Keresés

Részletes keresés

bontosjani Creative Commons License 2015.04.29 0 0 4518

Uccu menjünk.

Előzmény: dez1 (4517)
dez1 Creative Commons License 2015.04.29 0 0 4517

asszem ez ugyanaz, mint amit én olvastam, akkor rosszul emlékszem. Meg kell nézni, milyen patakok/vízmosások vannak arrafelé....

Előzmény: bontosjani (4516)
bontosjani Creative Commons License 2015.04.29 0 0 4516

A lenti szöveget az alábbi oldalról másoltam

 

http://www.termeszetvilaga.hu/kulonsz/k982/arany.html

 

 

Velencei-hegység. Nadap község határában az idõsebb (karbon korú) gránit és a fiatalabb (eocén korú) andezit kontaktusán (határán) másfél kilométer hosszúságú és 100 méter szélességû kovás breccsás zóna ismeretes. Ebbõl a kõzettestbõl származó felszíni mintákból 0,1–1,0 g/t aranyat mutattak ki. A képzõdmény aranytartalmának mélység felé történõ további kutatása ércföldtani szempontból indokolt lenne.

Előzmény: dez1 (4515)
dez1 Creative Commons License 2015.04.29 0 0 4515

A szakirodalmunkban elég pontosan le van írva, milyen kőzetben és hol kell keresni ott.... Nem vulkáni kőben, hanem homokkőben - azaz valamikori folyóhoradalékról van szó, ha jól sejtem.

Előzmény: bontosjani (4514)
bontosjani Creative Commons License 2015.04.29 0 0 4514

A velencei hegységben ezek szerint amit találtam nagy mennyiségben az biotit. A velencei hegység keletkezését tekintve vulkáni kialakulású. Szinte az egész hegyet vöröses színű kőzet alkotja. A szakirodalmak szerint a hegységnek magas az aranytartalma.

Előzmény: Cebrail21 (4513)
Cebrail21 Creative Commons License 2015.04.29 0 2 4513

A macskaarany nem pirit, hanem biotit, amely eredeti feketés színét a vízben ázva lassan elveszti, és aranyosan csillogó színt kap. A biotit jegecei hatszögletes hasáb alakúak, amelyek a forgástengelyre merőlegesen igen könnyen vékony lemezkékre hasadnak. Ehhez elegendő lehet ujjal megdörzsölni, vagy körömmel megnyomni. A macskaezüst igen hasonló a macskaaranyhoz, de átlátszó muszkovit, amely ezüstösen csillanhat meg. A macskaarany és a macskaezüst jellemzően a hasadási lapokon teljesen sík, ezért síktükörként csak meghatározott irányban veri vissza a fényt, más irányból a biotit feketésnek, a muiszkovit átlátszónak tűnik. Az arany a Dunában többnyire kopott, ellipszis alakú vékony pikkelyek alakjában van jelen. A felülete egyenetlen, az igen erős aranysárga csillogás minden irányból látszik. A fél milliméternél nagyobb aranyszemcsék gyűröttek szoktak lenni. (A macskaarany és macskaezüst sohasem gyűrött.) A macskaarany viszonylag kis fajsúlya és lemezes alakja miatt a könnyű hordalékkal együtt dúsul, tehát ahol macskaarany van, ott nemigen lehet aranyat találni.   

A piritet "bolondok aranya" néven is szokták emlegetni. A pirit igen kemény, többnyire kocka alakú jegecei vannak. A pirit nehéz fajsúlyú, elvileg csekélyke ezüst és arany tartalma is lehet, tehát nem is olyan bolondság piritben aranyat keresni. A pirit baktériumok hatására szabad levegőn hamar bomlik, hegyi patakokban talán még találhatunk piritet, de a Dunában nem jellemző hogy előfordulna, esetleg csak kavicsok belsejében. 

Előzmény: bontosjani (4509)
bontosjani Creative Commons License 2015.04.28 0 0 4512

Majd beszámolok.

Előzmény: Nagybivaly (4511)
Nagybivaly Creative Commons License 2015.04.28 0 1 4511

Néhány tucat óra tálazás után megjön a bátorságod neked is. Csak hajrá!

Előzmény: bontosjani (4510)
bontosjani Creative Commons License 2015.04.27 0 0 4510

Az a baj, hogy én még olyan vagyok mint elefánt a porcelánboltban.

Előzmény: dez1 (4508)
bontosjani Creative Commons License 2015.04.27 0 0 4509

Én már voltam. Hoztam is egy vödör mintát amit érdemes lenne szakértelemmel rendelkezőnek is átnézni. Szerintem van benne arany is bár rengeteg benne a pirit is vagy mi a túró az a macskaarany.

