Azt nem tudod, az a hézagosan illeszkedő lemez szerintem csak a szelet fogja, húzd el kicsit, résnyire. Egyébként úgy kéne, hogy a tűszelep középállásában a kék lángnak vékony sárga koronája legyen.
A reduktort vedd vissza a felére, gyújtsd be, tekerd fel a zsámoly tűszelepét maximumra, tekerd lassan fel a reduktort, lesz egy gázmennyiség, aminél a láng leválik az égőről és kialszik, akkor már túl nagy a kiáramlási sebessége, kicsit vegyél vissza. Ezután csak a tűszeleppel szabályozz, a reduktor marad ezen az álláson. :)
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni ismét. Megérkezett a lángőrtől az 13kw-os zsámolyom és kiszerettem volna ma próbálni. A gondom a következő: nagyon kis lángon tudom csak üzemeltetni mert ha feljebb veszem akkor kialszik. Kb. a csap feléig tudom kinyitni. A reduktor 60mb-on van a palack pedig teljesen nyitva.
Nekem igazam van, de nem menti a pancserokat, lustákat és alkalmatlanokat.
Sokat tanultam az ügyfelek igényéből és a fórumból is. Pl. valaki emlegette az "autentikus cefrétől ragadós keverőlapátot' attól kezdve mindig letakarítom, de így meg gyakrabban kell cserélnem mert kopik.
Csak apróság: ha az alszesznél nem tudja eldönteni hogy cukrozott e akkor később minek? A cukor nem okoz színben elváltozást, sőt még a kozmaolaj mennyiségét is csökkenti.
szevasz nalunk is ugy megy a ketlepcsos leparlas, felonti a cefret, faval tuzel ala, nallunk 0.5l vesz el az eloparlatbol, es utanna engedi, nekem olyan 30korul szokta elzarni a csapot, de 40korul mar nezegeti a szinete s az illatat, es megkerdezi cukroztam -e.mivel,talakozott mar olyannal is, akinel 50folott el kellet zarni mert feketedett be a palinka-vagyis teel volt nyomva cukorral.Amikor elzarja a csapot a kijott menyisegbol vesz egy atlagot vagyis belemerit az alkoholba es abbol nezi meg a szeszfokat.utana meg kiszamolja hany liter desztillat vizet tegyel hozza hogy 52-53 fokos legyen.most lett 430l cefrebol 31 liter 60fokos palinka, amihez 4.5l desztilalt vizet kelett ontenem hogy 53 fokos legyen.szilvapalinkarol van szo.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Vagy a kezdők... Azt tudom 40-nél szar volt, de azért szedte. Ha nem vagyok ott, tovább is szedi. Ez is több volt, mint kellett volna,,,sokkal. (barátom amúgy, de akkor is,,,a tények tükrében)
Nekem fixa ideam hogy jobb pálinkát fozok nem csak magamnak, az ügyfélnek is mint otthon. A kapzsi főzdés meg tiszta alkoholra számol. Az alkoholmentes utoparlat csak a veszteséget növeli mert a víz olcsóbb. Az eloparlatot meg akkor engedem ki amikor akarom, de nem is kötelező gyűjteni. Tehát gazdasági érdek nem fűződik a rossz pálinka főzéséhez.
Legfeljebb az igénytelen, kapzsi főzdések hígítanak utópárlattal. Az, hogy hány °-nál kell elválasztani az up-t, berendezés, gyümölcsfajta, meg cefreminőség függő. Főzdében egyes gyümölcsök esetében 10 ° alá is le lehet menni, nem lesz a pálinka utópárlatos.
Ha nekem volna ilyen jó gépem és nem lenne kötve a kezem, tuti csak jó minőséget készítenék rajta. De egy jó gép szinte elérhetetlen. Megbaxnak-elveszik,,,stb... Mert amúgy meg tudnám fizetni magát a gépegységet, csak nem nagyon érdemes, mert ki tudja mi lenne a sorsa.
De,, ami náluk 40, a jó erősen koncentráló gépen, az nekünk-nálunk, csak 20-30% lejövőt jelenthet maximum. Ez a nem mindegy. A keserű pedig minden nyelven csak keserű.
Épp erről beszéltünk ma egy barátommal, ő 40 fokig engedi tisztázáskor, utána állítja be, szerintem meg engedjük ameddig lehet, van amit előbb abba kell hagyni de van amit akár 30-ig is lehet engedni, én mindig a szaglásom meg az izlelésem után megyek, eddig jó volt mindig .
Ezt csinálják a főzdékben, én is így láttam. Őket is meg lehet érteni, rajt van a készüléken a szeszmérő berendezés. Első csöpptől utolsóig minden ki van csikarva belőle, a főzőjük jobban koncentrál, mint a mieink, 40-ig, ahol full keserű, az is bele van engedve. (általánosságba mondom). Elejét is nagyon keveset vesznek el, mert ha feltelik a plombált előpárlat tartály, nekik külön procedúra azt kiüríttetni. Talán ezért is jobb a házi. Nekik meg van kötve a kezük, nekünk nincs. Talán nem olyan jó a gépünk, de a szabadságunk által mégis lehetséges jobbat főznünk. Ez a véleményem a dologról.
Továbbfűzve: Geszten az a több évtizedes legenda él, hogy a geszti hígító víz miatt jó a helyi pálinka. A valóság meg az, hogy a főzdében korábban addig főzték a pálinkát, amíg el nem érte a késztermék az 50 °-ot, utópárlattal hígítottak.
Jött egy új főzőmester, aki elválasztotta az up-t és geszti csapvízzel állította be a szeszfokot. Általánosan sokkal jobb lett a pálesz minősége. A geszti víz legendája azóta is tartja magát.
Békéscsabán egy nagy főzde még 2000-ben is utópárlattal állította be a szeszfokot. Jó anyagból is szart főztek.
..."Hány milliméter legyen az "X" és az "Y"? Egyáltalán egymáshoz képest így kell állniuk?"...
Jogos a kérdés, de nem millimétereken múlik szerintem. Nálam az Y kb. 10-mm, az X pedig 30-mm van hátrább.
Lehet azért, hogy tényleg el ne égjen. Az enyémnél ez alatt a gyújtószett alatt, még egy lemez-párkány is van gyárilag és egy kicsit oldalt van az egyik égőcső fölött. De azért begyújtja a másikat is.
............
Fontos, hogy ne legyen nagyon zárt alulról, a szekunder levegő miatt. Az a nyílás nem tudom mi...
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
A párlat adójegy után fizetendő jövedéki adót (adójegyenként 700 forint) a NAV egyéb termékek jövedéki adója elnevezésű 10032000-01037313-00000000 számú bevételi számlára kell a magánfőzőnek befizetni. A magánfőzőnek a 2016. évi első igényléskor legalább 3.500,- forintot kell megfizetnie (tárgyévben első alkalommal legalább 5 db adójegyet kell igényelni).
Tapasztald ki! Nem tudjuk mekkora lesz a robbanási nyomás. Lehetőleg minél kisebb legyen. Nekem az őrláng széle 3 centire van a szőnyegtől. És a gáz áramlási irányával 45 fokos szöget zár be.
Vásárolni kell egy 100l-esnél nem nagyobb készüléket,be kell jelenteni a helyi önkormányzatnál,párlatadójegyet kell igényelni a helyileg illetékes NAV-nál,s ha megkapod,már rottyanhat is a cefre.ennyi az egész.
szevasztok, parnapja vagy hete itt olvastam, hogy valaki vett cold yeast-hidegturo elesztot, azt irta hogy nem indult be az erjesztes, ha valaki magara ismer , legyen mar szives megirni hogy be e indult e tole az erjesztes.koszonom
Egyértelműen az első képen lévő, alulról felnyúló. Idővel azért így is el fog égni valamennyire, de sokkal később, mint a felső elrendezésnél. Tapasztaltam a gázboylerünknél.
Kinél kell reklamálni, hogy beszart a kereső??...igaz sosem volt valami jó, de most nálam abszolút nem működik...valaki reklamálja meg, mert el kell mennem...
Még réztöltet is van a torony fölött? Akkor a réztöltetre folyjon rá a reflux, onnan csöpögjön a legfölső tányérra. Kicsit túlzásnak tűnik ez így mind, majd ki kell szaszerolnod, hogy milyen beállításokkal működik jól.
OK, de reflux nélkül is van minden tányérra visszafolyás, ti. a fölötte levőről a túlfolyón keresztül. A legfelsőre pedig (mivel felette nincs túlfolyó) a fölső toronyszakasz valamekkora deflegmációja és nálam plusz még a legfelül levő réztöltet okán is, bár nyilván kevesebb, mint a lentebb levő köztes tálcákra. Hibázok, ha a harmadikra vezetem, "bele a sűrűjébe" ?
Vigyázat a vörösréz dörzsivel ... Tavaly megpróbáltam, két főzés után fekete porladék maradt utána, nem tudom miből lehetett, kívülről réznek látszott ill. annak adták el ... Hol lehet bizonyosan rézből készült dörzsit kapni?
Egymenetes házi pálinkafőző főző esetén, ha toronyban egymás fölött négy buboréksapkás tányér van a rektifikációhoz , akkor a reflux kört a 3. (legfelső alatti) vagy a 4. (legfelső) tányérra érdemes visszavezetni. Számomra nem egyértelmű a helyzet, talán tudnék mindkettő mellett érvelni, de van esetleg valakinek tapasztalata vagy elméleti tudása a kérdés eldöntéséhez?
Lehetőséged szerint megkérdeznéd, hogy az aromatorony alsó üvege magasságában van- e szitatálca, és azzal a háromjáratú csappal lehet-e a üstből közvetlenül aláfűteni, a betöltő nyílás magasságában van balra. Ha, van tálca akkor azon tudna rektifikálódni az (alszesz). Valami szerepe biztos van mert hőmérő is van a kémlelő üveg mellett.
Ezen a fordításon én is túl vagyok, a német > angol valamivel értelmesebb.
Utolsó előtti mondatban rektifikátort emleget, ige sincs a mondatban, nem értem. Az oszlopban fent van egy nagy deflegmátor, alatta még egy(?) 9m hosszú és ez mind vissza folyik az üstbe, anélkül, hogy újra elpárologna belőle jelentős mennyiség? Akkor ez elvileg így működőképes lenne? Minek a spirál "deflegmátor" a csőköteges alá? Szerintem hagyjuk, én maradok annál a verziónál, hogy ez egy gyenge rektifikátor, kíméletes, ha úgy tetszik, valamelyik riportban egy magyar tulaj azt mondta, hogy ez az egyetlen egylépcsős system, ami kifejezetten pálinkához, nagy aromatartalmú cefrékhez van kifejlesztve, akkor kattantam rá a témára. Köszi a választ.
Ha holnap úgy kelek fel írok pár sort a Müllernek, hogy mégis hogyan kell tekinteni erre a cuccra. Tegnap megtaláltam a patent számot, de most nincs meg, az is beszédes lenne talán.
Németül nem tudok, viszont a gugli így fordította. A gyártó leírása szerint deflegmátorral főz végig.
"aromás Fa. Müller szeszfőzde
Aromás Fa. Müller lepárló most izgalmas, teljesen új módon. Ahelyett, hogy két vagy három főzés vagy szita tálcák az aromás tartalmaz egy réz spirál átmérőjű, 350 mm és a menetemelkedése 30 mm. A szerkezet képez emelkedő csatorna átlagos hossza 10 méter. Több, mint ezt a csatornát, egy deflegmátor nagyon magas hatásfok van elrendezve. A gőz patak emelkedik, amikor lepárlásával ezen a csatornán magas és szüksége, hogy felmelegedjen a csatornán. Itt a magasabb forráspontú frakció a gőzárammai lecsapódik és formák a váladék, ami lefolyik a csatornába. A váladék mennyisége fokozatmentesen állítható keresztül deflegmátor. A gőz patak emelkedik úton a csatorna felé egyre alacsonyabb hőmérsékleten, így alkot ellenálló váladék. Az aromás beállított egy hőmérséklet-különbség 5 ° C, a hőmérséklet a gőz áramlását folyamatosan méterenként változások 0,5 ° C-on Ilyen termikusan kíméletes eljárás elképzelhetetlen a szokásos szeszfőzdék. Ez azt jelenti, van egy állandó anyag- között a felfelé emelkedő gőzárammai és a lefelé áramló váladék. A helyesbítését példátlan léptékű ezideig ismeretlen kíméletes módon. A párlatok az aromás mutatnak rendkívül kényes tagú, széles íz egy addig ismeretlen minőségben.
A Szaratov hűtőgépgyár sztahanovistája nyugdíjba megy és ebből az alkalomból a TASSZ riportere interjút készít vele: - Mondja elvtárs, van magának hűtőszekszénye? - Nem, nekem nincs. - De ember, maga harminc évig egy hűtőgépgyárban dolgozott, nem próbált meg ennyi idő alatt egyet darabokban hazavinni? - Én hazavittem hármat is, de akárhogy raktam össze, mindig tank jött ki belőle.
Szerintem is, de ha azt is bele kalkulálom ebbe az ugrásba, hogy pálinkánál egy, esetleg kettő tányért is ki szoktak kapcsolni a 3 tányérosnál, akkor már nem olyan magas a ló.
Illetve azt is nehéz megmagyarázni, hogy jön ki abból a berendezésből értékelhető termék normál üzemidő alatt, ha annyira szamár az a spirál.
Amiről tegnap eszmét cseréltünk, árnyaltabb megvilágításba került, már látom hogy miben nem volt igazam. :)
Egy cseppet nem vettem még, aránylag kevés helyen tartanak belőle, majd ha Pesten járok vagy inkább rendelek valahonnan, de neked szólok elsőnek, ha kóstoltam :)
Bocs, de a lényeg valamiért kimaradt: A rektifikátor nem működik deflegmátor nélkül. A rektifikátor felett lévő deflegmátorból folyik rá a lehűtött flegma a rektifikátorra, amelyben a folyadék áramlik lefele, ezzel ellenáramban a gőz felfelé, és ebben a lassú, ellenáramú találkozásban lépnek föl az említett folyamatok. (Gondolom, azért nem írtad, mert neked trivialitás, de esetleg másnak nem.)
Hogy ne csak másoljak röviden a különbség rektifikátor és deflegmátor között:
A deflegmátort kívülről hűti valami: víz vagy levegő vagy mosogató rongy. A felszálló párák esetlegesen kikerülhetik a lehűlést, visszacsorgást.
A reftifikátorban a párlat saját komponensei melegítik, hűtik a tányérokat. Jól kialakított rendszerben a párák nem tudják kikerülni a lecsapódást, újraforrást.
