Keresés

Részletes keresés

akikerdez Creative Commons License 2005.01.28 0 0 176

félreértettem, azt hittem a Mindennapi Élet klubban voltatok... de akkor ezexerint ez a Padma stúdió. Bocsánat.

 

mindenesetre annak örülök, hogy nem kellett énekelni :-))

 

ezek szerint jó volt? árak? ha lehetek ilyen lemezmezőben (indiszkrét :-)))

Előzmény: Cicó_ (175)
Cicó_ Creative Commons License 2005.01.26 0 0 175

nekünk se kellett énekelni :)


a körülmények olyanok voltak mint amit librigril írt
tul.képpen akár én iss írhattam volna azt a hsz-t :)

 

ez a stúdió a Zuglóban van a Bánki Donát u 62-ben
Te ismersz a a Baross u-ban is Padma stúdiót?

Előzmény: akikerdez (173)
librigirl Creative Commons License 2005.01.26 0 0 174
tegnap kipróbálatm, így tudok nyilatkozni:)
kellemes zene volt, tompított fényű lámpák égtek, légző gyakorlatokat csináltunk és ászanákat...érdekes volt, hogy nem voltak ismeretlenek számomra a különböző ászanák, mert torna órákon már találkoztam ezekkel a mozdulatokkal kicsit más formában. Ami meglepett, hogy ma úgy érzem, mintha kemény aerobik órán lettem volna, minden izmomban érzem az izomlázat:) az oktató folyamatossan magyarázta, hogy mit és hogyan csináljunk és milyen hatása egy-egy ászanának. péntekenként vannak az úgy nevezett szantszangok, ahol a jóga filozófiájával, vegetáriánus étkezés stb. lehet megsimerkedni. Szantszangon még nem voltam, de tervezem. Addig is elmegyek a könyvtárba és ismerkedem vele egyedül:)


akikerdez: nem kellett énekelni:)
Előzmény: TörökPéter (171)
akikerdez Creative Commons License 2005.01.25 0 0 173

Cicó_: és hol volt, a baross u-ban? énekelni kellett?

 

akikerdez

Előzmény: Cicó_ (172)
Cicó_ Creative Commons License 2005.01.25 0 0 172

voltam tegnap hatha jógán, 1,5 óra volt a foglalkozás
nagyon jól éreztem magam :)

 

itt ha bérletet veszünk 1000Ft alá jön ki 1 alkalom

Cicó_

Előzmény: Cicóka_ (167)
TörökPéter Creative Commons License 2005.01.24 0 0 171
Nagyon örülök, hogy érdeklődsz a jóga iránt a maga teljességében, nem csak testedzésként :-)
Azért azt vedd figyelembe, hogy heti egy-két óra keretében elég korlátozottan lehet az ilyesmit átadni. Persze ez is iskolafüggő - lehet olyan iskola, ahol nagyobb hangsúlyt helyeznek a heti órákon is a jógafilozófiára, életmódra stb. Akkor viszont ez nem gyakorlás, hanem inkább előadás vagy vitafórum.

Szerintem a jógában mint életmódban hétvégi intenzív kurzusokon, ideális esetben egy hosszabb jógatáborban lehet elmélyedni. A heti órák nem erre valók, hanem arra, hogy a tanár segítségével beindítsuk, fenntartsuk és elmélyítsük a gyakorlásunkat.
Péter
Előzmény: librigirl (170)
librigirl Creative Commons License 2005.01.22 0 0 170
azt hiszem kipróbálom, aztán ha nem tetszik nézek mást. még nem jógáztam és azért tetszett meg ez a jóga, mert úgy látom, hogy itt foglalkoznak a jógával úgy is mint életformával, nem csak egy óra, ahol megmutatják a gyakorlatokat...engem érdekel az egész háttere is. bár azért nem szeretnék hindu lenni és imádkozni az istenekhez:))
Előzmény: akikerdez (169)
akikerdez Creative Commons License 2005.01.21 0 0 169

nem akartalak elkeseríteni :( de - bár én nem vagyok valami tapasztalt jógában - azért azt javaslom, nézz meg mást is. abból baj nem lehet :-)

librigirl Creative Commons License 2005.01.21 0 0 168
elkeserítesz, mert pont most tervezem, hogy a mindennapi élet jógára megyek...remélem csak egy rossz csoportot fogtál ki