Előzmény: dez1 (4508)
dez1 Creative Commons License 2015.04.27 0 0 4508

Szimpatikus hozzáállás. El kellene mennia  velencei hegységbe. az alapforrsáunk ott is ír aranyat. Méghozzá homokkőben, ami ugye könnyen mállik.....  és közel is van.

Előzmény: bontosjani (4504)
bontosjani Creative Commons License 2015.04.26 0 0 4507

Már vettem, garrett aranymosó készletet. A fémker boltból. Kerestünk és találtunk is.

Előzmény: The Great Rat (4506)
The Great Rat Creative Commons License 2015.04.25 0 0 4506

Akkor vegyél egy tálat és  csinálj próbákat a patakokban. Menni fog keress és találsz....

Üdv The Great Rat

Előzmény: bontosjani (4504)
bontosjani Creative Commons License 2015.04.22 -1 0 4505

Ennyi.

bontosjani Creative Commons License 2015.04.22 -1 0 4504

Nem olvasol figyelmesen.

Nem szeretnék semmi szivattyús mosást végezni, közterületen, védett területen pedig főleg nem.

Viszont ha valaki egy magánterületen akár ha még kezdő is, a terület tulaja beleegyezésével  szivattyúval mosna, az igen is érdekelne.  Ennek ellenére a gyermekeimmel, rengeteg időt töltünk el a folyókban kutatva sok érdekes dolgot találunk és a gyerekek élvezik is. Ja a lapátolás alól nekem nincsen felmentésem. De inkább segítsük itt egymást, ha esetleg tapasztalattal tudsz azt meg köszönöm. Én nem számítok aranyrögökre, sem gazdagságra, viszont engem nem csak a Duna érdekel. Én arra is kíváncsi vagyok hogy mit találunk a hegyekben, patakokban bogarászva. Szeretném a lehető legtöbb vasárnapot kint tölteni a családommal, Viszont egy kis tudással érdekesebbé tudom tenni számukra a napot.

Előzmény: losznya (4503)
losznya Creative Commons License 2015.04.22 0 1 4503

 "De van akit semmi új dolog nem izgat,megy a kitaposott gödörben, én ezt is el fogadom. Biztos ez is jó." Na látod, ezt pont nem jó embernek mondod. Hidd el, egy-két dolgon túl vagyok. Pontosan azért írom amit írok. 

A mi adottságaink mellett nem túl széles a sikeresen alkalmazható technikák tárháza. De erre rá fogsz jönni magad is. 

Nem véletlenül az "ősi" módszer az, ami. Ez működik a legjobb hatásfokkal.

Ja, hogy lapátolni kell, meg vizet merni? Ez egy ilyen játék. 

Sokakhoz hasonlóan pedig hiába álltatod magad, a jegyzőtől kapott engedély nem legalizálja a szivattyús mosást!

Előzmény: bontosjani (4502)
bontosjani Creative Commons License 2015.04.22 -1 0 4502

Nem jó.

Nincsen sem tankjuk sem kézigránátjuk, anélkül pedig nem lehet alaposan felforgatni egy jó kis védett területet.

De azért sztem nem volt felesleges életre hívni ezt a fórumot, mert amellett hogy rengeteg okos dolgot tudtam meg az itt eltöltött idő alatt, rengeteg más embernek is segített megtudni dolgokat, és megosztani tapasztalatait. Engem igen is érdekelnek új dolgok és szeretek mindent magam kipróbálni. Emellett természetbarátnak tartom magam. De van akit semmi új dolog nem izgat,megy a kitaposott gödörben, én ezt is el fogadom. Biztos ez is jó.

Attól függetlenül ha van aki elviselné társaságom, szóljon.

Előzmény: losznya (4501)
losznya Creative Commons License 2015.04.21 0 1 4501

A harmadik mondatig tényleg azt hittem, hogy félreértettelek.

Bátran csatlakozz a 4489. hozzászólásban megjelölt csapathoz. Szerintem szívesen látnak.

 

További jó "munkát".

