Keresés

Részletes keresés

petergabor Creative Commons License 2023.05.24 0 0 43708

A Zrmanja engem is foglalkoztat már jó ideje, de még nem tudtam olyan infókat összeszedni, hogy neki is vágjak :(

Engem is érdekelnének részletek.

Előzmény: betafotós (43707)
betafotós Creative Commons License 2023.05.24 0 0 43707

Bocs, jó régről bányásztam elő hogy jártatok ott! Segítenél, hogy milyen a Zrmanja sodrása, összemérhető a Dunával, Ipollyal? A felevezés tervezéséhez kérdezem.

Az első majdnem lehetetlen átemelés hol is van pontosan?

Ezen túl fel lehet jutni a vízerőművig, vagy van közben más nagy zúgó, gát is?

Köszönöm

Előzmény: Ork63 (43495)
Yula74 Creative Commons License 2023.05.22 0 0 43706

Sziasztok 

tudtok abban segíteni, hogy nálunk van ennek megfelelő képzés vagy van-e hivatalos megfelelője (egy munka ajánlatban láttam): Level 2 Canoe/Kayak Coach or UKCC 4* Canoe/Kayak,

Milyen vizsgának tudható be? Vagy ilyet csak külföldön lehet elvégezni? 

Köszönöm

Pepin Creative Commons License 2023.05.21 0 1 43705

Csatlakozom. A feleségemmel pont a kilencesnek mentünk neki ilyen állapotban, én elsőre felmentem, a leányzó csak harmadikra, de mindig szépen visszacsorgott, nekifutott újra és végül sikerült.

Előzmény: Ork63 (43704)
Ork63 Creative Commons License 2023.05.21 0 1 43704

A tiszai zsilipek ("tiltónak" hívják hivatalosan) nem veszélyesek.

Lefelé mindenképp levisz az áramlás, felfelé meg legfeljebb nem bírsz felmenni. Csak középen kell maradni. A széleken, illetve a zsilip után csavargat rendesen, de az sem gond.

Ha első próbálkozásra nem sikerül felmenni és kisodródsz oldalra, akkor vissza kell csorogni és messzebbről megpróbálkozni az áramlás középvonalában maradva.

Elsüllyedni meg mitől süllyednél el? (Legfeljebb borulsz, de azt zsiliptől függetlenül is lehet. :) )

Aznap három zsilipen mentünk fel, + a Nagymorotva-Szartos csatorna oda-vissza. Volt rendes áramlás, de járható volt.

Szóval próbálkozz nyugodtan.

Előzmény: Vöcsök_ (43700)
Vöcsök_ Creative Commons License 2023.05.21 0 0 43703

Bocs az előzős offért, arra voltam csak kíváncsi, ezért hoztam fel a témát, hogy a kicsi 10-15cm-es bukók mennyire veszéleyesek,

Előzmény: Vöcsök_ (43702)
Vöcsök_ Creative Commons License 2023.05.21 0 0 43702

Viszont 50m-es körzetben tilos horgászni. Persze a szorgos kezek az 50-ből az 5-öt lekaparták így most mindenhol a "Műtárgy 0 méteres körzetében horgászni tilos!" tábla van, de a helyi horgászrendben természetesen továbbra is 50m szerepel. 

Előzmény: SzeZo (43701)
SzeZo Creative Commons License 2023.05.21 0 0 43701

Biztos, hogy nem mernék rámenni, de én gyáva vagyok. Láttam, hogy mennek neki a horgászladikok, azoknak sem egyszerű. A balinok viszont nagyon jól érzik magukat a fortyogó vízben:-).

Előzmény: Vöcsök_ (43700)
Vöcsök_ Creative Commons License 2023.05.20 0 0 43700

Sziasztok! A kisebbik magyar tengeren voltam ma délután, a Tisza tavon. 

Oda-vissza megjártam a 9-es őblítő csatornát. Nagyon szép erdőben megy, mindenkinek tudom ajánlani.

Ezeken a csatornákon folyik be a Tisza (ettől öblítő). Most elég rendesen folyt. 

A csatorna Tisza felőli végén van egy zsilip. Most a zsilipnél volt olyan kb. 10-15cm "bukás" a vízszintben, kint annyival magasabb volt mint bent.  Zubogott is rendesen. 

Eredetileg szerettem volna kimenni a Tiszára és kikötni a szigeten. Viszont látva a zsilipet inkább letettem róla, meg se próbáltam áthaladni, konkrétan a közelébe se mentem. Átemelni nem volt kedvem, ezért inkább elmentem másfelé, megnéztem olyan zugait a tónak, amiket késő nyáron a sok vízinövény miatt már nehéz.

