Serák János bejegyzésében azt hiszem, az ismétlőjel mindkét felette levő szóra vonatkozik, azaz el volt látva szentségekkel, és kolerában halt meg (ugyanúgy, mint majdnem mindenki az oldalon).
Rezsnyák Katalin bejegyzésében is az áll, hogy a szentségekkel "elláttatott".
Hogy hogyan/miért lett a Resnyákból Rezsnyák, legalább két dologra tudok gondolni. Az egyik, hogy a régebbi magyar írásmódokban az s betű egyaránt jelölhetett zöngétlen (s) vagy zöngés (zs) hangot; a _zs_ használata csak valamikor az 1600-as évek vége tájt kezdett elterjedni. A másik, hogy hangtanilag kevés a különbség a Resnyák és a Rezsnyák között, tehát könnyen előfordul, hogy mindkét kiejtés használatban volt, vagy legalábbis egyik sem volt kizárható, tehát az írnok hallásától vagy emlékezetétől függött, hogy mit írt le.
(Arra nem találtam megfelelő kereső-kifejezést, hogy a zs betű történetében hova fér a 's használata.)
Szabad itt örömködni egy kicsit - a száraz segítségkérés mellett?
Tegnap az unokahúgommal - akit sikerült megdumálni arra, hogy jöjjön velem, és megmutathassam neki az általam megtalált ősei sírjait mindenfelé az országban - teljesen véletlenül megtaláltuk a szépszüleim sírját Szelevényen.
A kutatásaim során már tavaly év elején megtaláltam a házassági bejegyzésüket Adonyban, de se a születésükről, se a halálukról semmi infóm nem volt. Megtaláltam hét gyerekük születésijét - köztük az ükanyámét is, akinek a sírját előtte való nyáron találtam meg ugyancsak Szelevényen.
Szó szerint ugráltam örömömben ott a temetőben!
A legtávolabbi ősünk sírja, amit megtaláltunk, és ami valószínűleg egyáltalán létezik. Apám vonalán pl már a dédszüleim sírja sincs meg.
Alig tudtuk kisilabizálni mi van ráírva, felét nem is sikerült ott. Csináltam egy csomó részletfényképet róla, azokról könnyebben el tudtam olvasni a halálozási dátumokat.
Annak alapján már gyorsan meglettek a halotti bejegyzések a csépai könyvben.
Meg tudnátok mondani, mi lehet abban az oszlopban, aminek a címe: "El vala é szentségekkel látva v sem"? A rubrikába ismétlőjelet írtak, felette pedig, ha jól olvasom az van írva, hogy eltávozott cholerában.
Akkor most ez azt jelenti, hogy ő is kolerában halt meg?
Ennél szintén nem tudom elolvasni azt az oszlopot, hogy "El vala é látva szentségekkel v sem"....
Segítenétek?
Egyébként érdekes, hogy itt Rezsnyák néven említik, a sírkövön is az van felvésve, ugyanakkor az adonyi házassági anyakönyvben 1801-es bejegyzésben Resnyák van.
Ugyanígy a gyerekeik születési bejegyzései is:
Első gyerek, János 1802
Második gyerek, az ükanyám, Katalin 1803
és az általam utolsónak talált Erzsébet 1818. Mindenhol Resnyák Erzsébet az anya.
Sziasztok, nem tudja valaki esetleg, hogy a 2022-es Nobilitast honnan lehetne megszerezni? Érdekelne egy rész belőle, de nem találok belőle sehol sem, se könyvesbolt, se antikvárium…
A segítségeteket kérném egy ősöm halálozási bejegyzésének megtalálásához :
Fülöp Róza (LZ7D-4XL) 1879.08.23-án született Bucsi Róza néven Magyarhomorogon, Biharban.Apja nevét a szülők házassága után kapta. 1901.03.13-án ment férjhez Duró Imréhez (szül. 1877-ben Zsákán és 1946-ban halt meg Komádiban). Férje halálozáskori felesége Takács Julianna volt, van egy közös, szintén Imre nevű fuuk is., aki 1926-ban született Komádiban. Fülöp Róza es Duró Imre gyerekeit se találom...
hátha segít, egyszer kigyűjtöttem irodalomjegyzéket a témához de még nem tudtam elmenni Tatabányára könyvtárazni, van ami csak ott van meg, és nem is kölcsönözhető:
- Hét falu telepesei, 1733-1737 (Fatuska János - Kaptay György, Tata, 1999)
- A tatai Esterházy uradalom első német telepesei (Fatuska János - Kaptay György, Limes folyóirat 1999 12/2 43-52. old.)