Javíts ki, ha nagy hülyeséget mondok, de amit eddig tanultam a rektifikálók működéséről, az alapján a rektifikálásnak ez a szó szerinti leírása nem tűnik reálisnak fizikailag. Pontosabban ez a része: az üstből jövő gőz a legalsó tányéron levő folyadékot felforralja, miközben maga kondenzálódik, ami úgy állítja be a dolgot, mintha egy-egy tányéron minden kicsapódna, aztán kizárólag az előzőleg már folyékony tartalom menne tovább (ez lenne a tényleges újralepárlás). Persze, sokkal egyszerűbb úgy elmagyarázni, hogy egy tálca egy lepárlásnak felel meg, mert könnyebb a kisüsti újralepárláshoz hasonlítani, de inkább úgy tűnik, hogy a rektifikáló oszlop egy jól szabályozható, összetett deflegmációs rendszer, ahol a deflegmáció nem szilárd felületen (és főleg nem egy légtérben), hanem egymástól egymás által elszigetelt folyadékrétegekben történik meg, igazi újralepárlás pedig (a már üzemi hőmérsékletet elért oszlopban) csak olyan értelemben történik, hogy:
a továbbhaladó (ki nem csapódott, alacsony forráspontú) gőzök valamennyit magukkal visznek az adott tányéron már kicsapódott, de könnyen illanó részekből
cefreüst után alkalmazott oszlopnál a folyamatos melegedés miatt újra felforr a tányérok tartalma
és ezáltal sokkal szelektívebb, mint a mezei deflegmátorok.
Biztos, hogy amikor a gőz a (már bemelegedett) tálcákra megérkezik, abból nem csapódik ki minden, hanem az alacsonyabb forráspontú elemek továbbjutnak, miközben a már kicsapódott, de elég illékony összetevőkből valamennyit magukkal visznek, a többi pedig marad, illetve idővel elindul lefelé. Egy folyamatos finomítóban (ahol tálcánként állandó a hőmérséklet, alkoholfok, folyadék-összetétel) valszeg semmi nem forr fel újra, max a továbbhaladó gőzök viszik magukkal. Ezeknél ki is emelik néha, hogy nem igazán célravezető újralepárlásként gondolni a tányérokra, illetve az ábrákról le is hagyják időnként a tányérokat, helyette a fel-le áramlást, az egyensúlyi helyzetet emelik ki.
Gondolom ezekből következik, hogy a rektifikálást és a deflegmációt nem mindig könnyű elvben elhatárolni, illetve az újralepárlás-felfogás abba a tévedésbe vezet egyeseket, hogy ha egy deflegmátorban újra felforrhat valami, akkor az máris rektifikáló lenne.
Kedves barátom, fórumtársam! Már meg ne haragudj azért, amit most szeretnék mondani neked.
..."...nehogy felszokjon egy-ket forumtars "endorfin" szintje ha meglatja a nick nevemet megint:))!!"...
Ettől, meg az ehhez hasonló Hsz.-tól, nem az endorfin (mert az a boldogság hormon) szint megy fel, hanem valami egészen más. Nekem nyugodtan elhiheted, hiszen szerencsére legtöbbjükkel gyakran beszélek is, hogy te valamilyen félreértelmezett, vagy vélt (nem tudom másképpen mondani) üldözési mániában szenvedsz...:):)))...hidd el senki sem akar bántani, csak pont ezek a néha eléggé furcsa reagálásaid, a szerintem egyébként viccnek szánt "beszólásokra", egyeseknél ez veri ki a biztit...
Lehet, hogy csak túlontúl érzékeny vagy, nem kétlem van ilyen. Erre volt egészen jó orvosság a katonaság, emlékszel?? Még egyszer mondom és ezt így hidd el, ezek a srácok jó arcok és senki sem akar bántani. A gyerekek is mindig azt csúfolták, aki "ugrott" rá. Ne légy már gyerek...DDD...
El is mentettem kimasolva a sajat gepem Dokumentas mappai koze!:)) Soha nem kell igy mar bogaraszva ujbol kikeresnem a forumrol ha ertelmezni szeretnem ismet. Koszi meg 1x a reszemrol:))!
:)) Na vegre! Koszonom neked!! Kivilagosodtam:))! Most mar en is megertettem ami idaig ez-az homalyos volt meg:))! Azert nem is kerdeztem ra reszletekre az elozo forum orakban amit nem igazan ertettem....nehogy felszokjon egy-ket forumtars "endorfin" szintje ha meglatja a nick nevemet megint:))!!
A rektifikáció egy lepárlókészüléken, egyidejűleg végzett ismételt lepárlás. Ez a művelet technikailag az üst fölé szerelt lepárlóoszlopsegítségével valósítható meg, sőt a folyamatosan működő lepárlókészülékek kizárólag oszlopokból állnak. Az oszlop több beépített szerkezeti elemet, ún. tányért tartalmaz. A tányérokon meghatározott vastagságú folyadékréteg helyezkedik el. Az üstből jövő gőz a legalsó tányéron levő folyadékot felforralja, miközben maga kondenzálódik. A tányérról távozó gőz alkoholkoncentrációja nagyobb, mint a tányérra érkező gőzé volt. E folyamat a következő tányérokon ismétlődik. Ily módon az oszlopba épített tányérok számától függően tetszőleges alkoholkoncentráció érhető el.
A rektifikáció elvét és módszerét főként az ipari szeszgyártásban alkalmazzák, ahol többoszlopos készülékeken 96,3 tf%-os finomszeszt állítanak elő. A rektifikáció elve alapján működnek a folyamatos üzemű borlepárló készülékek, amelyeken magas fokú borpárlatot állítanak elő.
Külföldön olyan lepárlóüstöket is használnak, amelyeket rektifikálóoszloppal szereltek fel. Az ilyen berendezéseken a cefréből egyetlen lepárlási művelettel viszonylag jó minőségű és megfelelő szeszfokú gyümölcspálinkát állítanak elő.
Deflegmáció
A lepárlóüstből távozó gőz alkoholkoncentrációja deflegmációval is növelhető. A deflegmáció a már előbbiekben ismertetett részleges cseppfolyósítás megfelelő alkalmazása. Az üst fölé szerelt deflegmátorok mérsékelt hűtésével elérhető, hogy a gőzelegyből csak a nagyobb forráspontú víz cseppfolyósodjék, és így a távozó gőz alkoholban gazdagabb legyen. A deflegmátor hűtése akkor megfelelő, ha a deflegmációs hőmérséklet kisebb a víz, de nagyobb az alkohol kondenzációs hőmérsékleténél. Ily módon elérhető, hogy az üstbe visszafolyó kondenzátum főleg vizet, míg a deflegmátorból kilépő gőz túlnyomórészt alkoholt tartalmazzon. A hagyományos kisüsti készülékeken deflegmációval növelik az alkoholkoncentrációt. Deflegmátorként Pistorius-tányért vagy csőköteges hűtőt használnak. Emellett deflegmáló hatású az üstre szerelt sisak és a megfelelően vezetett páracső is.
Az ún. "Rasching"-töltetet már elég régóta használják a párák erősítésére, de nem csak a gyűrűk, hanem a direkt erre a célra kifejlesztett (felület növelt) kerámia idomok is használatosak benne. De egyszerűbb, főleg otthoni használatban még üveg, vagy porcelángolyók és acél meg vörösréz dörzsi is játszik.
Leginkább ezzel erősítik az ún. készre csomagolt, bezacskózott "szupermarket" cefrét is, amit csak egy kukta vízben kell elkeverni és már kész is a cukor-cefre. Még az élesztő meg a tápsó is benne van...DD...
Ez nekem is magas, hogy egy Müller egylépcsős készüléknél, amiből több száz db-ot adtak el (a Müller honlapján a felhasználók telefonszáma is fent van) meg akarjuk állapítani, hogy az egyik fő technológiai elem, ami feltétlenül rektifikátorként, kell, hogy működjön, különben a cucc nem ér semmit, az nem úgy működik. Persze nyitott vagyok és nem állítom, hogy 100% jól látom, nekem sem ez a szakmám.
Mivel már az idősebb Ruszkai Józseffel az évek alatt több alkalommal is beszéltem, gondoltam ennél misem egyszerűbb, tehát fel is hívtam, hogy ezt megkérdezzem. Sajnos "kinyomott", mert biztos "dologba" van, de rögtön megkérdezte SMS-ben, hogy "Visszahívhatlak később?"...
Kíváncsian várom, hogy mit fog mondani...:):)))...de persze ide is leírom, ha nincs ellenére...DDD...
Müller Aromat. Egy lépcsőből oldja meg a spirál + deflegmátorral. Ha nincs rektifikáció a spirálban, akkor egy deflegmátorral főz egy lépésben? Az nem lehet, mert olyan rossz lenne a hatásfok, hogy a főzés nagyon sok ideig tartana, a minőségről nem is beszélve.
A leírt marketing szövegre értettem : "A lehűlt flegma és az ellenáramú, friss, meleg szeszpárák közötti kémiai reakciók biztosítják, azt a különleges, eddig ismeretlen, finoman tagolt, és szélesen kibontott aromát, minőséget és illatot, amely korábban nem volt tapasztalható a pálinkakészítés világában. "
Megértem hogy el kell adni a terméket,no de ez nagyon meleg szöveg! :-)
Az eddigi gyakorlati tapasztalatom szerint nem történik, csak töményítés. Akkor lenne, ha a ellenáramú gőz tolná a lecsorgó flegmát visszafelé maga előtt. Jó megoldás lenne, de ezen a berendezésen a hozott( szemetet) nem lehet (kitisztítani). Bérfőzdébe nem való szerinten. Inkább egy folyamatos ipari lepárló egyik tornyához hasonlítanám a négy közzül. Csak kitűnő anyaggal müködik mert a flegma csak elpárolog amikor úgy tetszik neki. A gyümölcscefréink minősége is változó akaratunkon kívül is. Nem tudunk beavatkozni a lepárlás folyamatába. A kisüstin szűrhetünk alszeszt, ki is herélhetjük, le is fölözhetjük, vissz is hígíthatjuk a tökéletes elválasztás, miatt, stb.
"A hagyományos kisüsti pálinkafőző berendezést cégünk továbbfejlesztette az alábbiak szerint: A főzőberendezés újdonsága abban áll, hogy egy új szerkezeti elemmel bővül a kisüsti pálinkafőzés technológiája. Ezután három különböző módon történhet a felmelegedett szeszpárák vezetése a késztermék összegyűjtésére szolgáló tartályok felé."
Én akárhányszor is olvasom, nem találok benne határvadász tartalmat. Nem írják, hogy ez az egyedüli üdvözítő megoldás, csak választási lehetőséget biztosítanak.
A töltetes oszlop hasonlít a spirálhoz legjobban, ott sincs semmilyen vízzár, egyszerűen a gyűrűk felületéről párolog el újra a feltörő gőznek köszönhetően az illékony cucc.
az aromákban gazdag párákat is magával viszi a késztermék felé
Ez mi szerinted ha nem rektifikáció?
A német szöveg utolsó előtti mondata ír a rektifikációról, egy szót sem értek belőle, csak társalgok németül.
10db Müller Aromat van az országban, a Czimeres és a Réti termékét kóstoltam, nem voltak rosszabbak, mint tányérosban főzöttek, a Czimeres szőlője kifejezetten ízlett, rektifikáció vagy akármi, én úgy látom működik. :)
Nem baj hogy német,de itt is a deflegmációról ír,csak rendkívúl hosszan föltekert réz spirálon haladva,és a vissza folyó flegmát újra melegítve a gőz.........de ez nem rektifikáció,mert a szeszpárák nagy része itt is továbbhalad a fal,és a spirál között szabadon!Ezt írtam,egy páracsőben sisakban ugyan ez történik.
Az injektor kifejezés tényleg nem túl jó, mert ott 100% kondenzáció a cél. Kis nyomás van, mert a vízzárat át kell nyomni.
"Kicsapódik,újra felforr..." s halad tovább nem történik meg, átszáguld rajta a buborék, 1-2cm zárról van szó, egy kis része kicsapódik ennek a rejtett hője fűti a tányért.
Nem kell átmenni vízáron feltétlenül, egy spirálban tudod fűteni alulról a lemezt, felül szépen elpárolog újra.
Csináltam egy ilyet nem henger gömb, 6 domborított lemez van benne, jön-megy rajta a flegma, ki-be. Most simán 2x főzök vele, mert a deflegmátor nincs kész, jövőre beszámolok róla. Egyébként mint deflegmátor gyengus, az 1/3-ad térfogatú pistorius tányérommal nem veszi fel a versenyt, nem gondoltam volna, ha ventilátorral fújom, akkor beindul valamennyire.
Tehát nem kell külön fűteni üstöket,hanem a fölszálló gőz teszi ezt,de attól még át kell mennie egy valamiféle víz záron,ami lehet szita,v harang tányér,ahol kicsapódik,újra felforr, s halad tovább.
Az injektálás befecskendezést jelent,amihez nyomás ,(nyomásnövekedés)kell.
...lehetővé válik a magasabban levő üst fűtése az alacsonyabb üstből távozó gőzökkel, vagyis így a több fokozatú bepárlók elvét alkalmazzuk. Ezzel feleslegessé válik az egyes üstökből távozó gőzök kondenzálása is, ugyanis a gőzöket kondenzálás nélkül a magasabban fekvő üstbe vezetik be, és így külön fűtőtest alkalmazása nélkül, direkt gőzzel fűtünk. ..
A buborék tányérban nem kondenzálódik teljes terjedelmében a gőz, nem ez a feladata, az tulajdonképpen egy gőz injektor, a gőz energiájával fűti a tányért és párologtatja el újra a fentről lekerült, de még illékony komponenseket. Működne egy fűtőbetéttel is. A buboréktányér elterjedt, mert hatékony és logikus, rektifikálni nem csak ilyen módon lehet.
Ezek szerint igaz az,hogy pl. 180 g cukor alkoholos erjesztése során keletkezik 92 g alkohol,88 g CO2,és akkor eltekintünk attól az 5%-tól,amit az élesztő saját szaporítására használ,meg némi glicerint hoz létre?Akkor az 1kg cukor / 1 L 50 %-os szesz egyáltalán nem természetfeletti.Hacsak nem kukacoskodik valaki,és nem mondja,hogy nem 1 L,csak 995 ml.
Teljesen komolyan. A kristálycukor nem keverék, egy kémiai anyag. Mint ilyen, bármikor ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkezik. A szennyezők kis mértékben változnak, de ez semmiben sem befolyásolja a keletező alkohol mennyiségét.
