Hamarosan (elvileg két héten belül) hozzám is megjön a kis poros, a 4*2-es verze, Cool felszereltséggel. Láttam, hogy itt már vannak már komoly tapasztalatok kiegészítők terén, úgyhogy remélem tudtok tanácsot adni.
1. A könnyűfémfelnire nekem nem futotta :), szóval talált/próbált már vki olyan dísztárcsát, ami jól is nézett ki?
2. Csomagtértálcából melyiket és honnan érdemes megvenni (horgászom, és hát van, hogy kifolyik ez az, tehát ilyet mindenképp szeretnék)?
3. Gyári üléshuzatról mi a véleményetek?
4. Mi az amit még érdemes megvenni kiegészítőként?
A dízelben hamar megfeketedik az olaj, de nem kell megijedni tőle! A gázolaj égése miatt sokkal nagyobb a szennyeződés kiválás de a dízel motorban használt olaj megkötötő képessége is nagyobb ezáltal nem veszíti el a kenőképességét. Enyhén szennyezett állapotban még jobb is a kenőképesége -molekulák tűrőképessége a nyíróerő igénybevételnek az oldott részecskék nyíródás alatti kenőképessége miatt. Tehát bármilyen furcsa, a "friss" fekete olaj jobb mint az új átlátszó.
1 - Ha sok a hideg üzem, sok indítás - rövid szakaszok esetén érdemes gyakrabban olajat cserélni főleg télen.
2 - De nyári időszakban ha nagyrészt városon kívül, hosszú távon van használatban a járgány akkor megfelelő minőségű olaj használata esetén elég csak az olajszintet ellenőrizni a csereperiódusban - -a feketesége ne zavarjon.
Dízel motorokban természetesen első alkalommal javasolt korábban kidobni az olajat. Dízel esetében (mindegy hogy 30 vagy 20 ezres a periódus) az "1" esetben 5 ezernél célszerű, hamarabb felesleges. A "2" esetben 10 ezernél javasolt, hamarabb felesleges. Benzines járgányok esetében mindkét esetben 10 ezernél jöhet a friss olaj. Aztán mindkét motor esetében ha túlnyomórészt hosszútávú a használat, kevés a hideg üzem, akkor bőven jó a gyári csereperiódus. A városi használatú járgányoknál ha a javasolt csereperiódus 50%-nál kap friss olajat akkor a francia blokkal szerelt modellek esetében sanszos, hogy a kasztni, futómű és a további perifériák fognak hamarabb lerohadni a motorról és a hajtásláncról.
Ahogy elnézem, legkevesebb másfél hétre való programot szeretnénk összehozni szűk másfél nap alatt. Garantáltan ilyesmiből szok lenni az oszkár-díjas káosz...:-)
Ma voltam a Pálmajori Pihenőpark-ban és beszéltem a tulajjal.Többek között találtam kb 6-7 km-re egy olyan területet,ahol lehet kicsit nyúzni a gépeket,füves, dimbes-dombos a pálya.Kérdésem, hogy akartok-e egy ilyen helyen kicsit ügyeskedni? Szlalom, tolatás és egyéb ügyességi nyalánkságok? A fehérvári kereskedéstől ma kaptam néhány Dusteres elérhetőséget és beszéltem is velük. A fele (kb 4-5fő) ígérte is hogy eljön...de majd meglátjuk! Van még néhány meglepetésem a számotokra, de ha mindenki készül valamivel tuti lesz a találkozó sikere!
Nagyon ajánlott még hamarabb megejteni az elsőt. Igaz, hogy a gyárban járatják a motort, de nincs igazi terhelés alatt. Nekem 2400 körül jött meg a nyomaték, de a szervizesek szerint az a tapasztalat, hogy 10 ezerig "bejáratós". Én nem foglalkozom ezzel a bejáratásos örök vitával, mert nincs értelme, a fémsúrlódás az tény. Megnéztem az olajamat, kifejezetten koszos volt, egyértelmű cserére szorult. Más kérdés, hogy meddig lehet kitolni a periódusokat, én a másik részecskés dízelemben is 10-ezrenként cserélek. Bajt nem okozol és messze nem felesleges.
