Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2012.01.05 0 0 46434

Köszi :) Akkor övé a munka :) Gondolom neki kész tervek kellenek a hivatalos papírhoz, az szerintem max. 2 hét és kész lesz (tavaszig tutira nem várunk, 60 napot mondtak a beadástól, ősszel meg már bent szeretnénk lakni... )

**

Most megint a tervekkel szórakozunk, apukám nem bírta kivárni a terveket és elkezdte megtervezni a csomópontokat (lehet röhögni, közlekedési mérnök), arra jutottunk, hogy dobjuk a fagerendát az új részeknél, valószínűleg kerámia gerenda lesz béléstesttel a fa helyett (valószínűleg csak ragasztott fagerendával lehetett volna megoldani stb., az meg nem biztos, hogy sokkal olcsóbb, mint a kerámia gerenda és a béléstest - viszont masszívabb).

Közben arra jutottunk, hogy vesszen a férgese - vagyis a salak. Lenyeljük az extra költséget, nem akarunk úgy élni, hogy közben állandóan amiatt remegünk.

És lassan bejön amitől féltem - az extra 20% költség a tervekhez képest. Remélem, azért valahol csak megáll...

(ja, és megnéztük a Majoros féle szennyvíztisztító honlapját - BRUTÁL drága a fenntartása, eszméletlenül sok áramot zabál... valami 7eFt körül jönne ki havonta mai árakon - igaz, nagyon sok szennyvizet megtisztít - de egy 4 fős családnak a fele is elég (most kb. a negyedét használjuk, ha állandóan mosunk, akkor a felét). Ezzel többe kerül havonta, mint amennyi a csatornadíj lenne...)

Előzmény: KömKel (46433)
KömKel Creative Commons License 2012.01.05 0 0 46433

Tűzvédelmist tudok ajánlani, 25e Ft-ért megcsinálja nektek.

Még egyelőre kell, állitólag tavaszra törlik el.

Előzmény: Törölt nick (46431)
Pitylogós Creative Commons License 2012.01.05 0 0 46432

A papírokat nekem is kérték. Szerencsére ezek ahonnan mi vettük fenn vannak a honlapon. Letölt-nyomtat-összefűz-bead.

Előzmény: Törölt nick (46430)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.05 0 0 46431

Itt a dilemma az, hogy ha salak akkor kiszedjük-e. Ha kiszedjük, nem kérdés, hogy szigetelünk is. Az viszont ha jól sejtem gáz, ha nem szedjük ki mindenhol, így a különböző szobák alatt más-más anyag van - nem?

A padlásból szerintem mindenképp kiszedjük és könnyűbeton + párnafák + közéjük szigetelés + OSB, hogy tárolhassunk is rajta valamit megy a helyére (ehhez kéne statikus vagy elég ha 3-4 szaki egyöntetűen állítja, hogy mehet?).

Most próbálok G-M számlálót szerezni néhány órára... (talán a kerületi katasztrófavédelmiseknek van). A dilemma az, hogy ha nem mutat ki semmit, akkor mi legyen a salakkal.

A lekövezett részeken majdnem biztos, hogy jól le van zárva a padló - a kérdés a parketta. Ott mondjuk talán nem olyan nagy gáz, ha bontani kell, a parkettát amúgy is felszedtük volna. Plusz az egyik szobánál amúgy is padlófűtés lenne...

Most egyébként épp a beadandó mellékleteken töröm a fejem. Kitől-mit kell beszerezni stb. Kivel mire kell szerződni stb. stb.... és most nem is tudom, merre fussak...

Pesten ki tudna esetleg valakit ajánlani, aki relatív olcsón megcsinálja a túzvédelmi vagy milyen jelentést? Kell még egyáltalán? Az előadónk kicsit zavarban volt, hogy kell-e még vagy már eltörölték. Állat. Képben van.  

(na erre mondta ma az egyik sokat épített barátunk, hogy OK, most álljunk meg, vegyünk egy nagy levegőt és élvezzük azt a pillanatot amikor még csak lelkesen tervezgetünk és izgatottan rohangálunk, mert mostantól nem lesz megállás, ez az utolsó nyugis pillanat... innen már csak a stressz jön)

Előzmény: halaloszto (46429)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.05 0 0 46430

csatorna helyett én úgy értelmeztem, hogy csak a kész, nem házilag barkácsolt zárt rendszer engedélyezik - azt, aminek legalább 200-féle igazolása van erről-arról... ha mi építjük, akkor nem tudjuk ezeket felmutatni sajna - így a brutál szippantási díj alól sem mentesülnénk. Szerintem. Így is csak pislognak, hogy mi nem akarunk rácsatlakozni a csatornahálózatra (ami 70e Ft lenne összesen)