Van léghűtéses deflegmátor,és vízhűtéses deflegmátor.Nem kell hozzá föltétlen hűtővíz,mert ugye a páracső is egyfajta deflegmátor,ugyan az zajlik ott is,mint a spirálos toronyban csak a toronyban hosszabb úton,és a tetején van egy hőcserélő. Itt nincsen rektifikáció,csak ahol a gőz teljes terjedelmében kondenzálódik,majd újra párolog,ahhoz pedig a gőz útját kell állni teljes keresztmetszetben,és itt a lényeg.
Tudom mi a deflegmáció, az a deflegmátor hidegebb felületein történik minden toronyban, hűtővíz kell a rengeteg hő elszállításához.
A spirálban nincs hőtővíz, nincs hideg felület. Itt Etyeken a Czimmeresnél is ilyen van, illetve jó pár helyen az országban.
Ez a spirál hasonlít a pistoriushoz, ott is a belső lemezen csorog és rektifikálódik a flegma, amit alulról a gőz fűt, a deflegmációt ott is a hűtővíz növeli meg többszörösére.
Nem azt mondom, hogy ez a rendszer jó vagy rossz, csak azt hogy a spirál egy rektifikátor. A rektifikáció az újra elpárologtatás, nem feltétlen kell buborék, elég újra megemelni a lemezen a folyadékfilm hőmérsékletét, ez kevésbé hatékony, mint egy buboréktányér, de talán "kíméletesebb".
Egyébként a spirál egy egyenletes hőmérséklet átmenetet nyújt a folyamatnak az oszlopban, a 3 tányéros 3 tányér hőmérsékletet, ez teszi a spirálos megoldást a műfajban különlegessé.
A szesznek a részletes lehütés által való megerősítése, mely az u. n. deflegmátorokban végeztetik. A lepárlóból az annak egy részét képező deflegmátorba jutó szeszgőzök még mindig igen sok vizgőzzel vannak keveredve, ha ezen gőzkeverék némileg lehüttetik, de nem annyira, hogy az teljesen cseppfolyóvá váljék, hanem csak 8-10° C.-al, akkor a vizgőzök, melyektől kevesebb meleget kell elvonni, hogy gőzállapotukat elveszítsék, legnagyobb részt lecsapódnak s némi szesszel egyetemben a visszamaradó vagy visszafolyó szeszaljat (aljszesz, Lutter, phlegma) alkotják, a szeszgőzök ellenben viztartalmuk nagy részétől ily módon megszabadulva, erősebbekké válnak s igy folytatják utjokat a hütő felé, hol véglegesen lehüttetnek.
Forrás: Pallas Nagylexikon"
Tehát a spirál útján is ez történik,véletlenül sem rektifikáció.
Teljes terjedelmében át kellene diffundáltatni az összes gőzmennyiséget maradéktalanul folyadékon keresztül,akkor lenne rektifikáció.
Ez a spirálos berendezés,számomra egy költséghatékonyabb kevésbé bonyolultan kivitelezhető öszvér megoldás,ugyanakkor nem állítom azt sem,hogy nem jó,de jól ismerem.
Márkházán is ilyen van,és csak két lépcsőben főznek vele,illetve az egylépcsős próbálkozások után,vissza tértek az alszeszes módszerhez,majd azt finomítják a toronyban.
Beszélgettem egy kollégával, szóba került az 1l/kg, azt mondta a faluban az öregek szerint régen megvolt, de a mostani cukrok nem adják ki.
Igaz-e nem tudom.
Más.
Alma cefrébe a harmadik napon beletettem 3%-ot, feloldva, szépen elkeverve, intenzíven forrt, majd a 4 - 5. napon megállt a forrás (kotyogózok), nagyon picit dolgozott, gyanús volt. Soha nem használtam tápsót a szomszéd bácsi meghalt sajnos, onnan rám maradt többek között az is, gondoltam na most, beletettem, elindult, még 7 napig forrt visszafogottan, de határozottan a 16fokos pincében, nem tudom mi a magyarázat.
Ezt kifejthetnéd, hogy miből adódik szerinted a spirálban a nagy deflegmáció, érdekel ez a téma.
Sztem. a spirálban semekkora deflegmáció nincs, a gőz átmelegíti az egész oszlopot legfeljebb a falán van némi lecsapódás, de egy tányérosnál is ugyanez a helyzet, a deflegmáció mértékét a torony tetején a deflegmátor határozza meg.
A flegma a spirálon csordogál 9méter hosszan, ami alulról felülről a gőz által melegítve van, így rektifikál.
Udv: En pedig utoljara azt mondanam hogy reszemrol lezartam.Tul leptem! Nincs min tovabb ragodni es Off-i sem szeretnem a forumot. Te ismersz szemelyesen rad hagyom hogy mit gondolsz rolam,milyennek ismertel meg vagy sem:)) Nem is olyan reg volt egy hozzaszolasom konkretan a 128421 hsz. ott megirtam amit gondoltam akkor es ezt ugyan igy latom es vallom ma is meg az elmult "vita" ellenere is. Biztosan nem neztek belolem ki paran hogy lehetnek sikeres parlataim,foleg mint kezdo! Hat lettek!:)) Tovabbi sok sikert es csapatepitest es jo neduket kivanok neked Kibe!:)) Udv: "labormuvek"
Linkre reagáltam,és a pálinka mester által ott leírtakra.
Abban a toronyban egy réz spirál van(mint egy elevátor csiga)!Ott inkább halálra erőltetett deflegmáció történik,rektifikációnak nem mondanám,az a tányéros oszlopokban,vagy thumperban jön létre.
tiszteletem, valaki fozott mar palinkat kokenybol? az elso fagy utan kell szedni, ha jol olvastam, ?vizzet vagy cukrot szoktakhozza onteni a hordoban levo kokenyhez? es milyen elesztovel oltjak-oltottatok be ?
A hasonlatod hibátlan, èn sem fogalmazhattam volna szebben! :) Annyit szerettem volna csak mondani, hogy napok óta megy a magasröptű beszèlgetès a hajócsavarokról... Csak kapkodom a fejem ès csodálkozok, hogy èn a "rozoga rozsdás puskámmal" sem ègek oda más az agyon dicsèrt duplafalúval is odakozmál. :)
Adott 2 hivatásos, és adott kettő állítás, ami nem fedi egymást. Azt most ne firtassuk, hogy az állítások gyakorlati tapasztalatokra épülnek vagy szakkönyvekre.
Dehogy nem, csak nem vettem komolyan, mint ahogy ezt sem, de ki vagyok én hogy kételkedjek az állításoddal. Megcsinálnám én is a kísérletet, de 30-50kg cukorral kellene indulnom amit tényleg sokallok. Talán valaki tényleg megcsinálja.
Demendi Úr valószínű megcsinálta, de a pálinka lovagnak csak véleménye lehet erről.
Csak az általam ismert szakkönyvekre hivatkozhatok ami pálinkás és sörös és mind kettőben 1kg/1 L 50%-os szesz az eredmény. Saját számításom is ezt támassza alá, de gyakorlatban nem bizonyítottam be.
Az az igazság, hogy sokat gondolkodok azon, hogy mennyire ráérünk különféle mondvacsinált - esetleg csip-csup - problémákon rágódni, amikor lenne jobb dolgunk is. Ilyen pl. a vízzáron keresztüli veszteség, a cukor-alkohol kihozatal, a keverőlapát kérdése, meg még egy csomó dolog.
Dehogynem írtam, csak Te nem fáradtál az olvasással :)
De akkor még egyszer.
Pár éve már kísérletezgetek. Az alapanyagot becefrézem egy 6hektós kármentőbe, majd
szétosztom 3db. 150L-es hordóba. Mindegyikbe pontosan ugyanannyi cefre megy. Az egyikbe nem rakok cukkert, a másikba 3kg, a harmadikba 6kg kerül.
Ha azt feltételezzük, hogy mindhárom hordóban azonos képen erjed ki a gyümölcscukor meg a napfény is, akkor az azért adhat némi támpontot. Főleg úgy, hogy minden évben, mindenféle gyümölccsel erre jutottam.
Természetesen nem állítom, hogy ennek így kell lennie. Sőt keresem, hogy nekem miért nem sikerül elérni az áhított szintet.......
( Bár az igazat megvallva, azért nincsenek álmatlan éjszakáim a "probléma" miatt )
Neked valóban üldözési mániád van! Én hozom fel? Te nem vagy százas az biztos. Olvass már vissza mit írtál! Ezt csak Te akarod itt a fórumon az öregeknek bemagyárázni hogy én bárkit is ellened uszítok... Kérdezd már meg a "klikket" hogy én mit csinálok? Te magad utáltattad meg a személyed a többiekkel. Ne fogd már rám. Uram isten... Veled nagy a baj...
Rosszul látod. Nekem az ég 1 adta világon senkivel sincs bajom. Több hónap után is te hozod fel az akkor lépésemet.....de az adott szituáció ha ma lenne sem tennék másképp. Ne akard már a többiekbe belemagyarázni a saját nézetedet,gyűlöletedet amit irányomban folyamatosan táplálsz,szítasz, mert akkor azt tettem amit....és vállalom az akkori döntésemet ma is. És köszi,főzöm továbbra is hobbiból a párlatokat és készülök a jövő évi versenyekre,megmérettetésekre,efelől senki és semmi nem tud eltántorítani.
Ne törődj velük.Ezek mind féltékenyek a hajócsavarodra.
Rengeteg,jobbnál jobb ötlet felmerült a témában pro és kontra,de mi lenne,ha ezt az alkatrészt meghagynád eredeti helyén,a hajóban?Kézenfekvő egy sokkal eredetibb megoldás:ráhúzod a pálinkafőzőt a hajó farára!Nemzetközi vizeken talán a NAV is elnézőbb lenne veled!-:)
Egyébként a hsz.-el semmi más célom nincs,csak oldani akarom a feszültséget.Hidd el,itt senki nem akar bántani senkit.Ha minden szir-szar dolgon mindenki megsértődne,pangana a fórum,de ez nem így van,szerintem éppenhogy rendkívül pörgős,ez többek között Neked is köszönhető.
Az általad említett "klikk" teljesen rendben van mert nincs klikkesedés. Itt egyedül neked van "klikk" mániáD és bajod mindenkivel.... Jo lenne mar ha az üldözési mániádból kinőnél, mert Te döntöttél úgy ahogy... További jo pálinkafőzést neked!
Sokszor olvasom ezt a cukorból csak tiszta etilalkohol képződik dolgot, pedig ez nagyon pongyola. Nincs olyan alapanyag, amiből tiszta etilalkohol képződik, a kristálycukor erjedésekor ugyanúgy jönnek az erjedési kongenerek, vagyis a cukorból ugyanúgy erjedt szagú, cefreszagú szesz erjed, csak gyümölcsaromák nélkül.
Ezért pl. ha egy pálinkát a duplájára cukroznak, akkor az más eredményt ad, mintha főzés előtt finomszeszt kevernének a cefrébe (vagy esetleg főzés után a pálinkába). Utóbbi esetben ugyanis tényleg szinte csak az etanol aránya növekszik az összes többi összetevőhöz képest, cukrozásnál viszont az etanol és az erjedési kongenerek aránya együtt növekszik a gyümölcsaromákhoz képest, és így tényleg lehet érdemi aromacsökkentő hatása is a híguláson túl. (Arról nem beszélve, hogy a répacukor kongenerei lehetnek büdösebbek, mint a gyümölcséi.)
Te sem cáfoltad meg magad, a stílus maga az ember.
Te minek főzöl pálinkát? "pénzért készen is lehet kapni...Az nem jó mert készen van?" Ezért készül pl. keverő hajócsavar helyett az üstbe házilag tudod. Egy hobby fórumon észrevételezni, hogy minek alkotsz, amikor vásárolhatsz is. Gratulálok! Rézművest majd kérdezd meg mi a fenének görcsöl a főzőjével, amikor "pénzért készen is lehet kapni..." :(
Valaki a tapasztalatait osztja meg, szerinted az egész fölösleges, mert tudsz éppen egy levetettet egy ötösért...Meditálj kicsit ezen lótuszülésben, hátha segít megérteni.
Ugye 2 féle vélemény van. Vannak akik mereven elzárkóznak bármennyi cukor használatáról mondván, hogy az abból nyert szesz higítja a cukornélkül készült pálinkához képest az ízt illatot. És vannak akik 3-5 %-ban használják elsősorban most nem a mennyiségért hanem mert szerintük a cukor segíti feltárni az aromákat stb.
Rég óta vitázunk ezekről a nézetekről .
Én meg kötöttem egy kompromisszumot ennek is hiszek kicsit meg annak is ezért 100 kilóba 2 kiló cukrot teszek maximum.
Még egyik tétel mellett kardoskodó se győzött meg az igazáról.
Ha fogyasztásra érett gyümölcsöt cefrézünk, akkor tilos a cefrébe cukrot tenni!! (törvény szerint !) Felejtsük el a liter szemléletet és koncentráljunk a minőségre ! Kiváló minőségű cefre - kiváló minőségű berendezés - kiváló főzőmester = Prémium pálinka ! Hozzáadott répacukor erjedés során mellékterméket termel amely megfájdítja a fogyasztó fejét...másnap.
Már csak azért sem, mert a cukor erősen aromacsökkentő hatású azáltal, hogy a cukorból csak tiszta etilalkohol képződik (1kg-ból kb:0,6 liter 50v/v%-os), így az adott mennyiségű cefre illat- és aromaanyagai a cukorral megnövelt alkohol kihozatalra jutnak!
Véleményem: Amennyiben cukrot adsz a cefréhez, akkor a főerjedés beindulása után 1-2 nappal tedd bele, úgy, hogy előtte vízben feloldottad (szirupszerű legyen)! A cukor miatt magasabb az alkoholtartalom, több a rézeleje, kevesebb az íz-, aroma-, illatkomponens. ( szólj a főzőmesternek hogy ilyen hibát követtél el , hogy az elválasztásnál korrigálni tudjon )Több párlatod lesz, de sokkal szarabb! Lehet, hogy itt a kevesebb, jobb és sokkal piacképesebb . Én minden bérfőzetőmnek elmondom hogy ne tegyen bele cukrot , mézet stb. hiszen ezen párlatok minket is valamilyen szintem fémjeleznek - fejfájós cukrozott pálinka - igaz mi vajmi keveset tehetünk ekkor már hogy ezt korrigáljuk. Van egy kedves bérfőzetőm aki azt mondta nekem nevetve : " Tudja Tibor ha a pálinkám jó lesz az az én érdemem , de ha rossz lesz akkor Ön hibázott , és mosolygott..." Mennyire igaza volt...valóban sokan így gondolkodnak és éreztetik velem ezt a gondolatmenetet... kivétel itt is erősíti a szabályt. Jó cefre készítést ! Életem első besztercei szilva cefréjét - 600 kg - a tegnapi napon 2014.09.11 - elkészítettem -egészséges gyümölcs -adtam hozzá 15 % vizet -KIMAGOZTAM géppel -pektinbontó -le kellett savaznom 4 pH-ról 3 pH-ra -élesztőt , Danstil A-t használtam -gyönyörűen erjed -hőmérséklet 20 - 22 Celsius -nagyon kíváncsi vagyok.. Pálinkakóstolás : a III. Pálinkacefre készítés rendezvényén, Várom Önt is !
