, bár, a Vácon beszerelt gázszetthez Egerben valószínűleg nem fognak tudni érdemben hozzányúlni, és a motor azon részére elveszíted a garanciát. Egyébként a közeljövőben Miskolcon is elkezdik a helyileg átalakított gázos Dusterek értékesítését olyan formában, hogy a motor átalakított részére a Dacia helyett a gáz szett gyártója és beszerelője vállalja a garanciát. Az értékesítő szerint már megvan a megállapodás, nem sokára indul a forgalmazás.
Jó reggelt mindenkinek! Tegnap este megjött. Fehér és szűz a bibe. Egy álom. Remélem a képeket fel tudom tölteni később! De itt kell megköszönnöm minden Tesonak akár csak az oldalon való jelenlétével, tanácsaival, tapasztalataival, hozzászólásaival segített számomra a legjobb választáshoz. Mindenkinek balesetmentes és villantós utazást kíván a Porzós és Bibéje!
A guminőbuktát őszintén sajnálom. (És egészen biztos, hogy ezzel nem vagyok egyedül...) Most már csak arra kell vigyáznod, hogy az égetett szeszek – valamint a csörlők – minősége valahogy fátylat borítson a gumiművésznők kínzó hiányából fakadó csalódásunkra...:-)
Nem kérem, nekem csörlőmániám van, illetve csörlőfíliám. Frászt a kedves cartársak fognak kapni a racsnicsattogástól. A kényelemfilózófiámhoz az általad említetteken túl még az is hozzátartozik, hogy a hétvégét egy rácalmási szigeten töltöttem az erdőben egy 3x4-es fólia alatt és egy fél centi vastag hungarocellen hajtottám álomra buksi fejemet. Ha valakinek szúrja a szemét a modern kempingfelszerelés annak nagyon szívesen prezentálom a nomád verziót is. Guminővel sajnos nem fogok tudni szolgálni, viszont jelentős mennyiségű égetett szesszel igen.
Csak nem „csörlőfrászod” van? (Netán szorul a zabszem, hogy beégsz vele?) Amúgy meg lehet is. Mert hétszentség, hogy mindannyiunkat te fogsz csörlőzni körbe-karikába a Velencei-tó körül. Mi meg majd kultúremberek módjára kikapcsolt motorokkal gurulva vigyázunk a környezet megóvására, finom krusovicéket kortyolgatva...:-)
Mindezen felül jelenléted egyéb tekintetben is hiánypótló lesz. Merthogy biztos vagyok benne, hogy az ÖNfelfújhatós sátorhoz, és úgyszintén ÖNfelfújhatós gumimatrachoz (ennyit a totál félreértelmezett, és valójában önleleplező kényelem-filozófiádhoz...) bónuszként legalább néhány tucat ÖNfelfújhatós guminőt is sikerült beszerezned. Egyszóval számítunk rá, hogy nem leszel velünk szemben e tekintetben szűkmarkú...:-)
Hatott az ébresztőd. Már heten vagyunk, mint a gonoszok...:-) Várjunk még maximum két napot, és legkésőbb akkor már kezdhetjük intézni a szállásfoglalást. Ezt szerintem mindenki meg tudja oldani maszekba...
yeti, yeti... Ott az orrod előtt a Tisza, te meg vadászol, ahelyett, hogy halásznál... Hiszen vadászni bárhol lehet, de Tisza csak egy van. Vajon melyik bolygóról jöttél? :-)
Közhírré tétetik: igen nagy zsufira kell számítanotok a találkozón, mert pár órával a jelentkezési határidő holnap reggeli lejárta előtt már ketten vagyunk...:-)
A blokkoló a sünök ellen lesz, mer ez olyan állatfajta amelyik bokor mögül leskelődik jól álcázott odúból. A rács meg nem olyan mint a Renault emblémás, és ez tuti mert már megnéztem mint említettem előbb is.
Leonyid Iljics Brezsnyev üzeni: nincs központi (szervező)bizottság. Mert felesleges, nem vált be. Viszont a jelentkezési íven másfél napon belül jelezni kell (lehetőleg használható ímélcím megadásával ugyanott, hogy, ha szükséges, a nagyvilág szeme előtt elrejtve tudjunk egymással egyeztetni), azt, hogy ki jön, ki nem. Ha mindezt tudni fogjuk, a jövő héten lecsekkoljuk a szállást (egyébként két fős bérlemények is vannak jócskán), vagy közösen, vagy külön-külön. Kerkuska jóbarátunk pedig elsimítja a helyi csárdás matadorokkal a többit. (Előkészíti a terepet – amiért megfelelő váll-lapogatásban fog részesülni –, ha netán dasztereink szégyenére fennakadnánk, és mar c oszkár díjas csörlője se lenne kéznél...)
A minap néztem milyen adatokat kér a NASA egy űrtúristától, az kicsit egyszerűbb tablicsku volt . :-)
A szállást mindenki egyénileg hajtsa fel ? Nézegettem, elég sok 6-8 személyes kiadó kégli van arrafelé, esetleg ha csoportokba verődnénk egyszerűbb lenne a dolog. Persze, első lépésként tudni kellene, hogy hány szeméylről van szó.Csak mégis miheztartás végett, a központi szervezőbizottság mit gondol erről?
Hékások! Betettem egy újabb oszlopot az excell táblába. Ezt: „Ide ikszeljen, aki jön június 9-10-edikén.” Legyen ennek a határideje hétfő reggel. De tényleg. Mert időben le kell foglalni a szállást, meg az se ártana, ha kerkuska jelezni tudná a csárdásoknak, hogy kábé ennyien, vagy annyian enni, inni, dorbézolni fogunk náluk, készüljenek fel, és legfőbbképpen konkurens bulit nehogy ránkszervezzenek.
Hogy mikor vetted az egy dolog, de kis hazánkban már két éve annak, hogy bárki ráteheti a mancsát, így manapság nem tűnik túl gyorsan a ráncfelvarrás, konszernen belül meg pláne...:-)
Nekem a cockpit tűnik jobbnak, de még ez sem az igazi! A hűtőrácsot meg kár volt elrontani....
Gondolom ez a ráncfelvarrás annyit jelent, hogy mi is megkapjuk a dél-amerikai modellt. A legegyszerűbb, ha felidézed, hogy a hűtőrács teljesen be volt-e csokipapírozva, csilli-villi az egész , vagy volt fekete eleme is ?
(én még nem döntöttem el, hogy irigységből fogom szutykolni a ráncfelvarrást, vagy azért, mert tényleg nem fog tetszeni):-)
Azért szar érzés, hogy ilyen koravén autót vettem, alig három hónapos a miénk .... és máris ráncfelvarrják .:-)