Előzmény: bontosjani (4499)
bontosjani Creative Commons License 2015.04.21 0 0 4500

Hétvégén megy valaki a Dunára mosni? Tök mindegy hová, szeretnék ki menni, csatlakoznék ha nem zavarja.

bontosjani Creative Commons License 2015.04.21 0 0 4499

Sztem nem jól értelmezhető amit írtam. Én nem szeretnék motorral hajtott masinát használni hegyi patakban, sem a Dunán, sem természetvédelmi helyen. Viszont engem nem csak a dunai aranymosás érdekel. Ha valakit a motor hajtotta gigantikus gép motivál szerintem abban sincs semmi gond ameddig úgy használja azt ahogyan lehet. És engem egy ilyen próba is érdekel. A dunai aranymosásra már kitalálták a megfelelő berendezést melyet sok sok év alatt a legmegfelelőbbre formáltak. A folyami mosásra biztosan ezt fogom használni. Nem szeretném feltalálni a spanyol viaszt. Amennyiben pedig úgy gondolom hogy egy komolyabb próbát tennék egy területen, azt valami hasonló eszközzel l tenném amit nem feltétlen hajt motor, viszont az ásvány felfogása hasonló módon történik természetesen ezt engedéllyel tenném, nem a Duna partját felásva és evvel a bolygót kibillenteni forgásából.  Talán otthon az udvaromban.

Előzmény: losznya (4497)
Törölt nick Creative Commons License 2015.04.21 0 3 4498

Sziasztok !

Első sorban én nem úgy kezdem, hogy kezdő vagyok ! Kb 30 éve élek az arany és más ásványok bűvöletében. Évek óta olvasgatom a fórumot és ezzel szerintem nem vagyok egyedül, hogy kíváncsian nézzük az ifjúság fejlődését. Én Losznyának 100% igazat adok. Nyilván sokan nézik a különböző aranyásós sorozatokat és ebből merítenek ihletet . De ki kell ábrándítanom őket ,hogy ez nem a Yukon vidéke. Nyilván az is valószínű, hogy sokan keresgélnek az interneten ,hogy van e arany a mai Magyar területen és csak az jön le nekik ,hogy igen van. Ez így igaz De, csak mellék termékként bányászták más ércekkel. Az országunk geológiája merőben más mint az Alaszkai. Gyakorlatilag minden vulkanikus hegyünkben található arany de, nem rögökben és nagy koncentrációkban ,nem adja könnyen a föld.

Még is akkor hogyan ? Folyó mentén a régi technika a legbeváltabb . Mosópad ! Nem kell csúcs technikás padban gondolkozni a végén úgy is rájön mindenki, hogy az egyszerűbb a legjobb. A másik érv ,hogy bármilyen gépi beavatkozás gazdaságtalan és évtizedekre visszavetheti a part minőségét ! Úgyhogy kedves újoncok elsőnek próbáljátok ki magatokat : Pad ,Lapát ,Posztó ! Merengető . Találd meg az első folyami szemcsédet aztán magad is rájössz ,hogy az arany eltörpül a tervezett géped mellett .

Hegyekben ,hegyi patakoknál ? Éles szemmel keresgélni kvarcos ásványokat. Azt összezúzva átmosni tálban vagy milleren. Azt hiszem ezen a fórumon erről még nem nagyon volt szó. D

e józan paraszti ésszel gondolkodva nem azért voltak a régi érc bányák mellett zúzómalmok ,hogy szép murvás utakat tudjanak készíteni.

 

www.youtube.com/watch?v=a6PWASax40k

 

Tehát elsőnek okuljatok, olvasatok de, ne csak az arany elhomályosító fátylában és próbáljátok ki magatokat. 

Ne az legyen az elsődleges szempont ,hogy durván beavatkoztok a természetbe. Ráadásul ez az Országunkban eléggé szabály ellenes és ez így van jól !

 

 

losznya Creative Commons License 2015.04.21 0 3 4497

 

Szia!

 

Szerintem arra, hogy úgy kezded, hogy "én is kezdő vagyok" és már rögtön egy "bányagéppel" kezdenéd.

Amiben nincs semmi rossz, hiszen hozzád hasonlóan mi is megnéznénk egy ilyet működés közben. Viszont, hogy hasonló módszerben gondolkozol .... 

Miért? Minek?

Tálazni megtanultál profin? Tapasztaltad, hogy hogyan működik egy posztós, gumibordás, esetleg más borítású pad?  

Vagy gondolod, hogy ez önmagától kimossa az aranyat, neked meg csak pénzé kell tenned?

Ennek általában az a vége, hogy befektetsz egy csomó anyagot meg lóvét, megépíted vagy megveszed.

Kiviszed a partra, csinálsz vele egy csomó kárt, és amikor látod, hogy mennyi aranyat fogott akkor meg hagyod a francba, mert az a „szar” nem működik.

Szép, hogy daniel666 hozzájutott egy ilyen géphez, de hogy sokat nem fog tudni vele kezdeni itthon abban biztos vagyok.