Ignácz, Tibor Hármas- Körös Pálinka Manufaktúra pálinkamester-szakmérnök II.évf. hallgató
..." Èrtem èn hogy keverős főző, meg minden, de ez mièrt jó! Mi a "sport" abban, ha ennyire túl van egyszerűsítve a dolgunk? Persze, a tökèletesre törekszünk....
Èn szimplafalú Hal fèle főzővel nyomom, nincs keverőm, mègis tudok minősèget produkálni! :) Kicsit túllihegettnek èrzem az ügyet! :"...
Szerintem itt a fórumon, szintén a tökéletesre törekszenek (az eredményt illetően). De ennek, mint az életben annyi másnak, akár több elérési útvonala is lehet...:):))...
Neked egy Hal-főzővel sikerült ez. Ehhez csak gratulálni tudok. Ilyenkor egy kedvenc gyerekkori indiános könyvem jut eszembe, amiben az egyik öreg trappernak volt egy rozoga, rozsdás puskája.
Mások ezt lenézték, megmosolyogták, de ő azzal is kiválóan tudott lőni...DDD...
Többen, hozzám hasonló kreatívabb kísérletezők, más módon próbáljuk elérni a "tökéletességet"...DD...
Eközben tapasztalatokat szerzünk és elég sokszor rájövünk, hogy ezt vagy azt, lehet másképpen, még jobbra csinálni. (Valahol azt is olvastam, hogy az ilyenek viszik előbbre a világot)...:):)))...
Ráadásul az alkotómunka, pláne ha jól sikerül, jó érzéssel tölti el az embert...(tudod "endorfinok")...
Én emiatt nem érzem egyáltalán úgy, hogy "túllihegett" ez az ügy...DDD...
A "klikk" most sem cafolta meg magat. Semmi gond ezzel a virtualis forum vilagaban. A valo eletben meg hala istennek nem ez a megszokott be vett iranyzat mert akkor hol is tartanank mar?
:)) kedves gabor0036. A hozzaszolasom es kerdesem lehet hogy nem volt egyertelmu....hajocsavarok,csigak ami cefre "tekeresere" IS megfelelo lenne az van miĺlio tipusban (hasznaltan potom penzekert) ezert nem ertettem a "otthoni muhelyes" megoldasokat a kerdesem ez iranyban lett volna. Az meg hogy azt az oldalt linkeltem be....nem azt akartam erzekelni hogy atlag 160 E ft-os csigakat kene bogaraszni,hanem a kezdo oldal kivesezi igen rendesen a hajlas szogeket...stb...mert erre is volt kerdes felteve. A en fozomben meg meg egyelore nincs kevero,de a propeller mar meg van hozza ha egyszer ugy dontok hogy megis le roviditem a fozes idejet.Oda meg nem kozmaltam egy cefremet sem mert arra azert figyelek:))
Köszi, de ha valamit fejlesztek, az már csak jövőre lesz és egy jet-ski-re gondoltam, hasonló rendszer lenne, mint a Hagyóé, a gőztérbe akarom beporlasztani a cefrét. ;)
......ezzel tökéletes...nem tudom tudjátok-e, de ez az öreg szabályzó is állítható...a tetején lévő alumínium takaró sapka alatt, egy nagyméretű állítócsavar van és azt befelé tekerve, akár 60-milibárt is el lehet érni...
Én is úgy gondolom, hogy ennek jobb a hatásfoka, mint egy zsámolynak, de persze ezt csak feltételezem. Az biztos, hogy ezek a "ventúri-cső" elven működő, előkeveréses gázégők, pontos számítások alapján vannak tervezve és készítve. Emiatt nem is nagyon lehet "belebarkácsolni", mert ez úgy jó, ahogy van. Még a fúvókaméretre és a gáznyomásra is érzékenyek. Én amikor átfúvókáztam PB-re, először azt gondoltam, hogy a teljesítményét kisebb fúvókával csökkentem. Be sem gyulladt rendesen. De még a gyári gépkönyv szerinti 1,4-mm is kevés volt neki. Ahogy Tomsza is írta, 1,8-mm
a jó fúvókaméret. Azzal rögtön gyújt és szépen ég. Próbáltam a mennyiségi szabályozást is azzal a tömlővéges golyós csappal, de csak elég szűk határok között lehet, mert a lángkép rögtön megmutatta, hogyha nem jól égett. Ugyanez vonatkozik a gáznyomásra is. A 15-éves gyári könyv (ahol az 1,4-es fúvókát írták) a PB-re 60-milibárt ír. Először én is az állítható Lángőrös, 50-170-es szabályzóval próbáltam, de rögtön látszott, hogy sok neki, pedig levettem a minimumra.
Legnagyobb meglepetésemre, a régi jó magyar 30-milis szabályzóval égett a legjobban.
Ennek a hajócsavar szerűnek a lényege, hogy az egész cucc örvénylik, a felfűtés gyorsabb, a gőzképződés intenzívebb, elvileg az elválasztás kedvezőbb feltételekkel történik, nagy főzőkből ellesett technika. Amiről Te írsz, az egy másik megközelítés, csak a leégést hivatott megakadályozni, persze az is tökéletes, kinek a pap, kinek a papné...:)
Nézegettem én is, de valahogy nem éreztem úgy, hogy egy ilyen bunkó kinézetű, teljesen más funkcióra tervezett alkatrészt szívesen beépítenék a főzőmbe, de gondolom mást ettől érdekelhet és tudsz nekik segíteni beszerezni olcsón használt hajócsavarokat, 5ezerért....:)
Lehet, hogy érdemes lenne motorral együtt megvenni, így teljesen "gyári" lenne a keverő rendszer. :))
Teljesen fölösleges a lapát alakján agyalni,a funkciója a lényeg elhajtani az aljáról a túlmelegedett részt mert különben odaég ,és ha odaragad egy kicsit is, utána arra már rárakodik a többi.Főzéskor a sűrűbb ,darabosabb részek igyekeznek az aljára kerülni. Nem beszélve a cefre hőmérsékletének keverését, egyenletessé téve az üstben.
Nembeszélve a rossz kompót ízről .Olyan lesz mintha utópárlatos lenne .Ezt így előre ,de én is kíváncsi leszek milyen lesz?Igaz sokan szeretik a likőröket.
Az én lapátom a 40 centis fazékban kb 35 centis ,és 6 centi széles 2 milis vörösréz lemez picit meg van tekerve, hogy felfelé hajtson.A tengelyen felül csúszó persellyel szabályozva,hogy 1 centi távolságra lógjon a fenék közelébe.Nagyon lassan forgatom egy csuklós megoldással ha nem központos a hajtás, 3-4 másodperc egy fordulat.
DE minek készíteni otthon műhelyben mikor pénzért készen is lehet kapni
A hajócsavarokat nagyságrenddel erősebb motorokhoz készítik, mint amit mi használunk. A cefre amúgy is sűrű, a nagy csiga nagyon megfogja a kicsi motort. Több kW-os motorral meg mégsem keverhetem a cefrét. Ki is nyomná az egészet az üstből...
Mostanában még nem hagyott nyugodni a cukor-alkoholkihozatal aránya sem.
Ha emlékeztek rá GreenCorner és én felvállaltuk, hogy cukrozunk, és azt mondtuk, hogy nekünk 0,6 körüli értékeket sikerült csak eddig kihozni. (nekem pl. max 0,64 )
Itt többen állították, hogy 1L 50% szeszt produkálnak 1 kg cukorból. Ezért próbáltam utána olvasni és gyakorlati eredményeket kerestem. Nem sokat találtam, de:
"A gyakorlat azt mutatja, hogy egy kg cukorból, kb 0,7-0,8l 50%-os pálinka lesz." by:Demendi Miklós
" a cukorból csak tiszta etilalkohol képződik (1kg-ból kb:0,6 liter 50v/v%-os)" by: Ignácz Tibor pálinkamester-szakmérnök, okleveles pálinkabíráló
Nem mondom, hogy igazolva látom magam, csak most nem érzem magam annyira b@lfasznak az 1 literesekhez viszonyítva. :)
Èrtem èn hogy keverős főző, meg minden, de ez mièrt jó! Mi a "sport" abban, ha ennyire túl van egyszerűsítve a dolgunk? Persze, a tökèletesre törekszünk....
Èn szimplafalú Hal fèle főzővel nyomom, nincs keverőm, mègis tudok minősèget produkálni! :) Kicsit túllihegettnek èrzem az ügyet! :)
1. Kiegészítés még. Az enyém egy használt 4 LE Tohatsu-ról való acél 3 leveles és potom 5 E ft jutottam hozzá,mert a motor gajra ment és alkatrésznek kiárulták.
Köszi! Élek majd a lehetőséggel, de előbb mérésekkel akarom alátámasztani, hogy feltételezésem jó, mert addig csak alapos feltételezés. S ha vannak mérési eredmények, akkor elvitatni is nehezebb.
Sajnos, nincs olyan táblázatom, ami 50 vagy 60 fokról számít. Csak 5 - 35 közötti. A 35 meg már majdnem huszon', ugyanis, mint az bizonyára mindenki tudja, főzés közben elég sok egyéb dolog is van, nemcsak a vízzárból kivett minta hőfokának a figyelése! ;) De igazad van, már 35-nél is mérhetném. :)
A hőkompenzált digitális mérővel (használom) sem tudsz azonnal 80-90 fokos folyadékot mérni. Meg kell várni, míg 50-60 fokra visszahűl (mondjuk ez két-három cseppnél nem nagy idő).
Viszont kell venni egy üveg pipettát, mert a hozzá adott műanyag valószínűleg nem bírja.
Üdv mindenkinek! Nem értek valamit! Olvasgattam hogy cefre keveréséhez "hajócsavar" kinézetű lapátban gondolkodtok egy páran...én is...:)) (nekem már meg is van) DE minek készíteni otthon műhelyben mikor pénzért készen is lehet kapni...használtan is,rozsdamentes acél anyagból is,több típus,több méretben..stb.. Az nem jó mert készen van? Vagy másért? Segítsetek már nekem megérteni?:)) Válaszokat köszi előre is! HAJOCSAVAROK
GreenCorner már leírta párszor, hogy ez egy elég régi, bevált konstrukció. Ez terjedt el a régi Jugoszláviában ( és manapság az utódállamokban is természetesen ezt a típust favorizálják ). Ezalatt a néhány évtized alatt elkelt már több tízezer darab. Kétlem, hogy a fenti kérdés még senkiben nem merült fel. Sokkal valószínűbb az, hogy tényleg nincs számottevő veszteség. De komolyan mondom, ha tudtok szolgálni "hiteles" adatokkal, akkor felvetem a kérdést a gyártónál. De bárki telefonálhat, és elmondhatja a tapasztalatait. Jó esetben egy magyarul beszélő hölgy fogja felvenni a kagylót. Ha meg nem értik mit mondasz, akkor úgy is átadják neki. :) +381 24 572 713
Köszönöm a tanácsot! Ha lesz ráidőm, kipróbálom, bár nekem a mai mérés elég bizonyíték. Gondolkodom egy digitális alkoholmérő vásárlásán (a valaki tud tanácsot adni, örömmel veszem!), sakkor nagyjából folyamatosan lehet mérni a víz zár alkoholtartalmának a változását. Mert ugye, most forró állapotban kell kiegyek belőle, egy mérésnyit, aztán meg kel várnom, míg visszahűl huszonfokra, s a fokoló sem a legpontosabb már ebben az alsó tartományban.
Ami azonban elsőre is látszik, ebből a víz zárból nem fogy ki az anyag, sőt növekszik benne. Ez csak úgy lehetséges, hogy az üstből kap pótlást. Márpedig az üstben tisztázásnál alszesz van. Egy jó főzőberendezésnek meg az a dolga, ami a főzőnek a célja, hogy a lehető legtöbb s legjobb páleszt nyerje ki belőle. :)
Raktam bele habosított szilikon szalagot, de nem a vízzár helyett, hanem a mellé Szerintem jobb lett. Akarom mondani, biztosan jobb lett. Békazár van rajta 2 db.
Na pont ez az! Nem a víz zárból a szabadba szeretném elfőzni az alkoholt, hanem az üstből az üvegembe! A kérdés, hogy hová lett a víz zárból az alkohol a végére, azért izgalmas, mert egyrészt onnan is párolog, a vízzel együtt, de a víz nem csökken tehát folyamatos az utánpótlása az üstből. Az üstbe pedig a tisztázás elején kb. 25 % alkohol tartalmú alszesz van. Lehet, hogy simán bele kell nyugodni egy ilyen veszteségbe? Alapvetően nem is "csak" maga a veszteség bánt,, hanem, hogy ez egy olyan hiba, amit a gyártó secperc alatt ki tudna küszöbölni. S feltehetőleg értékesítenek annyi készüléket, hogy azért összesenben mégiscsak jelentős a mennyiség. S gondoljunk csak bele. Akinek egy kis tizen' literes üstje van, az - kis túlzással, - alig főz több pálinkát, mint amennyi itt veszteség lehet. De ahogyan azt korábban is, most is gondolom: Ha valamit meg lehet csinálni tökéletesen, de legalább jól, akkor azt illene
Egyenlőre nézegetek. Sisakcsatlakozás vagy 5 mm belelóg a sisakba. Sisak fedő csatlakozás olyan, mint egy vízorr.
Ha a fedő kapja a legnagyobb hőt, a belső perem meg alacsonyabb... Ha próbáltam majd megírom. Szilkoncsó? Még talán az passzol leginkább a vájatba. a keresztártó, pedig tényleg katasztrofális. Van a két cső között vagy fél centi különbség. Tegnap jöttem rá, hogy ez két darab esztergált végű cső. Égőtartót próbálok fabrikálni most hozzá. Úgy néz ki a két cső működik.
