Isten ments' hogy kötekedjek, vagy vitatkozzak, de szerintem nem egyről beszélünk. Amit én kenderszövetnek nevezek az egy elég durva és vastag kenderből szőtt anyag, amiből a zsákokat is készítik. Ha jól tudom a lenvászon pedig egy jóval finomabb anyag amiből kabátbélést és sok minden mást készítenek. Valahol van egy darab, majd lefotózom, hogy én mire gondolok.
Üdv. mindenkinek! Lenvásznat kárpitos kereskedésben lehet vásárolni , méterben lehet kapni.Ha jól emlékszem kb. 140cm széles.Van durvább és lágyabb szövésű (soppvászonnak is nevezik szakmán belül, de így már csak az igazi régi mesterek ismerik.) A szejtán : másnéven búzahús-búzasikér világosbarna lisztszerű anyag.Felhasználható kenyér készítésénél a liszt sikértartalmának a növelésére.(adagolása 1ek / 500g liszt).Bioboltokban kapható , forgalmazó:Dénes Ottó 7635 Pécs, Cinke dűlő 11. www.denesotto.hu Remélem tudtam segíteni.
Én egy búrorkárpitos, ponyvakészítő, bőrmegmunkáló cimborámtól kaptam, gondolom olyan helyen lehet megvásárolni ahol ezek az alapanyagok felelhetők. 2,5m széles volt az enyém, gondolom lehet tübb méretben kapni. Rugós ágyakat szoktak behúzni ezzel, meg hatalmas zsákokat készítenek belőle stb.
Üdv! Én egy "új amatőr kemencés" vagyok, 1 éves saját tapasztalatom van a búboskemencével kapcsolatban, Édesapámtól és barátomtól tanultam meg a használatát, illetve emlékem vannak gyerekkoromból, amikor nagyanyám 82 éves koráig használta kemencét 3-5 kg-os kenyér sütésére a szemem láttára. Kedves Pistályi kemencés társ, nem akarnám megbántani a "régi kemencés" ismerősét, de muszáj vagyok feltenni a kérdést, hogy épített e, illetve látott e már működő búboskemencét? Válasz a kérdéseire: 1, szováti cserépből készült a kemencém, ami törekes, folyami homokos agyagba van rakva. Kívülről egy réteg tapasztásra híg agyagba áztatott kenderszövettel van bevonva az egész búb, (ez egyébként összefogja az egészet) amin szintén egy másik réteg tapasztás van. 2, ha kukorica szárral, gyümölcs fa gallyal, szőlővenyigével fűtök, akkor az egy óráig sem tart a gyorsan, nagy lánggal égő tüzelőanyag hamar átmelegíti a kemence minden porcikáját. Kb. 8-10 kéve befűtése után 250°C lesz a kemencébe, ami 4-5 óra elteltével csökken 200°C alá. Ha akácfával fűtök akkor kb. egy talicskányi mennyiséget 2 óra alatt tüzelek el. Ha valaki látott már búboskemencébe égő tüzet, akkor az saját szemével tapasztalta, hogy a láng szabályszerűen körbenyalja a kemence belsejét, haladva felfelé a legmagasabb pontra (a konty részhez) ahol igen kecses de dinamikus röptekkel ívvel kifelé a kemence száján át a kéménybe. Ha nem sajnálja valaki a búboskemencéjét, akkor nyugodtan tüzelhetne benne kokszal is, na persze ésszel! Semmivel sem instabilabb a búboskemence (feltéve ha jól meg van csinálva) mint a téglakemence. Tehát: akármilyen kemence is az ha ész nélkül fűtenek benne akkor képes szétrepeszteni a falát, legyen az búbos, vagy tégla kemence.
Így készült a fala
A kenderszövet összefogja az egész búbot
....és így nyalja körül a láng nyelve a kemence minden porcikáját
Sziasztok! A kenyérrecept: 2kg finomliszt, 10 ek natúr zabpehely, 10 ek rétesliszt, 8 ek búzakorpa,2 ek szejtán,2 ek só,2ek olaj,1.5l langyos víz, kb. 120g élesztő (2*50g+ egy kicsi). A kemencét 220 c-ra felfűteni /kukorica csutkát használtam/ , a kiszaggatott kenyérnagyságtól függően kb . 1 óra. Vigyázni kell mert a kissebb cipók alja megéghet.Én már többször jártam így, igaz kicsit meg kellett kaparni az érett részt (elfogyott). Remélem nem felejtettem ki semmit.