Akit érdekel, ezt most nyomták a kezembe:
Belső Ösvény Jógaiskola hatha jóga tanfolyam szerdánként 3/4 6-tól Helyszín 1. ker. Lisznyai utca 40-44. (Általánis Iskola) Jelentkezés személyesen a foglalkozás előtt 15 perccel vagy tel.: 70/209-0251, mail: info@joga.mdo.hu honlap: http://joga.mdo.hu
Előzmény: akikerdez (166)
Cicóka_ Creative Commons License 2005.01.17 0 0 167

Sziasztok! én iss kérdeznék?

 

ismeri valaki a Padma jógastúdiót?

jár(t) oda - véleménye?

 

szeretnék elkezdeni jógázni és ez viszonylag közel van

Cicó_

akikerdez Creative Commons License 2005.01.17 0 0 166

Sziasztok!

 

Bocsi, ha olyan kérdést teszek fel, ami már volt, de őszintén szólva nem olvastam végig a teljes fórumot.

 

Tudnátok Budapesten olyan helyet ajánlani, ahová heti 1-2 alkalommal is lehet járni, nem túl drága (mondjuk nem kerül 1 rugóba alkalmanként, hanem olcsóbb), és vidám jó társaságban lehet jógázni? És mindemellett természetesen még az oktatás színvonala sem hagy kívánni valót?

 

Eddig két helyet próbáltam az egyik a Mindennapi Élet Jógája, ahol rendkívül depressziós társasággal sikerült találkoznom - az oktatás színvonala sem ragadott meg, ráadásul ez az éneklés se jön be igazán. A másik a Szúrja klub, ahol tényleg remekül éreztem magam, de egyszerűen nincs kedvem 1400 Ft-ot fizetni alkalmanként.

 

Igazából a jóga fajtája mindegy, bár az astánga és a rádzsa jógát kedvelem a legjobban. Tudom, hogy mindent akarok és ráadásul egyszerre :-) de azért köszi a segtítséget!

 

AkiKérdez

TörökPéter Creative Commons License 2005.01.14 0 0 165
Nagyon egyetértek Fókával, nekem is hasonló tapasztalataim vannak :-)
Annyiban árnyalnám a képet, hogy szvsz félrevezető hosszabb és rövidebb, egyenesebb és kacskaringósabb lelki utakról beszélni. A lélek számára nincs hosszú és rövid út, se egyenes vagy görbe. Mindenki a saját útját járja, és az pont olyan hosszú és pont olyan irányban halad, amire neki éppen szüksége (lehetősége) van. Kívűlről nézve mondhatja valaki, hogy pl. én tévelygek és kacskaringózom a saját utamon - de az aki jelenleg vagyok, a jelen helyzetemben a lényéből következően nem tehet mást, mint végigjárni ezt az utat. Természetesen ha már felismertem és realizáltam volna ezt vagy azt, akkor kihagyhatnék sok "felesleges" kitérőt - de akkor már másvalaki volnék, aki számára azok a kitérők tényleg feleslegesek lennének. Nekem viszont, aki itt és most vagyok, ezek hozzátartoznak az utamhoz.
Másrészt az életet és a fejlődést legalább két (de valószínűleg jóval több) szinten lehet nézni. Külsőleg lehet azt mondani, hogy valaki "kacskaringózik", ha sok különböző dologba belevág, kipróbál mindenfélét, újabb és újabb iskolákhoz csatlakozik. Ugyanakkor ennek az embernek a belső, lelki fejlődése lehet teljesen koherens és egyenletes! És persze ugyanez fordítva is megeshet. Csatlakozhat valaki egy iskolához és követhet egy mestert vagy tanítót egy életen át, anélkül, hogy bármerre is fejlődne, sőt még akár vissza is fejlődhet eközben lelkileg. Akkor is, ha a tanára amúgy jó tanár! Aki nincs kész a befogadásra, az bármilyen helyzetet képes játszmává fordítani. A tisztátalan motiváció a legjobb cselekedetet is megrontja.