Azt szeretném kérdezni, hogy az ilyen zúgó, mint a zsilipé mennyire veszélyes? A kajak elsüllyedhet benne? Azt tudom, hogy a zsilip után elég mély 3-4m is lehet, a zsilip fölött 100m-el meg jóval sekélyebb a csatorna. (Közvetlen a zsilip felett még sose mértem meg.) 

Sikloernyos Creative Commons License 2023.05.18 0 0 43699

Yoreggelt,

RTM Ysak kajakhoz kormanylapatot mennyiert vesztegetnek mostanaban?

Ojibwa Creative Commons License 2023.05.08 0 0 43698

Köszönöm a tanácsokat!

T-omti Creative Commons License 2023.05.06 0 0 43697

Sziasztok

Ezeket a hirdetéseket találtam, hátha érdekel valakit.

https://www.jofogas.hu/zala/Prijon_barracuda_tengeri_kajak_138182762.htm

https://www.facebook.com/marketplace/item/1341341223399118

Üdv

InteriorLulu Creative Commons License 2023.05.04 0 1 43696

A saját kajakomból (471 x 76 x 27 cm, 18 kg, drop-stitch/magasnyomású, ez utóbbi fontos faktor), és az azzal való tapasztalataimból kiindulva szerintem magán a kajakon kívül alapvetően az erőnlét és a kajak terheltségének mértéke (mekkora súlyt viszel magaddal) határozza meg, hogy tud-e az ember tartósan felfelé haladni mondjuk a Dunán.

Én mindenesetre tavaly nyáron egyszer a töküres kajakkal tán nem egészen egyetlen km-t szépen haladtam felfelé a Dunakanyarban - nem szoktam folyókon sodrással szemben menni, az erőnlétemet nem az ilyen virtusokból szedem össze, ezért írom ezt a tudom, komikusan rövidnek ható távot, ám érzésem szerint ugyan eléggé lassacskán, de tartósan (akár pár órán át is) tudtam volna haladni tovább.

Előzmény: Ojibwa (43692)
T-omti Creative Commons License 2023.05.04 0 1 43695

Szia !

Anno a páromnak és nekem is 1 Prijon Seayak classik-unk volt,ugyan olyan lapáttal, tehát a technika ugyan az volt és ö mégis gyorsabb volt.

Jaa, 15-20kg-al könnyebb volt, tehát a kajak vízfogása kisebb volt ezért gyorsabb is. (lecseréltem a kajakot seayak 520-ra)

4,5m alatt szerintem csak túrakajak van,nem tengeri, bárminek is mondják.(az nem lesz gyors)

Egy gyors portya kajak is 5m felett van és nagyon keskeny.

Neked olyan kajak kell, ami bírja a 105kg-ot + napi felszerelést.

Sajnos a váltás sok pénzbe kerül.

A kajak lehet műanyag vagy laminált.

A szállítás is más mint a gumikajaknál ehhez már nem árt egy kombi 5m felett .

Én autót is így vettem , egyszerre 4 kajakot vagy 1kenu 2 kajakot tudok szállítani.( A régi autó Passat kombi, az újabbik Volvo v70)

Célok, lehetőségek:Ha nagyon ritkán evezel felfelé, akkor akár bérelhetsz is.

Egyébként a haverom(Gergő) lefelé evez gumikajakkal, leereszti és felszáll a vonatra, buszra és hazamegy.(Már január 1-én is evezett a Dunán )

A Duna-Réme Szabolcs egyedül nyomja gumikajakban sok tengeri kajakost megszégyenítő teljesítménnyel.

Sok sikert

Előzmény: Ojibwa (43692)
petergabor Creative Commons License 2023.05.03 0 0 43694

"ezt állandóan szerelgetni kell fel-le?"

Nem kell. Nekem szinte mindig ez a szerelvény van fent a keresztrúdon. Csak akkor szerelem le, ha valami mást kell szállítanom (pl. kerékpár), de ez ritka.

Majd ha lesz sok pénzem, veszek még két keresztrudat a kerékpártartóknak :D

"Láttam olyat hogy a hátsó ablakra tesznek ilyen felgörgetőt tappancsokkal. Én nem tologatnám hátsó ablakomon a 26kg-os hajót"

Ezzel én is így vagyok.