Szia! Nagyon jól néznek ki a kenyereid! Biztosan nagyon finom is. Azt a "saját" recepted, a sütés idejét és a hőmérséketet is írd le légyszíves, ha nem titok. Gábor
Üdv,DacaGabytól szeretnék kérdezni 2 "szakmait",mégpedig azt,hogy:1.a búbosodat milyen tüzelőanyaggal fűtöd,és mennyi ideig ?(kenyér bevetés elött) 2.milyen anyagból van a búb ?Ezt csak azért kérdezem,mert egy régi kemencéstől azt hallottam,hogy keményfával nem szabad tüzelni az agyaghurkából készült,és a bontott tetőcserép falazású kemencében.Mert állítólag a nagy kalória szétrepeszti a kemencét, és ugyanakkor a búb tetejéig nem megy fel a láng,és nem sül meg a kenyér !S ,a bakonyi téglakemencét javasolja keményfához!Nem tudom hogy az Ürgének igaza van-e,ha nincs akkor ezt légyszi cáfold meg!(ahogy nézem a fórumot te elég rendszeresen használod a kemencédet,azért téged kérdezlek!) Előre is köszi ! Pistályi !
Szia Feri! Köszi a gratulációt! Az ajtó is, a dísztítések is 3 mm-es vaslemezból vannak. Dekopir fűrésszel vágtam ki a mintákat. Lehet kapni bele vasfűrész lapot. Egy minta kivágása egy egész délutánba került (kb 5 óra). Alul egy hamuláda van, amit 2 mm-es vaslemezból heggesztettem 20x20-as szögvasvázzal. A gombok, ill a láda foggantyúja tölgyfából készült, alatta klingerit szigetelővel. A fekete részek 650 C fokig hőálló festékkel vannak lefújva, a díszek közönséges kályha ezüsttel. A tető faváza is saját készítésű. A kemence "szájában" lehet majd bográcsozni, ill. flekkenezni is. Helytakarékosság az udvaron :) Ha minden igaz, egy hét múlva kezdődik a kőműves munka, készül a boglya kemence. Egyelőre ennyit. Üdv: Gábor
Szavasztok Kemencebarátok! Először is köszönet a sok hasznos infóért amit eddig - hónapok óta olvasgatva ezt a fórumot - összeszedtem, és ezek alapján megterveztem a hamarosan elkészülő kemencémet. A téli hónapok alatt elkészítettem a kemenceajtót, a szükséges szerszámokat, de a kantaszekérről nem találtam használható képet. Szeretném "eredeti" méretében és alakjában reprudukálni. Ha valakinek van, akkor szivesen venném ha egy képet és a méreteit elküldené, vagy ide feltenné. Koszi előre is! Üdv: M-Gabor
Nézzél szét az alábbi oldalon a képtárban találsz több típusú kemencét, sőt van amelynek az építési folyamata is fel van téve fotók formájába, többek között az enyém is, igaz ez búbos. Jó nézegetést!
Igazság szerint nem tudom a pontos nevét de szerintem "alagútkemence "igaz csak ezt láttam még de meg hallgatok minden tanácsot ugyan is ez lesz az első
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni ötletek ugyan is szeretnék építeni magamnak és kis családomnak egy kemencét ehhez kérnék rajzokat és jó tanácsokat ha lehetséges előre is köszönöm a segítségeteket Üdv Lacattik cimem : lacattik@ freemail.hu
lenne egy kérdésem: mikor sütni szeretnétek a kemencében, felfűtés után melyik ajtót zárjátok le? Mármint inkább úgy kérdezem, hol az ajtó, a kémény előtt vagy mögött?
Mi, ugye, fűtésre használjuk, és van egy vaskos ajtó, amivel fűtés után elzárjuk a kéményhez vezető utat, hogy ne szökjön el a meleg, de azon tűnődtem, hogy ily módon -sütés közben- nem tud a gőz kijutni a kemencéből és a végén még szétnyomja a kemence falát. Vagy ez alaptalan félelem részemről?