Szpaszíba! De talon86 művésznős megoldása valahogy jobban tecc. (De most aztán csapok a lovak közé, mert ha ellazsálom veletek a napot, cseszhetem a találkozót...:-(
Egyszer én is megmutattam a paripát egy szerelő barátomnak aki szentül hiszi, hogy csak a németek tudnak autót gyártani. Mormogott olyat, hogy szokásos hozzáférhetetlen motor meg sorjás a lemez ahol legfeljebb endoszkóppal látni, végül annyit mondott "Marci, ez egy jó autó".
Ha már megakasztottatok a gályázásban röviden elmesélem, hogy elvittem SZSZSZD-t a régi szervizesemhez (aki igen sok életmentő műtétet végzett az előző tragacsomon), amit már fél éve megígértem neki. Náluk persze az ismert okokból daszter még nem fordult elő. Igen bánom azonban, hogy nem vittem magammal a mozgóképkészítő kézi készülékemet. Összeröffentek rögvest vagy öten (mind hétpróbás matador), és mondhatom, hogy jobban örültek a látványnak, mint egy kiscsoportos majom a faszának. Minden szegletbe belebújtak, felemelték, alulról kukkolták (az egyikük távolról, ránézésre megállapította, hogy a mislenek lengyelben készültek, csak a motor nem érdekelte őket, mert olyat már sokat láttak)... Hát, igen régen röhögtem már ekkorát. Eljövetelkor az egyik előállt a farbával: már rég tököl azon, hogy ő is vesz egy dákót. (Egyébként mindannyian vadiúj béemvéket, meg hasonló méregdrága járgányokat hajtanak.) De ezek után újragondolja a dolgot...:-) Egyszóval a szakma krémje veregette a vállamat, hogy választásom telitalálat volt.
Úgy látom, inkább neked sikerült bemaszlagolni valami minőségi ukrán tudatmódosítót már korán reggel, amitől nem tudod a h-át az ef-től megkülönböztetni...:-)
Ifjú apacsunk továbblépett, mert nem ülésfűtést, hanem üléshűtést tervez beépíteni. A prérin, meg a kanyonokban uralkodó klímaviszonyok miatt neki arra van szüksége.
Mi ez a nagy kussolás nyavalyások? He? Nyilván fúrtok-faragtok ezerrel a sufniban, hogy villoghassatok a közelgő tunning-fesztiválon. Lefogadom, hogy még beépített kivehető ajtós endékás turmixgépet is fogunk látni. Hogy le ne égjek az erős mezőnyben, vettem is még egy plusz légfrissítőt. De az is erősen foglalkoztat, hogy netán berakok SZSZSZD-mba egy sokfokozatú üléshűtést...:-) Szóval küldjetek egy linket ízibe, hogy melyik kótyavetyén juthatnék hozzá egy ilyenhez.
4WD 1.5 dCi 2.400 km.nél "elkezdett menni", no akkor olajcsere, vittem a Renaulthoz az ELF Solaris 5W30-dpf-et, ők adták a többit. Megnéztem az olajat,háááááááááát....nem ártott lecserélni uraim. A 20.000-es csereperiódust ők sem ajánlották elsőnek. Én később is 10-esenként cserélni fogom, ez a motort nagyon kíméli. Benzineseknél persze nem gond ez.
Részemről ma meg volt az első Duster találkozó. Találkozhattam SPECIALIZED TECHNOLOGY-val és Ixepsönjével. Részemről nagyon gyümölcsöző volt a találkozó, sok hasznos tanácsot kaptam, nem beszélve a motorháztető tuningról, és az ajándék légterelőről.
El kell, hogy mondjam itt nyilvánosan, hogy SPECIALIZED TECHNOLOGY egy nagyon rendes Dusteres. Ezúton köszönöm neki az ajándékot, és a tanácsokat. Amint megjön a kabát a gombhoz, azonnal lefotózom, és bemutatom, hogy milyen jól néz ki az ajándék légterelőm.
Egyébként rohadt nehezen megy az idő mostanság… :) JÚLI 17!!!
A nagyobb kerékátmérő nem jó, mert gyengítené az amúgy sem nagy lóerejü motor hatékonyságát. A kormány visszaforgásáért tulajdonképpen a csapszegdőlés is felelős, de leginkább a kerék összetartás. Azt nem tudom még, hogy a Dusi futómü paramétereivel tisztában vannak-é a renault szerelői. Ezt csak azért írtam, mert több idáig felmerülő problémára a legtöbbször "újraindítás" volt a megoldásuk. Ez olyan részükről,mint, ahogy régen mondták: ez kérem ilyen autó.