Keresés

Részletes keresés

mogyisz Creative Commons License 2001.09.05 0 0 3056
Szia Hacsek!

Le is csapok elsőként emailileg.

üdv

Előzmény: Hacsek (3043)
Törölt nick Creative Commons License 2001.09.05 0 0 3055
Helló Mindenlinek!

Tudnátok tanácsot adni, hogy Trigon rendszerrel, vagy hagyományos -E- gerendázattal készíttessem a födémet?

Köszi szépen.

Előzmény: makopa (3054)
makopa Creative Commons License 2001.09.04 0 0 3054
Kösz a pontosítást. Valóban lehagytam a K-t

A kérdés úgy szólt, hogy 30-as N+F vagy sima 38-as. Nos, ezek hôenergetikai szempontból hasonlóak.

Viszont az a korábbi állításod, hogy A korszerű energetikai igényeket ma a 30-as külső falazat nem elégíti ki. (A szabvány sem engedi) Magyarul, aki így épít, a gatyáját is kifizeti fűtésre... általánosan nem, a zárójelbe tett pedig egyáltalán nem igaz.

Előzmény: pályázó (3050)
pályázó Creative Commons License 2001.09.04 0 0 3053
:-))
Akár kollegák is lehetünk, attól függ, Te milyen szakmában tevékenykedsz.
Az épületgépészetben bizonyos értelemben csak kontárkodom, bár szép dolgokat hallottam Zöld András prof. előadásain...
Én inkább ház-féléket tervezek, az elméleti k-t pedig hagyom másra...

A 0,58 biztos csodás, de én laktam már 30-as falból épült házban...gáz. Ami a spórolást illeti: a ház (jó esetben) 50-100 (?) évre épül. Nehogy már a téglán spóroljunk... aki lespórolja a 8 cm-t vagy a hőszigetelést, az valószínűleg gagyi nyílászárókat is tesz be, így aztán az egész energetikai elv lassan fűtésszámlává válik...

Egyébiránt legkevésbé sem vitatkozni akartam, hanem egy laikus úriember kérdésére próbáltam rövid és - remélem - szakszerű választ adni.

Előzmény: Hacsek (3052)
Hacsek Creative Commons License 2001.09.04 0 0 3052
Kedves pályázó!

A "pucér" 30-as falat külső oldali hőszigetelő alapvakolattal k=0,58-ra csökkentve "nálam" lakószoba külső falához nagyon is megfelelő, különösen déli és keleti homlokzaton.
A teherhordásról alkotott véleményemet lásd alább...

Szavaidból úgy érzem, kollégák lehetünk :)) Te számítottál már ki 44-es PTH-t??

Előzmény: pályázó (3050)
pályázó Creative Commons License 2001.09.04 0 0 3051
Ez mind igaz - de nem elméletről, hanem pontosan az "ökölszabályról" szólt a kérdés, amire válaszoltam ("ez vagy amazt", lásd alább).
Előzmény: Hacsek (3049)
pályázó Creative Commons License 2001.09.04 0 0 3050
Pontosítok:

- a hőátbocsátási tényező mértékegysége: W/m2K (watt per négyzetméter*kelvin)
- a porotherm 30-as N+F falazóblokk hőátbocsátási tényezője "pucéron" k=0,65 W/m2K

Ma a 30-as külső falazat általánosságban energetikai szempontból nem megfelelő. A 0,58 is elég messze van a kívánatostól. Egyébként a Pth sem hőszigetelési, hanem teherhordási szempontból javasolja külső falazatnak.

Előzmény: makopa (3048)
Hacsek Creative Commons License 2001.09.04 0 0 3049
Nono, ne ítéljünk elhamarkodottan!

A külső falak két fő funkciója (statikai és hővédelmi) közül az elsőt, a teherbírási igényt sok esetben kielégíti a 30-as téglafal. Ha például vázszerkezetes a ház, akkor kitöltó falként még ad absurdum a 25 cm is szóba jöhet...
Régen "tanítom" már, hogy a tájolástól, takarástól és a fal mögötti épületfunkciótól is függ, hogy mennyire érdemes hőszigetelni. (a szabvány sem csak "külső" falhoz köti a követelményt, hanem lakóteret, vizes helyiséget, gazdasági létesítményt stb. a külső tértől elválasztó szerkezethez)
Ahogy írod, pótlólagos hőszigeteléssel is kielégíthető a hőtechnikai követelmény. Azaz nem kettő, hanem három tényező játszik közre a gazdaságossági számításnál. Ezek:
- a +8 cm tégla ára,
- a 4-5 cm hőszigetelés ára,
- az energiafelhasználás költsége.