Élvezzétek a saját utatokat!
Péter
Előzmény: Törölt nick (164)
Nils1 Creative Commons License 2004.12.22 0 0 163

 

Igen, sikerült bénán belinkelnem az URL-t, bocs :-)) Azt hiszem maradok annál, amit te ajánlottál és majd hétvégén fogok járni. Kíváncsi vagyok, h. milyen lesz a hatása. Valami olyasmit is olvastam tőled valamelyik előző hozzászólásodban, hogy ha az egyik "stílus" nem jön be, akkor addig kell keresni amíg az ember megtalálja a neki megfelelőt. Ezt a megfelelőt biztos, hogy mindenki meg tudja találni?

Kíváncsi vagyok, h. a klausztrofóbiámon is tud-e majd segíteni...Bár nem szabad sokmindent elvárni valamitől.

 

TörökPéter Creative Commons License 2004.12.22 0 0 162
Kedves Tom,
elnézést hogy csak most tudok válaszolni.
Először is a lótuszülésről. Ez Indiában és általában Ázsiában a könnyű ülésfajták közé számít, mivel ők szinte állandóan a földön ülnek, ezért a csípőjük laza marad gyerekkoruktól fogva. Az astanga jóga egyik alapkönyvében például olvasható a következő számunkra vicces mondat: "Ha valaki öreg vagy egészségi állapota gyenge, gyakorlatában szorítkozzon néhány könnyű ászanára, mint pl. a lótuszülés" :-)
Mivel mi nyugaton állandóan széken ülünk, legtöbbünk számára a lótuszülés és még enyhébb verziói is a legnehezebb pózok közé tartoznak és sokszor csak hosszú évek gyakorlásával válnak lehetővé. Ezért ha nem mennek, eleinte semmiképp sem érdemes velük túl sokat foglalkozni. A jógakönyvek jó részét született indiaiak írják, akik egész másfajta testi adottságokkal rendelkeznek mint mi európaiak. Így amit írnak, azt is ennek fényében érdemes szemlélni és alkalmazni.

Az, hogy egyes konkrét ászanákat végre tudunk-e fizikailag hajtani, önmagában nem mond sokat a jógagyakorlatunk minőségéről. Mindannyiunk teste egyedi, különöző fizikai/szellemi/lelki korlátaink vannak és így természetszerűleg különböző gyakorlatra van szükségünk. Plusz ez még időben is változik, húszévesen nem ugyanarra van igénye az embernek mint nyugdíjas korában stb. Vannak olyan jógaiskolák, amikben egyáltalán nem is szerepelnek ászanák, úgyhogy nyugodt lehetsz, nincs számodra akadály egy tökéletes jógagyakorlathoz :-)

A bokasüllyedés. szalagszakadás, merev ízületek semmiképp sem teszik lehetetlenné a jógagyakorlást, sőt azt mondanám, ilyen gondokkal csak még inkább érdemes megpróbálni, mert az átlagnál többet nyerhetsz vele :-)
Valószínűleg egyes pózokat érdemes lenne módosítani a te igényeidhez és pillanatnyi lehetőségeidhez. Ezt viszont egy könyv nem fogja tudni neked megmondani, ehhez a legjobb egy tapasztalt tanár óráira járni legalább egy darabig, amíg segítségével kialakítod a saját személyre szabott othoni gyakorlatodat.
Magamat még nem érzem nagyon tapasztaltnak, ehhez ideális esetben 20-30 év tapasztalat elkelne :-) Másfelől az astanga jóga rendszerén (megszabott pózok mindig azonos sorrendben) belül viszonylag kisebb a módosítások mozgástere, bár azért lehetséges.
Leginkább a Vinijóga lenne neked való, ahol mindenkinek személyre szabott gyakorlatokat dolgoznak ki az egyedi terápiás szükségleteknek megfelelően. De ezt sajnos tudtommal nálunk még senki sem tanítja :-(
Másfelől nem ismerek személyesen túl sok magyarországi jógatanárt, úgyhogy sajnos nem tudok neked konkrét tanárt, illetve tanfolyamot ajánlani :-( De ha az astanga amúgy felkeltette az érdeklődésedet (korábbi levelekben adtam rá kapcsot), akkor gyere el, megteszem ami tőlem telik :-)
Péter
Előzmény: tom6210 (155)
Nils1 Creative Commons License 2004.12.21 0 0 159
A www.joga.com-on hirdetett dolgoról tudsz valamit? Az a baj, h. a Spirituart-os tanfolyamok túl korán kezdődnek nekem. De lehet, h. a szombatira jelentkezem majd. Esetlef te is oktatsz valahol?
Előzmény: Törölt nick (157)
Nils1 Creative Commons License 2004.12.21 0 0 158
Köszi a tippet. Megtaláltam az oldalukat. Azt hiszem bejelentkezem a januárban induló kezdő tanfolyamra. Kíváncsian várom, h.- milyen lesz.
Előzmény: Törölt nick (157)
Nils1 Creative Commons License 2004.12.19 0 0 156

