Keresés

Részletes keresés

DacaGaby Creative Commons License 2008.03.18 0 0 1276
Üdv. Önkéntes!

Örülök, hogy tetszik a bográcsolóm! Már nemsokáig lesz meg. Építek helyette egy másikat. Kicsinylem az egészet úgy ahogy van. Ha összejövünk tizenakárhányan nem férünk köré. Igazad van, grillezésre alacsony, nem használom arra, a kemencém mellé építettem egy nagy grillezőt, ami nagyon kényelmes. Sajnos nincs kéznél olyan képem amin látszik konkrétan a grilltűzhely, az alábbi képen csak kívülről látszik jobb oldalt. Rozsdamentes lemezzel van belül kibélelve, könnyű takarítani a kifröcskölődő zsíradékot.












Az új bográcsoló extra lesz, mint majdnem minden amit csinálni szoktam. 78cm magas lesz a műkő fedlap külső ármérője 145cm a tűztér nyillása 55cm átmérőjű lesz, de maga a tűztér csak 45cm körül lesz, hogy ne érje közvetlenül a felforrósodot vaslemez a műkövet és a beton testet. Az üllőkét pedig úgy fogom megoldani, hogy körbedeszkázom 6szög alakba a betontuskókat, hogy többen körbe tudjuk ülni, ne csak hatan. Mielőtt megkérdezné valaki, hogy nem lesz e kényelmetlen bográcsozni ez a nagy átmérőjő tűzhely, nem kell e nagyon begebeszkedni főzéskor, máris mondom, hogy nem, mivel 360°-ban forgatható a bográcsállvány és egy mozdulattal kifordítható ha kavarni kell, vagy bármi mást csinálni a bográccsal.
Előzmény: Törölt nick (1274)
biii Creative Commons License 2008.03.18 0 0 1275

szia

 

ez a nap reggeli indulásához vmi gyöbyörűség volt!!!!

nagyon jó képsor!

én egy dolgot hiányolok!!    RECEPETET KÉRNÉK!!!

 

mennyi ideig sültek? (ha tudni)

 

remélem fel tudod tenni a receptet!!!

 

köszi

Előzmény: kiss.feri (1272)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.18 0 0 1274
Szia DacaGAbi (és persze a többiek is)!

Pont ilyesmi nyársaló-bográcsozó-grillező egységet akarok építeni, mint amelyik a képen van, ahol a bort öntöd. A kérdésem, nem kényelémetlen, amikor grillezel, nem túl alacsony? Mert a bogrács azt pont kényelmes magasságban lóg, azt látom. Viszont nyársaláshoz (szalonnasütés) alacsony tűztér kell, grillezéshez meg magasabb, hogy a derekam ne álljon be. Vagy nem? Tapasztalat??
Előre is köszönöm a választ.

Előzmény: DacaGaby (1226)
DacaGaby Creative Commons License 2008.03.17 0 0 1273
Úúúhhhh Feri!!! Ez nem gyenge! Akarom mondani nagyon gyönyörűségesek amiket felpakoltál! Néhány kilóméterre lakunk egymáshoz, de sajnos nem hallottam még erről a sonkapácolási eljárásról. Van két kötözött sonkácskám, szöget ütöttél a fejembe, hogy ezzel az eljárással készítsem el hétvégén.
Köszönet a felrakott képekért! Kár lett volna kihagynod ezt a képfeltöltést!
Üdv.: Daca.
Előzmény: kiss.feri (1272)
kiss.feri Creative Commons License 2008.03.17 0 0 1272

AZ előzőeknél a 3 mondat a három képhez tartozik külön külün.

Csak nem tudom miért egybe hozta

 

Sütést megelőzően tojással átkenik

 A kemence hőfokának ellenőrzése

Kezdődik a "bevetés"

Sütésre várva

A végeredmény

Előzmény: kiss.feri (1271)
kiss.feri Creative Commons License 2008.03.17 0 0 1271

 

 Körbe a fonott rész pedig a töviskoronát Az öt rózsa Krisztus öt sebétSütésre várva
Előzmény: kiss.feri (1269)
nodi Creative Commons License 2008.03.17 0 0 1270
nem volt szándékomban füteni vele mivel a kertbe tervezem .Milyen szigetelő anyagot javasolsz ?
Előzmény: kisszszoros (1265)
kiss.feri Creative Commons License 2008.03.17 0 0 1269

Dagasztás

Az egész kemencés "becsípődésem"Nagyszüleimnek köszönhetem.Nekik még a mai napig van bubijuk.Ma már szinte csak Húsvétkor és Karácsonykor használják.Érthető is hiszen tul vannak a 80.évükön.Én pedig nem tudom elképzelni a Húsvétot kemencében sült pászka nélkül.Ezért célom ,hogy tető alá hozzam a saját kemencémet

A pászka alja Krisztus tesét jelképezi

Körbe a fonott rész pedig a tövis koronát
kiss.feri Creative Commons License 2008.03.17 0 0 1268

Szivesen felrakom ide is.