Azaz én azt mondom, nemcsak fűtésre lehet gatyát kifizetni, hanem feleslegesen beépített téglacentikre is. Mérnöki szintű számítással érdemes tehát dönteni, nem ökölszabályokkal...

Ezzel együtt én is a 38-as téglát alkalmazom inkább, mert az a legtöbbször megfelel.
Viszont saját tapasztalatom szerint a 44-es blokkot a magyarországi klímán csak 600 m tengerszint feletti magasságon vagy erősen szeles helyen a mértékadó szélirányban érdemes alkalmazni. A teherhordása családiház méretekben lényegében kihasználhatatlan. (középfőfalnál jöhetne szóba, ott viszont nincs hőszigetelési igény...)

Előzmény: pályázó (3046)
makopa Creative Commons License 2001.09.04 0 0 3048
A PTH 30 N+F elég jól hôszigetelô, teherhordó falakhoz is alkalmas tégla (kétoldali mészvakolattal k=0,58W/m2 a hôátbocsátási tényezôje falazóhabarcsba-, 0,49W/m2 hôszigetelô habarcsba rakva).
Előzmény: kisa1974 (3044)
Törölt nick Creative Commons License 2001.09.04 0 0 3047
Kamarai tagságodhoz lehet gratulálni? :-)

Macibb

Előzmény: Hacsek (3043)
pályázó Creative Commons License 2001.09.04 0 0 3046
Szia Bandi

A korszerű energetikai igényeket ma a 30-as külső falazat nem elégíti ki. (A szabvány sem engedi) Magyarul, aki így épít, a gatyáját is kifizeti fűtésre...

Ajánlott pl.:

1) 30-as külső falazat + min (4)-6 cm utólagos hőszigetelő rendszer (pl dryvit)

2) 38-as vagy 44-es falazóblokk

Hacsek Creative Commons License 2001.09.04 0 0 3045
kisa! Ment az előbb válasz emilben...
kisa1974 Creative Commons License 2001.09.04 0 0 3044
Sziasztok Bandi vagyok.
Érdeklődnék hogy egy átlagos családi háznál,jó-e a
PTH 30 N+F-es,vagy inkább sima 38-as tégla jobb?
Köszi.
Hacsek Creative Commons License 2001.09.04 0 0 3043
Jóestéket kívánok kis topicom lakóinak!
Nagy dolgok történtek velem: mostantól lehet zargatni konkrét építész tervezői, műszaki vezetői és szaktanácsadói megbízásokkal!

Természetesen itt a topicban is továbbra is lehet kérdezni... :o))

second Creative Commons License 2001.09.04 0 0 3042
Hello gbrl,
kíváncsi vagyok az ügyed alakulására.

Sec.

Előzmény: gbrl (3041)
gbrl Creative Commons License 2001.09.04 0 0 3041
szijjóka,
kicsiemma :)...
lehet, hogy rosszul emléxem, de volt régebben egy oldal a neten a topiclakók házairól.... - a tiedről van? - kíváncsi vagyok már nagyonrégen a házatoktra....
thnx: gbrL
Előzmény: kicsi emma (3025)
Erzsébeti Creative Commons License 2001.09.03 0 0 3040
Hali!

Én csak a tapasztalataimra hagyatkozhatom, ugyanis nem láttam, de ez lehet, hogy hitelrontás lenne:))

Erzsébeti

Előzmény: Törölt nick (3039)
Törölt nick Creative Commons License 2001.09.03 0 0 3039
Sziasztok!
Ha már szóbajöttek a (konyha)bútorok: Látta valaki azokat a konyhabútor elemeket ami a legújabb Praktiker katalógusban van (talán enyhén cseresznyés szinű) meglepően olcsó, ennyire vacak, vagy valami nagy szállitmány szakadt a nyakukba azért ennyi, de érdemes foglalkozni vele?
Erzsébeti Creative Commons License 2001.09.03 0 0 3038
Hali!