Ma már beüzemeltem az új szerzeményű gázégőmet. Teljes felújítást, karbantartást kapott, mert a kazán amiben volt, majdnem 20-évig működött. Nagyon jónak tűnik szépen ég.
............a "lényeg"...
...csak most tudtam meg, hogy egy ilyen kombinált Honeywell gázszelep újonnan 36.000.-...
......az őrláng.........
...és ehhez elég a 30-milibáros szabályzó is...sőt 60-70-nél el is alszik...
Nem. Csupán zabos és nem kicsit! A DES-t koptató EMBER-től kellene tanulni! Kértem és segített ismeretlenül!!!! Megbízott bennem ismeretlenül! Tudod nagyon ritka az ilyen! Lehet bármikor hozzáfordulni. Nem fitogtat és nem kérkedik! Pedig....
Nem tudom! Félre értettem nénét, én a réz a rézzel való összeszorításra gondoltam!A második DES főzőmet koptatom,de sosem jutott eszembe,hogy bevált konstrukciót megváltoztassak!
Nem! Annyira nem sík a vízzár alja sem,meg a tető alsó éle sem!Próbáltam,mert már annyit olvastam róla,hogy a bogarat megmozdította!:)) De, mint mondtam az én véleményem szerint így jó,ahogy van!
Szilikon szivacs négyszög profilt használ valaki a víz helyett, itt olvastam régebben. Gondolom ehhez legalább egy békazár elengedhetetlen, tehát ez megint garanciális kérdés.
Nekem is DES-100-asom van és,ha nagyon akarnék szoknyát a tető belsejébe,akkor szilikon csövet ragasztanék körbe FBS-el. De hála istennek eddig nem volt mérhető alkohol veszteségem, ami a visszacsorgásból keletkezet volna.
Most már engem is kíváncsivá tettél. ( bár szerintem jelentéktelen az alkoholveszteség )
Szóval, ha kísérletező kedvedben vagy, akkor a következő cefrénél próbáld ki az alábbi módszert:
Vedd két felé, és az egyik főzésnél a vízzárat töltsd fel vízzel a másiknál pedig készíts csirizt lisztből és korpából, és azzal tömítsd a vályút. Ez biztosan légmentesen zárni fog. A régi főzőmet én is csirizzel zártam. A főzés alatt annyira megkeményedik, hogy úgy kellett lefeszegetni a kupolát az üstről.
Ha megosztod a mérési tapasztalatokat -és tényleg van jelentős veszteség - akkor kimegyek a gyárba, és tájékoztatom őket.
Szerinted ilyenkor mi akadályozza meg, hogy az alkoholt tartalmazó gőz ki ne csapódjon az U alakú üstperemen, aminek a külső fele hidegebb, mint a belső?
Az lenne a csoda, ha nem lenne alkohol tartalmú vizes elegyed.
Én is sokszor gondolkodom szoknyákon,de a probléma feloldása nem mindig a lágyforrasztás-:)komolyra fordítva,ha jól emlékszem,Norris tett fel képet valami bevagdalt szoknyácskáról,keresd meg,biztosan segít.
A birspálinka minden ügyeskedés nélkül is túlságosan karakteres,illatos,ízes,számomra hígítás nélkül szinte ihatatlan.Ettől eltekintve kiváncsian várom a kisérlet eredményét,bár szerintem a gyümölcs főzőlevével sok cukrot viszel be,erős likőr lesz belőle.
Most volt módom egy tisztázás során megmérni a víz zár alkoholfokát. Ahogy sejtettem, van benne alkohol. :(
Kétszer mértem. A tisztázás elején 8-10 fokos volt a zárban lévő elegy alkoholfoka. Abból kiindulva, hogy a víz zárat nem töltöttem csurig csak félig, s annak az alkoholfokát is sikerült fentebb tornáznia az odacsurgó anyagnak, nem lehet kevés ami oda csurog. Valószínűleg ez a jelenség addig tart, amíg a sisak nem forrósodik át. , Természetesen a legvégén 0 fokos volt a víz zár alkoholfoka. Akkor vajon hová lett belőle az alkohol? S mennyi folyhatott még bele? Tisztázás előtt átfőztem az üstöt, s nem tettem a víz zárba sem vizet. Mégis jó egyharmadig megtelt azalatt a 10-15 perc alatt. Nyilván ha van a zárban víz, akkor abba csurog ez a mennyiség. Nem vagyok elégedett ezzel a megoldással. S szoknyán gondolkodom, de leginkább lágyforrasztással tudnám megcsináltatni. Egyelőre más okom is van arra, hogy várjak vele. (Ugyebár az ilyen "barkácsolás" miatt, elveszíti a garanciáját.)
Befoglaló kör D200mm, lapát legnagyobb D80mm, dőlés szög 30fok.
Azt azért érdemes tudni, hogy az elterjedt keverő kisüsti pálinkafőzőben olyan, mint a DES-ben is van, lassan forog, mozgásba hozza a fenék közeli részt, megakadályozza a leégést.
Ezt a típust 140-160körül érdemes tekergetni, hogy meginduljon a keringés az üst teljes töltött térfogatában.
Készített e má valaki úgy birspálinkát (egyszerűen nem tudok lekattani a témáról, elvégre szezon van), hogy a kész pálinkát nem sima vízzel higítja vissza, hanem főz egy redukciót friss gyümölcsből? Gyakorlatilag egy birskompótot készítenék, de cukor és fűszerek nélkül. Így az illatos, zamatos vízzel higítanám. Milyen lehet?
Ja. Nem tudtam eldönteni, hogy a 2mm-es anyag elég merev lessz-e, ezért került a tövéhez a plusz 2mm-es legyező alakú duplázás. Hogy ezt könnyű legyen pozicionálni azért kerültek rá a furatok, forrasztás után az M3 csavart innen kivettem.
Vegyél 3e-ért nekem propán (nem PB!) palackot! De olyat ami még forgalomban van és cserélnek is! Sima PB palack nálunk is 2500ft. Ha kell kettőt is adok!
Mondjuk arra figyelni kell, hogy érvényes "vizsgája" legyen, mert különben nem cserélik. A lejárt szavatosságú palackomra 15k-t mondtak "vizsgáztatásra", amit köszöntem, de nem kértem. :-)
Én 3 vezetékes 400 V - os csillag-deltára gondoltam, ha már ki van építve, és a fűtőellenállások is azonosak . Igaz csillagban a fázis áram sokkal kisebb mint deltában a vonali áram, de a feszültség mind a két esetben azonos. Abban tévedtem, hogy nem 1,73-szoros, hanem sokkal nagyobb a teljesítmény.
A fokolót nem alulról kell olvasni! Hanem felülről a szeszfokskálán a felső meniszkusznál látható értéket olvassuk le, ahol felkúszik a fokoló oldalán a kapilláriság miatt.
Ezeket megtaláltam én is, csak ezek nem pont témába vágnak. A glicerin szó ugyan szerepel bennük, de teljesen más kapcsán. Az 58530 az egyetlen ami kicsit témába vág, de ott sem vetődött fel, azaz előnye amit én felvetettem.
A Teréz csemegeszőlő, ne várj tőle olyan mustfokot, mint amit a borszőlők tudnak. A csemegeszőlőkből is az eladásra valók közé tartozik. Íze semleges (magyarul jellegtelen), még nem is különösebben édes. Viszont rezisztens, sokat terem és szép, piacos fürtjei vannak.
A vörösréz kupolám belsejében többszöri főzés után szürke színű patina képződik.Ezt ugye nem szokták dörzsivel fémtisztára sikálni minden főzés előtt?Én csak slaggal jól lecsapatom és mehet az új főzés.Nekem 50 literes szimpla fazekam van nagy vörösréz kupolával a közepén egy forgó lapát amit akumulátor töltővel 6 voltal ,egy ablaktörlő motor hajt nagyon lassan.Még soha nem égett le.A fűtésem egy 2 tárcsás indukciós főzőlap.Nagyon gazdaságos ,mindent lehet szabályozni,az időt, a hőfokot,és a hő csak a fazékban képződik.
Igen az 5-6sok, nekem van egy ami ilyen, az alján 30 és 10% között kritikán aluli, 50-nél 2-3% az eltérés. 100-as ban engem az aljának a beosztása zavar, hogy nincs 1%-os skála.
Leteszteltem egy darabot a méréstartomány nagyon sok értékénél, többféle pálinkánál, többféle hőfokon. A gyári 1-2% eltérés elmegy, de az 5-6 fok eltérést már soknak tartom. Tehát, ha valaki úgy gondolja, hogy ennyit csal a mérője, az mindenképp próbálja meg lellenőrizni.
Nem ismerem a Teréz fajtát, de szeptember utolsó napján nekem kicsit gyengének tűnik a 14-es mustfok. A festő szőlőknek szokott ilyen "jó" lenni a mustfoka. ( igaz azokat nem is azért termesztjük )
A belekerült cukker meg tényleg kicsit soknak tűnik, de még pont belefér a szakirodalom által említett 3-5%-ba.
Sancika1 kérdésére visszatérve pedig barkócza véleményét osztom. Valószínűleg kierjedt. Kóstolni, és ha minden ok. minél előbb mehet az üstbe.
A mérési eredményt éppen azért osztottam meg, mert voltak kétségek egyes szaktársakban a 0-100-as mérő pontosságában. 4-5-6 fok eltérést is elképzelhetőnek tartottak.
Minek tettél bele cukrot? És főleg miért ilyen rengeteget? A Teréznek amúgy sincs sok íze, ennyi cukorral meg főleg nem lesz. Annyira meg nem alacsony a cukortartalma, hogy amiatt kelljen ráerősíteni...
Mostanság 15 gyári adatot ellenőriztem vissza. Egyik sem egyezett az én általam végzett mérésekkel.
Figyelem, figyelem!-szólal meg az autórádió-Felhívjuk az M7-es autópályán utazók figyelmét hogy legyenek óvatosak, mert egy õrült a forgalommal szemben robog.
Egy autós, aki szintén hallgatja a közleményt hirtelen felcsattan: -Hogyhogy egy? Mind!
Tisztelt Uraim! A napokban volt róla szó, hogy a 0-100-as pálinkafokoló mennyire pontos/pontatlan.
Nos egy fórumtársunk jóvoltából csináltam pár mérést, melyből egy eredmény most megosztok veletek.
Adott egy 0-100-as hőmérős pálinkafokoló. Ez az enyém. A gyártóját nem ismerem. És adott egy 10-67-es hőmérős -hitelesített - fokoló, 0,5-ös osztásokkal.
Láthatjátok, hogy az egyik 45.5, a másik meg ~45. Szóval én ez alapján úgy gondolom, hogy az én 0-100-as mérőm elég pontos.
Ps:Sajnos elfelejtettem, hogy kitől kaptam kölcsön a fokolót. Ezért, ha valaki ráismer az /NE/ szóljon. :)
Korábban írtam, hogy én is küszködök (vörös láng, kormolás) az 5,5kW-os forgalmazó által DES 30-ashoz ajánlott zsámollyal 30 mbar-os reduktorral.
Lecseréltem a reduktort állítható 20-60 mbar-osra. Volt is öröm, mert jól működött, bár szerintem nem volt teljesen szép égés így sem, de azt mondom kb 95%-osan jó volt.
Viszont ahogy a palackból fogyott a gáz (kb 1/3-a maradt benne) újra átváltott teljesen vöröses lángra és csak kormolt és kormolt...akárhogy állítottam a reduktort és a zsámolyon a gázmennyiséget....
Értem. Ez elég profi megoldás lesz. Én első körben valami egyszerűbben gondolkozom, mert ez életem első főzője és szeretném először kipróbálni hogy egyáltalán képes vagyok-e iható pálinkát összehozni, és sajnos nem is tudok most nagyon sok pénzt rákölteni.
Nekem elektromos fűtés szóba sem jöhet, mert egy nyaralóban használnám ahol nincs kiépítve erre alkalmas elektromos hálózat. Én egy sima gázzsámolyt gondoltam, aminek a teljesítményét én állítgatom. Ezért is lennék nyugodtabb, ha a hőközlő közeg limitálná a max hőmérsékletet.
Tényleg ezen eddig nem is gondolkodtam, hogy milyen teljesítményű zsámolyt kell. Ti mit ajánlotok 50l-es főzőhöz üstházzal? Egy 6,5kW-os elég lehet?
Ez egy régi NDK motor, egy dimmerrel szabályozom a 300 körüli fordulatot a felére. 60W 230Volt, a keverő átmérője 200mm, kiegyensúlyozás nem jön szóba ebben a fordulatszám tartományban.
Ennyire nem kell tolni neki, de az a jó, ha átforog a teljes tömeg.
Van azért erre jó megoldás, ami megakadályozza az olaj túlhevülését, de az már egy "kicsit" komplikáltabb.
Nyugodtan elárulhatom, hogy én vagyok az, akit Endrepp említ és egy kombinált fűtést tervezek az új 60-as üstömbe beépíteni.
A nagy teljesítményt egy kétcsöves (lecsökkentett teljesítményű) kazánégő adja PB-vel, majd a csurgás megindulásakor már a 3-db, 1 KW-os elektromos fűtőszál veszi át a melegítést, amit a kicsit vastagabb, alsó olajrétegbe építek be.
A gázégőt az eredeti "Honeywell" kombinált gázszelep felügyeli, amire szükség is van a nagyobb teljesítmény, meg a biztonságos működés miatt, mert ez őrlángos, termoelemes és még azt is megakadályozza, hogy a kikapcsolás után, a termosztát nagyon gyorsan újragyújtson. Ebben van a 220-as gáz mágnesszelep is, amit egy digitális termosztáttal szeretnék kapcsoltatni, max 120-130-között.
Köszönöm! Még annyi kérdésem volna milyen motor ez? Teljesítmény, fordulat (motor, hajtómű) esetleg súly. Hogy van ez rögzítve? Propeller kiegyensúlyozását hogy oldottad meg? Én ez idáig ilyent csak sajnos fotón láttam.
A keverés jótékony hatásával kapcsolatban igazad van,azt pedig,hogy a 150 fok sok,vagy sem,eldönteni nem tudom,mert én ennyire csak a próba kedvéért melegítettem fel,mérve a felső 5 cm.es rétegben,normál üzem közben 120-130 fok között szokott lenni,cefrétől függően.
Meglepő amit rézműves ír ,de igaz. Fel tud hevűlni az olaj is ha nagyon nyomod neki oda is kozmál (tapasztalat) viszont ha ismered a berendezésedet és tudod is használni,akkor szerintem az olajos nagyon jó megoldás.Bár ez az én véleményem. Neked kell eldönteni mit is szeretnél csinálni.