Hajdúdorogon a Húsvéti sonkát nem főzik,hanem kemencében pácolják

Ennek menete a következő: Sertés vágás után a "paraszt sonkát" sóban érlelik majd pácolás előtt füstölik. Ezután tepsibe rakják alufóliával lefedik majd egy kevés vizet öntenek alá. Egy másik tepsivel is lefedik így teszik be a kemencébe.

A pácolás ideje 2-3 nap, a sonks nagyságától függően. -A sonkák 6-12 kg-osak

Álltalában naponta 2 szer fűtik fel a kemencét, de a parazsat nem hagyják bent a pácolás idejére.

Ez az eredmény. Az ízéről nem tudok elfogulatlanul beszélni. Ez tényleg a szádban olvad nem a kezedben.

 

Előzmény: DacaGaby (1267)
DacaGaby Creative Commons License 2008.03.17 0 0 1267
Azt hiszem 1-2 nap. De ide is feltehetnéd! Itt is szivesen megnézzük!
Előzmény: kiss.feri (1266)
kiss.feri Creative Commons License 2008.03.17 0 0 1266

Valaki nem tudja megmondani,hogy a kemencebence oldalon mennyi idő mulva aktiválják a regisztrációkat?

Néhány fotót szeretnék feltenni a Húsvéthoz kapcsolódó hajdudorogi kemencében sült pászkáról és a kemencében pácolt sonkáról. 

Köszi

kisszszoros Creative Commons License 2008.03.17 0 0 1265
Így van, kevesebb tüzelő, gyorsabb bemelegedés, viszont "csak" néhány órás hőtartás.
Ez egy jó megoldás, ha a kemence nem szolgál fűtési célokat.
Előzmény: nodi (1255)
pistályi Creative Commons License 2008.03.16 0 0 1264
pistályi Creative Commons License 2008.03.16 0 0 1263
pistályi Creative Commons License 2008.03.16 0 0 1262
Bakonszegről csináltam 1-2 fotót még a nyáron,remélem mindenkinek felkeltette a figyelmét azok a kis kemencés cipók!( amit a helybeli nénik hajnalban kézzel dagasztottak be)Nem "csak szépek" voltak a cipók hanem igencsak finomak is!De az egyik képen látható kenyérlángos sem volt kutya!(úgy néz ki mint 1 terítő).Ezt úgy csinálták,hogy a kenyértésztát kinyújtva még nyers állapotában megkenték tejföllel ,megsózták,és úgy rakták be a kemencébe!( és nem fordították meg)Jó nagy hólyagok keletkeztek rajta ,de ezt egyszerűen kiszúrkálták késsel,és még egy kicsit vissza rakták pirulni!Ez volt a legkelendőbb a bulin!Másoknak is jó sütögetést kívánok !Sziasztok kemencések! 
DacaGaby Creative Commons License 2008.03.16 0 0 1261
Köszi! Menetközbe én is utánanéztem. Lakik ott ismerősöm, az idén informálni fog a fejleményekről. Egyébként majd megütött a guta mikor megtudtam, hogy tavaly mikor volt, mert jártunk oda a Remete-tó -hoz hétvégenként és nem tudtam, hogy van ilyen.
Az idén nem hagyom ki!
Előzmény: pistályi (1260)
pistályi Creative Commons License 2008.03.16 0 0 1260
Kedves DacaGaby a kemencés buli BAKONSZEGEN volt ,a műv. ház udvarán,a kemencék egész évben fellelhetők ott(de azt nem tudom mikor gyujtanak beléjük,lehet hogy más rendezvényen is!)A google-n megnézheted ! 
Előzmény: DacaGaby (1234)
DacaGaby Creative Commons License 2008.03.16 0 0 1259
A natúr cserép edényt (Pataky tál) mindenképp be kell áztatni legalább 1 órára, de én momentán mázas cserépedényről beszéltem (igaz nem írtam le) mint amiknek a képeit felraktam ide a fórumba korábban az 1113-as kommentben Sütögető pedig a 1124-es kommentjében. Én csülköt sütöttem már benne zöldség ágyon, kézzel ki lehetett belőle húzni a csontot és szép piros lett a bőre. Főzésre is kitűnő igaz még csak töltött káposzta főtt benne (de az már sokszor!) legközelebb sóletett szeretnék csinálni, csak a libacomb helyet pulykacomb lesz benne.
Előzmény: biii (1258)
biii Creative Commons License 2008.03.16 0 0 1258

köszi!

a cserépedényt gondolom beáztatja előtte vizbe ahogy azt kell? (nem volt még cserép edényem, csak hallomásból..de most lehet veszek is..)

Előzmény: DacaGaby (1257)
DacaGaby Creative Commons License 2008.03.16 0 0 1257
Egy kevéske vizet szokott tenni alá, sokat nem, mert végig lefedve süti cserépedénybe, ami csodákat művel. Nem engedi kiszáradni a benn lévő húst, de pégis pirosra sül benne.
Előzmény: biii (1256)
biii Creative Commons License 2008.03.16 0 0 1256

nah végre vki tud vmit a kacsa készitésről!!

 

nem tudom miben fogom, de nincsen cserepem igy szerintem sima tepsi

 

én úgy gondoltam hogy teszünk egy időre vizet alá, tefedjük..puhuljon és aztán fedő le és süt.

