Keresés

Részletes keresés

tapéta Creative Commons License 2000.05.16 0 0 7
Nem is azt mondanam hogy nem baratsagosak a csajok (meg a faszik sem), hanem inkabb azt, hogy ha mar egyszer lealltal veluk dumalni es azt hiszed hogy sinen vagy, az nem szamit semmit. Legközelebb siman elmegy melletted köszönes nelkul. Ha raköszönsz, akkor meg zavarodott arcot vag. Ha megkerdezed hogy emlekszik e rad, akkor aszongya igen, de ahelyett hogy örulne, ugy csinal mint aki nem erti hogy ez mennyiben ok arra, hogy megszolitsd. Ha dumalni akarsz vele, akkor meg eleg nehezkes. Erölködni kell, mintha szorulasod lenne.
tapéta Creative Commons License 2000.05.16 0 0 6
Engedjetek meg hogy belepofazzak. En mar harom honapja rohadok itt. Espooban vagyok Helsinkitöl 15 perc busszal (Helsinki University of Technology). Szoval Zsosz ne szarj be, minden attol fugg amitöl log. En jol megszoptam, nem csak a diplomatemammal, de a hellyel is. A finnek altalaban hasznalhatatlanok, de ha talalsz egy jofej csavot, az tenyleg jofej! Finn, tehat nem fogod vele szénné röhögni magad, de ha olyan mint az en haverom, akkor keres nelkul is kiteszi a lelket erted. Csak ugy, poenbol. Kulönben itt kibaszott hideg van (meg most is ejjel 6 fok), amit kurvara utalok. A finneknek azert van humoruk nem ugy mint mas eszaki nepeknek, ezt merem allitani. Kisse nyomasztoak, de garantaltan jobbak a svedeknel meg a norvegoknal. Szerenyebbek! Egyszoval jobb fejek! Lopni itt nem szokas, ebböl kifolyolag eleg balfacanok is, tehat ha valami aprobb szabalytalansagot kene elkövetni (mondjduk megkered hogy vegyen neked olcsobb jegyet amit csak az ö diakigazolvanyara adnak - ezt ö siman megteheti - akkor lelkiismereti okokra hivatkozva nem akar). A csajok jobbak, de nem a baratsagossagukrol hiresek. A magyaros temperamentumbol itt semmi nincs, ne is keresd. Kezet altalaban nem fognak, köszönni sem tul nepszeru, ugyhogy ha allandoan kezet akarsz fogni veluk hulyenek neznek. Bebaszni azt tudnak, itt nincs problema (de mint atom).
Kaja: 350g kenyer 4 marka. Ez a legolcsobb. Tej kb 4 marka egy liter. Hus kb 30mk/kilo, paradicsom 20mk/kilo, narancs ennek kb a fele.
Margarin 400g 8mk. Egy honapban ha a menzan kapsz 12markaert kajat (itt annyi) akkor kijössz kb 700 markabol. Attol fugg mennyit zabalsz. Lehet hogy ezerböl jössz ki, lehet hogy 600-bol.
Jyväskylä innen Helsinkitöl meg legalabb 300 km, ugyhogy ott meg hidegebb van. Lehet hogy a tarsasag jo lesz, föleg ha vannak kulföldi diakok is (bar az is attol fugg honnan). Elet az nem nagyon van amugy, (legalabb is itt). Ha van meg kerdes nyomjad.
Turai Suttyó Creative Commons License 2000.05.16 0 0 5
"Méhg egy egyébként: a finnek rendesen számontartják, hogy rokonok vagyunk és kedvelnek minket. "

Én a múltkor beszélgettem egy Aino nevű finn lánnyal (Szíriusz bácsi rulez), és ő azt mondta, hogy tökciki hogy ő nem tud semmit rólunk.

Vagy úgy értette hogy azt tudja, hogy rokonok vagyunk, de azonkívül semmit? Teljesen meg volt fogva, hogy miért ismeri mindenki a Kalevalát (persze csak egyetemistákkal találkozott).