Előzmény: gabrielke (46428)
halaloszto Creative Commons License 2012.01.05 0 0 46429

ne vedd 100%-nak amit irok, de ha jol emlekszem, akkor a salak akkor veszelyes, ha a belole nagyon lassan kijovo gaz be tud kerulni a lakoterbe. tehat ha van a tetejen egy betonlemez, akkor nem szamit.

persze ha nincs, akkor az hogy betonozol, vagy szigetelsz es betonozol, az mar nem oriasi kulonbseg. marmint sajnos penzben az, de azt vegkepp nem kellene, hogy koltesz is a betonra, es megsincs korrektul megcsinalva, az nem ok.

vajk

Előzmény: Törölt nick (46422)
gabrielke Creative Commons License 2012.01.05 0 0 46428

Már hogyne engedélyeznék. Ha engterven rajta van, beadod, engedélyezik, megépíted, fmv aláírja, akkor miért ne engedélyeznék?

Előzmény: Törölt nick (46423)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.05 0 0 46427

Köszi, azonnal nézzük!

Előzmény: Pitylogós (46426)
Pitylogós Creative Commons License 2012.01.05 0 0 46426

Lehet hogy már írtam, én tudom ajánlani a Majoros-félét. Nekünk bevált.

Előzmény: Törölt nick (46415)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.05 0 0 46425

itt is teregettek anno, még mint vannak a kötelek :)  (plusz többszáz darab régi üveg... sörösüvegek, üdítős üvegek stb. izgi :)))

Előzmény: Gyurco78 (46424)
Gyurco78 Creative Commons License 2012.01.05 0 0 46424

1. a salakkal toltott betontalcat gondolom a padlason talaltad. en ovatosan jarkalnek rajta, elvileg nem jarhato a teteje.

Anyám évekig teregetett is betontálcás födémen, meg lomtárnak is használtuk

Előzmény: halaloszto (46420)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.05 0 0 46423

á, ezt nem engedélyezik :( Marad a kész cucc...

Előzmény: gabrielke (46421)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.05 0 0 46422

OK... óvatosan járunk :) (a kapirgálás és néhány törött cserép miatt mentünk fel)

Aljzat hőszigetelése: ha nincs gond a salakkal, akkor nem, csak az új részeken. Ha gond van, akkor nincs kérdés, mennie kell a salaknak - jó kérdés, hogy akkor mi jön a helyére.

A parkettát még nem kezdtük el felszedni, úgyhogy nem tudjuk, hogy tényleg salak van-e alul, csak az egyik barátunknak pont ugyanekkor épült háza van két utcával arrébb, és állította, hogy tutira salak lesz alul is.

Bevallom eddig azt hittük, homok van alul... hát, nem érzem túl jól magam emiatt...

Előzmény: halaloszto (46420)
gabrielke Creative Commons License 2012.01.05 0 0 46421

Azt jelenti, hogy nem ereszti a vizet. Betonból, zsalukőből lehet építeni, majd belülről szigetelni kell.

Előzmény: Törölt nick (46418)
halaloszto Creative Commons License 2012.01.05 0 0 46420

1. a salakkal toltott betontalcat gondolom a padlason talaltad. en ovatosan jarkalnek rajta, elvileg nem jarhato a teteje.

2. azt kell eldontsd, hogy akarod-e az aljzatot hoszigetelni.

vajk

Előzmény: Törölt nick (46419)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.05 0 0 46419

Most jön az 1milló FT-os kérdés: 60-as évekből származó salak sugárzását hogy tudjuk beméretni??? Honnan tudnánk valakit szerezni aki beméri a házat?

Megkapirgáltuk a tetőt. Jó hír, hogy jó állapotban van, max. néhány lécet kell rajta cserélni, gyönyörű betonkoszorú van a házon, beton I-gerendákkal és valami betonteknős megoldással, ami teljesen fel van töltve salakkal. Valószínű (99%) viszont, hogy a ház alatt is salak van - vagy 70 centi vastagon. Na most ha ezt megpiszkáljuk, brutál módon megugranak a költségek - ha viszont sugároz, nincs mese, mindent fel kell törni, ki kell szedni a salakot és újra leszigetelni a padlót (ami egyébként tökéletes állapotban van, lényegében nulla extra költség mellett le lehetne szalagparkettázni).

A ház úgy tűnik, szerkezetileg tökéletes állapotban van - a salak viszont annyira necces pont, hogy fene tudja, én nem szívesen kockáztatnék.

(az viszont bíztató, hogy tényleg jó a betonkoszorú, így talán nem olyan necces összegyógyítani az új részekkel)

Törölt nick Creative Commons License 2012.01.05 0 0 46418

bár ezt az építtetést nem értem...  a zártrendszerű nem egy teljesen zárt kapszulaszerű tartályt jelent?