 

Sziasztok! Irodai munkát végzek és mindennapos problémám, h. a stressztől, ill. idegességtől nagyon görcsös az izomzatom, főleg a nyakam és a hátam ami persze fizikai fájdalommal is jár. Illetve azt is észrevettem, h. nagyon nehezen tudok ellazulni. Az első kérdésem az lenne, h. a jóga segíthetne-e ezeken a dolgokon? Ha igen akkor melyik jógaiskolát/tanfolyamot érdemes választani? Zavarbaejtően sokat találtam és vmi olyasmit szeretnék, ami tényleg hiteles.

 

tom6210 Creative Commons License 2004.12.12 0 0 155

Szia Péter,

 

nemrég kezdtem érdeklődni a jóga után. Olvastam némi irodalmat, és próbáltam volna néhány ászanát. Igen ám, de mivel a bokám elég rossz állapotban van (bokasüllyedés, volt már részleges szalagszakadás, elég' merev sajnos, mozgásban igen korlátozott),  és már a lótusz ülés ill. a tökéletes ülés sem megy.

Remélem, ho a rendszeres nyújtás / próbálkozás segítségével meg tudom csinálni egyszer, de mi van ha nem?!

És itt jön egy laikus kérdése: ha valaki testi korlátai miatt nem tudja az ászanákat megcsinálni, az jógázhat-e, el tud-e jutni ugyanarra a szintre mint egy egészséges ember?

 

Válaszodat előre is köszönöm

T

Előzmény: TörökPéter (153)
MarQczy Creative Commons License 2004.12.02 0 0 154

Köszi,

megnézem!

Előzmény: TörökPéter (151)
TörökPéter Creative Commons License 2004.11.24 0 0 153
Szerintem általában a (hatha) jóga minden iskolája figyelembe veszi az erősítés (feszítés) és nyújtás (lazítás) kettősségét. Tehát valamilyen mértékben minden jógafajta egyszerre erősít és nyújt. Minden ászanában bizonyos izmok aktívan dolgoznak, mások meg lazulnak és nyúlnak (ideális esetben). A kérdés csak az, mennyire egyiken vagy másikon van a hangsúly.
Kínai terminológiával jang típusúnak nevezhetjük az erőteljes, dinamikus, energizáló, kemény, "férfias" gyakorlatokat, jing típusúnak a lazító, lágy, lassú, nyugtató hatású, "nőies" gyakorlatokat. A napüdvözletek, az álló ászanák és a hátrahajlások általában inkább jang, míg az ülő, fekvő ászanák és az előrehajlások jin jellegűek. Tehát a jógában megvan mindkét minőség, rajtunk múlik, melyikből akarunk többet. Szerintem általában azért emlegetik többet a lazítást és nyújtást, a jin jelleget a jóga kapcsán, mert a sportok és a testmozgás szinte minden más fajtája annyira végletesen jang.