Azt elhiszem, hogy ilyet senki nem használ glicerines-vizes közeget, viszont 0,5 bar-os zárt vizest gondolom többen is használnak. Ezzel a módszerrel szeretném ennek az előnyeit használni, a nyomás veszélyei nélkül. A zárt vizeshez képest nem látom hátrányát. Sőt ha kicsit emelnék a hőmérsékleten, akkor nyugodtan megtehetem töményebb oldat használatával, míg a zártnál erre nem lenne lehetőség (legalábbis veszélyes lenne).
Azt értem, hogy gyorsabb melegedés érhető el, ha magasabb a hőátadó közeg, viszont az olajban az nem tetszik, hogy nincs maximalizálva a hőmérséklet, így nem tűnik nekem elég hülye biztosnak. Én meg még elég kezdő vagyok... :D
Nem sok az a 140-150°C-fok? Persze tudjuk, hogy minél nagyobb a hőfoklépcső a két anyag között, annál jobban (gyorsabban) melegszik. Viszont ilyen magas hőmérsékletnél, ha az olaj ellenére nem keverjük a cefrét valamilyen módon, akkor szerintem az üstfal mellett pangó cefre kicsit túlhevülhet és ha nem is kozmál le, de odaragadhat...(ezt már többen is tapasztaltuk)...
...ilyenkor a kavarásnak bizony megnő a jelentősége...
...egyenletesebben melegszik is, (gyorsabban is) ha kavarjuk és a jó elválasztásnál, ha az egész elegy egyszerre forr fel és nem lemaradozva szakaszosan, ez nagyon fontos lehet...
..."A lényeg az, hogy a propán könnyebben gázosodik, mint a bután. Különösen hidegben előny"...
De még milyen nagy előny, amikor vagy 15-éve Februárban lakókocsival jöttünk haza Németországból, a
parkolóban ahol megaludtunk, leállt a fűtés hajnali 3-kor. Kint -8°C volt. Egy hétre mentünk és két teli 11-kilós PB palackot vittem az útra. Ki kellett volna tartania. Ott aztán hamar rájöttem az okára.
Mindkét palack félig volt (butánnal), csak annak 0°C-nál, pláne alatta, semmi nyomása nincs és így nem is tud kijönni a palackból. Addig ment a fűtés, amíg a propán ki nem fogyott a keverékből és ott leállt.
(Ezért állítják a palackot forróvízbe télen.) De az alábbi diagram mindent megmond...
......a tiszta propán, még -40°C alatt is kijön...
Egy a gond csak vele, hogy nyáron nagy melegben nagyon megnő a nyomása. Egyébként az 50% butánnal pont ezt a veszélyes tulajdonságát (nyáron a szélvédő mögött hagyott öngyújtók felrobbantak) tudják csökkenteni.
Ezért használtak tiszta Propánt a téli (síelős) Campingekben a "nyugati" túristák...és már csak tiszta butánnal töltik az öngyújtókat is...(amit nem büdösítenek)...
De már elég régóta nálunk is kapható a tiszta propán is. Hűvösebb időben a kis modell gőzhajó kazánja is jobban melegszik avval.
Mindkettőnek közel azonos (11.000-kcal) a fűtőértéke és az áruk is sokáig azonos volt. Akkoriban még a sima palackot is át tudtam cserélni, a piros P-betűs palackra, mert csak úgy cserélték.
A magasabb hőmérséklet az előnye.Annál előbb éri el a cefre a kivánatos hőmérsékletet,minél magasabbra hevíthető a hőátadó közeg.Ezen a hőfokon(140-150 fok) a lekozmálás veszélye nem áll fenn.
Köszi az infót! A mostani zsámollyal nekem kb. 1 óra után indult meg teli üstnél. Ezt az időt szeretném tartani az új "minőségibb" zsámollyal. Remélem az üstház majd kompenzálja azt hogy lesz reduktor a palackon!
Ja, és csak teljesen kitekert (60mB) nyomásszabályzóval használom. A szabályzás az égő nyelének végén levő levegő állító (műanyag! :-) ) tekerőgomb állításával lehetséges.
Teljesen igazad van, hogy a fagyálló méreg. Viszont pl glicerin használatával is meg lehetne emelni a víz forráspontját megfelelő értékre. Az nem méreg, élelmiszerekben is használják. A forráspontja töményen 290 fok, szóval ezzel is be lehetne állítani a hőközlő közeg forráspontját 110 fok körülire.
Nem teljesen értelek, hogy mi az olaj előnye. Miért előnye a túlfűtés?
Ezt olvastam: A jó duplafalú berendezésnek a lelke a helyesen beállított súlyszelep. E berendezéseknél a köztes vízfördő túlnyomását idézzük elő. (Az olajfürdő a lekozmálásának problémája miatt elavultnak tekinthető.)
Felhívtam őket és a következő tájékoztatást kaptam: A zsámolyt amit belinkeltem ezzel a 20-60mb-os reduktorral tesztelték és kb 13KW teljesítményt értek el vele. Azt mondta 60mb-on még pont jó a zsámoly és nem szakad le a láng. Tehát nagyobb reduktorral értelmetlen is lenne használni. Amire még kíváncsi voltam és egyértelmű igen volt a válasz az az volt, hogy 10KW-ot tud-e tartósan és biztonságosan produkálni ez a zsámoly+reduktor páros. Ezek szerint a 100L-es üsthöz tudnám ezt használni és meglenne a 10 literenként 1 KW teljesítmény. Mindent összefoglalva úgy látom hogy egy üstházzal, ezzel a zsámoly+reduktor párossal és a palack melegítésével hatékonyabban és biztonságosan tudnám üzemeltetni a főzőt. Köszönöm a segítségeteket! Ha valamit nem jól értelmeztem vagy lenne egyéb ötlet, tanács stb. akkor továbbra is nyitott vagyok rá. Holnap vagy jövőhét elején rendelem meg tőlük a zsámolyt.
A cefrét elkészítettem, a te képeid és lrírásod alapján. Most meg azon "pánikolok", hogy sok lett/lesz az aromaveszteségem. A hozzáadott víz ugyanis kifejezetten jóízű, kompótos. ( Nem forraltam fel főzésnél, csak kb 80-90 fokos vizet melegítettem, abba pároltam készre a gyümit)
Természetesen a pépesítésnél a vizet is felhasználtam. (No nem mindet, kb a főzővíz 2/3-át. A többiből limonádé lett.)
Jelenleg pektinbontó van benne, délután beoltom, 2-3 nap múlva meg 5-6% Kabai kerül hozzá.
Megpróbálom az előbb linkelt zsámolyt pb-vel aztán ha nem jó akkor kipróbálom a propánt. Már csak azt szeretném megtudni hogy a 20-60 mb-os reduktor jó lesz-e?
Prímagáz gázfutár házhoz viszi a tiszta propant és a pb-t is. A propan-bután valamivel olcsóbb mint a tiszta próbán mivel benne van az olcsó bután gáz is. A tiszta propán nem fog fagyni. Van belőle 11 és 25kg-os acél, és 23kg-os Alu palackos. Acelvágásra is a propánt használják oxigénnel, csak ahhoz van egy még durvább adalékos propán is. Amikor utoljára kérdeztem akkor 5500volt a 11 és 9500 a 23kg-os tiszta propan. Primagaz oldalán tudsz palackot is venni, de nekem a gazfutar 10e-ért kínált 23kg-os Alu palackot...
Úgy tudom a palackok újabban ömlésgátlós szeleppel vannak szerelve . Felénk ha malac perzseléshez kell akkor szólni kell a gázosnak olyat adjon . A szelepet nézi meg , de hogy mit konkrétan nem tudom ...
11,5kg-os és a 23kg-os pb között tudtommal nincs különbség csak annyi hogy egyik duplája a másiknak. Két 11,5kg-ost szoktam cserélni. Egy mindig használva van a másik pedig teli palack ami cserére vár. A közelemben tiszta propánt nem tudom hol tudnék cserélni és az árával sem vagyok tisztába. Sőt még eddig soha nem is találkoztam vele :) Annyit tudok róla csak hogy létezik :)
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni hogy mi tévő legyek. Kaptam szeptember 29-én 6mázsa Teréz csemegeszőlőt cefrének.Ledaráltam hát nem pik-pakk. A must 14 fokos tettem bele 30kg napfényt pektinbontót és 60gr borélesztőt.A dátumot azért írom mert akkor még 3 napig nagyon meleg volt,hevesen forrt is még jó volt az idő.Most viszont nagyon megnyugodott mióta beköszöntött ez a vacakabb idő.A hőmérséklet a helységben ahol van éjjel 13c nappal 15c.
Mi csináljak vele egy nagyon kicsit forr de nem lesz baja??Savat kellet volna tenni bele?
Kösz az infót! Bár nem írtam, hogy gond lenne a PB-vel. ;) Viszont a többi helyen ahol vettem néztek rám, mint borjú az újkapura, mikor mondtam, hogy nekem olyan kell, ami nem gáztűzhelyhez való, hanem perzselőhöz, gázzsámolyhoz. Szóval nem nagyon tudják azok sem akik árusítják, hogy van különbség palack meg palack között.
Támogatom! Üstház nélkül 25l cefre 7,5 Kw égő közel fél palackot szippantott ki. Itt olvasottak alapján kapott palástot, igaz az enyémben nincs kasírozott szigetelés. Rekord egy palack 350 liter. Érdekelne a 50-es keverős megoldásod.
Ha van tartalékpalackod, vagy egy kölcsön palack, próbáld ki. Ahogy írtam is a barátom ugyanígy járt vele. A harmadik gázégő/zsámoly is ugyanúgy viselkedett, szinte begyújthatatlan volt. Pedig a használt palack teljesen teli volt. Ám egy másik palackkal azonnal elkezdet működni a rendszer.
Én sem hallottam korábban erről, nekem is kb. 3 hete hívták fe rá a figyelmem cserekor. S éppen ezzel egyidőben jelentkezett a barátom problémája is, így bennem egyértelműen összekapcsolódott a két dolog. Próbáld k, szerintem rendeb lesz. Jó cefrét! Jó főzést! Jó pálinkát!
Én nem akarok itt senkivel tengely akasztani. Csupán tapasztalatomat írom le. Mostanság 15 gyári adatot ellenőriztem vissza. Egyik sem egyezett az én általam végzett mérésekkel.
Magán tapasztalataim szerint sem tudják sok esetben azokat a paramétereket produkálni a termékek amit agyártó megad. Sokkal többet mond egy gyakorlatias, precíz ember mérése számomra.
Nekem ilyen van 5,5-ösben, nekem nincs gondom vele. Üstház nélkül majdnem biztos, hogy palack fagyás gondod lesz, meleg vízbe kell állítani. A hő bent tartása ugyanolyan fontos, mint a jó égő.
Ha jól működik jó lehet. De Sztem a 11kg-os palackot ne nagyon erőltesd ezzel. Vagy a 23kg-os PB de inkább csak a tiszta Propán. Azzal nem fog fagyni. De ha már ekkora méretű gázzsámolyban gondolkozol, akkor inkább nézzél egy pl FÉG c12 égőtálcát. Abba teszel PB fúvókát és kész.
Kifújtam már de nem segített. A palackon lévő csíkok mennyisége között én még nem találtam összefüggést. Eddig úgy tudtam hogy a csík a palack falvastagságát jelöli.
Szóval, akkor bizonyos feltételek fennállása esetén ( nincs földgáz,de van 3fázis, az üst kicsi, és duplafalú ) alternatíva lehet az áram.
Nekem pl. a földgáz is elég tiszta, komfortos, és vezérelhető is. Ezért pillanatnyilag eszem ágában sincs átállni áramra. Mondom ezt úgy, hogy van "néhány " panel a tetőmön.
Innen a fórumról nem fogsz senkitől kapni hiteles információt. Van aki indukcióson főz, azon kívül meg talán csak golyós használ villanyt. Egyik sem mérvadó egy jól meg tervezetet optimális villanyoz és üsthöz. Indukciós nem olyan hatékony mint direktben plusz nincs szigetelés, golyós meg ha jól emlékszem extrém sok vizet használ és azt is nyitott rendszeren...
Amint írtam nekem nincs földgáz, így az nem opció. Palackkal meg szeretnék pöcsölni a nagy üst végett. Egy kisebb elektromos gőzfejlesztőt (mint amit R&R is csinál) el tudnák képzelni, de nem komplikálom. Jó ez így. Ha nagyon spórolni akarnék, akkor rákötném a puferra amit a faelgázosítóval fűtök, és akkor 90°-is melegithetném azzal is...
Ezt értem, de jó lenne, ha valaki innen -aki árammal fűti az üstöt- megosztaná velünk a mérési eredményeit, hogy mennyibe kerül neki 1L pálinka lepárlása. Ez azért lenne érdekes, mert mint már írtam, nekem 65-72 Ft között jött ki idén földgázzal. Az általad leírt 10-15% megtakarítás nem lendítene nagyot a családi költségvetésen.
Nincs a PB_vel semmi gond : szabványos minőségű ,fűtő értékű u.a mint rég.Csak annyi az új hogy lehet nyomáscsökkentős ill anélküli használatra vételezni😎
És bocs, hogy csak kétszerre, de azt is meg kell nézni milyen a palack. A múltkor amikor cseréltem, megkérdezték mihez kell? Mondom pálinkafőzéshez. ;) Mire az eladó: Akkor gázzsámoly? Mondom: igen. Akkor egy csíkos kell, mondja Ő. Mert van olyan amit tűzhelyhez adnak s az eleve visszaszabályoz, vagy kisebb a max. nyomás, szóval az nem jó. NEm tudta ő sem pontosan, nekem is csak sejtésem van, de a közelmúltban barátom kérte nézzük meg mi a helyzet nála, mert nem megy az égő, amit használ évek óta. Vittem az enyémet is, az sem ment, pedig új volt a palack. Palackcserével ment mind a két égő a megszokott módon. Szóval lehet benne valami.
Destiller manufaktúra mérése szerint földgázhoz képest 10-15%-aL olcsóbb a villamos fűtés. Ők X00 literes kereskedelmi és bérfőzdeket készítenek és ezt mért érték.
Beruházok egy újba csak előtte szeretnék ajánlásokat kapni hogy ehhez az üst mérethez milyet vegyek. Illetve reduktorból is hogy hány mb-os lenne a legjobb. Köszönöm nektek előre is!