Előzmény: Törölt nick (46417)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.05 0 0 46417

őőő... én végig zártrendszerűre gondoltam... azok között nem tudom, hogy van-e különbség (minőségre stb.) Plusz, hogy számít-e, melyik cégtől vesszük (ld. van-e aki sunnyog a papírokkal, mire figyeljünk stb.).

Előzmény: gabrielke (46416)
gabrielke Creative Commons License 2012.01.05 0 0 46416

Én is akartam, sajnos csak komolytalan cégekkel találkoztam, el se jött egy se.

Végül építettünk egy hagyományos zárt rendszerűt, de nem is bántuk meg, mert azóta meg Pesten kötelező fizetni, és el is viszik.

Szerintem megspórolni kb lehetetlen, nem is küzdenék vele.

Egyébként a zárt rendszerű is került végül 500 ezer forintba, viszont az ennyiből el is készült.

Előzmény: Törölt nick (46415)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.05 0 0 46415

nya, csak gyorsan, aktuális infók.

Tegnap bementünk az önkormányzathoz, az előadó azt mondta, hogy ha most megmutatott terveket fogjuk véglegesíteni és leadni és nem felejtjük el csatolni a kiegészítő iratokat, akkor egy az egyben el fogja fogadni, minden mehet.

Ez jó :)

A szennyvíztisztító mehet az előkertbe, ami extra jó, mert nem foglalja az értékes helyet hátul (a tisztított vizet meg majd szépen elvezetjük a ház háta mögött). A pergolákat is oda rakjuk ahová akarjuk.

A szigetelés volt ugye a necces pont - arra annyiban maradtunk, hogy a régi részeket papíron nem szigeteljük, így nem kell csökkentenünk az alapterületet - oda utólag, engedély nélkül max. 10 centi mehet, az újat viszont mindenképp szigetelni kell és ott nincs tűréshatár, max. annyi mehet rá amennyi az engedélyben szerepel - ez viszont max. 2,5nm mínusz, ha jól számoljuk. Eddig jól állunk.

Úgyhogy most valószínűleg 10 centi grafit lesz körbe a házon. Elvileg 25cm Silka és 10 centi grafit már bőven A-kategória, majdnem A+. Persze köszönőviszonyban sincs a betervezett 20 centivel, de azért nem lesz rossz. Remélem.

Most szennyvíztisztítót keresünk. Jövő hétfőn lesznek bent a vízügyi osztályon, addigra jó lenne tudni, hogy melyiket választjuk és kérni egy pöcsétes papírt, hogy ha azt beépítjük, akkor valóban nem köteleznek a csatornabekötésre (plusz gondolom kell majd egy csomó igazolás a vízművek felé, hogy nekünk ne számlázzák ki a külön szippantási díjat).  Akkor jövő héten meg is vesszük a szennyvíztisztítót.

Van esetleg erre valakinek javaslata, preferenciája? 500e körül akcióznak mostanában szennyvíztisztítókat, de fogalmunk sincs, hogy ezek között van-e különbség... (valahogy eddig soha nem jutottunk még el a tervezésben...).

Köszi :)

gabrielke Creative Commons License 2012.01.04 0 0 46414

Rá kell legyen írva a számlára is meg a csomagolásra is, hogy hanyad osztályú. Tény, hogy rengeteg "túltárolt" tégla van szerte a tüzépeken, én anno elmaradt építkezésről vettem féláron 44-es HS-t. Tényleg jó sok törött meg kukacos volt benne. A törött a sok pakolástól volt, a kukac meg nem számít :)

Aztán vettem vadiújat amit a gyárból hoztak frissen, az hibátlan volt mind.

Ha a tüzép nem segítőkész, a wienerbergerhez kell menni, anno én is kaptam 2 raklap téglát grátisz a sok törött helyett.

Előzmény: hamvasat (46412)
KömKel Creative Commons License 2012.01.04 0 0 46413

Az ilyen falazatnak az U értéke 0.32 W/m2K. (a határérték jelenleg 0.45)

A HS Profinak pont az a lényege, hogy totálisan méretpontos és csiszolt téglákról van szó. A sok töröttről én is hallottam, mivel rendkivül sérülékenyek ezek a téglák.

Minden raklapban benne van egy tanusitvány a termékről, ami igazolja a minőséget, tulajdonságokat. Tehát nem adhatnak el neked szarabbat, csak egyszerűen lehet sokat lettek mozgatva a te raklapjaid, és azért ilyenek. A már emlitett tanusitványon rajta van mikor gyártották az adott raklapot, nézd meg.