 

ő nem tesz vizet alá??

"szárazon" süti??

félek nagyon hogy túl melegbe tesszük be és kiszárad stb.. úgy érzem nagyot kockáztatok majd.. (nem olcsó mulatság..) főleg húsvéti kajának..

minden tapasztalat érdekel

Előzmény: DacaGaby (1254)
nodi Creative Commons License 2008.03.16 0 0 1255
Ha jól értem akkor a véknyabb falú tüzteret csinálok és kivülröl jól le höszigetelem akkor egy gyorsabban és kevesebb tüzelővel felfűthetö kemencét kapok és persze megúszom jóval kevesebb téglából
Előzmény: kisszszoros (1251)
DacaGaby Creative Commons License 2008.03.15 0 0 1254
Pffúúúhhhh! Kacsa? Légyszi örökítsd meg feltétlen!!! Egy szép közeli képet csinálj már róla, had tegyem fel az IWIW -re. Tepsibe, vagy cserépedénybe készíted? Egy ismerősöm úgy szokta, hogy kora reggel befűt, cserépedényekbe belepakolja a kacsákat + köretnek apró burgonyát, betolja a kemencébe, elmennek melózni és délbe mikor hazaérnek várja őket a kész kacsasült. Sajnos nem volt még benne részem,hogy megkóstoljam, de azt mondja, hogy nagyon finom szaftos és omlós a húsa és krumpli is nagyon finomra megsül a zsíradékjába. Nincs kacsa a hűtőnkbe! Máskülönben már rég fent lenne a fotója a fórumba. Az idén élelmesebb leszek beszerzek néhány récét!
Előzmény: biii (1253)
biii Creative Commons License 2008.03.15 0 0 1253

szia

háát, ha visszalapozgatsz a fórumon, találsz jópár receptet..

nálunk , bármiko r, bárkiknek sütünk, a  kenyérlángos a legmenöbb!! (simán, tejfölösen,   baconosan, dinsztelt lilahagymásan,  fokhagymás tejfölösen, juhtúrósan stb...

 

én a kacsát fogom kipróbálni köv. hát vasárnap!

egyben sütve. és kettőt, remélem jó lesz, sokan leszünk ,nem akarok kaja nélkül maradni

Előzmény: kvardlipi1 (1252)
kvardlipi1 Creative Commons License 2008.03.15 0 0 1252
Sziasztok kemencések!
Sajnos csak most kerültem gépközelbe, a matrica mintáknál a 2. tetszik,de ez csak az én szerény véleményem.A következő hétvégén nagy kemencepartit rendezek, tud valaki valami jó receptet?
kisszszoros Creative Commons License 2008.03.15 0 0 1251
a vastagabb kemencefal lassabban melegszik fel, de tovább tartja a hőt... Attól függ, hogy milyen célra akarod használni a kemencét, illetve, hogy hőszigetelést raksz-e rá kívülről, illetve mennyi tüzelőt szánsz a fűtésre...
Előzmény: nodi (1249)
kisszszoros Creative Commons License 2008.03.15 0 0 1250
Annak idjén, mikor még cserépkályhánk volt a nappali és a hálószoba közt, apám nedvesen (de nem foszlósan) összegyűrt újságpapírt tömködött a résbe, majd azt bevakolta. A kályha mellett mindig repedezett volt a vakolat, de azzal senki sem foglalkozott :-)
Előzmény: emilii (1248)
nodi Creative Commons License 2008.03.15 0 0 1249
Túl bonyollúlt volt a kérdésem ????
emilii Creative Commons License 2008.03.14 0 0 1248
Köszi! :-) Kicsit vadnak érzem mostanra ezt a mélykék falszínt, szóval, mihelyt falfestésre szánom magam, visszasárgítom!

Amúgy nagyon praktikus így körbe téglázni, mert - bár nálunk kényszermegoldásnak indult a repedések kozmetikázása céljából - átveszi a hőt, és a téglák is melegítenek.

Megpróbáltam lerajzolni az elképzelésemet, remélem, értelmezhető. Szerintetek nagyon elvetemült gondolat egy nagyobb kemencével - lehet, hogy nem búbossal, hanem inkább járatossal kellene - felfűteni két szobát valami hasonló módon? És mivel a nappaliban már van egy cserépkályha, és ott úgyis koszolok, ezért gondoltam, onnan meg lehetne oldani a kemence fűtését is - így a gyerkőc szobája és a hálószoba tiszta maradna, csak egy-egy cikkelye lógna be a kemencének. Természetesen a falon maradna légrés, amit valami hőálló, rugalmas anyaggal kellene kitömni, majd azt is burkolni téglákkal, mint a konyhában.... Vélemény?

Előzmény: DacaGaby (1247)
DacaGaby Creative Commons License 2008.03.14 0 0 1247
Aztaaaa! Ez nagyon jóóó! Esetleg a kontyot kellene megnagyobbítani. De nekem teljesen tetszik így is! Körülötte is nagyon jól ki van alakítva!
Előzmény: emilii (1246)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!