- Felsőgalla első telepesei (Fatuska János, Tatabánya, 2008)
Ezekben elvileg van lista a családokról és hogy honnan érkeztek.
Tudna valaki segiteni hol talalhato A német telepesek 1737. évi összeírása,ami 7 német faluról készült. Allitolag Felsogalla is rajta van. Nemet elodjeim pontos származási helyének meghatározásában segítségemre lehetne. Koszonom
Igen. Az egyházi levéltárak anyakönyveinek fő előnye hogy időben tovább lehet nézni mint az államiakat, a jobb levéltáraikban pedig sok más családfakutatáshoz hasznos anyag is van digitálisan, a kalocsai a legjobb ezen a téren.
Az FS tényleg nem hibátlan indexelés terén , de le lehet tölteni az oldalakat és csak itt indexelték az anyakönyveket.
Szóval ha én csináltam volna az állami anyakönyv programot, letölthetőek lettek volna az oldalak egyesével és hozzáraktam volna az anyakönyvekhez tartozó indexeket is.
Aki regisztrálva van a maticneknjige oldalára, az meg tudná nekem nézni, hogy a moholi izr. születési anyakönyvben Kálmán Gábor milyen néven lett bejegyezve? Szülei Kálmán Adolf és Bachrach Zseni (Eugénia), született 1887. febr. 3-án (máshol 1883. febr. 3-án). Egy vele szemben elfogult cikk szerint korábban Kohn Mórnak hívták, én ebben kételkedek.
babramama: Köszönöm szépen! (Talán egyszer a karcagi és egri temetők is sorra kerülnek.)
vörösvári: Én értem, hogy miért ezt a megoldást (az öt lehetőségre gondolok) választották, de sajnos ahogy írtad nem felhasználóbarát, főleg ha nem beszélsz magyarul, vagy kezdő családfakutató vagy. A Familysearch, bár itt nem szoktuk kritizálni korántsem hibátlan. Az egyházi anyakönyveknél meg van az az előny, hogy nem kell a szigorú állami anyakönyvekre vonatkozó szabályokat betartaniuk. De református anyakönyvek néhány Hajdú-Bihar vármegyein (AdatbázisokOnline-on) kívül nem lettek digitalizálva, görög katolikus és ortodox sem, az evangélikus Őskereső jelenleg nem használható (talán 2025-ben), unitárius elvileg mind digitalizálva lett, de például a Debreceni Unitárius Egyházközség összes anyakönyvét (Hungaricana) blokkolták, az izraelita anyakönyvek közül sokat (Hungaricana és AdatbázisokOnline) digitalizáltak (nem az összeset) de jó néhányat félrecímeztek (Hungaricana). Egyedül a római katolikus anyakönyvek állnak jól. (Talán egyszer az Egri Főegyházmegye anyakönyvei is elérhetőek lesznek.)
Amikor a kiválaszott névre rákattintasz, feljön a sírhely képe, alatta ott a lejárat ideje ( a kép és a név között). Ha csak fű vagy föld van a képen, akkor szerintem nincs síremlék.
Lassan a végére érek a kutatható felmenőimnek, de ebben most még segítséget kérek.
Szeretném tudni, hogy ők valószínűsíthetően testvérek lehettek? Térben, időben, az apa neve és az anya keresztneve alapján erre lehet következtetni. A gyermekek keresztelési helyei (Zecheny=Szöcsenypuszta szerintem, Terebezd, Tölös és Móricfa?) kirajzolhatnak egy vándorlási útvonalat. Emellett azt veszem észre, hogy a tapsonyi anyakönyvvezető előszeretettel írta félre a vezetékneveket, erre meg még rájöttek az indexelők elírásai is.
A dédapámra, akit a Debreceni Köztemetőben temettek el, rákerestem, és meg is találtam. Azonban a képen nem látszik a sírhelye. Ez azt jelentheti, hogy időközben lejárt?