Előzmény: betafotós (43693)
betafotós Creative Commons License 2023.05.03 0 0 43693

Igen, értem a görgős dolgot, kivéve hogy ezt állandóan szerelgetni kell fel-le? De köszönöm a barkácstanfolyamot (is)! Tényleg hasznos látni.

A hétvégén is gondoltam a görgőidre, amikor éppen szakítást játszottam a kajakot teljesen kitolva fejeme fölött. hogy éppen fel tudjam tenni a kocsi tetejére. Kíváncsi vagyok meddig megy ez nekem.

Ránézésre én azt gondoltam, hogy esély sincs hátulról felcsúsztatni a hajót, mert mire felér a keresztrúdra, addigra rég összevertem a kocsi hátulját. Valószínűleg nagyon függ a kocsi formájától és a rúd hátsó helyzetétől. Láttam olyat hogy a hátsó ablakra tesznek ilyen felgörgetőt tappancsokkal. Én nem tologatnám hátsó ablakomon a 26kg-os hajót.

Most örülök, ugyanis addig feszegettem a kereszrudak szorító pofáit, míg elértem, hogy szinte már a gyári rúd görbületébe is kapaszkodik, így éppen annyi hely lett, hogy tényleg _éppenhogy_ becsúszik közéjük a beülő. A hajó szállítása szerintem drámaian javult ezzel.

Előzmény: petergabor (43691)
Ojibwa Creative Commons License 2023.05.02 0 0 43692

Sziasztok!

A véleményetekre illetve a tapasztalatotokra lenne szükségem. Eddig egy elég komoly felfújható gumikajakkal ereszkedtem folyóvizeken de felfelé nem túl haladós. Milyen hosszú kajakkal lehet már érdemben is felfelé haladni a Dunán. Elég a 3,5 méteres tengeri vagy kell a 4-5 méteres.

Ez csak ilyen 1-2 napos le s fel evezgetésekre kellene. 185cm és 105 kg vagyok

Köszönöm

petergabor Creative Commons License 2023.04.30 0 0 43691

A görgő mégiscsak feljebb van a keresztlécnél, különben nem tudnám feltolni a hajót. Azonban a bölcsőben ülő kajak még feljebb, így nincsenek egymás útjában.

A képen a bútorlap a keresztléc :)

A kerszttartót én a lehető legtávolabb helyezem, elől addig, mielőtt még "lekonyulna", hátul az antennáig. Eleinte mindig az oszlopok fölé helyeztem (B, C oszlopok), de az túl közel volt (stabilitás és beülő probléma).

Előzmény: betafotós (43690)
betafotós Creative Commons License 2023.04.29 0 0 43690

Aha, görgő ok így. Azért nem kevés szerelgetés ez. De hát úgy tűnik ez egy ilyen sport.

A kereszttartót nem tudjuk oda tenni ahova akarjuk csak amíg a tetőléc/rúd engedi. A képeden is az autón van egy gyári rúd hosszában. És nekem egyszerűen nincs 90+ hossza. A Mazda teteje ill. a gyári rúd rajta ekkora. Mondjuk 83 cm lesz a max távolság a keresztrudak között. Nem fér be a belülő közéjük, aminek kellene 92-3cm. Pech.

Köszi a sok infó, jobb átlátni kinek mi működik, mielőtt barkácsol az ember!

Előzmény: petergabor (43689)
petergabor Creative Commons License 2023.04.28 0 0 43689

A görgő lejjebb van, mint a kajak alja, ezért nem kell le-fel szerelnem. A korábban küldött kép a gyári görgőről az tényleg felfelé áll, az enyém inkább lefelé vagy inkább szintben a kereszttartóval. A napokban lefényképezem "szárazon". Amúgy legtöbbször a kajaktartó van felszerelve a T-sínre, de utoljára kerékpárt szállítottam.

"Alapesetben mi vett rá hogy ilyen bölcsőt használj? A kereszttartók távolsága miatt mint nálam, vagy eleve nem akartad azokon vinni?"

Nem akartam azon vinni. Biztonságosabbnak érzem, mint csak a léceken vinni. Attól féltem, hogy oldalra elcsúszik. Kereszttartó távolsága nálam nem játszik, mert oda teszem, ahova akarom. Nincs fix pontja:

OFF:

Amúgy fényképet miért nem lehet Firefoxban feltölteni? Vagy csak én bénázom?

Előzmény: betafotós (43687)
petergabor Creative Commons License 2023.04.28 0 0 43688

Sziasztok!