Az astangában az ászanák sorozatokba vannak rendezve, amelyekben nagyon átgondolt sorrendben szerepelnek napüdvözletek, álló, ülő és fekvő ászanák, előre- és hátrahajlások, csavarások és inverziók egyaránt. A dinamikát az adja, hogy egy-egy pózt viszonylag rövid ideig tartunk, és közöttük nem állunk meg, hanem átvezető mozdulatsorok (vinyásza) végrehajtásával folyamatosan érkezünk egyik ászanából a másikba. Az erőt pedig a napüdvözletek és a vinyásza adja: emelések, ugrások, amelyek hatékonyan erősítik a kar és váll mellett a hastájék és a medence, a test "magjának" izmait.
Nincs szükség külön erőfejlesztő gyakorlatokra, mert a sorozat végrehajtása során a saját testünket használjuk súlyzók helyett :-)
Péter
Előzmény: Cyberware (152)
Cyberware Creative Commons License 2004.11.22 0 0 152
Hamár az erőjóga szóba került, lenne egy kérdésem... Ugyebár a modern sportorvoslás azt mondja, hogy nem jó csak nyújtani, sem csak erősíteni, mert ebben az esetben a gyakorlás egészségkárosító hatású lehet, hanem egyszerre kell a kettőt. Az astanga jóga figyelembe veszi ezt? Mi a Ti álláspontotok erről? Én úgy veszem észre, hogy a jógaiskolák főleg a nyújtásra helyezik a hangsúlyt. Ill. azt írtad, hogy nálatok dinamikusabb, keményebb a gyakorlás. Ez konkrétan miben jelenik meg??? (Pl. dinamikusan végzitek a trad. jógagyakorlatokat, vagy esetleg van közben (előtte, utána) hagyományos erőnlét?)
Előzmény: TörökPéter (150)
TörökPéter Creative Commons License 2004.11.22 0 0 151
Szia Márk,
szerintem az astanga megfelelhet neked. Infót, órarendet stb itt találsz.
Péter
Előzmény: MarQczy (149)
TörökPéter Creative Commons License 2004.11.22 0 0 150
Korrekt és jó cikk, tetszett.
Az astangát illetően is többé-kevésbé igaza van, létező probléma a rivalizálás, a teljesítménykényszer. Csak ez nem magának az iskolának, hanem az azt gyakorló egyes embereknek a problémája. Ugyanez a versengés bizony megjelenhet az Iyengarosoknál is és minden más jógaiskolában.
Az astanga hagyományos tanítási módszere egyáltalán nem ösztönzi a "sportos" felfogást, Pattabhi Jois maga számtalanszor hangoztatta, hogy ez jógaterápia, nem puszta tornagyakorlat. Egy konferencián megkérdezték tőle, mi az első sorozat célja. "A megvilágosodás!" "És a másodiké?" "A megvilágosodás!" "???" "A második sorozat azok számára van, akik az első alatt nem világosodtak meg." És így tovább. Ezzel együtt sajnos vannak, akik a puszta mennyiség bűvöletében hajszolják magukat "előre", ami komoly sérüléshez is vezethet. Én is tapasztaltam, hogy a közösség klubosodhat: a harmadik sorozatot gyakorlók egy picikét lenézik a második sorozatosokat, akik csendben lesajnálják a kezdőket. Ez sajnos emberi gyengeség, de egy jó tanár szvsz igyekszik aktívan fellépni az ilyen "kasztok" kialakulása ellen. Persze ha maga is fertőzött, akkor baj van :-(
Tény, hogy az astanga dinamikus és "keményebb" stílusa sok olyan embert is vonz, akiket a lassúbb, lágyabb jógaiskolák sosem érintenének meg. Ennek rossz oldala az, hogy ezek az emberek magukkal hozzák a sportos (értsd: teljesítménykényszeres) hozzáállást; jó oldala viszont az, hogy ezáltal olyan emberekhez is eljuthat a jóga üzenete, akik egyébként e felé teljesen zártak lennének. Egy részük pedig idővel képes lesz mélyebbre hatolni, és valódi jógagyakorlatot kialakítani.