Előzmény: bontosjani (4495)
Nagybivaly Creative Commons License 2015.04.21 0 1 4496

Szerintem pl. arra gondolt, hogy úgy, ahogy pl. magánterületen sem kutakodhatsz Attila sírja után, ugyanúgy nem bányászhatsz saját szakálladra gépi erővel olajat, aranyat, de még vizet sem.

(Ha kicsit visszaolvasol, le fog esni, hogy mitől tűnnek türelmetlennek a fórumtársak.)

Előzmény: bontosjani (4495)
bontosjani Creative Commons License 2015.04.20 0 0 4495

mire gondolsz?

Előzmény: Gizmoguru (4493)
BLAtti Creative Commons License 2015.04.20 0 3 4494

Köszönöm, de sajnos nem minden tudást, csak elég sokat. Nem készítem el senki helyett a padját, se nem viszem egy az egyben ki a tuti terepre, nem mosom ki az aranyat helyettük és aztán nem adom a kezükbe a tisztított napi mennyiséget a jól végzett semmittevésük jutalmául. Ez lehet az ami a kezdéshez, az első lépésekhez hiányzik, mint lökés.

Azt például eddig sem állt módomban közzétenni, hogy hogyan ne álljunk neki a dolgoknak, de lehet, hogy nekiállok ezt is összefoglalni, mert még szükség lehet rá ínséges időkben.

Mondjuk már egyre kevésbé frusztrál, hogy ki hogyan akar aranyhoz jutni. Leginkább a természet durva felborítása, tönkretétele bőszít. De erre sincs ráhatásom. Annyit tehetek, hogy mindannyiszor elmondom, hogy természetvédelmi-, ipari-, horgász-, bányaterületeken stb. tilos mindennemű gépi beavatkozás a Hatóságok, illetve földtulajok engedélye nélkül. 

Emellet mindig hangsúlyozom, hogy a külföldre tervezett! gépek nem véletlenül használatosak külföldőlön. A hazai körülményeket figyelembe véve átalakításra szorulnak, illetve szinte tökéletesen alkalmatlanok a jó hatásfokkal történő aranymosásra.

 

Előzmény: Gizmoguru (4493)
Gizmoguru Creative Commons License 2015.04.20 0 3 4493

Úgy látom, teljesen felesleges volt a fórumon minden tudást felhalmozni, mikor az emberek arra lusták, hogy akár csak egy oldalt is visszaolvassanak. Külön elszomorító, hogy Blatti kolléga időt és fáradtságot nem kímélve, több helyen és formában, minden tudást rendezetten elérhetővé tett, úgy látszik teljesen feleslegesen.

bontosjani Creative Commons License 2015.04.19 -2 0 4492

Szia.

Én is kezdő vagyok és hasonló módszerben gondolkodom jómagam is.

Sztem ahol van egy jó kis zuhogó ott ezt az elvet lehet hasznosítani motor mellőzésével is.

Sztem ez a masina nem használható engedély nélkül. És sokakban ellenszenvet kelt a motor miatt

Talán magánterületen, pl kavicsbányában ki lehetne próbálni. Ha ösze jön akkor jó lenne ha beszámolót tennél fel róla.

Egyébként állítólag a csepeli bányatavat érdemes lenne vizsgálni. Ha gondolod engem érdekel az ügy.

Előzmény: daniel666 (4486)
bontosjani Creative Commons License 2015.04.19 0 0 4491

Sziasztok.

Engem az érdekelne, hogy van e valaki aki próbálkozott már hazai hegyi patakokban és esetleg még az is hogy mekkora sikerrel?

Köszi

BLAtti Creative Commons License 2015.04.16 0 3 4490

Sajnálatos, hogy minden eddigi küzdelmünk ellenére mindig akadnak hasonlóan próbálkozók! Amellett, hogy egyik lépésük sem tűnik követendő példának, mégis több százan nézték már meg ezt a sorozatot.

Ez a készüléktípus nem hazánkba való, mint ahogy az előzőekben említett trommel sem! Hatalmas pusztítást lehet véghezvinni velük, de aranyat annyit talán megfognak, mint egy lapátpróba.

Ez ugye jó helyen is 1-3/1000 g!!!

El lehet gondolkodni, hogy mekkora bünti jár ezért a "mókáért"! 

Mindenki döntsön belátása szerint!

 

 

Előzmény: losznya (4489)
losznya Creative Commons License 2015.04.16 0 2 4489

Nézzétek meg az összes részt és okuljatok!

 

https://www.youtube.com/watch?v=YOBgq2o_wKo&feature=player_detailpage

 

:(

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!