Egy lelkes csapattal a pünkösdi hosszú hétvégére tervezek kenuzni-kajakozni a Szigetközbe Ásványráróra. Két négyágyas szoba (fürdő közös) felszabadult. Akik visszamondták ők is lelkesek még mindig, de az élet közbe szólt :(

2 fő részére 14.000,-/éj

4 fő részére 20.000,-/éj

Három fő részre is kiadják, ennek árát nem kérdeztem, mert nem volt releváns, de gondolom ez 18.000,-/éj. Meg egy fő részére is kiadják.

Kenubérlet: 6.000,-/nap (négyszemélyes)

Konyha jól felszerelt, evőeszközt nem kell hozni, van bőven.

Ha van kedvetek csatlakozni hozzánk vagy nemcsatlakozni :D, de megszállni igen (nem kell, hogy velünk evezzetek, ha nem akartok), jelezzetek e-mailben! Profilomban megtaláljátok.

Péter

betafotós Creative Commons License 2023.04.28 0 0 43687

A T-sín stb megvan. A görgőt sajnos nem látom, de a korábbi link alapján sejtem mi lehet rajta, csak az nem áll össze, hogy hova tűnik a görgő, hogy végül ráüljön a hajó a bölcsőjére. Fel és leszereled a görgőket minden pakolásnál? Előbb utóbbszerintem nekem is kelleni fog a görgő, meg inkább az evezésben fáradok el mint a súlyemelésben.

Alapesetben mi vett rá hogy ilyen bölcsőt használj? A kereszttartók távolsága miatt mint nálam, vagy eleve nem akartad azokon vinni?

Előzmény: petergabor (43685)
betafotós Creative Commons License 2023.04.28 0 0 43686

Elég gondos vagy Te is!

Ettől a szél belekap dologtól tartok én is, de itt a másik példa, hogy petergabor így szállítja. Tudom, hogy van aki ezért fedi le a beülőt, talán az tényleg tereli a szelet.

Most már a lekötés is stimmel, a csőhéjjal.

Hullavator esélytelen, az egy kisebb hajó ára.

Emelés, hát igen. Jeleleg még képes éppen vagyok teljesen kiemelni (szakítás?) és úgy pont felraktható a mazda tetejére. De várom a napot amikor vagy már megérkezéskor, vagy felpakoláskor érzem a reccsenést és csak egy telefonos segítégem marad.

Köszi!

Előzmény: NOOBodi (43684)
petergabor Creative Commons License 2023.04.28 0 0 43685

Jobb képet most nem találtam. Lefényképezni jelenleg nem tudom, mert nálam még nem kezdődött el a szezon és nincsen összerakva :(

A keresztléc ún. "T-sín". Erre van rögzítve a bölcsővel együtt "T-csavarral" (alul első kép). A felső képen az első görgőt azért egy kicsit látni: az első szélvédő és a hajó között van a keresztlécre csavarozva két-két sarokvassal.

A bölcső egy-egy rögzítő anyáját (a külsőket) kicseréltem szemes anyákra (ez nem tartozék), hogy a plusz hevedert tudjam mihez rögzíteni (nem a léc alatt viszem át).

Előzmény: betafotós (43683)
NOOBodi Creative Commons License 2023.04.28 0 0 43684

A rúdon  középen a tartó  tényleg a második hajó miatt van , de az ritkán van rajta . Viszont kicsit jobba tart oldal irányú elmozdulásnál ( ami nekem előtte se nagyon volt ) . 

Gurtni :  Egy Decathlonos  itwit Széles gurtni , direkt kajakhoz . a kék az használt polifoam matrac , aminek az egyik fele kicsit filces . Van rá  varrva keresztven az elején végén tépőzár  10-10 cm . Ezek között van átfűzve a gurtni . A kék anyag a filces felével van lefelé , Gyakorlatilag csak egy kis plusz védelem .  

Ha beülővel felfelé tettem a hajót nagyon belekapott a szél. 

A lényeg hogy próbáld úgy lekötni , hogy a hajó legszélesebb pontja essen a két keresztrúd közé. ha hátra is keskenyebb , meg előre is és szoros ,akkor nem fog lecsúszni. 

Egyébként éb bem attól félek hogy hátra elcsúszik , hanem hogy nagyobb fékezésnél előre . Itt nem látszik de hosszú uton a széles gurtni mellett van  1 plus pár vékonyabb is  .

Első lekötés  szerintem nem mindig kell , rövid útra 70-90 km/h közöttra én se teszem fel . egyébként elöl a vonószemhez van rögzítve egy erős karabínerrel , és ahol érintkezne a gurtni a karosszériával ott van ráhúzva egy 80cm hosszú 16-os csőhély . ez nálam pont megáll a kámpa mellett belülről , nem zavar semmit.   