Szükséged van egy normális zsámolyra, hozzá való reduktorra, egy horganyzott acél, 0.5mm-es lemez csíkra (bádogos boltból), amiből egy hengert készítesz üstháznak. A palackkal és a gázzal semmi gond, az utolsó cseppet is ki lehet csavarni belőle (ehhez nem árt, ha van kéznél még egy palack a "meleg" váltáshoz). Szeret lefagyni, bele kell állítani vízbe, ráengedni a hűtő meleg vizét...
Rettenetes minőségű gázt palackoznak szerintem. 1 harmadával nem is tudok mit kezdeni az benne marad. Annak a kalória értéke már szinte vetekszik a nullával :/
Az említett élesztők alkalmasak a cefre erjesztesere, ha élnek és elég sokan vannak. Azért 0 fok körül egyik torzstol se várj erjedest, inkább melegíts, szigetelt.
Reduktor sincs mert azzal csak kormon de nem fűt. Ráadásul azzal 7 óra egy üst lefőzése. Tehát van a palack aztán cső és a tűszelep nélküli zsámoly. Csak így eredményes a fűtés. 4 óra egy felöntés. Tudom hogy nem a legjobb ezért is váltanék.
A begyújtásnál nem mehetsz egy bizonyos gázmennyiség alá, mert visszaég, kellően bátornak kell lenni és legalább középgázt adni.
A cső belevegősödik, első begyújtásnál nagy gázzal ki kell hajtani 3-4mp, várni 10-20mp-et, hogy a kifolyt gáz távozzon és 50-60% gázon gyújtani. Valami ilyesmi. Ha van rendes reduktor, fúvóka, akkor nem ég vissza, nem kell félni tőle, a palack elzárójával szabályozni az nem az igazi. :)
Nem tudom, rendszerenként nyilván eltérő, mint a gáz.
Pálinkamester oldalán van adat úgy emlékszem. Elveket tekintve csak egy jól megkonstruált gázpalackos lehet versenyben az árammal, gondolj bele, megy szanaszét a hő, nem tudod bent tartani, áramnál ilyen nincs.
Főzőlapos megoldás felejtős, ugyan az mint a rezsó :) , de ha a dupla falu főzőbe beszerel fűtőbetéteket az már igen is alternatíva, nem vagyok benne biztos hogy nem éri meg jobban mint a gáz, egy ismerősömnek így van meg oldva igaz övé egy menetes főző de nagyon meg van vele elégedve, tökéletesen tudja állítani a fűtési hőfokot, technikai megoldást ne kérdezzétek mert ehhez hülye vagyok, de van benne valami, én például villannyal fűtök 100 nm-es ház, jól szigetelt , minden, és kb annyiba jön mint előtte a gáz, nincs büdös, nem kell félni a monoxidtól stb.
Köszönöm a tanácsod. Mostanában elég sokat szenvedek a zsámolyommal azért is írtam hogy nem érzem biztonságosnak. Nagyon sokadjára tudom csak begyújtani. Ilyen gondom soha nem volt eddig pedig évek óta használom de pár napja mikor begyújtanám a zsámolyt a levegő állítójánál visszaég a gáz és egy kis "robbanás" keletkezik. Természetesen palackot rögtön elzárom. Aztán pár perc múlva újra próbálom és így tovább amíg nem sikerül. Nem túl bizalom garjesztő. Az elektromos fűtés már régóta a fejemben jár és mostmár tényleg elérkezettnek érzem a váltást.
Rossz hatásfokú a rendszered, azért amit előbb leírtam, rossz égéstermék elvezetés, túlságosan megnyitott üstház, ezeket kéne rendbe szedned és sokkal több jönne ki egy palackból.
Köszi a választ. Az 50% plussz idő az nagyon húzós. Persze a kicentizett 32A sem a legjobb. Indukciós főzőlap esetleg lehet hogy hatékonyabb lenne és elég lenne kisebb teljesítményű?. A pb gáz 4000ft egy csere és kb két felöntésre elég. Ráadásul nem is üzemel nekem mostanában túl biztonságosan.
A 32A nagyon visítósan elég az elektromos fűtéshez. Ha megfelelő, 7kW-os főzőlapot szerzel be (annak lesz kb. 32A az áramfelvétele), akkor minden egyéb elektromos fogyasztót ki kell kapcsolni. Még így is alsó hangon 50%-kal nyúlik meg a felfőzési időd. A költség meg durván ötszöröződik a gázhoz képest. Inkább szerezz be 2db. 22 kilós palackot.
Vagy, ha van vezetékes gáz, akkor állj át földgáz fűtésre. Igaz, attól meg a gázművészek kapnak sikítófrászt. "Néééé, mán, duplája a fogyasztása! Biztos eddig lopta a gázt! Na, mennyünki, oszt buktassukmeg!"
"Azt szeretném tudni, hogy a lefőzött, letisztázott anyagot mivel lehet visszahígítani 48-50 fokosra."
Ha a lakóhelyeden jó minőségű a csapvíz ( nem túl kemény, nem vasas, mangános, nem szagos), akkor akár azzal is. Ásványvizek közül a lehető legalacsonyabb össz ásványi anyagtartalmú a megfelelő.
Már egy jó ideje regisztráltam az oldalra de eddig csak olvasgattam. A főzést nem ma kezdtem és az eddig olvasottak alapján nem sok eltérés van az én és a ti eljárásotok között. Ez azért bíztató számomra. A kérdésem a következő lenne. A palackos fűtéstől már nagyon szeretnék megszabadulni. 100literes főzöhöz milyen szinte azonnali megoldást ajánlanátok elektromos fűtésre. 32A áramom van. A válaszokat előre is köszönöm!
Ezért írtam a deltát, mert egy egyszerű mezei, csillag / delta VGK kapcsolóval átkapcsolható gyökhárom szoros teljesítményre. De, ahogy írtad lehet még cifrázni is. Remélem sikerrel jársz és megosztod a tapasztalatokat. Én egy egylépcsős 70 literesnek 15kW- ot olvastam német oldalon.
Viszont azt erősen kétlem, hogy a pékélesztő vagy borélesztők elindítjàk az almacefrém erjedését akàr +3 fokon is...Bàr , most ahogy megvettem a terméket, ebben sem vagyok biztos, tegnapelőtt oltottam, es màig nincs làtható , hallható jele az erjedésnek....
Az elesztő egyébként elég fapados, a zacskón gyümölcscefre erjesztését irjàk , viszont a honlapon az élesztő fajtàja: Saccharomyces uvaru (carlsbergensis)j ami , googlizas utan sörélesztőnek tűnik...
Az,amit az olajnak hibaként felrósz,nem hátrány,hanem előny.Inkább csinálj nyitott olajos rendszert,nincs nyomás és túl is melegítheted.Megfelelően méretezett rendszerben 130-140 fok fölé nem megy az olaj,ha van benne cefre.A fagyálló méreg,nem való élelmiszer közelébe.
Keverőt is terveztem hozzá, igaz azt csak kicsit később.
Mivel kezdő vagyok ezért félek attól hogy leégetem. Úgy voltam vele, hogy dupla fallal ezt biztosan el tudom kerülni. Nincs tapasztalatom abban hogy mekkora lánggal fűtsem, így viszont a vízen látom hogy mikor sok, mikor kevés, és ha sok is, akkor sem ég meg.
Származik valami hátrányom a dupla falúból? Talán egy kicsit nagyobb lesz a gázfogyasztás?
A fagyállós feltöltéshez mit szóltok? Nekem nem jut eszembe semmi ami miatt rossz lenne, de inkább ti beszéljetek le róla mint utólag derüljön ki, hogy nem jó.
A túl karakteresen tudsz változtatni, kevesebbet raksz, legegyszerűbb, ha fűszer teát készítesz, azt forralhatod is, de így a fahéj illata tompul, szegényedik, azt mindig a végén rakják a cukrászok is, a lényege könnyen illan, ez a lényege. ;)
:)) Most aztan jol "felbiztattal"...lehet hogy hagyom a p...cs..ba az elgondolast es ezzel a keveske Birs parlattal "ragyurok" a kovetkezo versenyekre:))
Én csináltam ilyet almával 2 éve, de ott a cefrébe tettem bele szegfűszeget és fahéjjat! Elég megosztó lett, versenyen nem kapott még emléklapot sem, de a barátaimnak viszont izlett nagyon! :)
Szeretnék viszonylag hatékonyan, nagyobb mennyiségű cefrét pálinkává alakítani..., ÉS keresem a tökéletes főzőt, ami illatban és aromában gazdag párlatot eredményez, az sem baj, ha gyorsan. A mostani gondolkodásom szerint olyan főzőt szeretnék, amely ötvözi az egy- és kétlépcsős technológiát. Az a gondolatom, ha keverem az ugyanabból a cefréből, különböző technológiával lefőzött pálinkát, az adja meg a keresett nedűt... Mi a véleményetek a teóriámról, és a következő termékről?
Koszia a valaszodat:)) En pontosan ezt gyanitottam ahogy irtad es tapasztaltad is....es ezert gondoltam az alszeszbe aztatni mert akkor hatha nem annyira vagyis kevesbe lenne karakteres,erosen intenziv,csipos a parlatom a vegen miutan beallitottam a fogyasztasi fokra. Most ezt a Birset igy ha sikerulne kikiserleteznem es osszejonne igy akkor megprobalnam a 42-43 % v/v megcelozni.:))Vagy-Vagy alapon.....:)) De azert koszi a valaszodat mert ki indulasi pontnak tokeletes volt:))!!!!
Nem akarlak lebeszélni a dupla falúról. Nekem szimpla 50-es sörös van, egy rendes üstházzal, hőszigeteléssel és egy keverővel, ami intenzíven dolgozik, a láng nem éri a hordó alját. Az üst 150fokos légfürdőben csücsül, semmi kompromisszumot nem kötöttem, nem lehet odaégetni, a hőmérséklet eloszlás az üstben egyenletes az átkeverésnek köszönhetően. Ez a 2. ilyen főzőm, tökéletesen bevált, kulcs az üstház és a keverő.
Vigyázz, nehogy csípős legyen, ezek illékony fűszerek, utólag is bele teheted a kész párlatba, kikísérletezve az adagot, felesleges főzni. Én próbáltam így, de nem ízlett, tiszta kompót jellege lett, meglepően kevés kell belőle.
Sziasztok forumtarsak. Lenne 1 kerdesem feletek.Lasan kifozom a keveske 4 famrol csoda folytan megmaradt Birs cefremet a kis 30-as hordonyit.Mivel igen keveset fog adni fozes utan a cefre es a finomitott parlat is....arra gondoltam hogy az alszeszt megvaditanam vagy egesz fahelyal vagy egesz szegfuszeggel beaztatva benne par napig (persze modjaval) es csak azutan finomitanam le. Kerdesem az lenne hogy csinalt mar valaki hasonlot?? Tapasztalat?? Koszi elore is ha valaki olyan kiserletezo mint en es esetleg megosztana itt v privatba hogy milyen is lett az elkeszult "megvaditott"parlata ily modon!:)) Mert a Birs kompot a csaladnak bejon Szegfuszegesen,csipetnyi fahelyal a tetejen...de a parlat az nem kompot:))
Volt duplafenekűsített söröshordóm. Azt javaslom gondold át a dolgot, mert ha a duplafenék és a keverő között vagy-vagy választani kell, akkor a keverő az sokkal jobb megoldás és megcsinálni sem nehezebb.
Új vagyok még itt a fórumon (és a pálinkafőzésben is). Elég sokat olvasgattam vissza itt is és máshol is a témában ezért remélem nem olyat kérdezek ami már korábban felmerült.
Szeretnék építeni egy főzőt söröshordóból. Azt megtaláltam, hogy a kőbányait ajánljátok, mert az szélesebb és alacsonyabb. Nem találok sehol söröshordó méreteket. Meg tudnátok mondani, hogy kb mekkora a magassága és a szélessége az erre a célra legjobb hordónak? A dreher hordó is ugyanaz a méret?
A másik kérdésem, hogy mindenképpen dupla falú megoldást szeretnék, de sajnos kis költségvetésű a projekt. Arra gondoltam, hogy csak az alját lemezelném le, és az oldalát hőszigetelném. Ez jelentősen rosszabb megoldás lenne mint az ha oldalt is körbe ölelné a dupla falú rész vagy azért jól használható kompromisszum ez is?
Ahogy néztem kétféle hőközlő közeg terjedt el. Az olaj és a víz. Nekem a víz szimpatikusabb, mert az nem csak az egyenletes hő elosztást de egy hőmérséklet korlátot is képez (0,5 bar esetén 105..110 fok körül) és ez az olajnál nincs meg, viszont félek a nyomás miatti baleset veszélytől. Azon gondolkodtam, hogyan tudnám a két megoldás előnyeit ötvözni. Nyitott rendszerre gondoltam vízzel, úgy hogy a víz forrás pontját felemelhetném 105...110 fok körüli értékre fagyálló hozzákeverésével. Erről mi a véleményetek?
Köszönöm előre is a válaszokat, és jó pálinkázást kívánok mindenkinek!
Azért lennék rá nagyon kíváncsi én is mekkora a víztér, nyitott vagy zárt rendszer, meg hogyan szabályoz. Ha kevés a víz kicsi a tehetlensége egyből nő a nyomás. Ha sok a víz akkor kevés a fűtés...
A kisipari hobbyként kapható főzőkben 100-as üst esetén 6-9kW közötti fűtőbetétet használlnak itthon. Amikor felhívtam egy másik gyártót akik kereskedelmi és bérfőzdéknek gyártanak, és elmondtam nekik mit tervezek, ők mondták hogy tegyek bele 12kW-ot ha tudom szabályozni és jól méretezem a víz teret. Azzal meg tud indulni rendesen, nem lenne szabad hogy elhúzódjon a felfűtési szakasz, utána pedig kb 40-60%-ra esik vissza a villamos fűtés. Egyébként zárt volt a rendszer ott is amit láttál? Meg mekkora víztérrel? Nekem kb 45L víz lesz a duplafalban.
Együtt ment a villany a gázfűtéssel!Kevés volt a 12KW.Lehet, hogy pont a felfűtési időszakban láttam, nem volt időm kérdezősködni,de majd meg fogom kérdezni a vezérlést!
Én is faelgázosítóvaL fűtöm a házat, de azért más hogy kétnaponta a 11m-es kéményen megy ki az a minimális füst télen, vagy már július augusztus környékén elkezdék füstölni a kertben.