Előzmény: jkarhu (4)
jkarhu Creative Commons License 2000.05.16 0 0 4
Kheiron,

Azért vitatkoznék. Nem hidegek, csak távolságtartók, de ha egyszer megszerettek, akkor minden megtesznek érted. Ne ijesztgesd zsoszt, egyáltalán nem rémesek az emberek. A fiatalok meg végképp nem.
Zsosz, azt nem írtad, hogy finn nyelvből kifolyólag mész oda, vagy angolul fogsz tanulni. (ha nem tudsz finnül, érdemes megtanulni néhány alapdolgot.) Egyébként pedig ahová mész, az Jyväskylä, így egyben. Az nem egy világváros.
Méhg egy egyébként: a finnek rendesen számontartják, hogy rokonok vagyunk és kedvelnek minket. Ezt persze csak úgy a maguk módján mutatják ki, de lehet, hogy ennek tudható be az a példátlan bizalmaskodás, ami Kheironnal történt.
Az árak tényleg elég magasak, de ha igazánel akarsz szörnyedni, látogass át Norvégiába.
jääkarhu, ami szintén finnül van

Előzmény: kheiron (3)
kheiron Creative Commons License 2000.05.16 0 0 3
Szia zsosz!

Én összesen három hónapot töltöttem kint, ott szoktam rá az Asztalra :-)))

Emberek: hidegek. Felszínesen nagyon kedvesek, de amikor a témavezetőm 3 hét után közölte, hogy a fia kb. annyi idős, mint én, az egészen meglepett: mi ez a bizalom!? Kb. olyan élmény volt, mintha valaki idejön, és az első este meghívják ottohnra vacsorázni...

Időjárás: hideg, bár a nyarak tudnak melegek is lenni, 25-30 fok is előfordult a praxisomban.

Árak: irtózatosak. A finnek 10 márkás egységekben számolnak, pont úgy, mint ahogy mi itthon százasokban... ehhez mérj mindent. A sör 16-20 M között, kenyér 9-15 M/kg, buszjegy 10-15 M városon belül egy útra teljes áron. A mobilbeszélgetés-árak azonban kb. itthoniak...

Szinte mindenki beszél angoul, de a kiejtést szokni kell, mivel a finnben nincs sem "s", sem "cs" hang, ezért mindenhová "sz"-et mondanak. (persze szak a kevészbé gyakorlottak :-))

Hirtelen ennyi.

Üdv
Kheirón

zsosz Creative Commons License 2000.05.16 0 0 2
1 hónap helsinki, aztán Jyva Skyla, ami h-tól északra van 150 kilcsire.... szar hely?
Előzmény: jkarhu (1)
jkarhu Creative Commons License 2000.05.16 0 0 1
zsosz,

Ne aggódj, Finnország igen jó hely. Most hirtelen olyan dolgok jutnak eszembe, hogy rengeteg tejet isznak. Egyetemi menzán például, ahogy mész a kis tálkáddal ott van a vízautomata, üditős automata, meg a tejautomata.
A villamoson meg a buszon a belső ülésen ülő, ha le akar szállni, nem szól, hogy pattanjá' má' fő apa, hanem megemeli a cuccát, magához szorítja a táskáját stb., a kívül ülő meg automatice kiengedi.
A sör elég drága, legutóbbi tapasztalataim szerint 20 FIM/korsó. Áll (Állt, mikor legutóbb ott jártam két éve) viszont a kikötőben egy néhányszáz éves hajó, abban van egy kocsmaszerű, ott csak 16 FIM volt.
Az időjárás nem veszélyes, állandóan panaszkodnak, hogy már a teleksem a régiek. (Azért a szigetekre télen autóval járnak a jégen.)
Lassan egy csomó minden eszembe jut, úgyhogy befejezem, de ha van konkrét kérdésed, szívesen állok rendelkezésedre.
Egyébként melyik városba mész?
jääkarhu

Előzmény: zsosz (-)
mizandria Creative Commons License 2000.05.16 0 0 0
ha adok egy szep nagy nulllat magaddal viszel?? :))
zsosz Creative Commons License 2000.05.16 0 0 topiknyitó
finnországba megyek egy évre, ösztöndíjjal, stb. segítsetek plíz, mit kell tudni az országról, időjárásról, milyenek az árak, az emberek, mit kellene megnézni, minden infó nagyon jól jönne!

kösz előre:
zsosz

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!