Lemezhez én se jötném . Van még az a módser hogy motorháztető széle alá valmi henger és azt körbefogni a gutnival , de nem próbáltam.

Az autóval nekegd egy előnyöd van nem kell magasra emelni a hajót. 

Felrakáshoz jó a gorgős megoldás , meg az is ahol a keresztrúd mellől kihúznak 1 et oldalra .

Az egyik legjobb a Hul-a-vator , csak nagyon megkérik az árát most már .

Előzmény: betafotós (43678)
betafotós Creative Commons License 2023.04.28 0 0 43683

A "bölcső" van a keresztléceken, ez a görgő hova van rögzítve? Láttam már ilyet hátsó ablakra tappacsolva, ilyet nem tennék. De a tiéd csavaros, bilicses. Az hova kerül?

Előzmény: petergabor (43682)
petergabor Creative Commons License 2023.04.28 0 0 43682

Adnak hozzá egy pár gurtnit is, amit a tartó talpán levő akasztóba lehet kampózni. Ennek ellenére én még kettővel lehúzatom a keresztlécekhez is.

"mivel azért ennél is a beülőn belülre esik a majd támasz, azért a gurtnival kicsit bűvészkedve le lehet húzni"

Nálam tetőléc (korlát) van, így a keresztléceket úgy tudom tenni, hogy a gurtnik éppen kívül essenek a beülőn.

"Szeretném a beülő peremébe fűzni a gurtnit, hogy a hosszirányú mozgást is blokkolja."

Nálam még egyszer sem mozdult el hosszirányban. A gumihoz jól tapad.

"Nem árt neki ha a vízvonalat jól megnyomjuk?"

Tapasztalatom az, hogy elég jól eloszlik a nyomás ezeken a gumi tappancsokon, illetve nem is csúszkál a hajótest sem, mivel jól tapad a gumihoz.

"Le szoktad takarni a beülőt, fent marad 140-nél?"

Csak ha esik, 110-nél fent marad, többel még nem próbáltam. A beülő takaróján van egy fül, azon át szoktam fűzni a gurtnit, hogy ha nem maradna fent legalább ne csapódjon a mögöttem haladó szélvédőjére, de még egyszer sem bontotta meg a menetszél. De ez gondolom a takaró rögzítőjének a minőségétől is. Az enyém aliexpresses, de kicseréltem azt a kis műanyag bizbaszt, amivel össze lehet húzni. Az eredeti nem fogta meg a takaróba varrt gumikötelet.

Annyit még barkácsoltam a dologhoz, hogy egyedül is könnyen fel tudjam tenni, hogy raktam egy görgőt az egész szerkezet mögé, amin feltolom a kajakot. De mivel megtapad a gumin egy idő után, ezért előre is tettem egyet: a hajó hátulját elemelve a tappancsoktól az első görgőn tovább előre tudom tolni. Valami ilyesmit:

https://cdn.shopify.com/s/files/1/0012/4561/0087/products/RRAC141a_1200x1200.jpg?v=1535736913

Csak az enyém házibarkács egy szállító konvejor két görgőjét használtam.

Persze először én is félve vezettem 32-vel, legközelebb 41-el :D

Most tartok 110-nél. De amerre én járok ott nincsenek is gyorsabb utak. Bár most belegondolok mentem már az M7-esen is Balatonra Fehérvárról 130 környékén, de akkor nem volt rajta a takaró, amit levigyen a menetszél.

Előzmény: betafotós (43681)
betafotós Creative Commons License 2023.04.28 0 0 43681

Köszönöm, arra gondoltam én is hogy ez lehet a működő csak. Igaz lehet az, hogy mivel azért ennél is a beülőn belülre esik a majd támasz, azért a gurtnival kicsit bűvészkedve le lehet húzni, csak nem szépen merőlegesen rátekerve. Szeretném a beülő peremébe fűzni a gurtnit, hogy a hosszirányú mozgást is blokkolja.

Azt gondoltam jó okkal nem sokan szállítják a fenekén. Nem árt neki ha a vízvonalat jól megnyomjuk? Az hogy beleesik az eső, meg a szél is jobban belekap talán mennyit számíthat. Le szoktad takarni a beülőt, fent marad 140-nél?

Előzmény: petergabor (43680)
petergabor Creative Commons License 2023.04.28 0 0 43680
petergabor Creative Commons License 2023.04.28 0 0 43679

Szia!

Én pl. ilyet használok:

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!