Előzmény: hamvasat (46412)
hamvasat Creative Commons License 2012.01.04 0 0 46412

Sziasztok!

Először is Boldog új Évet Mindenkinek! :-)

Megint egy kis segítségért fordulnék Hozzátok, mert némi problémám adódott az építkezésemen. A történet:

Építtetek egy egyszintes + szuterénes családi házat, most falazzák a földszinti részt Porotherm 38 HS Profival, dryfix ragasztóhabbal. Már négy sor körbe felkerült. Ma szólt a műszaki ellenőröm, hogy szerinte kéne reklamálnom a Wienebergernél, mert valami szar sokadosztályú téglát hoztak nekem, mert sok méret és alakhibás van benne, illetve kivétel nélkül mindegyik tele van mészkukaccal (jól mondom?) és töredezik a tégla. Én is láttam, hogy csomó téglán kidurrant hólyagok vannak, meg elég sok a törött.

Bementem a tüzépre, ahol vettem a téglákat, elmondtam, hogy mi van, de nem nagyon voltak meglepődve, mondták, hogy sok ilyen van, de szólnak a Wienebergernek és kártalanítanak. Eléggé olyan szaga van a dolognak, hogy szándékosan eladják a szar selejtes szériát és ha valaki véletlenül reklamál, akkor azt gyorsan egy kis pénzzel, vagy "grátisz" téglával elkussoltatják.

Egy dolog aggasztó számomra, hogy a tégla csomagolásán lévő adatlap szerint ennek a téglának a hővezetési tényezője 0,179 W/mK. Simán csak ennyi van, hogy "hővezetési tényező". A Porotherm katalógusban nincs feltüntetve külön olyan, hogy "hővezetési tényező", csak olyan van, hogy "számított egyenértékű hővezetési tényező vakolatlan téglára", melynek értéke 0,104 W/mK, illetve olyan van, hogy "Egyenértékű hővezetési tényező vakolatlan falazatra", melynek értéke 0,14 W/mK. Nem tudom, hogy ezek a számok hogy vannak pariban. Attól félek, hogy esetleg egy olyan selejtes szériát szállítottak le nekem, aminek a hőtechnikai tulajdonságai is szarabbak, mint az első osztályú terméknek.

Szerintetek lehet ilyen? Mit kéne tennem. Gyorsan kéne lépnem valamit, mert két napon belül felfalazzák az egész szintet, szar ügy lenne, ha le kéne bontatnom az egész szintet...

Előre is köszönöm a segítségeteket!

ÜDv: Hamvas Attila

gabrielke Creative Commons License 2012.01.04 0 0 46411

Nem szabad aksit venni, vissza kell táplálni.

Előzmény: Csokis (46410)
Csokis Creative Commons License 2012.01.04 0 0 46410

És ebben az is benne van, hogy egy ólom akksi "kihordási ideje" legjob esetben is csak 5-6 év, tehát a 10-12 év alatt két garnitúrát el kell használni? (Amúgy nem tudom, hogy maga a napelem meddig húzza. Mindig idegenkedtem tőle, mert durvának tartom, hogy környezetvédelem címszóval több mázsa ólom legyen a lakásomban. :-) )

Előzmény: nopánick (46405)
KömKel Creative Commons License 2012.01.03 0 0 46409

Ma nem tudok fogalmazni :D

Szóval az üvegtéglák közötti szabadon maradó káva-faldarabok vakolására gondoltam :)

Előzmény: nopánick (46408)
nopánick Creative Commons License 2012.01.03 0 0 46408

... én PUR habbal ragasztottam be az üvegtéglákat.

Aztán a PUR habot festhető akrillal párazártam.

Előzmény: KömKel (46406)
nopánick Creative Commons License 2012.01.03 0 0 46407

Nálam a bejárati ajtó fölött van dupla üveg tégla a külső ill. belső falsíkon.

Nem szokott párás lenni ...

Előzmény: gabrielke (46404)
KömKel Creative Commons License 2012.01.03 0 0 46406

Nem tapasztaltunk párásodást, legalábbis nem jött ilyen visszajelzés eddig sehonnan.

A kivakolást úgy értettem, hogy az üvegtéglák közötti részen legyen kivakolva, magyarul valamennyire ezzel is legyen "légtömör", vagy legalábbis ne tudjon cserélődni a köztes levegő.

Én nem verném le a vakolatot nálad, csak simán beraknám az üvegtéglát és csókolom :)

Előzmény: gabrielke (46404)
nopánick Creative Commons License 2012.01.03 0 0 46405

A napelem jelenleg, cirka 11-12 éves megtérülésű.

Állami támogatás nélkül...

Előzmény: Csokis (46400)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!