Nálam is van/volt 3fázis, igaz csak 3x16A. Mivel most épül a kerti konyha így légkábellel viszi át az émász. A lakásban marad a 3x16A így nem kell vezetékelnem. Csak a kertbe megy ki a 3x25A. Amúgy meg van 50m háromfázisú hosszabbítóm ha máshova kellene. 😃
Szép jó reggelt mindenkinek! Lehet, hogy most megint hülyeséget fogok kérdezni...Azt szeretném tudni, hogy a lefőzött, letisztázott anyagot mivel lehet visszahígítani 48-50 fokosra. Azért kérdezem, mert hallottam már benzinkúti desztillált vizet, gyógyszertári desztvizet, de mondtak olyat is , hogy a szentkirályi ásványvíz is jó erre a célra. Szerintetek...?
Nem amiatt mert csilivili, (zárt kéményes üstnél nem lenne gond a fa sem) hanem az egyszerűség és a kényelem miatt. Meg amint írtam 5szomszédom van, völgyben kertvárosban lakunk, és ha én itt feszt fával füstölnék hamar megszólnának.
És mivel vezérelte az a 12kW-ot? Mert ha semmivel, akkor érthető hogy nyűg. Nekem is a pálinkafőző gyártó cég világositotta meg az utat, hogy kikre kell figyelni. Ha ugye kevés a víz és rákapcsolos a 12kW-ot akkor egy perc és fütyűl a lefújó... Ha sok a víz akkor meg kevés a fűtés.
Nálam már nincs földgáz. Az üst nagy mérete miatt nem szeretnék palackozni. Kerváros és az 5 szomszédom révén meg a fa nem lenne jó döntés. Ez tiszta (Nekem)...
Egyszerűbb és kiforrottab egy 3eFt-os szilárdtest relé, és egy 500Ft-os poti... Ezzel olyan finoman állítom ahogy akarom, plusz van egy pid ami szinte automatizalja az egészet amint megindult. Amúgy van egy 7állásu Ganz fokozat kapcsoló (nekem készített nincs listában) amiben az első hat állás a két betét hat fűtőszálja, az utolsó fokozat pedig a harmadik patront kapcsolja felfűtés idejére...
Kiforrott dolog, olyan kereskedelmi pálinkafőző gyártó céggel beszéltem, akik kimondottan villamos fűtésre vannak ráállva.
A gáz hatásfoka jól megtervezett kazán/üstház nélkül igen alacsony, az áram komfortos, könnyű vezérelni, hatásfoka magas, könnyű hőszigetelni. Kis üstöt praktikus lenne etetni vele, ahol van 3 fázis 50l-ig nem igényel különösebb befektetést, max vastagabb olajteret alul.
Egy fokozatkapcsoló és egy PID lesz úgy tudom. Ez egy elterjedt megoldás - félautomata, viszont azon belül pt100 érzékelővel 0.1C fok pontosan tartja a célértéket.
Pont az a lényeg, hogy skálázni akarja. A fázisokat egyenletesen terhelve kapcsolja rá a fokozatokat. Nem tudja deltába kötni. 3x230V üzemmódban fognak dogozni.
Csak éppen cefre nem lennék a patrontól 10mm-re. Pont erről beszéltünk ma Rézműssel, hogy kell oda anyag, ami veszi a fűtőbetét adását és nem engedi, hogy a cefre túlhevüljön egy kis felületen.
Én most upgradeltem 3x25A-ra, és a gázt teljesen elvetettem... 12kW (4.5+4.5+3) fűtőbetétet vettem, amit ráadásul "szálanként" vagyis összesen 9 betétet tudok kapcsolni. ;)
Meg 1 lenyeget kihagytam!! Nem csak a sisak homerojere hagyatkozom...(hanem a fozom melle kapott szakmai instrukciok alapjan) tapogatom a paracso huto fele eso utolso harmadat mint vakok a kurv@k melleit...ha forro es nem tudom megtapizni ...visszabb veszem a zsamolyom langjat,ez is mervado igen jo tampont szokott meg lenni ora hofok mutatasa nelkul,de azt is figyelem persze.De a vege fele(30%v/v) mar odarakom neki a langot...ja es 0-ig engedem le s szesz fokot.Csutkara 0-ig!!
..."Tényleg kezdem már azt gondolni, hogy ez a túlontúl alapos sikálás, mosogatás több kárt okoz, mint hasznot hoz."...
Én is azt mondom, hogy most jól fogtad meg a lényeget...DD...
Nem kell azt állandóan sikálni, mert ahogy már írtam is, a réz erőteljesen védekezik (védőruhája van) és ha állandóan levetkőzteted, akkor mindannyiszor növeszt magára egyet. Ez az a sokat emlegetett "grün-span", amitől a templomok teteje is zöld. De az már a "nagykabát" és azt alig lehet eltávolítani róla.
Az "alsóruhája" még vékony, de ha azt is állandóan ledörzsölik róla, akkor "színjátszós" lesz és el is vékonyodik a lemez.
Ne félj, ha csak egy meleg vizes szivaccsal átmosogatod a két főzés között, az teljesen elég. Még a dörzsis oldalával is csak gyengéden, ha valami kicsit jobban odaragadt. Viszont a tökéletes szárítás, ahogy Snapszi is említette, pláne ha egy darabig nem főzöl, az tényleg nagyon fontos.
:)) Akkor jo!!! Igen jol emlekszel.50-es olajos dupla feneku. Most pont a Fuge cefret fozom le a masodik toltest. A mai adat:.Reggel fel 7-kor mikor az elsonek alagyujtottam pontosan 9°C fok volt a kinti homerseklet egy felteto alatt huvos szeles szutyorgo idoben...(ez is szamit) az 5.5 kw zsamolyomnak teljes "krafton" az elso cseppek ill folyas 85°C fokon indult es fel langnal hajszalnyival erosebbre visszaveve negyed orankent jott le 1 liter alszesz,7 ora 22 perctol.A masodik toltesem mivel mar atmelegedett az olaj hamarabb megindult 14 percel de az is 85°C fokon.Aztan tartom folyamatosan a homero szerint a 90°C fokot a zsamolyom langjanak a szabalyozasaval,majd a vege fele mikor mar a lejovo alszeszem 30%v/v fok kornyeken jar,megint odaporkolok neki de ekkor mar a vege fele 98-100°C fokot mutat a sisakomban levo ora.Mondjuk ilyenkorra mar az is csalhat 1-2°Cfokot.Es mindezt egy vashordo szoknyaval erem el ami nem szigetelt es nem gyapotozott,csak 1 szoknya.De ma igen szar az ido itt a Nagy To mellett...Jobb idokben hamarabb volt minden de akkor is tartottam a negyed orankenti 1 L lejovo alszesz mennyiseget.Kerdezz nyugodtan meg ha szeretnel valaszt valamire,segitek!:))
Nos nem vettem zokon. Jól emlékszem, hogy neked van 50-es dupla fenekűd? Mennyi idő alatt melegszik fel? Konkrét sisakhőmérséklet érdekelne. Pl.: 15c°-ról
:)) Na most latod te magad mondtad ki az igazat!:)) (Nem visszakuldtelek olvasni..felre ne ertsel!!!) De tenyleg bogarasszad elo mert nem irt hulyeseget! Es ha valaki,akkor o az aki minden nap tobbszor is a kezeben fog egy vorosrez darabot...tudja hogy mit beszel,lletve allit:))
Na ezt a rész pont nem olvastam. Pedig nálam a gyümölcs is polirt kap mielőtt a hordóba kerül. :) Tényleg kezdem már azt gondolni, hogy ez a túlontúl alapos sikálás, mosogatás több kárt okoz, mint hasznot hoz.
Én mosószódát szoktam használni. Általában akkor jelentkeznek a gondok, mikor vásárolt gyümölcs az alapanyag. Ilyenkor a fedél, sisak mindenféle színben játszik. Okkertől, acélkék, fekete minden megtalálható. Ilyenkor jön a citrom, amit ezek szerint túl gyakran és sokat használok. Értettem Snapszmester forró és hideg vizes mosóját, csak azt nem tudom, hogy legközelebbi főzés nem old bele valamit ebből a szépnek nem mondható színes valamiből? Ugye a hűtőbe, csőbe nem igazán látok bele. Azt mondják, amit a szem nem lát az a szívnek nem fáj! Az én picit opálos anyagomnak tudom mi az oka. Fodrász is .... Csak az én hiúságomat sérti.
Szia.Nem is olyan reg "rezmuves1" forumtarsunk leirta az ezzel kapcsolatos allaspontot es a tutit...:)) A keresovel vissza tudod nyalazni mit is irt a tisztitasra,karbantartasra....de nem kell "ki szidolozni"a voros rez cuccokat....se kivulrol...sem belulrol...erre az intelmere konkretan emlekszem:))
A páracsövet és a hűtőt töltsd fel trisós meleg vízzel és hagyd ázni, aztán mosd át, esetleg tegyél vizet az üstbe, leeresztett hűtővel gőzöld át a rendszert. Többektől ezt a tanácsot kaptam, itt a fórumon is elhangzott számtalanszor ez a magoldás. Nemrég én is beszívtam némi opált, azóta így csinálom.
Köszönöm! Itt valószínű a gyakori és fém tiszta a probléma oka. Hogyan takarítsam ki akkor kellő hatékonysággal (másfajta gyümölcs és finomítás előtt)? Tudod, hordókat és mindent alaposan ki szoktam mosni. Ha már annyi munka, idő benne van még véletlenül se legyen amiatt rossz.
Általában forró vizet használnak. Nekem is vizes mosom van, hideg, meleg vízzel. A gyakori nagyon hatásos takarítás ami letisztítja fémtisztára az nem jó. Ha belefutsz egy ecetes anyagba attól be tud zöldülni a gép is pálinka is. A szárítás használat után a megoldás.
Köszönöm! Ezek a beépített mosók forró vizet pörgetnek vagy más is adagolnak hozzá? A mit te használsz berendezést azt hogy tisztítod? Azért kérdezek ennyit, mert minden szezonban van amikor megcsünök a takarítással pedig semmit nem csinálok máskép, mint máskor. Egyszerűen nem jövök rá, hogy mitől lesz egyik napról a másira zöld foltos a réz. Máskor meg csillog-villog hetek múltán is.
Igaz. A rendszer fűzi. Ő pedig olvas, még ha nem is ír. Ha kapok válasz megköszönöm! Ha nem, így jártam. Minden okkal történik! Véletlenek pedig nem léteznek!
Kintről behozott áruknál már sokszor nem a forintot írják, vagy egyszerűen semmit. Aztán hivatkoznak napi, meg aktuális árfolyamokra.
Azt szeretném megkérdezni tőled, hogy azokat a nagy berendezéseket amit te is használsz milyen módon tartják tisztán?
A másik kérdésem, pedig az lenne hogy ezeknek a készülékeknek van HACCP tanúsítása? Mert ha igen kell mindegyikhez akkor a DES-es kollégák eltudnának indulni ezen a vonalon, hogy a gyártó zárja le a keverő kereszttartó csövét.
hát...legálabb 2-őt. Nekünk nem kellenek drága berendezések, olcsó,vagy közép kategória is elég. Általad mentorált, jó tanácsokkal,szerintem vannak kollégák akik mar szuper .minőségű pálinkákat tudnak készíteni.
Sok év után most csináltam egy ilyet, hogy nem tetszett a Summer Red almám ize, kicsit csípősnek találtam az elejét és bántott a gondolat, igy lefinomítottam újra, de jelentős aromavesztéssel nem járt. Gyümölcs és azon belül is fajta függő szerintem. Ha eleve gyengék az aromák, lehet el is fog veszni teljesen belőle a gyümölcsössége. Szerintem!
Köszi, én többször végigolvastam már az összes elérhető irodalmat, ez alapján alakult ki a véleményem, ami Miklós1 által megfogalmazottal egyezik. Másrészről pedig, akár hogy nevezhetjük, el kell választani ez a lényeg. :)
Kedves "snapszmester".A tegnapi nap tett nalad levo "uzemlatogatasomkor"mintanak adott barackod nagyon finom...de az irsaid mindent visz:)) Koszonom hogy megizlelhettem a fozott nedudet:)) Kivancsian varom hogy az enyeimre mit mondasz:)) Nem reszletesen...csak ugy kisse kielemezve...de megkoszonnem ha 1-2 szoban kifejtened az alltalad tapasztalt eszreveteleidet:)) (Nem fogok megsertodni ha kritikasra sikeredne...ezt elore jeleznem feled) :)) Az visz majd elore az uton...
Talán azért ajánlom mert ez ami legkönnyeben elérhető. Tudom, hogy nem szeretünk olvasni és senki kedvét nem akarom szegni 309 oldalnyi dologga. Sajna csak ilyen nagyba tudtam beilleszteni. Majd egyszer megnézem itt hogy működik a beszúrás menü.
Tudom. Akinek szántam ha olvassa talán rá jön. Itt sokszor nem vagy nem akarnak megérteni. Múltkor valaki kérdezet az Ro szűrt viz jó e pálinka hígítására? Gondoltam, ha pálinkás oldalról belinkelek egy ilyen (drága) készüléket akkor meg van a válasz. Erre más rakott fel olcsóbban. Itt meg rozsdamentes készülék és a rézeleje volt, te meg kérdeztél Gábortól valamit ami pont ide vág.
Szia.Van meg 1 megoldas ha gyorsitani akarsz es celiranyosan szeretned megtalalni a kerdesedre a valaszt...akkor van egy kereso is....meg reszletes kereso is ha mar beleptel...azt a bizonyos 1 szot beirod a keresobe is ki fog dobni oldalankent vagy..kb...30 hozzaszolast. Ez is egy megoldas mielott visszakuldenek evekre olvasgatni.....En ebbe belefutottam anno...de milyen jot is tettek velem:))!!!!!!!
Én mindig is sejtettem, hogy te engem nagyon szeretsz! Eddig még nekem sem volt soha ecetes cefrém, de még lehet! Ahogy opálos cuccom sem aztán mos lett. Pedig a múltkor túlzásnak találtad ahogy én szűröm az alszeszt. Az én véleményem szerint ha az első használatkor is van kék köves lötty akkor rossz a takarítás. De általam mélyen tisztelt kollága írta, hogy a tisztítás után szinte azzonnal oxidálodik a réz, pedig ő a saját termésű citromját használja és gondolom ez vegyszert még mutatóban sem látott. Továbbá rendszeres haszálatnál nincs réz rozsda.
Akkor innentől a rézelejét előpárlat elejének fogom nevezni, amiben sok egyébb más szennyező anyag van. Ja. Van amikor tejes, opálos színe van. Egyébként én is szretlek!
Nos ha sikerült megnyitni, emlékeim szerint menetni is lehet. Ez egy olyan ügyes holni, ha a tartalomban a kívánt mondjuk finomítás szóra kattintasz egyböl oda ugrik.