Egy kis tárgyi tévedés a cikkben, amikor az astanga 4 sorozatáról beszél. Eredetileg 3 sorozat volt (Primary, Intermediate, Advanced), aztán valamikor a 1990 körül a harmadikat négyfelé osztották (Advanced A, B, C, D), így most összesen hat sorozatról beszélünk. A harmadik sorozatig már nagyon kevesen jutnak el, így erős túlzás, hogy ez alatt "senkifiának" érezné magát az ember. Illetve aki annak érzi magát, az szvsz astanga nélkül is így érezne. Ha arra vagyunk kondicionálva, hogy csökkent értékűnek érezzük magunkat, az ürügyet mindig megtaláljuk hozzá.
Az Erő jóga (Power yoga) egy zavaros ügy. Ezt a nevet - hol máshol? - Amerikában találták ki. Ilyen név alatt manapság több teljesen eltérő dolgot tanítanak, ezek egy része többé-kevésbé az astangán alapul(hat), másoknak semmi köze hozzá.
Péter
Előzmény: Cyberware (148)
MarQczy Creative Commons License 2004.11.20 0 0 149
Sziasztok én is szeretnék elkezdeni jógázni, de olyan iskolát keresnék a belvárosban, ahol max egy két hónapos tanfolyammal elsajátíthatom az alapokat, hogy aztán otthon egy előre összeállított gyakorlatsort keljen csak rendszeresen végeznem, mivel nem biztos, hogy hosszú távon is lenne időm mindig eljárni egy tanfolyamra, meg szeretném az utazás idejét is megspórolni magamnak, mivel elég elfoglalt vagyok. Ha valakinek lenne ötlete, hova menjek kérem ne fogja vissza magát ossza meg velem. Előre is köszi. Márk
Cyberware Creative Commons License 2004.11.20 0 0 148
Előzmény: TörökPéter (147)
TörökPéter Creative Commons License 2004.11.20 0 0 147

Kedves Cyberware,

most csak ekezetek nelkul tudok valaszolni :-(

A jogaiskolak, pontosabban a jogaiskolakat "kepviselo" szemelyek kozott termeszetesen lehet rivalizalas, ellentetek, emberi konfliktusok. Pusztan attol, hogy x eve jogazunk, meg nem leszunk automatikusan jobb emberek: ha elotte problemaink voltak, azok nem szunnek meg. Hozzuk magunkkal az egonkat, felelmeinket, jatszmainkat a jogasalaba is. Es letezik termeszetesen anyagi, hatalmi rivalizalas is.

Szerintem a joganak az az egyik csodalatos tulajdonsaga, hogy annyifele aga, iskolaja van, amikbol hiszem, hogy mindenki megtalalhatja a maganak legjobban megfelelot. Mivel ez nemcsak a szemelyisegtol, hanem elethelyzettol, eletkortol is fugg, fontos, hogy tudataban legyunk: nincs legjobb jogaiskola egyetemesen, legfeljebb olyan, ami szamunkra, jelenleg a legmegfelelobb.

Es ezek kozott az iskolak kozott lehetnek alapvetonek latszo kulonbsegek is, pl. hogy hogyan kell szerintuk helyesen vegrehajtani egy bizonyos gyakorlatot. Pattabhi Jois, az astanga guruja es B.K.S. Iyengar bizonyos dolgokban vehemensen nem ertenek egyet, ettol meg egyik iskola sem rossz, egyik sincs tevedesben. A vegso cel az ami a lenyeg, es ez mindegyiknel ugyanaz akkor is, ha az odavezeto utak radikalisan kulonbozni latszanak (sokszor ez csak latszat, felszin: amint melyebbre hatolunk, a kulonbsegek jelentektelenne valnak).

Orulok, hogy tetszik az oldal, meg a naplom :-)

Szivesen elolvasnam az irast, amit emlitesz, elkuldened a linket?