Akkor tegyük rendbe, ezt a kivetőpánt kérdést:))

A kivetőpántok között a tiszta fém pántok érnek valamit. A félig fém, és félig polietilén pántok sz*rt sem érnek... ( az ország tele van ilyen pánttal készült szekrénysorral). Ne a régieket kárhoztassuk érte, mert majd 15-20 éven keresztül mást nem is lehetett kapni:( A fém kivetőpántok között is a spirélrugósokat kell keresni, nem a laprugós változatokat! És ebből a Blum sem kivétel.
A spirálrugós változatok, úgy kb 5 éve keztek elterjedni, és ezért a régebbi fém kivetőpántok értelemszerűen (valószínüleg) laprugósok voltak.
A hibája az a laprugósnak, hogy a rugólemez képes eltörni... Persze nem mind és nem mindíg!! Aki meg a spirált, ilyen szerkezetben el tudja törni, az ebből a tudásából meg tudna élni:)))

Cak azért, hogy megkavarjalak titeket:))én az egyik legegyszerübb kivetőpántot használom:) Messze 100 huf alatti áron vesztegetik:))
Garantáltan jó!! 1000 db átlag 2 a rossz, és ezt az arányt az olasz "hú de tuti" pántok messze nem érik el!!! Igaz majdnem mindíg 120-150 huf árért...
Az OBI-t éshasonlókat jó messze el kell kerülni, ha alkatrészeket kell vásárolni!!!
Még mindíg a nyitó készletüket adják, és nem ritka a 400-500 forint közötti kivetőpánt ár!!! Ezek vagy hülyék, vagy minket néznek annak!
A fiók görgök meg szintén így vannak náluk, a dominens ár a 500 mm hosszúnak, kb:400-500 huf az obi még mindíg 800-1200 között próbálja eladni(de kinek??).
A szekrényeken nem csak azért szoktak a kivetőpántok elfáradni mert olyan gyengék, hanem azért mert egyszerűen statikailag alulméretezték öket!! Ez magyarul annyit jelent, hogy kevesebb van felszerelve, mint amennyit az ajtó arányai megkövetelnének.

Hayloft, erre az árra amit írtál ma kb rá kell számolni úgy 25-30 %-ot:(

Emma, Mogyisz jót írt, ez egy eléggé jól felszerelt bolt, de ha ott vagy a Pillangó u.2.-ben akkor érdemes körülnézni a közvetlen környékén is! Ott van mindjárt mellette a Várna u. A cég neve Dósafa Kft, kicsit távolabb, de még kocsival könnyen elérhető távolságban a XIV.ker Gvadányi u. a Color-Panel Kft boltja. Ez a bolt az APEH székház mellett balra van le kell álni autóval az udvarba.

Sok sikert!

Ui.: A pánt és a fiókgörgő a Gvadányi u.-ban a legolcsóbb, a magam álltall látogatott boltok között...

Erzsébeti

Fester Creative Commons License 2001.09.03 0 0 3037
Szerintem az a kivitelező aki egy családi ház alapozását nem tudja megcsinálni akármilyen bonyolult az nem kivitelező, hanem kókler. Ird meg a várost (vagy falut) pontosan, akkor lehet hogy tudok megbízhatót.

Üdv: Fester

Előzmény: hirvike (3021)
szenyor Lopez Creative Commons License 2001.09.03 0 0 3036
Azt hittem a műanyag a múlté (mármint ebben a tekintetben). Egy szekrénysorban cseréltem le "műanyagosról" "fémre" (olyan acélféle) és azóta nincs lógás, nincs nyikorgás és tökéletesen be lehetett állítani. Kb. 2 éve műxik. Szerelés közben elábrándoztam, hogy vajon ki lehetett az a tökkelütött hülye, aki teherviselő és forgó-mozgó alkatrésznek ilyen gyönyörű puha műanyagot ki tudott találni.

Lopez

Előzmény: Hayloft Ezekiel (3035)
Hayloft Ezekiel Creative Commons License 2001.09.03 0 0 3035
Lopez sajna nagyon is lehet kapni ma is műanyagosat, sőt olyat is amiben műanyag van meg (szemre) olyan poröntvény féle alu, de az rettenet szar, sose tudod melyik törik a plasztik vagy a "fém" :(( Na ilyeneket dobáltam kifele erősen.A full fém a király, de ha nem márkásat veszel, az 20-25% megtakarítást eredményezhet. Ha lehet, akkor minden darabot megfogni, szemrevételezni...

Hayloft

Előzmény: szenyor Lopez (3032)
mogyisz Creative Commons License 2001.09.03 0 0 3034
emma,

OFF
köszönöm kérdésed, a bontott téglát továbbra sem értik, dehát ez már így marad. Apósom szerint régen a szegények építkeztek belőle, mi lesz, ha megszólnak. Mondom neki ez csak burkolat és ha tudnák mennyiért rakják már nem ez lenne a véleményük.