Koszi,

Peter

 

Előzmény: Cyberware (146)
Cyberware Creative Commons License 2004.11.17 0 0 146
Kedves Péter, szerintem maximálisan igazad van abban, amit a mester nélküli gyakorlásról írsz. Az egy szükségmegoldás (legalábbis nálam).
Nagyon jó a honlap, most olvasom az indiai naplót. Egy kérdés: a jógaiskolák között van "rivalizálás"? :-) Épp tegnap olvastam egy írást egy másik jógaiskolától, és ott kicsit mintha pejoratívan beszéltek volna erről az astanga jógáról (bár lehet, hogy csak nekem tűnt így, nem ez volt a céljuk).
Előzmény: TörökPéter (145)
TörökPéter Creative Commons License 2004.11.17 0 0 145
Kedves Skót és a többiek,
én szeretném egy kicsit - nem elrettenteni, de - figyelmeztetni azokat, akik lelkesen gyakorolnak otthon, könyvek alapján. A légzőgyakorlatokról (pránajáma) rengetegen rengetegfélét írtak és tanítanak, ezerféle technika létezik különböző szinteken. Ezek egy része alapfokú és szinte bárki ártalom nélkül kipróbálhatja, mások azonban többé-kevésbé veszélyesek lehetnek egy felkészületlen ember számára. Nem árt tudni, hogy ezen gyakorlatok során fizikai szinten a légzéssel dolgozunk, egy másik szinten viszont energiával (prána = életenergia). Az energia pedig veszélyes is lehet - gondolj arra, mi történik egy olyan vezetékkel, amibe túl erős áramot engednek! Legrosszabb esetben valami lyesmi történhet az idegrendszereddel, ha olyasmibe vágsz bele, amire még nem vagy készen.
Nem akarom senkinek elvenni a kedvét, csak arra kérlek: legyetek óvatosak! Ha bármi kellemetlen tünet jelentkezik a légzőgyakorlat közben vagy utána, az általában jelzés arról, hogy túlléptük a határt. Ezt nagyon érdemes megszívlelni, a saját érdekünkben! A könyvek sok bölcsességre taníthatnak, de minden ember különböző, mindanyian más helyzetben vagyunk és teljesen eltérő módon reagálhatunk ugyanarra a helyzetre vagy gyakorlatra. A testünk a legjobb tanítómesterünk.
Még egy dolog: különböző iskolák különböző módszereiből "szemelgetni" sem mindig jó ötlet. Ezek a technikák sokszor rendszerként működnek, ha innen-onnan beleteszünk más elemeket és/vagy kihagyunk dolgokat, a következmények nem kiszámíthatóak. Úgyhogy én kellő tapasztalat nélkül nem csinálnék ilyet.

Magamról röviden annyit: astanga vinyásza jógát gyakorlok (ha valakit érdekel ez a jógafajta, itt talál több infót). Ebben az iskolában a pránajámát veszélyei miatt nem tanítják csak komoly szintet elért haladóknak. Ebből kifolyólag nem vagyok pránajáma-szakértő :-) bár bizonyos egyszerűbb gyakorlatokat azért végeztem. De mostanában nem csinálom, mert nem esett jól. Ezzel nem akarok senkit lebeszélni, ez csak a saját véleményem.
Namaszte,
Péter
Előzmény: A skót (135)
A skót Creative Commons License 2004.11.06 0 0 144
Utánanéztem, tényleg jókat írnak róla! Még körbekérdezősködök máshol is, de nagyon valószínű, hogy ennél maradok. 700 Ft nem tudom, sok-e vagy kevés, nem ismerem a viszonyokat, nekem, ha kiszámolom, 4*700=2800 Ft egy hónapra soknak tűnik, de mivel nekem még a fele is soknak tűnne, így ezt a tényezőt nem veszem figyelembe.:-) Köszönöm a tájékoztatást!
emics Creative Commons License 2004.11.03 0 0 143

Kedves 'A Skót'!

 

A XVI. kerben ajánlom az Erzsébetligeti Színházban keddenként 17-19-ig tartó jógát, amelyet Gillich István vezet, elismert jógaoktató és természetgyógyász. Keress rá, ha érdekel a "szakmai" múltja. Jó a közösség is, fiataloktól (én 23 vagyok) az idősebbekig (kb. 70) van mindféle emberke. 700 Ft egy alkalom, ami azt hiszem igazán kedvező...

Van még a sashalmi Piacnál is, meg egy szépségszalonban is, de nem tudom ott kik vezetik az órákat.

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!