Engterv. júli 27-én beadva, két hétre rá már jelezte az önkori, hogy részükről OK, de csak most jött meg az utsó közműnyilatkozat.
A bontóember már egész beizgult, naponta hívogat, hogy mikor ronthat neki a telken levő házikónak.
A villanyt ma kötik ki, egyből földkábeles véglegesre.

ON

üdv

Előzmény: kicsi emma (3028)
kicsi emma Creative Commons License 2001.09.03 0 0 3033
Kösz fiúk, irtó rendesek vagytok! Mind eljöhettek hozzánk követ hordani jutalomból :-)))).
ke
szenyor Lopez Creative Commons License 2001.09.03 0 0 3032
Hi!

Kivetőpántokban a Blum (remélem helyesen írom) márkát ajánlották, mint high quality-t. A lényeg, hogy teljes egészében fém legyen és ne tartalmazzon műanyag elemeket. Habár talán most már nem is kapni műanyagosat.

Lopez

Hayloft Ezekiel Creative Commons License 2001.09.03 0 0 3031
Nekem a kivetőpántok voltak ilyen szerelvényből a rémálom. Voltak nagyon olcsók, de kb 2 hónap után megadták magukat a konyhában. Kicsit tovább bírták ruhásszekrényen, de ott sem sokáig. A legolcsóbb ára*3=használható kivetőpánt ára képlet jött ki nekem működőképesen. Nem érdemes spórolni rajta, mert csak bosszúságot okoz, és szemét meló kicsrélni mindet egy sokajtós konyhaszekrényen pl.
Amit utólag vettünk az 3 éve bírja.

Hayloft

(Egy 140*200-as ágy, 3db 80*200-as k.polc + 3 db 80*115-ös ajtós ruhásszekrény mindennel együtt (csapok, k.pánt, élfólia,stb.)65000 pénz volt ebben az anyag ára és méretre szabása is benne van.1999-es árak)

Obi wan Creative Commons License 2001.09.03 0 0 3030
A négyzetméterár kb. 1300-tól mozog fölfelé majd' 8-10000-ig. Érdemes legalább 10000-es kopásállóságút venni (IP 23 vagy IP 31 az új szabvány szerint), ez általában 2000Ft/m2. A hordozóréteg HDF (ez olyasmi, mint a "farostlemez") legyen és nem MDF (ez olyasmi, mint a "pozdorja"). A vastagság legalább 7 mm, de jobb a 8 mm-es. Daraboláshoz célszerű egy lyukfűrészt (rezgőfűrészt) beszerezni, kézifűrésszel egy kicsit merész nekikezdeni. Venni kell alá fóliát és polifoamot(2-3 mm), 2-300 Ft/m2. Az összeragasztáshoz vízálló ragasztó kell (kb. 1000 Ft). A kellékekkel együtt összesen az anyagár 2000-2500/m2 között mozog egy jó minőségű lap esetén.
Előzmény: Hayloft Ezekiel (3023)
Macimedve Creative Commons License 2001.09.03 0 0 3029
Ilyen bolt van kismillió a városban....

Csak néhány példa: XI. ker Bertalan Lajos u.-Bartók Béla út sarok, a Gárdonyi szobornál. Aztán a Váli úton, a 6-os villamos leszállóhelyénél, van még egy a Hadak útján a Mekopex lapszabászattal együtt, van egy a Bártfai utcában, majdnem a Tétényi útnál, a magas házak aljában. SZVSZ az utolsó kettő ezek közül a legjobb.....
És ez csak a XI. kerület......
De szinte minden barkács és csavarbolt tart ilyesmit, meg a nagy építkezős áruházak, mint Baumax, Brico, OBI és hasonlók is.....

Viszont a minőséggel vigyázni kell, főleg kivetőpántoknál és hasonló kényesebb szerelvényekkel. Tele van az ország mindenféle szeméttel.... Aztán az ember pár hét múlva fúrkálhat új lyukakat.....

Előzmény: kicsi emma (3025)
kicsi emma Creative Commons License 2001.09.03 0 0 3028
Kösz mogyisz!
Hogy állnak a terveitek? Megvan az engedély? (És a szülők meggyúrása sikeres volt?)

ke

Előzmény: mogyisz (3027)
mogyisz Creative Commons License 2001.09.03 0 0 3027
bocs, MINDENFÉLE
Előzmény: mogyisz (3026)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!